Szinte nem is emlékeztem, milyen volt Vinne a nyolc testvére társaságában. Az a kor elmúlt, évszázadok óta nem vágtatott már egymás mellett a kilenc valkűr, amióta az istenek lassan feledésbe merültek. Még a legnagyobb háborúkban is csak magányosan lovagoltam, járva az árkokat és bunkereket, Havi csarnokába szólítva, aki megérdemelte, újabb esélyeket osztva azoknak, akik nem. Sigrún hirtelen távozása óta egyszer sem voltunk már úgy, ahogy azelőtt. Brynhildr, Thrúd, Geiravör, mind a maguk útját járták és a maguk dolgait követték. Ahogy én is. A múltba révedésből az a felismerés szakított ki, ami úgy perzselt végig rajtam, mint az Álfkerék maga, a ragyogó fogat, ami a Nap istennőjét vonta az égbolton keresztül. Sól. Az Örök-fényű. Én pedig ezeddig úgy beszéltem vele, mintha tényleg csak egy egyszerű lovász lett volna, még ha annak kiváló is. Sokkal több volt annál. Ahogy a nevemen szólított viszont elég egyértelművé vált, hogy ő pontosan tudta rólam, hogy ki vagyok. De ha ő itt volt, akkor a warg Sköll sem lehetett messze, hiszen nekik a sorsuk volt, hogy örök hajszában éljék le az életüket egészen a Ragnarök eljöveteléig. Sosem találkoztam még vele személyesen, az ő birodalma távol volt attól, ahová a feladataim szólítottak, de valkűrként kötelességemnek éreztem minden isten előtt leróni a kellő tiszteletet. Megvártam, míg kettesben maradtunk az istállók melegében, a szalma és lovak ismerős illata között, de alig bírtam megálljt parancsolni a kérdéseimnek. Nem lehetett véletlen, hogy itt találkoztunk. A Sors fonala különösen csavarodott. - Vinne biztosan több, mint elégedett lenne olyan bánásmóddal, amit Árvakr és Alsviðr kap. - feleltem a feltett kérdésre, miközben figyeltem, ahogy Sol tenyere végigsimított a másik fenséges bestián, ami az égen vontatta keresztül. Olyan könnyedén beszélt, olyan mély bölcsességgel és a délutáni nap melegével a tekintetében, ami egyszerre elolvasztott minden idegességet bennem. Az istenek még ebben a korban is hatalmasak voltak. - Nem tudtam, hogy Havi parancsa, ami ide szólította az isteneket téged is idehívott, úrnőm. Ezek szerint Mani is itt van? És Sköll és Hati? Éles váltás volt ez a mindennapi témákhoz képest, amikről eddig beszéltünk, de nem tehettem róla. Ilyen alkalmak ritkán kerültek az utamba, nem pazarolhattam el. Talán ő azt is megválaszolhatta, miért éreztem magam olyan kényelmetlenül a Freyr nagyúrral való találkozásom alatt. - Ha nem veszed személyeskedésnek, úrnőm, kérdezhetnék valamit? Úgy érzem, mintha valami történne a világban. Valami, ami felborítja a világ harmóniáját. Szeretnék segíteni, de azt sem tudom, mi a baj. Hálás lennék némi útmutatásért.
Kiskép : Rendeltetésem : Sol vagyok play by : Yvonne Strahovski Posztok száma : 40 User neve : Nüx Csoport : Isten Pontgyűjtő : 31 Lakhely : Grünerlokka Foglalkozás : lótenyésztő Előtörténet : Mother is a verb. It's something you do. Not just who you are. Keresem : There can be no peace for us, only misery, and the greatest happiness.
Showing the way, lighting hope in their hearts the ones on their travels homeward
Mindig is imádtam ezeket a csodálatos teremtményeket, Midgardra érkezésünk ezt felerősítette ezt az érzést, kellemes érzéssel tölt el, hogy naphosszat mellettük lehetek. Csodálattal adóztam minden új érkezőnek, akiket többet nem engedtem el, legyen bármilyen problémás. A gondozásom alatt mindegyik egy idő után kezesbáránnyá szelidül, kivéve Arvak, aki nemes és szilaj maradt. - Ugyan, nem bonyodalom számunkra. Mindenre fel vagyunk készülve, hiszen egyik ló se egyforma. Látnia kellett volna az én lovam, mikor először ment idegenek közelébe - haloványan elmosolyodtam, ahogy eszembe jutott miként viszonyult a többi lóhoz. Akár egy piperkőc fel-alé sertepertélt és lenézően méltatta a többieket, ha pedig a közelébe akartak menni rájuk prüszkölt. Aprót bólintottam a szőkeség szavaira, amit ígéretnek vettem és egyre biztosabb voltam benne, hogy elfogadja a feltételeinket. Vinne jó kezekben lesz nálunk efelől nem lehet kétsége. Mindketten elveszünk egy pillanatra Arvak szépségében, belőle mérhetetlen szeretet árad lovam iránt, míg Norát megbabonázza a ló ereje és önkéntelen dicsősége. Végül kissé megilletődve érdekes szavak hagyják el ajkait, mire kissé felhúzva a szemöldököm tekintek rá. Nem szeretem kiadni magam, de talán a valkűr nem árulna el, így végül alig láthatóan biccentek, beismerve, hogy az égi szekerem szokta húzni. Utolsót intettem a lovasnak, hogy vigye vissza Arvakot a helyére, felesleges ennél többet edzeni, úgy se lesz ennél kezesebb. Éreztem a tekintetét magamon, ahogy kiejti az igazi nevem és a többit is, amin szólítottak a régi időkben. - Régen hívtak ennyi néven, főleg Midgardon - válaszolok rá emelve a pillantásom, ami egyetlen rövid másodperc erejéig megmutatta valódi alakom. Fénylő szemeim rá vetem, majd elnézek a messzi távolba, egyenesen a napra, arra a kis szeletre melyet fenn hagytam magamból. - Nincs miért bocsánatot kérned Herja - megrázom a fejem, miközben a valódi nevén szólítom, nincs értelme többé rejtegetni az igazságot - Itt minden ló és lovas otthonra találhat, boldogan köszöntjük a csatáktól megfáradt harcosokat is - szavaim bölcsek, mégis ott játszik benne egyfajta melegség. Közben jelzem neki, hogy folytassuk a kis túránkat és elindulok az istállók felé, hogy belépve az eltolt ajtón köszöntsem Alsvidot is. A lovaim melletti box éppen üresen állt. - Nem régen bővítettük a boxok számát, Arvak és Alsvid biztosan örülne a társaságnak. Ez megfelel Vinnenek? - mutattam a tágas fekvőhelyet, miközben megsimogattam a nyugodtabb lovam homlokát.
I bring life to others. But when can I take my own? I've been running, but now I want to stay. ☼ ☼
Vendég —
Saga of the Sun
Kénytelen voltam némi tisztelettel adózni annak a magabiztosságnak és nyugalomnak, ahogyan Frida Elden beszélt. Nyugodtan, mint aki egész életét lovak között élte, ismeri nem csak minden igényüket, de az utolsó gondolatukat és apró szeszélyüket is. Ráadásul könnyedén ígért meg bármit, mintha a Kilenc Világon nem lett volna semmi, amit nem adhatott volna meg a lovam kényelméért cserébe. - Remélem azért erre nem lesz szükség, nem akarok felesleges bonyodalmat okozni. - feleltem egy bocsánatkérő mosollyal. - De majd kiderül. Legalább én is tanulok valami újat Vinne személyiségéről ennyi idő után is. Az emberek az ilyen mondatok alatt éveket értettek, nem évszázadokat, vagy ezer éveket. Bármilyen lenyűgözőnek találtam őket, a rövid életük sajnos gátat szabott annak, hogy akár csak megsejthessék milyen kapcsolat volt egy valkűr és a lova között. A mindenséget jelentette nekem Vinne, a normalitást. Az egészet, ami nélkül a világ nem úgy volt, ahogy lennie kellett. Az egymás után gyűlő évek összeforrasztották a jelenlétét magával a létezéssel, így amikor távol is volt tőlem sem éreztem soha távolinak. Hiszen amíg a világ volt, addig volt ő is, és voltunk mi ketten. Frida szavai viszont újra és újra visszafordították a figyelmem a belőle áradó fényre, arra az ősi ragyogásra, ami emberektől idegen volt. Ki lehetett ez a nő? Melyik áz vagy ván élt úgy, hogy így nyilatkozhasson a lovakról? Freya szekerét köztudottan vérszomjas, fensséges macskák húzták csatába, Frigg úrnő arcát pedig akárhol felismertem volna, álcázza magát bárhogyan. - Természetesen, amikor csak tudok eljövök. Egyébként is kezdek kiesni a gyakorlatból, jót fog tenni egy kis ismétlés. - feleltem azért a kérésére, miközben a szemem újra és újra visszatért a roppant csődörhöz, akit a lovasa alig tudott elrángatni a gazdája mellől. Mint egy elemi erő, a hatalom, ami képes volt elpusztítani a teljes világot, de akár az egész földet is a hátán hordozhatta volna. És akkor mint egy régi emlék, egy szikra lángra gyúlt az elmémben és beragyogta a sötétséget, ami eddig megülte. - Minden dicséret megilleti, hiszen az Álfröðull súlyát húzta hosszú időkön át. - rebegtem egy kissé megilletődve. Árvakr és Alsviðr, ahogy a régi időkben nevezték a két mént, ami a nap ragyogó szekerét vontatta az égen át. Elszakítottam a tekintetem a mítikus bestiától és a mellettem álló nőre néztem, nem kevésbé megilletődve. - Ön... Sol. Az Örök-Fényű. A Mindent Beragyogó. A Nappal Csillaga. Hirtelen rendkívül esetlennek éreztem magam, és nagyon ott motoszkált a fejemben, hogy letérdeljek, ahogy más istenek előtt, de ennyi ember előtt az csak feltűnést okozott volna. Az áz úrnő biztosan nem értékelné, ha bolondnak tüntetem fel az alkalmazottai elől. - Elnézését kérem a méltatlan köszöntésért, úrnőm. - mondtam azért mélyen biccentve. - Nem tudtam, hogy ilyen előkelő helyre jövök.
Kiskép : Rendeltetésem : Sol vagyok play by : Yvonne Strahovski Posztok száma : 40 User neve : Nüx Csoport : Isten Pontgyűjtő : 31 Lakhely : Grünerlokka Foglalkozás : lótenyésztő Előtörténet : Mother is a verb. It's something you do. Not just who you are. Keresem : There can be no peace for us, only misery, and the greatest happiness.
Showing the way, lighting hope in their hearts the ones on their travels homeward
Egy újabb csodálato teremtménnyel gazdagodhatott a lovarda, ha nem szúrom el ezt a kis bemutatót. Értem, hogy Ulrik miért rám bízta a dolgot, ugyanakkor valahol mérges vagyok rá, amiért ilyen helyzetbe hozott. Mégis ez az érzés eltörpül, ahogy végig futtatom pillantásom a ló légies vonalain. Miközben apránként kitértünk a részletekre, melyek kényes pontokká is válhattak. Minden ló más, ezt jól tudom, elég kiindulnom az én kettő gyönyörű paripámból, ezért mindig a tényekkel szoktam kezdeni az ilyen megbeszéléseket. Aprót bólintok Nora válaszát hallva, majd halványan elmosolyodom. ( testvér, az ösztöneim sosem hazudnak és biztos vagyok benne, hogy az egyik valkűr áll előttem. - A lovak se felejtenek, felismerik egymást és a többieket is. Maximum, ha nem bírja a társaságot, akkor kerítünk neki egy külön helyet, az sem okoz problémát - válaszoltam egyértelműen, miközben folytattuk a túránkat. A ló és lovas között általában különleges, eltéphetetlen kötelék van, főleg ha sok mindent megéltek együtt. A mi lovardánk ezt könnyedén kezelte, éppen ezért fenntartottuk a lehetőséget a gazdáknak, hogy a lehető legtöbbször látogassák meg hátasaikat. Sejtettem, hogy egyetlen lovast fogad el Vinne, ellenben a habozására kérdőn rá emeltem a tekintetem. A magyarázata meglepett, mégis mérhetetlen hálát éreztem. Jó érzés volt tudni, hogy nem halt ki a tisztelet, még Midgardon se. - Ezt a döntést hagyjuk meg Vinnenek, méltónak tart-e vagy sem - válaszoltam mérhetetlen bölcsességgel a hangomban, miközben a ló suhanó alakját szemlélem, hogy tekintetem tovább haladjon a sajátomra - Örülnénk, ha minél több edzésen tudna részt venni, hiszen Ön tanította mindenre, ismeri a szeszélyeit - ők ketten egyek voltak, amit Vinne érzett az hatással volt Norára is, így nem akartam belekontárkodni a kapcsolatukba, bármennyire hízelgőnek tűnt, hogy megülhetnék egy csatamént. - Igen, de ne dícsérje túl, a végén még elbízza magát és kettőnk közt szólva, éppen elég hisztis így is - mosolyom kiszélesedik, miközben végig simítok a csődör vaskos nyakán, aki prüszkölve ad hangot nemtetszésének. Ha nem tudná, hogy fontos vendégünk van, ennél sokkal erőteljesebb reakcióval jelezné ellenkezését. Végtelenül hűséges, így moderálja magát, egy utolsó simogatást követően elszakadok tőle és hagyom, hogy Ubbe nagy nehézségek árán a kijárat felé terelje. - A bértartás anyagi részét és a szerződést Ulrik fogja intézni. Ha szükséges szívesen megmutatom a lovarda felszereltségét is - előzékenységem határtalan, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy rendelkezik saját szerszámokkal és felszereléssel.
I bring life to others. But when can I take my own? I've been running, but now I want to stay. ☼ ☼
Vendég —
Saga of the Sun
Egy ideig rajta felejtettem a szemem Vinne légies vonalain, ahogy a tagjait boldogan rázogatva táncolt, élvezve a talpa alatti füvet. Frida Eldennek határozottan igaza volt, a lovam határozottan jobban érezte magát a nevét viselő szél apró lökései között, a szabadban, mint a transzporter hátuljában. - Őszintén ezt én sem tudom. - feleltem a más lovak társaságát illető kérdésre. - Eredetileg nagy családja volt, nyolc testvérrel, de az sajnos régen volt. De szerintem megmaradt valamennyi az ösztöneiből, szóval nem hiszem, hogy gond lesz más lovakkal. Követtem Frida zavarbaejtően sugárzó alakját a karám mellett, közben véletlenszerűen úsztatva a pillantásom. A lovarda impozáns volt, tágas terekkel és sok fedetlen kifutóval, és néhány hátassal, akik Vinne-hez hasonlóan élvezték a szabadságukat a hely keretein belül. - Nagyjából ezekre a részletekre voltam kíváncsi. - bólintottam. - Vinne-t még senki nem ülte meg rajtam kívül, és a kapcsolatunk... nos... különleges. Mindketten preferálnánk, ha ez továbbra is így maradna, kivéve... - Egy rövid pillanatra elhallgattam. Sosem voltam a kerülgetés híve, úgyhogy ideje volt vakon belerohanni az ismeretlenbe. - Kivéve ha találnak egy hozzá méltó lovast. Mint ön. Valkűr voltam, a lovam gyakorlatilag a lényem része volt, épp ezért nem ülhette meg akárki. De egy olyan hatalmasság, mint egy áz vagy álf úrnő, akinek Frida Eldent sejtettem, határozottan méltó volt erre. Talán túl méltó is. - De ha gondolja, szívesen bejövök az ilyen edzésekre, ha az megoldható. A hatalmas csatamén, aki lovasát szinte ignorálva elénk vágtatott Sigrún lovát juttatta eszembe, de volt benne valami még szilajabb. Nővérem lova a vihar volt, a Frida kezébe törleszkedő fenséges bestia viszont valami olyan elemi erő, ami túlmutatott az egen. Talán a földön is. - Ha jól sejtem ő az ön lova. Gyönyörű. - mondtam felpillantva a ló hatalmas szemeibe. Szinte aprónak éreztem magam mellette, pedig Havi harcos amazonjának kellett volna lennem. De hát én ilyen voltam.
Eddig egyetlen valkűr se tett látogatást nálunk, főleg nem azzal a szándékkal, hogy nálaunk tartsa a lovát. Érdekesnek ígérkezik ez a beszélgetés, van egy olyan sejtésem Mani nem tudott erről az apró, mégis figyelemre méltó fejleményről. Talán ha az ő lova itt lesz, akkor Sigrun hátasát is ide tudom csalni, hogy beszélhessem a valkűrrel, hiszne nincs is annál fontosabb, hogy ő és Liam távol maradjanak egymástól. Mosolygok rá, mintha kedves lennék, pedig jelenleg egyetlen cél vezérel. Minél előbb ki kell engedni abból a furgonból a lovat és meggyőzni Norát, hogy tartsa nálunk. A szavaim hallatán a ló boldogan felnyerített, amit egyértelműen igennek vettem. - Ugyan, semmiség! Sokkalta kényelmesebb lesz neki a szabadban, mint abban a szűk dobozban - szavaimat követően elindultam a szabad karámhoz, hogy kinyissam az ajtaját. Ezzel egyidőben a szőkeség a transzporterhez sétál, hogy lenyitva az ajtaját kiengedje a paripát. Kellemes szellő megfújta a sörényét, mely még aranyosabbá tette a pajkos állatot. - A makacssággal semmi baj sincs, látná az én lovam milyen akararos tud lenni. Mennyire bírja a többiek jelenlétét? - egyből a lényegre térek, hiszen ő itt a lényeg és nem a szőkeség. Miután levette róla a kantárt egyből bezártam mögötte a karám ajtaját, majd egy darabig még néztem, ahogy a patái alig érek a földet, mintha csak repülne. - Rendben, akkor kezdjük kinn azt követően megmutatom az istálló belső terét - látom, hogy próbálkozik mintha csak magamat látnám pár perccel ezelőtt. Miközben magyarázok, elindulok Vinne karáma mellett és hátrafelé veszem az irányt. Először láthatja a sima gyakorlópályát, ami után jön az ügető, ugrató- és díjlovaglópálya. - Milyen részletekre kíváncsi? A havi bérleti díjat Ulrikkal fogja tudni megbeszélni, az összeg tartalmazza az etetési költséget, étrendkiegészítőket és a félévi patkolást. Egyesek engedik, hogy a gyerekeket vagy felnőtteket oktassuk a lovukon, de ezt mindig a tulaj dönti el. Mindenesetre heti kétszer megszoktuk járatni a lovakat egy hosszab edzés keretén belül, amellett napi kisebb mozgások szoktak lenni - megálltam egy pillanatra, hiszen épp egy rövid mozgatást végeztek Arvakon. A lejobb lovasunknak is nehezére esett megtartania magát a heves csődörön, aki egyfolytában hátrafelé rugdosott. Az utolsó körnél előttünk állt meg Ubbe a lóval, aki egyből felém nyomta az orrát egy kis simogatás után áhítozva. Mosolyogva adtam eleget a kérésének, hogy aztán homlokom az övéhez érintsem egyetlen pillanatra, ezzel jelzve felé, hogy viselkedjen, fontos vendégünk van.
Vendég —
Saga of the Sun
A kérdezett, valószínűleg egy lovász valamiért mintha tartott volna tőlem, bár igyekeztem nem túl sokat beleképzelni a dologba. Talán csak félt, nehogy rossz benyomást tegyen a főnöke egyik új kuncsaftjára, vagy kiszökött valamennyi a Havi erejéből született tekintélyemből. Bármelyik is volt, csak hálásan mosolyodtam el és kapkodva megköszöntem, míg a férfi eliszkolt valamerre, valami mást csinálni. A lovaglópályát nem volt nehéz megtalálni, de a tulajdonos végképp megkönnyítette a dolgom, mikor egyenesen elém jött. Valamiért túl sokáig felejtettem rajta a szemem. Nem volt szokásom embereket megbámulni, legyenek bármelyik nemből, de Frida Elden vonásai mögött volt valami elrejtett titok, mint egy válasz egy fel nem tett kérdésre, ami arra ösztönzött, hogy kutakodjak. Hogy apránként nézzem meg az arca minden lágy ívét, a szemében játszó fény minden csillanását. Csak nem evilági lények voltak rám ilyen hatással, de elképzelni sem tudtam, hogy egy Áz úrnő állt előttem, egy földöntúli álf vagy Ímir egyik álarc mögé bújt leszármazottja. Erőt vettem magamon és inkább a mondandójára figyeltem, elfogadva a felém nyújtott kezet. - Üdv, Nora vagyok és igen, én telefonáltam néhány napja. - feleltem, közben halványan viszonozva a mosolyt. Még mindig nem tudtam figyelmen kívül hagyni a természetfeletti kisugárzást, de legalább a vonásaimon tudtam uralkodni. Ezer év tapasztalat csatába lovagló bíraként talán adott ehhez némi előnyt. A nő szavaira Vinne határozottan vidámabb lett, bár a nyelvet nem érthette, a gondolataimon át a jelentést nagyon is. - Azt hiszem Vinne értékelné a lehetőséget, köszönöm. - bólintottam, aztán a transzporter hátuljához sétáltam és kinyitottam az ajtaját. Vinne szinte ugratva szállt ki, jólesően csapkodva a sörényét az enyhén fújdogáló szélben. Régen volt nyírva, a téli szőrzete hullámokat vetett a légörvényektől, de szerintem így csak még szemrevalóbb volt. - Egyébként hét éves kanca, tisztavérű norvég ügető. Nem agresszív, de néha tud makrancos lenni. - magyaráztam, miközben elkaptam a kantárt és a szabad kifutó felé vezettem. Végülis most ő volt a nap sztárja, magamról beszélhettem később is, ha egyáltalán érdekelte a nőt a személyem. Mikor Vinne begaloppozott a kifutó kerítése mögé még levettem a fejéről a kantárt (bár nem könnyítette meg), aztán ledobtam a legközelebbi oszlopra és visszafordultam Frida felé. - Visszatérve igen, egy gyors körútért hálás lennék. - mondtam, igyekezve derűs arcot mutatni, hogy ne érezzen követelőzőnek. Végülis ő tett nekem szívességet, még ha egy bizonyos áron is, nem akartam egy pillanatig sem megsérteni. - Illetve talán megbeszélhetnénk azokat a részleteket, amikre telefonon nem volt mód ha szabad.
A lovarda szépen gyarapodik és napról napra egyre többen lesznek a karámokban, ezt betudhatjuk a nagyszerű marketingnek és annak, hogy ilyen jól felszerelt. Mikor Midgardra érkeztünk egyből tudtuk, hogy mivel akarunk foglalkozni, nem volt kérdés számunkra. Mani biztos volt benne, hogy Arvak és Alsvid sokra vihetik az emberek között. Alsvid hamar a látogatók kedvence lett, sokan azt mondják rá olyan, akár egy terápiás ló a mga végtelenül nyugodt természetével. Ellenben a testvére zabolázatlansága a versenyeken tökéletes motivációnak bizonyult és hamar elnyertünk jó pár díjat ezzel beírva magunkat a köztudatba. A halandók közül senki se hinné, hogy ezek ketten testvérek, de nem is kell tudniuk. Elég, ha szeretik őket, ahogy én teszem. A versenyeken szerzett ismeretség, győztes díjak és pályázatok eredménye ez az egész, amit jelenleg az otthonunknak hívunk. Éppen befejeztem az egyik órámat, amikor figyelmes lettem egy teherautóra, ami a parkoló nagy részét elfoglalja. Egyetlen pillanat alatt világossá vált, hogy a dobozos hátuljában egy ló várja azt, hogy végre friss levegőt szívhasson. Ezt követően egy szőke női hangra leszek figyelmes, amint az egyik lovásszal beszélget. - Igen, ha minden igaz éppen órát tart. Menjen arra a pályák felé - Ivar nagyban mutogat a megfelelő irányba, majd amilyen gyorsan csak tud elszelel, mint aki fél egy fiatal nőtől. Mielőtt rossz irányba indulna a lány fogom magam és elindulok felé, hogy bemutatkozzak. - Úgy hallottam engem keres. Frida vagyok, a lovarda vezetője, Ulrik említette, hogy ma érkeznek - mosollyal az arcomon nyújtok kezet, Mani említette, hogy valamelyik nap jönnek egy új lóval. A lelkemre kötötte, hogy keltsek jó benyomást és fogjam meg ezt a lehetőséget. - Gondolom szeretne körbe nézni nálunk, de azt javaslom előbb engedjük ki szegényt az autóból. Az egyik kifutónk éppen üres - tekintetem az autóra emelem, majd a kifutó felé mutatok. Érzem a nőből áradó energiákat, ahogy azt is milyen kapcsolat fűzi a lovához, erre kizárólag a valkűrök képesek.
Vendég —
Saga of the Sun
A teherautó zörgött alattam, mint már évek óta. Mindegy, hányszor vittem szerelőhöz, hány alkatrészt cseréltek ki, valamiért így is zörgött, mint egy éppen darabokra hulló szekrény. Vinne sem értékelte. Bár ha én lettem volna bezárva a transzporter hátuljába, valószínűleg én is hasonlóan frusztrált lettem volna, mint ő, de minden nyűgje ellenére most nem jöhetett a saját két lábán. Távolabb, a kis vidéki réteken még talán nem gondolt túl sokat senki egy lovas látványába, de Oslo közepén sokkal több figyelmet gyűjtött volna magának. Nyilván ő is tudta, de ha ezt nem is, azt legalább érezte, hogy csak mások elől akartam elrejteni, így olyan türelmesen viselte az utat, amennyire lehetett. Még három forgalmi lámpa és meg is érkeztünk, még egy utolsó zörgéssel begurulva a Grünerlokka lovarda udvarára. - Jól van, lássuk mit tudnak ajánlani. - mondtam még a kormány mögött. Vinne ezt egy nyomatékos prüszköléssel vette tudomásul, amire nem tudtam nem elmosolyodni. - Ne aggódj, ha nem elégíti ki az elvárásaidat, keresünk jobbat. Kiszálltam az autóból és kissé kinyújtóztattam a tagjaimat. Már megejtettem egy telefont, mielőtt ide jöttem, ahol azt mondták egy Frida Eldent kell megkeresnem az elhelyezéssel kapcsolatban, de fogalmam sem volt hogy nézett ki, vagy hol találhattam meg. Minden esetre ők tudták, hogy jövök, szóval reméltem, hogy valaki majd útba igazít. A lovarda olyan volt, mint bármelyik másik ebben a korban, bár elsőre barátságosnak tűnt. Nem voltak szűk karámok, ahol szerencsétlen lovak mozdulni sem tudtak, viszont sok volt a fa és jól szellőzött. Bárki is vezette a helyet, láthatóan értett a lovakhoz és fontosak is voltak neki. Talán ezzel még Vinne is elégedett lehetett. Jobb ötlet híján odaléptem az első elsiető emberhez, akit megláttam. - Jó napot! Nora Lorentzen vagyok, két napja telefonáltam. Frida Eldent keresem, tudja esetleg hol van?
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.