- A fontosságom Odin lényében nem kérdőjelezem meg, hisz a Mindentudó nem lenne méltó név rá, ha Munin és én nem volnánk. A történelmekben, a Ragnarökökben viszont túlzott szerepem nincs. Azon túl, hogy a testvéremmel örök emléke és gondolata vagyunk, míg ő újra teremtődik. - nem fogja el ettől az emberek által oly' jól ismert gőg, hisz Odin nem úgy teremtette, mint akit ilyesfajta érzelmek környékeznének meg, még így emberi bőrt öltve sem. Maga Odin sem oly' narcisztikus, mint sokan tartják, de a nagy hatalomnak ki kell ütköznie valahol. A korok nagyjainak mindig található érdekesség a viselkedésében, vagy a tetteiben, azon túl, hogy rengeteget hozzátesznek a vilához, sokuk munkásságát,és lényét csak haláluk után emelik piedesztálra. Odin, mint hogy örök, így megoszlik az Istenek közt a vélemény, ki tartja nagynak s ki őrült szoknyapecér bolondnak. A tisztelet ezen felül kevesekből hiányzik, így Odin hagyja, had keringjen mindenkinek az az elméjében róla, ami csak jólesik, s túlzottan azon sem akad fenn, ami épp legördül egy-egy nyelvről szitokszó vagy ítélet formájában, mindaddig, míg el nem ér egy határt. Hogy hol az a határ? Maga Hugin se tudta sosem behatárolni, de ez így is marad, míg léteznek. - Nem vagyok benne biztos, és sosem gondolkodtam el azon igazán, hogy ezt ő kódolta belénk, egyfajta önvédelmi mechanizmusként, vagy ez csak így alakult. - tűnődik el, mert ez olyan kérdés, amire nem tud egyértelmű kiforrt válasszal szolgálni. Érzi, amit érez, cselekszik, dönt, de hogy meddig terjed a saját szabadsága, meddig Odin uralma, s hol kezdődik az a határ, amivel már ártana Mindenk atyjának magának bármi információ visszatartással, avagy kilotyogással....nem tud felelni frappánsan.Valamennyire frusztrálja, mert tartja annyira becsben a nőt, hogy ha őszintén beszélgetnek, akkor igyekszik kérdéseire hamisság nélkül felelni. Mert amit nem akar, azt úgy sem fog megosztani vele, ám hazudni nem fog. Nincs sem érdeke, sem kedve Isteneknek és Istennőknek nyomós ok nélkül hantázni. - Ha érzi is, ritka az amikor feszegeti a dolgot, mint mondtam, rátudna kényszeríteni a akarna, ám véleményem szerint sokszor bölcsebb, mint azt bárki is gondolja róla, és fifikásabb, mint maga Loki a gonosz tréfacsináló. - nevet fel halkan, és röviden, mert amit nem lehet a vén kecske elől elvitatni, az az őrült tudásszomj. S hogy miért osztja meg mindezt ilyen gondtalanul Várral? Nos az Eskük Istennője jogkörén túl sem viszonyult soha szeszélyesnek, és megbízhatatlannak. Mindig más, mint mindük az újabb és újabb ciklusokkor, fejlődnek, visszafejlődnek, mégsem olyan szeszélyek ezek, amik némely Istenben és Istennőben élnek, s amitől megbízhatatlannak, vagy mély beszélgetésre alkalmatlannak találná a holló. Némileg a mély csend ami megoldja a csomót a nyelvén, holott sosem volt a vígasztalás nagymestere, de teremtésétől fogva kiváló hallgatóság – már ha azt annak vesszük, hogy némán figyel mindenkit, és hallezt-azt.... Az annak számít, nem? - Ebben igazad van. Mégis, ha néhány dolgot meg tudnak már a nők, és a jogok erősödésével bárki nyerni, aki megszegett eskük áldozata, akkor picivel kevesebb az, amit te magadra kell vállalj. - magához s a viselt ember húshoz képest egész szelíden távoznak a szavak a szájából, még akkor is ha a nő további szavai ellen szól ez, de nem marad sokáig néma pallosként tartva a szavak jelentését felette, inkább elhessegeti azt – Istennő vagy, a sorsod számít, és számítani is fog, amíg a világok léteznek. Mindig lesznek megszegett eskük, s mindig lesz aki esküdni akar. Boldogság is jár a tiszteddel, nem csak teher és megtorlás. - világít rá a pozitív oldalra, hisz anélkül nem léteznének pólusok sem, s a rossz elvesztené a jelnősségét, ahogy a jó is.Nem sejtette,mikor némán maradt, majd előbújt a csendből, hogy ennyire mély gondolatok aggasztják a nőt. Reméli, hogy őszinte válaszai, reakciói legalább némi fényt hoznak a borús szálakba, bár az, ahogy lesüti a tekintetét,és a borra mered, másról tanúskodik. Messzire ment volna? Nem érzi, s talán nem is bánja, ha igen. Lehet morbid, vagy csupán csak ez rendeltetett, de képes oda vájni, ahol a legérzékenyebb a test, vagy az elme. Nem türelmetlenkedik,vár, s kiürítve a poharát játszik vele, mint varjúk a kavicsokkal – mert jólesik, s mert a telő időben töltelék tevékenységnek megteszi. - Várni fogom, mindketten tudjuk, hogy nézek mg feléd,s követlek is ha úgy hozza a sors, így erre lesz még lehetőségünk. Nem felejtem el. - nincs fenyegető, sem nyomasztó éle a szavainak, tartalmuk csak csendes ígéret, mondhatni egy újabb fohász az Istennőhöz. Könnyen jön a fogadalom, s megszegni sem szándékozik. Könnyed nevetést hallat csak a feddésre, aminek mélyén bujkál némi él az egykor vad nőből,de madárlényét csak megpiszkálja, mert a holló csak odébb reppen ha követ dobnak felé, de vissza-vissza tér utána is. Most rajta a sor, hogy csak nézze a gyönyörű teremtést, elidőzzön a nyugtalan, emberi mozdulatain, amikbe mégis olyan kecsesség társul, amiből szinte képtelen felfogni, hogy az emberek miért nem látják az Isteneket. Mert mind-ük mozdulataiban annyi erő, elegancia és másság lapul, hogy nem lehet összetéveszteni őket mással. Képtelenség. Még a törpök mamlasz termete, lényük féregtől iszamos álnoksága is más. Nem e világi. - Az apró eskük is eskük, de akkor nincs mitől félnem, nemde? - szavaiban megkönnyebbülés cseng, míg figyeli a lábujjak játékát a fűvel, csak aztán pillant fel Vár arcába is, s ugyan háttal van már pont elkerülve a szemkontaktust, mégis őt figyeli. - Nos, nem, engem nem követ senki, aki pedig próbál, az rendszerint nem jár sikerrel. - érti a másik aggályait, s valamennyire a sértettségét is, bár átérezni nem tudja, milyen lehet ez. - De kissé sarkítva nem ezt csinálod néha te is? Vagy csak úgy megjelensz az esküszegőnél, s ítélkezel is? - fordít ismét ellene egy kérdést, bár nem szándékozik szóbéli háborút indítani, csupán csipkelődve évődik. - Hogy kinek mit mondok, arra mindig figyelnem kell, Odin gondolatai vagyok, s ha nem óvnám ilyen jól beszédem, Mindenek atyjáról túl sok szivárogna ki,ami következményekkel járna. Amikor beszélek valakivel, hidd el rám jobban figyelnek, jobban lesnek, mint éhes kutyák a koncot, elszólom e magam. Ejtek e olyan információ morzsát, amiből nyerészkedhetnek, jó vagy rossz értelemben, amiből pletyka tárgya lehet, mert ha máson nem, azon a koncon is jó rágódni. - komor vádakra komor válasszal szolgál. - S míg te az ítéleteid hozatalakor úgy s akképp szólsz, ahogy szeretnél, hisz sokuknak az az utolsó dolog, amit hallanak, úgy én csak akkor lehetek szabad, és fesztelen, míg én vagyok a néma, az árnyék. - tartja könnyedén a szemkontaktust, mert most nem takarózik, nem bújik képességei mögé. - Így a következő kérdésedre a válasz igen, tudom milyen az, amikor nem szólhatok következmények sorozata nélkül, s milyen az amikor a gondolataim, és egy-egy ritka pillanat csak a sajátom. De mondd Vár, Odin kiterjesztéseként ahogy pedzegetted, az is teljesen a sajátom lenne? - néha úgy érzi, s néha nem. Legtöbbször igen, mert tudja, Mindenek atyja annyi szabadságot ad neki s testvérének, amennyit létük során csak adni tud a teremtményeinek. - Mondanám, hogy sajnálom, de héj lenne csupán, üres bensővel. - tekintete a vihar felé fordul ismét, hagy némi magányt ezzel az Istennőnek, mert így itt van, mégsem kémleli. - Így ha ezt szeretnéd kihúzni belőlem, sajnos sikertelen lesz. - nem megbánás, inkább csak olyasféle sajnálat zeng a hangjában, amit megadna ha tudna. - Vagy azt szeretnéd, ha kevesebbszer néznék rád? - képtelen megállni, hogy a feltett kérdésre ne lássa az önkéntelen reakciót, fogalma sincs miért, de fontos neki a válasz. Tudna ennyi diszkréciót adni az Istennőnek? Nos, maga se tudja, ahogy azt sem akar-e.
Vár & Hugin
"A félelem holló, s bár nem látod világosan, mire les, bizonyos, hogy van valahol holttest." RUHA || ZENE || XXX szó || MEGJEGYZÉS: ... || ℤ
Nem ismertem ténylegesen, behatóan a másik felet és ez a szavaiból teljes mértékben visszaütközött. Az a lény, aki egyetlen pillanat alatt törölt el emberéleteket a történelemből, aki véres kegyetlenségben fonódott össze azzal a sorssal, amellyel rendelkezett, most mégis visszafogott őszinteséggel vallott önmagáról és a sorsáról. Az a bölcsesség, amellyel rendelkezett, valahol ott rejlett benne mélyen és most nem azt a vadságot láttam belőle, amelyről olvastam, amelyet láttam valaha. Most, ebben a pillanatban a nyugalom és a csend uralta őt - legalábbis mellettem. Hogy Odin mely gondolata vert közben éket benne, hogy milyen eszme uralta a lényét tulajdonképpen, nem tudhattam. Ám mégis... pillantásom hosszan időzött a férfi vonásokon, végül azért csak kibökve azt az eszmefuttatást, amelyet előidézett bennem a szavaival: - Fogalmad sincs arról, hogy mennyire fontos tényezője is vagy annak, ami és aki ő maga; hogy részben miattad és általad beszélhetünk róla is - mosolyodtam el szelíden, amivel persze nem akartam senkit sem nagyobbítani, sem pedig kevésbé fontosabbá tenni abban a hitvilágban, amelynek mindketten részesei voltunk a magunk valóságában. - A visszatartott információ viszont veszélyes is lehet. Nem érzi rajtad, hogy nem vagy teljesen mértékben őszinte vele? S hogy tudod eltitkolni azt, amit tudsz, ám mégsem vallasz róla? Így valójában befolyásolod őt magát is... nemde? - a kérdéseim lehettek bicskanyitogatóak. Olyanra kérdezhettem rá, amihez valójában semmi közöm nem volt, mégis érdekelt az ő együttműködő kapcsolatuk. Mert mindig és minden esetben érdekelt az, amit nem ismertem és amiről nem tudtam. Ha úgy érezte Mikkel, hogy válasz nélkül hagyja a tudásszomjam, nem erőszakoskodtam. S azt hiszem, hogy a lényem egy része is már csak fakó lenyomata volt az egykori énemnek... amit a földi létemhez kapcsolódó nevem is bizonyított. A feledékenységem nem volt vészes, épp csak az esett ki olykor, kinek is kellene lennem. Huginn szavai azonban teljesen fején találták a szöget, amire csak a könnyednek ható nevetésemen túl bólintottam.. A magam részéről szerepet játszottam, nem voltam mindig én... hanem azzá váltam, akit a társadalom megkövetelt magának. Hogy kedveltem-e mindig, aki lehettem? Nem, nem mindig éreztem jól magam, s lehet, hogy ez az időszak kebelezett be ma is, a jelenben. Tudtam, hogy változni fog ez az érzés, mert még mi sem voltunk állandók. Megújultunk, kaptunk egy új lehetőséget, s talán az emlékekkel változtathattunk valamennyire a sorsunkon, amit a nornák fonalai még engedtek. Gyorsan túllendülve a kezdeteken mindketten olyan témákat érintettünk, amik a mélyebbre engedést követelték a másik poshadt lelkében, ám ahelyett, hogy elszigeteltem volna magam tőle, hogy felhúztam volna az áthatolhatatlan falakat és a NEM oldalára álltam volna, a szavaim könnyedén gördültek le ajkaimon, olyan világba engedve be, amelyről csak kevesen tudtak, s kevesen ismerték. Mert igazán senkinek sem tudtam megnyílni, s hajlandóságot sem mutattam rá. Mert sosem ÉN voltam a fontos, hanem mindenki más... is. Ahogyan a másik fél sem szakított félbe, úgy én sem vágtam a szavaiba, csupán mélyre engedve a tudatomban raktároztam el a mondandóját. - A jogokkal nem szűnt meg a férfi és nő közti ellentét. A nemből fakadó különbségek még ugyanúgy a mindennapos élet részei. Amit elért a ma embere, csak egy eszköz, amellyel könnyítünk sorsokon és életeken. A tűzszünettel vagy egy-egy megnyert csatával sem fejezel be egyetlen háborút sem, - szavaim csendes elfogadás jelei voltak, ám talán a kapott dicséret, talán az, hogy köze lehet Huginn felett ítéletet hozni, valahogy mégsem töltöttek el jó érzéssel. - Ez a dolgom, a létem elsődleges feladata. Ameddig a nornák úgy érzik, szükséges itt lennem, nem távozom. De amint úgy érzik, hogy a sorsom már nem számít... - nehéz, s egyben tán fájó szívvel ejtettem ki ezen szavakat. Habár a csendes, elfogadó mosolyom azt jelezte, megbékéltem ezzel a tudattal, valahogy sosem kívántam senki elmúlását sem. Ez a gondolat sarkallt arra, hogy ne álljak ellen az alkoholnak, s több kortynyi gördült le előbb a nyelvemen, hogy aztán gyorsan feledjem el ezt a haszontalan érzést, ami talán soha nem fog megvalósulni. Éppen ezért is tértem át olyasmire, amiről könnyebb volt beszélnem, csak arra nem készültem fel, hogy a férfit ilyen mértékben izgatják azok a dolgok, amelyeket én képviseltem. Ahelyett, hogy válaszoltam volna neki, inkább a kiürített poharamba csobogott a bíborszín nedű általam, s miközben a kristály szárát tartottam, a pillantásom már nem kereste a férfiét. Elgondolkodtatott, sőt, talán túl sokat is akart elvenni belőlem. Talán olyan dolgok érdekelték, amiket még nem feltétlenül tudtam volna megfogalmazni sem másoknak, mások előtt. - Egy anya sem szól mindenért a gyermekére... s ezek mégis olyan kérdések, amelyeket eddig soha nem tettek fel nekem - talán ezért sem tudnék neked válaszolni mindenre, és talán ezért is okozol kényelmetlenséget velük - vallottam be neki nyíltan, kerülve még mindig a pillantását. Mert mint említettem, nem voltam az, akire felfigyeltek volna, így eddig senkinek nem tartoztam magyarázattal. - Ha esetleg lesz időd arra egy másik alkalommal, hogy újra élj ezen kérdésekkel, szívesen adok magyarázatot, most viszont nem készültem fel rád.. teljesen - az őszinteségem nyílt volt. Ezért is tereltem aztán magamról inkább rá a rivaldafényt és a kíváncsiságom, mert úgy tűnt, hogy Odin Gondolataként jobban ismerte azt, aki ő maga volt. Akiért volt és létezhetett. El kellett telnie bizonyos időnek, hogy a pillantásom visszataláljon rá és ne csak a kényelmetlenség szülte pillanatot éljek át mellette, de ha már ott volt, a borból pár kortyot ismételten elvettem és kiélveztem. A válaszát mégis ellenem fordította, amire már kénytelen-kelletlen mosolyba forrt ajkam. - Túl sok kérdést teszel fel te is - elnéző hangom volt, ám ott rejlett benne a figyelmeztetés szikrája. Megtehettem volna, hogy nem válaszolok neki, hogy nem izgat vagy érdekel ő maga, de mégsem így volt. Miért pont én? Miért itt, ezen az isten háta mögötti területen keresztezték végül útjaink egymást...? - Úgy gondolod, hogy ítélkeznem kellene Odin felett? Úgy érzed, hogy a szavai és a tettei által büntetést érdemelne vagy azt, hogy a körmére kellene néznem? - a sóhajtásom mély volt, amit hallattam, és muszáj voltam kiegyenesíteni a lábaim, elrendezve a hosszú szoknyám fodrozódó anyagát azon, ám a következő pillanatban meggondolva magam visszahúzva a végtagjaimat lassú ritmusban bontottam ki a fűzőt s húztam le a lábamról a cipőket. Felemelkedtem Huginn mellől, mezítláb lépve rá a bársonypuha smaragdszín fűre. - Odin soha nem volt hű senkihez sem igazán. S ha ott voltál a menyegzőn, hallhattad, hogy ott sem ígérte teljesen oda a szívét és nem vette el senkiét sem. Az a kötelék, amely összeköti őt Friggel... ma is létezik az ő egységük. Így, vagy úgy, de mindig is voltak ők, nem igaz? - pillantottam le a férfire, ha még mindig a pléden ült. Anélkül kezdtem bele a lassú sétámba a szirtek felé, hogy felhúztam volna a szoknyám. Kiélveztem a talpam alatt bőrömet érintő gyep csiklandozását, hátra is hagyva az alkoholt. Ujjaim a szoknyám anyagát simították le a combom elülső része mentén, amit még elértem, szórakozott, elgondolkodó ritmusban. - Te kedveled, ha követnek és a nyomodba szegődnek? Téged bárki is igyekszik megfigyelni, vagy szabadon mozoghatsz, s szabadon repülhetsz? Figyelned kell-e arra, kinek és mit mondasz? - tettem fel a kérdésére a kérdéseimet. - Te tudod, hogy milyen érzés az, ha úgy érzed, a tarkódba mélyesztik a fogukat? Te tudod talán, hogy milyen az, amikor egy fantom keze simít végig a gerinceden? Te tudod, hogy milyen az, amikor minden gondolatod magadnak és csak magadban kell, hogy megtartsd? - fordultam felé végül, mélyen a szemeibe nézve. - Nem vagyok sem prűd, sem pedig az, aki ne természetesen mozogna mások előtt, viszont a te figyelmed túlságosan.. direkt. Ott vagy és mégsem... - ráztam meg a fejem csendes lemondással. Kíváncsi voltam, hogy az én őszinteségem vajon találkozik-e majd az övével. Hogy elviseli-e a szavaim kételyeit és igazságát. S arra is kíváncsi voltam, hogy ezek után mikor és hol nem kellene tudnom arról, követ.
Sosem agyalt rajta, vajon van e olyan isten, akit zavar a jelenléte, vagyis pontosabban az, hogy mint egy árnyék, fel-felbukkan, majd eltűnik nyomtalanul, szótlanul. Mivel nincs tisztje, és igazán ítélkezni sosem akart senki felett – maximum néhány ember, és a történelem alakulása felett-, így miért is fordult volna ez meg elméjében? Nem arra lett teremtve, s habár a Midgardon töltött idő rá is vont némi érzelmi káoszt, messze nem olyan mély érzésű, mint a halandók. Most mégis érzékel némi fakulást az istennő felől, akinek nyomába szegődött épp. A máskor tüzesebb, céltudatosabb nő most mintha árnyék lenne. Nem hiába, hogy nem suhan tova, mintha ott sem lett volna, valahogy úgy érzi, ennyivel tartozik neki, ha már oly sokszor esküdött fel előtte hűségre egy-egy királynak, s a viking korokban büszkén viselte a jelképének számító oath-ringet is. - Valamilyen szinten de. A Gondolat vagyok, mely átsuhan az időkön és korokon, begyűjti az információt, mit Mindenek atyja befogad, vagy épp ami az ő fejében felötlik az bennem ver visszhangot. - emellett nem gondolná, hogy nincs saját akarata, de az épp olyan véges, amennyire a vörös fonál engedi mely az istenhez köti – Inkább mondanám belső késztetésnek, mint rám ható erőnek. Odin sosem parancsol, vagy követel. Kér, feladatot ad, s azt miért ne akarnám teljesíteni, ha egyfajta kiterjesztése vagyok a lényének? Emellett megvan annyira a szabad akaratom, ha lehet így nevezni, hogy magam döntsem el mit látok jónak a megszerzett információkból elmondani neki, s mikor.- bonyolult ez, néha tele ellentmondásokkal, de születése óta így működik, ő és a testvére is. Habár Munin jóval fontosabb szerepkört tölt be, hisz az örökkévalóságban az Emlékek nagyobb jelentőséggel bírnak mint a kósza Gondolatok. - Néha nehezebb az alkalmazkodás, mint azt elsőre gondoljuk, nemde? - a nő nevetése selyemként borzolja a bőrét, de érzi a zengésén, hogy ez messze nem olyan könnyed téma, amit jóízűen boncolgatni lehetne. Érzi a változást, a nem tetszést, a néma tiltakozást ahogyan a nő rá néz, de nem olyan madár ő, aki ettől megrettenne. S ha neki kijut a pimasz kérésekből, miért ne tehetne fel ő is? Ismeri annyira karakánnak a mellette ülő szépséget, hogy szavai ostorként is tudnak csapni, ha úgy tartja kedve. Látta már ítélethozatalkor nem is egyszer, emiatt nem tud csodálat nélkül elmenni mellette, ugyanakkor mindig benne van a kérdés, Odinékat miért nem vette még elő? Hisz büntetett már isteneket is. Kíváncsisága ezért hajtja hát mindig utána, néma őrként, mert nem tudja, pedig tudnia kéne! - Persze, ám voltak olyan korok, amikor a segítséged nélkül megtorlatlanul maradtak volna az esküszegések. Most viszont az emberek, pláne a nők maguk is megvívhatják a csatáikat, legális módokon. - régebben is meg tudták, de a fejbe állított balta, és a hátba mélyesztett kés, vagy az italba kevert méreg csak lincshangulatot szült. - Nem gondoltam, hogy bárki is befolyásolni tud, ahogy azzal is tisztában vagyok, hogy mindenki a saját vesztébe rohan bele, szíve joga szerint. Tisztellek mindazért, ahogy eljársz, és tudom, én is épp úgy a kezeid alatt végezhetem mint más.- kortyol újabbat, és a kis szünetben némán tanulmányozza Helga arcát. Nem fél a nőtől, nem nehéz a szíve sem a lelke bűnöktől, miket meg kéne gyónnia előtte. És az hogy egyet ért vele sem simulékonyság,csupán a tényeket értelmetlennek látja tagadni. – Milyen elméleti kérdéseid vannak? - nyers kíváncsiság bukik ki a szájából, nem foghatja a borra, de nem is akarja. - És mi az alapja az értékrendnek, melyet betartatsz? A felek között kiejtett szavak? A tettek? Néha eldöntheted elsiklasz e valami felett? - puhatolózik tovább, majd ha Vár soknak tartja elhessegeti, mint egy bosszantó madarat szokás. Címe, és rendeltetése nyomán nem gyáva megszólalni, de eldöntenie néha nehéz, mikor nem lenne illendő. -Minden istent és istennőt, embert, álfot, törpöt és lényt látnom és hallanom kell olykor. - ez igaz, de halovány mosoly húzódik ajkaira, mert tisztában van vele, nem ezt a választ várja a másik. - De mint kevés istennők egyike, ki maguk az istenek felett is ítélkezik, Odin nyomán késztetést érzek, hogy gyakrabban rád nézzek. - hogy ezek Odin gondolatai-e vagy teremtésétől belé kódolt ösztönök, nem bogozta soha. - Miért nem ítélted el őt még soha? - egyenes, egyszerű kérdés, s élénk figyelemmel várja a választ, miközben kiüríti a poharát. Nem siettet, nem sürget, az ő pillantása is leszakad a kecses termetről, a vihar ígérete borzolja az érzékeit, madár teste a szélbe vágyik, villámok közt cikázni, dacolni az elemekkel, miket Thor szít. - Miért zavar annyira, hogy alkalomadtán a nyomodba szegődök? - mivel messze Vár az első isten, ki ezt sérelmezi, végre felteheti ezt a kérdést is.
Vár & Hugin
"A félelem holló, s bár nem látod világosan, mire les, bizonyos, hogy van valahol holttest." RUHA || ZENE || XXX szó || MEGJEGYZÉS: ... || ℤ
Depresszió. Talán az mérgezte meg a lelkem és a tudatom azokban az időkben, amikor előre kellett volna néznem, éljenezni és ünnepelni mindazt, amire akkor, 1913-ban sort kerítettünk és bevégeztetett a nők sorsa. Létezésem során soha nem sodort össze a szél egyetlen nornával sem (már amire emlékszem), így ha voltak és lettek is volna kérdéseim, soha nem tehettem fel nekik. Nem miattuk, hanem magam miatt hagytam ki azokat a sorsszerű találkozásokat, mert ha valóban a színük elé léptem volna, a kérdéseim sértők, velőtrázóak lettek volna. Igazságot követeltem, objektív tudást, amit soha nem tarthattam igazán a kezemben mások miatt. Az én sorsom nem a nagyok közé vezetett, s noha az egykori képességeim magasra emeltek volna, nem bántam a névtelenséget, mert könnyebb volt elbújnom a legtöbb esetben az őriző és fürkésző szemek elől. Pontosan ez zavart abban az illetőben, aki folyton folyvást követte minden fontosabb lépésemet. Éreztem magamon a pillantását, szinte éreztem a lihegését a tarkómon, a karmait a bőrömbe vájni, miközben szemtől szembe még sosem állt meg előttem, sosem tudtam megnézni igazán az arcvonásait. Zavart és idegesítő szokás volt ez a részéről, noha tudtam, hogy ez volt az igazi feladata. Elég volt az időhúzásból, elég volt ebből a lehetetlen macska-egér harcból, ami sosem volt igazán az mégsem. Emiatt szólítottam meg végül, azon a helyszínen, ahol csak Ő és én voltunk, ahol senki másnak még csak a nyomát sem lehetett kiszagolni, sem pedig megérezni. A válasz első szavánál még nem néztem hátra a férfi testet birtokló felé, ám a jóízlés azt diktálta, hogy mégis tekintsek hátra, épp akkor, amikor Hugin megvált a cilindertől, s tiszteletét kifejezve meg is hajolt előttem. A hosszabb felelete réveteg mosolyt csalt arcomra, miközben azon tűnödtem, hogy tudja-e, érti-e létezésének tényleges okát. Mert ameddig Mindenek atyja hollója, addig a létezése sosem lehet jelentéktelen, sosem lehet egy a sok ezer közt. - Nem gondolnám, hogy bárki is tudna téged irányítani, még Ő sem élvez ekkora hatalmat igazán feletted, nem igaz? - utalok Odinra, akihez örök hűség köti Hugint. S ha ez el is gondolkodtat egy kósza pillanatra, képes eltitkolni fontos információkat vajon az isten elől? - Ha valamit nem akarsz megtenni, úgy létezik olyan erő, ami rávesz téged és kényszerít? - még több kérdés, mert ha már itt voltunk, ketten a világ egyik végén, akkor a válaszainkat csak mi magunk korlátozhattuk. A személyét illető kérdésre kapott válaszra bólintottam. Még nem döntöttem el, hogy mely megnevezéssel éljek, így amikor a plédnél kötött ki, csak könnyed biccentés jelezte a részemről, hogy helyet foglalhat. Kényelmesen elfért ott mellettem. - Helga, de néha még én is elfeledem ezt, úgyhogy amikor erőszakosabban keresnek, akkor jut eszembe, hogy kinek kellene lennem ma - halk, bocsánatot kérő nevetésbe fordult a mosolyom, miközben a magam poharába még mindig két ujjal kapaszkodtam, mintha a vörös nedű megszökni próbálna előlem. Botor gondolat volt, ámbár bizonyos dolgokhoz ragaszkodtam minden létem során. A pimasznak ható kérdésre a vidámság eltűnt vonásaimról, miközben a pillanatnak élve le sem vettem a tekintetem Hugin arcvonásairól. Szótlanul, magányba burkolózó kíváncsisággal asszisztáltam végig azt, ahogy a bort kortyolta és azt is, ahogy elmélkedett arról, mi és ki lettem a jogok érvényesítése során. Mégis csak mosolyt csalt az arcomra a feltételezése, s ebben a pillanatban megengedtem magamnak, hogy az alattunk elterülő mélységet figyeljem inkább. Nem beszéltem feleslegesen, nem fecsegtem, csak hogy magamat védjem, de felszólaltam akkor, amikor az én igazságomat állították célkeresztbe. - Ha nem tévedek, eddig sem korlátozott a döntéseimben az, mennyi jogot adtak az emberi nőknek egészen eddig is akár ebben a világban. Én tudom, s talán te is, hogy korábban sem rettentem meg a fizikális erőfitogtatástól, sem pedig attól, ha valaki agresszívan lépett fel ellenem. Az én kezemben olyan döntés rejlett, ami reakció volt mindarra, amiről megszületett egy elítélendő döntés. Sosem én voltam az, aki beletaszított volna bárkit is azokba a döntésekbe, melyek bűnössé formálták volna a nőket vagy férfiakat a szememben. Az én képességem a büntetés, nem pedig az oda vezető út - billentettem oldalra a fejem egy kissé, elgondolkodó pillantást vetve a mellettem ülőre. - Az, hogy olykor elméleti kérdéseim vannak, nem jelenti azt, hogy bárki is befolyásolni tudna - vontam fel a szemöldököm, hogyha volt kedve, ellenkezhetett is velem, nem bántam volna. Kíváncsi voltam, mennyire simulékony jellemet mutatott másoknak, ha valóban tudni akart bizonyos információkat. - Mit vétettem ellened, hogy úgy hiszed, látnod, s hallanod kell engem olykor? Hiszen nem szorulok védelemre - tőled sem - ha már az igazságnál tartottunk, akkor én magam is feltettem neki a magam kérdését, miközben szabad kezem ujjaival eligazgattam a feltámadó szél által felborzolt szoknyám anyagát. A távolban viharfelhők gyülekeztek, de még nem olyan égő daccal, hogy menekülésre sarkalljanak. Engem biztosan nem.
Sok isten, sok ember után küldték már évszázadok alatt, s volt aki után önként ment, kíváncsiság vezérelte önzésből. A kémek szerepét sosem hangsúlyozták ki igazán, s mégis minden jó politikai vezető tudja, vagy ha nem is tudta, hát hamar megtanulja, az információ hatalom. S akinek nincs elég hatalma, az elbukik. A nők szerepe nem csak a szavazás, és az egyenjogúság terén kezdett virágozni azon évszázad talaján, amit Hugin lába épp tapos, de a hírszerzés is felismerte, hogy a bájos megjelenés, és a simulékony modor sokkalta jövedelmezőbb ajtókat nyithat ki, mint amire a maszkulin kisugárzás valaha is képes lesz. S tekintve, hogy Európa szekere merrefelé csörtet a lejtőn, érdemes ezt kiaknázni, így Munin sem ezen az éghajlaton tevékenykedik, habár hazarepült megünnepelni az egyenjogúságot, egy felejthetetlen estével, hamar vissza is indult a nagyhatalmak lábához. Hugin maga sosem élte meg fájdalommal az elválásukat, a véres csata után történtek fényében sem gyúlt soha emberi önzés a lelkében az iránt, hogy magáénak követelje a nőt, akit immáron pár száz éve szeretett. Így nem ebből az apropóból figyeli most a nőt, aki magányos pikniken mered lefelé a sziklákról. Vár, harcos istennő, kinek ugyan nem jutott soha nagy szerep, mint Friggnek, mégis minduntalan követi a lépteit, s figyeli merre jár. Mindenek atyja mondhatni épp olyan kategória, mint akikre lesújtani szokott haragjával, ítéletet hozva, de mindez idáig sosem tette. Ez zavarja Hugint, ezért tartja szemmel, és követi Vár sorsát, még ha csak háztetőkről is lopott pillanatokat ragadva ki az életéből. De melyik Isten hollétét nem tudja kívülről? Ki az akiről ne lenne információja? Ha ember lenne, minden bizonnyal legalább némileg zavarná a tény, hogy előtte nincs magánélete, titka, dugdosni valója senkinek. Hollóként viszont az efféle érzelmek, mint sok egyéb is, elkerülik. - Megfordult. - tömör kijelentés, mögötte megannyi felvillanó emlék. Van, ami Munintól kölcsönzött, van, amit Odin szemén keresztül lát, s emlékszik, és van ami a saját emlékei mélyéről tör fel. De minthogy nem neki a dolga emlékezni, így hamar el is hessegeti a képeket, és közelebb lépve cilinderét leemelve, fejét biccentve tiszteleg a nő előtt. Formalitások, amik midig változnak az emberi szokásokkal, mégsem tud leszokni róluk, de igazán ezen sem gondolkodott soha, hogy miért tenné. - De mindig rájöttem, hogy az én sorsom túl jelentéktelen ahhoz, hogy igazán nagyot kívánjak változtatni rajta, és egyben túl izgalmas is ahhoz, hogy igazán akarjak is. - vallja be, mert voltak mélyrepülések hosszú élte alatt, de annyira sosem, hogy ezen töprengjen hosszasan. - Úgy, hogy élvezem. Kellő változatosság van benne, hogy ne unjam meg, és elég szabadság, hogy higgyen, néha én irányítok. - újabb magabiztos felelet, de most már kérdőn vonja fel a szemöldökét, és lép közelebb, egészen a leterített plédig.- Szólíts nyugodtan Huginnak, ketten vagyunk, nem hallja más, de ha ragaszkodsz a Mirgadri formalitáshoz, ebben az életben Mikkelnek hívnak, hát téged,Vár? Ha megengeded.... - hagy időt a visszautasításra, bár pofátlan madárként akkor is helyet foglalna, csupán kellemes mosolya változna pimasz vigyorrá. Maga mellé helyezi a cilindert, és kényelme érdekében kigombolja a kabátot. Hátrafésült haját megcirógatja a szél, de jó barátjaként még az összekócolt tollai miatt sem háborog soha, nem hogy holmi szőrért amit az emberek a divat szerint vágatnak. - Csak nem a forradalmi áttörések kavartak ennyi filozofikus szelet feléd? - kíváncsiskodik, mert nem ő lenne, ha nem tenné. És köszönő biccentéssel elfogadja a kínált bort. - Ebből a Midgardi alkoholból kicsit több kell, hogy Hraesvelgrnek keljen támogatnia a röptém, de Mindenek atyjának hála áztam már el keservesen Asgardban nem is egyszer. - nevet fel halkan, és a nőszemébe nézve megemeli a bort, csak utána iszik bele, ízlelgetve. - Miért, netán átnyergelnél más feladatkörre, és Dionüszosz mondái jobban tetszenek? - minthogy az ő isteneik között nincs kifejezetten a borhoz kapcsolódó Istenség, így hozott kultúrákból idéz, elvégre azok is őket jelölik, csupán máshogy tagolva és értelmezve. - Most, hogy jogokat kaptak a nők, változóban látsz valamit a dolgod felől? - pimasz kérdés, mégsem fél feltenni. Hisz ha egyenlő bánásmód illeti meg a nőt, úgy bátrabban ki mernek majd állni az esküjüket megszegők ellen is. Talán....
Vár & Hugin
Szerettem volna, ha ugyanolyan jelentőséggel bírt volna minden napom, mint éonokkal korábban, amikor még hittek bennem, s rettegtek attól a döntéstől, amellyel lesújtottam rájuk, ha megszentségtelenítették az előttem tett esküjüket. Mára úgy tűnt, hogy kezdett megkopni az erőm, egyre kevesebbnek éreztem magam és elbizonytalanított ez a kor: valóban szükség volt rám? Ténylegesen is élek? Még mindig létezem? Nem egyszer kaptam magam azon, hogy a sziklaszirteken állok, hogy csak bámulom az alant elterülő mélységet, miközben a szél vadul kapott a hajamba és a ruhámba, szinte lesodorva engem oda, ahol a biztos halál várt volna arra a testre, amelyet birtokoltam ebben a korban. Mégis a legtöbbször vágytam rá, az égbe nevetve tártam szét a karjaimat, hogy érezzem, esendő voltam, s a sorsomat nem én tartottam kézben, hanem valakinek átadva az életemet rábíztam egy ismeretlenre magam. Egy ismeretlenre, aki nem tudva a mivoltom súlyát, aki nem ismerte a határaimat, akinek láthatatlanok voltak azok a könnyek, amiket ejtettem, aki soha nem hallotta a nevetésem, akinek soha nem panaszolhattam el a nehezebb időszakaim, akinek fogalma sem volt a kételyeimről. Esendővé váltam, engedve, hogy a gyenge nő mivoltom bekebelezzen, hogy aztán felülkerekedhessek a saját magam poshadó mocsarán. Mindig megújuló, mindig újult erővel értekező, mindig alternatívákat kereső nő lehettem aztán, mit sem törődve azon döntésekkel és büntetésekkel, amelyekkel másokat kellett sujtanom. Megérdemelték! Talán a legnagyobb győzelmem az volt az utóbbi majd' egy évszázadban, hogy a nők is olyan jogokat kaptak, amivel a férfiak éltek évszázadok óta, örökölhettek, mesterségeket tanulhattak, részt vehettek a kereskedelemben, már nem csak elemi iskolába járhattak, hogy aztán később az egyetem is megnyíljon számukra olyan lehetőségeket adva nekik, amelyre az előtt nem volt még példa. Később már a helyi választásokon is részt vehettek, az i-re pedig a pontot ez az év tette rá; egyenjogúakká váltak. Ahelyett, hogy másokkal örültem volna ennek, ahelyett, hogy a szüfrazsettek éljenző tömegébe mártva meneteltem volna velük, itt voltam, amellett az egyetlen szikla mellett, amely két világot kötött össze. Kjeragbolten, az a csupán öt köbméternyi kő tartotta össze számomra az embereket az istenekkel. Elégedett, csendes mosolyra húztam ajkaimat, miközben a lopott vörösbort kortyoltam az elemelt üvegpoharamból, nem törődve azzal az egyénnel, aki már időről időre megkörnyékezett. Tudtam, hogy valahol most is ott lehetett, engem figyelhetett, ezért is sóhajtottam fel halkan, a plédre húzott üres pohárba csobogtatva a vörös nedűt toltam azt kicsit arrébb, hogyha akarta, akkor elvehette. Már ha volt annyira merész, hogy megjelenik és nem csak távolról akart volna fenyegetővé válni. Tarthattam volna tőle, mert tudtam, hogy kiről volt szó. S a sejtéseim szerint arra is választ adhattam volna, miért is jelenik meg a színem előtt akkor, amikor nem vettek körbe másik emberek s lények. Ha tudta volna, hogy nem csak őket figyelem, hogy voltak olykor náluk fontosabb személyek és ügyek is, melyekbe energiát és időt öltem bele, akkor most nem lett volna itt. Ha tudta volna, hogy tudok mindarról, amit művelt a számára talán legfontosabb emberrel a földön. Nem az volt a dolgom, hogy ítélkezzek. Nem az volt létem értelme és célja, hogy kritizáljak, mert a legbűnösebb dolog az életemben a pártatlan állásfoglalás volt, az objektivitás. Nem nevethettem ki senkit sem, ha az érzelmeik, a testi vágyaik után mentek, nem engedhettem meg magamnak, hogy másnál jobban tudjam, mi is zajlik le benne mélyen, legbelül. S talán ez roppantott meg olykor-olykor leginkább. - Megfordult már a fejedben valaha az, hogy véget vetsz mindennek? Hogy mindaz, ami történik veled, te magad döntesz a saját sorsodról s nem hagyod meg a nornáknak mindezt? Tudják rólad, hogy ki vagy? - tettem fel a kérdésemet, remélve, hogy meg is hallott az, akinek célozva beszéltem. - Hogy vagy képes mindig folytatni azt, amit csinálsz? - húztam magam alá a lábaimat, be, a vastag anyagú hosszú szoknya alá, miközben a gerincem szálegyenes volt. Tudtam, hogyan s miként kell hölgyként viselkedni, hogyan kell dámának lenni, a végzet asszonyának. Egy aljas utcalánynak, egy király utópiába burkolt szeretőjének lenni, aki csakis azért van jelen, hogy a saját vágyait elégítse ki. - Hogy szólítsalak hát, Hugin? - ajkaim lassú, kedélyes mosolyt jeleztek arcom rezdülésén. S ha megjelent, teljes valójában, úgy csak hátrapillantva rá emeltem fel a poharat a száránál fogva, felé is nyújtva azt. - S ha bort fogyasztasz, röptödön mutatkoznak jelek, mondd csak? - szórakozottan somolyogtam rá sokat sejtetőn. Eszembe sem jutott az egyetlen egyszer sem, hogy esetleg néhány kanyart is beiktatna a repülésében, ha ittas. Nem bizony.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 10 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 10 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.