“you often meet your fate on the road you take to avoid it.
Sebastien&& Malin
Volt elég bajom. Bőven lett volna miből válogatnom, ha valami miatt aggódni akartam, ha valakire dühös akartam lenni, ha valamivel fájdalmat akartam okozni magamnak, ha valamin idegesíteni akartam magam. A hátam közepére sem hiányzott ez a malőr az újságíróval, de honnan is láthattam volna előre? A jó szándék vezérelt, amikor elvállaltam azt az interjút, a lelkiismeret, amikor a történtek ellenére sem visszakoztam végleg, hanem kis késéssel, de bepótoltuk... Honnan tudhattam volna, hogy a riporter, akit az újság küld majd, a megszállottammá válik? Valószínűleg ők maguk sem voltak tisztában ezzel a jellemvonásával, még én sem igazán tudtam összerakni a pontos képet arról, ami vezérelte, ami a háttérben munkálkodott; és, őszintén szólva, ez volt az első eset, amikor nem is akartam én lenni az, aki megfejti. Sokkal jobban örültem volna annak, ha többé nem bukkan fel a rendelőmben - sem -, és inkább valaki más próbálja meg leszoktatni... rólam. Úgy tűnt azonban, hogy a sorsnak továbbra sem vagyok kegyeltje. A kétségbeesés vett rá arra, amit végül tettem; soha nem vetemedtem volna arra, hogy egyik pillanatról a másikra beszálljak egy vadidegen autójába, aztán olyasmit kérjek tőle, ami miatt a saját mentális egészségemet is megkérdőjeleztem, de nem tudtam lerázni Sigurdot, és - szégyen vagy sem - szembenézni sem mertem vele. Jól emlékeztem még, milyen, amikor nem tudom irányítani az erőmet, és akármennyire tartottam is tőle, a szándékaitól, nem kívántam neki sem olyan sorsot, mint amilyet okozhattam volna neki. Az eszembe sem jutott, hogy a vakmerő tettem egyben arra is rávilágít majd, hogy nem én vagyok az egyetlen feketelistás a sors kis könyvében. Őszintén, mekkora esély volt arra, hogy ha véletlenszerűen ténfergek a városban utcáról utcára, majd egy random pillanatban kiszúrok egy sokadik kereszteződésben álló ismeretlen autót, annak majd ismerős arc ül a kormánya mögött? Még a nullánál is kevesebbet saccoltam volna ennek, mégis, ahogy kéretlenül az anyósülésre pattantam és a sofőr felé fordultam, fájdalmasan ismerőssel szempárral találkozott a tekintetem. Hogy meglepetést okozott-e, amikor a szürkéskék szempárban a barátságosság szikrája sem villant meg? A legkevésbé sem. Épeszű ember nem is hibáztatta volna ezért. Volt egy hallgatólagos egyezményünk arról, hogy megelégszünk az első és egyben utolsó találkozásunkkal, többször nem keresztezzük egymás útját, és én ezt a magam részéről eddig garantáltan be is tartottam, de akkor mégis miért őt sodorta az utamba az élet? Az elutasító válasza is csak annyira lepett meg, mint az ellenszenv a szemei mélyén, de - valószínűleg az ő legnagyobb sajnálatára - ez sem volt elég ahhoz, hogy meggondoljam magam és a kilincsért nyúlva kiszálljak. Ha mérlegre kellett tennem a Sigurddal való szembenézést és azt, hogy elviseljem Sebastien keresztülnézését rajtam, meg esetleg néhány szokásos elevenembe vágó kérdést tőle egy rövid út erejéig, akkor a döntés elég egyértelmű volt, ezért hát összeszorítottam a fogaimat és makacsul álltam az átható tekintetét. – Bárhová, amerre eredetileg is tartott és egyben a lehető legmesszebb van innen – feleltem egyszerűen, mindennemű magyarázat nélkül, bár az utolsó szavaimat már elnyomta a mögöttünk felharsanó duda hangja. A tekintetem jobbra és felfelé fordult, kiszúrtam az időközben zöldre váltott lámpát, így nem volt nehéz kitalálni, miért idegeskedik annyira a mögöttünk levő, de amint visszafordultam Sebastien felé, ő még mindig engem figyelt és fikarcnyi szándékot sem mutatott az elindulással kapcsolatban. Nyeltem egyet, azt latolgatva, hogy vajon mekkora az esélye annak, hogy ő nyúlt majd át előttem, nyitja ki az ajtót az én oldalamon, majd lök ki egy elegáns mozdulattal az autóból, ha magamtól nem vagyok hajlandó kiszállni, de ő inkább újabb kérdéssel állt elő. A kérdés éles volt, de valahol jogos is, szóra nyitottam a számat, hogy aztán be is csukjam, mert a mögöttünk levő most már nem csak simán dudált, hanem egyenesen beletenyerelt abba, és az éles, magas hang valószínűleg kilométeres körzetben mindenki fülét bántotta. Sebastienét is, legalábbis erre engedett következtetni, hogy feltartotta az ujját, időt kérve, majd kiszállt, hogy kicsit sem kedves szavakat üvöltve induljon meg a dudáló autós felé. Még így, az autóban ülve is könnyedén ki tudtam venni, mit kiabál, és bár a maga sajátos stílusában fejezte ki a gondolatait, azok egyébként teljesen jogosak voltak. Egy kissé hátrafordulva figyeltem, mi történik, bár végül tettlegességig nem fajult a helyzet - valószínűleg így is épp eléggé a frászt hozta a sofőrre, aki jobbnak látta hallgatni rá. A tekintetem ezután a visszapillantó tükörre siklott, így tökéletes rálátásom nyílt arra, hogy Sigurd nemhogy nem ment el innen, de épp érdeklődve figyelte Sebastient, mielőtt a szemei a Fordot kezdték volna el vizslatni. A tekintete egy pillanatra mintha egyenesen találkozott volna az enyémmel a visszapillantóban, mire kirázott a hideg és gyorsan elkaptam róla a szemeimet. Nem. Egészen biztos, hogy nem szállok ki innen. Még akkor sem, ha az autó végül megkerülte a Fordot, Sebastien pedig úgy szállt vissza a kormány mögé, hogy a kocsiajtó kis híján kiszakadt a lendületétől a helyéről. Összerezzentem a hangtól, de még mindig makacs elhatározással néztem vissza rá. Még akkor is, ha a következő kérdésétől megrándult az arcom. Grillezni... – Maradjunk inkább a fáradt lábaimnál – vetettem ellen, és meg sem próbáltam leplezni a megkönnyebbülésemet, amikor mindannak ellenére, amennyi indokot felhozhatott volna amellett, hogy kirakja a szűrömet az autójából, a következő zöldnél elindult. – Köszönöm – mormoltam halkan az orrom alatt, és amikor az autó figyelmeztetően tilinkózni kezdett, a biztonsági övért nyúltam, hogy bekössem magam, megállítva a csipogást. – És sajnálom. Nem ismertem az autót – tettem még hozzá magyarázatképp. Ez valami olyasmit akart jelenteni, hogy ha a múltkori Roverrel jött volna, azt felismertem volna, és talán még végső kétségbeesésemben sem szálltam volna be mellé, tiszteletben tartva azt, amit a legutóbb kért tőlem. További magyarázattal nem szolgáltam; Sebastien nem kifejezetten annak a típusnak tűnt, akinek a lelkén könnyített volna a tudat, hogy most épp egy bajbajutott hölgy megmentőjének, amolyan hős lovagnak is tekinthetné magát. – Hogy vannak a... Hogy van a... – Próbáltam összerakni megfelelően a kérdést, de rájöttem, hogy nem tudom jól megfogalmazni, mert a hogy vannak a sebei elég lekicsinylőnek tűnt a pusztítás mértékét tekintve, a hogy van az egész felsőteste pedig már önmagában is nevetségesnek hangzott volna. Megdörzsöltem a halántékomat, talán bölcsebb lett volna egyszerűen hallgatni, de most már mindegy. – Szóval hogy van...? – nyögtem ki végül, egy hihetetlenül béna udvariassági kérdéssé, afféle felesleges tiszteletkörré degradálva az általam okozott károk gyógyulására vonatkozó érdeklődésemet. Azt hiszem, tényleg megártottak nekem az elmúlt hetek, ha még kérdezni sem tudok rendesen - pont én. A kíváncsiságom viszont nagyon is a régi volt, és ezt Sebastien már az első találkozásunk alkalmával is felkeltette, szóval megengedtem magamnak, hogy út közben oldalra pillantsak rá, a szemem sarkából mérve fel a feszült vonásait és tartását, ahogy a kormányt fogta, ahogy az utat nézte. – A viszontlátás öröme van ennyire az arcára írva, vagy én már csak a hab voltam a tortán? – engedélyeztem magamnak egy kérdést is ezzel kapcsolatosan. Ő sem fogta vissza legutóbb a szókimondó természetét, akkor akár én is feltehetek olyan kérdéseket, amire a zsigeri válasza alighanem a semmi köze hozzá lehet, vagy ennek valamiféle kevésbé udvarias verziója.
Szinte hallotta a saját szívének dobbanásait, miközben a sziklaszirtről lógott le a lába, a segge pedig egyben tartotta a köveket alant. A bal tenyere a síkra csiszolt kövezeten nyugodott, a jobbjába pedig az a halálrúd simult, amitől ő nem halhatott meg. Vagy legalábbis ekkora dózisban még ránézve nem volt halálos, emiatt pedig úgy döntött, hogy ez a második cigaretta sem lesz elég, hogy lenyugodjon teljesen. A szemei a folyam másik oldalán emelkedő sziklákkal teletűzdelt tájat figyelte, a hegynek is beillő amorf mintázatot, amelyet immár a sarjadzó növények tettek teljessé. Sebastient nem érdekelte jelenleg, akár lángokban is állhatott volna a másik oldal, akkor sem ugrott volna le, akkor sem úszta volna át a folyót, csak hogy megmentsen bárkit is. Lassan fújta ki a füstöt, hogy az felfele szökjön tőle a magasba, eggyé válva a fent uralkodó dagadt bárányfelhők szorulásos pamacsaiba, de mindezt azzal zárta rövidre, hogy az épp, hogy csak kifújt füstöt vissza is szívta a szájába, hogy tovább élvezze ki a türődák-gyans függőséget. Három órája ült a sötétedő táj kellős közepén, miközben nem izgatta az sem, hogy a vaksötétben kell majd lemennie végül, mert nem tervezte előbb magára hagyni Preikestolent. Mégis megcsörrent a mobilja, amit első körben ignorált, ahogy a tizedik csörgésre sem akarta felvenni azt. Most, ebben a percben senkire sem volt kíváncsi, amikor adózott annak a gyásznak, aminek nem kellett volna igazán. Kevés alkalommal élte meg a veszteséget, mert Granbergnek már nem számított senki, ahogy az sem, hogy melyik félszerzet vagy istenség, törp, vagy álf merre járta a norvég vidékeket addig, ameddig az útjába nem kerültek amazok és el nem állták a szabad mozgást nála. Két nappal ezelőtt kapott egy fülest, amiből pontosan tudta, hogy kiről volt szó. Nem ismerték jól egymást, nem is igazán töltöttek sok időt egymás társaságában, de valahogy mostanában nagyon is segítőkész lett. Anélkül segített a draugron, hogy bármit is elvárt volna cserébe. Anélkül váltak el útjaik, hogy tudták volna, valamikor még összefutnak, és Sebastien mégis itt volt, kihagyva a nő valódi temetését, ahonnan már a Pokol királynője sem tudja kirángatni, távol a gyászoló családtól Granberg volt az, aki idefent adózott Roxanne emlékének. Nem dobott le gazt a sodró folyamba. Nem szennyezte a környezetet, nem állt ki a perem szélére, hogy beleüvöltse a nő gyászát a messzeségbe és nem mondta azt, hogy isten veled, kibaszottul nem mondta azt, hogy nyugodjon békében. Ezekre már nem volt képes és nem is érezte már, hogy a halállal bárki is bármi fontosat hátrahagyott volna. Ha pedig belepusztultak a gyászba, hát meg is érdemelte, hogy a halálba meneteljen, ha tehette volna, Granberg még szögesdrótból masnit is kötött volna a nyakukra. A temetéshez teljes mértékben kiöltözött: a szokásos feketénél is egy nihil árnyalatnyival mélyebb fekete ing volt rajta, a fekete farmernek szárát betűrte a katonai bakancsába. A harmincnyolcadik csörgésre kikaparta a nadrágzsebből a telefonját, meg se nézve azt, ki hívta húzta el a zöld gombot és egy nem túl kellemes baszódj meggel indított. Terry szűkölő szavaira sem vett vissza az ideges hangszínéből, és ahol csak tudta, ott le is baszta telefonon keresztül, de legalább annyit elért a fazon, hogy Granberg, mint egy mészárlásra induló zsoldos fasz vadkan, felszenvedje magát onnan, a kényelmes helyéről, ahol a segge egybeolvadt nagy romantikázva a sziklarakással, mintha ő szarta volna azt oda. Tulajdonképpen.. óriásként még meg is tehette volna, ha kibaszott szar emésztése volna. Hétszáztizenhárom évesen arra igenis büszke volt, hogy nem kellett legalább Stadalaxon élnie. Háromnegyed órával és további két cigarettával később már Oslo városának utcáit szelte biztonságosan gyors tempóval, mégis megállt minden egyes piros lámpánál, gyök kettővel rohanó idős nőnél, elengedett egy hajtűkanyart is bevevő, tempójuk halálos bringást, csak mert nem akarta azzal kezdeni a Terryvel való találkozást, hogy letépi a fejét. Lassú mantrákkal nyugtatta magát, ahogy lassan becsorgott kettő másik Ford, egy Volvo és egy halottaskocsi mögé. Winnetou volt a legújabb tagja a hálózatuknak, akire minden egyes pillanatban figyelnie kellett, minden lépését követni, ami valljuk be, nem volt túl bonyolult. A kölyköt fél éve hozta ki a sittről, mert látott benne potenciált. Megváltás volt az a kibaszott zöld lámpa, de annyit pöcsöltek ott előtte, hogy a következő körre is ott maradt a seggén Granberg, épp csak annyit gurulva előre, hogy ne az ötödik, hanem az első helyen álljon. Ha még Forma 1 rajongó lett volna...?! Nekidöntötte a fejét a támlának, jobbja lustán az ölébe csúszott a bal mellé, megállva azt, hogy feleslegesen pörgesse fel a motor fordulatszámát, mintha neki kibaszottul fontos dolga lenne és eljöhetne végre ez a mocsok zöld ismét. - Menjél már, baszódjál meg! - az ötvenes puma megindult balról a zebrán, de a telefonja miatt le is lassított. - Ó, hogy rohadj meg... - ez annak szólt, hogy már a Ford elé ért a nő. Granberg elgondolkodott egy pillanatra, hogy átmegy a nőn, aztán meg bocsánatkérően még egyszer, hátra is tolatva, mert ugyan még nem mehetett volna. Majd azt mondja a rendőröknek, hogy megcsúszott egy embernyit a lába a pedálon. Inkább ezeken gondolkodott, mint az elmúlt egy hónapján, ahol egyetlen baszott napja sem telt el úgy, hogy ne fossa össze magát a fájdalomtól, hogy nem kellett megoldania egy-egy felmerülő problémát, hogy nem volt ügylete, félresiklott bizniszek és olyan pénzösszegek is átcsúsztak a kezén, amitől az amúgy morózus vénember gyűlöletes arca mosolyba ne fordult volna. Épp, hogy csak kezdte elfelejteni, hogy a mellkasa és oldala az égési sérülésekkel egyedien gecirondává varázsolta, amikor jobbról egy szélvész csapódott bele az autójába, szó szerint. Az ajtót feltépve egy eszement tyúk került egy légtérbe vele, aminek létezését már csak az orrát megcsapó illatával is egyértelműsített. Először marta a nyálkahártyáját, hogy aztán a következő szippantással már mélyre engedje a nőt a tüdejébe - az illata után pedig következett a hangja, a zavaros beszéde, amiben igyekezett az óriás logikát keresni, hogy a rakoncátlan fürtök végül egy olyan arcot mutassanak meg neki, ahogy a nő felé fordult, amitől csak még inkább az egekbe szökött a baszódj meg faktor benne. Szerencsére az arcvonásai is tükrözték, hogy ez a viszontlátás aligha romantikus volt a részéről, a szemeinek kékjébe pedig lassan belevegyült a szürke, lomha, bús hajnalok köde, mégsem engedte szabadjára a benne lakozó kőóriás erejét, hogy ketté roppantsa a nőt. - Nem igazán terveztem mindezt megvalósítani éppen ma - nézett egyenesen Malin szemeibe. - Hova kellene vinnem? - érdeklődött, miközben valahol volt egy sejtése, hogy a lámpa csakugyan zöldre váltott. az ideges dudálás mögüle érkezett, jelezve, hogy igazán megtolhatná a faszba a négykerekűjét, viszont Sebastiennek most már csak azért sem volt mehetnékje. Mert mégis Malin mi a picsát keres itt? És éppen nála kötött ki. Mint azok a kibaszott katolikus kis fosok - fordítsa oda a másik orcáját is, hogy egységesen lángoljon, mint egy kibaszott fáklya a nő előtt? - Van még egy kérdésem.. elfáradt a lába esetleg? - mert hogy sem taxis, sem uber sofőr nem volt. Még mindig. A Ford mögött viszont már az aljas dudálás átment egy fasz vagy te emberbe, ami igencsak felbőszítette Granberget, konkrétan rátenyereltek arra, mint jóindulatú postás reggel, amikor be akar jutni a tömbházba. Ezért felmutatva az ujját, hogy a válasszal még várhatnak, kikötve magát szállt ki a kocsiból és indult meg hátrafelé. - Kussoljál baszd meg, vagy becsomagollak abba a kibaszott csomagtartóba, te fasz! - üvöltött hátra az emberünknek. - Menjél, ha akarsz, a kezedben van a kormány, te gyökér, kormányozzál, arra való! - szívesen meg is mutatta volna, ezért is kopogott be a vezetőülés melletti üvegen, amin át látta az elsápadó arcot. Valószínűleg nem a Mikulás-vagyok-jöttem-ajándékkal arccal nézett rá. Amikor ezt nagy nehezen megbeszélték és valóban kikerülték Granberg Fordját, csak akkor ült vissza és úgy csapta be az ajtót, mintha egy tankerben ültek volna, nézett rá Malinra. Megint. Leengedte egy mély levegővel a nő illatát is a tüdejébe. - Ma is grillezni szeretne? - magára erőltette a nyugalmát, de arról nem volt szó, hogy kedvesnek is kell lennie. Szar napja volt. Épp egy nem létező temetésről jött és egy pénzforgalmas malőrhöz indult volna. Mégsem volt paraszt annyira, ezért ha zöldre váltott a lámpa a harmadik-negyedik körben, úgy engedve a nő szavainak, átváltva sofőrbe becsorgott a kereszteződésbe.
“you often meet your fate on the road you take to avoid it.
Sebastien&& Malin
Miután Hilde mögött bezáródott a rendelő ajtaja, lehunytam a szemeimet és akkorát sóhajtottam, hogy kis híján beleszakadt a tüdőm. Megmasszíroztam az orrnyergemet, hátha ki tudom űzni a nem is most formálódó, hanem inkább konstansan beállt fejfájást a szemeim mögül, amely mintha azóta nem hagyott volna nyugodni, hogy feloldásra került az a rohadt blokád a fejemben. Még mindig össze voltam zavarodtam és nem tudtam - nem akartam - elhinni, hogy ez tényleg megtörtént, pedig sok minden magyarázatot nyert ezzel az egésszel Reidarral kapcsolatban. Thorral kapcsolatban. És miközben sok minden magyarázatra talált, úgy rengeteg dolgod meg is kellett kérdőjeleznem a fejemben, még a saját fiammal kapcsolatban is. Tudtam, mit jelent, ha... az ő fia. A fejembe erőszakkal ültetett, felszínes emlékek alapján soha nem is gondoltam olyasmire, hogy Alex ne közülünk való lenne, hogy ne az én képességeimet örökölte volna. Azért akartam megtanulni kontrollálni az erőmet, hogy jobb anyja lehessek és segíthessek neki uralni a sajátját, de most már abban sem lehettem biztos, hogy tudom, milyen hatalommal rendelkezik. Tudtam, hogy a helyes döntés az lenne, ha beszélnék erről az apámmal, de nem akartam magam elé képzelni Surtr arcát, amint közlöm vele, hogy az unokája Thor gyermeke. Még a végén képes lett volna és... Nem. A saját vérét még ő sem bántaná. Ugye?! Halk, elkínzott nyögéssel dőltem előre, könyökeimet megtámasztva az asztalon és a tenyereimbe temetve az arcom. Nem akartam ezt az egészet. Leéltünk öt évet úgy, hogy a legnagyobb problémáim az apámmal folytatott kínos találkozásaink voltak, az utóbbi időben viszont mintha hirtelen a nyakunkba szakadt volna ötévnyi bonyodalom. Alig több, mint három hét telt el azóta az ominózus délután óta, de csak most éreztem igazán, hogy micsoda lejtőn indultunk el azzal a nappal. – Jól vagy? – Sonja, az asszisztensem hangja rántott ki a gondolataim örvényéből. Fáradt mosollyal emeltem fel a fejem és néztem rá, aztán bólintottam egyet. – Persze, ne is törődj velem, csak fáradt vagyok – ráztam meg a fejem, aztán nekiálltam kikapcsolni a laptopot és rendet tenni az asztalomon. – Hazavigyelek? – kérdezte együttérzőn, de csak megráztam a fejem és intettem neki, hogy menjen nyugodtan. Neki még az óvodát is útba kellett ejtenie, Alex viszont most otthon volt, és bár a Volvót otthagytam a bébiszitternek szükség esetére, engem nem zavart a séta gondolata. Egyébként sem feltétlenül ártott volna kiszellőztetni egy kicsit a fejemet, meg a tompa, lüktető nyomást a szemeim mögül. Mire összepakoltam, Sonja már elment, azért egyedül zártam be a rendelőt. Belebújtam a kabátomba, magamhoz vettem a táskámat, aztán elindultam, az otthontól egyébként sem volt messze az irodaház. Az utamat sokáig csak a gondolataim és a cipőm sarkainak kopogása kísérték, csak valahol félúton kezdtem el érezni azt a furcsa, hátborzongató érzést, amitől égnek állt a szőr a tarkómon. A pulzusom felgyorsult egy kissé, akárcsak a légzésem, de nem akartam paranoiás lenni. Csak néhány sarokkal később hallottam meg a léptek hangját is a hátam mögött, a szokásos teszt pedig - amikor én is megszaporáztam a lépteimet, akkor ő is -, sajnos, pozitív eredménnyel zárult. Ennél már csak az volt a szörnyűbb felfedezés, amikor hátrapillantottam a vállam felett és az egyik utcai lámpa fényében felfedezni véltem Sigurd Hemmingsen eltéveszthetetlen vonásait. Ekkor vált csak igazán pánikszerűvé a hangulat a fejemben. A szívverésem tovább gyorsul, a vérem a fülemben kezdett dobolni, és közben átfuttattam a fejemen megannyi forgatókönyvet, de csak egyetlen egy dologban voltam biztos: nem mehetek haza. Nem vezethetem el őt az otthonomhoz. Alexhez. Sűrű lélegzetem finom felhőkben csapódott le az este hűvösében, miközben irányt változtattam - nem feltűnően, de én tudtam, hogy egyértelműen és élesen elkanyarodva a hazavezető úttól. Reméltem, hogy elég lesz egy kitérőt tennem, hogy előbb-utóbb megunja majd az üldözésemet, de kitartó menekülésemmel csak az értem el, hogy ő egyre közelebb ért hozzám. Talán más módon unta meg a játszadozást. Nem akartam teljes pánikba esni, mégis a szélére kerültem, mert nem akartam szembenézni vele. Nem mertem. Tisztában voltam a függőségével, de ameddig csak a rendelőben látogatott meg minduntalan, biztonságban voltam, hiszen Sonja is mindig készenlétben állt, ráadásul az irodaépületben mindig rengetegen tartózkodtak. Nem úgy mint itt, a sötét utcákon, ahol mintha percek óta csak mi ketten lettünk volna, és én nem tudtam - és nem is akartam - elképzelni, mi lesz, ha utolér. Egyetlen védekezési módszer volt a tarsolyomban, de azt nem tudtam irányítani, márpedig megszállott vagy sem, Hemmingsen sem szolgált rá arra, hogy élő fáklyát csináljak belőle. Ahogy kiszabadultam az egyik félhomályos utcából egy tágasabb kereszteződésbe, a piros lámpánál várakozó Ford mintha a segítség szó tárgyi manifesztációja lett volna. Nem igazán gondolkoztam. Mérlegelnem kellett volna, hogy akár rosszabb is lehet, beszállhatnék akár egy sorozatgyilkos mellé is az autóba, hogy aztán még nagyobb bajba sodorjam magam, mint eddig voltam, de az agyam beszűkült a menekülés tárgykörére, ezért mielőtt még meggondolhattam volna, mit csinálok, szinte futva közelítettem meg hátulról a pickupot, majd csak annyit mérve fel, hogy nem ül senki a az anyósülésen, kérdés nélkül feltéptem annak ajtaját, és már bent is ültem. – Megtenné, hogy úgy tesz, mintha egy régi ismerősöm lenne, akinek nincs jobb dolga annál, minthogy elfuvarozzon a város másik végébe? – hadartam érezhetően félelemmel szennyezett hangon. Még csak rá sem néztem a sofőrre, a visszapillantóban figyeltem, hogyan bukkan fel a saroknál Hemmingsen alakja. Megfeszültek az ujjaim, felszökött a pulzusom. – Kérem, ne haragudjon, hogy csak így... – A mondat közben elkezdtem végre a sofőr felé fordulni, hogy aztán a megfelelő ponton belém is fagyjon a szó. A tekintetem egy ismerős szürkéskék szempárral találkozott, pillantásom ismerős vonásokat simogatott végig, és egy pillanatra még a pánikból is teljesen kizökkentem, mert nem akartam elhinni, hogy pont ő, pont itt, pont most. Már megint. – Sebastien – szakadt fel belőlem egy döbbent lélegzet.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.