M E T A N O I A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

One day in the wild Norway

Anonymous

Vendég —

Nanna & Silje

Felvontam a szemöldökömet. Az azonnali találkát még értettem, igazából ez tényleg olyan dolog volt, amit talán jobb lett volna azonnal megbeszélnem valakivel, nem pedig örlődnöm. A „probléma” kifejezés volt az, amit nem igazán tudtam hova tenni, én ugyanis Eden felbukkanását egyáltalán nem problémaként éltem meg, főleg nem olyannak, ami terebélyesedni tudna. Elengedtem a beszélgetésnek ezen fonalát, nem akartam fennakadni rajta. A közelmúlt eseményei és a közelgő Ragnarök, a képek, amiket Nanna láthatott tompíthatott az örök optimizmusán. Helyette inkább bólintottam arra, hogy Edennek kéne folytatnia a nagyapja munkáját.
- Szerintem Rune ezt szerette volna. Nem tudom mi másért hagyta volna rá az összes jegyzeteit és küldte volna el hozzám. De hogy Eden mit szeretne… azt nem tudom, és szerintem ő maga sem.
Az ő döntésének kellett lennie, bárhogy is legyen. Nem végezhetett el egy olyan munkát, ami nem az ő végzete volt, és csak valaki emléke miatt csinálta, még ha én értettem is a legjobban, hogy Rune emléke mennyire fontos is volt. Nanna kérdésén viszont őszintén meglepődtem. Nekünk nem szabott gátat egy olyan csip-csup dolog, mint a halál, hiszen pontosan tudtuk, hogy melyik lélek hova került miután leélte az életét. Ez volt az utolsó dolog a sorsában, mielőtt még Nanna vagy a személyes nornája elvágta volna az élete fonalát, hogy hogyan halt meg, ami pedig előre eldöntötte, hogy melyik birodalomban folytatja, és kit fog szolgálni onnantól. Rune nem volt harcos, Odin pedig csak azokat vette magához, akik csatában estek el, Aegir és Rán birodalmába pedig azok kerültek, akik a tengeren haltak meg. Az ő lelke így Helheimban sínylődött, és nem volt esélye megszabadulni onnan. Rövid ideig gondolkoztam, de utána megráztam a fejem.
- Nem. Inkább nem. Ő a múltam része, nem a jövőmé, és nem szeretnék Heltől szívességet kérni, ha nem muszáj. – persze létezhetett olyan esemény, ami muszájjá tette, amikor talán majd én is úgy érzem, hogy beszélnem kell vele, de az nem most volt. – De köszönöm. Ez… nagyon kedves tőled tényleg. Lehet csak félek, hogy ha újra látnám még jobban fájna az elvesztése, és a tudat, hogy nem én voltam a végzete.
Ahogyan senki másé sem. Mindenkinek szántak valakit, kivéve nekünk, mert nekünk nem volt sorsfonalunk, így nem is lehettünk senkié sem örökre. Mégis, a világ rejtélyes módokon működött, hiszen azzal, hogy valaki találkozott velünk és megismert minket, már befolyásoltuk a sorsát. Voltak dolgok, amiket én sem értettem egészen, még mindig, hiába léteztem az idők kezdete óta.
Tudtam, hogy nem kellett volna az isteneket emlegetnem, legalábbis semmivel sem többet, mint amennyiszer akár óriásokat, vagy a kilenc világ bármely teremtményét emlegettem, de ők bírtak a világokra a legnagyobb befolyással. Még nornaként sem lehetett őket megkerülni, de szívesebben maradtam Eden témájánál, így figyelmen kívül hagytam Nanna sóhaját – legalábbis egyelőre.
- Nem tudom megmagyarázni neked. Van Edenben valami, ami mássá teszi egy különös, és megfoghatatlan módon. Mielőtt rosszra gondolnál, ebben semmi romantikus nincs, semmi köze az emlékekhez, egyszerűen a kisugárzása nem olyan, mint egy embernek. Körüllengi valami, de túl halovány ahhoz, hogy azonosítani tudjam. Talán valami varázslat lehet, de nem biztos. Mindenesetre segíteni fogok neki, ahogy Rune-nak is segítettem, ha kéri. De csak akkor.
Be kellett volna mutatnom a lány Nannának, hogy értse, miről beszélek, de egyelőre nem voltam benne biztos, hogy el fogunk jutni odáig. Sok mindenről beszéltünk, és bár biztos voltam benne, hogy látom még, abban már egyáltalán nem, hogy nem azt fogja választani, hogy éli tovább a nyugodt és egyszerű halandó életét.
A hugom hála a teremtőnek elhajtott a férfi mellett, így nem kerültünk konfliktusba, noha engem is rossz érzés kerített hatalmába, amikor elmentünk mellette. Nem olyan erősen, mint őt, hiszen nekem nem sok közöm volt a jövőhöz, de azt még én is észrevettem, hogy nem ember volt, és a nem emberek Midgardon hajlamosak voltak bajt keverni. Ez viszont nem a mi dolgunk volt. Nem tudtunk minden szörnyűséget megakadályozni a világon, sőt nem is volt szabad. Szükség volt a rosszra is a jó virágzásához, ráadásul, hogy mi volt jó és mi volt rossz, az mindig is nagyon relatív volt. Megkönnyebbülten sóhajtottam fel, amikor elhagytuk, és újra az aszfalttengert szeltük át.
Nanna hűvös kérdésére rápillantottam, egészen tárgyilagosan.
- Tudod, hogy a mi pártunkon, és csakis a miénken. De az én feladatom az emlékezés mindenre, ami valaha történt, és nem akarom, hogy én legyen az egyetlen, aki ismeri az igazságot a világ működéséről. Ha az isteneket elfelejtik az emberek, úgy ez volt a sorsuk, a Ragnarokot úgysem kerülhetjük el, és nem is akarom. Ám ez az új átok… Mármint egy valódi átokról beszélek, egy kórságról, ami az istenek sújtja. Asa mondta, hogy az Istenek kezdik elfelejteni önmagukat, és ezt látom a múlt sorsfonalain is. Megsérültek, és ez kihat rám is, és tartok tőle, hogy rád is ki fog. Már Asa is érzi. Ráadásul Odin lezárta az átjárókat a többi világba, a nornák csarnokába sem tudunk hazamenni, márpedig én nem akarok Midgardon maradni amikor eljön a vég. Nem arról van szó, hogy az istenek pártján állnék, hanem arról, hogy most először ami történik minket és érint, és ez megrémít.
Hiába voltam a múlt nornája, a saját elmúlásom gondolata korábban ismeretlen félelemmel töltött el. Mi sosem haltunk meg és születtünk újjá a ciklusok során, mindig kézben tartottunk mindent, de most mintha kezdenénk elveszíteni a kontrollt. Egy nornát nagyon nehéz volt megölni, de ahogyan nem tudtuk, honnan jöttünk, úgy azt sem, hogy a lelkünk távozik-e valahova, vagy csak a semmi, az enyészet és a felejtés várt ránk. Az Edennel kapcsolatos kérdésére viszont megráztam a fejem.
- Nem, semmiképp. Még nem áll rá készen. De ha azt mondod nem bízhatunk senkiben, akkor te is érzed, hogy most ez más, mint a többi ciklus.
Nem kértem, hogy nézzen bele a jövőbe és mondja el mit lát. Tudtam, hogy ez őt is meg szokta terhelni. Csak annyit akartam tőle, hogy ha eljön az ideje, hogy esetleg cselekednünk kell, a saját érdekünkben is, akkor is álljon mellénk, ha az eldönti a mérleg nyelvét valakinek a javára. Nem biztos, hogy volt lehetőségünk megőrizni a teljes semlegességünket. Az életünk és a biztonságunk rovására semmiképp. Kinéztem a szélvédőn, hogy lássam, hova érkeztünk, de láttam, hogy Nanna még mindig nyugtalan volt, de nem tudtam, hogy a férfi miatt, vagy én zaklattam fel azokkal a dolgokkal, amiket mondtam.
- Sajnálom. Nem akartam elrontani a közös programot. Jól vagy? – kérdeztem végül kedvesen, mielőtt kiszálltunk volna a kocsiból.

Vissza az elejére Go down
Anonymous

Vendég —
Silje && Nanna
Azt gondolom, hogy azért volt könnyebb Asával társalognom a hétköznapi problémákról, vagy belevonni egy buliba, mert nem tekintettem rá úgy, mint Siljére. Asa rám hasonlított, a szívemhez közelebbi életstílust képviselte, ellenben a legidősebb testvérünk volt, akire felnéztem, és egyfajta csodálatot váltott ki belőlem. Silje komolyabb és megfontoltabb volt, másképpen látta az élet folyamát, mint mi. A különbözőség olykor távolságot szült közénk, valamikor meg közelebbi viszonyt jelzett. Váltakozó volt, akár a világ, amiben jelenleg léteztünk. A kirándulás ötlete is csak azért okozott akkora örömöt nekem, mert le akartam nyűgözni a nővéremet. A téli időszakban számtalan módon mentünk el az emberi természet látványosságai mellett, de én néha felfedeztem bennük a szépséget, azt a vadságot, amitől mégis hatalmasnak tűntek és végtelennek, mint a tér és idő komplexuma. A megvalósítással nem akadtak gondok, kivéve a késésemet, de ezt igyekeztem ellensúlyozni azzal, hogy nem rólam volt szó a kocsiban, hanem átadtam a lehetőséget a mellettem ülőnek arra, hogy kibontakozzon.
- Három nap alatt rengeteg minden történhet. Máskor követeld azonnal a találkozót, mert mi lett volna, ha még ennél is nagyobbra terebélyesedik a probléma? – őszinte aggodalom suhan át az arcomon. Rune-t, mint embert nem lehetett elhanyagolni. Jócskán a kortársai előtt járt, és nem véletlenül gabalyodott össze Siljével. Az ő sorsuk egybefonódott, ha a szerelem nem is tartott örökké, úgy gondolom, hogy ennél sokkal több rejlett bennük. A régi történetek feltárása, az éjjeleken át tartó mesék igazságtartalmának megfejtése. A világunk kulcsát tartotta a kezében. Hangsúlyozom, talán segített volna tisztábban látni az isteneknek, hogy mit jelent a felejtés átka, de nem avatkozhattam közbe. A segítségemmel meg sem merem jósolni, hogy hol tartanánk, és a másik legnagyobb problémám az, hogy semleges akarok maradni a kialakuló háborúban. A tudásom eldönthetné a végét, de azért nagy árat fizetnék. A csend a fegyverem, hiszen nem osztozom a testvéreim véleményén. Az isteneknek szenvedniük kell, a kilenc birodalom megérett a pusztító közegre, amolyan világvége hangulat van odakint…már elkezdődött a vég órája.
- Eden folytassa Rune munkáját? – ez még nekem is új információ, és lassan oda jutok el, hogy utána kell járnom ennek a rejtélyes „unokának." A kételyeimet tovább növeli a testvérem azzal, hogy a közösen írt könyvet hozza fel, meg a saját aggályait a találkozó kapcsán.
- Megadta a címedet? A fura nem szimpla kifejezés rá. – közlöm vele a mostani gondolataimat, de máris egy vakvágányon siklok végig.
- Szívem nálad csodálatosabb dolog nem is történhetett volna vele. – a kormányzás közepette a nővérem kezére simítok a váltós karommal, és együttérzően pillantok a szemébe.
- Már régen történt tudom, de attól még…szóval, ha lenne lehetőséged rá, hogy találkozzatok…nem is tudom valamilyen formában, akkor élnél a felkínálkozó lehetőséggel? – őrültség, amiket kérdezek, de ebben a világban nincs lehetetlen. A puhatolózással mérem fel, hogy mennyire nyitott a nővérem az emberi dolgokra. A képességünk óriási, láttunk már élőhalottakat is, meg óriásokat, mégis van egy egyszerű módja annak, hogy kommunikáljanak. Meg fog ölni, de talán legközelebb már valami szellemidézésen fogok vele ülni. A régi szokások felelevenítése nem gond, néhány ember fogékony a kilenc birodalom mágikus vonulatára.
- Segíteni akarsz neki? – vonom össze a szemöldökömet. – Az istenek…megint itt tartunk. Mit értesz az alatt, hogy furcsa? – merülnék bele a részletekbe, de nincs sok időm rá, mert az előttünk lévő kocsi befékez, én meg a példáját kell, hogy kövessem. A semmiből felbukkanó rossz érzet elhatalmasodik rajtam, és megkérem Siljét, hogy zárja le az autót. Az idegen férfi kipattan a kocsiból, és egyenesen felénk tart. Borzongás fut át az egész testemen és rezignáltan figyelem a felénk haladót. Silje szavai eljutnak a tudatomig, miközben egy látomás kísért meg. Oslo belvárosa lángokban áll, és ez a férfi a tetején áll egy elégedett mosollyal.
- Igazad van, nem kell megállnom. – felelem őszintén és a gázba taposok. A félelem legkisebb jelét sem mutatom ki, amikor elhajtok mellette, pedig tudom, hogy nem ember, csak annak látszik. A jövő félelmetes képeket vetít elém. A tudás a vesztemet okozhatja. A testvéreim végzetét nem látom, de mi van, ha ők is veszélyben vannak?
- Kinek a pártján állsz? – kérdezek rá hűvös nyugalommal a háttérben zajló eseményekre. – Rune szerinted miért küldte hozzád az unokáját? Silje…ígérd meg, hogy egy ideig még nem osztod meg vele a kilétedet. Nem bízhatunk senkiben. – kérlelem őt, aztán ismételten az utat pásztázom.
- Lassan megérkezünk. – higgadok le, de nem hagy nyugtot az, amit láttam.

- 703  // zene: LINK //  love  -
- -
Anonymous

Vendég —

Nanna & Silje

Örültem, hogy nem kellett visszamennem átöltözni, hanem jól voltam így. Nanna nagyon lelkesnek tűnt, elégedett lehetett a programmal, amit kitalált, és sejtettem, hogy alig bírja visszafogni magát, hogy ne mondja el, mit tervezett. Szerencsére a hugaim ismertek és sose rángattak volna bele olyasmibe, ami már nagyon kívül esett a komfortzónámon, és csak akkor feszegették a határaimat, hogyha biztosak voltak benne, hogy jól fog elsülni. Eddig még nem tévedtek, így most is megbíztam Nannában, hogy élvezni fogom, amit tervezett. Ám ameddig odaértünk, addig is el kellett ütnünk az időt valamivel, én pedig megemlítettem neki Edent.
Igazából nem voltam benne biztos, hogy jó ötlet volt, de jól esett Nanna érdeklődése. Amikor Asával találkoztam, neki nagyon sok mesélnivalója volt, és felmerültek a világot formáló események is, amik még ránk is veszélyesek lehettek, így nem tudtunk olyan csipp-csupp ügyekkel foglalkozni, mint egy régi, halott szerelemnek a leszármazottja. Most viszont jó érzés volt, hogy volt, akinek kiöntsem a lelkem, akit őszintén érdekelt mi volt velem és az én szívemben. Nem mondtam ki, mert bután hangzott volna, de hálásan néztem a hugomra, hogy érdekelte egyáltalán a dolog, annyira, hogy a saját mesélnivalóját is azonnal félretette, csak hogy felőlem érdeklődjön.
- Csak három napja volt, és élőben akartam elmondani. – telefonon valahogy semmi sem volt ugyanolyan. Nem láttam a másik arcát, a reakcióit, a testbeszédét, így ott nem szerettem annyira nagyon lelkizni. Hogyha a hugaim elkezdtek mesélni meghallgattam őket, de még akkor is jobban szerettem, hogyha személyesen tudom megnyugtatni őket.
- Nem igazán hasonlít rá. – folytattam, miután Nanna elárasztott a kérdéseivel. Ez nekem is különös volt, hogy Eden egyáltalán nem emlékeztetett Rune-ra külsőre, csak a lankadatlan érdeklődésével és a kíváncsiságával, amit a nagyapja belé nevelt. - Rune utasításokat hagyott neki, mielőtt meghalt, hogyha Freya, vagyis Eden ahogy most hívják, folytatni akarná a munkáját. Ebben volt, hogy keressen meg, és hozza el a Völsung sagának azt a példányát, amibe közösen jegyzeteltünk.
Ez volt az egyik közös munkánk, vagyis inkább Rune egyik projectje, hogy megfeleltesse a költemény sorait a valós történelemnek, kibogozza, hogy milyen igazság húzódott meg a történet mögött, és mi volt az, amit csak a skaldok költöttek már hozzá. Ráadásul tárgyi bizonyítékokat akart, amit megmutathat a történész kollégáinak, ami igazolja, hogy az egész nem csak az ő lázálma, hanem valódi. Meg akarta találni a niebelungok gyűrűjét és Sigurd kardját is, ami a történet szerint egyenesen Odintól származott. Én abban tudtam neki segíteni, hogy kiegészítettem a történetet, és meg tudtam mondani melyik része csak mese, például, hogy Brynhilde sosem lett öngyilkos, csak visszatért a nővéreihez, ám a család, akinek a sorsát a saga követi valóban Odintól származott.
- Azt írta Edennek, hogy Osloban várja majd egy csodálatos nő… A címemet is megadta neki. – itt egy kicsit elhalkult a hangom. Eleget sirattam már a férfit, egyszer amikor szakítottunk, másodjára amikor eljutott hozzám a halálhíre. Harmadjára pedig akkor, miután Eden elment, mert nem gondoltam volna, hogy még annyira öregen is emlékszik majd rám, hogy ki voltam, mi voltam és mi volt közöttünk. Még így is, hogy nem én voltam a végzete. Most viszont már csak kicsit csuklott el a hangom. - Viszont Eden nem tudja rólam, ki vagyok igazából, én pedig egyelőre nem mondtam el neki. Ha az a sorsa, hogy a régi világot kutassa és rátaláljon az istenekre, akkor viszont segíteni fogok neki, és nem csak Rune miatt. Kedves lánynak tűnt, még ha van is benne valami furcsa.
Meséltem volna még tovább is, de akkor Nanna hirtelen rám szólt, hogy zárjam be az ajtót. Kérdés nélkül tettem, amit mondott, mert valami olyan villanást láthatott a jövőből, akár csak egy rossz megérzés formájában, amit én nem ismerhettem. Ám Skuld sosem tévedett. Felnéztem a férfira. Nekem sem volt szimpatikus, és egyébként sem illett, hogy csak úgy integet két nőnek, hogy húzódjanak le. Nehéz volt megölni minket, de kellemetlenségeket annál könnyebb volt okozni. Nem voltunk harcosok, nem tudtuk magunkat igazán megvédeni, csupán a tekintélyünk mögé húzódtunk be, hogy senki sem akarta a főnornákat ellenségnek.
- Ha rossz előérzeted van, kerüld ki és hajtsunk tovább. Nem kell megállnunk senkinek. – hallhatta a hangomból, hogy kértem is, hogy menjünk tovább, ne keveredjünk konfliktusba, ha nem volt muszáj.

Anonymous

Vendég —
Silje && Nanna
A spontaneitás rám volt jellemző tulajdonság a három nővér közül. Megesett, hogy az éjszaka közepén ugrasztottam a testvéreimet, hogy valami eszméletlen dolgot tegyünk. A világmindenség terült el a lábunk alatt, a sorsokat összekötő fonalak nagy terhet jelentettek, és néha nem ártott kiszakadni a megannyi segélykiáltás adta káoszból, hogy újra megerősítsük a minket összekötő kapcsot. Kimondhatatlanul ragaszkodtam hozzájuk, és mégis előfordult, hogy napok teltek el egy-egy személyes találkozó között. Asaval többször futottam össze, mint Siljével. Sajnos a trióknak mindig akadtak veszteseik, vagy inkább a nővéreimtől különböző személyiségjegyek tehettek arról, hogy nem tudtam túl nehezen kezelni a ránk váró feladatokat. Egyet kellett értenünk a nagy döntésekben, tőlünk függött a sors szálainak folytonossága, de amit én láttam, ők nem. Ha a szívemre vettem volna az istenek, vagy éppen az univerzum többi lényének a kőbe vésett jövőjét, már megőrültem volna. A szabályok adták a keretet, és nekünk az volt az etalon. Ne avatkozzunk közbe, mert azzal átírhatjuk az univerzum alakulását.
Ma csak az ösztökélt, hogy kirángassam Siljét a mélabús hangulatából. Mindig a szívére vette, ha valami rossz történt, többet aggódott, mint én…kár, hogy néha velem is megesik a rossz hangulat, de akkor egyik testvéremet sem engedem közel magamhoz. Milyen furcsa úgy gondolni magamra sokszor, hogy egy különálló személy vagyok, mert ha a képességem a felszínre tör, akkor mindannyian egyekké válunk. A fonalak elvágásával életek végére teszek pontot. Utáltam a felelősséget, és próbáltam egy szebb oldalát elkapni. Minek létezem, ha abból nem profitálhatok?
A délután a szórakozásé, meg az együtt töltött időé. Megint késésben vagyok, pedig igyekeztem a pontosságra ügyelni. Silje imádja, ha valami az adott pillanatban történik, na hát ezt tőlem elvárni nem szerencsés. A forgalom meg a sok ideges vezető összeesküdnek ellenem, és odáig jutok, hogy csak egy dudaszóval jelzem az érkezésem momentumát. Ki is pattanok a kocsiból, hogy a hangulatom ragadóssá váljon. A legszebb az egészben, hogy általában működik. A pozitív emberek egy méhkasra emlékeztetnek. Mindenki köréjük akar gyűlni, és az energiájukból táplálkozni. Gyönyörűnek tartottam ezeket a lelkeket, és jobban azonosultam az életigenlő típussal, mintsem filozófiai magasságokba emelkedjek és értékes perceket veszítsek el a semmittevéssel. Hamarosan meg is látom a nővéremet, és azt a bizonyos vörös loboncát.
- Hegyet nem mászunk, de a szabadban leszünk. Többet egyelőre nem mondanék, és megfelelsz az időjárási körülményeknek is. – kacsintok egyet, hogy biztosítsam nem nyúlt mellé az öltözékével. Nem várok sokat, hogy beszálljunk és útnak is induljunk. A számításaim alapján egy órán belül a helyszínen leszünk. A telefonos beszélgetések alkalmával a napi történéseket vesszük át, de kíváncsi vagyok, hogy történt-e valami olyasmi, amit eddig nem osztott meg velem.
- Álljunk meg egy szóra…Rune unokája a városban van, és eddig nem is szóltál róla? – nyílik el az ajkam egy „O”-t formálva. Nem volt nehéz megjegyezni azt a férfit, akibe szerelmes volt a nővérem. Tudtam, hogy nem fog sokáig tartani a kapcsolatuk, mert egy másik nő a végzete, de attól még fájt, hogy Silje hogyan érzett iránta, és végül elvesztette őt. A fájdalommal nehezen birkóztam meg én is, de a nővérem valahogyan magában őrlődött többet. Az érzelmek megélése bonyolult állapotokat eredményez, de azt akartam, hogy ma a könnyedség jegyében teljen el a délután.
- Ne tereljünk, majd mesélek én is. – kanyarodok vissza, miközben átvágok a másik sávba egyetlen jelzés nélkül, aztán a gázra taposok, hogy minél előbb városon kívül legyünk.
- Egyszer csak feltűnt a semmiből a boltban? Hogyan talált rád? Istenem Silje részleteket akarok. – unszolom, hogy avasson be, mert érdekel, hogy mi van vele. Az erőszakosságom néha nem ismer határokat, és olyan információkat is kihúzok a másikból, amit nem akarnak elmondani.
- Hasonlít a nagypapájára? – boncolgatom tovább a témát, míg az előttünk lévő kocsi hirtelen fékezése miatt én is kénytelen vagyok a fékre irányítani a lábamat.
- Zárd be az ajtót. – kérlelem a nővéremet, mert fura előérzetem támad, mialatt a másik autóból már ki is száll egy idősebb férfi. A tartása hetyke, egy piros és fekete színben pompázó flanelinget visel, a haja őszes, néhol feketébe áthajló tincsekkel. A kezével lóbál, hogy húzódjak teljesen félre.
- Rossz előérzetem van. – a központi zárral babrálok, ahogyan egyre közelebb jön a kocsinkhoz…

- 671  // zene: LINK //  love  -
- -
Anonymous

Vendég —

Nanna & Silje

Igazából nem is tudtam mikor csináltunk Nannával utoljára közös programot csak mi ketten, még ha gyakran is beszéltünk legalább telefonon. Kicsit mindig is kívülállónak éreztem magam, harmadik keréknek mellettük, ugyanakkor én voltam a védelmező, nyugodt nővér, a kőszikla, akire támaszkodhattak, aki olyan stabil és megingathatatlan volt, akár az Yggdrasil maga. Legalábbis azt hittem, megingathatatlan voltam, ám az a furcsa érzés, ami a sorsfonalakat övezte, és talán köze volt az isteneket sújtó átokhoz még engem is aggodalommal töltött el. Hosszas tépelődés után megosztottam Asával a rossz előérzetemet, de annyi volt a bizonytalanság, hogy még nem tudtam, Nannát akartam-e ezzel terhelni. Lehet, hogy ma inkább csak kikapcsolódni akartam, ha már együtt töltjük a délutánt, mert ki tudja, hogy mikor lesz ilyen legközelebb. A világ mozgásban volt, olyan mozgásban, amit most nem mi irányítottunk, és ez rettegéssel töltött el, ki kellett hát használni minden szemernyi nyugalmat, minden jót, amit a kilenc világ csak adhatott. Majd elválik.
Korán bezártam a boltot én is, és még hazamentem, hogy megebédeljek, kicsit pihenjek, és készülődjek. Ha már programunk volt, azt valamennyire meg akartam tisztelni, legalább egy hajmosással, laza és természetesnek ható sminkkel, bár a ruhával gondban voltam, mert nem tudtam, mire számítsak. A hugaim képesek voltak mindig valami őrültséget kitalálni. Végül egy testhez simuló barna szövetnadrág mellett döntöttem, hozzá illő bokacsizmával és zöld pulóverrel. Mind olyan volt, ami elment akár egy étteremben vagy kávézóban is, de ha egy parki sétát tervezett Nanna, akkor is jó volt. Azért színházba, vagy a király egy fogadására nem ebben mentem volna, de arról azért csak szóltak volna. Remélhetőleg.
Késett, de türelmes voltam. Mi nem rohantuk sose sehova, én meg főleg nem, így az ablakban olvastam, ameddig meg nem érkezett. Eden felbukkanása önmagában is felzaklatott volna, hiszen Rune unokája volt, az egyetlen férfié akit az elmúlt nagyjából kétszáz évben szerettem – vagy hát valami olyasmi, ez bonyolult volt. De ha már eljött hozzám, segíteni akartam neki a kutatásában, ahogyan segítettem annó a nagyapjának is, ezzel kapcsolatban bújtam az emberek feljegyzéseit, ahogyan ők emlékeztek a dolgokra, ami persze sokszor köszönőviszonyban sem volt az igazsággal. A dudaszóra kinéztem, és mosolyogva ismertem fel Nanna kocsiját, így letettem a könyvet, felvettem a cipőt és a kabátomat, majd lerobogtam a lépcsőn.
Persze mire leértem a hugom már felvett egy olyan pózt, amit csak a Hollywood-i zsarufilmekben lehetett látni. Valójában az egyik legféltettebb titkom volt, hogy odavoltam az akciófilmekért, minél ostobább volt, minél több robbanással, annál jobban kikapcsolt. John Wick pedig egyenesen a filmipar mesterműve volt.
- Szia! – köszöntem neki mosolyogva, majd lenéztem magamra. – Nem tudom, hegymászáshoz azért lehet átöltöznék. – de ha annyira azért nem extrém dolgot tervezett, akkor azt hiszem minden rendben volt, így beülhettünk a kocsiba. Az enyém valamivel arrébb parkolt, jobban szerettem, mint a tömegközlekedést és a sok „csetreszt” ahogy Asa hívta a régiségeket, könnyebb volt autóval szállítani.
- Jól van, kíváncsi vagyok. – válaszoltam, majd bekötöttem magam és elindultunk. A kérdésére csak mosolyogva vállat vontam.
- Csak a szokásos. Bent voltam a boltban, néha betér egy-egy vásárló, de többen, akik át csak azt akarják, hogy adjam el a dolgaikat. Meg megint elvittem néhány dolgot a színházba, hátha tudják őket használni… Itthon meg Rune leveleit és jegyzeteit rendezgettem, meglátogatott az unokája, úgy tűnik Osloban él.
Nanna és Asa is ismerték Rune-t, és azt is tudták, hogy végül Angliában telepedett le, miután megismerte azt a nőt, akit a sors fonalai a feleségének szántak. Tudtam, hogy el fog jönni a nap, Nanna is megmondta, mert bár az én sorsomat nem látta, az övét igen, és abban én nem szerepeltem. És bár örültem Edennek, szimpatikus lány volt, és valaki olyan, aki az emberek között is tovább tudja majd vinni a régi hagyományokat, azért a hugom sejthette, hogy felkavaró találkozás volt. Igazából én is csodálkoztam, hogy a hangom teljesen nyugodt maradt, még csak meg sem remegett.
- És te? Még mindig virágkötészet, vagy azóta találtál valami újdonságot? – igazából szórakoztatott, hogy mindig valami újdonságba kezdett, mindig más szegletét fedezte fel a világnak. Nekem sosem lett volna ehhez bátorságom, így részben az ő mindig új élményeiből táplálkoztam.

Anonymous

Vendég —
Silje && Nanna
Kicsit frusztrálóvá válik, ha nem tudok találkozni a testvéreimmel. A napok telnek, és egyre jobban érzem, ahogyan szólítana a kötelesség és egyben az a fajta kötődés, amit csak mi hárman értünk meg. Külön élünk, és mégis közel kell lennünk egymáshoz. Soha nem jutott eszembe hosszabb időre elhagyni a térséget, vagy elutazni egy beláthatatlan időtartamra. Viccesnek vélem, hogy még mindig abban a szellemben gondolkodom, mint a mai emberiség. Elfog olykor a vágy, hogy normális legyek, akárcsak a virágkötő, akit a külvilág ismer. Nem látom előre mások jövőjét, nem ismerem az életútjukat. Borzalmas belegondolni, hogy ekkora hatalom birtokában vagyok, de ezen emóciók csak részben uralkodnak el felettem, mert a legtöbb esetben nem érint mélyen a túlagyalás. Silje a komolyabb, és nem én. Élnem kellene a legfiatalabb húg erényeivel, és pontosan emiatt döntök spontán amellett, hogy ma délután kiveszek egy kis szabadságot, és hamarabb zárok be. A főnökkel egyeztettem, hogy elmennék. Nem volt kifogása, csak annyit kért, hogy holnap mindenképpen hamarabb menjek be az üzletbe, mert valami fontos vevő érkezik. Mostanság megszaporodtak az esküvői csokrok, és a temetési koszorúk rendelése, amit nem tudtam mire vélni. Az egyensúly megtartása kihagyhatatlan része volt az univerzumnak, de látva a két pólust…hogy is mondjam nem vidított fel a puszta statisztika. Oslo nem akkora város, hogy az ember eltévedjen benne, de nem is annyira kicsi, hogy egy idegen ne kérjen segítséget, ha most jár ott először. A digitális korszakban nem voltak határok, és mégis egy új, felfedezésre váró terep sok mindenkin kifogott. Ki sem lépek az utcára, de máris megpillantom a kétségbeesett hölgyeményt és a párját.
- Jó napot, ha kitalálom, akkor nem idevalósiak. – lerí róluk, hogy külföldiek, de azért nem is tűnnek annyira elveszettnek, de a kedvesség az első, amiről véleményt alkossanak, és ne a sivár időjárás.
- Igen, az Operaházat keressük. – a kezükben lévő telefon és nyomtatott térkép megmosolyogtatnak. A férfi amolyan konzervatívnak látszik első benyomásra, míg a nő innovatív és nyitott személyiség.
- Ó, innen csak két utcával van lejjebb. Forduljanak be a következő sarkon jobbra, és egyenesen, aztán meg majd balra. Eltéveszthetetlen. – biztatóan mutatok a helyes irányba, mire a nő hálásan bólint egyet.
- Köszönjük szépen. – köszöni meg, aztán már csak a veszekedés utózajait hallom, ahogyan ellentétes véleményüket kívánják a másikra ráerőltetni. Sokszor látok hasonló párokat, akik nem a megfelelő emberrel vannak együtt, de az idő majd úgyis eldönti, hogy megférnek-e egymás mellett, vagy sem. Végül a kocsimba pakolok el, hátul összeszedem a széthagyott ruháimat, és megpróbálom a chipes zacskókat meg a műanyagpalackokat is a csomagtartóba száműzni. Nem akarok rossz benyomást tenni a nővéremre, de már így is késésben vagyok, mire sikerül kievickélnem a forgalomból. A lakása nincs messze, és a kitervelt programra nem mehetünk tömegközlekedéssel, így tehát maradt a B verzió…vezetek én. Nem vagyok valami merev vezetőtípus, néha még a szabályokat is áthágom, de igyekszem a biztonságra felügyelni. Silje otthona még két percre van a telefonom kijelző szerint, miközben a zene is üvölt a hangszóróból. Nem feltétlen ez az, amire vágyna szerda délután, de nekem kell a nyüzsi, és valami olyan közös időtöltés, ami feltölt…és a legfontosabb, hogy nem az emberek közvetlen környezetében van. Kíváncsian várom, hogy mit fog szólni hozzá, de egyelőre a meglepetés fegyvere az én kezemben összpontosul. A megbeszéltek után egy laza tíz perces késéssel parkolok le, és állítok le mindent a rádióval együtt. Izgulok bár nem tudnám megmondani, hogy miért. A nővérem örülni fog annak, hogy végre nem a városban leszünk, vagy éppen letekeri a fejemet, hogy képes voltam megint valami szokatlan dologba belerángatni? Kár ezen rágódni, egy dudaszóval jelzem neki a jöttömet, és ha már látom az alakját, akkor én is kipattanok a kocsiból és a jobbommal támaszkodom meg a tetején, miközben őt figyelem.
- Szia…remélem kényelmesen öltöztél, mert nem vásárolni és kávézni fogunk, hanem valami sokkal jobbat fogunk csinálni. Bízz bennem jó móka lesz. – kacsintok rá, és megvárom, hogy mindketten helyet foglaljunk az utastérben. Becsatolom az övemet és áthajolva adok egy puszit az arcára.
- Mesélj mit csináltál az elmúlt három…vagy már négy napban? – érdeklődöm őszinte mosollyal az arcomon mialatt beindítom a motort és besorolok a többi autós és biciklis áramlata közé.

- 650  // zene: LINK //  love  -
- -

Ajánlott tartalom —

One day in the wild Norway
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» princess of norway
» All good things are wild and free.

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
M E T A N O I A :: Valhalla csarnokai ;;-
Ugrás: