“hold me now 'til the fear is leaving, I am barely breathing. Crying out, these tired wings are falling, I need you to catch me  
Axel&& Aviva
Ahogy sejtettem, nem mond semmit arról, hogy neki esetleg melege lenne, egyszerűen csak örül annak, hogy én jól érzem magam takaróba bugyolálva, a karjai között. Mint mindig, most is melegséggel - extra melegséggel - tölti meg a mellkasom a törődése, bár a kérdése miatt nincs lehetőségem ennek hangot is adni. Azonnal megijeszt a gondolat, hogy vajon mit álmodhat velem, amire még emlékszik is, a válasza viszont valamennyire megnyugtat, még ha nem is teljesen. Legalább az ő álmainak nincs értelme. Nem mintha ettől jobban örülnék, hogy rémálmai vannak velem kapcsolatban... – Sajnálom, hogy ilyeneket álmodsz – mondom halkan. Nem veszem annyira magamra, mintha azzal a bizonyos nappal álmodna folyamatosan, de azért részben felelősnek érzem magam érte, hiszen mégis csak én vagyok bennük, és a tetteim következményei, még ha nem is mindig értelmesen. Ezután viszont felveti, hogy hogy ez lehet az oka a nehezebb ébresztésnek - ami logikusnak tűnik -, és azt is, hogy ez alapján megpróbálkozhatnék más ébresztési módszerekkel. A gyengécske viccemmel sikerül megmosolyogtatnom, aminek örülök, mert egyébként nem villanyoz fel túlságosan a módszer, amivel nagyon mély epizódokból ki tudtam már rángatni. Nem akarok emelt hangon beszélni vele és megütni őt reggelente, még ha nyilván nem is a maximális szinten kezdeném... de tudom, hogy most nem is ez számít. Nem azt kell néznem, nekem mi a jó, hanem hogy mivel tudom őt hatékonyabban a valóság peremén átbillenteni. Ráadásul már magától attól, hogy elkezd ötletelni, hirtelen felvillanyozódik, még feljebb is ül, teljesen átszellemülve az előző nehéz pillanatokhoz képest, és ezen aprón mosolyognom kell. Ettől persze figyelek rá, az ötletei egyébként is nagyon jók, szóval már készítem is a mentális jegyzeteimet. Nem szalasztom el viszont a pillanatot, amikor kirázza a hideg a kivételek említésekor, én pedig ösztönösen kezdem el simogatni a hátát, hogy elűzzem belőle a rossz érzéseket. – Mm, ennyit a teli torokból üvöltésről és az istenes pofonról. Pedig fogadni mernék, hogy egy jó kis alapkiképzéshez méltó ébresztő még téged is ösztönösen kiugrasztana az ágyból – jegyzem meg egy kis mosollyal, aztán puhán megfogom az engem simogató kezét, hogy belecsókolhassak a tenyerébe, mielőtt újra útjára engedném. – Rendben. Semmi emlékeztető, nyilván, de azon kívül mindenfélével próbálkozom majd. Esküszöm, még jegyzetelni is fogok, és addig súlyozom az eszközöket, míg megtalálom a tökéletes kombináció tökéletes erősségét – ígérem meg neki ezúttal már komolyabban, bár továbbra is mosolyogva. Közelebb hajolok hozzá és őt is finoman magam felé húzom. – Bármit azért, hogy minél hamarabb újra velem legyél – mormolom halkan, aztán magamhoz ölelve invitálom egy puha csókra, hogy azzal pecsételjem meg ezeket az ígéreteket. Esküszöm, még hülyét is csinálok magamból, ha arra ébred fel a leghamarabb. Miután elengedjük egymást, még nem húzódok el sokkal távolabb, egy kicsit még gyönyörködöm szemei csodás kékjében, miközben a hátát simogatom, de aztán mosolyogva adok neki még egy puszit, mielőtt még betegesnek titulálhatná az imádatomat. – Nem vagy éhes vagy szomjas? – kérdezem újra megsimítva a hátát. – Én megveszek egy pohár vízért. Addig elindíthatnál valami filmet... vagy fordítva, ahogy tetszik – teszem hozzá mosolyogva, hátha kell neki a tudat, hogy ő gondoskodik rólam. Ha mégis a filmet választja, akkor én az üres tányérral együtt a konyhába megyek, azt beteszem a mosogatóba, aztán töltök egy pohár vizet magamnak, és persze ha kért valamit, arról sem feledkezem meg. Ha viszont fordított a felállás, akkor nekiállok filmet válogatni, bár a szempontjaim egyszerűek: legyen elég alapzajnak is, ha kell, és semmiképp ne triggerelhessen egyikünknél sem olyasmit, amit nem akarunk. Az nem igazán számít, hogy mi az, mert én úgyis csak azt a pillanatot várom, amikor visszaköltözhetek a kuckómba, de talán jól esne mindkettőnek kikapcsolni egy kicsit.
I'll be your cryin' shoulder I'll be love's suicide And I'll be better when I'm older I'll be the greatest fan of your life The greatest fan of your life
Bele estem abba a csapdába, amibe Aviva is, és észre sem vettem. Próbáltam őt óva inteni attól, hogy túlságosan ragaszkodjon hozzám, mert féltem attól, hogy mi történne, ha elvesztene, de arra már nem gondoltam, hogy ez egy kétélű penge, és engem épp úgy fenyeget. Erre csak akkor jöttem rá, amikor elvesztettem őt, és olyan mélységekbe süllyedtem tőle, amelybe azelőtt soha. Így belegondolva, eléggé hullámvasútszerű az életünk. De amíg vele vagyok, kibírom, bármilyen mélyre is kerüljünk. - Akkor jó. - mormolom a hajára, mikor a melegre utal klíma alatt. Persze, nekem sok, el tudna nyomni, de a gondolatok nem engedik, hogy a szemeimre, vagy az elmémre jótékony, pihentető álom üljön. Rákérdezek az ébresztésre, és amit mond, elgondolkodtat engem is. Arra a következtetésre jutok, hogy talán azért annyira nehéz visszatérni a rohamból annak ellenére, hogy ott van, mert vele álmodok. Amikor pedig ezt elmondom, aggodalmasan kérdezgetni kezd. Megrázom a fejem egy kis sóhajjal. - Ezek álmok. A nagy részének nincs is értelme... Megjelenik néha az a köcsög is, ahogy elvisz. Volt, hogy azt álmodtam, hogy későn érek oda. Olyan is volt, hogy egy teljesen ismeretlen helyszínen valami darálófölé lógatnak téged. A történtek és a sületlen hülyeség keveredik mindig. - hogy viszont látom-e néha azt, amikor elhagy? Igen. De a történésekben a saját balfaszságom sokkal jobban zavar és fáj, mint az, hogy ő magára akarta venni a világ terhét, mint Atlas. Amikor felhozom, hogy talán... kicsit más módszert próbálhatna ki, hogy felébredjek a rohamból, látom rajta, hogy a háta közepére se kívánja ezt a gondolatot, de a kétségbeesés és a félelem elég erős bennem ahhoz, hogy akarjam. A vicceskedésére halványan elmosolyodom, aztán hallgatom, ahogy végül bele megy. Akkor is, ha neki nagyon nem tetszik az ötlet, de azt hiszem, kezdhetünk lentről és haladhatunk felfelé. - Nem kell kiabálnod. Talán ütnöd sem kell. - mondom, és most először úgy érzem, mintha fel lennék villanyozva. Jobban felülök, és élénken a szemeit kezdem fürkészni, kezemmel arcára simítok. - Kísérletezzünk. Próbálj ki illatokat. Különböző hangokat. Más érintéseket, például megcsíphetsz. Vagy akár ízeket is próbálhatsz. Bármi, ami nem hideg, vizes, vagy halas, sós vagy fémes. Ne csilingeljen, de döngjön, ne nyikorogjon. - mondom, és már a felsorolástól és kiráz a hideg az emlékekre. - Kezd gyengén, gyengéden, és addig erősíts az eszközökön, amíg elég korán vissza nem térek hozzád. - kérem őt arcát, haját simogatva, arcát fürkészve szemeimmel.
Vendég —
“hold me now 'til the fear is leaving, I am barely breathing. Crying out, these tired wings are falling, I need you to catch me  
Axel&& Aviva
Még ha borzasztóan nehéz is ez az egész, még ha én magam is olyan szörnyű napot tudhatok magam mögött, hogy kimerültnek érzem magam minden értelemben, semmi nem állíthat akadályt az elé, hogy vigaszt nyújtsak Neki. Tényleg ő számomra a legfontosabb, és még ha meg is ígértette velem egyszer, hogy nem fog körülötte forogni az életem, azzal már akkor is elkéstünk és ez azóta sem változott. Érte élek. Most már mindig érte is akarok élni. Ahogy most is szeretném megnyugtatni, vigasztalni, és amikor végre meglátom azt az apró mosolyt, akkor azt fenn is akarom tartani - és boldog vagyok, amikor ez sikerül. Aztán közelebb hajol, és én is elébe megyek a mozdulatnak, félúton találkozva puha ajkaival, és amiért engedi, hosszabban élvezem azok lágy, érzelmekkel telt érintését az enyémeken, miközben finoman simogatom az arcát. Remélem, én is tudok neki annyi megnyugvást adni, amennyit ő nekem, ugyanis ahogy visszahúz az ölelésébe, újra szinte szabályosan érezni vélem magamon a gyógyulást. Ezt bizonyos módon el is mondom neki, a válasza azonban megmosolyogtat, és még egy halk nevetést is előcsalogat belőlem. – Nekem jó. Itt most számomra is kedvező a klíma – fűzöm még hozzá, belemosolyogva a mellkasába. El is gondolkozom rajta, hogy ha én ilyen jól érzem magam, akkor neki hogy nincs melege hosszúnadrágban és pólóban, de aztán rájövök, hogy valószínűleg melege van, csak épp eszében sincs ezt közölni velem, pláne nem fog emiatt kevésbé komfortos helyet teremteni nekem. Ez olyannyira rá vallana, hogy szinte belesajdul a mellkasom a hirtelen rám törő heves érzésekre, de aztán a kérdése teljesen eltereli a figyelmemet. Először nem is nagyon tudom, mit mondjak, hiszen én magam sem értem az egészet, és arra nincs válaszom, miért nem beszéltem erről. Egyrészt még próbáltam rájönni az okokra, másrészt azt hiszem, féltem is felhozni ezeket a dolgokat, mert... bezárkózott. Most, hogy már legalább egy kicsit megnyílt nekem ezzel kapcsolatban, én sem félek beszélni róla, bár leginkább hangos gondolkodásnak tűnik az egész. Így is érzem, amikor megfeszül egy kicsit, ezért is csókolom meg puhán az állát, majd fordítom magam felé finoman az arcát, hogy aztán a szemeit fürkészve biztosítsam arról: még ha tudom is, hogy sokkal többet akarna adni nekem, már a puszta jelenléte is olyan gyógyír éjszakánként, ami nagyon sokat segít. Örülök, hogy ezt érti és elhiszi nekem, újra végigsimítok az arcán, amikor viszont megszólal, a szavai hatására a mozdulat kissé megakad. Jeges félelem mar a szívembe, amikor azt mondja, minden éjjel velem álmodik, mert az első gondolatom olyasmi, amitől kedvem támadna elmenni a Glockért és magam ellen fordítani a csövet. – Velem? Ugye nem...? Ugye nem azt, hogy... – kérdezem akadozó hangon, de ki sem tudom mondani, ami eszembe jut. Ha most kiderül, hogy minden éjjel, újra és újra megálmodja, amit tettem vele, és hogy utána magára hagytam itt a kabinban, akkor én... Bele sem merek gondolni ebbe, már csak a gondolattól is sípolni kezd a fülem, különösen, mert emlékszem, hogy azt mondta, általában nem emlékszik az álmaira, szóval ha erre mégis, akkor az nem jelent semmi jót. Amikor viszont azt mondja, ez lehet a magyarázat arra, hogy kevésbé vagyok hatásos, komoran gondolkozom el, mert ez egyszerre logikus és kiábrándító. Hogyan gyógyítsam meg, ha az álmai miatt pont hogy én vagyok a valóság ellensége? Legalábbis azokban a pillanatokban, amikor a rohamok kínozzák, hiszen utána már ő is érzi, hogy valóban itt vagyok. Erre egyetlen megoldás jut eszembe, de a gondolattól is rosszul vagyok, pedig amikor ismét megszólal, a szavai azt sugallják, hasonlóra gondolhatunk. Egy kicsit kétkedve nézek vissza rá. – Arra gondolsz, hogy a reggeleidet kiabálással és ütlegeléssel indítsuk? Ez még az én ízlésemnél is extrémebb – mosolygok halványan, kényszeredetten, mert bár próbálom elviccelni a dolgot, nem igazán megy. Mélyen felsóhajtok. – Tudod, hogy bármit megtennék érted, szóval ha kell, ezt is meg tudom, de utána nagyon sok ilyen kuckó kell majd nekem, mert nem fogom szeretni magam érte – ingatom meg a fejem, viszont mielőtt még azt hinné, túl sokat kér tőlem ezzel, komolyabban nézek rá. – Nem szeretném, hogy akár csak egy másodperccel is tovább legyél ott a szükségesnél. Ha azt mondod, próbáljuk meg így, akkor megpróbáljuk – nézek a szemeibe figyelmesen. Persze nem teli torokból üvöltéssel és csonttörő jobb horoggal fogok indítani, szépen kitapasztalom, mennyi az elég, és annál egy kicsit sem vagyok hajlandó tovább menni. Sokkal egyszerűbb lenne lespriccelni némi hideg vízzel, de ha egyszer a rohamai közben is hideg vízben fuldoklik, akkor el tudom képzelni, az mennyit segítene.
I'll be your cryin' shoulder I'll be love's suicide And I'll be better when I'm older I'll be the greatest fan of your life The greatest fan of your life
Talán tényleg csak idő kell. Alig vagyunk túl ezen az egészen, most kaptam vissza pár nappal ezelőtt, nem gondolhatom, hogy azonnal minden megoldódik ettől.. Még ha ezt is reméltem, tudom, hogy ebben semmi ráció nincs. Csak reménykedtem abban, hogyha már létezik ebben a világban varázslat, és csoda és istenek, azt hittem, hogyha elég erősen akarom, majd el is csodálatos módon eltűnik majd... De az élet nem ennyire rohadtul egyszerű, még akkor sem, ha félistenek vagyunk. Annak örülök, hogy hagy időt nekem. Azt hiszem, csak erre a kettőre van szükségem. Rá, és időre, hogy megnyugodhassak. Azt persze csak akkor fogok, ha az összes neki tett ígéretem beteljesítettem. Hogy házat építek neki, hogy segítek munkát találni neki, hogy egy átlagos, de nem középszerű életet adok neki, hogy biztonságban tartom, hogy szeretem és örökké vele leszek. És ha e mellé megkapom azt a folyamatos bárgyú mosolyt is, akkor boldog leszek, még ha nem is fogok tudni tükörbe nézni. - Tőlem magadra is tetováltathatod. - mondom, továbbra is kis mosollyal figyelve őt, aztán amikor azt mondja, hogy amíg vele vagyok, őszinte marad, halk sóhajjal csókolom meg, szerelmesen, hálásan, és olyan hosszan, amennyire csak szeretné. Aztán visszacsalogatom a karjaimba, és azok közé zárva hajtom fejem az övére, lehunyva a szemeimet élvezem apró teste pihe súlyát magamon. A szavaira ismét halvány mosoly kerül az arcomra. - Akkor így töltjük a nászutat. - viccelődök most már én is egy kicsit, de aztán a vele való gyógyulásról eszembe jut, amit mondott, és kérdezek. Csendesen hallgatom őt, kicsit ráncolva a homlokom, és amikor érzem, hogy emelné a fejét, akkor magam is felemelem, hogy ne akadályozzam. A szavai jegesen marnak a mellkasomba. Tudom, hogy nem lehetséges, hogy ott ragadjak, de ha az ember ennyi időt tölt önkívületben, akkor képes megkérdőjelezni a lehetetlent is, és ezért félelmet érzek. Riasztó ez az állapot, és az, hogy Aviva már nem tud úgy visszahúzni a felszínre, mint régen. De azt hiszem, tudom, hogy miért. Amikor maga felé fordítja az arcomat, letekintek rá, és hallgatom őt tovább, a csókja, a gyengédsége kicsit enyhítenek a fagyos szorításon. Hallgatom, hogy már az is sokat jelent neki, hogy ébredéskor rájön arra, hogy mellette vagyok, én pedig halkan sóhajtok, és bólintok, amikor azt kérdezi, hogy hiszek-e neki. Átérzem, halkan sóhajtva, szinte suttogom a szavakat. - Tudom. Minden éjszaka veled álmodok. - emlékszem még, régen meséltem neki, hogy ha álmodok is, nem emlékszem rájuk, mert a reggeli roham bőven elég ahhoz, hogy elfelejtsem azokat, ha voltak. De ezek a rémálmok elég erősek ahhoz, hogy megmaradjanak, és beolvadjanak a rohamba. - Talán ezért nem sikerül úgy visszahoznod, mint régen. - meredek magam elé egy kicsit elmerengve, kedve szegetten. - Továbbra sem akarsz ... más módszerekhez folyamodni? - kérdezem ránézve.
Vendég —
Axel&& Aviva
Borzalmas érzés az egész. Örülök annak, hogy ha az okokról nem is képes beszélni, ha nem is tudja elmondani, mi az, ami igazán nem hagyja békére lelni a szívét, legalább azt megosztja velem, ami zajlik benne emiatt. Még akkor is, ha el sem tudnék képzelni szörnyűbbet annál, mint hogy ő szenvedjen. Összetörik a szívem a szavaitól, a tudattól, hogy min megy keresztül nap mint nap, és hasztalannak érzem magam, mert semmit nem tehetek érte. Az egyetlen, amim van, az én magam vagyok, és még ha tudom is, hogy most már mintha az is kevés lenne, megteszek mindent, amit tudok: próbálom az ölelésemmel gyógyítani, a szavaimmal vigasztalni, a simogatásaimmal és a csókjaimmal nyugtatni. Nem tudom, ez mire lesz elég, de valahogy érzem, hogy most nem szabad belekeserednem ebbe. Csak a reakcióira figyelek, fáradt, elgyötört, de értőn figyelő szemeire, a bólintására, a mozdulatra, ahogy viszonozza az ölelésemet, ahogy ragaszkodón hozzám simítja a fejét, amikor megcsókolom. Ha apró lépésekben kell haladnunk, akkor azokkal fogom meggyógyítani a szívét... vagy legalábbis mindent megtenni ennek érdekében. Egyetlen dologra kérem: hogy ha tudja, fogadja el, hogy én nem haragszom rá semmiért. Ő is megbocsátott nekem egy szörnyűséget, éppen azt, ami végső soron idetaszított minket, és én elfogadtam, akármilyen nehéz volt is. Érzem, hogy megfeszül, halványan megremeg, de aztán ott egy apró bólintás, és nekem ez már elég. Visszaterelem a szót a mosolyomra, amit célként emlegetett, és örömmel látom az arcán megjelenő halvány mosolyt, ahogy felemeli a fejét. – Remélem, ezt mondod majd néhány hétnyi folyamatos bárgyú mosolygást követően is – ugratom még egy kicsit, hogy fenntartsam azt a mosolyt, majd magam is gyengéden elmosolyodva simítom végig az arcát. – Amíg te itt vagy, csak őszinte lesz – ígérem meg neki halkan, de már sokkal komolyabban. Amikor hozzám hajol, hüvelykujjammal még mindig az arcát simogatva viszonzom és nyújtom el egy kicsit azt a finom csókot. Nem állítom meg a helyezkedésben, és ahogy újra a karjaiba invitál, eszemben sincs ellenkezni. Mosollyal a szám sarkában teljesítem a kérését, amit igazából kérnie sem kellene; visszafészkelem magam az ölelésébe, szorosan hozzá simulok, ujjaimmal finoman kapaszkodok meg a pólójában a mellkasán. Lehunyom a szemeimet és szusszanok egyet. – Ugye tudod, hogy ez a legjobb hely a világon? – mormolom halkan, élvezve a simogatásait, az ölelését, az enyémre hajtott fejét. Csak akkor nyitom ki a szemeimet, amikor meghallom a halk kérdését. Felsóhajtok és aprón megrázom a fejem. – Még én sem értettem pontosan, mi történik. Azt hittem, hogy csak... hogy nem vagyok elég. Hogy túl sok idő telt el. Nem is tudom... – Csak annyira biccentem fel a fejem, hogy rá tudjak nézni. – Felébredsz, csak nehezebben reagálsz rám. Inkább Skygge ugatása szokott hatásos lenni, ha nagyon mélyről kell feljönnöd. Aznap, amikor visszajöttél és nem aludtál túl mélyen, elég voltam csak én is. – Felsóhajtok, mert valójában csak hangosan gondolkozom, és fogalmam sincs, ez segít-e valamit, vagy inkább csak rontok vele a helyzeten. Egyik kezemet feljebb csúsztatom a mellkasáról, hogy az arcát tudjam simítani vele ismét. – De sosem adom fel és nem is fogom. Talán csak kell egy kis idő, hogy abban az állapotban is elhidd, hogy itt vagyok, de itt vagyok és nem megyek sehová – ígérem meg neki halkan. Feljebb nyújtva a nyakam csókolom meg az állát, és erről eszembe jut még valami, ami talán könnyíthetne a lelkén egy kicsit, visszaemlékezve arra, amit mondott. – És szeretném, ha tudnád, mennyit jelent, hogy te is itt vagy. Értem, mire gondoltál az éjszakáimmal kapcsolatban, de el sem tudod képzelni, mennyit segít már az is, hogy amikor felébredek, ott vagy mellettem. Tudom, hogy ennél többet szeretnél adni, de kérlek, értsd meg ennek a jelentőségét is. Abban a pillanatban, hogy meglátlak, hogy érezlek magam mellett, már tudom, hogy nem ott vagyok. Hogy biztonságban vagyok. Mint melletted mindig. Elhiszed ezt nekem, ugye? – kérdezem halkan, komolyan, szavaim közben finoman magam felé fordítva az arcát, hogy mindenképp rám nézzen közben.
Ha arról nem is tudok beszélni, beszélek arról, amely szintén rendkívül zavar, és még sem tudok vele kezdeni semmit. A rohamok legalább annyira aláássák a kedvemet és az ép elmémet, mint maga az önutálat - részben egyébként is ebből fakad. Lehet könnyebb lenne elfogadnom magamat, ha ettől meg tudnék szabadulni, de az élet egyelőre úgy hozta, hogy így kell elviselni engem, és magamat. Amikor erről mesélek Vivának, halkan suttogva, simogatva adja tudomásomra, hogy tudja, milyen nehéz a helyzetem. Tudja, hogy a hátam közepére kívánom ezt az egészet, és akkor most még finoman fejeztem ki magam. Tudja, hogy gyűlölöm, és egyszer már mondta, hogy nem érdemes emiatt magamat utálni, de nem kell aggódnia, mert úgy tűnik van más, ami miatt ki nem állhatom magamat. A simogatás jól esik a szívemnek, az, hogy szeret így is, és egy kicsit úgy érzem, mintha a jég és a tűz harcolna egymással oda bent, de egyik sem nyer igazán, én pedig ezt a káoszt próbálom bezárni az elmém és a lelkem mélyére. Nem akarok erre koncentrálni, nem akarok erre figyelni, csak Avivára, és arra, hogy jól legyen, hogy meggyógyuljon, hogy jól legyen, hogy meg legyen mindene, hogy soha ne éljen nélkülözésben semmilyen tekintetben. Meg akarom neki adni azt az életet, amelyet élnie kellett volna, és ha nem is lesz könnyű, én akkor is megpróbálom majd. Ránézek felemelve a fejem, és figyelem őt, amikor az arcomat a kezei közé fogja és kimondja a gondolatait. Bólintok, hogy megértettem, hogy neki én vagyok a legfontosabb, és amikor magához ölel, visszaölelve bújtatom magunkat a pokrócba. Aztán folytatja, hogy megküzdünk a rohamokkal, itt lesz nekem, akkor beszélek, amikor tudok, és hogy elfogadta, hogy megbocsátottam neki, és ő is erre kér. Kiráz a hideg. Mintha maga a gondolat is borzalommal töltene el, lesütöm a pillantásom, de biccentek egyet a kérdésére. Majd, talán egyszer képes leszek rá. Ha egyenesbe jön, ha nem kell Skyggere támaszkodnunk. A csókra lehunyom a szemeimet, jobban neki döntöm a fejem, és a simogatását is örömmel fogadom. Aztán a szavaira halványan elmosolyodom, és felemelve a fejemet rá pillantok. - Amíg őszinte, nem fog zavarni. - mondom halkan, aztán oda hajolva hozzá hálás csókot lopok az ajkáról. Ismét kicsit feljebb ülök, hogy a hátamat támasszam a kanapénak, ne a nyakam, aztán magamhoz húzom őt. - Bújj ide vissza. - ölelem át újra, megint betakargatva a pokróccal. Igaz, hogy nekem már kicsit melegem van, mert én már a 18 fokban is rövidnadrágban vagyok képes járkálni, de annyira jól esik, hogy a történtek ellenére is bennem találja meg a biztonságát, hogy szeretném, ha így itt maradna. Simogatom őt, ahol csak érem az ölelés közben, fejemet az övére hajtom, behunyom a szemem és regenerálódok. Erről viszont eszembe jut valami. - Miért nem szóltál, hogy... hogy nem kelek fel..? - kérdezem halkan. A gondolatra félelem fut végig a gerincem mentén. Nem akarok bent ragadni. Nem akarom, hogy az egyetlen "gyógyír", Aviva hatástalan legyen. Nem akarok visszaesni arra a szintre, mint a kikötőben.
Vendég —
Axel&& Aviva
Nem tudok csendben maradni. Egyszerűen nem tudom elengedni a dolgot, mert minden egyes alkalommal, amikor ilyeneket mond, úgy érzem, fogalma sincs, mit jelent ő nekem pontosan, és nem tudom, hogyan mondjam el neki, hogyan értessem meg vele. Tényleg nem akarom és nem is fogom erőltetni, hogy beszéljen, de az én saját oldalamat hosszan és türelmesen megvilágítom neki, csak hogy lássa: ugyanazért élünk. Egymásért. Ahogy ő értem, úgy én érte, és éppen azért fontos nekem is a jóléte, amiért őt az én jólétem motiválja. Ha ezt megérti, akkor már tudnia kell, miért kötöm az ebet karóhoz. Látom, hogy figyel rám, és azt is látom - vagy érzem? -, hogy egy ponton még feszültebbé válik, de legalább ezúttal nem marad csendben. Még ha nem is azt osztja meg velem, ami miatt újra és újra a mélybe taszítja magát, elmagyarázza, miért nem beszél, és én is figyelek rá. Összeszorul a szívem, a gyomrom is fájdalmas görcsbe húzódik, mert látom a szemein a szenvedést és azt a végtelen fáradtságot, amiről beszél. – Tudom – suttogom halkan, szinte vele együtt gyötrődve, és ahogy lejjebb csúszva hátra dönti a fejét, én kicsit feljebb helyezkedek. – Tudom, hogy nagyon nehéz... – kezdem lassan, megnyugtatóan simogatni a fejét. Nagyot nyelve figyelem tovább, ahogy folytatja, szemeim aggódva fürkészik őt, de a simogatást nem hagyom abba, akkor sem, ha összetörik a szívem mindattól, amit mond. Nem akarom, hogy szenvedjen. Azt szeretném, hogy jobban legyen, megtennék érte bármit, ha kell, a pokol tüzén égnék el érte, de fogalmam sincs, mit tehetnék. Nem erőltethetem, hogy beszéljen, hiszen nem tud. Nincs semmi a kezemben, csak én magam, és bár elkeserít, hogy korábban ez elmondása szerint nagyon sok mindenre volt elég, most úgy tűnik, nem az. Vagy talán csak túl mélyről indultunk. Talán csak türelmesnek kell lennünk. Nem tudom; csak azt tudom biztosan, hogy bármit is tudok tenni érte épp az adott pillanatban, azt meg fogom tenni. Így teszek akkor is, amikor újra rám néz, tenyereimet újra az arcára simítom, puhán és gyengéden. – Nekem pedig te. Szeretlek és bármit megtennék érted. Ha ezt tudod és elhiszed, akkor az nekem egyelőre elég, rendben? – nézek a szemeibe, hüvelykujjammal megsimogatva az arcát. Ha akár csak bólint, azzal már megelégszem, odahúzom magamhoz, és ezúttal én vonom szoros ölelésbe. Nem zavar, hogy egy kicsit megcserélődött az eredeti felállás; szeretnék én is ott lenni neki, és ha az most csak ennyit jelent, akkor ennyit jelent. – Mindig itt leszek neked. Addig fogunk harcolni a rohamaiddal, ameddig csak kell, és ha úgy érzed, képtelen vagy beszélni, akkor nem is kell. Azt az egyet vésd csak a fejedbe, hogy én megbocsátok. Bármi is nyomja a szíved, az enyémben nincs semmi, ami haragot őrizne veled kapcsolatban. Ha soha nem is mondod el, mi aggaszt, ezt az egyet hidd el nekem. Én is elfogadtam, hogy megbocsátottad nekem, amit ellened elkövettem, csak arra kérlek, hogy amikor képes leszel rá, tedd meg ugyanezt, jó? – Megcsókolom a halántékát, majd a tarkójára simított tenyeremmel lassan, megnyugtatóan simogatni kezdem. – Addig is annyit fogok neked mosolyogni, hogy elzsibbadjon az arcom. Minden nap, amíg meg nem unod, és a végére már könyörögni fogsz nekem, hogy hagyjam végre abba, mert biztosan elment az eszem – duruzsolom neki, hátha fel tudom ezzel egy kicsit villanyozni.
Örülök annak, hogy elmondása szerint jól van. De nem hagyja, hogy ebben kimerüljön a dolog. Nem elég. Nem elég a mosoly, sem a megnyugtató szavak, nem elég semmi, mert látja. Nem érzi, de látja. Tudja, hogy valami bajom van, hiába próbálom leplezni bármivel, előtte akkor sem tudok titkolózni, ha akarok. Ha nap közben mindent meg is tennék a látszatért, az összes rohadt roham elárul, és az, hogy elmondása szerint már nehezen ébredek rá is. Nem tudtam. Nem tudtam, hogy alig tud visszahozni. Nem tudtam, hiszen rohadtul nem vagyok olyankor magamnál! Egyetlen alkalommal sem, és egészen idáig soha nem is mondta. A mellkasom szúrni kezd, nem úgy, mintha a szívemmel lenne valami, de van ez a kellemetlen érzés, amely lassan kúszik fel a mellkasból az ember torkára, hogy aztán fojtogatni kezdjen. Az aggódó lila szemeket nézem, és egyszerűen azt sem tudom, hogy kezdjek neki úgy, hogy ne törjön össze. Amióta csak visszahoztuk, próbálok mindent bedobozolni magamban és feltenni a padlásra. Már a gondolat is megrémít, hogy mi lesz, ha egyszer csak kinyitom azt az ajtót, ami mögé már egyébként is úgy kellett beerőszakolni a dolgokat. Hiszen egyszer már megpróbáltam kinyitni, és elmondani neki és mi lett belőle? Egy fél-roham. Pánik és fájdalom. Ezért sem akarja erőltetni, tudom jól. Mert ő is tudja, hogy rohamom lehet, de akkor meg? Nincs más választásom. Csak a kussolás. - Minden alkalommal, amikor csak arra gondolok, hogy elmondjam, olyan, mintha megfulladnék. Az a roham... az is ezért volt. Nem csak azért nem beszélek róla, mert tudom, hogy mit mondanál. Azért, mert szinte fizikai gátjai vannak, amit nem tudok leküzdeni, és nem is tudom, hogy kellene. Túl sok bajom van. Én... bele fásultam a rohamokba, Aviva... - csúszok előrébb kicsit a párnákkal, hogy a fejem a kanapéra tudjam hajtani, a kezeim pedig kicsit erőtlenül csúsznak le a derekára hátul, és az ölébe elöl. - Félembernek érzem magam. Nem tudok rendesen pihenni. Nem tudok éjjel vigyázni rád, és ez elképesztően frusztrál. Nem... nem megy. Ráadásul egy ördögi kör része. A problémák generálják, amitől megjelenik, és mivel megjelenik, generálja a problémákat. Ezért próbálom ezt is a szőnyeg alá söpörni minden mással. Erre nincs gyógyszer. Nincs megoldás. Azért akarok rád koncentrálni, mert habár úgy érzem magam, mint a mosott szar, a mosolyod és az örömöd az, ami hajt. - nézek rá, felemelve a fejem a kanapéról. - Nekem csak te számítasz. Senki más.
Vendég —
Axel&& Aviva
Egy kicsit számomra is hihetetlen, hogy tényleg beszélek, még ha nem is sok mindenről és nem is részletesen, de azért mégis. Nem tudnám megmondani, mi érte el az áttörést, de talán nem is számít. Talán csak sok volt már magamban őrizgetni mindent, talán csak mondani akartam végre valamit, talán az segített, hogy elmondta, feleslegesen aggódom a képzelete miatt. Hiába nyílok viszont meg egy kicsit, az egész valami olyasmibe fullad, amit először csak nem értek, de aztán egyre inkább aggasztani kezd. Látok rajta mindent, mégsem mond el nekem semmit, és ez aggaszt, kétségbe ejt és frusztrál. Haszontalannak érzem magam tőle, mintha csak tétlenül nézném valakinek a fuldoklását úgy, hogy tudok úszni. De hiába minden, hiába a győzködésem, hiába a kérlelésem, hiába a simogatás, minden úgy pereg le róla, mint az első próbálkozásaim reggelente, és akkor még azt mondja nekem, hogy nem fontos. Már-már hitetlenkedve hallgatom, amit mond, még akkor is, ha tudom, érzem minden szaván és a puha érintésén, hogy komolyan beszél. Vagy talán éppen az a baj, hogy elhiszi, amit mond. – És mi lesz veled, Axel? – kérdezek vissza komolyan. Nem vagyok dühös, feszültséget érzek, igen, de ez inkább kétségbeesés. Én nem tudok úgy tenni, mintha minden rendben lenne. – Boldog vagyok. Jobban vagyok. Ami ma történt, nem segített ugyan, de megvédtél. Folyamatosan felderítesz. A puszta létezéseddel boldoggá teszel, azzal, hogy itt vagy mellettem, hogy szeretsz, hogy törődsz velem, hogy ma is mindent értem tettél... Miattad tudok gyógyulni. – Tenyeremet a kézfejére fektetem, az arcomhoz simítom a kezét, aztán szinte beledörgölőzöm, hogy a szavak mellett ezzel is próbáljam neki mutatni, milyen sokat jelent nekem egy puszta érintés is. Viszont közel sem fejeztem be, mert a lényeget attól tartok nem érti. – És ha érted, ha igazán érted, miről beszélek, akkor tudod, hogy nem mondhatsz ilyet. Nem mondhatod, hogy nem fontos. Te vagy nekem a legfontosabb. Soha nem leszek igazán jól, ameddig te nem vagy jól, érted? Mindkettőnket ugyanaz motivál. Nem kérheted tőlem, hogy engedjem és legyek boldog, ha valamit egyértelműen magadba fojtasz és lassan felőrölöd magad. Látom, Axel. Szerinted mit érzek, amikor reggelente alig tudlak visszahozni a rohamokból? Amikor mindent látok a szemeidben, de nem mondasz semmit? Amikor fogalmam sincs, hogyan segíthetnék rajtad, pedig látom, hogy szükség lenne rá? Rohadtul tehetetlen vagyok. Nekem is az a fontos, hogy te boldog legyél, de fogalmam sincs, mit tegyek ennek érdekében, ha besöpröd az egészet a szőnyeg alá és nem hagyod, hogy segítsek – rázom meg a fejem lassan. Hosszan, mélyen felsóhajtok, aztán finoman a kezeim közé fogom az arcát. – Nem fogom erőltetni, hogy beszélj róla, csak kérlek, ha egyszer készen állsz majd rá, tudd, hogy itt vagyok, jó? – suttogom a szemeit fürkészve. Nem mondom el neki még egyszer, hogy nekem mi a fontos, hogy mikor leszek teljesen jól. Hiszen pontosan érti, mert épp az előbb mondta el ugyanezt velem kapcsolatban.
Megnyílik nekem. Nem vagyunk együtt ismét túl régóta, de azért eltelt már két több, mint két hónap a szabadulása óta, és talán most először beszél róla egyáltalán. Nem tudom, hogy Módinak mesélt-e bármit, de nekem nem. Idáig. Meghallgatom őt, és egyben meg is nyugtatom: semmi baj nincs azzal, ha mesél, nem kell attól félnie, hogy magam elé képzelek dolgokat, mert ezeken már rég túl vagyok. A dühöm egy része innen is ered. Mert tudom, hogy mit egy olyan ember mit tenne egy kiszolgáltatott nővel. Mert tanultuk. Mert elmondta már korábban, hogy mit akart. Nem zsákba macska ez, akkor sem, ha annak tűnik, de ezzel ő is tisztában van, ki is mondja. Én vele ellentétben hallgatok, mint a sír. Szinte érzem ismét a fáradtságot, hogy megszáll, és a feszültséget, amikor rá kérdez, hogy mi a bajom. Ha nem tudnám, hogy elfogult, még talán el is mondanám. De ő teljes mértékben az. Anélkül, hogy igazán bele gondolja, már elkönyveli az egészet úgy, nem az én hibám semmi, pedig. Megint eljutok magamban a felsorolásig. Újra felállítom a listát a ballépéseimről, és párhuzamba állítom vele Viva összes gondját és szenvedését. Újra és újra. A szemei aggodalmasan csillannak, és értetlenül fürkész engem, miközben a kezével simogatja a fejemet és az arcomat. Újra neki áll elsorolni, hogy neki mindent elmondhatok, és hogy ha nem adom ki magamból, akkor csak magamat fogom felemészteni. Bagoly mondja verébnek. Viszont tényleg meg kell nyugtatnom. Megy ez ennél jobban is. Egy mosoly kerül az ajkamra, és felemelve szabad kezem, amelyikkel nem a hátánál tartom, megsimogatom az arcát. - Nem fontos. Te vagy a fontos. Azt szeretném, hogy jobban legyél. Azt szeretném, hogy olyan életet élhess, amelyet megérdemelsz. Megakarlak védeni. Fel akarlak deríteni. Szeretném, hogy elmúljanak a rémálmaid. És mielőtt felhozod: az enyémeken úgy sem lehet segíteni. Én csak boldognak akarlak látni. - mondom arcát fürkészve, és simogatva hüvelykemmel, míg tenyeremet puhán rá fektetem.
Vendég —
Axel&& Aviva
Már kezdettől fogva bennem volt az akarás, hogy egyszer majd megnyíljak neki valamennyire, mert ahogy semmi másból, úgy ebből sem volt célom kizárni őt, de fogalmam sem volt, eljön-e majd valaha ez a pillanat, vagy ha igen, mikor. Ez olyasmi, amiről senkinek nem beszéltem még, ezzel kapcsolatban nem voltam képes megosztani semmit Módival sem, mert egyszerűen... nem. Attól is rettegtem, hogy Axelnek beszéljek róla, de ahogy ott ülök az ölelése és a takaró biztonságot adó melegében, szó szerint elrejtve minden és mindenki elől, egy kicsit megtörik ez a görcsös ellenállás. Legalább azt már ki tudom mondani, hogy miért félek annyira beszélni róla, és őszintén szólva egyszerre lesz jobb és rosszabb, amikor rávilágít: ha beszélek, ha nem, így is tud már dolgokat. Konkrétumokat is. Amikor pedig elmondom neki, hogy sajnálom mindezt, azt is be kell látnom, hogy valóban, konkrétumok nélkül is lennének sejtései. – Tudom – sóhajtok fel gondterhelten. Hiszen én magam meséltem neki Uzi beteges vágyairól, még Indonéziában, amikor először ismerte meg a nevét. Aztán mégis sikerül neki még többet mondanom, és nem baj, hogy nem mond semmit, mert erre nem is lehet, és egyébként is csak az számít, hogy itt van velem. Egészen addig, míg meg nem ütik a fülem az alig hallható, bocsánatkérő szavak. Feljebb ülök, de késztetnem kell arra, hogy nézzen rám, ami már önmagában is feszültté tesz, mert egyszerűen továbbra sem értem, mi ez az egész. Nem látok bele a fejébe. Csak a saját sejtéseimet tudom követni, ezek vezérelnek, amikor halkan és gyengéden, de komolyan elkezdem neki magyarázni, hogy miért nincs ok a bocsánatomat kérni... a kérdésemre viszont nem válaszol, és sokáig egyáltalán meg sem szólal. Hiába vesz mély levegőt, mint aki mondani készül valamit, csak a szemei beszélnek hozzám, szinte kétségbeesetten, de én most először nem értem, mit akarnak mondani. Ez egyszerre ijeszt meg és ejt kétségbe, különösen, amikor úgy préseli össze az ajkait, mint aki nem akar kimondani valamit, és amikor végül annyit mond, hogy ért engem, végképp nem tudom, mi tévő legyek. – Akkor miért érzem úgy, hogy nem mondasz el valamit? – kérdezem halkan, kérlelőn, értetlenül figyelve a szemeit, amelyek most ismét távolinak tűnnek. Végigsimítok a fején, keresem a válaszokat, de nem lelem őket. – Miért nem mondod el, hogy mi a baj? Tudod, hogy meghallgatlak. Tudod, hogy itt vagyok. Tudod, hogy bármit elmondhatsz. Nem kell magadba fojtanod. Így csak felemészted magad... – halkulok el a végére, újra és újra megsimítva az arcát, a haját. Aggódom érte és féltem őt, mint mindig, amikor ezt látom a szemeiben. Ha viszont megmakacsolja magát és továbbra sem mond semmit, vagy egyenesen elfordul, jelezve, hogy túl sok, akkor sóhajtva leengedem a kezeimet. – Sajnálom. Nem akarom erőltetni – kérek bocsánatot is, ha túlságosan is erőszakosan próbáltam kinyerni belőle a válaszokat. Megfogadtam, hogy nem teszem.
Próbálok mindent megtenni, elkövetni, hogy neki könnyebb, és jobb legyen. Szégyellem és gyűlölöm magam minden hibás lépésemért azon a napon, és az azutáni napokon. Az első jó döntésem, hogy eljöttem ide, és annak ellenére, hogy izomból arcon vágott, letérdeltem elé, mert minden más csak kínt és szenvedést okozott neki. Ezért is volt kellemetlen Módival találkozni, és a segítségét kérni, és ezért feszülök meg minden alkalommal, ha Tyrre, és a vele való találkozásomra gondolok. Mert tudom, hogy tudja, hogy a magam ostoba tetteivel bántottam Vivát. Ha pedig másnak nem tudnám megbocsátani az ilyesmit, magamnak miért tenném? Csak annyit tehetek, hogy próbálkozom. Minél jobb életet adni neki. Minél több boldog pillanatot okozni neki. Minél több nevetésre késztetni, vagy ha kell, meghallgatni. Mint most is, kialakítva neki a kuckót az ölemben, megetetve, és ölelve őt. Meg is nyílik nekem egy kicsit, a félelmeiről mesél, arról, hogy elképzelem azt, amit tett vele a mocsok, vagy valamilyen módon láthatnám azt. Amikor elmondom, hogy az embernek a gondolat is elég ahhoz, hogy képzelegjen ilyeneket, bocsánatot kér, mire finoman megszorítom a vállát, amit eddig simogattam. - Ne sajnáld. Ha ne lett volna a kezemben semmi, akkor is attól féltem volna. Akkor is megfordult volna a fejemben. - mondom halkan. Mint mondtam: ismerem a kecskebaszó fajtáját, és láttam, mennyire oda volt Viváért a maga beteg fasz módján... és az én hibám, hogy a kezére került. Így amikor érzem rajta, hogy nehezebb lesz neki a téma, csak szorosabban ölelem és bocsánatot kérek tőle: nem is tudom, hanyadjára. Sokadjára. Tudom, hogy nem lesz tőle meg nem történt, még is azt érzem, hogy egész életemben vezekelnem kell majd. Elszóltam magam. Érzem, ahogy kihúzza a fejét az állam alól és megemelve azt rám néz. Csak egy pillanatra nézek rá, de nem hagyja, hogy sokáig inkább a plédet, vagy a tüzet bámuljam. Kérdez, és szelíd erőszakkal vesz arra, hogy felé fordítsam a fejem. Még így se könnyű a szemeibe néznem, amelynek minden könnye az én kezemen szárad. A szavait hallgatom, és lassan mély levegőt veszek. Ez nem így van. Ez egy rohadt pillangó effekt volt. Ha abban a kulcspillanatban azt teszem, amit kell, akkor ez az egész meg sem történt volna. Akkor nem jutsz döntés helyzetbe. Akkor nem áldoztad volna fel magad. Közel 20 évnyi képzést és tapasztalatot kukáztam egyetlen perc alatt, mert elkapott a hév a legrosszabb pillanatban. És utána is csak magadra hagytalak. A szavak még se jönnek ki. Az ajkaimat összepréselem, aztán megnedvesítem őket a nyelvemmel. Hiába a komoly feltételezése, én csak hallgatok, de nem kéne. Meg kell nyugtatnom őt, különben nem fogja elengedni a témát. - Értelek. - hagyom rá a dolgot halkan. Tudom, hogy miért mondja, amit. Őt is csak az érzései vezérlik, mint akkor engem. De magammal szemben könnyű objektív lenni. Egyszerűen csak nem látja azt, amit én.
Vendég —
Axel&& Aviva
Eszembe sem jutnak olyan irányú gondolatok, hogy mondjuk ez már kicsit megkésett vigasztalás, vagy hogy eddig is így kellett volna. Nekem csak az számít, hogy Axel itt van, hogy mellettem áll, hogy törődik velem, hogy kész bármit megtenni azért, hogy jobban legyek, még ha az a valami, amire szükségem van, akár csak egy ölelés, vagy az ő puszta jelenléte. Nem gondolok ilyen értelemben az elmúlt dolgokra, mert gyógyulok, és én úgy érzem, csak ez számít. Ez, és az, hogy most már soha többé nem engedem őt el. Persze ez is egyfajta kettősséggel tölt el, mert közben próbálom őt is megnyugtatni, meggyőzni arról, hogy jól vagyok; sajnos nagyon jól tudom, nekem milyen érzés szokott őt szenvedni látni, és nem szeretném, ha az állapotom nagyon megviselné őt. Ugyanakkor nem akarom kizárni sem, nem akarok neki hazug valóságot mutatni az állapotomról. Ahogy odakucorodunk a kanapé elé, már önmagában az a tökéletes kis búvóhely is olyasmi, amitől szinte fizikailag érzem a gyógyulást magamon. Nagyon finom a leves, melegséggel tölti el a mellkasom, hogy ő csinálta nekem, és miután megettem, a világ legjobb és legbiztonságosabb helyére fészkelhetem be magam: a karjaiba. Nem is létezhetne most ennél tökéletesebb érzés számomra, bár félek, nincs tisztában önmaga jelentőségével, mert én sem tudom értelmesen szavakba önteni általában. Pedig szinte érzem, hogy a pillanat beragyogja és melegíteni kezdi a lelkemet, és ehhez még csak meg sem kellene szólalnia: ahogy hallgatom a szíve dobbanásait, a szuszogását, érzem magam körül a szoros ölelését, a teste melegét, ajkait a hajamon, az orromban az illatát, ami a takaró menedékének köszönhetően nem is tud kiszökni innen. Erre csak rátesz a megnyugtató szavaival, és meglehet, hogy végül ez az, ami szóra bír. Még ha nehezen is, még ha nem is mondok sokat... már az, hogy a félelmemet elárulom neki, több, mint amire eddig képes voltam. Szorosodik körülöttem az ölelése, én pedig ujjaimmal a mellkasánál kapaszkodok meg a pólójában finoman. Következő szavai hallatán lehunyom a szemem és veszek néhány szabálytalan lélegzetet, mert tudom, hogy igaza van, de ez is olyasmi, amivel legszívesebben nem néznék szembe. – Sajnálom, hogy látnod kellett mindezeket... – suttogom. Arra gondolok, hogy ha akkor okosabb vagyok, ha nem dőlök be Uzi mesterkedésének, nem kellett volna megtörténnie mindennek, de nem kérek bocsánatot, mert megígértem neki, hogy nem fogok. Ettől viszont még tényleg sajnálom, hogy ki volt téve ennek. Akkor is sajnálnám, ha nem én tehetnék róla. Aztán valamiért még többet tudok mondani. Nem pont arról, amit csinált, nem azt részletezem, csak egy dolgot mondok el, ami miatt talán egyébként is erősebbé vált bennem az a félelem, hogy Axel így vagy úgy, de látni fogja, ami történt. Hálás vagyok azért, hogy nem kényszeríti magára a tekintetem, mert nem tudnék eközben a szemébe nézni, és ugyanúgy hálával tölt el a simogatása, a még mindig szoros ölelése. Az sem baj, hogy nem mond semmit - nem is tudom, erre mit lehetne mondani. Egy kicsit kiráz a hideg a feltörő emlékektől, összeszorítom a szemem, nyelek néhányat, Axel ölelésére koncentrálva, hogy ne nyelhessenek el a gondolatok. Talán ezért is hallom meg, amikor szabálytalanná válik a szívverése. Talán csak az ösztönöm által lassan újra megnyíló láthatatlan kapocs engedi át nekem az érzéseit, nem tudom. Az biztos, hogy elkezdem érezni, hogy valami nem stimmel, és ahogy kinyitom a szemem, meghallom az alig kivehető szavakat. Talán meg sem hallanám a hangját, ha nem indulna szinte minden reggelünk ezzel: a bocsánatkérésével. Összeráncolom egy kicsit a homlokom, ekkor már felnézek rá, és ha kell, egy kicsit ki is húzom magam, hogy meg tudjam keresni a tekintetét. – Miért kérsz bocsánatot? – kérdezem halkan, nem vádlón és nem haragosan, csak őszinte értetlenséggel. A bocsánatkéréseit eddig mindig annak tituláltam, hogy a kórházban magamra hagyott, hiszen sosem titkolta, hogy bánja ezt a döntését, de ehhez most semmi köze annak, amiről beszélünk. Ha még mindig nem néz rám, egyik kezem felemelem, tenyeremet az arcára simítva késztetem finoman, hogy forduljon felém, hüvelykujjammal az arccsontját simogatva. – Semmi, ami történt, nem a te hibád, Axel. Annak, amit tett velem, semmi köze hozzád. Nem tehetsz róla sem közvetve, sem közvetlenül. Miattad tudtam kitartani, tudod? Mindig odaképzeltelek magam mellé és ez tartott életben, amíg végül tényleg ott voltál és kihoztál onnan. Megölted azt a mocskot és megmentettél engem, most pedig itt vagy és gyógyítasz engem. Nincs miért bocsánatot kérned, értesz engem? – rázom meg a fejem lassan, de határozottan. Halkan, gyengéden, ám annál komolyabban beszélek neki, miközben némi aggodalommal figyelem őt, mert nem tudom hová tenni a viselkedését. A késztetést, hogy bocsánatot kérjen valamiért, amiről nem tehet.
Végre haza érünk. Talán rossz ötlet volt azt mondani, hogy mozduljunk ki. Talán inkább ragaszkodnom kellett volna a maradáshoz, vagy másfajta programhoz, és akkor nem történt volna meg a baj. De ha bele gondolok, ha anno jó döntést hozok, Aviva most nem lenne védtelen az erőszaktevők ellen. Akkor még mindig ugyan úgy szét rúgná a seggüket. Még is elbasztam, úgy hogy a mai nappal kiderült, hogy sokkal jobban figyelnem kell majd rá, és arra, hogy ki és hogyan közelíti meg. Nem érdekel, ha túl agresszív, vagy indokolatlanul rosszindulatú leszek akárkivel és mindenkivel is. Talán ezzel, Talán így sikerül majd kiküszöbölni ezt a problémát. Ölelem, óvom, melegítem, hiszen 25 fok a minimum üzemi hőmérséklete. Főzés közben még megpróbál megnyugtatni, hogy jól van, de a szemei vörösségén látom azt, amit nem hallottam ide kint. Adok neki enni, azt még figyelem ahogy eszik, aztán ahogy végez, arrébb teszem a tálat. Adok csókot a fejére, magamhoz húzom, és ahogy nyakamhoz bújik, annyira magasan betakarom magunkat, hogy neki talán csak a feje búbja látszik ki. Egy csendes percig csak ülünk és hagyom bújni, aztán elmondom neki, hogy nincs, ami elrettenthetne tőle. Válaszára és csókjára adok neki még egy puszit a fejére, mielőtt elmondom neki, hogy kiadhatja azt, ami bántja. Szinte tapinthatóvá válik egy pillanatra a feszültsége, nyel egyet, végül elárulja, hogy fél elmondani. Fél attól, hogy undorodom majd tőle. Attól, hogy elképzelem. Halkan sóhajtva fonom szorosabban az ölelésembe. - Ez nem így megy, Aviva. Azért, mert nem mondasz semmit, nem jelenti, hogy ne képzeltem volna el, az empátia nem ilyen. Láttam rajtad a foltokat, látom rajtad a hegeket, olvastam a zárójelentésed, és ismerem a kecskebaszó fajtáját. Az emberiképzeletnek ennélkevesebb is elég. - válaszolom halkan. Aztán mesélni kezd. Arról, hogy az a fattyú végig engem emlegetett, és hogy videóra akarta venni, hogy elküldje. Nem néz rám, de nem is kényszerítem rá. Csak ölelem, és ugyan úgy elrejtem őt a mellkasomon, nyakamnál, ahogy eddig. Halkan sóhajtok a reszketeg hangjára. Soha nem kellett volna ezt átélnie. Halkan sóhajtok, már már kényszeresen simogatom, mert az önvádak megint a felszínre kúsznak. Sajnalom. El sem tudod képzelni, hogy... mennyire bánom, hogy elhúztam az időt. Hogy mennyire sajnálom, hogy önző voltam, és ezzel lehetőséget adtam neki. Bocsáss meg. A szavak még se jönnek az ajkaimra, mert tudom, hogy az ő szemében ő a hibás. Akkor is, ha ez nem így van. Mert nem az ő hibája, hogy a fegyverem helyett az öklömet használtam, hogy a józanész helyett a harag irányított, hogy utána képtelen voltam vele maradni, és már a kórházban ott hagytam, mert attól féltem, hogy újra elhagy egy fenyegetésre, hogy nem voltam ott, amikor gyógyulnia kellett volna, mert makacsul és önző módon elmentem megölni mindenkit, akinek köze volt a vérdíjához, hol ott nem erre volt szüksége. - Bocsáss meg... - suttogom olyan halkan, hogy még én is alig hallom. Egy egész élet kevés ahhoz, hogy jóvá tegyem mindazt a sok rossz döntést, amit hoztam, főleg, hogy benne is visszafordíthatatlan károkat okoztam. Mélyet sohajtok, igyekszem a keserűséget visszafogni, hogy ne lehessen úrrá rajtam. Ez most nem rólam szól, hanem róla. Szedd össze magad Bergström.
Vendég —
Axel&& Aviva
A hazautunk a történtek ellenére is megtelik vidámsággal, köszönhetően Axelnek, na meg persze a történetnek, amit elmesél. A végén még abban is megegyezünk, hogy Aaron alapvetően nem is lett volna annyira elveszett és kívülálló a csimpánz ketrecében, de azért értőn somolygok, amikor azt mondja, hogy egy délutánnál tovább nem hagyta volna ott az öccsét. Aztán a vidámság az út végén megtörik egy kicsit, mert én mesélem el Aaron látogatását nem sokkal ezelőttről, Axel pedig láthatóan nem igazán örül a körülményeknek, de épp ezért nem is firtatom. Már azzal, hogy beérünk a kabinba és bezáródik mögöttünk az ajtó, sokkal jobban érzem magam, de azért még igénylek néhány hosszú percnyi szoros ölelést Axeltől is. Szó nélkül meg is adja ezt nekem, pontosan tudva, mire van szükségem, mígnem hálával és szerelemmel telve engedem el, amikor már úgy érzem, jobban vagyok. Szükségem is van erre a löketre, mert a zuhanyzás bár valóban felmelegít, részben azokra a tusolásokra emlékeztet, amit még Módinál vezettem be a gyakorlatba. Ami ma történt, közel sem volt annyira szörnyű, de azért jócskán felhozta az emlékeket is, és ezzel eddig nem kellett fényes nappal megküzdenem, szóval... Valószínűleg ezért is van most még nagyobb szükségem Axelre is. Még a pólóját is felveszem, pedig most nem kell beérnem semmivel az ölelése helyett, mégis jól esik, hogy még ilyen értelemben is magamon tudhatom. Miután felöltöztem, csatlakozom hozzá a konyhában, ugyanazzal a mosollyal figyelem a mozdulatot, ahogy a kezemre csókol, amivel eddig is néztem az ügyködését messzebbről. Szerelmes tekintettel pillantok fel rá, de ahogy rám néz, szinte tudom, hogy a szemeim mást is elárulnak neki. Nem ellenkezek, amikor odahúz magához, oldalról bújok hozzá és ölelem át a derekánál, hogy útban ne legyek, de érezhessem őt. – Jól vagyok – mormolom halkan, míg a mellkasára döntöm a fejem, még ha egyelőre nem is valószínű, hogy elhiszi. Jó, lehet, hogy a jól leszek hihetőbb lett volna, de tényleg nagyon sokat segít már az is, hogy itt van. Ez akkor tetőzik csak igazán, amikor - miután ő is átöltözött - előkészíti a helyemet, ami nem is lehetne ennél tökéletesebb. Meleg, kényelmes, és a karjai között van. Még arra is figyel, hogy kényelmesen tudjam enni a levest, bár amikor megkínálom, nem él a lehetőséggel. Elfogadom a döntést, én örömmel eszek tovább, míg az utolsó cseppig be nem lapátolom a finom levest, és amikor eltüntettem, hagyom, hogy elvegye és félretegye a tálat. Örömmel fészkelődök még közelebb hozzá, most, hogy a levesre már nem kell figyelni, sokkal kényelmesen tudok egészen odakucorodni hozzá, szinte elveszve az ölében, de nem is tudnék elképzelni ennél tökéletesebb helyet most. Egy kicsit még a szememet is becsukom, a nyakához fúrom az arcom, az illatát magamba szívva élvezem a szoros ölelést, a finom simogatásokat, hallgatom a szívverését, a tűz ropogását. Amikor megszólal, ujjaim finoman, ragaszkodóan kapaszkodnak a vállába, puha csókot nyomok a nyakára. – Nem tudom elmondani, mennyit jelent ez most nekem – súgom, még közelebb bújva hozzá, mintha csak eggyé akarnék válni vele. A kérdése az, amitől összeugrik a gyomrom és nyelek egy nagyot, a szemeimet pedig összeszorítom egy kicsit, mielőtt kinyitnám őket, magam elé bámulva. – Nem akarlak kizárni – szólalok meg halkan, aztán veszek egy mély lélegzetet. – Tudom, hogy meghallgatnál, csak... félek. Nem akarom, hogy tudd, mert nem akarom, hogy elképzeld. Nem akarom, hogy... hogy akár csak... hogy ha egyszer becsukod a szemed, akár egy pillanatra is azt lásd magad előtt, hogy... – Többet mondok, mint eddig valaha, de így sem tudom befejezni a mondatot. A hangom bár eleve halk, előbb rekedtté válik, aztán el is hal, míg veszek egy szabálytalan, reszketeg lélegzetet. – Szinte mindig rólad beszélt közben – árulom el alig hallható hangon. – Azt akarta, hogy rád gondoljak, és olyanokról beszélt, hogy fel kellene vennie videóra az egészet és elküldeni neked. Azt hiszem, volt egy pont, amikor azt is mondta, hogy megtette, és én talán el is hittem, de nem tudom... sok minden csak zavarosan van a fejemben... – folytatom halkan motyogva, szigorúan nem nézve rá közben.
Habár meg kell állnom vásárolni, amitől kicsit kétségbeesik, igyekszem kompenzálni ezt az egészet szavakkal, történettel. Úgy tűnik, hatásos a dolog, mosolyog, visszafojtja a nevetést, aztán Aaron dolgán kezdek vigyorogni. - Elég jól imitált. - nevetek halkan. - De csak délutánra hagytam volna ott. - szelídül mosollyá a vigyorom, főleg a randi gondolatára, aztán a végén ez is eltűnik, amikor elmondja, hogy mi dolga volt ott Aaronnak vele. Egyszerűen csak szeretném, ha végre egy normális tinédzser életét élné ahelyett, hogy ilyenekbe folyik - megint - bele. Inkább nem kommentálom, nem akarok bele menni, bele folyni, mert ha Aaron akarta volna, hogy segítsek, akkor hozzám is fordul. Haza érve még nem kezdek bele semmibe, mert Aviva egy hosszú ölelést igényel, én pedig nagyon szívesen adok neki. A karjaimba zárom, elrejtem és védem a világtól, aztán felhozom neki, hogy át is melegítheti magát. Mikor ebbe bele megy és elenged, neki állok mindent összekészíteni, megcsinálni. Kandalló, leves, mosás, minden. A főzés közepén jön ki a fürdőből, már a lépteit is hallom. Apró kezek ölelnek át hátulról. Megsimogatom őket, aztán amikor elenged, még felemelem az illatos kezét, hogy csókot adjak rá. Oda pillantva látom a vörös szemeit, amitől görcsbe ugrik a gyomrom. Halk szusszanással karolom át és húzom oda magamhoz, míg befejezem a levest. Amint ezt megtettem, és kényelmesebben ruhát veszek fel, mackónadrágot és laza pólót. Az melegséggel tölti el a szívem, hogy Viva is az én pólóm vette fel. Előkészítek mindent, aztán várom a hölgyet a személyes kuckójába. Amikor jön és az ölembe helyezkedik, átkarolom, tartom, körbe ölelem a pokróccal is, de úgy, hogy az evést ne akadályozzam. Amikor felkínálja a levest, mosolyogva megrázom a fejemet. - Nem, köszönöm. Ez most a tiéd. - mondom, és a fejére csókolok. Figyelem, ahogy élvezettel eszik, aztán ha befejezte, elveszem tőle a tálat és arrébb teszem. Újra köré fonom a karjaim, a pokróccal betakarva, mintha szárnyak lennének. A fejét a nyakamhoz húzom, rá hajtom a sajátom és csak simogatom, ahol érem. - Szeretlek téged. Nincs semmi a világon, ami ezen változtathatna. - dörmögöm halkan, míg hátam a kanapénak támasztom. - Nem tudom, hogyan tegyem neked könnyebbé. Akarsz beszélni róla? - dörgölöm arcomat a fejéhez, majd adok rá egy csókot. Az sem baj, ha nem akar mondani semmit. - Csendben is ülhetünk, ha inkább arra vágysz. - mondom a tüzet figyelve magunk előtt, továbbra is, szüntelenül simogatva ujjbegyeimmel, ahol elérem az ölelés közben.
Vendég —
Axel&& Aviva
Örülök annak, hogy nem kell helyt adnom egy korábbi félelmemnek, nem kell beszámolnom a részletekről és így nem is megyünk bele abba, mit, hogyan és mennyit is csináltam régen. Még mindig félek egy kicsit attól, hogy mi lenne, ha a részleteket is tudná, mert hiába beszélt a lelkemre Módi és rángatott ki abból a beteges körforgásból, ő és Axel nem egyformák, és a világot sem ugyanúgy látják. Inkább nem kockáztatnám, hogy meglássam, hogyan néz rám utána, és ebben ő maga van a segítségemre, mert inkább elvicceli a dolgot, amiben partner is vagyok. A megjegyzésére rámosolygok, és mind a mosolyomba, mind a pillantásomba költözik egy kis huncutság. Bár alig néhány órával ezelőtt erre még biztosan valami olyan választ adtam volna, amitől utána le kellett volna húznia az ablakot, most ehhez még nem érzem elég komfortosan magam, beérem azzal, hogy a tekintetem és a mosolyom üzenjen neki. Az ő állatkerti történetük aztán jócskán eltereli a figyelmem mindenről, a szerencsétlenül járt tolószékes nyugdíjasnál már a számat kell fognom, hogy ne nevessem ki túl ízléstelenül. Aztán Axel azt mondja, még a végén Aaront is betették volna a csimpánz mellé, én pedig nem tudom megállni, hogy ne csapjam le a labdát. – Végül is, elmondásod szerint könnyen beilleszkedett volna, nem? – kérdezem nevetve. Na nem mintha ilyesmit kívánnék Aaronnak, de azért tény, hogy elképzelem a jelenetet. Így legalább vidám tudok maradni. Ezen az is segít, hogy megbeszéljük, a következő állatkerti látogatásom vele lesz, és szórakoztatási célból, a randi szóra pedig pont úgy mosolyog rám, ahogy én is érzem magam. Amikor azt mondja, szeret velem randizni, a pillantásomba a boldogság mellé újra beköltözik a szerelem is, mosolyogva hajolok oda hozzá, hogy meg tudjam csókolni a vállát, miközben hüvelykujjammal a kezét is megsimogatom, amit épp szorongatok. Eddig minden randink varázslatos volt, nem hiszem, hogy valaha is lesz kivétel ez alól. Ezután viszont beszámolok neki Aaron látogatásáról, de utólag már nem vagyok benne biztos, hogy jól tettem-e. Hiába mondom el, milyen pozitív meglepetés volt a viselkedése és minden más is, igazából nem mond semmit, sőt, amikor a látogatás célját is elmondom, látom megfeszülni az állkapcsát is és hallom azt a halk sóhajt. Inkább nem kérdezek rá, mi a baj, mert ha nem akar semmit hozzáfűzni, akkor nem akar... Én mindenesetre nem látom olyan sötéten a helyzetet. Egyszerűen csak bízom abban, hogy bármit is tesz, olyan okosan fogja csinálni, mint ahogy hozzám is eljött, és hasonlóan nem fér majd segítséget sem kérni. Értem, ha aggódik, de hiszek abban, hogy ha ésszel indítja el ezt a dominót, előbb kapják el azokat a faszkalapokat, mint hogy ők lépni tudnának. Mivel perceken belül oda is érünk a kabinhoz, már én is inkább ezzel foglalkozok. Kiengedem hátulról Skyggét, aztán bevisszük a cuccokat is a házba, én pedig nem is igazán várok, mielőtt újra teremtenék magamnak néhány megnyugtató percet. Axel nem is kérdez semmit, egyszerűen csak szorosan a karjába zár, én pedig lehunyt szemekkel bújok az ölelésébe, köré fonva a kezeimet, megkapaszkodva a pólója hátuljában. Mélyeket lélegzek, magamba szívom az illatát, és csak hagyom, hogy átjárjanak azok a gyógyító érzések, amiket egy ilyen egyszerű pillanat is elő tud idézni bennem. Percekig nem is mozdulok ebből a helyzetből, csak akkor mozdítom meg a fejem és nyomok egy csókot a mellkasára, amikor már úgy érzem, egy kicsit rendben leszek. A hajamra mormolt szavakra aprót bólintok. – Az jól fog esni – nézek fel rá a hajamra adott csók után. Azt már nem teszem hozzá, hogy egyébként is túl mocskosnak érezném magam zuhanyzás nélkül, inkább csak puhán az arcára simítok, ahogy hozzám hajol egy finom csókra. Halványan mosolyogva simogatom meg az arcát, míg szemeinek megnyugtató kékjét figyelem, aztán még egy apró puszit nyomok az ajkaira, mielőtt teljesen elengedném. A fürdő felé veszem az irányt, és ekkor már kitérek a táskák felé is, kiveszem belőle a ruhákat és törölközőket, hogy aztán a fürdőszobában bedobjam őket a mosógépbe. A saját magamról lehúzott ruhákat is melléjük teszem, de még nem indítom be a gépet, hogy Axel ruhái is bekerülhessenek majd. Viszonylag hosszú ideig vagyok a zuhany alatt. Forró vízben fürdök, mintha csak fertőtleníteni akarnék, és mindenhol, ahol az a faszkalap hozzám ért, ugyanúgy dörzsölöm át magam, ahogy a régi szép időkben: míg a végén már nem tudom eldönteni, hogy a dörzsöléstől, vagy a víz forróságától vált-e vörössé a bőröm. Amikor közben megérkeznek a csendes, beletörődő elkeseredettség könnyei, csak hagyom őket lefolyni az arcomon és elkeveredni a vízzel, mielőtt még egyszer alaposan megmosnám magam mindenhol, a hajamat sem hagyva ki. Csak akkor zárom el a vizet, amikor már nagyjából tisztának érzem magam, de a tükörbe nem nézek bele még úgy sem, hogy a pára egyébként is eltakarná a tükörképemet. Megtörölközök, áttörlöm a hajamat, aztán a törölközőt magam köré tekerve megyek ki a fürdőből. A kandallóból addigra már érzem az éledő, kellemes meleget, és nem tudom nem megmosolyogni a konyhában serénykedő Axel látványát, amitől felmelegszik a mellkasom is. Skyggét nem látom, amiből úgy sejtem, kapott némi nyalánkságot, amin épp odakint nyammog. A hálószobába megyek, felöltözök, egy kényelmes otthoni leggingset veszek fel, és nem állok ellen a kísértésnek, hogy a sajátom helyett most Axel egyik pólójába bújjak bele. A hajam megszárításával nem is vesződök, már úgyis kellemes idő van idebent, inkább csatlakozom Axelhez a konyhában. Odalépek mögé, átölelem, megcsókolom a hátát, aztán csak azért engedem el, hogy ne akadályozzam semmiben, inkább apró mosollyal az ajkamon, hálás, szerelmes pillantással figyelem. Persze ha tudok neki segíteni valamiben, akkor rendelkezésre állok, de ha nem engedi, nekem az is elég, ha nézhetem őt. Ez akkor sem változik, amikor a leves kész, és ő már a helyszínt készíti elő serényen; nem tudok nem mosolyogni, látva, milyen gondosan helyezi el a párnákat, a takarót, majd saját magát is. A mellkasomat szinte szétvetik az érzéseim, amelyeket a törődése ébreszt bennem, és ismét eltűnődöm azon, vajon mivel érdemeltem ki őt. Amikor kész a kuckóm, nem is vesztegetem az időt, hogy elfoglaljam benne méltó helyem. Jól esik a kandalló melege, a takaró, de a legjobb az egészben mégis a vőlegényem. Elhelyezkedek az ölében, és mielőtt a levesért nyúlnék, egy kicsit újra hozzábújok, kiélvezve a pillanatot. – Úgy érzem magam, mintha valami hercegnő lennék – vallom be egy kis mosollyal, fejemet nekidöntve az állának, magamba szívva az illatát és a közelségét. – Köszönöm. Te vagy a legjobb dolog az életemben – suttogom aztán neki halkabban, de annál komolyabban. Kevésnek érződik egy köszönöm mindazért, amit tesz értem, azért, amiért így törődik velem és szeret engem, de talán a következő szavak már jobban kifejezik mindazt, amit most érzek. Most különösen fényes csillagként ragyog a sötét égbolton az életemben, és ezért nem tudnék elég hálás lenni neki. Egy kicsit még kiélvezem ezeket a pillanatokat, de aztán nem váratom tovább a levest sem, kis helyezkedés után óvatosan magamhoz veszem a tálkát. Kíváncsian kóstolom meg, és már az első falat után felcsillanó szemekkel nézek fel rá. – Mmm, ez nagyon finom – mosolyodom el. Nem is emlékszem, hogy ettem-e már itt kifejezetten tradicionális ételeket, de akármilyen leves legyen is ez, az biztos, hogy finom. Az pedig, hogy Axel készítette el nekem, az érzelmi értékén is bőven dob. – Te nem kérsz? – kérdezem néhány falat után, és ha kér, akkor nagyon szívesen adok neki, óvatosan, megfújva, hogy ne legyen túl forró, és igyekezve úgy adni a szájába a falatot, hogy aztán ne a szakállán csorogjon le a fele.
Igyekszem felvidítani őt, vagy legalább elterelni a figyelmét. Az állatkert jó alap ehhez, a kérdésre elmosolyodom. - Azt hiszem a te fajta párducok mászási képességei máshogy élnek az emlékeimben, inkább ne keverjük! - göngyölítem tovább a poént, mielőtt elmesélném a Bergström család állatkerti sikerét. Egy kőkorszaki történethez nyúlok, miután elindultunk, és láthatóan tetszik neki a történet, a száját lefogva próbálja visszatartani a nevetést. A szavaira halkan elnevetem magamat. - Akkor be kellett volna vallani, hogy az öcsém volt a kezdőlökés a dominóban. A végén bezárták volna a csimpánz mellé őt is. - kuncogok. Aztán megbeszéljük, hogy ketten elmegyünk majd állatkertbe, és amikor azt mondja, hogy ez egy randi, akkor ugyan azzal a mosollyal nézek rá, mint amilyet vágtam, amikor korábban is a randi emléke jutott az eszembe. - Szeretek veled randizni. - jelentem ki kis mosollyal. Aztán felhozza az öcsémet, hogy meglátogatta őt, mire csak egy picit aggodalmas leszek. Rá kérdezek, hogy normálisan viselkedett-e, mert egyébként nem ez a főismérve, és amikor elmondja, hogy minden rendben volt, megnyugszom. Amíg el nem mondja, hogy miért kereste fel őt. Halkan sóhajtok. Hiába tűnik érettnek, ha azon ügyködik, hogy lecsukassa a bandáját, az felér egy háborús üzenettel... és őszintén szólva elegem van Aaron bandás ügyeiből. Ha felköltözünk Ramsundba, nem fogok tudni segíteni neki. Inkább nem is kommentálom az egészet, mert csak a méreg szólna belőlem. Egyébként is a kabinhoz vezető útra fordulok, és arra koncentrálok. Elérve a házhoz Aviva kiszáll, kilencedik Skygget, kiveszi a táskákat. Én kiszállás után előre húzom neki az ülést, hogy ha legközelebb ő vezet, akkor ne kelljen foglalkoznia vele. Becipelem a zacskót, a maradék táskát hátulról, aztán lerakva azokat Viva már lép is hozzám. Magamhoz ölelem, elrejtem a karjaim közé, csókot adok a feje tetejére, és az államat is rá helyezem. Addig ölelem, amíg csak szüksége van rá. - Szárítkozz meg. Ha kell, tusolj le még egyszer, hogy átmelegedj. - mormolom a még mindig nedves hajára. Adok rá ismét egy csókot, és ha elenged, akkor lehajolva hozzá az ajkára is. Először a kandallóba gyújtok be, hogy tudjon melegedni, aztán neki állok megcsinált a bacalao levest. A hal egy részét Skyggenek vettem, amit meg is kap, mert már a pult környékén sunnyogott, de aztán már csak a főzéssel foglalkozom. Zöldséget és halat pucolok, szeleteket, hamarosan azért fő a leves. Szerencsére nem nehéz a recept, a maradék dolgokat el is teszem amiket vettem, és hozok még kintről fát. Egy vastag pokrócot is előkészítek. Amikor elkészül a leves, átöltözöm, bár már majdnem megszáradt mindenem azóta, de még is kényelmesebb így. Ha addig Viva elpakolta a ruhákat a táskából, akkor azzal nem foglalkozom, de ha inkább velem volt a konyhában és nem csinált vele semmit, akkor én teszem be a mosógépbe a dolgokat és indítok el mosást. Amikor meg van ez is, egy mély tálkába szedek a gőzölgő levesből, teszek a tűzre a kandallóban, leteszem a párnákat a kanapéról a földre, aztán elkezdem összeállítani a "Viva-kuckót". Leülök a párnára, úgy helyezem törökülésbe a lábaim, hogy le tudjon ülni az ölembe, körbe tekerem magunkat pokróccal, de úgy, hogy tudja enni közben a levest. A kandallóban közben ropog a tűz, és remélem ez elég lesz, hogy megnyugodjon.
Vendég —
Axel&& Aviva
Újra és újra bebizonyosodik, hogy nekem nem terápia kell, nem gyógyszer, sem semmilyen csodakezelés, csak... Ő. Nem gondolok arra, hogy emiatt valószínűleg könnyebb lett volna kikecmeregnem a gödörből Izrael után is, mert nem akarok a múlton keseregni, különösen nem most. Már nem számít. Az a fontos, ami most történik, és ahova tartunk, de a történtek után egyébként is be van még szűkülve kissé a tudatom, ezért csak arra koncentrálok, hogy minél hamarabb a kabinba érjünk, ahol újra nyugodtnak érezhetem majd magam, és hogy Axelt végig a közelemben tudjam, mert attól biztonságban érzem magam. Megérinti a szívem a törődése, hogy tényleg siet a boltban is, mert ő is érzi, hogy mire van szükségem. Aztán ahogy elindulunk, még arra is figyel, hogy igyekezzen elterelni a figyelmem - sikeresen. Amikor a tolószékes nyugdíjasról mesél, szabad kezemet a számra szorítom, a szemeim nagyobbra nyílnak, de a hangokból ítélve egyértelmű, hogy a nevetésemet próbálom elnyomni. – Részesedést kellett volna kérnetek a videó miatt – jegyzem meg még mindig a nevetésemmel küszködve, pedig igazán nem lenne szabad kinevetnem szegény nyugdíjast. Aztán ő kérdez engem az állatkertekről, és azt hiszem, nem kell neki nagyon magyaráznom a válaszomat, de újra apró mosolyt csal az arcomra, hogy igyekszik ezt elviccelni. Aztán tényleg elvicceli a zsiráfos példával. Játszhatnám a sértődöttet, de a nevetése hangja beragyogja a szívemet és feltölt élettel, ezért eszemben sincs megállítani őt ebben. Inkább beszállok a játékba magam is. – Láttál te már párducot zsiráf nyakára mászni? – kérdezek vissza egy kis mosollyal. Ha jól emlékszem, egyszer a vadmacskákhoz hasonlított, szóval a párduc helytálló lesz. Végül azért megválaszolom az eredeti felvetését is, nem feledkezem meg róla, a válaszára pedig visszamosolygok rá. – Akkor ez egy randi – jelentem ki. Már ettől a gondolattól is jobban érzem magam egy kicsit, hiszen az eddigi randevúink is mind maradandó, szívhez szóló emlékek maradtak. Aztán a hegyi útra érve a kezdeti sztori miatt a gondolataim visszakanyarodnak Aaronhoz, és megemlítem Axelnek a látogatását, ami végül meglepetésként éri. Először be sem fejezi a kérdést, aztán mindjárt arra kérdez rá, hogyan viselkedett, én pedig igyekszem gyorsan biztosítani erről. – Abszolút. Meg is lepett, hogy mennyire az volt, de tényleg, nem vitatnám ezt el tőle. Egyszer sem vesztette el a kontrollt, nem volt hozzám rossz szava, nagyon jól tudott már uralkodni az érzelmein ahhoz képest, amire emlékeztem. Még enni is hozott nekem – magyarázom neki hosszan, mosolyogva, hadd legyen csak büszke az öccsére. – A segítségemet kérte, egyébként, de ne gondolj semmi rosszra. Azt hiszem, elkezdte használni a fejét, azt tervezte, hogy fel fogja jelenteni a régi bandája egy részét, azokat, akik neki is ártani akartak. Bizonyítékokat gyűjtött ellenük, én pedig próbáltam tanácsokkal ellátni, és segítettem neki megszerezni egy felvételt – osztom meg vele a továbbiakat is, és újra az arcomra költözik egy kis mosoly. – Nem tudom, azóta hogy halad ezzel, de nagyon érettnek és megfontoltnak tűnt. Remélem, sikerrel jár – teszem még hozzá. Mire a kis mese végére érek, jóformán ott is vagyunk a kabinnál. Megvárom, míg Axel beáll a pajtába, aztán kiszállok, és mivel Skygge az én oldalamon van éppen hátul, kiengedem őt is. Összeszedem a cuccait az ülés elől, aztán ha kell Axelnek segítség hátul, segítek neki, ha nem, akkor csak előre megyek nyitni az ajtót. Amint az bezáródik hármunk mögött szinte fellélegzem, nincs is erőm most a táskákhoz lépni, pedig ki kéne szedni belőlük a vizes cuccokat, de... inkább megvárom, hogy Axel letegye a boltból szerzett zacskót a konyhában, aztán odalépve hozzá magamhoz vonom egy ölelésre. El akarok egy kicsit bújni az illatában, a karjaiban, itt, végre az otthon nyugalmában és biztonságában.
I won't soothe your pain I won't ease your strain You'll be waiting in vain I got nothing for you to gain
Meg sem fordul a fejemben az edzőterem még annyira se, hogy nem fogunk oda visszamenni soha. Annyira sokadlagos kérdés jelenleg a fejemben, annyira rohadtul leszarom azt a helyet, hogy az el sem mondható. Csak is Viva, az ő jóléte lebeg a szemem előtt, és az, hogy minél hamarabb olyan komfortos környezetbe helyezhessem, ahol aztán tényleg meg tud nyugodni. Habár ehhez az volna a legjobb, ha nem állnánk meg úton haza, de ha enni akarunk valamit, akkor muszáj. Miattam és a semmilyen hangulatom miatt így is túl sokáig húztuk a dolgot, most már muszáj bevásárolni, és habár látom rajta, hogy ez az ötlet a legkevésbé sem tetszik neki, ő is tudja, hogy muszáj. Az elkeseredett, félő arckifejezése egyszerre kelt bennem ösztönt arra, hogy most azonnal védelem alá vegyem és meggondolva magam tovább menjek, és közben elolvasztja a szívemet. Még is tudom, hogyha most nem vásárolok valamit enni, akkor később meg fogjuk bánni. De elenged. A csókot viszonozza, nagy nehezen elenged, én pedig kishíján szaladok, hogy teljesítsem az ígéretemet. Bevásárolok, kisietek a kocsihoz, aztán már indulunk is tovább. Úgy tűnik a jelenlétem sokat segít, ismét mosolyog, amikor felvázolom neki a terveimet, aztán felhozom, hogy van egy vicceske sztorim, ha érdekli. Elkezdem mesélni neki, amikor rá kérdez, aztán szerencsére fintorgás és undor helyett nevetést csalok elő belőle, ami mosolyra késztet engem is. - Hát... egy tolószékes nyugdíjast eltalált a csimpánz, és az orrára ragadt a piszok, de közben meg videóztak is, szóval amolyan vírus videó lett abból, ahogy a majom eltalálta. - harapom be az alsó ajkam, hogy ne nevessem el magam hangosan. Aztán a kérdésemre, hogy volt-e már állatkertben megkapom a választ. Mondjuk ráncolom kicsit a homlokom. - Wow, és melyik állat volt ennyire veszélyes? - viccelem el egy kicsit a dolgot, hogy könnyebbé tegyem a témát és a beszélgetést. Aztán ez annyira jól sikerül a magam részéről, hogy elkezdek vigyorogni. - Elképzelem, ahogy elkezded meg mászni egy zsiráf nyakát, mint egy fát, csak hogy el tudd vágni a torkát. - nevetem el magamat a képre, amit magam elé vetítek. Miután kinevettem magam, kicsit megköszörülöm a torkom, és rá mosolyogk. - Akkor majd elmegyünk, ezúttal szórakozásképpen. - mosolygom rá. Miután kiérünk a városból, és a zoo témán is fél lépéssel túl vagyunk, felhozza, hogy Aaron meglátogatta őt a kabinban. Homlok ráncolva nézek rá, majd vissza az útra, és ismét rá. - Nem említette, el volt foglalva azzal, hogy apánkat készítse ki. Mit..? - akart? Csináltatok? Mondott? Igazából azt se tudom, hogy melyik kérdést tegyem fel elsőnek. - Remélem, normális volt veled? - jön végül az első kérdés ismét egy pillanatra rá nézve, majd vissza az útra. Lassan fel is kanyarodok a földútra, amely a kabinhoz vezet.
Ajánlott tartalom —
Aviva & Axel - Some things don't change and some things do
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 66 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 66 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.