what if we could risk everything we have and just let our walls cave in
Sokáig tartottam magam. Nagyon sokáig. Szerettem volna büszkének lenni magamra emiatt, de nem tudtam igazán átélni az érzést, mert én magam is tudtam, hogy csak elnyomom magamban a valódi gondolataimat; azt, amit ténylegesen szerettem volna tenni. Mindig is gyenge voltam, ha róla volt szó, ez már többször is bizonyítást nyert, amióta csak ismertem, de én tényleg azt hittem, hogy sikerült... megerősödnöm. Túltennem magam rajta. Elfelejtenem. Kizárni a fejemből, miután úgy döntött, végérvényesen magamra hagy. Aztán elég volt az az egyetlen pillanat, az a bizonyos este, hogy tudjam: olcsó hazugságba ringattam magam mindvégig. Nem kellett volna segítenem neki, hiszen ha el is ütötte volna az az autó sem esett volna semmi baja, legfeljebb az embereknek kellett volna magyarázkodnia emiatt, amikor kórházba vitetik. Nem szabadott volna segítenem neki, hiszen évtizedekkel korábban eldöntöttem, hogy örökre kizárom az életemből. Mégis ösztönösen cselekedtem, és amikor a tekintetünk egy másodpercre összekapcsolódott, tudtam, hogy felismert. Hosszú ideig kerültem kínosan még az ominózus kereszteződés környékét is. Nem volt erre semmilyen épkézláb indokom, hiszen naponta ezer és ezer ember fordult meg ott, nem diktálta azt a logika, hogy ő is többször fordulna meg ott, vagy hogy a múltkorihoz hasonlóan egymásba botolnánk, én viszont nem akartam kockáztatni. Képtelen lettem volna újra elsétálni és nem voltam biztos abban, hogy kibírnám, ha ő sétálna el. Újra. Szükségem volt néhány napra, hogy meggyőzzem magam: nevetséges, amit csinálok. Nem választhattam állandóan a menekülést, nem bujkálhattam folyamatosan az irodámban, a lakásomban, vagy éppen az autó sötétített ablaka mögött. Furcsa érzés költözött a gyomromba az elhatározás okán, aznap késő délután mégis visszamondtam a sofőrt, és dolgom végeztével összepakoltam a táskámat, hogy gyalog induljak útnak. Ugyanazon az útvonalon, mint akkor este. A cipőm sarka pont olyan határozottan kopogott a járda kövein, mint amilyen határozottságot én hitettem el magamról bárkivel, aki csak rám nézett; sok időm volt ezt gyakorolni, gyerekjáték volt a többi embert meggyőzése. Nem sokan léteztek, akik átláttak volna ezen az álcán, látták volna a tekintetemben a valóságot. Freyja előtt sosem titkoltam semmit, Einar halott volt... ő pedig rég egyértelművé tette, hogy nem kíváncsi rám. Talán ezért is döbbentem meg annyira, ahogy az egyik forgalmas kávézó közelébe értem. Nem tudtam volna megmondani, pontosan mi állított meg, egy furcsa ösztön, egy suttogás az elmém mélyén, vagy egy fájóan ismerős érzés, az, amikor az ő tekintete figyelt engem égetőn. Lépteim akaratlanul is megtorpantak, pedig sietve kellett volna távozóra fognom. Nem néztem oda azonnal, a levegő felém sodorta az ismerős illatot, körbetáncolta őt, finoman belesimított a hajába. Nyeltem egy nagyot, tekintetem csak lassan fordult a megfelelő irányba, hogy aztán találkozzon az ő pillantásával. A teraszon ült, nem messze tőlem, mintha várt volna valakire, és valószínűleg így is volt, nekem viszont meg sem fordult a fejemben, hogy én lehetnék az a valaki. Ahogy sejtettem, a lábaim ezúttal képtelenek voltak megmozdulni, mintha gyökeret vertek volna a járdán, most nem tudtam ösztönből, hirtelen elmenekülni, mint aznap este, még csak a tekintetemet sem voltam képes levenni róla. Évtizedek óta nem láttam, ha nem számítjuk azt a néhány pillanatot, és ezt pontosan éreztem elnehezülő mellkasomon is. Miért vagy itt, Gäbriel?
A jelenet szinte kísértett álmaimban, ahogy újra és újra végigpörgettem az idő kerekét. Ráfoghattam volna arra is, hogy képzelődöm, mert néha előfordul a legjobbakkal is, de ennyire élethűen még az én memóriám sem tudta volna csak úgy leutánozni őt. Több évtizede nem találkoztam vele, szinte már én magam is elhittem, hogy ezt érdemlem, szándékosan kerül - bár annak az okát nem tudtam volna megnevezni -, vagy csak nemes egyszerűséggel gyűlöl azért, mert nem maradtam mellette. De nem tudtam más magyarázatot arra, ami pár napja történt. És amúgy is mi más magyarázat létezne arra, hogy egyik pillanatban még az érkező kocsi lámpái előtt állok, aztán már a járdán fekszem? Ezerszer láttam előtte Jessa-t, ahogyan éppen hasonló trükköket tökéletesített, csak akkor nem embereket reptetett, hanem tárgyakat. Úgy bánt a levegővel, mintha a vérében lett volna. De miket is beszéltem, hisz pont ez az: a vérében van. Ezért is nem szorult túl sokáig a segítségemre. Nem mintha ez az egész nem egy átkozott és közhelyes alibi lett volna, csak hogy a közelemben tudjam. Ennek már több évtizede. De miért most, és miért itt? Vagy egész idő alatt itt élt volna Norvégiában? Sokat utaztam üzleti ügyben, de soha nem jutott eszembe, hogy egyszer majd így találom meg. Igaz, az is hazugság lenne, ha azt állítanám, hogy nem próbáltam meg többször is a nyomát lelni. Talán rájött, mert egy idő után minden nyomot tökéletesen tudott eltüntetni maga után. De miért? Tényleg el akart tűnni, vagy azt hitte, hogy valaki más van a nyomában? Annyi kérdésem van hozzád, Jessa. Éppen ezért töltöttem a napjaim nagy részét a baleset helyszínén. A közeli kávézó teraszán forró csokit kortyolgatva, bár nem ártott volna ügyelni az alakomra. Volt egy olyan gyanúm, hogy ha aznap este tényleg itt volt, valahol a közelben járt. Vagy itt lakott, vagy ide járt dolgozni, mindenesetre én ráértem felderíteni ezt a még melegnek tűnő nyomot. Az első két nap után viszont már inkább hidegnek tűnt, semmint melegnek. Nem utalt arra semmi, hogy bármi is erre a környékre kötötte volna, és én ahelyett, hogy segítséget kértem volna az istenektől, inkább pazaroltam az időmet egy kudarcra ítélt nyomozással. Nem tűnt olyan könnyűnek, mint gondoltam, így annyira nem is bánom, hogy nem lettem Sherlock Holmes. Kinek lenne kedve egész nap kinn szobrozni és megfigyelgetni? A gyomrom jelzésének azonban el kellett volna árulnia, hogy a mai nap más lesz.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 129 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 129 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.