M E T A N O I A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Királynői audiencia

Anonymous

Vendég —

Hugin & Frigg

Nem ismertem a Godzillát, Supermant viszont igen. Bármennyire is rühelltük a szuperhősfilmeket mindannyian, igyekeztünk lépést tartani velük, mert nagyon jól megmutatták, hogyan gondolkoztak az emberek rólunk mostanában. A történetek nem voltak rosszak, az ábrázolással már voltak gondok, de ami igazán nagy gond volt az az, hogy kiölték az egészből a hitet. Nem voltunk szuperhősök, istenek voltunk, akik hallották az imákat, és tudtak is tenni azért, hogy beteljesüljenek. Thor is sokkal több volt, mint valaki, aki villámokat szórt és a kalapácsát lóbálta, Odinról meg ne is beszéljünk…
- Lehet, hogy igazad van. Ha pedig ellenünk fordulnak el kéne pusztítanunk őket, ami… Hát nem valószínű, hogy sokkal több hitet hozna nekünk, bár ki tudja. Azért jó lenne elkerülni a világégést, elég nekünk minden ciklusban szembenézni a Ragnarökkel.
Ezt nem hiszem, hogy magyaráznom kellett neki Hugin is tudta, milyenné vált a világ a nagy, végső csaták után. Legalábbis azt hittük róluk, hogy az lesz a végső. Minden alkalommal az erőnk utolsó kis szalmaszálába kapaszkodva vártuk, hogy Odin visszatérjen és minden újra rendben legyen, addig pedig csak szenvedés volt és küzdelem az életben maradásért.
Einar beállt mellém zöldséget pucolni és jó férfiként védelmébe is vette rögvest a fiaimat. Érdekesnek tartottam, hogy a két holló mennyire különbözött egymástól, mégis mennyire hasonlítottak. Odin más és más részei szivárogtak át beléjük, ám a feladatuk nagyon hasonló volt, ami mégis egységgé kovácsolta őket.
- Szerintem igenis feladatuk lenne vagy nekik figyelni rá, hogy húzzanak gumit, ezek a modern gyártmányok már sokkal jobbak mint a régiek, ha pedig ezt nem teszik, akkor figyelniük kéne még egy ideig a kalandjaikat, hátha… Tudniuk kéne, hogy mennyire nagyon erős a magjuk, az apjuké is az, valószínűbb, hogy gyermeket nemzenek mint az, hogy nem. – morgolódtam. Abban igaza volt Einarnak, hogy a nők milyenek voltak, ezt nem is tagadtam, mert valóban. Éppen ezért lett volna a fiaim felelőssége, hogy ha már nem tettek óvintézkedéseket, legalább utólag kövessék vissza a dolgokat. Igazából csak fájt, hogy úgy éreztem, hogy mindez egyáltalán nem is érdekelte őket. A családok és az otthon, nameg a feleségek istennőjeként ezt a tényt nagyon nehezen nyeltem le, hogy nekik egyszerűen csak mindegy volt, hogy hagytak-e félvér utódokat maguk után. Ha Istent nemzettek bizonyos szempontból más volt a helyzet, de még akkor sem mindig.
Abban viszont igaza lehetett szintén a hollónak, hogy egy halandó elméjének sok lehetett az, hogy egy istennel voltak együtt és egy isten gyermekét hordozzák a szívük alatt. Lehet jobb így nekik. Nehéz ügy volt ez, főleg, hogy nekem sosem született félvér gyermekem.
- Lehetséges. Bár a halandók rövid életűek, arra az időre talán nem lenne akkora nagy béklyó a monogámia. Még Odinnak is sikerült néha egy-egy emberöltő erejéig türtőztetnie magát, akkor a többieknek sem lehet annyira nehéz. Persze megint más, ha a kérdéses istennek van egy asgardi családja is. Nehéz ez mindenhogyan.
A megjegyzésére viszont felnevettem. Sok gyermek rohangált egy időben Asgardban és a hollók, főleg Hugin bőven kivették a részüket a nevelésükben, és mindig is hálás voltam a rengeteg segítségükért. A pelenkázás kérdésre pedig csak tovább nevettem.
- Megszolgáltátok mindketten a szabadságot. Ha meg valakit pelenkázni kell, azt intézze el az édesanyja, mostmár én is csak hátra akarok dőlni, süteménnyel tömni őket, a régi dolgokról mesélni nekik. Hát… azt kell mondjam, lehet, hogy tényleg megöregedtünk.
Begyújtottam a tűzhelyet és a felaprított hagymát rádobtam egy adag vajra, majd nem sokkal utána a zöldségeket is. Valahogy így kellett ezt csinálni, de nem ártott gyakorolnom, hátha egyszer még tényleg egy hatalmas család elé kell majd levest tennem.
Aláfestőzene: Katt

Vissza az elejére Go down
Anonymous

Vendég —
Na igen a tudomány, és a fejlődés, a mai világ lépfenéje. Amitől a hit, amolyan gyerekkönyves mesemondásnak tűnik csak, egyszarvús felhőkkel fűszerezve, Amitől ha valaki fanatikus, csak elmegyógyintézetbe zárják, vagy épp olyan igék húzzák magukhoz, amiből az Asgardi istenek nem sokat tudnak aratni. A gazdák már nem imádkoznak a jó termésért, inkább különféle szerekkel próbálják tudományosan feljebb lendíteni földjeik hozamát, mohó és kapzsi módon zsigerelve ki a bolygót, nem hagyva időt a pihenésnek, és a regenerálódásnak. Már nincs áldozat, rituálé, amivel megszólítják a termést hozó isteneket, aztán pedig nézik, hogy egyre kevesebb terem, egyre gyengébb minőségű, egyre drágul, s mindezért a klímaváltozást okolják, nem pedig a saját hitük hiányát. Mindez pedig arra sarkallja az embereket, hogy technológia és tudomány irányba induljanak el, ne pedig a kétkezi munka jól gyümölcsöző ágai felé. Szomorú, de a világégés vagy újabb Ragnarököt hoz majd, vagy végre kinyílnak a szemek, és újraindul a mezőgazdaság, és a hit kereke. Csak azt az Isteneknek meg kell érniük. Hugin egészen idáig nem gondolta, hogy egy évtized, egy emberöltő vagy egy fél évezred ennyire lassan, és frusztrálóan tudna telni. De ez az Átok miatt átértékelődött. Már minden perc számít, elvesztegetett idő, vagy épp soha el nem mozduló csiga tempó – függően ki melyik oldalon van ebben a szaros Átokban.
- Köszönöm. - nem igazán a hozzászólást, hisz Frigg szavaiban nincs semmi új, vagy bölcs, mert ő sem tud ezzel mit kezdeni, így azért nem tud hálálkodni, de a benne csengő együttérzésért, és háláért igen. Nem is vár többet, mert a felosztás nem úgy működik, hogy a hollókban tartják a hitet az Istenek erőszakkal, szavakkal. Einar már abból erőt nyer, hogy érdemi információkkal szolgál, és erre látja a reakciót. Hite ugyan születésétől fogant, épp emiatt nincs szüksége megerősítésre az Istenektől. De pont ebből kéne álljon a hit, amit az emberek elfelejtenek, és önző módon mindenre bizonyítékot várnak, azt persze nem veszik figyelembe, hogy ha a hitük szerinti Isten minden piti dolgukra valami megfogható bizonyítékkal válaszolna, akkor megtelne a levelesládája. Bezzeg azt elfogadják, hogy a Mikulás csak évente egyszer jön, mert egy évig készül mindenkinek ajándékkal.
Hol ebben a tudományos logika?!
- Nos, én inkább látnám bele, hogy mind Godzilla ellen felvonul a világ, pedig csóri csak jót akart. - mert mint minden kisebbségi komplexussal élő egyén, úgy az ember is addig magasztal csak valakit, amíg jóra használja a képességeit, ha ugyan ebben a képességben felfedez bármi nemű fenyegetőt, közellenséggé válik – Superman esete az új filmben. Ki mondta, hogy a filmipar nem gyárt tanulságos történeteket?!
Lelkesen bólint, és visszarámolja a polcra és a hűtőbe a dolgokat, majd az utolsó szendvicsén rágódva hozzápakolja a pulton a hiányzó zöldségeket, és kést ragadva beáll Frigg mellé pucolni, és aprítani. Gyorsan dolgozik, még ha a penge most nem is olyan dolgokba váj, mint munkája során egyébként szokott. - Nos, azért azt lásd be, hogy nem mindenki tudhat minden félvér gyerekéről. Tyrt...meg amilyen állapotban van, nemigen lehet hibáztatni érte. Az emberi nők gyakran makacsok, és büszkék. Ha felcsinálja őket egy férfi, aztán eltűnik, nemigen szoktak minden követ megmozgatni, hogy megtalálják. - világít rá a tényre, még ha ezzel kellemetlen párhuzamot von Odin és a fiai szokásai közt. - Aztán ott van az a része aki azt hazudja védekezik, és mégsem...- húzza el a száját, ezt a lépést sosem értette, de mivel nincs anyai ösztönökkel, pláne női hormonokkal megáldva, fingja sincs milyen azon a bizonyos sárkányon lovagolni, ha épp tombol a „gyereket akarok” vagy épp a „dugni akarok akkor is ha gyerek lesz” hullám. Szerencsére őt évszázadok óta nem irányítja annyira odalent a kicsike, mint azt sokan hinnék. Ellenben az érzelmei az utóbbi időben jobban, mint azt mások gondolnák, és amennyire ezt ő akarná. - Na meg sok halandónak azért ez az isteni dolog sok. Normális apaként pedig ennyi utóddal nehezen hoznának össze családot. Hacsak nem valami poliamor háremet szednének össze, amibe az emberi nők megint csak nehezen mennének bele....de szerintem ezt nem neked kell ecsetelnem, amennyi házasságválságos ügyfeled van. - mutat rá a tényre. De aztán lehet, hogy csak túl sokat takarított Odin után, így a mentegetés,és a logikusnak vélt indokok keresése már-már berögződés lett nála. - És azért ha nem haragszol meg, elég tollam tépték már ki, hogy élvezzem, hogy nem istencsemeték katasztrófavédelmise vagyok. - röhög fel szívből, mert belegondol, mik meg nem estek még Asgardban, vagy akár előző ciklusokban, amikor volt hogy nyíltabban ment ez az egész félisten dolog. No meg persze ott van Hakon, a toronyszobába zárt Istenpalánta. - Igazán nincs mit, tényleg. A modern kor miatt meg tudnám oldani az információ szerzéseket a kütyük mögé bújva is, így legalább van okom kimozdulni és utazni. Szerintem Mildrinek is néha hiányzik ez.- kissé görcsbe rándul a gyomra a testvére említésekor, mert fogalma sincs ha most engednék útjára, az az Átokra milyen hatással lenne. - Ami azt illeti igen. Ha bármilyen babakorú félisten keveredne ide, had ne nekem kelljen pelenkázni! - pillant az Istennőre, komolyan, de szája szegletében ismét mosoly bujkál. - De komolyan! - vág bele egy újabb megpucolt zöldséget a tálba.

Frigg & Hugin
"A félelem holló, s bár nem látod világosan, mire les, bizonyos, hogy van valahol holttest."
RUHA || ZENE || XXX szó || MEGJEGYZÉS: ... ||
Anonymous

Vendég —

Hugin & Frigg

Érdekes volt, hogy igazából mi sem értettük teljesen pontosan, hogy mitől működött egy ima, miért volt jobb egyik fajta hit a másiknál, és hogy Odin miért nem tetszeleghetett az egyetlen mindenható képében, amiben az ábrahámita vallások hittek. Talán azért, bár ez csak egy elmélet volt a részemről, mert a vallásuk magja nem az volt, mint amit mi elvártunk tőlük. Egyik sem azt hirdette, hogy a becsület, a bátorság, az önfeláldozás és a küzdelem fogja meghozni a gyümölcsét, inkább olyasmiket mondtak, hogy legyenek az emberek kedvesek, szerények, szeressék egymást, tegyenek egymással jót. Nem voltak alapvetően rossz értékek, csak épp olyanná tette az embereket, mint a langyos víz. Hiányzott belőle a tűz, a tettvágy, hogy magasra törjenek és fejlődjenek, és éppen ezért nem is érhették el azt a magot gondolatban, ami igazából Odin volt. Talán a fiaink, Baldr és Hödr álltak a legközelebb ehhez az új eszméhez, de még ők sem eléggé.
- Valami csurran-cseppen belőlük, hidd el, learatja, amit lehet belőle. Viszont amin mondasz mi is gondolkozunk. – bólintottam arra az ötletére, hogy el kell kezdeni csodákat tenni, megmutatni, hogy az emberek a saját szemükkel lássák, hogy az istenek közöttük járnak. – De nem egyszerű. Valami olyasmi kell, amit nem tudnak tudománnyal megmagyarázni, és bármilyen esemény történik, arra a modern ember megpróbál mindenképp valami kézzelfogható elméletet alkotni. Az az ötlet, hogy valóban lejöttek az istenek, pont azok, akikre már csak az északi népek által emlékeznek eléggé hátul szerepel a listájukon. Szóval gondosan meg kell tervezni, hogy ne menjen kárba, de agyalunk rajta.
Persze, ha Einarnak volt ötlete, azt is szívesen vettük, legfeljebb majd elvetjük, de ha mindenki bedobta a maga két koronáját a közösbe, abból már csak alakul majd valami.
Azt tudtam, hogy a holló mindent megtett, hogy nyomozzon, végére járjon az Átok ügyének, de ha egyszerű történet lett volna, már réges-régen kibogoztuk volna mi is, megtörtük volna és minden maradt volna a régiben. Nem tudtam, hogy ez volt-e a sorsunkban megírva, hogy nekünk is végünk lesz egyszer, vagy ez valami más volt, de történhetett bármi is a nornák akaratán kívül? Talán nem tehettünk semmit, talán ezért ütközött Einar is falakba. Ezeket a sötét gondolataimat viszont még nem mertem megosztani senkivel, még Mildrivel sem, mert nem akartam megijeszteni, és Odinnal sem, így is elég kétségbeesett volna, és az ő lelkén csak az segíthetett valamennyit, ha érezte, hogy küzdhet valamiért. Meg persze úgyis csak bíztattak volna, hogy ez nem is úgy van, lesz megoldás, csak tartsak ki.
- Tudom. Vagyis el tudom képzelni. – válaszoltam neki nyugodtan, együttérzőn amennyire lehetett. Őt is frusztrálhatta az egész, főleg a tehetetlenség, és azok a bizonyos falak, amiknek nekirepülhetett újra és újra. Ám ő a Mindenek Atyjának gondolataiból született, nem létezhetett olyan világ, ahol nem küzd.
Néha kicsit rosszul is éreztem magam, hogy mindemellett még egy terhet tettem a nyakába azzal, hogy tudni szerettem volna a leszármazottaimról. Sosem parancsoltam meg neki így egyértelműen, de elég világosan adtam a hollók tudtára, hogy ezzel micsoda boldogságot okoznának nekem, és már az idők kezdete óta azon voltak, hogy a kedvemre tegyenek. Tudtam, hogy meg fogják csinálni, csak azért, hogy beszámolhassanak a sikereikről és örömet okozzanak nekem. Még most, ezekben a sötét időkben is hozták a híreket, hogy ismét találtak valakit… Meg kellett volna mondanom Einarnak, hogy most koncentráljon csak az Átok kérdésére, minden mást hagyjon, ne aprózza el magát, de… egyszerűen nem ment. Annyira vágytam arra csöppnyi fényre, arra a kis szeretetre, a tudatra, hogy a családom bővül a vérünk tovább él, és nem tudtam erre nem lelkesedéssel és túláradó szeretettel reagálni. Ez volt az ami még életben tartott, hogy ne adjam fel.
Közben felálltam és nekiálltam elővenni a leveshez kellő zöldségeket, és egy nagy szelet lazacot. A tejszínt majd később.
- Nos, ha bizonyítottan ők ketten csinálnának egy Pomei-t meghaladó katasztrófát, amit az ember tudósok nem tudnának másra fogni, mint szupererővel rendelkező emberekre, az lehet, hogy a mi malmunkra hajtaná a vizet. Csak hírdessék, hogy félistenek és kik a szüleik, lehet hogy elkezdődne a hit-probléma megoldása is. – viccnek hangozhatott, de igazából ez is egy lehetőség volt. Ha nem is maguk az istenek jártak a földön, hanem az utódaik, akkor az emberek talán olyan… istenesebbnek képzeltek volna el minket, ami talán még jobb is volt, mint ha mi magunk mutatkoztunk volna be. Láttuk a moziban, hogy Thorhoz se kezdtek el imádkozni, amikor csatlakozott a Bosszúállókhoz.
Elővettem egy kondért is, meg két kést és vágódeszkát.
- Ha szeretnéd segíthetsz zöldséget pucolni meg aprítani. Meg kóstolni, nem vagyok benne túl gyakorlott még. De előbb edd meg nyugodtan a szendvicsed.
Miközben elkezdtem krumplit pucolni felnevettem a holló kijelentésére. Csomagtartóban leszállítani az unokámat, még az lett volna igazán mókás. És talán előidézhettük volna vele azt a bizonyos hitébresztő katasztrófát… Meggondolandó volt, de a család az első.
- Előbb kérd meg szép szóval, és ha nem megy, akkor jöhet a csomagtartó. Lehet, hogy nem is lesz ránk kíváncsi… Csak azt nem értem, hogy a fiaim miért nem szólnak az ilyesmiről. Most, hogy itt vagyunk, viselkedhetnénk normális családként is, ha nem is maradnak együtt a gyerekek anyjával, azért küldhetnénk nekik ajándékokat, időnként felhívhatnánk őket, ha mind a két szülő nyaralni menne vigyáznék rájuk, ahogy vigyáztunk Thor ikreire is, vagy Forsetire, most nem lenne akadály, hogy nem utaztathatunk félvéreket Asgardba. – csóváltam meg a fejem. Nem véletlenül voltam én a családok istennője is. - Mindenesetre köszönöm Einar. Mindent. Ezek a hírek segítenek, hogy tartsak ki az átok ellen, és maradjak még önmagam, amennyire lehetséges. Én tudok segíteni neked abban, hogy kevesebb teher nyomja a vállad? – kérdeztem. Ez talán nem volt megszokott közöttünk, de itt Midgardon elmosódtak a rang-béli határok, a problémáink pedig közelebb hoznak egymáshoz minden istent.

Anonymous

Vendég —
- Hát ha belegondolsz a muszlimok fanatizmusa, és heve valamennyire párhuzamba vonható a szép viking korok vérgőzös napjaival. Lehet Odint Allahnak kéne keresztelni, annyi hittel ami azoknak van afelé a megváltó, szüzek vérében fürdő képmás felé feltöltődne a vénember, mint valami sugárzó atomreaktor. - elképzeli, ahogy a férfi világít, mint a reflektor, és emiatt megereszt egy apró nevetést – A fanatizmust, ha erőt akarsz, sosem szabad alábecsülni, még ha az intelligenciájuk nem közelíti meg egy sült krumpliét se. De ha nagyon nagy durranást akartok, Odin menjen ki a vízen járni, vizet borrá változtatni ilyesmi, Jézusnak is bejött, nem kell indig újítani. - von vállat változatlan jókedvvel - Esetleg több megmagyarázhatatlan dolgot csinálni, amit Thor is tett hónapokkal ezelőtt, olyan december környékén, hogy a hó ellenére úgy zuhogott az eső és villámlott, mintha  hurrikán jönne Oslo közepén. Gondolom imádtak az emberek a jégpáncélon korcsolyázni mindenfelé. - s bár nem tartózkodott itthon, tele voltak a hírek vele, így értesült róla. - Maradok, ameddig csak szükséges. - vált ő is komolyra, és higgadtan jelenti ezt ki, hisz az emberi munkája, vagy akár a saját késztetései sem lesznek soha fontosabbak, mint Odin és Frigg. S most, hogy Mildri is ide köti, így a szívének sem kell ketté szakadnia a választása végett. Elég neki jelenleg az, hogy a társa hanyatlik, és egyszerűen képtelen információra lelni. Ő! A kém! Aki világokon átívelve tökéletesítette a tudását, és akitől minden csendes információ gyűjtés származik! - Megteszem amit tudok, de olyan falakba ütközöm, amikbe eddig soha sem. - mondaná, hogy ez megijeszti, de elkomoruló tekintete, és hangtónusa talán kimondott szavak nélkül is érthetően fejezi ki, mi zajlik most benne. Nem vár vigasztalást, az Istennőnek nem az a dolga, hogy a lelkét ápolja, és tipikus pasiként nem is igazán tud hogyan megnyílni valakinek. Talán Muninnak igen, de ilyen kényes helyzetben, mikor a másik hollónak is elég sok minden kavarog a fejében nem lenne illő. És ha kiadná magából sem lenne könnyebb, mert a tényeken nem változtatna. Ő azon kivételezett helyzetben van, hogy a hit hanyatlásával az ő feladata, s ereje nem lett kisebb. Hisz az átváltozáson kívül semmiféle különös mágia nem keringett a lényében soha, nem tett csodát, nem rengetett hegyeket, nem varázsolt rúnákkal. S mégis az istenek hanyatlásával ha fizikailag nem is, lelkileg néha sokkal fáradtabbnak érzi magát, holott kortalan entitásként nem szabadna ilyesmit tapasztaljon. Öregedés....nem testi, nem egészségi, mégis valahol annak lehet nevezni. De az ilyen pillanatok tölteni tudják a lelkét,amikor Mindenek atyját, vagy Anyját boldognak látja. S Frigg korok óta akkor a legboldogabb, ha a fiairól, és az unokáiról tud. Einarnak sosem volt utódja, így azt az érzést sem élte át soha, milyen a Ragnarökök alatt újra és újra elveszíteni őket. Elégvolt hogy látta, és nem csak Friggen, bármennyire is nagy kujon a félszemű, érzelmei neki s vannak a gyermekei irányába. Nem hiába hát, hogy Munin ellenérzéseivel szemben amikkel mindig is viszonyult a félistenekhez, Hugin ameddig tudja figyeli, életben tartja és ha az előtte ülő aranyhajú szépség is úgy akarja a családjához tereli őket. Voltak kudarcai, királyoktól kezdve művészekig. Nehezen fogadja el, hogy nemmindenkit tarthat puszta árnyékként életben, emiatt is ügyel annyira Hakonra, holott a növendék istenről jobb ha Frigg soha éltében nem szerez tudomást. Ráér szembesülni vele majd a következő Ragnarök során, amikor a fiú is csatlakozik hozzájuk az újjászületésben.
- Ez esetben meg fogom keresni, és megnézem mit tud, ha tud egyáltalán. - biccent, érthető a nő arcára kiülő aggodalom. - Ha tud róla értesítelek, hogy találkozóra hívhasd, ha nem....na akkor nem tudom mennyi ideig lehet titkolni, ketten együtt.....hm, nos a Pompeii katasztrófa apró arculattervezésnek tűnik néha. - még ha nem is olyan feltűnő, mint az a kitörés, nyomot hagy. Pusztítást. De Tyr lányáról az lenne furcsa, hogyha békésen virágokat szedne a mezőn, bárány lelkével várva, mikor kopogtatnak a lelkéért.
- Evepf? - teli szájjal fordul a közeledő nőre, szemei éhségtől csillognak, a leves ígérete nagyon is csábítón hangzik a két megszottyadt, vérszegény szendvicshez képet aminek az egyik felét már hörcsögként a szájába is tömte. De hát miért várunk kulturált evést egy hollótól? Rág, nagyot nyel, csak az után nyitja ki a csőrét újra. - Segíthetek valamiben előkészülni? - burkolt kérdés arra vonatkozóan, hogy maradhat e segédkezni az elfogyasztásában is. Hosszú ember élete során a szabad tűzön készült ételeken kívül nem sok mindent tanult meg csinálni, és amit igen azt sem olyan élvezettel teszi, mint a kint töltött fagyos éjjeleken a régmúltban. Amit levadászhat maga, azt jó elkészíteni, a bolti hideg, megkocsonyásodott húsokat holt unalom. - Ha azon múlik, csomagtartóban is leszállítom, de ezt tudod. - vigyorog, és szájába véve az utolsó szendvicset gyorsan ken még kettőt, majd nekiáll elpakolni, alkarral tömve beljebb a falatot, csak ne essen le a földre.
Frigg & Hugin
"A félelem holló, s bár nem látod világosan, mire les, bizonyos, hogy van valahol holttest."
Anonymous

Vendég —

Hugin & Frigg

Felkacagtam Einar ötletére, hogy leborotválná Odin haját álmában, hogy keleti mesternek nézzen ki. Nem állt neki rosszul, amikor kopasz volt, csak szakállal, de azért jobban kedveltem, amikor volt haja is. Tudtam, hogy a holló csak viccelt, próbált jó kedvre deríteni, és bevált. Mindig is kedveltem Hugin fanyar humorát, de a tettrekészségét is, a hűségét pedig értékeltem, és igyekeztem szeretettel jutalmazni, amennyire tőlem telt. Mivel most is itt ült mellettem, ebben talán nem vallottam kudarcot.
- Egyelőre nem tudom, még tanulmányoznom kell őket és a szertartásaikat. Sajnos a buddhizmus biztos, hogy nem jó, a shintoban látok fantáziát, de az is kihalóban van, a muszlimok még rosszabbak, mint a keresztények, a hinduk pedig még adnak némi reményt, de már közöttük is kevesen vannak, akiknek valódi hitük van, és nem csak a megszokás miatt végzik az őseik szertartásait. Valami csoda kéne. Úgy értem valami erőfitogtatás, amit tényleg csak az istenek jelenlétével lehetne magyarázni, és az emberek agyafúrt tudósaik sem tudnak rá magyarázatot adni. Viszont. – néztem komolyan Einarra az okfejtés végén. - Rád most itt van szükség, jobban, mint bármikor. Mert minden amin gondolkozok semmit nem ér, ameddig nem oldjuk meg ezt a kis… problémát, és ebben te lehetsz Odin legnagyobb segítségére.
Mindenek Atyjának információ kellett, mert addig a sötétben tapogatózott. Ez volt a legnehezebb része, ha már megtalálta az átok forrását, onnantól már könnyebb volt kitalálni, mit kezdjen vele. Ráadásul Einarban megbíztunk, feltétel nélkül, ezt a hollónak is tudnia kellett. Jobban bíztunk benne és Munninban, mint a többi istenben, és nem csak azért, mert ők voltak Odin gondolata és emlékezete, hanem mert számtalanszor bebizonyították, hogy a végletekig hűségesek voltak, mindamellett pedig elég találékonyak is. Az életemet is rájuk bíztam volna… és tulajdonképpen most is épp azt tettem.
Sőt nem csak a magam életét bíztam rá, hanem a leszármazottaimét is, és ez talán még nagyobb dolog volt. Mióta anya lettem a gyermekeim boldogsága és biztonsága lett a legfontosabb, közvetve pedig így az unokáimé is. Szomorú voltam, hogy közelebbről csak Forsetit ismertem, Baldr fiát, a többi fiamnak pedig azt hittem nem is olyan rég, hogy nem születtek gyermekei az elmúlt évezredekben, még félvérek sem. Thornak voltak fiai, kedveltem is őket, ahogyan meglepő módon megkedveltem a mostoha fiamat is – legalábbis ezt az egyet – de azért mégsem volt ugyanaz, mint a saját vérem. Akik közvetlenül tőlem származtak, azokban éreztem valami mágikusat, valami többet.
Amikor Einar kimondta Aegir nevét, megkönnyebbültem, mintha csak egy súlyt vettek volna le a mellkasomról. Nem Odin egyik fia volt, nem közeli rokon, nem kellett megküzdenem egyszerre az örömmel és a bánattal. Elég volt csak… örülnöm. Aegir ráadásul egy olyan istenség volt, aki nem volt a családunk tagja. Sosem titkoltam, hogy örültem volna, ha legalább az egyik fiam nőül veszi Aegir és Rán egyik lányát, de kényszeríteni nem akartam őket maguktól pedig… valamiért nem történt meg. Így ha Aegirnek volt egy fia – az egyetlen fia tudtommal – Tyrnek pedig egy lánya, akkor a két család végül egyesülhetett. Viszont, ha a fiú félvér volt… Amikor belegondoltam ebbe kiment az arcomból minden vér, pont akkor, amikor Einar is felvetette azt az egyetlen, aprócska problémát, hogy nem mindenki úgy állt a férje csapodárságához és fattyaihoz, mint én.
- Ki kell derítened, hogy tudja-e, és ha igen, mit tervez. Alapvetően nem érdekelne Aegir félvér gyermeke, de ha az én unokám őt választotta társául, akkor nem csak az életét, de a szívét is meg kell védenünk. Ha kell beszélek Ránnal. Talán még jelent valamit, hogy én vagyok Asgad királynője, de ha ez nem segít, nálam jobban kevesen érthetik meg, hogy mit érezhet emiatt.
Legalábbis meg kellett próbálnom. A viharok istennője tudott kegyetlen lenni, főleg ha úgy érezte nem tisztelték, és ez az új kor is bizonyára frusztrálhatta, nem csak az, hogy a férje hűtlen volt hozzá, és abból még gyermek is fogant. Ó, mennyire, de mennyire megértettem ezt! Amikor Odin hazahozta Thort, eszembe jutott, hogy ledobom Asgard legmagasabb hegyéről. Azután viszont rájöttem, hogy nem a gyermek tehetett róla. Ő nem kérte, hogy megszülessen, de ha már megtörtént, akkor neki is szerepe kellett legyen a világ sorsának alakulásában. Ha erről meg tudtam győzni Ránt is, akkor talán megmenthettem Aegir fiát Aviva számára. Már ha kellett. De mint mindenhez, előbb ehhez is információra volt szükségem.
Néztem, ahogyan a holló a hűtőnél garázdálkodott. Nekem eszembe se jutott, hogy máshova tettem a halkonzervet, mint szoktam, de ettől elszorult a torkon.
- Nem köszönöm, mindjárt nekiállok levest főzni. – válaszoltam, és én is felálltam, de mielőtt elkezdtem volna kipakolni a hűtőből megvártam, hogy Einar végezzen a szendvics készítéssel, hogy ne legyünk egymás útjában.
- Inkább, ha tudsz vele beszélni, mondd meg Avivának az igazat. Mármint, egy istennő tényleg látni akarja, de tartok tőle, hogy egy parancsra daccal válaszolna, lehet hamarabb célt érsz, ha azt mondod, hogy a nagyanyja szeretné megismerni. Fuhh, de furcsa ezt így kimondani.
Nagymama. Ha a tükörbe néztem, nem egy nagymamát láttam, hiszen külsőre még mindig legfeljebb harmincnak néztem ki, vagy még kevesebbnek. Ám a lelkem vén volt, akár dédunokáim is lehettek volna, vagy olyan távoli leszármazottaim, akiknek már nevük sem volt. De ők vagy nem léteztek, vagy nem tudtam róluk.

Anonymous

Vendég —
A keményebb pillantás elég neki, hogy észlelje, olyan téma ez, ami inkább teher most, mint megoldandó rejtély. Frigg mindig is udvarias, és néha már túlságosan anyáskodó viselkedésű volt, pláne az első fia születése óta. Ez cseppet sem negatívum, inkább egy olyasfajta erény, amit Einar, vagy legyen az bármily egyed aki a lába közt lógó micsodával született sosem fog tudni elsajátítani. Ezzel az erénnyel együtt jár a türelem, és az a végtelenül hasznos képesség, hogy a főnökösködő hímegyed hülyeségét csak  engedd el, és egy csendes mosollyal nyugtázd, és fejben készítsd az elsősegélyládát, vagy az „én megmondtam” nevezetű kártyát, amit vagy verbálisan vagy nonverbális jelek finomra hangolt sorával juttasd érvényre. Frigg ez esetben az egyszerű türelmet tanúsítja, mert pontosan tudja, hogy ha ordibálna és a pimasz holló fejéhez vágna valamit, akkor is feltenné ugyanezen kérdések tömkelegét, csak közben jeget szorítana a homlokához, hogy ne dagadjon a kétszeresére.
- És van ötleted, hogyan? Esetleg költözzünk oda, alapítsunk egy szektát? Odin amolyan shinto Szecska mesternek már elmenne, csak le kéne tolni a haját, de az álmában megoldható, csak kell pár mézsör.... - tűnődik hagosan, bár cseppet sem komolyan, ezt szemtelenül csillogó szeme el is árulja. - Viccet félretéve ha ötleted lenne, amit esetleg meg kéne nézni arrafelé, csak szólj, és utazom is. - komolyodik meg, mutatva, akár hogyan is tud az ügy szolgálatába állni, segít. Nem csak az istennő miatt, de már Mildri miatt is egyre sürgetőbb a dolog. Részben önzésből is feszegette ennyire a témát, de ezt bevallani most még nem fogja. A vele szemben ülő nem hozta fel témának, Munint, bármennyire is került szóba az Átok, így nem ő akar lenni, aki elárulja a másik hollót. Ha szeretné, majd maga elmondja Odinnak és Friggnek. Bár Einar sejti, nem fogja, amíg nem lesz olyan az állapota, hogy már muszáj. A fene nagy büszkeség, és amúgy sem száz százalékig biztosak benne, a nagyobbik rossz az lenne, ha nem Muninon lenne az Átok, hanem Odinon, csak a hollón előbb kiütközik, mert bár töredékére csappant Mindenek atyjának ereje is, a két madáré annál is gyengébb. Persze ez az ötlet is csak Huginban merült fel, agya így igyekszik kapálózni a lesújtó tények ellen.
Csak biccentéssel válaszol a szavakra, amik elhagyják az Istennő ajkait, mert ha önmagát becsapni igyekszik, abban se tettestársa, se a Tücsök Tiamérja nem szeretne lenni. Nem mintha nem tenné meg, ha úgy akarná, de sejti belül Frigg maga is tudja, hogy ez csak közhelyes szócséplés volt. Aztán persze ott van a megmásíthatatlan tény, hogy ezt a kapcsolatot nem egy kotnyeles holló fogja helyrerakni, így csak mint egy gyerek, végignézi a szülők hullámvölgyeit,remélve ez az emelkedő traktus most tartósabb lesz. Bármennyire igyekszik elhatárolni magát érzelmileg, most, Mildri problémáját tekintve egyre csak az zakatol az agyában, hogy mi lesz ha ők is efelé indulnak el? Ha Munin kezdi elfelejteni, ami kettejük közt van? De nem, ezen most nincs itt az ideje agyalni, ideje elhessegetni a felhőket.
- Aegiré. - nyugtatja meg a nőt, mert látja szinte maga előtt, ahogy fejben már köti össze az Isteneket, ki kivel lehet rokon. Ami jogos félelem, tekintve Odin a férje, de kellemes meglepetés, hogy pont két ennyire ellentétes oldal leszármazottja talál egymásra. - Azt mondjuk nem tudom meddig fog így élni, ha esetleg Rán rájön a dologra...mert nem tudom rájött e már....  - tűnődik el hangosan, de tekintve, hogy Aviva bele van habarodva a férfiba, ez még lehet jelentős galiba. Mert mindenki tudja, hogy Rán nem olyan méltóságteljes Istennő,mint Asgard királynője, hogy emelt fővel hagyja élni azokat is akik nem tőle származnak, nem, Rán lemészárol mindenkit a picsába. Einar néha Mildrit is ehhez a hévhez tudná hasonlítani, de míg az ikerhollóban ezt imádja, addig az Istennőben ez mérhetetlenül taszítja. Bár ő Hélt sem kedveli túlzottan, talán azért ez a viszolygás, mert mindkettejüknek van egy-egy haláli birodalma, ahol élőholtakkal báboznak unalmukban.
- Persze, utánanézek merre jár, és ha szeretnéd felvetem neki, drámaian, hogy egy Istennő látni óhajtjaaaa. - már a konyha felé sétálva veti ezt oda, háta fordulva vidor mosollyal az arcán, drámaian elmélyítve a hangját, és mind Drakula, vetődve be a sötét helyiségbe a mondat végével. Kattan a villany, tépődik a hűtőajtó, és már csak az éhes madár motozása hallatszik, aki szégyentelenül fosztja ki a hűtőt, és az éléskamrát. - Elfogyott a halkonz...ó megvan, máshova került. - kérdő mondatból kijelentőbe csúszik a hangja, majd hallgat el. - Te is kérsz egy tonhalas szedvicset? Esetleg egy mogyoróvajas lekvárosat? - ajánlja fel nagylelkűen.
Frigg & Hugin
Anonymous

Vendég —

Hugin & Frigg

Nem akartam, hogy minden az Átokról szóljon. Mivel szerintem már mindenki tudta, hogy én is érintett voltam, minden pillantás és minden érdeklődés mögött az aggodalmat láttam, az óvatos méricskélést, amivel próbálták eldönteni, mennyire voltam még eszemnél. Jobban, mint Tyr, ezt mindenki látta, de csak én tudtam, hogy kevésbé, mint a többiek. Ám az átok kérdése és az, hogy fogytán volt az erőnk az én fejemben ketté vált. Az, hogy az emberek elfelejtettek minket, és ettől csökkent a világra a befolyásunk egy sajnos természetes folyamat volt, mondhatni a saját hibánk, az átok viszont gonosz teremtmények még gonoszabb machinációja, hogy eltöröljenek minket a föld színéről. Próbáltam nem rosszallóan nézni Einarra, amiért ő is erről faggatott, és azt hitte, bármit tettem, azzal az Átok megállítására törekedtem. Persze, érdeket, én is meg akartam szüntetni a családunk érdekében, és a világ érdekében is, de nem tudtam, mit tehettem volna.
- Nem. Most a másik problémával igyekszem foglalkozni, hogy hogyan tudnánk erőt gyűjteni, visszakapni az isteni hatalmunkat, vagy legalábbis növelni. Már csak morzsái vannak meg annak, amik egykor voltunk, az Átoktól függetlenül is. Talán ha eléggé megerősödünk, megtörni is könnyebb lesz. De egyébként nem találtam semmi hasonlót. Ez valami új dolog. – sóhajtottam fel, majd becsuktam a könyvet és arrébb tettem. - Ez így igaz, sok dolog szivárgott át a kultúrába, és az újpogány vallások is terjedőben vannak, ez ad némi reményt, hogy jó a tendencia… Ám a hívek nagy számban keleten vannak, sok helyen nem is értik, hogyan lehet valaki ateista. Ez pedig nagyon gazdag errőforrás lehet, ha tudjuk, hogyan használhatnánk ki. A szuperhősökről meg kérlek ne is beszéljünk. – forgattam meg a szemem. Örülnöm kellett volna, hogy bent maradtunk a köztudatban, de ha az emberek mesehősöknek, vagy szuperhősöknek láttak minket, az a tudatot segítette, ám a hitet pont, hogy rombolta. Nekünk az kellett, hogy áldozzanak nekünk, hogy valóban tőlünk várják a megoldást életük problémáira.
Az viszont jól esett, hogy Einar bíztatni próbált, hogy talán az emberek világa hatott Odinra, és hogy már nem lesz semmi sem ugyanolyan mint régen volt. Talán igaza volt, de a munkám során sok párral találkoztam ahhoz, hogy tudjam, a magánéletben nem sokkal voltak jobbak nálunk, csak az befolyásolta a gondolkodásukat, hogy ők nem éltek örökké. Tény persze, hogy minden ciklussal változtunk, a megélt tapasztalataink formáltak minket, például sokkal kevésbé voltunk vérszomjasak. De nem tudtam elhinni, hogy lesz valaha olyan, hogy Odin nem keres többé szeretőket, vagy hogy nem fog még több fattyút nemzeni.
- Ez kedves tőled. Megpróbálom élvezni, ameddig tart, de nem vagyok benne biztos, hogy képes lenne még megbántani. – ezt persze nem úgy értettem, hogy Odin nem tette volna meg velem, mert dehogynem. Sokkal inkább úgy, hogy igyekeztem elhitetni magammal, hogy már nem érdekelt. Tudtam persze, hogy ez nem volt igaz, mert sajnos még mindig érdekelt, de jobb volt úgy tenni, mint ha nem. Könnyebb. De nem hittem, hogy Einar ezt megérthette. Noha nem értettem a kapcsolatukat Mildrivel egészen pontosan, azt tudtam, hogy ők szabad madarak voltak, aligha kérdezhettem volna meg a férfitól, hogy mikor tervez megállapodni. Szerintem nem lett volna rá képes, ha el is kötelezi magát rövidebb ideig tartott volna nála, mint Odinnál. Ők ilyenek voltak, a Mindenek Atyja így teremtette őket.
Ám minden árnyat túlragyog a hír, amit Einar az unokámról hozott. Aviva. Még ízlelgettem a nevet, de nem tartott sokáig, hogy ismeretlenül is helyet csináljak neki a szívemben. Elmosolyodtam, hogy a hírek szerint az apja lánya volt, ám a másik félistenről szóló hírt nyugtalanítónak találtam.
- Másik félisten? Kié? – nagyon reméltem, hogy nem Odiné. Bár az ilyen szintű rokonházasságokat elnézték az istenek között, az emberek esetében az ilyesmi szörnyű katasztrófákhoz vezetett. Ám ha valaki másé volt, az akár még jól is elsülhetett… de ehhez sokkal több információra volt szükségem.
- Tyrt ki fogom faggatni, vagy lehet előbb megpróbálom kiugrasztani a nyulat a bokorból, hátha csak ennyiről van szó… És persze, nyugodtan egyél bármit, megérdemled. – mosolyogtam rá a hollóra. – Attól még, hogy nem egyszerű találkoznom vele, utána tudnál járni, mit kell tennem azért, hogy ez mégis megvalósulhasson? Tyrrel, vagy nélküle. Nem sok unokám van, talán tudom segíteni az életét.

Anonymous

Vendég —
Kevés dolog van, ami kevésbé izgatta volna valaha is, mint az etikett, s amíg csak madáralakban létezett Asgadban, nem is kellett ilyesmikkel törődnie. Csak figyelnie, de szerves aktív része akkoriban még csak annyira volt, hogy ő szállította az információt az istenek közt. Beszéd nélkül értették, Odinnal is mindenféle verbális kommunikáció nélkül tudatott mindent. Néha hiányzik neki azon idők egyszerűsége, amikor ténylegesen csak egy árnyék volt, egy villanás a sötétben, egy otthagyott toll, egy hangos károgás a szélben, amit Hraesvelgr keltett. Aztán az emberek közt belepottyant a tényleges etikett szörnyű, és évszázadok során egyre művibbé és bonyolultabbá váló rendszerébe. De aki ennyi ideig él, annak legalább annyi előnye van a ma aktívan űzőkkel szemben, hogy beleivódott a csontjaiba, ezzel nőtt fel, látta, hogy alakul. Ösztönszerűen alkalmazza, mindezek ellenére Friggel és Odinnal szemben akkor is van egy kicsit pimaszabb hangnem, amit megüt, és egy kicsit pofátlanabb hozzáállás. Való igaz lehet, hogy az állati énjükből elég sok mindent hordoznak. Fenrir forrófejűbb, állatiasabb, kegyetlenebb, bármennyire is öltötte magára a szőrös pofájú emberbőrt, és igyekszik báránynak tűnni, akkor is farkas marad. Sköll és Hati nemkülönben, ahogy Einar tudja, ők tényleg kiélik minden ragadozó ösztönüket, amiket csak ki lehet ebben a világban. Mildri és ő? Nekik kell a szabadság, a szárnyalás, az izgalom, és a pimasz pofátlanság is. Neki különösen. Ragnar sem tudja leküzdeni a mivoltát, Jörmüngandrről nem is beszélve...aki fehér gallérba bújtatott fizimiskában szorongatja a bürokrácia adta hatalmával azokat, akik alá tartoznak. Nem is tudna példát mondani, melyik isteni lény ne találta volna meg igazán magát itt Midgardban. Az emberi gyarlóság, önzőség és hatalomra vágyás mindenkinek szinte két kézzel dobálja a lehetőségeket, amiket ki lehet aknázni.
- Igen ha jól tudom nekik szinte mindenhez van egy istenük, egy szellemük egy akármilyük. Durván babonás és merev egy kultúra. - nem elítélés cseng a szavaiban, csupán tények. A nyugati világot Hugin mindig is jobban szerette, habár a keleti kultúrákban is nagyon sok szép, és becsülendő dolog van, épp emiatt nem ítélkezik. - Úgy gondolod, hogy ha a hitet felkorbácsolnánk az emberekben, akkor az Átok is lassulna? - ahogy kiejti a kérdést, el is gondolkodik a lehetőségén, és azon, vajon ez ténylegesen hatással lehetne-e az átokra. De ha van kor, amikor ezt érdemes lenne megragadni, akkor ez a mostani század. A műsorok miatt egyre felkapottabb a skandináv kultúra, egyre több Mjölnirt, lát a nyakakban lógni, egyre több a rúna tetoválás, és felkapottabb lett a wicca, pagan boszorkányhagyományok felelevenítése is. Persze sok a félreértelmezett szimbólum, mint a „viking iránytű” azaz a Vegvisír ami ugye nem is abból a korból származik, és köze nincs a vikingekhez. - Mert a mostani kultúrába egészen sok skandináv elem szivárog be. Nem feltétlen kell annyira messzire menni erőforrásokért, talán... - veti fel,hátha ez még nem jutott a nő eszébe, bár értelmes, és igen művelt, így ezt már lehetel is vetette. - Vagy azt nézed, más kultúrákban említenek-e ilyen Átkot? - nem mintha ezt nem vizsgálták volna meg már sokan, akik ezzel foglalkoznak, köztük jómaga is, ám a dupla,tripla ellenőrzést sosem tartotta Lokitól valónak, mert ugyan ők nem emberek, de igaz az a mondás rájuk is, hibázhatnak.
- Ezt még nehéz lenne megjósolni, talán csak a nornák tudják rá a választ, vagy még ők sem.... Én szeretem hinni, hogy a vén kecske is tud tanulni, minden Ragnarök kicsit más, kicsit változtat. Sosem tartózkodott még ennyit idelent. Igazából talán rajtam és Muninon kívül senki. Van aki egyáltalán soha sem. És meglepődnél, hogy ki mindenki mennyi szokást, pótcselekvést, és érzelmet vett fel, mióta itt van. Átoktól függetlenül. - nem szokása felesleges reménybe ringatni senkit, így ezt is tényként közli csupán. Pláne nem tisztje Odin és Frigg dolgaiba beleszólni, de látja amit lát. Ettől Mindenek atyja nem lesz sem szent, sem emberi értelemben vett hűséges. De a figyelme nagy része most Friggé. És teljesen megérti, hogy ezt az előtte ülőnő most élvezi is. Megérdemli. - Szóval lehet, lehet nem. Minden esetre jó titeket újra így látni. - kacsint vidoran, próbálva elhessegetni a sötét felhőket, amik beszélgetésük nyomán itt vannak, és amik még biztosan vissza is fognak térni. De egyelőre sikerül, a témaváltással legalábbis mindenképp.
- Igen, egyről biztosan tudok. - bólint vidám mosollyal, és bátorítón megszorítja az őt fogó kezet. - Azzal lehet még kicsit várnod kell, nem egy egy helyben ülő nebántsvirág. - csitítja  finoman a határozott kijelentést. - A szintén félisten akivel összekeveredett és a munkája amivel felhagyott elég sok izgalmat csempész az életébe. De nem Tyr lánya lenne, ha nem keveredne mindig harcba. - magyaráz tovább, mert tudja, hogy Frigg minden részletet hallani akar, a legjelentéktelenebb kis maszlagot is, ami másnak unalmas szócséplés lenne.-  Igen, az anyja is héber..volt. Sajnálatos módon elhunyt. Bomba.- halkul el a hangja, nem szövi tovább viccbe, hogy mivel az apja nem héber, nehezen örökölhette volna mástól... ennyi tisztelet van benne. - Ő is csak nemrég értesült róla, hogy neked eddig miért nem szólt...azt nem igen tudom, lehet az átok, lehet mert személyesen akarta közölni. - von vállat, nem érzi besúgónak magát, amiért ilyen információkat közöl a királynőjével a másik isten tudta nélkül, hisz nem a vele való beszélgetés során tudta meg ezeket az információkat. Különben rákérdezett volna a férfinél, hogy melyikük mondja el Friggnek és Odinnak, mit szeretne. Ezek olyan dolgok, amikben – hangozzon is bután a frázis – emberséges tudott lenni. - Igazából máris is jutalom, hogy ennyire boldognak látlak. - nevet fel, és magához mérten ritka pillanatok egyike, hogy az istennő szemébe nézve az ő pillantása is valós, szívből jövő jókedvet tükröz. - De ha igazán adni akarsz valamit, akkor engedelmeddel kifosztanám a hűtőt, mert farkas éhes vagyok. - nevet ismét, már csak az ostoba szóviccen, amit Fenrir és az össze másik farkas kárára követ el. -Mit szeretnél még tudni róla? Aminek utána néztem, azt szívesen megosztom veled, de teljesen csontig hatolóan nem végeztem a kutatással.... - vallja be, mert volt valami, ami miatt visszatért. Mildri. És hogy nem hívta vissza....aztán a furcsa viselkedése...és mint kiderült az, hogy mindezt az Átok okozza. Felállva ezek a gondolatok elkomorítják, állkapcsa megfeszül ahogy összeszorítja. Pillanat csupán, majd újra derűsen néz a nőre, de a szemeiben már nem ér el a mélységig az érzelem.
Frigg & Hugin
Anonymous

Vendég —

Hugin & Frigg

Einar meglehetősen… Lelkes volt. A holló ikrek mindig is tele voltak energiával, de nem gondoltam volna, hogy valaha az olvasmányaimról fog kérdezősködni, főleg ha azok más mitológiáról szóltak. Viszont lehet, hogy csak beszélgetést akart kezdeményezni, udvariasan érdeklődött, mielőtt még rátért volna a komolyabb dolgokra, amiért valójában meglátogatott. Mert kellett lennie annak is, ebben biztos voltam. Nem én akartam az lenni, aki valaha is mellőzné az udvarias formulákat, ennyi talán még megmaradt királynői méltóságomból, hogy az etikett és a protokoll fontos volt, keretet adott mindennek, és alkalmat adott kifejezni a tiszteletet, vagy a lázadást, a megfelelő formulák kihagyásával. Kifinomult művészet volt ez, amit a felsőbb körökben a mai napig műveltek, még ha sokak szerint már nem is volt rá szükség.
- Kedves tőled, de a szemem még jó, olvasni tudok. – válaszoltam kuncogva a felvetésére. Nem biztos, hogy a károgó hangon való felolvasás segítette volna a megértést. - Az eddigi olvasmányaim alapján a japánok más aspektusait emelték ki az isteneknek, mint a norvégok, engem Izanami néven hívnak leginkább, viszont Amaterasut teszik meg inkább főistennőnek, aki a leírások alapján viszont Sol. A kínaiak ennél kicsit konkrétabbak, Fuxi és Nüwa egészen illik rám és Odinra. Hogy ez új hobbi lenne… Nem, nem igazán. Inkább csak új erőforrásokat keresek, de sajnos az nem itt lesz.
Már keleten is átvette a régi istenek tiszteletét a Buddhizmus, ami nem áldozott nekünk, nem imádkozott hozzánk. Az a néhány sintó is jobban tisztelte a kisebb szellemeket, egyes hegyek, patakok, vagy mezők lakóit mint minket, ez volt az ami leginkább kiderült abból a könyvből is, amit éppen olvastam. Utolsó mentsvárként Indiába is mehettünk volna, de a hinduk hite valahogy nagyon más volt, mint a norvégoké. Mások voltak a hangsúlyok, nagyon nehéz volt egyezést találni, és még nehezebb learatni a hitükből termelődött energiát. Nehéz volt, de nem lehetetlen, így még ez adhatott némi reményt… Ám ehhez oda kellett volna utaznom, hogy jobban felmérjem a terepet, és ennél most voltak nagyobb gondjaink is. Sürgetőbbek, mint ez a nyomorult Átok. A válaszomból viszont láthatta Einar, hogy most éppen egészen magamnál voltam, már ha éppen erre volt kíváncsi a kérdéseivel. Az olvasás és kutakodás a remény után, hogy még lesz erőnk a következő Ragnarök-re határozottan nem Anja hobbija volt.
Felnevettem arra, hogy őt bizony Odin mindig fárasztja, de hát ez volt a dolga, és annyira nem lehetett rossz Huginnak, ha hűségesen szolgálta a férjemet és a családunkat korok óta. Szerintem elmehetett volna, ha akart. A megjegyzésére félrebillentettem a fejem. Szemtelen madár…
- Valóban élvezhető. Ha a dolgoknak próbálnánk a jó oldalát nézni, akkor ez lenne az, de nem ringatom magam illúziókba. Amikor meggyógyulok úgyis megint minden olyan lesz, mint azelőtt. – próbáltam laza lenni, és úgy hordozni a hangomat, mintha ez tényleg semmiség lenne. Hiszen megszoktam már, hogy magam voltam, a gyerekeim nyújtottak vigaszt ameddig a férjem mások ágyában kereste a boldogságot, vagy hatalmas ostobaságokat csinált, csak mert szórakoztatónak tartotta. Megszoktam, de valójában fájt. Mildrinek elárultam a legmélyebb titkomat, hogy a szívemben azt kívánom, bárcsak ez az állapot örökké tartana, akkor is, ha ennek az az ára, hogy elfelejtem saját magam és megszűnök majd létezni… De ezt Einarnak nem akartam bevallani. Szerettem volna, ha még mindig erősnek lát, rendíthetetlennek, és persze nem mondja el a férjemnek.
Így nem is voltam csalódott, amikor nem tudott az átokkal kapcsolatban jó hírt hozni. Csupán összeráncoltam a szemöldökömet, amikor megemlítette, hogy Fenrir próbál segíteni a fiamon. Tyr már megint vele barátkozott, pedig legutóbb sem sült el jól, és azt végképp nem akartam, hogy újra valami trükk áldozata legyen, aminek a végén leharapják a karját. Tyr túlságosan könnyen bízott meg másokban, túl sokszor hitte, hogy csak azért mert ő egyenes és szilárd jellem, ezért mások is azok lesznek. Mielőtt azonban hangot adhattam volna a nem tetszésemnek, Einar olyan hírrel kecsegtetett, amit megváltoztatott mindent.
A hátam hirtelen kiegyenesedett, és megragadtam a holló kezét. Hatalmas szemekkel néztem a hollóra, annyira, hogy be is könnyezett, de nem voltam benne biztos, hogy a meghatottság miatt vagy mert pislogni sem mertem.
- Azt mondod, hogy Tyrnek… van egy lánya? – a végét már csak suttogni mertem. A fiaim közül hiába Tyr volt a legidősebb, sosem nősült meg. Nem értettem, miért nem, hiszen jóképű volt, erős, karizmatikus, de mintha nem érdeklődött volna egyáltalán az ilyesfajta dolgok iránt. És most kiderült, hogy mégis, noha feleségről nem esett szó. Talán csak egyszer történt meg, de az apjának is nagyon erős a magja, így hát nem csoda, hogy a fiunknak is az. Egy unoka… aki ráadásul Tyr egyetlen lánya. - Meg akarom ismerni. – jelentettem ki határozottan. - Aviva ben-Haim… Ez héber név, ugye? Az anyja is héber? – kérdezhettem volna úgy, hogy zsidó-e, de itt most nem a vallásra gondoltam, hanem a népcsoportra, és egyszer régen így hívták őket. De ha az is volt, nem lett volna gondom vele, csak tudni akartam. Minél többet az első szülött fiam egyetlen gyermekéről, hiába embernőtől volt, hiába volt csak félig istennő, ez nem olyan dolog volt, amin Idunn pár almájával ne tudtam volna változtatni. Nem akartam persze ennyire előre szaladni. - Ezek szerint Tyr tud róla, és nem árulta el nekem? Hogyan tudnálak ezért megjutalmazni téged?

Anonymous

Vendég —
Hogy miért derül fel annyiszor, ahányszor a nő megajándékozza a csodás mosolyával? Biztos csomó pszichológiai maszlagot rá lehetne húzni, mert ha az egészet nézzük, ők négyen jobban belelátnak kettejük kapcsolatába, mint bárki más, beleszámítva a gyerekeiket is. Minden esetre Frigg mindig is a legszebb istennő volt Huginn számára, még ha sokan Freyát és a lányait tartják eme cím nyertesének. Amolyan plátói vonzalom ez a hollóban, amit Mindenek atyjának gondolatai, és érzelmei róttak rá. Ha akarna sem tudna másképp nézni a nőre, de ez soha a büdös életben nem fogja neki megvallani, nem hogy neki, senkinek. Ez olyan dolog, amit sok minden rá ragadó dolog mellett kiválóan megtanult kezelni az évek során. Nem mintha amúgy Munin mellett bárki is megférne a szívében, már ha nőkről van szó.
- Remek! Akkor épp jókor jöttem! Bár a könyvolvasáshoz nem sokat tudok hozzátenni, hacsak nem károgó hangú hangoskönyvként óhajtasz igénybe venni. - pillant a könyvre, amit érkezése miatt Frigg félre rakott. - Újabb hobbi? Ott milyen neveken emlegetnek titeket? - mint mindenki, aki aggódik az istenekért, ő is mindig igyekszik felmérni az épp aktuális állapotukat, persze nem túl tolakodómódszerekkel, bár tisztában van vele, hogy Anja már csak az aktuális végzettsége gyakorlása végett is könnyedén kielemzi, mire fel is érdeklődik ennyire. Nem mintha máskor nem tenné, de olyankor nem ennyire buzgó mócsing, ezt el kell ismernie magának is. És most, hogy Mindrit is elérte az átok, csak még jobban ráfeszült erre a vonalra. Utálja, hogy egyre több emberi negatív érzelem rakódik rá. Ezidáig a féltékenység, a félelem, mind ismeretlen érzelem volt, hiába töltött egybe fésülve évszázadokat a földön kétlábú alakban. Ez a század más, az átok mindenkit megváltoztat, még azokat is, akik nem kapták el.
- Néha? Addig örülj, amíg téged csak NÉHA fáraszt. - élcelődik, de mosolyából, és tekintetéből látni, hogy nem gondolja komolyan. Ő sem vak, és ha az évezredek alatt grafikai ábrát kellene vezetni mikor is törődött ennyire Mindenek atyja a feleségével, messze ez az évszázad közelítené meg azt a bagzó macska szintet, amit még a házasságuk elején éltek meg. Egyes kapcsolatokban tényleg hatásos összekovácsoló erő a probléma, és az adrenalin. - Bár sejtem azért valamennyire csak élvezhető, ha Odin odafigyel rád.... - vonja fel a szemöldökét incselkedőn, nem ő lenne, ha azért nem jegyezné meg, amit észrevett. Mert ugyan a hűségnem képezi Odin szótárának részét, legalábbis nem a szokványos módon, a sárm és a megnyerő szavak igen. Nem hiába sikerült ennyi fattyat és félvért összehoznia. Erőszakkal is ment volna neki nyilván, de a viking kultúra részét legalább ez nem képezi szervesen....pontosabban nem kéne, hogy képezze. De az emberek nem olyanok mint az istenek. Sokkal több az erőszak és a megbocsájtani nemtudás nyers, brutális formája.
Loki meg a hülye szórakozásai.....
- Ami azt illeti jó híreim az átokkal kapcsolatban nincsenek. - vallja meg, visszakanyarodva a témához, ami tudja, hogy a legjobban foglalkoztatja Frigget. - Tyr elég rossz állapotban van, de Fenrir megpróbálja egy karkötővel megállítani a gyors hanyatlást. Hogy mennyire fog sikerülni abba nincs belátásom, még csak készülőben van. - dől hátra, és széttárja a kezeit, amik a karfára esnek tehetetlenül. -  Viszont ami jó hír, hogy Tyrt figyelve sikerült megtudnom, hogy arról az ágról is van legalább egy unokád. - dobja be a második információt, ami reméli kicsit feldobja a nőt. - A neve Aviva Ben-Haim. Tyrnek volt egy afférja körülbelül 30 éve egy nővel, így született a félistennő.

Frigg & Hugin
Anonymous

Vendég —

Hugin & Frigg

Néha nekem is jártak szabadnapok. Szerettem mostanában a munkába temetkezni, de nem lehetett minden nap, kellett idő, hogy kiheverjem a rengeteg problémát, amit a pácienseim a nyakamba öntöttek. Ez volt a dolgom, és szerettem a munkámat, de kellett az idő, hogy regenerálódjak, és utána ismét teljes odafigyeléssel és türelemmel tudjak fordulni ahhoz a rengeteg nőhöz és férfihoz, akik ellátogattak hozzám, mert dolgozni akartak a kapcsolatukon, menteni, ami menthető volt még, vagy, hogy végül beletörődjenek, hogy már nem tudtak segíteni magukon és a válás volt a legjobb, amit önmagukért és a családjukért tehettek. Szerencsére ez utóbbi eset nem volt olyan gyakori, mint sokan gondolták. Akik eljutottak párterápiára, azok a lelkük mélyén együtt akartak maradni, és legtöbbször tényleg csak egy kicsi kellett, egy felismerés, egy emlék, egy pillantás, hogy rálépjenek az útra, ami a boldogság felé vezetett. Ezek a sikerek mindig örömmel töltötték el a lelkemet, de az energiáim nem volt kimeríthetetlenek. Valóban szükségem lett volna arra az európai útra, reméltem, hogy sikerül majd Mildrit is rávennem, hogy tényleg menjünk el, ne hagyjuk ezt az ötletet csak úgy a levegőben, főleg, hogy eredetileg az ő fejéből pattant ki. Még ha viccnek is szánta.
Újra emlékeztetnem kellett magamat rá, hogy ne hívjam Munnint Mildrinek. Nem az volt az igazi neve, csak egy álca volt, amit a halandók kedvéért magára öltött, de előttem nem kellett titkolóznia. Lehunytam a szemem és nekidöntöttem a fejem a kanapé támlájának. Sosem tudtam, hogy ezek a pillanatok az átok támadásai, vagy csak a megszokás vezette őket. Kezemet a könyv lapjain nyugtattam, amit olvastam így a szabadnapomon. Nem románc. Abból láttam eleget az életben, és nem akartam cukormázad fantáziákkal felhigítani a keserű tapasztalatokat. Ez éppen egy japán író különös drámája volt. Mostanában próbáltam tanulmányozni az ázsiai kultúrát, mert az állt tőlem a legtávolabb, de ugyanúgy emberek voltak, ugyanúgy hittek, fontosnak tartottam hát megérteni őket. Merengésemből és a rövid pihenőmből károgás szakított ki. Felderült az arcom, hogy ilyen hamar újra látom Munnint és reménykedtem benne, hogy azért jött, hogy csomagoljak, mert megyünk Párizsba. Ám amikor berepült a nappaliba, már láttam, hogy most Hugin tisztelt meg a látogatásával. Nem tudtam volna megmondani, hogy mi alapján különböztettem meg kettejüket, de valahogy a századok alatt megtanultam melyikük melyik. Huginnak talán valamivel robosztusabb volt a testalkata még madár formában is. Biccentettem a meghajlására, az arcomra mosolyt csalt, ahogy egy játékos szaltóval alakot váltott, és emberi alakban nézett rám. Az ő ajkán is vigyor játszott, a szeme is játékos volt, ahogy mindig. Kedveltem az ő társaságát is, mert kifejezetten szórakoztató személyiség volt, és egyáltalán nem vettem zokon, hogy azért meghúzta velem szemben a saját határait, és egyértelmű volt, hogy első sorban a férjemhez volt hűséges. Nem bántam, ennek így kellett lennie, ez nem jelentette azt, hogy Odin asszonyát nem szolgálta, ameddig persze a férj és feleség érdekei nem ütköztek. Mióta párterapeutaként dolgoztam észrevettem, hogy sok kamaszgyerek is hasonlóan viselkedett, amikor a szülei nem jöttek ki egymással.
- Mindig. – válaszoltam a kérdésére mosolyogva. Bár hirtelen nem tudtam volna neki feladatot adni, arra gondoltam, hogy később főznék levest, amiben segíthetne. Ez egy újabb furcsaság volt, ami talán szintén az átok hatása volt. Frigg soha életében nem főzött, de Anja szeretett sütni, és mostanában megpróbálkozott a levesekkel is. Ez ellen viszont nem akartam küzdeni. Nem tudtam megállítani az átkot, így próbáltam a lehető legkevesebb szenvedést okozni saját magamnak, és megadni, amire vágytam akkor is, hogyha tudtam, hogy mi volt mögötte. Legfeljebb többet ismételgetem majd magamnak a tükör előtt, hogy ki is voltam valójában, és szerzek még fényképeket a fiaimról, hogy minden helyiségben legyen egy róluk szem előtt. Ők voltak azok, akik miatt még kitartottam, akik miatt nem veszíthetem el önmagamat. Csakis ők. Különben talán üdvözöltem volna, hogy új életet kezdhetek tiszta lappal, Anjaként az emberek között hátrahagyva a rengeteg fájdalmas emléket, még ha voltak közöttük szépek is. De a fiaim… Őket soha nem hagytam volna hátra. Soha. Még ha Odint talán igen.
- Tudod, hogy soha nem lettem volna képes őt korlátozni. Ez nem változott. – válaszoltam a hollónak. - És ameddig mászkál, ahogy te mondtad, addig sem felettem aggodalmaskodik, néha rettenetesen fárasztó.
Igazából örültem Odin figyelmének. Nem is tudom, mikor volt velem utoljára annyira előzékeny, annyira kedves és figyelmes, mióta én is megkaptam ezt a különös átkot. Persze folyton aggódott, folyton kérdezett, folyton kíváncsi volt, mire emlékeztem és mire nem, de ugyanakkor meg… mintha a régi tűz újra éledezni kezdett volna a parázsból, ami egy marék hamu alatt igazából sosem aludt ki.
- De én is régen láttalak, Hugin. Vagy most jobban kedveled az Einart? Mesélj, mi szél hozott? Megint találtál valakit? – a hangomban remény csendült. Őt kértem meg, hogy kutassa fel a leszármazottaimat, hogy legalább tudjak róluk. A fiaim nem számoltak be minden afférjukról – ebben az apjukra ütöttek – és sokszor nem is tudták, hogyha gyermekük született, akár isten, akár félvér. Ám én tudni akartam róluk, meg akartam ismerni őket, amennyire csak lehetett, vagy ha ezt nem tehettem, istennői erőm maradékát arra fordítottam, hogy az ő életük szerencsés és lehetőleg boldog legyen. Hogy legalább valamennyire megvédjem őket, ameddig még képes voltam rá.
Anonymous

Vendég —
Hangulata nem éppen rózsás, Fenrirrel – aki valójában már Bjorn-  való beszélgetése után még vagy egy hetet töltött azzal, hogy még több információt gyűjtsön, amit csak ebben a városban sikerül, de nem sok sikerélményben volt része. Évtizedek óta nem volt ennyire kevés információ a kezében, és ez bosszantja. Ahogy az is, hogy sejtései szerint Munint is megfertőzte az átok. De még mielőtt bármit is tényként kezelne ezzel kapcsolatban, attól igyekszik majd ezt megkérdezni, aki Odinon kívül a legtöbb időt tölti mostanában a testvérével. Frigg, vagyis Anja. Mára épp olyan kötelék fűzi, mint Mindenek atyjához, de ez régen egyáltalán nem így volt, kellettek a leélt évszázadok ahhoz, hogy köztük is feszüljön az a bizonyos szál, ami miatt épp olyan figyelemre és ha úgy hozza szükség védelemre számíthat Einartól, mint a Nagyfőnök. De a bizalom nem mély, törékeny még köztük, mint a frissen befagyott fjordok. Habár Einarnak nem sok titkolni valója van sem Frigg sem Odin elől, ha saját magáról van szó...ám ha egymásról... A lányregények csak olcsó majmolásai azoknak a drámáknak, amik a királyi kapcsolatban vannak, s mint amolyan háziállatok, a farkas testvérek, és a holló ikrek is nyers megtapasztalói ezeknek a viszályoknak. Minden tisztelete Friggé, hogy ennyi mindent eltűr, olyan egyenes derékkal, amire kevesen lennének képesek. Talán ez az acélozott kitartás, vakmerőség és hű odaadás az, ami végett végül Hugin megkedvelte az istennőt. És amiért odaadással és alázattal segít neki nyomon követni a gyermekeit, és az unokáit a világban. Néha ugyan bébicsősznek érzi magát,de egy-egy esetben ezt egyáltalán nem bánja. És látni az anyai örömöt Frigg arcán amikor mesél neki...azért megéri. Még akkor is, ha nem mond el neki mindent. Pláne nemmindenkiről. Odin fattyairól esze ágában sincs beszámolni, és hálás, hogy valamiért eddig a nő nem is kérdezte soha, habár indoka és joga lenne rá. Kedveli, őszintén, de hűsége első sorban a szakállas félszeműé.
Könnyed mozdulattal reppen be a nyitva felejtett ablakon, és hogy önvédelemből fel ne szúrják a falra, mint egy tollaslabdát, hangos károgással siklik a nappali felé, ahonnan az Istennő illata érződik, és ahonnan a neszezést hallja. Az egyik fotel támláján landol, teátrális, cseppet sem madárhoz való mozdulattal hajol meg, és szaltózik a fotelbe, mire feneke az ülő részhez ér, már emberi alakban igazítja meg a pólót, amit visel.
- Elkél esetleg egy pár segítő szárny? - pillant játékos mosollyal a kortalanul gyönyörű nőre. Lesz még elég komor dolog, amiről szófog esni, nem kezdi tehát formális üdvözlésekkel, nem akarja erre alapozni a viszont látás első perceit. Tudja, hogy Mindenek atyja nincs itthon, ezért is most érkezett, jobb néhány dolgot kettesben megosztani, hisz Friggnek is vannak titkai, amikre Einar vigyáz. Ha igazán komikusan akarná felfogni ezt a helyzetet, simán dicsekedhetne vele, hogy a manapság kiképzett kémek, és ügynökök babacipőben járnak hozzá képest. Bár a legendák nem mindig alaptalanok, hogy Munin és ő ott volt, amikor először elkezdtek egymásután kutakodni az emberek... Kémprogramok, KGB, NSA, NIS, valahonnan mégis csak szedte az alapokat. - Bár majd' egy éve nem láttalak, de a szépséged mit sem csorbult ez idő alatt...bezzeg Odiné....mázlija, hogy divatba jött a szakáll, emiatt lehet most DILF és nem Mikulás. Néha úgy érzem, túl kegyes vagy hozzá, hogy így engeded mászkálni...vagy épp túl kegyetlen? - nem ritka tőle, hogy szabadon élcelődik Mindenek atyján, amennyi őrület szorult belé, nem kell csodálkozni, hogy a háziállataira is ragad némi téboly. Még ha Isteni lényekről is van szó, nem holmi közönséges kalitkában tartott papagájról – legalábbis Einar és Mildri esetében. Freki és Geri nevében már nem merne ennyire vakmerő következtetéseket levonni. - Hogy vagy? Kissé fáradtnak tűnsz. - komolyodik el, és fürkésző pillantással pásztázza a másik arcát. Aggasztja, hogy Anja is elkapta a kórt, és mivel jó ideje nem látta, nem tudja, mennyire hatalmasodott el rajta mostanra.
Frigg & Hugin

Ajánlott tartalom —

Királynői audiencia
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
M E T A N O I A :: Valhalla csarnokai ;;-
Ugrás: