Nem is értem, miért tépem a számat. Ennyi erővel akár az egyik szoborhoz is beszélhetnék – ilyen, és ehhez rettentően hasonló dolgok jutnak eszembe, amikor nagy elánnal magyarázok az istennek, ő meg, mintha süket-néma lenne, mintha nem is egészen itt lenne. Persze, tudom jól, hogy valószínűleg már most a jövőn jár az a csavaros agya, azon pörögnek a fogaskerekek az agyában, hogy milyen eseményeket fog itt szervezni, hogy kiket fog meghívni, hogy mik fognak itt történni - és mik máshol. - Köszönöm – felelem, s ez egyben szól magának a reakciónak is, hogy végre méltóztatik hozzászólni valamit az imént elhangzottakhoz, és felvázoltakhoz, ugyanakkor annak is – és ezért nem hangzik olyan élesen, mint amúgy hangzana -, hogy egyelőre tényleg úgy tűnik, hogy nem a főnökömnek képzeli magát, nem ebben a szerepben akar tetszelegni, hanem, mint a társam, a szövetségesem. – Ezt a részét rád bízom, Jörmungandr – ő úgyis otthonosabban mozog ezekben a körökben, és ezt még én sem vitathatom. Hovatovább számomra is az volna kedvező, ha ezek az alkalmak negyed-, és félévente ismétlődnének, így ugyanis Farbautinak sem kellene olyan nagyot hazudoznom, és magyarázkodnom arról, hogy hova tűnök el egész délutánokra-, meg éjszakákra, havonta, vagy akár hetente. Nem hiszem, hogy feltételek nélkül, vakon megbízna bennem, vagy díjazná a csodás ötleteimet, és támogatna minden döntésemben. A férjem nem hülye, és jobb a békesség, maradjunk inkább ennyiben. Nem kell asztrofizikusnak lennem, hogy összerakjam a képet; ajkam szegletében gyalázatos mosoly játszadozik, miközben bólintok. Hallottam ezt-azt a Midgardon ténykedő istenekről és istennőkről, és értelemszerűen a másik unokám sem maradhatott ki a szórásból. - Világos – felelem nemes egyszerűséggel, visszafordítva arcomat az ablak-, és a város látképe felé, félig a panorámát-, félig pedig a tükörképünk arcéleit fixírozva. - Majd meglátom, mit tehetek az érdekedben – válaszolok negédes hangon, szemem sarkából futólag a férfire pillantva. Nem azt mondom, hogy az ő kénye-, és kedve szerint fogom szervezni az előadásokat, de elfelejteni nem fogom a beszélgetésünknek ezt a szegmensét sem. Mire való a család, ha nem erre, nem igaz? Elveszem a felém nyújtott névjegykártyát, blézerem zsebébe süllyesztem. - Nem zavartál – trillázom mosolyogva, és egy kicsit hazudva, az irodámban történt intermezzóra gondolva. – Majd jelentkezem – zárom részemről is a beszélgetést, és egyben az audienciát is.
A gondolataimban tervek és elképzelhető verzióik körül szövődnek most már. Ahogy körbe járjuk a csarnokot, látom lelki szemeim előtt megvalósulni ezeket. Svana csicsergése sem töri meg ezt, információi csak tovább visznek ezen a vonalon. Rá kérdezek arra, hogy mikor kellene legkésőbb szólnom egy ilyen esemény miatt, a további szavaira pedig csak bólintok egyet. - Egyetértek. Természetesen figyelemmel fogom követni a havi rendedet, és nem fogok rászervezni olyan napokra, amikor nem vagy elérhető. Egyébként sem lesz ilyesmi gyakori. Negyedévente, fél évente egy alkalom. Az embereknek feltűnik, ha a burzsuj nép túl sokszor gyűlik össze. Bár mindenre rá lehet húzni a jótékonysági est álcáját. - mondom elgondolkodva nézve ki az ablakon, kezeimet hátam mögött összefogom, de egyenes tartásomon ez már nem tud javítani. De kéne nekem egy hely... Egy privát hely, amit akkor használhatok, ha valaki rossz fát tett a tűzre. Ha szidnom kell a gyerekeket. Megemlítem ezt is Laufeynek, aki nem rest elgondolkodni a lehetőségeken. A kérdésére, és arra, ahogy Rufio felé fordul, rá pillantok. - Ne aggódj, a mocskos dolgokat nem szándékozom itt elvégezni. Arra ott van a Vortex, vagy a saját birtokom. Itt csak fedések lesznek és vállveregetések. - megemlítem Hel bárját is, miért ne tenném. Húgom imádja a hullákat, ezért ha azt gyártani kell, akkor nála szoktam. Mindig szívesen veszi az új "katonákat" a soraiba. Utolsó kérdésem a jelenlegi színházi játékra vonatkozik. A darab címére biccentek egyet, de a kérdésre megrázom a fejem. - Azt már sokszor láttam. De ha van valami új ebből az évtizedből, majd beülök a nézők közé. - persze ez csak képletes, inkább foglalnám le magamnak a legjobb balkon részt, mint hogy a halandó tömeg közepére helyezkedjek. Miután ezt végig beszéltük, tekintetem újra körbe jár, még utoljára, mielőtt ismét Laufeyre tekintenék. - Ha nincs kérdésed, nem zavarnálak tovább. - mondom, és zakóm belsőzsebéből előveszek egy névjegykártyát. Rajta női név, telefonszám és e-mail cím. - A tervezetet küldd el az asszisztensemnek. Ha bármi kérdésed, óhajod, sóhajod volna, üzenj. - mondom, és ha elveszi a névjegykártyát, leengedem a kezem. Ha pedig nincs több kérdése, óhaja, vagy sóhaja, akkor aprót biccentve neki elköszönök, és el is indulok árnyékommal a dolgomra.
Vendég —
Túllendülve a kényes témákon – mármint, a házasságomon, meg az apjával való viszonyán és a többin – végre elkezdünk olyasmiről is beszélni, ami miatt most tulajdonképpen itt van. Elképesztő. Mennyivel egyszerűbben is eljuthattunk volna idáig! De nagyon el van tévedve Jörmungandr, ha azt hiszi, hogy rám hat a csúnya nézése, meg a sziszegése. Végül persze nem feszegetjük tovább egymás idegeit, legalábbis nem most, mert, ha így folytatódnak a dolgaink, akkor erre, mérget merek venni, lesz még alkalmunk és lehetőségünk. Bár a szemem sarkából látom, hogy mellém lép, nem fordítom felé az arcomat, úgy válaszolok. - Legalább két héttel, kérlek – felelem, nemes egyszerűséggel, és csak most függesztem rá átható, acélos pillantásomat. – De én is fogok küldeni neked egy havi tervezetet. Próbáljuk nem keresztezni egymás útját – emlékeztetem rá, hogy nem is olyan régen ő is valami ehhez rettentően hasonlót emlegetett. – Nyáron több műsort szeretnék előadásra tűzni, és több rendezvényt szeretnék tartani, de szerintem meg fogjuk tudni oldani, hogy mindkettőnknek jó legyen – teszem hozzá, és komolyan is gondolom. Még olyasmi is megfordul a fejemben, hogyha úgy alakul, összeköthetjük a kettőnk dolgát. Kérdését hallva elgondolkozom. Őszinte leszek, a színház eredeti tervrajzára már csak halványan emlékszem, ráadásul azóta átesett némi átalakításon is, úgyhogy... - Meg kell néznem a tárolókat – van ugyanis egy-két nagyobb is -, vagy a pincét, a padlást... – gondolkozom hangosan. – Ugye rendet és tisztaságot hagysz magad után? – a szemem sarkából pillantok az árnyékra, mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem az isten végzi a mocskos melót; és az én halandó takarítóim gyomra nem hiszem, hogy bírja az ilyesmit. - A Szentivánéji álmot. Csak nem megnéznéd? – kérdezek vissza szórakozottan.
Átlépve a döcögős részeken, a részletekről kezdünk beszélni Svanaval. A kérdésemre adott válaszai eddig kielégítőek, a zenekarral kapcsolatos viccet nem forgatom tovább, miután lebiggyeszti az ajkát, és közli, hogy ide biztos nem fogja betenni a lábát a Rammstein. Érzek felőle valami feszültséget, szinte a nyelven hegyén érzem annak ízét, de nem látok rajta semmit. Pedig ha szólna, tudhatná, hogy közel jár az igazsághoz a gondolataival. Enélkül magam is az ablakhoz sétálok, mert miután a díszítés érdekes, nem sokáig tartja fent az érdeklődésemet. Kérdésemre egész bő válasz kapok, bólintok is rá. - Mennyi idővel szóljak a bérlés előtt? - kérdezem, mert habár hamarosan kelleni fog a hely, pontos dátum még nem fogalmazódott meg bennem. - Illetve, van-e ehhez kapcsolódóan, vagy közel olyan terem, vagy szoba, ahol szükség esetén négyszemközt is tudok tárgyalni valakivel? - többször előfordult már, hogy a megrendezett találkozók alkalmával fenyítenem kellett valakit, és ezt én általában tanúk nélkül szoktam tenni, egy félre eső helyen. Ha nincs, nem baj az se, megoldom én háznál a dolgot, bár az ideális valóban az volna, ha lenne ilyen helyiség. - Mit játszik most a társulat, egyébként? - fordulok egy kicsivel eltérő témára.
Vendég —
Tehát megbeszéltük, felállítottuk azt a nagyon egyszerű, könnyen megjegyezhető szabályt, ami majd ezt az egészet koordinálja, és kettőnk, közös bizniszének az alapja is lesz egyben, és egyelőre ennyiben is maradunk. Értelmetlen volna már most egymásnak feszülni, amikor voltaképpen semmi okunk sincs rá, de a tisztánlátás végett még jó is, hogy így jött ki a lépés. Nem tudom, hogy lehet így élni; ilyen hűvös, már-már halálos nyugalommal. Számomra ez elképzelhetetlen. De nincs min csodálkozni: a bennem pulzáló, munkálkodó tűz a mozgatórugóm, a lényem lényege, a középpontom, létezésem veleje. Nem is lehetnék másmilyen, csak olyan, mint ez a benső tűz. Tehát a lépteim is elnyújtottak, és fürgék, mint a futótűz. A nívós teremben figyelem a reakciókat, amiről tudom, hogy nyilvánvalóan nem lesz majd valamiféle kitörő érzelemhullám, annál többre nem is számítok, mint, amit látok rajtuk. Az ifjú titán tányérnyi szemekkel vizslatja a környezetét, de nem ül ki semmi az arcára, ahogy eddig sem, még csak ajkai sem nyílnak el egymástól. Látom azt is, hogy Jörmungandr mindent látó-, metsző szemei kiszúrják a görög stílusjegyek felbukkanását e helyiségben is. Ajkam szegletében sanda mosoly bujkál. Odin sem hiszem, hogy gyermeteg lelkesedéssel az arcán, tapsolva adózna a díszítőelemeknek. - Ki nem néztem volna belőled... – nyilván ez is vicc. – De sajnos le kell mondanod róluk – teátrálisan lebiggyesztem ajkaimat egy szívdobbanás erejéig. Őszintén? Szinte viszket a tenyerem, hogy összeborzoljam a jól fésült haját, hogy egy tortát nyomjak a képébe, és, csak úgy, poénból, belelökjem egy pocsolyába, hogy önfeledten dagonyázhasson, összepiszkolva az élére vasalt ruháit. Olyan idegesítően, olyan bosszantóan tökéletes; és ezzel együtt rémisztően élettelen. A pillanat, amikor megfogan a fejemben az ötlet, a gondolat, inkább az alakhoz sétálok, és a városra szegezem átható tekintetemet. - Meg, persze – szúrom közbe, a fényekre reagálva. – Hm – búgom a kertre reagálva. – Tulajdonképpen már gondoltam rá, hogy be lehetne rendezni úgy, hogy szabadtéri előadásokat is lehessen tartani. Az emberek szeretik az ilyesmit, tudod, antik görögök, keleti árnyjátékok, a Globe, forgó-, vagy megosztott színpad... – magyarázom röviden, hogy én mire gondoltam. – De talán megoldható az is, hogy a birtok egyik részét vendégek fogadására alakítsuk ki – tűnődök hangosan.
Túl lépünk sértettségeinken, szóban legalább is biztos. Engem már nem foglalkoztat többet Laufey fenyegetése, bár én eleve az a fajta vagyok, aki csak azokra a dolgokra összpontosít, amikre éppen kell. Azok után, hogy lefektettük a szabályokat, nem foglalkozom gondolati szinten sem tovább a dologgal. Nincs rá szükség. Ehelyett egy kis körbe vezetést kérek, Svana pedig a tőlem lehető legeltérőbb lendülettel, és hévvel indul el. Szavaira választ nem kap ugyan Rufiotól, de az sietve követ minket, így hárman szeljük át a folyosókat és tereket. A csarnok, ahol az esemény fő része lenne pompásan néz ki. A kelleténél többet sose szenteltem az emberi művészetre, de a figyelmem nem kerüli el, hogy görög motívumok és istenek jelennek meg itt-ott. Érdekes ez így északon, de én tudom a legjobban, hogy a világ változik, és vele az is, amit épp imádnak. Ezért tartanak Odinék ennyire ettől az átoktól. Mert tudják, hogy ez csak rágyorsít az elkerülhetetlenre. A felsorolását kiegészítem, ő pedig humorosan válaszol. - Minden vágyam elhívni ide a Rammsteint. - viccelődöm magam is a sajátos száraz hangomon és kifejezéstelen arcommal. Követem a nőt az ablakhoz, csak hogy kitekintve rajta megnézzem az erkélyt és az alatta elterülő látványt. Minden szempontból díjnyertes lehetne ez az épület, ha osztogatnának ilyesmiért díjakat. A kérdéseire rá pillantok. - Egy-két hónapon belül. Nem csak a helyszínt kell elintézni egy ilyesmihez, szükség lesz még pár dologra. Catering, annak minden aspektusa, zenekar, hangosítás. A fényeket gondolom megtudod oldani a színház dolgozóival, de ha még sem, akkor azt is felírom erre. Kapsz egy listát a meghívottakról, hogy tudd kik jönnek, meg a létszámmal is tisztában legyél. Bár úgy hiszem, hogy ide egy háromszáz fős rendezvény is kényelmesen elfér, annyian úgy sem leszünk. - pillantok ismét ki az ablakon. - Nyáron a kert mennyire használható ilyen eseményekre? - teszem fel újabb kérdésemet.
Vendég —
Őszintén fogalmam sincs, hogy mire számított, mi fog történni, ha megfenyeget. A saját birtokomon – teszem hozzá csendben, mintegy lapszéli jegyzetként. Hogy megrettenek? Hogy reszketni kezdek, mint a nyárfalevél? Hogy zokogva, könyörögve térdre vetem magam előtte? Ha igen, nagyobbat nem is tévedhetett volna velem kapcsolatban. Furcsa játéka a sorsnak, hogy az egyetlen, aki bántani tud – igazán -, aki valóban hatással van rám – a cselekedeteimre, de akár a gondolataimra -, az egyben az a személy is, akit minden természet adta erőmmel, az életem árán is megvédenék. És ezt mindenki tudja. Odin is. Loki is. Hel is. És Jörmungandr is. Voltaképpen most sem a fenyegetés hatott győzött meg, amúgy is érdekelt, hogy mivel állt elő a hatalmas kígyó, de máskor, más esetben, rövid úton a végére értünk volna egy hasonló beszélgetésnek. De az üzlet az üzlet – és nekem egyelőre ez éppen elég. - Le ne maradj, kedvesem! – rikkantom, Jörmungandr hallgatag árnyékának címezve szavaimat. Nem figyeltem meg: vajon lélegzik egyáltalán a címlapfiú? Voltaképpen az egész színházra a letisztult elegancia, az egyszerű vonalvezetés jellemző, és a görög stílusjegyek nem épp megszokott keveredése a minimalista stílussal. Példának okáért, ha Jörmungandr elég szemfüles, kiszúrhat itt-ott, jón oszlopfőket, és a színházi művészetekhez valamilyen úton-módon kapcsolható, görög istenek szobrait. Ez kell a népnek, hiába. A márványborítás nem hideg fehér, nincs túl steril hatása, a szőnyegek pedig borvörösek. A terem mennyezete művészi aprólékossággal vésett, onnan félgömb alakú, egyszerű csillár lóg. A falakon klasszikus festmények – a vendégek számára bejárható helyeken csupán replikák, az eredeti az irodám falán függ. Vállammal az ajtófélfának támaszkodva figyelem, ahogy az isten magába issza a látványt. Kérdését hallva ellököm magam a nyílászáró keretétől. - Gondolom, nem egy hard rock-, vagy metál együttes fogja szolgáltatni – felelem. – A klasszikus dallam jobban áll a helynek – teszem hozzá. – De vannak hangszórók is, természetesen, ha mégis keményebb basszusok illenének a te estélyeidhez – tekintetemmel a hangosítók irányába pillantok, aztán az ablak elé sétálok. – És? Mikor szeretnéd igénybe venni a helyet? Kik lesznek a meghívottak? – nem nézek sem a férfire, sem az árnyékára. – Amint tudod, nem a türelmemről vagyok híres – de a türelmetlenségem tett hírhedté.
Igyekszem a fontos dolgokra koncentrálni és figyelmen kívül hagyni azokat a részleteket, amelyek elveszhetnek az idő folyamában. Ezért sem firtatom Laufey magánéletét, ahogy azt sem, hogy a fenyegetést épp úgy visszakapom. Habár nem mondja ki, nem jelenti azt, hogy ne tudnám, hogy az általa keltet veszély csak engem fenyeget, mivel mást nem tud. Földi birtokom, vagyonom olyan dolog, amely nem érdekel, és nem áll közel hozzám senki - érthető okokból. Mindenki gyűlöl engem, és én is gyűlölök mindenkit. Egyeseket kevésbé, másokat jobban. A semlegesség igazán ritka vendég nálam, bár az óriások nagy része inkább ebbe a kategóriába esik, az istenek nagy része pedig az előzőbe. Elviselhetetlen gyűlölettel adózom Odin és családfája iránt, és ez az a tűz az, amely minden ciklusban motivál arra, hogy minél könnyebben, és gyorsabban, és fájdalmasan végezhessek velük. Persze, ez a saját végemet is jelenti, de a pillanatnyi fájdalom nem számít, mert a végén úgy is minden kezdődik elölről. Ördögi kör ez, amelyet nem tudunk megszakítani. Talán majd most. Ezúttal ezen leszek. Tovább lépünk a témában, és egy kis körbe vezetést kérek. Svana, akár a tűz, már lobbanékonyan fel is kel a helyéről, és elindul. Rufio félre áll az útjából, és az enyémből is, mert felkelve követni kezdem a lendületes asszonyt. Szemeim körbe járják a folyosót, míg haladunk, Rufio továbbra is árnyékként követ, bár a szemei neki is járnak mindenfelé. Laufey egy terembe vezet először, és felsorolja annak használatának lehetőségeit. Körbe fürkészek, a hely tökéletes mindenre. Olyan pompa van már itt is, hogy a város krémje csak olvadozni fog a látványtól. Tovább lépünk a következő terembe, a hatalmas ablakokon akad meg először a szemem, aztán feltekintek a plafonra, amely épp oly szépen díszített, mint a falak. Körbe nézek. - Tökéletes. - jegyzem meg halkan. A felsorolásra aprót bólintok, a kérdésre pedig Svanara tekintek. - Zene. Elbírja a hely akusztikája az élőt, vagy sima hangosítás van csak? - teszem fel a következő kérdést.
Vendég —
Úgy hiszem, mindkettőnk jobban jár, hogy elengedjük a Farbautival való kapcsolatom-, s immár házasságom témáját, mert Jörmungandr-nak az ég egy adta világon semmi köze hozzá. Ahogyan másnak sem lenne, de sajnálatos módon, a média emberei szeretik átlépni a határokat. De mi most nem azért vagyunk itt, hogy ezt a tárgykört vitassuk meg, másfelől pedig semmi kedvem felesleges faszméregetésbe kezdeni az istennel, és nem azért, mert tartok tőle, éppen csak feleslegesnek tartom, ha egyszer lehetne másképp is. Ha úgy jön ki a lépés – ég óvjon ettől! -, úgyis rájön, hogy a magafajták sem érinthetetlenek. De ki vagyok én, hogy fenyegessem, nem igaz? Ahogy elhallgatom, figyelek rá, ez is az ő reszortja. Vele ellentétben én nem mondom el, vele mi lesz, ha a családomnak egyetlen haja szála is meggörbül, megtartom magamnak, és inkább a fantáziájára hagynám a dolgot. Csúnya lenne, ha mégsem jönne el az ígért Ragnarök, mert nem lenne, aki elhozza, ugye? Nem, mintha féltenem kellene Farbautit vagy Lokit, de nem szeretném megélni azt a pillanatot, amikor miattam-, és engem hátba szúrva esetleg bajuk esik; sajnálatos módon ők sem sérthetetlenek. Így is épp elég fejfájást tud okozni az, amikor egymásnak feszülnek ők ketten, hiányozna még nagyon Jörmungandr a képből... Jelentőségteljesen bólintok, amikor összegzi a megállapodásunk lényegét. - Ennyi az egész – hanyag eleganciával rándítom meg a vállamat; nem kell túlmisztifikálni, noha ő-, és cseppet sem szerény személyem a lehető legtávolabb állunk a normális és hétköznapi dolgoktól. Megjátszhatjuk magunkat, szép arcok mögé rejtőzött, illatos-, élére vasalt ruhákban járkálhatunk Midgardon, de attól még azok vagyunk, amik: isteni lények, természetfeletti entitások. Ettől függetlenül nem kell tartania tőlem, tiszta lapokkal játszom; úgy tűnik, ez valamiféle elbaszott, családi vonás lehet, ami ugrott egy generációt. - Ragyogó! – derül fel az arcom, az ő mozdulatlanságának ellentétjeként, karjaimat kissé-, de nagyon is teátrálisan széttárom. – Ahogy óhajtod, Jörmungandr – könnyeden felemelkedek a székből, és az ajtó felé megyek, hogy aztán áthaladva az előtéren, és a recepciós pult mellett elhaladva, a szemben lévő terem felé veszem az irányt. – Itt fogadhatod a kedves vendégeidet itallal, ha leadták a kabátjaikat a ruhatárban, lent – nagy ívű mozdulattal intek a márvánnyal burkolt csarnok felé, amit átszelünk, aztán a díszterem, kétszárnyú ajtaját kitárom. – Itt pedig megrendezheted az eseményeket – a helyiség tágas, és a hatalmas ablakokon a fény valósággal beömlik ide, éjjel-nappal egyaránt a város panorámája a terem éke. – Gondolom, svédasztal kell meg ital bár, és még...?
A nő tagadja, hogy bármiféle mellé lépései lettek volna, de nem igazán érdekel, ha voltak is. Tudja, hogy nem vagyok ostoba, és ezt jeleztem is, de nem azért vagyok itt, hogy megvádoljam őt ilyesmikkel, vagy hogy a szemére vessek hasonlókat. Nekem nem kellenek bizonyítékok, vagy bizonygatások, mert történetesen nem érdekel, hogy ki kivel szűri össze a levet. Fiú a nagyanyjával, isten emberrel, óriás vánnal, hidegen hagy. Hidegen hagy mindenki, kivéve, ha a célomhoz kellenek. Épp ezért Laufey magánélete sem érdekel annyira, hogy ezt a témát feszegessem. Habár erős óriás, épp oly apró porszem a Ragnarök felé vezető úton - jelenleg -, hogy nem akarok foglalkozni a részleteivel. Az már rosszul érint, hogy atyámhoz hasonlítgat, akivel jó régóta egy szót sem beszéltem, és akivel inkább kölcsönösen kihasználjuk egymást, mint lennénk jóban. Ő még is azzal az elcsépelt és sokak által meghazudtolt mondással jön. Elmondom neki, mi lesz, ha az utamba áll. Veheti aminek akarja. Irányadás, útmutató, tanács, fenyegetés, egyéb. Ha az emberekkel is ilyen mértékben, és magamhoz mérten tisztán játszom, miért akarnék egy magamfajtával rosszabb lenni? Az emberek jelentéktelenek. Bárki és bármi más többet ér náluk. A válasza nem kielégítő, de az, hogy csitítani próbál, jelzi, hogy át ment az üzenet. Hátra dől, és megkínál a jelenlévő dolgokkal, én azonban egy rövid intéssel utasítom vissza. Továbbra is mozdulatlanul ülve figyelem és hallgatom a nőt, ahogy megmagyarázza bizalmatlanságát és ő is viszonozza az én "iránymutatásom". A kérdésére végre pislogok egyet és feljebb emelem a fejem. - Élni, és élni hagyni. - ez a lényege a kettőnk partnerségének. Közösen élvezni a kapcsolatok gyümölcsét, és közben nem a másik szemölcsére lépni. Ez olyan dolog, amivel együtt tudok élni. - Megegyeztünk. - válaszolom röviden, aprót biccentve, szinte alig észrevehetően. - Ha van időd, körbe vezetnél a színházadban? Most már a te portád, fantáziálhatnánk a jövő lehetőségeiről közben. - teszem a kérdést, meghagyva neki a választás lehetőségét. Ki tudja, lehet nem kíváncsi tovább az arcomra.
Vendég —
Ha azt hiszi, hogy megmenekült a további kérdéseimtől, nagyon téved. Éppen csak elteszem őket későbbre, egy másik alkalomra, bár, gyanítom, ő is tudja, hogy nem ússza meg. De milyen szörnyű nagyi lennék, ha nem foglalkoznék az ügyes-bajos dolgaival, meg az árnyékával, nem igaz? Hát, dehogynem! - A tietekben talán – helyesbítek. Jó, jó, oké! Nekem is voltak kilengéseim, de minden akció reakció volt csupán, legalábbis, én így látom. Amikor ugyanis Farbauti velem van, nem számít más, amikor velem van, én is vele vagyok. Ilyenkor, amikor jó – oh, nagyon is jó! -, amikor úgy tűnik, hogy az életünk újra a megfelelő pályájára állt, akkor nincs ami, vagy aki, ami eltéríthetne mellőle. Soha nem árulnám el őt. Kettőnket igen, a kapcsolatunkat, ami szörnyen nagy gyarlóság részemről, hiszen az valószínűleg az égben köttetett, jóval a teremtésünk, a születésünk előtt, de soha nem fordulnék ellene. Soha nem tennék olyat, amivel igazán árthatnék neki. Megbántam, néha azonnal, máskor csak később, de legjobban akkor, amikor újra velem van. Szóval valahol mégis csak igaza van Jörmungandr-nak, de értelemszerűen ezt nem vallom be neki, már csak azért sem, mert nincs élő, lélegző, mozgó nyoma a hűtlenségemnek, és soha nem is volt. Így akár tehetünk úgy is, mintha meg sem történt volna. Ő meg én biztosan, Farbautinak már egy kicsit eltérőbb a véleménye. Észreveszem a pillantásában a változást: a derűs csillogást elnyeli a sötétség, mint valamiféle feketelyuk. A hangszíne, és a hanghordozása megváltozik, és, bár hat rám a sziszegése, a halál hideg lehelete a tarkómon, nem mutatom. Sóhajtok, állkapcsom megfeszül és élesen fújom ki a levegőt. - A vér – és még pofátlanul előre is dőlök ültemben – nem válik vízzé, Jörmungandr – ugyan, kérem! Úgy ismerem Lokit, mint a rossz pénzt, és, ami azt illeti, Angrboda sem különb. Mit is szoktak mondani a zsákról, meg a foltjáról? Aztán hallgatom a fenyegetőzését. Mert mi ez, ha nem fenyegetés? Számomra a család szent és sérthetetlen, még, ha elbaszott egy família is vagyunk, és bár sejtem, hogy Jörmungandr nagy ívben szarik a fejemre, nem ártanék neki – az utolsó pillanatig, szalmaszálig, vagy cérnaszálig. Azonban, ha valaha választanom kellene közte, vagy Farbauti-, közte, vagy Loki között – gondolkodás nélkül őt küldeném a másvilágra. – Ne szívd mellre – csak most dőlök hátra ültemben -, vegyél szedret, vagy igyál egy pohár vizet, attól megnyugszol. Vagy töményebbre van szükséged? – ne feledkezzünk meg róla, hogy van egy üveg whiskey a szekrényben. – Nem fogok bocsánatot kérni a bizalmatlanságom miatt, és ne várd, hogy körbe ugráljalak, mint egy bedrogozott csillámpóni, Jörmungandr. Ha partnerek leszünk, nem fogok az utadba állni – nos, majdnem soha. Mint mondtam, ha bárki, akárki, még, ha az maga a fenséges kígyó is, bántani merészeli a családomat, annak nem ígérhetek mást, csak hosszan tartó, szenvedéssel teli, pokoli kínokat. És halált. – De, ha elárulsz, kihúzod a gyufát – vasszigorba fagyott vonásaim csupán most lágyulnak el, és még el is mosolyodom. - Deal?
Megannyi kérdést látok felmerülni a szemeiben, és még sem teszi fel őket. Nem teszem szóvá, hagyom, hogy eméssze őt. A felajánlásomra megmozdítja a kezét, de középső ujja helyett a gyűrűset mutatja, melyen ott csillog a gyűrű. Mintha bármit is jelentene egy ilyesmi. Nem tudok olyan párról a kilenc világból, akik hűséges házasságban élnek, pedig jó sokan élnek a Fán. A mozdulatra talán csak szemem csillogása mutatja, mennyire szórakoztat a nő stílusa, egyébként épp olyan mozdulatlanul ülök, mint ahogy először elhelyezkedtem. A szavaira kicsit félre billentem a fejem, mintha csak másik szögből szeretném arcát fürkészni. - A hűség meglehetősen relatív a mi olvasatunkban. - nem azért mondom ezt, hogy ráerőltessem a fiút, inkább csak azért teszem ezt a megjegyzést, hogy tisztázzam vele, nem vagyok ostoba. Nem azért szaladgál az utcán és a világon ennyi félisten, mert házasságkötéskor nem fogadtak hűséget az érintettek, hanem mert senkit nem érdekel, ha halandóval szűrik össze a levet. Persze, ha ő valóban komolyan gondolja mindazt, amit megfogadott az esküvőjén, le a kalappal, mert talán ő lesz az egyetlen, aki tartja magát. Ha tartja magát. Közlöm az egyértelműt vele a kapcsolatokról, és arról, hogy természetesen nem lesz olyan estély, melyen ne szerepelne előkelő helyen a neve a meghívottak listáján. Nem ostoba, tudja jól, hogy ebben a piramis scheme-ben úgy is én fogok a legtetején ülni, de ha akarja, ő is kimarhat magának feljebb egy jókora darabot. A kérdésére viszont az eddig szórakozottan csillogó szemeim jegesek lesznek. - Ne tévessz össze az Ármányok Istenével, Laufey. - hangom nem fenyegető ugyan, és még csak nem is dühös, de előkerül az a hang, amellyel csak suttognom is elég, hogy kellemetlen legyen. Az a síron túli nyugalom ül benne, amelyet akkor tapasztal valaki, aki éppen két világ közt lebeg. Mint a Halál lehelete az ember nyakán, olyan ez az érzés, és így is folytatom a következő szavaim. - Tőle származom, de a céljaim egyszerűek, egyértelműek, és ez számodra sem titok. Tudod, hogy a ciklus végét, a Ragnarököt készítem elő. Ha partnerek leszünk, megadom a neked kellő támogatást és befolyást, amit akarsz. Ha az utamba állsz, először csak figyelmeztetni foglak. Így elkerülheted, hogy összeakadjon a bajszunk. Ha azután sem változik az álláspontod, nem lesz semmilyen hátba szúrás. Oda fogok marni, ahol a legjobban fáj. - pislogás nélkül, rezzenéstelen testtel és arccal figyelem a tűzről pattant nőt. Örök hűség. Érzelmek. Szerelem. Vagy más szóval Gyenge pont. Kettőnk közül neki több vesztenivalója van, mint nekem. - Ez elég egyértelmű válasz a kérdésedre? - kérdezem, még mindig pislogás nélkül figyelve szemeit.
Vendég —
Mi tagadás, érdekes páros, azt azért meg kell hagyni. És, mint azt mind tudjuk, nagyon kíváncsi természet vagyok, nem csoda, hát, ha felkelti érdeklődésemet az ifjú titán. Vajon mi célt szolgál? Testőrnek épp nem satnya, de minek Jörmungandr-nak, őnagyságának, a fenséges kígyónak testőr? Viccnek is rossz. De e kérdéseket ezúttal meghagyom annak, amik. Persze, meglehet, hogy egészen más oka van a névtelen, hangtalan férfi jelenlétének az isten nyomában. Jörmungandr válaszára negédesen elmosolyodok, és beintek neki – oh, de pánikra semmi ok, nem középső-, csupán balom gyűrűsujjával, hogy a nemesfémkarikán megcsillanjon a fény, felhívva kihez tartozásomra a figyelmet. - Örök hűséget fogadtam, ha nem tudnád – nem mindig volt ez így. Előfordult, hogy dühből, haragból, bosszúból, amiért elhagyott, amiért magamra hagyott, ott kerestem vigaszt, ahol találtam, de soha nem istenek között kerestem, soha nem a természetfelettiek körében. A halandók apró, múlandó porszemek – magukkal viszik a titkokat, még mielőtt mi kettőt pislantanánk, és nem marad belőlük semmi, csak hamu és pernye a szélben. De ennek vége; megfogadtam hangosan, szeretni és tisztelni foglak, jóban-rosszban, egészségben-betegségben, blablabla. És magamban hozzátettem: soha többé nem bántalak. Ettől függetlenül hiszem, hogy jobb, ha egynémely titok titok is marad. Sem Jörmungandr-, sem Farbauti-, sem Loki-, sem senki más nem tud ezekről, csak és kizárólag én. És ez jól is van így. – Túl szigorú vagy szegény párával – vetem oda foghegyről. Acélos íriszeim valószínűleg felcsillannak, amikor a jelenlétemről beszél. Nem akarok én hatalmat, sem pusztítást, sem semmi hasonló, megalomán dolgot, félreértés ne essék, csupán úgy vélem, ha már itt kell lennünk, jobb, ha szilárd talajra, bebetonozott alapokra kezdünk el építkezni. Azonban sem ostoba, sem naiv nem vagyok, azzal azért én is tisztában vagyok, hogy a hálókban általában egy pók van – a többi nem egyéb, csak csapdába esett legyek. Fejedelmi étek, ha úgy tetszik. Én pedig nem igazán vagyok az a begabalyodott típus, sokkal inkább az vagyok, aki, ha úgy esik, felégeti az egész kibaszott hálót. - Ha rábólintok – dorombolom hümmögés és bólintás után -, mi a garancia arra, hogy nem árulsz el az első adandó alkalommal? Hogy bízhatok benned és számíthatok a kölcsönös együttműködésre és egy bizonyos fokú bizalomra is? – én ugyanis nem az ő hátán akarok felmászni bárhova is, de azt sem fogom hagyni, hogy ő ezt megtegye velem.
Látom rajta, hogy méregetésem tüzet lobbant szemeiben. Nem fogok magyarázkodni, tudhatná, hogy nem az erejét becsmérlem, csak azért, mert meglep a választása. Igazából okos dolognak is tartom, mert megadja neki azt a lehetőséget, hogy alábecsüljék. Kérdésére röviden elmondom, hogy miért is vagyok itt, de az ő figyelmét jobban leköti a mögöttem álló úriember, aki - nagyon okosan - csendben vár, és talán csak egy pillanatra veszi fel a szemkontaktust a nővel, aztán lepillant kezeire, jelezve az előtte ülőnek, hogy tisztában van az erőfölénnyel, és hatalommal, amelyet a nő képvisel. A kérdése után megmondja egyébként, hogy mit szeretne, de én úgy döntök, nem hagyom figyelmen kívül kíváncsiságát, és elsőnek arra válaszolok. - Ha érdekel a nyelve, megkaphatod őt estére. Egyébként csak akkor beszél, ha én kérdezem. - ismerve Laufey szerelmi életét, nem valószínű, hogy valaha is élni fog ezzel a lehetőséggel, de hát milyen modortalan alak volnék, ha nem ajánlanám fel? Csak ezután térek gondolatban is rá az üzletre, hiszen ő is kíváncsisága mögé sorolta, miért venném én előre? Most az Ő házában vagyunk, ő diktál, én pedig végtelenül türelmes vagyok. Szó szerint. - Természetesen ott lehetsz, és ott is leszel minden neves eseményen, ha akarsz. Legyen az akár ezek között a falak között, vagy máshol. De az asztal, amire gondolsz, nem létezik. Képzeld el ezt inkább úgy, mint egy hálót. Kapcsolatokat ápolok, utasításokat adok, hogy minden úgy történjen, ahogy szeretném. Én vagyok a pók ezen a hálón. Ragadhatsz magadnak szeletet ebből a befolyásból. Beszélhetek az érdekedben, de a tiszteletet és félelmet neked kell kiépíteni a slepp körében, azt még én sem tudom megtenni helyetted. - ha akarnám, akkor se. Én Midgardon élek, mióta levetettek ide. A befolyásom épp ezért évezredes, ott voltam minden jeles eseménynél, és a legtöbbet magam formáltam olyanra, amilyenre akartam. Pont emiatt a tudás miatt tudom minden ciklusban megszilárdítani itt a hatalmam, és élhetek olyan kényelmesen, amennyire csak nekem tetszik. Ez a ciklus és helyzet kivételes a többieknek, akik eddig a kilenc világ valamelyikében éltek. Az Átok ide kényszerítette őket, és kénytelenek maguk boldogulni. Vannak akiknek ez jobban, van akiknek rosszabbul megy. Laufey az előbbibe tartozik, ügyesen rá tette a markát erre a színházra. Kiindulásnak tökéletes.
Vendég —
Ha a drága, egyetlen Jörmungandr fejébe láthatnék, és gondolataiban olvashatnék, biztosan jóízűen elnevetném magamat, majd az arcába vágnám, hogy nem a választott alakom határozza meg az erőmet, a bennem feszülő tüzet, melynek nyelvei bensőmet nyaldossák, és, amiknek voltaképpen bármikor utat engedhetnék, hogy felzabálják a világot. De én rendes nő vagyok, ugyebár. És viselkedek. Úrinő módjára. No, meg... nem az én dolgom bekebelezni a világot. Még, ha az istenre is nézek, és őt követem a pillantásommal, a szemem sarkából azért érzékelem, hogy a kis szárnysegédje engem vizsgálgat, ami nem feszélyez, vagy nyugtalanít különösképpen, de észrevételezem magamban, mintha csak valamiféle lapszéli jegyzet volna. Az előtt, hogy válaszolhatnék arra, hogy érdekelne-e az ajánlat, vagy sem, amiről amúgy most még nem tudok semmit, a lélegzetvételnyi szünetben közbeszúrok egy teljesen más jellegű megjegyzést: - Mi van vele? – és, habár a címlapfiúról beszélek, állom a kígyó pillantását, csupán fejemmel bökök az ifjú titán irányába. – Karót nyelettél vele, Jörmungandr? Ugye a nyelvét nem vágtad ki? Nem, mintha különösképpen zavarna a szófukarsága, csak, tudod, manapság, ebben a szférában, nyelv nélkül elég nehéz csajozni – és nem, mintha különösképpen érdekelne az árnyéka hogyléte, vagy boldogsága, nekem ugyan semmi, de semmi közöm nincs hozzá, és a legkisebb gondom is nagyobb nála, de kíváncsi típus vagyok. - Az attól függ – felelem -, hogy néhanapján helyet kapok-e én is a nagy asztalnál, meg a húsos tálnál – vonom fel egyik szép ívű szemöldökömet, és kétes mosolyra ajkam szegletét. Azt nem teszem hozzá, mert szinte biztos vagyok benne, hogy ő is tökéletesen tudatában van annak, hogy a válasza nagyban befolyásolni fogja a partnerségem milyenségét, és a feltételeimet.
Pontosan érkeztem. Csak akkor szoktam korábban menni, ha én hívom el valakit, valahová. De ez esetben, noha én kezdeményeztem a találkozót, nem én voltam a meghívó. Úgy hogy pontos voltam. Az irodába lépve Svana fenségét és ízlését csodálom pár másodpercig, még meg is engedek egy megjegyzést erre vonatkozóan. Ő ezt szinte lerázza magáról egy mosollyal. Felkel a székből, és habár nem ül ki az arcomra, meglep, mennyire alacsony alakot választott magának. Legalább is, hozzánk képest az. Amikor hellyel kínál, én helyet foglalok, de Rufio nem. Ő csak megáll, tőlem fél lépésre, kicsit rézsútosan, és némán, visszafogottan, de érdeklődő szemmel vizsgálgatja a nőt. Amikor elhallatszik a nevem, meg se rezdül. Pontosan tudja, hogy ki vagyok, és azt is, hogy ki a hölgy, velünk szemben. Kényelmesen elhelyezkedem, hátra dőlök, szemeim nyugodtan fürkészik a nőt. - Üzlet, kölcsönös haszon volna a téma, amennyiben érdekel. - válaszolom meg a kérdést úgy, hogy pillantásom le sem veszem róla. - Nekem szükségem volna néhanapján egy mutatós teremre, ahol az országok krémjét összeboronálhatom egy jó kis bankettre. Természetesen ezeken kötném meg az új ügyleteim, ápolgatnám a kapcsolataim, legyen ez pozitív, vagy negatív értelmezésű. - ez igen szelíd megfogalmazása annak, hogy fenyegetések, és ígéretek háza lesz a színház. - Mennyire volnál partner ebben, vagy épp milyen feltételekkel? - kérdezem, továbbra is ráfüggesztett szemekkel.
Vendég —
Hazudnék, ha azt állítanám, nem számítottam Jörmungandr felbukkanására és megkeresésére. Persze, közel sem vagyok olyan régóta Midgardon, mint Farbauti, úgyhogy azon sem lepődtem volna meg, ha a(z újdonsült)férjemhez megy előbb, vagy, ha ez egy idillikus, családi megbeszélés lesz, édes hármasban. Igen, mert Farbauti hallani sem akar Lokiról, nem ám látni, vagy találkozni vele, úgy jobbnak láttam, hogy arról meg nem kell tudnia, hogy Jörmungandr látogatóba érkezik hozzám. És, van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem csak teázni szeretne a hatalmas kígyó. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – szívesen látom; elvégre mégis csak szegről-végről rokonok vagyunk, nem igaz? Másfelől pedig igazán kíváncsi vagyok rá, meg, hogy miben sántikál, és, hogy én hogy jövök a képbe. Veszek még egy szem szedret és az órámra nézve konstatálom, hogy még nagyjából-egészében van négy perce ideérni. Szóltam a recepciósnak – elvileg az asszisztensem, de jobb szeretem magam intézni a dolgaimat, úgyhogy ezzel a jelzővel illetem a hölgyet -, hogy egy órára várom a vendégemet, és, hogy ne zavarjon minket senki. Nem, még ő sem, egyetlen pohár vízre sem lesz szükségünk, meg papírokra, szerződésekre sem, hiszen minden ide van készítve: a kis szekrényen ezüst tálca, rajta poharak, a fiókban a papírok, de az íróasztal alsó szekrényében még talán találok egy üveg, minőségi whiskeyt is, ha nagyon keresgélek. Az ilyen-, és ehhez rettentően hasonló, családi összeborulásokra. Bár, ha jól emlékszem – és általában igen -, akkor Farbautival fehérbort ittam az első randevúnkon. Mit mondhatnék? Néha még most is furcsán hangzik ez az egész őrület. Randevú, randevút követett, aztán buján fetrengtünk a kanapén, aztán a kandalló előtt, aztán nálam, míg végül nem volt többé nálam, csak nála, nálunkká vált. Aztán szeretett volna velem összeházasodni, mintha ez bármit is jelentene. Nekem egyik sem kell: sem a fehér ruha, sem az anyakönyvvezető, sem a hülye papír, meg ez a nemesfém karika az ujjamon. Én egy híd alatt is hozzá mentem volna Farbautihoz, egy krumpliszsákban. Ez az egész az ő fejéből pattant ki. Nekem mindezek nélkül is a világmindenséget jelenti a férfi. Vajon ezúttal melyikünk szökik el előbb? Gondolataimból a kopogás ránt vissza az itt és mostba. Nem felelek, nincs rá szükség, ismerem annyira Jörmungandr-t, hogy tudjam, elég öntudatos és bejön magától is. Nem szólok, csendben várom, cipője élesen koppan a márványon. Pillantásommal elkapom az övét, amikor megáll az ajtóban, éppen csak annyira, hogy biccentsen, aztán én kritikusan mérem végig a mögötte árnyékként beszambázó, Hugo Boss címlapfiút. Eddig lusta ragadozó módjára elnyúlt pozíciómból pofátlanul nemes mozdulattal felemelkedek ültemből (méltó mód fogadva a vendégeimet, ugyebár), hogy aztán megjegyzésére reagálva, hanyag eleganciával rándítsam meg a vállamat. - Nem szokásom – baszakodni; ezt akarom mondani, de e helyett ajkam szegletében kétes mosoly játszadozik – szórakozni. Foglaljatok helyet – intek a székek felé. Azt kivételesen nem sejtettem, hogy ketten érkeznek, csupán így teljes az iroda képe. – Minek köszönhetem a látogatásodat, Jörmungandr?
A Bentley lassan fékezett le a színház előtt. Még 5 perc volt a megbeszélt találkáig, de míg kényelmesen besétálunk, és megkeressük a helyet, pontosan annyi lesz az idő, mint amennyit megbeszéltünk. Nem szeretek későn érkezni, se korán. - Parkolj le. A bejáratnál találkozunk. - mondtam a fiatal legénynek a volán mögött, aki azonnal bólintott is egyet. A tekintetem az épületre emeltem, mielőtt kiszálltam volna a hátsó ülésről. Felsétálok a lépcsőn az épület ajtajához, de ahogy ígértem, ott várakozok. Tekintetem megfordítva a sűrű forgalomra emelem, és tervezek. Mindig tervezek. Amikor Rufio beér engem, csak egy pillantást vetek a parkolóra, aztán belépünk az épületbe. Túl sokat nem kell találgatnom, hogy merre kell mennem. A fiú, mint egy árnyék követ, én pedig követem azt az érzést, amelyet Ő ont magából. Családom illatát, ízét a levegőben akkor is felismerném, ha nem tudnám, hogy a közelemben ők vannak. Elindulunk a lépcsők felé, és először, a színház dolgozói nem is kérdeznek semmit, látva a céltudatos irányunkat. De amikor már az emeleten az irodák felé tartunk, a folyosón sétálva egy hölgy csak megkérdezi, hogy miben segíthet nekünk. - Svana Clausennel van megbeszélésem. - válaszolom, nyugodt hangon, de még is tudom, hogy annak halksága ellenére is, ereje van. Látom, miként rázza ki a hideg a nőt, arcára megszeppent fintor ül ki, és alig bírja elvenni szemeit az én jeges tekintetemtől. - Az irodájában van... innen a második. - mutat hátra, erőt véve magán, és lepillant a földre megadóan. Jó kislány. Köszönetnyilvánítás nélkül haladok tovább a folyosón, mögöttem a legénnyel. A nő beszív és kifúj egy mély levegőt, majd siet tovább a dolgára: kicsit sietősebben, mint elsőre neki indult. Az ajtóhoz lépve az órámra pillantok. Kereken egy óra van, ahogy megbeszéltük. Csak kettőt kopogok, de meg sem várom a választ. Benyitok, és be is lépek, és ahogy sejtettem, az irodának előtere van. Jobbra még egy ajtó van, nyitva, belátást engedélyezve a fényűző asztalra, szobrokra, cicomára. Közelebb lépek az ajtóhoz, és az asztala mögött ülő nőre pillantok. Nagyira, ha úgy tetszik. Hátam mögött fogom meg egyik csuklóm másik kezemmel, és egy biccentéssel üdvözlöm őt. Nem többel. Kihúzott, nyurga alakom mögött csendben áll legényem, ki hasonló magassággal rendelkezik, de ő inkább csendes szemlélője mindennapjaimnak. Tudja, hogy csak akkor beszél, ha én kérdezem, így a köszönés tőle minden formában elmarad. - Gyorsan berendezkedtél. - jegyzem meg, és közelebb lépve végig futtatom a szemeim a polcokon, a berendezésen, és a nőn is.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.