you are the only one I'll ever love yeah, you, if it's not you, it's not anyone looking back on my life you're the only good I've ever done yeah, you, if it's not you, it's not anyone
Mindketten nagyon sokatmondóan mosolygunk és ugyanarra gondolunk; arra a bizonyos randira, ami ugyanolyan emlékezetes volt, mint az előzőek, csak az kapott némi fűszert is, ami Axelnek nagyon tetszett, a szomszédoknak meg kevésbé. Amikor azt mondja, valami félreesőbb telek lenne a legjobb, mindentudó pillantással nézek rá. – Mm-hmm, jó... – bólogatok, beharapva egy kicsit az ajkamat. Igaza van egyébként, jobb az ilyesmire is felkészülni, bár ugye addigra már a házon belül is lesz egy extra pár fül. De ezt majd megoldjuk akkor. Megnyugtat, hogy számára nem teher lenne egy építkezés, sőt, de aztán rávilágítok, hogy a teleknézés előtt lesz majd még egy elég fontos dolgom. A mosolya engem is felvillanyoz, meg persze maga az esküvő gondolata is, hiszen amennyire távol állt tőlem ez a dolog egész életemben, annyira boldoggá tesz az a kis ékszer az ujjamon. Alig várom, hogy a felesége lehessek, de épp ezért aggódom egy kicsit amiatt, hogy el fogják-e engedni. Határozottan megnyugtat, hogy nem lesz ebből baj, hogy az ezredes már a gyerekről is tud, szóval biztos megértőek lesznek, én pedig mosolyogva bólintok, finoman megszorítva a kezét. Remélem, így lesz. Aztán tovább folytatja, én pedig a fantasztikusabbnál fantasztikusabb ötletek végén halkan elnevetem magam. – Azért mégis az lenne a legjobb, ha velem tudnád tölteni a nászéjszakát, nem fogkefével fugát súrolva, nem? – kérdezem somolyogva. Persze értem én, hogy mire céloz, és hálás is vagyok neki ezért, de akkor is az lenne a legjobb, ha biztosan tudnánk, hogy nem lesz ellenvetés. Egy csillagfényes éjszakába mormolt esküvel is boldogan mennék hozzá, de azért mégis...
Miután aludtam egy keveset, hidratálunk egy kicsit, aztán én felváltva gyönyörködöm a tájban és a sofőrben. Amikor kifejezi, hogy kár, hogy nincs időnk kirándulni is, megnyugtatom, hogy annak is eljöhet még az ideje, és bátorítóan mosolygok rá, de szinte érzem, merre tartanak a gondolatai, ezért nem is engedem el a gondolatok fonalát. Halkan duruzsolva mondom el neki, hogy a hatásán, a létezésén nem csorbít a távolság sem majd, szavaira pedig elmosolyodom.
– Tudom – felelem egyszerűen, aztán áthajolok a kartámaszon, hogy meg tudjam puszilni karját. – Ez is egy a kábé ezer dolog közül, amiért szeretlek – somolygok fel rá. Az a mosoly még túl halvány volt nekem, sokkal élettel telibbet akarok látni, és addig nem nyugszom, míg meg nem kapom! Megállunk a következő benzinkútnál, ami több okból is jól jön, bár ezek közül az egyik csak akkor körvonalazódik a fejemben, amikor besétálunk. Onnantól viszont már nagyon gyorsan belevágok a megvalósításba; sietek a mosdóba és a mosdóban, és sikerül is megelőznöm Axelt. Persze nem tudja azonnal, hogy miben sántikálok, de ahogy kilövök, azt hiszem, már sejtheti. Felnevetek, amikor utánam szólva üldözőbe vesz, de az azért kicsit gyanú, hogy viszonylag simán be tudok pattanni a vezetőülésbe. Az meg pláne, hogy szinte ráértsen lép az ajtóhoz és támaszkodik a kocsi tetejére. A győzelmem öröme persze ettől még ott ül az arcomon, és amikor kihívó szavakba kezd, felvonom a szemöldököm... aztán az ajkam kissé lefelé biggyen, amikor meglátom a kezében a kulcsot. Oké, ez igaz, de attól még nyertem és én ülök itt! Kinyitja az ajtót, én pedig gyanakodva méregetem őt, majd a felém nyújtott slusszkulcsot is, de persze ahogy érte kapnék, elhúzza azt előlem. – És mi lenne az ára? – nézek rá némi kihívással, de már látom is a szemeit az ajkaimra kúszni. Elégedetten mosolyodom el, mert ezt nagyon szívesen megfizetem, és még azt a lehetőséget is elvetem magamban, hogy közben sunyiban próbáljam elvenni a kulcsot. Közelebb hajolok hozzá, mutatóujjam az álla alá csúsztatva, édesgetem őt is közelebb, hogy aztán finoman megcsókoljam. Nem spórolok sem az átéléssel, sem az időben, még csak meg sem próbálok úgy tenni, mintha nem fizetnék szívesen, amikor pedig úgy gondolja, hogy elég volt, és biztosít a győzelmemről, szélesen mosolyogva veszem el a kulcsot. – Öröm önnel üzletelni, hadnagy – viccelődök vele egy kicsit. Nem mintha nem lett volna tényleg az. Mosolyogva bólintok, amikor azt mondja, hogy Skyggének még ad némi szabadságot, aztán az ülés beállítására megforgatom a szemeimet, de egyben el is nevetem magam, mert igaza van. Mosolyogva figyelem, ahogy a füves területre sétál a két nagyfiú, de aztán tényleg beállítom magamnak az ülést, hogy ne érezzem úgy, mint aki a hátsó ülésről próbálja elérni a pedálokat. Mire visszaérnek, a kocsi kellemesen visszafűtötte magát - de nem nagyon, tekintettel vagyok másokra is, meg amúgy is elnyomna a nagyon meleg. Kuncogok egy kicsit azon, hogy Axelnek is ülést kell állítania és megrázom kicsit a fejem. – Szerintem azt így is hagyhatjuk majd. Kényelmesebb lesz aludnom is, csak majd figyelj, hogy Skygge ne akarjon velem csókolózni álmomban – vigyorodom el, mert ugye... akkor már szinte a hátsó ülésen ülnek. Én is bekötöm magam, amikor pedig ásít egyet, gyengéd mosollyal pillantok rá. Szerencsére nem is próbál úgy tenni, mint akinek ne tenne jót egy kis alvás, a kérdésére máris bólintok. – Pihenj csak – mosolygok rá, és kihasználva, hogy még nem indultunk el, áthajolok hozzá egy apró csókért. – Ugyanaz érvényes, mint rád, felkeltelek, ha kellesz – ígérem meg neki, mielőtt visszaülnek a helyemre és elindulnánk. Nem okoz gondot a vezetés, szerencsére még pluszban is jót tett az előző kis alvás. Ébren tart a rádió, meg néha Skygge is, amikor épp olyanja van, hogy a fejemnél leskelődik előre. Nézem az utat, a tájat, Axel békés arcát, és pozitív izgalommal gondolok a jövőre. Vagy, legalábbis, csak a pozitív oldalát nézem. Közben persze figyelek Axelre is, ha esetleg nagyon elmélyülne az álma és szükség lenne rám, bár nem tartom valószínűnek, hogy így lesz. Ha viszont magától látom meg ébredezni, akármikor is, akkor nem felejtek el derűsen rámosolyogni. – Jó reggelt – pótolom be az előző elmaradásomat, bár a reggelt már magunk mögött hagytuk addigra.
NOTHING GETS ME GOING LIKE THE SOUND OF WHEELS ON A GRAVEL ROAD MEANS I'M FURTHER FROM THE WORLD AND A LITTLE BIT CLOSER TO YOU
Azért vannak dolgok, amelyekre jó visszagondolni. Persze, mikor ... volt a szünetünk, még a boldog emlékek is keserűek voltak, de most, hogy megint minden rendben, ezek újra kivilágosodtak. Úgy hogy most örömmel emlegetem a szomszédokat, és emlékszem vissza arra a - nagyon forró - estére, amikor - Aviva teljesen megőrjített - a szomszédok felcsengettek, hogy ugyan kussoljunk már el. Amikor megemlíti, hogy ezúttal tuti kapnánk egy kilakoltatási kérelmet, akkor szélesen elvigyorodom. - Azért a biztonság kedvéért olyan telek legyen, amely a többi háztól kicsit... távolabb van. - vágok egy csibészes mosolyt. Mivel rákérdez, hogy nem lenne-e teher nekem az építkezés, határozottan tudom mondani, hogy egyáltalán nem. Szeretném megépíteni a fészkünket, akár csak a hím madarak, és bátran dobálózhatok ezzel, ha már én is csábítottam el - mondjuk... ebben annyira nem vagyok biztos, de az tuti, hogy ő nem tudott engem levakarni magáról, szóval még is csak jó a példa. Ezzel megnyugtatom, de azért szóba hozza, hogy előtte még meg kell tennünk valamit, méghozzá össze kell házasodnunk, én pedig felderülök a gondolatra. Alig várom, hogy ez megtörténhessen, és amikor azt mondja, hogy azért puhatolózhatnék, akkor tudom, hogy ismét attól tart, hogy túl sokat kértem eddig. Gyengéd pillantással nézek rá, és megfogom a kezét, hüvelykujjammal megsimogatom a kézfejét. - Nem hiszem, hogy gond lesz, hiszen eleve tudták, hogy milyen fontos vagy nekem, ráadásul most már gyereket is vársz. Az ezredes tudja, így tudtam a nagyobb házat igényelni. Neki is logikus lehet tehát, ha el akarlak venni. - mondom határozottan. - De a kedvedért azért megkérdezem, oké? De ne ezen múljon. Ha kell, kiszököm, hogy egy csillagfényes éjszaka összeházasodjunk, és hajnalra visszasurranok. Nem akarom, hogy a munkám megakadályozzon minket bármiben. Vállalom a krumpli pucolást két hétig. Érted wc-t is takarítanék a kaszárnya után. - mosolygom rá bátorítóan.
Miután felébredt a hajnali napfénnyel együtt, a tájban gyönyörködünk - ő egy kicsit másban is -, és közben azon sajnálkozok, hogy nincs időnk huzamosabb időre megállni és kiélvezni a kirándulás lehetőségét. Pedig több nemzeti parkon is átmegyünk, és Norvégia tele van ösvényekkel és jó kis hiking helyekkel. Amikor azt mondja, hogy lehet lesz még rá lehetőségünk, akkor elmosolyodok. - Később biztosan. - erről persze eszembe jut, hogy épp most készülök évekre elmenni tőle, és csak néha láthatom majd. Csak erre gondolva is hiányzik már nekem, pedig még itt ülünk egymás mellett, és még néhány napig együtt is maradunk. Amikor ő ezt játékosan próbálja elütni, akkor halványan elmosolyodok. Örülök annak, hogy ilyen pozitívan látja a dolgokat. - Helyes. Azt szeretném, hogy veled minden rendben legyen. - mondom ezt úgy, mintha nem tűnt volna fel neki. Tudom, hogy ebben nagyon egyértelmű vagyok, és mondtam is már neki, hogy a tenyeremen akarom hordozni, és nem véletlenül. Borzasztóan szeretem őt, és nem akarom, hogy hiányt szenvedjen bármiben is: akár a melegben, akkor is, ha nem leszek ott. Úgy is gályázok annyi pénzt, hogy ha kell, csinál magának 35 fokot a házba és csupaszon tudna flangálni. Régebben otthonra adtam haza a pénzt pont ugyan ezen okokból, de most, hogy ott van apa, és otthon ő lett a családfő, úgy én is fókuszálhatok a saját családomra. Milyen furcsa, de kellemes erre így gondolni. Ezután bekanyarodok egy benzinkúthoz, ugyan is most már igen csak mosdóba kellene menni. Megkérdem, van-e kívánság, a csokira pedig bólintok egyet. Apró csók, aztán kiszállunk. Megtankolom a kocsit, aztán együtt besétálunk. Veszek két csokit, kifizetem a tankolással együtt, aztán elmegyek mosdóra. Nem időzök ott többet a kelleténél, a vizes kezem a nadrágom hátsó részébe törölve lépek ki a mosdóból. A szemeim egyből Vivát kutatják, és amikor meglátják, már látom is az izgatott, játékos mosolyát... aztán futni kezd. Először megilletődök, de aztán rájövök, hogy miről is van szó. - Hékás! - szólok utána játékosan és én is sietősre fogom, bár a kocsitól pár méterre visszafogom a lendületem sétálásba, mert eszembe jut egy fontos részlet. Mosolyogva sétálok a kocsihoz, megállok a vezetői ülés ajtajánál, és figyelem az elégedett, játékosan izgatott mosolyát. Lezser módon támaszkodok rá a kocsi tetejére, és nézek nyugodtan körbe. - Khm.. Megnézném, ahogy vezetsz, cicus. E nélkül... - emelem fel a szabad kezem a zsebem rejtekéből, benne a slusszkulccsal. Játékosan mosolyogva figyelem a reakciót, aztán kinyitom az ajtót, aztán behajolok. - Ha kéri, oda adhatom... - nyújtom felé egy kicsit, de ha érte nyúlna, gyorsan el is húzom. - ...De nem ingyen! - teszem hozzá gyorsan, a hátam mögé rejtve a kulcsot. A kérésem egyértelműsítem a puha ajkaira pillantva, majd vissza a szemeire. Ha kapok egy finom csókot, akkor hosszúra nyújtom azt. - Meggyőztél. - mosolygom rá, és oda adom neki a kulcsot. - Még Skygget megjáratom, aztán mehetünk is. Addig nyomd csak be a fűtést, és ... az ülést is beállíthatod. - vigyorgok, mert azért elég vicces látvány, hogy el sem éri a kormányt. Ezután kiegyenesedek, becsukom az ajtaját mosolyogva, és hátrébb lépve kiengedem Skygget. A lábamhoz utasítva kísérem el a füves területre, hogy mindenféle dolgát elintézze, közben pedig a gyülekező reggeli forgalmat figyelem, és Vivát, ahogy a kocsit igazgatja. Amint a nagyfiú meg van mindennel, már megyünk is vissza a kocsihoz. Persze, nem tudok egyből beszállni, mert most nekem kell hátra állítani az ülést először, de amint ezzel megvagyok, beülök én is. Bekötöm magam, aztán mintha csak a helyzet nyugalma adná, ásítok is egyet. - Hát, ha már a kispadra kerültem, pihenek én is egy kicsit, jó? - mosolygok Vivára.
Vendég —
Axel & Aviva
you are the only one I'll ever love yeah, you, if it's not you, it's not anyone looking back on my life you're the only good I've ever done yeah, you, if it's not you, it's not anyone
Nem tudok nem mosolyogni, amikor azt mondja, én hoztam meg a kedvét az építkezéshez, ez a mosoly pedig kiszélesedik a bővülésünk gondolatával. Mosolyogva nyúlok át a kartámasz felett, hogy végigsimíthassak a karján, egyetértőn bólogatva közben, de ahogy folytatja és felemlegeti a szomszédokat, halkan elnevetem magam. – A lakóközösség egy idő után petíciót indítana, hogy lakoltassanak ki minket onnan – jegyzem meg huncut mosollyal, de cseppet sem szégyellem, hogy ilyesfajta tényezőkkel is számolnunk kellene. Az összes szomszéd csak irigy lenne - rá is rám is, ki ki a maga indokai miatt. Azért rákérdezek, hogy nem lenne ez neki túl sok, túl nagy extra teher, és amikor mosolyogva megnyugtat, nem is vitatkozom ezzel. Ami őt boldoggá teszi, az engem is, és ha ezt szívesen csinálná, bolond lennék visszakozni. – Akkor legyen ez a terv – mosolygok rá. Nem érzem úgy, hogy bilibe lógna ezzel a kezünk, hiszen csináltunk már ennél sokkal vadabb és megvalósíthatatlan álmodozást is korábban, ez viszont... közelebbi, racionális és kézzel fogható. Az még inkább azzá teszi, amikor felveti, hogy nézegethetnék bergeni telkeket, és ezzel sem vitatkozok, csak emlékeztetem egy fontos ki apróságra, amit előtte meg kell terveznem. A mosolya pedig, még ha volt is egy pillanatnyi félelmem, eloszlat minden kételyt. Boldogan szusszanva, mosolyogva figyelem, ahogy a kezemre csókol. – Azért majd puhatolózol egy kicsit, hogy nem lenne-e belőle probléma...? – kérdezek rá némi bizonytalansággal. Fogalmam sincs, mennyire lehetnek már túltelve Axel időkéréseivel, és az azért kellemetlen lenne, ha leszerveznék egy közelebbi dátumot, amire aztán el sem akarnák engedni. Márpedig nem akarok sokáig várni; egyébként is ebben egyeztünk meg, de most már végképp nem.
Miután felveti a lehetőséget, szusszanok majdnem két órát az autóban. Ennek persze megvannak a maga kényelmetlenségei, de nem számít, én így legalább már rá tudtam tenni egy lapáttal a kipihentségemre. Gyönyörködöm egy kicsit a sofőrben és a mosolyában, aztán a kívánságát - és a saját vágyamat - követve a vizekért nyúlok. Egy kerülőt mondjuk közbe kell iktatnom, de nem baj, csak nevetek rajta; még időben szólt, mielőtt tengervizet ittunk volna. Mindketten iszunk, aztán az üveget eltéve követem a korábbi javaslatát és gyönyörködni kezdek a mellettünk elsuhanó tájban. – Egyszer még lehet, hogy arra is lesz lehetőségünk – mosolygok rá bizakodva, amikor a nemzeti parkokat és az idő hiányát említi. Igaza van, de csak most vagyunk rohanásban; azért gondolom vissza-visszajárunk majd Oslóba, ha egyszer kap elég eltávot, hogy ne kelljen rohanni, még bármi lehetséges. Persze nem tudom nem megjegyezni, hogy itt nem csak a táj csodálatos, elnézegetem egy kicsit a számomra kedvenc lakóját is, a szavaira pedig elmosolyodom. – Még szép. A létezéseden nem változtat a távolság – duruzsolom egy kicsit közelebb hajolva, játékosan, mielőtt még elkalandoznának a gondolatai a messze leszünk egymástól irányba. Felváltva csodálom őt és a tájat - és ha előbbin épp rajtakap, csak ártatlanul rámosolygok -, amíg le nem tér a következő benzinkútnál. – A mosdó nekem is jól jönne. Vehetnénk valami csokit is, csak hogy felébresszen a cukor, ha valamelyikünknek szüksége lenne rá – vetem fel. Mikor megállunk, a csókomat azért bezsebelem, aztán vele együtt kiszállok én is. Nem szaladok előre, megvárom, míg tankol, de addig is ki tudok nyújtóztatni a lábaimat, szívhatok friss levegőt (most még a hideg is frissítő)... és, nos, addig sem kell a hátsómon ülni. De neki erről nem kell tudnia. Miután a kocsit megetette, megfogom a kezét és besétálok vele, az ajtóban adva neki még egy csókot. Rábízom a csokiválasztást, én addig elintézem a mosdót... és igazából ezen a ponton születik meg a tökéletes, ördögi kis tervem. Igyekszem hamar végezni, hiszen a mosdó nekünk hosszadalmasabb művelet, mint azoknak, akik állva is el tudják intézni, márpedig nekem kell az előny, amivel indultam. Sietős léptekkel jövök elő, de még odabentről kikémlelek az üvegen keresztül, hogy nem sikerült-e megelőznie mégis... Ééés ebben a pillanatban nyílik a férfimosdó ajtaja. Odakapom a fejem, és amikor meglátom Axelt, szélesen elvigyorodom, majd minden szó nélkül nekiiramodok. Szerencsére nincs idebent senki, legfeljebb a kasszások nézhetnek bolondnak, az meg nem érdekel. Egyedül az automata ajtó tart fel két tized másodpercre, de gyorsan kislisszolok a résen, aztán futok. Közben nevetve kémlelek hátra, hogy lássam, leesett-e neki, mire készülök, ha pedig igen, és üldözőbe vett, akkor még gyorsabb iramra kapcsolok. Hiába vagyok apró és fürge, neki nagyon hosszú lábai vannak, szóval csak remélem, hogy elég előnyöm volt és nem képes beérni ezen a pár méteren. Ha nyerek, győzedelmesen tépem fel a volán melletti ajtót és már be is vetem magam a hátsóülésre, onnan vigyorgok rá elégedetten. Ha még idejében elkap - szó szerint - és sikerül megakadályoznia az akciót, akkor is csak nevetek, és ránézek egy ártatlan mosollyal, meg egy amolyan én megpróbáltam tekintettel.
NOTHING GETS ME GOING LIKE THE SOUND OF WHEELS ON A GRAVEL ROAD MEANS I'M FURTHER FROM THE WORLD AND A LITTLE BIT CLOSER TO YOU
Ez a második költözésünk, ha a kabint is bele vesszük, de ez az első, amikor nem azért tesszük, mert menekülnünk kellene, hanem azért, mert élni fogunk valahol, viszonylag hosszabb ideig. Legalább is ő, és megértem, hogy ez neki felér az újdonság varázsával, de azért emlékeztetem arra, hogy a valódi otthon az lesz, amit nem csak kapunk, hanem közösen veszünk, vagy építünk. A helyesbítésére elégedett mosollyal bólintok és cserébe el is mondom, hogy igazából tervezek egy teljesen új házat építtetni magunknak. Olyat, amilyet mi szeretnénk. Amikor felhozza a kabint, akkor halkan elnevetem magamat. - A kedvemet te hoztad meg. ... És az, hogy bővülünk. Ha nem így lenne, talán elég lenne egy kis lakás is Bergenben... csak hogy a szomszédoknak álmatlan éjszakákat okozzunk... - somolygok az orrom alatt, emlékezve arra, mennyire kikészítettük anno Aviva szomszédjait. Amikor a megterhelésre kérdez rá, akkor elmosolyodom. - Vannak terhek, amelyeket szívesen viselnek az emberek. Én szívesen foglalkoznék ezzel. Nyilván, távolról nehezebb, de ha minden dokumentálva van képekkel, írásban, akkor távolról is végig tudom követni. Tudok keríteni független embert, hogy ellenőrizze a minőséget. - sorolom, aztán feljön az is, hogy telket viszont ő nézhetne a szabadidejében. Azért amikor az esküvőt említi, szélesen elmosolyodom, és elengedve a kormányt a kezéért nyúlok, hogy magamhoz emelve rá csókolhassak. - Csak szólj, mikorra kérjek kimenőt. - mosolygom rá, majd elengedem, hogy ismét a kormányt kezelhessem. Felajánlom neki az alvás lehetőségét, és amikor megegyezünk, hogy ha kipihente magát, majd cserélhetünk, akkor végre elkényelmesedik - a helyzethez képest - és alszik egyet. Nem zavarom, csak néha nézem közben nyugodt arcát, ahogy szuszog. Mire felébred, már az autópályán haladunk. Üdvözlöm ő-álmosságát, és amikor somolyogva megjegyzi, hogy sajnos nem tudja ugyan azt mondani, csak rámosolygok. Amikor kiszolgálásban részesülök, azért megjegyzem neki, hogy a már bontott vizeket inkább ne kóstolja meg, mert nem fog ízleni neki, és amikor elneveti magát, valahogy sejtem, hogy egyszerre számított erre, és nem is. Végül megkapom a vizet, iszok belőle jó tíz kortyot, aztán visszaadom. - Áh, köszönöm. - szusszanok egy nagyot mosolyogva, aztán figyelem, hogy ő is iszik pár kortyot. Felhívom a figyelmét a tájra, és miután bevallja, hogy nem igazán látta még Norvégiát, elmosolyodok. - Ha lenne időnk, akkor kirándulhatnánk is. Három nemzeti parkon fogunk átmenni. - mondom csak úgy mellékesen. Amikor a hőmérsékletet kezdi emlegetni, elmosolyodom. - Hát.. remélem az ilyesmi távolról is kárpótol majd. - mondom, és mivel ébren van, megint egy picit feljebb csavarom a hangerejét a rádiónak. Azt érzem, hogy figyel engem, de csak a szemem sarkából nézek néha oda, elmosolyodva. A legközelebbi lehetőségnél azonban bekanyarodok egy benzinkútra. - Nekem kell egy mosdó, meg tankolni is kellene. Kérsz valamit? Csokit, rágót, akármit? - nézek rá, miközben leállítom a motort a kút mellett. Ha van kívánsága megjegyzem, adok neki egy csókot, aztán kiszállva hátra sétálok, hogy megtöltsem a tankot. Miután az tele van, vagy vele, vagy nélküle besétálok az épületbe. Elsőnek fizetek - ha volt valami kívánság, azt is megvettem -, aztán elmegyek mosdóra, és csak utána indulok vissza a kocsihoz, egyelőre még a vezetői ülés felé...
Vendég —
Axel & Aviva
Az esti gyorsított összepakolás és vacsora után nem alszunk sokat, de a semminél azért talán ez is több. Az egyetlen pozitívuma a dolognak, hogy sem álmok, sem rohamok nem kísértenek minket, bár nekem néhány egészen rossz emlék valami egészen váratlan helyről azért felbukkan - hogy aztán Axel könnyedén elűzze a képeket a fejemből az ölelésével és a csókjaival. Ezután már nekem is könnyebb felkelnem, hogy nekiindulhassunk a kicsit sem pihentetőnek ígérkező két napnak. Hármunk közül úgy tűnik, Skygge izgul legjobban, pedig nem is tudja, hová megyünk és miért - azt meg pláne nem, hogy a (kedvenc) gazdája huzamosabb időkre el fog tűnni az életünkből. Ezt a pillanatot persze én sem várom, egyáltalán nem, de inkább nem is erre koncentrálok. Sokkal fontosabb, hogy most előszór egy olyan közös otthonunk, amibe nem a menekülés kerget minket és ahol nem bujkálnunk kell majd. Neki is ezt válaszolom, aztán mosolygok egy kicsit az emlékeztetőn. – Jó, akkor ez fog a legközelebb állni az otthon fogalmához, amíg Bergenbe nem költözünk? – próbálkozom egy másik megfogalmazással, mosolyogva nézve őt. Azt inkább nem is mondom, hogy én sosem fogok házhoz ragaszkodni, csak hozzá. Amikor viszont elkezd építkezésről beszélni, meglepve vonom fel a szemöldököm, kíváncsi mosollyal fordulva újra felé. – A kabin felújítása meghozta a kedved? – somolygok, de nem rosszindulattal, hanem vidámsággal, mert én magam is elkezdek álmodozni egy kicsit. Nyilván egy saját építésű ház az, amit teljesen a magunkénak érezhetnénk, főleg most, hogy hamarosan eggyel többen leszünk, de nem tudom, ez mennyire terhelné meg őt... minden téren. – Nem lenne megterhelő, ha még egy építkezéssel is foglalkoznod kellene? – kérdezem, hangot is adva ennek az érzésnek. Persze az is lehet, hogy a végén nekem kellene foglalkoznom vele, mert ő nem is lesz itthon - ami mondjuk engem nem zavarna, csak tudom, hogy őt ez is érzékenyebben érinthetné. Azon mosolygok egy kicsit, hogy nézzen majd telkeket, mert ugyan ennek semmi akadálya, azért vannak más fontos dolgok is előtte. – Rendben, de előbb meg kellene szerveznem egy esküvőt, azt hiszem – jegyzem meg somolyogva. Legalábbis remélem, hogy nem gondolta meg magát ezzel kapcsolatban, meg hogy egyáltalán elengedik majd a saját esküvőjére. Az Aaron körüli események miatt az esküvő kérdésével egyáltalán nem maradt időnk foglalkozni, ráadásul további időveszteségeket is jelentett Axel számára, szóval ki tudja. Mondjuk az a gondolat, hogy talán azért kell sokáig várnunk, hogy elengedjék majd, eléggé elszomorít. Azt is sajnálom, hogy a közös tervezgetésnek is lőttek, de talán majd... telefonon, vagy valahogy megoldjuk, ha tudjuk. Meg mindig inkább ezt csinálnám végig egyedül százszor, mint mondjuk az orvost... annak a gondolatától is görcsbe rándul a gyomrom. Amikor felajánlja, hogy aludjak egy kicsit, természetesen élek is a lehetőséggel, de csak miután tett nekem egy ígéretet. Visszamosolygok rá, arcon csókolom, aztán elhelyezkedek az ülésen egy kis pihenéshez (és fenékkíméléshez).
Szerencsére nem alszok olyan sokat, hogy fel kelljen ébresztenie, és még ha a kocsiban alvás nem is a legkényelmesebb dolog, nem számít. Volt már ennél sokkal rosszabb is, és az, hogy kinyitva a szemem a mosolyával találkozom, egyébként is kárpótol mindenért. Nem is tudok nem visszamosolyogni. – Mondanám, hogy neked is, de... – somolygok egy kicsit. Kinézek az ablakon és látom, hogy egyébként tényleg kel fel a nap, és azt is, hogy már autópályán vagyunk. Egyelőre viszont nem bámészkodok sokat, hanem megkérdezem, szüksége van-e valamire. Mosolyogva biccentek a szavaira, aztán már nyúlok is a vizes üvegekért, hogy adjak neki is. Épp magamhoz emelném az egyik üveget, ami fel van bontva, és én azt hittem, azért, mert már ivott belőle, de amit mond, az sokkal inkább rá vall. Elnevetem magam, visszateszem az üveget és az egyik bontatlanért nyúlok inkább. Letekerem a kupakot, épp csak egy kicsit leiszok a tetejéből, hogy neki könnyebb legyen majd fél kézzel innia belőle anélkül, hogy magára borítaná, aztán odaadom neki az üveget. – Amint megadtam a leendő férjemnek, amire csak vágyik – mosolygok rá a nézelődés emlegetésekor. Amint eleget ivott, visszaveszem az üveget, én is iszok még egy kicsit, aztán visszateszem a táskába. Ekkor már kinézek az ablakon, hogy csodálhassam az egyébként tényleg csodaszép tájat, ami mellett elhaladunk éppen. – Most legalább többet láthatok Norvégiából is – jegyzem meg mosolyogva, hiszen én tulajdonképpen csak Oslót és a hegyeket ismerem innen, pedig csakugyan csodaszép ország. Mint a benne élő félisten hadnagyok, gondolom, miközben a pillantásom megcsodálja a mellettem ülőt is, legalább olyan csillogó szemekkel, mint a tavat, ha nem jobban. – Szerencsére bizonyos lakói kárpótolnak a hőmérsékleti viszonyok miatt is – jegyzem meg egy huncut mosollyal, még mindig őt figyelve.
You show the lights that stop me turn to stone You shine it when I'm alone And so I tell myself that I'll be strong And dreaming when they're gone
A konyhában pakolás gyorsan menne... ha Aviva nem állna mellettem minden ötödik másodpercben, hogy megetessen. Persze, a végén már majdnem elnevetem magamat, mert láthatóan nem nyugszik addig, amíg ezt a tányérnyi bolognait meg nem eszem. Megegyezünk, hogy akkor eszek, ha ő is, és amikor mosolyogva bele egyezik, akkor elveszem tőle az adagom, és amint ő is a kezébe vette a sajátját, gyorsan belapátolom a vacsorám. Nem mintha bolognait olyan hű de gyorsan lehetne lapátolni, de na, mindent megteszek annak érdekében, hogy gyorsan végezzek, és igen, ehhez bevetem a nagy számat. Szerintem legutoljára pizzát ettem ennyire lelkes hevességgel. Amint befejeztük a pakolást a kocsiba is, látom rajta, hogy sunyít a csomagok nehézségét illetően, de a saját nyugalmam érdekében inkább nem emelem meg a táskákat. Hamarosan már az ágyban is fekszünk, hogy három óra alatt bepótoljunk nyolc óra alvást. Az ébresztőre kinyitom a szemem, de Viva kicsit meg is rezzen - nem csodálom, nem szoktunk ébresztőre kelni -, de aztán mintha nyugtalan is lenne. Lehet, hogy megint az álmok? Nem sietek annyira a felkeléssel, inkább nyugtatóan csókolom és ölelem, élvezem, ahogy hozzám bújik. Amikor végül felkelek, első utam a fürdőbe vezet, majd onnan a konyhába, ahol Skygge már majdnem fel alá rohangál, és Aviva a meleg kávémmal vár. Hálásan rámosolygok, rácsókolok egy köszönömöt a fejére, aztán sebtiben megiszogatom a feketét. Nem sokára már az autóban ülünk mindennel is. ahhoz képest, hogy ketten költözünk, nem takarják el teljesen a cuccok a hátsó ablakot. Amikor elindulunk, még rákérdezek Viva fészkelődését látva rákérdezek, hogy izgul-e, ő pedig már jön is Skyggevel, aki úgy csinál, mint akiben három bolhakolónia lakik, annyira ficereg hátul. De azért be is vallja, hogy várja már ezt az egészet, és egészen kicsit izgul is miatta. Amikor azt mondja, hogy otthon, akkor egy kicsit lágyan kezdek mosolyogni, de már játékossággal a szememben nézek rá. - Azlért úgy ragaszkodj ahhoz a házhoz, hogy az csak szolgálati, és csak addig lakunk ott, amíg Ramsundban állomásozom. Utána megyünk Bergenbe. - két év sok idő, és tényleg együtt fogjuk belakni a helyet, de nekem még se lesz igazán az otthonom. - Arra gondoltam, hogy építkezhetnénk... - kezdek bele végül egy kicsit előre haladva gondolatmenetben az időben. - Olyan házat építenénk, amilyet akarunk, oda, ahol találunk helyet és tetszik nekünk. - nézek rá kis mosollyal. - Majd nézelődhetnél telkek után Bergen környékén. Megvenni megvehetjük korábban is, építkezni meg bármikor tudunk, amikor kell. Mondjuk jövőre érdemes lenne, ha oda rendelnek majd. - talán álmodozásnak hangzik, de közel sem olyan távoli, mint mikor anno a kanapéján tervezgettük azt, hogy milyen lenne, ha csak el tudnánk mások elől rejtőzni, milyen lenne, ha nem lenne már üldözve. Ez mára szerencsére megoldódott, és remélem így is marad majd. Kis idő után felajánlom neki az alvás lehetőségét, főleg ha majd váltani akar. Persze rögtön ígérgetnem kell! - Igen, megígérem. Megmondtam, nem sodornálak veszélybe felelőtlenségből. - mosolygom rá, aztán kicsit lejjebb halkítom a rádiót, mikor látom, hogy elkezd helyezkedni.
Majdnem két óra múlva ébred fel és látom meg a szemem sarkából a mozgást. - Jó reggelt. - mondom, és nem is igazán hazudok, tényleg kel felfelé a nap. Már az autópályán vagyunk egy órája, és szerencsére nem volt forgalom, szóval jól haladtunk. - Szomjas az vagyok, igen. - bólogatok, aztán amikor elkezdi kivenni az üvegeket, akkor néha oda-oda nézek. - Amelyik nyitva van, azt vissza is teheted, azokban tengervizet találsz. - szólok neki előre, mielőtt még véletlenül bele inna az egyik ilyen üvegbe. - Majd ha gondolod, nézelődj. Most hagyjuk el Minnesundot, és van itt egy nagyon szép tó. Egy, a sok száz közül. - mosolygok rá. Norvégiában egyébként megszámlálhatatlanul sok tó van, rengeteg belőle tengerszem is, nem csoda ilyen hegyes-dombos tájon.
Vendég —
Axel & Aviva
there will be days we’re apart and I’ll long for you the nights will grow heavy and dark in solitude but when we collide we explode in the sky two stars, we’ll block out the view
Örülök, hogy nem ellenkezik, bár egy percig sem hiszek az ártatlanságában, mert tutibiztos, hogy képes lett volna helyettem is összepakolni. Gyorsan megfürdök, a hatékonyságra koncentrálva még a figyelmemet is elterelem az egyéb zavaró tényezőkről odalent - úgysem tervezek egy darabig leülni, bár a húszórányi kocsikázás izgalmas lesz -, aztán öltözök és csatlakozok a pakoláshoz. Szerencsére egyikünknek sincs különösebben sok cucca - valljuk be, eddig még nem nagyon volt okunk huzamosabb időre berendezkednünk sehova -, úgyhogy gyorsan haladunk. Segítek neki a konyhában is utána... na jó, nem, csak akadályozom, mert míg ő pakol, én elkezdem megetetni, mint egy kisgyereket. Az arcára hamarosan kiülő vidámság és a nevető szemei viszont pláne a cselekedetem helyességét igazolják, szóval csak rávigyorgok, de amikor elveszi tőlem a tányért, hagyom neki. – Áll az alku – megyek bele somolyogva, és nyúlok is a saját tányéromért. Egyébként is éhes voltam én is, még ha ezúttal nem is korgott olyan hangosan a gyomrom. Evés után kipakolunk a kocsiba, és én rettentő büszke vagyok magamra, mert sikerül kicseleznem az én szemfüles vőlegényemet és stikában kicsempészek dolgokat, mielőtt még észrevehetné. Már csak a csomagtartónál ér utol, ahol ártatlanul rámosolygok. – Természetesen – vágom rá. Mondhatnám azt is, hogy "semmi, amit ne bírnék el", de az túl átlátszó lenne. Inkább vissza is spurizok a kabinba, hátha megemeli majd a táskáimat tesztelés gyanánt. Míg ő Skygge cuccait pakolja, én az útravaló szendvicseket dobom össze, és amint mindennel megvagyunk, szinte csak beesünk az ágyba. Sokkal kevesebb időnk lesz aludni, mint szerettem volna, de Axel karjaiba fészkelődve egy nagy sóhajjal nyelem le a lelkiismeret-furdalást.
Nem mondhatnám, hogy akármelyikünk is különösebben kipiheni magát, de így legalább a rémálmok és a rohamok sem tudnak ránk telepedni. Egészen más okból érzem rosszul magam, amikor hirtelen felriadunk az ébresztőre; eszembe jut Indonézia, hogy az az éjszaka is így indult, ilyen felületes alvással és hirtelen ébredéssel... Nem is értem, honnan jön ez most hirtelen, de hálásan üdvözlöm a tényt, hogy Axel a roham elmaradása ellenére sem sajnál egy kis időt azzal tölteni, hogy realizáljuk: itt vagyunk, együtt. A mellkasára hajtott fejjel, vagy épp ajkával az enyémen gyorsan újra normál tempóra szelídül a szívverésem. Míg ő fürdik, én felöltözök, aztán felmelegítem a lefekvés előtt lefőzött kávéját, és ameddig az melegszik, összepakolom az ágyneműt is. Mikor hallom, hogy Axel elzárja a vizet, odakészítem neki a kávét a pultra, és amikor odajön, mosolyogva lépek mellé. Megcsókolom a vállát és a hátát simogatom finoman, a kimerültség jeleit keresem az arcán, de remélem, hogy nem túl fáradt. Ha mégis, legfeljebb majd hamarabb átveszem a kormányt. Míg ő felöltözik, kiviszem az ágyneműt is a kocsiba, aztán igazából indulhatunk is... bár Skygge úgy pattog, mint egy gumilabda, így neki most nehezebb beszállni a kocsiba. Megmosolygom, hogy mennyire be van sózva, aztán beülök én is... és megint majdnem elfintorodom. Oké, ez tényleg izgalmas lesz, gondolom magamban, de nem mondom vagy mutatok ebből semmit, csak egy kicsit többet helyezkedek, míg találok egy minél kevésbé kényelmetlen ülőhelyzetet. Hamarosan már úton is vagyunk, a kocsi is felmelegedett, és Axel kérdése nyomán tudatosul bennem, hogy igen, én is be vagyok sózva egy kicsit. – Nem annyira, mint Skygge – pillantok hátra mosolyogva, ahol a fekete árnyék szerintem legszívesebben pörögne, mint a búgócsiga. – Inkább csak... várom, és igen, izgulok is egy kicsit. Gyerekkorom óta ez lesz az első ház, amit úgy igazán... otthonnak hívhatok majd – vallom be egy kis mosollyal. Persze a kabin is nagyon közel állt már ehhez, de oda mégiscsak a menekülés űzött minket és kötődik hozzá megannyi kellemetlenség is, szóval... ez tényleg valami új lesz számomra. – Azt a pillanatot nem várom, amikor el kell engedjelek majd, de legalább együtt lakhatjuk majd be a házat – fogom meg a kezét rámosolyogva. Végülis az is lehetett volna, hogy őt csak "leadom" a bázison, aztán magamra is maradok, szóval ez így még mindig jobb. – Megígéred, hogy felkeltesz, ha elfáradsz? – kérdezek vissza komolyan a felajánlására. Igazából nem érzem akkora szükségét az alvásnak, de ha le akarom majd váltani, tényleg pihennem kell egy kicsit. Ha megígéri ezt nekem, áthajolok a kartamaszon, megcsókolom az arcát, aztán viszonylagos kényelembe helyeze magam megpróbálok aludni egy kicsit.
Nem alszok sokat, legfeljebb még egy-két órát, és azt is felületesen, de ahogy kidörzsölöm a szememből a kábaságot, azert ennyinek is érzem a pozitív hatását. Axelre pillantok, rámosolygok és megsimogatom a felém eső karját. – Hogy vagy? Éhes? Szomjas? – kérdezgete azonnal. Én mindenképp előveszem az egyik vizes palackot a lábamhoz helyezett hátizsákból, de ha bármire szüksége van, először neki adok belőle.
You show the lights that stop me turn to stone You shine it when I'm alone And so I tell myself that I'll be strong And dreaming when they're gone
Arra számítottam, hogy olyan lesz, mint mindig: álmos, nyúzott, de elégedett. Ezzel szemben úgy pattan ki az ágyból, mint akit kergetnek, és még meg is követeli, hogy a saját cuccait ő pakolja el. Meg is mosolygom ezt a hevességet, de védekezően felemelem a kezeimet, mintha csak azt üzenném, hogy meg sem fordult a fejemben (de), aztán elkezdem a magam dolgait összepakolni, míg ő zuhanyozni siet, hiszen ahogy mondta, sok dolgunk van. Még merengően utána nézek, ahogy az ingemben flangál, aztan halk sóhajjak a dolgomhoz fordulok. A táska hamar megtelik, de nem marad kint semmilyen dolgom, tényleg nincs sok cuccom, ami van, az pedig belefér ebbe. A katonai egyenruhámnak és egyebeknek egyébként is külön táska van, így nekem gyakorlatilag kettő. Az előszobába cipelem őket, és amíg elkezdem a hűtőládába bele pakolni a dolgokat, addig Viva is elsuhan mögöttem öltözni. Olyanokat elől hagyok, amikből szendvicset tud csinálni, de ebben is megakadok a felénél, mert aztán oda jön és a számba követeli a kaját. Nem mondom, hogy nem vágyom rá, de azt pakolás után is megehetném, de nem, mert amint lépek kettőt és a falat leér, ő már ott van a tányérral és nyújtja felém az egyébként rettentő finom vacsorát. Kishíján elnevetem magamat. - Oké, oké... de akkor te is egyél! - szólok rá, aztán elveszem tőle a villát és tányért, hogy állva gyorsan belapátoljam a finomságot. Amint ez meg van, lefőzök egy kávét, míg az forr, addig befejezem a hűtőládába pakolást. Amint az is kész, kiviszem a kocsihoz, ahol Aviva már a csomagtartót tölti. - Semmi nehéz, remélem? - nézek rá szigorúan, aztán magam is bepakolok. A saját táskáimat is beteszem, aztán elkezdem a már izguló Skygge dolgait is összepakolni. Amint ezzel is kész vagyunk, az órára nézek, és igazából sikerült olyan gyorsan összeraknunk mindent, hogy egy 3 órát azért tudunk aludni. Az alvásról eszembe jut, hogy a párnákat, takarókat se felejtsük el, bár ha nem én, Aviva biztos emlékezni fog rá. Tusolni majd inkább indulás előtt fogok, mert majd a hideg vízzel akarom magam kicsit észhez téríteni - nem mintha annyira érezném a hidegét. Ha mindennel meg vagyunk, akkor váltás ruhát készítek elő, a szennyest zacskóba teszem, aztán alsóban ledőlök az ágyra, remélhetőleg Vivával együtt. Az ébresztőt hajnali háromra állítom be, aztán magamhoz húzva Vivát és a fejére csókolva behunyom a szemeim.
Nem tudok olyan mélyre merülni az alvásban, eléggé felületes az álmom is, ami egyrészt azért nem baj, mert legalább nem lesz rohamom, másrészt azért baj, mert túlságosan kialudni nem tudom magam. Mondjuk pont ezért főztem le előre a kávét, majd azt jó feketén megiszom. Ébredéskor azért nem hagyom ki a szokásos "reggeli" csókokat, aztán felkelve első utam a fürdőbe vezet. Gyorsan lezuhanyzok, aztán törülközés után a derekamra csomózom még a törülközőt, aztán kisétálva a kávém fogyasztásának állok neki, amit ha Aviva netán megmelegített nekem, akkor hálás csókkal és köszönömmel jutalmazok. Gyorsan - a forróságához képest - megiszom, Aviva aurájában maradok amíg el nem fogyasztom, aztán megyek is tovább gyorsan öltözni. Hamarosan már a kocsiban ülünk, Skygge olyan izgatott, mint még soha. Kell pár perc, hogy felmelegedjen Aviva üzemhőmérsékletére az autó, de mire leérünk a hegyről, addigra ez meg is történik. - Izgulsz? - kérdezem rápillantva. - Aludj nyugodtan, főleg, ha később le akarsz majd váltani engem. - fenyegetem meg kis mosollyal. Magamnak azért halkan, de bekapcsolom a rádiót, mert minél több inger ér, annál nagyobb az esély, hogy a koffein kellő időben kifejti a hatását, és legalább bírom majd délelőttig.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 5 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 5 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.