A családok istennőjeként és anyaként is tudtam, hogy mennyire fontosak nekünk a gyermekeink, így hát természetes volt, hogy én soha nem szakítanék el egyetlen gyereket sem az anyjától, legyen szó politikáról, háborúról, vagy bármiről. Njörd ráadásul ugyanannak az békeszerződésnek volt a része, mint aminek az én házasságom is Odinnal, így éreztem felé némi bajtársiasságot. Abba pedig már nem gondoltunk bele, hogy bár elméletileg mi nyertünk, gyakorlatilag mégis a vánok húzták a rövidebbet a Mindenek Atyjának ügyes alkuival. Örültem, hogy Astrid azóta is értékelte, hogy láthatta az ikreket, pedig ez nem volt kegy a részemről, csupán természetes velejárója annak, amik végső soron a lelkünk mélyén voltunk: Nők és Anyák. Ugyancsak a sors különös finotra volt, hogy Gullveig, ugyanennek a háborúnak a kirobbantója most is, ha nem is töltött be központi szerepet az átok megoldásában, de felbukkant, hogy segítsen. Abban igaza volt Astridnak, hogy a fájdalmas emlékeink tettek minket azokká, akik voltunk, ám mikor belekóstoltam, milyen voltam azok nélkül csak Anjaként már nem fűllött annyira a fogam ahhoz, hogy újraéljem őket. Ha nem lettek volna a fiaim… De nem. Megígértem a férjemnek, hogy küzdeni fogok, és ő sem volt hajlandó lemondani rólam, pedig megkértem rá, és már csak a kéréssel is hatalmas fájdalmat okoztam neki. - Jól van. Keressetek fel, amikor készen álltok, vagy amikor Gullveig készen áll, és veletek tartok. – egyeztem végül bele. Reméltem, hogy segíteni fog. Nem lehettünk benne biztosak, de ezen a ponton már hajlandó voltam mindent megpróbálni. Ám Astrid valójában nem ezért volt itt. Ezért is, persze, de terapeuta minőségemben is felkeresett, mert bajban volt a házassága. Igazából az istenek házassága mindig bajban volt, kezdtem úgy gondolni, hogy ez részben az idő velejárója is. Njördnek és Skadinak pedig különösen nehéz dolga volt, eleve nagyon mások voltak, más vágyakkal és más igényekkel, ez pedig kikezdte idővel a legstabilabb házasságokat is. Felsóhajtottam. - Beszéltél már vele erről? A házasságok nagy része a kommunikáción csúszik el, mert azt hiszik, pontosan tudják mit gondol a másik és már eleve aszerint cselekednek. Te most úgy gondolod, hogy ő talán lemondott rólatok, de mit gondol Njörd? Gyanítottam, hogy ahogyan az Átkot sem osztotta meg vele, úgy erről sem beszéltek nyíltan. Vagy nem eléggé nyíltan. - Mi volt az, ami miatt régen beleszerettél? Mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de amikor elmúlik a kezdeti lángolás, már inkább a közös pontokat érdemes keresni. Ha mind a ketten akarták, akkor pedig tovább lehetett menni, először közös randevúkkal, kommunikációs tréningekkel, hogy hogyan osszák meg egymással a gondolataikat, esetleg lehetett dolgozni a szex minőségén és mennyiségén… De ezek már következő lépései voltak a terápiának, először mindig a feltárással kellett kezdeni.
Elküldésének ideje — Szomb. Május 14, 2022 8:34 pm
Anja & Astrid
We both know the heart's not bulletproof
Hallgatom őt és elgondolkodom rajta, hogy vajon minket is közelebb tudna-e hozni az átok. Egyértelmű számomra, hogy róla és Madsról beszél, hiába nem mondja ki, van a hangjában egyfajta szeretet, ami erre ad engedni. Ezért még jobban sajnálom azt, ami évekkel ezelőtt történt köztem és a férje között, bár úgy tudom akkor éppen nem voltak beszélő viszonyban, ahogy én sem a férjemmel. Egymás mellett vigasztalódtunk, de sose gondoltuk volna, hogy ez lesz belőle, hiszen még Frigg előtt is voltak közös kalandjaink. A nornák ostoba tréfája az egész, mely hazugságok folyamot indított el bennünk. Njörd könnyebb eset volt, hiszen Hakon születését követően egyből tudta, hogy nem az övé és kénytelen volt bevallani, hogy ő is félre lépett egy halandóval. Megbocsájtottunk egymásnak, talán a közös gyermekeink és a szebb múlt miatt. Apró mosolyra húzódik a szám, ahogy elismeri anyai gondoskodásom Asgard királynője, ez tőle hatalmas dicséret. - Freya valóban a büszkeségem, de nem csak nekem jár dicséret. Hiszen, ha te nem vagy, akkor nem láthattam volna őket olyan sokszor - emlékszem a napra, amikor Njörd átadta őket Odinnak az alkujuk zálogaként. Könnyedén mondott le a gyermekeinkről és küldte őket Asgardba, a beleszólásom nélkül. Frigg engedte, hogy bármikor meglátogassam őket és kivegyem a részem a nevelésükben, amiért sosem lehetek elégszer hálás neki. Nem egyszerű az anyaság, minden örömével és boldogságával együtt. Szeretetem sosem szűnik meg az irányukba, bármi történjék is velem. Az átok ezt sosem fogja eltörölni. Éppen ezért akartam előhozakodni Anjanak a tervvel, amit Gullveiggel együtt gondoltunk ki. - Pontosan, ezzel talán a felszínen lehetne tartani a megmaradt emlékeket és korlátozni az átok hatását - válaszoltam határozottan. Bármire képes voltam azért, hogy ne felejtsem el az életem és hogy segítsek a családomon, Frey már alig emlékszik rá, hogy ki volt azelőtt. - Meglehet, de ha nincsenek a fájdalmak és azok az emlékek, akkor nem lennénk azok, akik ma vagyunk, ha ezt tartjuk szem előtt, akkor nem ronthat az állapoton. Mindamellett Gullveig nem minden emléket zúdítana az adott istenre, az elején használhatjuk csak a szép emlékeket - talán csak hangosan gondolkodom, még magam sem értem a szisztémáját az egésznek. Eddig kapaszkodót láttam benne, hátha segít. Egy apró köszönömöt hallatok, amint felajánlja a segítségét. De nem ezért vagyok itt, ez csak egy mellékes dolog volt, hiszen Njörddel való kapcsolatom a valódi oka az ittlétemnek. Biztos voltam benne, hogy minden isten értesült rólunk, hiszen a hollók nem a titoktartásukról híresek. Anja kérdésére mélyet sóhajtok és a teámat kezdem fixírozni. - Nem tudom, hogy szeretném-e. Persze vannak jó pillanataink, amikor néha meglátogatom a parton, sőt vannak olyan napok, amikor újra belé tudnék szeretni, míg máskor azt érzem menekülnöm kell. Njörd sosem volt egyszerű eset - itt megengedek magamnak egy szeretetteljes mosolyt, ahogy felötlik egy réges-régi emlék - de mióta elhatalmasodott felette az átok kezd olyan lenni, mint egy zsörtölődő vénember, akinek semmire sincs szüksége a hajóján kívül. Egyre kevesebbszer nyit felém és néha azt gondolom nincs mit megmenteni, mert ő lemondott rólunk - csak úgy áradnak belőlem a szavak, ahogy végre megnyílok valakinek az érzéseimmel kapcsolatban. A hosszú életem alatt sosem volt ilyen, de talán az átok vagy a midgardi élet okán elkezdett kikívánkozni belőlem mindaz, amit eddig elnyomtam magamban. Az erős, független óriásnő, aki megzabolázta az isteneket, kikövetelt magának egy férjet és a vadászat, hó istennőjévé vált. A legtöbben így ismernek, de ez egy új, eddig számomra is ismeretlen oldalam, amit Friggnek mutatok.
Nem akarja, hogy aggódjon. Tipikus válasz volt, ám ez a gondolat hazugságspirálba taszíthatta Astridot, ami csak még jobban ártott volna a kapcsolatuknak. Még az emberek is megérezték, hogyha valami nem stimmelt, ha valahol titok lappangott és az elme ilyenkor mindig automatikusan a lehető legrosszabbra gondolt, rosszabbra, mint ami az igazság lett volna, ráadásul ilyenkor még a bizonytalanság is csak tovább gyötörte az egyébként is megtépázott lelkeket. - Vannak párok, akiket a baj közelebb hoz egymáshoz. Átértékelik, mi a fontos, a korábbi különbségek pedig eltörpülnek. – jegyeztem meg. Velünk ez történt. Még bőven volt min dolgoznunk mind a kettőnknek, de ott volt az akarat, hogy dolgozzunk rajta, és hogy felismerjük, az Átok mindent megváltoztat, a régi minták, szokások már nem működnek, és változnunk kell nekünk magunknak is. Ha volt tanulsága ennek a csapásnak, akkor az ez volt, és a megértése talán segíthetett az emberek hitének visszaszerzésében is. Freya megtalálta azt, ahonnan még erőt szerezhetett, ez az új kor neki kedvezett és Hermodnak is. A fiaim közül legalább egy megtalálta a maga helyét az új világban, talán erősebb is volt mint valaha, ez pedig nyújtott némi vigaszt. Talán reményt is. - Büszke lehetsz a lányodra, Skadi, és magadra is, hogy ilyen gyermeket neveltél. – ezt valóban elismerően mondtam. Mi anyák tudtuk, hogy a gyermekek mennyi örömmel és bánattal jártak, mennyi szeretet született irántuk a szívünkben, olyan érzések, amelyekről nem is tudtuk, hogy léteznek, egészen addig a pillanatig, ameddig nem tartottuk őket a karunkban. Boldogságuk a mi boldogságunk is volt, az elveszítésük pedig mindennél fájdalmasabb, noha ezt szerencsére a másik istennőnek sosem kellett megtapasztalnia. Különös volt hát, hogy helyettük most inkább magunkért kellett volna aggódnunk, vagy legalább magunkért is. Astrid ezek szerint hasonlóan élte meg az Átkot mint én, bár nála még messze nem volt annyira súlyos. Nem akartam részletezni, hogy ez milyen dolgokhoz vezethetett, amikor az emberi énje teljesen elhatalmasodik, és elfelejtünk istennők lenni. El tudta képzelni. Odin őrületére kicsit felkuncogtam, igen, valóban az volt, kicsit őrült, még inkább kiszámíthatatlan, ez utóbbit ráadásul még erénynek is tartotta. Az őrülete pedig a ciklusok alatt súlyosbodott, még nagyobb, méginkább megmagyarázhatatlan lépésekre szánta el magát, de az idő többnyire őt igazolta. Zsákbamacskát pedig sosem árult, amikor hozzámentem akkor már tudtam, hogy kilenc napig lógott az Yggdrasilon a rúnák megfejtéséért, és kitépte a saját szemét, hogy megkapja Mimír kútjának bölcsességét. Nem én választottam ugyan férjemül őt, ez csupán egy alku része volt két nép között – ahogyan Njörd Asgardba költözése is ugyanezen békeszerződésnek volt a következménye – de megtanultam jól szórakozni a rengeteg képtelen történeten. Többnyire. Amikor ennek nem az volt a következménye, hogy újabb fattyút hozott a házhoz. És ha már vánok… Gullveig említése meg is lepett és nem is. Rég nem beszéltem már vele, nem azért, mert történt valami, egyszerűen úgy alakult az élet. Az azért megnyugtató volt, hogy ennyien keresték a megoldást, hátha jutnak valamire, de csak a sorsfonók tudták, hogy nem valóban ezt szánták-e a végünknek. Ezt a sötét gondolatot viszont általában megtartottam magamnak. - Úgy érted azért, hogy újraéljük a már elveszett régi emlékeinket, és ezáltal… hm… hogy is mondjam, frissüljenek? Nem gondoltam, hogy az egész ennyire egyszerű lett volna. Talán lelassíthatta kicsit az Átkot, de annál alattomosabb volt ez a kórság, hogy ennyivel meg lehessen szüntetni. - Kétélű fegyver ez. Lehet, hogy tényleg lassítja az átkot, ám azt is észrevettem, hogy a fájdalom, a sebek a lelkünkön csak súlyosbítják, főleg ha tudat alatt arra a következtetésre jutunk, hogy jobb lenne inkább elfelejteni a rossz dolgokat. Ha az emlékek túlzottan fájdalmasak, ha nem azt hitetik el velünk, hogy akarunk emlékezni, akkor még ronthat is az állapotunkon. Ám ha szerintetek működne, természetesen mellettetek állok. Kooperálnom kellett. Muszáj volt, hogy ne vethessék a szememre se a férjem, sem pedig a fiaim, hogy nem tettem meg mindent, hogy önző mód inkább felejtettem volna, minthogy bár fájdalmas emlékekkel tele, de együtt legyek velük. Már ha akarták még. Sokszor ebben sem voltam biztos. Ehhez képest az elromlott házasságok terepe már ismerős volt számomra. A feltételezésére, hogy tudtam róla és Njördről bólintottam. - És szeretnéd, hogy legyen? – kérdeztem. - Van, ahonnan nincs visszaút, de nem hiszem, hogy a ti esetetek olyan lenne, ha mind a ketten akarjátok, és mind a ketten hajlandók vagytok valamennyit változtatni is érte az életeteken. Minden ezen múlt. A kompromisszumokban sokszor senki se volt elégedett, de szükség volt rájuk, legalább bizonyos dolgokban. Tudtam, hogy Njröd és Skadi nagyon mások voltak, más habitus más igények, hegység vagy tengerpart, de ezek olyan dolgok voltak, amiket le lehetett győzni… Ám csak ha mind a ketten akarták.
Hallgatom Anja szavait és úgy tűnik mintha inkább a pszichológus beszélne belőle, mint az istennő, ami kissé elszomorít. Vajon én is ilyen vagyok, ha munkáról van szó? - Nem akarom, hogy aggódjon - vagy inkább attól tartok, hogy nem érdekelné az állapotom és ezzel még egy tőrt döfne a megtépázott szívembe. Éppen ezért jöttem Asgard királynőjéhez, tanácsra van szükségem. Ők ketten Odinnal olyan sok mindenen mentek keresztül együtt és mégis kitartottak egymás mellett. Talán nekünk is menne még egyszer, utoljára, mielőtt elveszítjük az eszünket. Legjobban a lányomat sajnáltam, aki küzdött és próbált megoldást találni a problémákra. Őt féltem a legjobban az összes gyermekem közül, erősnek tűnik, de belül kétségek gyötrik. - Ő a legerősebb mindannyiunk közül, megtalálta a módját, hogyan érje el a halandókat, akik imádják - inkább hangos gondolkodás ez a részemről, mégis mintha lenne benne némi igazság. A lányom okos volt, nem véletlen választott magának ilyen gyönyörű arcot, ahogy az én otthonom helye sem az. Eltudok rejtőzni a kíváncsi tekintetek elől, ha úgy hozza a szükség, mégis közül van a város. Mélyet sóhajtok Anja szavaira és elrévednek rajta szemeim, mi változott benne mióta utoljára találkoztunk? A királynői mivoltja fakult, ahogy Gullveig látomása utalt az átkozottakra, egyre halványult ő is. Nem voltam rest a családja felől érdeklődni. - Megértem, sokszor én is beleveszek a munkába és olyankor inkább Astrid vagyok, mint Skadi és ez megrémít - vallom be teljesen őszintén most először, majd kissé hátra dőlök a kanapén. Egyre nehezebb eltitkolni az állapotom, látom Hakonon is, hogy aggódik. Odin említésére görcsbe rándult a gyomrom, ő az utolsó akinek elmondanám az állapotomat, nincs szükségem rá hogy aggódjon - ha egyáltalán aggódna, nem tudom a kapcsolatunk furcsa volt - elég neki az igazi családja és az ő bajuk. - Nem ő az egyetlen, aki a megoldást kutatja, ami pedig az őrületet illeti, egy kicsit mindig is az volt - közben elejtek egy félmosolyt, mert megrohamoznak az emlékek. Nem egyszer botlottunk egymásba, Frigg előtt is volt egy rövid románcunk. De most nem ez a lényeg, egy gondolat fészkeli magát elmémbe. - Mi lenne, ha összefognánk? Együtt többre mennénk, mint egyenként. Atla és Gullveig is a megoldást keresi. Ha már itt tartunk... Gullveig próbál találni egy törpöt, aki a gyűrűjére rúnát tenné, amivel kiterjeszthetné az erejét. Képes lenne a múltba menni... Vállaltam a tesztet és örülnénk, ha te is csatlakoznál - kissé oldalra döntöm a fejem úgy nézek rá. Ez kicsit zavarosnak tűnhet, de remélem érti a lényeget. Az asszisztense közben visszatér a kamillateákkal, egy halk köszönömöt követően magamhoz vettem a csészét. Könnyedén ihatóra hűtöttem az erőmmel, majd egy korty után az asztalra helyeztem. - Gondolom hozzád is eljutottak a pletykák Njördöt és engem illetően. Nem fogom tagadni, sajnos nincs mit - hirtelen hűvössé váltam, de ez nem Anjának szólt inkább a kialakult helyzetnek köztem és a férjem között - Egy ideje megint külön élünk és nem tudom van-e még visszaút - mély, fájdalmas sóhaj szakad ki belőlem.
Akik jártasak voltak a seidr-ben képesek voltak olvasni a jövőben, fürkészni a végzetet, és mindegyikünk közül Gullveig értett ehhez a legjobban. A képességei néha áldás voltak, néha átok, leginkább neki magának. Lehet, hogy nekem is meg kellett volna látogatnom már sokkal korábban, hátha látott valamit, ami segíthetett a végére járni ennek az egésznek. Bármilyen apró morzsa közelebb vihetett minket a megoldáshoz, sok elejtett információból hátha összeállt volna egy nagyobb kép. Ám mint ahogy Skadi látogatásából is látszott, Gullveig magától is szólt, hogyha a tudomására jutott valami. Az, hogy engem nem hívott fel, annyit jelenthetett csak, hogy nem látott semmit. - Noha úgy érezhetjük, terhelünk vele másokat, nekem is és Tyrnek is jobb, hogy tudjuk, hogy osztozunk ebben a sorsban, megérjük egymást, nem kell egyedül lennünk a kételyeinkkel és a félelmeinkkel. Lehet, hogy Njördnek is jót tenne, ha tudná, hogy valóban megérted min megy keresztül nem csak úgy mondod. Ez csupán egy óvatos javaslat volt. Mi istennők szerettük magunkba fojtani a bánatunkat, és mint anyák inkább mi voltunk azok, akik másoknak segítették cipelni a terheinket. Nem volt könnyű megosztani másokkal a problémáinkat, még ezt az átkot sem, de muszáj volt. Különben ebbe most tényleg beleroppanunk mindannyian. Ám legalább nekem és a lányának elmondta, már Gullveigen kívül aki a rossz hír hozója volt. Ez is több volt, mint a semmi. A titka velem biztonságban volt, mert végső soron neki kellett eldöntenie, hogy kivel osztja meg a baját. És természetesen ő sem tudta, hogy történhetett. Ez volt a legfrusztrálóbb az egészben, hogy nem tudtuk mi volt a közös az esetekben, nem voltak válszaink, és így nem is lehetett megoldásunk. - Tehát Atla tudja, legalább ő. Sajnálom szegényt, hogy mind a két szülője, a bátyja, kérdés őt mikor éri el az ami titeket. Vagy… Őt vajon miért nem. – ha összetartó család lettek volna, akik mindent együtt csináltak, talán egy nyom lehetett volna, hogy mi volt az, amit csak Freya nem csinált, ahol csak ő nem járt… Ám féltem ez is csak zsákutca lett volna. - Azt viszont megértem, hogy nem akarsz kíváncsi tekinteteket. Előbb utóbb lesznek, amikor már nem lehet tovább elrejteni az állapotodat, és hidd el, én tudom mennyire idegesítő, hogy mindenki azt figyeli, hogy mennyire hatalmasodott el már az átok. Nem lesz egyetlen beszélgetés sem, ami valahogy nem ide lyukadna ki. Próbáltam tárgyilagos maradni, de hallhatta a hangomon, hogy ez mennyire zavart. Még ő is azért jött, hogy erről beszéljen, előtte azért nem voltak túl gyakoriak a barátnős csevejek, mióta itt voltunk Midgardon. Ha nem vallotta volna be, hogy már őt is elérte a kórság, azt hittem volna, hogy ő is csak azért jött, hogy megbámuljon, mint egy látványosságot. - Én hullámzóan. Tyr… Nem tudom biztosan. Őt jobban idegesíti már, mint engem, hogy folyton mindenki erről kérdezgeti, így legalább én próbálom kerülni. De látom, hogy feledékeny, kiesnek neki időszakok az emlékezetéből, a közelmúltból csak percek, ám a régmúlt, ami nem ebben a ciklusban történt, az lassan teljesen elhalványodott. Nálam máshogy jött ki. Én néha csak… elfelejtek Frigg lenni, mintha sosem lettem volna istennő, és csak élem Anja életét. Nagyon régi, főleg gyerekkori emlékeim már nekem sem nagyon vannak, de még sokkal jobb a helyzet mint Tyrnél. Ezt csak azért mondtam el neki ilyen részletesen, hogy tudja, nem feltétlenül azonosak a tünetek mindenkinél. Mind a felejtéssel kapcsolatos, de az én esetem alattomosabb. Sokszor észre sem veszem a mindennapokban, élem az emberi életemet, amit én választottam álcámul ebben a világban, és ha nem találkozom a férjemmel, nem telefonálnak a fiaim, akkor egyáltalán nem is jut eszembe, hogy volna egy másik életem is, hogy az otthonom egy másik világban van, és hogy valaha istennő voltam. - Odin meg… Bár ő letagadná, ha valaki megkérdezné, de kétségbeesett. Megszállottan kutatja a megoldást, de nem jutott egyről a kettőre, frusztrálja, hogy megrekedt. Próbál törődő lenni, kedves, sok időt tölteni velem és a fiúkkal, de látom, ahogy a szeme sarkából folyton vizslat, folyton a jeleket kutatja. Azt mondanám, tartok tőle, hogy bele fog őrülni ebbe, és valami őrült lépésre szánja el magát, de ez végülis nem lenne nagyon más, mint amilyen eddig is volt. Nem tudtam, mi mást mondhattam volna el neki. Azt nem akartam ecsetelni, hogy az átok közelebb hozott minket egymáshoz, hogy a szenvedély nem csak Frigg és Odin, hanem Anja és Mads között is fellobbant újra… Noha mi már csak ilyenek voltunk, egyszer a gödör alján, mint olyan huszonöt-harminc évvel ezelőtt, máskor meg a csúcson, mint mostanában, vagy mint a házasságunk első néhány évtizedében. De ettől függetlenül, amit mondtam igaz volt. Ez egy új helyzet volt, és még vártunk az áttörésre, csakhogy a Mindenek Atyja sosem volt igazán türelmes.
Senki se tudta igazán, hogy milyen kapcsolat fűz a látomások aranyhajú istennőjéhez. Talán furcsa lehet, hogy mi ketten közeli barátságban vagyunk, de valahogy rá mindig is számíthattam. A többiekkel ellentétben sosem volt elutasító a származásomat illetően. Inkább egyfajta bölcs tudással viszonyult hozzám, amiért végtelenül hálás voltam neki, azóta pedig még inkább összefűzött minket az átok. Ő a háború istene miatt érzett mérhetetlen szomorúságot, míg én a férjem és a fiam miatt. Talán azért is jöttem most Frigghez mert tudom, hogy ő is tudna osztozni a félelmeimben és közös erővel megoldásokat találhatnánk. Persze jöttem oka nem feltétlen ez volt, mégis elengedhetetlennek éreztem, hogy ő ne tudjon róla. Velem szembe ült le a fotelbe, majd hallgatásba burkolózik, ahogy a szavaimat emészti. Direkt fogalmaztam úgy, nem volt szükség egyéb elszólásra. Pontosan tudtam, hogy az istennő érteni fogja a burkolt utalásom. Nem vagyok a társaság középpontja, sosem voltam így tudhatja, hogy ha személyesen jelenek meg, annak nyomós oka van. Elveszem róla a pillantásom és összeszorított ajkakkal egy aprót bólintok jelezve felé, hogy igen, engem is utolért az átok. - Pár hete volt egy látomása Gullveignek és áthívott magához. Azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor kaphattam el, tulajdonképpen még csak kezdődő fázisnál tart - gondolkodok hangosan, majd mélyet sóhajtok - Njörd még nem tud róla és szeretném, ha ez így is maradna, de egyértelműen mutatkoznak a jelek rajta. Nem akarom feleslegesen terhelni az aggodalmammal, ahogy az állapotommal sem - válaszolok kissé zavarosan, mégis egyértelműen. Njörd előbb kapta el mint én, egyértelműek voltak a jelek bármennyire tagadjuk. A családom tökéletesen tudja, hogy miként kezdődik az egész, hiszen Frey sincs a legjobb állapotban. - Köszönöm, nem szeretném ha rajtad és Gullveigen kívül bárki tudná. Atlát avattam még be, de a családom többi tagja nem tudhatja. Nincs szükségem árgus szemekre, se túlságosan nagy figyelemre - válaszolok már sokkalta határozottabban, hangsúlyomban sokkalta jobban fellelhető az istennő, mint az üzletasszony. Egyetlen pillanatra elgondolkodom a kérdésén, majd megrázom a fejem kissé keserűen - Nem, fogalmam sincs hogyan történt - válaszolok, amint visszatért az irodába. Ha jól hallottam kamilla teát kért az asszisztensétől. Igen, az egy jó ötlet, a nyugtalan idegekre és a kényes helyzetre. - Te hogy vagy? Tyr? Odin hogy viseli? - záporoznak belőlem a kérdésem, mikor éppen neki kellene ilyesmiket feltenni, hiszen mégis csak ő a pszichológus. Mégse vagyok rest állapota és a családja felől érdeklődni. Direkt előbb a fiára kérdeztem rá, hogy csak utána eshessen szó a férjéről. Arról a szoknyapecér kujonról, akinek köszönhetően még jobban fájt a fejem az elmúlt 27 évben, főleg az utóbbi pár hétben. Hakont jelenleg problémásabbnak érzem, mint az állapotomat és sokszor úgy gondolom, hogy a fiú maga egy átok. Pedig szeretem, tényleg, de sokszor Hel birodalmába kívánom.
Gullveig. Amennyire tiszteltem őt, valahol épp annyira tartottam is tőle, de ezt sosem vallottam volna be. Nem tudtam, hogy jóban voltak Skadival, de nem is bántam kifejezetten. Királynőjükként mindig is kicsit talán távolabb álltam a többi istennőtől, és ezen nem segített az sem, hogy nagyrészük legalább egyszer lefeküdt a férjemmel, néhányan többször is. Aki pedig nem – például Rán, legalábbis tudtommal – azokban pedig volt valami, ami miatt Odin nem akart velük kikezdeni… és az pedig már jelentett valamit, nem a jó értelemben. Letelepedtem én is a fotelbe, amiben hallgatni szoktam a pácienseimet. Szándékosan nem ültem ilyenkor az asztal mögé, mert nem akartam, hogy bárki is úgy érezze magát velem, mintha ügyvédnél lenne, vagy még rosszabb, kihallgatáson, de velük szembe helyezkedve pont elég távolságtartó tudtam maradni. Persze Skadi más volt. Őt korok óta ismertem, így nem is kezelhettem teljesen úgy, mint a többi páciensemet. Még így is kellett néhány pillanat, hogy megértsem a szavai jelentését, és főleg a súlyukat. Az, hogy Gullveig beszélt neki arról, hogy az Átok engem is utólért nem lepett meg. Nem titkoltam, hisz mindig is kirakatban éltem az életemet, előbb utóbb minden Isten, óriás, vagy bármilyen más faj képviselője tudni fog róla, hogy az Átok első sorban a mi családunkat célozta meg, és csak után terjedt tovább a többi istenre. Ám az, hogy osztozik velem ebben a teherben… Lehetett volna csupán egy udvarias frázis is, hogy együttérez, de azért nem jött volna el személyesen, elég lett volna egy telefon, vagy üzenet, esetleg küldethetett volna egy csokor virágot, vagy más apró ajándékot, amit a betegeknek szoktak. De nem… – Már te is? – kérdeztem döbbenten. - Mióta? És… Njörd? Hallottam pletykákat, hogy talán Njördöt is elérte az átok, de nem tudtam róla megbizonyosodni, Skadiról viszont semmit. Ha őt is elérte a kórság kiválóan titokban tudta tartani, hogy még Einar se figyelhesse ki. - A titkod biztonságban van nálam, ha csak nem kéred, hogy szóljak valakinek. Emlékszem nekem mennyire fárasztó volt olyan sokszor elismételni ugyanazt. Gondolom… neked sincs ötleted sem, hogy hogyan kaptad meg? Senkinek sem volt. Sem nekem, sem Tyrnek, de még Forsetinek sem, hogy mi lehetett az a közös pont, főleg nem az után, hogy megtudtuk, hogy Freyr, és utána még annál is többen elkezdték mutatni a jeleket. Nem tudtuk összekötni a pontok, legalábbis puszta logikával semmiképp, még az is eszembe jutott, hogy szándékosan intézték úgy, hogy ne emlékezhessünk a pillanatra, amikor megtörtént. Ha a régi emlékeinket, és önmagunkat el tudtuk felejteni, ezt is megoldhatták. Mielőtt Skadi válaszolt volna, kiszóltam az asszisztensemnek, hogy csináljon nekünk kamilla teát. Úgy éreztem ehhez a beszélgetéshez kelleni fog a forró gyógynövényes tea áldásos nyugtató hatása.
A mostani ciklusban is eljutottunk arra a pontra, hogy a házasságunk a végéhez közeledik, bármennyire próbálom megmenteni képtelen vagyok rá. Utolsó mentsvárként egy baráthoz fordulok, aki talán adhat pár tanácsot, hiszen az ő házassága sem éppen hétköznapi. Rajtam kívül senki se tudja jobban mennyire nehéz egy férfit szeretni és megtartani ilyen hosszú időn keresztül, mint a mi korunk. Friggnek se megy könnyedén, hiszen Odin egyfolytában más nők ágyában keres vígaszt, melyben beláthatatlan következményei lesznek, ahogy az én esetemben is. Hakon léte egy hatalmas hiba, mely bélyegként mart a bőrömbe. Mégsem vallani jöttem hozzá, inkább megmenteni a házasságom maradékát. Nyílt titok az istenek között, hogy a házasságom tökéletlen. Szívélyesen fogad, hatalmas mosollyal az arcán, hogy aztán két puszival köszöntsön, amit természetesen viszonzok a saját kimértségemmel. Gyönyörűen festett, de nem is képzeltem mást Asgard királynőjétől. - Ezzel az előnnyel egyet kell értenem - halovány, félmosoly jelenik meg a szám sarkában. Szavait hallgatom és megint érzéstelenné válok, majd könnyedén vállat vonok, mintha nem lenne jelentősége. - Talán mindkettő - vallom be őszintén és amint hellyel kínál leülök a kanapéra, amin a vendégei fekve szoktak panaszkodni - Gullveig megkeresett nem rég és aggasztó hírekkel szolgált - elkezdem piszkálni a kezeimet, majd mély levegőt veszek és rá emelem a pillantásom - Tudok rólad és mérhetetlenül sajnálom, hogy téged is elért ez a kórság. Osztozom veled ebben a teherben - ejtem ki halkan a szavakat. Ez egyfajta beismerés a részemről, tudom neki elmondhatom ezt a súlyos titkot. Rajta kívül csak Gullveig tudja és Anja, akit kénytelen voltam beavatni, hiszen a családunk hatalmas veszélyben van azáltal, hogy hárman is megkaptuk az átkot.
Többnyire emberek jártak hozzám, noha mióta pszichológiát hallgattam az egyetemen egyre határozottan úgy gondoltam, hogy az isteneknek is nagy szükségük lett volna terápiára, akár egyenként, akár párosan. Én ugyan a párokra szakosodtam, de sokat gondolkoztam rajta, hogy megszerzem a képesítést, hogy tarthassak egyéni elbeszélgetéseket is, egyéni problémákról. Nem mintha az isteneknek számított volna a papír. Amikor az asszisztensnőm megemlítette az emberi nevet, hogy ki szeretett volna bejelentkezni, először meglepődtem, ám utána határozottan megkértem, hogy csináljon neki helyet a naptáramban, mielőbb. Ez lehetett az első jele a pozitív változásnak, egy fajta önreflexiónak az istenek körében, amire már nagyon nagy szükség volt, hogy fordíthassunk a sorsunkon. Tudtam persze azt is, hogy Skadi és Njörd házassága korántsem volt tökéletes. A tél úrnőjének a kapcsolata is hideg volt a férjével, ami önmagában nem is lett volna meglepő. Sok hosszú házasság üresedett ki az istenek között, akik már korok óta voltak egymás társai, még a sajátomnak is megvoltak a maguk mélypontjai, még ha rajtunk valamennyire segített a tény, hogy az érzelmi mélypontok, árulások és megcsalások közepette Odin hatalmas étvágya biztosította, hogy a hitvesi ágy viszont sose hüljön ki. Magamban sokat elemezgettem, hogy pont ez az étvágy volt minden baj forrása is, ami viszont meg is mentett minket attól, hogy közömbössé váljunk egymás iránt. A férjemnek még Skadival, vagy ahogy most nevezte magát, Astriddal is volt viszonya, noha az már korokkal ezelőtt volt, így semmi okom nem volt a nőre most haragudni. Főleg, ha azért jött, hogy megmentse a házasságát, amit csak becsülni lehetett. Volt egy fél órás szünet az ő időpontja és az előtte levő között, hogy kávézzak és egyek egy szendvicset. Szerettem, hogyha nem rögtön jött az egyik pár a következő után, volt egy kis időm regenerálódni és kiüríteni a fejemet, hogy ne mosódjanak össze a különböző problémák. din persze nem akarta, hogy dolgozzak, mióta kiderült, hogy az isteneket sújtó átok már engem is elért, de érdekes módon ez Anja életére egyáltalán nem volt hatással. Csak Frigg-életem emlékei fakultak szépen lassan, de a Midgardon töltött éveim pont olyan élénkek voltak mint korábban. Nem volt hát okom arra, hogy ne folytassam Anjaként úgy, ahogyan eddig. A hangulatomnak mindenképp jót tett. A két koppanásra kidobtam a szendvicsem csomagolását és a papír kávéspohara is. Ittam egy korty vizet és mire Astrid benyitott, már álltam arcomon szívélyes mosollyal léptem oda hozzá, hogy két puszival az arcán üdvözöljem. Fekete nadrágkosztümöt viseltem, mint mindig. A pácienseimtől nem vártam el, hogy kiöltözzenek, de nekem kölcsönzött egy professzionális megjelenést, a külső pedig mindig is nagyban meghatározta, hogy hogyan viszonyultak az emberek a másikhoz, és ez még jobban igaz volt, amikor tanácsadásra jöttek. Az autoritás érzését kellett keltenem bennük. Szerencsére ebben már évezredes gyakorlatom volt, így nem okozott problémát. - Ez csak természetes. Legalább ennyi előnye legyen még manapság Istennek lenni. – válaszoltam neki. A hűvös pillantása nem zavart, sőt valami furcsa módon még meg is nyugtatott. Jól esett a tudat, hogy volt olyan dolog még a világban, ami nem változott. - Be kell valljam, meglepett, hogy időpontot kértél, így meg kell kérdeznem, hogy csak diszkréten szerettél volna beszélni velem, hogy más ne tudja meg, vagy tényleg mint párterapeuta van rád szükségem? Szívesen segítek, bármelyik is legyen persze. – ezt még azért hozzá kellett tennem. Sok olyan dolog volt mostanában, amik aggasztóak voltak, így azon se csodálkoztam volna, hogyha nem a házassága miatt volt itt. Bár én nem beszéltem erről senkivel a fiaimon és a férjemen kívül, könnyedén elterjedhetett a hír, hogy Tyr átka már engem is sújtott. Ezzel számoltam, hiszen mindig is nagy nyilvánosság előtt éltem az életemet, és nem gondoltam, hogy bárkinek használ, ha eltitkoljuk, ami történt. Ez volt a legijesztőbb dolog, ami valaha az istenekkel történt, ám valahol a lelkem mélyén reménykedtem benne, hogy ez össze fog minket kovácsolni. Túl sokáig húztunk szét, ami meggyengített minket.
Mély levegő. Benntart. Kifúj. Ez csak egy egyszerű megbeszélés lesz, egy számomra nagyon kedves baráttal. Mégis hogyan mondhatom ilyen könnyedén a barátomnak, mikor elárultam? Többször is megtettem, aminek utolsó keresztjét most is cipelem. A fiam, aki az ő férjétől fogant évekkel ezelőtt. Természetesen ezt a titkot őrizzük mindhárman, hiszen egyikünknek se tenne jót. Odin bármit megtehet, mégsem akarom, hogy Frigg meggyűlöljön azért az apró botlásért, sosem bocsájtanám meg magamnak, ha elveszíteném a barátságát. Ahogy azt sem akarom, hogy Njörddel véget érjen a házasságunk, neki is azt mondtam Hakon az ő fia, bár egyértelműen látszanak a különbségek, főleg az első két gyermekünkhöz képest. Mégis utóbbi miatt jöttem, hogy megmentsem a széthullóban lévő családi idillt, kettőnk kapcsolatát. Időpontot foglaltam Anjanál, aki a város legjobb párterapeutája lett rövid időn belül, így keresve se találhattam volna jobbat nála. A bizalom volt a legfontosabb nálam és neki nyugodtan kiönthettem a szívem, tudva, hogy ismeri a történetem. Az épületbe érve egyenesen az irodájáig sétáltam, intve az előtérben álldogáló asszisztensnek, hogy nem kell bekísérni. Két erőteljes koppantás után pontosan érkezve nyitottam ajtót. - Anja! Úgy örülök, hogy tudtál fogadni, ilyen rövid határidőn belül - mosolyogva csukom be magam mögött az ajtót, hogy aztán előtte megálljak. A hamis mosoly hamar leolvad rólam és hűvösen pillantok a nőre, bár ez a reakció nem neki szól, inkább a szokásos formaság tőlem. Tudom nem fog ezen megsértődni, ismer már annyira. Mégis belül félek, hiszen Eisától tudom, hogy őt is elérte a kórság, előbb mint engem, így nem tudhatom milyen fázisnál tart.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 156 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 156 vendég :: 2 Bots és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.