“say you're there when I feel helpless, if that's true, why don't you help me? it's my fault, I know I'm selfish, my soul is jealous, it wants love, but I reject it  
Axel&& Aviva
Nem könnyű, de végül hosszas, kétségbeesett szerencsétlenkedés után sikerül mégis összekaparnom magam legalább annyira, hogy el tudjam mondani azt, amit el akartam. Egészen büszke vagyok arra, hogy végre sikerül mindent értelmes mondatok formájában a tudtára adni, de sajnos sovány vigasz ez mindamellett, amit egyébként érzek. Talán akkor voltak utoljára ennyire elevenek ezek az érzések, amikor még... a legelején voltam, a gödör legmélyén. Most pedig ismét ott érzem magam. Tudom, hogy nem vagyok jó ebben, sosem voltam jó sem a szavakkal, sem az érzésekkel, most mégis megpróbálom... valamennyire átadni neki azt, ami bennem volt, ő viszont Uzi említésére egyszerűen csak elfordítja rólam a tekintetét. Még én is hallom, hogy ennek láttán megtörik egy kicsit a hangom, de befejezem a gondolatot, még akkor is, ha egyébként talán nem is kíváncsi rá. A tekintetem az asztal lapjára fordítom, halkan teszem hozzá, hogy én ennyit akartam neki elmondani, jelezve, hogy ha ez így elég is volt, akkor... Nem is tudom. Elküldhet. Elköszönhet. Az eredeti terveimben ugyan az is szerepelt, hogy a saját sérelmeimről is beszélek, nem a fejére olvasva őket, csak... elmondva a saját történetemnek azt a részét is, de most valahogy értelmét veszíti az egész. Talán meg sem hallaná. Mintha egy örökkévalóság telne el, míg csak a tekintetét érzem magamon, de csak akkor emelem fel újra a fejem, amikor meghallom a hangját. Már az első mondatával olyasmit vetít előre, ami egyértelművé teszi, hogy nagyon súlyosan félreértette ezt az egészet, mégsem tudok - és igazából még nem is akartam volna, amíg nem fejezi be - ellenkezni, mert úgy mondja ki az "elkábítottál" szót, hogy a szemeim úgy rebbennek meg, mintha pofon vágott volna. Nem azért, mert nincs igaza - azért, mert igaza van. Hallgatom őt, nem vágok közbe, mert ő is végighallgatott engem, és én is szeretném ezzel megtisztelni, még akkor is, ha egy részletet - a legfontosabb részletet - egyértelműen nem érti. Amikor feláll a székből, egy kis értetlenséggel figyelem, de ahogy odasétál hozzám és leguggol elém, érzem, hogy a szívverésem indokolatlanul magasra szökik. Nagyon szeretném megérinteni őt, ezért jobbnak látom, ha a kezeimen ülve maradok; nem akarok olyat tenni, amit nem lenne szabad. Pedig ahogy a tekintetünk találkozik, már nem a közönyt látom a szemeiben, hanem a szomorúságot, és iszonyatosan nehéz ellenállnom annak a zsigeri késztetésnek, hogy felemeljem a kezem és simogatni kezdjem az arcát, a haját, mint régen is, amikor vigaszra volt szüksége. De én most nem a vigasz vagyok, hanem a károkozó. Folytatja, én pedig hallgatom, még mindig nem szakítva őt félbe, csak a fejem kezdem rázni, bár magam sem tudom, melyik gondolat az elviselhetetlenebb: hogy azt hiszi, bárki is fontosabb lenne vagy többen érne nála, főleg Uzi, vagy az, hogy arról beszél, hogy meg akart halni. Nem tudom őt hibáztatni emiatt, mert én is keresztülmentem mindezen, amikor halottnak hittem, de sosem akartam tőle ilyesmit hallani... Érzem, hogy szúrni kezd a szemem, a torkomba gombóc nő, de próbálok uralkodni magamon, még ah borzasztóan nehéz is, mert én tudom, hogy megpróbáltam, ő viszont talán el sem hinné. A maradék erőm és kitartásom akkor szűnik meg létezni és ugrik ki az ablakon, amikor felemeli a kezét és megérinti, majd megsimítja az arcomat. Érzem, szinte hallom, hogy a szívem maradékai megrepednek, az arca elhomályosul előttem, és amikor azt mondja, sosem szűnt meg szeretni engem, érzem a forró könnycseppeket végigszánkázni az arcomon, bár az egyik oldalon nem jutnak sokáig a keze miatt. Nehéz eldönteni, melyik érint meg jobban: amit mond, vagy ahogy mondja. A könnyeim szelíden, hangtalanul csorognak a szememből, míg halk, kétségbeesett szavait hallgatom, de amikor azt mondja, hogy nem tud adni a szavamra, mert értelmét veszítette sok dolog, amit mondtam neki, akkor a visszatartott érzésektől feltör a torkomból egy halk, szenvedő hang. Még csak be sem fejezi a mondatot, hogy miért nem tudna velem lenni, hanem elhallgat, elenged, és még el is fordul tőlem. Próbálom visszatartani a könnyeimet, a halk sírást, még ha úgy is érzem ettől, hogy szétszakad a tüdőm és szétrobban a fejem. Szükségem van egy kis időre ahhoz, hogy meg tudjam állítani a némán csordogáló könnyeket, de aztán megtörlöm az arcom és az orrom és veszek egy mély, reszketeg lélegzetet. Felkelek a székről és közelebb lépek hozzá, de nem túl közel. Ha nem fordul felém, nem kényszerítem rá, hogy rám nézzen, viszont nem maradok tovább csendben. – Félreérted, Axel – kezdek bele halk, a visszafojtott sírástól kissé rekedt hangon. – Szó sincs arról, hogy bárkinek a szava többet jelentene a tiédnél. Hogy bárki többet érne nálad. Ez nem rólad szól, hanem rólam. A saját belső démonaimmal kellett és kell megküzdenem, de ezt nekem kell megtennem, még akkor is, ha igen, hatással vagytok és voltatok is az egyik vagy a másik oldalra. A te hatásodra felébredt egy olyan részem, amiről addig fogalmam sem volt, és ezt az oldalamat csak és kizárólag te tápláltad, te tetted egyre nagyobbá, de ettől még nem szűnt meg bennem a... régi Aviva sem. Az viszont nem olyasmi, amire büszke lennék, és ezeket a félelmeimet te is nagyon jól ismered, mert mindig őszinte voltam hozzád ezzel kapcsolatban. De a másik oldalamat... tényleg csak te éltetted. Ezt te is tudod. – A hangom elhalkul egy kicsit, mert nem szeretnék senki hibáztatni, nem akarom felemlegetni, hogy még az öccse is megkérdőjelezte, mégis miért van mellettem. Nem az a célom, hogy bárkire is rákenjem a felelősséget, csak szeretném, ha megértené. – Magamnak akartam bebizonyítani, hogy nincs igaza. Azt reméltem, hogy ha ezt meg tudom tenni, akkor neked sem kell többé bizonygatnod, hogy méltó vagyok hozzád, mert... mert elkezdhettem volna én is elhinni. De elbasztam – suttogom lehajtott fejjel. Tördelni kezdem magam előtt a kezeimet, aztán újra ráemelem a pillantásomat, ha hajlandó rám nézni éppen, ha nem. – Megpróbáltam – vallom be aztán halkan. – Egyszer majdnem sikerült... – Felsóhajtok és beletúrok a hajamba, de nem megyek bele a részletekbe, mert talán nem is lenne kíváncsi rá. Felidézem az utolsó perceinket a kórházban, és érzem, hogy a mellkasom ismét fájdalmasan szorul össze a gyomrommal együtt, a látásom pedig elhomályosodik. – Amikor a kórházban... – elcsuklik a hangom, ezért megköszörülöm a torkomat. – Amikor azt mondtad, hogy nem törődök senki mással, hogy nem érdekel senki saját magamon kívül, akkor őt igazoltad – lehelem a szavakat megtört szívvel. Ha eddig nem nézett rám, akkor ez az a pont, ahol ha kell, finoman kényszerítem is őt erre; szembeállok vele, de ha esetleg így sem nézne rám, akkor ezúttal én nyúlok az arcához és késztetem arra, hogy rám nézzen. – Komolyan gondoltad? Tényleg ennek látsz engem? Tényleg ezt gondolod rólam? – kérdezem könnyektől homályos szemekkel, halk és reszketeg, de annál határozottabb hangon. Tudnom kell, mert ha az vagyok a szemeiben, amit akkor leírt nekem, akkor nincs itt semmi keresnivalóm.
'Cause trying not to love you, only goes so far Trying not to need you, is tearing me apart Can't see the silver lining, from down here on the floor And I just keep on trying, but I don't know what for 'Cause trying not to love you Only makes me love you more
Skyggeröl könnyebb beszélni, mint bármi másról. Tudom, hogy rohadt nehéz,de ha már Aviva itt van, még se a kutyámról akarok beszélgetni vele. Vannak dolgok, amik jobban érdekelnek, például, hogy sikeresen felépült-e, vagy hogy biztonságban van-e. Kényelmetlen téma? Igen. De attól még, hogy minden úgy történt, ahogy, még mindig biztosra akarok menni vele kapcsolatban. Nem, nem követem mint egy predátor, de azt hiszem, ilyesmiben azért csak nem hazudna, és úgy tűnik nem is teszi. Az asztalnál nem vagyok biztos abban, hogy ugyan arra gondoltunk, amikor bocsánatot kértem, de látva a zaklatottságát inkább befogtam a számat és hagytam, hogy összeszedje a gondolatait. A várakozás feszültté tesz, rágyújtok és Skygget simogatva várakozok, miközben a szenvedését nézem. Mély levegőket vesz, vizet iszik, a kezére ül... Ha mindkét szememre vak lennék, akkor is látnám, hogy mi zajlik le benne. Hiába minden akaraterőm, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez színjáték legyen. Nem hiszem el, hogy bármivel kiérdemeltem volna, hogy ilyen csúfos gúnyt űzzön belőlem... Eszembe jut még a kiabálása a kórházban, és mire kontrollálhatnám, már meg is szaporodott a légzésem és feljebb ment a pulzusom is. Ez talán csak akkor rosszabbodik, amikor végre bele kezd és bocsánatot kér azért, amit tett. Némán nézem őt, próbálok nem arra a nyomorult szögre gondolni a szívemben, ami minden egyes lüktetés alkalmával elemi fájdalmat von maga után. Nézem a rám emelt, orgonaszínű íriszeket, amelyek eleinte furcsák voltak, majd gyönyörűvé váltak a szemeimben, most pedig elszomorítanak, még akkor is, ha továbbra is gyönyörűnek tartom őket. Akkor érzek egy erősebb frusztráltságot, amikor Uzit emlegeti és hogy hitt neki, én pedig ekkor töröm meg azt, hogy álljam a pillantását, és ismét a forgalmat kezdem figyelni. Nem értem, hogy érhetett egy olyan mocsok szava többet, mint az enyém, aki tisztában volt Aviva minden oldalával... Egyszerűen csak nem hittem el, hogy azt az oldalt, amit Uzi emberei ellen használt, majd nekem is közelebbről bemutatja. Nyelek egyet, hogy elűzzem a torkomba gyűlő haragot. Felidézem, hogyan csináltam ki a mocskot, és ez egy kicsit segít, de nem az alapvető problémán. Amikor azt mondja, hogy kvázi méltó akart lenni arra, ahogy tekintek rá, összeszorul az állkapcsom. Soha nem kértem tőle, hogy bizonyítson ilyet. Soha nem volt rá szükség. Amikor visszapillantok rá, némán figyelem őt, és azt, hogy most már nem tud rám nézni, csak lefelé, az asztalra bámulni, elhalkulva, hogy ő csak ennyit akart. És én mi a faszt akarok? Még én se tudom. Továbbra is ott vagyok ezen a mocskos pengeélen, hogy szeretem őt és vele akarok lenni, de közben nem akarom megkockáztatni, hogy ismét én húzzam a rövidebbet egy harmadik faszkalap miatt, aki vadászik rá. Nem tudom eldönteni, hogy ezen a rohadt mérlegen melyik oldalra billen. Talán nem is kell most döntenem. Úgy se tudnék. - Miután... Az ő szava többet ért neked, mint az enyém, és... elkábítottál... - mondom ki a szót keserűséggel vegyes undorral - ...úgy éreztem, hogy meghalok. - fejezem be a mondatot őt figyelve. - Minden, amit érted tettem, amit közösen tettünk, amit felépítettünk, mind... értékét vesztette. Mert Uzi szava többet ért, mint amit én bizonyítottam neked, míg együtt voltunk ez alatt az idő alatt. - mondom, és mély levegőt véve kelek fel a székből, hogy aztán a cigarettát a hamutálba téve lépek, majd guggolok elé. Mivel a kezein ül, egyik kezeimmel a térdeimre támaszkodok, és a pillantását keresem. Az enyémben láthatja azt a tanácstalan szomorúságot, amit érzek. Most engedem, hogy lássa, hogy tudja, hogy igazat beszélek. Nem mintha az én szavahihetőségem csorbult volna meg. - Amikor felébredtem, azt hittem meghalok. Meg akartam halni, mert elviselhetetlen volt a gondolat, hogy ő többet érjen neked, mint én. Csak azért vagyok még itt, mert van egy családom, akik nem engedtek el... - mondom halkan a szavakat, mintha csak attól félnék, hogy ismét összeroppanok az emlékek súlya alatt, mert kezdem érezni, hogy a torkom elszorul és ha már akarnék se tudnék máshogy beszélni, csak így. - Még is megpróbáltam hitelt adni neked és... Várni, hogy egyszer csak megjelensz a kikötőben és széttárod a kezed, hogy megmondtad, de nem jöttél. - nyelek egyet, és halkan megszívva az orrom nézek félre egy pillanatra, aztán vissza rá. Tudom, hogy ez a legrosszabb ötlet valaha, de halkan sóhajtok és nem állok ellen többé a gondolatnak. Balommal a székére fogok, jobbommal oda nyúlva meg fogom, és negsimítom az arcát szavaim közben. - Mindezek ellenére elviselhetetlen a gondolat, hogy meghalj, mert soha nem szüntelek meg szeretni téged. - vallom be suttogva, de ez a vallomás nem boldog, vagy megkönnyebbült. Nehéz és szomorú. Mondom és mély levegőt véve próbálom összeszedni magamat, de rohadt nehéz, mert olyan ez, mint egy örvény. Ha bele kerülsz, nem jutsz ki, egyszerűen csak lehúz magával. - Én a családom ellenére se élnék túl még egy ilyet, Aviva... Meghalnék, ha ismét választanod kellene, és úgy döntenél, ahogy. Nagyon félek ettől. - suttogom halkan, kissé kétségbeesett, reszketeg hangon, leengedve a pillantásomat a kezem felé, ami alá most kúszott be Skygge, de még ő sem tud felvidítani. - A szavadra nem tudok adni, hiszen.. sok dolgot mondtál nekem, amik végül értelmüket vesztették. - veszek erőt magamon és felpillantok rá. - Én szeretnék... tiszta szívemből szeretlek és szeretnék, de nem tudok veled lenni, ha nem vagyok biztos abban, hogy... - én vagyok az első? Nem árul el? Nem hazudik a szemembe? Nem drogozik be? Nem kell attól félnem, hogy megint választás elé állítják? Fogalmam sincs, hogy fejezzem be a mondatot. Zaklatottan engedem el, és kelek fel mellőle, mert ismét rám jön az inger, hogy inkább menekülni akarnék ebből a szituációból, mint végre választani a lehetőségeim között. Nem akarom neki azt mondani, hogy minden rendben van - mert őszintén, ebben semmi sincs rendben -, de azt sem, hogy nem érzek iránta már semmit, és nem harcolnék érte újra, ha veszélybe kerülne.
Vendég —
“say you're there when I feel helpless, if that's true, why don't you help me? it's my fault, I know I'm selfish, my soul is jealous, it wants love, but I reject it  
Axel&& Aviva
Szégyen vagy sem, megkönnyebbülök, amikor egy kicsit a kutyájára, Skyggére terelődik a szó, és bár túlságosan zaklatott vagyok ahhoz, hogy képes legyek ráhangolódni az ő érzéseire is, valamiért fogadni mernék, hogy ezzel ő is ugyanígy van. Skygge még nekem is okoz néhány könnyed pillanatot, és amikor Axel elárulja, hogy egy sintértelepről hozta el, ahol altatás várt volna rá, mert nem kellett senkinek, őszintén ütközöm ezen, a magyarázata viszont - sajnos - elég logikusnak tűnik. Elönt egy kis szomorúság, elnézve Skygge gondtalanságát, az iménti fegyelmezettségét és okosságát, mert hatalmas kár lett volna érte, de ugye... – Szerencsés, hogy rátaláltál – fejezem be a gondolatot félhangosan, még mindig a kutyát nézve, nem pedig Axelt. Nem szeretnék arra gondolni, hogy neki miért lehetett kifejezetten szüksége arra, hogy lekösse az idejét, de ha ez végső soron ahhoz vezetett, hogy Skygge és ő egymásra találtak, és ezáltal Skygge is nemcsak megmenekült, de még egy tökéletes gazdát is kapott maga mellé, akkor talán... van ebben az egészben valami pozitív is. Érzem, hogy a lelkemet már az nekiáll kikezdeni, ahogy kisebb-nagyobb csendes szünetekkel sétálunk egymást mellett, inkább hasonlítva kelletlen ismerősökre a gimnáziumból, mint azokra, akik... voltunk. Ezen nem segít sem a kabin emlegetése, sem Módi segítségének felhozása, de még az sem, amikor a lehető legátlagosabb kérdést teszem fel arról, hol szeretne reggelizni. Egyszerűen csak rá kell jönnöm, hogy a világ összes ideje sem lett volna elég, hogy felkészüljek erre a beszélgetésre. Elpróbálhattam a beszélgetést magamban naponta tízszer, elképzelhettem különféle lehetséges reakciókat, de nem tudtam felkészülni arra, milyen érzés lesz újra a közelében lenni, látni őt, hallani a hangját... és ráébredni, hogy mit veszítettem. A gyomrom még apróbbá zsugorodik az idegességtől, még a vízből sem hiszem, hogy fogok tudni inni, de nem akarok üres kézzel sem ücsörögni az asztalnál. Apró mozzanatok mutatják egyre egyértelműbben, hogy mit tettem, ez pedig elkezd lassan felemészteni belülről, annyira, hogy hiába ülünk le, hiába nyerhetnék erőt a látványból, ahogy Skygge boldogan behabzsolja a saját reggelijét, egyszerűen... leblokkolok. Mielőtt még szerencsétlen vizesflakon bánhatná a feszültségemet, Axel szavai terelik el a figyelmemet, de egyáltalán nem a jó értelemben. Nem elég a kétségbeesésem, hogy nem találom a szavakat, a keserű szégyen is elönt, hogy még ő kér bocsánatot azért, mert nem tudott felkészülni arra, hogy találkozni fogunk, most pedig nem tudja, mit mondjon. Én felkészültem elvileg, és... mégsem tudok megszólalni. Elhárítom a bocsánatkérését, megpróbálok szerezni magamnak egy kis időt, de ehhez az arcomat is el kell rejtenem előle, míg veszek néhány mély lélegzetet. Próbálok összeszedni magam, nem hagyni, hogy teljesen úrrá legyen rajtam a kétségbeesés, és amikor úgy érzem, képes vagyok egyben tartani magam, bocsánatot kérek tőle a kis közjátékért. Halk, alig érthető szavaira bólogatok egy kicsit, bár még mindig nem vagyok képes ránézni; inkább a hotdog felé intek a fejemmel, hogy egye meg. Tartok tőle, hogy ha belekezdünk, még az az étvágya is elmegy, ami még a látványom mellett megmaradt neki. Elkeseredetten meredek magam elé, amikor már ezt is elutasítja, mert ezek szerint már régen elkéstem ezzel, így is éppen eléggé elcsesztem a napját. A fejembe elkezd betörni Uzi hangja, ezért egy pillanatra becsukom a szemem, hogy még azelőtt elfojtsam, mielőtt rám törne a szokásos, fojtogató pánik, ami elkezdene elnyomni, ha hagynám. Szedd össze magad, Aviva, nagyon sokat beszéltetek már erről Módival, mantrázom magamnak, csak éppen iszonyú nehéz most hinnem annak, amibe már elkezdtem belekapaszkodni a gödör alján, hogy előbb-utóbb felmásszak rajta. Elég egy lopott pillantást vetnem Axel kifejezéstelen arcára, hogy mindent megkérdőjelezzek magamban, amit már egy kicsit elkezdtem elhinni, pedig... ez volt az egyetlen dolog, ami rá tudott venni arra, hogy idejöjjek. Felsóhajt, látom, hogy újra rágyújt, mintha már a hallgatásommal is idegessé és feszültté tenném, de ez legalább ad nekem egy löketet ahhoz, hogy felszívjam magam. Vagy legalábbis megpróbáljam. Végül mégis felbontom a vizet, de csak egy apró kortyot iszok belőle, hogy megnedvesítsem vele a hirtelen nagyon száraznak érződő torkomat, miközben gondolatban összeszedem mindazt, amit mondani szerettem volna neki. Amivel kezdeni akartam. Nyelek egy nagyot és veszek egy mély lélegzetet, de annyira izgulok, hogy az ujjaim ismét remegni kezdenek, ezért inkább ráülök a kezeimre. A szívverésem is gyors ütemre vált, bár azt legalább nem láthatja. – Szeretnék tőled bocsánatot kérni – szólalok meg végül halkan. Lassan ráemelem a tekintetemet, mert tudom, hogy minden, amit mondani akarok, hiteltelenné válik, ha közben még arra sem vagyok képes, hogy a szemeibe nézzek. Így sem vagyok biztos abban, hogy hinni fog nekem, hiszen már a kórházban is azt mondta, hogy nem tud többé megbízni bennem, ennél többet viszont nem adhatok. Nyitott könyvként ülök előtte, de ha nem hiszi el a szemeimben ülő szomorúságot, elveszettséget és bűntudatot, akkor bele kell törődnöm, hogy amit nyújtani tudok, az nem elég. – Tudom, hogy ez semmire nem elég. Tudom, hogy egy bocsánatkérés nem fog jóvátenni semmit abból, amit közvetve és közvetlenül tettem. Nem várok ettől... csodát. Igazából nem várok ettől semmit, csak szeretném, ha tudnád, hogy sajnálom. – Nyelek egyet, muszáj egy kicsit elszakítanom róla a tekintetemet, mert a mellkasom újra elviselhetetlenül szorul össze a tetteim súlya alatt. Újabb mély lélegzet után emelem ismét rá a szemeimet, mert jól esne az egészet az asztal lapjának elmormolni, a legkevesebb, amit tehetek, hogy szó szerint szembe nézek a tetteim következményével. – Nincs mentség arra, amit tettem. Elárultalak. Nem érdemelted meg, amit és ahogyan tettem. Kétségbe voltam esve, hittem Uzi szavainak, és nem láttam más kiutat, mint azt, hogy magam mögött hagyok mindent és mindenkit, mert... mert bemeséltem magamnak, hogy ha elég leszek ahhoz, hogy a saját kezemmel tegyek pontot ennek az egésznek a végére, egyedül, akkor méltó leszek arra, amit... te láttál bennem. Régen – bukik ki belőlem egy kissé már akadozva, nehezebben, mert a rám szakadó veszteség- és csalódottságérzet, a bukás tudata és az, hogy ezzel összességében mindent tönkretettem, ismét fojtogatni kezd. Nem voltam elég ehhez. Elbuktam, még a saját elméletemet sem voltam képes bebizonyítani, az ő rólam alkotott véleményét pedig alapjaiban rengettem meg és pusztítottam el azzal, amit tettem. Ha legalább... ha legalább a saját küldetésemet be tudtam volna végezni, úgy állhattam volna elé, hogy meg tudtam oldani, bocsánatot kérhettem volna sokkal hamarabb, lehetett volna több időnk, de... még ehhez sem voltam elég jó. – Ezt szerettem volna elmondani. Tartoztam neked ennyivel – sütöm le a tekintetemet újra, elhalkulva, várva az... ítéletet. Még akkor is, ha csak annyit fog mondani, hogy köszöni szépen, de most akkor menjek is el innen.
'Cause trying not to love you, only goes so far Trying not to need you, is tearing me apart Can't see the silver lining, from down here on the floor And I just keep on trying, but I don't know what for 'Cause trying not to love you Only makes me love you more
Túl lépünk az állapotán, mert semmit nem tudnék mondani. Semmi olyat, amitől ne érezném úgy, hogy főbe akarom lőni magamat. Inkább Skyggere terelődik a figyelem, amelynek kifejezetten örülök, mert könnyebb róla beszélni, mint mondjuk magamról. Annak titkon örülök, hogy a kutya megmosolyogtatja és nevetteti őt, ha már én nem vagyok most olyan állapotban. Amikor meglepetten visszakérdez, hogy nem kellhet senkinek egy ilyen kutya, Skygget kezdem figyelni. - Kölyköket jobban viszik. Agresszívnek tűnik, rossz kezekben nehezen kezelhető. Nagytestű, sokat kell etetni, még többet kell vele foglalkozni. Nagyon lojális, de egyben territoriális, szóval ha kiskorában nem lett volna rendesen szocializálva, akkor elég irigy és féltékeny lenne. Nagy hely kell neki szaladgálni, rendesen le kell fárasztani, különben csínytevő lesz... Szóval sok a feladat vele. Ez nem szokott tetszeni az embereknek. - fejtem ki, miért került a kutya arra a sorsra, amilyenre. Nekem pedig dolgom híján bevállalható volt mindez. Sajnos nem sokáig beszélgetünk Skyggeről, mert engem Viva érdekel jobban, ezért rá is kérdezek a kabinra és hogy használja-e - gyakorlatilag azt tudakolva meg, hogy biztonságban van-e. Először erre egy nem a válasz, de aztán kiegészíti azzal, hogy Módinál van, aminek kifejezetten örülök, ahogy annak is, hogy sok mindenben segít neki... ha már én nem. Persze, érzem ezt a rejtett üzenetet, pontosabban tudom, hogy nekem is eleve segítenem kellett volna, de... egyszerűen nem láttam túl a saját csalódásomon. A továbbiakban csendben megyünk tovább, csak az úticélt közlöm, amely itt van a közelben. A kis hotdogos nagy hírnévnek örvend a kikötői munkások között. A fogatlan büfés már készíti is a szokásos hotdogot - nekem egy mustárosat, Skyggenek egy natúrt. Kifizetem Aviva vizével együtt, és megvárom amíg elkészül, majd leülök vele egy asztalhoz. A műszaknak még nincs vége, szóval attól nem kell tartanom, hogy hirtelen megrohamoznak minket a munkások. Pár másodpercig - inkább kereken egy percig hallgatok és oda adom a kutyámnak azt, ami az övé. Nem tudom, hogy miként kéne ezt megbeszélnünk. Általában jó vagyok a konfliktusok megoldásában - ha nem rólam van szó. Remek mediátor vagyok a képzésnek hála, mert van, hogy néhány szó képes elsimítani egy fegyveres harc kezdeti hullámait. De most olyan, mintha mindent elfelejtettem volna. Mint egy rossz vizsgadrukk a legrosszabb időben. Igazából úgy vagyok vele, hogy amiben mindig is jó voltam, az a bocsánat kérés, szóval ezzel kezdem. Mindenért bocsánatot kérhetnék, kezdve a viselkedésemtől egészen addig, hogy nem öltem meg Uzit, amikor lehetőségem volt rá. Ha akkor megteszem, most nem néznénk úgy egymásra, mint két távolodó idegen... Feszült vagyok ettől az egész érzéstől, mert legszívesebben magamhoz ölelném és megnyugtatnám, másrészről csak el akarok menekülni ez elől a vágy elől. Skygge feje és kezeim közé túró hideg orra hoz vissza egy percre a valóságba. A legrosszabb az, hogy Aviva nem érti, miért kérek bocsánatot. Kifejteném, mert nem akarom kétségek között hagyni, de ő csak rázni kezdi a fejét és kezeibe temeti az arcát. Összeszorul a mellkasom, ahogy mély levegőket vesz, a pillantásomba aggodalom vegyül és megfeszülten. Láthatóan összezavarom a nonverbális jelekkel a kutyát, mert egy idő után Avivát is figyelni kezdi, de még nem tudja, védenie kéne tőle, vagy inkább őt is megvigasztalni. Akkor nyugszom meg egy fél hangyafasznyi fokkal, amikor kiegyenesedik és hátra tűri a haját. Amikor bocsánatot kér, apró mozdulattal rázom meg a fejem. - Van időnk... - mondom ezt olyan halkan, hogy majd elviszi a szél, de a lényeg az, hogy ha kell neki még egy pár perc, amíg képes lesz megszólalni, addig én is el tudok csendben üldögélni. Amikor azt mondja, egyek, ránézek a hotdogra, de hiába éreztem eddig éhesnek magam, a sör még is vonzóbb. Még sem szisszentem fel azt és nem állok neki enni egyedül. - Megvár. - válaszolok egyszerűen. Egyébként is hülyén nézne ki, ha én itt jóízűen elkezdenék falatozni, miközben ő a vizet nem bírja megbontani és meginni... Nem mintha nekem bármi lemenne a gyomromba. Hátra dőlök, ujjaim újra és újra végig szántanak Skygge bundáján a fején. Igyekszem visszamerülni a jótékony semmi érzésébe, amely egy ideje elásta a fájdalmat nap közben, de mintha Aviva jelenlétével ez a láthatatlan ernyő csak úgy elszublimált volna. Az egyetlen, amit magamra tudok erőltetni, az a semleges arckifejezés, bár tartok attól, hogy Aviva még mindig olyan jól olvas bennem, mint eddig... Mondjuk ha bárki rá kérdezne, hogy miért, fingom sincs. Nem akarok gyengének tűnni előtte, vagy hogy lássa, a külvilág felé erősnek és összeszedettnek mutatom magam, a valóságban meg csak az tart vissza reggelente az üres ágy látványa után a sírástól, hogy ott van Skygge és rám tehénkedik. Nem akarom, hogy aggódjon, bár azt sem tudom a múltkori után, hogy valóban aggódna e. Megint itt van ez a kettősség, amelyet gyűlölök magamban. Miért nem tudom akkor csak úgy elengedni őt? Miért nem lehetek rá egyszerűen csak haragos? Miért nem gyűlöltem meg a történtek után? Hogy képes kiváltani belőlem a gondoskodásra való ingert már csak azzal, hogy kétségbeesetten ül? Mély levegőt veszek, és előveszem a zsebemből a cigarettát. Amíg csendben várakozok arra, hogy elmondja, amiért ide jött, addig legalább lefoglalom a kezeim.
Vendég —
“we traveled to lands and then beyond, found ourselves a boat and sailed into the sun, how we were happy in the life we could have had  
Axel&& Aviva
Még mindig nehéz eldöntenem, hogy életem legszörnyűbb ötlete volt-e ez az egész. Itt állunk egymással szemben, két (félig) ember, akiket nem is olyan régen még olyan szoros kötelék kapcsolt egymáshoz, ami nem ismert akadályt, nem számolta, mi mindenen és mennyi mindenkit kellett átgázolniuk egymásért, most pedig... Még a legalapvetőbb kérdésekre nem válaszolunk őszintén, csak kínos, kellemetlen és fájdalmas hallgatásokba bonyolódunk. Nem bánom, hogy nem mond semmit, egyrészt nem várnám el, másrészt nem hiszem, hogy létezne erre olyan szó vagy mondat, ami ne rontana az egyébként is bizonytalanul billegő helyzetünkön. Ezért is állok elő inkább egyenesen azzal, amiért idejöttem, még akkor is, ha azt kockáztatom, hogy most azonnal elküld - vagy talán pont azért. Ha most azt mondja, hogy nem kíváncsi rám, akkor búcsút veszünk egymástól, és én elfogadom, hogy hátralevő életemet félemberként fogom leélni. Vagy inkább negyedként, talán még annyiként sem, de ez már csak akkor jut eszembe, amikor meglátom a kezében a cigarettát. Nem az zavar, amit csinál, hanem minden más, amit ez jelent. Ismét elkezdem érezni magamon a nyomást, az összeszűkülő falakat körülöttem, de megpróbálok kitartani és ellenállni, már csak azért is, mert végül nem utasít el élből. Tudom, hogy én nem lennék képes enni, de nem is ezen van a lényeg; értékelem, hogy ő is tesz egy gesztust, ráadásul ha nem ettek, nem én fogok ennek akadályt képezni. A többesszám persze eszembe juttatja, hogy van itt még valaki, akivel nem ismerkedtem meg. Leguggolok a gyönyörű kutyával szemben, de nem teszek megjegyzést arra vonatkozóan, hogy ő is rendelkezhet némi óriás-vérrel, mert sem a hely, sem az idő, sem a lelki állapotom nem alkalmas ilyesmire. Axel elárulja a nevét, én pedig Skygge okos, figyelmes szemeit figyelve mosolyodom el. Árnyék. Milyen találó. – Szia Skygge – köszönök neki, végigfuttatva a szemem a fényes, fekete szőrén is. Csodaszép kutya, és ahogy őt figyelem, nem tudom nem észrevenni, mennyire... illik Axelhez. Minden értelemben. Ettől elszorulna egy kicsit a szívem, de eltereli a figyelmem, hogy Axel bemutatkozásra szólítja fel, mire Skygge leül, majd a felé tartott kézfejemhez emeli egyik mancsát, finoman kapargatva, mintha csak kezet akarna fogni. Előtör belőlem egy rövid, halk nevetés, megfogom a jókora mackótappancsot, ami csaknem akkora mint a tenyerem, és figyelem, hogy kezdi el a kezemet nyalogatni és szagolgatni. Erre a néhány pillanatra feloldódik bennem az a mélységes szorongás is, ami eddig szoros vaspántként préselte össze a mellkasomat, de ez talán nem meglepő. Én is hallottam róla, hogy az állatok képesek ilyen hatást elérni, csak soha nem volt szerencsém megtapasztalni Aztán, ahogy elengedem Skygge mancsát, Axel pedig megdicséri és megjutalmazza, eszembe jut, hogy valószínűleg nem véletlenül van mellette sem, az előző könnyebb pillanatoknak pedig búcsút is inthetek. Nyelek egyet és felegyenesedem, majd miközben elindulok Axel mellett, rákérdezek, mióta van vele a kutya. Azt hiszem, az a legnagyobb szerencsém, hogy a válasza nagyon meglep, mert így nincs időm másféle asszociációkra is gondolni köztük; csak döbbenettel vegyes értetlenséggel nézek Skygge sirályokat üldöző alakja után. – Éppen ő? – adok is hangot a meglepetésemnek, még mindig nem kapcsolva össze a fejemben a párhuzamot, ami talán jobb is, mert ha megtenném, lehet, hogy tényleg a vízbe vetném magamat. Beáll közénk némi csend, de nem az a kényelmes, békés fajta, hanem az, amikor egyikünk sem tudja, mit mondjon. Nem is annyira kínos, mint inkább... fájdalmas. Borzasztó ürességet érzek magamban, amiért ide jutottunk, hogy mintha nem lenne mit mondanunk egymásnak, mert amit mondanánk, azt nem merjük kimondani. Ezt pedig én sem töröm meg, mert bár belevághatnék abba, amiért idejöttem, még nem akarok. Szeretném, ha legalább tényleg tudnának enni anélkül, hogy még az étvágyát is elvenném tőle. A kabinnal kapcsolatos kérdése töri meg a csendet, bár ettől semmi nem lesz jobb, vagy kevésbé elviselhető. Nem is értem, miért feltételezi egyáltalán, hogy képes lennék visszamenni oda, amit lényegében közösen építettünk fel, magunknak, amihez megannyi szívszaggató, gyönyörű, boldog emlék fűz... és ami egyben az árulásom színterévé is vált. Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy betegyem oda a lábam anélkül, hogy rosszul ne lennék, ki ne cibálnám az asztalt, amin a bögréje volt, a székeket, amiken ültünk, és puszta kézzel apró darabokra ne zúznám őket az udvaron. Azt sem tudom elképzelni, hogy ráüljek arra a kanapéra, hogy befeküdjek abba az ágyba. Tudom, hogy nem maradhatok örökké Módi nyakán és hogy amikor eljön ez a pillanat, nem lesz jobb lehetőségem a kabinnál, de egyelőre nem állok készen erre. Egyáltalán nem. Elmondom Axelnek is, hogy igazából Módinál vendégeskedek azóta is, ő pedig azt mondja, hogy örül, mire a szemem sarkából rápillantok, mert nem tudom eldönteni, hogy tényleg... örül-e. – Nagyon sokat segített nekem – biccentek végül, visszafordítva a pillantásom a bakancsom orrára. Rengeteg mindennel tartozom Módinak, ez tény, még úgy is, hogy mindketten tudtuk: hatalmas szükségem lett volna még valakire, és vannak olyan sebek, amiket ő soha nem tudna segíteni begyógyítani. Ettől függetlenül Módinak szó szerint az életemmel tartozom, mert tudom, hogy ha nem osztja meg velem az erejét Izraelben, meghaltam volna. És még csak nem is ez a tudat a legszörnyűbb az egészben, hanem hogy Axel ennek ellenére is képes volt a legkiszolgáltatottabb pillanatomat választani arra, hogy szembesítsen mindennel és... nos, nem is igazán tudom, mit várt volna tőlem, de hát pont azért vagyok most itt, hogy újra nekifussunk. Inkább rákérdezek a célunkra, hogy újra megtörjem valamivel a beálló csendet, a válasza hallatán pedig felpillantok. Előrenézve már ki is tudom venni a bódét, mellette néhány műanyag székkel, és amikor látom, hogy Skygge is odaszalad, már biztos lehetek benne, hogy oda tartunk. Bólintok egyet, mintegy tudomásul véve a választ, miközben csendben kisétálunk a kikötő kapuján, majd megtesszük a maradék rövid távolságot a hotdogosig. A férfi már ismerősként üdvözli Axelt és Skyggét is, és visszafogott, de kedves udvariassággal köszönök neki, és titkon hálás vagyok, amiért nem vizslat túl kíváncsian. Axel "szokásosa" mellé én csak egy vizet kérek, mert bár abban sem vagyok biztos, hogy vizet képes leszek inni, azzal legalább meg tudom nedvesíteni a torkomat, ha kell. Márpedig amikor meglátom, hogy a "szokásos" egy üveg sört is tartalmaz, ismét úgy érzem magamat, mint akinek a gyomrába öklöztek. Szégyen, bűntudat és önutálat önt el, én pedig régi jó ismerőseimként üdvözlöm őket, hiszen az ő mocsarukban is eleget dagonyáztam már. Megköszönöm a vizet, és amíg a hotdog elkészültére várunk, megpróbálom kihasználni az időt, hogy összeszedjem magamat és a gondolataimat, de egyre nehezebb egyben tartani magam. Szentül hittem, hogy felkészültem erre a pillanatra, de csak mert olyan régen nem láttam már őt, hogy nem tudtam számolni a hatásával. Azzal, hogy milyen borzasztóan megsemmisítő érzés lesz... így látni őt. Idegenként. Szinte ismeretlenként. És mégis ugyanannak a férfinak, akinek odaadtam a szívemet, és akkor sem kérném vissza, ha tudnám. Követem Axelt a székeke felé, én is leülök az asztal másik oldalán, egy darabig feszülten szorongatva a kezemben a vizesüveget, aztán csak azért helyezve azt fel a műanyag asztal lapjára, mert félek, hogy ha még sokáig gyűröm, egyszerűen össze fogom aprítani a kezeim között. Figyelem a flakont az asztalon, megpróbálom összerakni magamban az első mondatokat, a bevezető szöveget, de Axel megelőz, a szavai pedig ívesen repítik ki a fejemből az összes gondolatot. Zavartan, meglepetten pillantok fel rá. – Mire gondolsz...? – kérdezek vissza bizonytalanul, de ahogy elkezdtem érezni a feszültségét és lejjebb engedve a tekintetem megpillantom, hogy Skygge is az ölébe hajtott a fejét, még csak eszembe sem jut, hogy esetleg a kórházban történtekre gondol. Gyorsan rázni kezdem a fejem, mielőtt még válaszolhatna, és rögtön visszakozni kezdek. – Nem, ne mondd ezt, kérlek! Nem kell bocsánatot kérned azért, mert... – Mert nem tudsz nekem mit mondani? Nem tudsz rám nézni? Nem akarsz a közelemben sem lenni? Fogalmam sincs, mit mondjak, hogyan folytassam, inkább újra megrázom a fejem. – Én jöttem ide, hogy beszélni akarok veled, nem neked kellene összeszedetten viselkedned, csak én ezt is... –elbaszom. Elengedem az üveget, oldalra fordulva könyökölök a térdeimre és támasztom a tenyereimbe az arcomat, hogy egy kicsit... elrejtőzzek, míg megpróbálom tényleg összeszedni magam. Megfeledkezem a haragomról és a saját fájdalmamról, most egyetlen érzés kerül előtérbe és önt el hullámokban, az pedig az önutálat, az önvád, a bűntudat és a saját magam ellen irányuló harag gyomorforgató elegye. Újra érzem magam körül beszűkülni a falakat, de most nem tudok ellentartani, valamennyire közelebb érnek, de veszek néhány mély lélegzetet, hogy tudatosítsam magamban: még kapok levegőt. Talán mégsem kellett volna eljönnöm, de... most már késő. Leengedem az arcom elől a kezeimet, aztán kihúzom magam és kissé reszkető ujjakkal túrom hátra a hajam, hogy aztán az asztal alá rejtsem mindkét kezem, elrejtve a visszatérő remegésüket. – Ne haragudj – szólalok meg halkan, egy kicsit tisztábban, bocsánatkérőn pillantva rá, bár nem sokáig tudom fenntartani azt, hogy ránézzek. – Kérlek, egyél előbb. Nem akarom elvenni az étvágyadat – intek a fejemmel a hotdog felé.
Olyan bénának érzem magam, mintha nem azzal töltöttem volna a fiatal felnőttkori éveimet, hogy csajokkal lógok és kerülök interakcióba velük. Most bezzeg minden rohadt tapasztalat hasztalan, itt állok Viva előtt és fingom sincs, hogy mit akarok. Ezt nem igaz. Tudom, hogy mit akarok, de azt is tudom, hogy abban a formában, ahogy akarom, soha nem lesz az enyém, ez pedig elképesztően nyomasztó érzés. A kérdésre, hogy hogy van, megkapom némi szünet után, hogy alakul, ergo szarul. Halkan sóhajtok egyet, de csak bólintok, mert nem tudom, mit mondhatnék rá. "Oké, jobbulást"? Vagy "remélem mihamarabb felépülsz"? Mind olyan hülyén hangzik, mintha csak a szomszédnak kívánnék jókat, pedig mi nem vagyunk szomszédok. Ennél sokkal közelebb álltunk egymáshoz, talán ezért érzem ennyire nagy baromságnak ilyet mondani, de most azt sem tudom, hogy hogyan is kéne ezt csinálni... Úgy hogy inkább kussban maradok, mielőtt valami oltári nagy hülyeséget mondok. Amikor felhozza, hogy beszélni akar velem - megbeszélni a kórházban történteket, legszívesebben elmenekülnék a szituációból, mert tudom, hogy ez minden sebet fel fog tépni. Nincs kedvem megint összetörni, nincs kedvem visszazuhanni oda, ahonnan elkezdem négykézláb kibotorkálni. Még is felnőtt ember vagyok, és ha már azok után, amiket mondtam neki, még is itt van, akkor meg kell adnom az esélyt. Bármikor elmehetek. Bármikor foghatom magam és elsiethetek, ha úgy érzem, hogy nincs már levegőm. Végül kvázi elhívom egy reggelire, mert se én, se a kutyám nem ettünk még tegnap este óta. Ha már itt tartunk, ő le is guggol elé, és magamban, némán nevethetnékem támad törpillán, hogy még a kutya is magasabb így nála, de inkább csak csendben figyelek. - Skyggenek hívják. - mondom, aztán a nyelvemmel csettintek egyet, mire a kutya felnéz rám. - Mutatkozz be. - adom a parancsot a "trükkre", mire a kutya megint lerakja a seggét a földre és elkezdi az egyik mancsát emelgetni és kaparni Viva felé nyújtott kezét, és ha megfogja a termetes mancsot, akkor oda hajolgatva szagolgatja és nyalogatja meg. A zsebembe nyúlva veszek kezembe egy jutifalit, és amikor Viva elengedte őt, ő már várja, hogy megkapja. - Jó fiú. - adom neki oda a jutalmat a tökéletesen végrehajtott trükkre, kap egy buksi vakarást is tőlem, aztán amikor elindulunk, engedem, hogy menjen, amerre akar. Zsebre dugom a kezeimet és utamat a kikötőből kifelé vezetem, mikor Viva rákérdez, hogy mióta van velem. - Úgy két hete. Altatásra várt egy sintértelepen, mert nem kellett senkinek. - válaszolom, és csak miután kimondom hangzik ez borzalmasan nekem, mert általában azt szokás mondani, hogy olyan a kutya, amilyen a gazdája, de ez csak azután jut eszembe, hogy kimondom. Próbálva elterelni a témát magamról inkább a kabinra kérdezek rá. Persze, a válasz egy nem, amitől először kicsit úgy érzem, hogy megint hasztalanul alkottam valamit, és lesz az enyészeté, amikor hozzáteszi, hogy Módinál van. Ez viszont már inkább más megvilágításba hozza a dolgokat, és talán egy kicsit megkönnyebbülten sóhajtok is. Vigyázik rá. Biztonságban van, nem lesz baja, ez pedig megnyugtató. Tudom, hogy normális esetben más ember nem törődne az exével, de hiába nem vagyunk együtt, rohadtul nem tudnék úgy létezni, hogy őt veszélyben tudjam. Nem szűntem meg szeretni őt, egyszerűen csak rohadtul fáj... - Ennek... örülök. - mondom, csak hogy ne hagyjam csendben a levegőben lógni a dolgot. Nem akarom, hogy azt higgye, nem akarok vele beszélgetni. Egy újabb beállt rövid csend alatt elgondolkodom azon, hogy mennyire szar vagyok smalltalkban, vagy csak vele sikerül-e ilyennek lennem a zavartól és a vegyes érzelmektől, amit érzek. Sose volt gondom azzal, hogy lökjem a sódert másnak, vagy banális faszságokról tartsak kiselőadást, és szórakoztató legyek. Most viszont mintha semmi nem akarna működni a régi énemből, és talán most jutok el oda tudati szinten, hogy megváltoztam... És nem feltétlenül a javamra. A kérdése húz vissza a valóságba. - Van a kikötő bejárata mellett egy hotdogos. Ott szoktunk enni. - válaszolom meg a kérdést. Nincs messze, innen - ha nem lenne rossz a szemem - talán már láthatnám is a gurulóbódét. Vannak mellette zöldes műanyag székek és asztalok, amik persze a nap fénye és a használtság miatt már kopottak, de legalább van lehetőség leülni, ha akarunk. Skygge már előre szalad, ő tudja, hogy ez lesz a megállónk, és a hotdogos is tudja, hogy a kutyához én tartozok, szóval már sejtem, hogy elkezdte pirítani a hotdog kiflit. Amikor kisétálunk a kikötő kapuján, attól egy két méterre van a bódé, Skygge meg már ott ül előtte és türelmetlenül néz hátra. Biccentek a hiányos fogazattal üdvözlő férfinek. - A szokásosat. - mondom, mire bólint, hogy már készül, aztán Avivára néz, hogy mit kér. Tőle is felveszi a rendelést, és fizetéskor jut eszembe, hogy a "szokásosba" nekem az üveg sör is bele tartozik, mert kirakja a pultra. Mindegy, úgy is késő már jó színben feltüntetni magamat, úgy hogy csak elveszem az üveget és úgy fizetek, hogy az Viva rendelését is fedezze. Akkor is, ha csak egy üveg vizet kér. Mivel kell két három perc, hogy kész legyen, ezért ott álldogálok, majd amikor meg kapom a rendeléseket, oda viszem az asztalhoz és leülök az egyik műanyag borzadványba. Oda adom a külön neki szánt virslit Skyggenek és közben ismét csak üresnek érzem a fejem. Mármint, hogy a francba kellene bele kezdeni ebbe a témába? Végül is, ha valamiben, akkor egy dologban jó vagyok. - Sajnálom a viselkedésem. - mondom végül kisvártatva, halkan, és most arra gondolok, hogy talán még se baj, hogy megkaptam ezt az üveg alkoholt. Kényelmetlenül és feszülten érzem magam a történtek miatt, bár maga a gondolat, amit akkor kifejtettem, továbbra sem vesztette érvényét. Idegesen töredelem az ujjaimat az asztal alatt, miközben a szemeimmel a forgalmat figyelem. Ezért ér váratlanul, hogy hirtelen megérzem Skygge fejét az ölemben. Lepillantva rá kényszeresen kezdem simogatni, mint valami stresszállatot.
Vendég —
“we traveled to lands and then beyond, found ourselves a boat and sailed into the sun, how we were happy in the life we could have had  
Axel&& Aviva
Miközben Őt igyekeztem felkutatni, gondolatban folyamatosan erre a találkozásra készültem, és igazából egy idő után tényleg elhitettem magammal, hogy menni fog. Hogy képes leszek összeszedetten, értelmes, felnőtt ember módjára odaállni elé és megbeszélni vele mindent, amit meg kell beszélnünk, anélkül, hogy meg akarnám határozni, mi lesz a beszélgetés kimenetele. Tudom, hogy mély sebeket ejtettem a szívén, ezért nem várnám el tőle, hogy megbocsásson nekem, ugyanakkor azt is tudom, hogy én is őrzöm a magam sebeit, amit vagy meg tudna érteni, vagy nem. Ez így egy nagyon józan gondolatnak hangzik, amibe könnyű volt addig kapaszkodnom, míg meg nem pillantottam őt, és rá nem jöttem, hogy akármi is történt, akármi is fog még történni, soha nem fogok megszűnni teljes szívemből, menthetetlenül szeretni őt. Innentől kezdve pedig a kezdeti józan gondolat már sokkal inkább elviselhetetlennek tűnik, mégis erőt veszek magamon, mégsem fakadok sírva, mégsem esek térdre előtte, mégsem kérem számon. Szeretném, ha ez most tényleg... jól sikerülne. Jobban. Még ha azzal végződik is, hogy újra kisétál az életemből. Ráérek utána kitalálni, hogy hogyan éljem azt túl. Remegő ujjaimat a kabátzsebembe rejtve figyelem őt, mert felé mozdulni képtelen voltam, ami talán jobb is, mert ha a térdeim is remegtek volna, nem nézett volna ki valami jól. A szívem a torkomban dobog, érzelmek egész kavalkádja rohamoz meg újra, pedig csak nézem azokat az ismerős - és most mégis ismeretlennek tűnő - kék szemeket, miközben halkan köszönünk egymásnak. Azt hiszem, annak már örülhetek, hogy idejött és még hozzám is szólt, a többit pedig majd... meglátjuk. Persze nekem már a köszönés is alig akar menni, és ettől legszívesebben elsüllyednék szégyenemben, mert világ életemben a hidegvéremről és a nyugalmamról voltam híres, most mégis úgy érzem magam, mintha meztelenül állnék előtte, és nem a jó értelemben. Nem szeretnék gyengének tűnni, azt szeretném, ha erősnek és összeszedettnek látna, de... ez most nem igazán megy. Közönyös is szeretnék maradni, vagy inkább tárgyilagos, így rögtön a témára térnék, nekem mégis egy kérdés bukik ki a számon, ráadásul éppen akkor, amikor ő is meg akart volna szólani. Talán ez a legostobább kérdés az egész földkerekségen, amit ebben a helyzetben fel lehetne tenni, és amikor kifejezéstelen arccal rám néz, majd elgondolkodik, ezt hirtelen mindennél erőteljesebben érzem a szívemben. Újra kedvem támad elsüllyedni szégyenemben, megkérdőjelezem magamban, hogy egyáltalán biztos jó ötlet volt-e ez az egész, aztán már éppen visszakozni kezdenék, amikor visszafordítja a kérdést. Feltűnik, hogy nem válaszolt - ami többet mond bármilyen válasznál -, a kérdése hallatán viszont én is érzem magamat egy kicsit bezárkózni. A szemére vethetném, hogy most miért érdekli, ha eddig nyilvánvalóan magasról tett arra, hogy mi van velem, de tényleg nem akarok elmenni ebbe az irányba, mert az nem vezetne sehová. Mesélhetnék neki arról, hogy mennyi ideig éltem konstans fájdalmakkal. Mesélhetnék neki arról, hogy megismertem a nővérét és kizárólag neki köszönhetően tudok most normálisan, fájdalom nélkül lélegezni. Mesélhetnék neki arról, hogy kéttenyérnyi gyógyulófélben lévő égésnyom borítja a belsőcombomat, mert akárhányszor téptem fel és próbáltam eltüntetni onnan Uzi belevágott nevét, mindig hegesre gyógyult, mindig ott maradt, mígnem egyszer drasztikusabb megoldáshoz folyamodtam. Elmondhatnám, hogy ettől még az a nyom is rá emlékeztet. Elmondhatnám neki, hogy minden éjjel zavaros rémálmaim vannak azokról a pillanatokról, amikor magamnál sem kellett volna lennem teljesen. Végül mégis egyetlen, apró bólintást ejtek csak meg. – Alakulok – felelem halkan, szűkszavúan, és közben ráébredek, hogy azon a ponton vagyunk, amikor lényegében nem válaszolunk egymás kérdéseire, ettől pedig egy kicsit újra összetörök mélyen belül. Jobbnak is látom, ha inkább tényleg rátérek a tárgyra, arra, amiért idejöttem, mielőtt még mélyebbre küzdöm magamban ebben a szégyenteljes és fájdalmas lelki mocsárban. Nyilvánvalóan ez sem úgy sikerül, ahogy szerettem volna, feszültté válok, próbálom menteni a menthetőt egy viszonylag összeszedetten hangzó mondattal, de nem sokáig vagyok büszke magamra. A tekintetem megakad az ajkához emelt cigarettán, és eszembe jut a pillanat, amikor olyan felszabadultan közölte velem, hogy leszoktattam a cigiről, ettől pedig hirtelen úgy érzem, mintha valaki alaposan gyomorszájon rúgott volna. Összeszorul a mellkasom, elkapom róla a tekintetem, de amikor ő sokáig hallgat és a tengert kezdi figyelni, akkor ismét ránézek és nyelek egy nagyot, mert megfordul a fejemben, hogy egyszerűen csak nemet fog mondani. Amihez minden joga meg is lenne. Nekem pedig el kellene sétálnom innen. Végül rám néz, és amikor elutasítás helyett egy reggeli lehetőségét ajánlja fel, kis híján felnyögök a megkönnyebbüléstől. Még az sem érdekel, hogy a gyomrom annyira össze van zsugorodva, hogy tudom, egy falatot sem lennék képes megenni. Egy kicsit eltereli a figyelmem, amikor többes számot kezd használni és a mellette fegyelmezetten ácsorgó kutyára pillant. Követem a tekintetét, tulajdonképpen először nézve meg magamnak az állatot - a gazdája eddig elterelte a figyelmemet -, és a közöttük lejátszódó kis interakció, no meg persze a kutya felettébb vidám reakciója talán az első valódi mosolyt csalja az arcomra. Csak akkor pillantok fel ismét Axelre, amikor újra megszólal. – Nem rontanám el az örömét – felelem egy bólintással, a szám sarkában még ott egy apró mosoly az előző maradékából, már csak azért is, mert ezután leguggolok, hogy egy szintbe kerüljünk a kutyával... nagyjából, mert én alacsony vagyok, ő pedig méreteiben Axelhez való. – És kit tisztelhetek benned? – pillantok az intelligensen figyelő szemekbe, remélve, hogy Axel elárulja nekem a nevét is. Nem nyúlok felé engedély nélkül, olyan fegyelmezetten van a gazdája mellett, hogy biztosra veszem: képzett kutya, bár fogalmam sincs, ez Axel érdeme-e vagy másé. Csak akkor emelem fel a kezem, ha Axel jelzi, hogy rendben van, de akkor sem simogatásért nyúlok, csupán a kézfejemet tartom az állat felé, hogy alaposan meg tudjon magának szaglászni. Ha egy kicsit megismerkedtünk, felegyenesedek, de ha az ismerkedés ezutánra marad, nekem úgy is jó; egyik esetben sem zavar, ha odajön hozzám, hogy még alaposabban körbeszagoljon, mielőtt vidáman előreszaladna. – Gyönyörű és nagyon okos – szólalok meg, miközben figyelem, hogyan csillan meg a napfény a kutya selymes szőrén. – Mióta van veled? – kérdezem, a szemem sarkából rápillantva, miközben én is visszasüllyesztem a zsebeimbe a kezemet és elindulok mellette. Arra gondolok, hogy talán... ha ilyesmiről kérdezem és nem rögtön belevágunk a kellemetlen részekbe, akkor egy fokkal jobb lesz majd a helyzet. Mégis... ezután fogalmam sincs, mit kérdezzek vagy mondjak. Egyszerre akarok feltenni ezer kérdést és elmondani ezer dolgot és egyszerre nem akarom kimondani egyiket sem. Szeretnék arra koncentrálni, hogy legalább nem küldött el, hajlandó velem kommunikálni, közben viszont lassan őröl fel belülről a tudat, hogy ez lett belőlünk. Mintha két idegen sétálna egymás mellett, akik nem tudják, mit mondjanak egymásnak. Én ezt a gondolatot emésztem, vagy legalábbis próbálom megemészteni, ezért ő töri meg hamarabb a csendet. A kabin említésére érzem, hogy elszorul a torkom, a mellkasom pedig kellemetlenül préselődik össze, és lassan megrázom a fejem, de nem vagyok képes ránézni. – Nem tudtam volna... – Elharapom a mondatot, mielőtt még befejezhetném, mert nem hiszem, hogy készen állunk erre a részre. Nyelek egyet és a cipőm orrát kezdem tanulmányozni a lépteim közben. – Lényegében Módi vendégszobájában élek, amióta kihozott a kórházból – felelem inkább csendesen. Felmerülhetne a kérdés, hogy olyan sérülésekkel, mint amilyenek nekem voltak, valószínűleg jó sokáig bent tartottak, de valamiért nem hiszem, hogy rákérdezne, magamtól pedig nem mesélem el neki, hogy szinte könyörögtem neki, hogy vigyen el arról az átkozott helyről. Azt sem teszem hozzá, hogy nem is valószínű, hogy elengedne abból a szobából, mert így is nem egyszer megnehezítettem a dolgát, amikor vigyázni akart volna rám. Ez a gondolat elvezet néhány emlékhez, eszembe jut Malthe, Rán, a doboz... Egy pillanatra lehunyom a szemeimet és halkan, mélyen, reszketegen szívok be egy adag levegőt. Nem akarok belekeveredni ebbe a spirálba, szeretném magam józanul tartani, és legalább annyira összeszedetten, mint amennyit eddig ki tudtam erőszakolni magamból. Feljebb emelem a fejem, megtöltöm a tüdőmet a friss, hűvös levegővel. – Hol szeretnél reggelizni? – teszek fel inkább egy banális kérdést; olyat, amiből talán a legkisebb eséllyel lehet baj. Egyébként sem tudom, mi a terve - be akar-e ülni valahova, ismer-e jó helyet a környéken, ahová a kutyával is be lehet menni, vagy az otthon nyugalmára vágyik, még ha ettől a gondolattól az én gyomrom még jobban össze is ugrik -, csak az előbb eszembe sem jutott, hogy rákérdezzek erre.
Az elkövetkező tárgyalások se keltenek bennem olyan drukkot, mint ahogy megpillantom Avivát. Nem mondom, hogy nem képzeltem el soha azt a pillanatot, hogy újra találkozzunk, de ez olyan dolog volt, amelyet sose mertem volna megvalósítani. Továbbra is tartottam a következményektől, és nem csak attól, hogy benne mit váltok ki, vagy magamból. A rohadt csalódásoktól is féltem. Próbáltam úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy "rengeteg hal van még a tengerben", de ha rám mozdul bárki is a helyi kocsmában, egyszerűen csak összehasonlítottam magamban Avivával és elhajtottam. Senki nem képes elérni és megugrani azt a mércét, amit ő állított fel bennem. Emiatt nem csoda, hogy folyamatosan hordom azt a rohadt gyűrűt, amely minden alkalommal egy régi, közös ábrándra emlékeztet. Arra is. Aztán a horgony alakjáról eszembe jut egy másik horgony, amelyet szinte - mintha csak papír lett volna acél helyett - összegyűrtem mérgemben és elhajítottam a tengerbe, egy igen görbe estémen. Nem akartam se Flaviara, se Robinra emlékezni, még ha voltak is jó pillanataink.. rengeteg. Folyamatosan az a rohadt három soros, rövid levél jutott róla eszembe, és az, hogy bedrogozott. Soha életemben nem tudtam őt megütni, még ha kontrollálhatatlanul dühös is voltam, ő pedig ezt tette velem. A tüske szűnni nem akarva állt a szívemben, folyamatosan véreztetve azt. Egyszerre húz hozzá a szívem és érzem úgy, hogy nem akarok újabb csalódást. Ez a kettősség pedig az őrületbe taszít. Erre most itt van, itt áll és én megállok előtte, egy kis távolságot tartva - akár az ágyánál. A hasonlat persze borzalmasan fáj, emlékszem, mennyire össze volt törve, de nem tehettem róla. A tetteinknek következményei vannak, és épp ezért ha Módi épp akkor egy villámmal akart volna sújtani, elfogadtam volna az ítéletet. Nem tudom, hogy miért van itt... Persze, sejtéseim vannak, mert ha tényleg igaz volt a nagy része annak, amit velem elképzelt, vagy tett, akkor őt is húzhatja a szíve ide, de lehet, hogy ... nem tudom. Tetszik neki a kikötő nem túl szép, gyáraknak és cégeknek szentelt rozsdás, halszagú része. Lehet, hogy csak azért jött, hogy elküldjön a halál faszára, ha már legutóbb nem hagytam neki erre időt. Legalább is megérteném. Elmenni se akar mellettem, egyszerűen csak megvárja, hogy oda érjek hozzá, és amikor halkan köszönök, ő is kissé szorult hanggal köszön vissza. Megköszörüli a torkát, és mintha zavarba jönne. Megmosolyognám a dolgot, hogy Avivaként is képes szexuális túlfűtöttség nélkül elérni ezt az állapotot, de az arckifejezés elmarad, mert igazából félek bármibe is beleélni magam. Azt hiszem jobb, ha megtartom azt a két lépést kettőnk között, de innen még azért kényelmesen látom a csillogó szemeit, és kissé feszült arcát. - H.. - nyitom szóra a számat, de megelőz, és amikor rá kérdez arra, hogy jól vagyok-e, akkor becsukom. Ha az igazat akarom mondani neki, akkor rátérhetünk arra, ami miatt itt vagyunk, és őszintén, nem tudom, hogy akarok-e erről beszélni. A másik esetben hazudok, de azt hiszem egyébként is hülye a kérdés, úgy hogy egy harmadik opciót választok. - Ezt inkább nekem kellene kérdezni. Rendben felépültél? - mondom, röviden végig tekintve apró alakján. Nyilván lehetnek olyan sérülések, amelyek lassabban gyógyulnak - például a bordája -, de ha sétálgat és egyedül közlekedik, akkor bizonyára már sokkal jobban van. Amikor azt mondja, hogy beszélni akar velem, akkor nyelek egy aprót, mert már ez kezd elmenni egy olyan irányba, amitől érzem a vállizmaim befeszülni, de aztán figyelem, miként túr feszülten a selymes hajába, és próbálom kizárni, leküzdöm a vágyat, hogy megnyugtatóan hozzá érjek. Ehelyett inkább csak bele szívok az eddig csendesen égő cigarettába, és amikor a kórházat emlegeti, úgy érzem, mintha gyomron ütnének. Pár másodpercig figyelem őt, és miközben kifújom a füstöt, homlokráncolva a tenger felé pillantok, mintha attól kérdezném meg, hogy jó ötlet ez? A fejemben lehetséges történések megannyi verziója fut át, de azt hiszem, hogyha magamra is húzom a közönyösség álcáját, attól függetlenül értékelem, hogy Aviva itt van, és beszélni szeretne velem. - Nem vagy véletlenül éhes? Mi még nem ettünk. - kérdezem végül a nőre pillantva, aztán letekintve Skygge-re. - Egy reggeli belefér? - kérdezem, mintha csak az árnyékomtól kérnék engedélyt, bár tudom, hogy a reakció a reggeli szóra mindig ugyan az. Boldog csaholás és farokcsóválás, mint most is. - Ő nem bánja. - nézek fel ismét a nőre, és ha benne van, akkor bólintok, és egy utolsót beleszívva a magától már úgy is félig elégett cigarettába eldobom a csikket, aztán zsebre vágom a kezeim és elindulok. - Mehetsz. - engedem el magam mellől a kutyát a lépések közben. Persze az első, hogy megszagolja magának Avivát, a karját, lábait, fenekét - az én kutyám -, aztán hosszú lábain fürgén előre szalad és mindent szagolgatni, vagy jelölni kezd, néhány sirályt felhőtlenül meg is kerget, vagy ugat. Némán figyelem, bár a gondolataim közben nem Árnyék, hanem Aviva körül járnak. Fingom sincs, mi a francot kellene, hogy mondjak... vagy kérdezzek. Kicsit kínosnak is érzem, hogy nem tudom, mit kéne felhoznom témának, de egyszerűen olyan, mintha leállt volna az agyam - csak ezúttal nem kellemes indokok miatt. Nem tudom, hogy most, út közben is kezdjünk-e erről az egészről beszélgetni, vagy csak ha oda értünk. Őszintén szólva örülnék, ha elódázhatnám a dolgot, ha egyáltalán nem kellene erről beszélnem, mert kényelmetlen. Nem tudom kezelni ezt a helyzetet, mert soha nem voltam ilyenben. Azért... ilyenkor egy kicsit elszégyellem magam, mert lassan 36 évesen nem tudok mit kezdeni azzal, hogy az... ex barátnőm - feleségem - akármicsodám újra felveszi velem a kapcsolatot, miután a betegágyánál kvázi épp nem küldtem el a francba. - Használod a kabint? - kérdezem végül, mert jobb kérdés nem jut eszembe, hogy megtörjem a lassan rohadt hosszúvá nyúló - vagy csak annak érzem? - csendet kettőnk között.
Vendég —
Axel&& Aviva
Furcsa érzés, amikor egyszerre kellene összeszedned minden bátorságodat azért, hogy elindulj valahová, és egyben azért is, hogy ott maradj a seggeden. Tudom, hogy el kell indulnom, ha oda akarok érni arra az időre, amit mondtak nekem, de ugyanannyira rettegek nekifogni ennek az egésznek, mint amennyire fojtogató a gondolat, hogy az utolsó pillanatban sutba dobjak mindent, amit az elmúlt napokban tettem azért, hogy a nyomára bukkanjak, és egyszerűen csak... veszni hagyjam a lehetőséget. Nem tudom, mi vesz végül rá, hogy magam mögött hagyjam a házat, majd a kapucnimat a fejembe húzva sétáljak pár utcányi távolságot, hogy aztán taxiba üljek. Talán az, hogy mérlegre teszem a dolgokat és százezredjére is arra a következtetésre jutok, hogy ha egyszer túléltem, hogy kisétált az életemből, akkor túl fogom élni még egyszer... ha pedig mégsem, legalább azzal a tudattal pusztulok majd bele a fájdalomba, hogy megpróbáltam. Már minden fázison túljutottam. Voltam teljesen összetört, voltam kétségbeesett, szomorú, dühös, bűntudatos, gyűlöltem őt, gyűlöltem magamat, emésztettem magam a fájdalomban, a haragban, a veszteség- és hiányérzetben, újra és újra lejátszottam magam előtt minden egyes pillanatot, amire tisztán emlékeztem, és amikor eljutottam oda, hogy... talán, esetleg azt mondhatom, hogy tiszta fejjel végiggondoltam mindent, döntésre jutottam. Éreztem, hogy ezt így nem tudnám sokáig csinálni, mert ha még sokáig cincálom magam afelett őrlődve, hogy pillanatról pillanatra boncolgatni kezdem az eseményeket és kielemzem, hogy melyikünk, hol és mit rontott el pontosan, attól nem lesz jobb. Azzal csak azt értem volna el, hogy lassan, de biztosan beleőrültem volna az önmarcangolásba, a hiányába, a kérdésbe, hogy vajon lehetett volna ezt jobban is csinálni? Nem vagyok az a fajta, aki megfutamodik egy kihívás elől, de az istenek látják a lelkem, hogy ezt a döntésemet nagyon sokszor megkérdőjeleztem. Nem azért, mert mentegetni akartam volna magamat, hanem azért, mert a szívem helyén most is egy üres, vérző, fájdalmasan lüktető üreg volt csak, és rettegtem a gondolatától, hogy annyira tönkretettem mindent, hogy ő csak beleállít egy újabb kést és alaposan megforgatja benne. Mégis nyomozni kezdtem. A múltamnak van egy olyan hasznos tanítása, amivel könnyedén fel tudok kutatni szinte bárkit, akit akarok, még akkor is, ha az illető nem akarja, hogy megtalálják. Fel voltam készülve erre az eshetőségre is, összeállítottam a fejemben lehetséges forgatókönyveket arra vonatkozóan, hogy ha Axel újabb álnévvel húzza meg magát az emberek között, meg tudjam valamilyen módon találni, és talán én lepődtem meg a legjobban, amikor végül a saját neve kezdett elvezetni hozzá. Nem bujkált, ami egyszerre tett kíváncsivá és ijesztett meg, de ennek kapcsán csupa olyan kérdésem merült fel, amit kizárólag ő tudott volna megválaszolni, így egyszerűen csak isteni ajándéknak tekintettem, hogy nem nehezíti meg a dolgomat túlságosan. Tulajdonképpen a legnehezebb azt volt kideríteni, hogy hol dolgozik, amiből azt sejtettem, hogy nem teljesen hivatalosan foglalkoztatják, de ez nem jelentett akadályt. Ha kicsit több munkával is, de megtudtam a hajó nevét. Egy halászhajóét - amikor ezt kiderítettem, a gondolat apró mosolyt csalt az arcomra. Talán ki tudtam volna nyomozni azt is, hogy hol lakik, de nem akartam ennyire betörni a magánszférájába, így megelégedtem azzal, hogy megtudakoltam, mikor fut be a hajó a legközelebbi szállítmánnyal. És most itt vagyok, úton a kikötőbe, kavicsméretűre összeszűkült gyomorral, olyan idegesen, mintha egyszerre tartanék életem legfontosabb vizsgájára, az első randevúmra és a saját kivégzésemre. Különös elegy, mégis ezt érzem. A második taxival a Sentrumba vitetem magam, és közben írok egy sms-t Cameronnak, hogy a kikötőbe mentem; azt hiszem, már visszanyertem a bizalmát a néhányszori kihágásaimmal, amikor javarészt neki kellett összeszednie valahonnan részegen, de szeretném fenn is tartani. Azt nem mondtam el neki, hogy találkozni szeretnék Axellel, mert nem akartam, hogy aggódjon, de... majd meglátjuk, hogy megy. Mire az autó megáll, már remegnek az ujjaim egy kissé, de a sofőr nem néz rám különösebben furcsán. Összehúzom magamon a vékonyabb kabátot, mert már innen látom a víz fodrozódását, és egyébként is annyira ideges vagyok, hogy az ujjaim vége - és fogadni mernék, hogy a lábujjaimé is - jéghideg. Rápillantok az egyik kihelyezett órára és megállapítom, hogy időben vagyok, de nem szeretnék kockáztatni, ezért a kikötőbe sétálok, letolom a fejemről a kapucnit, és... várok. Azt biztosan tudom, hogy itt van valahol, mert az ösztönöm soha nem volt hajlandó elengedni őt - minél jobban akartam kényszeríteni erre magam, annál kétségbeesettebben ragaszkodott hozzá. A pontos tartózkodási helyét nem tudnám belőni, de arra tippelek, hogy Oslo határain belül tudom őt érezni... és nem csak a jelenlétét. Ez viszont csak akkor iszonyatosan nehéz, amikor néha nem azért ébreszt az ösztönöm, mert résen kell lennem a rohama miatt, hanem mert a láthatatlan köteléken keresztül, amivel hozzá kapcsolódom, minden egyes érzése képes átjönni, ha nem koncentrálok eléggé, és amikor reggelente összekeverik a saját rémálmaimmal az ő pánik- és fulladásérzete az egy meglehetősen... gyilkos kombináció. Türelmesen várakozok, és bár nem tudom, még mindig érzem-e majd a közeledtét, hamarosan igenlő választ kapok a kimondatlan kérdésre az ösztönömtől. Mint egy kellemes simogatás a tarkómon, és egyszerűen csak... tudom. Egy pillanatra behunyom a szemem, végigfut rajtam egy ideges remegés, a szívverésem pedig már most elkezd felgyorsulni, de megpróbálok nyugodt maradni. Nagyot nyelve fordulok abba az irányba, ahonnan érzem őt, és ahogy meglátom összetéveszthetetlen, magas alakját kibontakozni tőlem nem messze, a gyomrom még inkább görcsbe rándul. Egyszerre szeretnék sírni és egyszerűen csak odarohanni hozzá, érzem, hogy az ujjaim remegni kezdenek, ezért inkább a zsebembe dugom őket, hogy elrejtsem ezt a zsigeri reakciót. Teszek felé egy tétova lépést, de aztán rájövök, hogy talán a pokolra kíván engem, látni sem akar, csak elsétálni mellettem, és ez a gondolat annyira megrémít, hogy földbe gyökerezik a lábam. A szívem olyan sebesen dobog, hogy attól félek, újra el fogja törni a bordáimat, a vér a fülemben zúg, és egyáltalán nem tudok most rákapcsolódni az ő érzéseire, mert túl intenzívek a sajátjaim. Azt is látom, hogy nincs egyedül. Egy nagy termetű, gyönyörű, fényes szőrű fekete kutya sétál mellette büszke és határozott léptekkel, és bár érzem, hogy az ő szemei is engem figyelnek, eszemben sincs emiatt félelmet érezni, sőt. Ha arra gondolok, hogy talán azért van, mert Axelt feszültté teszi, hogy lát - akármilyen értelemben is -, örülök, hogy ott van mellette egy ilyen jellegű társ. Most mégsem tudok ezzel foglalkozni, mert leköti a figyelmemet, ahogy Axel felém közelít. Felém, nem az ellenkező irányba és még csak nem is nagy ívben megkerülve. Nem tudom levenni róla a szemeimet, ezúttal kontaktlencse takarásától mentes íriszeim az alakjára ragadnak, magamba iszom a látványát, mint szomjazó a vizet egy száraz sivatagban. Figyelem az arcát, rövidre vágott haját, és amikor közelebb ér, azt az imádott szempárt, aminek a menedékéért mindent megadtam volna az utóbbi hetekben. Egyszerre önt el boldogság, megkönnyebbülés, keserűség és szomorúság, de hiába akarnék utóbbi kettőre koncentrálni. A torkomban dobogó szívem elárulja, hogy van, ami soha nem változik. – Szia – köszönök vissza halkan, de amikor meghallom, hogy elszorult torkom miatt milyen egyértelműen elárulja az idegességemet a hangom, zavartan oldalra pillantok és megköszörülöm a torkomat. Próbálok összeszedettnek tűnni, de nagyon nehéz megküzdeni az érzéssel, hogy egyszerre szeretném sírva a karjaiba vetni magam, vagy sírva megütni és aztán a karjaiba vetni magam. – Jól vagy? – bukik ki belőlem a kérdés, pedig ennek úgy kellett volna hangoznia, hogy beszélni szeretnék veled. Elszégyellem magam, hogy a viselkedésem visszasüllyedt egy ideges, félős, tizenéves tinédzser szintjére, pedig tényleg nagyon igyekszem. Igazából az sem zavar, ha nem válaszol, esetleg furcsán is néz rám mellé, mert... megérteném. Ökölbe szorítom remegő ujjaimat a zsebemben, aztán újra nekifutok ennek az egésznek, hátha most jobban sikerül. – Én csak... szerettem volna beszélni veled. Ha nem bánod. Ha te is akarod. Ha... – Oké, Aviva, nem kell túlragozni, érteni fogja, mit akarsz. Elkeseredetten szorítom össze a fogaimat, egyik kezemet előhúzom a zsebemből, hogy frusztráltan a hajamba túrjak vele. Ez az egész sokkal jobban és összeszedettebben hangzott a fejemben mint a kétezer alkalommal, amikor lefuttattam magamban, hogy mit fogok mondani. – Úgy érzem, hogy... a kórházban nem egészen úgy sikerült a beszélgetésünk, mint kellett volna – nyökögök ki végre egy egészen értelmes mondatot magyarázatképp. Arra nem térek ki, hogy ez kinek a hibája lehetett, mert én úgy érzem, mindketten hozzátettük a magunkát, de egyébként sem vádaskodni jöttem ide, és nem szeretném, hogy ő így érezze. Ennél többet viszont egyelőre nem mondok, csak nagy, várakozó szemekkel nézem őt, és próbálom kitalálni, hogy ha most egyszerűen csak elköszön tőlem és elsétál, hogyan fogok életben maradni. Vajon Aegir hagyna a tengerbe fulladni, vagy esetleg ő maga segítene nekem a tenger mélyén maradni azért, amit a fiával tettem?
A hajó csendesen billegett a vízen, ami a nap szikrázó fényét csillogta vissza. Jó volt az idő és viszonylag meleg, de engem a legkevésbé sem érdekelt az időjárás. Hosszú sípszó jelezte a hajó kikötését a helyére, ahol már a kisebb platós teherautók álltak, és amint leengedték a pallót, a fekete nagytestű kutya már szaladt is le róla. Otthon érezte már magát, vagy a juhász őrkutyával játszott, vagy jelenesetben a kutyaház mellé feküdve élvezte, hogy rághatja a megtermett marha lábszárcsontot, amit ajándékba kapott a fiúktól. A halászhajón valaki még a hálót igazította el, volt aki kikötött, én magam már a két, két és fél mázsás tőkehalas rekeszeket pakolom közelebb a pallóhoz, hogy egyszerűbb legyen a dolgom. A mólóval szemközti, pár száz méterre lévő téglaépületre, a feldolgozó üzemre nézek, annak falán a nagy órára. Kilenc múlt, egész jó kört futottunk éjjel, de azért érzem, hogy már több, mint 24 órája ébren vagyok, ráadásul jó lenne egyet reggelizni is, mert a szendvics, amit elvittem magammal a tengerre, nem volt elég. Nem volt egyszerű dolgom bejutni ide, főleg, hogy amikor jöttem, még irataim sem voltak, és külsőre se vagyok az a megnyugtató típus, némileg azért sikerült kiküzdenem magamnak a szorgalmammal - és az erőmmel - a többiek elfogadását ez alatt a három hét alatt. Lehet, hogyha nem lenne Aegir, elküldtek volna a francba, de a főnök távolról ismeri, úgy hogy adott nekem egy esélyt. Egyenként hordom le a rekeszeket és pakolom fel őket a platóra, és csúsztatom őket hátra. Ez általában két emberes meló, de amióta nem szerénykedek az erőmmel, azóta főleg én csinálom, mert gyorsabban haladunk. A többiek kabalának hívnak, mert egyrészt ezt egyedül is meg tudom csinálni, kiváltva két másik embert, másrészt valahogy a fogás is sokkal jobb, mióta felvettek, és a kis vállalkozás neki indult a virágzásnak. Hála a "szerencsének" lassan kinövi a kis vállalkozás ezt az apró feldolgozó üzemet is, ha így halad. Persze, annak nem feltétlenül örültek, amikor Skygget is fel akartam vinni a hajóra, de miután volt egy rohamom, és egyébként is nagyon jól tanított, fegyelmezett állat, nem bánták, ha a kabinban van, amíg nincs láb alatt. Tegnap éjjel is az asztal alatt elterülve aludt, míg mi a hálót húztuk befelé. Miután feltettem az utolsó rekeszt is, megtörlöm a homlokomat. Hiába az erő, azért 30-35 ilyen ládát megemelni és tologatni még nekem is jó edzés .A hajam már egy jó ideje nem lóg a hajamba, levágattam, mikor egy szerencsétlen estén egy támadó bele markolt, még is amikor leveszem a kesztyűket, a kantáros nadrágom zsebébe teszem, már automatikusan hátra túrnám. Most inkább csak arra jó, hogy az izzadtságot letöröljem. Amíg a teherautó lassan elindul befelé, hogy lerakjuk az árut, én gyalog követem, mert lepakolni is én szoktam róla. Amíg nincs rá keret, sajnos az automatizálás sem megoldható, de legalább van munkám, ami lefoglal. Az épülethez közeledve a műszakvezető lép ki az ajtón és füttyent oda nekem, és a nevem kiáltva int magához. Rá pillantok, irányt változtatok a kocsi helyett az ajtó felé. - Most szóltak, hogy ellenőrzés fog érkezni cirka egy óra múlva. Hagyd a lepakolást, megoldjuk, menj haza. Úgy is be voltál osztva éjjelre is. - Oké főnök. - biccentek neki egyet. Mivel feketén dolgozok, nem jó, ha itt találnak, úgy hogy besétálok az épületbe és az öltözőbe megyek. Hiába a váltóruha, 12 óra után azért nehéz levakarni a bőrről a halszagot, de azért a félórás intenzív sikálás a kezemen és arcomon nagyjából segít ezen. Miután felöltözök, egy intéssel búcsúzom el a zajos üzemben dolgozóktól, mielőtt teljesen kilépnék az ajtón a logisztikai referens kisasszony oda szalad hozzám, és a kezembe nyom egy zacskó csirkecsontot, amit a kutyámnak szán, mert Borzas - a helyi őr kutya - már megkapta a magáét. Megköszönöm, és elteszem a nadrágom egyik alsó, tépőzáras zsebébe. Kilépek az ajtón, lábam elé nézve nyúlok a zsebembe és veszem elő a cigarettát, lépteim közben gyújtok rá, aztán ismét a zsebembe nyúlok, de nem csak hogy eltegyem a gyújtót. Szabad kezemmel kiveszem a számból a cigarettát, aztán füttyentek egyet. - Skygge! - szólok hátra pillantva, mire a fekete kutya abba hagyja a csont csócsálását a ház mellett, és már rohan is hozzám. Fegyelmezetten simul a csípőm oldalához a busa feje, a barna szemei csak engem vizslatnak. A kezem kihúzom a zsebemből, megállok, és velem ő is, még mindig odaadással figyelve. - Ül. - adom a parancsot, az állat hátsója pedig épp csak nem csattan a betonon a lelkes lendülettől. Oda adom neki a jutalomfalatot, és megsimogatom a fejét, míg ropogtat, aztán megnyalja a kezem, vagy mondhatni az ízét is lenyalja a falatnak. - Jó fiú. Gyere. - mondom, majd egy buksi simítás után elindulunk. Ismét a lábamnál, mellettem sétál, de már a környezetet vizsgálja, szaglászik. Csak két hete van velem, de nagyon a szívemhez nőtt. Egy percig sem bántam, hogy őt hoztam el akkor a telepről, és nem is értem, miért nem talált gazdára. Képzett, fegyelmezett kutya. Jó, nem kiskölyök, és nagytermetű, de hiába eszik sokat és néz ki úgy, mint egy párduc, nem agresszív. Eleinte azt hittem, csak arra lesz jó, hogy jelezzen, ha valaki ismét betör hozzám, de azóta kiderült, hogy a rohamot is megérzi, és nem egyszer segített már át rajta, rögtön megváltozott a véleményem. Jó, nem mindig választja a megfelelő tevékenységet az ébresztéshez, például az alkarom csócsálása kifejezetten kellemetlen, de örülök, hogy felkelt. Azt is megérzi, ha rossz a kedvem - ami valljuk be, gyakorlatilag folyamatos -, de a reggeli, kritikus pillanatokban mindig ott van, és nyüszögve, morogva dobálja nekem magát az ágyon és játékra hív. Rendszert is vitt az életembe. Eddig munka után csak az ivás volt az, amit csinálni tudtam. Gyakorlatilag ha nem dolgoztam, akkor ittam, de most, hogy felelősséggel tartozok egy állatért, azért sokkal összeszedettebb vagyok, mert nem tehetem meg, hogy nem adok neki enni, vagy nem viszem el sétálni. Azt főleg nem, tekintve, hogy nagy energiaigényű, masszív kutya. Úgy hogy tegnap előtt már futni, edzeni is voltam vele, és ha nem is teljesen húzott ki az érzelmi mocsárból, azért tartja bennem a lelket... Főleg. hogy minden pillanatban Ő jár a fejemben, és vívódok magammal. Nem kezeltem jól a helyzetet, és napokkal később, egy-egy józan pillanatban ráébredni erre azért meglehetősen kellemetlen. Arra még sem vitt rá a lélek, hogy felkeressem őt. Egyrészt úgy gondolom, hogy a történtek után jogos, ha látni sem akar, másrészt mivel üldözik, és én szolgáltattam neki gyengepontot, jobb ha nem vagyunk együtt. Legalább is ezzel nyugtatom magam. Alig pár lépést tudok azonban tenni, mert alig hogy felpillantok Skyggéről az előttem elterülő kikötőre, a fényben, valamivel távolabb megpillantok egy - a szememnek hála- kissé elmosódott alakot. Egy olyan alakot, amit bármilyen látásiviszonyok mellett felismernék. Megtorpanok, és majdnem automatikus mozdulattal nyúlok a mellkasomhoz, hogy hozzá érjek a póló alatt megbújó ékszerhez, de a kezem csak a rezzenésig jut el. Nyelek egyet, és egy pillanatra zavartan állok, mert fogalmam sincs, hogy csak a vágyakozás képe húzza-e rá másra ezt a képet - épp összevétesztek mást vele -, vagy tényleg itt van. Skygge persze megfeszül, mert érzi, hogy hirtelen valami nem okés, ezért ő is az alakot kezdi figyelni. Lassú léptekkel - de zakatoló szívvel - indulok el, folytatva az utamat, várva, hogy élesedjen a kép, és végre rájöjjek arra, hogy nem ő az... De ő az. Minél közelebb jutok hozzá, annál egyértelműbb, én pedig hirtelen nem tudom, mi a faszt csináljak, de nyugalmat erőltetek magamra. Eszembe jut minden. De így... egyszerre. A boldog és keserű pillanatok is, én pedig nem tudom, hogy melyiknek kellene előtérben lennie. Az arcomra nem engedem kiülni őket, egyszerűen csak megállok tőle egy-két lépésre. - Szia... - szólalok meg halkan, már ha nem ment el mellettem, mint aki nem ismeri a másikat. Akkor mondjuk a tengerbe vetném magamat.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.