We're only here for just a moment in the light One day it shines for us the next we're in the night So say the word and I'll be running back to find you A thousand armies won't stop me I'll break through I'll soar the endless worlds for only one sight of your starlight
Amikor szélesen elmosolyodik, majd vigyorogva azt mondja, nem volt nehéz dolgom, kénytelen vagyok én is elvigyorodni. - Elég kitartó lettem volna akkor is, ha nem. Főleg, miután megláttalak fürdőruhában. - mondom, aztán megint eszembe jut valami. Arra bólogatok, hogy itt Osloban "volt" az esküvőnk, így logikus. Amikor pedig az idejére kérdez rá, elmerengek. - Ha cirka négy éve találkoztunk, az maradhatna. De egy éve lehetnénk házasok, az még viszonylag friss, de azért még se annyira. - mondom mosolyogva, aztán erről megint elkalandozik a gondolatom arra, hogy itt milyen lett volna az egész, amely nyilván személyiség függő, és ha már személyiségnél tartunk... - Apropó... Nem hiszem, hogy olyan sokat kéne tenni az agyunkat mások előtt, de ha még is, ugyan olyan kistigris maradsz, mint vagy, vagy számítsak arra, hogy eljátszod a szende "szüzet"? - jó, az utolsó szót nem tudom kimondani anélkül, hogy ne akarjak tőle nevetni, el is vigyorodok. Azok után, amit leműveltünk... és azt hiszem, ebben az ál-életben is leműveltem volna vele, szerintem mindennek lehet mondani, de szendének, és szűznek biztosan nem... de hát ki tudja, lehet olyan személyiséget akar magára kapni, aki nappal félénk, éjjel élénk. A tetoválásról beszélve elnevetem magam az átíráson. - Majd lefedetem egy rózsával! - kacagok, végül megjegyzem, hogy ha tennék is magamra valamit, az sokkal komolyabb lenne, és máshová tenném. A kérdésére kicsit megvonom a vállam. - Fiatalon mindenképp, de a sereg nem szereti, szóval nem varrattam magamra semmit. De ha most hirtelen felajánlaná nekem, hogy megcsinál bármit, nem is tudom, mit akarnék.. Talán valami vérebet. - merengek el, aztán játékosan rá mosolygok. - Mielőtt bármit mondanál, nem azért, mert kutyául érezném magam melletted! - viccelődök kis mosollyal.
A színválasztás, csók és öltözködés után felhozza, hogy egy rendes nászútra is elmehetnénk, ami egyébként feltételezi a rendes házasságot is, ha már itt tartunk, de ebbe nem gondoltam bele az előbb. A meleg említésére persze felsóhajtok, amin ő jót kuncog, de amikor felhozom Egyiptomot, mint meleg országot, meglepetten vonom fel a szemöldököm, amikor a Karib-tengerrel kontrázik rá. - Megakarsz fosztani a klimatizált hotelszoba lehetőségétől? - viccelődök mosolyogva, de aztán ez a mosoly halványabb lesz, és fürkészni kezdem őt. - Nem ment el a kedved a hajózástól..? - kérdezem halkan, sokkal több komolysággal, mint amennyivel eddig beszélgettünk. Eszembe jut az érzés, amikor Pedersenék tettek fel a hajóra, amivel Osloba hoztak, és az a folytonos félelem, aggodalom, és rosszullét. A kishajóval nem volt problémám Vivával, de egy ideig biztosan nem akarok majd motoros, vagy nagy hajóra szállni. Furcsa, hogy kettőnk közül inkább nekem ment el a kedvem a hajóktól, pedig én vagyok egy tengeristen fia... Bár azt hiszem, a traumákon ez se segít. Ha már traumák, az erőm felfedezése sokat segített abban, hogy ne csak a vízhez fűződő viszonyom legyen tisztább, hanem a nyers erő, amely bennem lakozik, az is. Ezért csak a glockot kérem el, a kés nem fog kelleni közelharcra, a hétköznapokra meg egyébként is ritkán kéne. Eltéve a fegyvert elindulunk. A zárcserét újra megdicséri, én pedig örülök annak, hogy minden működik. Egy olyan háztartásban, ahol az ember az egyedüli férfi, és nem keres jól az egyetlen szülő, sokszor rá voltam utalva arra, hogy magam javítsak, foltozzak meg dolgokat. A tetőt egy időben rengeteget kellett javítani a viharok miatt. Szerintem becsődöltünk volna, ha nem én csinálom meg. Persze, elsőre nem sikerült olyan jól, de a harmadik alkalommal már sokkal tapasztaltabb voltam. Amikor megkérdezi, hová menjünk akkor először, rögtön rávágom, hogy intézzük el először a karkötőket. Felül a motorra, de még nem veszi fel a sisakot, én pedig szinte ajkam beharapva nézem meg megint "egy pillanatra". Lehet van az több is. A kérdésére megköszörülöm a torkomat. - Sentrum központi pályaudvar legyen az első megálló. A második majd Skøyen lesz. - mondom, miközben felveszem a sisakot, és ha felvette ő is, akkor felülök mögé. A pályaudvar össze van építve egy plázával, így ott könnyű lesz megtalálni, ami egyrészt kelleni fog nekünk. Van ott elektronikai bolt is, meg minden szir-szar, a tömegben pedig el lehet vegyülni. A helyszínre érve keresünk egy parkolót a motornak. Leszállok, hogy Viva is letudjon, lehúzva a sisakot hátra túrom a hajam, és körbe tekintek, pillantásom megakad a pláza bejáratánál. - Azt hiszem, az ilyesmit a hölgyek nélkül szokás, szóval... foglald le magad valamivel, amíg kiválasztom a leendő álfeleségemnek a horgonyát. - nézek rá kis vigyorral, aztán ha levette már a sisakot, oda hajolok, állára fogva szabad kezemmel adok csókot az ajkára. Átkarolom, az ajtóig mindenképp együtt megyünk majd, de onnan úgy is elválnak majd útjaink.
Vendég —
“I breathe you in, so sweet and powerful, like a wildfire burning up inside my lungs
Axel&& Aviva
A kellemes közös emlékek felidézése után nem nehéz még tovább elemezni, hogyan is adhatnánk tökéletes körítést az ál-házasságunknak. Ahogy kitalálja, mikor és hogyan szedhetett fel, közvetlenül azután, hogy nekem épp egy hasonló kép jelent meg az előbb a lelki szemeim előtt, széles mosoly kúszik az arcomra. – Valószínűleg nem lett volna nehéz dolgod – biztosítom vigyorogva, de egyben bólogatok is, jelezve, hogy részemről tökéletesen rendben van. – Bibione tökéletes. Elég ismert ahhoz, hogy ne vessen fel kérdéseket a dolog, és elég nagy is, hogy eltűnhettünk a városban ezzel a kis történettel – mosolyodom el. A házasságkötés helyszínén egy kicsit elgondolkozom, de a papírok szempontjából egy igazán logikus válasz létezik csak. – Itt, Oslóban. A helyi papírok mindig egyszerűbben rendelkezésre állnak és itt háttérmunkát is lehet végezni, ha valakinek kedve támad utánanézni, tényleg jártunk-e a hivatalban... bár odáig nem szeretnék eljutni senkivel – ingatom a fejem egy kis mosollyal. – Ha elhoztál magaddal ide és még így, a fagyban is hajlandó voltam hozzád menni, az egyébként is jelent valamit, nem? – kacsintok rá nevetve. – És mikor? – vonom fel aztán a szemöldököm somolyogva. A dátum is egy olyan kérdés, amit házasoknak illik tudni, persze a férfiak ez alól tiszteletbeli kivételek is szoktak lenni egyben. Mondjuk ez most nem is az évforduló szempontjából számít. A tetoválással kapcsolatos válaszára felnevetek, de rögtön bólogatni is kezdek. – Mindenképpen, és úgy, hogy lehetőleg két hónappal át tudd íratni valamilyen másik névre, a legkisebb feltűnés nélkül – teszem hozzá, aztán meg is rázom a fejem ezen a képtelenségen. A következő szavai viszont felkeltik az érdeklődésem. – Gondolkoztál már ilyesmin? – kérdezem elmosolyodva. Nem tudok nem belegondolni, hogy kifejezetten jól állhatna neki az ilyesmi. Utána kicsit komolyabbra véve a szót feldobom a karkötők ötletét, és nem csak azt látom rajta, hogy tetszik neki az ötlet, de még be is vallja, hogy neki már a yachton eszébe jutott hasonló. Ettől megint azt érzem, hogy szinte már szétvet belülről az az érzés, ami hozzá köt, és tudom, hogy ha ez megvalósult volna, most nem lenne min gondolkozni, mert az a kötél most is itt díszelegne a csuklómon. A mosolyom ellágyul, nem is kérdés, hogy csak bólogatok, amikor azt mondja, ezt bízzam rá. Már látom is rajta, hogy fejben máshol jár, nem lepődnék meg rajta, ha pontosan tudná, mit és hol akar beszerezni. Erre aztán nem is kell már olyan sokat várni, elpakolunk, aztán összeszedjük magunkat. Rábízom a szemem színének kiválasztását és talán nem is kellene meglepődnöm a barnán, de az, ahogy rám néz, egyébként is mindent megér. Minden látok a szemeiben, mindent érzek abban a rövid, de annál finomabb csókban, és a karjaiban megint tudom, hogy pontosan ott vagyok, ahol lennem kell. Öltözés közben persze megint irigykednem kell, hogy egyeseknek nincs szüksége hat réteg ruhára, de aztán ez elégtételt is nyer, amikor a meleg említésére felsóhajt, és nekem is eszembe jut, milyen hirtelen váltás volt az neki. Persze, nekem is, csak én úgy éreztem magam, mint akinek lassan kiolvadnak az ujjai és a végtagjai. Kuncogással igyekszem leplezni, hogy bizony alaposan kárörvendek éppen, de aztán egyébként is eltereli a figyelmem a válasza. – Vagy bérelhetünk hajót valahol a Karib-tengeren – vetem fel egy sokatmondó mosollyal. Nem állítom, hogy nem fog el egy bizonyos rossz emlék ezzel kapcsolatosan, de azok a napok túl szépek, túl mesések voltak ahhoz, hogy ez elrontson mindent. Ha úgy ismételhetnénk meg mindezt, hogy közben nem kell félnünk és aggódnunk semmi miatt, az egészen tökéletes lenne. Odaadom neki a Glockot, ahogy megbeszéltük, a tőrre viszont nem tart igényt, én pedig nem erőltetem. Elmosolyodom, én magam is jól láttam, mire képes, bár én sem azért tartom a tőröket, hogy az öklöm helyett használjam őket. Felveszem a bakancsomat és a kabátomat, összeszedem a szükséges dolgokat, aztán már megyünk is kifelé a tökéletesen záródó ajtón. Az oldalához simulok, ahogy magához karol, mosolyogva finom köré én is a kezemet, miközben a válaszát hallgatom. – Legyen így – mosolygok fel rá. Már csak azért is jó ez, mert érzek egy kis izgalmat ezzel kapcsolatban, főleg, miután azt mondta, bízzam rá a dolgot. Kíváncsi vagyok, mit forgat a fejében, de nem kérdezek rá, majd megtudom, amikor meg kell. A motorhoz érve valószínűsítem, hogy ismét én fogok vezetni, ezért felülök rá, de csak hogy hagyjam egy kicsit nézelődni, és egyben én is figyelhessem, ahogy néz, még rápillantok, mielőtt feltenném a bukósisakot. – Szóval hová menjünk? – somolygok rá, ha már rá van bízva a dolog. Nekem az sem baj, ha teljesen egyedül akarja intézni, én addig egyébként is meg tudom venni a másik telefont, ha olyan helyen állunk meg a városban, ahol ilyen bolt is van. Mindenesetre ha megvan a válaszom, akkor felteszem a bukósisakot, beindítom a motort, és miután ő is felszállt mögém, már úton is vagyunk a választott célpont felé.
We're only here for just a moment in the light One day it shines for us the next we're in the night So say the word and I'll be running back to find you A thousand armies won't stop me I'll break through I'll soar the endless worlds for only one sight of your starlight
Egy kis zavarba ejtő "játék" után áttérünk témákra, amelyekről nem gondoltam volna, hogy valaha is asztalon lesznek. Házasság, meg az, hogy nem állna az álmaim útjába, nekem pedig úgy tűnik, fel kell világosítanom arról, hogy az álmom már teljesült vele. Pillantása ellágyul, épp olyan szerelmes lesz, mint az enyém. Megsimítja a kezem, nekem nem nehéz ebben a nosztalgiában elmerülni. Már a repülő úton azzal szembesültem, valahányszor csak arcom érintve keltett fel, hogy a szívem nem a pániktól, hanem az érzéseim miatt nem nyugszik meg. A barna szemei lággyá tették arcát, és valahányszor bele néztem, ugyan úgy eltudtam volna veszni benne, mint az óceánban. Nem csoda, hogy az utazás végére nem bírtam magamban tartani. Hogy is tehettem volna, ha minden nap így keltett volna fel? Nem tudtam volna megállni, hogy ne akarjak tőle többet. Így inkább a dolog elébe álltam, és nem tettem rosszul. Nem az volt az első csókunk, de az volt talán az első igazi, ha azt vesszük, hogy az érzelmeink akkorra teljesedtek ki. Épp ezen emlékek és érzések miatt egyszerű arra gondolni, hogy összekötném vele az életem, ha lehetne. El is játszunk az ötlettel, sőt, a végén tervezni is kezdjük. Kitaláljuk, hol és hogyan kértem meg, hogy ismerkedtünk meg. Meg azt, hogy kitalál magának egy új nevet, mert a Maria nem fekszik se így, se úgy, mire mosolyogva bólogatok, aztán némi részletet azért hozzá teszek a találkozáshoz, ezeket mindig megszokták kérdezni. - A tengerparton szedtelek fel egy hullám lovaglás után, miután befizettem csak miattad egy idegenvezetésre. - simán el tudom képzelni, hogy csak ezért pénzt áldoztam volna egy városnézésre, hogy hallgathassam, és lássam őt, aztán a parton találkozva elhívtam volna valahová. - Bibione? Vagy legyen más város? - kérdezem kis mosollyal, hol legyen képzeletbeli találkozásunk helyszíne. - Szűk körű házasság kötés, hol? - kérdezek meg egy fontos részletet. Amikor a tetoválást említi a lánykérés után, elnevetem magamat. - De csak ha cirádás betűkkel lesz bele írva, olyan távolságban, hogy rá tudjak csókolni. - nevetek, ahogy elképzelem a dolgot. - Jhaj, nem... - szusszanok végül mosolyogva. - Ha tetoválásom lesz, azt is a hátamra tetetem. - mondom mosolyogva, őt fürkészve. Az ötletére, a karkötőre szélesen elmosolyodok. - Az igazat megvallva, a yachton gondolkodtam azon, hogy adjak neked hajó kötelet, csak csomóval fogva, nem horgonnyal. De az ötlet tetszik, ezt bízd csak rám. - kacsintok egyet, fejben már Oslo bizonyos részein járva.
Meglátva kincseit somolyogva kérdem meg, hogy újra írjam-e az emléket, de a válasza sokkal jobb ötlet. Elvigyorodva bólintok egyet, bár kétlem, hogy tényleg erre a papírra fogok firkálni. Az a bárkához tartozik, nem mocskolnám be soha. A készülődés közben választhatok szemének színei között, és ha már a természetes nincs a listán, számomra egyértelmű, hogy a barnával akarom látni. Szerelmesen figyelem, majd mikor felém fordulva hozzám lép, ugyan ezt látom szemeiben, mosolyában, nevetésében. Simítására arcomon megmelegszik a szívem, és amikor lábujjhegyre emelkedik, én derekára fogva hajolok le, hogy fél úton ajkaink finoman találkozzanak. Nem foglalom le sokáig, hagyom, hogy elengedve öltözködjön, én jól tűröm a hideget. A megjegyzése felidézi azt a szenvedést, amit a hirtelen indonéz meleg okozott, és felsóhajtok, de mosolygok is mellé. - Egyiptom? Ott elég meleg van, nem? - kérdezem mosolyogva. Ha kell, miatta elviselem a negyven fokot is. A szobát elhagyva oda nyújtja nekem a fegyverét, biccentve köszönöm meg és teszem el, de a tőrre tett ajánlatra csak megrázom a fejemet. - Megtanultam sokkal erősebben használni a kezemet. Az bőven elég közelharcra. - mondom kis mosollyal, míg elteszem a fegyvert. Eszembe jut a kikötő, és hogy dühből és aggodalomból mi mindenre voltam képes, úgy, hogy nem foglalkoztam egy kicsit se a azzal, hogy visszafogjam magamat. Felveszem a kabátot, felkapom kézbe a bukósisakot, aztán kilépve az ajtón figyelem Vivát, ahogy zár. A dicséretre elmosolyodok. Jó dolog, ha ért az ember bizonyos dolgok szereléséhez, aztán nem csak a fegyverek, hanem bármi miatt. A következő kérdése már sokkal kellemesebb gondolatokat és izgatottságot ébreszt. - Legyen először a jelkép, az egyszerűbb, gyorsan meg tudunk lenni vele. - döntik határozottan, átkarolva a derekát, míg elindulunk lefelé, kifelé.
Vendég —
“I breathe you in, so sweet and powerful, like a wildfire burning up inside my lungs
Axel&& Aviva
Láthatóan nagyon elégedett magával, amiért sikerült elérnie a célját a megjegyzésével, de én is érzem magamon a hatását, szóval meg sem próbálnám letagadni a nyilvánvalót. Az én visszavágásom halk nevetést csal elő belőle, de a gonosz - és szívdöglesztő - kis vigyora nem arra utal, hogy überelni tudtam volna az övét. Láthatóan és hallhatóan nagyon élvezi a helyzetet, egy jelentőségteljes pillantással nézek csak rá a szavai után, de ha akarnám sem tudnám elrejteni a szám sarkában bujkáló mosolyomat. Egyébként is eltereli a figyelmem az a meglehetősen szokatlan téma, ami felmerül, mert hiába ódzkodtunk világ életünkben a gondolattól is mindketten, most mintha... ő is és én is szokatlanul komolyan elgondolkoznánk a lehetőségen. Amikor pedig ennek kapcsán felemlegetődik az, hogy Axel pontosan miért is nem gondolkozott komoly kapcsolatokban soha, igyekszem biztosítani a támogatásomról, még ha láthatóan nem is győzöm meg arról, hogy ez lehetne másképp is. Nem kezdem el viszont erőltetni a dolgot, hiszen fogalmam, fogalmunk sincs, mit tartogat számunkra a jövő és az ilyesmin ráérünk akkor aggódni, ha egyszer, valaha, valami miatt arra kerülne a sor, hogy hasonló szituációba keveredünk. Az a lényeg, hogy én tudom: nem ismerek akadályt, ha róla van szó. Főleg ha olyanokat mond, mint most is; érzem, hogy a szívem hevesen dobban már csak azoknak a pillanatoknak az emlékétől is, a mellkasomba pedig kellemes melegség költözik. – Akkor már tudtam, hogy elvesztem veled és az érzéseimmel kapcsolatban – mosolyodom el lágyan, ujjaimmal megszorítva egy kicsit a kezét, hüvelykujjammal finoman megsimítva a bőrét. Jól emlékszem még azokra a napokra, órákra, ahogy a repülőút alatt próbáltam meggyőzni magam arról, hogy még van esélyem megküzdeni az érzéseimmel, de aztán ott, a yacht mellett, miközben Axel szemeibe néztem, amik úgy csillogtak, mint a minket körülvevő óceán, tudtam, hogy ezt a harcot már elvesztettem. És most is ezt érzem, minden egyes pillanatban, csak már küzdeni sem próbálok ellene, inkább élvezem azt, ami megadatott; különösen most, hogy visszatért hozzám, és újra szerethetem őt a szívem minden szerelmével. A téma aztán vissza is tér a tervezgetésre, egyre inkább élesbe fordítva azt a bizonyos házasságot, bár egyelőre csak hamis színekben beállítva a dolgot. Felvázolok neki egy tervet, ami nyomokban tartalmazza a valóságot - a viking félisten megfogalmazásban különösen -, de ez nem is feltétlenül baj. Én profi vagyok a hamis személyazonosságok felvételében és megtanulásában, de ha valami teljesen mást kellene előadnunk, aránytalanul sok időt kellene fektetnünk abba, hogy Axel is megtanulja az egészet. Ez ugyan nem olyan komoly, mint amekkora hangsúlyt egy-egy munka során kellett az ilyesmibe fektetnem, azért nem is szabad teljesen félvállról venni. – Akkor Olaszország – bólintok mosolyogva. A mosolyom aztán ki is szélesedik, ahogy elképzelem őt, amin szörfdeszkával a hóna alatt, félistenként gyalogol ki a tengerből, miközben a vízcseppek irigylésre méltóan simítják végig az arcát és a testét, és egyáltalán nem nehéz elképzelnem, hogy ebbe a képbe (is) beleszeressek. – Majd kiötlök valami olasz nevet, ami jól hangzik azzal a vezetéknévvel – teszem hozzá elgondolkozva. – Szerencsére az egyetlen olasz alteregómat Mariának hívták, annál nem lesz nehéz kreatívabbat kitalálni – nevetem el magam halkan. Gyűlöltem azt a nevet. A lánykéréssel kapcsolatban felemlegetem azt a bizonyos első randevút, amire úgy érzem, mindketten nagyon szívesen emlékszünk vissza, és látom is rajta, hogy tetszik neki az ötlet, a gondolatmenet. Folytatja is, az esővel és a táncunkkal, aminek már a puszta emlékétől is érzem a mellkasomban azt a már-már forró érzést. – Jól hangzik – mosolyodom el lágyan. Valószínűleg nem is tudtam volna nemet mondani abban a helyzetben; egyetlen épeszű emberi - vagy nem emberi - lény sem tette volna. – Hmm, már látom magam előtt, ahogy a bicepszedre tetoválnak egy szívecskébe foglalt Maria nevet – nevetem el magam, de aztán megrázom a fejem és komolyabbra veszem a kérdést. – Lehet esetleg valami szimbolikus dolog is, mondjuk egy karkötő. Vannak ezek a horgony szimbólumos karkötő-párok, ha már tengerpart, szörf, ésatöbbi – teszem hozzá mosolyogva, már egy fokkal komolyabban ötletelve.
A családom maradékának felemlegetése ugyan kevésbé vidám téma, de én nem érzem magam rosszul attól, hogy megosztom vele mindezt, sőt. Nem hiszem, hogy pontosan értené, milyen sokat jelent nekem, hogy ő itt van velem, de talán nem is kell, elég, ha én tudom, ő pedig azt érti és hiszi el, hogy milyen nagyon szeretem. Az ölelése, a közelsége mintha kárpótolna mindenért, amit valaha elveszítettem, és az, amit a szemeiben látok, a csókjában érzek, minden, amit valaha kívánhattam. A reggeli után elpakolunk, nekem pedig eszembe jut, hogy az ereklyéimet vissza kellene tennem a helyükre. Axel rögtön kiszúrja őket a kezemben, a vigyora az én arcomon is kiszélesíti a mosolyt, a kérdésre pedig halkan elnevetem magam. – Kívülről tudom. Majd az új számodat ráírhatod – kacsintok rá. Rendesen felöltözök, aztán előkészítem a dolgokat, hogy simán menjen majd a papírok intézése. A Glockot is kikészítem az asztalra, aztán már csak az utolsó simítás van hátra, és ezt a kérdést Axelre bízom, akinek láthatóan tetszik is az ötlet. Amikor a barna színt mondja, mindentudó, ellágyuló mosollyal pillantok rá, és egyetlen másodpercig sem vitatkozom. Minden közös régi emlékünk ehhez kapcsolódik, legalább olyan logikus döntés, mint amit a lánykérés és a közös történetük köré építettünk. Gyakorlott mozdulatokkal helyezem be a kontaktlencsét, ő pedig a tükörből figyel, és amikor találkozik a tekintetünk a tükörben, megdobban a szívem, látva, hogyan néz rám. A tekintete még többet is mond, mint a szavai, lágy, szerelmes mosollyal az arcomon fordulok meg. Szavaira halkan elnevetem magam, de aztán a nevetésem visszaszelídül az előző mosollyá, odalépve hozzá simítom végig az arcát, tekintetem ugyanolyan mély érzésékkel figyeli őt, mint ő engem az előbb. – Igyekszem nem sokat panaszkodni majd – csillannak meg a szemeim huncutul. Számomra ő úgy tökéletes, ahogy van, semmit nem változtatnék rajta, még akkor sem, ha tehetném. Lábujjhegyre állva csókolom meg finoman, de aztán folytatom az öltözést, nekem ugyanis kell pulóver is, nem mindenki tűri jól a norvég hideget. – Egyszer el kell mennünk rendes nászútra. Valami jóóó meleg helyre – közlöm vele vigyorogva, miközben figyelem, hogy ő megelégszik egy kabáttal is. Utána visszamegyek még a hálószobába, egyrészt a Berettát a nadrágom derekába dugom, másrészt pedig elveszem a Glockot az asztalról és azzal a kezemben megyek vissza hozzá. Egy kis mosollyal az arcomon nyújtom felé, markolattal előre. – Elég ez, vagy kéred az egyik tőrömet is? – kérdezem. Ha kéri, már adom is oda neki az egyiket, de ha nem, akkor mindkettő marad a bakancsom szárához rejtve. Bele is bújok, aztán felveszem a kabátomat, zsebre vágom a - most még érvényes - irataimat, pénzt, felmarkolom a motor kulcsát, aztán a bukósisakot is. Ha ő is kész van, leteszteljük az új zárat az ajtón, de nem meglepő módon nyitásra és zárásra is tökéletesen működik. – Nagyon ügyes volt a szerelőm – mosolygok rá a szemem sarkából, zsebre téve a lakáskulcsot is, miután bezártam magunk mögött az ajtót. – A papírok előtt vagy után szerezzük be a házasságunk jelképeit? – kérdezem aztán somolyogva, miközben elindulunk a motorhoz. – Nem időre megyünk és nem is messzire, szóval előtte is belefér. – Akár a másik telefont is beszerezhetjük, ha lesz a közelben egy elektronikai bolt.
Elég csak egy kicsit felemlegetni a megfelelő pillantással a büntetést, és már látom is, hogyan válik Viva arca egyre vörösebbé, a tekintete pedig opálossá az emlékek hatására. Egy féloldalas vigyor kerül az arcomra, ahogy másodpercekig csak próbál szóhoz jutni, de végül csak egy olyan szurkálásra futja neki, amitől halkan nevetni támad kedvem. - Majd csinálok neked huzatot. - mondom élvezkedő, gonosz mosollyal, kipirult, gyönyörű arcát figyelve. Egy kicsit bele feledkezek a látványba, mert hamar áttérünk egy másik témára is, pontosabban a házasságra. Soha nem tudtam magamat elképzelni egy oltár előtt, de azt hiszem, nem is kellene, még ha teórikusan el is venném őt. Viva sem tűnik tipikus menyasszonytípusnak a habos ruhával és óriási mennyegzővel. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg egészen más hitbeli - és házassági - neveltetésben részesült, mint én, hála a kulturális különbségeknek. Itt szóba jön az is egyébként, hogy számomra a munka miatt is elképzelhetetlen volt a komoly kapcsolat, neki viszont jó fedő sztori is lehetett volna. Amikor megfogja a kezem, és rám mosolyog, megmelegszik a mellkasom. Jól esik, habár amíg nem szembesül a kihagyott születésnapok fontosságával, csak el tudja képzelni őket, addig nem fogja teljesen megérteni. Ő nem látogathatja Ephraimékat, nem látja a csalódottságot a szemükben, sőt.. A bátyja, ha jól vettem ki a szavaiból, mindent megtesz azért, hogy valamilyen módon kapcsolatot tartson. Ellenben én, aki néha haza jár, csak azért, hogy csalódva nézzenek rá, amiért megint lemaradtam egy úszóversenyről, vagy névnapról, születésnapról, keményen az arcomba kaptam ezeket az érzelmeket. De nem vetek semmit a szemére, inkább örülök annak, hogy bizonyos mértékben megkímélte őt az élet ettől, noha elvett tőle egészen mást. Amikor azt mondja, hogy soha nem állna az álmaim útjába, halványan elmosolyodom. - Azt hiszem, az álmaim akkor valóra váltak, amikor a tengerben lebegve viszonoztad a csókot. Azután, hogy szerelmet vallottam. - válaszolom kis mosollyal. Tudom, hogy a tengerre gondol, de ha azt hiszi, hogy a víznek bármiféle jelentősége is van ő mellette, akkor nagyon téved. Az én álmom már egy ideje nem a víz... furcsa, hogy ezt még nem vette észre. A nagyi csak részben kerül szóba. Túl sokat nem mesélek róla, mert Vivának már így is okoztam elég kellemetlen emléket a családdal, nincs szükség arra, hogy még a nagyanyámról is áradozzak, amikor neki még ez sem adatott meg. Helyette rátérünk arra, hogy mivel ketten vagyunk, simán jó ötlet magunkat házasnak beállítani. Lelkesen kérdezek is, majd hallgatom őt egy halvány vigyorral. A jelenlegi helyzetünket eléggé körbe írja, amit felvázol, de nem baj. Minél több a kapocs a valósággal, annál könnyebb eladni a hazugságot. A kérdésére elmerengek. - Olaszország tökéletes. Szeretem a homokos partot, és lehet szörfözni. Szerintem simán mehettem azért oda. - mosolygom szélesen az ötletre. A lánykérésnek gyakorlatilag az első randevúnkat írja körbe, ami szerintem praktikus is. Boldog emlék mindkettőnknek, ha kérdeznének róla is ugyan azt mondanánk. - Az esőben tánc után térdelhettem volna le eléd, Hollywood-i stílusban, bőrig ázva. - figyelem mosolyogva, aztán erről eszembe jut valami. - Kell két gyűrű. Vagy ha bohémok akarunk lenni, valami más, amivel szentesítettük az esküt. - mondom elmerengve, őt figyelve. Valami olyasmi kéne, amelyet tudunk mutogatni, ha kell, de annyira nem feltűnő, vagy egyedi, hogy megismerjenek róla minket.
Amikor Viva családját szóba hozom, egy kissé szomorúbb, de elhatározottabb is lesz a hangulat. Az ölembe húzom, remélve, hogy levehetek némi terhet a válláról ölelésemmel, simításommal, szavakkal, bármivel. Azt szeretném, hogy jobban legyen a lelke, és ezért bármit megtennék, ezt neki is elmondom. Egyszóval, egyszerűen felel, de tudom, hogy csak tudatosítani akarja bennem, hogy elhiszi nekem mindezt. A köszönömre gyengéden elmosolyodom, hiszen ezt nem kell köszönnie. Nem magamért teszem, hanem érte. Magamhoz ölelem, fejét simogatom, és amikor azt mondja, hogy a jelenlétem is segít, egy picit megnyugszom. Egy kicsikét, hogy legalább ezzel is hasznára vagyok. Vállamra adott puszijára elmosolyodok halványan, fejemet kissé neki döntöm, amíg fel nem emeli azt. Szemeiben is látom, amikor rám tekint, és kimondja azt a szót, amitől mindig megdobogtatja a szívemet. Nem hagy időt, hogy válaszoljak, finoman visszacsókolva üzenem neki, hogy én is őt.
Eltakarítjuk a reggelit a szó minden értelmében. Én elmosogatok most is, aztán a hálóba lépve magamra kapok egy friss pólót. Az ajtóból látom, hogyan járkál fel s alá a nő, és meglepve nézek utána. Amikor viszont megjelenik, kezében a képpel és a cetlivel, széles mosoly kerül az arcomra. - Ráírjam újra a számom? - kérdezem viccelődve, míg figyelem, hogyan teszi el a papírokat. Ezután rendbe szedem magam a fürdőben. Hallom, ahogy oda kint matat, de amikor kiérek a fürdőből, akkor már csak azt látom, hogy elpakol. Amikor felteszi huncut kérdését, akkor szélesen elmosolyodom, és követem őt a fürdőbe. - Ha csak ezek közül lehet választani... akkor természetesen a barnát. - válaszolok mosolyogva. Habár a kék és a zöld biztos egzotikus lenne, nekem még is jobban tetszik a barna. Nem csak azért, mert kevesebb ilyet látok Norvégiában, hanem azért is, mert meleg, aranyos lesz tőle az arca. Olyan lesz, mint egy hatalmas szemű őzike. A veszélyesebb, gyilkosabb fajtából, de ezt senkinek nem kell tudnia rajtam kívül. Meg hát.. az összes emlék ezelőttről ahhoz a barna színhez köt, szóval számomra az a nyerő. Amint berakja a kontaktlencsét, a tükörből figyelve, lágyan mosolygok, nosztalgikus, megszállt tekintettel. - Gyönyörű vagy. - mondom, bár szerintem nincs olyan állapota, amiben ne lenne szép, legalább is az én szememben. - Sajnos én nem tudok sokat válogatni a küllememen, ezzel kell beérned. - mosolygok végül, és ha magára vette a pulóverét, oda lépek, hogy én magamra kapjam a kabátom, meg a bakancsom. Már a gondolat is megmosolyogtat, hogy neki mennyire fel kell öltöznie, míg én elvagyok ebben is.
Vendég —
Axel&& Aviva
Persze még ebben a szövegkörnyezetemben is sikerül feltennem egy olyan kérdést, amit talán nem kellett volna. Annyira messzire kalandoztak el a gondolataim ezzel az egész lánykérés-témával kapcsolatban - pedig el sem kellene hinnem, hogy ilyesmiről beszélgetünk -, hogy észre sem veszem a kérdésem mögött rejlő lehetőséget, de Axelben ezúttal sem kell csalódnom: természetesen le is csapja azt a bizonyos képzeletbeli labdát. Már a mosolya is gyanús, de aztán kiejti a száján azokat az átkos szavakat, miközben a szemei szinte felperzselnek, és én érzem, hogy végigfut a testemen a forróság az emlékek hatására. Egyáltalán nem nehéz felidézni, mit művelt velem az este folyamán, és amikor ezt megteszem, még az arcom is felmelegszik, miközben muszáj vagyok fészkelődni egy kicsit a széken. Megköszörülöm a torkom, az imént még elrévedő szemeimet már élesebben szegezem rá, pillantásom egyszerre ördögi és adja meg neki a győzelmet. Részben. – Lehet, hogy egy kicsit kinyitom az ablakot – szúrok azért vissza egy kicsit, rosszcsont mosollyal az arcomon, hogy ő is érezze a törődést, és tudatosítsam benne, hogy bizony én sem felejtek. Ennek ellenére nem megyek az ablakhoz, nem ér annyit az egész, úgyis látta már, milyen hatással volt rám a kis célzása. Tovább fűzzük a gondolatot, és amikor megjegyzi, hogy a Mrs. Bergström mennyivel jobban hangozna, ígéretemre egy hasonló jelleggel bíró kacsintással felel. Bár a józan eszem dolgozik és nem élem bele magam olyasmibe, ami lehetetlennek és elérhetetlennek tűnik perpillanat, a mellkasom azért kellemes melegséggel telik meg a gondolatra, már a puszta feltételezéstől is. Nem vagyok az a férjes asszony típus, a legkevésbé sem, de Axel Bergströmnek még a felesége is szívesen lennék, ez tagadhatatlan. Amikor elmondom neki, hogy nem volt még házas alteregóm sem, és hozzáfűzöm ennek a praktikus indokait, olyan magyarázatot vet ellen, ami egyrészt egyébként nagyon is logikus, de nekem egy kicsit újra eltereli a gondolataimat; a hamis személyiségeimről, legalábbis. Emlékszem, hogy erről már annak idején is mesélt, ez volt az egyik oka annak, hogy soha nem keresett komolyabb kapcsolatot. Azt is tudom, hogy ez részben a saját családjára is visszavezethető: bár a körülmények teljesen mások lettek volna, senkit nem akart volna kitenni ennek. – Azt is megoldottuk volna – mosolyodom el, egyik kezemmel átnyúlva az asztalon, hogy ujjaimat az alkarjára simítsam. Tudom, hogy mindez már nem számít, de néha szeretném én is éreztetni vele, hogy kettőnk közül nem ő az egyetlen, aki képes lenne áldozatokat hozni a másikért. – Soha nem állnék az álmaid útjába, és ha egyszer lesznek választási lehetőségeink, egy normális életünk, akkor szeretném, ha emlékeznél erre – nézek a szemeibe még mindig mosolyogva. Nyilvánvalóan nem tudhatjuk, mit tartogat számunkra a jövő, a karrierjét derékba törte a baleset, az általam hozott csomaggal pedig lényegében a maradék életét is el kell fojtanunk, egy időre legalábbis biztosan, de akkor is fontosnak érzem ezt elmondani. Ő annyi mindent feláldozott már értem, lényegében most is éppen azt teszi azzal, hogy úgy döntött, nem tér vissza hivatalosan az élők sorába. A családjától is távol kell majd maradnia, vagy legalábbis óvatosnak kell lenniük... Egyszerre vérzik és melegszik fel a szívem mindettől, ugyanakkor szeretném, ha tudná, hogy fordított esetben én is kész lennék bármire érte. Mesélni kezd magáról is, én pedig érdeklődő figyelemmel hallgatom minden szavát, de nem tudok nem lecsapni arra az egyetlen szócskára. A magyarázatra halkan elnevetem magam és úgy bólogatok, mint aki nagyon is el tudja képzelni. – Mellettetek biztosan szüksége is volt rá – szelídítem mosollyá a nevetésemet, de a szavaimban szeretet bújik meg rosszindulat helyett. El tudom hinni, hogy a nagymamájuk is belevaló lehet, lehetett mindig is, de most már magamban sem merek olyasmit kívánni, hogy bárcsak megismerhetném. Legutóbb az édesanyjával kapcsolatban gondoltam erre, de annak a legkevésbé sem olyan megismerkedés lett a vége, mint szerettem volna, vagy amit szeretnék megismételni. A szó aztán csak-csak visszaterelődik a házasságra, még ha ezúttal nem is olyan értelemben. Elgondolkoztat a kérdése, mert nagyon is lenne benne ráció; amikor visszatértem a városba, nem foglalkoztam ezzel, hiszen fogalmam sem volt, meddig maradok, vagy hogy miután pontot tettem mindennek a végére, mi történik majd... Most viszont egyértelmű, hogy maradnom kell, ami a biztonság kedvéért új papírokat kívánna meg tőlem is. Akkor pedig miért is ne játszhatnánk el? – Azt te mondd meg – vigyorodom el a lánykérés helyszínének kérdésére, de aztán rögtön meg is rázom a fejem. – Nem, nem, inkább ne lőjük le a poént – helyesbítek egy sokatmondó mosollyal, de aztán elkezdek hangosan gondolkodni a lehetőségeken. – Hát, ha igazán jól akarjuk csinálni, végigvezethetjük az egészet a kérdőívektől. Én lehetek a szerencsés külföldi lány, aki elcsavarta a viking félisten fejét... mármint, nem a szó szerinti értelmezésben – nevetem el magam, amikor rájövök, hogy azért most lényegében sikerült a valóságot megfognom más megközelítésben. – Lehettem idegenvezető, te pedig eljöttél nyaralni. Hova mennél el szívesen? Olaszország? Spanyolország? – sorolok fel egy-két országot, ahova a színeimmel jól be is illenék, és még a nyelvtudás sem okozna problémát, ha igazolnom kell magamat. Az arab országokat inkább nem sorolom fel, az ottani állampolgárok inkább csak felhívják magukra a figyelmet. – Megkérhetted a kezem a tengerparton, miután egy part menti bokorból vágtál nekem egy szál rózsát – fűzöm még hozzá egy sokatmondó, ellágyuló mosollyal, felidézve a pillanatokat, amikor az első randevúnk után sétáltunk vissza a yacht felé. Utána persze szóba kerül az én családom is, amit egyébként nem bánok, és nem is zárkózom be ezzel kapcsolatban. Ez is az életem része, ezért meg is osztom vele, még akkor is, ha vannak benne nehéz részek - ezúttal más szemszögből nehezek, mint a szüleink halála volt. Nem csak azért nem könnyű, mert nem láthattam őket hosszú évek óta, hanem azért, mert konstans veszélyt jelentek rájuk. Is. Axel kék szemei együttérzéssel figyelnek, én pedig halványan rámosolygok, és amikor az arcomra simítja a tenyerét, a mellkasomban szétárad az ismerős melegség. Engedek a finom ösztökélésnek, ahogy megfogja a kezem, felállok a székből és odalépek hozzá, hogy aztán az ölébe üljek. Nézem csodaszép szemeit, hallgatom a szavait, és ismét azt érzem, hogy szinte túlárad bennem a szerelem, az a hatalmas lánggal égő gyengéd érzés, amit érzek iránta. – Tudom – mosolyodom el, de ezt az egyetlen is szót is igaz hittel, mély meggyőződéssel ejtem ki. Tudom, hogy nem csak vigasztalni vagy jobb kedvre deríteni szeretne, hanem tényleg megtenne ezért mindent. Arcomat a tenyerébe döntöm, egy pillanatra lehunyva a szemeimet is, átengedve magamba az érintése törődő melegségét. – Köszönöm – nézek aztán újra a szemeibe, ahogy kinyitom a sajátjaimat, ujjaimmal finoman megszorítva az övéit. Magához ölel, én pedig boldogan bújok hozzá, arcomat a vállára fektetve, karjaimat a teste köré fonva. Magamba szívom az illatát élvezem a bőre érintését és a teste melegét, szavaira hevesebben és hangosabban dobban a szívem. – Már attól sokkal könnyebb, hogy itt vagy velem – súgom, mielőtt megcsókolnám a vállát. Ez az igazság, még ha én sem gondoltam volna hónapokkal ezelőtt, hogy az ilyesmi könnyebbség lehet. Addig azt nem tudtam elképzelni, hogy ne egyedül szálljak szembe a világgal, most pedig azt nem tudom elképzelni, hogy ne Axellel tegyem mindezt. Borzasztóan hálás vagyok neki azért, amit ezért tesz, értem, értünk, mert a döntés, amit meghozott, egy cseppet sem lesz egyszerű. A családjától is el kell őt vennem valamennyire, és bár ezt egyáltalán nem szívesen teszem meg, a helyzet pontosan ugyanaz lesz, mint az én családommal: ez az ő érdeküket szolgálja. Ettől viszont még nem lesz könnyebb. Felemelem a fejem, hogy újra ránézhessek, ezúttal én simítom a tenyeremet az arcára, és miközben hüvelykujjammal megsimogatom a bőrét, a bal szeme mellett húzódó heg alját, csak nézem őt, hagyva, hogy minden érzésem kiüljön a szemeimbe. Megköszönhetném, hogy ennyi mindenre képes miattam, kettőnkért, de tudom, hogy nem várna ezért köszönetet - hiszen én sem tenném -, és azt is, hogy minden egyetlen dologra vezethető vissza, így inkább ennek adok hangot. – Szeretlek, Axel – mosolyodom el gyengéden, mielőtt odahajolnék hozzá, hogy megcsókolhassam.
Miután befejeztük a reggelit és eltakarítottuk a romokat is magunk után, előkészítem egy kicsit a mai első fix programpontunkat. Elindulok a hálószoba felé, de aztán félúton eszembe jut valami, és sokatmondó mosollyal az arcomon visszasétálok a kabátomhoz, aminek a belső zsebében még mindig ott pihen az a bizonyos kép és az a bizonyos cetli. Magamhoz veszem őket, aztán mosollyal az arcomon folytatom az utamat, hogy visszahelyezhessem őket a helyükre, az éjjeliszekrény fiókjába, az otthon biztonságába. Csak ezután lépek oda az íróasztalhoz, hátrébb húzom a széket, majd kihúzom az egyetlen széles fiókot az asztallap alatt. Felfeszítem az alsó lemezt, felfedve az alatta megbúvó kincseket: a tartalék lőszereket, a Glockot, és a szétszedett állapotban lévő mobiltelefont. Először a Glockot emelem ki, néhány mozdulattal ellenőrzöm a tárat, az egyik dobozból pótlom a hiányzó lőszereket belőle, aztán visszaillesztem a tárat és kiteszem a fegyvert az asztalra. A telefonba beleteszem a SIM kártyát, majd az akkumulátort is, bekapcsolom, és a kevés elmentett telefonszám egyikére rövid üzenetet küldök. A válasz gyorsan megérkezik, mire elégedetten mosolyodom el, aztán kikapcsolom és szétszedem a telefont, mielőtt visszatenném a fiókba és a visszailleszteném a fiók aljára a rejtett részt elfedő lemezt is. Most nem fog kelleni a telefon, csak este, vagy amikor Axel jelzi, hogy indulhatunk - nekem is lesz dolgom, míg ő a családjával van. Ezután megkeresem Axelt, vagy ha közben utánam jött, akkor csak odafordulok hozzá és megcsókolom az állát. – Várni fognak minket. Addig is kiválaszthatod a szemem színét – vigyorodom el, elindulva a fürdőszoba irányába. – Barna, kék, zöld? – sorolom vidáman. Tudom, hogy ő a lilát választaná, de az nem igazán mutatna jól a "hivatalos" fényképen.
Olyanokon merengünk és ábrándozunk, amely soha nem illett rám. Mióta csak benőtt a fejem lágya, kerültem a komoly kapcsolatokat, ezért se próbálkoztam sokat a nőknél randevú szempontjából. Helyette csajoztam, élveztem az életet, amely a bárka mellett megadatott. Leon persze más volt. Ő már az egyetem alatt megismerkedett a feleségével, és mondogatta nekem is, hogy majd felnövök egyszer én is a feladathoz. Habár nem úgy alakul az életem, hogy valaha is megkérjem Viva kezét, úgy igazából, már a gondolkodás miatt is mutogathatna, hogy "látod megmondtam!". Az egészben pedig az a legérdekesebb, hogy ő is vágyik rá, pedig őt aztán végképp nem arra nevelték. Amikor rá kérdez, hogy olyannak ismerem-e, akkor egy ádáz mosollyal kezdem figyelni őt. - Igen, pontosan. De talán a legutóbbi büntetés után viselkedni fogsz majd. - piszkálom kicsit, míg szemeim előtt megjelenik reszkető képe és könyörgő nyüszögése. Kimerítő, de csodálatos volt a tegnap este, nem hiszem, hogy egy könnyen szabadulni fogok ezektől a gondolatoktól. Visszatérve a házasság témájára, a Mrs. Bergström megnevezés hallatán olyan széles mosolya lesz, hogy majdnem elnevetem magam, de csak elvigyorodok. Amikor azt mondja, hogy a szavamon fog, rá kacsintok egyet, jelezve, hogy állok elébe. A hamis személyiségéről is kérdezek, de amikor azt mondja, hogy állandóan magyarázkodni kellett volna, csak megvonom a vállam egy kis mosollyal. - Nem olyan nehéz az ilyesmit kiküszöbölni. Ha azt nézzük, egy jobb életben, ha elvennélek, és tengerészgyalogos maradnék, nagy részt egyedül lennél. - mondom elmerengve. Ez egyébként az egyik dolog, ami miatt nem szívesen vágtam volna bele egy olyan kapcsolatba, hiszen ha meg is teremtem a pénzt és jólétet a családomnak, látni nem fogom őket. Aaron miatt is tudom, hogy ez idővel mekkora teher lesz. Eleinte egyre jobban vár, aztán egyre szomorúbb, hogy elmész, végig aggódja a távollétet, aztán dühös lesz, majd a végén már nem érdekli semmi. A legszomorúbb, hogy az öcsémmel látszatra az utolsó előtti lépésben vagyunk, és hajszál választ el minket attól, hogy érzelmileg teljesen eltávolodjunk. De ezt... Ezt nekem kell majd megoldani, ha a családom része tudok maradni mindamellett, hogy Vivával vagyok. Szóba jön a mesém közben Aaron is, meg a családom, aztán a kérdésére bólintok kis mosollyal. - Vagány néni. - hozzá tenném, hogy szívesen bemutatnám őt neki, meg mindenki másnak is, rendesen, de erre aligha lesz lehetőségem, szóval ki se mondom. A korkülönbség miatti viccel sikerül megnevettetnem, és ebben a látványban fürdőzve halkan elnevetem magamat én is. Meglepő módon végül bele kezd abba, hogy nem is olyan hülye ötlet ez az egész, most, hogy már nem egyedül van. Egy lelkes mosoly kerül az arcomra. - Na jó, és mi a fedő sztorink? Hol kértem meg a kezed? - kérdezem kis vigyorral az arcomon. Az ő családja felől is érdeklődök kicsit, hallgatom őt, látom hogy ez a téma kicsit nehezebb neki, de aztán rá jövök, hogy miért. Amint elmondja, hogy Ephraimnak van és lehet is családja, akiket ráadásul nem láthat, együttérzően kezdem nézni őt. Előrébb hajolva simítom meg arcát és lenyúlva megfogom a kezét, felállítva húzom magamhoz és kifordulva az ölembe ültetem. - Ha lenne rá lehetőségem, megoldanám, hogy normális életet élhess, és láthasd őket. Ugranék az alkalomra. - simogatom meg az arcát, miközben fürkészem őt, másik kezemmel az ő kezét keresem és fogom meg. - Bármit megtennék, hogy neked könnyebbé váljon. - ölelem végül magamhoz, fejét a vállamra húzva. Halkan sóhajtok, és tudom, hogy hamarosan én is hasonló helyzetbe fogok kerülni, mint ő. Amint tudattam a családommal, hogy élek, szinte el is kell tűnnöm az életükből, hogy biztonságban legyenek. Pont emiatt érzem át Viva helyzetét, és próbálok támasza lenni ebben. Tényleg bármit képes lennék megtenni, ha tudom, hogy ezzel neki segítek.
Vendég —
Axel&& Aviva
Egyáltalán nem érzem magam furcsán vagy rosszul attól, amiről és ahogyan beszélünk. Ha belegondolok, inkább az lenne a furcsa, ha életünkben először normálisan tudnánk csinálni valamit; persze nem feledkezem meg az átlagos pillanatainkról, mind túl szép ahhoz, hogy elfelejtsem őket, de azok sem voltak annyira normálisak, ha azt nézzük, hogy még életünk első randevújára is felfegyverkezve mentünk. Szóval nem, nem érint rosszul, amikor rávilágítunk néhány nyilvánvaló hiányosságra, egyszerűen csak nevetek rajta, és örülök, hogy ezzel Axel is ugyanígy van. Még azon is képes vagyok nevetni és viccelődni, hogy esetleg megkérné a kezem, bár be kell vallanom, hogy minél tovább fűzzük a gondolatot, annál inkább elkezdek komolyabban eljátszani az ötlettel. Nem mintha az életünk éppen úgy állna, amibe beleférne bármi ilyesmi, nem mintha életemben akár csak egyetlen pillanatra is arról álmodtam volna, hogy egyszer majd feleségül megyek valakihez, de ha arra gondolok, hogy Axel megkérdezné tőlem, összekötöm-e az életem az övével hivatalosan is... Nem, egészen biztosan nem tudnék nemet mondani. Nem is akarnék. – Meglehet – húzom fel egy kicsit a vállaimat, huncut mosollyal az arcomon, vidáman csillogó szemekkel. – Úgy ismersz, mint aki valaha is tudna neked nemet mondani? – teszem hozzá kuncogva. Elég belenéznem azokba a csillogó kék szemekbe, hogy biztosan tudjam: ha arra kérne, hogy ugorjak a kútba, azt is megtenném a kedvéért. Akaratlanul is továbbviszem a gondolatokat, amire ő is rásegít azzal, hogy akár házas is lehetne az új énje. A fantáziámban magam elé festek egy képet róla, na nem egy lakodalom kellős közepén, csak róla, elképzelem öltönyben, ahogy rám mosolyog azzal a gyengéd kifejezéssel az arcán, a szemei pedig úgy csillognak rám, mint az óceán egy napfényes délutánon, és a gondolat egyáltalán nem olyasmi, ami ellenemre lenne. Vele is megosztom az ezzel kapcsolatos véleményemet, és látom, hogy ő is egy kicsit elmerül a gondolataiban. Szinte végig tudom követni, hogyan lágyul el egy kicsit a tekintete, mégsem kérdezek rá, mire gondol. Szavaira először csak elmosolyodom, de aztán tovább fűzi őket és eljutunk a Mrs. Bergström címig, és erre már olyan szélesen kell mosolyognom, hogy szinte fáj. El sem hiszem, hogy erről beszélünk, de közben magamon is érzem és rajta is látom, hogy azért mindketten komolyan eljátszunk a gondolattal. Még akkor is, ha a csillagok egyelőre a legkevésbé sem úgy állnak, mint amik ezt támogatnák. – Egyszer még szavadon foglak – ígérem meg neki egy kacsintással és egy sokatmondó mosollyal. A következő kérdése ugyan visszakormányoz minket a valóság talajára, de ez nem is feltétlenül baj. – Nem, házas még hamisítva sem voltam soha – rázom meg a fejem egy kis mosollyal. – Az olyasmi legfeljebb akkor kifizetődő, ha van egy társad, máskülönben csak magyarázkodni kell, miért a férjed nélkül jelensz meg mindenhol. Én meg ugye mindig egyedül dolgoztam... eddig – sandítok aztán rá a mondat végén sokatmondóan. Elnevetem magam, amikor felemlegeti a börtönt és a kiskiflit, nem is csak a példa miatt, hanem azért is, mert erősen kételkedem abban, hogy olyan könnyű eset lenne, akit bárki csak úgy megadásra bír, akárhol is legyen. Nem mintha fennállna a lehetősége, hogy hagynám őt börtönbe jutni. – Igazából nem lenne hülyeség – felelem aztán, amikor megkérdezi, valóban megvalósítjuk-e Mrs. Svarstadot is. – Ugyan mindent igyekszem papírok nélkül intézni, de sosem lehet tudni, és a régi irataim már nem feltétlenül száz százalékosak. Ha képesek voltak végignyálazni az utaslistákat, megtalálhatták azt a nevet is, és akkor ha véletlenül is felbukkannék valahol, már meg is találtak – gondolkozom hangosan. – A házasság pedig valóban jó álca tud lenni, ha van egy társad – teszem hozzá somolyogva. Miután leültünk reggelizni, előkerülnek a ténylegesen ismerkedős témák, és én örömmel hallgatok mindent, amit megoszt velem. Mesélek magamról is, de aztán visszaterelem a szót rá, és miközben folytatom az evést, szinte folyamatosan mosollyal a szám sarkában hallgatom. Nagyon is magam elé tudom képzelni a lázadó rocker Axelt, aztán eljutunk az öccséhez is. Nem tér ki újra arra, hogyan is érkezett az életükbe Aaron, de nem is kell, emlékszem rá, amikor erről mesélt, és megértem, miért érez ezzel kapcsolatban úgy, ahogy. – Nagyi? – csapok le aztán egy szóra felvont szemöldökkel, mosolyogva. Mesélt már az édesanyjáról, hallottam már az öccséről, de nagymamája eddig nem került szóba, pedig ezek szerint ő sem keveset tett a családért, főleg akkoriban. Értőn mosolygok, amikor folytatja a történetet, a végén pedig sokatmondóan rákacsintok. Valóban kifaggattam már az ezt követő részekről, jól emlékszem rá. Furcsa belegondolni, hogy tényleg milyen hatalmas korkülönbség van közte és az öccse között, lényegében amikor ő akkor született meg, amikor Axel jogilag felnőtt, és gyermek volt még, amikor neki már el kellett hagynia a családi fészket. Nem hibáztatom, amiért kérdőre akarja vonni az apját emiatt, ha egyszer lehetősége lesz rá. 18 év után visszajönni és aztán újra eltűnni? Elgondolkozom, hogy vajon most is visszajön-e majd, hiszen azóta megint eltelt ugyanennyi idő, de inkább nem teszem fel hangosan a kérdést. – Akkoriban még nem volt – rázom meg a fejem egy halvány mosollyal. – A szüleink mindketten egykék voltak. Az apai, vagyis hát majdnem apai nagyszüleinket nem is ismerhettük meg, de anya szüleire sem emlékszem igazán, kicsi voltam még, amikor meghaltak – vonom meg a vállam kissé. Nem igazán kötnek hozzájuk valódi emlékek, ezért erről könnyű érdektelenül beszélni. Utána viszont egy pillanatra a tányéromra fordítom a tekintetem és sóhajtok egy nagyot, mielőtt újra felnéznék rá. – Ephraimnek viszont van családja. Az ő munkaköre megengedi az ilyesmit, szóval... – Megvonom a vállam. – A felesége Esther és van egy kisfiuk, Noach, kilencéves – folytatom egy kicsit halkabban, ajkaimon halvány, feszült mosollyal. Az unokaöcsémet évek óta nem láttam, de nem is ez a legnagyobb baj; ez olyasmi, amit magamnak köszönhetek, és bár nekem rossz érzés, neki azzal teszem a legjobbat, ha távol maradok tőle. Tőlük. – Nem véletlenül nem szeretem, amikor Ephraim megpróbál kapcsolatba lépni velem – fűzöm még hozzá, szabad kezemmel megdörzsölve az arcomat. Azt is nehezen viselném el, ha csak a saját életével játszana, de ez így sokkal szörnyűbb.
Ezeket a reggeleket élvezem a legjobban. Ha valaki, hát ő el tudja terelni a figyelmemet a problémáimról. Eleve gyorsabban húz vissza az emlékek fogságából a valóságba, most pedig itt nevetünk olyan dolgokon, amelyeken mások megbotránkoznának. Például, hogy nem ismertem a korát, pedig nagyon sok dolgot csináltunk már együtt. Aztán azon is viccelődünk egy sort, hogy lehetne papíron a feleségem, ha már új alteregót készülünk csinálni nekem. A gondolattól is folyamatosan vigyorgok, mert már azt is nevetséges elképzelni, hogy lakodalmunk legyen. A kijelentésére megjátszom a meglepettet. - Szóval most igent mondtál egyszerre mindkét kérdésre? - nevetek halkan, aztán figyelni kezdem vidáman csillogó szemeit, és ismét csak olyasmin jár a fejem, hogy egy másik életben, vagy másmilyen élethelyzetben simán magamhoz kötném ilyen módon is. Azt kérdeztem szeretné-e, hogy megkérjem, ő pedig azonnal igent mond. Egy pillanatra azért elhallgatok, és elmerengve képzelem el, milyen is lenne megkérni a kezét, ajkamon továbbra is, letörölhetetlen mosollyal. Bármennyire is szeretjük az átlagos hétköznapokat, szerintem egy ilyen dolgot akkor se bagatellizálnék el, ennek is megadnám a módját a magam lehetőségei szerint. A lényeg, hogy emlékezetes legyen. Felhozom, hogy lehetek eleve házas, és ahogy tovább fűzi a gondolatot, halkan elnevetem magamat, főleg ahogy az öltönyről beszél. Eszembe jut, hogy én már láttam őt fehér ruhában -még ha nem is esküvőiben-, és erre az emlékre lágyabb lesz a mosolyom. A randevú emléke örökké kedves lesz nekem, a ragyogó arcával és csilingelő nevetésével együtt. Ahogy végig futtatom magamban gyorsan az emléket óhatatlanul eszembe jut az is, hogy a fehér ruha mi mindent engedett látni nekem vizesen. Mély levegőt veszek, aztán visszatérve a jelenbe, kicsit már jobban érzem a meleget, pedig még mindig félmeztelenül üldögélek. - Majd megmondod te, ingben egyébként is láttál már. Attól már nincs messze az öltöny sem. Egyébként a Mrs. Bergström jobban tetszene, de ha nincs ló, jó a szamár is... - vigyorodok el szélesen, jelezve, hogy sokkal jobban esne a gondolat, ha ez inkább a valóság síkján történne meg, nem csak így, és ha lesz alkalom, úgy is látni fog kiöltözve. Nem hiszem, hogy meglepődne ettől a kijelentéstől, hiszen tudhatja már rólam, hogy spatulával se tudna magáról lekaparni, és ha lehetőségünk lenne rá, én szívesen helyezkednék el egy ilyen álom életben. - Bár egész jó álca lehet, gondolom nem gyakran választottál házas alteregót? - kérdezem kíváncsi pillantással, ezúttal ezen földi dimenzió történéseire visszatérve. A papírjairól és az azon feltüntetett koráról mondott vicce után elnevetem magamat. - Akkor jobb, ha nem kapnak el ezzel, mert én leszek a kiskifli a böriben. - nevetem el magam az abszurd gondolatra. - Szóval új papírokat csinálsz csak az "álompár" miatt? - kérdezem vigyorral a fejemen, hiszen a "Mrs. Svastad még lehet..." magában hordozza azt a jövőképet, hogy készül egy új "hasonmás" róla.
A reggelit fogyasztva ismét ismerkedés állapotába jutunk, mert attól még, hogy elmeséltem az akadémiás randevújaim történetét, nem került sokkal több információ hozzá rólam. Mesélek néhány apróságot, aztán ő is, mire kikerekedik a szemem, és megpróbálom magam elé képzelni őt aprócska balerinácskaként, de ezt a gondolatot hamar le is töri, és elmeséli, hogyan jutott egyre közelebb azokhoz a sportokhoz, amelyek valóban érdekelték. Elmosolyodva hallgatom evés közben, aztán amikor visszakérdez a countrys megszólalásom után, halkan elnevetem magamat. - Helyi gyerekekkel bandáztam. Ahogy az öcsémnek, úgy nekem is volt lázadó korszakom, de nekem korán ki kellett nőni. Szóval igen csajoztam, és folk-metál koncertekre jártam. A norvégok kifejezetten jól tudnak ilyesféle zenéket írni. - mondom az emlékekre kis mosollyal, és egyben bólintva arra, hogy a tinédzser Axel is kacsintgatott már a lányok felé, de ezek azért távol voltak azoktól a "komoly" randevúktól, amikkel próbálkoztam később. - Bár aztán ez nem tartott tovább mint egy vagy két év, mert amikor 18 lettem, megszületett Aaron, és anyámnak nagyobb szüksége volt rám. Úgy hogy iskola után haza mentem, és én vigyáztam rá, hogy anya tudjon főzni, és pihenni. Nagyi is átjárt segíteni nekünk, de ő már akkor is idősödött, szóval hamarabb kidőlt kevesebbtől is. - mondom mosolyogva, mert habár igen nehéz időszak volt az mindannyiunknak, még sem érzem úgy, hogy különösen terhes lenne a gondolat. Persze, Aaron fogantatásának körülményei és miértjei basszák a csőrömet, de erről nem ő tehet. - Igyekeztem jó példa lenni neki, de közben a saját életemet is élni akartam. 7 éves koráig maradtam otthon, amíg tartott az egyetemi képzés, aztán megkapva a tiszti papírt mentem is tovább, egyenesen a tengerészgyalogsághoz. Onnantól kezdve már ritkábban láttam őket, meg hát innentől tudod is a történetet. - pillantok rá egy kis mosollyal az arcomon, az eddig csak tányéron forgatott paradicsomot felkapva, és a számba dobva. - A szüleiteken kívül más rokonságotok nincs is egyébként? - kérdezem, utalva itt a bátyjára, akiről már mesélt nekem egyszer. Nehéz, és szomorú elképzelni, hogy két fiatal úgy járjon mint ő, de ezt akkor könnyebb csak valahogy le nyelnem, ha tudom, hogy más választásuk nem is nagyon volt. Legalább is könnyebb lenne beletörődni a gondolatba, hogy azért lépett erre a borzalmas útra, mert nem volt más lehetősége. Bár nem panaszkodom, ha soha nem lesz moszados, talán soha nem találkoztunk volna.
Vendég —
Axel&& Aviva
Az ébredés körüli kezdeti nehézségek után gyorsan sikerül vidámságot csempészni a reggelünkbe a konyhában. Először a nyilvánvaló bámészkodása, aztán amikor ráébredek, hogy hiába ismerem őt, hiába értjük meg egymást fél szavakból és néha kimondatlan gondolatokból is, hiába ő jelenti számomra tulajdonképpen az életet is, olyan alapvető dolgokkal nem vagyok tisztában, aminek természetesnek kellene lennie. Ezután ő rávilágít a saját, talán még hihetetlenebb hiányosságára, és akkor már nyíltan kitör belőlünk a nevetés. Feldobom azokat a bizonyos kérdőíveket, amiből aztán egy olyan viccelődés kerekedik, hogy bár a második visszakérdezés után is vigyorgok, akkor már egy kicsit jobban eljut hozzám, hogy miről is beszélünk. Nem azt mondom, hogy komolyan veszem a lánykérés lehetőségét, de az igaz, hogy egy kicsit eljátszom a gondolattal, és őszintén szólva egyáltalán nem látom magam előtt a pillanatot, amikor ő ráveszi magát ilyesmire és én nemet mondok. – Ha van ember a világon, akinek még egy ilyen őrült kérdésre is igent mondanék, az te vagy – felelem végül, a vigyorom csak egy kicsit szelídül, hogy tudja, egyébként komolyan beszélek. A nők általában jobban kergetik a házasság ötletét, de én ez alól (is) egészen biztosan kivétel vagyok; a legkevésbé sem vágyom habos-babos ruhára, sok figyelő szempárra, felhajtásra, olyan napra, ahol mindenki ránk fókuszál, de ha arra gondolok, hogy hivatalosan is összekötni vele az életemet, az egy másik kérdés. Soha nem vágytam ilyesmire, de a szerelemre sem vágytam soha, mégis itt vagyok és olyan lánggal égek Axel iránt, hogy csoda, hogy nem égtünk még el elevenen mindketten az intenzitásától. – Hmm, Mrs. Svarstad? – fűzöm tovább a gondolatmenetet én is, a vigyorom újra kiszélesedik, vidáman csillogó szemekkel nézek rá, aztán látványosan végigmérem, és amikor tekintetem visszatér a szemeihez, a mosolyom már egész más szempontból sokatmondó. – Mondjuk biztosan szívdöglesztő látvány lehetsz ingben és öltönyben – kacsintok rá. Végül persze elárulom neki a koromat is, amit egyébként alaposan alul tippelt, a viccelődésre pedig rögtön reagálok, bár amikor a papírjaimra utal, gonosz kis mosoly költözik az arcomra. – Honnan tudod? – pislogok rá ártatlanul. Nem mintha a tizenhetes számot bárki, bármilyen szempontból elhihetné rólam, és ennél persze én is biztosabbra szoktam menni, de mindig rájövök, hogy imádom húzni az agyát, főleg, ha ennyiszer ajándékoz meg a nevetése hangjával és vidáman csillogó szemei látványával. – Mrs. Svarstad még lehet tizenhét éves, aztán kezdhetsz is magyarázkodni – nevetem el magam. Asztalhoz ülünk, én pedig kapok némi segítséget az ismerkedéshez. Mindketten nevetünk azon, hogy mennyire nem vagyok életrevaló ilyen szempontból, de én nem bánom, annak pedig csak örülök, hogy ez tőle is csak vidámságot szül. Nem titok előtte, hogy az életem minden volt, csak nem normális, általában a legalapvetőbb kérdésekre is hazugsággal válaszoltam, de mélyebbre egyébként sem mentem soha, senkivel. De ha egyszer ő az a bizonyos üdítő kivétel minden alól... Néhány alapvető dolog el is hangzik aztán, látom, hogy a balettal meglepem, és az arckifejezése láttán halkan elnevetem magam. – Ne képzelj bele sokat, nem én voltam a csoport príma balerinája, sőt – ingatom a fejem vigyorogva. Utána átterelem a szót a hobbikra, de felemlegetem azt, amit egyszer már elárult magáról, és erre olyan tekintetet, szavakat és vigyort kapok válaszul, hogy huncut mosollyal vonom fel a szemöldököm. – Ez most egy kihívás? – kérdezek vissza. – Lényegében mindent kipróbáltam, de ami hosszabb távon is megmaradt az a futás volt és a gimnasztika. Nem volt sok mindenre lehetőség, ha tehettem volna, minden küzdősportot kipróbáltam volna, de egyszer elmentem egy judo foglalkozásra és megaláztam a nagymenő fiút a csoportban, szóval utána már nem láttak szívesen – árulom el, halkan elnevetve magam az emléken. – Utána szerencsém volt. Elmentem egy női önvedelmet célzó krav-maga tanfolyamra, az oktató pedig meglátta bennem a potenciált, így járhattam külön foglalkozásokra is hozzá. Azt tényleg élveztem – mosolyodom el, aztán eszek néhány falatot. – De kikerülted az előző kérdést– bökök rá somolyogva. – Mivel foglaltad le magad a country klubok előtt, már a vízben lubickoláson kívül? A lányokkal? – kérdezem huncut mosollyal. Megpróbálom magam elé képzelni a tinédzser Axelt, amint meghódítja az iskolában a lányokat és a kép újabb mosolyt csal az arcomra.
Szerintem külső szemmel őrültek lehetünk. Olyan lánggal ég a szerelmünk, hogy nincs egy nap, óra, amikor ne kezdenénk ki egymással valamilyen szinten. Olyan szerelemmel viseltetünk egymás iránt, hogy napok alatt eldőlt, hogy nem akarjuk hátra hagyni a másikat. Olyan erős érzelmeket táplálunk a másik iránt, hogy az életünket adnánk a másikért. Mi ez, ha nem őrültség? De ha ez az, akkor vállalom. Vállalnám a diliházat, és ha a hazugságon múlna a szabadságom, akkor se tagadnám, mit érzek. Őrülten szerelmes vagyok belé, és ez az érzés képes lenne szétvetni a testem. Megrepeszteni a bőrt, kivérezve elvenni az életem. Létezik olyan, hogy majd belehalok az érzésbe? Mert éppen ebben az állapotban vagyok vele kapcsolatban. Amikor nincs józan ész, nincsenek határok, csak Ő van, és az érdekei. Nem számít semmi más, se a valóság, se én magam, se más. Csak ő. Persze, tudhatnám, hogy ez a gondolkodás, talán beteges ragaszkodás épp olyan káros tud lenni, mint az érzelmek hiánya, és az elhatárolódás minden emberi kapcsolattól. Ha Vivánál "egészségtelen", ahogy kíván, nálam egészségtelen, hogy ennyire szeretem. Elveszi az eszemet, és ha észre is venném, akkor se akarnék rajta változtatni. Tudnék egyáltalán? Nem hiszem. Hiszen minden pillantása, amellyel felperzseli a bőröm, minden mosolya, nevetése, amely simogatja fülem, érintése, amely melengeti a lelkem, egyre csak jobban szívembe vési ezt az érzést, és valóban olyan lesz, mint egy feneketlen katlan, amit nem tudok kikerülni, és a mélyébe esve vég nélkül csak zuhanok. Ki tudja, mikor fogok koppanni? Remélem soha. Remélem soha nem lesz vége ennek az érzésnek, és a vad tűz, amellyel iránta ég a lelkem kiolthatatlan orkánnal világít majd a legsötétebb időkben is. Ezt érzem, amikor felemlegeti a mézet. Ezt érzem, amikor elneveti magát, mikor arra gondolok, hogy azt se tudom, hány éves, hiszen nem számított. Ezt érzem, amikor viccelődni kezd, hogy megkértem-e most a kezét. És őszintén? Talán lennék annyira őrült, hogy megtegyem. Később, egy ideálisabb időszakban, ha leült minden. Ha anélkül hajthatjuk álomra a fejünket, hogy félni kéne attól, beoson-e valaki a lakásba, házba. - Miért, szeretnéd, hogy megkérjem? - kérdezek vissza élénk, tekintettel, vigyorral az arcomon, visszafordítva a kérdést rá. - Még nincsenek irataim, szóval mint Robin, felvehetnek házas emberként a nyilvántartásba. - vigyorgok tovább, figyelve reakcióit, csillogó szemeit. Azon elnevetem magam, hogy mikre kérdezne rá egy ilyen kérdőív. Végül rá kérdezek a korára, és vagy 5-6 évvel alá tippelek az aktuálisnak, meglepődök. Fiatalnak tűnik, pedig már kora érett nő. Ismét viccelődök vele, és amikor azt mondja, késő bánat lenne, elvigyorodok. - Arra fogtam volna, hogy a papírjaidon elmúltál már annyi. - nevetek halkan, aztán jön a találgatás a részéről, hogy vajon egy átlagos ember mi a francot tudna meg a másikról. Elnevetem magam, amikor az óvodai jelek és kedvenc színek jutnak az eszébe, de valahogy nem csodálkozom, hiszen neki közel sem volt átlagos élete. Felfedem előtte a homályos részleteket, ő pedig bevallja, hogy ez tényleg logikusabbnak tűnik, mire ismét halkan elnevetem magam. Nem kinevetem őt, de kétségtelenül szórakoztató, hogy ilyenekre nem is gondolt. Ha már ismét ismerkedünk, akkor el is árulok magamról részleteket, és cserébe ő is. A balettnál megemelkedik a szemöldököm, mert habár rendkívül hajlékony, vékony és hozzám képest alacsonyabb, azért ha valamit, akkor a balettot nem nézem ki belőle. Persze a történet további részén elvigyorodok, élvezettel eszem a reggelit. A country klubbokat emlegetve rosszcsont pillantással nézek rá. - Akkoriban még nem jártam olyan helyekre, az későbbi szórakozásom lett. Ha fel mersz húzni egyszer olyan csizmát, elviszlek majd egyszer. - vigyorgom rá, szinte kihívóan, aztán bekapok egy szeletet a paradicsomból. - Miket sportoltál? - kérdezem, mert hát nálam rohadt egyszerű kitalálni az úszást, és a vízilabdát, de nála azért nem ennyire egyértelmű a dolog. Sejtem, hogy valami küzdősport jellegű lehet a dolog, de abból is van rengeteg, meg hát nem mindent tanítanak iskolában.
Vendég —
Axel&& Aviva
Tisztázzuk, hogy a mai napra elég lesz két fix programpontot beiktatni, a fegyverek beszerzésével ráérünk. Még meg is köszöni, de én csak hátramosolygok rá a vállam felett, mert ez számomra természetes, nem olyasmi, ami miatt hálálkodnia kellene. Az a legfontosabb, hogy tisztázni tudja a családjával a helyzetet, és szeretném, ha ezt úgy és annyi idő alatt tudná megtenni - a felkészülést is beleértve -, ahogy és amennyi időre csak szüksége van. Egyébként is elég lesz egy-egy pisztoly mindkettőnknek, egyelőre legalábbis biztosan. Folytatom a ténykedést a konyhában, újra érzem magamon azt a tekintetet, de amennyire nem zavar engem, annyira nem próbálja ő sem elrejteni a rendkívül elégedett mosolyát. Csak az tereli el a figyelmem, hogy rájöttem néhány alapvető hiányosságra, de aztán ő még ezt is átforgatja egy kis huncutságba a válaszaival. Teszek egy meggondolatlan megjegyzést, ráadásul éppen akkor, amikor ő is elkezd megközelíteni, de két szerencsénk is van: ő nem mond ki hangosan semmit, és én is beérem azzal, hogy a tekintetem táncoljon végig a felsőtestén az ujjaim helyett. A tekintete villanásából ítélve vannak elképzeléseim arról, mire gondol éppen, a saját fantáziámmal pedig nagyon is pontosan tisztában vagyok... Mégis visszanyelek mindent, és nem is olyan nehéz másra gondolni, amikor rávilágít egy a két előző kérdésnél is sokkal nyilvánvalóbb hiányosságra. Először csak grimaszolok, de aztán vele együtt nevetem el magam, mert amennyire abszurd a gondolat, hogy ennyi minden után ilyen dolgokkal ne legyünk tisztában, annyira vicces is. Feldobom a bevándorlási kérdőíveket, mert azok aztán jó alaposak szoktak lenni, a válaszán pedig elvigyorodok. – Most megkérted a kezemet? – kérdezek vissza kuncogva, és tényleg csak viccelek, mert a házasság gondolata nem is állhatott volna távolabb tőlem világ életemben, pedig ha jobban belegondolnék, rájöhetnék, hogy éppen azzal viccelődök, aki nagyon sok ilyet cáfolt már meg bennem. – Nem tartom kizártnak, hogy némelyik rákérdezne, hogy hívják a másodunokatestvérem anyósának a második kutyáját, és azzal bizony megfognának – tippelek némi költői túlzással vigyorogva, miközben elkezdünk megteríteni. Utána ő kezd el találgatni a koromat illetően, és bár hízelgő, hogy mindegyiket csak a bizonyos harmadik x elé lőtte be, még ha nem is állt olyan távol az igazságtól, azért elárulom neki az igazat. Tényleg meglepettnek tűnik, de ezt bóknak veszem. A válaszán elnevetem magam, aztán megcsóválom a fejem. – Késő bánat lenne – sandítok rá a szemem sarkából sokatmondó mosollyal. Nem mintha azt gondolnám, elhitte volna, mert azért tizenhét évesen még akkor is nehéz lenne az enyémhez hasonlatos életet élni, ha az ember lánya a háború istenének gyermeke. Közben leülünk a reggelihez, én pedig lázasan kezdek gondolkozni azon, milyen alapvető kérdések léteznek még, de végül csak egy apró hülyeség jut eszembe, ami leginkább arra jó, hogy megnevettessem. – Ez átkozottul logikusan hangzik – nevetem el magam, mikor neki bezzeg eszébe jut, mi lehet még az alapműveltség része. Azért néha elég erőteljesen megmutatkozik, milyen az, amikor az embernek fogalma sincs a valódi ismerkedés fázisairól és módjairól, de nem érzem magam kellemetlenül emiatt, főleg, ameddig ő is tud ezen nevetni. – Én tényleg nem vagyok benne biztos. Talán kör, háromszög, vagy valami hasonló fantasztikusan egyszerű alakzat – vallom be vállat vonva, mosolyogva. Egy kicsit vicces, hogy a memóriám mennyi mindent képes gond nélkül eltárolni egy egész életre, ilyen apróságokra viszont csak foltokban emlékszem vissza. Miközben őt hallgatom, én is veszek a tányéromra egy kenyeret, aztán fél szememet rajta tartva kenem meg. A mosolyom még mindig levakarhatatlan, de a bagzó macskák említésére halkan elnevetem magam. Az valahogy meg sem lep, hogy végül a vízben kötött ki, nagyon is értő mosollyal pillantok rá ennek említésére. – Engem balett tagozatra járattak általános iskolában – vigyorodom el aztán. – Sosem fért a fejembe, hogy nekem miért kell szoros dresszben és kis szoknyában piruettet hányni, miközben a fiúk judóztak, de fogalmazzunk úgy, hogy a szüleim furcsán néztek rám, amikor ezt szóvá tettem – kuncogok egy kicsit az emlékeken. Most már persze sok minden értelmet nyert a fejemben, de nem hibáztatom anyát azért, hogy nem látta be azonnal a hétéves Aviva kívánalmai mögött megbúvó okokat. – Utána már könnyebb volt. Az állami nevelésben lényegében azt csináltam, amit akartam, szóval nyugodtan foglalkozhattam sportokkal, bár fegyver csak a kötelező szolgálat alatt került először a kezembe – vonok vállat. Nem akarom viszont nagyon elvinni a beszélgetést ebbe az irányba, ezért inkább újra ránézek, mosolyogva, kíváncsisággal a szememben. – Oké, szóval hobbik és érdeklődési körök? A country club nem játszik, arra emlékszem – teszem hozzá elvigyorodva, és míg a válaszára várok vagy azt hallgatom, enni is elkezdek.
Tegnap ugyan felvázoltuk nagyjából, hogy mik a lehetőségeink és a feladatunk a mai napon, azért semmi sincs kőbe vésve. Örülök, hogy Aviva - aki jelenleg a parancsnok - , meghagyja a lehetőséget arra, hogy ma inkább a családomra koncentráljak. Noha oda este szándékozok elmenni, mert addigra anyám is biztos otthon lesz, de azért a Joehoz való látogatást így is passzolja, mert nem akar sietni, és ezért hálás vagyok. Egyébként is gondolkodnom kell majd, hogy mi a fenét mondjak majd nekik, és ha csak arra gondolok, hogy mindketten engem fognak nézni, és várják majd a magyarázatot, érzem a gyomromat ökölnyire szűkülni. Az ő gyászuk sem lehetett jobb, mint Aviváé, és ha ő sírva omlott a karjaimba, akkor anyámat valószínűleg nekem kell majd megtartani. - Köszönöm. - bólintok, elfogadva a felajánlását, aztán megállok a hálóba tartó utam egy szakaszán, csak hogy legeltessem rajta a szememet. Ahogy a felső polcra nyúl, felhúzódik a póló, a lábujjhegyre állástól pedig finom kerek formát kap a feneke. A pultra könyökölve bámulom (ennél szebb szó nincs erre), aztán amikor a keresgélése végén eltakarja a formás részét a póló, akkor elégedett mosolyt vágok, és rá pillantva találkozik a pillantásunk. Hopp, lebuktam. Nem mintha bánná, legalább is a mosolyából erre következtetek. Áttérünk ismét az átlagos kérdésekre és azok megválaszolására, én pedig a válaszaimmal is igyekszem neki bókolni és egy kicsit rosszalkodni, de azt hiszem ezt ő is nagyon jól látja, és élvezi. Míg elindulok felé, fel is hozza, hogy a mézet elvileg csak bizonyos helyeken szeretem, meg hogy nem vagyok édesszájú, mire a gerincemen végig kúszik egy kellemes borzongás a tegnap este emlékére. Az a baj, hogy szívesen mondanám ki, hogy "ha belőled kéne kinyalnom a mézet csuporkám, még a diabétesz sem érdekelne", de magamra szabadítanám a poklot szerintem, mert már a gondolat is túl csábító. Jobb, ha nem pengetem meg ezeket a húrokat, és türelmet, önfegyelmet erőltetek magamra. Az már megy. Általában. Nagyrészt. Ha róla van szó. Helyette megválaszolom a kérdéseket - más irányban - és inkább rá teszek arra a megismerős dologra egy lapáttal. Sosem tudtam a pontos korát Vivának, csupán tapasztalataiból, elmeséléseiből tippelgettem, de ahogy látom grimaszát az arcán, elnevetem magamat. Ő is felkacag, aztán az ötlet, hogy egy olyan papírt töltsünk ki, ismét halkan megnevettet. - Simán, de ha már kitöltjük, be is adhatjuk, már ha akarsz norvég állampolgár lenni. - viccelődök mosolyogva. - Kíváncsi lennék, milyen kérdések lennének veled kapcsolatban azok, amikre te ne tudnál válaszolni. - merengek mosolyogva, aztán segítek megteríteni, de közben már el is kezdek tippelgetni. Amikor azt mondja, harminchárom éves, megemelem a szemöldökeimet, és elmosolyodok, mert azért ennél fiatalabbnak tűnik. Aztán elvigyorodok. - Azért örülök, hogy nem tizenhetet mondtál. - nevetek halkan, míg a maradék dolgot is segítek az asztalra hordani. Leülve ismét mosolyogva hallgatom őt az alapismereti kérdésekről elmélkedve, és halkan elnevetem magamat, amikor az óvodai jelet felhozza. - Mondjuk korábbi iskolák, tanulmányok, hobbik, érdeklődési körök. Egyébként létra voltam. - mosolygom az emlékre, míg veszek a tányéromra a reggeliből. - Zenei általánosba jártam, és noha a macskák szebben vernyognak párzási időszakban, mint én énekelek, a tánc és a ritmusérzés már akkor is ment. Egy ideig kacsintgattam a gitár felé, de aztán rájöttem, hogy imádom a vizet, szóval nagyon gyorsan váltottam az úszósportok irányába. - mondom kis mosollyal, míg megkenem a kenyeret, és rá teszek néhány szelet szalámit.
Vendég —
Axel&& Aviva
A reggelünk mondhatni a szokásos módon indul, de én továbbra sem érzek ezzel kapcsolatban semmi rosszat vagy egyáltalán negatívat, azt leszámítva persze, hogy egyáltalán nem szeretem a gondolatot, hogy keresztül kell mennie mindezen. Az emlékektől viszont sajnos nem tudom megfosztani, így továbbra is az egyetlen rendelkezésemre álló eszközhöz nyúlok: a hangomhoz és az érintésemhez. Ugyanúgy édesgetem őt vissza a rémképek mezejéről, mint bármelyik reggelen, ugyanúgy, ahogy minden elkövetkezendő alkalommal is teszem majd, ameddig csak kell. Az, ahogyan a legszebb kék szemek lassan kitisztulnak és visszatér beléjük az élettel teli csillogás, egyébként is többet ér nekem mindennél. Axel aztán öltözés közben megosztja velem a nevet, amit kitalált,én pedig visszafogom magam, hogy bármilyen nyalókával kapcsolatos becenévvel álljak elő, vagy mondjuk megjegyzést tegyek az övére. Inkább én is felkelek és miközben megigazítom a takarót, szemeim kiszúrják a vékony repedést az ágytámlán, amitől széles mosoly kúszik az arcomra egy pillanatra, az emlékektől pedig kellemes bizsergés fut végig rajtam. Nem töltök azért túl sok időt nosztalgiázással, inkább én is felöltözök, legalábbis annyira, amennyire feltétlenül szükségesnek érzem a reggelhez, aztán én is kimegyek. Tekintetem csak néhány pillanatra engedem elkalandozni Axel félmeztelen látványán, aztán a kérdésre és a reggelire terelem a gondolataimat, el is indulva a konyhába. Szavaira értőn bólogatok és magam is átgondolom, hogy lenne a legjobb. – Akkor Joe-t napoljuk el. Nem muszáj mindent egy nap alatt elintézni, a családod egyébként is fontosabb most. Addig is tiéd a Glock és az egyik tőröm – kacsintok rá a vállam felett hátrapillantva. Nem szeretném, hogy rohannia kelljen, vagy úgy érezze, nincs elég ideje a családjával tisztázni a dolgokat. Elgondolkozom azon is, hogy talán tényleg szóljak Joe-nak, nem azért, mert bejelentésköteles lenne az ilyesmi, hanem mert... azért nem kicsit lesz váratlan, amikor beállítok Axellel az oldalamon, akit legutoljára még sírva gyászoltam a kanapéján. Közben tovább ténykedek a konyhában, és amikor kinyitom az egyik felsőszekrényt, felnyújtózva két pohárért, megérzem magamon a tekintetét. Elvigyorodom, de nem fordulok meg, hagyom, hogy kedvére mozizzon. Egyébként is eltereli a figyelmem a kávéból levezetett gondolatmenet, bár nem tudom nem észrevenni azt a sokatmondó mosolyt az arcán, amikor megfordulok. A nyilvánvaló hiányosságaimat azért szóvá teszem, ő pedig velem együtt nevet, aztán a kávézási szokásait leszámítva megajándékoz néhány egyáltalán nem komolyan vehető válasszal. Huncut mosolyom elárulja, hogy nagyon is értem, mire céloz, tettetett rosszallással csóválom meg a fejem. – Azt hittem, nem vagy édesszájú és csak egy helyen szereted igazán a mézet – jegyzem meg ártatlan pislogással, bár ez a mondat egy fokkal veszélyesebbé válik, ahogy a pultot megkerülve lassan megközelít. Nem kerüli el a figyelmem, hogy azóta sem vett pólót, de nem is panaszkodom. Épp el akarnám terelni a figyelmem azzal, hogy a kezébe nyomjam a tányérokat, hogy vigye őket az asztalra, de aztán megszólal, én pedig megállok a mozdulatban. Visszafordulok felé, arcomra olyan grimasz ül ki, mint akit épp rajtakaptak valami rendkívül kellemetlen dolgon, aztán kitör belőlem a kacagás. – Te jó ég, szereznünk kell olyan kérdőíveket, mint amit a bevándorlási hivatalnál kell töltögetni, bizonyítandó, hogy nem a letelepedésért házasodsz. Mondjuk lehet, hogy néhány kérdésre magamról sem tudnék válaszolni – rázom meg a fejem vigyorogva, miközben azért csak-csak odaadom neki a tányérokat, én pedig utánaviszem a poharakat is. – Nagyon hízelgő, de elmúltam harminc, kicsit több mint három évvel – igazítom ki mosolyogva. – A születési hely viszont stimmelt, Tel-Aviv – teszem hozzá egy kacsintással, ha már az alapadatoknál tartunk. Azt mondjuk nem tudom, ő emlékezett-e egyáltalán rá, de én oda-vissza el tudnám mondani az összes valaha létrehozott alteregóm teljes élettörténetét, szóval ebben biztos vagyok. Nem mintha ez egyébként számítana, hiszen az én létezésemet vagy születési körülményeimet nem bizonyítja semmilyen papír. – Oké, szóval mikor van a születésnapod? – kérdezem halk nevetéssel, ha már az alapvető információknál tartunk. Az évszámot nem kell megkérdeznem, ahhoz sajnos megvolt a magam forrása nem is olyan régen, de tény, hogy az életkorát én is csak abból tudtam meg. Közben a segítségével folytatom a reggeli asztalra vitelét, hogy aztán le tudjunk ülni; ha mégis akarna egy pólót, megvárom, de én aztán nem bánom, ha így marad. – Fogalmam sincs, milyen alapkérdések vannak még. Mi volt a jeled az oviban? Mondjuk én nem biztos, hogy emlékszem a sajátomra – vonom össze a szemöldököm egy pillanatra, bár a mosolyom levakarhatatlan.
A kellemes fürdő után álomra hajtjuk a fejünket. Az éjszakai mozgolódás nem ébreszt fel, reggel azonban korán ébredek a rohammal együtt. Viva hangja és érintése ráz vissza a valóságba. Amint felfogom, hol vagyok, azonnal ajkára szorítom a sajátom, magamhoz húzva őt. Miután hajlandó vagyok messzebbre engedni magamtól, hogy a szemeibe tudjak tekinteni, figyelem őt, köszönök, és ő üdvözöl a felszínen, amitől egyszerre érzem magam jól és kellemetlenül az emlékek miatt. Halványan elmosolyodom, gondolkodva fürkészem még, élvezve a simogatását, azt érezve az én tenyerem is hátára simulva cirógatja lassan. Hamarosan azért neki indulok a napnak, rá kérdezek egy név ötletre, ő pedig és bólint, bár ahogy rá tekintek, a mosolya arról árulkodik, hogy rosszban sántikál. Vagy ilyesmi. Kimegyek a nadrágomért, magamra húzom, aztán bele teszem az övet. Viva ekkor jön ki a hálóból és teszi fel a kérdését, mire elmerengek. - Hát ez attól függ. Ma este mindenképp haza akarok ugrani. Joenak nem kell szólni, hogy megyünk? Ha időben végzünk ott, akkor elmehetünk. Ha nem, akkor csak elfogadom a glockot. - mondom hangosan merengve. Pólót nem hoztam ki magammal, már vissza indulnék a hálóba, amikor Viva neki áll ténykedni a konyhában. Megállok a pultnál és figyelni kezdem őt, meg a mozgása közben a póló alól fel-fel bukkannó fenekét, aztán amikor beszélni kezd, megemelem a pillantásom egy olyan mosollyal, mint egy jól lakott óvodásé. Kinézelődtem magam. A kedvenc színes dolgon is halkan elnevetem magam. - Nem nagyon iszok kávét, a legtöbb esetben a roham elég szokott lenni, hogy felpörögjön a szívem. De ha választani kellene, azt hiszem melange-ot mondanék a kávéra, és hosszú ideig a kék és a fekete szín között vaciláltam, hogy mit szeretek jobban, de mára egyértelműen a lilát szeretem a legjobban. - árulom el végül sunyi mosollyal. Nem véletlenül mondom ezt, ugyan is mézzel készül a kávé, és azt hiszem, a színt sem kell különösebben fejtegetnem. Lassan megkerülöm a pultot, hogy közelebb lépjek hozzá. - De örülök, ha neked csak ilyen információk hiányoznak, ezt könnyű überelni. Például, halvány fogalmam sincs arról, hogy hány éves vagy valójában. - mondom kis nevetéssel, és közben ha kell, segítek a térítéssel és az asztalra parkolással. - Nem hiszem, hogy a Shayanához kapott aktában valós születési idő, vagy hely szerepelt. Szóval mennyi vagy? 28? 29? - kérdezem jó kedvvel, míg a tányérokat az asztalra teszem, és rá pillantok mosolyogva.
Vendég —
Axel&& Aviva
Látom, hogyan csillannak meg a szemei, még ha nem is szól egy szót sem, aprókat bólogat, mintha csak megígérne magának valamit, és én nagyon is sejtem, hogy mit. Én sem fűzök hozzá semmit, csak az orrom alatt somolyogva figyelem őt, míg ajkait az enyémre nem simítja, hogy aztán minden egyéb gondolatot kivessen a fejemből. Később aztán megejtem a magam bosszúját is, amikor arról a bizonyos lezárásról beszélünk és szóvá teszem, hogy rajtam nem fog múlni, ha meg akarjuk ismételni, minden az arcára van írva. Visszafogom magam, nem teszek vagy mondok semmit, amivel tovább feszíthetném a húrt, de az elégedett mosolyomat nem tudom vagy épp akarom visszatartani; szeretem látni, amikor én is hatással vagyok rá. Fürdés után még legeltetem rajta egy kicsit a szemeimet, csak hogy a puszta esztétikai élvezetnek is adózzak, aztán ahogy én is végzek a fürdőben, még körbejárok a lakásban, mielőtt csatlakoznék hozzá a hálóban. Kuncogva hagyom, hogy magával vonjon az ágyba, aztán a takaró alatt szorosan a karjaiba simulok, hozzábújok, köré fonom magam. Csókja a homlokomon mosolygásra sarkall, elégedett szusszanással fészkelődöm még közelebb, aztán lehunyom a szemeimet és hagyom, hogy a fáradtság, ujjai finom simogatása magával vigyen.
Számomra is meglepően mély és pihentető álomból riadok fel, és még ha vissza is tért a rémálom, viszonylag hamar felfogom, mennyire alaptalan volt. Már csak azért is, mert a mellettem nyugodtan alvó meleg test megmoccan, karjai közelebb vonnak magukhoz, mintha csak érezné, hogy tudatosítani kell a jelenlétét. Megkönnyebbülve hunyom le a szemeimet még néhány pillanatra, arcomat Axel mellkasához fúrva szívom magamba az illatát és a jelenlétét. Örülök, hogy nem ébresztettem fel, de nem mocorgok többet, hagyom tovább aludni, míg nekem már elkezd járni az agyam, egy kicsit előrevetítve a napi teendőket. Már az első rezdülésekből látom és érzem, amikor megkezdődik az újabb epizód. Türelmesen, megnyugtatóan simogatom és suttogok neki, várva a pillanatot, hogy légzése rendeződjön, szemei kitisztuljanak, és amikor pislogva rám néz, ezúttal már látva is, rámosolygok. Ugyanúgy csókol meg, mint előző reggel, hálásan, hevesen, mintha én mentettem volna ki azon a szörnyű napon a víz alól. Finoman túrok bele a hajába, amikor elhúzódik, ujjaim gyengéden simítják a fejbőrét, másik kezem pedig az arcát, mintha csak a rémképek utolsó hullámait próbálnám elűzni a fejéből. – Üdv a felszínen – mosolygok rá gyengéden. Kék szemei engem figyelnek, és én is benne gyönyörködöm, de szinte látom, mikor elmerül a gondolataiban és nem is zavarom meg ebben, mert nem látok sötét felhőket gyűlni a tekintetében. Kitartóan simogatom őt, amíg úgy nem dönt, hogy ideje felkelni. Egy kicsit még az ágyból figyelem, ahogy öltözni kezd, a kérdésére pedig elmosolyodom. – Nekem megfelel – bólintok, és visszafogom magam, hogy említést tegyek a borzalmas becenevek lehetőségeiről, aztán ugyanígy nem teszek megjegyzést a kezébe fogott övről sem, csak egy kis mosoly jelenik meg a szám sarkában. A tegnapi napot engedélyeztem magunknak, ma már koncentrálnunk kell a tennivalókra is; mindenképp el kell intéznünk a papírokat, aztán fegyvereket kell szereznünk Axelnek is, mert nem akarom, hogy bárhol is védtelenül forduljon meg, különösen, ha el akar menni a családjához is egyedül. Persze tudom, hogy önmagában sem védtelen, de jobban örülnék, ha megfelelő eszköz is lenne a kezében. Én is kibújok az ágyból, megigazítom a takarót, aztán elkezdek felöltözni. Amikor már a pólómat veszem magamra, kimegyek utána, még mindig az előző gondolatokat forgatva a fejemben. – Szeretnél elmenni ma Joe-hoz is, vagy csak a papírokat intézzük el? Tiéd lehet a Glock, ha ezt még elnapolnád – ajánlom fel. Nem kell feltétlenül egy nap alatt meghódítanunk a világot, főleg, ha inkább a családjával való találkozásra összpontosítana, nekem pedig nem gond, ha meg kell osztoznunk a fegyvereken addig. Most egyébként is csendre és nyugalomra számítok egy darabig, még az egyik tőrömet is odaadom neki, ha kell. A konyhába megyek, hogy előkészítsek valami reggelit, még ha csak hidegtál-jellegű lesz is a dolog. Közben végiggondolom, hogy biztosan az eredeti tervem lesz-e a jó, de csak megerősítem magam ebben a hitben. Ha Axelről van szó, inkább mindent kétszer átgondolok, hogy biztosra menjek, most viszont nincs bennem szemernyi kétség sem, hogy nyugodtan csináltathatjuk ott a papírjait, ahol én is jártam még annak idején, amikor idejöttem. Joe elérhetőségét is tőlük kaptam meg, azzal pedig többszörösen jól jártam, szóval nincs okom bizonytalankodásra. Tekintetem közben a kávéfőzőre esik, a kérdés pedig automatikus, és csak közben jövök rá egy kis érdekességre. – Kérsz kávét? – kérdezem, és ahogy kimondom a szavakat, a fejemben összeállnak azok a bizonyos érdekességek, ezért lassan elmosolyodom és felé fordulok vagy rápillantok, akárhol is legyen éppen. – Fogalmam sincs, hogyan iszod a kávét. Vagy hogy mondjuk mi a kedvenc színed – állapítom meg, aztán halkan elnevetem magam. Kettőnk két keze nem lenne elég ahhoz, hogy összeszámoljam, mennyi vér szárad a kezünkön, kétszer is majdnem megölték miattam, gondolkodás nélkül egy golyó útjába vetném magam, ha az ő élete lenne a tét, ő számomra az egész világom, de nyilvánvalóan elbuknék egy alapismereti kvízen, ami róla szól.
NEM! Nem mondok, de főleg nem teszek semmit arra, amikor a kijelentésemre azt mondja, hogy kár, pedig ez nagyon is úgy tűnik, mint egy kihívás. Lenyelem a kihívó szavakat, és eltussolom a piszkos gondolatokat. Most hajszoltam ájultra, nem fogok neki esni, egyébként is egyoldalúvá kellene tennem amíg az én szervezetem ki nem piheni magát. Inkább csak megjegyzem jó mélyen, hogy a legközelebbi alkalommal kezdjek számolni. A magamnak tett ígéretre bólogatok egy kicsit, összezárva az ajkaim, szemeimben sokat sejtető csillogással. Fogja még "bánni" a szavait. Ezután inkább csókokkal záróm le ajkainkat, testének melegét élvezve, miközben magamhoz ölelem. Ilyenkor szoktam igazán észrevenni, hogy milyen pici - legalább is hozzám képest -, de amilyen alacsony, épp olyan tökéletes. Hogy is szokták mondani? Jóból csak kicsit adnak. Úgy érzem, igaz ez a mondás, rá különösen. Nem csak kívülről, de belülről is. Főleg, ha arra gondolok, hogy mennyire összeillünk, még azon túl is, hogy bármeddig el tudom beszélni vele az időt. Amikor pedig felhozza, hogy ő szívesen sűríti az ilyen lezárásokat, úgy érzem, mintha hirtelen kevés lenne idebent a levegő, és érzem, ahogy egész testemet végig borzongatja a gondolat, hogy ez nem csak egyszeri volt. Pislogok egyet, hátha attól visszatérek a rá bambulásból - és fantáziálásból -, aztán megköszörülve a torkomat tekintek inkább félre, mielőtt túl élénk lenne ez a képzelgés. Befejezve a fürdést mindketten törülközünk, nekem rövidebb ideig tart a dolog, de még így is érzem magamon a nő pillantását. Néha oda nézek a szemem sarkából egy somolygással, szinte érzem, miként simogat végig a tekintetével. Utána elmegyek rendet rakni magunk után, és míg a konyhában járok, hallom neszeit, és azt is, hogy körbe jár a lakásban, ellenőrizve minden mást. A hálóban nem kell sokat várnom, amint belép Viva és elkezdi felakasztani a törülközőt, már lépek is oda hozzá, hogy a megfelelő helyre tereljem, míg ő csak kuncog erre. Az ágyban hozzám bújik, meztelen teste puhán, melegen simul az enyémhez, karjai és lábai úgy ölelnek át, mintha attól félne, elmennék, vagy tűnnék. Halványan elmosolyodok erre, meg a csókra a nyakamon, miután homlokára adtam egyet, mintha csak ezzel üzenném, "jó éjszakát". Hamar elnyom az álom, főleg azután, hogy mit csináltunk, kellemes fáradtsággal ránt magához az álomvilág. Nem volt ez mindig így, Indonéziában, míg a bennszülöttek közt éltem, vagy míg haza értünk a hajón, féltem elaludni a borzalmas ébredések, epizódok miatt. Most azonban, hogy a nő velem van, nem félek álomra hajtani a fejem, mert tudom, hogy mellettem lesz, és hogy a hangja, érintése azelőtt hoz vissza az álomba, mielőtt már fájna a tüdőm a levegő után. Mielőtt ez azonban valósággá válna, rezdülésére álmomban helyezkedek, ösztönösen húzódok közelebb, és amint kényelmes pozíciót talál testem, felé fordulva, karjaimban vele, nagyot szusszanok. Fogalmam sincs, mennyi idő telik el a kettő között, bár egyiknek sem vagyok tudatában. Se a helyezkedésnek, se annak, hogy elkezdődik. Újra szelem a bárka folyosóját, újra fel kell másznom az ajtóig, újra be kell engednem a vizet, az újra neki vág a falnak, újra mély levegőt kell vennem, és újra ki kell úsznom a süllyedő hajóból. A levegőt visszatartva úszok felfelé, mikor a kongás és nyikorgás hangját suttogás töri át, és a sötét víz képét lassan átveszik a levendulaszínű szemek, a barnás bőr, a dús, ajkak, a holló fekete haj. Remegős levegőt veszek, pislogok egyet, pillantásom járni kezd az arcán, ahogy elér az agyamig, hogy őt látom ismét. Ugyan úgy, mint tegnap, megörülök a jelenlétének, és oda hajolva csókolom meg úgy, mint akit épp most mentett meg valami borzalmastól. Hálás pillantással nézek rá, miután csak annyira húzódok el, hogy rá tudjak nézni. Puha érintése arcomon megmelegíti a bőröm és a szívem, és nagyot sóhajtok is. - Szia... - suttogom kis mosollyal, mert azért a "jó reggelt" valahogy sose állt a számra azóta, mióta minden reggelem így kezdődik. Még perceken keresztül fekszem vele, és habár őt simogatom és figyelem, a gondolataim messze járnak. A feladatokon. Először is egy néven, amit ideiglenesen hordanom kell, és hallgatni rá. Aztán azon, hogy ma el kellene jutnom a családomhoz is, legalább este. Ehhez kelleni fog eldobható telefon, mert az enyém oda veszett az óceánon. Amikor már a gondolatok se tudnak lekötni, felkelek. Edzenem kellene, érzem, hogy szüksége lenne rá a szervezetemnek, de most nem igazán van kedvem ezzel időt tölteni, meg hát ahhoz megint le kellene majd zuhanyoznom, aztán azzal is csak feleslegesen tölteném a perceket. Inkább akarok túl lenni ezeken a dolgokon, amik ma már rá kerültek a To do list-re, aztán utána időt szánok arra, hogy újra formába hozzam magamat. Mielőtt felkelnék, azért adok egy csókot Vivának, aztán kikelve az ágyból öltözködni kezdek. - Mit szólsz a Robin Svarstadhoz? - kérdezem egyébként érdeklődően rá pillantva, míg a táskából előveszek egy alsót, és magamra húzom. A nadrágom még oda kint van, de egy pár zokni után kimegyek azért is, kezemben az övvel, amit tegnap este elpakoltam.
Vendég —
Axel&& Aviva
Beállunk a zuhany alá, ha már egyszer mindkettőnkre alaposan ráfér, de szerencsére egy pillanatra sem kell nélkülöznöm őt és a közelségét. Kezeit azonnal rám teszi, az én legnagyobb örömömre, aztán megkérdezi, hogy nekem elég volt-e, amin nem győzök mosolyogni; egyébként is koncentrálnom kell, hogy ne vigye el a fantáziámat, amikor a kellemes határokat emlegeti. Azután viszont felemlegeti azt a bizonyos éjszakát a yachton, amitől nagyon is édes emlékek özönlenek a gondolataimba. – Kár – csillannak meg a szemeim pajkosan, ahogy szélesen rámosolygok, amikor a rekord meg nem döntését említi. Kellemesen megborzongok ujjai simítására, aztán halk kuncogással bólogatok értésem jeléül, mikor kifejezi, hogy jegyzőkönyvezzem, mennyire nincs ellenére, ha ilyen könnyedén képes vagyok őt ilyen értelemben is akarni. El is könyvelem ezt a tudást, de aztán kénytelen vagyok figyelmeztetni, hogy el kell terelnünk a témát, ha nem akarja mégis megkockáztatni, hogy az utolsó utáni tartalék energiáinkat is fel akarjam őrölni. Szavai, nevetése megmosolyogtatnak, mielőtt az ajkaimra hajolna, és be kell vallanom, nagyon is hathatós módszert talál arra, hogy mindketten abbahagyjuk a beszédet és valami egészen mással kössük le az ajkainkat. Hosszan csókoljuk egymást, azt hiszem, akár egész éjszaka is képesek lennénk ott állni egymás karjaiban, de én azokat a pillanatokat sem adnám semmiért, amikor elengedjük egymást és ő rám néz azzal a mesésen kék szempárral, bennük minden érzésével, amitől hevesebben ver a szívem. Nekikezdenék annak, hogy megmosdassam, de aztán a következő kérdésével megint azt kockáztatja, hogy el fogja vinni a fantáziámat, amire figyelmeztetem is, de huncut mosolyától és ártatlan vállvonogatásától kuncogni támad kedvem. Utána viszont tényleg megválaszolom a kérdést, mert látom, hogy nem csak az agyamat akarta húzni, hanem tényleg érdekli, szóval miközben lassan elkezdem beszappanozni a testét és kiélvezem a bőre érintését, kifejtem neki a válaszokat. Nem kerüli el a figyelmem, hogy amikor a befejezésről beszélek, felvillan a szemeiben egy pillanatra az ismerős tűz, ennek és szavainak együttes hatására elégedett mosoly költözik az arcomra. – Nekem nincs ellenemre, hogy gyakoribbá tegyük – jegyzem meg megcsillanó szemekkel. Talán egy kicsit azt szeretném, ha az ő fantáziájával is játszanánk, bár a szavaim egyébként is őszinték. Én is élveztem azokat a perceket, rajtam nem fog múlni, hogy megismételjük-e a közeljövőben - bár, a tekintetéből ítélve, rajta sem. Miután mindketten megfürdettük a másikat - és én leküzdöttem a feltörni akaró elkalandozó gondolataimat is -, mindkettőnknek veszek el törölközőt. Megtörölközök, aztán elkezdem áttörölni a hajamat is, de a tekintetem inkább rajta kalandozik, magamba iszom a látványát, ahogy magára rögzíti a törölközőt, keze mozdulataitól kezdve lassan vezetem fel a szemeimet a csípőjén, a hasán, a mellkasán, a vállain, egészen az arcáig, és sokadszorra is meg kell állapítanom, hogy megfogtam a főnyereményt. Elégedett mosollyal a szám sarkában kezdem el kifésülni a hajam, hogy anélkül tudjon majd megszáradni éjszaka, hogy reggel szénaboglya-hatást keltsen. Utána még egyszer felitatom róla a nedvességet, és miközben magam köré tekerem a törölközőt, hallom Axelt kimenni a konyhába. Azt hiszem, sejtem, mit visz vissza a helyére és úgy érzem, jobb is, ha nem látom meg a kezében a mézet, mert akkor nehéz lenne az alvásra koncentrálni. Teszek egy gyors kört a lakásban, ellenőrzöm, hogy biztosan zárva van-e az ajtó - ha már kapott új zárat -, mindenhol le van-e kapcsolva a villany - a tévé már rég kikapcsolt magától is -, aztán, mivel a szokásokat nehéz levetkőzni és van, amit nem is célszerű, a Berettával együtt megyek a hálóba, hogy aztán letegyem azt az éjjeliszekrényre. Leveszem magamról a törölközőt, de csak addig jutok, hogy felakasszam azt a fogasra az ajtó hátulján, aztán már érzem is az ismerős karokat finoman a derekam köré fonódni, és én kuncogva, boldogan hagyom, hogy az ágyhoz vonjon magával. Betakar minket, én pedig szorosan bújok hozzá, ahogy magához húz, az oldalához simulok, felül lévő karomat és lábamat is átvetem rajta, szinte köré fonódva, mintha csak attól félnék, hogy másképp eltűnik majd reggelre. Orrommal megsimogatom a nyakát és finoman oda is csókolok, mielőtt fejemet a mellkasára fektetném, és elégedetten szusszannék egyet. Becsukom a szemem, ezúttal nem is gondolok arra, hogy tegnap ilyenkor még mindig alig akartam elhinni, hogy visszatért hozzám, egyszerűen csak élvezem ujjai finom simogatását, a teste melegét, és azt, hogy itt van velem.
Az éjszakám ezúttal sokkal nyugodtabban telik, mint az előző, bár az ébredés így sem túl kellemes. Most is visszatérek oda, arra az éjszakára, álmomban még mindig nem találom őt, de ahogy hevesen zakatoló szívvel, összerezzenve felébredek, szinte rögvest beúszik a tudatomba a tény, hogy nem vagyok egyedül. Szemeim magukba isszák a látványát, elmém pedig a tényt, hogy a karja engem ölel, meleg teste az enyémhez ér, és igenis itt van. Remélem, hogy nem ébresztettem fel, és ha így van, most már nem is alszok vissza, de nem mozdulok mellőle. Sokkal kipihentebbnek érzem magam, mint tegnap, vagy mint egy ideje bármikor, most már nekem is sikerült rendesen aludnom, így nem érzem szükségét a további pihenésnek, inkább csak gyönyörködöm benne, készen állva a pillanatra, amikor ő is felébred. Ha meglátom az ébredése első jeleit, a megrebbenő szemeit, az egyenletes légzése pillanatnyi élesedését aztán megszűnését - amit még mindig nem könnyű átélni -, a megfeszülő testét, én már készen állok. Kezem akkor simít az arcára, amikor szemei kinyílnak, még ha egyelőre vakon is, másik kezem a haját kezdi el simogatni, miközben megnyugtatóan suttogok neki, hogy érintésemmel és a hangommal lassan visszacsalogassam őt a felszínre, közben folyamatosan figyelve, hogy mikor tisztul ki a pillantása, tudatva velem, hogy visszatért. Amikor pedig ez megtörténik, lágyan mosolygok rá, hüvelykujjammal megsimítva az arcát.
A tusolóban sem tudok tőle távolságot tartani, átölelem, kérdést teszek fel neki, de ő csak halkan nevet rajtam. A kérdésére elvigyorodom. - Nem feltétlenül ájulásig hajtanálak, csak... addig a kellemes határig. - válaszolom megjátszott ártatlansággal, bár a szememben megcsillan a huncutság. - De a yacht rekordját nem akarnám megdönteni. - mondom, aztán arról beszél, hogy "egészségtelenül" tud kívánni engem, és amikor megjegyzem, hogy ez nekem is feltűnt, csak mosolyogva vállat von, én pedig végig simítok jobbom ujjbegyeivel a gerincén. - De vegyék jegyzőkönyvbe, hogy egy cseppet sem zavar. - nem akarom, hogy azt higgye, azért hoztam fel ezt a dolgot, mert kellemetlen nekem. Egyáltalán, sőt! Élvezem, hogy nem kell különösebben küzdenem a figyelméért, mert ez azt jelenti, hogy minden rendben van, jól érzi magát velem, és nem csináltam, mondtam semmi olyat, amivel megbántottam volna. Ha ez változna, akkor már tudnám, hogy valami nincs rendben, valami zavarja, kellemetlen neki. Amikor az én biztonságomról beszél, játékosan rá mosolygok. - Ne fenyegess, különben kénytelen leszek megelőzni a bajt. - nevetek halkan, mielőtt érzéki csókkal hajolnék ajkaira. Sokáig csókolózok vele, kiélvezve méz nélkül is édes ajkait, karjaimba zárva apró testét. Kezei finom melegséggel simítják arcom, vállam, míg a másik kacsója ismét a hajamba túr. Nagysokára engedjük csak el egymást, és ahogy ő rám pillant azokkal a szerelmes szemekkel, én ismét úgy fogadom be vizes arcának, gyönyörű íriszeinek látványát, mintha egy istennőt tartanék a kezembe. Simítására elmosolyodom, megtölti a mellkasom szeretettel a mozdulat, aztán amikor elenged, én is, hogy mozoghasson. Persze, a gondolataim visszaterelődnek a nem rég történtekre, szóval fel is teszek egy kérdést. Amikor a nevemen szólít, sunyi vigyor kerül az arcomra, játékos rosszallására most én vonom meg a vállam kicsit. Tényleg érdekel. Meg akarom beszélni, hogy minden rendben volt-e, hogy legközelebb már tudjam, hol a határ, mert jelenleg úgy tűnik, még mindig nem értem el. A válaszát türelmesen, figyelmesen hallgatom. Eleinte gondolkodnom kell, hogy mire gondol az alatt, hogy "elengedtem" magam, mert igazából az egész alatt egyszer se fogtam vissza magam, azt tettem, amit akartam. Aztán lassan rájövök, hogy arra gondol, amikor úgy estem neki, mint egy állat. Felírom magamban a dolgot, noha ehhez szükségem van arra, hogy ő hozza ki belőlem, csak úgy nem fogok tudni átkattanni. A büntetésről beszélve halkan elnevetem magam, főleg amikor az aránytalanságról beszél. Aztán az a pillantás, amivel rám néz, attól úgy érzem, mintha melegem lenne hirtelen. - Nem hiszem, hogy megleplek vele, de a mai befejezés olyan volt, amire már régóta vágytam. Szóval nem mondanám aránytalannak. - mosolygok rá lágyan, miközben arcát fürkészem. Kezei megmosdatnak, habosítanak. Segítek neki a hegeken is az oldalamon, csak hogy tudja, nem tud kellemetlen érzést okozni. Aztán rajtam a sor, és megmondatom. Igyekszem nem érzékien kiélvezni, hogy ismét büntetlenül végig simíthatom a testét, mielőtt a végén tényleg ájultan fogom a karomban visszavinni a szobába. Miután megvagyok vele, a leöblítem bőrét, és csodálom is a látványt, ahogy a víz lemossa testét. Amikor magához húz, viszonozom a finom csókot, majd nézem, miként zárja el a vizet, és sajnálom egy kicsit, hogy a fürdéssel végzünk, de arra gondolok, hogy az ágyban úgy is hozzám fog bújni. Kilépve a zuhanyzóból, egy mosollyal köszönöm meg a törülközőt. Áttörlöm a hajamat, arcomat, felsőtestem, aztán minden mást. A derekamra rögzítem a törülközőt, aztán a hálóba lépve felveszem az övet a földről, a táskámra teszem, az összegyűrt ágyra, a szakadt selymekre pillantva buja mosoly szalad az arcomra. Az ágyhoz lépve leszedem a vörös szalagokat a keretről, szemeim ekkor futnak rá egy repedésre a kereten, mire halkan sóhajtok. Szerencsére teljesen nem törtem el az ágyat. A szalagok után a mézet is a kezembe fogom, hogy visszavigyem a konyhába - mielőtt még újra megkívánom kóstolni valakin. Miután elkapkoltam, és kidobtam a használhatatlanná vált selymet, visszasétálok a hálóba. Nincs túl késő, de a történtek után érzem magamon a fáradtságot, ráadásul holnap feladatok lesznek, amit meg kell csinálni. Még mindig nem tudom, milyen nevet válasszak magamnak, azt is ki kell találnom, mire oda érünk a hamisítókhoz. A vizes törülközőt a radiátorra teszem, aztán ha Viva is ott van, de még nem ágyban, akkor oda húzom őt, hogy aludni csaljam. Az ágyban szokásosan magamhoz húzom, hagyom, hogy vállam, mellkasom használja párnának. Betakarom magunkat, oda fordítva a fejem homlokon csókolom, aztán mélyet sóhajtva, bőrét simogatva hunyom le a szemeimet.
Vendég —
Axel & Aviva
one love, two mouths, one love, one house no shirt, no blouse, just us
Még ha eleinte úgy is festett a dolog, hogy ez az este csak számomra lesz igazán katartikus, büszkén állíthatom, hogy azért sikerül javítanom ezeken az arányokon, nem is akárhogy. Az, amit csinálunk, még rám is hatással van, de szerencsére a testem eléggé fáradtnak és kifacsartnak érződik ahhoz, hogy ezt ne gondoljam túl; megelégszem azzal, amit rajta láttam, annak viszont minden pillanatát elraktározom magamban. Ezt az elhatározásomat mondjuk majdnem sikerül is derékba törnie, amikor úgy nyalja meg az ajkait, hogy a gondolataim tovább kalandoznak, vissza a ma esti emlékekbe, de veszek egy mély levegőt és megpróbálom száműzni a bűnös gondolatokat. Inkább a fürdőbe vezetem, ahol megszabadít a szalagoktól, vagy épp azok maradékától, mielőtt beállnánk a zuhany alá. Élvezem az ölelését, teste érintését, míg beállítom a vizet, a kérdése viszont halk nevetést csal elő belőlem és a visszakérdezésem hatására neki is vidámság csillan a szemeiben. – És egy nap hányszor szeretnél az ájulásig hajtani? – somolygok fel rá, miközben kezeim a bőrét simítják, bár magam sem tudom, jót tenne-e, ha válaszolna erre a kérdésre. Inkább átterelem a szót a nyilvánvalóra, arra, hogy a rám gyakorolt hatása tagadhatatlanul erőteljes, és ő sem tettet meglepetést ennek hallatán, sőt. Egyetértő szavaira csak vállat vonok, egy mosollyal a szám sarkában, mintha mindez természetes lenne, pedig magam sem tudom biztosan az okokat. Sosem voltam különösebben szexmániás, vagy ilyesmi, voltak időszakok az életemben, amikor egyáltalán nem is adóztam ilyesminek, mert egyszerűen más dolgom volt, de egyébként sem volt ez számomra sosem létszükséglet, inkább csak stresszlevezetés, a természetes szükségletek néhai kielégítése és ennyi. Aztán jött Axel, és nagyon úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben akár egyetlen mondatával képes leterelni a gondolataimat egy sokkal bűnösebb síkra; lásd a pillanatot ma délután az utcán. Hogy ez miért lehet, azt nem tudom, de nem is ér számomra annyit a megfejtés, hogy megkérdezzek valakit, aki meg tudná mondani. Egyébként sem ez számít igazán. – Minél kevesebbet emlegetjük a rám koncentrálást, annál nagyobb biztonságban vagy – figyelmeztetem aztán megcsillanó szemekkel, mielőtt ismét elvinne az emlékek veszélyes mezejére. Ehelyett inkább megcsókol, finoman, lassan, én pedig élvezettel merülök el ebben az érzésben. Egyik kezem ujjai ismét elvesznek a hajában, míg másikkal meleg, nedves bőrét simítom az arcán, a vállán, élvezve az érintését is a csókja mellett. Hosszú időn engedjük csak el egymást, pillantásától kellemes melegség költözik a mellkasomba, szerelemtől csillogó szemekkel mosolygok fel rá, megsimítva az arcát és ismét kisimítva onnan a haját. A tusfürdőért nyúlok, nyomok belőle a tenyerembe, hogy meg tudjam őt fürdetni, de megállok egy pillanatra a mozdulatban, amikor újabb kérdést dörmög kettőnk közé. – Axel – figyelmeztetem újra, de a hangom játékosan és vidáman cseng, mint a szemeim villanása. – Még a végén kénytelen leszek én rád mászni újra – ingatom a fejem megjátszott rosszallással, bár azt hiszem, értem, mire megy ki a kérdés, ezért nem kerülöm ki a választ sem, csak előbb eloszlatom a tenyereimben a tusfürdőt, hogy aztán elkezdjem azt felhabosítani a vállain. – A legjobban azt szerettem, amikor elengedted magad – nézek fel rá egy pillanatra somolyogva, megadva egy elég konkrét választ, de tény, hogy a gerincem mentén még most is végigfut a borzongás, amikor visszagondolok azokra a percekre. Egy kicsit el is önt a forróság, de megköszörülöm a torkomat és inkább folytatom, amit elkezdtem, végigsimogatva a karjait is, gondosan kiélvezve minden négyzetcentimétert rajtuk. – A büntetésed is elég... hatékony volt – mosolygok egy kicsit az orrom alatt a szóválasztást illetően –, de egy kicsit aránytalanul ért véget, és az önzőség nem az én asztalom. Nem mintha panaszkodnék a végkimenetelt illetően – teszem még hozzá, ismét felnézve rá egy forró pillantással, kezeimmel áttérve a mellkasára. Nekem már a puszta látványa és az élvezete hangjai is felértek azzal, mintha engem érintett volna közben. Elmosolyodom, amikor észrevéve, hogy milyen óvatosan bánok azokkal a részekkel, ahol megjegyeztem, hogy nagyon érzékenyek a hegei, megfogja a kézfejem és tenyeremet odavezeti, megmutatva, hogyan érjek hozzá ahhoz, hogy ne okozzak neki kellemetlenséget. Lábujjhegyre állva lopok tőle egy csókot, miközben gyakorlom a mozdulatot, de túlzásba azért nem esek. Szeretem minden egyes porcikáját, és ennek adózok is, a habot lemosva még néhány csókot is lopok a bőrére. Ezután ő következik a mosdatásban, és én nagyon igyekszem, hogy ne érintsenek meg túlságosan mélyen a simításai, de azért nem olyan könnyű feladat az előző beszélgetés után. A bőröm bizsereg minden egyes érintése nyomán, érzem magamon, hogy ha akarná, megint nem kerülne sokba, hogy megkívánjam, viszont nem akarok ilyen mértékben telhetetlennek tűnni, főleg azok után, hogy szóvá is tette, ezért lenyelem a gondolatokat és nyugalmat erőltetve magamra megvárom, hogy végül aztán engem is megtisztítson a habtól. Odahúzom magamhoz még egy csókra, még ha ezúttal nem is olyan nagyon hosszúra, aztán elzárom a vizet és a zuhany alól kilépve a jobbra elhelyezett szekrényből előveszek két törölközőt, amiből az egyiket átnyújtom neki. Én ezúttal sem használok másik törölközőt a hajamra, hiszen úgysem készülünk sehová, lesz ideje megszáradni.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.