free me of this anger that I hold and make me whole
Hiába az egyet nem értés és a komoly szavak, úgy simulok az ölelésébe, mint bármikor máskor, mint ahogy mindig tenném és tenni fogom, ameddig csak lehet. Borzasztóan hiányzott nekem, most mintha mindennél jobban és élesebben érezném, mennyire nehéz volt nélküle, hogy mekkora szükségem van rá. Úgy éltem le az egész eddigi életem, hogy mindig csak magamra támaszkodtam, csak magamra számíthattam, ő tanított meg először arra, hogy ezt másképp is lehet, most pedig elértem arra a szintre, amikor úgy érzem, egyedül már nem is menne. Nem is akarnám egyedül végigcsinálni. Épp ezért szorítom magamhoz és ezért nem kell gondolkoznom a válaszon, amikor ismét megszólal. Ezt meg tudom ígérni neki. – Megígérem – nézek a szemeibe komolyan. – Szükségem van rád – teszem hozzá halkan, még mindig a tarkóján pihenő ujjaimmal megsimítva a haját. Vallomása akkor is melegséggel tölti el a mellkasom, ha minden szavával, érintésével és pillantásával ezt mondta el eddig is. Vagy már önmagában azzal, amit a kikötőben tett értem, azért, hogy kihozzon onnan. Szorosabban fogom a tarkóját, ahogy megcsókol, lehunyom a szemem és a szívem minden szerelmével és ragaszkodásával viszonzom a puha érintést. Most, hogy újra itt van velem, szinte elképzelni sem tudom, hogyan bírtam ki nélküle akár egy napot is. Még mindig nem tudom, mivel érdemeltem ki őt, mivel érdemeltük ki azt, hogy életben maradt, hogy ismét itt lehetünk, együtt, de azt tudom, hogy minden erőmmel ezért fogok harcolni. Kettőnkért. Azért, hogy soha többé ne történhessen ilyesmi. Amikor a szó visszaterelődik az apámra, látok a szemein átsuhanni egy különös árnyékot, amit először nem értek, különösen, amikor fészkelődni kezd egy kicsit. Végül aztán csak megszólal, és a halk, bizonytalan kérdés őszintén megmosolyogtat; nem azért, hogy kinevessem, hanem azért, mert kedves a gondolat, hogy szeretne neki megfelelni. – Hiszen most is itt vagy – simítom az arcára a tenyerem. Persze tény, hogy az apám nem árulta el neki, ki ő nekem, de biztos vagyok benne, hogy erre meg is voltak a maga okai. Talán csak nem akarta ezzel befolyásolni. Az is igaz, hogy az elmondottak alapján kihallgatta egy kicsit, ami mondjuk nem feltétlenül hétköznapi, de biztos vagyok benne, hogy erre is jó oka volt. Sok mindent meséltem neki magamról, elmondtam neki, hogy milyen helyzetben vagyok... talán félreértette azt, hogy Axelt életben találták. Talán csak biztosra akart menni. Akárhogyan is, a megbeszélésük vége az lett, hogy elvitette őt a lakásomhoz, ez pedig csak egyetlen dolgot jelent: egy afféle rábólintást. – Úgy gondolom, meg fog bízni a választásomban. Ő is tudja, hogy nem szeretnélek ok nélkül, hogy nem véletlenül vagy ennyire fontos nekem. Ha látta volna, mit tettél értem ma este, szerintem már alá is írta volna az elfogadó nyilatkozatot – mosolyodom el. Nem tudom, hogyan fog viselkedni vele szemben, talán aláveti majd néhány... tesztnek, de összességében biztos vagyok abban, hogy soha nem bírálná felül a döntésemet, amíg nem lát rá okot. Márpedig Axel nem fog erre okot adni, tudom. – Kész voltál mindent kockára tenni és feláldozni értem, velem együtt küzdöttél ellenük, védted a hátam, és ha kellett, megmentettél. Nem hiszem, hogy egy apa kérhet ennél többet, ha olyan lánya van, mint én – teszem hozzá, mielőtt megcsókolnám az arcát. A szakállával és a hajával kapcsolatban elmondom a véleményemet, ez pedig az, hogy nekem is nagyon is tetszik, bár nem igazán tudok elképzelni olyan helyzetet vagy állapotot, amiben ne tetszene. Számomra nem az a kérdés, hogy milyen hosszú a haja, mekkora az arcszőrzete, hogy van-e sebhely az arcán vagy bárhol a testén. Ameddig így néz rám azokkal a gyönyörű szemeivel, így csókol az ajkaival, ameddig hallhatom és láthatom a nevetését, addig nekem mindenhogy jó. A kiképző tisztjével kapcsolatos megjegyzésén viszont én is vele nevetek, a lelki szemeim előtt ugyanis megjelenik egy kép egy tipikus kiképző őrmesterről, amiben erős túlzásba viszem a szakáll mennyiségét. A pizzára várva eljutunk Joe-hoz is, én pedig említést teszek róla, hogy ő is... valami más. Látom, hogyan ráncolja a homlokát és a szemeiből ugyanaz süt, amit én is éreztem nemrég: hogy mi jöhet még. Értőn mosolyodom el, de azért válaszolok, már amennyire tudok. – Emlékszel Fenrir átváltozására? Nos, ő is... hasonlót tud, csak úgy nagyjából feleakkora kiadásban. – A kezemmel próbálom belőni neki a magasságot, hogy pontosan mekkora is volt Joe farkasalakban hozzám képest, ami még így sem kicsit, hiszen majdnem akkora lehetett, mint én magam. Ez kizárólag Fenrirhez képest nevezhető kisebbnek. – Viszont nem azért képes erre, mert Fenrir lánya vagy rokona lenne. Sőt, amit azt illeti, ők egész sokan vannak, azt hiszem – teszem hozzá, bár ebben már én is bizonytalan vagyok. Kissé zavart, értő mosollyal nézek rá. – Régen azt hittük, az isten-teóriát lesz nehéz megemészteni, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy még nagyon sok mindent nem tudunk a minket körülvevő világról – ingatom a fejem. Amikor végre megjön a pizza és nekiállhatunk, teszek egy pimasz megjegyzést a vele való kapcsolatára, ő pedig nem rest olyan választ adni, hogy még akkor is mindent értsek a pillantásából és a mosolyából, ha nem fejezte be a mondatot. Látom a szemeiben felcsillanó várakozást, amiben kizárólag osztozni tudok, de egyelőre nem hagyom elkalandozni a gondolataimat, mert van még néhány fontos dolog, amiről mindenképpen beszélnünk kell. Mint például arról, amit hamarosan szóba is hoz: a hogyan továbbról. Egyszerre tölt el hálával és aggodalommal, amit mond, bár látom rajta, hogy nem teljesen érti, miért kérdezek vissza. Látom a tekintetén és hallom határozott szavain, hogy számára ez olyan magától értetődő, mint hogy az ég kék, és ettől úgy érzem, szétvetik az érzéseim a mellkasomat. Nyelnem kell egyet, egy pillanatra összefűzöm az ujjainkat, hogy igazán szorosan tudjam fogni a kezét. – Még mindig nem tudom, mivel érdemeltelek ki téged – nézek rá halvány, de annál szerelmesebb mosollyal. Nem kell többször visszakérdeznem, pontosan tudom, hogy tisztában van a következményekkel, mégis kész megtenni értem ezt. Ezt is. Én pedig nem is lehetnék hálásabb azért, hogy itt van mellettem és itt is akar maradni. Aztán kapok egy kis emlékeztetőt arról is, hogy nem csak nekem van szükségem rá, hanem ez fordítva is igaz. Amikor elmondja, hogy a félelmei örökre megfosztották őt az eddigi álmaitól, a hivatásától, aminek az egész életét szentelte, úgy érzem, megszakad érte a szívem. Nem is tudok erre semmi jót vagy vigasztalót mondani, egyszerűen csak odalépek hozzá és magamhoz ölelem, hogy tudja: én itt vagyok és mindig itt leszek neki. Nem vehetem el a félelmeit és a fájdalmát, nem adhatom vissza neki a régi életét, de ha csak egy kicsit is tudok könnyíteni a következményeken, reményt és új célt adni neki, akkor itt vagyok. Ez viszont eszembe juttatja a rohamait is, és amikor leguggolva rákérdezek, a szemei rebbenése többet mond ezer szónál is. Érzem, hogy elszorul a szívem, és bár megpróbálja elviccelni a dolgot, én sem igazán tudok mosolyogni ezen, mert nem ad egyenes választ, ráadásul folytatja is. – Axel – szólok rá puhán, de komolyan, miközben felemelem a kezem és ujjaimmal gyengéden magam felé fordítom a fejét, hogy az ujjai helyett engem nézzen. – Ne mondj ilyet, kérlek. Emlékszel még, mit tettél értem alig néhány órája? Hogy mivel kellett szembenéznünk együtt többször is, hogy milyen helyzetekben álltál helyt? Ugyanebben az állapotban – hangsúlyozom ki. – Nem vagy törött katona – jelentem ki határozottan, ujjaimat felsimítom az arcára. – Sajnálhatja az, aki azt mondja, nem vagy neki elég jó. Én az életemet is rád bíznám, bármikor, gondolkodás nélkül. – Tekintetem tovább kutatja az övét, mielőtt folytatnám, fogva tartom a pillantását, mert nem akarom, hogy elfordítsa a tekintetét, hogy ne lássa, mennyire komolyan gondolok minden szót. – Meg kell küzdened valamivel, igen. Az is lehet, hogy ezen sikerült csavarnunk még egy kicsit, de nem ez számít. Megígértem, hogy melletted leszek, igaz? Ezt továbbra is fenntartom. Most már én is itt vagyok, és együtt ezzel is szembe fogunk nézni, rendben? – simítom meg az arcát a hüvelykujjammal.
Nem értem, miért nem érti. Vagy miért nem látja. Az én szemszögemet, azt, amit én átélhetek, amit én átéltem. Tudom, hogy más volt a kettő, mert nekem ott maradt a remény, hogy egyszer csak haza jutok, de rettenetesen féltem is, hogy elkések. És a végén tényleg majdnem elkéstem. A döntése ugyan úgy reménytelenségbe sodort volna. Ugyan úgy fájt volna, mint neki... De ha mindezen döntéseket úgy hozza meg, hogy mellette vagyok, az teljesen más. Halkan sóhajtva ölelem magamhoz. - A csapatmunka lényege a közös döntés. Csak arra kérlek, hogy azt ígérd meg, akkor fordulsz ehhez a döntéshez, amiről beszélsz, ha tényleg minden kötél szakad, és nincs más lehetőséged. - máskülönben nincs értelme. Nem tudnám elfogadni a döntését, ha tudom, hogy volt más lehetőség is. Soha nem tudnék felépülni egy ilyen helyzetből. - Szeretlek, Aviva. - dörmögöm halkan, hogy aztán felé fordulva ajkára csókoljak. Annyira fájt, hogy akkor nem mondtam neki én is, hogy szeretem, pedig majdnem az volt az utolsó lehetőségem. Nem fogom ezt a hibát újra elkövetni. Minden egyes szavammal, érintésemmel, tettemmel közvetíteni akarom neki, hogy számomra ő az egyetlen, és legfontosabb dolog az életemben. Ezért harcolok annyira azért, hogy ne dobjon el magától feleslegesen. Nincs más kívánságom ebben az életben, csak az, hogy ez működjön. A kettőnk dolga. Az apjáról beszélve kiderül, hogy gondoskodik a lányáról, legalább annyira, mint ahogy azt egy olyan apa tenné, aki felnevelte őt. Jó érzés Viva örömét látni, de valahogy belém akaszkodik a gondolat, hogy milyen lehetett az első benyomásom? Nem voltam túl közlékeny, mondhatni rettentően makacs voltam. Veszek egy mély levegőt, és kifújva azon gondolkodom, hogy megütöm-e a mércét? Abban reménykedem, hogy igen, végül is elengedett a lányához, de mi van, ha még sem. Kicsit fészkelődni kezdek a gondolatra. - Szerinted... Engem elfogadna..? - kérdezem halkan, bizonytalanul. Nem tudom, hogy mekkora elvárásokkal kell szembenéznem, de ha csak a saját gyengeségeimre gondolok... azt hiszem, még a saját elvárásaimat sem ugrom meg. A sörény és a szakáll nekem nem szokatlan, mert ezzel a pofával élek egy ideje, és kikérve Viva véleményét kiderül, hogy még tetszik is neki. A legjobb az egészben, hogy csókkal teszteli, amit lelkesen viszonozok. Amikor felemlegeti a saját szavaim, halkan elnevetem magamat. - Áh, látnád a régi kiképző tisztem. Na annak az embernek volt szakálla. Ez? Ez csupán vicc, egy fricska ahhoz képest. - mosolygok. Mondjuk két hónap alatt ez jött össze, de elég is, számomra. Joeról beszélve kiderül, hogy Viva azért megtalálta a lelki társát benne, és több közös van bennük, mint az ember elsőre gondolná. Azért azon megint elkezdem ráncolni a homlokom, hogy ő nem ember, de nem is isten, és nem is félisten, mint mi. Jaj ne... Más is létezik ezeken kívül? - Hát.. akkor micsoda? - kérdezem, már a választól tartva. Mi az, amit megint meg kell emésztenem? Persze a nő története tragikus, és örülök, hogy Viva nem jár azért ebben egy cipőben vele, de így azt is tudom, hogy volt - talán lesz - kihez fordulnia a jövőben, ha valami tragédia történik - de ne történjen. Evés közben azért nem vagyok olyan hallgatag, mint mikor a yachton voltunk. Példának okáért, amikor féltékeny lesz a pizzára, finoman közlöm vele, hogy ő is "sorra kerül majd", csak kicsit szebben fejezem ki magamat. Persze a mosolyából -meg a szavaiból- tudom, hogy a célzásomat értette, és ez egy enyhe várakozással tölt el, ha őszinte akarok lenni. Szerintem érthető okokból. Azonban ezt most hátra sorolom, fontosabb az, hogy átvegyünk mindent. Minden mást. Példának okáért, hogy mit szeretnék a jövőben, most, hogy kiestem az élők közül. Amikor visszakérdez, úgy nézek rá, mint akinek nem érti, hogy ez a másiknak miért nem egyértelmű. Amikor elmondja, hogy nem lesz visszaút, komolyan fürkészem őt. - Tudom. És nem érdekel. Ezt akarom. Ez kell, hogy veled lehessek. - válaszolom határozottan. Ez egy olyan döntés, amelyet egy szívdobbanás alatt hoztam meg, de nem azért, mert könnyelmű lennék, hanem mert ez a logikus, és a legjobb döntés, ha vele akarok maradni. Ha kötelezettségeket vállalok máshol, máshogy az életemben, akkor azt nem tudom neki szentelni, pedig én semmi másra sem vágyom. Főleg most, hogy egyébként is munkára alkalmatlan lettem. Rá is kérdez erre, én pedig elmondom neki, mert előtte nincsenek titkaim. Tudom, hogy nem fogja majd félvállról venni, hogy megért majd. Nem is csalódok. A rossz kedvemet, és a feszültségemet, amely követi a szavakat enyhül, amikor azonnal feláll, és hozzám lépve magához ölel. Leteszem a kezemben lévő megkezdett szeletet, és óvatosan, hogy ne kenjem őt össze, visszaölelem. A simítása melengeti a lelkemet, aztán amikor elém guggol és rá kérdez a rohamokra, egy pillanatra megrebben a szemem. Nem válaszolok pár másodpercig, mert nem tudom pontosan, mire kíváncsi. Voltak-e? Igen. Enyhültek? Nem. Rosszabb lett? Már nehéz megállapítani. Hosszabbak lettek? Talán. Mióta együtt voltunk, ő úgy űzte el a rohamot, mintha csak rosszat álmodtam volna. De amikor nem volt mellettem... - Megvannak, köszönik szépen... - próbálom elviccelni a dolgot, bár ez azért számomra is elég laposra sikeredett, főleg, hogy egy mosolyt alig bírok hozzá villantani. - Többek között ezért se vennének vissza. Mentálisan on-top kell lenni. Én.. törött katona vagyok. Nem való a sorba. - mondom lesütve a szemeimet, és ha arra gondolok, talán pont ezért nem ütöm meg azt a bizonyos mércét... Eszembe jut, hogy majdnem rám jött a roham egy rohadt gránáttól. Ujjaimat idegesen kezdem tördelni, a szemeimet le se veszem róluk, mintha legalábbis valami kurva érdekes lenne rajtuk.
Vendég —
Axel & Aviva
Tudom, látom, hogy ez egy ahhoz hasonló pont lesz, mint amikor arról beszéltünk, kinek az élete ér többet. Halkan sóhajt fel a szavaim hallatán, aztán elengedi a kezem, hogy tenyerét az arcomra simíthassa. Belenézek a legszebb kék szemekbe és figyelmesen hallgatom, amit mond, mert számomra az egyet nem értés nem arról szól, hogy nem figyelek rá, vagy meg sem próbálom befogadni az ő álláspontját - különösen, ha igaza van. A szavai határozottak, akárcsak a hangja, de nem veszem magamra, mert tudom, hogy nem ellenem szól, hanem értem, és azt is tudom, hogy nem csak a levegőbe beszél, hanem mindent komolyan gondol. És hogy tényleg igaza van. Az egyetlen különbség az, hogy én két hónapot éltem azzal a tudattal, hogy elveszítettem őt, és tudom, hogy még egyszer nem bírnám ki. Ahogy homlokát az enyémnek dönti, egy pillanatra lehunyom a szemem és vele együtt veszek egy mély levegőt. Vállán fekvő kezemmel végigsimítom a haját, aztán hagyom ujjaimat megpihenni a tarkóján, amikor ismét rám néz. – Soha nem tudnálak kizárni az életemből – rázom meg a fejem, először erre reagálva. – Szeretlek, Axel. Az életem része vagy, az én részem vagy. Pont ezért nem fogom tudni soha elfelejteni az elmúlt két hónapot, de ez nem jelenti azt, hogy el akarnálak üldözni az életemből, sőt... Régen azt hittem, elég lenne, ha a távolból figyelnélek és látnám, hogy jól vagy, de ez már soha többé nem lenne elég. – Ujjbegyeim egy kicsit erősebben simulnak a tarkójára, kifejezve a ragaszkodásomat. – Szeretném, hogy mellettem legyél, ha te is úgy akarod. Egy csapat vagyunk, ezen semmi nem változtat. Láttam, mire vagyunk képesek együtt és feltétel nélkül bízom benned és minden képességedben – jelentem ki szilárd, őszinte hittel. – Én csak... Nem tudom, mi vár még ránk. Félek, hogy egyszer előáll egy olyan helyzet, amikor választanom kell, és akkor nem foglak tudni nem téged választani – fejezem be halkan. Szeretném, ha tudná, ha értené, hogy ez nem ellene szól, nem arról van szó, hogy ne szeretném őt magam mellett tudni, hogy ne tudnám, mire lenne képes értem... de még egyszer nem tudnám túlélni. Ezt biztosan tudom. Miután beszéltünk az apámról, értelemszerűen mindkettőnknek eszébe jut az ő apja is, én pedig hangosan is kimondom, amit talán nem kellett volna, bár ő nem rám haragszik. Halk sóhajjal ölelem magamhoz, amikor visszafordulva homlokon csókol, és csak remélni merem, hogy egyszer nekik is lehetőségük lesz rendezni kettőjük ügyét. Aztán visszatereli a szót az én apámra, én pedig mosollyal az arcomon nézek rá. – Jó ember... vagyis, nem ember – igazítom ki magam. – Biztos vagyok benne, hogy fogalma sem volt a létezésemről, máskülönben megkeresett volna. Már akkor szívén viselte a velem történteket, amikor először meséltem el neki... nos, szinte mindent. Ennek te vagy a legékesebb bizonyítéka – lágyul el a tekintetem, ahogy ránézek. Amikor kiderül, hogy majd' éhen veszik, nem kérdés, hogy azonnal cselekszem az ügy érdekében, bár képtelen vagyok tőle távol tartani magam, és ezt ő is észreveheti, mert amikor sokadjára is a hajába simítok, szóvá teszi. Halkan elnevetem magam a példáján, aztán lehajolok hozzá, hogy ajkaimat az övéihez érinthessem, mintha csak tesztelném, milyen érzés a szakálla érintése közben. Mintha nem teszteltem volna már le. – Nekem tetszik – jelentem ki elégedett mosollyal. – Bár egyszer mintha azt mondtad volna, nem tudsz szakállat növeszteni – vonom fel a szemöldököm célzatosan. Miközben a fürdőbe megyek, hogy visszategyem a kontaktlencséket, meghallom a kérdést, amivel szóba hozza Joe-t, és ahogy eszembe jut, hogy én magam is meglehetősen téves következtetést vontam le a nevével kapcsolatban, nem kérdés, hogy őt is behúzom-e a csőbe. Ahogy sorolja a jelzőket, visszatartom a nevetést - bár néhány dologra azért rátrafál -, de aztán mégis hagyom kitörni belőlem, mielőtt leleplezném az igazságot. Velem együtt nevet, de aztán ő is elkomolyodik, amikor elárulom neki, tulajdonképpen hogyan kerültem a köreibe. – A legkevésbé sem – mosolyodom el halványan, de sokatmondóan, megerősítve a sejtését. Azt az éjszakát még mindig nem meséltem el neki, amikor ennek magam is ékes bizonyítékait tapasztaltam, de tudom, hogy előbb-utóbb úgyis eljutunk oda. A kérdésére felsóhajtok és odalépek elé, kezemet kinyújtva megérintem az arcát, miközben sokadjára is tudatosul bennem, hogy milyen átkozottul szerencsés vagyok. – Megölték a férjét. Régebbi történet, ő nem volt olyan szerencsés, mint én – mosolyodom el halványan. Tudom, hogy Joe nem irigyelné el tőlem ezt a pillanatot, de neki sem kívánnék ennél kevesebbet. – Ő is az apját kereste, és ő sem... átlagos ember, bár nem is olyan, mint te és én. A habitusunk pedig egész hasonló – teszem hozzá somolyogva. Miután megérkezik a pizza, gyors ütemben veszem ki a lencséket, hogy ne várakoztassam meg, aztán nem győzöm vidáman figyelni, milyen élvezettel eszik. Még egy vicces megjegyzést is teszek rá, és amikor bocsánatot kér, szélesen mosolyogva rázom meg a fejem, de aztán félbehagyja a mondatot, és pontosan úgy somolyog az orra alatt, hogy nagyon is jól értsem, mit akart mondani. A szemeimben megcsillan valami, de egyelőre én is visszafogom magam. – Értelek – mosolyodom el sokatmondóan. Miután eleget evett ahhoz, hogy már legyen ereje komolyabb vizekre is visszaevezni, újra minden figyelmem az övé. Amikor azt mondja, nem akar hivatalosan is visszatérni a halálból, egyszerre önti el a szívemet a melegség és az aggodalom. Nagyon sokat jelent nekem, hogy tényleg, szó szerint mindent feladna értem, de aggódom azért, hogy ez jó döntés lesz-e. Hogy az az élet, amit velem élhet, elég lesz-e neki. Az én helyzetem csak annyiban más, hogy nekem halotti bizonyítványom sincs, én hivatalosan soha meg sem születtem, de ez nem okoz különbséget a következményekben. Tudunk neki hamis papírokat szerezni, mindenhez megvannak a kapcsolataim, de... egy kicsit akkor is azt érzem, hogy ezzel végleg elvágom őt egy normális élettől. Megszorítom az ujjait, a tekintetemben ott csillog a hála, a szerelem és az aggodalom. – Ha elindulsz ezen az úton, nem tudom, hogy valaha vissza tudsz-e majd térni a normális életedbe – mondom óvatosan. Nem fogom lebeszélni róla, ha tényleg ezt akarja, én leszek a leghálásabb és legszerencsésebb nő a világon, de szeretném, ha pontosan érezné a döntése súlyát, mielőtt meghozza azt. Aztán viszont mond valamit, ami miatt rossz sejtéseim támadnak. Rákérdezek, a tekintete zaklatottá válik és el is fordítja a fejét egy pillanatra, mielőtt visszanézne rám. A szavai halkak és súlyosak. Még súlyosabbak, ha mögéjük teszek mindent, amit tudok róla, és összerakom a teljes képet. Nyelek egyet, aztán felállok és odalépek mellé, hogy magamhoz tudjam ölelni, még akkor is, ha ezzel elszakítom egy kicsit a pizzától. Szorosan ölelem, kezem végigsimítja a haját, aztán amikor úgy érzem, el tudom engedni, nyomok egy csókot a fejére mielőtt leguggolnék mellé. – Sajnálom – nézek a szemeibe, megsimítva az arcát. A haditengerészet volt az élete, szó szerint egy életet szentelt volna a hivatásának, és összetöri a szívem a tudat, hogy ezt tönkretették számára. Hogy a félelme megfojtaná. És bár tudom, hogy most nem a rohamaira gondolt, akaratlanul is eszembe jutnak róla a reggeleink a yachton, és az a pillanat, amikor egy kicsit elveszítettem a merülés után. Ha pedig belegondolok, hogy mindezt tetéztük azzal a robbanással és eltelt számára két hónap segítség nélkül... Összeszorítom az állkapcsom és aggódva nézek rá. – A rohamaid...? – kérdezek rá szinte félve.
Tudom, hogy őszinte velem, éppen ezért aggódok, amikor nem akarja megígérni, hogy nem kezd öngyilkos akciókba. De ahogy a szemembe tekint és elmondja, mire gondol, úgy érzem elbeszélünk egymás mellett. Halkan sóhajtok. Látom, mennyire szomjazza az érintést, sokadjára emeli meg kezem ajkahoz, vagy túrt a hajamba. Elengedem a kezét, hogy a tenyerem az arcára simulhasson. Még mindig komolyan fürkészem, de tudatni akarom vele, hogy itt vagyok. - Szerintem félre értesz, úgy hogy ezt most beszéljük át. Harcosok vagyunk, Viva. Te is, én is. Az életünket olyan dolgoknak szenteltük eddig, amely valójában nem is a mi harcunk volt. De amióta együtt vagyunk, ez megváltozott. Közös az ellenség, személyes a sérelem, de csak ennyi változott. Abból egyikünk sem veszített, amik vagyunk: harcosok. Mind a ketten tudjuk, hogy mire vállalkoztunk ezzel. Azzal, hogy együtt vagyunk, hogy engedünk a szerelmünknek. Tisztában vagyunk azzal, hogy előfordulhat, hogy a másik holttestét tartjuk majd a kezünkben, de ez az életünk része, akarjuk-e vagy sem... Én nem kérem tőled, hogy olyan helyzetben, mint mondjuk legutóbb, fordíts hátat és szaladj el, mert tudom, hogy én se tennék ilyet. Nem kérem tőled, hogy nézd végig, ahogy feláldozom magam, mert nem is áll szándékomban. Azt kérem tőled, hogy fogadd el, hogy megéri nekem a kockázat. Hogy csapatként akarok veled dolgozni. - habár egészen keményen és határozottan kezdem a monológot, a végére inkább kérlelő és lágy a hangom. Arcánál fogva húzom magamhoz, hogy homlokainkat össze döntsem, és halkan sóhajtok. - Ne zárj ki kérlek az életedből. Már nem vagy egyedül. Engedd, hogy én is cipelhessem a terhet, amit viszel... Kérlek... - tekintek rá könyörgően, egy kicsit megemelve a fejemet, hogy rá tudjak nézni, láthassam őt. Nagyon fontos lett nekem. Feláldoznám érte magamat, ha nem lenne más választásom, de csak ha minden kötél szakad. Én nem várom el tőle, hogy ölbe tett kézzel várja, amíg lesz valami egy csatában, én csak azt akarom, hogy működjön együtt velem, hogy tervezzünk közösen, fussunk és harcoljunk együtt. Jó csapat vagyunk, és nem akarom, hogy a saját hibámból következő baleset miatt mindazt, amit ketten, közösen elértünk, a kukába dobjon, mert fél. Eleve keserédesek ezek a pillanatok, apró konfrontációval, szomorú, dühös és boldog emlékekkel, vagy pillanatokkal. A dühös pillanatokhoz húzok egy strigulát, amikor az ő apjáról eszembe jut az enyém. Egyszerűen ideges leszek a gondolatra, hogy tud rólam, valószínűleg az öcsémről is, és még is hagyta anyámat szenvedni, és minket is. Ez csak fokozódik, amikor Viva elmondja, hogy mindannyian lent vannak, és ennek a mondatnak a másik értelmébe bele se gondolok elsőre, mert elvakít a düh. Amikor azt mondja, hogy sajnálja, és nekem dönti a fejét, halkan sóhajtok, és átölelem. - Ne sajnálj olyat, amiről nem tehetsz. - válaszolom felé fordítva a fejem, és ahol éppen érem, feje búbján, halántékán, homlokán, de adok neki egy csókot. - Örülök, hogy megtaláltad az apádat. Jó szívűnek tűnt. Szigorúnak, de jó szívűnek. Valahogy nem így képzeltem el a háború istenét, de azt hiszem az ember alkotta képeket el kell engedni. - mondom apró mosollyal fürkészve őt. A jövőre térve "ebédszünetet" kérek, mert borzalmasan kívánok már valami rendes kaját, és szerencsére ebben a nő is benne van. Megvárom, míg megrendeli a pizzát, aztán a fotelnél őt ölelve kérdezek rá valami egyértelműre. A válasza halkan megnevettet. - Pedig tényleg úgy nézek ki, mint Robinson. - engedem el egy kézzel, hogy kicsit megsimítsam a szakállam. A hajón is leborotválhattam volna, de őszintén szólva nem volt kedvem ezzel foglalkozni. Majd elmegyek egy barberhez, hogy embert faragjanak belőlem. Anyámra, és a felkérésére térve elmondom, hogy mik a terveim, de elakadok a mondatban, amikor oda jutok, hogy nem akarom, hogy az utcán törjön össze, Viva még is ért. Bólogat én pedig inkább napolom ezt a témát, mert úgy sem tudok konkrétummal szolgálni. Viva elmegy megint a fürdőbe, én pedig felteszem a kérdésem, ami már egy ideje érdekel. Szinte visszafordul az ajtóból, hogy rám nézzen, én pedig fürkészem őt. Kérdésére elmerengek. - Ha ilyen motoros arc, akkor tuti, hogy nagy és szőrös, hosszú a haja, szakállas, talán pocakos, fekete bőrcuccokban jár, falkába tömörül, tele van tetoválva és ACDCt hallgat. - jó, enyhén túlzok a leírással, de tényleg valami tipikus motoros fószernek képzelem el. Amikor Viva visszajön, gyakorlatilag kinevet, aztán közli, hogy valójában Joe nem Joe, hanem Joanne, és se nem szőrös, se nem rossz arcú szakállas. - Na jó, erre tényleg nem számítottam. - nevetem el magamat én is, aztán kicsit megkomolyodik a pillantásom, amikor kiderül, hogy nem csak a motort, de a fegyvert és a lőszert is neki köszönheti. - Azért nem kell félteni őt se, ezek szerint... - csóválom meg a fejemet lassan. Azért jól egymásra akadtak ketten, de nem bánom. Örülök, hogy Viva végre magára szed néhány barátot is. - Akarjam tudni, hogy mik a közös pontok? - kérdezem. Aztán megérkezik a pizza, és én olyan izgatott örömmel várom, mint kisgyerek a karácsonyi ajándékot. Ennek ellenére is megvárom, amíg visszajön a fürdőből, aztán enni kezdünk, én pedig elcsendesedek pár percre, csak a kellemes hümmögés az egyetlen hang, amit kiadok. Halkan elnevetem magamat, amikor kijelenti, hogy féltékeny lesz a pizzára. - Bocsi. De ez most nagyon jól esik. Majd szentelek neked is időt, először létfentartás, aztán.... - ..fajfentartás, de ezt inkább ki se mondom, mert a végén megkerget. Szóval csak bazsalygok az orrom alatt, sokatmondóan. Egyébként is komolyabb lesz a téma, amint rá térek arra, hogy mik a tervek. Látom rajta az aggódást, de döntöttem. Tényleg képes vagyok rá, főleg, hogy már semmi sem lehet olyan, mint rég. Nem tudnám elviselni, hogy behívjanak dolgozni, őt meg féltsem attól, hogy épp mikor támadják meg. - Teljesen. Veled akarok lenni, és ha menni kell, akkor nem akarom, hogy ilyen dolgok hátráltassanak. - felelem oda nyúlva, megfogva a kezét. Ahogy korábban is mondtam, közösen akarom ezt a terhet cipelni. Együtt, egy csapatként. Egyébként sem menne más... és amikor rá kérdez, kicsit zaklatottan nézek félre, majd vissza rá, a szavaim elhalkulnak. - Mert már nem vagyok alkalmas tengerésznek. Egyszerűen félek... Nem. Rettegek nagy hajóra szállni. Indonéziából hajón hoztak haza. Az egész maga volt a megtestesült rémálom. - nehéz beszélni erről. Nehéz arra gondolni, hogy egy fél élet munkája romokban hever egyetlen éjszaka miatt. Hogy mindaz, amiben jó voltam és tehetséges, semmit nem ér már. Nem fejtegetem, hogy miért. Talán rá jön ebből is, hogy mi tölt el azzal az elemi félelemmel, amitől elzsibbadnak az ujjaim. A rohamok egy dolog, de most nem is csak arról van szó, hanem arról a tényről, hogy már magán a hajón töltött idő is félelemmel, bizonytalansággal töltött el.
Vendég —
Axel & Aviva
Nem hagyja annyiban a dolgot, de persze tudhattam volna hogy nem fogja. Már a szemein is látom a kétkedést, az egyértelmű tényt, hogy nem tudom ennyivel elintézni, de aztán át is helyezkedik, hogy közelebb legyünk egymáshoz és igazán komolyan a szemembe tudjon nézni. Látom rajta, hogy milyen éles a tekintete, és bár én sem vagyok komolytalan, én sem veszem ezt félvállról, nem tudom neki megadni azt, amit kér. Ezt őszintén sajnálom, de vannak dolgok, amiken nem fogok tudni túllépni. – Nem ígérhetek olyasmit, amit nem tudok betartani – idézem fel azt, ami már ő is mondott nekem korábban. Ujjaim megszorítják a kezét és ismét az ajkaimhoz emelem azt, de ezúttal folytatom is. – Azt megígérem, hogy lemondok a bosszúhadjáratról és annak minden velejárójáról, hiszen igazad van, itt vagy, nincs rá szükség. – Ahogy ezt mondom a szemeimbe újra beleköltözik az a boldog megkönnyebbülés, amit érzek. – De úgy érzem, te ennél többet vársz tőlem és azt nem ígérhetem meg. Kétszer sodortalak kis híján a halálba és ez a második alkalom már... nagyon közel volt. Ha bármikor választanom kell közted és magam között, soha nem fogom magamat választani. Semmilyen körülmények között. – Hozzá hasonlóan halkan, de határozottan beszélek, végig a szemeibe nézve és nem engedve el sem őt, sem a kezét. Tudom, hogy ez nem az a fajta ígéret, amit várt tőlem, de az elmúlt két hónap nem fog nyomtalanul eltűnni a fejemből. Már tudom, milyen érzés nélküle élni, és köszönöm szépen, ez az idő is sok volt belőle. Amikor szóba kerül az apám, azt a fajta csendes beletörődést látom a szemeiben, amit én is éreztem annak idején, a képességei tesztelésekor. Az én apám viszont egyben eszembe juttatja az övét is, és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. A szavaimra adott reakciója ezt biztossá is teszi, nekem pedig egy pillanatra elszorul a szívem és meg is bánom, hogy ezt hangosan kimondtam. Nem fordítom vissza a fejét magam felé, csak a homlokomat támasztom oda hozzá. – Sajnálom – súgom halkan, egyszerre kérve bocsánatot és fejezve ki, hogy értem, mit érezhet. Nem tudom, lesz-e valaha mersze az apjának ahhoz, hogy szembenézzen vele, de valószínűleg nem fogja megköszönni, amit kap... és ezt meg is érdemli. Amikor szóba kerül a jövő, bevállja, hogy tulajdonképpen éhezik, de amikor megjegyzem, hogy szólhatott volna, elmismásolja a dolgot egy bókkal. A mosolyom kiszélesedik, megrázom a fejem és megcsókolom az arcát, mielőtt kiszállnék az öléből, hogy a tettek mezejére lépjek. Megrendelem a pizzát, de aztán már megyek is vissza hozzá, mintha nem tudnám tőle távol tartani magam... és talán nem is tudom. Ujjaim belesimulnak a hajába, miközben ő is ugyanúgy mozdul és ölel, mintha hasonló érzések dolgoznának benne. A kérdése megmosolyogtat, ujjaimat mélyebbre fútrom a hosszabb tincsek között. – Minden tetszik, ami rajtad van – közlöm először egyszerűen. – De tényleg határozottan kedvemre való – teszem hozzá a puha és selymes tincseket simítva, és bár eszembe jut egy olyan megjegyzés, hogy valószínűleg jól bele lehet kapaszkodni, egyelőre inkább a nyelvemre harapok. A kérdésemre bólintással felel, és ahogy az édesanyjával kapcsolatban kifejti a terveit, de aztán félbehagyja a mondatot, nem kell magyaráznia, mire gondol. – Tudom. Értem. – Egyetértőn biccentek, ujjaim ezúttal az arcát simítják végig. Elmosolyodom, ahogy megpuszilja a hasam, de aztán el kell szakadnom tőle, hogy betehessem a lencséket. Már eltűnök a fürdőszobában, amikor meghallom a kérdését, de emiatt muszáj oldalra lépnem és kihajolni az ajtón, hogy lássam. Ajkaimon széles mosoly ül, ahogy visszakérdezek. – Rendben, de előtte te mondd el: milyennek képzeled a neve alapján? – Gyorsan beteszem a lencséket, még végiggondolja, aztán kimegyek hozzá. Kíváncsi vagyok, mit mond, előttem az a kopasz kigyúrt fajta fazon képe lebegett első tippre. Akármit is mond, kötve hiszem, hogy a valóságnak akár csak a közelében is lehetne, és ha ez igaz, elnevetem magam. – Akkor jó, mert félhosszú, szőke hajú, kék szemű nő, akinek a becses neve Joanne – árulom el az igazságot vidáman. – Lőszert vettem tőle, és az M4-est – fűzöm hozzá egy fokkal komolyabban. – Kiderült, hogy elég... sok közös vagy bennünk, bár az egyiket, az egyik legfontosabbat, kihúzhatjuk a listáról. – A mosolyom egyszerre boldog és kissé szomorú, ahogy ránézek, magamba szívva a látványát ezredjére is. Sajnálom, hogy Joe életébe nem sétálhatott vissza a férje, hogy nem lehetett olyan szerencsés, mint én. Megérkezik a pizza, de hiába az ínycsiklandó illatok és a felcsillanó szemei, meg akar várni, a válaszán pedig halkan elnevetem magam. Gyorsan távolítom el a lencséket, hogy ne húzzam az időt, aztán én is letelepszem az asztalhoz. Egyetértően bólintok, széles mosollyal az arcomon, aztán én is elveszek egy szeletet. Nekem is jól esik, de szinte majdnem jobban élvezem az Axel arcára kiülő mámort, mint a saját pizzámat. Öröm nézni, ahogy eszik. – Lehet, hogy féltékeny leszek erre a pizzára – jegyzem meg kuncogva két falat között. Nem siettetem a kérdésemre a választ, de miután eleget evett ahhoz, hogy késznek érezze magát rá, enélkül is belefog a válaszba. Ráemelem a tekintetem és figyelmesen hallgatom, de nem mondhatnám, hogy nem nehezül el a mellkasom a szavaira. – Biztos vagy ebben? – kérdezem halkan. Az egy dolog, hogy velem akar lenni, az uis egy dolog, ha elbújt velem a világ végére egy kis időre. Az, hogy mi mindenre volt képes értem, már egy másik, olyasmi, ami nekem rengeteget jelent, de az, hogy szó szerint feladja miattam az egész életét... nem igazán érzem magam érdemesnek erre. Viszont az, amit utána mond, felkelti a figyelmem, más szempontból is. Látom a szemeiben a keserűséget, és nem vagyok biztos benne, hogy mire céloz. – Nem valószínű, hogy bármit is összekötnének a neveddel – felelem először, a letartóztatásra célozva. A Cég egyik előnye, hogy maradéktalanul el tudják tüntetni a saját nyomaikal, még akkor is, ha porszem kerül a gépezetbe. – De miért gondolod, hogy leszerelnének...? – kérdezem aztán óvatosan. Valamiért az az érzésem, hogy nem a szemére céloz.
Sok dolog szóba kerül, és rájövök, hogy nagyon le vagyok maradva az itteni történésekkel, de szépen lassan végig megyünk azon, ami történt velem, és aztán elkezdjük boncolgatni, hogy mi történt vele. Nem tetszik, amit hallok, és nem azért, mert ne érteném meg, hogy bosszút akar, egyszerűen a módszerrel és a kivitelezéssel nem értek egyet. Se azzal, hogy mindezt úgy csinálja, mintha ne lenne senkije, miközben ott áll mögötte az apja, és csak egy személyt említettem. Dühít, hogy hirtelen felindulásból, és olyan bugyuta okokból hoz meg ilyen döntéseket, miközben arra fogja, hogy nem akar mást bele rángatni ebbe. Mikor fogja látni, hogy a kötődés már épp elég ehhez? Mély levegőt veszek, és egyszerűen megakarom ígértetni vele, hogy nem tesz ilyet többet, mert már itt vagyok, de ő egyszerűen lezárja egy tudom-mal, még a kezemre adott csók sem gyengít el. Na nem! Ezzel nem ússza meg. Feljebb ülök a fotelben, hogy egyenes legyen a hátam, és a fejem egy szintbe kerüljön az övével. Fogom közben őt, nehogy leessen rólam, és amint elhelyezkedtem, olyan komolyan tekintek a szemeibe, mint talán kevésszer eddig, élesebben, mint az előbb, mert tudom, hogy mit csinál. Nem fogja elmismásolni. - Akkor ígérd meg. - ismétlem újra, halkan, de a határozottságomból nem vesztek. Nincs szükség önfeláldozásra. Nincs szükség öngyilkos akciókra. Nincs szükségem arra, hogy fejvesztve vesse bele magát bármibe. Addig úgy sem fogom békén hagyni, amíg meg nem ígéri nekem, hogy nem tesz semmi ilyen, és ehhez hasonló ostobaságot a jövőben. Nincs rá szükség. Itt vagyok. Érezheti a kezemen, amivel megfogom az övét, a várakozó pillantásomon, amellyel őt fürkészem, testem melegén, amely az övével simul össze. Aggódom, hogy butaságot fog csinálni, és a viselkedése egyre erősebb alapját adja ennek a féltésnek. Ha sikerül túllendülni a témán, kifejtem neki a kérdésére az érzéseimet a vízzel, ő pedig az ösztöneihez hasonlítja. Most már legalább azt is eltudom képzelni, hogy neki milyen ez, így bólogatva értek vele egyet. Tovább tárgyalva a témát eljutunk Tyrhez és ahhoz, hogy ő az apja, aki az a fickó, aki haza hozatott. Valahol nevetnék az egészen, de egyszerűen már nem megy. Az egész túl valóságos, és túl közeli ahhoz, hogy viccként tudjam felfogni. Inkább amolyan beletörődés ez, olyan, mint mikor Viva nem hitte el, hogy szemtanúja volt annak, hogy órákon át a víz alatt voltam. Viva apjáról persze a sajátom is eszembe jut, és amikor a nő közli, hogy mindannyian itt vannak, akkor csak keserűen elkapom a fejemet, és idegesen fürkészem a falat, mintha azt remélném, hogy hirtelen megjelenik ott, és leordíthatom a fejét, amiért ennyire önző, felelőtlen seggfej. Nem tudom, hogy segített-e nekem valaha is, míg kint voltam, de ha igen, akkor nem csak seggfej, de gyáva is, amiért nem tud a szemembe nézni. Sosem volt szimpatikus, és minden egyes perccel érzem, hogy elmélyül bennem az a fajta utálat, amit a hiánya okoz. Sose volt apa figurám, és úgy kellett családfővé avanzsálnom, hogy sose tanította meg senki, hogyan legyek az. De persze egy öcsit még össze tudott nekem hozni. Mély levegőt veszek, és lassan fújom ki, megpróbálva nem gondolni rá, és lenyugtatni magamat. Persze, a saját nyomorom nem jelenti azt, hogy nem örülök Viva sikerének. Sőt. Egyenesen megnyugtat a tudat, hogy rajtam kívül végre van más is, aki mellette lehet, ha már a testvére sajnos ezt nem teheti meg. A következő kérdés már inkább a jövőre vonatkozik, én pedig gondoltam már pár dologra, de őszintén szólva kopog a szemem. Fel is hozom a nőnek, hogy minden további kérdésre csak étel jelenlétében vagyok hajlandó válaszolni, mire halkan elneveti magát. Örülök, hogy benne van egy kis lakomában, bár amikor azt mondja, szólhattam volna, megvonom a vállamat. - Egy szépséges nő látványa egy motoron elterelte a figyelmemet az éhségről. - mosolygok rá bókolva. Kiszáll az ölemből, amit sajnálok, de legalább megtudom figyelni nagymacskákhoz hasonlatos, kecses járását. Megrendeli a nagy szalámis pizzát, és ahogy visszasétál hozzám, én kissé előrébb ülök a fotelben, hogy lábaim közé tudjon állni, és közelebb tudjam magamhoz ölelni, míg előttem áll. Ujjai ismét a hajamba túrnak - ma már sokadjára -, és ez nem kerüli el a figyelmem, ez pedig mosolyra fakaszt. - Mi az, tetszik a sörény? - viccelődök, aztán a kérdésre bólintok egyet. - Jó lenne. Anyámat is útba fogom ejteni, de nem biztos, hogy holnap. Ki kell derítenem, hogy dolgozik-e egyáltalán, és ha igen, mikor ér haza. A sulihoz nem akarok elmenni, nem akarom, hogy ott.. - be se fejezem a mondatot. Anya erős nő, de ha meglát, szerintem ki fog törni belőle ugyan úgy minden, mint Vivából, és azt nem akarom, hogy mások előtt tegye. Azt se tudom, hogy a munkatársai, vagy a diákjai tudnak-e a "halálomról". Bonyolultabb ez a dolog ennél, mint hogy egyszerűen csak megjelenjek. Halkan sóhajtok, hasára adok egy puszit, ha már előttem áll, aztán ahogy elmegy, hogy betegye a kontaktlencsét, eszembe jut valami. - Ki az a Joe? - kérdezem, és habár határozottan nem vagyok féltékeny, azért még is csak érdekelne, hogy ki az, hogy egy motort csak úgy kölcsönadott Vivának. Amikor megjön a pizza, én már lelkesen kelek fel az ágyról, és figyelem, miként veszi át az ételt. Már idáig érzem az illatát, és esküszöm, térdre tudnék borulni örömömben, amikor a nő leteszi az asztalra. - Ha kibírtam két hónapot, akkor ez a két perc is menni fog. - mondom, miközben azért bele kukkantok a dobozba, és nagyot nyelek a pizza látványára. - Az istenek áldják az olaszokat! - sóhajtok fel vágyakozva, mikor Viva is mellém ért, és ő is, meg én is veszünk egy szeletet. Nehéz volt megállni, hogy megvárjam, de megálltam. Annyira, de annyira jól esik, feltör belőlem egy jól eső hümmögés és még a szemeimet is lehunyom. Mondanám, hogy jobban esik, mint a szex, de azért túlzásokba ne essünk! Miután már nem érzem magam farkas éhesnek, Vivára tekintek. Most már hajlandó vagyok a kérdésére válaszolni. - Nem szándékozom jelentkezni a bíróságon, hogy visszatérjek a halottak közül. Szerintem nem árulok el újat, hogy veled akarok lenni, és azt így tudom megtenni a legkönnyebben, mert nincsenek kötöttségek. Se adó, se munka, semmi nincs, amely kötne Oslohoz. A családomon kívül. - mondom, aztán leszegve a tekintetem a pizzára a kezemben, halkan sóhajtok. - Egyébként is leszerelnének, ha nem csuknak le azonnal. - mondom némi keserű szájízzel, ahogy eszembe jut, hogy egy bizonyos méretnél nagyobb hajók konkrétan rettegéssel töltenek el. Nem tudok újra hadihajón szolgálni. Egyszerűen nem megy.
Vendég —
Axel & Aviva
Megosztunk egymással mindent, ami fontos. Ő kezdi, elmesélve azzal, hogy mi történt, és befejezve - furcsamód - az apámmal. Ez utóbbi egyszerre lep meg, tölt el mérhetetlen hálával és tűnik átkozottul logikusnak, hiszen ő az egyetlen, akinek erre oka is lehetett és a lehetőségei is adottak voltak hozzá. Amikor szóba kerül a heg és a látása, akaratlanul is eltűnődöm rajta, hogy vajon máshol is lehetnek-e nyomai rajta a robbanásnak, amit nem tudott teljesen begyógyítani a víz, de nem kérdezek rá. Előbb-utóbb egyébként is felfedezném őket. Láthatóan meglepi a tény, hogy az apámmal találkozott, de igazából nem csodálkozom rajta, hiszen ezek szerint nem osztotta meg vele, egyébként pedig... nos, igen, nem éppen olyan idősnek néz ki, mint egy felnőtt nő apja, előbb tűnne a bátyámnak, de hát éppen ez bizonyítja, hogy valójában ki ő. Ezután én következem, és bár most kivételesen nem abban értünk egyet, hogy ki a fontosabb, hanem abban, hogy ki hibáztathatja magát, nem számít. Amíg ez a legnehezebben eldönthető kérdésünk, addig nem. Aztán persze elérünk a kellemetlenebb részhez is, már ami a bosszúval kapcsolatos terveimet illeti, és látva, milyen reakciót vált ki belőle ez az egész, egy kicsit tényleg aggódni kezdek a sebhely miatt, ami elég egyértelműen el fog árulni, azt hiszem. Talán ráfoghatnám, hogy az is egy hasonló dolog eredménye, mint Malthe visszatérése volt az életembe, de úgysem tudnék neki hazudni. Pedig a rosszallása elég egyértelmű, szóval ha megtudná, mit csináltam és majdnem mi lett a vége, nos... Igen, az nem lesz könnyű beszélgetés. – Tudom – nézek a szemeibe olyan komolyan, ahogy ő néz rám. Megfogom a kezét és az ajkaimhoz érintve megcsókolom az ujjait ott, ahol nem díszelegnek rajta a ma este nyomai. Komolyan is gondolom, mert tényleg tudom, hogy igaza van, de ezt eddig még csak nem is sejtettem. Miután elmondom neki, hogy beszéltem az édesanyjával, a hálája megmelengeti a szívemet, legalább annyira, mint amikor utána a vállamra hajtja a fejét. A közelsége életre kelt, élvezem ujjaim alatt a haja érintését, ajkaim egy pillanatra elidőznek a homlokán. A seb, ami egész idáig vérzett a szívemen, tovább gyógyul, a mellkasom és a lelkem megtelik élettel, és ezt neki köszönhetem. Mintha az elmúlt két hónapban tényleg csak félember lettem volna. Elmeséli, hogy milyen kapcsolata alakult ki a vízzel, ez pedig rögtön felkelti a kíváncsiságomat. Visszakérdezek és a példája megmosolyogtat, de azt hiszem, nagyon is értem, mit akar mondani. Az én ösztönöm is éppen ilyen megfoghatatlan dolog, és ez megint csak azt igazolja, amit én már biztosan tudok. – Mint az ösztönöm – pillantok rá mosolyogva, hogy ő is tudja, nagyon is van mihez kötnöm, amit próbál elmondani. Ezután - nem meglepő módon - visszaterelődik a szó az apámra, én pedig amellett, hogy elmesélem, hogyan találtam meg, vagyis inkább ő engem, megpróbálom neki elmondani azt is, hogy honnan tudom: tényleg igaz, ő tényleg egy isten. Hálásan mosolygok rá, amikor azt mondja, ez pontosan olyan lehetett, mint neki a tenger, mert tudom, hogy igaza van, és ennél jobb példát keresve sem találhattam volna. Csendben, figyelmesen hallgat, és úgy érzem, már ő is könnyebben fogadja... ezt az egészet. Persze azok után, ami történt vele, nem is csoda, és ma este én is pontosan azt láttam rajta, amit én is éreztem: egyre jobban megélte, hogy ő más. Erősebb, több. Miután befejezem, egy kicsit hallgatunk, és ahogy a szavaimat emészti, nem tudom nem felfedezni a szemeiben fellobbanó bosszúságot, aminek, azt hiszem, az okát is sejtem. Úgy érzem, a saját apjára gondol, és meg is értem, amiért így érez. – Azt mondta, hogy mindannyian itt vannak, köztünk – szólalok meg halkan. Tudom, hogy ezzel nem segítek igazán, és nem vagyok benne biztos, hogy megkérdezte volna, de valamiért úgy érzem, joga van tudni. Nem fér a fejembe, hogy én miért érdemeltem meg egy olyan apát, mint a sajátom, miközben az övé akkor sem törődött vele, ha végig tudott róla, de ezt a kérdést nem is nekem kell megválaszolnom. Csak azt remélem, egyszer kap majd rá választ. Felteszem a következő kérdésemet, egy kicsit talán félve, és amikor ingatni kezdi a fejét, ez felerősödik, de aztán megadja a válaszát, én pedig halkan elnevetem magam és rögtön bólogatni kezdek. – Hát persze! Szólhattál volna, hogy álljunk meg valahol út közben – rázom meg a fejem mosolyogva. Nekem eszembe sem jutott, persze az elmúlt több mint huszonnégy órában én sem voltam eleresztve étellel, de ez azért arányaiban jóval kevesebb, mint amit neki kellett kibírnia rendes étel nélkül. – Nekem jó lesz, ha csak lopok a tiédből – mosolygok rá. Arcon csókolom, aztán kikászálódom az öléből, még ha nehéz is elszakadnom tőle és a combomat simogató kezétől. Megtudakolom tőle a választását, miközben a telefonhoz lépek, mellette az asztalra fel is van ragasztva egy kissé már megkopott, laminált lap, rajta telefonszámokkal. Ez azért is jó, mert ők sem fognak kérdezni, és elég lesz a szoba számát elmondanom, nem kérnek majd mellé nevet is. Rendelek egy nagy szalámis pizzát, aztán előveszek annyi készpénzt, hogy a borravaló is bőséges legyen; legalább most én tudom meghívni őt mindenre. A Berettát egy kicsit arrébb pakolom, hogy ne legyen majd szem előtt, de más miatt nem kell aggódnunk. Visszalépek hozzá, ujjaim belesimítanak a hajába, és azt hiszem, most már tényleg bele kell törődnünk, hogy nem fogom tudni nem állandóan megérinteni. Legalábbis egy darabig biztosan. – Holnap szerezzünk neked néhány ruhát? – kérdezem elgondolkodva, ha már az alapvető szükségleteknél tartunk. – Vagy el akarsz menni az anyádhoz? Vagy ne faggassalak a terveidről, amíg nincs itt a pizza? – jelenik meg az arcomon egy széles mosoly. Nem mintha egyébként sokat kellene várnunk, körülbelül húsz perc múlva már felhangzik a kopogás az ajtón. Addigra már visszahelyeztem a szemembe a kontaktlencséket - elkerülendő a felesleges feltűnést -, az ajtó túloldalán pedig valóban a futárt találom, bár ennek az ellenkezőjét már elárulta volna az ösztönöm is. Bőséges borravalót kap, mielőtt visszazárnám az ajtót kulcsra, aztán mosolyogva szervírozom a pizzát Axelnek. – Ne várj meg – kacsintok rá, és fel is nyitom a dobozt, hogy az illatok és a látvány végképp elcsábítsa, bár csak addig hagyom magára, míg ismét kiveszem a lencséket a szememből.
Mesélek. Nem túl részletesen, de annyit, amennyi pont elég. Úgy sem tudok pontos dolgokat mondani neki, így meg sem próbálom. Mindenre van valami apró kis hozzáfűzni valója, vagy reakciója, ami csak jelzi számomra, hogy nem csak hallgat, de figyel. Közbe szúrt kérdéseit is ha kell, megválaszolom, pihe könnyű érintése, és csókja a hegemen apró mosolyra fakaszt. Örülök, hogy nem ódzkodik tőlem, bár lehet, hogy ha meglátja az oldalam... Nem, nem hiszem, hogy azt máshogy fogadná. Számára ez az egész máshogy csapódik le, ahogy jól látom, mintha nem elvesztettem volna magamból, hanem egyenesen hozzám adna ez az egész... Az érzés pedig végtelenül megnyugtató. Tudva, hogy nem kell tartanom attól, hogy mit lát meg rajtam, végtelenül mély szeretettel és nyugalommal tölt el. Persze, nem kezdem neki mutogatni, egyébként is felfogja majd fedezni. Amikor a mesémben Mr. Østberghez érek, az erre adott szavak ledermesztenek. Mintha leolvadna az agyam a ténytől. Nem néztem volna ki a férfiből, hogy Viva apja. Mikor visszakérdezek, Viva elneveti magát a reakciómon, de most ... Komolyan!! Honnan kellett volna sejtenem? Nem hasonlítanak, és fiatalnak is tűnik hozzá, meg... Na jó. Egy kicsit még "napolom" a témát, hogy be tudjam fejezni a mesét, aztán én kérdezek. Viva szavai megnehezítik a szívemet. Tudtam, hogy nehéz időszakon megy át, tudtam, hogy minden alkalommal azt súgta a tengernek, hogy hiányzom neki, és én hiába válaszoltam, nem tudtam neki közvetíteni a szavakat. Mindenesetre ez arra ösztönöz, hogy megtapasztaljam a határaim, kitanuljam azt, mire lehetek képes. Persze, amikor azt mondom, sajnálom, ő visszakozik, és úgy tesz, mintha mindez megérte volna, de most az egyszer úgy gondolom, hogy nem érte meg. Hogy lehetett volna ezt okosabban, jobban csinálni. Hogy lehettem volna okosabb és jobb, és akkor nem került volna ilyen helyzetbe. Amikor az a lakásban hagyott fegyverre kérdezek, kis mosollyal válaszol, de nem tagad semmit. Elmosolyodom halványan, és azon gondolkodom, hogy ha a kezeim közt lenne az a rohadék, én biztos más halált választanék neki. De a mosoly leolvad, ahogy elmondja, hogy mi volt a célja. Rosszallóan mordulok fel egy kis fújtatással. Annyi idő után, hogy tud még erre így gondolni?! Morcosan figyelem, ahogy kifejti, nem számított volna, hogy visszatér-e, vagy sem. A szemeiben egy csepo megbánást sem látok, és ez aggaszt. Nagyon. - Meg kell ígérned, hogy nem teszel ilyet többet. Itt vagyok. Nincs okod bosszúhadjáratot indítani. - mondom a lehető legkomolyabban, szemeimmel szinte pislogás nélkül fürkészve az övét. Halkan sóhajtva engedem el egy kissé a dühömet, amelyet az ostoba döntése okozott. Helyette a hála kerül mellkasomba, mert tartotta a szavát. De ez nem meglepő, hiszen mindig tartja. Pont ezért is bízom benne, minden szavában, amit mond. Hozzá bújva ölelem finoman, ő pedig simogat, az érzés pedig rettentő kellemes. Nagyon hiányzott. Rémesen. Nem csak a reggelek miatt... Egyébként is. Hiányoztak a csipkelődései, a viccei, a gondoskodása, minden. Olyan nekem, mint éhezőnek egy falat kenyér. Amikor visszakérdez, hogy értem, hogy tudtam, hogy ott volt, halkan sóhajtok. - Nehéz elmagyarázni. Mintha.. valaki szólt volna, hogy hol hagytad a berettád, te pedig onnantól kezdve tudod, hogy ott van. Csak ebből a tájékoztatás kimarad. Anélkül tudtam, hogy ott vagy, hogy bárki szólt volna. Éreztem abból, ahogy vonzott a kikötő, a víz. - vázolom fel egy egyszerű példával a dolgot, pedig ez rettentően le van butítva. Ennél sokkal megfoghatatlanabb az érzés, de valahogy így tudnám a legjobban körbe írni. Végül visszatérek az apjához, és faggatni kezdem róla. Amikor az isten létére kérdezek rá, akkor természetesen bólogat, én meg csak ülök, mint hal a szatyorban és azon gondolkodom, hogy nem vettem észre... Aztán korholom magamat, egy istenről beszélünk, hát persze, hogy nem vettem észre, gondolom nem akarta. Fenrirről sem látszott elsőre, de neki legalább volt egy olyan kisugárzása, amitől tudtam, hogy veszélyes. Csak azt nem, hogy mennyire. Némán, oda figyelve hallgatom őt, és próbálom elképzelni a szituációt... Mondjuk nekem inkább hangzik randira hívásnak az egész, legalább is.. fiatal, gyönyörű nő, idegen férfi kávézni hívja.... Még jó, hogy tudta, hogy a lánya. Aztán tovább mesél, néha bólintok, hogy lássa, értem a dolgokat, de amikor azt mondja Tyr, akkor megint a magasba szöknek a szemöldökeim. Jó, mondjuk mit is vártam egy olyan képzett nőtől, mint Viva? Teljesen illik hozzá az, hogy a Háború Istene legyen az apja... De ez azért halkan megnevettet. Főleg, hogy (ex-) tengerészgyalogos vagyok. Azt hiszem, "bele választottam". Viszont ez azt is jelenti, hogy tényleg Aegir az apám... És hogy ő is odakint van valahol. Na ez a gondolat viszont rohadtul bosszant. Miért nincs gerince az én apámnak ahhoz, amihez más istennek van? Fel nem foghatom... Persze, amikor az erejének érzéséről beszél, akkor bólintok. - Olyan lehetett, mint nekem a tenger. Ott én is otthon éreztem magam. - biztosítom arról, értem, miről beszél. Ezt halvány mosollyal toldom meg. Amikor befejezi, egy kis csend áll be közénk. Én még emésztgetem a hallottakat, majd amikor ismét kérdez, megingatom a fejem. - Van egy-két tervem, de csak evés közben vagyok hajlandó róla beszélni. Szó szerint hónapok óta nem ettem úgy igazán rendesen, és őszintén szólva már nagyon hiányzik valami íz, és valami laktató. - mondom rá pillantva, kezemmel combját simogatva. - Rendelünk valamit? Pizzát? - bökök fejemmel az éjjeli szekrényen lévő telefon felé. Nem hiszem, hogy egy pár perces hívásra ne használhatnánk. Ha Viva belemegy a dologba, lelkesen elmosolyodok. Már a gondolatra is összefut a nyál a számban! - Kérhetünk egyet, fele feltétekkel. - merengek hangosan. Azt persze sejtem, hogy kénytelen lesz meghívni, mert egy vasam sincs.. igazából a ruhákat is úgy kaptam úton haza, hogy "ne fagyjak szét", mert az indonéz benszülöttek által készített gúnya nem igazán téli időjárásra alkalmas. Ha Viva mindenben benne van, akkor szalámisat kérek a magam részéről.
Vendég —
Axel & Aviva
Még akkor sem könnyű erről beszélni, ezt hallgatni, ha tulajdonképpen ott ülök az ölében és látom, hallom, érzem őt. Ennél tisztábban nem is tudatosulhatna bennem, hogy tényleg itt van, és ez csak erősödik, hogy még mindig ugyanúgy érzékeli minden rezdülésemet; elég, hogy egy kicsit megfeszüljenek az izmaim az emlékek hatására, a hátamon pihenő keze máris megnyugtatóan simogatni kezd. Nem tudok osztozni abban, hogy ennyire hibáztatja magát, még ha tényleg az a rohadt molotov koktél tehetett is a robbanásról, én még mindig sokkal nagyobb felelősséget tulajdonítok magamnak, na meg az összes rohadéknak, mint neki. Ha én nem vagyok, soha nem kellett volna ott lennie. Ha ők nincsenek, soha nem kellett volna olyan helyzetbe kerülnie, hogy használnia kelljen a molotovot. Végighallgatom, amit elmesél, még akkor is, ha nem könnyű. Tudva, amit tudok, annyira már meg sem lepődök azon a részen, hogy milyen sokáig volt a vízben... és hogy ennek milyen hatása volt. Még akkor is, ha szemmel láthatóan nem tudott minden meggyógyítani. Ismét megérintem a heget egy pihekönnyű simítással, mintha csak annak a bizonyítéka lenne, hogy mit állt ki miattam. Hogy mire képes miattam. Ez pedig olyan mély érzésekkel tölt el, mintha csak most ébrednék rá, hogy szeretem őt. Rákérdezek arra is, hogy a látását mennyi kár érte, a szavaitól pedig elnehezül kissé a szívem, mert soha nem szerettem volna, hogy bármi maradandó következménye legyen rá nézve mindannak, amit vállalnia kellett miattam. Egy pillanatra odahajolok hozzá, ajkam lágyan megérinti a sebhely arccsontjára nyúló részét, mintha csak bocsánatot akarnék kérni tőle, és közben azt kívánom bárcsak én is úgy tudnám gyógyítani őt, ahogy azt egyik éjjel mondta. Aztán elmeséli azt is, hogy hogy jutott haza, a szavai nyomán pedig az én fejemben is csak lassan áll össze a teljes kép, de amikor ez megtörténik, kétségem sincs afelől, hogy kiről beszél. Ahogy belegondolok, hogy mindezt az apám tette lehetővé, mérhetetlen hála önt el, a lelkembe beleköltözik egy másfajta melegség is, amit még szintén sokat kell majd gyakorolnom. Még akkor is, ha Axel elmondása alapján a találkozásuk inkább kihallgatás-szerű élmény volt, és ezek szerint nem is árulta el neki, hogy ki ő nekem. Én viszont megteszem, és az az őszinte, hosszantartó döbbenet halk, zavart nevetést csal elő belőlem. – Erre a fordulatra én sem számítottam – vallom be az igazságot. Tényleg fogalmam sem volt arról, hogy az apám kerestetni kezdte őt, hogy egyáltalán volt benne erre vonatkozó szándék. Ezután viszont én következem a válaszadásban, és ahogy sejtettem, rögtön - jogosan - azzal indít, hogy mégis mit kerestem a kikötőben, velük. Nem tagadom meg tőle az igazságot, és ahogy őszintén elmondom neki, mit éreztem, látom a szemeiben, hogy neki sem könnyebb ezt hallgatni. A keze ismét simogatni kezdi a hátam, amikor pedig szorosan magához ölel, egyetlen pillanatig sem késlekedek, hogy ezt viszonozzam. – Ne sajnáld – mormolom a nyakába. Végigsimítok a haján és magamba szívom az illatát, a közelségét, a teste melegét. Úgy érzem magam, mint akiből egész idáig hiányzott egy darab, amit most illesztettek a helyére. – Az a fontos, hogy most itt vagy. És ha mindez visszavezetett téged hozzám, akkor minden egyes pillanat megérte – simítom végig az arcát a szemeibe nézve, mosolyogva. Amikor folytatom, vet rám egy sanda pillantást, amit először nem is értek, de aztán a kérdése elárulja, hogy mást is megtalált a lakásomban. Apró mosollyal pillantok rá és felhúzom egy kicsit a vállaimat, mint aki lebukott, de nem igazán bánja. – Azt kifejezetten neki szántam – válaszolom meg a kérdést is, így egyben megkerülve az előzményekre vonatkozó részleteket. Magam sem vagyok biztos benne, hogy ez mennyire jó stratégia, mert előbb-utóbb fel fogja fedezni azt, amit a tervem első lépése hagyott rajtam, és abban nem feltétlenül bízhatok, hogy nem kérdez majd rá. Látszik rajta, hogy viszonylag friss dolog, még annyira sincs begyógyulva, mint a homlokomon húzódó heg. Inkább arra terelem a szót, hogy végül nem sikerült előcsalogatnom Uzit, ezért másik, kevésbé jól tervezhető lépésre szántam el magam, ő pedig pontosan olyan rosszallást fejez ki, amit vártam is tőle. Tudom, mire gondol, hiszen már az apámról is tudomást szerzett, de ez a kérdés nem erről szól. – Ez az én harcom volt. Lett volna – helyesbítek, aztán felsóhajtok. – Pontosan tudod, hogyan állok ahhoz, hogy másokat is magammal rántsak ebbe az egészbe – nézek a szemeibe. Alapos tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, pedig az apámra még csak nem is fogtam fegyvert... illetve, de, majdnem, de nem emiatt. – Úgy akartam a szemébe nézni, hogy közben ne kelljen senki másért aggódnom, senki másra gondolnom. Az... – Először elhallgatok, de aztán inkább mégis folytatom a mondatot, mert nem akarok hazudni neki. – Az nem igazán számított, hogy én élve kerülök-e majd ki belőle. Akkor már nem. – Halkan mondom ki ezeket a szavakat, de nagyon is komolyan gondolom őket. Nem arról van szó, hogy öngyilkos akartam volna lenni a halála miatt, hanem arról, hogy kész voltam bármire azért, hogy megfizessek azoknak, akik ártottak neki. Nem menekültem volna a halál karjaiba, de nem számított volna, ha én sem élem túl, egészen addig, amíg végignézhetem, ahogy Uzi szemeiben kihuny a fény. Elmondom neki, hogy megtartottam az ígéretemet is. Köszönetére egy lágy mosollyal felelek, arcomat belehajtva kissé az érintésbe. Ezen nincs mit megköszönnie, hiszen a szavamat adtam neki, és egyébként is egyetértettem azzal, hogy megérdemlik az igazságot, még akkor is, ha nem volt könnyű. Fejét a vállamra fekteti, én pedig elmosolyodva nyúlok utána a vállán pihenő kezemmel. Ujjaimmal a haját kezdem simogatni, miközben beszél, és ez már kicsit meglep olyan értelemben, hogy igazán kíváncsivá tesz. – Hogy érted, hogy tudtad, hogy a tengernél vagyok? – kérdezem kíváncsian. Eszembe jut, hogy minden este lejártam a mólóhoz, ahányszor csak megtehettem, az érzés, hogy mintha ez fontos lenne... De eddig nem gondoltam bele, hogy talán tényleg, igazán fontos lehetett. Azonnal érdekelni kezd, hogy vajon ez is az ő erejének egy része lehet-e; hogy a tenger úgy kommunikál vele, mint velem az a furcsa ösztön, ami védelmez. A szó aztán visszaterelődik az apámra, én pedig elmosolyodom, mert nem lep meg, hogy erre is rákérdez. Még azelőtt az éjszaka előtt együtt próbáltuk összerakni a kirakóst ekörül az egész isten-teória körül, és bár én magam sem hittem volna, hogy én előbb kapok majd válaszokat a kérdéseimre, végül mégis így történt. A kérdésre, hogy ő valóban egy isten-e, úgy bólintok, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, pedig emlékszem még az érzésre, hogy milyen hihetetlenül hangzik ez. Kíváncsian néz rám, én pedig mesélni kezdek. – Igazából ő talált meg engem, és nem én őt, azt hiszem. Emlékszel, amikor Fenrir valami olyasmit mondott, hogy... éreznek minket, ha a sajátjaik vagyunk? Ugyanez történt velünk is. A mólónál voltam, mint minden este, és épp haza akartam menni, ő pedig ott volt. Először azt hittem, hogy ő is közülük való – vallom be mosolyogva, így visszatekintve igazán szerencsétlenre sikerült az az egész szituáció, de talán éppen ez volt benne a szép. – Nagyon furcsa volt az egész, mert az ösztönöm... nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg. Úgy kushadt az elmém legmélyén, mintha nem akarna szembeszállni vele. Már ennek is gyanúsnak kellett volna lennie, de engem csak összezavart vele, és azzal is, hogy nem akart rám támadni, pedig idegenektől leginkább ahhoz vagyok szokva. Azt mondta, hogy beszélni akar velem és meg akart hívni kávézni. – Elnevetem magam, mert így elmondva ez az egész tényleg hihetetlenül abszurdnak hangzik. – Én válaszul inkább rá akartam támadni, de akkor... hát, fogalmazzunk úgy, hogy te is gyors vagy és én is, de azt nehéz lett volna leutánozni. Az egyik pillanatban még méterekre állt tőlem, a következőben pedig ott volt az orrom előtt és már fogta a Berettát a kezemben, pedig még csak ott tartottam, hogy előhúzzam a hátam mögül. Olyan volt, mintha saját magamat látnám, csak valami extrém módon felturbózott változatban – rázom meg a fejem. – Azt hiszem, végül ez vett rá, hogy tényleg leüljek vele beszélgetni. Veszek egy mély levegőt, mert úgy érzem, ennél azért neki is többre van szüksége annál, hogy mindent elhiggyen nekem, pedig tudom, hogy nem lesz egyszerű megfogalmazni azt, ami ott történt. Hogy mit éreztem. – Nem tudom, hogy meg tudom-e pontosan fogalmazni neked, hogy miért hiszem el neki, hogy az, ami – nézek a szemeibe. – Ő maga hozta szóba Fenrirt, és ezt a nevet is ő használta rá kettőnk közül először. Nem is próbált tagadni előttem semmit, elmondta, hogy ő Tyr, aztán... Nem is tudom, mi történt. Olyan érzés volt, mintha kiengedte volna az erejét, mindazt a hatalmat, amit birtokol. Mintha egy energiahullám lett volna, de ahelyett, hogy engem is letarolt volna, inkább olyan érzés volt, mintha... ismerném. Nem tudom szavakba önteni. Mintha a része lettem volna annak az erőnek, mintha életemben először igazán hazataláltam volna, érted? – pillantok rá egy kicsit kétségbeesve, mert fogalmam sincs, szavakkal át tudom-e adni neki mindazt, amit ott megéltem. Azt, ami miatt bennem nem maradtak kétségek, csak kérdések. – Azóta sokkal inkább meg tudom élni azt, ami vagyok. És minden, amit most te is elmondtál nekem, azt bizonyítja, hogy ennek az egésznek igaznak kell lennie. – Végigsimítok az arcán, az én szemeimben már szilárd hit ül, de ahogy őt nézem, nem tudom nem újra és újra megélni azt, hogy tényleg itt van velem. – Beszéltem neki rólad, de fogalmam sem volt, hogy megpróbál majd felkutatni. Nem tudom, mi vette rá erre, hogy vajon sejthette-e valahonnan, hogy életben lehetsz, vagy csak... – Ezt a mondatot inkább tényleg nem fejezem be, csak veszek egy mély levegőt. – Az a fontos, hogy megtalált. Hogy itt vagy. – Újra magamhoz vonom, szorosan átölelem és egy pillanatra lehunyom a szemem. Még mindig alig tudom elhinni, és nem tudom, mikor jön el az a pillanat, amikor ismét természetesnek fogom érezni azt, hogy mellettem van. Megcsókolom az arcát, mert félek, hogy az ajkai elterelnék a figyelmemet, pedig még nem fogytam ki a kérdésekből. A tekintetem egy kissé elkomolyodik, ahogy ránézek. – Mik a terveid... ezek után? – kérdezem halkan. A kérdés nagyon is többértelmű, hiszen perpillanat mindenki halottnak hiszi őt, és nem feltétlenül lesz egyszerű folyamat, ha ennek a végére akar járni. Másrészről pedig ott van az a tény is, hogy az én helyzetem változatlan. Már másodszorra halt meg ki híján miattam, és ugyan a ma esti tetteivel egyértelművé tette, hogy a céljai valószínűleg továbbra is változatlanok velem kapcsolatban... ez azért felvet néhány kérdést.
A motelbe érve végre kettesben, és nyugalomban lehetünk. Ideje, hogy felvegyem a fonalat, amelyet két hónappal ezelőtt elvesztettem, és hogy elmeséljem, mi történt. Tudom, hogy Viva már alig várja, hogy elmondjam, így aztán megadom neki a döntés jogát a kérdésekre vonatkozóan, ő pedig nem rest élni ezzel. A történet nem túl hosszú, tekintve, hogy a legnagyobb részére nem is emlékszem. Azért amennyire csak tudom, kifejtek neki mindent, kezdve azzal, hogy hibáztam. Látom a meglepetséget az arcán, amikor ezt elmondom, hogy a robbanás az én hibám volt, és hogy ha jobban oda figyelek, el is kerülhettem volna. Látom, hogy megfeszülnek az izmai, amikor erről beszélek, hátán lévő kezem ismét simogatni kezdi, hogy nyugtassam őt, főleg ahogy arról beszél, neki sincs meg tisztán az emlék. Nem csodálkozom, valószínűleg azt a terhet az én elmém is megpróbálta volna kizárni, mint amit akkor ő érzett. Arra a következtetésre jut, hogy nem kerültem a túlvilágra, és őszintén szólva nekem is könnyebb arra gondolni, hogy csak "majdnem". Ezúttal tényleg. Tovább mesélem a dolgot a vízzel, és nincs is annyira meghökkenve azon, amikor kimondom, hogy kb másfél hónapig lehettem a vízben... Azt ugyan is kötve hiszem, hogy ennyi ideig feküdtem volna kómában a parton, és ne találtak volna meg. A gyógyításra tett megjegyzésén elmosolyodom, mert azért eszembe jut, miképpen is teszteltük ezt akkor. Simítása az érzékeny hegen nem érint rosszul, inkább megint törődő mivoltát látom benne, amitől megmelegszik a mellkasom. Amikor a látásom iránt érdeklődik, az épet becsukva nézek rá a másikkal, hogy könnyebben tudjam megfogalmazni. - Fényeket, színeket, elmosódott alakokat. Minél távolabb van valami, annál felismerhetetlenebb. Mintha párás szemüvegen keresztül szemlélnéd a világot. - nyitom ki a másik szemem is. A térlátásom kvázi fele oda lett ezzel, és ha nem lennék elég tapasztalt katona, valószínűleg a kikötői kiszabadítás se ment volna rendesen. Kicsit elmerengek, hogyha a víz sem tudott meggyógyítani, vajon orvos tudna-e vele kezdeni bármit, de most ez a prioritások listáján meglehetősen alulra van sorolva. Tovabb folytatom a történetet, és amikor ahhoz a fickóhoz érek, Viva arckifejezését eleinte nem tudom hová tenni. Aztán a szemöldökeim magasra emelkednek, amint kimondja, hogy az a férfi az apja volt. Pár másodpercig értetlenül nézem, mert ha valakiből, na akkor abból az alakból biztos nem nézem ezt ki. Magamban egymás mellé téve a kettőjük arcát... Egyszerűen csak bámulom a nőt másodpercekig. - Mi? - szakad ki belőlem végül, ez az egyetlen dolog, amit képes vagyok kinyögni. Talán nem csak a szemem, de a hallásom is romlott... Még jó, hogy nagyjából a történet végére értem és rá kérdezhetek, mi a francot csinált a kikötőben, de a hallottakon nehéz tovább lendülnöm. Egészen addig, amíg bele nem kezd. Utána az apa figura háttérbe szorul, és figyelmem végig kizárólag a nőé. Nehéz szívvel hallgatom, főleg mert látom, miként éli át újra az egészet már csak azzal, hogy beszél is róla. Hátát ismét simogatni kezdem, a mai napon sokadjára azért, hogy megnyugtassam. - Annyira sajnálom, Viva... - sóhajtok, és szorosan magamhoz ölelem. Igen is sajnálom, mert a saját hibámnak érzem, hogy keresztül kellett mennie ezen. Ha akkor jól döntök, nem került volna ebbe a helyzetbe. Nem ment volna át mindezen a gyötrelmen. Amikor a bosszú részhez ér, sandán feltekintek rá. - Ehhez kellett neked az M4? - nézek rá úgy egy kicsit, mint akit rajta kaptam valamin, de őszintén szólva teljesen megértem a döntését, és azt, hogy ez ide vezette. Amikor feszülten a szemembe néz, hogy közölje, azt akarta, hogy elvigyék, a szemöldökömet rosszallóan összeráncolom. - Egyedül akartad végig csinálni ezt az egészet? Még is miből gondoltad, hogy... - mély levegőt veszek, és inkább nem folytatom a mondatot. Nem akarok veszekedni vele, de a tekintetén látom, hogy nagyon jól tudja, hogy miért vagyok zabos rá egy ilyen döntés után. Már nincs egyedül... Amíg én nem voltam, megtalálta az apját, és még valami Joet is - akiről később majd kifaggatom -, megismert, nem csinálhat mindent egyedül, önmagát kockáztatva. Végül puhán kitér arra, hogy anyám is halottnak hisz, mire aprót bólintva simítom meg az arcát. - Köszönöm. - azt is, hogy tartotta az ígéretét, hogy most elmondta. Hangomban nincs neheztelés, egyenesen hálás vagyok neki, amiért képes volt ezt megtenni értem, pedig tudom, hogy nem lehetett könnyű. - Sejtettem, hogy így lesz, mert mindenki halottnak hitt. A napokban elmegyek hozzá, de te voltál az első, akit felakartam keresni. Tudod... Egészen furcsán közel kerültem a vízhez ezidő alatt. És hiába tudtam, hogy tenger mellett vagy, hogy borzalmakon mész át, nem tudtam üzenni. Ma is a víz vezetett hozzád. - fektetem fejemet a vállára, maganba szívom az édes illatát, és élvezem arcomon fekete hajának finom csiklandozását. - Térjünk vissza egy kicsit erre az apás dologra. Most... Ő... Valóban egy isten? - még kimondani is nevetségesen hangzik a kérdést, de azok után, amit tapasztaltam, számomra semmi vicces nincs benne. Egyszerűen kíváncsi vagyok, de nagyon. - Mesélj róla. Mindent. - nézek rá, szemeimben kíváncsisággal. Hol találkoztak, hogyan, hogyan ismerték fel egymást, mi történt akkor, egyáltalán kicsoda az apja, minden érdekel. Minden apró részlet.
Vendég —
Axel & Aviva
Amikor az utcára érve megválaszolja a kérdésemet, vele együtt nevetek, a mosoly pedig az arcomra is ragad, azt hiszem, hiszen ha úgy nézzük, lehetne benne igazság. Talán egy párhuzamos valóságban vagy a következő életünkben tényleg ez lesz a legnagyobb bonyodalom az életünkben. Sima utunk van a motelig, ott pedig már biztosan tudom, hogy nem lesz baj. Látom a kacsintásomra megjelenő kis mosolyát, miután alaposan megnézett magának a motoron, de nem fűzök hozzá semmit, inkább megyek és intézem magunknak a szobát. Szerencsére úgy tűnik, itt nem sok minden változott azóta, hogy utoljára itt jártam, ez pedig sokat segít abban, hogy teljes egészében megélhessem ezeket a pillanatokat, magam zárhassam a tudatot, hogy tényleg itt van, mert még mindig nehéz elhinnem. A szobában nem is szöszölök sokat, csak a feltétlenül szükséges dolgokkal foglalkozom, hogy aztán vissza is térhessek hozzá. Örömmel tölt el a tudat, hogy mintha őt is az motiválná, hogy minél közelebb maradjunk egymáshoz, minél több helyen érjünk össze. Persze, valahol érthető is, hiszen az elmúlt két hónap nem csak számomra telt nélküle, és úgy tűnik, ő pontosan tudja, én mit hittem, de nekem egyelőre fogalmam sincs, ő min ment keresztül. Megmosolyogtat, ahogy feljebb tornázza a kezem magam mögött, de készséggel emelem azt feljebb, könnyedén a válla vonalára simítva a karom, ujjaimmal a tőlem távolabb eső vállát simogatva lágyan. Kapva kapok az alkalmon, hogy én kezdjem a kérdéseket, bár nem úgy tűnik, mintha meglepném ezzel. Minden figyelmem az övé, ahogy beszélni kezd, bár bevallom, sikerül meglepnie az első szóval, amit kiejt a száján. Összevonom a szemöldököm, tekintetem az övét kutatja, amíg rám pillant, de nem vágok közbe. Nem egészen ilyen indításra számítottam, de hagyom, hogy kifejtse, és miközben ujjai játszani kezdenek az enyémekkel, ő pedig azt figyeli, én a profilját tanulmányozva hallgatom. Még sosem vizsgáltam a történteket ebből a szemszögből, bár nem is igazán tudtam, mi történt odabent... és igazából nem is ez számított. Számomra nem. Amikor újra rám pillant, szemeiben tanácstalansággal, gyengéden mosolygok rá. Nem akarom elhúzni a kezemet az övétől, ezért csak a homlokomat döntöm egy pillanatra az övéhez egy ragaszkodó mozdulattal. – Úgy tűnik, mégsem – felelem halkan. Azt már csak gondolatban teszem hozzá, hogy vagy nem teljesen, hiszen a java még csak ezután jön, és én hagyom is, hogy folytassa. Amikor azt mondja, hogy a robbanás kivetette a hajóból, össze kell szorítanom az állkapcsomat, de nem szólok semmit. Egy részem hálás azért, hogy a robbanás ereje engem is ellökött, mert ha végig kellett volna néznem, ahogy... nyelek egyet, és inkább nem is folytatom a gondolatot. Az óceán ölelése már sokkal inkább olyasminek hangzik, amit meg tudnék emészteni, kíváncsian billentem oldalra a fejem egy kissé. Jól emlékszem, hogyan gyógyította be a sebeit a tengervíz, hogyan tüntetett el rövid idő alatt egy lőtt sebet a mellkasáról. Lehetséges lenne, hogy...? – Én sem emlékszem tisztán azokra a pillanatokra – fűzöm hozzá halkan, amikor azt mondja, hallott engem. Felrémlik előttem az az éjszaka, pontosan át tudok élni minden érzést, hiszen azóta is minden éjjel viszontlátom azt a rémálmaimban, de azok mindig csak magára a robbanásra koncentrálnak, és arra, hogy nem találom őt. Csak haloványan emlékszem arra a... lökéshullámra, amit mintha én idéztem volna elő. A kiabálásra. Ahogy mindenkit megöltem, aki még megmaradt, ha kellett, a puszta kezemmel. Azt hiszem, akkor félig egy másik világban lehettem. Ahogy folytatja és azt mondja, talán másfél hónapot lehetett a víz alatt, egy pillanatra megdöbbenek, de sokkal gyorsabban túl tudom tenni magam ezen, mint amikor annak idején azt próbálgattuk, meddig bírja levegő nélkül. Azóta már én is megtudtam egyet s mást, és ha innen nézem, akkor ez az egész nagyon is... logikus. Ettől pedig egyszerre támad kedvem átkozni magam, hiszen eszembe juthatott volna, hogy ez lehetséges, de közben tudom, hogy örülnöm kellene, hogy nem jutott eszembe. Ha tudtam volna, kibírtam volna, hogy ne keressem meg, hogy ne hozzam fel, akárhogyan is, akárhonnan is? Ha idő előtt megtettem volna, nem éppen azzal öltem volna meg? Nehéz kérdések ezek, amikre nem is biztos, hogy szeretnék válaszolni, inkább csak arra koncentrálok, hogy végtére is visszakaptam őt. – Ahogy mindig is tette – mosolyodom el gyengéden, viszonozva ujjai szorítását az enyémeken, majd odahajolva hozzá, hogy megcsókolhassam a halántékát. Ez az, amiért hálásnak kell lennem, ezért megérte az elmúlt két hónap is, minden egyes percnyi fájdalom, minden, ha ez végül ahhoz vezetett, hogy elég türelmes voltam és ő visszatérhetett hozzám. Folytatja, én pedig ugyanolyan figyelemmel hallgatom, és amikor azt mondja, hogy a víz hatásosabb volt mindenféle fűnél, akaratlanul is elmosolyodom. Ez a mosoly csak akkor komolyodna el, amikor a szeméről tesz említést, de rögtön utána közbeszúr egy bókot is, ami miatt muszáj tükröznöm az ő mosolyát, miközben a tenyerébe simítom az arcomat. Én is felemelem a kezem, ujjaim ismét végigrajzolják a heget egy gyengéd, szeretetteljes mozdulattal. – Mennyire látsz vele? – szúrok közbe egy extra kérdést, bár nem hiszem, hogy megharagudna érte. Ezután pedig egy meglehetősen... érdekes része jön a történteknek. Először csak összevonom a szemöldököm, amikor azt mondja, hogy érte mentek, hiszen ennek nem sok értelmét látom. Én voltam az egyetlen, aki tudta, mi történt azon az éjszakán, és bár azokkal, akikkel szükséges és érdemes volt megosztanom részleteket erről, megtettem, de... én is azt hittem, hogy halott, és ennek megfelelően beszéltem róla. Ki és miért állt volna neki keresni őt? Amikor viszont tovább beszél, különösen, ahogy ahhoz a részhez ér, hogy valami pasas kettőnkről kérdezgette, elkezd megfogalmazódni bennem valami, ami csak egyre biztosabbá válik a következő részekkel. Aztán odaér, hogy elvitette a lakásomig, és akkor már biztosan tudom az egyetlen lehetséges magyarázatot. Egy kissé zavart, vagy talán inkább megszeppent arckifejezés jelenik meg rajtam, egy pillanatra még a tekintetét is kerülöm, aztán megköszörülöm a torkom. – Lehetséges, hogy... az apámhoz volt szerencséd – vezetem aztán lassan vissza a pillantásomat az arcára. Ebből a megközelítésből mondjuk a terrorelhárító részen mosolyogni támadna kedvem, de túlságosan lefoglal a gondolat, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent. Ő az egyetlen, akinek meglehettek az eszközei ehhez, aki tudja a lakcímemet... aki megtette volna ezt értem. Beszéltem neki Axelről, elmondtam neki mindent, de nem kértem semmire, hiszen mire is kértem volna? A halálból ő sem tudta volna visszahozni, ezek szerint viszont valami mégis rávette arra, hogy... kutasson utána. És meg is találta. Visszahozta nekem. Ettől a gondolattól pedig ismét egy ahhoz nagyon hasonló érzés költözik a mellkasomba, amikor őt találtam meg. Axel következő szavai viszont visszarántanak a valóságba, a szavai pedig gyorsan átmennek követelőző és - sajnos vagy nem sajnos, de jogosan - vádló kérdésekbe. A pillantásom egy kissé feszültté válik, mert bár nem kerülöm a tekintetét és nem tervezek neki hazudni, nagyon jól tudom, hogy amit hallani fog, az nem lesz ínyére. És azt még nem is tudja, hogy ez a történetnek csak... egy bizonyos része. – Halottnak hittelek, Axel – kezdem halkan, mintha ez mindent megmagyarázna, mert a fejemben meg is magyaráz mindent. – Sosem voltam még annyira... céltalan és elveszett, mint azután az éjszaka után. Csak két dolgot láttam magam előtt, és ezek közül az egyik a bosszú volt. Nem hagyhattam, hogy... ne legyen következménye. Elvettek tőlem – nézek a szemébe azzal a fájdalommal és elkeseredettséggel, amit akkor éreztem. – Az a rohadék elvett tőlem, és én azt akartam, hogy ezt a szemeibe mondhassam, amikor kileheli a lelkét, hogy pontosan értse, mit szabadított magára. Nem hagyhattam annyiban. Nem én lettem volna, ha csak otthon ülök és telesírom a párnámat. – Szilárdan nézek a szemeibe és nem kérek bocsánatot azért, mert így éreztem, mert ezt akartam tenni. – Megpróbáltam előcsalogatni, elérni, hogy ő jöjjön ide és ne nekem kelljen visszamennem Izraelbe, de úgy tűnt, nem voltam elég hatásos. – Nem bocsátkozom részletekbe és egy kicsit remélem, hogy ő sem fog rákérdezni. – Utána már nem volt más választásom, mint nekem odamenni, ezt pedig legkönnyebben úgy érhettem volna el, hogy... hagyom magam. Hagytam magam elkapni, és nekik még csak nem is volt furcsa, hogy ilyen könnyen sikerült. – Megvonom a vállam, mert nem igazán tudom, ez kit minősít jobban. – Elvittek abba a raktárba és vártunk, de végül nem a hajó ért oda – mosolyodom el, és felemelem a kezem, hogy újra megsimíthassam az arcát. Nem hiszem, hogy képes leszek nem hozzáérni minden ötödik percben... vagy inkább minden másodikban. A bosszúvágyam ténye viszont eszembe juttat még valamit, azt a bizonyos másik célt, amit még mindezek előtt teljesítenem kellett, és amitől most furcsa érzés kerít hatalmába. – A hajón ígértem neked valamit – szólalok meg halkan, óvatosan pillantva rá. – Megtartottam a szavam. Beszéltem édesanyáddal. – Tudom, hogy ezt a részét nem fogja rossz néven venni, de ez... fel fog vetni néhány kérdést. Hiszen az édesanyja ebben a pillanatban ugyanúgy halottnak hiszi, mint ahogy én is annak hittem idáig.
Leérve a földszintre elengedem a kezét, és amikor rám néz és rákérdez a gondolatokra, akkor kikívánkozik belőlem egy vigyor. - Semmin, csak... olyan, mintha buliba vinném a rocker csajomat az éjszaka leple alatt. - nevetek halkan a gondolatra, mielőtt még megcsodálhatnám, milyen fenségesen áll neki az a Ducati. De tényleg. Az ilyen képeket szokták kivágni a magazinokból, hogy szobák falát díszítse. Elmosolyodva szállok fel mögé, aztán elindulunk. Az út zavartalan, ha épp nem zöldhullámot kapunk, akkor már sárgán villognak a jelzőlámpák. Kevés autós jár az utakon, de nem foglalkoznak velünk. A motelhez érve leszállok, és még magamba iszom a nő látványát, mielőtt leszállna. A kacsintásra elmosolyodok az orrom alatt, ezek szerint észrevette. Nem mintha takargattam volna, mennyire szépnek tartom a látványt, de most már legalább ő is tudja. A motelbe lépve kicsit hátrébb várok Vivára, de a fülem attól még nyitva, és amikor kvázi mű akcentussal elkezd angolul beszélni, el kell forduljak, hogy ne látszódjon, ahogy próbálom visszatartani a vigyoromat. Ő, aki annyi nyelvet beszél tökéletesen, mint ahány ujjam van a két kezemen... ez egyszerűen megnevettet. De lehet csak azért érzem viccesnek a gondolatot, mert a boldogság, hogy ismét együtt vagyunk, és ráadásul biztonságban, szinte megrészegít. A szobába érve bezárja azt, és amíg ő ledobja a táskát, meg a fürdőbe megy, addig összehúzom a függönyöket, és leveszem a bakancsomat. Most látom csak, hogy azért a csata mocska azt is kissé viseltes teszi, de nem feltűnő, úgy hogy majd lemosom. Később. Mire felemelkedek és újra a nőre pillantok, már a berettáját teszi a szekrényre, és rám tekintve ismét a természetes íriszeivel találkozom. Helyes, ezt szeretem. Amint megszabadult a cipőjétől, a fotelben az ölembe húzom. Nem könnyű most távolabb engednem magamtól, mint pár lépés, de szerintem ezt a lakásán is észrevette, mert mindenhová követtem. Ő kényelmesen elhelyezkedik, karja mögém kerül, de kicsit feljebb tornászom vállam mozdításával, hogy ne a hátam, hanem a nyakam mögött legyen, aztán magamhoz húzva simogatom őt, ahol csak éri a kezem. Felteszem a kérdést, hogy hogyan szeretné, de nem csodálkozom azon, hogy kap az alkalmon. Igazából számítottam is rá, bár a hevessége és akarata mosolyt csal az arcomra. Egyáltalán nem bánt. Az arcom lassan komolyodik el, és egy kicsit el is pillantok róla, inkább magam elé, az emlékekbe merülve. Mély levegőt veszek, azon gondolkodom, hol kezdjem, de aztán végül rá tekintek. - Elbasztam. - vallom be halkan, aztán kicsit leszegem a pillantásom az ölébe, lábán lévő kezemmel megfogom az övét. - A csata hevében rossz döntést hoztam. - kezdem el, ujjaim az övével kezdenek játszani, mintha csak érintése levehetné a rossz lépésem döntésének terhét a vállamról. - Tudtam, hogy megrongálták a motort. Tudtam, hogy a golyók elérték. És én még is meggyújtottam azt a kurva molotovot. És tudod, nem is ez volt a baj... az volt a gond, hogy mikor dobtam alájuk. Ha ezt akkor teszem meg, amikor már az ajtónál vagyunk, akkor más országba lettünk volna másnap. Együtt. De elhamarkodott döntést hoztam egy olyan szituációban, amelynek ura kellett volna, hogy legyek... és ez... talán... mintha az életembe került volna? - nézek fel rá, arcomon némi tanácstalansággal. - A robbanás kihajított a hajóból... az óceán pedig magához ölelt. - erre nem tudok jobb kifejezést. Az érzés, amely akkor körbe vett nem volt fenyegető, nem volt félelmetes. Óvó volt. - Nem tudom eldönteni, hogy amit süllyedés közben láttam, az a valóság volt-e, vagy már összemosódott a rémálmaimmal, de hallottalak... még sem volt erőm, hogy a kisujjamat is akár megmozdítsam. Szinte biztos voltam, hogy meghalok. - pillantok le ismét a kezeinkre, és hüvelykujjammal végig simítom a fényes körmeit. A macska karmokat. - Nem tudom, hogy visszahozott-e a halálból a víz, vagy, csak nem engedett meghalni. Fogalmam sincs, mennyi ideig voltam eszméletlen. Hogy meddig voltam az óceán hullámai alatt. Talán.. másfél hónapot? Lehet kicsit kevesebbet. - mondom elmerengve ismét, aztán rá nézek. - De életben tartott. És gyógyított. - mondom és finoman megszorítom a kezét. Ezt azonban nem csak a víznek tudom be. Viva, és a hozzávaló ragaszkodásom épp elég motiváció volt ahhoz, hogy életben akarjak maradni, hogy úgy küzdjek érte, mint soha. - Aztán a partra sodort. Valami apró kis szigetre, őslakosok közé. Távol a civilizációtól, elgyengülve, sebekkel, rohadtul azt se tudva, hol vagyok, élek-e még, vagy halok. Ott töltöttem majd három hetet. Gyógyítottak, bár szerintem egyik fű sem volt olyan hatásos, mint az óceán. Gyakorlatilag naponta lejártam a partra, csak hogy áztassam a sajgó testemet, és.. ezt. - mutatok sérült szememre, rá nézve a nőre.. - De ez... nem igazán akar ennél tovább javulni. Ami kár, mert elég sokat elvesz tőlem. Nem láthatom rendesen a gyönyörű szemeidet. - szúrok be egy kis bókot a történetbe egy halovány mosollyal, előtte lévő kezemmel megsimítom, az arcát. - Aztán... jöttek... értem. - mondom, és egy pillanatra ismét magam elé merengek. - Nem is igazán tudom, hogy találtak meg. Eleinte nem voltam túl biztos abban, hogy velük akarok-e haza jönni, mert nem tudtam, hogy kik ők. Őszintén? Most sem tudom. Már itthon voltam, amikor valami pasas neki állt kérdezgetni rólad, és rólam, meg hogy milyen kapcsolatban állunk. Esküszöm, ha bilincsben lettem volna, azt mondanám, hogy a terrorelhárításnál dolgozik, de abban biztos vagyok, hogy nem ezen rendek kötelékébe tartozik. Ő árulta el, hogy hol vagy. Még el is vitetett a házig. - mondom kissé értetlen arckifejezéssel. Furcsa volt a fickó, annyi szent. - A többit szerintem ki tudod következtetni. Betörtem hozzád, hogy azzal szembesüljek, hogy nem is tudom... feladod magad? Tényleg, ha már itt tartunk, mire volt jó ez az egész? Mi a fenét kerestél te ott egyáltalán? - kérdezem, és most ezúttal én vagyok követelőző. Nem úgy tűnt, mint aki ne tudna kiszabadulni, ha nagyon akarna, még a fegyvereit is vele egy szobában őrizték egyetlen őrrel - ami megjegyzem, rettentő amatőr -, de mire oda értem, már tökmindegy volt.
Vendég —
Axel & Aviva
Még mindig nehéz elhinnem, hogy ez a valóság, talán egy részem továbbra is csak reménykedni mer abban, hogy nem csak valami furcsa, VR-szerű álomban lebegek éppen, amiben visszakaphattam Őt, mert ha ebből fel kellene ébrednem, abba belepusztulnék. A viseltes emlékek szinte melegítik a bőröm a mellkasomnál, csak úgy, mint a mosolya emléke, ahogy a motoron ülök mögötte, arcomat a hátához simítva. Egy álom nem lehetne ennyire valóságos, ugye? A lakásomhoz megyünk, és ha akarnék sem tudnék rá haragudni a tönkrement zár miatt, mert egyszerűen nem számít, úgy érzem, semmi sem fontos most azon kívül, hogy itt van. Még mindig vissza kell nyelnem a kérdéseimet, de elfoglalom magam azzal, hogy egy kicsit helyrepofozzuk magunkat - főleg őt -, hogy ne keltsünk majd feltűnést. Megtisztítom egy kicsit a kabátját is, és bár érzem magamon a tekintetét, nem adom ennek jelét, csak magam elé mosolygok. Aztán visszatérek hozzá, szemeim újra és újra magába isszák a látványát, most már tiszta arcát, minden egyes vonását. A lámpafényben még tisztábban ki tudom venni a heget az arcán, a szeme opálosságát, és azt hiszem, ez a látvány mindig meg fogja melengetni a szívemet. Soha nem kívántam volna neki ilyesmit, hogy bármi hasonlót meg kelljen élnie ahhoz, mint aminek a nyomát most magán hordozza, de tudva, amit tudok, én soha nem láttam ennél szebbet. Nosztalgikus érzések kerítenek a hatalmukba, ahogy letérdelek elé, miközben ő a kád szélén ül, és az ő szemeiben is ugyanezt látom. Az a legfőbb különbség, hogy most nem kell féltenem az életét, hiszen... épp most tért hozzám vissza talán egyenesen a halálból. Ellátom a sebeit és bekötöm a vágást az alkarján, aztán viszont nem bírom ki, hogy ne öleljem magamhoz újra. Lehunyom a szemem egy pillanatra, és csak élvezem ezt az érzést, a szorosan körém fonódó karjait, az ismerős mozdulatot, amivel ujjaim elvesznek a hajában, az illatát. A szívem hevesen ver a mellkasomban, és ez csak tovább fokozódik, ahogy ránézek. Pillantásom találkozik a világ legszebb kékjeivel, ismerős, kedves mozdulattal simítja a hajam a fülem mögé, hogy aztán ajkunk ismét rátaláljon a másikéra. Újra és újra átjár minden érzés, szinte érzem, ahogy a szívemen tátongó seb tovább gyógyul, ahogy még tovább enyhül az a tompa szorítás, ami két hónapja fojtogatott. Az érintés hosszabbra nyúlik és sokkal több érzés van benne, mint abban a lopott pillanatban a raktárépületben, de mindketten tudjuk, hogy indulnunk kell. Homlokomat az övének támasztom, elraktározom magamban a pillanatot, és miközben említést teszek a motelről, élvezem a finom érintést a hátamon. Egyetértő szavaira elmosolyodom, még egyszer végigsimítok a karján, aztán gyorsan összepakolok néhány dolgot és nem felejtem el berakni a kontaktlencséket sem, biztos ami biztos. Megmosolyogtat, hogy végig a sarkamban maradva követ, még akkor is, ha csak a szoba egyik sarkától a másikig megyek, de nem teszem szóvá, mert... azt hiszem, nekem is hiányozna a közelsége, ha a szoba másik felében maradna. Utolsó lépésnek felvesszük a kabátjainkat, aztán kézen fogva útnak indulunk, behúzva magunk mögött az ajtót. – Min mosolyogsz? – nézek rá somolyogva, amikor az utcára érve rápillantok és meglátok az arcán egy vidám mosolyt. Ezúttal rám bízza a vezetést, ezért felülök a motorra és be is indítom azt. Feltűnik, hogy nem száll fel mögém azonnal, és amikor ránézek, még el tudom kapni a pillanatot, ahogy alaposan megbámul a motoron. A látvány széles mosolyt csal az arcomra, de nem teszem szóvá... egyelőre biztosan nem. Amikor felült mögém és megkapaszkodott bennem, elindulunk, célba véve a motelt. Jól emlékszem rá, mert kezdetben meg kellett húznom magam ott néhányszor, és ez tipikusan az a hely, ahol jól el lehet bújni. Nem kérdeznek, és kérdésekre sem válaszolnak, csak ha nagyon muszáj, a szobák pedig bár motelhez illőek, nem mocskosak vagy visszataszítóak. Odaérve leteszem a motort és nem is aggódom miatta, ide inkább a magamfajták járnak, mintsem azok, akik járműveket akarnak lopni. Ismét kiszúrom Axel pillantását, amikor ő már leszállt, de én még a motoron ülök. Válaszul rákacsintok, de nem húzom az időt, inkább bemegyek a főépületbe, hogy szerezzek magunknak menedéket ma éjszakára. Ha fel is ismer a nő a pult mögött, szeme sem rebben - épp ezért jöttünk ide. Arab akcentussal, angolul szólalok meg, ő pedig tört angolsággal, de érthetően válaszol. Ugyanúgy szeme sem rebben, amikor többet fizetek a szükségesnél, csak a pillantásunk találkozik egy másodpercre, értőn. Megköszönöm a kulcsot, ő pedig megdicséri a motort, értésemre adva, hogy annak sem fog baja esni. Apró mosollyal nézek rá, majd a kulcsot felmarkolva visszamegyek Axelhez; a szívem még mindig akkorát dobban, amikor meglátom, mintha arra számítottam volna, hogy már nem lesz itt. A szoba pont arra jó, amire nekünk kell; viseltes, de nincs odabent kosz, még csak dohos szag sem, bár engem most az sem zavarna, ha egy barlangban lennénk. Belülről ráfordítom a kulcsot a zárban, aztán leteszem a hátizsákomat és leveszem a kabátomat és a bakancsomat is, utóbbiban hagyva a tőröket a rejtekhelyükön. Fél percre tűnök csak el a fürdőszobában, hogy kezet mossak és kivegyem a kontaktlencséket, aztán már vissza is térek. A függöny már behúzva, leteszem a Berettát a szekrény tetejére, és ahogy Axel a kezemért nyúl, már lépek is vele a fotelhez. Az ölébe húz, amiért különösen hálás vagyok, mert így érezhetem a legjobban a teste közelségét, azt a megmásíthatatlannak tűnő tényt, hogy tényleg itt van velem. Felé eső kezem becsúsztatom a háta mögé, hogy minél közelebb lehessek hozzá úgy, hogy még látom az arcát. – Egyet én, egyet te, de én kezdem – jelentem ki, de aztán bocsánatkérőn rámosolygok, amikor rájövök, hogy ez talán túl akaratosnak is hangozhatott. Kezem végigsimít az arcán, a tekintetem pedig elkomolyodik kissé a mozdulat közben. – Meséld el nekem, mi történt – kérem lágyan, gyönyörű szemeit az enyémekhez kötve. – Órákig kerestelek, de nem találtalak... – teszem hozzá, tekintetembe beleköltözik az emlékek fájdalma, de ez már nem olyan intenzív, hiszen biztosan érezhetem, hogy itt van. Ezután nem szólok közbe, hagyom, hogy elmondjon mindent, legalábbis amire emlékszik, figyelmesen nézve az arcát, a szemeit, hallgatva a hangját, ami mintha a legszebb szimfóniaként formálná a szavakat.
A percek csendben telnek el. Adok neki időt, S míg ezt teszem, kiélvezem, hogy érezhetem testének melegét, ujjainak markolását a hátamon. Esküszöm, még a megkönnyebbülést hozó könnyei a nyakamon is jól esnek, mert mindtől érzem, hogy itt van velem. A dühöt átveszi a megnyugvás, a megkönnyebbülés, azt pedig lassan, de határozottan kezdi felváltani a boldogság. Boldog vagyok, hogy épségben van, és habár a lelke nagy terhet cipelt nem is olyan rég, boldog vagyok, hogy ezt a terhet levehetem róla. Végül elindulunk. Oda kint az utcán még átadom neki a képet, amelyet hátra hagyott. Boldog mosolya tükörképe az enyémnek. Szavaira mosolyom széles lesz. - Én sem számítottam rá. - mondom felülve a motorra. Amikor megérzem magam körül a karokat, elindulok.
Szerencsére túl késő van ahhoz, hogy a háznál bárkivel is találkozzunk. Az emeletre sétálva az ajtó szinte magától kinyílik, és amikor Viva rám tekint, én kicsit megszívom a fogaim. Sajnálom, hogy nem sajnálom, mondhatnám, de apró nevetése mellett elárulja, hogy a legkevésbé sem érdekli a zár. Elmosolyodom és követem befelé. Behajtom az ajtót, és csukva tartom, amíg ő székkel kitámasztja. Kérdésemre megrázza a fejét, úgy hogy tudom, most rendbe kell tenni magunkat. Utána lépek a fürdőszobába, kérésére megszabadulok a kabátomtól. Alatta szürke pólóm tiszta, ha az izzadság foltokat nem nézzük, amit a korábbi megerőltető mészárlás okozott. Megnézem a karomat, aztán a csaphoz lépve megmosom a kezeim, sebemtől véres alkarom, arcomat. Az ajtón kipillantva látom, miként törli át kicsit a kabátot, és egy pár pillanat erejéig el is veszek a látványban. Amikor felakasztja azt a radiátorra és visszajön hozzám, a kád szélére ültet. Melegség tölti meg a mellkasom a nosztalgikus emlékekre, és főleg ahogy elém térdel a dobozzal. Most nem zaklatott, nem riadt. Inkább megkönnyebbült és boldog. Arcomra oda ragadt ez a halvány mosoly, és habár eddig nem zavart, hogy félig homályosan látok, most sajnálom, hogy nem tudom úgy befogadni látványát, mint régen. Figyelem, hogyan fertőtlenítik a puha ujjak a kezeimen a sebeket, nézem az ékkőként ragyogó szemeket, amelyeket magam előtt látok akkor is, ha lehunyom a szemem. Bekötözi a karomat, és amikor végez, átölel, én pedig szorosan viszonozom ezt. Szívem ismét felpörög a boldog érzésektől, és amikor rám pillant, haját finoman füle mögé simítva forrunk ismét csókba. Sokkal felszabadultabb, hosszabb, kellemesebb, szerelmesebb ez, mint a kikötői, olyan, amelyet megérdemel. Rettentő nehéz elválnom ajkaitól, de arra gondolok, hogy sok dolgot kell még átbeszélnünk, és nem itt. Még egy kicsit végig simítok a lapockái között homlokaink érintése közben, mielőtt elengedném, aztán felkelek a kádról. - Akkor menjünk oda. - bólintok a szavaira, figyelem, miként pakol össze, majd teszi be gyakorlottan a kontaktlencséit. Mint egy hűséges kutya, követem mindenhová, magasztaló pillantással nézve minden mozdulatát. Amikor végez, és felöltözik, a kabátom visszakapva kanyarítom magamra. Ő másikat vesz fel, aztán elindulunk. Kéz a kézben sétálunk le a lépcsőn, és most egy pillanatra úgy érzem magam, mintha valami rosszarcú rocker sihederként az éjszaka leple alatt vinném bulizni a csajomat. A gondolat mosolyt fakaszt az arcomra. A motor vezetését már csak azért is rá bízom, mert ő tudja, hová megyünk, és így egyszerűbb mind a kettőnknek, de nem elhanyagolható tény, hogy szó szerint megbámulom őt a motoron. Tényleg jól áll neki. Felülök mögé, kezeim a derekára fognak, aztán elindulunk. A szélben - még ha hideg is - megszárad a kabátom, én még sem fázok. A motel nem hirdeti magát nagyon, de nem is kell, olyan helyen van, ahol megtalálják azok, akiknek kell. Leszállva a Ducatiról ismét megcsodálom a Viva-motor páros gyönyörűségét, aztán követem őt befelé. Rá hagyom, hogy szobát kérjen, és végül követem őt odáig. Bent ha felkapcsolom a villanyt, akkor is felhomály uralkodik a sárgává koszolódott lámpabúra alatt, de nem zavar. Leveszem a kabátot, behúzom a függönyt, aztán levetem a bakancsot is. - Ki kezdje a kérdések sorozatát? Vagy egyet te, egyet én? - kérdezem, és kezénél fogva húzom oda az egyetlen fotelhez. Leülve rá az ölembe ültetem, lábait keresztbe húzom a sajátomon, és karommal tartva hátát húzom magamhoz. Kezeim cirógatni kezdik, egyik hátát, másik lábát, és megpróbálom egyszerűen nem tudom ennél messzebb engedni magamtól. Szükségem van a közelségére, arra, hogy érezzem könnyed súlyát, illatát az orromban. Sok dolgot tudnék kérdezni egyszerre, de most még is türelmesen várok, hátha ő akarja kezdeni. Számára egyébként is csodával érhet fel ez az egész.
Vendég —
Axel & Aviva
Ahogy ott állok a karjaiban, szoros ölelésének rejtekében, csak lassan tudok megnyugodni, de ugyanolyan hatással van rám, mint bármikor máskor. Mintha ő lenne a nyugalom szigete a lelkemben, ahová bármikor visszavonulhatok, ha békére vágyom. Nem könnyű és nem is rövid idő, mire kiadok magamból mindent, aminek szükségét érzem, két hónap végtelen fájdalma gyűlt össze bennem, amelyet bár néha, kivételes emberek társaságában hagytam megmutatkozni és a felszínre törni, de soha nem így. Ez a helyzet egyikhez sem fogható, mert nem megélem a fájdalmat, hanem engedem, hogy átvegye a helyét egy olyan mérhetetlen megkönnyebbülés, amit még soha nem éreztem. Amiről soha nem gondoltam volna, hogy érezni fogom. Azt hittem, el vagyok kárhoztatva, hogy az volt a sorsom, hogy megtaláljam őt, aztán elveszítsem azért, hogy nélküle kelljen tovább élnem, azzal a tudattal, hogy én vettem el őt az egész világtól... valamiért mégis visszakaptam. Minden apró érintése segít abban, hogy visszanyerjem a lélekjelenlétem; a fejemre adott finom csókok, szoros ölelése, ujjai simítása a hajamon. Amikor képes vagyok engedni az ölelésem szorításán és végre ismét normálisan lélegezni, gyengéd mosolya beragyogja a lelkem, mintegy elűzve az utolsó sötét felhőt is onnan. Ahogy kezeim az arcára simulnak, ő is felém hajol, érzem az ajkaink érintésén, hogy mindketten szívesen elvesznénk egy kicsit ebben a pillanatban, de nem lehet, és ezt mind a kettőnk tudja. Várnunk kell ezzel is és a kérdéseimmel is, amíg biztonságba nem érünk. Egymás kezét fogva indulunk el kifelé, és én ismét úgy bízom rá magam, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga - számomra az is. Hiszen épp annak bizonyítékán vágunk át, hogy miért bízhatom rá az életemet bármikor. A kapu helyett egy kerítésen mászunk át, és amikor a túloldalon felismerem a Ducatit, önkéntelenül is mosoly kúszik az arcomra. Előveszi a kulcsot a zsebéből, de nem ül fel rögtön a motorra, hanem lehúzza a kabátja cipzárját, amit először nem értek, de aztán meglátom a kezében a képet és azt a bizonyos cetlit. Ahogy felém nyújtja, ismét elmosolyodom, de ebben a mosolyban benne van minden érzés, ami ezekhez az ereklyékhez köt, csakúgy, mint a szemeimben, és abban a mozdulatban, ahogy elveszem tőle. – Nem gondoltam, hogy téged fognak majd hazahozni – szorítom meg egy pillanatra a képet, mielőtt vigyázva eltenném a saját kabátom belső zsebébe. A mosolyom az arcomon marad, ahogy a homlokomra csókol, aztán amint felült és beindította a motort, én is felülök mögé és megkapaszkodok a derekában.
Tulajdonképpen meg sem lep, hogy a lakásomat is rejtő épülethez térünk vissza, de nincs is ezzel semmi baj. Leszállok mögüle, aztán egy apró mosollyal veszem el a kulcsot és együtt felmegyünk a lakáshoz. Néhány kérdésre választ kapok, amikor az ajtó kilincs nélkül is könnyedén kinyílik; szám sarkában mosoly bujkál, ahogy jelentőségteljesen felvonom a szemöldököm és rápillantok, szavaira és reakciójára megengedek magamnak egy halk nevetést. – Nem számít – rázom meg a fejem, és így is van. Felőlem az egész lakást is lebonthatta volna az utolsó tégláig, ha ez lett volna az ára annak, hogy visszatérjen hozzám és megtaláljon. Megfogom a kezét és behúzom magam után, bár az agyam már lázasan jár azon, hogy mi tévők legyünk. A lakás biztonságos, nem tudnak róla, efelől nincs kétségem, de most nincs kedvem azzal foglalkozni, hogy vajon be akar-e majd jönni mégis valaki azon az ajtón, vagy sem, legyen az barát vagy ellenség. Csak ő számít. Csak vele akarok foglalkozni. Kérdésére lassan megrázom a fejem, de látszódhat rajtam, hogy már a megoldáson gondolkozom. Az biztos, hogy így nem mehetünk vissza az utcára, pláne nem vehetünk ki egy szobát sehol, szóval azzal kezdem, hogy az egyik székkel kiékelem az ajtót, amíg egy kicsit rendbe hozzuk magunkat. Ideiglenes megoldásnak ez is tökéletes. – Gyere – fogom meg a kezét, magammal viszem a fürdőszobába. Levetetem vele a kabátját, mert azzal kezdenem kell valami minimálisat, bár legalább fekete. Ekkor nyílik rálátásom a bal alkarján éktelenkedő vágásra is, ami miatt rögtön átrendezem a fejemben a prioritásokat, de először megvárom, hogy megmossa az arcát a mosdókagylónál, amennyire tudja. Én addig a konyhában mosom le magamról azt a kevés vért, ami átkenődött rám, aztán egy megnedvesített konyharuha segítségével átdörgölöm a kabátját, úgy, hogy ne nedvesedjen át teljesen, de a sötét foltok a lehető leginkább belevesszenek a kabát fekete anyagába. Legalább lesz ideje egy kicsit száradni, amíg én a gazdájával foglalatoskodom. Visszamegyek hozzá, és bár a fürdőszoba nem túl nagy, van a végében egy zuhanyként is funkcionáló fürdőkád, aminek a szélére le tudom ültetni. A kezemben már ott az elsősegély felszerelés, és ahogy letérdelek elé a csempére, akaratlanul is elmosolyodom és felpillantok rá. Hosszú ideje ez az első alkalom, amikor eszembe jut egy emlék és nem összeszorul a szívem a gondolatra, hanem megélhetem a nosztalgikus érzéseket, még akkor is, ha a nagyon hasonló emlékem az ő fürdőszobájukhoz kötődik is. Akkor is volt olyan pillanat, amikor rettegtem, de tudom, hogy egyben azok a pillanatok vezettek ahhoz is, hogy végérvényesen neki adjam a szívemet. Emlékek ide vagy oda, gyorsan és hatékonyan dolgozom, alaposan lefertőtlenítem a vágást, aztán precízen és szorosan be is kötözöm, és még arra is fordítok időt, hogy felsebzett kézfejét is megtisztítsam, amennyire tudok. Csak ezután engedélyezek magamnak, magunknak néhány pillanatot; még mindig előtte térdelve ölelem magamhoz újra, szorosan, mintha csak ismét éreznem kellene, hogy itt van. Azt hiszem, erre még szükségem lesz az elkövetkező időszakban néhányszor. Ujjaim elvesznek a hajában a tarkóján, megismerkednek a hosszabbra nőtt tincsek selymes érintésével, mielőtt ajkaim újra megkeresnék az övét. Ezúttal sem húzom túl sokáig a pillanatot, de most tudom, az ösztönöm is tudatja velem, hogy nincs veszély, már egyikünket sem szennyez vér, ezért hosszabban és sokkal jobban meg merem élni az érzést. Hagyom, hogy átjárjon az ismerős melegség, a ragaszkodás, a megkönnyebbülés, a boldogság. Soha többé nem hagyom magunkat olyan helyzetbe keveredni. Nem tudom, hogy fogok kimászni ebből az egészből, de nem kockáztathatom még egyszer az életét; még egy ilyet nem élnék túl. – Tudok egy motelt, ahol diszkrétek – szólalok meg halkan, miután elengedtem és már csak az ujjaim simítják az arcát, miközben ismerős mozdulattal a homlokának döntöm az enyémet. Még egy pillanatig kiélvezem az érintést, a közelségét, az illatát, de aztán elengedem, mert tudom, hogy mennünk kell. Egy kisebb hátizsákba összepakolok néhány dolgot, veszek egy tiszta kabátot - miután a másikból magamhoz vettem a fotót és a cetlit -, és neki is visszaadom az övét, aminek a nyomai a sötétben nem is fognak feltűnni senkinek. Veszek magamhoz készpénzt, aztán utolsó simításként visszatérek a fürdőszobába és két-két gyakorlott mozdulattal behelyezem a szemeimbe a barna kontaktlencséket. A legjobb az lesz, ha én kérem ki a szobát, könnyedén eljátszom a turistát és az én ruháim nem is véresek. Nem aggódom, amikor magam mögött hagyom a nyitott ajtajú lakást, hiszen minden, ami fontos, itt van velem; ezt különösen akkor érzem, amikor Axel kezét fogva megyek vissza a motorhoz. Ha szeretné, visszaadom neki a motor kulcsát és csak a címet mondom meg neki, de én is el tudom vinni magunkat oda. Csak legyünk végre nyugodtan a négy fal között.
Nem tudok mondani semmit. Egyszerűen megélem a pillanatokat. Magamhoz ölelem őt, és hagyom, hogy előbukkanjon belőle az a törékeny nő, aki a felszín alatt mélyen megmutatta nekem magát. Viva egy erős, határozott harcos, de nem az a két dimenziós ember, akiket Hollywood promotál. Halálossága, határozottsága és talpraesettsége mellett nem szűnik meg nő lenni, aki érez. Szeret, gondoskodik, vágyódik, gyászol és örül. Nem egy gép, hanem lélegző lény. Egy lélegzetelállító tünemény. Amikor szavamra könnyek szöknek a szemeibe, aztán hozzám bújva kitör belőle a két hónapos keserűség, nem válik kissebbé a szememben, sőt. Örülök neki, hogy kiadja magából, hogy ehhez én lehetek a támasza. Keserves sírására összeszorul a torkom, és mély levegőt veszek. Annyira sajnálom. Mindent. Hogy nem tudtam ott lenni. Hogy nem tudtam megnyugtatni, megüzenni, hogy élek. Lehunyva a szemem simogatom fejét, kezem végig követi hajának vonalát, másikkal még mindig derekát fogom. Ismét feje búbjára puszilok, aztán vissza helyezem oda államat, szemeimmel pedig a sötét szobát figyelem. Nem tudom, mennyi idő telik el, de nem számít. Ha szüksége volna rá, az egész napot itt tölthetné a karjaim ölelésében és simogatásában. Azonban erre nincs szükség. A szaggatott légzése lassan nyugszik, és a hátamon a szorítás lassan engedni kezd. Lepillantok a lassan tisztuló szemeibe, amikor elhúzódva megtörli arcát. Lágyan rá mosolygok, ujjaimmal még mindig cirógatva kabátján át a hátát. Nem kell noszogatnia, amikor kezeibe veszi az arcomat, oda hajolva apró, de érzelmekkel teli csókot váltunk. Hosszabbra húznám a pillanatot, de az elmémben szinte megszólal a tenger ne itt. Ne most. Szinte érzem közeledni a tankert, messze van még, de érte jön. Azonban mire ide ér, mi már nem leszünk sehol. Aprót bólintok, amikor megszólal, kezét fogva indulok meg kifelé. A legtöbb ajtóval nem kell bajlódni, mindenhová úgy törtem be, ahogy a kis szobába is. Azzal már többet kell foglalkozni, hogy a holttesteket kerülgessük, de hamar kijutunk az épületből. Egyenesebb úton követem vissza saját utamat a kerítésig, ahol aztán bakot tartok a nőnek, hogy a bekamerázott kaput kihagyva, ott szökjünk ki, ahol én belopakodtam. Miután magam is átlendülök, mellé lépve veszem elő a motor kulcsát. Mielőtt felülnénk, lehúzva a kabátom cipzárját elő veszem a képet a megkopott telefonszámmal. - Ezt elhagytad. - mondom félmosollyal az arcomon, és át nyújtom neki. Még egy csókot adok a homlokára, aztán felszállok a Ducatira. Beröffentem a gépet, megvárom, hogy mögém üljön és megkapaszkodjon bennem, aztán elindulunk.
Visszavezetek a lakására. Ezúttal kevésbé vezetek kapkodva, de tekintve, hogy látványom még így is kérdéseket vethet fel, kerülöm a főutakat. A motort ugyan oda parkolom le, ahonnan elvettem, megvárom, hogy leszálljon mögülem, csak aztán szállok le én is. A kulcsot visszaadom neki - egyébként is az "övé" -, aztán a kapun belépve felmegyek vele a lakásba. Most nézem meg a kezemen a vágást, mert most kezdem érezni minden ütésemnek és bevitt ütésnek a fájdalmát. Nem elviselhetetlen, de olyan, mint egy erősen meghúzott izomláz. Mondjuk nem csoda, az elmúlt két hónapban gyakorlatilag nem mozogtam, csak lebegtem valahol az óceánban, míg partra nem sodort a víz. Kicsit kijöttem az edzésből. Fent az ajtó be van hajtva, de az egyszerűen nyílik ki már egy egyszerű toló mozdulatra is. Kicsit megköszörülöm a torkom és bűntudatosan félre pillantok. - Mondanám, hogy sajnálom, de annyira nem... - jegyzem meg vidám tekintettel. Ha nem tettem volna, amit, akkor még mindig ide kint állnék, várva a csodára, ami soha nem jön el. - Maradni akarsz? - kérdezem belépve mögötte, finoman behajtva magam mögött az ajtót. Ha csak összepakol néhány dolgot és tovább állunk, nekem az is rendben van. Mivel nem rég értem haza, anyámnak sem tudtam még szólni, így a lakásom szintén zárva. Talán egy hotel, vagy motel jöhetne szóba, ha ezt a helyet már nem tartja biztonságosnak.
Vendég —
Axel & Aviva
Egyszerűen képtelen vagyok felfogni azt, ami itt van az orrom előtt, pedig ha képes lennék gondolkodni, tudnám, hogy van valami átkozottul sorsszerű abban, hogy megjelenik a semmiből és keresztülhúzza minden számításomat és tervemet azért, hogy megmentsen. Ki tudja, hányadik alkalommal. Így lépett be és aztán így sétált vissza az életembe, most pedig, miután azt hittem, hogy minden elveszett, hogy örökre elveszítettem őt, ismét ugyanígy tér vissza. Nem hiszek a szemeimnek, hosszú pillanatokig csak bámulom a holdfénybe burkolózó alakját, és ha ő nem mozdulna meg, talán napokig képes lennék még ott állni, egy helyben, őt nézve. Végül mégis képes vagyok működésre bírni a testem, hogy aztán félúton találkozva vele ugyanolyan hevesen és szorosan öleljem magamhoz, ahogy ő engem. Félig még mindig arra számítok, hogy eltűnik a kezeim közül, vagy hogy csak álmodom és mindjárt felébredek, de olyan élesen érzek mindent, hogy lassan, nagyon lassan, de elkezdem elhinni, hogy ez a valóság. Tekintetünk találkozik, de képtelen vagyok elengedni őt, csak nézem az arcát, az ajkain megjelenő apró mosolyt. Ujjai érintése fájóan, mégis csodálatosan ismerős az arcomon, a könnyeim ködén át is tisztán látom őt. Kiszúrom rajta a változásokat, a hosszabb haját és arcszőrzetét, a heget és a bal szeme finom tompaságát. Érintésem finoman fut végig a hegen, és tudva, hogyan és miért kerülhetett az oda, egyszerre fog el fájdalom és az a mély szerelem, amivel soha nem szűntem meg égni iránta, akkor sem, amikor biztos voltam benne, hogy örökre elveszítettem. Még mindig nem értem, hogyan lehetséges ez, de a kérdést sem tudom befejezni; forró könnyek égetik végig az arcom, de nem szégyellem őket. Előtte nem. Ujjai gyengéden simítják le a könnyeket, ismerős, megnyugtató hangja lassan ér el a lelkemig, és ahogy újra magához von, karjaim ismét olyan szorosan kapaszkodnak belé, hogy szinte figyelmeztetnem kell magam, hogy ne okozzak neki fájdalmat. A letörölt könnyek helyére újabbak költöznek, arcomat a válla és a nyaka találkozásához rejtem. Nem érdekel, ha összekenem saját magamat is, de amikor rájövök, mennyire átkozottul hasonlít ez a pillanat az utolsó ölelésünkre, érzem, ahogy lassan leválnak azok a ragtapaszok, amikkel eddig próbáltam összetartani a darabjaimat, amik azon az éjszakán maradtak belőlem. A ragasztás végleg elenged, én pedig hagyom magam összetörni a karjaiban, hogy aztán az ölelése, gyengéd simítása a hátamon, a közelsége, a jelenléte lassan újra összerakjon egy teljes egésszé. Két hosszú hónap végtelen fájdalma tör elő belőlem, a lélegzetem szaggatottan nyer csak utat magának, úgy kapaszkodok belé, mintha ő lenne az egyetlen dolog, ami a felszínen tart - és azt hiszem, ő is az. Úgy érzem magam, mintha egész eddig a víz alatt tartottam volna a fejem és most kapnék először levegőt. Nem tudom, mennyi időre van szükségem, hogy megnyugodjak. A helyzet kísértetiesen emlékeztet egy hűvös éjszakára a város másik részén, de ha akkor azt hittem, egy egész hegyoldal zúdul le a mellkasomról, amikor rájöttem, hogy él, akkor most nem is tudnék jó hasonlatot mondani arra, amit érzek. Még mindig nehéz elhinni, hogy nem álmodom, pedig tudom, hogy ez a valóság. Egyetlen álom, egyetlen illúzió sem lenne képes így visszaadni őt nekem. Egyetlen álom sem lenne képes arra, amire ő: arra az érzésre, aminek hatására elmúlik az a konstans, hol tompa, hol élesen hasító fájdalom a mellkasomban. Mintha valaki visszaillesztené a helyére azt a darabot, amiről eddig azt hittem, valahol az óceán fenekén fekszik, mintha begyógyulna a seb, az a hatalmas, vérző üresség, amit az Ő helyén maradt. Nincs üresség, mert itt van. Itt van velem. Amikor úgy érzem, képes vagyok megnyugodni és normálisan lélegezni, elhúzódom tőle, hogy meg tudjam törölni az arcomat és az orromat, aztán vegyek még néhány mély lélegzetet. Szemeimet azonban nem tudom huzamosabb ideig levenni róla, másik kezem még mindig őt érinti, mintha attól félnék, hogy talán mégis eltűnik a következő pillanatban. A tekintetemben ott ül minden: a hitetlen döbbenet maradéka, a csodálat, a megkönnyebbülés és az a mélyen égő szerelem, amiről azt hittem, csak az emlékének tartogathatom majd. Ott van a szememben az az ezernyi kérdés is, amit szeretnék feltenni neki - és úgy hiszem, ezzel nem leszek egyedül -, de tudom, hogy sem a hely, sem az idő nem alkalmas. Kezeim közé fogom az arcát, lábujjhegyre állva hajolok hozzá, ajkaimat az övéire szorítom és most először merem behunyni a szemem arra a néhány pillanatra, amíg ajkai érintéséből egyébként is biztosan tudom, hogy nem megy sehová. Az érintés felszínes és röpke, de szükségem van rá, és amikor elengedem, még néhány pillanatig nézem őt. – Menjünk innen – szólalok meg halkan. Biztonságos helyre akarok menni vele, minél hamarabb, bár fogalmam sincs, hogyan talált meg, hogyan jutott ide, hogyan jutott haza. Ez mind annak az ezernyi kérdésnek a része, amit fel kell tennem neki, de nem itt és nem most. Csak addig engedem el, míg a kis irodában elhelyezett szekrény ajtaját feltépem, hogy visszaszerezzem a fegyvereimet, aztán visszatérek hozzá, ujjaimat az övéi köré fonom és hagyom, hogy kivezessen. Látom a pusztítást, amit véghez vitt értem, és a tudat, hogy mire képes csak azért, hogy eljusson hozzám, olyan erősen táplálja a tüzet a mellkasomban, hogy csoda, ha nem égek el itt helyben. Én sem lennék képes kevesebbre érte. Én sem tettem kevesebbet az emlékéért. Amikor meglátom a motort, elmosolyodom, még akkor is, ha a tudat, hogy ezek szerint a lakásomon járt, újabb kérdéseket vet fel. Mégsem kérdezek semmit, még azt sem, hogy hová megyünk, mert ha azt mondaná, hogy a világ végére visz el, akkor is ugyanúgy ülnék fel mögé a motorra és ugyanazzal a bizalommal kapaszkodnék belé, hagyva, hogy magával vigyen, amilyen messzire csak akar.
Végig tombolok a kikötőn. Nem nehéz elválasztanom az ellenséget bárki mástól: a fegyverek, a bőrszín, az öltözet mind egyértelművé teszik az ellenséget. Nincs is más rajtuk kívül. Gyorsan és kegyetlenül söprök végig rajtuk, kihasználva, hogy nem várnak majd "erősítést". Kiélem a dühömet, minden keserű gondolatomat. Arra gondolok, mit tehettek vele és hogy mit akarnak majd tenni vele. Az ösztöneimhez suttogó víz irányt mutat, mintha látta volna, merre van, és ez csak akkor csendesedik és múlik el, amikor végre rá pillanthatok. Nyugodtan, miután az utolsót is kegyetlenül lemászároltam. Akkor eltűnik minden, csak ő van előttem, és a sötétben csillogó pillantása, amely hitetlenkedve méreget engem. Amikor felé lépek, ő is közelít, a szoba közepén találkozva testünk egymásnak lendül. Magamhoz szorítom, érzem édes illatát az orromban, meleg testét, ahogy az enyémhez simul, karjait, amivel olyan szorosan ölel, mintha itt hagyhatnám. Amikor felpillant rám, arcomon halovány mosoly dereng fel, ujjammal finoman fogom meg arcát és látom, miként kezdik elködösíteni szemeit a könnyek. A nevem halkan gördül le ajkáról, keze végig simítja a hegeket, amelyet az érte folytatott küzdelemben szereztem. Nem zavarnak, büszkén viselem őket tudva, hogy sikerült kimenekülnie onnan. Hangja elcsuklik, és én felsóhajtva simítom le hüvelykemmel az arcán legördülő könnyet, szemeim gyengéd érzelmekkel fürkészik őt. - Semmi baj... Már itt vagyok... - nyugtatom halkan, fejét magamhoz húzva rejtem el ismét karjaimban. Elrejtem, hogy kiadhassa magából mindazt, amely ide vezette, és el sem tudom képzelni, mennyit marcangolhatta magát. Pedig nem hibáztatom semmiért. Nem tudott volna megtalálni, akkor se, ha heteken át keres. A mellkasom elnehezedik, ahogy bele gondolok, min mehetett keresztül ebben a két hónapban, míg abban a tudatban élt, hogy meghaltam. Ha tehetném, mindent máshogy alakítanék, csak ne kelljen ezen keresztül mennie. De sajnos az idő nem visszaforgatható, és én nem tudom megmásítani a múltat. Csak a jelenen és a jövőn tudok alakítani. Apró csókot adok feje búbjára, hogy aztán magam is rá hajthassam a sajátom. Azok a kezek, amelyek eddig kegyetlenül osztották a halált, gyengéden simogatni kezdik hátát, remélve, hogy némi megnyugvást adhatok neki vele, éreztethetem, hogy itt vagyok, és nem megyek sehová nélküle. A történet mesélést meghagyom egy későbbi, biztonságosabb időpontra. Most csak vele foglalkozom. Nem érdekel semmi más.
Vendég —
Axel & Aviva
Nincs bennem szemernyi kétség vagy bizonytalanság sem, ahogy nem volt az elmúlt napokban és hetekben sem. Kezdetben biztos voltam benne, hogy képtelen leszek együtt élni azzal a fájdalommal, amit az Ő hiánya okozott, de aztán rá kellett jönnöm, hogy egy valami mégis van, ami rá tud bírni, hogy felkeljek reggelente, hogy elinduljak, hogy egyik lábam a másik elé rakjam: a bosszúvágy. A tudat, hogy a halála nem maradhat megtorolatlanul, az övé nem. Mindenre kész voltam ennek érdekében, a halál gondolata sem volt képes elriasztani, mert nem az volt a fontos, hogy velem mi történik, hanem hogy minden egyes nyomorult, aki részt vállalt abban, hogy elvegyék őt tőlem, a világtól, megfizessen. Csúnyán. Fájdalmasan. Tudom, hogy ez nem fogja nekem visszaadni Őt, és ez olyasmi, amivel még mindig küzdenem kell. Ha lenne rá mód, bármilyen mód, kiforgatnám a világot a sarkaiból, csak azért, hogy visszahozhassam Axelt, de ehhez még én sem vagyok elég. Be kell érnem azzal a pillanattal, amikor annak a rohadéknak a vére folyik majd végig az ujjaim között. Be kell érnem az emlékekkel, a pillanatokkal, amiket olyan tisztán tudok felidézni magamban, mintha nem telt volna el két hónap azóta a végzetes éjszaka óta. Ha nagyon erősen koncentrálok, még mindig fel tudom idézni az illatát... Most mégis a tenger illata az, ami felidézi őt az emlékeimben. Ez is segít abban, hogy kitartsak az eredeti tervem mellett, hogy ne tépjem le a csuklóimról a kötözőt, aztán roppantsam vagy vágjam el egyesével mindegyikük torkát. Épp eleget mészároltam már le közülük ahhoz, hogy az ezirányú dühöm csillapodjon valamelyest, a legutóbbi alkalomról még mindig viszonylag friss emlékeztetőt őriztem a hasam bal oldalán, de most az origóhoz kell eljutnom, és ehhez szükségem van rájuk, mert nagyon úgy tűnik, hogy nem tudom előcsalogatni azt a rohadékot Izraelből. A terveimet viszont mintha mégis újragondolná valaki helyettem, és egészen biztosan tudom, hogy az a valaki nem közülük került ki. Az ösztönöm sem jelzi, hogy túljártak volna az eszemen, a velem egy helyiségben lévő fickó viselkedése pedig mindent elmond, amit tudnom kell - bár arra egyikünk sem kap választ, hogy mégis mi, vagy inkább ki van odakint. Nem tudom megfogni azt az érzést, ami a fejemben próbál megfogalmazódni, de végül nem is kell sokáig erőlködnöm azon, hogy rájöjjek. Amikor a hangok már nem csupán odakintről szűrödnek be, hanem a raktár épületén belülről hallom őket, a zárt ajtón keresztül, tudom, hogy hamarosan úgyis megtudjuk majd. Hasonló elhatározásra juthat a fickó is, meg sem lep, hogy engem használ élő pajzsnak, és bár a helyzetről eszembe ötlik egy nagyon régi emlék, nincs sok időm ezen filozofálni, ugyanis az ajtó olyan lendületesen vágódik ki velünk szemben, hogy félig kiszakad a helyéről. Mégsem ez az, amitől megdermedek. Érzem, hogy a testem teljesen elzsibbad, amikor a szemeim és az elmém - egyszerre, vagy talán egymás után, magam sem tudom - összerakják a képet. Magyarázatot nyer az az ismerős érzés a fejemben, és ezzel egyben minden dolog, amit meg tudnék magyarázni, értelmét veszti. A képzeletem játékának hiszem, hallucinációnak, hiszen nem létezhetne más magyarázat arra, hogy itt áll előttem, pedig még én magam is kételkedem abban, hogy ennyire valóságosnak tudnám képzelni. Csak az emlékeimből tudok táplálkozni, de még azok az emlékek sem lennének elegek ahhoz, hogy ezt láttassam magammal. Még mindig képtelen vagyok megmozdulni, idejét sem tudom, hogy kerültem-e valaha ennyire képtelen helyzetbe, de az ösztönöm készséggel dolgozik az ő keze alá. A tekintetem még mindig úgy követi minden lépését, mintha szellemet, vagy inkább egy valóságos csodát látna, még akkor is, ha ő nem rám koncentrál. A fegyver felé fordulna, de ő egyetlen gyors mozdulattal terem ott, hogy a plafon felé fordítsa azt, és bár én még mindig a sokk hatása alatt állok - különösen most, hogy itt áll közvetlenül előttem és érzem a teste melegét, amit biztosan nem tudnék csak úgy elképzelni -, az ösztöneim így is képesek kimozdítani onnan. Elhajolok és oldalra lépek, hogy ne legyek útban, aztán még egy lépést teszek hátra és talán életemben először tényleg csak figyelem az előttem kibontakozó jelenetet. Nem tudnám megmondani, pontosan mikor dolgozom fel, hogy ez tényleg nem csak a képzeletem szüleménye. Semmilyen épkézláb magyarázatot nem tudok felhozni arra, hogy hogyan lehetséges ez, egyszerűen csak tudom, hogy itt van, hogy visszatért hozzám, és ugyanolyan dühös elhatározással védelmez, mintha egyetlen nap, egyetlen pillanat sem telt volna el azóta az éjszaka óta. Egy ponton a kezeim egyetlen határozott, erőteljes mozdulatával szétszakítom a csuklóimat összekötő műanyagot, de továbbra is csak nézni vagyok képes. Olyannak látom őt, mintha valamiféle bosszúálló isten lenne, aki minden haragját kitölti azon, aki még ott van a kezei között, és ez a látvány olyan elemi erővel éleszt fel bennem minden érzést, hogy szinte teljesen letaglóz. Pedig ez még semmi ahhoz képest, amikor a feladata végeztével és néhány másodperc elteltével felém fordul. Továbbra is földbe gyökerezett lábakkal állok, nem tudom, mikor leszek képes legközelebb megmozdulni; elnyílt ajkakkal, a döbbent hitetlenségtől tágra nyílt szemekkel nézem őt. A vérem a fülemben dobol, a légzésem sűrűbbé válik, pedig eddig azt sem tudom, vettem-e egyáltalán levegőt. Nézem a holdfény által megvilágított alakját, de nem látom a rengeteg vért, ami a bőrét és a ruháját borítja, és most még talán a változást sem. Csak őt látom, a szemeim magukba isszák a látványát, az ellágyuló vonásokat, a szemeibe költöző minden érzést, és amikor felém indul, végre én is képes vagy rábírni magam, hogy megmozduljak. Valahol félúton találkozom vele, a karjaim azonnal körbefonják a testét, és egy részem még mindig biztos abban, hogy ennek a mozdulatnak a hatására eltűnik majd, mintha csak az elmém ködéből lépett volna elő az alakja, de nem ez történik. Szilárdan érzem őt a kezeim között, az ölelését az én testemen, a teste melegét, sűrű lélegzetvételeit, a szíve heves dobogását. Egyre szorosabban ölelem magamhoz, ahogy ezeket egymás után feldolgozom, ujjaim belemarkolnak a kabátjába, és nem merem becsukni a szemeimet, mert félek, hogy a következő pillanatban felébredek majd. Nem tudom, mennyi ideig szorítom őt magamhoz, de amikor még mindig nem tűnt el és én még mindig nem ébredtem fel valahol, lassan elhúzódom tőle, de csak annyira, hogy fel tudjak nézni rá. Képtelen vagyok megszólalni, nem találom a szavakat, csak nézem őt, szemeim magukba szívják minden vonását. – Axel... – A neve nem több elhaló suttogásnál az ajkaimon, miközben lassan feljebb csúsztatom egyik kezem az arcához. Nem érdekel a vér, szinte nem is látom, a szemeim őt kutatják, és ahogy a holdfény megvilágítja az arcát, most először veszem észre rajta a változást. Ujjaim leheletfinoman futnak végig a hegen ami a bal szemöldöke felett kezdődik, és a szeme mellett végigfutva lekanyarodik az arcára. A bal szeme tompábban, homályosabban néz rám, de semmit nem veszített a szépségéből, akkor főleg nem, ha az én tekintetemen át nézzük őt. Pillantásomat elhomályosítja valami, de nem törődöm vele, csak csodálom őt, ujjaim pontosan úgy érintik az arcát, mint aki nem tudja elhinni, hogy itt van. – Hogyan...? – nézek bele szemeinek gyönyörű, végtelen kékjébe. Nem értem, hogyan lehetséges ez, de nem csak a hitetlenséggel vegyes döbbenet dolgozik bennem. A hangom megtörik, ezekkel együtt kínoz az önvád; órákon át kerestem őt, még az ösztönöm is azt súgta, hogy nincs értelme, soha nem hagytam volna hátra, ha tudom, hogy...
Cirka két hónap esett ki az életemből. Talán több. Már nem is datálom, mikor menekültünk ki az országból vele, és arra sem emlékszem, milyen napon merültem el a mélybe. Semmiben sem voltam biztos. Csak abban, hogy talán tényleg meghaltam. Még is mivel magyarázhatnám azt, hogy másfél hónap úgy esett ki a robbanás és az ébredés között, hogy nem voltam ébren? Olyan volt mint egy álomtalan, mély alvás, mintha leütöttek volna. Hónapok óta az volt az egyetlen eset, hogy nem volt rohamom, vagy ha volt is, nem emlékszem rá. Nem emlékszem semmire, ami akkor történt, és ez egyszerre idegesítő és megnyugtató. Hiába volt a maga módján pihentető a dolog, vágytam haza. Vágytam hozzá. A törzs között töltött napok folyamatos várakozással teltek. Arra vártam, hogy elengedjék a kezem, hogy elindulhassak, felkutathassam őt, és megbizonyosodjak arról, hogy jól van. Míg ezt tettem, igyekeztem felfedezni a magam erejét, és segíteni a lakosoknak. Furcsa, hogy a várakozást egy teljesen idegen, harmadik fél törte meg... Azon a fickón lesz még időm gondolkodni. Nem igazán tudtam meg semmit tőle, de az azért leesett, hogy valakije Vivának. Talán ismerőse, vagy valaki, aki tartozik neki. Bárhogy is, amikor kiszállok a kocsiból, ahová vitetett valami ugrászával, elhiszem neki, hogy segíteni akart. Hogy itt lesz. Kettős érzések fogtak el, amikor feltekintettem az épületre. Az izgalomnak hittem a rosszabbikat amit már legalább egy napja érzek, és türelmetlenségnek a várakozást, hogy végre lássam. Kettesével szedtem a lépcsőfokokat a másodikig, aztán a kapott számú ajtó előtt megálltam. A rossz érzések valamiért egyre erősebbek lettek, mintha hívna a tenger. Nem is... mintha sürgetne. Kopogok az ajtón, bár az érzésektől eltelve inkább lehetett dörömbölésnek is érzékelni. A csend olyan élesen vájja bele magát a koponyámba, hogy már majdnem fáj. Itt lesz. Azt mondta, itt lesz! Nem bírok tovább várni. Látnom kell őt! Egy kezemmel a kilincsre markolok, a másikkal az ajtófélfát fogom meg. Lassan, de határozottan tolni kezdem az ajtót. Az lassan nyílik, elhajlítva a fémrést, amelybe a zár nyelve kapaszkodik. Amikor megadja magát, az csörömpölve esik le a földre, de legalább bejutottam. A lakás sötét és üres. Viva vagy nincs itthon, vagy elbújt, mert támadónak hisz. Beljebb lépve látom, mennyire személytelen az egész. - Viva? - szólalok meg halkan, hátha a hangom előcsalja, de a lakás néma csenddel felel. Szemeim körbe járnak, és meglátva egy bukósisakot közelebb lépek hozzá. Ajkamra egy halvány mosoly kerül, ahogy elképzelem a nőt egy motoron, és már látatlanul is azt kell mondjam, hogy jól áll neki. Azonban oda érve figyelmemet eltereli a papír, ami a kulcs alatt hever, és valahogy a látványától is lever a víz. Rossz érzés fog el, és ahogy óvatosan elveszem a papírt, szétnyitva azt szembesülök a gyönyörű betűkkel. Elolvasva két dolog is zeng a fejemben: Aviva megtalálta az apját. És hogy elkéstem, ugyan is zsigeri ösztönből tudom, egyszerűen csak tudom, hogy még mindig menekül. A légzésem elmélyül, és szemeim kutatni kezdik a szobát. A fülemben szinte hallom suttogni a vizet siess! Vivát ismerve biztosan van itt valami, bármi, amit használhatok. Ledobom a levelet az asztalra, és kutatni kezdek. Nem kell sokat keresnem, hogy az egyik szekrényben találjak egy M4-est (mi a francnak kellett neki ilyen?) és azonnal a markomba vegyem. Gyors és szakértett mozdulatokkal ellenőrzöm élességét, a muníciót, de abból van is még itt a szekrényben. Az övénél fogva veszem a hátamra a fegyvert, elteszek a lőszerből, aztán tovább kutatok. A konyhából magamhoz veszek egy kést, aztán a hálóba lépve még körbe nézek, hátha van bármi, amit használhatok. A függönyt összetartó tartó vékony kis kötelet veszem magamhoz, aztán mielőtt kilépnék az ajtón, szemem sarkából meglátok valamit az éjjeliszekrényen. Habár a tudatomban dörömböl valami, ami sietségre késztet, egyszerűen ledermedek az ismerős kép láttán. Oda lépve puhán, óvatosan fogom meg azt, mintha csak attól félnék, hogy káprázik a szemem, és eltűnik a varázslat, de az ujjaim között megmelegszik a papír. A régi kép és a cetli, amelyet még én is felismerek. Bensőmben olyan láng gyullad, amely tűz esőt és földrengést ígér annak, aki az utamba áll. Bomberdzsekim belsőzsebébe süllyesztem az emléket, amelyet itt hagyott a biztonságban, aztán elindulok. Kifelé menet felkapom a motor kulcsát, a sisakkal nem is vesződök: valószínűleg úgy is kicsi lenne. Oda kint nem kell sokat keresnem a járművet, hozzá sietve rá pattanok, a motor szinte türelmetlenül morran fel a kulcsra, és én is így érzek. Amikor elindulok, hagyom, hogy azaz ösztön vezessen, amely egyszer már segített rajtam az óceánon. Cikázok az autók között, fittyet hányva a piros lámpákra és kereszteződésekre. Éjszaka lévén alacsony a forgalom, túl sok gondot nem okozok, de azért így is kapok jó néhány anyázást, és dudálást. Az ösztöneim a kikötőhöz vezetnek, és értem is miért. Ha elviszik, hajón könnyebb ezt észrevétlenül tenni. Megállok a kerítés mellett, kiveszem a kulcsot a motorból, a zsebembe dugom azt. Hátrálok pár lépést, hogy aztán lendületet véve egyszerű mozdulattal kapaszkodjak fel, és lendüljek át a kerítés felett. Messziről kutyaugatást hallok, de egy kikötőőr sem közeledik, úgy hogy megtöltöm az M4-et, és elindulok. Az első, akit elkapok, figyelmetlen. Nem is használom a puskát, egyszerűen hátulról a szájára tapasztom a kezem, és elrángatom egy konténer mögé a sötétbe. Jobb térdét egy határozott mozdulattal rúgom ki, és ahogy leesik, fejét a konténerbe verem. Magam felé fordítva a kést az arcához simítom. - Hol van? - a hangom halk, de láthatja heges arcomon, hogy kurvára fájdalmas lesz, ha nem válaszol. Értenie kell, mert angolul szólalok meg. Megtanultam, hogy ezt értik. Eleinte csak habog valamit héberül, mire a kést felcsúsztatom a szeme alá. - Hogy értsem is, te szukafattya! - sziszegem, mire pánikba esetten kapaszkodik a karjaimba, amelyek őt és a kést tartják, de azok olyanok, mint a satu. Nem megy sehová. - Hármas raktár! Hármas raktár! - a félelem a szemében elárulja, hogy igazat mond. Most már határozott célom van. Habár az emberség sokat jelentett nekem régen, ez az aprócska "részlet" valahogy elveszni látszik abban a haragban, amit érzek. Elvágom a torkát, hogy ne tudjon kiáltani, aztán mélyen csillogó, sötét tekintetem felemelem az előttem álló útra. Egyenként, és lassan szedem le őket. A sötétben nem számítanak rám, és fáradnak is tűnnek, valószínűleg régóta várakoznak. Az M4-et egyelőre nem használom, de útközben azért elveszek tőlük egy kézi fegyvert, és egy rendes tőrt is. Mikor már a hatodik embert szúrom meg és húzom el az árnyékba, kezdenek rájönni, hogy fogynak. Hirtelen éberség lesz úrrá rajtuk, kettesével indulnak megkeresni a többieket. Mint valami elbaszott Batman a sötétből támadok, késsel az egyik tarkójába, fegyverrel a másikra. A lövések azonnal riasztanak mindenkit, de eddigre már fele annyian vannak, mint eddig. Visszahúzódok a sötétbe, kihasználom a konténerváros adta előnyöket. Mint a Taurusz a labirintusban, röviden és gyorsan csapok le a kettesével kutató alakokra. Ezúttal nem fukarkodok az erőmmel: mióta rájöttem, hogy sokkal erősebb vagyok náluk, nem fogom vissza magamat. Kezem és lábam alatt ropognak a csontok, elhalnak a kiáltások. Tőrt állítok szegycsontokba, golyót küldök a fejekbe, végig szórom az M4-el a megjelenő csoportokat, majd mikor elfogy a lőszer, eldobom, hogy ne akadályozzon. Egyszemélyes hadseregként haladok előre, és az sem érdekel, hogy ismét beterít az ellenségem vére. Már régóta nem érdekel. A lépteim végül a raktárépületbe vezetnek. Ott már nincsenek sokan, de azok is valahogy többre számítottak a csapatuk megsemmisülése után. Sajnálom, de csak én vagyok, és a harag, amelyet magukra zúdítottak. Úgy söprök végig rajtuk, akár egy cunami. Gyors mozdulatokkal térek ki, mielőtt rám célozhatnának rendesen. A közelükbe érve pedig már mindegy, van-e náluk fegyver, vagy nincs. A bal alkaromon szerzek egy vágást, de a fájdalom nem ér el a tudatomig, mert azt megtölti a violaszempár, amely előttem lebeg. Az utolsó alak hátrálni kezd, én pedig határozottan megindulok felé. Rám lő, de a keze annyira remeg, hogy így, nyíltan előtte állva se talál el. Talán mintha istenhez imádkozna, de az ő istenek nem fogja ezt a démont eltüntetni innen, és nem fogja őt megvédeni. Öklöm alatt megreccsen a bordája, és ahogy legörnyed, kezembe fogom állát, ellépve mellette felemelem azt a vállamig. Lábai nem érik a földet, én pedig egy határozott mozdulattal reccsentem el a nyakát, majd engedem, hogy a földre hulljon, hogy aztán nyugodtan lépjek el mellette. Nem nehéz kitalálni, hol tartják. Egy szoba van itt, ahol érdemes tartani egy foglyot, és az a raktár legmélyén talán egy kis iroda lehet. Az ajtóhoz lépve megfogom a kilincset, de zárva van. Ez persze nem tart vissza. Hátra lépek, és olyan erővel rúgom be az ajtót, hogy az porolva szakad ki félig a tokjából. Amikor belépek, kezemben nincs semmi, de a vér úgy borít, mintha láncfűrésszel kaszáltam volna el eddig mindenkit. A tekintetem hamar körbe jár, meglátom őt, és egy másik alakot, ahogy pajzsnak használja. Felszívom magam. Kezeim ökölbe szorulnak a látványra, és habár kissé nosztalgikus ez a látvány, amit ezután teszek, az messze áll attól, amit akkor tettem. Szemeim a férfire szegeződnek, és úgy indulok el felé, mintha Viva itt sem lenne. Tudom, hogy nem fogja őt megölni, és azt is tudom, hogy fegyvertelenségem talán elég önbizalommal tölti el, hogy elengedje őt. A lépéseim határozottak, az izmaim megfeszülnek, mint egy ugrásra váró kutya, mint az a Cerberus, aki hónapokkal ezelőtt is őrizte őt. Amikor látom, hogy a fegyver fordul Viva halántékáról, akkor hirtelen megiramodok: úgy sem vagyok már távol. A nő elé lépve elkapom a férfi kezét, feltolom, így a lövés a plafont éri. Bízom abban, hogy Viva előre hajol, és ha így van, másik kezemmel elkapom a férfi torkát, és szó szerint a levegőbe emelem. A jobb kezem alatt lévő csuklóra ropogni kezd, olyan erősen kezdem szorítani, hogy az ízület és a csontok kezdik megadni magukat. Amikor elengedi a fegyvert a fájdalomtól, egy íves mozdulattal, a a nyakánál fogva lendítem bele hátát a padlóba, az pedig recsegve tör be alatta. De nem végeztem még! Hallom, hogy sípolva lélegzik, szóval ismét megemelem és mintha csak egy rongybaba lenne, elhajítom a nő közeléből a szoba másik felébe. Dühödten indulok utána, elmémben halálának ezerféle módja pörög választásra várva, miközben nyögve, fél kézzel próbál felkelni a földről. Az oldalába rúgva ismét érzem, hogy újabb bordákat számolhatok a törött csontok listájára, ő pedig a falhoz esik, két méterre onnan, ahol volt az előbb. Megragadom a vállainál fogva a ruháját, felrántom, kitöröm a mellettünk lévő ablakot a fejével, majd a törött üveg felfelé álló szilánkjába tolom a nyakát. Amikor meglátom a vért, és hallom a hörgését, akkor mintha megszabadulnék egy elhasznált játéktól, egyszerűen csak kidobom az ablakon. Fújtatva bámulok utána pár pillanatig, aztán oldalt fordulva szememet a nőre emelem. Ugyan főleg csak az éppel tudom fürkészni, de egy szemmel is megtudom állapítani, hogy kutya baja. Most végre befogadom a látványát, és a tudatot, hogy itt van. Eddig dühös ábrázatom lassan ellágyul, és habár már soha nem lesz olyan sima, mint volt, még is látni, hogyan tér szemeimbe a harag helyett minden más érzelem, amelyet iránta érzek. Még mindig zihálok, de már nem a harctól, vagy a megzabolázhatatlan dühtől, hanem azért mert itt van előttem. Úgy sietek hozzá, mintha évek óta nem láttam volna, és ha még nem szabadította ki magát, akkor elővéve az egyik elkobzott tőrt, most megteszem én, hogy utána végre a karjaimba zárjam.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 73 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 73 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.