I'm losing my mind Don't leave me behind We need a bit more time 'Cause I don't want the world to turn without you And I don't want the sun to burn without you
Érzem, hogy elveszítek magamból valamit, amikor rájövök, hogy mit tett. A bizalmat, a szívem és a lelkem egy darabját. Érzem, ahogy elkap a pánik, hogy elveszítem őt, hogy ellök magától. Kérlelem őt, könyörgök neki, hogy ne hagyjon el, de mintha a falnak beszélnék, csak távoli hangját és bocsánatkérését kapom, a kegyelmét nem. Nem vigasztal sem a könnye, sem az ölelése. Olyan ez, mint halottnak a csók, teljesen lényegtelen, mert a döntésével nekem is aláírta azt a bizonyos ítéletet. Hiába minden erőm, hiába a szavak, ahogy magához ránt a sötétség, leomlanak róla a karjaim.
A lebegő érzés ismét elindítja bennem az epizódot. Ha nem lenne ez az érzés, az érzelmi frusztráció és lelki megterhelés egyébként is felhozta volna. Végig járom az utat a pokolban, a süllyedő hajó nyikorgása egybe veszik a sikolyokkal és a kiáltásokkal, és ezúttal nincs finom suttogás és érintés, amely felhúz a felszínre, hiába várom. Ott lebegek a hideg, földöntúli sötétségben, a levegőt mélyen visszatartva, emésztve a második családom halálát. Arra ébredek, hogy az ő nevét kiabálom, megfeszült testtel, újra és újra. Másod percek kellenek, hogy abba hagyjam, hogy ura legyek zaklatott elmémnek és annak, hogy erőszakkal küldték álmodni. További egy perc kell, hogy kiélesedjen - félig - a látásom, elkap a rosszul lét, de nem adom meg magamnak azt a luxust, hogy hányjak. - Aviva... - nyögve fordulok az oldalamról a hasamra. Be vagyok takarva, és a fekvő helyzetet is felismerem, de mindez nem számít. Mit ér a gondoskodás, ha hátba szúrnak, és utána kitépik a szíved? Szédülök és reszketnek a tagjaim, próbálok felkelni, de nem kell túlságosan megemelnem a fejem ahhoz hogy tudjam: elment. Mintha tényleg kitépték volna a szívem, fáj a mellkasom, a fejem, a szemeim pedig elhomályosulnak. Perceken át sikertelenül próbálkozom azzal, hogy felkeljek, a végtagjaim mintha betonba lennének öntve, de addig is kezdenek kitisztulni a gondolataim, és úgy érzem, hogy átfordul bennem minden. Minden, amelyre eddig mosolyogva emlékeztem vissza, letargiát és szomorúságot okoz. Olyan fájdalmat, amelyet soha nem éltem át ezelőtt. Gyötör, kínoz a gondolata és még sem tudok nem rá gondolni, és mindarra, amit vele fognak tenni. Nem hagyhatom ezt... Gyakorlatilag négykézláb mászok el az asztalig, hogy a székre támaszkodva feltoljam magam. Istentelenül elkezdek szédülni, bele kapaszkodva az asztalba tolom térdelésből fel magam állásba. Ekkor látom meg a fegyverét, az iratait, és a horgonyt és ha eddig azt hittem fáj, hát rohadtul tévedtem. Leírhatatlan. Olyan mértékű kín ez, amely már nem tud könnyeket csalni az ember szemébe, mert már az sem elég. Ledermedek, és azt kívánom, bárcsak itt és most kővé válhatnék, hogy bárcsak tényleg halott lennék. Még is, az utolsó ép gondolatom, mielőtt megőrülök, hogy talán még még nincs veszve. Talán csak engem akart kizárni, talán hívta Cameront, talán szólt Joenak... Amint sikerül két lábon maradni, támasz nélkül, szédülve, bizonytalan léptekkel indulok el az ajtó felé. Kilépve majdnem neki esek a veranda korlátjának, mint egy részeg, hullámos vonalon indulok el a sufnihoz, ahová a Rammal parkoltunk. Zihálva állok meg, kicsit dülöngélve bámulok az üres helyre, ahol - a sötétségből ítélve - órákkal ezelőtt még az autó állt. Talán egy percig bámulom az üres helyiséget, próbálva felfogni, hogy hagyhatott így itt, és mit tegyek most, míg úgy döntök, hogy akkor gyalog indulok el. Hátat fordítok a kabinnak, és elindulok lefelé a hegyről. Hiába a bizonytalan járás, a szívem olyan hevesen ver, mintha a maratont futnám. Fojtogat a keserűség, a csalódottság, és a félelem, de ahogy haladok előre, és ahogy kezdi feldolgozni a szervezetem az anyagot, a kezdeti bukdácsolás magabiztos futássá növi ki magát. A végén már határozottan haladok a fák között, és szinte kirontok a főútra, a szívrohamot hozva egy középkorú férfire, aki szinte beleáll a fékbe, hogy ne csapjon el. Nem kell sokat győzködnöm, hogy vigyen el, valószínűleg a pánik és a tépett kinézetem elég meggyőző, még azt is felajánlja, hogy elvisz kórházba, vagy rendőrségbe, de én csak arra kérem, hogy minél előbb jussunk el Osloba, onnan már megoldom. Amint elértük a várost, kirakatom magam. Az első kocsihoz rohanok, és míg a férfi elhajt, én a választott jármű üvegét könyökkel töröm be. Nem érdekel, ha szilánkok állnak a bőrömbe, az a fájdalom eltörpül amellett, amelyet a szívemben érzek. Főleg, hogy még ez is rá emlékeztet, mert ő volt az, aki megtanította, hogyan indítsak el egy járművet kulcs nélkül. Az éjszakai alacsony forgalom segítségemre van, könnyedén hajtok keresztül a városon, hogy utána elérjem a raktár környékét. Az eseményeket a derekamban végig követő siget elővéve óvatosan közelítem meg a helyet, csak azért, hogy a nyomokból rájöjjek: soha nem is volt itt senki. Csak állok az épület előtt, ahol egy szem őr nem sok, de az sincs. A porban nincsenek autó nyomok, a lakat pedig szinte rozsdás. Újra úgy érzem, hogy az elviselhetetlen fájdalom úrrá lesz rajtam. Végelkeseredésemben visszamegyek az autóhoz, és oda megyek, amiről biztosan tudom, hogy voltak ott moszadosok: a kikötőbe. Habár tudom, hogy érezném, tudnám, ha ott lennének, egyszerűen reménykedem abban, hogy tévedek... Reménykedem, hogyha végig járom azt az utat, amelyet egyszer hónapokkal ezelőtt, akkor ott lesznek és a történelem megismétli önmagát. De hiába érek oda, hiába mászok át a kerítésen, hiába nézek be a legapróbb zugba is, tudom, hogy itt a vége. Elönt egy mélyről jövő, pokoli érzés, amelyet leginkább a végtelen szomorúság és az üresség kettőssének tudnék leírni. Csak bámulom a helyet, ahol valamikor még a karjaimba zártam és a keserű sírását hallgattam, de minden üres, hideg és sötét, mint amilyennek most magamat érzem. Kisétálok az épületből. Ki a tengerhez, de hiába kérdezem, nem tud válaszolni. Hiába nyúlok ki minden erőmmel, nem lelem az érzést, amely őt jelezné. Elvesztettem őt, és vele együtt a jövőmet is. Némán, és kifejezéstelen arccal ülök le a víz mellé, és egyszerűen csak hagyom, hogy átjárjon ez a minden reményt elsöprő érzés. Csak bámulom a vizet, de nem lelek megnyugvást benne, és még sem mozdulok el mellőle. Még akkor sem, amikor már hajnalodik.
Vendég —
“we’re going to war, break us even more, our hearts are shattered into pieces  
Axel&& Aviva
Az, amit tenni készülök, már előre felőröl. Darabokra töri a szívem, összezúzza a lelkem, mély, tátongó sebet vág a mellkasomba, mert tudom, hogy ezzel el fogom árulni őt. Éppen őt, aki felnyitotta a szemem és a szívem, aki megmutatott nekem egy addig ismeretlen világot, megtanított érezni, megtanított szeretni. Életemben először minden erőmre szükség van ahhoz, hogy fenntartsak egy álarcot, és még így is borzalmasan nehéz, mert számolnom kell a következményekkel. Tudom, hogyan fest majd ez az ő szemében, ahogy azt is: meg fogok érdemelni minden átkot, amit a fejemre szór. Egyetlen döntéssel fogok mindent tönkretenni, és bár remélem, hogy tényleg be tudom végezni a tervem, hogy egyszer és mindenkorra végezni tudok majd Uzival, nincs semmi garancia erre - ahogy arra sem, hogy ha vissza tudok jönni, Axel még kíváncsi lesz rám egyáltalán. De életben lesz. Ez az egyetlen dolog motivál. Nincs még egy lövés a ház mögötti erdőben, nincs még egy robbanás, nincs semmi, csak Axel épen és egészségesen. Ez lebeg a lelki szemeim előtt és ez hajt előre, még ha borzasztóan nehéz is tartani magam. Ő pedig bocsánatot kér, mert azt hiszi, ez az egész miatta van, azért, mert az asztalra szorított, pedig ha tudná, mire készülök, valószínűleg ő lenne az, aki láncra verne. Én is bocsánatot kérek tőle, de még csak nem is tudja, hogy miért. Halvány, értő mosollyal biccentek, amikor a saját felelősségét is hozzáteszi egy kicsit a történtekhez, pedig nem értek vele egyet, egyáltalán. A csókját a szívem minden ragaszkodásával viszonzom, egyfajta - talán utolsó - vallomásnak érzem ezt az irányába, olyasminek, amit mélyen elraktározok a szívemben, hogy soha ne feledhessem el. Miután mindketten érezhetően megnyugodtunk, felajánl nekem egy pohár vizet, én pedig a tudta nélkül kezdek neki az egésznek, míg ő nekem kedveskedik a vízzel. Felfordul a gyomrom, gyűlölöm magam, mégis megteszem, újra és újra hitelt adva Uzi szavainak, a rólam alkotott véleményének. (Fél)hazugságokkal ültetem el a gyanakvását az asztalnál ülve, de miután kiürítettem a poharamat, felállok, hogy újratöltsek, és egyben neki is felajánlom, hogy hozok. Először csak a fejét ingatja, de amikor megemlítem a múltkori teát, arra már rábólint. Elmosolyodva biccentek az útbaigazításra, a felajánlott segítséget elutasítom, mert pipiskedve ugyan, de elérem a teafüvet. Van bennem némi lelkiismeret-furdalás attól, hogy éppen az apja teáját használom fel ehhez, de ez semmi ahhoz képest, amit azért érzek, amit egyáltalán csinálok. Az ampulla tartalmának fele láthatatlanul és érezhetetlenül vegyül el a teában, amit Axel elé teszek az asztalra, ő pedig még a kézfejemre is simít, miközben megköszönni. Legszívesebben elmennék a Berettáért és golyót eresztenék a saját fejembe, mégis mosolygok. Felemelem a kezem, végigsimítok a haján, mély, érzelmektől terhes pillantással nézek rá és iszom magamba a látványát, de nem szólok semmit. Odahozza a saját telefonját is, de szerencsére ezúttal nem telefonálni akar, csak a térképet nyitja meg rajta. Segítek neki belőni a raktár helyzetét, ebben nem kell improvizálnom, mert tényleg létezik, de ahogy felteszi a kérdését, el kell kezdenem hazudni, mint a vízfolyás. Mivel a raktárban kizárólag régi iratokat tárolnak és még csak nem is őrzik, az egyetlen igazság a bejáratok és ablakok számában, valamint a környéken található térfigyelő kamerák számában és elhelyezkedésében rejlik. Az őrök számát már úgy találom ki, bár iszonyúan nehéz koncentrálni, mert miközben ő mit sem sejtve egyre többet fogyaszt el a teából, az én mellkasomon mintha egyre szorosabbra húzná valaki a láthatatlan vaspántokat. Én előbb veszem észre az első jeleket, mint ő. Látom az elnyújtott pislogásokat, a lassabb, megfontoltabb mozdulatokat, ahogy ránagyít a térképre, ahogy megpróbálja összeszedni a gondolatait. Nyelek egy nagyot, érzem, hogy görcsbe rándul a gyomrom, de nem szólok vagy teszek semmit addig a pillanatig, míg rá nem jön. Látom, hogyan mered a bögrébe, és amikor felém kapja a pillantását, az érzései úgy rohamoznak meg, mint a tompuló tekintetében ülő csalódottság és vád. – Axel... – suttogom. Zihálni kezdek, mert az érzései mintha elkeverednének az enyémekkel, és ez a gyilkos egyveleg szinte meg akar fojtani, de kizárom az érzést, mert tudom, hogy mi következik most. Hátralöki a székét, mire én is felpattanok, de nm vagyok elég gyors, mert a lábai felmondják a szolgálatot. – Axel! – kapok utána azonnal. Lesodor mindent az asztalról, de nem érdekel az újra földre repülő telefon, a ripityára törő bögrék - mert ezek egyik sem veszélyezteti őt -, nem érdekel semmi. Letérdelek mellé, segítek neki a hátára fordulni, az ölembe emelem, kétségbeesett szavai a szívem utolsó morzsáit zúzzák szét finom homokká. – Sajnálom – nyögöm rekedten. Leveszem magamról az álarcomat, hagyom magam összetörni, a könnyek elhomályosítják szemeim előtt az arcát. Érzem, milyen kétségbeesetten kapaszkodik belém, és én is szorosan tartom magamnál, ameddig még velem van. Nem tudom eldönteni, hogy az ő érzései szorítják-e jobban a torkomat, vagy az enyémek, de nem is számít. – Sajnálom... – suttogom az arcát, a haját simogatva egyik kezemmel. Könnyes, megtört szemeinek látványa újabb és újabb darabokat választ le a mellkasomból, a szívemből, én mégis kitartok. Érzem, hogy szinte meghasad a lelkem kétségbeesett könyörgését hallva, és ahogy a tekintete egyre távolodik, magamhoz ölelem, a fejét a mellkasomra vonom, lehunyt szemekkel, az arcomon csendesen végigcsorduló könnyekkel hallgatom, amint a nevemet ismételgeti újra és újra. Arcomat a hajára hajtom, magamba szívom az illatát, hangtalan sírással ringatom őt olyan álomba, amit nem érdemelt volna meg, főleg nem tőlem. – Szeretlek – suttogom elcsukló hangon a tincsei közé, pedig akkor már érzem, hogy a teste teljesen elnehezült a karjaimban. Összeszorított szemekkel, hosszan csókolok a hajába, forró könnyek áztatják az arcom, de tudom, hogy mennem kell. Megcsókolom a homlokát, az arcát, az ajkait, kisimítom a haját a homlokából, aztán lassan, óvatosan kiengedem őt a karjaimból. Minden létező istenhez imádkozom, hogy óvják meg őt erre a néhány órára, de stabil oldalfekvésbe helyezem a testét, hogy ha mégsem hallgatnának meg és valami balul ütne ki, ne eshessen nagyobb baja. Kihozom a takarót a hálószobából, betakarom, begyűröm az anyagot a teste alá is, ahol csak tudom, hogy melegen tartsa, amennyire csak lehetséges. Szaggatottan lélegezve simítok végig a fején, suttogva kérek tőle újra és újra bocsánatot, pedig tudom, hogy már nem hall. Nem viszek magammal semmit. Nem viszem el a Berettát, nem viszem el a tőreimet, a papírjaimat, semmit, mert tudom, hogy felesleges lenne. Remegnek az ujjaim, amikor az asztal mellé lépve elkezdtem levenni a csuklómról a horgonyt, először azóta, hogy Axel a kezem köré csomózta azt. Összeszorított szemekkel szorítom az ajkaimhoz a hűvös fémet, aztán egy óvatos, puha mozdulattal az asztalra helyezem. Felveszem a földről a papírt és a tollat, előbbire pedig most először kerül valami. Remélem, hogy egyszer majd megérted. Nagyon sajnálom. Szeretlek. A könnyeimtől pöttyökben elázó lapot az asztalon hagyom, ráfektetem a horgonyt, aztán feltakarítom a földről a bögrék és a tea maradványait, nehogy bármibe is belelépjen vagy -tenyereljen, amikor magához tér. Még egyszer letérdelek mellé, fejemet az övéhez hajtom, még ezerszer bocsánatot kérek tőle, aztán belecsókolok a hajába, és az illatával az orromban állok fel, majd viharzok ki az ajtón, mielőtt még meggondolhatnám magam. Nem akarom Axelt csapdába ejteni, de azt sem hagyhatom, hogy amikor magához tér, kábán üljön a volán mögé, ezért nem is fontolok meg más módszert a távozásra, mint hogy beüljek a RAM-ba, de előbb magamhoz veszem a bukósisakot is. Alig látok a könnyeimtől az út elején, de mire odaérek a garázshoz, ahol ideiglenesen a Ducatit tároljuk, a kétségbeesés helyét átveszi a zsibbadt beletörődés. Kitolom a garázsból a motort, beállok a helyére a RAM-mal, de egyetlen másodpercet sem engedélyezek magamnak odabent ülve, mert tudom, hogy akkor visszamennék. Kiszállok, a kulcsot felakasztom az oldalsó tömbre, aztán bezárom a garázst, a fejembe húzom a bukósisakot, felszállok a Ducatira és célba veszem a repteret. A zsibbadt beletörődés akkor vált egyfajta küldetéstudatra, amikor odaérek. A lelkem romokban hever, a szívem apró darabokra törve maradt a hegyekben, a mellkasomban ott tátog az ismerős űr, de most már azt kell látnom magam előtt, hogy legalább érje meg. Akárhogyan is, de érje meg. A forgalmas helyeket elkerülve a hátsó hangárokhoz kormányozom a motort, és mire leszállok róla és lehúzom a fejemről a bukósisakot, az egyik vaskos fémajtó már nyitva áll. Kiürítem a fejemet, ha a lelkemet nem is tudom, a motort és a bukósisakot hátrahagyva sétálok be lassú, de határozott léptekkel, míg meg nem pillantom odabent Uzit. Azóta már megtisztította az arcát, bár ez nem sokat segített összevert ábrázatán - és mégis képes elmosolyodni. – Tudtam, hogy jó döntést hozol majd, Aviva. Érzem a hátulról érkező támadást, mégsem teszek semmit. Rezzenéstelenül állva várom a bekövetkeztét, mert tudom, ha most küzdeni kezdenék, csak sokkal szélsőségesebb módszerrel intéznék el, hogy nyugodtan el tudjanak vinni magukkal haza. Összeszorítom az állkapcsom, hogy ne harapjam el a nyelvemet, és szinte előre becsukom a szemem, hogy amikor lecsapnak a tarkómra, már csak a testemnek kelljen tehetetlenül a földre zuhanni.
I'm losing my mind Don't leave me behind We need a bit more time 'Cause I don't want the world to turn without you And I don't want the sun to burn without you
Tudom, hogy önmagából indul ki. Értem, hogy a saját tudásában bízik, de ha téved, mint ahogy Uzi is tévedett vele kapcsolatban, akkor mindegy lesz... Akkor minden mindegy lesz. Nem érti meg, hogy nem szeretném, ha olyan információkból indulna ki, amik nem feltétlenül relevánsak ma már. Nem akarok a véletlenre bízni semmit, főleg akkor nem, ha tudom, hogy van más megoldás, sokkal jobb megoldás. Talán akkor sikerül végre észbe kapnunk mindketten, amikor majdnem egymásnak esünk a telefon miatt. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is fogok dühből hozzá érni: még akkor se tudtam volna bántani, amikor utamat állta legutóbb. De most képes lennék őt akár erőszakkal is itt tartani, megkötözni és bezárni a pincébe, hogy ne mehessen el. Annyira reméltem, hogy nem jön el ez a pillanat, annyira kétségbe esetten próbálom őt meggyőzni, hogy talán még is ez a mozdulat - hogy képes leszek őt erővel itt tartani - az, amelytől kijózanodik. Legalább is annak tűnik. A légzése és a vörös szemei elárulják nekem, hogy a sírást tartja épp vissza, én pedig úgy ölelem magamhoz, mintha ettől jóvá tehetném, amit csináltam. Nem akartam bántani. Nem akartam megbántani. Nem akartam ezt okozni. Bocsánatot kérek tőle, ha kell, mindenért, olyan dolgokért is, amit soha nem követtem el, ha elhiszi, hogy valóban nem állt szándékomban bántani őt, semmivel sem. Nem akarom eltaszítani magamtól, nem akarom, hogy Uzi közénk férkőzzön, nem akarom, hogy elmenjen. Szerencsére úgy tűnik, nem haragszik rám, már a végén mosolyog is egy kicsit, és megsimogatja az arcomat, én pedig magamba iszom minden érintését, testének melegét, kezének puhaságát, és minden szavát. - Azt hiszem, ez mindkettőnkről elmondható. - mondom halkan, egy apró mosollyal. Figyelem a szemeit, és mikor úgy tűnik, végre megnyugodtunk, adok a homlokára egy csókot, és hozok neki egy bögre vizet. Oda adom neki, leülök, és kérdezek, mert tervezni szeretnék. Figyelem, ahogy iszik, a helyszínre pedig csak bólogatok, és megjegyzem. Nem ismerem azt a helyet rendesen, de mielőtt bármit teszünk, úgy is áttanulmányozom a térképet, hogy tudjam, hogy lenne a legjobb megközelíteni. Ide hozza a telefonját, és úgy sejtem, hogy akkor Cameront is bele fogjuk venni a dolgokba, ha biztosra akarunk menni. A családomról is szót ejtek, de amikor azt mondja, hogy jobb, ha reggel elküldjük őket Aegirhez, akkor bólogatok. Úgy tűnik, ő is végre belátja, hogy ennél biztonságosabb dolog nem lesz soha. Amikor rá kérdez arra, hogy kérek-e inni, megingatom a fejem. Nem tudom, tudok-e inni, de amikor felhozza a teát, ami legutóbb is ellazított minket, akkor végül is úgy döntök, hogy az nem árthat. - Abból kérek. A felső polcra tettem. - bökök fejemmel magam mögé. Hátra fordulok, amikor azt mondja, hogy hozzak tollat és papírt, felkelek. - Eléred? - kérdezem kifelé menet, de jelzi, hogy megoldja, szóval átsétálok a vitrinhez, aminek talán a fiókjába tettem papírt? Nem... Csak tollat. A számítógép asztalhoz megyek, és végül annak a fiókjában találok papírt, szóval ezekkel ülök vissza az asztalhoz. Figyelem, ahogy hozza a bögréket, és amikor leteszi elém a sajátom, akkor rámosolygok. - Köszönöm. - lopok tőle egy simítást a kézfejéről, mielőtt elhúzhatná a bögre fülétől, aztán elmerengek. Felkelek a székről, felveszem a telefonom a földről. Nincs baja, talán a jobb felső sarkából tört le a műanyagból egy kisebb darab, de nem számít. Megnyitom a térképet rajta, és leülve elkezdem keresni a raktárépületet rajta a megadott negyedben. Amint meg van, leteszem az asztalra a telefont, és arra könyökölve megfogom a bögrém. - Mit tudsz a helyszínről? - kérdezem, felpillantva rá, míg bele iszok a teába. Jól esik, kortyolok is belőle párat. Ha elkezd róla beszélni, igazából a be és kijáratok száma, azok elhelyezkedése érdekel, hogy hány őrrel operálhatnak, bár a fegyverzetüket nem kell bemutatni, azt már magam is ismerem. Inkább érdekel, hogy merre tudnék elhelyezkedni úgy, hogy ne legyek feltűnő, ha rajtaütést akarunk csinálni. A szavai közben iszogatom a teát, és eleinte fel sem tűnik, hogy többet kell fókuszálnom a kelleténél. A térképen néha igazítok, gondolkodom, de nehéz azok végére jutnom. Érzem, hogy kezd eluralkodni rajtam a fáradtság, és amint érzem, hogy a tagjaim lassan nehezebbekké válnak, már tudom, hogy ez rohadtul nem véletlen. Letekintek a szinte kiürült bögrére, majd elsápadó arccal Avivára, és szó szerint, szinte érzem összetörni és sajogni a szívemet a mellkasomban. Olyan hevesen jönnek rám az érzelmek, hogy nem is tudom, mit érzek igazán. A dühöt, hogy egyáltalán eszébe jutott ez, a félelmet, hogy elmegy és megfogják ölni, vagy a keserűséget, hogy elárult? Soha nem hazudott nekem, legalább is eddig azt hittem, de most mindent megkérdőjelezek. De ha legalább hazugságról beszélnénk, most még csak nem is erről van szó! A belé ültetett bizalmam szilánkjaira törik, és ezek vérző sebeket ejtenek a lelkemen, akár a robbanáskor a bőrömbe vágó repeszek. Pánikba esek. Felpattanok a székről, hogy a konyhába menjek meghánytatni magam, mentsem ami menthető, de ahogy felkelek, a lábaim összerogynak alattam. Az asztalba kapaszkodva próbálom megakadályozni, hogy összeessek, de csak annyit érek el, hogy lesodrom róla a dolgokat, és hangosan puffanva terülök el a hasamon a padlón. Felületesen zihálva próbálok felkelni, felnyomni magamat, küzdök azért, hogy magamnál maradjak, de egyre nehezebb, ahogy a tagjaimra ólmos nehézség kúszik rá. Már azt is nehezen kivitelezem, hogy az oldalamra forduljak, hogy legalább rá tudjak nézni. - Aviva! Ne csináld.. könyörgöm! - emelem fel homályos alakja felé a pillantásom kétségbe esetten kapva felé. Lever a víz, elkeseredetten kapaszkodom a valóságba, és ha közelebb jön, bármijébe, amit csak elérek. Minden erőmmel fogom, nem is érzem, hogy milyen gyenge ez, hogy még egy gyermek is kitörne a kezeim közül, ha akarna, nem hogy ő. Megtört pillantással, könnyekkel telt szemekkel meredek az irányába, de a torkomban gyűlő gombóc sem tud megakadályozni abban, hogy könyörögjek neki. - Ne menj el vele! Aviva! Aviva! Aviva.. Aviv... - a nyelvem lassan összeakad, és bárhogy is harcolok, bárhogy is könyörgök, lassan, de biztosan távolodik tőlem a valóság, és ezzel együtt ő is. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha képes lesz ilyesmire velem szemben. Hogy ilyen alattomos módon taszítana el magától, hogy képes lenne rám mosolyogni, hogy utána megkeverje a mérget, és elém tegye.
Vendég —
“we already know, sinking ship, we both can feel the reaper, we can’t have us nowhere near, we will make us disappear  
Axel&& Aviva
Nem érti a kérdésemet, fogalma sincs, hogy nem Uziról beszélek, hanem saját magamról, én mégsem igazítom ki. Akkor még úgy érzem, nem számít, még van helye és tere az érzésnek, miszerint ismer engem, és minden oldalamról tudja, milyen... de rá kell jönnöm, hogy nem így van. Mintha ő is csak most jönne rá, mintha most bontakozna ki előtte az igazi valóm, és talán így is van. Talán tényleg mindkettőnket téveszmékbe ringattam eddig. Mélyen a lelkemben elkezdek igazán hinni Uzinak, kezdem látni és érezni, mire akart célozni a szavaival. Axel érzéseit soha nem vonnám kétségbe, azt még ő sem tudná belebeszélni a fejembe, ahhoz el kellene felejtenem mindent vele kapcsolatban, de azt igenis megkérdőjelezem, hogy mennyire helyeztük ezeket helyes alapra. Mindig is úgy hittem, elfogad olyannak, amilyen vagyok, de most először fogalmazódik meg bennem, hogy talán nem is tudja, milyen vagyok valójában. Hiszen a visszatérését követően is abból eredt minden egymásnak feszülő pillanatunk, amikor ösztönből cselekedtem, miatta, a bosszúm érdekében, és már akkor sem értette meg, de... akkor még nem hittem, hogy ennek lehet jelentősége. Most viszont kezdem érteni. Ez pedig ráébreszt arra is, hogy mit kell tennem, még akkor is, ha a puszta gondolat is szinte megfojt. Szorosan és kétségbeesetten ölelem magamhoz, ő pedig hagyja, válaszul úgy szorítva magához, mintha én lennék a legdrágább kincs a világon. Arcomat a nyakába rejtve lélegzek mélyeket az illatából, de a levegőt még úgy is szaggatottan veszem, hogy meghoztam a döntésemet. Sajog a mellkasom, szinte a gyomrom is belefájdul, az az érzés, ami Indonéziában kerített a hatalmába, amikor azt hittem, elveszítettem őt, most nem egyik pillanatra a másikra költözik belém, hanem szépen lassan, kínzóan. Mintha valaki egy kést mártott volna a mellkasomba és most lassan kezdené leválasztani annak egy részét, hogy itt tudjam majd hagyni nekem a szívemet, még akkor is, ha azok után, amit tenni fogok, nem lesz már rá kíváncsi. Bocsánatot kérek tőle, pedig ő még nem érti, miért, lágy, vigasztaló simítása és csókja még tovább mélyíti a szakadékot a mellkasomban. Összeszorítom a szemeimet, megpróbálom összeszedni minden maradék erőmet, de érzem, hogy soha nem volt még ennyire nehéz dolgom. Soha nem kellett még ennyit küzdenem azért, hogy eltüntessem valaki elől a valóságot, még ha csak egy részét is kell. Elhúzódom tőle annyira, hogy láthassam őt. A szemei elárulják, hogy hisz nekem, én pedig nem engedem, hogy lássa, milyen apró darabokban hever a szívem, amikor szerelmet vallok neki és elmondom, mennyire fontos nekem. A legfontosabb. Az egyetlen, aki számít. Az első napunkon Indonéziában azt mondtam, hogy érte képes lennék önként, fegyvertelenül átsétálni a Cég küszöbén, ha kell, de nem gondoltam volna, hogy ez egyszer tényleg bekövetkezik majd. – Tudom. Nincs semmi baj, az én önfejűségem hajszolt bele ebbe az egészbe – felelem lágy, megértő hangon, hüvelykemmel az arcát simogatva, figyelve a mozdulatot, ahogy arcát a tenyerembe hajtja. Kétségbeesve raktározok el magamban minden egyes pillanatot, minden érintést, minden szót, a szemében megbúvó apró csillanásokat. A szívem már nem érződik többnek puszta porózus törmeléknél, amikor megcsókolja a kezem, nekem pedig a csuklómon díszelgő horgonyra vetül a pillantásom. Tudom, hogy nem vihetem majd magammal, mert Uzi elpusztítaná, és egyben azt is tudom, hogy ha itt hagyom, Axel számára az egyetlen dolgot fog jelenteni... Hacsak nem pusztítja majd el ő maga is inkább. De neki legalább lenne hozzá joga. Szavaira bólogatni kezdek, az ünneplés emlegetésére pedig halk, rekedt nevetéssel nyomom el a valódi érzéseimet, a mellkasomból lassan kihulló darabokat. Én kértem tőle, hogy egyszer menjünk el egy ilyen utazásra... de most már legalább tudom, milyen álomképbe fogom magam ringatni, ha nem úgy sikerül a tervem, ahogy szeretném. Axel akkor is ott lesz velem. Mindig ott lesz velem. Ismét gombóc nő a torkomban, de le tudom küzdeni a szemeimet égető könnyeket, ahogy az ajkaimra hajolva megcsókol. Egyik kezemmel finoman beletúrok a hajába, mert még egyszer érezni akarom az ujjaim között és a tenyerem alatt tincseinek puha érintését, és a csókot sem szakítom meg idő előtt. Elraktározom magamban az érzést, ajkai selymes simogatását, az ízét, az érzést, ahogy egyszerre tölt fel erővel és pusztít el legbelül minden érzés, ami hozzá köt. Még egyszer hagyom magam igazán elveszni szemeinek kékjében is, amikor elengedjük egymást, megélem a finom borzongást, amit a simítása okoz a hátamon, az arcomon. – Igen, köszönöm – felelem halkan a felajánlására. Rámosolygok, a homlokomra adott csók érzetére egy pillanatra ismét lehunyom a szemeimet, és bár nehéz elengednem őt, megteszem, mert ki kell használnom az alkalmat. Amíg ő vizet tölt, én odalépek a táskámhoz, és bár az ő szemeiben ez az egész csak úgy fog kinézni, mintha a telefonomat venném elő - hátha fel kell majd hívnunk valakit a tervezgetés közben -, elrejtek a ruhámban egy kis ampullát, amit extraként szereztem be ma, azokra az időkre, amikor ténylegesen azután a nyomorult Dora után akartunk menni. Ezredjére is elátkozom magam, amiért nem lehetek majd mellette ebben, de őszintén remélem, hogy a kapcsolataim - amik már így vagy úgy, de az övéi is - helyettem is hasznára válnak majd. Visszasétálok az asztalhoz, leteszem rá a telefont, aztán leülök. – Köszönöm – veszem el a vizet mosolyogva. Ameddig ő is leül, ki is iszom több mint a felét, a torkom egyébként olyan száraznak érződik, mint a smirgli. A felvetésére először egy apró mosollyal rápillantok, hiszen értékelem azt, hogy kompromisszumot ajánl. – Az lenne a legjobb. Nem fogják őket bántani, ha egyszer ők az alku tárgya, de ha tényleg csapdát akarunk állítani Uzinak és te velem akarsz jönni, mindenképpen szükségünk lesz valakire, aki vigyáz rájuk. – Nem okoz gondot úgy beszélni, mint aki tényleg tervezget, gyakoroltam már ezt épp eleget, csak attól vagyok rosszul, hogy ezt éppen vele kell most eljátszanom. – Ha holnap reggelre időzítjük a dolgot, akár együtt is elmehetnek otthonról, az anyád elfuvarozhatná Aaront valahova, ami indokolt lehet egy tanítási nap előtt és közel van a kikötőhöz... onnan átvehetné a stafétát az apád. Ha azt mondod, te megbízol benne, akkor én is. – Gyomorforgató érzés a szemébe hazudni, örökre elásni magamat előtte, pedig ez még csak nem is a legrosszabb. – Az izraeli nagykövetségnek van egy raktárépülete a város szélén, Nordre Akerben. Elég kieső terület, kevés potenciális szemtanúval. A raktárban el is tudnak rejtőzni és felszerelésük is van. – Nem mondok igazat, de nem is hazudok; a raktárépület valóban létezik, de Uzi nem ott fog várni. Nem akarom megkockáztatni, hogy valamit elszámoljak, vagy épp Uzi basszon el valamit, ami miatt nem tudjuk elhagyni a várost, Axel pedig megjelenjen ott. Felsóhajtva iszom ki a maradék vizet is a bögréből, aztán felállok, hogy újratöltsem. – Te nem kérsz? – emelem meg egy kicsit a bögrét. – Vagy van még az apád teájából? Csináljak egy-egy bögrével? A legutóbb is jót tett az idegeinknek, könnyebb lenne úgy megtervezni a részleteket – teszem hozzá egy kis mosollyal. Egyszerre akarom, hogy a kezem alá játsszon és egyszerre rettegek a gondolattól, de ennek semmi jelét nem adom. Ha pedig bármelyik ötletre is rábólint, egyszerűen csak beletörődök az elkerülhetetlenbe, a konyhába sétálok - mosolyogva utasítva el, ha esetleg segíteni akar -, hogy beleüssem az első szögeket a koporsómba. – Addig hozhatsz papírt és tollat, ha gondolod – szólok hátra a vállam felett. Nem azért, mert ne tudnám megoldani a dolgokat észrevétlenül, inkább azért, mert így kézenfekvő. Rosszul vagyok attól, hogy az ösztönömet rá kell koncentrálnom, de a biztonság kedvéért azt az időt használom ki, amíg távolabb megy, még ha háttal is vagyok neki. Az ampulla tartalmának a fele egy átlagos embert körülbelül fél napra tud kiütni, ennél többet pedig akkor sem juttatok a bögréjébe, ha tudom, hogy félvérként neki ez kevesebb ideig fog hatni. Nem azt akarom, hogy fél napot ájultan heverjen itt, csak azt, hogy legyen esélyem elmenni innen anélkül, hogy szembeszállnék vele hozzá. Mire ismét az asztalnál hallom motoszkálni, én már a bögrékbe töltöm ki a teát, egy kicsit mindkettőt átkeverve, hogy hamarabb hűljenek ihatóra, aztán visszasétálok hozzá és lágy mosollyal az arcomon helyezem elé a másik bögrét, mielőtt letenném a sajátomat is és visszaülnék a helyemre.
'Cause I don't want the world to turn without you And I don't want the sun to burn without you Yeah, I don't want the world to turn without you And I don't want the sun to burn without you
Amikor az orrom alá dörgöli, hogy nem tudhatom Uziról, hogy megváltozott-e, akkor csak szét tárom a karjaimat. - Pont ez a lényeg, hogy nem tudunk semmit, és még így is erre támaszkodsz! - valamire, ami bizonytalan, amiről nem tudjuk, hogy úgy van-e még, ahogy állítja, vagy úgy, ahogy én. Vitatkozunk egymással, és szerencse, hogy ezt nem a városban tesszük, mert akkor minden kéretlen fül hallaná. A legrosszabb nem is ez, hanem az, hogy a végén a telefonért kezdünk dulakodni, és amikor az kiesik a kezünkből, mérgesen szorítom az asztalra. Kell pár másodperc, hogy elérjen a tudatomig, hogy mit teszek, lássam kerekre nyílt szemeit, zihálását. Elkap a bűntudat és a keserűség, mert közvetetten, de rám is hat az a féreg, és szégyellem, hogy ilyen könnyen közénk tudott állni. Elengedem a kezét, az arcára simítva kérek bocsánatot, amiért durva voltam vele. Egy utolsó, elkeseredett próbálkozást teszek arra, hogy meggyőzzem őt, és látom rajta, hogy elragadják az érzelmek, még ha nem is hagyja magára ülni őket. Hasonlóan érzem magam, a gyomrom összezsugoridik, ahogy remegő hanggal válaszol. Leveszem az asztalról, de nem engedem el, és amikor át akar ölelni, gondolkodás nélkül hajolok le, hogy magamhoz szorítsam. Érzem arcát, forró leheletét a nyakamon, fejemet az övének döntöm, és egy kicsit megnyugszom, amikor arra kér, hogy ne haragudjak rá, mintha csak igazat adna nekem. - Nem haragszom, tudom, hogy az aggodalom vezet. - simítok rá fejére, és ragaszkodóan magamhoz szorítva azt adok rá csókot. Csak akkor lazítok a fogáson, amikor elhúzza a fejét, és a szemeit fürkészve szusszanok nagyot, amikor kimondja, hogy kitalálunk valamit. Meg se fordul a fejemben, ezzel csak elült bennem minden gyanakvást és figyelmet. Amikor arcomra simítva vallja be, hogy szeret, ellágyuló szemekkel simítom meg a derekát, arcomat kezéhez biccentve hunyom le a szemem egy pillanatra. - Tudom, hogy ez hajt. Ne haragudj rám az előbbiért, kérlek. Én is szeretlek, ezért harcolok érted foggal, körömmel. Soha nem tudnálak bántani... - suttogom halkan, a horgonyt viselő kezéért nyúlva fogom meg, és emelem fel, hogy csókot adjak rá. - Minden rendben lesz. Kitalálunk egy tervet és szabad leszel tőle, oké? Utána elutazhatunk ünnepelni valami meleg tengeri éghajlatra jó? Megígérem, hogy hajózhatunk is, és te leszel a kapitány... - engedek meg magamnak egy bátorító mosolyt neki, aztán oda hajolva ajkára csókolok finoman, de valamivel hosszabban. Érezni akarom a közelségét, ha utána veszélybe kerülünk, ne bánhassam meg, hogy elszalasztottam. A csók után lepillantok rá, megsimogatom a hátát, így, hogy lenyugodtak a kedélyek, könnyebb lesz gondolkodni. - Kérsz egy pohár vizet..? - simogatom meg az arcát, szemeit fürkészve. Talán egy kis hideg jól esne neki. Ha jelzi, hogy kér, akkor a homlokára csókolok, mielőtt elengedem, aztán a pulthoz lépve elveszek egy bögrét, majd a csaphoz lépve töltök bele hideg vizet. Oda viszem neki, átadva megsimogatom a felkarját, aztán leülök az asztalhoz. - Ha úgy érzed, hogy kevésbé gyanús, hogy otthon maradjanak, akkor nem szólok nekik. - engedek a dologból, és közben őt fürkészem. - Hol fog várni téged egyáltalán? Nem mondott helyszínt. - kérdezem, mert van sejtésem arról, hogy ez amolyan moszadrejtekhely lehet, de a helyszíntől is függ a taktika, amivel megközelítjük majd őket.
Vendég —
“we already know, sinking ship, we both can feel the reaper, we can’t have us nowhere near, we will make us disappear  
Axel&& Aviva
Parttalan vitába bonyolódunk, tulajdonképpen meg sem tudom mondani egy idő után, hogy miért csináljuk. Nem érti, mit akarok, vagy inkább hogy miért akarom azt, amit, hogy mi zajlik le éppen bennem, miért érzem szükségét annak, hogy ennek most én tegyek pontot a végére, egyszer és mindenkorra. Hiába mondom el neki, hogy ismerem Uzit, hogy a szeme állásából meg tudom mondani, mikor hazudik és mikor nem, inkább a változásokról kezd beszélni. – Honnan tudod?! Honnan tudod, hogy bármi is változott?! – kérdezek vissza üldözött tekintettel és hangon. Ha igaza lenne, ha megváltoztam volna és nem lennék az, amiről Uzi beszélt, akkor ez az egész veszekedés most meg sem történik. Akkor nem kellene bujkálnunk, küzdenünk, harcolnunk, pláne nem egymással, nem kellene az arcomba vágnia, hogy halott ember, mert miattam annak kellett maradnia. Miattam bele kellett süllyednie egy olyan mocsárba, aminek egyébként soha a közelébe sem ment volna, miattam olyanokkal kellett kvázi üzleti kapcsolatba bonyolódnia, akik ellen korábban még küzdött, miattam tönkrement az egész élete és most is miattam szenved. Mik ezek, ha nem egy szörnyeteg ismérvei? Hiszen kis híján az életébe került, hogy mellettem van. Az összegzésébe belesajdul a mellkasom, de nem tudok rá mást mondani, mint hogy meg fogom próbálni. Megszakad a szívem attól, ahogy rám néz, mintha nem is ismerne, mintha most látná meg az igazi valómat, ami eddig is ott volt, de ő csak azt az Avivát látta, akibe beleszeretett. Borzalmasan fáj belátnom, hogy Uzinak igaza volt. Soha nem leszek képes megváltozni, mert az a részem, amit ő hozott létre és ami hosszú éveken keresztül válogatás és lelkiismeret-furdalás nélkül ölt, mindig is ott volt és mindig is ott lesz, függetlenül attól, hogy valaki látni akarja-e vagy nem. Elrejthetem, elnyomhatom magamban, de előbb-utóbb ki fog derülni az igazság, és akkor azoknak fogom a legnagyobb fájdalmat okozni, akiknek nem akarok. Márpedig Axelnek soha nem akartam fájdalmat okozni. Nem tudom befejezni a gondolatmenetet, mert eltereli a figyelmemet, hogy a telefonjával kezd babrálni, és amikor megkérdezem, mit csinál, még csak nem is válaszol. Félek, hogy hülyeséget fog csinálni, hogy ha most elkezd telefonálgatni, még a végén ezt a házat is meg fogják találni, és akkor őt sem fogom soha biztonságban tudni. A kétségbeesés hajt, a fojtogató félelem, az a zavaros hajtóerő, ami arra sarkall, hogy oldjam meg bárhogyan, de őt, őket hagyjam ki belőle; elkapom a telefont, de azt már nem hagyja, hogy el is vegyem tőle, mert rászorít a készülékre. Még mindig nem mond semmit, ezért így is megkísérlem kitépni azt a kezéből, és hiába markol rá a csuklómra, én sem adom fel. A telefon végül egyikünké sem lesz, a földön csattan egyet, de Axel szabad keze addig már a másik kezem után kap. Még csak nem is ellenkezek, a célomat elértem, így szinte csak zsibbadtan hagyom, hogy lefogjon és az asztalra szorítson. Mit tettem?! Nem akarok küzdeni vele. Nem akarom, hogy ő küzdeni akarjon velem. Nagyra nyílt szemekkel figyelem őt, érzem, hogy gombóc nő a torkomban, de nem azért, mert félnék tőle, hanem mert csak most fogom fel, hová juttattam magunkat. Hogy hová fogom juttatni magunkat, ha továbbra is ezt csinálom, ha hagyom, hogy belebonyolódjunk ebbe az értelmetlen harcba egymással. Sosem fogunk tudni dűlőre jutni. Sosem fogja hagyni, hogy elmenjek. De nem is maradhatok. Halkan zihálva nézek fel rá, szemeim a kétségbeesett kékséget fürkészik a tekintetében, és most már sokkal tisztábban látom, mit kell tennem. Akkor is, ha bele fogok pusztulni, akkor is, ha hátralevő életére meggyűlöl, ha soha többé nem akarja majd meghallani még a nevemet sem. Nem mérgezhetem tovább az életét. Most kell megtennem azt, amit már nagyon régen meg kellett volna, azon az éjszakán, amikor visszatért az életembe, de én túl gyenge voltam. – Én sajnálom... – suttogom halk, szinte alig érthető hangon. Lehunyom és szinte összeszorítom a szemeimet, amikor tenyerét az arcomra simítja, mert ettől a féltő gondoskodástól ismerős fájdalom járja át a mellkasom. Olyan, mint amit az elveszítése után éreztem, pedig most éppen azt készülök bebiztosítani, hogy életben maradjon. Csak akkor nyitom ki a szemeimet, amikor ismét megszólal, hallgatom halk, féltő, gyengéd hangját, és a mellkasomban kezdődő űr még nagyobbra nőve kezd fájdalmasan lüktetni, pedig itt van és még én is itt vagyok. Talán a legszörnyűbb az a pillanat, amikor még az ígéretemet is felrója nekem, mert tudom, hogy igaza van. A szavamat adtam neki, olyan ígéretet tettem, amiről azt hittem könnyedén be tudom majd tartani... de összességében nem vagyok biztos benne, hogy emiatt fog-e igazán meggyűlölni. Én már most undorodom saját magam gondolatától is. – Tudom – suttogom megremegő, kis híján elcsukló hangon, miközben a fülem mögé simítja a hajamat. Eszembe jut az a pillanat, amikor a házukban ki kellett vennem a vállából azt a golyót, ami végezhetett is volna vele, amikor a fürdőkád mellett térdelve elkezdtem rájönni, milyen fontos nekem. Érzem, hogy szúrni kezd a szemem, de nem akarom, hogy lássa, ezért ha hagyja, felszabadult kezeimet a nyaka köré fonom, hogy szorosan magamhoz ölelhessem. – Ne haragudj rám. Sajnálom. Hülye voltam – mormolom a nyakába, miközben a könnyeim ellen küzdök. Fogalma sincs, hogy nem arról beszélek, amiről ő, pedig a bocsánatkérésem nem is lehetne őszintébb. Szörnyű hibát követtem el és még ennél is szörnyűbb dolgot kell megtennem, ha jóvá akarom tenni a hibámat. Apró darabokra esek szét legbelül, mégis erőt veszek magamon és életemben először igazán magamra veszem mindazt, amit a Cégnél elsajátítottam. Még a hajón sem tudtam vele teljesen őszintétlen lenni Szíria után, és bár most sem leszek az, mert az iránta érzett szerelmemet és az önmarcangolásomat sem kell megjátszanom, nem fogja megtudni, mire készülök, csak amikor már túl késő lesz. – Kitalálunk valamit, rendben? – suttogom, csak annyira húzódva el tőle, hogy láthassam őt. Végigsimítok a arcán, az elmémbe égetem szemeinek kékjét és a vonásait, hogy soha ne felejthessem el, hogyan nézett rám. Hogy mennyire szeretett. – Nagyon szeretlek, Axel, ugye tudod? – suttogom kettőnk közé. – Te vagy nekem a legfontosabb – simítom meg az arcát a hüvelykujjammal. Tudnom kell, hogy tudja. Legalább addig, ameddig nem teszem tönkre az egészet.
'Cause I don't want the world to turn without you And I don't want the sun to burn without you Yeah, I don't want the world to turn without you And I don't want the sun to burn without you
Úgy csinál, mintha nem egy isteni leszármazott lenne. Mintha megint egyedül lenne, pedig ez nem így van. Felemlegetem neki az unokatestvérét is, de mintha csak elmenne a füle mellett. Nem lehet vele ésszerűen beszélni, nem lehet logikusan rávezetni semmire, mert nem gondolkodik logikusan. Pánikol, és ebből az állapotból az érintésem se hozta vissza. Ha még csak az lenne a baj, hogy kétségbe esett, nem zavarna, de emellett nem képes reálisan gondolkodni, és a könnyebb, egyszerűbb, helyi megoldás helyett a bizonytalanságot választja. - Nem tudhatod, nem vagy gondolatolvasó! Te is megváltoztál, már nem vagy az a szörnyeteg, akinek megpróbál beállítani! Ha te feltudtad oldani a szíved és befogadni engem, meg a családom, ő miért ne változhatott volna meg? Ha nem bízol benne, akkor miért választod azt az utat, amit ő követel? Ennek semmi értelme! - fújtatok haragosan. Illogikus az egész, és nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy elmenjen vele. Ennél már csak az rosszabb, amikor azt mondja, hogy én itt képes leszek az utolsó sarjakat is levágni, hogy Uzi vissza se akarjon térni, de nem fogja fel, hogy nincs meg ehhez a forrásom, hatalmam, és amikor már kiabálom, látom rajta, hogy fáj neki a tudat, de talán végre érti, hogy ez mit jelent. Legalább is ezt hinném, de aztán azt mondja, hogyha ő nem lesz itt, akkor már nem lesz okom halottnak maradni, ettől pedig elszakad a cérna, és nem azért, mert nem érzi át, hogy ez nekem egy öttől életfogytig terjedő fegyházat jelent majd. Nem ez, ami zavar, hanem az, hogy azzal, hogy azt mondja, nem lesz szükség arra, hogy ne legyek a társadalom része, azt a benyomást kelti, hogy nem is szándékozik visszatérni. A családom részére nem is fordítok energiát, hogy válaszoljak, anélkül is vigyázok rájuk, hogy ezt kérné tőlem. - Szóval nem jössz vissza. - mondom ki feszült hangon, és csak ezután érzem ennek mögöttes tartalmát: a bosszúja, és hogy egyedül oldja meg, fontosabb neki, mint én, és az ígéret, hogy mindig velem lesz. Az egyszerűbb és könnyebb utat választja ahelyett, hogy kezébe venné a dolgokat és minden eszközt és ismeretséget a kezébe venne harcolna. Eddig elhittem, hogy a családomért akarja ezt tenni, de minél jobban bele bonyolódunk ebbe a témába, annál gyorsabban kerül a felszínre, hogy rohadtul nem érdekli őt, hogy nekem mi a fontos, és mit szeretnék, pedig ha tényleg érdekelném őt, akkor figyelembe venné, mint ahogy én is felajánlottam neki, hogy legyen csali, de nem egyedül megy, és itt oldjuk meg. Én próbálok olyan megoldást találni, amely jó lehetne mindkettőnknek, de ő egyáltalán nem rugalmas és az érzés, hogy nem vagyunk egyenlőek, hogy szerinte csak neki van joga dönteni az én családom és az én életem felett, csak azért, mert az a féreg az ő múltjából pattant elő, olyan mint egy kés a szívembe. Elhátrálok tőle, amikor közelebb jönne, mert túlságosan fáj a felismerés, hogy az egész csak egy rohadt illúzió volt, hogy soha nem volt beleszólásom semmibe, és ha volt is, most, amikor igazán kéne, egyszerűen csak kihúzza a lábam alól a talajt. - Nem fogod megpróbálni, mert nem fogsz elmenni vele. - válaszolom, míg előveszem a telefonomat. Ha ő nem hajlandó tenni semmi értelmeset, majd teszek én. Tennék legalább is, de a kérdése után látom, miként mozdul felém, aztán kap a telefon után, amint megnyitottam a telefonkönyvet. Nem vagyok elég gyors, sikerül rámarkolnia a telefonra, de erősen rászorítok, hogy ne tudja csak úgy kivenni a kezemből. Az agyamat akkor kezdem eldobni, amikor erőszakkal próbálja elvenni tőlem. Ráfogok a csuklójára balommal, de az egésznek csak annyi a vége, hogy a telefon a földön köt ki. Dühösen kapok a másik keze után, mert az egy dolog, hogy ő menni akar, de az, hogy megakadályoz abban, hogy én azt tegyem, ami logikus, felfoghatatlan. Ha sikerül elkapni a másik kezét is, úgy fogom, mintha satuba lenne szorítva, gyakorlatilag a mögötte lévő asztalra nyomom őt, zihálva a keserű, fojtogató elkeseredettségtől és haragtól. Próbálom győzködni, de így folytatja, tényleg gúzsba fogom kötni. Kell pár másodperc, amíg felfogom, hogy milyen hatással van ránk ez az egész, és már nem csak az fáj, hogy képesek vagyunk egymásnak esni ezen, hanem szégyellem is, amiért én is részt veszek benne. - Sajnálom... Nem akarlak bántani. - szuszogom, ellazítva kezeim fogását, felemelem a jobbomat, és tenyeremet rá fektetve megsimogatom az arcát, ha hagyja. Szemeim kétségbeesetten kutatják őt, és nem adom fel, hogy utoljára még egyszer megpróbáljak a józan eszére hatni. - Kérlek, gondold végig újra... Miért dobnád el a biztonságosabb lehetőséget egy veszélyesebbért? - kérdezem suttogva. - Annyian segítenének neked... Még élni is tudnék a gondolattal, hogy hátra akarsz hagyni, ha legalább Cameronnak szólnál... Ha biztosra mennénk, hogy nem eshet bántódásod, és túl éled, nem zavarna, hogy nem mehetek veled, vagy nem szólhatok a családomnak... - folytatom, és a másik kezét is elengedem lassú mozdulattal, hogyha engedi, a dereka alá nyúlva leemelhessem az asztalról, és magamhoz szoríthassam. - Megígérted, hogy ha van más út, akkor közös a döntés. Van több lehetőség, hát tartsd a szavad, és válasszuk ki együtt. Nem vehetsz minden terhet a saját válladra. Már nem vagy egyedül. - fürkészem aggodalmasan az arcát, remélve, hogy végre elér a célba az üzenet. Még a haját is hátra túrom a füle mögé, hogy jobban, többet láthassak belőle. Nem hagyhat kétségek között, ő se tudná elviselni fordított helyzetben, tőlem sem várhatja el.
Vendég —
Axel&& Aviva
Nem tudok száz százalékosan megbízni Aegirben és az ő védelmében, ezt pedig neki is elmondom, akkor is, ha nem ért egyet vele, akkor is, ha ő tud ebben hinni. Én örülök, ha esetleg ő eljutott már erre a pontra az apjával kapcsolatban, de nekem ez most édes kevés, és az sem hat meg, amikor megint a saját vállára veszi az összes terhét a történteknek. – Aaront is állandóan neked kell megmentened, még saját magától is! – vágok vissza. – Lehet, hogy maga a robbanás nem miatta következett be, de hogyan bízzak most rá mindent, ha azt is engedte elfajulni odáig?! Mi van, ha most is csak az utolsó pillanatban reagál? Szeretnéd, ha Aaron is heteket feküdne kómában a tenger mélyén?! Én nem kívánom ezt neked, még úgy sem, ha te tudnád, hogy nem... – megtörik a hangom, mert akármilyen felfokozott érzelmi állapotban vagyok is, ami Indonéziában történt, nem olyasmi, ami ne tudna még mindig beférkőzni a fejembe és teljesen letaglózni. Még akkor sem, ha Axel már itt áll előttem. Talán ezért is veszek el majdnem, amikor arra kér, hogy maradjak. Ellenkezhetnék, megkérdezhetném, hogy miért zárja ki egymást a kettő, hogy miért kellene választanom a két lehetőség közül, de talán nem is igazán merném megtenni. Ha azt mondaná, hogy ha most kisétálok azon az ajtón, vissza se jöjjek, képes lennék rá? Itt tudnám őt hagyni, ha közben tudom, hogy ha túlélem sem akar majd többet látni? Lenne egyáltalán értelme küzdeni és túlélni, ha ő utána nem kér belőlem? Maradna értelme az életemnek nélküle? Nem. És ez nem a helyes, hanem az egyetlen lehetséges válasz. Tudom, kérte, hogy ne csináljam ezt, hogy ne ő legyen a központja az életemnek, de mit tehetnék ellene? Milyen egyéb lehetőség létezik, ha már attól megszakad a szívem, ahogy a tenyerei az arcom bőrét melegítik, ő pedig olyan vallomást suttog kettőnk közé, aminek minden egyes szavát mélyen átérzem a szívemben? Mégis menekülök. Menekülök ez elől az érzés elől, az érintése elől, előle, mert ha hagyom magam, gyengévé tesz, és ezt most nem engedhetem meg magamnak. Nem hagyhatom, hogy a szívem irányítson, hiszem amióta újra belépett az életembe, nem is hallgatok másra, csak arra... most pedig látjuk, hová jutottunk ezzel. Egyszer és mindenkorra cselekednem kell, helyre kell hoznom ezt a hibát, hogy utána tiszta szívvel és élettel állhassak újra elé. Ha pedig ő nem kér belőlem... A gondolatra összeszorul a mellkasom és görcsbe rándul a gyomrom, csak úgy, mint amikor a saját halálát emlegeti fel, már megint. Már a puszta lehetőségtől a fülemben kezd dobolni a vérem, a légzésem pedig zihálássá erősödik, de ő nem nyugtat meg semmivel, kifejezéstelen arccal néz rám, mintha nem jelentene semmit a halála. A mondandója első fele el sem jut hozzám, látom és hallom, hogy beszél, de a szavak nem nyernek értelmet a fejemben, csak egy kicsit később csatlakozom vissza a valóságba. – Miért hiszed azt, hogy bízom benne?! Soha életemben nem bíztam benne, egyetlen pillanatig sem, még akkor sem, amikor neki dolgoztam, de ismerem, jobban mint a tenyeremet, pontosan tudom, mi motiválja, mi dühíti fel, mit enged el és mit nem, miért hajlandó kockáztatni és miért nem, mikor adja fel és mikor nem. Ez az, amiben hiszek, a saját tapasztalataim, és nem Uzi szavai meg üres ígéretei. Neki azt sem hinném el, amit kérdez – rázom meg hevesen a fejem. Elmondom neki, mire gondoltam, szinte már nyugodtan vázolva fel az elképzeléseket, de ezzel láthatóan és hallhatóan csak még jobban feldühítem. Az utolsó rám kiabált szavak hallatán fájdalmasan megrándul az arcom, de nem azért, mert a kiabálás megriasztana; az fáj, amit mond. Az, ami a szavai között meglapul. Egy kibaszott szörnyeteg vagy, Aviva. És őt is lehúztam magammal együtt. – Ha nem leszek itt, nem lesz többé okod fenntartani ezt az állapotot – felelem elhalkulva, szinte csendesen. – Nem azt akarom, hogy megpróbálj innen segíteni. Magamtól kell visszajutnom, tudom. Azt szeretném, ha te a családodra vigyáznál addig, hátha mégis szükség lesz rá. – Szeretném azt mondani neki, hogy az apám majd segít. Hogy ő majd elintézi neki a neve tisztázását, azt, hogy ne maradjanak lyukak és megmagyarázhatatlan pontok a múltjában, de most még erre sem tudok ígéretet tenni, mert az apám az összes befolyásával együtt szintén egyre távolabbinak tűnik, és ez nem segít nem rajtam, sem rajtunk, sem a helyzetünkön. A szívem még apróbb darabokra zúzza össze, hogy amikor felé lépek, ő elhátrál előlem. Érzem, hogy valami nagyon mélyen nehezül el a mellkasomban, reszketeg levegőt véve kérlelem, hogy engedjen el. – Megígérem, hogy meg fogom próbálni – felelem halkan, már-már suttogva. Ennél többet nem tudok neki ígérni; nem ígérhetek olyasmit, amit nem tudok biztosan betartani, és ezt ő is tudja. Ő viszont ahelyett, hogy vitába szállna velem, vagy mondana valamit, akár igent, akár nemet, a telefonjáért nyúl - ismét. – Mit csinálsz? – kérdezem gyanakodva, még közelebb lépve hozzá, hogy lássam, miben mesterkedik. Az előbb ráhagytam, hogy SMS-ezzen, abban még nincs semmi, ha küldött egy figyelmeztető üzenetet Aaronnak, hiszen az normális reakciónak számítana egy ilyen helyzetben is, azzal nem váltanánk ki belőlük semmit, de minden más kockázatot jelenthet. Éppen ezért, ha nem hajlandó megmutatni, mit csinál, vagy egyenesen azt látom, hogy fel akar hívni valakit, nem gondolkozom, hogy közbelépjek-e; ha nem osztja meg velem, mit forgat a fejében, akkor kész vagyok akár erővel is elvenni tőle a telefont. Így is épp elég kockázatot vállaltunk már velük, talán az vezette el hozzánk őket is, hogy lazítottunk ezeken a szabályokon.
Hát innen indul ki minden. Hogy Aegir nem lépett közbe akkor Indonéziában. Hogy csak azért, mert én elbasztam valamit, beszámíthatatlannak tartja őt. Mert nem ugrott fel a fedélzetre, amikor úgy tűnt, hogy el tudunk szabadulni. - Nem foghatod rá Aegirre, a saját hibámat! - válaszolom indulatosan, aztán amikor elkapja a tekintetét, zihálni kezdek. Tudom, hogy a földi pokol volt neki az a két hónap. A karjaimban tartottam, míg perceken keresztül csak keservesen sírt. - Ha nem akarsz elveszíteni, akkor maradj... - kérlelem. Próbálom meggyőzni, próbálom megértetni vele, hogy nem kell egyedül csinálnia ezt az egészet, csak azért, mert az ő múltjából lépett elő valaki. Próbálom megértetni vele, hogy nagyobb hatalom van a kezében, amit kihasználhatna, de nem bír tiszta fejjel gondolkodni, ez pedig kétségbe ejt. Az oldalán akarok harcolni, nem pedig a távolból reménykedni, hogy egyszer csak visszatér, mert érzem, hogy nem fog. Nem, nincsenek olyan ösztöneim, mint neki, és talán szükségem is van ahhoz, hogy mesterlövészet közben valaki számoljon nekem, mert nem vezeti egy erő a kezemet, de nem vagyok ostoba. Pont ő az, aki annyira bizonygatja, hogy a szemétláda mindenre felkészült - leszámítva az isteneket -, akkor miért hinném el, hogy ő majd egyedül, egy seregnyi fasz szopó között kiszabadul, megöli azt az egyet, majd kiverekedi magát onnan, és aztán visszajön? Nem, nem engedem, hogy ez történjen, és ezt olyan elhatározással teszem, hogy még azt is megmondom, előbb halok meg, hogy mint hogy a markukra kerüljön. Rám kiabál, de nekem egy arcizmom se rezdül erre, és megacélozva a vonásaim figyelem, ahogy a gondolattól is rosszul lesz. - Te is tudod, hogy egy isten mellett vannak biztonságban. Nem bízol Aegirben? Szólj Módinak! De ez rég nem arról szól, hogy ki dönt ki helyett. - mondom hidegen, rá meredve. - Ez arról szól, hogy nem bírod felfogni, hogy ez nem csak a te gondod. Pont miattuk, és miattam. És még is miért hinném azt, hogy Uzi békén hagyja a családom, ha megkap téged? Amit meg megtanultam a fajtájáról az az, hogy elvarrják a szálakat, és hogy bosszúra szomjasak. Komolyan azt akarod megkockáztatni, hogy egy ilyen alantas féregnek hiszel, miután minden, amit érted tettem csak kihúzta nála a gyufát? Tudod mi történik, ha átbasz téged, Aviva? Amit egyébként ... miért is ne tenne meg? Miért ne üthetne két legyet egy csapásra? Elcsal téged, szét választ minket, aztán kiad egy parancsot, ami neki valószínűleg fél perc gondolkodásába se fog telni, és míg veled foglalkozik, a többi bugrisa majd szépen feléget mindent! Azt hiszed ettől lesznek biztonságban? Ha valóban ennyire bosszúálló alak, és ki akarja élvezni, hogy győzött feletted, akkor miért gondolod, hogy békén hagyná valaha is a családom? Miért alapozol egy olyan ember ígéretére, akitől nem kaptál mást, csak fájdalmat és szenvedést?! - kérdezem értetlenül, haragosan. Mi a faszért kell nekem bizonygatni, hogy ne bízzon benne, ha tudja, hogy milyen? Miért kell magyaráznom azt, hogy helyszínen nyerni a háborút sokkal jobb, mint elválasztani két bizonytalan csatára?! Amikor elkezdi kifejteni a tervét, hogy majd jól mindenkit meggyilkol, ha felébred, csak dühösen összeszorítom a fogaimat. - Ilyen egyszerű? Szerinted ez ilyen egyszerű?! Teljesen megőrültél?! És mi van, ha tévedsz?! Mi van, ha úgy ébredsz fel, hogy láncra vagy verve, mint mikor először találkoztunk?! Mi van ha nem tudsz kiszabadulni? Mi a francot fogsz csinálni?! És én?! Hogy a PICSÁBA varrjak itt el szálakat, ha NINCS meg hozzá SEMMIM?! HALOTT EMBER VAGYOK! - kiabálok most már én is, mert nem hiszem el, hogy nem fogja fel, hogy mióta feláldoztam érte az életem, és megígértem neki, hogy mindig mellette leszek, lemondtam minden előnyömről a kibaszott világban, és rá támaszkodom, nélküle tehetetlen vagyok. Az egyetlen lehetőségem az lenne, hogy a sereghez fordulok, ezzel pedig azonnal eljárás is indulna utánam, és ha sikerül is néhány szívességet kérnem, börtönbe kerülök dezertálás miatt öt évre, de ha szóba kerül Thea, és hogy miért adott engedélyt a fegyverek szállítására, azok mire kellettek, és hogy mi történt a yachton ez a szám drasztikusan emelkedni fog. Amikor felém lép egyet, mély levegőket lépve hátrálok el tőle, de továbbra sem gondoltam meg magam. - Ha most elengedlek, soha nem fogsz visszajönni. - mondom feszült hangon, de halkan ki az egyértelműt, a gondolatra pedig úgy érzem magam, mint akit éppen gyomron öklöztek. Megfeszül a testtartásom, és csak bámulom őt. Nem fogok veszekedni és nem fogom elengedni sem. Látom, hogy nem kooperatív, és ahelyett, hogy csapatban gondolkodna, magára akarja venni a terhet, pedig ez már nem csak az ő harca. Ám legyen. Akkor nem megy sehová, és majd én intézkedek. Ismét a zsebembe nyúlok, és elővéve a telefonomat arra vezetem a pillantásom, feloldom a képernyőt. Nem fogom ölbe tett kézzel találgatni, hogy vajon mit lehet és mit nem.
Vendég —
“I can feel myself burning alive, trying to still these boiling veins, can’t get this out of my mind, oh you better get away from me  
Axel&& Aviva
Egyáltalán nem értünk egyet, nem ugyanazt az utat látjuk magunk előtt, és ezért még csak hibáztatni sem tudom őt. A helyében én is ugyanezt tenném, én sem hagynám, hogy ő magára vállaljon minden terhet és egymaga nézzen szembe valamivel, de jelenleg nem látok ebből más kiutat. Az óra most kezdett el ketyegni, és ez azt jelenti, hogy mindent pontosan előkészítettek. Megfigyelnek minden fontosnak ítélt helyszínt és személyt - minket nem tudtak megtalálni, ez biztos, mert akkor idejöttek volna, de most már nem is mi számítunk -, és csak arra várnak, hogy valamivel bepróbálkozzunk. Vagy arra, hogy megjelenjek a találkozási ponton. A kettő közül pedig nekem egyértelmű a választás. – Nem tudom! – kiáltok fel kétségbeesetten. Nem vele kiabálok, hanem egyszerűen nem tudom máshogy kiadni a bennem gyűlő feszültséget, ha nem emelem fel a hangomat. – Nem tudom, hogy egyáltalán hagynák-e őket kimenni a házból, vagy már azt sem kockáztatnák meg. Fogalmam sincs, miben bízhatunk és miben nem, érted? Körbe vagyunk véve istenekkel, de akkor hogyan jutottunk el egyáltalán idáig?! Hiszen téged is elveszítettelek már egyszer, pedig ott voltunk a rohadt óceán kellős közepén! – Elhallgatok, elkapom róla a pillantásomat, mert nem akarok emelt hangon beszélni vele. Ez az egész nem az ő hibája. – Én nem... – Nem akarok még egyszer eljutni oda. Nem akarok senkit eljuttatni oda. Nem akarok másokat büntetni azért, mert az életem olyat utat vett, amilyet. Még csak azt sem mondhatnánk, hogy ártatlan vagyok az ügyben, hiszen én magam döntöttem emellett, nem igaz? Én választottam ezt az utat, akkor most miért mások fizessenek meg az én hibáimért? Mégis, ahogy a kezei közé fogja az arcom, homlokát pedig az enyémnek dönti, képes lennék elgyengülni. Csak hallgatom halk suttogását, és tudom, hogy minden szava igaz, hogy nem csak a levegőbe beszél, nem csak azért mondja, hogy marasztaljon. Szeretnék belesüppedni ebbe az érzésbe. El akarom hinni, hogy ennyi elég ahhoz, hogy mindent rendbe hozzunk magunk körül... de aztán Uzi hangja betör a fejembe, fájón emlékeztetve arra, hogy nem magunk körül kell rendbe hozni a dolgokat, hanem körülöttem. Csak körülöttem. Ez az én saram, nekem kell feltakarítani. Elszakítom magam tőle, hevesen kezdek ellenkezni ez ellen az egész ellen, és amikor látom, hogy néz rám, egyszerre szakad meg a szívem és örülök, mert ha nem ért, az kijózanító hatással lehet rá és rájöhet, hogy nekem van igazam. Gyűjtöm magamban a heves ellenérveket, de hagyom, hogy végigérjen a mondanivalóján - amikor pedig ezt azzal zárja, hogy előbb hal meg, minthogy átengedjen nekik, el is felejtem az összeset. – Nem! – Oké, lehet, hogy ezúttal tényleg rákiabálok, de én pontosan tudom, milyen érzés az, amit ő most előrevetített és nem fogjuk megismételni. – Nem mondhatsz ilyet, még csak meg se forduljon a fejedben, hogy... Nem. – Mély levegőt veszek, megpróbálok enyhíteni a pánik okozta ziháláson, amit már a puszta gondolat is képes volt elérni nálam, hogy újra tisztán tudjak gondolkodni. – Nem hozhatsz döntéseket helyettük, Axel. Értem, amit mondasz, de soha nem voltak még ilyen közvetlen veszélyben és egy perccel sem vagyok hajlandó tovább fenntartani ezt az állapotot a kelleténél. Ha elmegyek Uzival, nem veletek fog foglalkozni, ezt te is tudod. Én sem bízom benne, de benned bízom, viszont ha te velem vagy elfoglalva, akkor ki marad a családod védelmére? Igen, tudom, Aegir, de kérlek nézd el nekem, ha rád előbb alapozok, mint rá. Nem tudsz kétfelé szakadni, és ha én megadom Uzinak, amit akar, te biztosítani tudod a családod biztonságát – felelem a végén már szinte nyugodtan, aztán fel is vázolom neki, hogy mire gondoltam. Olyan, mintha azt hinné, fejjel akarok menni a falnak és a saját kardomba dőlni, pedig tudhatná már, hogy nem mártírhalált halni mennék, hanem pontot tenni egy lezáratlan ügy végére. – Te is tudod, hogy nem lennék végig kiütve. Igen, számolok azzal, hogy az útra ki fognak ütni, ezért sem feltételezem, hogy már akkor végezni tudok vele, de amint célba érünk, magamnál leszek, ebben biztos lehetsz. Talán egy kicsit még húzhatom is az időt, hogy biztosan le tudj számolni minden itt lemaradó kis hajtással, hogy meg se gondolhassa magát később – magyarázom tovább. Tudom, hogy ő nem ezt érti csapatmunka alatt, de valahogy muszáj megoldanunk, hogy a családja védelme is biztosítva legyen! Ő viszont nem érti, ez egyértelmű, mert pontosan ugyanazt csinálja velem, mint amikor én álltam útját a lakásban és nem hagytam, hogy odakint tomboljon. De én nem tombolni akarok... – Élve kellek neki, Axel, pontosan tudod! – szállok vitába vele azonnal. – Nem öngyilkos küldetésre megyek! Meg kell kapnia, amit akar, és amikor majd ki akarja élvezni, hogy már megint neki lett igaza, miközben önnön dicsőségében fürdik, én szépen elintézem. Ilyen egyszerű – tárom szét a kezemet, bár tartok tőle, hogy ő ezt nem így látja. Olyan határozottság ül az arcán, hogy tudom: képes lenne beállni az ajtóba és szó szerint elállni előlem az utat, megakadályozva, hogy kijussak innen. De miért?! Ezzel is csak fogy az időnk... – Kérlek, ne kényszeríts erre – szólalok meg halkabban, szinte esdeklőn. – Ne kényszeríts maradásra, ha cselekedhetnék is. Tudod, hogy harcos vagyok, tudod, hogy nem hagyom magam. Pontosan tudom, hogy miért nem akarsz elengedni, de muszáj. Rendbe kell hoznom ezt az egészet, és nekem kell megtennem, mert az én elhibázott életem vezetett idáig, és nem fogom hagyni, hogy ennek mások igyák meg a levét. – Teszek felé egy tétova lépést, szemeim az övéit kutatják, a hangom pedig még lágyabban szólal meg. – Nem akarok veled veszekedni, Axel. Kérlek. El kell engedned, hogy visszajöhessek hozzád...
Nem hiszem el, hogy ennyire hatni tudott rá. Nem hiszem el, hogy mindaz, amit ketten, együtt véghez vittünk és képesek vagyunk, semmit nem ér a szemében, mert az a kecskehágó azt mondta neki, hogy egy szörnyeteg. Mert a családom életével fenyegeti őt, pedig lenne megoldás. Próbálom elmondani neki, hogy megannyi lehetőségünk van, megannyi segítségünk van, hogy egy valós, felsőbb hatalomhoz fordulhatunk, akit nem fertőzött meg Uzi és a moszad pénze, akire ezek nem hatnak Ő még is kétségbe esett, és egyre jobban látom kiülni rajta, ez pedig összetöri a lelkemet. - A kérdéseid irrelevánsak! Persze, hogy itt van, a szemembe mondta, hogy marad és megígérte, hogy tanít, és hiszek neki, miért hazudott volna? Miért vette volna a fáradtságot, hogy megpróbáljon megszabadítani a haragtól, ha másnap lelép? Aegir itt van, és segít! Tudja jól, hogy milyen az életem, tudja jól, hogy üldöznek minket, és hogy azzal, hogy a élek, a családom is veszélybe kerülhet. De pontosan ezért tanítottam Aaront! Pontosan ezért fegyvereztem fel, erre a napra készülve, mert tudtam, hogy egyszer eljön, és neki is mondtam! Nem akarom, hogy bajuk essen, de ha én személyesen nem tudom őket megvédeni, és elkerülhető, hogy az öcsémre háruljon a teher, akkor kihasználom, mert van erre alkalmasabb is, az apám! A családomnak tengerhez kell csak elérniük, Aviva, még csak nem is kell, hogy együtt menjenek, vagy egyszerre! Amint elérik a partokat, amint elér a hangjuk odáig, már rendben lesznek. Nem fogják tudni, hogy miért mennek és hová, és ez a bizonytalanság bőven elég. - arcát a kezeim közé fogva próbálom megnyugtatni és megértetni vele, hogy amíg Uzi nem tudja, mi történik, addig úgy sem fognak tenni semmit, míg Aviva a kezükre nem kerül, mert ha megteszik, talán az utolsó dolgot is elvesztik, amivel fenyegethetik őt, és engem is. Elmondom neki azt is, hogy nélküle nem leszek más egy agyatlan draugrnál, valakinél, aki nem illik bele ebbe a világba, és ő kétségbeesetten kapaszkodik belém, és én is belé. Nem veszíthetem őt el, főleg nem így! Talán egy percig sem tart ez a közelség, szinte kitépi magát a kezeim közül és elhátrál, én pedig megütközve nézek rá, a szavai pedig értetlenséggel töltenek el. - Nem érted. - állok egy helyben, míg járkálni kezd, és úgy nézek rá, mint aki nem ismer a másikra. - Már akkor bele keveredtek, amikor Osloban újra találkoztunk. Nem, nem kérdezte meg őket senki, de ez a döntés az én felelősségem, nem pedig a tiéd! A családom később is veszélyben lesz, itt leszel vagy sem, mert nem bízok ebben a seggfejben, és abban, hogy tartja a szavát, főleg hogy ma majdnem sikerült megölnöm! Ha elmész, és nem tartja a szavát, mint ahogy erre számítok, akkor egyedül fogok szembe nézni vele! Ha maradsz, és megpróbáljuk elintézni, akkor a családom legalább csak egy ideig lesz "veszélyben" bár Aegir keze alatt ezt sem állítanám. Ha megpróbáljuk elintézni, kétféle vége lehet, ha sikerül, nem jelentenek már veszélyt senkire, ha pedig nem sikerül, akkor már tök mindegy lesz nekik, mert előbb halok meg, minthogy átengedjelek neki! - mondom hevesen, és mély levegőt veszek, igyekszem nem kiabálni vele, hiszen a haragom nem teljesen rá, inkább Uzira irányul, amiért ilyen helyzetbe sodort minket, és választás elég állította Vivát. - Már legutóbb is el akartak téged kábítani, szerinted most nem tennék meg?! Még is hogy a francba akarsz ellenük harcolni, ha ki vagy ütve?! Aviva, egy csapat vagyunk, ezt nem kell egyedül megoldanod, nem érted?! Hiszen pont erre számít! - magyarázom ingerülten, aztán megrázom a fejem és a szemöldökömet összehúzva kezdem őt figyelni. - Nem engedlek ki azon az ajtón, csak ha van már egy épkézláb tervünk, és azt hajtjuk végre. Vitatkozhatsz napestig, húzhatod az időt, de nem fogom engedni, hogy pánikból megölesd magad! Úgy hogy jobb, ha lenyugszol, és segítesz, ahelyett, hogy a kifogásokat keresnéd! - úgy érzem, ez a helyzet hasonlít ahhoz, mint mikor én akartam kimenni a viharba, hogy beolvassak Aegirnek, csak fordítva. Akkor ő nem hagyta, hogy ostobaságot tegyek, most itt az ideje, hogy ezt a jóságot viszonozzam, és én nem fogok engedni neki. Ha kell, megkötözöm, de a kabint csak velem, és küldetés tudattal hagyhatja el.
Vendég —
“I can feel myself burning alive, trying to still these boiling veins, can’t get this out of my mind, oh you better get away from me  
Axel&& Aviva
Egyszerűen képtelen vagyok megnyugodni, és ez most sokkal rosszabb, mint Indonéziában volt, a yachton, amikor már a nyakunkon voltak és tudtuk, hogy bármelyik pillanatban lecsaphatnak ránk. Még a hideg is kiráz a gondolatra, mert az is borzalmasan végződött, és én megfogadtam magamban, hogy soha többé nem fogom hagyni egy olyasféle szituáció kialakulását. Egyszerűen nem. Lehet, hogy egyszer kibírtam, egyszer túléltem, de nem tudnám még egyszer végigcsinálni. Ezúttal ráadásul már nem csak a mi életünkről van szó. Azt is borzasztóan nehezen tudtam elfogadni, hogy Axel életét kockára tegyem az enyémért cserébe, de végül megtettem, mert én sem tudok nélküle élni, ez viszont már bőven túlmutat kettőnkön. Emiatt pedig csak egyetlen megoldást látok magam előtt - olyat, amibe Axel nyilvánvalóan nem fog belemenni, de az, amit ő először mond, egyelőre csak megvétózom, nem tárom elé az én verziómat. Látom rajta, hogy érti, és azt is, hogy még mindig ideges, csak úgy, mint én, de ő talán érezhetően jobban tud uralkodni magán. Ezt követően már hasonló vonalon indul el, mint ami az én fejemben is kavarog, de csak az első mondatáig. Lassan rázni kezdem a fejem, mert fogalmam sincs, ez az út járható-e egyáltalán. – És hol van most Aegir? A városban van egyáltalán? El tudjuk érni? Tényleg vigyáz rájuk? Járt már a háznál? Ők jártak már Aegir házánál? – sorolom a kérdéseket zaklatottan, gyors egymásutánban. Aegir miatt az én apám is eszembe jut, de ettől csak még sokkal rosszabb lesz, mert jelenleg fogalmam sincs, hogy mi van vele. – Nem kockáztathatunk. Huszonnégy órát kaptunk, ez idő alatt ők is ki lesznek élezve mindenre, ami eltér a szokásostól. Ha olyan alak bukkan fel ott, aki addig nem járt még a környéken sem, ha olyan helyre mennek, ahová eddig nem, ha együtt mennek valahova, pedig nem is szoktak együtt menni sehova... Mindennek tétje lehet, Axel, nem fognak szarozni, Uzi nem viccel ilyenekkel... – egyre kétségbeesettebben beszélek, és ez az érzés a szemeimben is tükröződik. Akkor sem hagyom abba a beszédet, amikor elindul felém, csak elhalkulok, és végül akkor hallgatok el, amikor elém lépve a kezei közé fogja az arcomat. Axel szemeinek kékjébe is ugyanolyan kétségbeeséssel kapaszkodok a tekintetemmel, úgy érzem, mintha a mellkasomban ketté akarna szakadni valami, és azt kívánom bárcsak tényleg ketté tudnék szakadni. Akkor az egyik felem elmehetne pontot tenni az Uzival való ügyem végére, a másik pedig itt maradhatna vele. – Muszáj pontot tennem a végére, jóvá kell tennem ezt az egészet... – mondom elhalkulva, nem is az ő szavaira válaszolva, csak a saját gondolataimat mondva ki hangosan. Aztán a homlokát az enyémnek dönti azzal a fájóan ismerős mozdulattal, és érzem, hogy a szívem darabokra törik a mellkasomban. Ezek a darabok pedig csak még apróbb morzsákra zúzódnak szét, ahogy hallgatom halk szavait. Lehunyom a szemem, kezeim önkéntelenül emelkednek fel, belekapaszkodva a felsőjébe, szinte megmarkolva az anyagot a hátán, mintha csak az utolsó mentsváramba kapaszkodnék, az egyetlen megmaradt szalmaszálba, amit még józanul tart és itt tart. Szaggatottan szívom be a levegőt, mélyet lélegezve az illatából, és úgy érzem, megszakad a szívem. Bár ki tudnám tépni a helyéről és itt hagyhatnám neki zálogul, hogy elhiggye, bármit is teszek, bármi is történik, azt érte teszem, kettőnkért, azért, hogy most már tényleg, véglegesen befejezettnek tekinthessük ezt az egészet. Sokkal hamarabb meg kellett volna már ezt tennem. Nem szabadott volna eddig várnom. Egy ragaszkodó mozdulattal simítom arcomat még erősebben a tenyerébe, a homlokommal szinte az övéhez dörgölőzve. Talán ha... Egy kibaszott szörnyeteg vagy, Aviva. Én teremtettelek, ismerlek. Elhitetheted magaddal az ellenkezőjét, de minden nap hallani fogod a hangomat a fejedben, amint emlékeztetlek rá, hogy soha nem leszel képes megváltozni. Uzi hangja pontosan úgy tör be a fejembe, mint ahogy megígérte. Olyan, mint egy kijózanító mentális pofon, ami rávesz arra, hogy küzdjek a saját gyengeségem, a szívem ellen, akármilyen nehéz is. Valahogy be kell bizonyítanom, hogy nincs igaza, és mi lehetne jobb bizonyíték annál, mint hogy nem hagyok másokban veszélybe kerülni, hanem én teszek pontot a végére? Szinte kitépem magam Axel kezei közül, erőszakkal kell leválasztanom magam róla, mert tényleg ketté akarok szakadni mélyen legbelül, és az egyik részemnek egyáltalán nem akaródzik ez, nem akar távol lenni tőle, csak el akar veszni a karjaiban, ahol eddig is mindig elhittem, hogy minden rendben lesz. Pedig végül soha nem volt rendben semmi, igaz? Először őt veszítettem el majdnem, és most már az is lehet, hogy mást veszítenénk el mindketten. Ezt már a másik felem mondja, akit a józan eszemnek hiszek, és aki rávesz arra, hogy elengedjem Őt és távolabb is sétáljak tőle, a rám gyakorolt hatásától. – Tudom, Axel. Tudod, hogy én is bármit megtennék érted, és most éppen ezt kell tennem. Nem keverhetem bele a családodat ebbe, nem kényszeríthetem őket is bujkálásra! – tör ki belőlem újra a kétségbeesés. – Elfogadtam, hogy te mellettem akarsz lenni, velem akarsz küzdeni, hogy képes lennél mindenre, mert én is ugyanezt érzem, de amíg neked ez a saját döntésed volt, addig őket nem kérdezte meg senki. Nem fogom őket is egy ilyen sorsra kárhoztatni, nem fogok még egy életet tönkretenni a sajátommal, pláne nem még kettőt, főleg nem a családodét... – rázom hevesen a fejem. Idegesen túrok bele a hajamba és kezdek mégis fel-alá járkálni, amikor már úgy érzem, nem tudok tovább egy helyben ácsorogni. – Elmegyek vele és megölöm akár út közben, akár ott, amikor sikerül. Igazad van, fogalmuk sincs arról, hogy mik vagyunk és ezt ki is akarom és ki is fogom használni. Ez volt az eredeti tervem is, ezért akartam elvitetni magam hozzá. Ha megölöm, akkor vége lesz ennek az egésznek, és ha most elmegyek vele, le fog szállni rólatok is, mert azt fogja hinni, hogy vissza akarok menni hozzá, vagy akármilyen hülyeséget is vett a fejébe – árulom el végre én is, hogy mi jár a fejemben.
Soha nem fogom elfelejteni azt az arcot. Ha nem is látok jól, de örökre az elmémbe véstem, ahogy Viva arcába hajolva önelégülten figyelte a "művét", hogy mit tesz vele. Öröm volt ezt az arcot pépesre verni, és a torkánál fogva fojtogatni, és még nagyobb öröm lesz, ha mindezt úgy tehetem majd, hogy bevégzem. Elmehettünk, egy ultimátummal a kezünkben, és látom Viván, érzem rajta, hallom a hangján, hogy nem gondolkodik, csak pánikol. Én is dühből cselekedtem, de amikor fegyvert fogtak rá, olyan volt, akár egy hideg zuhany, kénytelen voltam visszafogni magam, és kénytelen vagyok gondolkodni. A kabinhoz érve Viva előbb viharzik be, mint én, mert én közben Aaronnak írok, hogy maradjon anyával, és remélhetőleg komolyan fogja venni a dolgot. Miután bemegyek, csak a kabátot veszem le, mert a bakancsra nem is gondolok, az eszem már azon jár, hogy miként lehetne ezt átfordítani, és csapdát állítani. Aviva szavait értőn, és megállva, homlok ráncolva figyelem. Egyáltalán nem tetszik, hogy lerázza az ötletet, de semmit nem épít hozzá, ami segítene, csak azt, hogy ő feladja magát. Ideges leszek ismét a gondolatra, de ezúttal uralkodok magamon, mert róla van szó. - Rendben, fair. Valószínűleg nem engednek a közelükbe, de lefogadom, hogy fingjuk sincs arról, hogy mik vagyunk.De fokozzuk akkor tovább a dolgokat: akkor legyen B terv, forduljunk azokhoz, akik tudnak nekünk segíteni! Ott van Aegir, akiről valószínűleg csak annyit tudnak - ha tudnak egyáltalán bármit -, hogy a tengerparton él és tököm tudja, minek adja ki magát épp itt "Midgardon". Ada küldöm őket hozzá, egy isten mellett biztonságban lesznek, bár egyébként is kaptam tőle egy olyan ígéretet, hogy vigyáz rájuk. - mondom, aztán közelebb lépek hozzá és kezeimbe véve arcát finoman kényszerítem, hogy rám nézzen. Láthatja a szemeimben az aggódást, de legalább ennyire határozott is vagyok, sőt. - Nem kell feladnod magad, nem kell feladnod ezt az életet, csak küzdjünk meg érte! Itt a lehetőség, hogy kitöröljük ezt a mocskot a jelenünkből. Jó csapat vagyunk, hát gondolkodjunk a lehetőségeken, és oldjuk meg! - mondom komolyan, határozottan, aztán halkan szusszanva hajolok oda hozzá, hogy a homlokomat az övének érinthessem. - Verd ki a fejedből a lehetőséget, hogy elhagysz. Kérlek... Nem mehetsz el... Nem engedhetlek el. Nélküled semmi vagyok, Aviva. Egy rongyos útonálló, egy élőhalott, aki két szék közé esett. Szeretlek... Az utolsó lélegzetemig küzdök érted, ha kell. - suttogom kettőnk közé. Mindig én voltam az, aki mondogatta neki, hogy nem építhet a másikra, és most érzem csak a súlyát annak az érzésnek, amely őt is bele húzta abba a mély mocsárba. Abba, amely olyan dolgokra késztette, hogy kockáztassa az életét. De tényleg, mi leszek én, ha ő elmegy? Nem lehetek Axel és nem lehetek Robin sem. Egy senki leszek, egy szellem, akinek nincs már helye a világban és még sem tud eljutni a túlvilágra, mert bizonyos dolgok még ide kötik. Nem is fájna ez a gondolat annyira, ha tudnám, hogy úgy jutok ide, hogy megtettünk mindent, ami tőlünk telik, de így hogy egyszerűen csak mérgező szavak hassanak rá, és vegyék rá erre... nem. Elviselhetetlen a gondolat, hogy meg se próbáljuk. Engem nem ebből a fából faragtak, és tudom, hogy őt sem.
Vendég —
Axel&& Aviva
Kezdettől fogva volt egy rossz érzés, egy baljós sejtelem valahol az elmém hátsó traktusában. Tudtam, hogy ez nem véletlen, hogy nem történhetett meg csak úgy, Uzi soha nem az a fajta volt, aki puszta szerencséből adódóan találta volna magát ilyen helyzetben. Eleve annak is oka volt, hogy egyáltalán személyesen idejött, de abban is biztos lehettem, hogy nem csak épp erre sétálgatott és meglátott minket az étteremben. Készült erre. Valószínűleg már jó ideje, talán már a január végi támadás is csak a figyelemelterelés része volt a dolgoknak, vagy egyfajta utolsó próbálkozás. Valahogy rájöttek, hogy Axel mégis életben van, a családja után mentek, bebiztosították magukat... Ez már az utolsó lépés a sakktáblán. Tudom, érzem, miközben ott állunk egymással szemben; Uzi Axel kezei között, én pedig Uzi embereinek kezei között. A pontos stratégia viszont csak akkor válik világossá, amikor megfogalmazza az ultimátumot, a lehető legaljasabb módon szorítva sarokba - még csak nem is Axellel, hanem a családjával. Arra alapoz, hogy ha Axelt is választom, az ő válaszcsapása méltó lesz ahhoz, hogy Axel egy életre meggyűlöljön engem, ami végeredményben ugyancsak visszasodorhatna az ő karjaiba. Az odabenti küzdelem okozta zihálásom enyhül, a felfokozott érzelmi állapotom viszont a legkevésbé sem, míg Axel utasításának engedelmeskedve az autóért megyek, hogy aztán közvetlenül az étterem bejáratánál álljak meg vele. Már erőlködnöm sem kell ahhoz, hogy az ösztönöm szinte ott maradjon vele az ajtóban, egyszerűen össze vagyok kapcsolódva vele, mintha ez az erő is tudná, hogy ha az életemet akarja védelmezni, akkor őt is védenie kell. Kinyitom neki az ajtót, míg kihátrál Uzival, megvárom, míg ellöki őt, hogy aztán beszálljon mellém, és míg ő fedezi a távozásunkat, én a gázra taposok, pedig tudom, hogy hagyni fognak minket távozni. Egész végig erre ment ki a játék. Még mindig fojtogat a kétségbeesés, a gyűlölet, a düh és a félelem, az agyamban lázasan kergetik egymást a gondolatok, szinte nem is tudok elkapni egyet sem, csak próbálok nem elzsibbadni attól a folyamatos zúgástól, amit ez az összevisszaság okoz a fejemben. Nem is tudom kellően megregulázni a bennem dúló feszültséget, egy káromkodás formájában adok neki hangot, még ha azt meg is tudom állni, hogy az autóban kárt tegyek. Beletúrok és -tépek a hajamba, de aztán megérzem magamon Axel érintését és hagyom, hogy ujjait a kezem köré fonja. Mégis... olyan háború tombol most bennem, hogy még az ő érintése sem tudja enyhíteni az intenzitását. Kijelenti, hogy megoldjuk, mire egy részemnek kedve támadna kétségbeesve rákiabálni, hogy mégis hogyan, de nem rajta akarom kitölteni a dühömet, és egyébként is tudom, hogy mi az egyetlen épkézláb megoldás. Ezt meg is osztom vele, de természetesen csak ingerült ellenkezés a válasza, mire frusztráltan fújom ki a levegőt az orromon, de nem szólok semmit. Másik kezemet is a kormányra teszem, amikor elengedi, hogy leküzdjem az ingert, ami miatt mégis inkább beleütnék valamibe, de az ízületeim így is szinte elfehérednek, úgy szorítom a kormánykereket. A kérdésére is csak egy rövid bólintás a válaszom, nem akarok vele veszekedni, főleg nem az autóban, de még mindig képtelen vagyok ránézni. A házhoz vezető úton folyamatosan résen vagyok, még ha engem le is foglalnak a gondolataim, az ösztönöm gondoskodik arról, hogy a vezetés is menjen, és azt is tudjam, hogy nincs társaságunk. Ez utóbbira mondjuk nem is feltétlenül számítanék, de sosem lehet tudni, jobb biztosra menni. Úgy érzem magam, mintha egy valóságos kártyavár készülne összeomlani a fejemben. Egy kártyavár, amit álmokból, szerelemből és talán naivitásból építettem fel magamban. Nem arról van szó, hogy elengedném ezt az egészet; arra nem lennék képes, ahhoz túl erős az a láng, ami itt ég a mellkasomban, soha nem tudnék csak úgy lemondani Axelről és a közös jövőnkről, de ennél kijózanítóbb emlékeztetőt nem is kaphattam volna arról, hogy ha nem teszek erőszakosan és minél hamarabb pontot ennek az egésznek a végére, akkor az előbb-utóbb nagyon fog fájni valakinek. Az egyetlen hátulütője a dolognak az, hogy most kénytelen leszek Uzi kottájába beleírni a sajátomat... miután leküzdöttem a fejemben az a kétségbeesett pánikot, ami most uralkodik bennem, és nem hagy gondolkozni sem. Mire odaérünk a házhoz, egy kicsit elkezd tisztulni a fejem, már sikerül tisztán gondolkozni - legalábbis azt hiszem -, bár a véleményem ettől még nem változik meg a helyes lépésről, és nem is leszek kevésbé feszült attól, amiről tudom, hogy meg kell tennem, mert egyben azt is tudom, hogy Axel nem fog ebbe belemenni. Leállítom a motort, csak a szemem sarkából pillantok rá, de látom, hogy csendesen maga elé mered, aztán a telefonjáért nyúl. Nem várom meg, mit csinál, mert azt tudom, hogy nem tenne semmi meggondolatlant, szóval kiszállok és előremegyek, be a házba, ami a menedékünk volt és annak is kellett volna maradnia, most pedig... Frusztrált, ideges mozdulatokkal veszem le a bakancsomat és a kabátomat, a Berettát szinte ledobom az asztalra, aztán letámaszkodok mellé és csak bámulok magam elé, próbálva még több nyugalmat erőltetni magamra. Csapkodhatnék, járkálhatnék fel és alá, de azzal nem lennénk előrébb. Hallom, amikor Axel is belép, de még nem fordulok felé, csak megfeszülő vállakkal kezdem hallgatni, amit mond. – Nem lehetünk könnyelműek, Axel – lököm el magam végül az asztalról, zaklatott pillantással fordulva felé. – Uzinak rengeteg negatív tulajdonsága van, de az ostobaság soha nem tartozott közéjük. Egy alapos, számító faszkalap, aki mindig, minden eshetőségre gondol és ki is aknázza őket annak megfelelően, hogy ő nevessen a végén. Nem tudunk elmenni a családodért. Valószínűleg már régóta itt vannak és biztos lehetsz benne, hogy az elsők, akiket elkezdtek megfigyelni, ők voltak. Uzi nem beszélne a levegőbe ilyesmiről. Most is ott vannak a házatoknál, és ha akár csak a környéken is meglátnak minket felbukkanni, vagy ha nem is minket, de más valakit, akit gyanúsan nem láttak még ott, mégis megpróbálja őket elvinni onnan, nem fognak hezitálni. Neki nem számít sem az anyád, sem az öcséd élete. Nem fogja meghatni, hogy semmi közük az egészhez, nem fogja érdekelni, hogy Aaron még csak tizenhét éves. Az egyetlen dolog, amiért imádkozhatnánk az lenne, hogy kíméletes haláluk legyen – közlöm vele kíméletlenül. Tudom, hogy kegyetlen vagyok. Saját magamat is gyűlölöm amiatt, hogy az ő halálukról egyáltalán beszélnem kell, de fontos, hogy tisztában legyen a körülményekkel és a lehetséges következményekkel, még ha ezzel azzá a szörnyeteggé is válok, amiről Uzi beszélt nem is olyan régen. – Abban igazad van, hogy ez egy jó rejtekhely, de nem lesz rá lehetőség, hogy idehozhassuk őket. És amint Uzi megkapta, amit akar, nem lesz rá szükség sem. Nem fogja őket bántani. Békén fog titeket hagyni, erre megesküszöm.
I'm a storm on the horizon Shattering the silence You can run but you can't hide Cause you're a dead man walking The reapers got you now You're a dead man, believing you're alive
Mint egy kibaszott leszámolásban, egymással szemben állunk, nálam a vérespofájú gennyláda, náluk az életem értelme. Sajnálom, hogy nem figyeltem oda jobban Avivára, hogy nem egyből a fegyvert nyomtam az öklöm helyett a mocsok fejébe, mert ha akkor ez az első, amit teszek, akkor lehet lett volna időnk még leküzdeni a többit, mentettük már ki magunkat túlerőből, és most a képességeinkkel is jobban tisztában vagyunk - még ha itt az enyém egy fabatkát sem ér, ha a fizikait nem nézzük. Ehelyett beszűkült tudattal, mint egy veszett kutya vetem rá magam a faszkalapra, és addig akarom ütni, míg csak levegőt vesz, az ellenkezése pedig egyre hevesebben szítja bennem ezt a lángot. Élvezem, hogy roppan a járomcsontja az öklöm alatt, hogy az ütés lendülete miatt a koponyája hátsó falára is kap egy tockost a padlótól, jól esik őt ütni, és habár sosem voltam az a fajta, most kifejezetten élvezem, hogy milyen könnyen meggyilkolhatnám. Aztán most itt állunk, egymással szemben, két túsz, két oldal, akik semmit se érnek a fogvatartottak nélkül. Nincs más lehetőségem, mint bele menni a cserébe, de mielőtt ez megtörténne, ez a szemétláda ultimátumot ad Avivának. Pont neki, mikor az én családomat emlegeti?! A fogásom csak egy kicsit szorul a torkán, hogy még kényelmetlenebb legyen neki, de nem akadályozza ez sem a levegővételben, sem a beszédben, csupán egy figyelmeztetés, hogy jól gondolja meg, mit csinál. A fejemben már azonnal tervezni kezdek, kit, hova, hogyan, a lehetséges helyek, kiszámíthatatlan helyszínek, és egy terv, hogyan kéne a mocskot csapdába csalni. Amikor Vivát elengedik, látom rajta, hogy fejben ő sincs teljesen itt, de bólint, és követi a parancsokat, én pedig elhátrálok az ajtóhoz. Amint megjön a Ram, kinyitja nekem az ajtót, szóval csak az ablakkal kell bajlódnom, de az már semmi. Adok egy búcsú ígéretet a mocsoknak, aztán ellököm, és beszállok a kocsiba. A fegyver elsütésére nincs szükség, a kecskebaszó visszatartja a kurváit, így az ülést rendesen elfoglalva húzom fel az ablakon és miután ártalmatlanná tettem a fegyvert, visszarejtem a derekamhoz. Aviva káromkodására rá pillantok, oda nyúlva megfogom a kezét. - Megoldjuk. - mondom határozottan, mert a fejemben már kezd kialakulni egy terv, de aztán eltereli a figyelmem, amit kijelent. - Nem! Nem mész sehová! - mondom ingerülten, mert már a gondolat, hogy ilyen könnyen feladja, dühössé tesz, de nem akarok vele veszekedni. Most még nem, mindketten a történtek hatása alatt vagyunk. Elengedem a kezét, hogy letöröljem a jobbomról Uzi vérét. - Ezt megbeszéljük a kabinnál, miután már nem pánikból és dühből gondolkodunk, oké? - 24 bő óránk van. Ez alatt pedig sok dolgot el lehet intézni.
Figyelem a környezetet, és hogy követnek-e minket, de úgy tűnik nem, ami azt jelenti, hogy a házunk egy ideig még biztos biztonságos marad. Amikor felkanyarodunk az erdőbe, én már azon gondolkodom, hogy éjjel miként fogom összeszedni anyámat és az öcsémet, mert másra rábízni nem akarom őket. Ha követnek majd, jól időzítve el tudnak veszteni minket, ha a kabint éjszaka, fekete autóval, lekapcsolt lámpákkal közelítjük meg, elfogunk tűnni a sötétben. Amikor beparkolunk a sufniba, pár másodpercig még ülök egy helyben. Ez az a pillanat, amire próbáltam felkészíteni az öcsémet, és csak remélni tudom, hogy elég érett már ahhoz, hogy komolyan vegye a dolgokat. Előveszem a telefonom, és már írom az SMS-t: MARADJ ANYÁVAL ESTE HÍVLAK A kabinba lépve leveszem a kabátom, és elkezdem felvázolni a dolgokat Vivának. - Sötétedés után elmegyünk az anyámért, és az öcsémért. Ide hozzuk őket, mert nem ismerik ezt a helyet, és jól fel van szerelve. Azt a köcsögöt pedig csapdába csaljuk, oké? Végre kijött a mocsarából, és itt van. Miénk a hazai pálya előnye, hát használjuk ki.. - kezdek járkálni, türelmetlenül. - Szólhatunk Joe-éknak is, felszerelést is szerezhetünk, sőt! 24 óra bőven elég mindenre. - mondom elmerengve, számolgatva.
Vendég —
“my personal cage with shackles and chains, the perfect penitentiary, I crumble I shake from all of this weight, can’t let it get the best of me  
Axel&& Aviva
Minden összeomlani látszik körülöttünk. Uzi szavai a bőröm alá kúsznak, megmérgezik a tudatom, kizárva belőle még Axel hangját is, Axel viszont érzékeli is mindezt, és azt hiszem, a mondanivalóval sem ért egyet. A haragja szinte felrobbantja azt a furcsa köteléket köztünk, csak úgy, mint az étterem vízhálózatát, és mire észbekapok, már Uzira veti magát. Hiába próbálom leszedni róla, teljesen beszűkült a tudata, nem tudom megakadályozni, hogy tovább üsse Uzit, aztán már nem is próbálom, mert arra kell figyelnem, hogy megvédjem őt mindenki mástól. Egyiküknek összezúzom a gégéjét, kettőnek a halántékára sújtok olyan erővel, hogy a koponyák is reccsennek az erőm alatt, de mikor le akarok adni egy lövést is, egy rossz szögből érkező támadást nem tudok kivédeni a vállam miatt. Ezt a pillanatnyi gyengeséget is könnyedén kihasználják - én is ezt tenném a helyükben -, így hamar a földön találom magam, hátracsavart és megtaposott kezekkel, egy térdkaláccsal a hátamban és egy pisztolycsővel a tarkómon. Tudom, hogy erre csak egyetlen megoldás lesz, de azt is tudom, hogy élve fogunk kikerülni belőle. Egy pillanatra sem rezzenek meg, megfeszítve tartom a testem, nem azt várom, mit reagál Axel, hanem azt, mikor teszi meg az egyetlen logikus lépést. Hallom is szilárd szavait, ami után Uzi meg is szólal, héberül - nem ugyanazt ismételve el. – Szerintem nem ezt mondta... – mormolom, de hagyom, hogy valaki mögöttem teljesítse a parancsot - Uziét - és felrántson a földről, egy az enyémhez kísértetiesen hasonló Berettát ékelve az állam alá. A tekintetem először Axelét keresi, erőt kell merítenem szemei kékjéből, csak azután fordítom pillantásomat Uzi véres képére. Elégedett mosolyra görbül a szám sarka, de azzal azért sikerül meglepnie, hogy ő is mosolyog. – Jobb lesz, ha még figyelsz rám egy kicsit, Aviva. – szólal meg, én pedig előre felvértezem magam az újabb adagnyi méreg ellen. Ha Axel megpróbálja megakadályozni a beszédben, csak addig hallgat el, míg ugyanazt meg nem teszik velem, amit ő Uzival; lemásolva a mozdulatait, egyértelművé téve, hogy hagynia kell beszélni, ha szabadulni akar a helyzetből. – Huszonnégy órát kapsz. Dönthetsz úgy magadtól, hogy velem jössz, és akkor senkinek nem esik bántódása... vagy dönthetsz úgy, hogy inkább maradsz és játszod tovább a hősszerelmest, de kíváncsi leszek, mit fog szólni a védelmeződ, ha a döntésednek Katrine és Aaron látják kárát. – Úgy érzem, mintha hidegzuhanyt borítana a nyakamba. A tekintetemben egyszerre gyullad fel a harag és a kétségbeesés; tudom, hogy nem viccel. Uzi soha nem viccel, és megvannak az eszközei ahhoz, hogy ne is kelljen viccelnie. Azért nevezi őket a nevükön is, hogy tudatosítsa bennem: tudja, kik ők. Tudja, hol vannak. – Huszonnégy óra, Aviva. Tudod, hol találsz meg. – Meg sem várja, hogy akarok-e reagálni valamit, int a mögöttem állónak a fejével, héberül utasítja arra, hogy engedjen el, amit meg is tesz. Kirántom a karjaimat a fogságból, meg sem várom, hogy ellépjenek tőlem, felveszem a Berettát a földről és ellenállok a kísértésnek, hogy golyót repítsek Uzi fejébe. Az előző szavai megülik a gyomromat, gépies mozdulatokkal cselekszem, szinte fel sem fogva ezt az egészet. Axelre nézek, a kérdésére bólintok, bár el sem tudom képzelni, hogy érdekelheti még az én jólétem. Gyűlölet és kétségbeesés marja a torkomat, csak az ösztönömmel fogom fel a valóságot és hogy nincs veszély, míg teljesítem Axel utasításait - először az ajtóhoz, aztán a kocsihoz. Az ösztönöm szinte kinyúlik felé, amíg az ajtóban marad, nem tévesztem "szem" elől, míg a RAM-hoz megyek, majd azzal vissza az étteremhez. Figyelem, hogyan hátrál ki onnan, még mindig maga előtt tartva Uzit, látom, hogy valamit mond neki, és lennének is tippjeim, hogy micsodát. Átnyúlok az anyósülésre, előre kinyitom az ajtót azon az oldalon, hogy ne kelljen azzal vesződnie, a szemeimet és a megérzésem erejét is Axelen és a környezetén tartom. Uzi köhögve a torkára fogva tántorodik előre, de felemeli a kezét és jelzi az ajtón kitörő embereinek, hogy ne csináljanak semmit. Bő gázzal indulok el, már nem látom, ahogyan rám néz, de érzem. Örökké hálásak lehetünk az ösztönömnek, mert az az egyetlen, ami miatt tudok vezetni ebben az elmeállapotban. Túlságosan el van borulva az agyam, fogalmam sincs, mit csináljak... Meg a nagy francokat. Pontosan tudom, mit kell tennem. – A rohadt életbe! – mordulok fel, és csak azért nem ütök egy isteneset a kormányra, mert nem azon akarom kiadni a mérgemet. Beletúrok a hajamba, egy kicsit szinte bele is tépve, hasonlóan ahhoz, mint amit a lelkem mélyén is érzek most. – Elmegyek vele. Nem sodrom őket ennél is nagyobb veszélybe – jelentem ki szilárdan, de nem Axelt nézem, hanem az utat. Most nem tudnék ránézni.
I'm a storm on the horizon Shattering the silence You can run but you can't hide Cause you're a dead man walking The reapers got you now You're a dead man, believing you're alive
Talán azért sikerül minden, mert túl nyugodtnak mutatom magam. Rezzenéstelen arccal, de éles szemekkel figyelem a faszkalapot, ahogy elmondja szíve vágyát: hogy Aviva visszatérjen hozzá. Mintha erre bármi esély is lenne azután, hogy hány éve is üldözteti? A cérna akkor szakad el, amikor közel hajolva hozzá úgy sutyorog neki, hogy még én is értem, és cseppet sem tetszik, hogy Aviva jobban figyel az ő szavaira, mint az enyémre, látom, hogy hat rá, érzem rajta, hogy issza a szavait, és amikor szörnyetegnek hívja, de Vivának nincs ellenvetése, nem bírok magammal. Úgy bolydul fel az egész étterem, mint egy megrongált hangyaboly. A személyzet és az ártatlanok sikoltanak, én pedig gondolkodás nélkül ütök. Az öklöm alatt érzek egy roppanást, és elmondhatatlanul jól esik, de közel sem elég. Viva hiába kiált rám, gyakorlatilag elrántom az útból, és csőlátással vetem magam a mocsok fölé. Féltérdre ereszkedve ragadom meg a ruháját a mellkasán, annál fogva emelem feljebb és ütöm meg újra. Nyúlós vér ragad az öklömre, de nem elég! Amíg lélegzik, addig nem nyugszom meg. Az csak tovább fűti bennem a vadászt, hogy védekezik, ellenkezik, harcol kétségbe esetten, de az arcomat érő ütése csak bőszít, nem fáj, elnyomja a düh és a gyilkos vágy, ahogy a hangokat is, amiket csak tompán fogok fel. Ismét lesújt a jobbom, és emelem fel újra, amikor Viva távoli hangját hallom meg, a keze pedig átfog és megpróbál lehúzni a mocsokról, de azt satuban fogom a balommal, így ő is emelkedik fel. - ERESSZ! - dörrenek fel újra, de fogalmam sincs, hogy nem a parancs miatt enged el, hanem azért, hogy védjen. Amint szabad vagyok vissza vágom Uzit a földre, a ruhájáról pedig a nyakára mar a kezem. Fojtani kezdem, látni akarom bevérző szemét, érezni a pániktól vergődő testét. Ez az érzés hónapokkal ezelőtt még undort váltott ki belőlem, most viszont élvezem. Egészen addig, amíg Viva fájdalmas nyögése el nem éri a tudatom. Oldalra pillantok, látom, hogyan gyűrik le, és csak ettől lazul a fogásom, de el nem engedem ezt a mocskot. Összeszorított fogakkal kapom elő a SIG-et, de már késő, az ő fegyvere Vivára mutat. Bassza meg! Még mindig tajtékzok és zihálok, de látom, hogy ez itt zsákutca mindkettőnknek, így igyekszem elnyomni a dühöt és magamra venni a katonát, de nehéz, amikor fegyvert fognak a nőre, akit szeretek. Letekintek a kezem alatt köhögő alakra, és pár másodpercig gondolkodom. Akkor legyen túszcsere. A fegyvert a kecskebaszó Jaffarra fogom, és felkelek róla, fél kézzel felhúzva őt is a padlóról, olyan könnyen, mintha csak egy szalmabábú volna, a fegyvert pedig a halántékának szegezem. A szememet rávezetem és nem veszem le arról a másik nyomorultról, aki éppen a nőmön térdepel. - Mondd meg a hímringyódnak, hogy engedje el Vivát és mindenki hátráljon három lépést tőle. - mondom Uzinak angolul -elvileg ő a főhímringyó-, és nem viccelek. Nem fogom őt elengedni, amíg Viva nincs szabadon, és nem biztosított az, hogy mi most elmegyünk innen. Mély levegőket véve várok, és hiába az idegesség, a kezem olyan biztosan tartja a férfi is, meg a pisztolyt is, mintha csak hozzám nőttek volna. Ha Vivát nem engedik el, akkor egyelőre sakkban tartjuk egymást és csak farkas szemet nézve álldogálunk, mert nincs az az isten, aki rá tudna venni arra, hogy elengedjem Uzit, mikor pont ő a kulcsa a távozásunknak. Persze, ez a pofázástól nem fog visszatartani senkit, de elengedni úgy sem fogom. Ha Viva szabad, és elhátrálnak tőle, egy pillanatra rá tekintek és végig mérem. - Jól vagy? - elég csak biccentenie, fejemmel az ajtó irányába intek, hogy induljon el arra. Magam is elindulok a faszkalappal a kezem közt, még mindig fenyegetve hátrálok az ajtóhoz. - Hozd a kocsit. - mondom közben Vivának, de én az ajtóban meg is állok, hogy szükség szerint útját álljam azoknak, akik követni akarnák őt. A szemeimmel végig kutatom újra és újra a helyiséget, és a feszült mocskokat, de türelmesen várunk. Csak akkor pillantok hátra egy másodpercre a szemem sarkából, amikor meghallom a Ramot, és ekkor hajolok oda Uzi füléhez. - Ha még egyszer találkozunk, halott ember leszel. - morgom a fülébe fenyegetően, míg kihátrálunk a járműig, és csak addig engedem el a mocskot, hogy kinyissam az anyósülés ajtaját, és ott egy gombnyomással lehúzzam csontra az ablakot, de a SIG hideg csövét így is halántékánál tartom, hogy tudja, figyelek rá. Amint nyitva van az ajtó, előre lököm, vissza a társaihoz, és a fegyverem továbbra is irányba tartva ülök be. A nyitott ablakon át tartom rajtuk a szemem és a fegyverem csövét, és ha kell és szükség van rá, akkor figyelmeztető lövéseket is leadok, hogy szabad utunk legyen ki ebből a pokolból.
Vendég —
“my personal cage with shackles and chains, the perfect penitentiary, I crumble I shake from all of this weight, can’t let it get the best of me  
Axel&& Aviva
Kéthavi szabadság után ismét visszatér a régi lemez: nyerünk magunknak egy kevés nyugodt, kellemes időtöltést a kocsiban, minden egyéb kellemetlenség ellenére, ígérkezik számunkra egy gyors, de közös ebéd, aztán visszavonulhatnánk a hegyekbe, nekiállni az utolsó simításokat a házunkon, de ehelyett ismét sötét fellegek gyűlnek körénk. Ezúttal nem is akármilyenek... mert tudom, hogy ha Uzi személyesen van itt, az valami nagyot és nagyon rosszat jelent. A bemutatkozásra természetesen nem pazarolja az időt, de biztos vagyok benne, hogy Axel magától is összerakta már a képet a fejében. A dühe és a fenyegetés hullámokban árad belőle, szó szerint érzem azt, és nem kell jósnak lennem ahhoz, hogy tudjam: ha Uzin múlik, ez csak egyre rosszabb lesz. Azt én sem tudom tétlenül hallgatni, amikor őt fenyegeti, amikor felemlegeti, hogy tényleg meg kellett volna halnia... ha valamiben, hát ebben a kérdésben egyáltalán nem ismerem a viccet, és csak az tart vissza attól, hogy megüssem, hogy még mindig nem tudom, miért van itt. Az Axelnek adott válasza már előrevetít ebből valamennyit, de akkor még nehéz a részletekre következtetni belőle. – Akkor lesz szerencsém, amikor Aviva önként és dalolva fog visszatérni hozzám, saját akaratából választva ezt az utat – billenti kissé oldalra a fejét egy magabiztos mosollyal. Megvetően horkanok fel erre a nevetséges feltételezésre, nincs olyan isten a földön, aki miatt hátat fordítanék Axelnek, főleg nem azért, hogy utána Uzi karjaiba sétáljak. Nem azért küzdöttünk idáig. Ezt követően viszont ténylegesen elkezdi elővezetni a mocskos tervet a fejéből, és még csak nem is vagyok tudatában, hogy elkezdődött. A szavai akár a méreg kúsznak be a bőröm alá, jutnak be a fejembe, fertőzik meg a gondolataimat, felerősítve minden félelmemet, bizonytalanságomat, szorongásomat, amit valaha azzal kapcsolatban éreztem, hogy méltó vagyok-e egy rendes életre, méltó vagyok-e Axelre, a szerelmére. Mélyen az elevenembe vág ezekkel, és ezt ő is tudja, épp azért csinálja. Hallom közben Axelt, a hangja próbál ugyanarra figyelmeztetni, mint a szavai is, hogy ne hagyjam őt a bőröm alá férkőzni, de nem könnyű. Visszhangzanak a fejemben a szavak, és addig a pillanatig nem is változik ez meg, míg Axelnél el nem pattan a húr. Szinte robban a haragja, azon a megmagyarázhatatlan köteléken keresztül is érzem, amivel az ösztönöm összeköt minket, de ha ez nem lenne elég is hallanám a hangokból. A zúgás az épület alatt, a pincérnő sikkantása, a poharak csilingelése... Tudom, mi történik, de nem tudok időben reagálni, mert Axel túl gyorsan mozdul. Az ökle Uzi arcába csapódik, ő pedig nem csak hátraesik, hanem előtte még repül is egy kicsit a levegőben. – Axel! – kiáltok fel, kizökkenve az előbbi negatív transzból, de hiába nyúlnék érte, hogy visszafogjam, ő elkapja a karom és félreránt, hogy Uzi után vethesse magát. Nekitántorodok az asztalnak, leverem róla a törött poharat, de nem érdekel, a szemeim már az egész éttermet pásztázzák, mert az ösztönöm úgy robban fel a fejemben, mint az imént Axel dühe. Az ajtó közelébe telepített emberek egy emberként vetik magukat az étterem személyzetére, leteperve őket a földre, hogy minél kevesebbet láthassanak, valakik eltűnnek a konyhában hogy megakadályozzák a segélyhívásokat is. Nem járnak jobban az asztaloknál ülő vendégek sem, a többiek viszont Axel felé indulnak, és ezt nem hagyhatom. Utána vetem magam, megpróbálom őt leszedni Uziról, ha kell, teljes erőmből fonva karomat a mellkasa elé és húzva őt magam felé, le a véres arcú Uziról, aki még tud és próbál vedekezni. – Engedd el, Axel, ez így túl... –kockázatos, mondanám, mert sokan vannak és sok a civil is körülöttünk, de ekkor már érzem őket körülöttünk. Ha nem sikerült megállítanom Axelt, megfordulok, a hátamat vetve az övének, a testemmel vedve őt a rohadékoktól, ha kell. Legalább öten készülnek rávetni magukat, én viszont nem szándékozom hagyni. A fegyveremért nyúlok, már nem érdekelnek a szemtanúk sem, bár egyelőre igyekszem csak ütni vele, nem lőni, amíg nem muszáj, mert azt meg fogják hallani távolabb is. Nagyjából még megy is a leszerelésük, bár rohadt sokan vannak ahhoz, hogy mindenfelé tudjak figyelni, és egészen addig a pillanatig boldogulok, míg egyikük - tudatosan vagy tudat alatt - ki nem használja, hogy a bal vállam még nem száz százalékos. A rossz szögből érkező támadást nem tudom kivédeni, egy alkar kulcsolódik a nyakam köré és ránt el, távol Axeltől. Valaki hátracsavarja a bal kezem, kihasználva a vállam sérültségét, egy másik beletérdel a hátamba, pisztolycső ékelődik a tarkómba, mellettem pedig rátaposnak a Berettat tartó csuklómra, aztán megszólal felettem egy hang, erősebb akcentussal, mint Uzié, de azért érthetően. – Ha megölöd, én is nyugodtam megölhetem a nőt.
Annak ellenére, hogy megvoltak a napok nehézségei, igyekeztem jókedvre deríteni Vivát, és támogatni őt mindenben. Kivételesen neki volt nehezebb, ha a családját néztük, de annak azért örültem, hogy egy kis idő és erő befektetéssel jó kedvre tudtam deríteni, így most is a kocsiban már azzal, hogy közöltem vele, mennyire nagyon hatással tud lenni rám. Persze, nem csak ő az, aki erősen hat rám, bár utóbbi egyáltalán nem pozitívan értendő.. ugyan is az étteremben meg jelenik az a mocsok, akinek köszönhető minden, az üldözése, a sérülései, a nyomora. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy neki köszönhetem a találkozást Vivával: nem. Viva az apját jött megkeresni Osloba, úgy hogy akkor is találkoztam volna vele, maximum más körülményekkel. Ennek a faszkalapnak semmiért nem kell hálásnak lenni, ellenben minden porcikámból és teljes szívemből gyűlölöm, még úgy is, hogy csak most találkoztunk először. Neki köszönhetem, hogy Viva élete romokban, hogy majdnem meghaltam, hogy bújkálnunk kell. Tulajdonképpen neki tulajdoníthatom azt is, hogy már nem lehetek tengerészgyalogos: ha ő nem lenne, és Vivával nyugodt körülmények között találkozunk, még mindig a DT-nél lennék, és sokkal boldogabb életünk lehetne. Ehelyett itt van egy a szenny, és nem csinál mást, csak szívja az oxigént mások elől. Nagyon jól kezeli az érzelmeit, mert az arca meg se rezzen a hozzá fűzött szavaira, de a szemein látom, hogy dühös rám: helyes. Amikor azt mondja, hogy egy szálka vagyok mások körme alatt, akkor gúnyosan és elégedetten elmosolyodom, és ezt még a fenyegetése sem tudja levakarni rólam. - Ne aggódj, megpróbáljuk neked lesz-e egyáltalán szerencséd. - válaszolok halk nyugalommal, de fenyegetően, és lassan komolyan is kezdem gondolni, főleg, hogy utána Vivához kezd beszélni. Ez a fasz nem tudja, mi a különbség a között a védeni és megvédeni között. Én védem Vivát minden erőmmel az utolsó lélegzetemig, de nem szükséges őt megvédenem semmitől, mert ő is képes rá egyébként. Egyenlőek vagyunk, kiegészítjük a másikat, nem pedig fölé kerekedünk. Azonban amikor látom, hogy tovább beszélve milyen reakciót vált ki Vivából, kivételesen kezdem úgy gondolni, hogy talán ez az egyetlen eset, amikor tényleg meg kell védenem, amikor a nő önállóságát kezdi tépázni. - Ne hallgass rá. - szólok élesen közbe, a tekintetem meg visszavezetem a férfire, de nem zavartatja magát, folytatja a magáét, és én érzem, hogy kezdi elönteni a szar az agyamat. Senki nem beszélhet így vele. Senki nem beszélhet így róla! Ismét érzem, hogy majd szét vet a düh, és ez most közel olyan rossz, mint amikor apám levelét olvastam. Az izmaim pattanásig feszülnek, az épület alól mély zúgás hallatszik, szinte megrezegteti a poharakat, és hátulról az étterem pultjában felsikkant az egyik pincérnő, mikor a víz sugárszerűen kezd ömleni a csapból, pont mikor a mocsok közelebb hajol Vivához. Akkor lep el végleg a vörös köd, amikor azt meri mondani Avivára, hogy egy szörnyeteg. Mintha csak előre vetítené a dolgot, a nő pohara az asztalon megreped, és én azonnal mozdulok is, és egy kicsit sem visszafogottan mosok be jobbommal ennek a fasznak: úgy is előre hajolt, szinte kérte, hogy üssem meg! De ezzel nem végeztem. - Megöllek te szemétláda! - dörrenek rá, és már nem is fordítok energiát arra, hogy mindezt angolul mondjam, szerintem az üzent így is át fog menni. A karjánál fogva erővel rántom félre Vivát, hogy rávessem magam a kecskebaszóra, és ha sikerül addig üssem, amíg él. Ha nem hagyja elhúzni magát, hát akkor is elindulok Uzi felé, most még az sem érdekel, ha elsodrom a nőt, mint egy tank, céltudatosan és mindenféle gondolat nélkül akarom elkapni ezt a szemétládát. Egyáltalán nem gondolom át a tetteim, de úgy vagyok vele, ahogy eddig: itt a tenger, Aviva továbbra is élve kell nekik, ők meg a rendőrök miatt sem állhatnak neki lövöldözni, börtönben ülni meg megéri, ha tudom, hogy Vivának végre nyugta lesz, hiszen ez a fasztarisznya a kígyó feje. Ezt kell levágni. Persze sejtem, hogy nem csak egy pár kéz, hanem rögtön egy fél étterem a nyakamon lesz, hogy leszedjen erről a buziról, de ha addig el tudom törni a nyakát, akkor már mindegy lesz nekik is. Ha se nem félre húzni, se nem ellökni nem sikerül Vivát az útból, akkor jön a C terv: már nyúlok is hátra a fegyverem után.
Vendég —
Axel&& Aviva
Halk, elégedett nevetéssel fogom egy kicsit szorosabban a kezét, amikor szinte bevallja önnön gyengeségét a kalapácsos eset felemlegetésére. Sokatmondó mosollyal fordítom felé a fejem és kezdek a profiljában és a mosolyában gyönyörködni, de most nem fűzöm tovább a dolgot, mielőtt még ez az ebéd sem annyira az ebédelésről fog majd szólni. Csak élvezem a pillanatot és a reakcióját, na meg az emlékek felidézését, amikor ezután mindenféle egyéb tevékenységekkel próbált lekötni, bár azt sem köszönte meg, amikor én választottam magamnak jégkrémet egy ilyen alkalommal. Aztán nem sokkal ezután felhozom a bútorszerelést, és bár én tényleg arra célzok, hogy szeretnék hasznos lenni, újra felnevetek a válaszán - és azon, hogy lejjeb tekeri a fűtést. – Oké, oké, befejeztem! – rázom meg a fejem vidáman. Mondjuk ezek után biztos lehet benne, hogy fogok ilyen csinálni, de ezt nem kell mindjárt az orrára kötnöm. Sok mindent megadnék azért, hogy ezek a pillanatok tartsanak ki egész napra, de hozzászokhattam volna már, hogy ez soha nem így történik. Valami mindig közbeszól, de arra még én sem számítottam, hogy ezúttal éppen Uzi lesz az. Ahogy arra sem, hogy annyira kétségbeesett, hogy személyesen ő jöjjön el értem. A baj mégis megtörténik, még ha viszonylag hamar össze is rakom a képet, hogy nem azért van itt, hogy ránk támadjon. Valószínűleg nem is most akar magával vinni, mert ő sem annyira hülye, hogy azt higgye, Axel hagyni fogja. Mégsem érzek semmi jót azzal kapcsolatban, hogy akkor mi az, amit akarhat. Kénytelen vagyok visszafogni Axelt, még ha csak annyival is, hogy a vállára fogok. Érzem, mennyire feszült, hallom a hangjában a jéghideg, gyilkos élt, de érti, hogy okkal akarom megállítani, és ennyi nekem elég. Én csak addig tudok nem arra a rohadékra nézni, míg fel nem emlegeti, hogy Axel sokkal hasznosabb lenne neki holtan, szívesen beverném a képét, de nem akarom megadni neki azt az örömöt. Megpróbálom kiszedni belőle, mit akar, de természetesen nem ad egyenest választ, helyette inkább mérgezni kezdi az elmémet a szavaival. Egyedül Axel érezhetően fokozódó dühe tart józanul, mert érzem rajta és hallom a hangján a gyilkos vágyat, de tudom, hogy nem engedhetek neki. Most, itt még nem. Minden szava jogos és telitalálat, de a rohadék meg sem rezdül, egyedül a szemeiben felgyulladó düh árulkodik arról, hogy Axel nagyon is fején találta a szöget. – Aviva mindig is a legjobb volt, nem is vártam tőle ennél kevesebbet. Vannak dolgok, amik megérik a befektetést, nem igaz? – fordítja el a tekintetét Axelről, hogy ismét engem méregessen, és ettől már kiráz a hideg. – Te viszont... – fordul vissza aztán Axel felé. – Te igazi szálka vagy az ember körme alatt, ez biztos. Még jó, hogy azt mondják, mindenkinek csak egyszer lehet szerencséje – mosolyodik el sokatmondóan. – Tishmor al hape shelkha... * – mordulok rá fenyegetően. Ameddig Axelt fenyegeti és nem az én gondolataimat mérgezi, én is tisztábban tudok gondolkodni, és szerencsére Axel is mindent megtesz annak érdekében, hogy magára irányítsa a figyelmét és a haragját. A rohadék viszont jól tartja magát, talán már régóta készülhetett erre a beszélgetésre, mert bár a szemei elárulják, a szavak mintha leperegnének róla. – Nem miattad vagyok itt, ahogyan ők sem, ameddig nyugton maradsz – feleli egyszerűen, és amikor a tekintete ismét felém fordul, felvértezem magam a szavak ellen. – Tényleg erre vágysz, Aviva? Mikor kellett téged bárkinek megvédenie, hm? – Tesz felém egy fél lépést, de nem adom meg neki azt az örömöt, hogy hátrébb lépjek. – Tényleg nem vágysz a régi életedre? Játszani akarod a szerelmes, gyengéd kislányt? – Utoljára kérdezem: mit akarsz? – engedem el a fülem mellett a szavait. – Ejnye, Aviva... – Annyit ismételgeti a nevem, hogy lassan már ennyitől a hideg ráz, de tartom magam. – Tudod, azt hittem, boldog leszek, hogy újra látlak, de lehet, hogy mégis inkább szomorú vagyok egy kicsit. Mindig olyan erős és önálló voltál. Tudod, hogy csodáltalak, Aviva. Most viszont... Nézz magadra! Mennyi energiát fektetsz abba, hogy elnyomd magadban az igazi valódat? – hajol közelebb lehalkítva a hangját. – Hogy megfelelj a társadalmi normáknak, megfelelj neki. Tudod, mit fognak gondolni rólad az emberek. Mindenféle hangzatos dologgal körülírják majd a viselkedésedet, magyarázzák a múltadat, de mind azt fogja szépen becsomagolni, hogy őrültnek tartanak. Fél életet akarsz majd élni? Elrejteni, ki vagy, mi vagy? – A végén már szinte csak suttogja a szavakat, de így is minden egyes hang a megfelelő helyre talál. – Megmutattad már neki az aktádat? Ismeri a pontos számokat? Tényleg azt hiszed, hogy elfogad olyannak, amilyen vagy? Egy kibaszott szörnyeteg vagy, Aviva. Én teremtettelek, ismerlek. Elhitetheted magaddal az ellenkezőjét, de minden nap hallani fogod a hangomat a fejedben, amint emlékeztetlek rá, hogy soha nem leszel képes megváltozni. Ha az előző szavai finoman csepegtetett mérgek voltak, akkor ez egy valóságos mérgezett kard, amit belém döf, megforgatja bennem, aztán kínzóan lassan elmetszi vele a torkomat. Pontosan tudja, hova kell szúrnia ahhoz, hogy a legjobban fájjon. Lehet, hogy egy rohadék, de jó emberismerő, és kiolvasta a helyzetből, hogyan tud hatni rám, hogyan tud az elevenembe vágni. A vérem a fülemben kezd dobolni, szeretnék vitatkozni vele, de nem tudok, mert mintha a saját félelmeimet suttogta volna, mintha a hangja tényleg beköltözött volna a fejembe, hogy visszhangot verjen a gondolataim között.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.