Miután elindulunk és Cameronról, meg arról beszélünk, hogy mi lehet valós, Viva megemlíti, hogy fog kapni egy könyvet. A közös tanulás említésére elmosolyodom, mert elém tárul egy kép, ahogy ismét egymás mellett ülve, közösen olvassuk a könyvet egy takaró alatt, és elemezgetjük azt. - Jól hnagzik. - adok hangot a gondolatoknak. Azért annyit elkezdek mondani, amennyit magam tudok, hogy egy kicsit közelebb kerüljön a mitológiánkhoz. Aztán hogy ebből mennyi a valóság és mennyi a humbug, majd kiderül akkor, amikor olvassuk a könyvet. De ha igaz, legalább már nem éri őt meglepetés. Amikor aztán megerősíti ezt Tyr szavaival, akkor már kicsit én is magabiztosabb vagyok abban, hogy tényleg így oszlanak kétfelé az istenek. Apámat emlegetve ismét megjegyzem, hogy akkor más is igaz lehet ebből az egészből, nem csak a ván-áz vonal, és hamarosan ki is derül, hogy még erre is rákérdezett. Meglepve nézek rá, nézem a zavart mosolyát pár pillanatig, mielőtt visszanézek az útra. - Komolyan? - kérdezem mosolyogva. Amikor azt mondja, hogy tényleg léteznek óriások, akkor halkan sóhajtok, mert meglepődni már sajnos nem tudok rajta. - Akkor készülj fel, mert a mitológiánk tele van mindenféle "hülyeséggel". Törpök, trollok, álfok, valkűrök, mítikus állatok, szellemek... - sorolok fel néhány dolgot, ami így hirtelen eszembe jut még az eddig felsoroltak mellé. Az út nem túl egyszerű, de nem is bonyolult. El van rejtve, de aki tudja, hogy hol keresse, az megtalálja. Nem is nagyon látok rendesen kirakva táblát, de gondolom ezt direkt van így. A házak között megállva inkább úgy döntök, hogy Vivával megyek. Már nyakig benne vagyok ebben az egészben, szóval az ilyen dolgokat pont felesleges lenne kihagyni, sőt, talán jobb lenne, ha az én arcomat is látnák az övével, ha egyszer netán egyedül érkezem, akkor már én is biztonságosabb arcnak tűnjek. Amikor megkapjuk a kulcsot és a házszámot, visszasétálunk Vivával az autóhoz, és beszállva rákérdezek egy fontos dologra. A válaszát hallgatva indulok el az autóval. Semleges hely, de a moszadtól független, ennek pedig örülök, de meg kevésbé nyugtat. Ha semleges, és tényleg semleges, akkor mindegy, hogy megtámadnak-e vagy sem, de találkozhatunk itt velük, onnantól kezdve meg csak azt kell megvárniuk, hogy kitegyük a lábunkat a helyről. De ezt a kockázatot vállalni kell. A házhoz érve lenne hely mellette, de őszintén szólva, ha sietni kell valami miatt, nem akarok neki állni tolatgatni, vagy ilyesmi, úgy hogy egyszerűen a ház előtt parkolok le. Ha ügyes vagyok, akkor egy íven meg is tudok fordulni, van annyi hely. Kiszállva kiveszem a táskám, aztán utána megyek, fel a lépcsőn, és míg ő az ajtót nyitja, addig én hátra fordulva nézek körbe, mintha csak a hely tisztaságát akarnám checkolni. Amint kinyílik az ajtó, belépek mögötte. Csak gyorsan pillantok körbe, bár a félhomályban alig látok a bal szemem miatt. A szavaira lepillantva mosolygok rá. - Veled 25nm-en is ellaknék. - mondom mosolyogva, aztán levéve a bakancsot és kabátot "kényelembe" helyezem magam. Holnap neki kell állnunk térképet bújni, és kabint keresni. Szükség lesz arra a helyre.
Vendég —
“we're holdin’ our breath, creepin’ around, we’re getting restless, the time is now, this is how It all starts  
Axel&& Aviva
Örülök annak, hogy a reggelünkből nem csak az marad meg, amikor ledobtam a riadalom-bombát azzal, hogy elmondtam Axelnek, miért is bukkant fel a küszöbünkön tegnap Cameron. A lelkiismeretem is megnyugszik, amikor ő is lecsillapodik, aztán rövid időre meg is feledkezem mindenről, vagy legalábbis a háttérbe szorítom a problémákat, hogy rá tudjak figyelni, míg megosztja velem az érzéseit, az elköteleződését, ahogy én is vele a sajátomat. Az érzéseink feltöltenek engem erővel, mint mindig, bár a gondolataim elterelését kiválóan fenntartják azok a kis incselkedések is, amiket már az asztalnál ejtünk meg. A gyors reggelit követően összepakolunk, amolyan búcsút veszünk a háztól azzal, hogy tisztázzuk, nem a négy fal milyensége és elhelyezkedése számít, aztán el is indulunk, én pedig közben érdeklődésére Cameronról és a látogatásáról mesélek neki. Az is eszembe jut, hogy az apámmal mennyire más beszélgetéseink voltak eddig, és bár egy kicsit aggaszt a gondolat, szerencsére nem veszi rossz néven, hogy felhoztam az apa-tényezőt. – Majd közösen tanulunk belőle – bólintok mosolyogva, amikor jelzi, hogy a Cameron által ígért könyv még neki is hasznos lehet majd. Nekem fel kell hoznom a tudásomat, neki pedig kiegészíteni és tisztába tenni azt, amit már megtanítottak neki, csak ki tudja, mennyi volt benne az igazság. Mesélni kezd az ázokról és a vánokról, én pedig mosolyogva hallgatom és közben bólogatok egy kicsit. – Az apám mintha említette volna ezt, legalábbis az ázokat, hogy ő is közéjük tartozik, szóval ebben lehet valami – merengek el egy kicsit. Most már nem is érint meg annyira, hogy valóságként beszélünk ilyen dolgokról, azt hiszem, kezdek átlendülni ezen a hitetlenségi mi a franc történik fázison. Aztán szóba hozza Aegirt - így, Aegirt, nem az apját - és a származását, mire megjelenik az arcomon egy olyan kis zavart mosoly, mintha épp rajtakaptak volna valamin. – Iiiiigen, lehetséges, hogy rákérdeztem az Aegir-ágra... – vallom be sunnyogva, a szemem sarkából sandítva rá. Eszembe jut az is, hogy este ezen a ponton jutott eszembe, hogy még tartozom neki a beszámolóval, csak aztán elterelte a gondolataimat a méreteivel. Most viszont eldöntöm, hogy nem sétálok bele a hosszú ujjak és egyéb vonzataik csapdájába, inkább másfelé terelem a témát. – Egyébként azt mondta, ők is léteznek. Úgy értem, az óriások faja. Csak hogy ne legyen elég a vérfarkas, vámpír, és minden egyéb más – sóhajtok fel. Visszakérdez még egy kicsit Cameronra, arra, hogy jól emlékszik-e, amit róla és a segítőkészségéről mondtam, én pedig igyekszem megnyugtató választ adni számára, hiszen tényleg ezt mondta. Kezemet az övére simítom, de csak puhán, hogy ne zavarjam meg a vezetésben, aztán mosolyogva figyelem, ahogy ujjaimra fogva az ajkaihoz emeli a kezem. Rajta felejtem a pillantásomat, a mellkasom ismét megtelik szerelemmel ettől a kedves mozdulattól, aztán halk, elégedett szusszanással fonom ujjaimat az övéi köré, amikor nem is engedi el a kezem. Persze amikor szüksége van a kezére, elengedem, hogy aztán elmosolyodjak, amikor minden alkalommal újra a kezemért nyúl. Út közben irányítom, ahol kell, míg végül Gamle külvárosi részéről kiérünk egy kieső, nyugodtnak tűnő területre, a célunkhoz. Leállítja a motort, én pedig a szemem sarkából figyelem, ahogy felméri a terepet. Hasonló feszültséget érzek felőle, mint amikor Mikkelnél jártunk a papírok miatt, és azt hiszem, értem is, miről van szó. Továbbra sem örülök annak, hogy mindebbe bele kell őt rángatnom, de nem is lehetnék hálásabb a jelenlétéért és a támogatásáért. Azt azért felajánlom, hogy itt is megvárhat, ha szeretne, és bár gondolkozik egy kicsit a válaszon, végül úgy dönt, velem jön. Rámosolygok, aztán kiszállva átsétálok az ő oldalára, mert az a ház, ami nekünk kell, a bal oldalon van. Igazából nincs ráírva semmilyen megkülönböztetés, én is csak azért tudom, hova kell menni és mit kell csinálni, mert már ismerem a járást. Csak az ajtón belépve látszik, hogy ez odabent kevésbé apartman jellegű, bár nem is kifejezetten szálloda-recepciós feeling. Egy középkorú fickó ül egy étkezőasztal mögött, ránk pillant, kíváncsian mér végig mindkettőnket, egyesével; nem ismerem, akkoriban még nem ő volt itt, de ettől nem veszítek a magabiztosságomból. Előveszem a zsebemből a papírjaimat, átnyújtom neki a hamis személyit - Axeltől nem kérem el, mert elég az enyém is, arról is be tudja azonosítani Mikkel ráhatását az előtte levő laptopon -, aztán nagyon röviden elmondom, miért vagyunk itt. Tényleg rövid vagyok, annyit mondok, hogy szállásra van szükségünk, és hogy előre láthatóan négy hétre. Arcizma sem rezdül, néhány percig a laptopot nézi, aztán ismét felém fordul és egyszerűen csak bólint egyet. Ekkor nyújtom át neki a pénzt, amit még otthon kiszámoltam, ez bőven fedezi a négyheti itt tartózkodást, és nem is fogjuk visszakapni, ha hamarabb elmennénk innen, de hát ez egy ilyen dolog. Elteszi a pénzt, aztán feláll az asztaltól és átsétál a helyiség másik felébe, majd leakaszt a parafa-tábláról - amin körülbelül a kulcsok egynegyede hiányzik csak - egy kulcsot a 7-es számmal. – Odabent találtok egy pótkulcsot. Távozáskor elég, ha mindkét kulcsot az asztalon hagyjátok. – Ennyit fűz hozzá, aztán visszaül a laptop elé és láthatóan már nem is érdekeljük. Elteszem a személyit, aztán a kulccsal a kezemben megfordulok, hogy Axellel együtt visszamenjek a kocsihoz. Odakint rámosolygok, bátorítóan érintve meg a kezét, aztán beszállunk a kocsiba, hogy megkeressük a 7-es házat. Nem lesz nehéz, mert nagy számokkal virít az oldalukon az azonosító. – Minden szempontból – felelem, kihangsúlyozva a "minden" szót. – Ide már olyan kapcsolatokkal jutottam el, amihez nekik nem volt közük. Amerikában volt egy... hát, mondjuk úgy, pártfogóm, aki nagyon szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik szerte a világban. Ő kötött össze Mikkellel, amikor elmondtam neki, hogy Oslóba fogok jönni, és Mikkel hozott el engem ide. Ez a hely az ő ellenőrzése alatt áll, ami azt jelenti, hogy az oslói bűnszervezetek sem nagyon szaglásznak erre, mert mindenki kényes arra, hogy jóban legyen vele. Úgy gondoltam, ez hasznos szempont lehet, ha esetleg több helyen is vérdíj van a fejemen – magyarázom el neki a mögöttes gondolatokat is egy kicsit. Tudom, hogy nem szívesen gondol ebbe bele, de sajnos számolnunk kell vele, hogy akár a pitibb bűnözői réteg is szagot foghat(ott), ha elég csinos az összeg. Így viszont nyerhetünk némi semlegességet és biztonságot. Közben elérjük azt a mobilházat, aminek egy nagy 7-es van az oldalán. Két ház között van annyi hely, hogy mellette is meg lehessen állni az autóval, de megvárom, hogy Axel úgy álljon meg, ahogy neki kényelmes. Kiszállva magamhoz veszem a táskámat is hátulról, aztán megvárom Axelt, mielőtt felmennék az ajtóhoz vezető rövid lépcsőn, hogy kinyissam a kulccsal az ajtót. Odabent valóban nincs nagy luxus, de nem is azért jöttünk; igazából olyan az egész, mint egy nagyobb lakókocsi, egyetlen nagy, tágas bódéban vannak leválasztva egymástól a terek. A funkcióját viszont bőven kiszolgálja: ahogy belépünk, van egy apró előtér fogassal, hellyel néhány pár cipőnek, jobb kéz felé egy kisebb nappali helyiség két fotellal és egy régebbi típusú tévével, velünk szemben egy konyha-étkező, a kettő között pedig keskenyebb folyosó vezet egyik oldalon egy hálószobához, a másikon pedig egy fürdőszobához. Tisztaság van, még csak dohos szagot sem érezni, szóval annyira azért nem rossz. – Hát, úgy tűnik, most egy darabig kisebb helyre leszünk összezárva – pillantok Axelre egy kis mosollyal, hiszen a lakás ennél körülbelül kétszer, vagy két és félszer nagyobb volt. Engem mondjuk nem zavar, ha folyamatosan a közelemben lesz itt, szó szerint. Leveszem a bakancsomat és a kabátomat, a táskámat pedig egyelőre az egyik fotelba teszem le, míg bejárom a lakást, de a többi helyiségben is rendezettség és tisztaság fogad, még ha látszik is, hogy nem mi vagyunk itt az első lakók.
Reggel még kifejtjük egymásnak, hogy miért szeretjük a másikat, mintha fontos lenne, pedig a lényeg úgy is az, hogy úgy szeretjük a másikat, ahogy van. Minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Nekem ez az, hogy minden reggel a pokolból térek vissza, és nem vagyok túl stabil - és mostanában talán féltékenyebb is vagyok, mint indokolt lenne -, neki pedig ott a múltja, amely még mindig őt üldözi és veszélybe sodor(hat) minket. Ezután a reggelivel foglalkozunk és játszunk a másik vágyaival. Ha nem érezném szükségét annak, hogy elinduljunk hamarosan, felkelnék az asztaltól, hogy kiszolgáljam magam, de így csak a szemeimmel, és a képzeletemben falom fel őt. Miután befejeztük a reggelit, és desszertnek egy puszit is kapok, elmegyek összekészülődni. Minden hozott - és kapott - dolgot elteszek. Az ajtóban csókot váltunk, aztán várok, míg ő is összepakol, és megyünk is tovább, immár autóval. Kérdésemre Cameronról is beszélni kezd, egészen mélyen elbeszélgettek a képességeiről, és a világról, elmosolyodok azon ahogy egy családfát is lerajzolt neki, mert azt hiszem, hogy ennyi erővel tényleg, egy komplett fát is lerajzolhatott volna, mert közel ennyire szerteágazó a panteonunk. Utána szóba jön az apja, hogy vele mennyivel másabb volt a találkozó és a beszélgetés, meg hogy nem is gondolta volna, hogy több háború istenünk is van. Megemlítem neki az ázokat, de aztán rá is jövök, hogy valószínűleg ezzel nem sokat mondok, és amikor egy zavart mosollyal a tarkóját kezdi vakargatni, halkan elnevetem magamat. Bólogatok, amikor a könyvről beszél, ez felkelti az én érdeklődésemet is. - Az engem is érdekelne, mert jó lenne tudnom, hogy mennyi a sületlenség abból, amit tudok. - mosolyodom el, és visszaemlékszem még azokra a sulis időszakokra, amikor még hittem ilyesmiben, és hogy mennyire lelkesen tanultam akkor ezt, abban a hitben élve, hogy tényleg egyfajta isten kölke vagyok: csak aztán ezt nevelte ki belőlem a közösség, ahol éltem. - Egyébként, ha az a része igaz, akkor két úgynevezett "klán" van az istenek között. Az egyik csoport az ázok, a harcosok, háborús istenek, a másik csoport a vánok, termékenység és szerelem istenek. Elsőnek az áz istenek jelentek meg és éltek Asgardban, aztán amikor megjelentek a vánok, egy háború indult meg közöttük, amit végül egy túszcserével oldottak meg, beházasították egymás gyerekeit a másik klánokba. - mondom felidézve a tudást. Milyen furcsa most, hogy ezt már nem csak egy történetként élem meg, hanem a valóságként... Ahogy az sem egy történet már, hogy Aegir az apám, hanem a valóság. Tagadhatnám is, ahogy azt is, hogy különleges vagyok, de látva, mire képes, és hogy én mire - lehetek - képes, egyszerűen már ha akarnám sem tudnám tagadni az igazat sem magam, sem más előtt. De ha már Aegir... - Vannak olyan istenek is, akik óriások közül emelkedtek fel az istenek közé, mert beházasodtak a panteonba. Ilyen például Aegir is. - mesélem tovább, szemem sarkából rá pillantva egy kis mosollyal, majd vissza az útra. Tudom, hogy ezt említettem már neki, de most a poén kedvéért még egyszer érdemes felhozni. Ezután visszakérdezek Cameronra, és arra, hogy mennyire számíthatunk rá, a válasz elégedettséggel - és izgalommal - tölt el, mert minél több a támogatás körülöttünk, annál nagyobb a biztonság... és minél nagyobb a biztonság, annál közelebb vagyunk ahhoz, hogy megvalósítsuk az "álmunkat", hogy végre nyugodtan hajthassuk egymás mellett a párnára a fejünket, egy fix helyen, rejtőzködés nélkül, és nem csak hamis iratokon, vagy szóban elhangzott ígéreteket lehetnénk egymáséi. Ezen gondolataim közben érzem meg a kormányon pihenő kezemen az övét, mire ismét szemem sarkából ránézek, mosolyogva fogok rá finoman az ujjaira, úgy hogy tenyere a kézfejemre feküdjön, és úgy emelem kezét ajkamhoz, hogy rácsókoljak. Ezután kettőnk közé engedem a kezeinket, de nem eresztem az ujjait, tovább fogom őket, végig, ameddig csak tudom, és nem szükséges két kéz mondjuk egy kanyarodáshoz - nem mintha utána ne raknám vissza a kezemet, hogy ismét hozzá érhessek. Szomjazom az érintését, még akkor is, ha mellettem ül, és a következő időszakban nem is fogunk távol tölteni egymástól időt, legalább is nem tervezzük. A város szélére megyünk, Gamle-n keresztül. Követem az utasításokat, aztán amikor megállunk a félreeső, furcsa helyen, akkor leállítom a motort. Figyelem a terepet, a kérdésére ránézek, és egy pár pillanatig elmerengek. Tudom, hogy idegen nekem a világ ezen része, és nem is feltétlenül szeretem az ilyen illegális dolgokat, és Mikkelnél is furán éreztem magam, be kell látnom: Aviva mellett ilyen az élet. Vele ez jár, és jobb, ha megismerek minden lehetőséget magam is, megtanulom ezeket a dolgokat is, mert ki tudja, mikor lesz rá szükség máskor, később, akár úgy, hogy én keresem fel őket, ha Aviva nem ér rá mondjuk, vagy bármi történik. - Megyek veled. - mondom végül meghozva a döntést. Leállítom a motort, aztán kiszállok a kocsiból és azt bezárva követem Vivát. Igazából a csendes álldogáláson és figyelésen kívül nem teszek többet, tényleg olyan vagyok mint egy kiscsibe a tyúkanyó mögött, megfigyelek és elsajátítok. Miután meg van kulcs, és hogy melyik ház a miénk. A kocsihoz sétálva beszállunk, aztán lassú tempóval elindulok, hogy a soron megtaláljam azt, amelyik a miénk. - Szóval ez ilyen semleges hely..? - kérdezem halkan, elmerengve azon, vajon mennyit szokták használni Viva ellenségei ezeket a helyeket? Hiszen ő is onnan ismeri ezeket a dolgokat, mert ők ide-oda küldték... Vajon mennyi az esélye, hogy ugyan azt a területet használjuk egyszer?
Vendég —
“we're holdin’ our breath, creepin’ around, we’re getting restless, the time is now, this is how It all starts  
Axel&& Aviva
A reggeli kétségbeesésnek szerencsére már nyoma sincs, ahogy beszélgetni kezdünk a konyhában. Igazából az, hogy nem tudom, hogyan tudott éppen engem a szívébe engedni, csak egyfajta vallomás részemről, nem vártam volna, hogy kifejtse és megindokolja, hiszen nekem a tudat is bőven elég, de amikor mégis megteszi, nem tudok a szendvicsekre koncentrálni többé. Csak hallgatom őt, ahogy szavakba önti az érzéseit és mindazt, ami belesodorta ebbe, nézem a mosolyát, csillogó szemeit, és közben újra és újra megkérdezem magamtól, hogy mivel érdemeltem ezt ki. Mivel érdemeltem őt ki. Fogalmam sincs, hogy láthat bennem ennyi mindent, ennyi szépet és jót, de nem veszem a lelkemre azt sem, hogy nem csak ezekről tesz említést - innen tudom igazán, hogy komolyan beszél. Nem is akarnám, hogy tökéletesnek lásson, hiszen éppen azzal láncolt magához végérvényesen, hogy úgy fogad el és úgy szeret, ahogy vagyok, ezt pedig neki is elmondom. Nem tagadom azt, amit mond, ami miatt belém szeretett, tényleg bármit megtennék érte, a legapróbb dolgokban is segítenék neki, ha ettől bármi könnyebbé válna számára, de mindketten tudjuk, hogy nem csak ennyi van bennem. Ott van az a hatalmas teher is, ami velem együtt jár, ami miatt most is menekülni kényszerülünk, és ami ki tudja, meddig lebeg majd még sötét árnyként a fejünk felett. Érte viszont minden megéri. Tudom, hogy tegnap éppen erről beszéltünk, de ez nem olyasmi, amin változtatni tudnék, vagy akarnék. Vele szeretnék egy viszonylag normális, nyugodt, élhető jövőt, vele akarok lenni, miatta vágyom minderre, ez ilyen egyszerű. Ettől még nem feledkezem meg az egyre bővülni látszó családomról sem, nem csak köré építek mindent, de a központi elem akkor is ő marad. Az ő szavai pedig ugyanezt sugallják nem sokkal később. Ahogy asztalhoz ülünk, már könnyedebbé válik egy kicsit a hangulat, jó szokásunkhoz híven. Élvezem vele ezt a játszadozást - is -, még akkor is, ha tudom: valójában csak a kötelességtudat akadályoz meg minket abban, hogy ez meg is maradjon játéknak. Látom a szemein, a karján finoman megfeszülő izmokon, hogy igazából képes lenne lecserélni azt a szendvicset rám, hogy valami egészen mást reggelizzen, és bár én is kellemesen megborzongok a gondolattól, mindketten féket teszünk a vágyainkra. Rendesen reggelizünk meg, közben megbeszéljük a viskó-keresés részleteit, aztán míg én elmosogatok, ő pakolni kezd. Nem sokkal maradok le, akkor váltjuk egymást, amikor ő végez a hálóban, de aztán nem is váratom sokáig. Hamar összepakolok én is, talán ezért sem sajnálom az időt arra, hogy még a nappaliban lopjak magamnak egy hosszú, ragaszkodó ölelést. Érzem rajta, hogy ő is megszerette az itteni közös életünket, bármilyen rövidnek is bizonyult az itt töltött idő, de aztán ugyanazt mondja ki, amire én is gondolok: attól lesz valami otthon, hogy együtt vagyunk. A szívem újra és újra megtelik szerelemmel, elraktározom magamban a pillanatot, ahogy elveszek csillogó szemei forgatagában, szoros ölelésében, az orromba kúszó illatában, lágy, szerelmes csókjában. Tényleg ez az, amit akarok. Nem számít, hol van a négy fal és a tető, ameddig ő mellettem van, és én mellette. Ezután tényleg elindulunk, bár a bukósisakok láttán még ismét kimondja a kimondatlan gondolataimat, ami a motorcserét illeti. A lakásból kiérve Cameronról kérdez, én pedig örömmel kezdek neki mesélni bővebben is róla és a találkozásunkról - gondolom, így már ő is jobban tud figyelni, mint amikor még csak a menekülési kényszerre koncentrált. Elmondom neki azt is, hogy nekem kicsit meglepetés-szerű volt, hogy vannak még háború-istenek, a válaszán pedig halkan elnevetem magam. – Csak félig – vakarom meg a tarkóm egy zavart mosollyal. – Van mit bepótolnom, de ígéretet kaptam arról is, hogy kapok majd egy könyvet. Nem sima könyvtárit, hanem egy feldolgozott verziót, amiben csak az van, ami valóságos is, mert Cameron szerint elég sok a zagyvaság és az ellentmondás a mitológiában – vonok vállat. Nem lennék meglepve, tapasztalataim szerint minden vallásos dologban sok a zagyvaság, még ha erről már én is tudom, hogy ott rejlik valahol az igazság is. A vigyorára egy ravasz pillantással és egy ahhoz illő mosollyal felelek. Én is örülök ennek, tényleg nagyon várom már, hogy felfedezhessem az önmagamban rejlő lehetőségeket, de már nem abból a célból, amire régen az addig ismert képességeimet használtam. Most már azt látom magam előtt, hogy hogyan tudnám kamatoztatni ezt az ellenük folytatott harcban; azért, hogy megszabaduljak tőlük, azért, hogy megóvhassuk tőlük mindenki mást, akit hozzám tudnának kötni és ezért veszélybe kerülhetne. Ez az én új motivációm. Közben beülünk az autóba, én pedig nagyjából belövöm az úticélt, a pontos címet nem is tudom, csak ott irányítom majd. Addig is amikor elindulunk, egy kicsit még folytatom a gondolatmenetet, bár ahogy szóba kerül az apám is, már más okból is Axelt kezdem figyelni, nem csak azért, amiért általában (mert szeretem őt nézni). Hiszen ő tegnap találkozott először az apjával, és még csak azt sem mondhatnám, hogy különösebben jó élmény volt neki. Persze, végre eljött a pillanat, hogy szembenézzen vele, de az... meg sem közelítette az én találkozásomat az apámmal. Mi egymásra találtunk, nekik viszont rengeteg akadályt kell még leküzdeniük Aegirrel, és csak remélem, hogy a végére jól jönnek majd ki belőle. A kérdése ránt vissza a valóságba, bár azon halkan nevetek egy kicsit, amikor bevallja, hogy nem igazán figyelt ezekre a részekre reggel. – Igen, mindenben számíthatunk rá – bólintok aztán mosolyogva. – Egyelőre annyit beszéltünk meg, hogy ezt a szálat elvarrja, vissza fog menni a fickóhoz, aki felbérelte, ki akar szedni belőle mindent, aztán gondoskodik róla, hogy legalább ő ne küldhessen a nyakamra valaki mást. Azt is mondta, hogy a bátyjánál is kérdezősködik majd egy kicsit, hátha ő többet tud kideríteni arról, kering-e a nevem ilyen körökben – fejtem ki egy kicsit bővebben is a dolgot. – Mindenképp jelentkezni fog ezekkel az infókkal, de megadta a számát is, hogy ha bármi van, fel tudjam hívni. Beszélgettünk a helyzetemről, tényleg segíteni akar – biztosítom mosolyogva, kezemet a karfán átnyújtva - vagy ha az ő keze a karfán van, akkor csak odáig nyúlva - az övére simítom. Majdnem teljesen áthaladunk Gamle területén, mikor szólok neki, hogy hol térjen le jobbra. Egy fás területek mellett haladó útra jutunk, ahol még körülbelül negyed órát kell mennünk, áthaladva a sűrűbben lakott területeken, majd egy újabb örökzöldekkel tarkított szakaszra érünk. Itt mutatok rá egy nem messzi mellékútra, ami végül elvisz minket a célig, a fák között megbúvó mobilház-sorig. A környék csendes és nyugodt, igazából olyan az egész, mintha a turistáknak lenne itt, de én tudom, hogy már most figyelnek minket, hogy ha turistaként kérdeznék itt szállás után, azt mondanák, teltház van - de azt is, hogy nincs mitől tartanunk, és nincs teltház. – Egyelőre állj meg itt az út szélén nyugodtan – mutatok előre, és amikor megáll, kikötöm magam és felé fordulok. – Be akarsz jönni vagy megvársz itt? Nem lesz hosszú idő, legfeljebb negyed óra. – Nem bánom, ha nem jön be velem, még ha nincs itt veszélyben sem az autó, sem a cuccaink. Ha nem jön, akkor egy rövid csókkal búcsúzom tőle, mielőtt kiszállnék, ha jön, akkor viszont csak kiszállok és megvárom az autó mellett. Tényleg nem lesz hosszú művelet, tudom; tíz-tizenöt perc és már a kezünkben lesz az egyik ház kulcsa.
Kifejtem neki a gondolataim, mert habár számtalanszor mondtam neki, hogy a gondoskodását imádom benne a legjobban, szerintem nem tudja, hogy honnan ered. Így hát elmondom neki, hogy a repülőúton mutatott figyelme volt az, amely egyre mélyebbre sodort ebben az érzésben. Egyébként is vonzódtam hozzá, kár lenne tagadni, hiszen már a szobámban, búcsúzáskor is éreztem azt az erőt, amivel magához kezdett kötni. Persze, akkoriban tagadtam magam előtt, hogy bármi is lenne kettőnk között, és igyekeztem elnyomni magamban a vágyakat, de ma már kristálytisztán látom, hogy amik történtek, nem véletlenül történtek úgy, ahogy. Amikor pedig kimondja, hogy nem tudta volna tétlenül nézni az "élet-halál" harcom, szerelmesen mosolygom rá. - Na ezért szerettem beléd. - mondom elmosolyodva, így hogy rátapintott a lényegre. Nem csak nem akart, nem tudott volna úgy hagyni engem. Ezután kifejtem a többit, hogy mindaz, amit ezután magában rejtett már csak ráadás volt mindenhez. Az is, hogy kedves, játékos, vicces, incselkedő, és mellette haragos, harcias, határozott, és veszélyes. Szeretem, hogy hol ő irányít, hol én, hol szelíd és simulékony, máskor megzabolázhatatlan amazon. Tényleg olyan, mint a szél, vad és szabad, azt csinál, amit akar, amikor akar és ahogy kedvetartja. Legalább is... így kéne lennie. Ezért küzdök azért a jövőképért, amit tegnap már megbeszéltünk. Ezután már csak felmerül bennem is, hogy mit kedvel annyira valakiben, aki átment fél Oslo női lakosságán, és mindemellett minden reggel riadtan és leizzadva ébred fel, no meg eléggé instabil mentálisan. Mert sajnos tudom magamról, hogy amíg Viva nem jött, a saját önpusztításomat vittem véghez, és azt hiszem, ha nem lenne, akkor ismét visszasüllyednék abba a mocsárba, amiből ő felrántott. Hallgatom őt, ahogy az elfogadásról beszél és arról, hogy nem menekültem tőle fejvesztve csak azért, ami volt, és úgy éreztem, megérdemelte az esélyt, a segítséget. Halványan mosolyogva fürkészem, amikor szusszan egyet, és nézem szerelmes pillantását és halvány mosolyát, amely végül kicsit kesernyéssé válik, amikor újra bele kezd. Halványul a mosolyom, mert nem tudom, milyen gondolat váltja ki nála ezt a keserűséget. A saját múltja? Hogy érhetném el, hogy engedje el, ahogy én is tettem? A gondolataimból visszahúz, ahogy folytatja a szavait, és amikor azt mondja, hogy én teszem azzá, ami, az egyszerre tölt el melegséggel, és rossz érzéssel is... mert mi van, ha egyszer már nem leszek? Ha a legközelebbi alkalommal nem téveszt a golyó, vagy a robbanás nem a tengerben ér? Azt hiszem, hiába próbálom meg neki elmondani, hogy nem szabad ennyire támaszkodnia rám, hogy nem lehetek én a központja mindennek - mint ahogy tettem is tegnap -, mindig ide lyukadunk ki. Mondjuk álszent dolog ilyet kérni tőle, mikor én pontosan ezt teszem: Aviva nélkül nem látok már mást magam körül, csak sötétséget, még akkor is, ha tudom, hogy a családom mellettem áll és szeretnek engem, nem tudnám elképzelni a jövőmet nélküle. El is mondom neki, hogy számomra ezt, a jövőt, ő jelenti, és ha választásra kerül a sor, nem fogok gondolkodni rajta, mert már most tudom a választ. Ha kell, nem csak Osloból, de az országból, a kontinensről, bárhonnan elköltözök, ha szükséges és vele lehetek. Ha kell, feláldozom a másik szemem világát, tűzbe teszem a kezem, vagy levágom egy tagomat, nem érdekel semmi sem, csak hogy vele lehessek. Ő az én gyógyírem, és egyben ő a függőségem is. Az asztalnál azonban kevésbé komolyan állunk a dolgokhoz, viccelődünk, incselkedünk, és én élvezem a felderengő gondolatokat, azt, ahogy elpirul, és ezt látva nehéz visszafogni a mindenre kész pillantást, és az ugrásra kész izmokat. Ha nem kellene indulnunk a kétségek miatt, akkor most nem is hezitálnék, csak megtenném, elvenném magamnak a falatozás örömét, hogy élvezettel fizessem meg neki. Ehelyett csak bámulom, és csak a képzeletemben teszem meg azt, amit akarok. A puszira elmosolyodom, még megnézem magamnak a formás feneket, aztán elmegyek összekészülni. Miután az ajtóban találkozunk és csókot váltunk, leülök és várok. Csak azért készülök el hamarabb nála, mert ő még elmosogat és elpakol. Amíg várok, a terveken gondolkodom és azon, hogy mi mindenre lesz szükség, és amikor elém lép, felkelek. Amikor átölel, visszaölelve kezdem őt simogatni, mintha csak vigasztalni akarnám azért, hogy mennünk kell. Én is szerettem itt lenni, kellemes emlékek kötnek ide - ha leszámítjuk azt az ideösszeomlást -, és emiatt nem örömteli a távozás. De azt azért le kell szögeznem magam előtt is, és neki is, hogy bárhová is megyünk, és bárhol is lakunk bármennyi ideig, vele érzem magam otthon. Az ő szerelme és jelenléte az, amely meleggé tesz egy lakást, és otthon érzetet ad neki. Az, hogy az érkezésem várja, hogy együtt vacsorázunk, reggelizünk, hogy együtt alszunk el, és együtt ébredünk - legalább is mellette ébredek. Ő a lelkem és szívem másik fele, és ahogy mondja is nekem: nem számít hol vagyunk, ameddig mellettem van. A gondolat mélyen, forrón melegíti a mellkasom, csókban fejezem ki neki ezt az érzést, és csak azért nem nyújtjuk hosszúra, mert indulunk kell, ha már úgy döntöttünk, hogy megyünk. Induláskor még jelzem neki, hogy a hegyekbe már másfajta motorra lesz szüksége, és bár rettentő szexin áll neki a mostani Ducati, tudom, hogy egy crossmotor is épp olyan tökéletes számára. A Ducati kiemelte a nőies vonalait, a dirtbike a vadságát fogja - legalább is, ahogy elképzelem őt egy ilyenen ülve, a hozzá illő bukósisakkal és kabáttal. Elindulva visszatérek a tegnap estére, de most már inkább csak a jó oldalára: Cameronra, az unoktestvérére. Nem kérdeztem róla egyáltalán, mert azzal voltam elfoglalva, hogy aggódjak a lakás kompromittálása miatt, de most végre bepótlom. Örülök, amikor meglátom az arcán a mosolyt, és ahogy elindulunk hallgatni is kezdem őt. Örülök, hogy Aviva egyre több és több családtagot ismer meg maga körül: nem mintha Ephraimot bárki is pótolni tudná, tudom én azt, de az biztos, hogy nem fogja magát magányosan érezni nélkülem se, egyre több oka van arra, hogy kötődjön ehhez az élethez, és a szabadsághoz, amiért harcolunk neki. - Az ázok mindegyike valamelyest háború istennek mondható. Most... nem tudom, hogy ez mennyire volt kínai neked. - merengek el, mert azt sem tudom, hogy Aviva tudja-e, mi az hogy áz, vagy ván. - De annak kifejezetten örülök, hogy végre lesz valaki, akivel ki tudod tárgyalni ezeket a képesség dolgokat, és még gyakorolhatsz is vele. Azt hiszem, így is olyan voltál, mint egy svájci bicska, csak fegyverekkel, de most... - vigyorodok el. Aviva eddig is veszélyes volt, de ha mindazt az erőt, amit én csak épp hogy láttam tőle, kiaknázzák... Szerintem nem lesz olyan ellensége, aki le tudná teríteni, és ez megnyugvással tölt el. Legalább nem csak én leszek az, aki kettőnk közül kóstolgatja a határait: ha már felajánlották nekem, hogy kitanítanak, és ha már láttam, hogy mire vagyok képes a dühömmel: kicsit némán elmerengek azon a víz falon, amit okoztam Aegirrel szemben, és hogy mennyire meleg volt minden. Amíg kimegyünk a kapunk és bepakolunk a kocsiba, majd beülünk, van is rá időm, de aztán beülve úticélt kapok és én bólintok. - Rendben, Gamle. - mondom, és beizzítom a motort, bekapcsolom neki a fűtést, aztán már el is indulunk. A rádiót lehallkítom, hogy tudjunk beszélgetni, és nem is kell sokat várnom arra, hogy folytassa a korábbi gondolatmentet. Az utat fürkészve hallgatom, ahogy elmeséli, hogy az unokatestvérével sokkal könnyebben beszélt ezekről, mint az apjával, mert az utóbbival ... más volt. Mást kellett bepótolni, más érzelmekkel élték meg a találkozást. Elmerengek ezen egy kicsit, de egyáltalán nem tudom összehasonlítani Tyr és Aviva találkozását az én és apám találkozásával. Borzasztó dühös és elkeseredett voltam, és csak lassan nyugodtam meg, és fogadtam el a tényt, hogy azért volt távol, hogy minket védjen, de még sem teremtődött meg az érzés, hogy ő az apám. Nem volt nagy egymásra találás, nem volt mély apa-fia bonding - legalább is az én oldalamról. Ő figyelt, és el is mondta, hogy fiaként szeret, de mivel nekem soha nem volt jelen az életemben, soha nem is tudtam úgy tekinteni rá, mint egy apára. Részben talán egy kicsit irigy is lehetnék Avivára, de azt hiszem, nem igazán vagyok. Már felnőttem, elfogadtam a tényt, hogy nincs apám, és kész. Azért voltam dühös, mert kiderült, hogy valójában mindvégig az életemben volt, csak soha nem mutatta meg magát, pedig a lehetősége meg lett volna. - Az a lényeg, hogy van most már kivel megbeszélned, és átbeszélned ezeket, ha kérdéseid támadnak. Mindig lesz kihez fordulnod velük, és szerintem ez egy jó dolog. Gondolom Cameronra is számíthatsz a bajban igaz? Mintha mondtad volna, hogy segít és utána néz a dolgoknak, csak kicsit másra fókuszált a figyelmem reggel... - vallom be férfiasan, hogy konkrétan nem figyeltem arra amit ezzel kapcsolatban mondott, vagy nem elég figyelmesen hallgattam. Akárhogy is, ha plusz egy isteni segítségünk akad, szerintem jók leszünk. Ha a most tervbe vett kabint nem is vesszük annak a fészeknek, amit magunk elé képzeltünk tegnap, sokkal közelebb vagyunk ehhez a tervhez, mint elsőre gondoltam volna. Hiszen mibe telik néhány szívességet kérni tőlük, hogy nyugtunk lehessen végre..? Emiatt kicsit izgatott is leszek, a fejemben már másfajta tervek is tanyát vernek, és egy kérdés, amelyről tudom, hogy majd fel kell tennem, de még korai lenne ilyesmivel traktálnom őt. Még akkor is, ha a kellő dolgok már megvannak hozzá.
Vendég —
Axel&& Aviva
Természetesen ő azt nem érti, hogy én mit nem értek, ez nálunk kölcsönös lehet, de nem nevetem el magam rajta, mert szinte azonnal magyarázatba fog, és ezzel maximálisan eltereli a figyelmemet. Felemlegeti a repülőutat, hogy milyen sokat jelentett neki az, hogy ott voltam, nekem pedig egyszerre lágyul és nehezül el a szívem. Tudom, hogy szörnyű neki együttélni a rohamokkal, de nem tudtam, hogy ez ekkora hatást gyakorolt rá, miközben... nekem csak természetes volt. – Nem tudtam volna tétlenül nézni, ahogy megküzdesz vele – magyarázom meg az egészet egyetlen mondattal, puha hangon. Ennél jobban nem tudom megindokolni, mert egyszerűen ennyi az igazság. Annyi mindent tett értem, olyan fontossá vált nekem emiatt rövid idő alatt is, hogy nem létezhet olyan valóság, ahol nem próbáltam volna meg segíteni neki valahogy, akárhogy. Amikor folytatja, halkan elnevetem magam a hasonlaton, na meg azon az ellentéten, amit felhoz, de ez a nevetés sem változtat azon, hogy hogyan nézek rá. Biztos vagyok benne, hogy az én szemeim is ugyanazt tükrözik, mint ahogy ő figyel most engem, az érzéseim intenzitása még mindig szinte görcsbe rántja a gyomrom, a jó értelemben. Aztán visszakérdez, nekem pedig lágy mosoly költözik az ajkaimra. – Azt hiszem, nekem ott kezdtük megásni a gödröt, amikor elmondtam neked, mi voltam, és te csak mosolyogtál, aztán annyit mondtál, hogy nem baj, mert az a lényeg, hogy már kiszálltam – vallom be elrévedő tekintettel, ahogy eszembe jut az az este. – Olyan önzetlenül álltál mellém és döntötted el, hogy segíteni akarsz nekem, bármi történjék is. Szíriát leszámítva alig ismertél, mégis bizalmat szavaztál nekem, annak ellenére, amit megtudtál rólam... Elfogadtál. Minden hibámmal együtt, úgy, ahogy vagyok. Saját magammal szemben is előítéletes lennék, hogy megérdemlem-e a segítséget, te viszont nem gondolkodtál ezen, sőt... – Halkan felszusszanok, amikor eszembe jut az az este, amikor meglőtték őt miattam, de nem veszem le róla a szemeimet. Lágy mosollyal, gyengéd érzelmekkel teli szemekkel fürkészem szeretett arcát, miközben próbálom megfogalmazni, megtalálni az okokat, bár tényleg nem egyszerű feladat. – Nem a múltad számít és nem a problémáid. Képmutató lennék, ha ezekből indulnék ki – rázom meg a fejem egy kicsit kesernyésebb mosollyal. – Azért szerettem beléd, mert nők ide vagy oda, hatalmas szíved van, amibe őket nem engedted be, de engem igen, és akármilyen elcsépelten hangzik is... azért is szeretlek, amivé teszel. Senki nem váltotta még ki belőlem azt, amilyen veled vagyok. Nem tudtam, hogy egyáltalán létezik ez az oldalam, hogy... nekem is van szívem. Te ébresztettél fel, Axel – fejezem be halkan, elveszve csillogó szemeinek kék forgatagában. Megtöltik a mellkasomat az érzéseim, intenzíven és erőteljesen, mint mindig, és ha egy kicsit el is kanyarodik a téma, nem sokkal később ugyanide térek vissza, miután a családjától egy kicsit visszakanyarodunk kettőnkhöz. Látom a szemeiben az elhatározást, hogy tényleg, komolyan engem választana, ha szükség lenne rá, de megszakad a szívem, ha belegondolok, hogy egyszer választania kelljen. Elnehezülő mellkassal, az elkötelezett szerelmétől mégis szárnyaló szívvel osztom meg ezt vele is, simítom meg az arcát és lépek is egy kicsit közelebb hozzá, amikor ő a derekamra simítja a kezét. Mosolygok, boldog vagyok, amiért ezt mondja, tenyeremet a tarkójára csúsztatom a lágy, már-már eskünek ható csók erejéig. Tényleg nem akarom, hogy valaha választania kelljen, de nem lehetnék ennél hálásabb a szerelméért. Az asztalnál már oldottabb dolgokról beszélgetünk, természetesen egy kicsit elkezdjük húzni egymás agyát, jó szokásunkhoz híven, de le sem tagadhatnánk, hogy ezt a részét is élvezzük a kapcsolatunknak. Mondjuk az, hogy folyamatos felemlegetjük a mézet, azért jelentősen megnehezíti a dolgomat, főleg, mert most is úgy néz rám, hogy nem tudnak nem eszembe jutni bizonyos emlékek. Érzem, hogy egy kicsit felmelegszik az arcom is, mert nagyon is tudom, hogy mit tudna művelni velem, ha úgy döntene, engem fal fel reggelire, és... Na jó, itt be is fejezem a gondolatot. Inkább nem is mondok semmit, csak az ajkamba harapva bólogatok egy kicsit, mintegy megígérve, hogy lesz még rá alkalma, ha rajtam múlik. Reggeli - a tényleges reggeli - közben sokat beszélünk még a tervekről a házzal kapcsolatban, és ismét olyan összhangban dolgozunk, mint egy már jó összeszokott csapat... de talán azok is vagyunk. Az biztos, hogy ezúttal még a yachtnál is jobban kell csinálnunk. Mégsem aggódom, mert már ott is győzhettünk volna, itt viszont nem tudnak minket sarokba szorítani sem, és lesz segítségünk, ha kell. Bizakodó vagyok. Akarom azt a közös életet vele, és kész vagyok ezért nagyjából mindenre és bármire. Reggeli után én pakolok el, persze csak miután loptam egy csókot az arcáról, aztán mosogatás után lopok még egyet, ezúttal az ajkairól, az ő hathatós közreműködésével, amikor a háló felé tartva éppen szembe találkozom vele. Készséggel hajol le hozzám, hogy megvalósíthassam a tervet, mosolyogva nézek rá egy pillanatra, arcom bizsereg a puha érintés nyomán. Emiatt sem érzek elkeseredettséget pakolás közben, bosszant ugyan, hogy mennünk, menekülnünk kell innen, de ameddig ő mellettem van, nem számít, hol vagyunk. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb be fog következni. Gyorsan és hatékonyan pakolok össze, mindent, ami kellhet vagy fontos, aztán leteszem a táskát az előszobában, hogy lejelentsem magam nála. Mielőtt még elindulnánk, az ölelésembe vonom, hevesebben dobbanó szívvel simulok a karjai közé, lehunyt szemekkel veszve el a pillanatban, élvezve keze simítását a hajamon is. A béke szigete ez itt, az ölelése. Ugyanazt fogalmazza aztán meg, amire én is gondoltam pakolás közben, ezért pláne mosolygok, ahogy felpillantok rá, egyetértőn bólogatva. – Egyetértek. Nem számít, hol vagyunk, ameddig te mellettem vagy – simítok végig a hátán, aztán ahogy felém hajol, én is rásegítek a mozdulatra, hogy hamarabb be tudjuk zárni a köztünk levő távolságot. Puhán, de ragaszkodón csókolom ajkait, és csak azért vagyok hajlandó elválni tőle, mert tudom, hogy mennünk kell. Rábólint az indulásra, úgyhogy az előszobába megyek, felszerelkezem a Berettával és a bakancsaimba rejtett tőrökkel - csak a szokásos -, aztán belebújok a kabátomba, miközben tekintetem végigfut a lakáson, nem hagyunk-e valamit itt, ami fontos. Kiszúrja, ahogy a bukósisakokra pillantok, én pedig elmosolyodom a szavaira. – Igen, muszáj leszek megkérdezni Joe-t, mit tud tenni értem az ügyben – fejezem ki az egyetértésemet. Visszaadom neki a Ducatit, ez nem kérdés, de talán tud is nekem segíteni abban, hogy szerezzünk helyette egy terepre valót. Miután mindennel megvagyunk, magunk mögött hagyjuk a lakást, és ahogy elindulunk lefelé, visszakérdez Cameronra, én pedig újfent mosolygok egy kicsit. – Igazából az érkezési körülményeit leszámítva nagyon jó élmény volt az egész, örülök, hogy megismertem – kezdek bele. – Nem tudta, kinek a lánya vagyok, szóval lényegében közösen derítettük fel ezt a fél-unokatestvér szálat. Még a családfát is felrajzolta nekem, vagy legalábbis egy részét, mert állítólag az egész konyhapult sem lett volna elég a teljeshez – nevetem el magam halkan. Persze, ez Axelnek talán kevésbé lehet újdonság, ő jobban ismeri a skandináv mitológiát, mint én, aki csak a hangzatosabb nevekkel vagyok tisztában. Közben kiérünk a lépcsőházból, de azért körbepillantok, mielőtt folytatnám. – Ez az én műveletlenségem, de fogalmam sem volt, hogy több háborúisten is van, szóval ez egy kellemes meglepetés volt. Nagyon sokat beszélgettünk a képességeinkről, vagyis hát az övéiről és arról, hogy ezzel összefüggésben mi mindent tudhatok még én is. Azt mondta, szívesen gyakorol velem, hogy minél többet tudjak felfedezni ebből – teszem hozzá érezhető izgalommal a hangomban. Ha már megtudtuk, mik vagyunk, szeretném kihozni ebből a maximumot, már csak azért is, mert bármi, amit megtanulok, a mi érdekünkben lesz majd felhasználható, ellenük. Közben elérünk az autóhoz, szóval addig elhallgatok, míg betesszük a táskákat és beszállunk, aztán még el is kanyarodok egy kicsit a témával, hiszen én tudom, hová is kell mennünk. – Induljunk el Gamle felé, ott, a külvárosi részen lesz majd a cél – igazítom útba, hogy tudja is, merre kell vennie az irányt. Ahogy elindulunk, a gondolataim visszatérnek egy kicsit Cameronhoz és ehhez az egészhez. – Furcsa egyébként, hogy Cameronnal volt az első ilyen jellegű beszélgetésem. Azt hiszem, az apámmal túlságosan elmerültünk abban, hogy... létezik a másik. Én abban, hogy van egy apám, és ő abban, hogy van egy lánya. Túl sok mindent kellene bepótolnunk és viszonylag keveset szenteltünk ennek az isteni-félisteni résznek – szólalok meg elgondolkodva.
Értetlenül vonom fel a szemöldökömet, amikor azt mondja, hogy rejtély számára, miért őt választottam. - Tudod... Ezt nem lehet ilyen egyszerűen megmagyarázni. Amikor elindultunk Indonéziába és a repülőm ott voltál mellettem, ott voltál velem minden alkalommal, amikor felébredtem.. és segítettél... Meg is várhattad volna, hogy elmúljon, hogy egyszer csak kijöjjek belőle, de nem voltál tétlen. Ez egy olyan mély benyomást tett rám, amit senki nem tudott elérni semmilyen kedvességgel. - mondom őt fürkészve. - Utána pedig.. mindent megszerettem benned. Minden jót, minden rosszat. Azt is, hogy olyan puha tudsz lenni, mint egy virág, máskor meg egy tigris összeszarná magát melletted. - vigyorodok el, és eszembe jut, hogyan esett Theának nem egyszer, és hogy mit tett értem... Szerelemtől forró mellkassal, és attól csillogó szemekkel figyelem őt, fürkészem arcát és szemeit. - Egyébként ennyi erővel én is kérdezhetném. Egy szoknyapecér voltam, számtalan strigulával, és defekttel. - nem mintha most ne lennék defektes, de azt legalább büszkén állíthatom, hogy Viva elérte, hogy ne érdekeljen más nő, semmilyen tekintetben. Aztán persze szóba jön a családom is, és azt hiszem, újra el kell mondanom Vivának, hogy az érzéseim hozzá húznak, ő a jelenem és a jövőm, bármennyire is szeretem a családomat. Ő a szerelmem, akivel össze akarom majd kötni az életem, és ha választanom kell, őt választom. Persze, a válasza erre elég egyszerű és előre látható. Halványan rámosolygok, és amikor arcomat simítva közelebb hajol, én is csökkentek a távolságon, kezemet derekára téve. - Tudom. Én is téged. De ha oda jutunk valami miatt az elágazáshoz, a döntés az enyém lesz. És én téged akarlak. - mondom halkan, őszinte tűzzel a lelkemben, és bezárva a kettőnk közti távolságot adok lágy csókot puha ajkára, ezzel megpecsételve az elhangzottakat. Az asztalhoz ülve természetesen incselkedni is elkezdünk, mert az elmaradhatatlan a mindennapjainkban. Nem mintha zavarna, sőt, egyenesen élvezem, hogy olyan könnyedén húzzuk egymás agyát. - Legközelebb csinálj vajas-mézes kenyeret, és akkor lesz lehetőségem mást is enni. - felelek pimasz mosollyal a fejemen, míg bepusztítom az utolsó falatkáját is a szendvicsnek. A kabinnal kapcsolatban kiegészítjük egymás gondolatait, és ez az összhang ismét mosolyra fakaszt engem. - Rendben, szerintem biztos nem utasítanak el, ha hozzájuk fordulunk. Úgy sem akarunk nagy dolgot, szóval szerintem kellően észrevétlen lesz majd a dolog. - mondom bólogatva. A reggeli után figyelem, ahogy összeszedi a tányérokat, aztán a puszi után még egy kicsit boldogan mosolygok a szemeit figyelve, ameddig el nem távolodik, és nekem ismét lehetőségem támad a fenekét megbámulni... De csak "visszafogottan", míg fel nem kelek, hogy összepakoljak. Igazából hamar megvagyok, minden dolgom bele fér abba a táskába, amit magammal hoztam. A hálóból kifelé tartva Vivába "ütközöm", aki elkapva magához húz egy csókra, mondjuk elvigyorodok, mert ha nem hajolnék le hozzá, nehezen menne neki. De ez olyan dolog, amit örömmel és szívesen teszek, így hüvelykujjammal megsimítva az arcát viszonozom a csókot. Tovább is engedem, utána nézek a hálóba. Leteszem a táskát az ajtó közelében, aztán a kanapéra ülök és várok, néha figyelek rá, amikor éppen megláthatom. Amikor nem sokára előjön, figyelem, ahogy leteszi a táskát, majd elém lép. Felkelek, de nem mehetek messzire, ismét megölel, és én örömmel viszonozom ezt is, egyik kezemmel derekát fogva, másikkal fejét, haját simogatva. Szinte érzem rajta is, és magamon is, hogy ez most egy olyan költözés, amelyet legszívesebben kihagynánk, de próbálom a jó oldalát látni. - Az otthonunk sosem egy épület lesz, tudod? Nekem mindig ott lesz az otthon, ahol te is vagy. - mondom halkan, kicsit hátrébb dőlve, hogy rá pillanthassak egy biztató mosollyal az arcára. Aztán tarkójára simítva eddig haját simogató kezem hajolok oda, hogy ismét egy apró csókot lopjak magamnak az ajkáról. Amikor megkérdi, mehetünk-e, bólintok, és elengedem őt, ahogy ő is engem. Amíg ő körbe néz, én a kabátom zsebeit ellenőrzöm, hogy meg van-e minden, aminek lennie kell benne, aztán magamra kapom. - A motort majd le kell cserélned egy dirtbikera. - mondom, mikor látom, hogy a bukósisakokra kúszik a pillantása. Ezután elhagyjuk a lakást, és azt hiszem, talán ez az utolsó alkalom, hogy bezárjuk. Legalább is nem tudom, miért jönnénk még vissza újra. - Mesélsz az unokatestvéredről? - kérdezem végül, mikor elindulunk lefelé a lépcsőn, és kíváncsian rá tekintek a nőre.
Vendég —
Axel&& Aviva
Elnevetem magam a szavain, aztán a szemem sarkából rápillantok, vigyorogva figyelem, hogy mér végig tetőtől talpig a pillantásával. Ez az a tekintet, amit érezni is bőven szoktam magamon, de most csak azért is végignézem, hogyan mustrál; még akkor is, ha közben az ajkát harapdálja, amitől kedvem támad azonnal megcsókolni. Szeretem, hogy élvezi a látványt, ráadásul ennyire láthatóan, és amikor nagysokára visszatalál a tekintete az enyémhez, egyszerűen csak rákacsintok, jóváhagyva a nézelődést. Visszatérnék a szendvicsekhez, amikor felteszi a kérdését, de azt meghallva mégis inkább visszafordulok még hozzá egy kicsit. – Igazából még mindig rejtély számomra, hogy hogyan tudtál éppen belém szeretni, de örülök, hogy így történt – vallom be egy kis mosollyal, figyelve még egy kicsit őt, ahogy azzal az apró, imádnivaló mosollyal a szája sarkában néz engem, miközben a szemei szerelemtől csillognak. Nem vonom kétségbe az érzéseit, sosem tennék ilyet, hiszen most is látom a tekintete mélyén, de tényleg nem fér a fejembe, mivel érdemeltem ki ezt. Mikor úgy érzem, hogy már eleget gyönyörködtem a látványában, folytatom a reggeli elkészítését, és közben hangot adok az aggodalmamnak is: hogy így a családjától is távolabb kerül majd. Még mindig küzdök a lelkiismeretemmel, különösen a tegnap este után, és bár én magam mondtam neki, hogy nem szabadna önmagát hibáztatnia mindenért, hogy nem várhatja el tőle senki, hogy felvegye az apa szerepét a családban... Nem is szakíthatom őt el tőlük. Főleg nem akkor, ha az öccse problémásabb lehet, mint gondoltuk. Hallgatom őt, valahol félúton ismét felfüggesztem a ténykedésemet, hogy igazán rá tudjak figyelni. A szavai megérintik a szívemet, a lelkemben érzem, hogy komolyan is gondolja, amit mond, és ettől egyszerre tudnék szárnyalni és meghasadni. Leteszem a kést, hogy kezemmel oda tudjak nyúlni, kicsit közelebb is hajolva, kézfejem hátuljával megsimítva az arcát, komoly szemeit fürkészve. – Szeretlek, Axel. Csak nem szeretném, hogy valaha választanod kelljen – felelem puhán, egy kis mosollyal, mert egyelőre nem érzem úgy, hogy ez a veszély fenyegetne, csak szeretném biztosítani arról, hogy én sosem állítanám választás elé. Őszintén remélem, hogy mások sem. Soha nem akarom, hogy ilyen döntésekkel kelljen szembesülnie. Miután kész vannak a röptében összerakott szendvicsek, asztalhoz ülünk, noha ezt a műveletet is sikerült egy kissé más vágányra terelnie azzal, hogy először ötleteket ad egy tökéletes visszavágásra, aztán engem vádol meg csábítással. – Legközelebb vigyázz, hová nézel, ha utána csak szendvicset reggelizel – mosolygok rá szemtelenül, visszautalva az előző bámészkodására, és lehet, hogy egy kicsit célozgatva az előző mézes utalására is. Ha már én lettem a gaz csábító, akkor nem hazudtolom meg a szerepemet. Azért nem akarom tényleg elcsábítani - oké, nem ellenkeznék, nyilván, de azért néha én is tudok uralkodni magamon -, szóval ismét komolyabb témára terelődik a beszélgetés. Megvitatjuk a lehetőségeket, hogy hogyan is lehetne megtalálni a megfelelő kunyhót, melyik opciónak mi az előnye és a hátránya. Én a papírok alapján történő választásra szavazok, úgy is tudunk értéktelenebbet választani, a szálakat pedig majd elvarrjuk utána. Amit mond, az egyébként is jó pont, mind abban a tekintetben, hogy tényleg figyelnünk kell erre is, mind pedig abban, hogy ez előnyünkre is válhat. – Szerintem meg tudjuk oldani – bólogatok egy kicsit. – Joe csapatában elvileg van egy nagyon tehetséges hacker, szerintem ő az online adatbázisokkal és a szolgáltatói rendszerekkel is el tudna bánni. Biztosan segítenek nekünk, ha tudnak – vetem fel. Persze nem ingyen várnám ezt el, még Joe-tól sem, csak egyszerűbb, ha az ember megbízható kapcsolatoknál próbálkozik. Ha ők nem, akkor Mikkelnél is lehetne kopogtatni hasonló témában, de a lényeg, hogy biztosan kivitelezhető a dolog. Azon már fenn sem akadok, hogy valószínűleg ezzel lopnánk a vizet és az áramot - őszintén, tényleg ez a legkisebb tétel a számlánkon, szóval csak összemosolygok vele. Miután befejeztük az evést, ezúttal magamra vállalom a romeltakarítást, őt pedig elküldöm addig összepakolni. Elmosolyodom azon, ahogy ő mosolyog a puszitól az arcán, egy-két pillanatig hagyom magam elveszni a szépen csillogó szemeiben, de aztán tényleg kiviszem a tányérokat és a poharakat a konyhába. Szinte esküdni mernék, hogy a fenekemet nézi közben, még ha most nem is olyan intenzív a dolog, de csak az orrom alatt somolygok ezen. Elmosogatok, míg ő összepakol, éppen akkor jön ki a hálóból, amikor én elindulok arra, szóval kihasználom a lehetőséget és a derekát elkapva egy pillanatra magamhoz húzom egy rövid csókra, aztán elégedett mosollyal a képemen folytatom az utamat a hálószobába. A tipizált nőiességet ezúttal is meghazudtolom, nekem sincs különösebben sok cuccom, egyébként is világ életemben a hirtelen továbbállásokra voltam felkészülve, így most sem okoz ez gondot. Egy nagyobb sporttáskám van, abba minden belefér, ami most a szekrényben sorakozik. Mivel nem tudom, mennyire kompromittálódott a hely, vagy mikor térünk ide vissza legközelebb, minden mást is elpakolok: az íróasztal rejtett fiókjából a Glockot, a töltényeket, a telefont, a pénzt, aztán az éjjeliszekrényből az ereklyéimet is gondosan elsüllyesztem a másik oldalzsebbe. Az ágytámla letört darabját a fiókban hagyom, de előtte azért még jókedvűen vigyorgok rajta egy sort. A fürdőből is összeszedem, ami kell, bár az alap felszerelésem egy samponnal, egy hajkefével és egy hajgumival több csak, mint az övé lehetett. Mikor minden megvan, nem viszem már messzire a táskát, leteszem az előszobában, aztán egy kis mosollyal az ajkaimon sétálok vissza hozzá a kanapéhoz. – Kész vagyok – pillantok rá. Ha felkel, még nem engedem rögtön kabátot venni, először magamhoz húzom és átölelem, hosszan, szorosan, még a szemeimet is lehunyva arra a néhány pillanatra. Csak érezni akarom őt, elveszni az illatában és a karjaiban, hogy ne sajnáljam annyira, ami történik. Talán tényleg kár volt egyre inkább egyfajta közös fészeknek érezni ezt a lakást, de most már mindegy. Egy kicsit akkor is bánom, hogy magunk mögött kell hagynunk és talán sosem nézhetünk szembe újra a szomszédokkal. Miután elengedem, még megsimogatom az arcát, puha csókot hintek el az ajkain, csak aztán veszem le róla tényleg a kezeimet és lépek hátrébb. – Mehetünk? – kérdezem egy kis mosollyal. Elindulok az előszoba felé, felöltözni és felszerelkezni, közben pedig a bukósisakokra téved a tekintetem, de úgy döntök, a motort egyelőre itt hagyom. Első az átcuccolás, úgyis vissza kell majd még jönnöm lerendezni a lakás körüli dolgokat, majd akkor elviszek minden maradék cuccot, azok már úgyis apróságokra, el tudom vinni a motorral is majd.
Amikor azt mondja, hogy a nőiessége nem múlik ki a fenekében, akkor megvakarom a tarkómat, eljátsszva az értetlent. - Tényleg? Azt hittem, hogy csak a tökéletes tested miatt vagy nőies... - pillantok végig rajta leplezetlenül végig mérve minden finom domborulatát, és az ajkamba harapva élvezem a látványt, még ha a póló takar is ebből az isteni alapból. - Egyébként tudod, hogy a gondoskodásod miatt szerettem beléd, nem? - váltom egy kicsit komolyabbra a dolgot, halvány mosollyal figyelve őt, kedves arcát és csillogó szemeit. Azokat a szemeket, amelyek először olyan szokatlanok voltak, most viszont már olyan természetes számomra, mint a légzés. Természetes, de még mindig páratlanul gyönyörű... Szélesedik egy kicsit a mosolyom, ahogy tekintetének csodálatos fényében fürdőzök egy kicsit, egészen addig, amíg a téma tovább nem lendít minket. Morgására félre billentem a fejemet, és halkan sóhajtok. - Amit tudok, megteszek a családomért, de önmagától nem tudom megvédeni az öcsémet. Megmondtam neki, hogy leveszem a kezem róla, hogy egy dobása van. Komolyan beszéltem, nem élhetem helyette az életét és egy toronyba se tudom bezárni. Megtehetném, hogy haza költözök, vagy magamhoz költöztetem, és én viszem-hozom, felügyelem mint egy túlbuzgó apa. De nem fogok ilyet tenni, én téged választalak, Viva... Veled akarok élni. - szögezem le ezt az egészet, hogy értse, tudom, hogy baj van otthon, de ott nem tudok többet segíteni, mint így, egyébként. Viva már az új életem része, és minden, amiről közösen álmodoztunk tegnap este igaz volt. Őt akarom, és a közösen elképzelt jövőnket. Az asztalhoz ülve még megjegyzem, hogy vigyázzon mit mond, a hüledezésére és visszavágására halkan elnevetem magam. - Jó, tény, de de ha egyszer rettentően vonzó vagy, mit tegyek? Így is kívánlak, erre még jössz ezekkel az incselkedésekkel... - sóhajtok fel drámaian, eltúlozva a szituáció komolyságát, még ha egyébként nem is igazán viccelek. Csak félig. Aztán megtárgyaljuk a dolgokat, ötletelünk, és arra jutunk, hogy egyszerűbb az eltüntethető papírok alapján választani, mint találomra az erdőben. - Ha tulajdoni lapok alapján választunk, még az is lehet, hogy be lesz vezetve a víz és az áram. Viszont akkor nem elég a tulajdoni lapot és az egyéb hozzátartozó bejegyzéseket törölni, hanem a szolgáltatóknál is meg kell ezt csinálni, úgy, hogy ne akarjanak kijönni levenni az órákat, vagy kikötni a vizet, áramot. Jó, ez kvázi azt jelenti, hogy lopni fogjuk, de őszintén szólva csináltunk már rosszabbat is. - somolygok halványan, arcát fürkészve. Ezután befejezem a reggelit, figyelem, ahogy felkel, és oda hajolva hozzám csókot nyom az arcomra, ami derűs mosolyt varázsol rám. - Rendben... - mondom az utasításra, de azért annak szánok még pár másodpercet, hogy távolodó fenekét megvizslassam. Elkapom a pillantásom, mielőtt feltűnő lenne a bámulás, aztán a hálóba lépve elkezdek pakolni. Nincs sok cuccom, az bele fér a táskába, amibe hoztam őket. Az a plusz néhány ing is elfér benne, meg a nadrág, zakó... Max összegyűrődik, de az legyen a legnagyobb gondom. A fürdőből is összeszedem a dolgaimat, bár nekem csak a tusfürdőm, fogkefém meg kölnim van, gyakorlatilag tényleg beleférek abba az egy málhába. Habár nem sietek, még is hamar megvagyok, mert hiába élek itt vele egy ideje, berendezkedve azért nem igazán voltam... Úgy hogy a végén csak leülök a kanapéra, és figyelem ha látom, de egyébként rá várok.
Vendég —
Axel&& Aviva
Mire felöltözve kijutunk a konyhába, Axel már érezhetően más hangulatban van. Egy kicsit oldottabb, még ha nem is feledkezett meg a történtekről, már nem a kétségbeesve menekülni vágyást látom rajta, hanem a gondos tervezgetést, amit sokkal szívesebben nézek én is. Meghallgatom, amit kitalált, tetszik is az ötlet, csak az nem, hogy a szóhasználata alapján először arra következtetek, hogy ezt egyedül akarja végigcsinálni. Azért megnyugtat, hogy nem így gondolta, csak tényleg magára az építés részre értette a dolgot, de amikor hátulról átölelve a kalapácsról beszél úgy, mintha az valami roppant erotikus dolog lehetne a kezemben... akkor azért muszáj kuncognom egy kicsit. – A nőiesség nem csak abban merül ki, hogy tetszik a fenekem – sandítok rá, ajkaimra pedig mindentudó mosoly költözik, miközben elenged. Sejtem, mire gondol, de nem vagyok olyan aljas, hogy szóvá tegyem vagy rákérdezzek. Egyébként is jobban aggaszt, hogy ez nem fog-e nehézséget okozni a családja ügyében, hiszen épp tegnap este beszéltünk róla, hogy az öccsével több lehet a gond, mint eredetileg gondolta. Eszembe sem jut, hogy ne vette volna ezt számításba, egyszerűen csak aggódom, hogy megint miattam kell túlbonyolítania az életét. Egyetértőn bólintok arra, hogy az apjának kapnia kell egy esélyt, aztán kelletlenül elhúzom egy kicsit a számat. – Igen, én is erre gondoltam – mormolom. Ha Aaron körül tényleg ennyi galiba van és lesz, az nagyban megnehezítheti a dolgainkat, és én nem akarom, hogy Axel valaha is választásra kényszerüljön. Valószínűleg nem is hagynám neki, de ez már egy másik kérdés. Inkább átadom neki az egyik tányért, aztán a kis megjegyzésével el is tereli a figyelmemet, mert eszembe jut egy csípőből elkövetett visszavágás, de mégsem adok neki hangot. A nevetéséből ítélve mondjuk egyébként is tudja, mit akartam volna mondani... és igen, én is megkapom a magamét, ezzel pedig biztossá is válik a dolog. – Én?! – kérdezek vissza tettetett felháborodással, felvonva a szemöldökömet. – Te kezdted el emlegetni a kalapácsot meg a fenekemet – bökök rá, a szám sarkában bujkáló mosollyal. Nekilátunk a reggelinek, közben megkérdezi, hogy egyébként mi a véleményem erről az egészről, szóval kifejtem neki a gondolataimat. Nincs baj sem a távolsággal, sem a nyugalommal, én szerintem még szeretni is fogom a dolgot, különösen, hogy együtt leszünk ott, egy ilyen kis házikónak pedig tényleg megvannak a maga kikezdhetetlen előnyei a mi szempontunkból. Mosolygok az egyetértésén és azon, hogy majd felturbózza, aztán rákérdezek, hogy hogyan tudunk majd nekiállni felkutatni a tökéletes viskót. Ha ezek tényleg annyira rejtve vannak, nem feltétlenül lesz egyszerű feladat. Tűnődve bólogatok a szavaira, járni kezd az agyam, latolgatom a lehetőségeket. – Mindenképp az lenne a legjobb, ha nem lennének nyomai sehol, semmilyen rendszerben vagy papíron, mert úgy csak a szerencsén múlik, hogy megtalálja-e valaki. Ilyen alapon viszont nekünk is a szerencse lehet csak a legjobb barátunk, ami idő szempontjából nem feltétlenül kedvező – mélázok el egy kicsit, miközben eszek egy feladatot. – Megpróbálhatom megszerezni ezeket a papírokat – folytatom aztán a gondolatmenetet. – Lehet, hogy egyszerűbb lenne hozzájutni a tulajdoni lapokhoz, és ha van, akkor kiválasztani azokból a tökéleteset. Még innen is el lehetne varrni a szálakat. Papírokat megsemmisíteni gyerekjáték, és igazából a megfelelő kapcsolatokkal az elektronikus nyilvántartásokból is ki lehet törölni minden nyomot. Ezzel időt takaríthatnánk meg, egy megfelelően félreeső, értéktelen viskó senkinek nem fog hiányozni, talán még a tulajdonosának sem... de ha mégis, azon is lehet segíteni – vonok vállat végül, aztán annak ellenére, hogy tényleg nem mutattam be, amire az imént gondoltam, azért igyekszem gyorsan elpusztítani a szendvicset. Leöblítem egy pohár vízzel, és ha Axel is megette, felkelek az asztaltól. Megfogom a tányérokat, aztán odahajolok hozzá és arcon csókolom, csak mert megtehetem, mielőtt kivinném azokat a konyhába. – Kezdj el összepakolni – mosolygok rá felegyenesedve. Ezúttal magamra vállalom a mosogatást, hacsak Axel nem zavar el onnan, és közben már azon gondolkozom, hogy az apámnak mindenképpen üzennem kell majd, hogy ne itt keressen. És valószínűleg Cameronnak sem ártana, ha meglepetés-szerűen akart volna beugrani azzal a könyvvel.
A reggeli riadalmam kezd elmúlni, és helyette ismét átveszi a helyét a tervezés, mint az óceánon a yacht esetén. Hasonló a tervem ahhoz, de itt, ha valaki közeledik, egyrészt sokkal korábban tudni fogjuk, másrészt a szélrózsa minden irányába lehet majd menekülni, ha kell. Amint kifejtem Vivának, mire gondolok, rögtön bele köt az első dologba, amely megfogja a figyelmét. Nem gondoltam volna, hogy pont építkezni akarna, egyébként is lesz rengeteg más dolog, amit csinálni kell a házon, ami sokkal jobban illene hozzá. Mondjuk keresni berendezni, de akár festeni. Azért átölelve és hozzá simulva meleg testéhez magam elé képzelem azt a nagyon is ínycsiklandó képet, ahogy kalapáccsal kalapál. Ezt felemlegetve elkuncogja magát. - Farmerben is harapnivaló feneked van, meg hát előttem nem titkoltad a nőies oldalad. De ha meg is próbáltad volna se tudnád elrejteni előlem. - a reggeli készítése is gondoskodásáról bizonyíték, a csipkés költemény korábban pedig... Lehet arra nem kellene most egy ilyen szoros ölelés közben gondolni. Khm. Inkább el is engedem, mielőtt még felkelti az érdeklődésem, és elmondom neki, hogy mikre gondoltam. Azt mondja, nem lesz gond, én pedig kis mosollyal biccentek, mert ha valamiben, ebben biztos vagyok. A családomra utaló kérdése meglep, mert fura, hogy azt hiszi, nem gondolok rájuk. - Nagyon magabiztos és határozott volt. Az esélyt pedig meg kell adnom, mert nem lehetek ott két helyen egyszerre. Jobban mondva három helyen, mert Aaron ugye nagyon is külön utakon jár anyámtól. - sóhajtok egyet halkan, aztán megfogva a tányért leülök egy kis viccelődéssel. A szavaira és a pillantására halkan elnevetem magamat, mert nem kell többet mondania ahhoz, hogy tudjam, mire gondol. - Ha tovább húzod az agyam, megnézem méz ízed van-e még. - mormogom az orrom alá a reggeli közben. A remeteség szerencsére nem zavarná, pedig most már neki is van egy-két személy, akivel össze van kötve itt Osloban. Amikor kifejti egy ilyen kabin előnyét, akkor bólogatok párat. - Igen, ez lenne a cél. Csak egy kicsit felturbózom. - mondom egy tervező félmosollyal a fejemen, a kérdésére pedig elmerengek. - Hát... ez nagyon kiszámíthatatlan. Valószínűleg úgy fogom csinálni, hogy megnézem a térképet és elindulok azokra a helyekre, amelyek jók lennének nekünk. Ha szerencsénk van, egy ilyen helyen van egy ilyen kabin. Google Earht meg ilyenek teljesen használhatatlanok ebből a szempontból, mert a környezetbe olvad a ház felülről. Ha jól csináljuk, oldalról is. - magyarázom, aztán harapok egy nagyot a szendvicsből. - Üm.. Bár a birtokosi lapok is tudnak segíteni egy kicsit, azokon csak helyrajzi számok meg koordináták tudnak lenni. Csak nem mind van benne már szerintem a rendszerben, pont ezért lennének olyan jók. - mondom az egyik pofazacskómba túrva a kaját, hogy érthető legyen amit mondok, aztán tovább rágok. Ha ezt az utat nézzük, vagy ha összevetjük a kettőt, akkor az a legegyszerűbb, ha Aviva megszerzi ezeket, bár ha olyat választunk, ami nyomon van követve, az a legrosszabb. Egy olyan kell, ami az összedőlés határán van, mert ez azt jelenti, hogy még a kormánynak, banknak se érdeke, hogy figyeljen rá és megszerezze magának. Nem értékes.
Vendég —
Axel&& Aviva
Örülök, hogy nem rohant ki azonnal a lakásból, hogy meg tudtam állítani és rá tudtam venni a beszélgetésre, a végiggondolásra. Úgy tűnik, legalább egy kicsit sikerült megnyugodnia, olyan értelemben, hogy a fejvesztve menekülésről már letett, a többivel viszont én sem vitatkozom. Miután én is felöltöztem, kimegyünk a konyhába, ahol elkezdtem kifaggatni, felteszem a kérdést, amit addig magamban tartottam. Részletesen kifejti az ötletét, a gondolatait, én pedig a szavaival párhuzamosan képzelem magam elé azt a lakot a fák között, elrejtve a kíváncsi szemek elől. Igazából egyáltalán nem idegen számomra a gondolat, sőt; nem csak azt értem, hogy miért szolgálná ki az a céljainkat, hanem abba is belegondolok, hogy szívesen lennék vele egy ilyen helyen. A magányhoz hozzá vagyok szokva, a nagyvárosi forgatag távolsága nem okoz gondot, és ha ő is ott van, az már igazából maga a tökély. Azon azért fennakadok egy kicsit, hogy egyesszámban fogalmaz, és szóvá is teszem, még ha láthatóan meg is lepem ezzel első körben. Aztán viszont megérti, miért a visszakérdezés, mosolyogva sétál mögém, amikor pedig hátulról átölel, a testem már automatikusan simul oda az övéhez. Szavaira először elmosolyodom, de aztán úgy fejezi be a mondatot, hogy azon már kuncognom kell - fogalmam sem volt, hogy a kalapács szó egyszer még kaphat némi szexuális mellékzöngét a szájából. – Nem sokan vádoltak még nőiességgel – sandítok rá a szemem sarkából már sokkal könyedebb hangon, mint eddig, aztán folytatom a reggeli készítését. – Ami azt illeti, fogtam már kalapácsot a kezemben... khm, ami azt illeti, több célból is, de ezek egyike a rendeltetésszerű használat volt, esküszöm. Szóval számíthatsz rám. Szerencsére Norvégiában nyáron is be tudna fagyni a seggem, úgyhogy attól nem kell félned, hogy forrónacival terelem majd el a figyelmed – vigyorodom el, ismét rápillantva. Tovább hallgatom, bár a lakberendezésnél ismét elmosolyodom, mert remélem, nem azt feltételezi, hogy én gyakorlott vagyok az otthonossá tételben. Annál személytelenebb lakásokat még nem hordott a hátán a föld, mint amikben én valaha éltem, de... ezen végülis lehet segíteni. Talán majd ő erre is megihlet. Amivel befejezi, az már sokkal garantáltabban testhezálló feladatnak tűnik. – Mondjuk úgy – biccentek egy kis mosollyal, aztán ismét rápillantok. – Nem lesz gond – biztosítom róla. A módszert nem kérdezi, én pedig nem is állok neki kifejteni, mert egyébként is soktényezős kérdés az ilyesmi, majd akkor eldől, ha kiderül, ki lesz az a valaki. Ha mondjuk egy világháborús veteránnak számító idős bácsi nevére szólna a tulajdonosi lap, semmiképp nem bántanám, inkább megegyeznék vele, hogy kiegészítem a nyugdíját. Nekem is megvannak a magam határai. Inkább arra kérdezek rá, hogy neki, nekik nem fog-e gondot okozni, ha távolabbra kerülünk innen, bár láthatóan ezzel is meglepem, pedig szerintem nagyon is érti. Először csak halkan, nem túl meggyőzően mosolygok, amikor elvicceli a kérdést, de aztán bólogatni kezdek. – Szerinted tényleg bízhatunk benne, hogy vigyázni fog rájuk? Aegir, úgy értem – kérdezem aztán, visszautalva az előző mondatára. Én biztosan nyugodtabb lennék a tudattól, de nem tudom, ő mennyire bízik ebben a gondolatban. Amikor készen vannak a szendvicsek, az egyik tányért átnyújtom neki, aztán közlöm, hogy úgy álljon hozzá: ez mind meg kell ennie, addig nem indulunk el. Az asztalhoz sétálunk, de amikor meghallom a válaszát... Először csak elmosolyodom. Aztán ez a mosoly szélesedni kezd, míg a végén az ajkamba kell harapnom, hogy leküzdjem a feltörni akaró kuncogást. Megköszörülöm a torkom, miközben leülök. – Azt hiszem, mindkettőnk érdekében jobb, ha nem mondom ki, amire gondoltam – magyarázom meg neki az előzőeket még mindig a sokatmondó mosolyomat próbálva elfojtani. Azt már inkább ki sem mondom hangosan, hogy és nem is mutatom meg. Inkább enni kezdek, normálisan, mint bármelyik ember. Csak amikor meghallom a kérdését szakítom meg a reggelit, bár már a felvetés is megmosolyogtat, hogy bármi kifogásom lenne ez ellen. – Veled még remete is szívesen lennék – mosolygok rá, szabad kezemet kinyújtom, hogy megsimíthassam az övét. – Nekem sincs bajom azzal, ha távol vagyunk a várostól. A tömegnek megvan az az előnye, hogy el lehet veszni benne, de egy ilyen helyet jól szemmel lehet tartani és meg lehet védeni, és önmagában is el van rejtve a természetben. Így tulajdonképpen nem is kell sehova beolvadni. Ha már az is feltűnik, hogy valaki közeledik, nehéz lehetne meglepni minket – fejtem ki egy kicsit jobban is a gondolatot. – Mennyi idő alatt lehet meg a tökéletes hely? – kérdezem aztán, mielőtt folytatnám az evést. Gondolom leginkább autodidakta módon lehet ezeket felkutatni, hacsak nincs valami gyűjtőhelyük, ahonnan lehet válogatni, szűkíteni a lehetőségeket.
Egy hónap. Kevésnek hangzik, de majd meglátjuk, mit tudunk vele kezdeni. Hallgatom őt, és azt, amit mond. Ez a Mikkel... valami aduász lehet ebben a kártyajátékban. Nem csak papírokat készít, hanem amolyan mindenes ezekszerint, de örülök annak, hogy Viva így megtalálta, mert hasznát vesszük most ennek az ismeretségnek. Még ha csak egy hónap is... Egy hónap alatt nagyjából lakhatóvá tudok tenni egy ilyen kabint... A merengésemből a kérdése ránt vissza, így ki is fejtem, mire gondolok. Ezekre a régi házakra a hegyek tetején, völgyek mélyén, csermelyek mellett, tengerparton... ritkán lakott, vagy elhagyatott régi viskók, amiket lassan visszakövetel magának a természet. Megiszom a vizet és lerakom a pultra, ő a szavaim közben már elkezdte csinálni a reggelit, de még is megakad azon, ahogy befejezem a monológot. Egy kissé meglepetten vonom fel a szemöldököm, mert nem tudom, hogy az építkezés alapján miből gondolta, hogy én ki akarom hagyni az egészből, de elmosolyodom, mert örülök annak, hogy segíteni akar, még akkor is, ha ez nem tipikusan fegyverforgatást jelent. Mögé lépek, hozzásimulva ölelem át hátulról, államat a feje búbjára hajtom. - Azért fogalmaztam így, mert neked nőiesebb munkát szántam volna, de azt hiszem, azzal is együtt tudok élni, ha kalapácsot fogsz a kezedbe. - dörmögöm a hajára, mintha csak valami nagyon szexi járna a fejemben, majd egy csókot adok a feje tetejére, és mellé lépve megint a pultnak dőlök apró mosollyal. - Viccen kívül... lesz bőven munka az építést leszámítva is. Berendezni például pocsékul tudok. Illetve, ha már vannak kapcsolataid, ha megtalálom a megfelelő házat, ki kellene deríteni kié, és... mondjuk úgy, elintézni, hogy ne legyen az övé. - mondom elmerengve. Erre, ha valaki képes, az Aviva, a módszer pedig mondjuk úgy, kicsit sem érdekel. Addig nem, amíg az ő biztonságáról van szó. A következő kérdése ismét felhúzza a szemöldökömet a homlokom közepére. - Biztonság tekintetében? Nem, ott lesz Aegir. Minden másra ott a RAM és a gyorshajtás. - viccelődök egy picit, hogy a nap kezdeti feszültségét enyhítsem, meg az ő aggodalmas arckifejezését is. - De tényleg. Majd maximum korábban indulunk a városba, bármit tervezünk. - mondom egy bátorító mosollyal. Nem fogom a saját biztonságunkat a családom kényelme alá vetni. Amikor oda nyújtja nekem a tányért, a szavaira elmosolyodom. - Vigyázz, mert elég nagy a szám. - ülök le az asztalhoz, és megvárom, míg ő is helyet foglal, csak utána kezdek el enni. - Akkor megfelel neked az ötlet? Kicsit remetésen hangzik, elszigetelve a hegyek között, de én nem vágyom a város forgatagát, ha melletted lehetek. - kérdezem, és mondom két falat között figyelve őt.
Vendég —
Axel&& Aviva
Teljesen egyértelmű, hogy ezzel az egésszel sokkal hangosabb vészharangot kongattam, kongattunk meg a fejében, mint számítottam rá. Vitatkozhatnék, győzködhetném, hogy nem olyan forró a talpunk alatt a talaj, ami az azonnali menekülést indokolná, mégsem teszem. Nem teszem, mert egyszer megígértem neki, hogy egy csapat vagyunk, közösen hozzuk meg a döntéseket, és ha ő itt nem érez minket többé biztonságban, akkor nekem ezt el kell fogadnom és közre kell működnöm a továbbiak kitalálásában. Nekem is megfordult a fejemben, hogy talán bölcsebb lenne továbbállnunk, ezért sem kérdőjelezem meg nyíltan a dolgokat. Inkább öltözni kezdek, közben pedig a lehetőségeken agyalok, és hamarosan meg is világosodom, méghozzá a lehető legjobb opcióval. – Akár egy hónapot is – pillantok rá a válasz erejéig, aztán egy vékony pulóverért nyúlok a szekrénybe, miután begomboltam a nadrágot. – Amikor a városba jöttem, én körülbelül hat hétig voltam ott, az időtartammal csak akkor lehet gond, ha túl sokat forgolódunk, mert egy idő után megjegyezhetik az arcunkat a környéken. Maga a hely teljesen biztonságos, Mikkelnek vannak ott kapcsolatai, ezért szinte senki nem meri megkockáztatni, hogy ott balhézzon. Különálló épületek vannak, nyilván nem egy ötcsillagos hotel felszereltségével, de semmit nem kell közös helyiségekben megoldani – fejtem ki, miközben belebújok a pulóverbe is. Nekünk úgyis ennyi a lényeg, nem az, hogy luxuskörülmények között éljünk. Még felhozom Joe-t és az apámat, amolyan B-tervek gyanánt, de nem vitatkozom, amikor egyelőre nem akar ezekkel a lehetőségekkel élni. Inkább odalépek hozzá, az arcára simítom a tenyeremet, magamra vonva a figyelmét. Látom a szemein, hogy még mindig nagyon jár az agya, de az, hogy leengedi a kezeit és inkább a derekamra helyezi őket, már megnyugtat, ahogy a válasza is. Hüvelykujjammal megsimogatom az arcát, aztán a tarkójára csúsztatom a tenyerem és magamhoz ölelem néhány pillanatra. Lehunyt szemekkel szívom magamba az illatát, ezzel megnyugtatva saját magamat is, aztán elengedem, és arra kérdezek rá, mennyire érzi sürgetőnek az indulást. – Oké – bólintok rá, részemről rendben van, ameddig ő ettől jobban érzi magát és nyugodtabb lesz egy kicsit, addig felőlem mehetünk azonnal is. Vagyis majdnem azonnal, mert először a konyhába megyek, ő pedig követ. Vizet töltök magunknak, az egyik poharat odaadom neki, és miután elvette, nem tartom magamban tovább a kérdésemet. Figyelő szemeimet rajta tartom, miközben hallgatom. Felvonom a szemöldökömet, amikor azt mondja, megteremti a helyet, de kíváncsian, nem kétkedően. Elkezdi kifejti a gondolatot, én pedig egyre inkább értem, miről beszél és miért jutott éppen ez az eszébe. Ezzel is egyfajta erődöt tudunk varázsolni magunknak, csak most nem a vízen, hanem a szárazföldön. Miután kiürítettem a poharam, visszasétálok a pult másik oldalára, de fél szememet rajta tartom, míg beszél, csak közben munkához is látok, hogy gyorsan legyen valami reggelink. – Építkezel? – állok meg a mozdulatban, fennakadva az utolsó szón és egy pillanatra letéve a kést a kezemből. – Egyesszámban? – vonom fel a szemöldököm. Nem tudom, miért akarja megint egyedül magára vállalni a feladatot, hacsak nem olyasmi nyelvbotlás volt ez, mint tegnap este az, hogy egyedül menjen-e azután a Dora után vagy velem együtt. – Én akasztottam ezt a problémát is a nyakadba, Axel. Nem fogom hagyni, hogy mindent egyedül akarj megoldani, akkor sem, ha épp építkezésről van szó. Azt hittem, engem kell majd gyakrabban emlékeztetni az egy csapat részre – teszem hozzá egy sanda oldalpillantással. Nem akadok fenn különösebben a dolgon, úgysem fogom engedni, hogy egyedül csináljon mindent, főleg nem olyasmit, amiben én is tudok segíteni, ketten pedig még hamarabb is végeznénk. Folytatom a két szendvics összerakását, de közben ismét rápillantok. – Mennyire vannak messze ezek a várostól? Nem lesz baj, hogy... távolabb vagy? – kérdezek rá óvatosan. Még mindig taszít a gondolat, hogy akaratomon kívül még jobban elszakítsam a családjától, de talán vannak emészthető távolságban is ilyen lakok. – Amint ennek megetted az utolsó morzsáit is, összepakolunk és indulhatunk – fogom meg aztán a tányérokat, amikor kész vagyok a gyors-reggelivel. Az asztalhoz sétálok a szendvicsekkel, leülök, és amint ő is elhelyezkedett, enni is kezdek. Ha tényleg hosszabb időre akarunk elköltözni innen, a pakolásra is több figyelmet kell majd fordítani, mielőtt elindulunk.
Nem válaszol arra, hogy nekem nem elég ami jelenleg van, ezért szerencsére vitatkozni sem fogunk arról, hogy elérhető-e ez a biztonság. Hiszem, hogy igen, csak kell hozzá némi idő. Ez a része mondjuk kevésbé érdekel, megfogom teremteni azt a környezetet, amelyben - ha követnek is -, előbb tudjuk meg ezt, mint hogy valaki elérne az ajtóig. Ez olyasmi, amit itt nem lehet megtenni, és mi sem fogunk tudni csak úgy menekülni. Innen hová? Ki az ablakon? Zuhanva két emeletet? Nem, nem jó ez így. És hülyének érzem magam, hogy erre nem gondoltam egészen addig, amíg baj nem történik. Teljesen elveszi az eszemet ez a nő... Persze, ez nem az ő hibája, ahogy az sem, hogy a moszad nem törődik bele semmibe, ezt meg is mondom neki, de hiába az unokatestvére, hiába az isten, nem akarok itt maradni a lehetséges veszélyfaktor miatt. Felhoz egy lehetőséget hosszútávra, míg figyelem, ahogy öltözik. - Mennyire hosszú ideig tudnánk ott maradni észrevétlenül? - kérdezem elmerengve karba téve kezeimet, magamban számolva a heteket, akár hónapokat. Gondolnom kell nem csak a nyárra, de a télre is, amikor három órakor már korom sötét van, és az áram is problémás lehet a jegesedés miatt. Erre a megoldásra plusz idő kell majd, és több tervezés. Joe és Tyr emlegetésére megrázom a fejem. Persze, már forrónak érzem a talajt, és legszívesebben összepakolnék és indulnék, de annyira nem vészes a helyzet, hogy Tyrt is felhívjuk. Elmerengve figyelek magam elé, egészen addig, míg Viva elém nem lép, és meg nem érinti az arcom. Összefűzött kezeim leengedem, hogy derekára tegyem azokat. - Fogjuk rá. - válaszolom, halvány mosolyát figyelve. Tudom, hogy neki kevésbé fontos ez most valamiért, talán Módi miatt, de én még sem vagyok tőle nyugodt. Engem elvileg az apám védett egy másik istentől, és így is sikerült majdnem ott hagynom a fogamat a bárkán. Azt is tudom, hogy korlátozottabb a hatalmuk, mint amilyennek képzeljük őket, és ez, mindamellett, hogy életmódunkat tekintve jó hír, ha ellenségről van szó, rossz, ha szövetségesként tekintünk rájuk. Nem apellálhatunk arra, hogy kimentik a seggünket, mert nem fog menni nekik... - Nem. Az edzés ráér, először álljunk tovább. - mondom határozottan, aztán követem őt, ki a konyhába. A kint hagyott szatyrot félre teszi, vizet tölt nekünk, oda lépve hozzám felém nyújtja az egyiket, és amikor kérdez, a pohárról rá emelem a tekintetem. - Elébe megyek a terveknek. - válaszolom arcát fürkészve. - Ha nincs olyan hely, amely elég biztonságos, akkor megteremtem. - mondom határozottan, és ismét a vízre tekintek. - El fogjuk hagyni Oslot. Vannak olyan téli és nyári lakok Norvégiában, amelyek a természetben vannak elrejtve. Apró, egyterű, maximum egyszobás faházak, amelyeket generációról generációra örökölnek. Vannak olyanok, amelyek elég távol vannak településektől, és nem hogy víz nincs bekötve, de még út sem vezet hozzájuk. Télen síelve, hómobillal, vagy gyalog lehet őket megközelíteni, nyáron pedig offroad kocsikkal, vagy crossmotorokkal. A II. Világháborúban rengeteg ilyet elfoglaltak a németek, főleg őrpontoknak használták őket, mert magasan vannak. Elég öregek, de az nem baj, mert ez azt jelenti, hogy a tetejüket már benőtte a moha, tehát fentről észrevehetetlenek. - mondom, és itt tartok egy szünetet addig, amíg a pohár felét ki nem iszom. - Keresek egy ilyet és felújítom, átalakítom. Ha vizet nem is feltétlenül tudok bevezetni, azt megtudom csinálni, hogy biztonságos legyen. Van tervem arra, hogyan lehetne első és második védvonalat felállítani. Legalább is, kezd összeállni a fejemben egy kép. - mondom, és befejezve a dolgot kiiszom a maradék vizet a pohárból. - Ez azt jelenti, hogy a napjaim nagy részét lefogja foglalni, hogy építkezem. - teszem le az üveget a pultra, aminek aztán csípővel neki is dőlök, és gondolataimban már a vadont járom, hogy merre helyezkedhetnek el ezek a házak, és nekünk merre lenne érdemes költözni.
Vendég —
Axel&& Aviva
Látom, hogy hiába próbálom megnyugtatni, nem igazán sikerül. Talán egy egészen kicsikét, mert már nem olyan, mint az épp most üldözött vad, nem hadar és kapkod, hagyja, hogy megállítsam a szobában és végig is hallgat. Persze kevésbé elégedett azzal, amit hall, és amikor ennek hangot is ad, halkan sóhajtok egyet. Értem, miért mondja ezt és meg is értem, ha róla van szó, én sem elégednék meg kevesebbel, mint 110%, de ezzel nem tudunk mit csinálni. Hiába vagyok kiképezve, hiába az ösztönöm, hiába tanultam ki a megfigyeléselhárítást, még az én határaim is végesek, amit lehetne szépítene, csak éppen teljesen felesleges. Soha nem leszünk teljesen biztonságban, amíg pontot nem teszünk ennek a végére. Márpedig most, hogy az egyéb problémák is egymás után szakadnak folyamatosan a nyakunkba, az az igazság, hogy egyre kevésbé látom a végét. Túl sok minden rakódik egymásra, túl sok fonalat kellene felgöngyölíteni, és ennek a nagy része hozzá és a családjához gyűrűzik vissza, amitől csak még sokkal önzőbbnek érzem magam, mint eddig. Nem vehetném el a hangsúlyt a családjáról, az öccséről, nem szabadna, hogy magammal rántsam egy másik szakadékba. Az én szakadékomba, amibe csak azért zuhanna velem együtt, mert túl hatalmas szíve van ahhoz, hogy hagyjon egyedül megküzdeni a mélységgel. Mégsem kényszeríthetem örökösen menekülésre, nem akkor, ha erős gyökerek kötik ide, de mégis mit tehetnék, ha én is képtelen vagyok elengedni? El fog jönni a pillanat, amikor a városból, de talán az egész országból el kell tűnnöm, lehet, hogy éppen ez az a pillanat, de... Nagy sóhajjal kérek bocsánatot, magam sem tudom, pontosan miért, talán mindenért egyszerre. Amikor erre az a válasza, hogy arcomat a kezei közé véve a homlokomnak támasztja a sajátját azzal az ismerős mozdulattal, akkor kiszakad belőlem egy hosszabb lélegzet, mert a szívem egyszerre dobban nagyot és akar megszakadni. Szabaddá vált kezeimmel lágyan fonom át a hátát a derekánál és egy pillanatra lehunyom a szemeimet. Ebben igaza van, ez nem az én hibám, de minden más igen. Most mégsem szállok vele vitába. Felszusszanok, érezhető ragaszkodással viszonzom azt a kis csókot is, de aztán én is leveszem róla a kezeimet, amikor elenged. Inkább öltözni kezdek, közben pedig kérdésekkel bombázom, olyanokkal, amit egyszerre mutatnak előre és talán nyugtatják is meg egy kicsit azzal, hogy agyalásra ösztönzik. Kíváncsian pillantok rá, mikor azt mondja, majd ő megoldja, hová megyünk az átmeneti helyről, de nem faggatom, mert gondolom úgyis elmondja majd. – Tudok még egy pár helyet, nem lesz gond. Hosszabb ideig is maradhatunk – fűzöm hozzá, míg felveszem a nadrágomat is. Nem tudom, mennyi időre van szüksége ahhoz a titokzatos tervhez, mondjuk nem is olyan fontos. Az ilyen félreeső motelekben egyrészt nem keltünk feltűnést, másrészt könnyebb szemmel tartani a környéket is, sőt... Igen, igazság szerint már meg is fogalmazódik a fejemben, hogy hová kellene mennünk. Az első oslói szálláshelyem tökéletes lesz erre, már csak azért is, mert Mikkel sem véletlenül vitt éppen oda. Ahol neki kapcsolatai vannak, az tényleg afféle elbaszott béke szigete a szartenger közepén. Felhozom az apámat és Joe-t is, amikor Axel felhívja a figyelmet a B tervünk hiányára, csak hogy jelezzem: végső esetben is mindig lesz támogatásunk. Azt hiszem, most már Cameronra is számíthatnánk, ha minden kötél szakad. Mindenesetre bólintok a válaszára, én sem érzem most égető szükségét a telefon felemelésének, csak az volt a lényeg, hogy ő megnyugodjon egy kicsit. Mire végzek az öltözéssel, már látom is rajta ezt, ugyan még mindig gondterhelten ráncolja a homlokát és szinte hallom, hogyan járnak a fogaskerekek a fejében, de ez lényegesen jobb, mintha idegesen járkálna fel-alá és azonnal menekülőre akarná fogni. – Megnyugodtál egy kicsit? – lépek oda hozzá, lágyan érintve meg és figyelve az arcát. Ha legalább biccent, az nekem már megér egy apró mosolyt, mielőtt megsimítanám az arcát, aztán elengedném. – Tartsuk a napirendet, vagy inkább minél hamarabb mennél? – kérdezem még őt figyelve. Rábízom ezt, mert én továbbra sem érzem úgy, mintha kergetnének, részemről nem sietős, de ha ő nagyon rá van erre feszülve, akkor jobb, ha megyünk és nem állok az indulás útjába. Mindenesetre akármit is mond, először a konyhába megyek, mert ha az edzést nem is akarja most megejteni, evés nélkül azért biztosan nem fogunk elmenni innen. A tegnap este félig kipakolt zacskót egyelőre csak leteszem a földre a konyhaszekrény mellé, mert ha előbb vagy utóbb összecuccolunk, akkor nem is éri meg kirakosgatni belőle a dolgokat, egyszerűbb lesz vinni magunkkal. Kezdetnek töltök magunknak egy-egy pohár vizet, és ha nem jött utánam, én viszem neki oda az övét. – Min gondolkozol? És ne mondd, hogy semmin, mert látom rajtad, hogy már tervezgetsz – bökök rá felvont szemöldökkel, mielőtt belekortyolnék a vizembe, hogy meghallgassam, mi jár a fejében.
A reggeli könnyedség ismét átmegy feszültségbe és aggodalomba. Ha ő megtalálta Vivát, akkor más is megfogja. Itt nem az a kérdés, hogy sikerül-e nekik, hanem az, hogy mikor, ezt pedig nem vagyok hajlandó kockáztatni. Rengeteg kérdésem lenne a dologgal kapcsolatban, és próbálok már most kitalálni valamit, de ő csak nyugtatgat, és azt mondja, hogy még csak nem is a környékről követte, hanem messzebbről, ez pedig meggyőz arról, hogy el kell hagynunk Oslot. Ha egy tűt ilyen könnyen megtalált ebben a szénakazalban, másnak se lesz nehezebb, viszont ha nem tudjuk hasznosítani a város forgatagát, akkor teljesen felesleges benne maradnunk. Főleg úgy, hogy pont emiatt a forgatag miatt mi is nehezebben vesszük észre, ha valaki követ minket. A magyarázata, hogy nem lehet biztosra menni egy ilyen helyen, igaz, de még is fújtatok rá egyet. - Nekem a 95% nem elég. - mondom az utolsó szavakat lassan egymás után, kiemelve azokat. Avivát nem csak ímmel ámmal akarom védelmezni, nem csak úgy nagyjából akarom biztonságban tudni. Ez nem is ilyen százalékos dolog: vagy biztonságban van, vagy nem. Jelenleg úgy állunk, hogy nincs meg a biztonság. Ezen csak ront, hogy nem a moszad küldte az ipsét, tehát megannyi embernek szét oszthatták ugyan azt az információt, és így még rizikósabb egy helyben lenni. Amikor azt mondja, hogy sajnálja, felsóhajtok. Elengedve másik kezét is fogom arcát tenyereim közé és hajolok hozzá, hogy homlokomat az övének támasszam. - Nem a te hibád, hogy nem engednek el. Nem a te hibád. - mondom lágyabb hangon, mert még véletlenül se akarom, hogy azt higgye, hogy a biztonságunk miatta ingott meg. Egyszerűen.. talán soha nem is volt igazán szilárd. Egy apró csókot adok az ajkára, mielőtt elengedem, aztán a következő szavaira, hogy menjünk-e máshová, határozottan bólintok. - Igen, jól jönne egy átmeneti. Az utánalévő rejtekhellyel ne foglalkozz, azt én megoldom. - van a fejemben egy terv, de amíg nem kristályosodik ki, vagy nem biztos, addig inkább nem mondok semmit. A második opcióra felhozza Tyrt és Joet, mire megingatom a fejem. - Nem kell felkeresni őket, még nem ég a ház. De ha a tegnap este nem egy figyelmeztetés volt, hogy jobb, ha tovább állunk, akkor semmi. - mondom, míg figyelem, ahogy öltözködik. Egy fokkal nyugodtabb vagyok már, de még mindig ráncolom a szemöldököm, és látszik is, hogy fejben már messzebb járok, tervezek, számolok.
Vendég —
“show me where it hurts, let me be the cure. sometimes life can be a curse, so just show me where it hurts and I'll take away the pain  
Axel&& Aviva
Összességében elég szörnyen érzem magam, hogy elrontottam a reggelt, de ha belegondolok, talán még rosszabb lett volna, ha mindezt tegnap este teszem meg. Nem hiszem, hogy kevésbé reagált volna hevesen, hiszen arról van szó, hogy megint a nyakamra küldtek valakit, de amilyen feszült, fáradt és kimerült volt... Nem. Nem tudom megbánni, hogy hallgattam róla tegnap, mert így legalább egy olyan estét és éjszakát tudtam neki adni, ami alatt képes volt ellazulni és kipihenni magát. Hiába mondja azt, hogy nem rendelhetek alá mindent neki, ha lenne lehetőségem újrakezdeni, akkor is ugyanígy csinálnám. Persze egyáltalán nem jó érzés látni, hogy milyen idegessé és aggódóvá válik, a bűntudatom is igen erőteljesen jelzi a jelenlétét, miután rávilágít, hogy ezzel az ő biztonságát is veszélyeztetem, bár... tulajdonképpen a puszta létezésemmel ezt teszem. Az ágyból is hamarabb felkel, mielőtt utána tudnék nyúlni, és mire utolérem, már szinte fel is öltözött, csak abban sikerül megakadályoznom, hogy kimenjen a szobából. Elmondom neki, hogyan talált meg Cameron, hogy segíteni akar és fog; nem akarom meggyőzni a maradásról, csak szeretném elérni, hogy egy kicsit megnyugodjon és tisztább fejjel gondolkodjon. Mondjuk egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez sikerülni akar, mert továbbra is idegesen hadar. – Távolabbról követett, nem volt meg az aktában ez a környék – osztom meg vele is, amit Camerontól megtudtam. – Ezt sehol nem fogjuk tudni elkerülni. Hacsak nem zárkózunk be valahova a négy fal közé és rendeljük házhoz még a bevásárlást is, mindig lesznek helyek, ahol megláthatnak minket. Oda lehet figyelni, lehet vigyázni, az esetek 95%-ában meg lehet úszni, de manapság, ahol minden sarkon és utcasarkon térfigyelő kamerák vannak, egyszerűen nem lehet biztosra menni. – Nyugtatóan, türelmesen magyarázok, tudom, hogy ezekkel ő is tisztában van, csak szeretném eloszlatni a gondolatairól a feszültség okozta összevisszaságot, hogy tisztán tudja átlátni a helyzetet. Egy vérfarkas orrától vagy egy isten megérzésétől sehol nem lennénk biztonságban, akárhová is költözünk. – Nem, nem ők küldték – rázom meg a fejem egy mély sóhajjal. – Én inkább valami bosszúhadjáratot sejtek, de biztosat majd akkor fogunk tudni, ha Cameron kiszedte belőle, amit tud. Annyit sikerült beazonosítanunk, hogy arab akcentusa volt a fickónak, de... ezt még mindig nem szűkíti le túlságosan a kört – köszörülöm meg egy kicsit a torkomat. Talán nem meglepő, hogy a Moszad az arab területeken az egyik legaktívabb. – Abban biztos vagyok, hogy ők szivárogtatnak. Senkinek nem lehetne meg nélkülük az aktám a valódi nevemmel. Figyelem, ahogy idegesen a hajába túr és újra sóhajtok egy nagyot. Bűntudatom van, de már csak nem azért, mert nem mondtam el neki ezt hamarabb, hanem azért is, mert ennek kicsit olyan szaga van, hogy... eddig tartott az a kis boldogság-buborék, ami eddig körülvett minket. Talán hiba volt ebbe ringatnunk magunkat, de azért mégis volt benne valami jó. Valami megszokott. Valami... otthonos. – Sajnálom – vakarom meg a tarkómat. Ez most egy kicsit olyan, mintha az egész életemért bocsánatot kellene kérnem, de ha kellene, megtenném. – Szeretnéd, hogy átmenetileg elmenjünk valahova? Egy olyan helyre, mint a motel volt? Valószínűleg nem lesz egyszerű új helyet találni, szerződés nélkül kell megoldani a dolgot, hogy ne kerüljünk be a rendszerbe, de arra csak kevesen hajlandóak. – Közben én is öltözni kezdek, mert bár én nem érzem sürgetőnek a dolgokat, ha ő most azonnal indulni akar valahova, nem fogom tetézni a feszültségét azzal, hogy ellenállok. – Második opciónak mindig ott lesz az apám. Biztos vagyok benne, hogy gondolkodás nélkül segítene, ha búvóhelyre lenne szükségünk. Kérjünk segítséget tőle most is? Vagy hívjam fel Joe-t? – találgatok, folyamatosan őt figyelve. Próbálom kitalálni, mi nyugtatná meg a leghamarabb, de talán csak idő kell neki, hogy leülepedjen benne a felismerés, és akkor ő is képes lesz higgadtan leülni és átgondolni a dolgokat.
Simán eltoltam volna a reggeli ébredést hosszát valami mással, mondhatni szívesen elő-reggeliztem és elő-edzettem volna, de nem jutok el odáig, hogy ennek a gondolatfoszlánynak az ötlete mélyebben megfoganjon, mert amikor csak egy iiiiiici picit elkalandozik a kezem a hátán, és egy iiiiiici picit elnyújtom a csókot, ő már húzódik is el tőlem, és hiába az elégedetlen sóhajtás, nem kegyelmez, hanem bele kezd. Először... nem is kezdődik rosszul, pedig arra számítok, miután már arra kér, hogy ne legyek mérges. Tegnap még jó volt viccelődni azzal, hogy valaki megbámulta, de az igazság kurva messze van ám ettől! De előtte még szerelmet vall, ami jól esik... Sose vonnám kétségbe ezt. Csak aztán kiböki, hogy az unokatestvére azért jött, mert megakarták vele öletni, és ez annyira nem érint jól. Nagyon nem érint jól. Rákérdeznék, miért nem mondta el nekem egyből, de igazából már a kérdés elején rájövök, úgy hogy félbe hagyva azt inkább magyarázni kezdek, hogy ennek nem így kellene lennie. Nem így kellett volna történnie, nem csak miatta, hanem miattunk, a közös biztonságunk érdekében. Látom, hogy van benne bűnbánat, és sajnálja, de a fejemben már forognak a kerekek, és egy vészmegoldást keresek. Miért nincs vészmegoldásunk?! Miért most jövök rá ezekre, amikor kellenek? Miért nem gondolkodunk előre, ha tudjuk, hogy bármikor szar lehet a palacsintában? Mintha nem lassan 40 éve ropnám a táncot a földön. Olyan amatőrnek érzem magam, hogy szinte ég az arcom a szégyentől. Nem egyszerű bevallani magamnak, de azért megijedek, mert ha ő ide talált, más is ide találhat, a gondolat pedig, hogy holtan találjak rá, elviselhetetlen. Úgy hogy bármennyire is próbál nyugtatni, vagy marasztalni, azonnal felpattanok az ágyból, a nevem egyszerűen elsuhan a fülem mellett, mintha süket lennék, csak gyorsan neki állok öltözni. Amint magamra húztam a pólót, nem tudok kifordulni az ajtón, mert megfogja a kezeim és ott tart. Nem fordítom el a fejem, igazából... nem is mérges vagyok, vagy talán csak egy kicsit, inkább rettentően aggódom, mert legutóbb, amikor nem figyeltünk az apró jelekre, akkor sarokba szorultunk egy hajón. Nyugodtan figyelve, de a gerincemben gyűlő feszültséggel figyelem őt. - A környéket ezek szerint be tudták lőni, mert gondolom nem a város másik feléről érezte meg a jelenléted és követte idáig, igaz? Akkor apád is csak észre vett volna. Ha ő megérzett, akkor megérez más is! Ez egy olyan dolog, amit nem tudsz kikapcsolni, nem igaz? Ha a fele igaz a meséknek, akkor egy farkas, ha nem is halhatatlan, de gondolom sokkal jobb a szaglása, mint egy átlag kutyának, pedig azoké se smafu. - mondom aggodalmas idegeskedéssel. - Ráadásul nem a moszad küldte igaz? Tehát többen is keresnek. Akkor többen is megkaphatták ugyan azt a környéket. - hadarom a kusza gondolataimat a kezeink felé nézve, aggodalmasan gondolkodva. - Ráadásul egy második opciónk sincs... Szóval nem csak az új szállást, de azt is ki kell még találnunk! - engedem el a kezét jobbommal, hogy a hajamba túrjak idegesen.
Vendég —
“show me where it hurts, let me be the cure. sometimes life can be a curse, so just show me where it hurts and I'll take away the pain  
Axel&& Aviva
A tegnap este Axelben dúló feszültség után igazi megváltásnak érződik ez a békés reggel, leszámítva persze a beszoruló levegőt. Epizód ide vagy oda, amint túl vagyunk rajta, olyan békés és nyugodt, hogy engem is magával ragad a pillanat, amibe legszívesebben egyszerűen csak belevesznék. Élvezem a közelségét, az érintését, az illatát és a teste melegét, nem is akaródzana elmozdulni a karjaiból még mondjuk egy napig, vagy inkább egy egész hónapig, de a lelkiismeretem akkor is túl élénken dolgozik, ha tudom, hogy ezzel el fogom rontani a pillanatot. Csak azt remélem, hogy nem túlságosan. Hiába könyökölök viszont fel tettre készen, ha békés arcának látványa első nekifutásra egy egészen másmilyen vallomásra sarkall, amit nem is tartok magamban. Mosolya, nevetése bearanyozza a lelkem, gyenge vagyok és hagyom, hogy elhúzza egy kicsit a csókunkat, de amikor megérzem simítását a póló alatt, tudom, hogy ha ennek még sokáig nem parancsolok megálljt, akkor még jó darabig nem fogok tudni megosztani vele semmit. Elégedetlen szusszanása apró mosolyt csal az arcomra, amikor pedig megállapítja, hogy ezt már rosszul indítom, akkor kicsit bocsánatkérőn mosolygok rá, de nem tagadom a nyilvánvalót, és nem is kérem számon rajta, hogy nem ígérte meg, amit kértem. Egyébként sem ígértetnék meg vele ilyesmit, csak remélem, hogy tényleg nem fog nagyon haragudni. Mesélni kezdek a tegnapi találkozásunkról Cameronnal, az arckifejezése pedig kezdetben kíváncsi és érdeklődő lesz, ami talán nem meglepő mondjuk, ha azt nézzük, hogy egy családtag felbukkanásában még tényleg nincs semmi rossz. Azután viszont rátérek arra, hogy miért is volt itt, és nem is kell többet mondanom annál az egy szónál. Gondterhelten felsóhajtok, ahogy hirtelen felül, majd megrázom a fejem, amikor végignéz rajtam, bár szerintem ő is tudja, hogy nem bántott. – Nincs semmi bajom... – kezdenék bele békítően, még ha ezt ő is tudja, és valószínűleg nem is igazán ez érdekli, hanem mondjuk úgy minden más ezzel kapcsolatban. Nem kell befejeznie a kérdését, hogy kitaláljam, mit szeretett volna mondani, bűnbánó pillantással állom a tekintetét, míg kéz kezébe fogja az arcomat. – De... – kezdenék ellenkezni, mert egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy ne rendelhetnék mindent alá neki, amikor viszont folytatja, elhallgatok, nem szakítom félbe. Nem veszem magamra a nyilvánvaló idegességét, mert tudom, hogy nem igazán nekem, mint inkább értem szól, és amikor a biztonságban legyélt kiegészíti azzal, hogy biztonságban legyünk, akkor érzem, hogy egy kicsit összeszorul a mellkasom, mert ezzel igazán betalál. Ez volt az, ami tényleg motivált engem is, ami mindig motivál engem is, nem érdekel, hogy velem mi történik, de ő... – Sajnálom. Tudod, hogy sosem sodornálak veszélybe... – mormolom, de félbeharapom a mondatot, mert ez még az én fejemben is rohadtul sántít, és nem tudom, hogyan javíthatnám ki megfelelőre. Amióta újra betoppantam az életébe, mást sem teszek, csak veszélybe sodrom. Nem igazán találhatnák jó kifejezést ennek az ellenkezőjére, ha egyszerűen nincs. – Axel... – nyúlok utána, ahogy elenged és kiszáll az ágyból, de gyorsabban mozdul, mint hogy elérhetném. Frusztráltan túrok a hajamba, szusszanva tolom le magamról a takarót, hogy utánamenjek, miközben a morgását hallgatom. – Ők egészen biztosan nem halhatatlanok – vetem ellen a farkasok említésére, bár jobban belegondolva nem biztos, hogy ezzel segítek a helyzeten. Cameron sem tudott meglepni, őt is éreztem, felkészülten vártam, bár tény, hogy egy istennel szemben valószínűleg sovány vigasz az ilyesmi. – Axel! – lépek oda hozzá, mert bár már felöltözött, amint lehúzza magán a pólóját, megfogom mindkét kezét, és ha kell erővel tartom ott, hogy ne tudjon azonnal kimasírozni a hálószobából, vagy talán egyenesen a lakásból, hogy feltúrja az összes albérlet-hirdetést az utcákon. – Legalább beszéljük meg, kérlek – mondom lágyan, de azért elég határozottan. Ha nem néz rám, egyik kezemmel magam felé fordítom az arcát, hogy figyeljen, szemeimmel igyekszem fogva tartani a pillantását. – Nem mondom, hogy ne költözzünk el. Én magam is gondolkodtam rajta, és még mindig nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás, de nem kell azonnal fejvesztve menekülnünk. Gondolkodhatunk előtte – folytatom hasonló hangon, próbálva egy kicsit csillapítani, de nem elmismásolni a dolgokat, mielőtt esetleg jobban felhúznám azzal, hogy nemtörődömnek lát. – Cameront is rögtön erről kérdeztem. Már az aktámból tudta, hogy kivel, vagyis inkább hogy mivel van dolga, a szemszínem alapján rögtön beazonosította, hogy félvér vagyok, és azt mondta, csak és kizárólag ez alapján tudott megtalálni. Tudod, hogy éreznek minket. Azt mondta, hogy ha nem érezte volna, mi vagyok, nem talált volna ide, és én hiszek neki. – Nyugodtan beszélek, de ha kell, közben még mindig fogom a kezét, hogy ne mehessen el, míg nem hallgatott végig. – Segíteni akar nekem. Megígérte, hogy vissza fog menni ahhoz, aki felbérelte, és ki fog szedni belőle mindent, mielőtt gondoskodna róla, hogy mást ne küldhessen utánam. Ezek alapján van időnk átgondolni mindent – folytatom, továbbra is komolyan nézve a szemeibe. – Csak és kizárólag ezért nem mondtam el már tegnap este. Ha azt nem is hiszed el, hogy magamért eléggé aggódom, akkor magad miatt hidd el, hogy ha akár csak egy pillanatig is úgy éreztem volna, hogy közvetlen veszélyben lehetsz, ha hazajössz, még estig sem vártam volna, hanem megkerestelek volna, mielőtt egyáltalán a környékre érsz, hogy a közelben se láthassanak meg – teszem hozzá komoly arccal. Tudom, hogy tudja: igazat beszélek. Lehet, hogy magamért nem aggódom eléggé, de érte talán túlságosan is, és ezzel ő is tisztában van. Most már elengedem a kezét, ha ki akar menni a szobából, hagyom, de előtte még hozzáfűzök egy mondatot. – Elköltözhetünk, ha úgy biztonságosabbnak érzed, nem fogok ellenkezni, csak annyit kérek, hogy nyugodj meg egy kicsit és gondoljuk át, beszéljük meg a lehetőségeket. Jó? – simítok végig az arcán.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 112 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 112 vendég :: 2 Bots és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.