M E T A N O I A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

new foundations

Anonymous

Vendég —
Kétség sem férhet hozzá, hogy a tanítás távol áll a kedvenc elfoglaltságaim hosszú jegyzékétől. Holott a látszat ellenére nem lehet rám azt mondani, hogy otthon töltöm minden szabadidőmet, és tanulok, olvasok, néha megnézem a híradót, és a többi, és a többi. Sokkalta mozgalmasabb életet élek, mint azt az egyetemen bárki gondolná. Vegyük rögtön azt, hogy ott a szekta, aminek a vezetése hamarosan rám fog hárulni - nem igazán kívánom a hátam közepére sem, ami azt illeti, mégsincs túl sok választásom, már szinte születésem pillanatában megpecsételték a sorsomat. Holott korántsem én vagyok a megfelelő ember erre a posztra. Ezért is választottam magam mellé egy olyan nőt, akiben látok potenciált, és ha szerencsém van, akkor egy kis érzékenyítést követően átpasszolhatom majd neki a felelősséget. Nem azért, hogy utána minden energiámat a tanításba fektessem, de szú mi szó, az egyetem támogatása sokat segít a kutatásaimban. Utaznék is sokat a téma iránti hódolatom miatt. Addig viszont valahogy ki kell bírnom az elkövetkezendő hónapokat, éveket? Nem tudom, mások nem is sejtik, hogy mi van készülőben.
Viszont engedjetek meg nekem egy elengedhetetlen magyarázatot. Miért is gondolkodok én erről ennyit, amikor hallgathatnám helyette Thyra kétség kívül érdekes, engem azonban hidegen hagyó történetét arról, miért is ilyen tiszta és szennyeződésmentes a bőre. Kérdem én: rajta kívül ez kit érdekel? Miért feltételezi bárki, hogy egy tanárának kell erről beszámolnia, aki bár nézhet ki jól, akkor is a tanára. Annak idején mi is csorgattuk a nyálunkat. Igen, egyértelműen, de mindezt a leghátsó padsorban tettük, ahol már az illetékes tanárnő szemeit nem szúrhatták ki a hosszabb-rövidebb dárdák. Az esetek többségében a fiúk sem akarták, hogy a nadráguknak baja essék, inkább egy kis zipzáros megoldással enyhítettek a kínjukon. Bevallom, soha nem tartoztam közéjük. Én csak és kizárólag a látványnak éltem. Mindenben megvan a varázslat, és néha felesleges azt megbecsteleníteni, elkergetni magunktól.
Bezzeg Selmát és a bandáját minden erőmmel szívesen kergetném ki a campusról is akár. Mégis valami azt súgja, hogy helyesebb volna nekem viharozva távozni, de ilyenkor sajnos minden lélekjelenlétem kikapcsol az unalom és megvetés miatt, amit feléjük tanusítok. Általában egy kósza ajtócsapódás rángat ki ebből az állapotból, most azonban ez hosszú percekig elmarad. És végül a megmentőm nem is egy lelkesen távozó diákom képében eszkalálódik, sokkal inkább a már fentebb emlegetett nőben, akinek szeretnék nagyobb jövőt biztosítani, mint a "first lady" lét.
Amikor a terembe lép, rászegezem a tekintetem. A három helyett dupla annyi gráciának fel sem tűnik a körülöttük lévő levegő intellektuális felemelkedése, én azonban mérföldekkel okosabbnak érzem az egyetem intézményét. Kár, hogy ezt nem egy kósza vendéggel, hanem saját diákjaink fejlesztésével lenne illendő elérni.
A kérdésére érkező felháborodás nem lep meg. A kérdés talán egy fokkal jobban, de a kezdeti lelkesedésem a szabadulás iránt gyorsan elillan. Félre kell söpörnöm, hogy ne csak egy, de mind a két felekezeti csoportom elhiggye, ideje távozni uruk színe elől. Helyette Else közeledése már sokkal nagyobb sikernek örvend. A lányok lassan messzebb szivárognak tőlem - illetve inkább a váratlan behatolónktól.
- Ugyan, nincs még akkora szakállam. - az egyik lány Selma bandájából hangosan felnevet a válaszra, míg a többiek lesújtó pillantással jutalmazzák. Nem csak Selma úrnő, de a rivális Thyra szultána és összes alattvalója egyaránt. Micsoda gyönyör végre ezt látni.
- A lányok éppen indulni akartak, drágám. Ne félj, hamarosan csak a tiéd vagyok! - érintéseire válaszul arcon csókolom, és miközben fordulok vissza az asztalon lévő papírjaim felé, végigsimítok a nő derekán - talán egy pillanatra lejjebb is kalandoznak az ujjaim. - Jövő hétre egy tíz oldalas értekezést kérnék a vikingek szakállát övező hagyományokról és legendákról, addigis... - hónom alá csapom a dossziémat és a telefonomat - további szép napot! - Else dereka felé nyúlok, átkarolom, és a folyosó felé veszem vele az irányt, és már faképnél is hagyjuk a lányokat. A szobám szerencsére egészen közel van, mégsem engedem el derekát addig, míg be nem csukom magunk mögött az ajtót, amin előreengedem.
- Elfelejtettem említeni, hogy a különóráim rendszeresen elhúzódnak a... hallgatói kérdések miatt. - lepakolok az asztalomra miközben a kanapé felé intek. Foglaljon csak helyet, szerencsére bőven van lehetősége, bár azért sem hibáztatnám, ha állva maradna. Merőben bizarr jelenetnek lehetett szem- illetőleg fültanúja. - Sajnálom, hogy ezt át kellett élned, ezzel együtt pedig köszönöm a frappáns belépőt, életet mentettél vele. Mesélj egy kicsit a napodról, hogy ne csapjunk bele ilyen hirtelen a mai témánkba. - addig talán sikerül rendezni mindkettőnknek a gondolatait. Az elmémre ráfér a frissítés.
Vissza az elejére Go down
Anonymous

Vendég —
Tell me things If there is no truth, then there will be no equality. No equality, no justice. No justice, no peace. No peace, no love. No love, only darkness.
A cigaretta bűzét és a tiszta dohány ízét sosem kedveltem különösebben. Annak ellenére, hogy a jointot nem vetettem meg, most úgy döntöttem, totálisan ráérek az előtt, hogy betenném a lábamat az egyetemre. Az idő pénz volt, nekem ma pedig annyi időm volt, hogy bűbájos kisasszonyként ráértem elkésni, pontosan emiatt szálltam ki az autóból, hogy aztán lassú mozdulatokkal rágyújtsak és mélyre engedjem a tüdőmben a füstöt, engedve, hogy valamennyire lenyugtassa a háborgó gondolataimat a fű, lezsibbassza a végtagjaimat és az idegrendszerem is a helyére csússzon vissza, oda, ahova való volt; mintha csak a háborgó tengert akartam volna lenyugtatni. Hosszan lélegeztem be a levegőt, miközben figyeltem a mellettem elhaladó diákok hadát, akiknek hol felcsillant a szeme a fű szagától, hol elhúzták a szájukat és úgy megnéztek, mintha legalább ádámkosztümben lettem volna. Nem zavart különösebben a pucérság, de az eltelt kétszáz évben pontosan tudtam, hova illett nem felvenni semmit sem. Nem volt időm átöltözni, pedig megtettem volna, mert Inge nem érdemelte meg az eddigi találkozásaink alapján, hogy azt az Elset lássa, aki ma voltam a bírósági jelenésemet követően. Bíborszínű tűsarkú cipő, tengerészkék ceruzaszoknya és fehér ing, melyet a szoknyába tűrtem és a mai rekkenő hőség miatt az ujjait feltűrtem a könyökömig. Három gombot kigombolva láthatóvá tettem a melleim feletti tetoválásomat, nem mintha a karjaim vagy a lábszáraim mást, visszafogottabb nőt hirdettek volna.
Hazudnék, ha azt mondanám, megértettem Ingét. Hazudhattam volna, hogy mindenben egyetértek vele, de ez lenne a leginkább meglepő dolog. Én és az egyetértés - lehetetlen küldetésnek tűnt, amit már ismertek és értettek a legközelebbi hozzátartózim - talán pont emiatt volt annyi vitám apámmal, amiről nem tudott sokszor sem anyám, sem a húgom. Mert hiába tiszteltem apámat, ha az ideológiája olykor sántított és nem az az ember voltam, aki kérdések és gondolkodás nélkül bárki mögé beállt asszisztálni. Csalódottan szívtam meg a jointot, konstatálva, hogy sikerült szűrőig szívnom, de az a minimális idegesség, ami az Ingével kapcsolatos találkozásomat jelezte, nem szűnt meg. Felsóhajtottam, mielőtt megindultam volna, csak hogy a legközelebbi kukánál elnyomjam a csikket. A táskámat az autóban hagyva csak a legszükségesebbek maradtak nálam; a lehalkított telefon és a kocsikulcs. Gyors, határozott léptekkel szeltem át a parkolót, mentem keresztül a kisebb parkon, hogy elhúzzam a számat az impozáns épület láttán. Nem, egy kicsit sem fordult meg a fejemben, hogy mégsem jelenek meg... ugyan, dehogy. A szokásosnál érdektelenebb arckifejezéssel parkoltam le a portás előtt, csak hogy kegyes szavakkal kérdezzek rá Renouf irodájára, merre is találom. A gyors eligazítást követően lejegyeztük, hogy én mégis ki fia-lánya-borja vagyok, aztán mehettem is utamra.
Minden ellenérzésem ellenére lendületes léptekkel kopogtam végig a folyosókon és lépcsőkön, ám mielőtt elértem volna a szobához, megtorpantam félúton az egyik teremből érkező viháncolás hallatán. Nem az a látvány fogadott, amire vártam, mert Ingét úgy vették körbe a lányok a pódiumnál, mintha ő lett volna a Megváltó. Összevontam a szemöldökeim nem tetszően, és mielőtt meggondolhattam volna, a lábaim megindultak ismét, csak hogy az ajtóhoz legközelebb eső asztal tetejére kényelmesen rácsúszhassak a fenekemmel, jobb lábamat átvetve a balon, egyenes háttal néztem végig ezt a furcsa és ostoba jelenetet. Inge úgy tűnt, sütkérezett a lányok túllelkesedő figyelmének kellős közepén, de volt egy sanda gyanúm, hogy mégsem volt ez igaz. A szája nem mosolygott, a vonásai nem a kényelmességről árulkodtak, sokkal inkább juhászként kiterelte volna a fiatal csitriket az ajtón - vagy csak beképzeltem volna mindezt? A fennhéjazó nevetésre elhúztam a számat, a teljesen felesleges kusza flörtölő megjegyzésekre felsóhajtottam és a lelkes kérdésekre pedig elmosolyodtam  gúnyosan. Vajon az, aki inkább távol volt mindentől és mindenkitől, mennyire kedvelheti, ha a nyakába lihegnek egyszerre hatan? Oldalra döntöttem a fejemet, elgondolkodva azon, hogy Inge valaha is részt vett-e orgiákban... Magamat szórakoztattam ezen gondolatokkal, amire csak sikerült elmosolyodnom - könnyedén, engedve annak a bódultságnak, amit a korábbi joint hozott el számomra.
Egyetlen illanó másodpercre elnémuló társaság csendjét kihasználva köszörültem meg a torkom, hogy még mindig az asztalon ülve maradva a pillantásom csakis Ingére irányulva őt figyeljem.
- Végeztél a szektaalapítással, Inge? Vagy esetleg szeretnél véráldozatot a lányoktól is, hogy hű szolgáid legyenek? - tettem fel a kérdésemet, amire megkaptam a gyilkos pillantásokat egynémely lánytól. Volt, amelyik felhördült, volt, aki kikérte magának és volt, akitől egy "ez meg ki a franc?" kérdés hangzott el. Ha tudták volna, hogy félig-meddig igazak voltak a szavaim és hogy gondolkodás nélkül képes lettem volna arra, hogy véget vessek az életüknek, nem háborogtak volna ennyire. Mégsem voltam agresszív. Nem akartam magamnak több figyelmet, mint amit a kérdésemmel megszereztem. - Hívhatlak a norvég Jézusnak? - tűnődtem hangosan, lecsúszva az asztalról is, közelebb lépve a hetes fogathoz, de leginkább Ingéhez. Most, a tűsarkú cipőimbe pakolt lábakkal már nem is tűnt olyan óriásnak. Még mindig magasabb volt nálam, de már nem Góliátként néztem rá.
- Folytassam még, vagy esetleg keresünk valami... privátabb helyet, ahol nem zavarnak meg minket? - újabb kérdés, már-már gyengédnek is beillő szavakkal. Az ujjaim lázas érintéssel csúsztak végig Inge alkarján, a csuklójától felfelé, felpillantva a szemeibe, hogy valahol a felkarja környékén eleresszem őt. Csak játszottam vele, mert volt közönség, és tudnia kellett, miért is csináltam. Miért pont itt és miért most. Nem kellett volna hozzáérnem. Nem kellett volna ezt tennem, és mégis megtettem. Mert megtehettem. És pontosan ezért csúszott végig a nyelvem lassan az alsó ajkamon is, miközben Renouf szemeibe néztem.
Meddig mehettem el anélkül, hogy az orromra koppintana?
Emme

Vissza az elejére Go down

new foundations
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
M E T A N O I A :: Valhalla csarnokai ;;-
Ugrás: