M E T A N O I A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Axel & Aviva | a storm is coming
 :: Valhalla csarnokai ;;
Ugrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Anonymous

Vendég —
gotta play it cool cause if somebody knew the truth about our picture perfect lives, crashed the roller coaster ride

Axel && Aviva

Az előző nap, és főleg az este súlyához képest jól indul a reggel, még a szokásos rémálom képei ellenére is. Axel a tudtán kívül is csempész egy kis vidámságot az ébredésembe, amitől máris alig érzem a fejfájásomat, és aztán simán vissza is tudok még aludni, ölelésébe bújva, teste melegét élvezve. Így is időben ébredek viszont, még az epizód előtt, hogy felkészülten várhassam és módszeresen háríthassam azt el, jó szokásomhoz híven. Örömmel fogadom a már-már szokásossá váló üdvözlését, élvezem ajkait és a közelségét, és szerencsére úgy tűnik, nem is siet nagyon ki az ágyból. Fölém támaszkodik, aztán csak nézzük egymást, gyönyörködünk a másikban, de mire elkezdenék igazán élesen tudatában lenni annak, hogyan simul hozzám a teste, még épp idejében szakítja meg a pillanatot. Megválaszolom a kérdését, kiegészítve egy kis huncut ötleléssel is, de amikor azzal vág vissza, hogy túl könnyű vagyok, elvigyorodom.
– Akkor csak ellentartok, az jól megy – jelentem ki elégedetten, miközben kimászok az ágyból én is. Nem kerüli el a figyelmem a tekintete érzete magamon, de inkább oda sem nézek, mert csak megint elkalandoznék. Kimegyünk a konyhába, ahol tulajdonképpen első dolgom két nagy pohár víz szervírozása, de a szavaira kuncogni kedzek.
– Csak félig – emlékeztetem egy kacsintással. Miután a második pohár vizet is felhajtja, töltök neki egy harmadikat is, és ahogy nekem is sikerül utolérnem a fogyasztással, hasonlóan töltöm fel a saját poharamat is, miközben a mai tervekre kérdezek rá.
– Oké – bólintok elmosolyodva a kocsi bérlésre. Nem akadok fenn, komolyan gondoltam tegnap, hogy nem kell összenőnünk, ameddig tud vigyázni magára, és fenn is tartom. – A szemeddel nem lesz baj? – pillantok még rá, nem bizonytalanul, csak érdeklődve. Én bízom benne, nekem csak az a lényeg, hogy ő is bízzon magában. Aztán azt mondja, kell még neki néhány holmi, én pedig lassan, de annál sokatmondóbban vigyorodok el, mert eszembe jut az előző napi vásárlás. Talán jobb is, ha ezt nélkülem csinálja majd végig.
– Pontos leírással nem szolgálhatok – kezdek sejtelmes válaszba, mosolyogva –, de az biztos, hogy nem kantáros nadrág. Nem is nagyestélyi, viszont elég elegáns, szóval nyugodtan csípd ki magad. – Végigvezetem rajta a tekintetem, már most az ajkamba kell harapnom, ha elképzelem talpig elegánsan. Az oké, hogy én készülök meglepetéssel neki, de nem hiszem, hogy nekem olyan könnyű dolgom lesz. Rohadtul szexi volt már tegnap is, meg is lett az eredménye. Szusszanva fordulok inkább vissza a konyhához, mielőtt mégis elkalandoznék.
– Akkor reggeli, Joe, aztán egy kis külön szabad program? – foglalom össze a rövidtávú terveket. Nekem is jól fog jönni, ha nyugiban elhozhatom a tegnapi szerzeményeket, és a hűtő tartalmából az is biztossá válik, hogy egy kis bevásárlást sem árt megejteni, ha nem akarunk éhen halni később. Neki is állok összeállítani egy a tegnapihoz hasonló, egyszerű reggelit, hogy aztán tényleg felhívhassam Joe-t.

carousel || coded by eirik

Vissza az elejére Go down
Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel
Sunrays touch the coastline
Warm our feet, show the glare
We walk through the sand in the warm night
The water will take the weight from us

- -
« Zene; The Sea»
A fürdőben azért könnyebb elterelni a figyelmem, mert inkább a sebemre, és Avivára koncentrálok. Miután megtisztítottam az öklömet, élvezem az érintését, figyelmét, csókját, aztán azt, ahogy megfürdet, majd én őt, némi méricskélést, és megismerést bele csempészve.
Miután lefekszünk aludni, forog ugyan velem a világ, de elég fáradt és részeg vagyok ahhoz, hogy elnyomjon az álom. Előtte persze magamhoz ölelem Vivát, adok neki egy csókot a fejére, és jó éjt helyett csak megmondom neki, hogy szeretem. A mellkasomra, szívemre adott csókja melegséggel tölt el, ahogy a szavai is, még amíg ébren vagyok.

Reggel természetesen ő "kelt", már inkább így fogom fel. Habár nyitva a szemem a roham miatt, ténylegesen akkor térek magamhoz, amikor nem csak nézem, hanem látom is a szemeit. Hosszas, heves, csókkal üdvözlöm őt, aztán fölé is fordulok, hogy figyelhessem még, és érezhessem teste melegét. Viszont nem túl sokáig, mert nem akarok egyéb dolgokat felállítani, szóval kisvártatva leszállok róla. Öltözködés közben merengek és kérdezek is, oda pillantva figyelem feszes, barna bőrét. Válaszára bólintok, a hátamra ülésre pedig elvigyorodok.
- Jó lenne, de olyan kis pehely súlyú vagy, hogy az nem volna elég. - mosolygom rá, végig mérve őt jó alaposan, aztán kimegyek Vivával a konyhába. A víz látványára majdnem felnyögök, mert nagyon kell.
- Ah, köszi. Istennő vagy. - mondom hálásan, és ugyan azzal a lendülettel, mint ő, fel is hajtom a vizet, a következő poharat sem utasítom el, sőt, azt is hasonló lelkességgel fogyasztom el. A szavaira bólogatok, a kérdésére pedig elmerengek.
- Bérelnem kell egy kocsit. Aaront el akarom vinni a városon kívülre, a tengerpartra edzeni, ehhez pedig egy rendes terepjáró fog kelleni. Meg kell vennem még egy-két dolgot a ma estéhez, például kabátot, cipőt. Amikor összepakoltam, nem számoltam azzal, hogy ünnepelni is fogok veled. Apropó, te mit veszel majd fel? Mennyire csípjem ki magam ünnepibe? Nem leszek pingvin, ha kantáros nadrágban jössz. - nézek rá viccelődve, kis mosollyal az arcomon.
Anonymous

Vendég —
gotta play it cool cause if somebody knew the truth about our picture perfect lives, crashed the roller coaster ride

Axel && Aviva

Nem ellenkezek, amikor a nehezebbnél nehezebb percek után Axel úgy dönt, talán ideje lezárni a napot. Követem őt a fürdőbe, meg is nyitom a vizet, és amikor visszafordulok, látom, hogy épp a mosdókagyló felett nézegeti az öklét. Odalépek hozzá, halk sóhajjal nézem a kipiszkált szilánkokat, sebes bőrét, a látványt, ahogy a víz lemossa róla a vért. Sok vért látott már az a csap és az a mosdókagyló, de az, hogy most az övét kell látnom benne, nem jó érzés. Magamhoz fordítom, kezem az arcára simítom, csodaszép szemeit fürkészem, keresem benne a jeleit annak, hogy azért legalább egy kicsit kevésbé háborog a lelke, mintha kétszer annyira tenné. Annyira szeretnék békét hozni a szívére, megnyugtatni a lelkét, elrejteni azt a világ összes gondja elől, hogy legalább egy kicsit megfeledkezhessen mindenről, ami most a vállát nyomja. Ragaszkodón viszonzom a finom csókot, másik kezemet mellkasa meztelen bőrére simítva, érezve, hogyan dobban a szíve a bordái  alatt. A legdrágább kincs ezen a világon. A zuhany alatt ismét magához ölel, és én boldogan bújok a karjai közé, kezeimmel átfonva a testét, szorosan, ragaszkodva ölelve őt magamhoz. Élvezem, ahogy a testünk összesimul, miközben a víz kellemesen záporozik ránk, ebben most nincs erotikus töltet, de nem is kell az ahhoz, hogy tökéletes legyen vele egy-egy pillanat. Még akkor is, ha keserédes érzések kavarognak most bennem, semmi nem változtathat azon, mennyire szeretem őt.
Ismét megmosdatom, szám sarkában kis mosollyal, mert végig érzem magamon a tekintetét, de boldoggá tesz, hogy kedveskedhetek neki és egyben el is terelhetem a figyelmét. Így persze rajtakap azon is, amikor a horgonyt csodálom meg a csuklóján, de megéri azért a finom csókért, amihez felemeli az államat. Kezeimet felcsúsztatom a karjain, fel a vállához, majd a nyakához, hüvelykujjammal finoman simogatom a nyakszirtjét, míg egy kicsit elveszünk egymás ajkainak érintésében. Aztán ő is viszonozza a szívességet, és én kiélvezem az aprólékos kedveskedését, ahogy alaposan megmosdatja a testemet, érintésével kellemes bizsergést okozva a bőrömön és melegséget a szívemben. Még az ujjaimat is olyan alapossággal tisztítja meg, hogy muszáj mosolyognom, amikor pedig elkezdi egymáshoz mérni a tenyerünket, a mosolyom még élettel telibbé válik, és ahogy rápillantok, némi vidám csillogás is beköltözik a szemeimbe. Én sem figyeltem még meg ilyen részletesen, pontosan hogyan is állunk a méretkülönbségekkel, de valahogy kifejezetten tetszik a gondolat. Persze a magassága eddig is imponált, még akkor is, ha bizonyos közelségekben bizony majd' ki kell törnöm a nyakam, ha nem hajol le hozzám és én sem állok lábujjhegyre, mégis látni akarom az arcát, de pont ettől szép. Ettől (is) tökéletes.
Nem szívesen töröm meg ezeket a pillanatokat, de látom a szemein, hogy milyen fáradt, és az az igazság, hogy saját magamon is érzem az alkohol bódító hatását és a majdnem egész napos stressz okozta fáradtságot. Csak ezért zárom el a vizet, hogy aztán törölközés után a hálószobába húzzam magammal, onnan pedig be az ágyba, rögtön magamhoz húzva, hozzá bújva, amilyen szorosan csak tudok. Nem hagyok magunk között helyet, ahogy átölel, testemet az övéhez simítom, arcomat a mellkasához fektetem, magamba szívom az illatát, szíve egyenletes dobogásának hangjával a fejemben hunyom le a szemeimet.
– Én is szeretlek, Axel. Nagyon – súgom, mielőtt megcsókolnám a mellkasát. Újra odasimítom az arcom, kezemmel finoman simogatni kezdem a hátát, aztán hagyom, hogy magával ragadjon a fáradtság és a bódultság.

A stresszes nap a reggelemre is rányomja a bélyegét. Ismét azzal az éjszakával álmodok, bár most egy kicsit összekuszálódik benne minden, most már van ott vihar is, istenek és istennők, barátok és ellenségek, de a vége ugyanaz: egy robbanás. A robbanás. Ami elvette tőlem Axelt. Összerezzenve, elkínzottan, kellemetlenül nyomó fejfájással ébredek; ez utóbbit csak felerősíti a szívem heves dobogása, de ahogy halk nyögéssel megpróbálnék mocorogni, szorosodó ölelést érzek meg a testem körül. Szusszanva csukom vissza a szemeimet és merülök el Axel illatában, a teste melegében, óvó ölelésében, szinte érzem is, hogy kezd megnyugodni háborgó elmém, de aztán meghallom a hangját, és ettől újra felpattannak a szemeim. Egy pillanatra azt hiszem, hogy ébren van, hogy valamiért kimaradt az epizód, vagy én maradtam le róla, de aztán rájövök, hogy... alszik. És közben húslevesről és vizes zoknikról hadovál. Kis híján kitör belőlem a nevetés, de sikerül elfojtanom, így csak valami halk, vinnyogás és horkantás közötti hang lesz belőle, amit a számra szorított tenyeremmel tompítok el. Nem is figyelek már a fejfájásomra, az arcomra ragadó mosollyal fészkelődök hozzá újra egészen közel és ismét becsukom a szemem, megszavazva magamnak még egy kis alvást.
Szerencsére rábízhatom magam az ösztöneimre, amelyek ezúttal is mintha figyelmeztetnének, automatikusan ébresztve fel, mielőtt még késő lenne. Már éber vagyok, mire megkezdődik az epizód, de szerencsére nem igazolódik be a félelmem, nem rosszabb, mint az eddigiek. Kitartóan csitítom, fáradhatatlanul beszélek hozzá, simítom és érintsem, egészen addig, míg vissza nem tér hozzám a felszínre, hogy aztán ismét azzal a heves, hálás csókkal köszöntsön, ami önmagában is valami olyasmi üzen, hogy annyira örülök, hogy itt vagy. Beletúrok a hajába, másik kezemmel a vállát, karját simogatom tovább, miközben viszonzom a csókot, olyan sokáig húzva a pillanatot, ameddig csak szeretné.
– Szia – suttogom vissza aztán, mosolyogva csúsztatva kezemet a hajából az arcára, finoman simítva a bőrét, miután vele gördültem az ágyon. Kihasználom, hogy én is gyönyörködhetek egy kicsit felettem támaszkodó alakjában, homlokába hulló hajában, szemeinek fáradt kékjében, minden egyes vonásában. Legszívesebben itt tartanám az ágyban, de tudom, hogy nem lehet, szóval hagyom kibújni magam mellől. Én is felülök, megdörzsölöm egy kicsit a halántékomat, a kérdését hallva pedig rápillantok.
– Igen, azt hiszem, kettő is van körülbelül kétsaroknyira innen – bólintok. Én mondjuk nem próbáltam őket, de hát edzőterem, edzőterem. – De ha itthon akarsz edzeni, szívesen a hátadra ülök, míg fekvőzöl – kacsintok rá egy kis huncut csillogással a szememben. Mondjuk, akár a súlyzót is meg tudnánk oldani, de talán jobb, ha nem adok ötleteket korán reggel.
Én is kibújok az ágyból, aztán felveszek egy bugyit és egy pólót. Kimenve összegyűjtöm az üvegeket és a poharakat, kiviszem őket a konyhába, az épp felbontott üveget visszateszem a fagyóba. Előveszek tiszta, nagy poharakat, megtöltöm mindkettőt vízzel, aztán ha Axel is ott van, oda is adom neki az egyiket; ha nincs, akkor lehúzom a sajátomat, és utána megkeresem, hogy belé is diktálhassak némi hidratáló folyadékot. Én újra is töltök, és ha ő is kér, tőle sem tagadom meg. Ránk fér.
– Megpróbálom elérni Joe-t, hogy ránk ér-e ma. Akarsz még intézni valamit ma? – szólalok meg aztán, csípőmmel a pultnak támaszkodva. Nem tudom, mik a tervei, most akar-e edzeni, vagy majd utána, szeretne-e még valamit csinálni ma. A fegyvervásárlás oké, most már úgyis számolnunk kell az öccsével is, és a délutáni-esti programunk is fix - legalábbis remélem, hogy nem gondolta meg magát -, de azon kívül szabad a vásár.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel
I've become so numb, I can't feel you there
Become so tired, so much more aware
I'm becoming this, all I want to do
Is be more like me and be less like you

- -
« Zene; Numb»
Már azt hittem, hogy megemésztettem mindent, de közben rájöttem, hogy Vivával és a kalanddal, amit vele teszek, az életemet változtatásával a szőnyeg alá söpröm a problémáimat, és azzal, hogy egyre mélyebbre nyomom őket, nem oldódnak meg. Ez a mai nap ékes bizonyítéka annak, hogy történhet velem bármilyen jó dolog, a családi- és mentális problémáim olyan mélyről is képesek felhozni a szemetet, hogy majd összeroppanjak alatta. És még is, ha Viva nem lenne itt velem, talán már rég feladtam volna a harcot. Ő ad erőt ehhez az egészhez, már azzal, hogy mellettem van, és magához ölel. Nem veszíthetem, főleg nem azért, mert valakinek szúrja a szemét, hogy élek. Elgondolkodom, hogy mindeddig velem volt a legnagyobb veszélyben a vízen, és hogy szerencsénk volt, amiért Indonéziában nem tört ránk vihar. Lehet, hogy ebben apámnak is benne van a keze - ha már ott volt -, nem tudom, de egyszerűen képtelen vagyok nem arra gondolni, hogy Vivát távol kell tartsam a vízfelületektől. Tavaktól is, ha kell. Szerencsére, amikor elmondom neki ezt, egyáltalán nem viszakozik, sőt. Megígéri nekem, mire megkönnyebbülten, halkan sóhajtok egyet, és amikor hozzá teszi, hogy nem megy sehová, akkor hálás szerelemmel adok neki egy apró csókot. Elengedem végül, megtörlöm az arcomat, iszok a vodkás üvegből, aztán oda adva neki ő is rendeset kortyolgat belőle. Amíg ő is kiveszi a részét az utolsó decikből, én némán várok, majd mikor kész, kézen fogva húzom fel, és be a fürdőbe. Amíg állítja a vizet, leveszem a felsőm, aztán a csap felett megnézem az öklömet. Van benne egy-két téglaszilánk a bőröm alá fúródva, azokat nagyrészt kiszedem, akár kicsit szélesebbre kapva a sebet. Úgy is zsibbadok már, nem érzem a fájdalmat, az a kis vér meg meg se kottyan nekem. Mire oda fordulok, ő már hozzám is lép, és arcomra simítva kezd el fürkészni. Lila szemeit bámulom, olyan mélyen, mintha csak abból meríteném az erőt ahhoz, hogy kitartsak. Halk szusszanással simítok kezére, adok a puha ajkakra egy újabb csókot - vagy inkább elveszek, mert úgy érzem, szükségem van rá -, aztán mikor elenged, és vetkőzni kezd, én is így teszek. A zuhany alá állva kellemesen meleg, bár jobban szédülök tőle, mert az alkohol egyébként is kitágította az ereket, és most ettől a melegtől ez most még jobban a fejembe száll. Magamhoz ölelem Vivát, részegen is csak az érintését vágyom, azt hogy bőrünk minél több felületen simuljon össze. Csak akkor lazítok az ölelésen, amikor kicsit elhúzódik, és figyelem, hogyan nyúl már egyből a tusfürdőért. Halványan elmosolyodom, hogy ismét csak segíteni, gondoskodni akar. Míg alapos, puha kezei engem mosdatnak, végig őt figyelem, és hálát adok, hogy az egyetlen jó, amely tengerészéveimből megmaradt, az ő. Tudom, ha nem lettem volna az, aki, akkor - talán - soha nem találkozunk, de nem tudom elengedni a tényt, hogy mennyien haltak meg miattam. Viva pedig biztosan talált volna nálam sokkal jobbat is maga mellé. Annyi sebből vérzek, annyi dologgal hátráltatom, hogy csoda, hogy nem dobott még ki. Megint arra a konklúzióra jutok, hogy nem érdemlem meg őt. Egyáltalán. Amikor a horgonyzott kezemhez ér, figyelem, ahogy bele merül a látványba, de aztán kiveszem a kezem a markából, hogy állára fogva megemeljem fejét és oda hajolva csókoljam meg kedvesen, hálásan, újra, a szívem minden érzésével.
Viszont én is viszonozom a finomságot, megmosom apró testének minden apró kis porcikáját, bár jelenleg semmi szexuálisat nem teszek bele. Egyszerűen csak kiélvezem érintését, még kezének ujjait is átmosom, élvezve a puha ujjbegyeket, a vékony csuklót, amit képes vagyok két ujjammal is átfogni - a hüvelyk és a mutató ujjam simán körbe éri. Még a tenyerét is az enyémhez mérem, mert sose figyeltem meg ezeket, mindig csak a magasságát - meg más szűkös - dolgokat élveztem ki rajta eddig. Igazából, felmérni, hogy milyen kicsi hozzám képest, egészen el tudja terelni a gondolataimat, legalább is addig, amíg aztán úgy nem határoz, vége a mókának mára, és elzárja a vizet. Kapok tőle egy törülközőt, megtörlöm a hajam, arcom, testem, megszámolom, hány pólómat használtam el csak ma, és hogy ha ezzel a sebességgel haladok, holnap utánra nem marad tiszta. Besétálok vele a hálóba, út közben minden lámpát lekapcsol, és ahogy ránk borul a sötétség, ismét érzem, hogy bizonytalanná válna a léptem a rossz látási viszonyaim miatt. Szerencsére Viva fogja a kezem, így nem kell tapogatóznom a sötétben. Az ágyba bújva felé fordulok az oldalamra, magamhoz húzom őt, fejét a vállamhoz, hogy az arcomat ismét bele tudjam rejteni az illatos hajkoronájába. Mélyet szusszanok, magamba szívva az illatát, érezve teste melegét, selymes bőrének érintését. Kezem derekát simítja, és mielőtt hagynám, hogy az alkohol, a szédülés és az ólmos fáradtság magával ragadjon, csókot nyomok a fejére.
- Szeretlek.

Úgy alszom, mint akit leütöttek, de ettől függetlenül még is éber tud lenni a tudatalattim, és csak jobban szorítom magamhoz, ha mocorog - akár rémálmoktól, akár helyezkedve -, érthetetlenül mormogva álomban, talán valami olyasmiről karattyolva, hogy a hideg húsleves olyan rossz, mint a vizes zokni, de ezekre úgy sem emlékszem, amikor felkelek. Nem szoktam emlékezni rájuk, se kellemesre, se kellemetlenre. Az epizód ettől még nem kerül el, de nem rosszabb, mint amilyen egyébként is szokott lenni. Talán annyiban jobb, hogy nem hallom bele Aviva sikolyát, mint mikor annyira aggódtam érte. Persze megint az ő hangjára és érintéseire ébredek. Fáj a fejem a tegnapi alkoholizálás után, de majd bepótlom a vizet, és jobban leszek. Kinyitva álmos, fáradt szemeimet ismét egy hálás, hosszú csókkal kezdem a reggelt. Nem tudom ez visszafogni ezt a szokást, egyszerűen tudtára kell adnom, hogy mennyit jelent nekem, hogy itt van mellettem, és hogy lassan a felszínre húz. Amikor óráknak tűnő másodpercek után elengedem, halkan suttogok neki sziát
- a jó reggelt távol áll tőlem. Kicsit el van zsibbadva a karom, amivel alulról öleltem eddig, úgy hogy fölé fordulva támaszkodok feje mellé, hogy kicsit visszamenjen a vér a karomba. Közben figyelem fáradt arcát, újra és újra gyönyörködöm benne, szemei tavában, álla vonalában. Mielőtt úgy érezném, hogy megfogan valami gondolat, elejét veszem a dolognak, adok egy rövid csókot az ajkára, majd a homlokára, és végül leszállok róla. Edzenem kell. Eddig halogattam, és ha rólam lenne szó, lehet nem is érdekelne igazán, de ami azt illeti, nagyon nem csak rólam szól, hogy fit és kész legyek mindenre.
- Van a környéken edzőterem? - pillantok rá, miközben felveszek magamra egy alsónadrágot. Sajnos nem tudok itt semmire sem felkapaszkodni, vagy kétlem, hogy eltartaná a súlyomat, úgy hogy úgy kéne csinálnom, mint minden normális ember, és venni egy bérletet.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Borzasztó nehéz végignézni azt a küzdelmet, amin újra és újra keresztül kell mennie, akár így, akár úgy. Nem úgy nehéz, mikor az ember azt gondolja, hogy ebből egyszer majd elege lesz, hanem úgy, mint amikor a te szíved is megszakad abban, hogy épp az övé is. Egy kicsit olyan, mintha Axel egy lezárt üvegkalickában fuldokolna, én pedig hiába ütöm teljes erőből az üvegfalat, nem tudom áttörni, nem tudok neki segíteni, legfeljebb néha be tudok neki juttatni egy kis levegőt, de egyébként kibaszottul tehetetlen vagyok. Ez az érzés pedig engem is fojtogat. Most is csak annyit tehetek érte, hogy magamhoz ölelem, szorosan a testemhez vonom, elrejtem őt, amennyire csak tudom, simogatom és próbálom megnyugtatni. Nem zavarnak a könnyei, az én szememben ez nem gyengeség. Borzasztó dogokkal kell nap mint nap együtt élnie.
– Ha nem választod a tengerészgyalogságot, most én sem lennék itt – felelem halkan. Nem tudok neki vigaszt nyújtani, nem tudom visszahozni sem Leont, sem senki mást a hajóról, de tudom, hogy szeret engem, és ha más kapaszkodót nem is tudok neki adni, hát ezt az egyet felajánlom. Soha nem találkoztunk volna, ha nem azt az utat járjuk be mindketten, amit. Ez az egyetlen oka, amiért én sem kívánom, hogy bárcsak előbb találkoztam volna az apámmal; talán megmentett volna a sorsomtól, de akkor soha nem ismertem volna meg Axelt. Márpedig én nem vágyom olyan életre, amiben ő nincs benne.
Kitartóan ölelem tovább, szinte hallom, hogyan járnak a fogaskerekek a fejében, de megtanultam a leckét, nem kérdezek semmit, csak simogatom a fejét és a hátát, a fejem az övére hajtom, és hagyom, hogy egy kicsit... kiheverje az előzőeket. Vagy inkább az egész napot. Amikor meglepően szorosan karol magához, akkor egy kicsit meglepődök, de a következő szavai gyorsan megmagyarázzák, mi járhat a fejében. Hagyom, hogy elhúzódjon egy kicsit, amikor felemeli a fejét, így én is rá tudok nézni, fáradtan csillanó szemei meglepő komolysággal ejtik foglyul az enyémeket. Tenyereimet a kézfejeire simítom, amikor kezei közé veszi az arcomat, a pocsolyák említésénél apró, halvány mosolyt engedek meg magamnak, de ettől még ugyanolyan komolyan nézek vissza rá.
– Engem csak te kötsz a vízhez, Axel – szólalok meg halkan, megnyugtatóan, csak hogy érezze, ez egyáltalán nem akkora áldozat, ami miatt aggódnia kellene. Arra inkább nem világítok rá, hogy egy isteni hatalommal szemben valószínűleg itt, Oslóban sem vagyok biztonságban, hiszen egy tenger partján fekszik, és valahogy úgy érzem, ha Rán igazán akarná, olyan könnyedén kaphatna fel egy szélroham a kikötőben, majd sodorhatna és fojthatna bele a vízbe, hogy kettőt sem lenne időm pislogni közben. Nem hiszem, hogy ezzel segítenék a helyzeten. Mondjuk azt is kétlem, hogy az apám tétlenül nézné mindezt, de nem is ez a kérdés.
– Megígérem – felelem határozottan, komolyan is gondolva az ígéretet, hüvelykujjaimmal megsimogatva a kézfejét. – Nem megyek sehová – teszem hozzá egy kis, halvány mosollyal.
Leengedem a kezem, amikor felkel a kanapéról, aztán elveszem a felém nyújtott üveget és én is húzok belőle egy jókora kortyot. Kell is a lélekerősítés, pedig már így sem kevés van bennünk. Csak nézem, ahogy áll egy helyben, gondterhelten meredve maga elé, és újfent eltölt a bűntudat, de éppen ezért nem is szólalok meg. Megtanultam a leckét, azt hiszem. Amikor megfogja a kezem, engedelmesen állok fel én is, kissé könnyű fejjel, de követve őt a fürdőbe, értve a célzást. Meg is értem, és egyet is értek, legjobb lesz, ha végre pontot teszünk ennek a napnak a végére.
A fürdőbe érve a zuhanyhoz lépek, megengedem a vizet, hogy felmelegedjen, aztán visszatérek hozzá, végigsimítom az arcát, kutatom a szemeit, keresve a választ, hogy a körülményekhez képest azért... jól van. Vagy legalább meg van. Mély sóhajjal adok egy puszit az arcára, aztán elengedem, hogy le tudjam hámozni magamról a ruharétegeket. Közben körülpillantok, ellenőrzöm, hogy van idebent törölköző mindkettőnknek, és amint minden ruhám összehajtottam a kis polc tetejére és rajta sem látok már ruhát, megfogom a kezét és behúzom a kellemesen meleg vízsugár alá. Egy kicsit hagyom magunkat ázni, aztán megfürdetem őt, mert muszáj azt éreznem, hogy tudok neki adni valami törődést, valami jót. Feldereng az emlékezetemben egy éjszaka a yachtról, amikor hasonlóan elcseszett hangulatban fürödtünk, egy kicsit most ez is olyan, de nem bánom. A tekintetem elidőzik a horgonyon a csuklóján, amikor épp ott tartok, és egy részem nem örül neki, hogy ennek az emléke is épp egy ilyen naphoz kötődik majd, a másik részem viszont hálás azért, hogy legalább volt valami is a napban.
Miután én is megvagyok, elzárom a vizet, a zuhany alól kilépve begyűjtöm a törölközőket, odaadom neki is az övét, megtörölközök, aztán mikor már mindketten szárazak vagyunk, már húzom is magammal a hálószobába. Nem érdekelnek az üvegek és a poharak, majd holnap foglalkozok velük, csak a lámpákat kapcsolgatom le, a hálóban a radiátorra teszem a törölközőket, aztán magammal vonom Axelt a takaró alá. Közel húzom, átölelem, hagyom, hogy elhelyezkedjen úgy, ahogy neki most épp kényelmes, és közben igyekszem nem arra gondolni, hogy vajon nehezebb lesz-e neki a reggel egy ilyen nap után.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Megtörni látszok. Az utóbbi pár óra egy olyan, akár lendületből, lecigánykerekezni a Grand Kanyonba. Eleinte jó meg vicces, aztán eltűnik a lábam alól a talaj és most úgy érzem, hogy bárcsak ne is lennék. Az érzelmek, mint vad hullámok csapnak össze a fejem felett, csak épp ebben a vízben hiányzik az oxigén, és úgy érzem, hogy mindjárt bele fulladok a tudatba, hogy miattam süllyedt el a bárka. Lehet, hogy nem férfias, de ismét könnyek gyűlnek a szemembe, és kezdem úgy érezni, mintha lassan bele őrülnék ebbe az egészbe. Csak az tart magamnál, az ad erőt, hogy Viva mellettem van, és hogy magához húz, elrejt a világ elől, még ha a saját gondolataim elől nem is tud. A hangja, szavai sokat jelentenek, de most egyszerűen ezt se érzem elégnek.
- Ha nem választom a tengerészgyalogságot, hanem anyám mellett maradok, még élnének... - jelentem ki a nyilvánvalót. Sokáig gondolkodtam azon, vajon helyes döntést hoztam-e akkor, amikor összepakolt táskával kiléptem az ajtón, hogy az akadémiára menjek. Most már látom, hogy Aviván kívül más pozitív dolgot nem hozott az életembe. Az anyámnak majdnem egyedül kellett a gyerekneveléssel törődnie, az öcsém majdnem letért a helyes útról, meghalt miattam száz ember és egy életre lelki nyomorult lettem. Minden örömöm, ami ebben az életben volt, azt elvették tőlem, és ez a gondolat meghozza azt a félelmet, hogy egyszer Vivát is elveszik. Kétségbeesetten ölelem át a testét a gondolatra, hogy ő is úgy járhat, mint azok, akiket szerettem. Eszembe jut, hogy ő még hajózni akart volna velem... pedig akkor ennél veszélyesebb hely számára nem is létezik, hiszen nem tudok kezdeni semmit egy ilyen helyzettel. Sok dolgot érzek a vízben és vízen, de irányítani nem tudom.
- Soha többé nem engedlek nyílt vízre... - adok hangot a gondolataimnak halkan, de komoly elhatározással. Semmi nem motivált különösebben abban, hogy megismerjem a határaim, leszámítva a mélységet a baleset körülményei miatt, a józan eszem miatt, de lehet most találtam egyet. Felemelem na fejem nyakáról és halálosan komolyan nézek a szemeibe.
- Se óceán, se tenger, de még egy kurva pocsolya közelébe sem engedlek. - mondom határozottan, kissé remegő kezeim közé véve arcát fürkészem őt.
- Nem vehet el téged is! Nem bocsátanám meg magamnak soha. - így sem fogom a többiek elvesztését.
- Talán szerencséd volt az apámmal ma, de mi van, ha...nem kockáztathatlak. Megígéred? Kérlek.. - pillantok rá könyörgően.
Ha megígéri, csak elkönyvelem magamban, hogy legalább rá nem lesz gondom. Nagyot sóhajtok, de kicsit sem érzem könnyebbnek a lelkemet. Felkelek, hogy az arrébb tolt asztalról felkapjam az üveget, és meghúzzam azt. Rendesen. Utána átnyújtom Vivának is, és elengedem, ha elveszi. Gondterhelten állok, gondolkodom egy ideig, de már legalább nehéz, annyira zsibbaszt az ital. Még megszívom egyszer az orromat, aztán kézen fogva Vivát felhúzom, és kissé hullámos vonalon poroszkálva a fürdőbe húzom őt, hogy lefürödjünk, aztán aludni menjünk. Nekem elegem van ebből a napból.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Ha belegondolok, honnan indultunk és hová jutottunk a nap végére, szinte el sem akarom hinni ezt az egészet. A reggel könnyed volt és nagyon jó, aztán az egész nap úgy is indult... Az elhatározás, hogy legalább a hamis papírjainkon legyünk házasok, aztán az, hogy ezt pecsételjük is meg valamivel, a csuklóinkon díszelgő horgonyok, mintha ezer éve lett volna, hogy mindez megtörtént. Olyan simán mentek a papírok, aztán ahogy a borbélyüzletnél elkezdődött a kis játékunk, színre léptetve Mr. és Mrs. Svarstadot, ez pedig csak fokozódott az étteremben és az öltönyboltban... Aztán mintha elindultunk volna lefelé egy lejtőn a moziban, de még onnan is visszatértünk, Axel hazalátogatása is pozitívan sült el, én is megtettem, amit meg kellett tennem, mégsem úgy akar véget érni a nap, mint kellene neki.
Ráadásul úgy tűnik, folyamatosan én baszom el, mert nem tudok csendben maradni. Talán mégis jobb volt, amikor nem sok időt áldoztam beszélgetésekre, mert először nem tudom magamban tartani az apja ügyét, aztán miután eltompította egy kicsit alkohol, megint én hozom fel, elmondom neki a saját nyűgömet, én kérdezek rá Aaronra is, én ha ez sem lenne elég, ráteszek még egy lapáttal, mert arról a másik hülye picsáról is elkezdek beszélni, aki talán nem szőke, talán igen, de az biztos, hogy nem tudnám olyan könnyen eltüntetni, mint akinek ma már pontot tettem a végére. Legvadabb álmaimban sem gondolnám, hogy mit idézek elő ezzel, és mire észhez kapok, már majdnem késő is.
Azonnal cselekszem, belekapaszkodok abba, hogy elé térdelve még nem látom teljesen elveszni a szemeit, így nem kiszednem kell a rohamból, csak a felszínen tartanom, hogy ne süllyedhessen mélyebbre benne. Folyamatosan beszélek hozzá, érintem, simítom, mindent elkövetek azért, hogy rám koncentráljon és ne tudja beszippantani az epizód. A megkönnyebbülés és az öröm viszont ezúttal távol marad, és amikor végül képes rám nézni, a már egyébként is összetört szívem még apróbb darabokra hullik, ahogy meglátom könnyektől elhomályosuló szemeit, meghallom rekedt, elcsukló hangját.
– Tudom – lehelem elhaló hangon. Magamhoz ölelem, egy kicsit úgy tartom, de aztán áthelyezkedek, folyamatosan magamnál tartva ülök vissza mellé. Lefejtem a kezeit a fejéről, átölelem a vállait, egyik kezemmel a nyakamhoz vonom a fejét, mintha csak el akarnám rejteni őt, és meg is tenném, ha tudnám. Hagyom, hogy feltörjön belőle minden, sőt, szeretném, ha kiadná magából, mert ez a nap már így is túl sok feszültséggel járt, és nem akarom, hogy ezt magában őrizgesse.
– Nem a te hibád volt – suttogom halkan, fejemet az övére hajtom, egyik kezemmel simogatni kezdem a haját, míg a másik a hátára rajzol megnyugtató köröket. – Nem te tehetsz róla, Axel. Ne ostorozd magad emiatt. Nem te csináltad, nem te idézted elő. Semmi rosszat nem tettél, nem a te hibád volt mormolom tovább halk, megnyugtató hangon. Szorosan ölelem magamhoz, kitartóan simogatom, próbálok mindent megtenni azért, hogy nyugtassam egy kicsit, de nem próbálom megállítani azt, hogy kiadja magából, aminek ki kell jönnie. Szinte elemészt a fájdalom, a tehetetlenség érzése, hogy nem segíthetek neki ennél többet, az önutálat, hogy mindezt nekem sikerült elérnem, a harag, hogy ennek az egésznek tényleg ide kellett vezetnie. Hogy egy nyomorult, féltékeny istennő abban láthatta volna a faszkalap férje tetteire a megoldást, hogy elpusztítja azt, aki nyilvánvalóan nem tehetett az egészről. Hogy Axel apja ilyen mézes-mázos leveleket írogat, amiben még arra is hivatkozik, hogy az ő érdekükben visszament a feleségéhez annak idején, miközben az a rohadt baleset alig több mint egy éve volt. Hát kurva jól sikerült a haditerved, apukám, gratulálok.
Dühös vagyok, frusztrált, csalódott, bűntudatos, úgy érzem, össze tudnának roppantani ezek az érzések, mégis eltörpülnek amellett a késztetés mellett, hogy Axel támasza legyek. Ha már ennyire elbasztam, most olyan szilárdan tartom Axelt, és nem is engedem el addig, míg ki nem adta magából az egészet.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
A viccelődés után sokkal komolyabb és komorabb témák jönnek fel, amik mind-mind rányomják a pecsétjüket a hangulatomra, a lelkemre. Aggódok Tyr miatt, Viva miatt, Aaron miatt, dühös vagyok apám miatt, és egyszerűen sok már nekem ez a nap egy kora reggeli, késő délutáni epizóddal. Úgy érzem, hogy teljesen le vagyok terhelve, kiszívott ez a nap, a dühroham, és emiatt keserűen azt felelem a kérdésére, hogy az isteneket nem érdekli a sorsunk. Halkan sóhajtok, amikor visszakozik, és értem, miért.
- Tyr más, ő normális... A kivétel erősíti a szabályt. - mormogom, de aztán csak hallgatom, ahogy kifejti, hogy mire gondolt. Hogy simán megakadályozhatta volna, hogy az történjen, ami történt Indonéziában. Én nem tudom, hogy miért történt úgy minden, ahogy. De számonkérni nem fogom tudni őt, lévén nem mer a közelembe se jönni.
Mindezek után, hogy eleve ideges vagyok Aaron miatt, hogy az egész napomat megnyomorította a roham, és a düh, hogy oda kint tombol a vihar, én - habár elmondom Vivának, ki az a Rán - nem akarok foglalkozni vele, mert nem akarok bele gondolni ebbe az egészbe, de még is, ahogy Viva kifejezetten erről beszél, az egész egyszerűen betolul a fejembe. A vihar, a gondolata annak, hogy az összes barátom egy gyilkos csarnokában van, csak azért, mert ÉN rajta voltam azon a kurva hajón, csak azért, mert szúrom a szemét egy istennőnek. Aviva mellett teljesen megfeledkeztem ezekről a dolgokról, elfelejtettem a gyászt, bele éltem magam a boldogságba és egy egészen más nehézségbe, küldetés tudatba. De most, alkohol se segít abban, hogy mindaz, amitől nyomorúságos voltam hónapokkal ezelőtt, ne törjön fel. Egyszerűen... Ez volt az utolsó csepp. Megtörök. Elöntenek az önvádló gondolatok, az emlékek, az összes kellemesre rávetül az a fekete, keserű massza, a gyász, a mi lett volna ha, az önhibáztatás. Ha nem lettem volna a hajón, most élnének, és nem nyomorítottam volna meg közel 100 családot. Meghaltak, pedig én voltam a célpont. Én, aki nem képes megfulladni. Szó szerint fojtogató bűntudat lesz rajtam úrrá, és mintha egy epizód is elindulna ezzel együtt. Nyöszörgő hangot adva próbálok itt maradni, Viva hirtelen elém térdelve fog a kezeimre, és határozottan beszél hozzám, simogat, ez pedig itt tart, de azon nem segít, hogy közvetetten okoztam a második családom vesztét. Ez a súly...
Rá pillanatok, amikor kéri, de a tekintetem teljesen homályos, és nem csak a heg, hanem a feltörő, szemeimet elöntő könnyektől is.
- Én nem akartam, hogy ez történjen... - magyarázkodom suttogva, hangom rekedtesen csuklik el a végén. Mintha tartanom kéne attól, hogy elítél engem. Az önvádló gondolatok csak úgy cikáznak bennem, és egyszerűen nehéz elviselni a gondolatot, hogy mindezért én vagyok a felelős. Amikor magához húz, egy kicsit sem érzem enyhébbnek a dolgot, sőt, mintha pont ez segítene abban, hogy jobban feltörjön.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

A most már egyértelműen nyílt kihívás hallatán vigyorogva vonom fel a szemöldökömet, ugyanolyan kihívóan nézve vissza rá, mintha csak azt akarnám üzenni, hogy szeretném én azt látni. Nem pattanok fel, hogy rögtön bele is csapjunk, mert ahhoz túl érzékeny témákon lovagolunk és egyébként is törékenynek érződik ez a könnyed pillanat, de azért abban biztos lehet, hogy ezt megjegyeztem. Aztán a vidámság végül mégsem bizonyul annyira törékenynek, mert amikor azt mondja, megette volna a levelet mérgében, azt nem tudom nem elképzelni, és ennek hatására - meg mert amúgy is könnyebb a fejem a vodka miatt - el is nevetem magam. Őt is magammal rántom ebbe, velem együtt nevet, ami megmelengeti a szívemet is, ha már az lenne a cél, hogy elfeledtessük vele az apját meg azt a rohadt levelet.
Előbb aztán rám terelődik a szó, vagyis az apámra és a múltjára, én pedig elárulom Axelnek, amit megtudtam tőle erről a furcsa fertőzésről, vagy átokról, vagy akármiről is. Nem kell magyaráznom neki, hogy ez számomra miért fokozottan szörnyű, hogy bár önmagában is az lenne, én egyszer már elveszítettem a szüleimet, és egyáltalán nem akartam ezt még egyszer átélni. Magához ölel, biztosít a támogatásáról, hogy ott van és ott is lesz nekem, és ettől újra fájdalmasan érzem, mennyire szeretem őt. Már azzal is segít, hogy próbál megnyugtatni egy kicsit, vagy hogy egyáltalán létezik és itt van velem.
Végül eljutok a levélig is, és nagyon is megértem, Axel miért tajtékzott a dühtől, amit meg is osztok vele. Nem tudom összeegyeztetni ezt annak a kedves, álmodozónak tűnő fickóval, de pláne nem egy istennel, akinek elvileg hatalma van, ráadásul még mindig haragszom rá azért, hogy az én nyakamba varrta ennek a levélnek a terhét. Ennél már csak az a szörnyűbb, amikor megjegyzem, hogy fogalmam sincs, ki az a Rán, Axel pedig mesélni kezd... és nekem összeáll a fejemben valami, amire nem voltam felkészülve, és amit először én magam is reflexből söprök félre. Egyébként is eszembe jut egy fontos kérdés: az öccse. A levél tartalmából arra következtetek, hogy ebből Aaron is fog kapni, és amikor ezt szóvá teszem, sikerül is újra elszabadítom Axelben a pánikot és az indulatokat. Nem csodálom, mert azok alapján, amiket mesélt... ha ő így reagált, semmi jó nem sülhetne ki abból, ahogyan Aaron reagálna. Egy kicsit azért próbálom megnyugtatni azzal, hogy valószínűleg még nem jutott el odáig az apjuk, hogy neki is odaadja, aztán meg azzal, hogy elindulok egy újabb üvegért a konyhába. Mondjuk a saját gondolataimnak hála egyébként is mentem volna.
– Ez nem teljesen igaz – vetem ellen, amikor azt mondja, az istenek magasról tesznek mindenre és mindenkire. Újra megtöltöm a poharakat, akaratlanul is a saját apám jut eszembe, és tudom, hogy ő nem így viselkedett volna, ha tud rólam. Lehet, hogy teljesen másképp alakult volna az életem akkor, mint így. – Annyira kiemelte a levélben, hogy vigyázott rád a vízben, de akkor már miért nem cselekedett hamarabb, hogy meg se történhessen? – intek a papír felé a kezemmel, a saját apám helyett arra helyezve a hangsúlyt, ami miatt eszembe jutott ez a kérdés. Miért akarja eladni magáról, hogy ő egy törődő apa, akit csak a körülmények kényszerítettek a távolmaradásra, ha a fia kis híján meghalt, mert ő hagyta?
De hiába a kérdések, hiába a vodka, amit lehúzok, nem tudok megfeledkezni az előzőekről sem, pedig jobban tenném, ha elengedném, csak akkor azt még nem tudom. Először nem veszem észre a jeleket, mert amikor elkerekednek a szemei, azt hiszem, csak neki is kezd összeállni a kép. Nem is feltételezem, mi fog történni; emlékszem, hogy többször is beszéltünk már a balesetről, és ez eddig nem okozott gondot, hiszen éppen akkor fedte fel előttem a történteket és mesélte el, mi történt, amikor legutóbb hasonló helyzetben voltunk az ő kanapéjukon. Nem, nem gondolom, hogy számolnom kellene ezzel, amikor pedig kiderül hogy kellett volna, akkor már késő. A pillanat aligha alkalmas arra, hogy elkezdjem fejtegetni magamban az okokat, hogy most miért váltja ki már a baleset puszta említése is az újabb rohamot, hogy a vodka-e az oka, a felfokozott lelkiállapot, hogy ma már túl van egy erőteljes epizódon, a kinti vihar, vagy minden egyszerre... Akkor már nem gondolkozom, csak cselekszem, pedig a tudatom nagyon is felfogja, hogy ezt most én csináltam. Nem veszem észre, hogy egy kicsit átváltok héberre és az anyanyelvemen mormolom, hogy nemnemnemnemnem, míg akcióba lépek.
– Axel! – szólítom meg hangosan. Próbálok nem pánikba esni, inkább azonnal cselekedni, szinte odébb lököm az asztalt, épp csak nem borítva fel rajta az üveget, hogy elé tudjak térdelni a szőnyegre. Nem merem kimozdítani ebből a védekező testhelyzetből, inkább én mozdulok úgy, hogy lássam, és hogy ő is lásson engem. Nem tudom, hogy a vihar szerepet játszik-e ebben az egészben, ezért nem feszegetem le a kezeit sem a füléről, a kézfejére simítom a tenyerem mindkét oldalon, hogy érezzen, és így fordítom magam felé a fejét, keresve a tekintetét, várva, hogy lásson is, ne csak nézzen. Úgy tűnik, még nem vitte el magával teljesen az epizód, szóval azon kell lennem, hogy ez ne is történhessen meg.
Rám figyelj, Axel! – beszélek tovább hozzá, hangosabban, hogy lehetőleg eljusson hozzá a füleire szorított kezei ellenére is. – Koncentrálj a hangomra! Itt vagy velem, nem ott. Nincs semmi baj, hallod? Biztonságban vagy. Minden rendben van. – Folyamatosan beszélek hozzá, egyik kezemet az övén tartom, míg másikkal elkezdem simogatni a haját, hátha az érintés is segít abban, hogy visszazökkenjen. Kitartóan kutatom a szemeit, nem eresztem egy pillanatra sem, sem a tekintetemmel, sem az érintésemmel, se a szavaimmal. Csak akkor hallgatok el egy kicsit, ha azt látom, hogy kezd visszatérni a szemeibe az élet.
– Nézz rám, Axel! – szólítom fel gyengéden, de határozottan, és ha megteszi, akkor az azt jelenti, meg tudja tenni, azaz sikerült legalább valamennyire visszafordítani a dolgot, mégsem érzem azt a megváltó erejű megkönnyebbülést. – Itt vagy velem? – kérdezem halkabban, de még mindig nem feszegetek semmit. Csak ha valami jelét adja annak, hogy tényleg ezen a világon van, akkor engedem meg magamnak, hogy legalább egy kicsit átéljem az érzést, hogy most sikerült nem teljesen elveszíteni, de az az igazság, hogy a lelkem ettől nem lesz könnyebb. Most nem.
Magamhoz húzom átölelem, az sem érdekel, ha még a kezeit sem engedte le, egyszerűen csak köré zárom a karjaimat ott, előtte térdelve. Összeszorítom a szemeimet, a torkomban gombóc nő, teljesen elmarad a megkönnyebbülés és csak görcsös, szorongó önvád marad helyette.
– Sajnálom... Sajnálomsajnálomsajnálomsajnálom – hadarom suttogva, fejemet az övére hajtva. Nem is akarom kinyitni a szemem. Megint elbasztam, ma este már ki tudja, hanyadjára, és most véglegesen; nem is akarok többet megszólalni, jobb lett volna, ha eleve is csöndben maradok. Fel sem kellett volna hoznom ezt az egészet.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Miután kicsit sikerül lenyugtatni a kedélyeimet, és pityókásra inni magunkat, Viva a gondolataim iránt érdeklődik. Felkelnék, de természetesen csipkelődik egy sort, én pedig közlöm vele a nyilvánvalót egy kihívó mosollyal. Az elnyújtott kérdésére elvigyorodok egy kicsit én is.
- Lesöpörnélek a parkettről. - válaszolom határozottan. Egyébként is el kellene még vinnem egy country klubba, ahogy ígértem. Azt most valahogy nehezen képzelem el, hogy neki állunk táncolgatni, főleg ha ilyen nehéz és idegesítő témák járnak köztünk. Oda adom neki a levelet elolvasásra, hogy utána közösen tárgyalhassuk ki, mekkora baromság az egész, és hogy mint isten, ennél igen is több hatalma van. Még viccesen azt is megjegyzem, hogyha titkolni akarnám előle a tartalmát, megettem volna a levelet mérgemben. Látom, hogy ez hatásos, eleinte próbálja visszatartani, de aztán kitör belőle a nevetés, és ezt látva én is nevetek egy kicsit. Az ilyesmi ragadós. Mielőtt azonban elolvashatná a levelet kérdezek, és kiderül, hogy Tyr beteg. Látom, mennyire letöri őt, és ezen egyáltalán nem is csodálkozom, ismerve Viva családi hátterét, és azt, hogy mi történt velük, mi történt vele. Igyekszem kicsit megnyugtatni, felvidítani, és elmondom neki, hogy rám mindig számíthat, még akkor is, ha nem tudok több lenni neki egy vállnál, amin kisírhatja magát, ha kell. Láttam őt már olyan keservesen sírni, hogy majdnem megszakadt a szívem, és remélem, hogy soha többé nem kell majd így látnom őt. Remélem, hogy Tyr meggyógyul, hogy találnak rá megoldást, még hozzá időben.
Ezután elolvassa a levelet, és ahogy gondoltam, elkezdjük szavakba önteni a gondolatainkat ezzel kapcsolatban, Aegir valószínűleg álmatlanul fetrenghet a csuklás miatt az ágyában, annyit emlegetjük. Szóba kerül a felesége is, Rán, és mivel Viva nem ismeri, körbe írom neki, hogy mit mondanak róla a legendák. Nem is gondolok bele abba, hogy ez mit jelenthet, nem is akarok, hogy őszinte legyek. Egyébként meg elvonja a figyelmemet a kérdés, hogy mi a franc lesz Aaronnal, vajon megkapja-e ő is a levelet, mire szinte pánikba esek. A jó ég mentsen attól, hogy szembesüljön ezzel a tartalommal, főleg egyedül. Már azon jár az eszem, hogy visszamegyek, beosonok és körbe nézek, hogy vajon becsempészte-e az öreg a borítékot, mire Viva elmondja, hogy nála is valószínűleg improvizált az apám, szóval lehet, Aaron még nem kapta kézhez. Egy kicsit megnyugszom ettől a gondolattól, de annyira nem, hogy nemet mondjak a vodkára.
- Kérek. - bólintok határozottan, aztán idegesen a hajamba túrok, és abba hagyom a járkálást. Az is szóba kerül, hogyha az apám egy isten, és ott volt Indonéziában, miért nem tett semmit, mire szét tárom a karjaimat.
- Miért létezik egyáltalán a moszad, Viva? Miért  folyik közel-keleten állandóan háború? Miért nincs világbéke? Azért, mert tosznak ezek mindenre, de főleg ránk, halandókra. Nem érdeklik őket a nyomorunk. - ez az egyetlen magyarázatom, amire gondolni tudok. Hangosan sóhajtva engedem le a karjaimat. Már éppen lépek az asztalhoz, hogy töltsek magamnak egy kört megint, mikor Viva megfogja a kezem, és a nevemen szólít - ami ebben a helyzetben nem sok jót jelent -, és maga mellé húz a kanapéra. Leülök, és figyelni kezdek rá, de amint elkezdi mondani, és bele lendül, az én szemeim már riadtan kerekednek el. Nem véletlenül nem akartam túlságosan a témába menni. Nem véletlenül nem akartam foglalkozni azzal az istennővel. A bárka és a vihar említésére görcsbe ugrik a gyomrom, és érzem, hogy kiver a víz. Egy kicsit mintha jobban is hallanám kint tombolni a vihart, mire szinte kirántom a kezeimet az övéi közül és igyekszem megint a füleimre szorítani azokat, hogy kizárjam, mintha a belső hangok ettől megtudnának szűnni.
- Ne..! Ne, ne ne, kérlek.. ne, nem akarom... nem akarom... - nyöszörgöm elhalóan, görcsös pánikkal, szinte könyörögve az érzésnek, hogy tűnjön el. Már nem tudom megkülönböztetni, hogy az ujjaim az alkoholtól, vagy a lassan beszűkülő erektől zsibbadnak, és hogy a szédülést a hiperventillációnak, vagy a vodkának köszönhetem. Nem merem becsukni a szemeimet, mert szó szerint rettegek, hogyha megteszem, akkor ismét oda kerülök, így csak összegörnyedve meredek magam elé, igyekezve nem megadni magam az alattomosan bekúszó epizódnak, amit az emlékek, és a kint tomboló vihar hangjai váltottak ki.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Miután legalább egy kicsit sikerült visszabillennie az előző heves állapotából, nem kell sokat győzködnie, hogy csatlakozzak hozzá a maradék feszültség levezetésére a kanapén, némi vodkával kiegészülve. Először csendes egyetértésben iszogatunk, mindkettőnk a gondolataiba mélyed, de apró érintésekkel, csókokkal, finom simogatással adjuk egymás tudtára, hogy ott vagyunk. Ezt végül én szakítom meg, bár választást is kínálok egyben, mert ha nem akarna róla beszélni, nem erőltetném, de egy kicsit azért örülök, hogy nem ellenkezik, mert így meg tudja osztani velem a saját terhét. Ennek ellenére persze nem tudok nem kuncogni egy kicsit, amikor a kanapéról felemelkedve kell neki egy pillanat az egyensúlya megtalálásához... és igen, egy kicsit évődök is vele, mert megtehetem, bár erre egy olyan kihívó mosolyt kapok válaszul, hogy már azelőtt vigyorgok, hogy megszólalna.
– Kihívást érzékelek a hangodban? – kérdezek vissza, játékosan elnyújtva a szavakat. Örülök, hogy egy kicsit oldjuk a feszültséget, így talán nem lesz olyan borzasztó mégis visszamélyedni az apja témájába, bár ezt aztán akaratlanul is tovább viszem, amikor bevallom, hogy nem akartam anélkül elolvasni a levelet, hogy ő azt mondta volna, meg akarja osztani velem. Gyengéden, szerelmesen mosolygok rá, ahogy azt mondja, nincsenek előttem titkai, mert én is tudom, nem is annyira erre céloztam. Leül, én pedig a kezéért nyúlok, de mielőtt ezt kifejthetném, ő folytatja, és bár kezdetben komolyan hallgatom, amikor azt mondja, megeszi mérgében... Először csak mosolygok, aztán beharapom az ajkaimat, hogy ne nevessem el magam, de végül a fejemet elbódító vodka gátlásoldó hatása működésbe lép és mégis csak nevetni kezdek. Nem tehetek róla, de egyszerűen megjelenik a lelki szemeim előtt a kép, amint a homlokát bosszúsan ráncolva, dühösen dúlva-fúlva nyammog a papíron, és ezt nem is biztos, hogy egyhamar el fogom felejteni. Olyan lesz ez, is mint...
Nem. Nem fogok a tojásoknál kilyukadni.
– Vigyázz, mit mondasz, mert még mindig vizuális típus vagyok – figyelmeztetem aztán. Megköszörülöm a torkomat és megpróbálom rendezni a vonásaimat, de még mindig vigyorgok egy kicsit. Mondjuk a következő kérdése miatt pláne jó, hogy megengedhettük magunknak ezeket a könnyed pillanatokat is.
Nem haragszom azért, hogy rákérdezett, és nem is okoz gondot, hogy megosszam vele, amit megtudtam az apámról, mert tudom, hogy nem is akarná, hogy magamban tartsam. Egyszerűen csak annyi minden történt és annyira keveset tudok erről, hogy eddig nem is gondoltam rá igazán, de ezzel a kérdéssel tökéletesen rátapintott. Látom az arcán az együttérzést, és amikor magához von, az mindennél többet jelent. Mély sóhajjal ölelem át, arcomat ismét a mellkasába fúrom, magamba szívom az illatát, elraktározom magamban az érzést, ami az ölelése nyújt úgy most is, mint mindig: hogy a karjaiban nem érhet baj, hogy itt elbújhatok a világ és a problémák előtt, még ha csak arra az időre is, amíg itt vagyok. Szavaira csak fokozódik a mellkasomban érződő melegség, szorosodik egy kicsit az ölelésem, újult erővel öntenek el az érzések, és csak bólogatni tudok, de amikor az arcomra simít, felemelem a fejem, hogy csillogó kék szemeibe pillanthassak. Számomra akkor is mindkét írisze is ugyanolyan szép és csillogó. Felemeli a kezem, amelyen ott díszeleg a horgony, egy pillanatra odanézek, a szívemben pedig csak tovább kavarognak az érzések, ahogy visszanézek rá.
– Tudom. Köszönöm – mosolyodom el szerelmesen, figyelve, ahogy megcsókolja a kezem. Mielőtt elengedhetné, ujjaimmal finoman megszorítom az övéit, és ahogy nézem őt, rájövök, hogy tényleg ő a horgonyom, minden lehetséges értelemben. Kezemet ezúttal az arcára simítom, közelebb húzom magamhoz, lágyan megcsókolom, aztán homlokomat egy pillanatra az övének döntöm és lehunyom a szemem. Nem tudom, hol lennék nélküle, és nem is akarom tudni. Egy kicsit kiélvezem a közelségét, aztán mosolyogva rápillantok, hüvelykujjammal megsimítva az arcát, mielőtt elengedném és a levélnek szentelném a figyelmem.
Nem mintha annak a tartalma felderítene. Nem is igazán értem, mit akart ezzel, mire akart kilyukadni, mi értelme volt egyáltalán azon kívül, hogy teljesen kiforgatta Axel világát és lelki állapotát a sarkaiból. Közösen puffogunk egy kicsit, leginkább csak egyetértve és egymás szavait erősítve, de aztán amikor elárulom, hogy egyébként fogalmam sincs, ki az a Rán, Axel mesélni kezd. Ezzel pedig nem is lenne semmi baj, ha már sokkal részegebb lennék és nem fognám fel, amit mond, mert hogy felfogom. Viharokat gerjeszt, és a saját alvilágába viszi azokat, akik vízbe fúlnak. Megmerevedek egy kicsit ültömben, pislogok egy-kettőt. Ezekről a szavakról rögtön egyetlen dolog ugrik be, és ha arra gondolok, hogy ez a Rán elvileg dühös volt és bosszúszomjas a férje félrekefélése miatt, akkor... Nem. Ez biztosan faszság. Ugye? Ugye?!
Mégsem teszem fel a nyelvemre toluló kérdést, egyelőre nem, mert van még másik kettő, és talán egy kicsit remélem, hogy ezt el is felejtem majd. Nem mintha jobb lenne a hatása annak, amikor rákérdezek, hogy vajon az öccse is kaphat-e ilyen levelet. Aggodalmasan nézem, ahogy ismét felpattan és járkálni kezd, gondterhelten ráncolva a homlokát, félig hangosan gondolkozva.
– Nem tudhatta, hogy találkozni fogunk, szóval biztos, hogy csak improvizált, amikor elrejtette nálam a levelet. Ez azt jelentheti, hogy még nem találta ki, hogy juttassa el nektek őket. Talán azt még mindig nem tudja, Aaronnak hogy adja oda – ötletelek én is, leginkább csak azért, hátha ezzel legalább egy kicsit meg tudom nyugtatni. Nem akartam megint felzaklatni, de láthatóan mégis sikerült.
– Hozzak még vodkát? – pillantok az üres üvegekre, aztán vissza rá. Talán nem is lenne rossz ötlet... sőt, biztosan nem lenne rossz ötlet, már csak azért sem, mert még mindig nem tudtam elfelejteni, amit Ránról mondott. Éppen ezért, akármit is mond, én felállok, hogy a konyhába menjek, mert ha neki nem is, nekem biztosan kelleni fog. Még akkor is, ha én sem járok már teljesen egyenesen. Kitúrom az új üveget a fagyasztóból, de a biztonság kedvéért csak a kanapéhoz érve bontom fel. Előtte viszont még felteszem az újabb kérdésemet Axelnek, hátha elterelődik a figyelme. Meg az enyém is.
Homlokráncolva hallgatom, miközben töltök - ha kért még, akkor neki is, ha nem, akkor csak magamnak -, persze ez is túl egyszerű lenne, ha egzaktul meg lehetne válaszolni. Mondjuk nem is annyira ez érdekel. Lehúzom a kitöltött vodka felét, némi fintorral fogadva, ahogy végigégeti a torkomat, aztán hátradőlök és összefonom a mellkasom előtt a kezeimet.
– De ha ott volt, miért nem tett semmit? – adok végül hangot annak, amin már emésztettem ma magam egy ideig. – Ha ő a tengerek rohadt istene, akkor hogy engedhette, hogy a fia majdnem... – Összepréselem az ajkaimat. Persze, én is láttam a levélben, hogy önfeláldozóan vigyázott rá a vízben, de én inkább a tenger gyógyító erejének vagyok hálás, mint neki. Egy kibaszott istenről beszélünk. Ha nem állt hatalmában, hogy elsodorja tőlünk azokat a hajókat, akkor mégis milyen alapon nevezi magát istennek?
Bosszúsan fújom ki a levegőt és megrázom a fejem. Inkább lehúzom a vodka másik felét is, de nem, még mindig nem felejtettem el az előzőt sem. Leteszem a poharat, a térdeimre támaszkodom a könyökömmel, aztán gondterhelten beletúrok a hajamba.
– Axel... – Oké, ez már majdnem olyan felvezetés, mint amikor az apjáról akartam elkezdni beszélni. Frusztráltan felsóhajtok a felismeréstől, aztán inkább felnézek rá és kinyújtom felé a kezem, hogy jöjjön oda hozzám. Leültetem magam mellé, aztán a szemeibe nézek. Egyszerre akarok és nem akarok beszélni erről, de ez a nap már nem lehet szörnyűbb, igaz? Még akkor is, ha megannyi szép pillanat is helyet kapott benne. Nagy levegőt veszek és belekezdek.
– Amit Ránról mondtál... Azt mondtad, viharokat gerjeszt és elviszi azokat, akik vízbe fúlnak. Szóval ő... a tengeren gerjeszt viharokat? Istennőként gondolom nem is nagyon van határa annak, hogy mekkora viharokat. Nem akarok semmit belemagyarázni, mert lehet, hogy hülyeség, de... – Megszorítom a kezeit az enyémek között. – A bárkának ki kellett volna bírnia egy átlagos tengeri vihart, nem? – kérdezem halkan, a szemeit figyelve.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Ez a nap - minden boldogságával - valahogy nem az enyém. A mozi után már egészen jó kedvem lett, és habár az öcsém majdnem megvert otthon, még is vidáman távoztam onnan. Csak azért, hogy aztán itt, haza érve, ismét kapjam az arcon baszást egy egészen másik "családtagomtól". Viva legalább észnél volt, ha én nem is, és nem engedett ki, még akkor se, ha magától az időjárástól semmi bajom se lett volna. Inkább tőlem féltette az embereket, és azt hiszem, teljesen jogosan. A moziban történtek után - ahol kevésbé voltam feszült - azt hiszem, képes lettem volna valakit félholtra verni a legjobb esetben is, ha belém kötnek. Már pedig amilyen arcon lett a robbanás után, sajnos sokkal többször vesznek észre a kötekedők, mint akik a potenciális ellenfelet látják bennem.
A kanapén ülve a múlton merengek, miközben Vivát ölelem és élvezem a jelenlétét, melegét, simításait, csókjait, amelyeket én is osztok neki őt karoló kezemmel, és néha a fejére is nyomok egy-egy puszit. Lassan, de biztosan nyugszom meg, de ez a csökkenés megáll, amikor ismét szóba kerül apám. Ahelyett, hogy egyből válaszolnék, felkelek, egy pillanatra megállok, hogy ne essek el. Kis kuncogására szemöldökömet felvonva nézek rá, egy kihívó mosollyal.
- Kettőnk közül szerintem én jobban tudok táncolni ebben az állapotban. - felelem, aztán az asztalhoz lépek, elveszem a borítékot, majd oda adom neki. Hamarosan kiderül, hogy nem olvasta el, de az indoklására értetlenül nézek rá.
- Viva, nincs titkom előtted. - mondom, míg leülök, és komoly tekintettel rá pillantok.
- Azt olvasol el, nézel meg, amit akarsz. Ha nem akartam volna, hogy elolvasd, szét tépem, kidobom az ablakon, vagy megeszem mérgemben. - tűzök a végére valami vicceset, hátha jobb kedvre derülünk kicsit tőle. Azt hiszem, elég jó a fantáziája, szerintem vicces elképzelni ahogy mérgesen csócsálom a borítékot, mint valami dühös kutya. ... Miért jutok ki magammal kapcsolatban mindig a kutyáknál? Mindegy.
Rá kérdezek, hogy náluk, az ő apjával hogy ment ez a dolog a halandókkal, de nem gondoltam volna, hogy ennyire érzékeny témába tenyerelek bele. Látva Viva arcát, ahogy most az ő hangulatát árnyékolják be a felhők, jobban felé fordulok és figyelem. Úgy érzem, nem tudok valamit, és amikor bele kezd, rájövök, hogy ez tényleg így van. Arckifejezésem együtt érző lesz. Valami betegségnek hangzik. Olyasminek, mint az emberek közt régen a pestis? Arra a kórra se tudtak gyógymódot, és rengetegen bele is haltak. Rájövök közben, hogy Viva szülei már nincsenek ezen a világon, és most úgy tűnik, hogy a valódi apja is, akivel végre találkozott, gyakorlatilag haldoklik. Borzalmas erre a szóra még gondolni is. Most úgy érzem, még jobban meg kell szaporáznom a dolgaimat, hogy végre normális körülmények között találkozhassak az apjával, míg még megtehetem.
- Úgy sajnálom... - hogy felhoztam, és hogy ez történik vele, azt is. Halk sóhajtással ölelem magamhoz, fejét a mellkasomra húzva, mikor látom, hogy elfordítja a pillantását. Habár pontosan nem tudom, mi zajlik le benne: sose kellett végig élnem, hogy lassan vesztek el valakit. Nekem egyszerűen sose volt. De ha csak elképzelem, hogy mondjuk anya lenne beteg... Szörnyű érzés, hogy Viva megint ezen megy keresztül.
- Tudom, hogy nem segíthetek. De itt vagyok, oké? - tudatosítom benne, mert ha eddig emésztette őt, de nem mondta, akkor lehet, hogy nem voltam ezzel kapcsolatban elég egyértelmű. Egyik kezemmel finoman arcára simítok és emelem fel, hogy rám nézzen, a másikkal pedig a csuklóját emelem meg, amint ott díszeleg a horgony.
- Azért akartam ezt, mert azt akarom, hogy tudd, mindig támaszkodhatsz rám. Ha az én terhem a tiéd, a te terhed az enyém. - mondom őszintén, mélyen a szemeibe pillantva. A kezét oda húzom az ajkaimhoz, hogy egy apró csókot adjak rá, de aztán elengedem. Hagyom, hogy elolvassa a levelet, bár én inkább nem figyelem, hanem iszok. Az utolsó kortyokat, ami azt illeti, ami miatt elbizonytalanodok, hogy nem voltam-e túl önző, de vissza már csak nem köpöm. Pár szóban inkább összefoglalom a levelet, aztán hallgatom, ahogy Viva puffog az apámmal kapcsolatban.
- Nevetséges. - mormogom egyetértően, míg leteszem a poharat az asztalra, majd hátra dőlök.
- Rán egyébként elvileg a tenger a mitológiában, akit mindig dacosnak és kegyetlennek írnak le. Tipikus szeszélyes nőszemély, aki viharokat gerjeszt, és a saját alvilágába viszi azokat, akik vízbe fúlnak. Elvileg van kilenc lánya Aegirrel, a "hullámok". Hogy a valóságban hogy van ez, dunsztom sincs. De az biztos, hogy ha olyan, mint ahogyan az Eddák megírták, akkor biztos rálépett apám tyúkszemére anya miatt. - ez persze nem jelenti azt, hogy Magnus ne állhatott volna ki értünk. Ő is egy isten, simán elintézhetné ezt az egészet, nem? Abban még is egyetértek, hogy ha eddig nem volt mersze semmihez, akkor most miért vár változást a levéltől, ha eddig is gyáva volt tenni bármit? Halkan sóhajtok, és aztán Aviva feltesz egy olyan kérdést, amitől tányérnyira kerekednek a szemeim.
- Baaaaszd meeeeeeeeg! - nyújtom el ezt az elkínzott nyögős káromkodást, a kezeimbe temetve az arcomat. Aaron! Rohadtul megfeledkeztem róla. Felkelek megint, és aggodalmasan járkálni kezdek megint, bár a sok italtól ennek a vonala már rohadtul nem egyenes.
- Aaron nem olvashatja azt a levelet úgy, hogy nem vagyok ott. A végén valami hülyeséget csinál. - ha én képes voltam átütni a rohadt falat mérgemben, akkor Aaron, aki még rosszabbul kezeli ezt... Aggodalmasan nézek a még mindig vihar verte, esős ablak felé. Gondolkodni kezdek, ha felhívom a figyelmét arra, hogy ne olvassa el, akkor biztosan már csak azért is meg fogja tenni. Kicsit úgy érzem magam, mint aki a pánik határán van. Vajon kapott-e egyáltalán levelet? Miért ne kapott volna, ha én igen? De hozzá hogy juttatja el?!
- Azt se tudja mit szabadít el... - mormogom az arcomat dörzsölve. Igyekszem nem tragikusan felfogni a dolgot, de semmi jóra nem számítok. A következő kérdésre Vivára pillantok, és tanácstalanul megvonom a vállam.
- Én éreztelek, amikor a tenger mellett voltál, pedig a világ másik felén ültem Robinsont játszva. - mondom, és amikor ezt kimondom jut eszembe, hogy egyébként Robinnak neveztem el magam... A tudatalatti! Na de...
- Szerintem mindent tud, ami a tengereken, óceánokon történik. Ha nincs is ott. De az is lehet, hogy mindenhol ott van, ahol ezek a nagy víztömegek. Passz. - mondom elmerengve. Mondanám, hogy megkérdezem tőle, de látni se akarom őt. Maximum Njördtől lennék hajlandó megkérdezni, hogy megy ez. Vagy Tyrtől, az se lehetetlen, hogy ő tudja a választ erre.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Tagadhatatlanul örülök és bár még nem vagyunk teljesen kint a hullámverésből, megkönnyebbülést is érzek, amikor a kanapéra telepszünk. Már az ölelése is elég volt ahhoz, hogy engem visszabillentsen a lelki nyugalmamba, így legalább teljesen arra koncentrálhatok, hogy ezt neki is vissza tudjuk állítani; ha pedig neki ehhez az kell, hogy ismét vodkázzunk a kanapén, én ugyan nem ellenkezek. Azért az egy kicsit fáj, amikor feldereng előttem az általa felvázolt, takaró alatt kakaóval összebújós kép, de nem számít, majd bepótoljuk. Szerencsére még nem ittam sokat, így gond nélkül tudok mosolyogva bólogatni, amikor erre a holnap estét tűzi ki - én úgy sejtem, egészen más tervei lesznek, mire holnap hazaérünk, de ezt neki még nem kell tudnia. Addig is beérem azzal, hogy hozzábújjak, simogassam, és egyszerűen csak csendben ott legyek vele, míg ő lassan eltompítja magában a haragot és a feszültséget az alkohollal. Sokáig nem szólalunk meg, de nem is zavar, nem akarnám erőltetni, csak akkor kérdezek rá halkan, finoman, hogy akar-e róla beszélni, amikor már jócskán az üveg aljánál járunk. Nagyot sóhajt, de nem int le rögtön, inkább elenged, hogy le tudja tenni a poharat és fel tudjon kelni. Kihasználom a lehetőséget az utolsó érintésig, míg ujjaim végigsimíthatják a karját, ahogy felkel, de amikor megáll néhány másodpercre, hogy meg tudja tartani az egyensúlyát, felkuncogok; ha akarnám sem tudnám visszatartani, én is érzem már a vodkát a fejemben.
– Hogy is volt az az egyensúly? – cukkolom egy kicsit, csak hogy ne süllyedhessen vissza teljesen az apa-témába. Amikor a levélért megy, aztán visszahozza nekem, egy kis sóhajjal nézek a borítékra.
– Nem tudtam, szeretnéd-e, hogy lássam, szóval nem olvastam el – felelem, elvéve a borítékot. Kihúzom belőle a papírlapot, de előbb ér a kérdése, mint hogy széthajtogathatnám azt, és egy kicsit vissza is engedem azt az ölembe. A homlokomra gondterhelt ráncok költöznek, miközben lassan megrázom a fejem, erről a részről még nem beszéltem Axelnek, mert nem volt annyira releváns, hogy megemlítsem, de erre nem is tudnék anélkül választ adni.
– Az az igazság, hogy nem emlékszik rá – sóhajtok fel felé fordulva, szemeimmel megkeresve az ő kékjeit, mert bár nem tudok még sokat erről az egészről, az a kevés is épp eléggé aggasztó. – Nem beszélt sokat erről, mert azt hiszem... szégyelli, de legalábbis biztos, hogy nagyon zavarja, és igazából meg is értem. Azt mondta, valamiféle betegség, vagy talán átok ül rajta, amitől egyre inkább elveszíti az emlékeit, és ezáltal tulajdonképpen önmagát is. Nem ismerik a... körülményeit annak, hogy hogyan kaphatta ezt el, vagy meg, hogy kitől és miért, van-e gyógymód vagy ellenszer. Alig tudnak róla valamit azon kívül, hogy ő... lassan elveszik. – Összeszorítom az állkapcsomat és elfordítom a tekintetemet, mert a gondolat ismét olyan hatással van rám, mint amikor először hallottam erről. Nem szeretem magam tehetetlennek érezni, pedig nem igazán van választásom; ez az istenekre tartozik, és nemcsak megígértem az apámnak, hogy nem avatkozok bele, én magam is tudom, hogy hülyeség lenne. Tudnom kell, hol a helyem ebben a világban, de ettől még cseppet sem lesz egyszerűbb vagy könnyebb a gondolat, hogy végre megtaláltam őt, és most úgy tűnik, őt is elveszíthetem. Ebbe nem akarok beletörődni, elég szülőt kellett már elengednem. Nem akarom elfogadni, hogy ennyire igazságtalan legyen a sors.
Ez különösen igaznak tűnik akkor, mikor végül széthajtom Axel apjának a levelét, hogy aztán el is olvassam. Azon a hajón nem tűnt ellenszenves fickónak, de nehéz összeraknom ezt a képet a kirakós többi darabjával. Azzal, amit Axeltől tudok, és amit lényegében ő is bevall ebben a levélben, kiegészítve néhány egyéb információval. Egy dühös, féltékeny feleség lenne a magyarázat mindenre? Hogy még akkor sem nézett a nagyobbik fia irányába, amikor visszatért megcsinálni az öccsét? Hogy aztán ugyanúgy eltűnt az ő életéből is? Megmondom őszintén, fogalmam sincs, ki az a Rán, de hacsak nem valami mindentlátó szemű istennő, kétlem, hogy az elmúlt harmincöt év alatt nem tudott volna teremteni magának akár csak egy kis időt is arra, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért. Az én apám még csak nem is tudott a létezésemről, és így kért bocsánatot azért, hogy nem volt mellettem eddig. Ő pedig, aki kezdettől fogva tudta... Ráadásul hol van most az a mindenható Rán, hogy attól nem félt, hogy elkobozza a levelét? És ha most nem figyel, miért engem használt postásnak, miért nem volt elég vastag a bőr a képén ahhoz, hogy szembenézzek a fiával?
Megértem Axel dühét. Én is haragot érzek, mert igazságtalanul bánik a fiaival és az anyjukkal is, gyáván viselkedik, pedig elvileg ő is egy isten vagy mi. Bosszús szusszanással hajtom össze újra a lapot és dobom az asztalra a borítékkal együtt, lehúzom a poharam tartalmát, aztán hátradőlök és hallgatom, hogyan önti szavakba Axel is ugyanazt, ami nekem eszembe jutott.
– Egyetértek. Ez inkább csak olyan, mint egy gyáva ember... vagyis, isten gyenge kifogása. Hát egyszer megoldotta, hogy visszajöjjön, nem? Akkor mi tartotta vissza attól, hogy megismerje a fiát? Egyébként is kötve hiszem, hogy ez a Rán bedőlne annak, hogy ha a szőnyeg alá söpri a problémát, és úgy tesz, mintha nem is léteznétek, attól majd nem is fogtok – intek frusztráltan a papír felé. Na nem mintha erre vágynék, még szerencse, hogy ettől továbbra is léteznek. – És most hol van az a nő? Akkor nem figyelt, amikor a levelet írta? Egyáltalán minek dobálózik azzal, hogy majd egyszer elétek mer állni, ha tulajdonképpen most sem mert? – dúlok-fúlok tovább, pedig ezek mint költői kérdések, amikre Axel épp úgy nem tudja a választ, mint én, de akkor is. Szusszanok egy nagyot, aztán felé fordulok, és elég csak ránéznem ahhoz, hogy meg is lágyuljon a szívem, mert már a kék szemeinek csillanása is arra emlékeztet, hogy ő mennyire nem hasonlít mindarra, amit az apjából megismerhettünk. Ő soha nem tenne ilyet, nem hátrálna meg a felelősség elől, nem tagadná a hibáit... sőt, ilyen jellegű hibákat el sem követne, tudom. Nap mint nap világossá teszi számomra, hogy ennél sokkal jobban szeret és tisztel engem. Ettől a felismeréstől mondjuk még mindig csak nekem lesz jobb, ezért sóhajtva átölelem, ismét hozzábújok, megcsókolva a nyakát.
– Nálam biztos nem volt másik levél, de szerinted Aaronnak is...? – szólalok meg aztán egy kis hallgatás után. Ha Axel így reagált, mit tenne az öccse, amikor elolvassa ezt a képtelenséget?  Nem túl bizalomgerjesztő a gondolat, lássuk be, pedig a levél tartalma alapján gyanús, hogy nem csak Axelnek szánt belőle egy példányt. Ráadásul ott van még egy kérdés, ami nem hagy nyugodni, és ami nekem személyesen is fáj; talán nem is mondanám ki, ha nem lenne bennem egy fél üveg vodka.
– Szerinted tényleg ott volt Indonéziában? – kérdezem halkan. Még mindig nem értem, hogy ha ott volt, hogyan volt képes hagyni, hogy Axel kis híján...

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Talán nem is tudja, de nagyon sokat jelent, hogy itt van mellettem, és annak ellenére, ahogy viselkedtem vele, próbál segíteni, enyhíteni ezen az egészen. Rosszul érzem magam attól, ahogy viselkedtem vele, pedig nem érdemelte meg, ő nem tehet arról, milyen az apám, vagy az időjárás oda kint. A furcsa az, hogy én voltam, aki tombolt, és még is ő kért bocsánatot, de még csak nem is azért, mert bezárt, hanem azért, mert felhozta apámat. Ez teljesen összezavar, mert hát neki semmi köze az apám döntéseihez. Megmondom neki, hogy egyébként is igaza volt, szóval semmi miatt ne legyen bűntudata, nekem kellett volna kordában tartani a haragomat, főleg, hogy az nem is neki szólt.
Végül felhozom, hogy jól esne a gondolataimat átmosni egy kis vodkával, de nem egyedül. Ő pedig kapós az ötletre, már csak nosztalgikus emlékek miatt is. Leülök, megvárom, míg hoz még egy üveget és poharakat. Az erejére, és az én egyensúly érzékemre iszunk. Vicces, mert eszembe jut, hogy a hajón is milyen könnyen megtartottam magam évekkel ezelőtt, míg ő... Nem véletlenül kerültünk olyan közel egymáshoz, azt kell hogy mondjam. Talán sorsfordító volt az a pillanat, amikor elkaptam, és magamat nem kímélve védtem meg egy csúnya fejsérüléstől. Egy kicsit fel is idézem a pillanatot, amikor először gondoltam igazán arra, hogy megcsókoljam. Még ha a karom le is szakadt majdnem a fájdalomtól. Ezekre az emlékekre figyelek, míg magamhoz karolom és húzom őt, és fejemet az övére hajtom. Azt persze elmondom, hogy eredetileg nem ezt akartam, mire le is konyul a szája, nekem pedig megint bűntudatom támad.
- Sajnálom... Majd holnap, ha haza értünk. -  ígérem meg neki. Tudom, hogy évfordulózunk, de azt hiszem, az étterem után bele fér egy kis kakaó. Élvezem, ahogy hozzám bújik, az apró csókokat, míg újra tölt nekünk, meleg testét, ölelő karját. Hallgatom a zenét, de igazából nem is jut el az agyamig egyik szám se, ha kérdezné, mi volt eddig, nem tudnám megmondani. Azt se tudom, mennyi idő telik el, de azt tudom, hogy a teli üvegnek, amit megosztottam vele, az utolsó három decijét kezdem szopogatni, érzem a bizsergést is, amikor halkan felteszi a kérdést. Nagyot sóhajtok, a papír felé tekintek.
- Nála beszédesebb nem lehetek... - mondom és elengedve őt előre nyúlok, leteszem a poharat a dohányzó asztalra. Felkelek, egy pillanatra megérzem a fejemben is a szédülést, úgy hogy egy másodperc után indulok csak az asztalhoz. Felveszem a borítékot róla, úgy tűnik Viva visszatette bele a levelet. A nőhöz lépek, és felé nyújtom.
- Olvasd el, ha még nem tetted... - mondom, mert én is úgy gondolom, hogy titoknak nincs helye közöttünk. Nem haragudnék, ha elolvasta volna, így ha azt mondja, már tudja, mi van benne, csak megvonom a vállam, és az asztalra dobom a borítékot. Ha nem olvasta, és elveszi tőlem, akkor újra leülök mellé, és ismét sóhajtok egyet.
- Apád... Mesélte, hogy találkozott anyukáddal? Hogy honnan ismeri őt? - kérdezem, kitöltve magamnak az utolsó két decit az üvegből. Ugyan találkoztam vele, de fogalmam sem volt, hogy kicsoda, én nem tudtam kérdezni tőle semmit. Az viszont egyértelmű, hogy törődik Vivával, és mióta belépett az életébe, vigyáz rá. Engem is alig engedett a közelébe, ami azt illeti. Erre ott van az én apám, aki viszont patkány módon mást használ arra, hogy felvegye velem a kapcsolatot, azt is egy oldalúan, csak azért, hogy közölhesse, basszam meg magamat. A gondolatra ismét kicsit megfeszülnek az izmaim, de már közel sem leszek olyan haragos.
- Azzal magyarázza ezt az egészet, hogy van egy nője, de ez rohadtul nem magyarázza azt, hogy miért nem képes gumit húzni a farkára, ha egyszer megcsalja a nőjét. És kétszer is elkövetette ugyan azt a hibát.. - mondom mérges fintorral. Ráadásul anyám még szinte gyerek volt, amikor megtalálta és elcsábította őt. Hogy lehet valaki ilyen felelőtlen? Hangosan fújtatok egyet, és amit kitöltöttem magamnak, le is húzom. Nem értem, hogy miért van valakivel, ha nem szereti, és miért húzza más agyát, hogyha nem tervez vele hosszútávon. Én nem lennék képes megcsalni Vivát. Vannak csinos nők az utcán? Persze. Van bárki olyan szép, mint ő? Nem az én szememben. Megkívánnám másik nő testét? Nem, nekem ez a fekete párduc kell. Szórakoznék az érzéseivel, ha az enyémek változnának? Nem, ennél többet érdemel. Olyan alapvető dolgok ezek, és ha a legtöbb ember képes így élni, egy nagyobb hatalom, egy isten miért nem?
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Amikor beviszem neki a vodkát és a cigit, nem is reménykedem abban, hogy ezzel majd "előcsalogatom" onnan, egyszerűen csak próbálkozom a szegényes tippjeimmel, hogy jobbá tegyem a helyzetet, amennyire tőlem telik. A saját érzéseimmel sem vagyok jó, nem hogy másokéval; Axel mellett van, amit már ösztönösen kitanultam, de ez most új volt, és ennek megfelelően tapasztalatom sincs, de aztán hamar bebizonyosodik, hogy nem jártam tévúton ezzel. Csak épp nem arra volt szüksége, amit bevittem neki, hanem arra, hogy egyáltalán bevittem neki, azt hiszem. Egy fél hegyoldal omlik le a mellkasomról, amikor magához ölel, érzem, hogy még nem nyugodott meg, de az, hogy már nem tajtékzik a dühtől, nekem megkönnyebbülés. Gyűlöltem úgy látni.
Bocsánatot kér, és én is tőle, pedig azt hiszem, kölcsönösen nem értjük a másikat, de ez éppen ettől szép. Én nem haragszom rá, mert nincs miért. Eddig sem volt titok előttem, hogy az apja egy ultraérzékeny pont, és azt hiszem, nagyon sokszorosan tapostuk ezt most meg - nem tudom, mi van a levélben, de úgy gondolom, semmi megnyugtató -, szóval én csak örülök, hogy sikerült itt tartanom. Az azért külön jól esik, hogy így utólag már ő is egyetért azzal, hogy megállítanom, mert legalább ettől már kevésbé furdal a lelkiismeret.
A vallomása, a csókja, az a kis mosoly mindennél többet ér, a szemei is megcsillannak, még ha ott is van bennük a komor feszültség. Nem kell kétszer mondania, hogy rúgjunk be ismét a kanapén, már csak a nosztalgia miatt is szívesen társulok hozzá, meg egyébként is... inkább fojtsa italba a bánatát úgy, hogy ott ülök mellette, mint mondjuk a késdobálóban, ahogy mondta korábban. Elküldöm a kanapéra, aztán már viszek is poharakat, meg a bontott üveget a fagyasztóból. A négykézláb ágyba mászós részen halkan elnevetem magam, de azért...
– Ezt most nem kellett volna elmondanod – biggyesztem lejjebb egy kicsit az alsóajkamat, amikor megosztja velem, mi lett volna az eredeti terve. Határozottan hívogatóbb a takaró alatt összebújás képe, mint az, hogy az apja miatt mi is kénytelenek voltunk egymásnak feszülni. – Mindenképp pótlásért kiált, de a kedvedért ma hajlandó vagyok négykézláb, részegen mászni az ágyba – kacsintok aztán rá mosolyogva, mielőtt a távirányítóért nyúlnék. Keresek egy viszonylag normálisnak tűnő zenecsatornát, aztán töltök magunknak és felajánlom neki, hogy megválassza a koccintás tárgyát. A válaszára halkan, zavartan nevetem el magam, mert azért nem vagyok túl büszke rá, hogy vele szemben ilyesmit kellett alkalmaznom.
– És az egyensúlyérzékedre – teszem hozzá kis mosollyal, poharamat az övéhez koccintva, majd le is húzva a tartalmát. Az újratöltésről ő gondoskodik, amikor pedig hátradőlve magához húz, nekem semmi kifogásom ellene. Odafészkelem magam az oldalához, fejemet a mellkasához hajtom, és úgy vagyok vele, hogy ha nem akar beszélgeti, én nem is fogom erőltetni. Csendestársnak is jó vagyok, ha most arra van szüksége, és azt hiszem, arra van. Nem csinálok mást, mint hozzábújok, ujjaimmal finoman simogatom a mellkasát, és amikor épp én töltök újra egy-egy alkalommal, akkor visszabújva nyomok egy puszit is a vállára. Csak a szokásosan, a normálisnál kicsit több idő elteltével kezdem el érezni, hogy spicces vagyok, de nem zavar. Felpillantok rá, megcsókolom az állát, ha már épp az orrom előtt van a markáns vonalával, és halkan megszólalok.
– Akarsz beszélni róla? – kérdezem finoman. Ha nem, az is rendben van, akkor csak mosolyogva, értőn biccentek és nem is firtatom, de mindenképp szeretném felajánlani legalább a lehetőséget, hátha könnyebb lenne neki is úgy, csak nem akar magától belevágni. Kétesélyes a dolog, mert vagy meg akar feledkezni a gondolatáról is, vagy az alkohol eléggé eltompítja ahhoz, hogy valamit azért mondjon róla. Ez mindenesetre az ő döntése, az ő estéje, ha a csendre szavaz, én bizony nem mondok ellent, sőt, inkább újratöltöm a poharainkat, és le is küldöm a magamét. Ha viszont mégis beszélne, hát akkor azért töltök újra és maradok csendben, hogy meghallgassam.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Annyira haragos vagyok apámra, "Magnusra", hogy fel sem fogom, mennyire megbánthatom Vivát a tetteimmel, vagy a szavaimmal. Miután megkapom tőle a szeretet csomagot, akkor esik le, hogy a legtöbb nyugalmat és szeretetet, törődést nem az ital, vagy a nikotin fogja megadni, hanem ő, akire egész életemben támaszkodni akarok. Hozzá kell szoknom, hogy ne csak a bánatos perceimbe engedjem be, hanem a haragosokba is. Kilépek, és látom, milyen gondterhelten áll a pultnál a szívem pedig megszakad egy picit, amiért ebbe az állapotba kergettem. Bűntudatosan lépek oda, és ölelem magamhoz, de úgy tűnik, nem mérges rám, mert olyan ragaszkodóan ölel vissza, mintha épp most találkoztunk volna pár hónapos távollét után. Hatalmasat sóhajt is mellé, arcát pedig a mellkasomba fúrja, ez az aranyos mozdulat egy halovány szeretetteljes mosolyt nyújt arcomra. Bocsánatot kérek tőle a viselkedésemért, mert egyértelműen neki volt igaza. Nem igazán voltam beszámítható, de azzal rendesen helyben tartott, hogy mint valami szikla, beállt az ajtóba. Ugyan az a gyengeségünk mind a kettőnknek, azt hiszem. Nem tudnánk bántani a másikat. Persze, a yachton "verekedtünk", de nem volt az több játékos edzésnél és gyakorlásnál, egymás kiismerésénél. Dühből arrébb tenni valakit az útból, egészen más. Megsimogatom az arcát, és értetlenül biccentem félre a fejem, amikor ő kér bocsánatot. A kis csókra a tenyeremben, és a ragaszkodó dörgölőzésére finoman elmosolyodok.
- Ez nem így van. Örülök, hogy elmondtad, ha nem így tetted volna, a titok teherré vált volna a számodra, mint ahogy az is volt, és minél később mondod el, annál nehezebb utána bevallani. Lehet, hogy nem volt kellemes egyikünknek sem ez az egész, de legalább túl vagyunk rajta. Azt külön köszönöm, hogy nem engedtél ki. Nem tudom, hol lennék most. Lehet elsétáltam volna a tengerig... - magamat ismerve simán megcsináltam volna ezt az oda-vissza gyalogtúrát, de lehet akkor az éjszaka közepén értem volna vissza, úgy mint akit most rángattak ki a vízből. Meg is vallom neki ismét, hogy szeretem, minden nehézséggel és boldog pillanattal együtt. Ennek bizonyítására, és kiengesztelésből is adok neki egy viszonylag hosszabb csókot. Ujjainak útja bizsergető, meleg utat hagynak maguk után a fejbőrömön, aztán amikor ránézek, és meglátom a csillogó szemeit, elmosolyodok halványan. Megkérdezem, van-e még itala, mert most tényleg beakarok rúgni vele, egy kicsit adózva a régi emlékekre. Akkor is nehéz volt a téma, de vele könnyedén túl tudtam adni rajta. Amikor azt mondja, dugi készlete van, halványan elvigyorodok, mert hirtelen elképzelem, ahogy Viva kinyitja a szekrényt, és abból majdnem kidőlnek az üvegek, de szerencsére nem alkoholista, szóval ilyesmire nem kell felkészülnöm. Amikor szól, leülök, és figyelem, hogyan veszi elő a már nyitott üveget, és hoz kvázi kávés poharakat, de igazából örülök is a nagyobbnak, mert nincs kedvem hatszor/perc újra tölteni.
Amikor leül mellém, hátra dőlök kis mosollyal, a kérdésére meg halkan elnevetem magamat.
- Alapesetben megelégednék a csacsogásoddal, de most lehetne inkább, hogy a zenét válasszam? Igazából... az atom előtt azt terveztem, hogy majd meleg kakaóval összebújunk valami uncsi TV műsor előtt, és majd itt egymás karjában elalszunk, de most sokkal vonzóbb lett a "négykézláb, részegen másszunk be éjszaka az ágyba" terv. - viccelődök kicsit, bár minden viccnek van alapja. Tényleg tompítani akarom magam. Úgy rendesen, hogy a maradék fájdalom is eltűnjön belőlem. Figyelem, miközben keres valami zenei csatornát, aztán tölt mindkettőnknek rendesen. A kérdésére, hogy mire koccintsunk tanakodó arcot vágok.
- Az erős taszításodra. - jobb ötletem nincs, ez most nem az a boldog ivós perc, amire úgy kifejezetten emelgetném a poharam, de ha már valamit "megünnepelnék", az Viva határozottsága, és az a "bátorság", amivel kiállt ellenem. Koccintok vele, és attól függően, hogy meddig töltötte a poharamat, vagy a felét, vagy az egészét, de lehúzom az italnak. Ezután halkan sóhajtok egyet, újra töltök, de nem iszok bele, csak kényelmesen hátra dőlök, és átkarolva magamhoz húzom őt. Erre van most szükségem. Rá, arra, hogy közel legyen hozzám. Nem kell csacsognia, nem szükséges bármit tennie. Az, hogy mellettem van, és iszik velem, bőven elég. Ő is, a jelenléte, és a zene is elég, hogy elvonja a figyelmemet. A fejemet az övére hajtom, néha adok rá egy csókot, de egyébként csak ülök, igyekszem ellazítani a befeszült izmaim, iszok, és ölelem. Nem dumálok különösebben, mert nincs kedvem hozzá, egyszerűen csak... pihenni akarok. Néhány kör után - mikor mások már rég beállnának -, elkezdem megérezni a kellemes bizsergést a tagjaimban, de amíg a fejemben gondolatokat tudok formálni, addig úgy sem lesz elég.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Csendben, türelmesen emésztem magam odakint, míg őt bent eszi a méreg a hálószobában. Tökéletesen kiegyensúlyozatlannak érzem magam lelkileg; bűntudatom van, amiért felhoztam ezt az egészet, dühös vagyok, amiért fel kellett hoznom az egészet, megkönnyebbülést érzek, mert Axelt itt tudtam tartani, és egyben amiatt is bűntudatom van, hogy itt kellett tartanom. Nem érzem jól magam a bőrömben, de próbálom elterelni a gondolataimat, feltakarítok, aztán puhatolózok egy kicsit a szomszédban és ha már ott vagyok, szerzek cigarettát is az idős hölgytől. Egyelőre viszont meg sem próbálok bemenni Axelhez, csak akkor kísérlem ezt meg, amikor biztos lehetek benne, hogy a fel-le járkálásnak vége szakadt. Ez persze még nem garancia semmire, de azért bekopogok, és mikor nem kapok választ - sem szóban, sem nonverbálisan -, halkan benyitok, szó nélkül mellé helyezve a felszerelést, aztán ugyanolyan csendben távozom is. Nem zavarni akarom, csak szeretnék segíteni, és ha ezek segítenek neki...
Mély sóhajjal sétálok vissza a konyhához, de csak megtámaszkodom a pultnál, a hálószobának háttal, és próbálom kitalálom, mit csináljak még, hogy jóvá tudjam tenni ezt az egészet. Nem akarom, hogy eméssze magát, nem akarom, hogy dühös legyen, nem akarom, hogy megint beárnyékolja valami az életünket - már annál jobban, mint amennyire egyébként is be van. Hallom a hátam mögött a hálószoba ajtajának nyitódását, aztán a közeledő lépteket, egy kicsit megfeszítve magam várok, hátha ismét megkísérelne elmenni, de a léptek nem az ajtó felé közelednek, hanem felém. Hátrapillantok a vállam felett, meg persze felfelé is, hogy lássam az arcát, amikor mellém ér, tartok tőle, hogy dühös lesz, feszült, vagy bármi ilyesmi, de ehelyett... mintha bűntudatosnak tűnne a tekintete. Mielőtt viszont bármit is mondhatnék, egyszerűen csak magához húz, szorosan átölel, és ez nekem többet ér minden kérdésnél és szónál. Hatalmasat sóhajtok, karjaim rögtön a teste köré fonódnak, olyan szorosan ölelem magamhoz, amennyire csak tudom anélkül, hogy fájdalmat okoznék neki vagy kiszorítanám belőle a szuszt. Arcomat a mellkasába fúrom, és mivel nincs is kedvem egyelőre elengedni, amikor bocsánatot kér, csak ingatni kezdem a fejem, amennyire ez a helyzet engedni.
Amikor érzem, hogy kicsit elhúzódna, én is lazítok az ölelésemen, de csak annyira, amennyire neki kell, és hogy én is fel tudjam emelni a fejem, így látva őt. A szavaira hevesebben dobban a szívem; nem a bocsánatkérés miatt, mert nem érzem úgy, hogy lenne miért bocsánatot kérnie, de amikor azt mondja, én vagyok a legcsodálatosabb dolog az életében, és a szemeiben látom is, hogy tényleg így gondolja, akkor azt nagyon mélyen érzem a szívemben. Elmosolyodom, újra megrázom a fejem, arcomat pedig belesimítom a tenyerébe.
– Én sajnálom. Sajnálom, hogy felhoztam ezt az egészet, mert tudtam, hogy fel foglak zaklatni vele, de ugyanolyan szörnyű érzés lett volna, ha nem mondok semmit. Nem akarok titkokat köztünk, megígértem. – Sóhajtva fordítom oldalra a fejem és csókolok bele a tenyerébe. – És nem akartalak volna visszatartani, de aggódtam érted – pillantok aztán újra a szemeibe egy másfajta bűntudattal. Emiatt nem kérnék bocsánatot, mert hiszem, hogy jól tettem, amit tettem, de tudom, hogy neki ezzel csak tovább táncoltam a már egyébként is pattanásig feszült idegein.
A szemeim és a mosolyom is felragyognak, amikor azt mondja szeret, nem mintha egy pillanatig is kételkedtem volna ebben. Ha nem így lenne, valószínűleg már rég odakint tombolna valahol, mert gond nélkül átküzdötte volna magát rajtam. Egyik kezemet én is felszabadítom, hogy az arcára simíthassak vele, majd onnan fölfelé, ujjaimat finoman futtatva a hajába a halántékánál, míg viszonzom a finom, enyhítő, mindkettőnk részéről bocsánatkérőnek érződő csókot. Érzem rajta, hogy még feszült, de ez nem is csoda, és nekem az is épp elég, hogy már legalább egy kicsit csillapodott a dühe.
– Én is szeretlek – pillantok a szemeibe elmosolyodva, mikor elengedjük egymást, ujjaimmal lágyan, megnyugtatóan simítva végig a haján. Amikor felemeli az üveget, halkan elnevetem magam a kérdésre, és közben elraktározom magamban azt a mosolyt; halovány, de akkor is mosoly.
– Egész dugikészletem van, nem kell spórolni – kacsintok rá. Ezzel a mondattal valószínűleg beillenék egy alkesznek is, pedig nálam ez szó szerinti fájdalomcsillapítóként szolgál csak. A következő mondatára a mosolyom egy kicsit ellágyul, na nem azért, mert a berúgásnál romantikusabbat el sem tudnék képzelni, hanem mert látom a szemeiben, hogy ugyanarra gondol, ami nekem is eszembe jut. Vodkáztunk már együtt egy kanapén, amikor újra rám talált. Amikor ez az egész elkezdődött.
– Csüccs le – mutatok a kanapé irányába egy sokatmondó mosollyal, és remélem, ezúttal gyorsabban fogad szót, mint az előbb. Megkerülöm a pultot, előveszek a szekrényből két kisebb poharat - felespohár nincs, de így legalább úgy sem kell tennünk, mintha szerénykednénk -, aztán előveszem a fagyasztóból a bontott üveget is, ami már csak nagyjából a negyedéig van, köszönhetően a mozgalmas hétköznapoknak. Ezekkel felszerelkezve megyek én is a kanapéhoz, leteszem őket az asztalra, aztán kényelembe helyezem magamat Axel mellett.
– Kell valami háttérzaj? Film? Zene? Vagy a csacsogásom? – heccelem egy kicsit, ha már a múltkor megvádolt ezzel, hátha mosolyt tudok csalni az arcára. Ha van valami kívánsága, akkor annak megfelelően izzítom a tévét, ha nincs, akkor csak az üvegért nyúlok - először a bontottért -, majd töltök a poharakba egy jó kétujjnyit belőle. Az egyik poharat átnyújtom neki, a másikat magamhoz veszem, aztán rápillantok.
– Mire koccintsunk? – kérdezem elmosolyodva. Nekem a legjobb ötletem a mai érzelmi hullámvasút lenne, de nem akarom, hogy rossz néven vegye, hiszen sem erről, sem a rohamról nem tehetett.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Még mindig nem fogom fel, hogy tehette. Újra és újra eszembe jut minden mocskos alkalom, amikor ott kellett volna lennie. Amikor szükségem lett volna rá. Amikor szükségünk volt rá. Anyámnak, az öcsémnek, nekem. És mindezt képes azzal magyarázni, hogy van egy nője, mintha ettől megérthetőbb lenne, hogy miért tette, amit. Ez alatt a 10 év alatt én számtalan nőbe, de legalább százba beraktam a farkamat és még sem lett belőle gyerek. Mágia? Nem baszd meg, csak tudni kell, mikor húzz kibaszott gumit a kibaszott farkadra! Egy "átlagos halandó", ha úgy vesszük, képes erre. Az istenek meg szarnak telibe mindenre és mindenkire, jó' van az úgy, úgy is túl élem megszólalással. Bele se gondolnak, hogy mi történik aztán velünk! Az ember azt gondolná, hogyha valami nélkül növünk fel, akkor azt nem hiányzik nekünk, és mondjuk egy TV esetén ez így is van, de nem, amikor egy szájbacseszett szülőről van szó.
A gondolatok, az átkozódások és a haragom olyan lassan apad, hogy már nem is tudom követni az időt. Egyszer csak érzem, hogy elfáradok, mintha futottam volna, és habár az konkrétan nem is történt meg, mást sem csinálok egy órája, csak járkálok. Hallottam kint neszezést, és a tégla jellegzetes, cserépszerű hangját, ahogy Viva összesöpörte, de képtelen voltam rá koncentrálni, vagy bele gondolni abba, hogy mit csináltam. Egyszerűen csak leroskadok egy idő után az ágyra, és a térdemre könyökölve, homlokom a tenyerembe támasztva igyekszem egy-egy nagyobb szusszanással megnyugodni. Pár perc múlva kopogás hallatszik, de nem szólok egy mukkot se. Egyszerre akarom, és nem is, hogy Viva bejöjjön, de nem is tudnám megmagyarázni, hogy miért. Talán mert nem akarom, hogy így, szét esve lásson -nem mintha nem látott volna elégszer így. Vagy mert tartok egy újabb vitától. Vagy mert egyszerűen azt hiszem, hogy egyedül jobban meg tudom emészteni a dolgot. De aztán bejön, és én nem akadályozom meg ebben se tettel, se szóval. Egy szót se szól, én pedig nem mozdulok, csak lehunyom a szememet, egy halk szusszanással. Először azt hiszem, hogy le akar ülni mellém, de aztán csak letesz valamit mellém az ágyra, aztán szótlanul kimegy. Egy kissé meglepetten felemelem a fejem, és a becsukódó ajtóra pillantok, majd le magam mellé. A takarón egy üveg, párás vodka, mellette pedig egy doboz cigaretta, meg öngyújtó. Hatalmasat dobban a szívem, ezeket látva. Esküszöm, olyan mélyen megérint, hogy megpróbál legalább ezekkel segíteni, ha már ezekre vágytam, hogy legszívesebben megkérném a kezét, ezúttal tényleg. Elgondolkodom, honnan szerezhette. A vodka egyértelmű, de a cigi? Kétlem, hogy kiment volna a boltba érte, azért az feltűnt volna, ha vizesen jön be. De még is szerzett valahonnan. A kezembe fogom a kis dobozt, térdeimre könyökölve bámulok rá, és az apám helyét a gondolataimban lassan átveszi a nő. Hogy ő volt, aki annyira meggyógyította a lelkem, hogy már erre a drogra sem volt szükségem ahhoz, hogy elviseljem a létezést. Ebben a pillanatban jövök rá, hogy a keserű érzésre a megoldást nem ezek fogják nyújtani, hanem az, akivel több, mint egy órája még üvöltöttem. Bűntudatosan hajtom le a fejem, leengedve a cigit. Tekintetem a vodkára kúszik magam mellett, aztán elhatározásra jutok. Felkelek, ledobom a cigit az éjjeliszekrényre, aztán megfogva az üveget a nyakánál kimegyek a szobából.
Csak remélni merem, hogy nem haragszik rám. Bűnbánattal és bűntudattal a szemeimben keresem meg Vivát, és amikor megtalálom, oda lépve hozzá fel/magamhoz húzom egy ölelésre.
- Ne haragudj rám. Nem érdemelted meg, hogy kiabáljak veled. - mormogom feje tetejére, két karommal szorosan átölelve vállait, de igyekszem az üveget nem hozzá nyomni.
- Te vagy a legcsodálatosabb dolog az életemben. Ekkora oda figyelmességet még nem kaptam senkitől, és nagyon sajnálom, hogy úgy bántam veled, ahogy. - dőlök épp csak annyira hátra, hogy az ölelésben is rá tudjak nézni az arcára. Üres kezemmel elengedem, hogy megsimíthassam az arcát.
- Szeretlek. - hajolok hozzá egy finom, félhosszú csókra, ha nem utasít el. Persze, a gondterheltségem nem tűnt el, de már közel sem vagyok olyan haragos, mint eddig. Rá pillantok, aztán felemelem az üveget.
- Úgy emlékszem, ez a kedvenced. Van még ilyened? - kérdezem, és egy egészen halovány mosoly kerül az arcomra.
- Most jól esne újra berúgni veled. - utalok egy bizonyos estére, és arra, hogy milyen jó volt akkor is elitalozgatni vele.
Anonymous

Vendég —

Axel && Aviva

Őszintén nem  tudom, be fog-e jönni a taktikám. Azt nem tudom elképzelni, hogy tényleg verekedést kezdeményezzen, de azt igen, hogy megpróbáljon leszerelni, amíg kimegy azon a rohadt ajtón. Mégsem hátrálok meg, és nem azért, mert azt akarom, hogy beszélgessen velem, vagy mert makacs vagyok, vagy bármi ilyesmi. Egyszerűen csak tartok tőle, hogy ha most kiengedem az ajtón, olyasmi történhet az utcán, aminek nem kellene megtörténnie - akár vele, akár mással, akár a kettő együtt. Ezt megmondom neki is, nyugodt maradok, ahogy a hangom is, aztán egyszerűen csak beállok az ajtóba, jelezve, hogy a testemen keresztül nyugodtan megkísérelheti a távozást. És bár mintha órákig nézne velem farkasszemet dühtől szikrázó szemekkel, végül nem felém indul meg, hanem a fel-alá járkálást folytatja, közben folyamatosan, hangosan szitkozódva, olyan kifejezéseket is használva, amiket én még csak nem is értek, de azt hiszem, ez nem az a pillanat, amit erre rá kell kérdeznem.
Nyugodtan, szilárdan állok tovább az ajtóban, csak akkor feszülök meg ugrásra készen, amikor látom, hogy az ablakra néz, az ösztönöm pedig megsúgja, mire gondol. Már épp szóra nyitnám a számat, hogy rászóljak, eszébe se jusson, de aztán szerencsére nem arra indul meg, hanem a hálószoba felé. Amikor becsapódik - és kis híján kiszakad a helyéről - az ajtó, akkor már megengedem magamnak, hogy összerezzenjek, aztán lehunyom a szemem és lassan kifújom az addig bent tartott levegőt. Nekidőlök az ajtónak, megmasszírozom az orrnyergem, hogy elűzzem onnan a kezdődő fejfájásomat, aztán beletúrok a hajamba és várok.
Talán csak negyed óra után hiszem el, hogy tényleg nem fog újra megpróbálkozni a távozással. Nem megyek be hozzá, tiszteletben tartom, hogy egyedüllétre van szüksége, még ha aggódom is a keze miatt, de az ráér. Feltakarítom a falból kihullott darabokat, a vakolatot, aztán összehajtom és visszateszem a tépett borítékba a levelet. Nem olvasom el, mert nem nekem írták; ha akarja, majd megosztja velem, ha nem, nem. Hallgatom, hogyan járkál tovább fel-alá, ugyanaz a ketrecbe zárt vadállat, mint volt is, és bár a lelkem egy része gyűlöli ezt az egész helyzetet, azt, hogy épp én zártam be, nem visszakozok. Legalább így biztos lehetek benne, hogy jól van. Csendben emésztem magam, átmegyek az egyik szomszédba - és egyben meg is nyugszom, hogy nem tűnt fel neki semmi -, aztán visszamegyek a lakásba és tovább várok. Szerencsére a türelem olyan erény, amire megtanított a munkám és az élet is.
Csak akkor figyelek fel, amikor abbamarad a járkálás. Hallgatózok egy kicsit, és amikor nem folytatódik, bemegyek a konyhába és felszerelkezek. Halkan lépek a hálószoba ajtajához, bekopogok, és ha nem vág semmit hozzá belülről és nem is küld el üvöltve a pokolba, akkor belépek a szobába - akkor is, ha csak csendben van. Az ágy szélén ülő, még mindig feszült alakjától összeszorul a mellkasom, de nem szólok semmit. Odalépek hozzá, leteszem mellé az ágyra a fagyasztóból elővett bontatlan üveg vodkát, a szomszédtól szerzett bontatlan doboz cigit és egy öngyújtót is, aztán ellenállok a késztetésnek, hogy megérintsem, és inkább olyan csendben távozom, ahogy jöttem is.

Anonymous

Vendég —
Aviva <<>> Axel

- -
« Zene; Numb»
Mindjárt felrobbanok. Szinte érzem magamon, és Aviva a legkevésbé sem segít a helyzeten. Nem akarok vele verekedni, de választás elé állít. Vagy maradok a seggemen, vagy annyira elverem, hogy ne tudjon megakadályozni az elmenetelben. Egyik opció sem tetszik, de az utóbbi főleg. Soha nem emelnék kezet Avivára. Soha. Nem tudok olyan szituációt elképzelni, amiben képes lennék megütni őt. Most is, amikor tajtékzom a dühtől - részben rá irányulóan -, most is inkább a falat támadom. Olyan ez, mint mikor ő fegyvert fogott rám, hogy menjek el. Na, ez ugyan az a szituáció, csak most bent akar tartani, és én vagyok az, aki nem képes bántani a másikat. Elmondom neki, hogy mit akarok oda kint, ő meg úgy mutat a konyhára, mintha dohánybolt lenne, meg kocsma. Aztán azzal jön, hogy fogalmam sincs, ki köt majd belém és ebben a felfokozott állapotban nem jó ötlet. Habár azt orbitális nagy baromságnak tartom, hogy az erőmet valaki meglássa - hiszen eddig se jelent meg igazán -, de azzal egyet kell értenem, hogyha most valaki nekem jön az utcán, mint az a fickó a moziban, akkor megölöm. Aztán beáll az ajtóba, határozottan, még neki is dől. Idegesen kezdek megint fel-alá járkálni, aztán dühösen kezdek szitkozódni.
- A rohadt életbe! - Tengerészekhez méltóan szórom az átkokat olyan folyamatosan, amelyet tanítani lehetne iskolában. Az egyik fordulatnál még a tekintetem az ablakra fordul, és pár másodpercig elgondolkodom, hogy ott hagyjam el a szobát, de végül csak folytatom a szitkozódást és a hálóba trappolva úgy vágom be magam után az ajtót, hogy a tokja kilazul, a vakolat pedig lepereg. Arcomat dörzsölve, járkálok tovább, leveszem a kabátot, levágom az ágyra, és úgy folytatom a járkálást tovább, fújtatva, mintha az bármit segíthetne. Abban reménykedek, hogy legalább Viva nem jöt utánam veszekedni, mert már csak az hiányzik nekem. Az sem érdekel, ha közben elolvassa a levelet, vagy a szomszédoknál kell magyarázkodnia.
Egy óra múlva már képes vagyok leülni, de a fejem majd részt rohad a fájdalomtól. Valószínűleg az ideggörcs és az izmok is okozzák, nem csak a plafonon mászkáló vérnyomásom. Az ágy szélén ülve homlokomat egy kezemmel megtámasztva igyekszem túl lendülni az egészen. Bár csak ilyen egyszerű lenne.

Ajánlott tartalom —

Axel & Aviva | a storm is coming
Vissza az elejére 
3 / 4 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Aviva & Axel - After the Storm
» Axel & Aviva | the not-so-calm before the storm
» Axel & Aviva
» Axel & Aviva | way down we go
» Aviva & Axel - I want You back

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
M E T A N O I A :: Valhalla csarnokai ;;-
Ugrás: