So when I think about life You're the only one I'd like To be lost with and then found
Újabb zsigeri visszavágás, de ezúttal a nevetés elmarad. A szemeim Luke vonásaira szegeződnek, és mielőtt még meggondolhatnám magam, megjelenik az arcomon egy sokatmondó mosoly, olyan, ami a tekintetembe is szikrákat csempész, de aztán észreveszem magam. Emlékezve rá, hogy ennek már nincs helye, de főleg nincs létjogosultsága köztünk, gyorsan elkapom róla a pillantásomat és megköszörülöm a torkomat, mintha azzal eltüntethetném az előző másodperceket. – Igen, tudom – mosolyodom el már sokkal könnyedebben, amikor a támogatásáról és a segítségéről biztosít. Ha valamiben, hát ebben tényleg nem kételkednék soha. – Köszönöm. Valószínűleg szavadon foglak, ha már úgyis annyit rontom itt a levegőt – vonok vállat halk kuncogással, figyelve arra, hogy ez a kis nevetés ne okozzon mozgást abban a kezemben, amelyiken éppen dolgozik. Ennek mondjuk sokkal nehezebb akkor eleget tennem, amikor keresztrejtvényekkel és a sudokuval jön. – Ha még sokszor megnevettetsz, ez a kezem sem tud majd veszteg maradni – bökök állammal a kissé kilyuggatott tenyerem irányába, de közben leplezetlenül vidám maradok. Ez persze a legkevésbé sem meglepő... ezért szerettem mindig is Luke társaságában lenni már szinte a rezidensi éveim első napjától kezdve. Mellette soha nem volt nehéz elengedni magam. A hangulat aztán elkerülhetetlenül megváltozik, amikor elérkezik a szintén elkerülhetetlen pillanat: a szembesítés. Nem mismásolom el a dolgot, még ha amúgy sokkal kényelmesebb is lenne, mert annál jobban tisztelem őt és a közös múltunkat is, de a válasza hallatán hosszan és mélyen felsóhajtok. Nem bánt meg azok kendőzetlensége, nem is várnék tőle kevesebbet az őszinteségnél, és még a szemkontaktust sem szakítom meg, mégsem tudok erre mit mondani. Mi más lehetne a megoldás, mint az, hogy távol tartjuk magunkat egymástól? Legalább addig, míg én is túlteszem magam rajtad..., szeretném mondani, de nem visz rá a lélek. Végül aztán mégis megpróbálom mindezt szavakba önteni, ő pedig türelmesen meghallgat. Nehéz szívvel figyelem őt, ahogy sóhajt, a hajába túr, a fejét pedig lehajtja; láthatóan neki sem egyszerű ez az egész, de persze nem is gondoltam, hogy az lenne. Mi más lehetne a megoldás?, szeretnék visszakérdezni, mégsem teszem, én is ugyanolyan türelemmel és tisztelettel hallgatom meg, mint ő engem. Nem tudok vele teljesen egyetérteni, önző módon úgy érzem, neki valamennyire azért mégiscsak könnyebb lehet, hiszen megházasodott. Talált valakit, akivel úgy döntött, hogy le akarja élni az életét. Még ha nekem borzalmasan fáj is ez a tudat, a tények makacs dolgok. Ő egyszer már túllépett rajtam és megnyitotta a szívét valaki más előtt... még ha nem is hibáztatom ezért, nekem ez a lépés egyelőre jócskán várat magára. A gondolataim kifejtésére végül mégsem marad lehetőségem. A telefonja megcsörren, én pedig csak bólogatok, amikor felveszi azt; műszakban van, sokkal fontosabb dolga is lehet annál, mint hogy itt beszélgessen velem. Épp elég a beszélgetés egyik oldalát hallani ahhoz, hogy tudjam: ez most éppen így is van. Értő mosollyal, neheztelés nélkül bólintok, amikor ennek hangot is ad. A következő szavaira már sokkal nehezebb így reagálnom, zsigerből ellenkeznék, mert már csak az kellene, hogy még "civilben" is időt töltsünk kettesben, de túl jól ismer már: egy övön aluli ütéssel is felérő puszit nyom az arcomra, hogy még azelőtt elhallgattasson, hogy kiadnék egy hangot is. Felsóhajtok, majd egy a hang egy nevetéssé pöffen át, amikor óvatosságra int a tárgylemezekkel kapcsolatban. Feltartom neki a profin bekötözött kézfejemet, hogy lássa: nem nagyon fogok én ma már semmit macerálni, és közben visszanyelek minden zsigeri ellenkezést. – Oké – adom be a derekamat egy nagy sóhajjal. – Reggel a bejáratnál – biccentek. Ellenkezhetnék is, de én is túl jól ismerem már; tudom, hogy soha nem adná fel. Talán jobb is, ha túlesünk ezen, biztatom magamat, miközben a háta mögött becsukódó ajtót figyelem, de túlzásokba nem esek. Gondosan eltöltöm a műszak hátralevő részét azzal, hogy rendet tegyek a laborban, eltüntessek magam után minden nyomot, aztán pedig inkább olyan dolgokban segédkezzek, amik nem szólítanak a sürgősségi környékére. Lélekben fel kell készítenem magam a reggelre.
Bár az éjszaka folyamán ezer és egy, rosszabbnál rosszabb, szánalmasabbnál szánalmasabb indokot és ürügyet találtam ki a visszatáncolásra, és legalább hatszázszor megnyitottam az Új üzenet funkciót a telefonomon, végül mindig visszatöröltem a bepötyögött sms-eket, A műszak végeztével megszabadulok a köpenyemtől, egy kicsit megpróbálom összeszedni magam, aztán a táskámat megragadva a hátsó kijárat helyett a főbejárat felé veszem az irányt. Kimegyek hogy a friss levegőt érezhessem - a furcsán érzékenynek tűnő szaglásomat egy idő után bántja a fertőtlenítő átható szaga -, és ha Luke még nincs ott, a lépcső tetején várom meg, hátammal kényelmesen az egyik oszlopnak dőlve. Ha már ott van, akkor egyenesen odalépek hozzá. – Nem szöktem meg – tárom szét a kezem egy kis mosollyal, amikor megpillantom. – Szóval, mi a terv? Javasolhatok egy kávét? – hozakodok elő az éjszakai műszak után talán leglogikusabb, és egyben a leginkább biztonságosnak mondható megoldással. Nincs az az isten, hogy felhívjam a lakásomra, vagy ilyesmi. Annál már csak az lenne kellemetlenebb, ha ő hívna el magához, és mondjuk találkoznék a feleségével.
Kiskép : Rendeltetésem : - play by : J. R. Ramirez Posztok száma : 5 User neve : Luke Csoport : Halandók Pontgyűjtő : 3 Lakhely : St. Hanshaugen Foglalkozás : Sürgősségi szakorvos Kor : 38
Lukas Bjornstad —
Elküldésének ideje — Szomb. Okt. 15, 2022 5:48 pm
- Ó, jól emlékszem én a te erős, akaratos fogásodra! - pimasz mosolyt, és annál is játékosabb vigyort ejtek meg. Valószínűleg ezek nélkül is rájött volna, hogy mire gondolok, én viszont nem akartam kockáztatni. Nem a legjobb helyen vagyunk az ilyesmik megbeszélésére, tisztában vagyok vele, mégis jól esik kicsit úgy tenni, mintha nem történt volna semmi. A játékos, már-már perverz, mégis kulturáltság határán belüli csendes megszólalásaim régen is részét képezték a közös műszakjainknak. Persze csak akkor, ha más nem hallhatta. A megbotránkoztatás ezen formájára nem volt szüksége egyikőnknek sem. - Lehet félreértettél, vagy én téged, de az elfogultságot nem rossz értelemben gondoltam. Épp ellenkezőleg. Történt, ami történt, ugyanúgy csak jót tudnék szólni rólad, mint régen. Főleg ha szakmai szempontból vizsgálom a feltett kérdéseket. És igen, négy év az négy év, de ha valamikor úgy éreznéd, hogy bármit szeretnél átismételni, vagy kis asszisztálás mellett elvégezni, rám bármikor számíthatsz. A diszkréció a becenevem - jó, az inkább a Luke, de érti, mit akarok kihozni ebből. Ha kényelmetlenül érezné magát, mert négy év alatt nem dolgozott ebben a szakmában, és úgy gondolja, sokat felejtett, én nem fogom lenézni emiatt, és állok a szolgálatára, csak szólnia kell. - A sudoku, vagy a keresztrejtvények is jól megmozgatnák a fogaskerekeket, csak úgy megjegyzem - lehet, hogy a szavaim arról árulkodnak, hogy ellenzem a jelenlegi teendőit, a mosolyom remélhetőleg biztosítja arról, hogy ez közel sincs így, csak játszadozok vele. - Tudod jól, bármikor - felelek ugyanazzal az őszinteséggel, és mosollyal, mint amit ő mutat az irányomba. Már kezdtem elfelejteni, hogy milyen szép mosolya van. Ez volt az egyik indoka annak, hogy ilyen visszavonhatatlanul belebolondultam. A békés, talán még örömtelinek is mondható pillanatnak azonban meg kell szakadnia, mert úgy érzem, van valami, amiről beszélnünk kell. Felvetem a saját gondolataimat, szembesítem a tényekkel, és várom rá a reakcióját. Azt mindenképpen értékelem benne, hogy nem kezd rögtön tagadásba. - Nem. Nem ezt gondolom. A problémák elől el lehet menekülni, de meg is lehet oldani őket - röviden, talán túlságosan velősen, mindenekelőtt azonban őszintén válaszolok a feltett kérdésére. Lehet, hogy költőinek szánta, én viszont nem hagyhatom, hogy úgy gondolja, meg tudok békélni ezzel az úttal, amit saját megfontolásból választott. Egészen eddig semmi beleszólásom nem volt a történetbe - ez most megváltozik. Csendben hallgatom végig a szavait, és szívesen közbeszólnék egy-egy megjegyzést hozzáfűzve a saját véleményemet kifejtvén, mégsem teszem. Alapvetően is szeretem megtisztelni az embereket az etikett ilyen apróságnak tűnő, mégis jelentős formájával. Jayát még ilyen formában is külön veszek, hisz ő az évek folyamán többszörösen kiérdemelte a nagyrabecsülésemet. Ezen az sem változtat, hogy a négy éves eltűnésének okáról csak mendemondákat tudok. El fog jönni az ideje, mikor felteszem neki ezeket a kérdéseket is, az viszont úgy érzem, egy sokkal hosszabb, és nehezebb beszélgetés lesz, mint amire most lehetőségünk van. A telefonom így is bármelyik pillanatban megcsörrenhet, hogy mennem kell. Vezessük be ezzel a nekünk szánt rövid idővel az elkövetkező diskurzust. - Jaya… - sóhajtok fel a szavait hallva, ahogy leejtem a fejemet, és a hajamba túrok. Egyrészről úgy érzem, meg tudom érteni az álláspontját, hiszen nekem is egy olyan szituáció ez, amiben nem hittem volna, hogy valaha bele fogok kerülni. Világ életemben úgy gondoltam, hogy egy férfi adott időben csak egy nőt szerethet tiszta szívéből, legyen az gyermekkorában az édesanyja, felnőttkorában a választottja, később pedig a leánygyermeke. Én azonban itt állok most, és úgy érzem, szétszakadok. El kellett volna múlnia, vagy legalább tompulnia az érzéseimnek Jaya iránt, miután belépett az életembe Maia, és átsegített az eddigi életem legnehezebb időszakán – mégis, mintha mi sem változott volna. Se az iránta, se a jelenlegi menyasszonyom iránti szeretetem. Másrészről viszont… - Miért a távolság a legjobb út erre? - emelem vissza rá szemeimet, ahogy felteszem neki a kérdésemet. - Hisz Jaya, régen is minden problémánkat meg tudtuk oldani, és annál sikeresebben, minél inkább együtt próbáltuk átvészelni a nehéz időszakokat. Ne hidd, hogy én bármivel is könnyebb helyzetben vagyok, mint te, azt viszont nem tartom se felnőtt viselkedésnek, se a legoptimálisabban járható útnak, hogy úgy kerülgetjük egymást, mint a forró kását… - épp egy sóhajtásnyi időre állok meg a beszédemben, mikor megszólal a telefonom a zsebemben. Megnézem, ki keres, és visszapillantok Jayára. - Ezt fel kell vennem! - fel viszont nem állok ültömből, ott maradok vele szemben. Nem tart sokáig a hívás, a végeztével azonban lemart arccal, kedvtelenül egyenesedek ki. - Sajnos mennem kell, nem tudják intubálni az egyik beteget. De Jaya, kérlek! Kérlek, beszéljünk még! Ne kerülgess engem munkaidőben, hanem kezelj ugyanúgy, mint bármelyik másik kollégádat! Minden másról, a magánéleti dolgokról pedig majd munkaidőn kívül beszélünk. Reggel úgyis egyszerre végzünk, szóval elmehetnénk valahova - mielőtt bármit ellenkezhetne, egy lágy mosolyt vetek rá, és közelebb hajolok hozzá, egy apró puszit nyomva az arcára. - Aztán vigyázz magadra, nehogy még egy tárgylemez a kezedben maradjon! Ha esetleg átvérezne, akkor ne habozz, szólj, és jövök! A számomat úgyis tudod. És amennyiben nem futnánk össze a következő órákban, úgy reggel, a váltás után, a bejáratnál találkozunk! - és csak merem remélni, hogy ezt most megértette, és elfogadta. Tudja jól, hogy úgysem fogok addig leállni, míg le nem ülünk beszélgetni. Sok mindent át kell rágnunk, ennek viszont nem itt, és nem most jött el az ideje.
Vendég —
Lukas & Jaya
So when I think about life You're the only one I'd like To be lost with and then found
A helyzet abszurditása ellenére is halkan elnevetem magam Luke csípőből jövő visszavágásán. Már csak azért sem ellenkezek tovább, mert egyébként igaza van, és ezt én is tudom - eddig is tudtam, csak épp sokkal egyszerűbb lett volna, ha nem is bukkan rám, miközben itt játszom a szerencsétlent. Mindenesetre így már egyébként is mindegy, ezért hagyom magam, felé nyújtva a kezemet is, hogy megnézhesse. A figyelmem gyorsan el is terelődik, ahogy a kezét figyelem, mígnem meghallom azt a kérdést, ami túl sok mindent jelenthetne, én pedig túl későn jövök rá arra, hogy nem tudhat semmit. Az arcomra addigra már kiül egy pillanatnyi zavart rémület, amit ő - lévén túl jól ismer már engem - észre is vesz. – Ne is figyelj rám – rázom meg a fejem zavartan. – Hirtelen ért a leleplezés – biccentek aztán a minket körülvevő labor irányába, gyorsan elterelve a szót arról a pillanatnyi kis kellemetlenségről. Tartom a szavam, nem szökök meg, míg felszerelést hoz magának - még ha meg is fordul a fejemben, nem lenne sok értelme -, inkább előkészítem a helyszíni ellátáshoz a terepet az épen maradt kezemmel. Amikor Luke visszatér és rápillantok, sikerül elkapnom a mosolyát, amint végignéz az asztalon, és nem tudok nem visszamosolyogni én is. Egy kicsit felhúzom a vállaimat, de hát... úgyis tudja, hogy milyen vagyok. Ahogy munkához lát, először a fájdalommal kapcsolatban nyugtatom meg, aztán pedig belevágok a magyarázatba, amit hirtelenjében képes voltam kiötölni - és aminek a hihetőségére szinte azonnal rácáfol. – Úgy tűnik, erősebb a fogásom, mint gondoltam – vonom meg azt a vállamat, amelyik oldalon nem dolgozik a kézfejemen, és viszonzom azt a kis mosolyt is, amit rám villant a pillanatnyi szünetben. Ez még csak nem is hazugság. És, talán éppen ezért, nem is nagyon tudnék ennél jobb indokkal előrukkolni... – Kedves tőled, hogy ezt mondod, de azért négy év az négy év – vetem ellen egy félszeg mosollyal, kerülve a pillantását. Inkább a tenyeremet figyelem, ami épp oly sebzettnek tűnik, mint amilyennek a szívemet érzem, és épp annyira kaotikusnak, mint amennyire az életem feletti irányítás kicsúszott a kezemből. Az a négy hosszú év persze nem csak a munkám szempontjából esett ki az életemből, de ez a téma kínosan kerülendő tabu volt. Még akkor is, ha a következő felajánlását hallva nem tudtam teljes mértékben mellette elevickélni. – Azért most már jobb esélyekkel indulnánk – emlékeztetem finom hangon, szinte félve pillantva rá, de ha a tekintetünk találkozik egy pillanatra, megpróbálkozom egy bátorító mosollyal. Nem akarom, hogy azt higgye, haragszom. Az élet megy tovább. A következő, egyébként nagyon is logikus érvelés mentén felépített tanácsait hallva már sokkal élettel teliben mosolyodom el. – Esküszöm, hogy a szabadnapjaimon pont ezt csinálom, de muszáj lekötnöm ezt is itt – ütögetem meg a halántékomat a szabad kezem mutatóujjával. Arra már nem térek ki részleteiben, hogy pontosan miért, de egyébként is úgy vagyok vele, hogy jobb, ha nem tudja. Bizonyos részeit egyáltalán nem is akarom, hogy tudja. Mivel időközben eltűnnek a tenyeremből az oda nem való üvegdarabok és -szilánkok, inkább arra is terelem a szót, hogy aztán jóízűen felnevessek a kis játékán. Persze ismerem már annyira, hogy tudjam: csak szórakozik velem, de éppen ezért is nevetek, elvégre egyértelműen ez volt a célja. Még akkor is, ha egyébként nagyon is igaza van; sosem volt a hencegő típus, sőt, inkább alá szokta becsülni magát, és nem hiszem, hogy ez megváltozott volna. – Ó, igen, természetesen. Elnézést kérek a meggondolatlan feltételezésért, doktor úr – megyek bele a tréfálkozásba magam is, somolyogva figyelve őt. Ilyenkor egy kicsit mindig olyan, mintha egy nap sem telt volna el, pedig mintha egy fél életnyi szakadék lenne a most és aközött a nap között, amikor utoljára láttam az elrablásom előtt. Amikor már komolyabbra fordítva a szót is megválaszolja a kérdésemet, értőn bólogatok, aztán újfent elmosolyodom. – Szóval ügyesen voltam ügyetlen – vonom le a következtetést, mielőtt rápillantanék a kezemről, hogy ha a tekintetünk ismét találkozik, őszinte hálával tudjak a szemeibe nézni. – Köszönöm, Luke – mondom ezt már magam is komolyabban, apró, hálás mosollyal ajkaim szegletében. A kötözés folyamata közben sem igazán látszik rajtam fájdalom jele; persze egy-két kellemetlen fintor kiül az arcomra, de nem sziszegek vagy rángatózok, egyszerűen csak tűrök, mint eddig. Volt már ennél rosszabb is. Vagy legalábbis ezt hiszem, míg újra meg nem szólal, világossá téve, hogy ha azt hittem, megúszom a másik szembesítést, nagyon nagyot tévedtem. Halkan felsóhajtok, a vállaim kissé előreesnek, és bár zsigerből tagadhatnék, nem teszem. Tudom, hogy felesleges. Luke nem ostoba, és nem is áll szándékomban megsérteni azzal, hogy annak állítom be őt. – Nem tudom, Luke – szólalok meg halkan, újra kerülve a pillantását, és inkább azt figyelve, ahogy a keze szakavatott módon befejezi az enyém bekötözését, hogy aztán az ujjai továbbra is a kezemet fogják. – Te nem gondolod, hogy ez lenne a helyes döntés? – emelem aztán rá a tekintetemet lassan, megvárva, hogy ő is rám nézzen. Ha ez megtörténik, talán szokatlannak is hathat a nyíltság, amivel most őt figyelem, mert ahelyett, hogy tovább erőltetném magamra a semmi nem történt álcáját, hagyom kiülni a szemeimbe a bizonytalanságot, a fájdalmat, az űrt. – Nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi. Én nem tudok tovább úgy tenni – helyesbítek gyorsan, emlékeztetve magam, hogy helyette nem dönthetek és a nevében sem nyilatkozhatok. – Kezdettől fogva a barátom vagy, a kollégám, akit tisztelek és becsülök, és nem akarom, hogy ezek közül bármelyik is megváltozzon, de én nem... Nem tudok tovább úgy tenni, mintha könnyű lenne átlépnem a múltunkon. Mert nem az. Sajnálom, de nem az – mondom ki halkan, egyenesen az igazságot. Lassan elhúzom a kezem az övétől, szemeimmel követve a mozdulatot, ami bár pontosan olyan nehéz, mint a szavaim, ha már eljött ez a pillanat, akkor nincs más választásom. – Nem szeretnék kellemetlenséget okozni neked, sem pedig a házasságodnak, annál sokkal fontosabb vagy nekem. Éppen ezért gondolom úgy, hogy az a legjobb, ha egy kis... távolságot állítunk be magunk közé, ameddig én is... –megküzdök a magam démonaival, akarom mondani, de nem jönnek a számra a szavak. – Ameddig helyreteszem magamban a dolgokat – fejezem be végül, csak ekkor véve rá magam, hogy újra rá tudjak nézni.
Kiskép : Rendeltetésem : - play by : J. R. Ramirez Posztok száma : 5 User neve : Luke Csoport : Halandók Pontgyűjtő : 3 Lakhely : St. Hanshaugen Foglalkozás : Sürgősségi szakorvos Kor : 38
Lukas Bjornstad —
Elküldésének ideje — Szer. Okt. 05, 2022 6:14 pm
- Ha ez a vérzés mindjárt eláll, akkor én vagyok a názáreti Jézus, és megyek is a vízből bort csinálni - első benyomásként óvatos nyugalmat telepítek magamra, mert rápillantásra nem tűnik úgy, mintha varrni kellene a sebet, amit egyébként sem az én tisztségem lenne megcsinálni. A traumatológiára pedig nem hiszem, hogy akármelyikünk is szívesen mászkálni váltás időszakában. Bízom benne, hogy ha jobban megvizsgálom, és kiszedem a szilánkokat, akkor elég lesz csak egy kötéssel fednem a sebét, és nem kell egyéb terápiás lehetőségekhez fordulnunk. Az viszont biztos, hogy sok mindenre számítottam ezen a közös estén, de hogy sebellátást is kell még rajta végeznem… De nem panaszkodom, mert elvileg azért vagyok sürgősségi szakorvos, hogy segítsek azokon, akik segítségre szorulnak. Jaya jelenleg pedig egyértelműen ide tartozik. - Mit mondtam már? - kérdezem a csipkelődős megjegyzésemet követő hirtelen reakciójára. Nem kerüli el a figyelmem, hisz akármennyire is próbálja visszafogni magát, úgy érzem, kellően jól ismerem már őt. Hosszú út vezetett a lánykérésig, de akkor már úgy gondoltam, hogy sokkal több bizonyosság, és csak minimális kérdőjel van vele kapcsolatosan. Tudom, mit szeret, tudom, mit nem, és tudom, hogy mit jelent egy-egy arckifejezése. Legalábbis egykoron tudtam. Most? Már csak azért sem tudnék erre kielégítő választ adni, mert nem tudom, az elmúlt négy év az hogyan telt neki. De lassan járj… Elszaladok az eszközökért, kisvártatva visszatérve helyet foglalok a széken, és nem tudom mosolygás nélkül megállni azt, ahogyan elrendezte a műtőhelyszínt. A mi munkakörünkben egy jól kooperáló, segítőkész páciensnél nincs is szívmelengetőbb. - Na hát akkor eggyel kevesebb probléma - az aggályaim fertőzésre vonatkozó részét pedig ezzel együtt nyugtázom is. Épp rákérdeznék, hogy milyen felindulásból kezdte el vizsgálni a vérét, de megelőz a magyarázatával. - Ügyetlenkedésből törtél szét egy tárgylemezt úgy, hogy azok ennyire beékelődtek a tenyeredbe? - állok meg egy pillanatra a ténykedéseimben, ahogy felvont szemöldökkel, halvány mosollyal pillantok fel rá. Átlátok én a szitán, és ő is érzékelheti, hogy mennyire nem hiszem el a magyarázatát. - Ne viccelj már, Jaya! Te ne állhatnál vissza a posztodra? Az egyik legkiemelkedőbb rezidens voltál, és ebből a szakorvosid megszerzése után sem adtál lejjebb. Épp ellenkezőleg - ejtek meg egy halvány mosolyt számára, még ha sejtem is, hogy valószínűleg nem erről van szó, és az aggályai sem a tudásának hiányából eredeznek. - Felajánlanám, hogy szólok pár jó szót az érdekedben, de szerintem mindenki tudja, hogy nem tudok veled nem elfogult lenni - ugyanakkor tényleg így lenne? Mármint a magam részéről tudom, hogy igen, de hogy mások mit gondolnak, ismerve a múltunkat, a kapcsolatunkat, és sajnos ismerve azokat a suttogásokat, amik Jaya eltűnését övezték, lehet mégsem ilyen egyszerű a dolog. - És ehhez mindenképp a munka a legjobb út? Mármint persze, tudom, hogy mennyire szeretsz dolgozni, de néha a jóból is megárt a sok. Lehet, hogy inkább hobbik felé kellene kacsintgatnod. Olvasás, edzés, futás. Nem mintha rászorulnál egyikre is, de tudod: ép testben ép lélek - könnyebb dolgom lenne tanácsot adni neki, ha tudnám, az elmúlt négy évben mi is történt vele valójában. Szívesen rákérdeznék minden részletre, de úgy érzem, hogy annak még nem jött el az ideje. Tudom, hogy ha nekem, akkor sokan másoknak is megfordult a fejében, hogy Jaya azért tűnt el, mert berezelt az eljegyzéstől, a házasságtól, és mindentől, ami ezekből fakad. Én viszont úgy érzem, sokkal több bújik meg emögött, ezért sem áll szándékomban megvádolni őt bármivel. - Azon lepődnék meg, ha nem maradnál meg. Tudod milyen jó szakember vagyok - kacsintok rá játékosan. Biztos vagyok benne, hogy azt is jól tudja, csak viccelődök az ilyen kijelentéseimmel. Jó szakorvosnak tartom magamat, de ahogy vannak nálam jobbak, úgy rosszabbak is. Mondjon akárki akármit, az én véleményemen ez aligha fog változtatni. Sokszor és sokaktól hallottam már, hogy túlságosan szerény vagyok, és néha nem ártana felvállalnom az elért eredményeimet, és büszkének lennem rájuk. Büszke vagyok, és örülök nekik, nem erről van szó, hanem arról, hogy egyszerűen nem olyan vagyok, aki bármivel is szeret hivalkodni. Tisztában vagyok vele, hogy lenne mire, de egyszerűen nem látom az értelmét. Mivel leszek én attól több? - Még egyszer áttisztítom a sebet, de ahogy nézem, már nincsenek benne szilánkok. Szerencsésen tört el az a minta, mert többnyire a kisebb darabok voltak csak, amik mélyebbre fúródtak, a nagyobbak csak felületesen sértették fel a bőrödet - nem ez az első alkalom, hogy egymás bénázását kell ellátnunk, én azonban úgy fest, még mindig nem szoktam le arról, hogy a ténykedéseim közben magyarázok. Mindez olyan információ, amivel Jaya is tisztában van, én mégsem tudok tenni ezen berögződésem ellen. Miután mindennel végeztem, jöhet az utolsó felvonás, a kötözés. Az első rétegre még gondosan odafigyelek, hogy megfelelően fedve legyen minden része, a többi pedig már úgyis reflexből jön, ezért tekintetemet hol a kezén tartva, hol Jaya arcát kutatva váltogatom. - Szóval… Nem kerülgetve tovább a forró kását, gondolkoztam. Véletlen lenne talán, hogy a közös műszakjaink közül végül egyik sem valósult meg? - a hanglejtésemből érezheti, hogy költői kérdést teszek fel neki. A válaszadás lehetőségét sem adom meg neki, folytatom, miközben az utolsó simításokat végzem. Nem engedem el a kezét, ahogy felpillantok a szemeibe. - Miért kerülgetsz, Jaya? - ha egy-kettő műszak lett volna átvariálva, akkor nem merült volna fel bennem a szándékosság gondolata. De így, hogy 5 – vagy 6? – műszakból egy sem maradt meg a közösben, az már elég szemetszúró.
Vendég —
Lukas & Jaya
A lebukás, mint olyan, már önmagában is kellemetlen lenne, de nekem még ezt a helyzetet is sikerül fokozottan előadnom. Még ha csak arról lenne szó, hogy valaki rám talált a laborban... kimagyarázhatnám magam valamivel, és később visszaosonhatnék eltüntetni a nyomokat, most azonban messze más a helyzet. A frusztrációmnak hála az egyik ilyen nyomot épp darabokra törve állítom bele a saját tenyerembe, és még csak nem is akárki talál rám odabent. Luke-nak egyáltalán nem szabadna itt lennie, és nem csak úgy itt, mint a laborban, hanem egyáltalán. Alighanem a gyávaságom legaljasabb cselekedete volt úgy beírogatni magam a műszakokra, hogy mindig elkerüljem őt, de... egyszerűen muszáj volt. Lett volna. Szerettem volna élni hagyni őt, élni azt az életet, amit nélkülem - jogosan - újjáépített, de egyszerűen nem ment, ha nap mint nap látnom kellett. Most viszont ismét ezzel kell szembenéznem, és még az is megfordul a fejemben, hogy ha itt van, akkor talán átlátott az én kis ármánykodásomon is. Még ha így is van, most azért bőven sikerül elterelnem a figyelmét, egyelőre megúszva az esetleges szembesítést, még ha akaratlanul is. Természetesen azonnal összerakja a képet, az a mosoly pedig, amitől még mindig félrever egy kicsit a szívem, komolyabb arckifejezésnek adja át a helyét. – Nem érdekes, mindjárt eláll a vérzés... – mormolom az orrom alatt, pedig még én is tudom, hogy nem fogom megúszni. Az ő helyében én is ugyanezt tenném, és már csak azért is tudom, hogy nem fogja annyiban hagyni - aminek egyértelműen hangot is ad. Halk, lemondó sóhajjal adom meg magam, elengedem a sérült tenyeremet, hogy aztán felé nyújtsam a kézfejem, hagyva, hogy levegye róla a sebtében odaszorított papírtörlőt, aztán alaposan megszemlélje. Miközben ő a tenyeremet nézi, én nem tudom levenni a tekintetem az ő kézfejéről; a bal gyűrűsujján díszelgő karikán még a fény is úgy csillan meg, mintha gúnyolódni akarna rajtam. A mellkasomba maró érzés nem lesz kevésbé kellemetlen, akkor sem, ha nem neheztelek, csak azt nem tudom, az idő segít-e majd ezen. Egyelőre nem úgy tűnik. A szóhasználata hirtelen ránt vissza a valóságba. Visszatérsz az élők közé. A pulzusom hirtelen ugrik magasra, tekintetem a kezéről az arcára kapom, mintha csak jelek után kutatnék, hogy tud valamit, de aztán gyorsan nyugalomra intem magam. Honnan tudhatná?! – Ügyetlenkedtem egy kicsit – válaszolom meg inkább a kérdését, nem térve ki a körülményekre, mert arra még nincs meg a magyarázatom. Azt így is látom, hogy körbefuttatja a tekintetét a laboron, és ha valakinek, hát neki nem kell elmagyarázni, mi mindent csinálhattam idebent... szóval jobb lesz, ha okosan improvizálok. – Most már úgyis lebuktam, nem igaz? – kérdezek vissza egy apró mosollyal, felhúzva a vállaimat, amikor játékosan megfenyeget. Ettől még persze megfordul a fejemben a szökés gondolata, miután elhagyja a labort, de azt hiszem, egy egész műszakon keresztül a kórházban bújócskázni nem lenne túl... felnőttes viselkedés. Inkább arra fordítom azt a rendelkezésemre álló egy-két percet, hogy összerakjam a magyarázatot a fejemben. Előrelátóan leülök az egyik székre az asztal mellett, ép kezemmel a lámpát is felkapcsolom, míg a sérültet igyekszem kicsit magasabban, az asztallapon tartani. Így valószínűleg könnyebb is lesz, mintha magamat kellene megműtenem... de, persze, ugyanennyi plusz kihívás is adódik Luke személyével. Amikor felszerelkezve visszatér, halványan, hálásan mosolygok rá, amiért segít nekem - mint mindig. Mintha egy nap sem telt volna el, nemhogy négy év. – Ne aggódj, nagy a tűrőképességem – válaszolom meg az érthető figyelmeztetését, arcomon egy kissé örömtelen mosollyal. Nem akarok túl sokat mondani a szavaimmal, csak megnyugtatni szándékozom, bár valószínűleg ő sem gondolja, hogy az eltűnésem négy évét sakkozással töltöttem. Egyszerűen csak felkészítem magam a fájdalomra, és bár az állkapcsom meg-megfeszül, másik kezem ujjai pedig erősebben kapaszkodnak a szék oldalába, csendben tűröm, míg ő precízen és hatékonyan dolgozik. Aztán persze a kíváncsiságának is hangot ad, még ha egy-két megjegyzésbe csomagolva is. – Akkor jó hírem van: ezzel már megelőztelek – ismerem be az itt tartózkodásom egy részletét, és ha épp felnéz rám, a melegbarna szemekbe pillantva elmosolyodom. – Nem kell aggódnod, a saját vérem volt a mintán. Lebuktattál az én titkos projektemben – mutatok körbe könnyedén a szabad kezemmel, nem túl nagy mozdulatot téve, hogy ne zavarjam meg a másik tenyeremen végzett munkájában. – Szabadidőmben saját magamon gyakorlok néhány alapfogást, hogy visszazökkenjek a gyakorlatba. És mielőtt még túl messzire mennél gondolatban: nem, ezt tényleg csak az ügyetlenkedésemnek köszönhetem – teszem hozzá egy szélesebb, játékos mosollyal. Nem esik jól hazudni neki, de érthető módon teljesen őszinte nem lehetek, és ez így legalább részben igaz. – A mikrobiológiát nehezebb megmagyaráznom. Azt hiszem, csak szeretném, ha lenne egy... B tervem, tudod. Nem mintha rosszul állna a szénám, de nem akarom túl biztosra venni, hogy nem gondolja meg magát az utolsó pillanatban az igazgatóság. Ha mégis azt mondják, hogy nem állhatok vissza a régi helyemre, tudnom kell mutatni valami hasznosat. Érted, ugye? – pillantok a szemeibe ismét, ha felnéz rám. Rajta kívül nem sokan értették eddig sem, miért ilyen fontos nekem a munkám, de ha valakinek, hát neki tudom, hogy nem kell külön megmagyaráznom. – Most különösen fontos, hogy maradhassak. Ha napestig otthon kellene ülnöm, biztos, hogy becsavarodnék – ismerem be halk sóhajjal az újabb fél-igazságot. A beszélgetésünk közben a kisebb-nagyobb üvegszilánkok és -darabok lassan elfogynak a tenyeremből, én pedig felpillantok a nem túl szép, de azért nem is annyira szörnyű látványról. – Nos, mi a diagnózis, Dr. Bjornstad? Megmaradok? – mosolyodom el újfent.
Lukas Bjornstad —
Elküldésének ideje — Szomb. Okt. 01, 2022 7:34 pm
Nem így terveztem a mai napomat, és ennek biztos meg fogom inni holnapután a levét, lévén ez már a harmadik egymást követő éjszakám, és még holnap is vár rám egy, de most már mindenképpen szerettem volna beszélni Jayával. Lehet én beszélem csak be magamnak, de úgy tűnik, mintha szándékosan kerülne. Mindenki látja a beosztástervezetet, és mindenki látja a végleges beosztást is. Érdekes módon az a pár műszak, amit közösen tölthettünk volna, azok közül mind az utolsó szálig más került a végső verzióba. Az éjjeli műszak általában csendesebb szokott lenni, mint a nappali, így valószínűleg több időnk is lesz egymásra, mintha a nappalt cseréltem volna el valakivel. Ha viszont mégis szükségük van ránk, majd úgyis csörögnek az ápolók. A szokott helyeken akárhogy is kerestem, nem találtam Jayát, és már kezdtem azt hinni, hogy valamiképpen megérezte ezt a cserét, és ő is hasonlóképpen tett, mint én. De a lányok látták, és kisebb kutakodás után sikerült is megtalálnom őt. Nem értettem, hogy mit keres a laborban, de majdcsak fény derül erre is. Kopogok az ajtón, majd belépek. Meglepettsége nem érint váratlanul – gondosan igyekeztem tenni arról, hogy ez a műszakváltás ne kerüljön tudomására. - Teljes valómban! - tárom szét karjaimat halvány mosolygást ejtve meg a megszólalásommal egyetemben. Tekintetemet nem kerülik el a Jaya mögötti foltok, se a jelenlegi test-, és kéztartása. A mosoly hamar lefagy az arcomról, és sietősen lépek oda hozzá, majd nyújtom a vélhetően sérült keze felé a sajátomat. - Na hadd nézzem csak! És ne ellenkezz, ismersz, milyen makacs tudok lenni! - merem remélni, hogy enged a kérésemnek, és megmutatja a sebét. Felsóhajtok a látványán, miután a papírtörlőt leemeltem róla, majd megrázom a fejemet. Jayára emelem a tekintetemet. - Épp csak visszatérsz az élők közé, és máris gyűjteni kezded a sérüléseket? Mit csináltál? - majd ahogy megejtek egy gyors körbenézést, sikerül többé-kevésbé összeállítanom egy képet. - Várj itt egy kicsit, mindjárt kiszedem a szilánkokat. El ne szökj! - mutatok rá játékos fenyegetéssel, majd alig másfél perccel később visszaérek a megfelelő eszközökkel. Az asztalhoz sétálok, leteszem rá a tálcát, és a kezéért nyúlok, amit ráhelyezek az asztallapra. A kesztyűket felveszem, a csipeszt befújom fertőtlenítővel, és ráirányítom a lámpát a tenyerére. - Ne haragudj, valószínűleg nem lesz túl kellemes - viszont mivel nem először csinálok ilyet, ezért próbálok a lehető leggyorsabban, és legkíméletesebben végezni a gyors elsősegéllyel. Ahogy dolgozom, nem pillantva fel rá szólalok meg. - Nem is tudtam, hogy ennyire érdekel a mikrobiológia. Remélem nem valami vírus volt abban a mintában, amit összetörtél. Vagy valami, ami miatt még vért is kell vegyek tőled, mert elkaphattál valamit - kijelentésként fogalmazok, de egyértelműen kérdésnek szánom a megszólalásomat. A szilánkokkal jól haladok, a vért felitatom, és tamponálni is igyekszem, a higiéniás szabályokat pedig már-már túlságosan is szigorúan betartom – Jaya esetében még jó hogy! -, és csak néha pillantok fel rá, mikor már túlságosan bántja a szememet az erős lámpafény.
Vendég —
Lukas & Jaya
Szinte pislogás nélkül meredek a vékony üveglapokra, mintha arra számítanék, hogy legalábbis az erőszakos szuggerálástól majd biztosan történni fog valami. Akármi. – Gyerünk már... – sziszegem, ujjaimmal türelmetlenül dobolva az asztalon, a mikroszkóp állványa mellett. – Legalább mutass valamit, az istenért! Újra belenézek a mikroszkóp lencséjébe, de az üveglapok közötti vérminta, amit saját magamtól vettem le, ugyanúgy viselkedik, mint eddig: teljesen normálisan. Szitkozódva emelem fel a fejem és nézek körbe, a tehetetlenség és a tudatlanság okozta frusztrációm túlságosan is erősen érződik. Eszembe jut a labor szemetesébe helyezett kicsi, immáron üres műanyag zacskó - amitől később még meg kell szabadulnom valahogy -, eljátszok a gondolattal, hogy a kettőnek köze lehet egymáshoz. Már csak azért is, mert napok óta próbáltam ellenállni a késztetésnek, mire ma feladtam, és azok óta a napok óta most először érzem magam úgy, mint aki él. Aminek nyilván csak annyi értelme van, mint annak a furcsa látomásnak annak a furcsa nővel. Ne áltasd magad, Jaya. Te is tudod, mi történt. Valahogyan visszatértél a halálból. Igen, csakhogy orvosként pontosan tudom: nincs olyan, hogy visszatérés a halálból. A halál az valami végleges, valami elkerülhetetlen, valami visszafordíthatatlan, valami... Valami olyan lehetetlenség, mint hogy a vér az egyetlen táplálék, amit ellenkezés nélkül befogad a gyomrod? Ingerült mozdulattal rántom ki a mikroszkóp alól az üveglapokat, de vagy azért, mert nem figyelek oda, vagy azért, mert nem vagyok tisztában a saját fizikai erőmmel - vagy talán mindkettő -, ahogy dühömben a tenyerembe szorítom azokat, az üveg olyan könnyedén roppan el a markomban, mintha csak tojáshéj lenne. – A szentségit! – szisszenek fel. A tenyerem automatikusan nyílik szét, megszakítva a kontaktust, de akkor már késő: az üveglapok darabokban ékelődtek a bőrömbe, gondoskodva róla, hogy a vérminta már ne csak a lapok között legyen és ne is csak kis mennyiségben. Káromkodva lépek oda a papírtörlőkhöz, végigcsöpögtetve közben a padlót, gyorsan felmarkolva néhányat és a tenyeremre szorítva őket. Nem tudom eldönteni, hogy csak a hirtelen kialakult káoszt miatt nem hallottam kopogást, vagy épp az ajtó nyitódását, de ahogy tenyeremet a papírtörlőkkel a combomra szorítom és veszek egy mély levegőt, hirtelen világossá válik, hogy már nem vagyok egyedül. Orrlyukaim kitágulnak, és ahogy még egyet lélegzek, valamilyen beteges módon nagyon is fel tudom ismerni az illatot. – Lukas...? – fordítom felé a fejem lassan. Az adrenalin mellé a pánik is beköltözik a véráramomba a valamilyen szintű lebukás érzése miatt, és még csak nem is értem, mi történik. Egészen biztosan emlékszem, hogy ma nem az övé lett volna az esti műszak.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 159 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 159 vendég :: 2 Bots és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.