There's a touch that can heal, but in those same hands, is there the power to kill
Felettébb hálás voltam azért, amiért Gullveig nem volt kutakodó, és mindent, amit mondtam, ellenvetés nélkül elfogadott. Persze ez nem feltétlen a személyiségéből fakadó tulajdonság volt, inkább tartottam valószínűnek, hogy annyira kétségbeesetten vágyott valami megoldásra az Átok ellen, hogy nem akarta túlfeszíteni a húrt. Azt pedig nagyon is jól sejtette, hogy egyetlen másodperc gondolkodás nélkül elutasítottam volna az üzletet, ha túl sokat kért volna, ha túl követelőző lett volna. Tagadhatatlan ugyanis, hogy az istenek mindig ilyenek voltak. A törpékhez mentek, ha szükségük volt valamire, és általában rögtön kellett ez nekik. Nem foglalkoztak azzal, hogy kinek milyen elfoglaltsága vagy fontos dolga volt; amit ők mondtak, az szentírás volt, és ha jöttek, mindenkinek vigyázban kellett állnia és várni az óhajaikra. Én mindig elutasítottam azt, hogy ennyire lealacsonyítsam magamat előttük, mert tisztában voltam azzal, ha nem húzok meg egy bizonyos határvonalat, azt fogják hinni, hogy parancsolhatnak nekem. Pedig ez épp fordítva volt igaz: nekik volt szükségük az én segítségemre és az általam elkészített tárgyakra, miért kellett volna hát meghunyászkodnom bárki előtt is? Figyelmemet az sem kerülte el, ahogy mondandóm egy-egy részénél Gullveig szemeiben kíváncsiság csillant, én pedig már vártam is, mikor fogja feltenni a kérdéseit, mikor fog elkezdeni ő is kutakodni – ez a pillanat azonban nem jött el, bármennyire is szuggeráltam őt kihívóan. Csalódottan kellett hát elismernem, hogy nem volt semmi kifogásom arra, hogy elutasítsam őt és a vele való üzletelést. Mikor az Átok istenekre gyakorolt hatásáról beszéltem, feltűnt, hogy az istennő nagyon hallgatott. Ugyan egy apró bólintással kifejezte egyetértését, tudtam, hogy szándékosan nem fűzött hozzá mást – se ellenvetést, se korrekciót, se semmilyen kommentárt. Egyértelmű volt, hogy nem bízott bennem, s így információt sem akart erről a témáról kiadni nekem. Igaz volt, hogy ezt olyan szándékkal jegyeztem meg, hogy valamilyen újdonságot ki tudjak csalni Gullveigből, de nem bántam a hallgatását sem. Sokszor ez is épp elég infót tudott adni egy remek megfigyelő részére, és ez velem sem volt másképp. Tudott valamit, vagy legalábbis sejtett, és azt nem akarta az orrom alá dörgölni. Ez viszont felkeltette az érdeklődésemet, és elhatároztam, hogy kerül, amibe kerül, de meg fogom szerezni az összes istenek birtokában levő tudást az Átokról. Amikor a fizetség kérdésére terelődött a téma, szándékosan hívtam fel Gullveig figyelmét arra, hogy a törpékkel való tárgyalás során vigyáznia kell arra, mit hogyan fogalmaz meg. Ugyan nem hazudtam neki semmiben, ám oka volt annak, hogy figyelmeztettem őt. Egyrészt el akartam altatni a legapróbb gyanút is, amit táplálhatott irányomban; másrészt bele akartam manipulálni abba az elképzelésbe, hogy én bármit is fogok kérni tőle, az mindenképpen egyenértékű lesz az ő kérésével. A törpéken kívül valószínűleg senki más nem tudta volna teljesen reálisan felmérni ezt, ezért volt szükség arra, hogy a másik fél elhiggye, én nem kizsákmányolni kívánom őt. Nevezhetjük ezt egyfajta üzleti bizalomnak is. Ezt követően röviden a tudomására hoztam, hogy mit akarok tőle cserébe. Láttam a kíváncsiságot ismét felvillanni tekintetében, ám az előzőekhez hasonlóan, most sem tett semmilyen megjegyzést. Reakcióját látva egy pillanatra elgondolkodtam azon, nem kellene-e mégis valamit mondanom neki. Az egész beszélgetés alatt gondosan ügyeltem arra, hogy minden gyanút elaltassak benne, és hogy azt a képet mutassam, hogy nem voltam több egy átlagos törpénél. Nem akartam, hogy akár csak a feltételezés is megfoganjon elméjében, hogy talán közöm lehet az Átokhoz – ami, hozzá kell tegyem, jogos feltételezés lett volna, annak tudatában, hogy milyen volt a kapcsolatom az istenekkel, avagy egyetlen kifejezett istennel. - Úgy gondolom, hogy mindenki életében vannak olyan pillanatok, amelyeket nem szívesen osztana meg másokkal – szólaltam meg, szándékosan nem használva a „titok” szót. – Nem számít, hogy emberről, törpéről vagy istenről van szó. De, ha érdekel, szívesen elmondom, hogy mi ez az én esetemben – tettem még hozzá készségesen. Nem akartam, hogy úgy tűnjön, nagyon titkolózok előtte, az általam is használt stratégia pedig mindig a legjobban választás volt azokban a helyezetekben, amikor valójában el akartad kerülni a válaszadást. Ezáltal kinyilvánítottam ugyanis jószándékomat, de egyidőben bűntudatot is keltettem a beszélgető partnerben, amiért mások magánéleti ügyeiben akart áskálódni. Végül Gullveig kezébe vette az általam elővett nyakláncot, és szemügyre véve azt elkezdte ecsetelni, hogy habár soha nem csinált még ilyet, egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlen feltételezésnek, hogy létre lehet hozni valami ilyesmit. A logika, amit használt, helyes volt, mert pontosan az általa kért tárgy működéséhez hasonlított az, ahogyan én is elképzeltem a fizetség tárgyában szereplő eszközt. Ehhez nem is fűztem hozzá semmit, csak egy apró bólintással jeleztem a részére, hogy én is ilyesmire gondoltam, majd megvártam, hadd fontolja meg a kérésemet, habár tudtam, hogy nem fog elutasítani. Túl sok forgott kockán ahhoz, hogy a legjobbat visszautasítsa egy ilyen akár jelentéktelennek is tűnhető kérés végett. Az pedig tagadhatatlan volt, hogy nem volt még egy olyan törpe, aki időt szánt volna rá – nem véletlen voltam én az, akit elsőként is felkeresett. - Ezt örömmel hallom – feleltem, amikor Gullveig elfogadta az ajánlatomat. Ekkor ismét az asztalra könyököltem, és összefűzött ujjakkal pillantottam a nő arcára. – Szükségem lesz majd akkor kétszer is a mágiád esszenciájára, remélem, hogy ezt majd a legközelebbi találkozás alkalmával el tudod hozni nekem – tettem még hozzá, finoman fogalmazva, hogy ne érezze úgy, követelőzők vele szemben. Tisztában voltam azzal is, hogy ez még csak az egyik kérésének az árát fedezte, és hogy tartozott ő még egy másikkal is. Az óvatosan megfogalmazott kérdését hallva egy halk sóhajt hallattam, azt a benyomást keltve, hogy bajban voltam. Kíváncsi voltam arra, hogy az istennő mit lett volna hajlandó felajánlani önként. – Nos… első ránézésre nem tudom megmondani, hogy mennyi erőfeszítésbe fog kerülni kitalálni az ékkő képességét, ezért egyenértékű árat sem tudok megfogalmazni. Így az lenne inkább a kérdésem, hogy te mit ajánlanál fel cserébe érte? – kérdeztem felvont szemöldökkel, miközben ismét ráfüggesztettem intenzív pillantásomat.
everything has a price; it's just what you are willing to pay for it
Alvis magyarázatát követően mélyen a gondolataimba merültem, és ebből még az sem tudott kizökkenteni, hogy éreztem magamon a figyelő tekintetét. Még mindig szinte zavarbaejtő volt az az intenzitás, amivel nézett, nem a szó intim jellegéből fakadóan, hanem mert ritkán volt alkalmam megtapasztalni azt a tipikus mintha a vesémbe látnának érzést. Sőt, eddig talán Tyr volt az egyetlen olyan személy az életemben, aki esetében ennyire zsigerből éreztem azt, hogy nyitott könyv vagyok előtte. Mégsem tudott ezzel kibillenteni az egyensúlyomból, lehet, hogy éppen azért, mert edzésben voltam ebben a tekintetben, de az is lehet, hogy csak az elhatározásomból fakadóan. Végül az Astriddal megbeszéltem miatt egyetlen kérdést tettem fel, erre pedig érzéseim szerint korrekt választ is kaptam. Nem törte le a határozottságomat, nekem első nekifutásra ez is éppen elég volt, hiszen még azt sem tudtuk biztosan, hogy működni fog-e a dolog; felesleges lett volna rögtön azért bánkódni, mert nem tudom az összes létező istenre kivetíteni ezt a képességet. – Rendben – bólintottam értőn, szemeim is azt üzenték, hogy megértettem, amit mondott, és nem fogok alkudozásba kezdeni arról, hogy hátha mégis sikerülhet. A gyűrű meglévő képességének ténye meglepett, de amikor felmerült a lehetőség, hogy ki tudja deríteni ennek mibenlétét, nem teketóriáztam a válasszal. Köszönetét fejezte ki, bár az arca és a hangja ugyanolyan szenvtelen maradt, mint addig; tulajdonképpen már kezdtem hozzászokni ehhez. A szemeiben azt láttam, hogy a válaszommal valamilyen szinten elégedett, bár fogalmam sem volt, emögött mi rejtőzhetett pontosan, és azt gyanítottam, hogy ha megkérdezném, nem kapnék rá választ. Egyetértését fejezte ki azzal a sejtésemmel kapcsolatban is, hogy a gyűrű alighanem mindennél erősebben hordozza magában Tyr mágiáját. Nem bocsátkoztam részletekbe az átok hatásait illetően, bár nem is kérdezett rá nyíltan, csak értőn bólintottam, megengedve egy hosszabb pillantást a sötét szemekbe. Még mi magunk sem voltunk tisztában a dolog lefolyásával. Tyr hatalma még mindig felfoghatatlan volt, de hiába, ha egyre kevesebbre emlékezett abból, aki ő maga; amikor viszont ezt a gyűrűt nekem adta - amikor elkészíttette -, a nagy háborúk után, akkor volt igazán ereje teljében. Ez cseppet sem tűnt elhanyagolható ténynek. Az sem kerülte el a figyelmemet, hogy amikor, ha nem is mondtam ki szavakkal, de nyilvánvalóvá tettem, milyen fontos számomra ez a gyűrű, nem tett erre megjegyzést, nem is kérdőjelezte meg a dolgot. Az arca és a szemei ugyanazt a hűvös nyugalmat viselték magukon, ettől mégis úgy éreztem, mintha értené, ezt a gondolatot pedig kétségkívül érdekesnek találtam, de az előzőhöz hasonlóan nem próbáltam meg rákérdezni. Erre talán még kisebb eséllyel kaptam volna választ. A felvetett ajánlatomba, miszerint bontsuk két részre a dolgokat, könnyedén beleegyezett. Láttam rajta ugyanazt a kutató pillantást, mintha csak próbálta volna megfejteni, hogy miért nem kérek gondolkodási időt, miért egyezem bele ilyen gyorsan, azonnal, de nem éreztem zavarban magam ettől. Világossá tettem, mennyire fontos nekem ez az ügy, és ez nem változott meg a beszélgetésünk alatt. Ez vezérelt akkor is, amikor visszatereltem a szót a fizetségre, és bár én magam is tudtam, hogy kockázatot vállalok a lapjaim kiterítésével, arra nem számítottam, hogy ezzel végül - a beszélgetésünk alatt először - valódi reakciót is előcsalok majd belőle. Ugyan nem volt ez több annál, mint hogy felvonta a szemöldökét, de már ezzel is lényegesen túlmutatott az eddigi érzelemmentes maszkon; hogy aztán a szavaival ő lepjen meg engem. Nem volt ez több némi hűvös figyelmeztetésnél, én mégis nagyra értékeltem a gesztust, és nem csak azért, mert belefűzte, hogy ő nem az egyenlőtlen üzletek híve. Az én szememben ezt már azzal is kifejezte, hogy egyáltalán kimondta ezeket a szavakat ahelyett, hogy egyszerűen csak lecsapott volna a kínálkozó alkalomra. – Úgy lesz – mosolyodtam el finoman, és az én hangomban valóban tükröződött a hála. – Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem – fűztem még hozzá. Ezután viszont én magam is érzékeltem, hogy rá fog térni a konkrétumokra. Az, ahogyan a szemembe nézett, nagyon is árulkodó volt, de én továbbra is rezzenéstelenül álltam a tekintetét, a nyugalmam nem változott meg, még ha nem is viseltem azt a pókerarcot, amit ő. Amikor viszont megnevezte a fizetséget, egyelőre csak azt, hogy ő is egy eszközt kérne cserébe, félig meglepetten, félig kíváncsian vontam fel a szemöldököm. Nem kérdeztem vissza, meg akartam várni, hogy ő fejtse ki, miért is volna erre a szükség, de szemeim érdeklődve figyelték. Amikor a keze megmozdult, csak egy pillanatra néztem oda, aztán vissza rá, így inkább csak hallottam, hogy kihúzta az egyik fiókot. Egy nyaklánc került elő onnan, bár ahhoz hasonlóan, ahogy ő nem nyúlt rögtön a gyűrűért az előbb, én is rá figyeltem, továbbra is, mert tudtam, hogy meg fogja nevezni a valódi árat. Az az ár pedig meglepőbb volt, mint gondoltam. Nem igazán tudtam elképzelni, mit kérhetne majd cserébe, de az biztos, hogy ez meg sem fordult a fejemben, és nem azért, mert annyira elképzelhetetlennek tartottam volna. A gondolataimba persze azonnal beleköltözött a kíváncsiság, egyértelműen adta magát egyetlen kérdés: miért? Tudtam, hogy ha megkérdezném, nem adna nekem egyértelmű választ, de talán még kitérőt sem, pedig tényleg, komolyan érdekelt volna, hiszen ez azt sugallta, hogy valószínűleg rejtegetnivalója van. Ennek a gondolatnak a hatására visszaköltözhetett volna belém a gyanakvás, mégsem így történt, meglátásom szerint ugyanis az eddigiek nem azt bizonyították, hogy ártani akart volna nekem, nekünk, vagy az ügyünknek. Akaratlanul eszembe jutott az is, hogy a látomásaim nem adtak iránymutatást ezzel a látogatással kapcsolatban, és eltűnődtem azon, a kettőnek köze lehet-e egymáshoz - ez vajon azt jelentené, hogy ez a helyes út? Vagy csak azt, hogy bármi történjék is, mindenképp el fogom fogadni ezt az árat? Paradoxonnak tűnt, hogy valami, ami még meg sem történt, előre blokkolta a látomásaimat, de az én képességeim mindig is nehezen kibogozhatóak voltak. Pedig az ár, mint olyan, nem is tűnt olyan magasnak, mint ő gondolhatta. A legtöbben azt hitték, hogy a birtokomban lévő képesség hatalom, pedig sokkal inkább volt ez is egyfajta átok. Különös volt a gondolat, hogy épp azzal fizessek valami fontosért, amitől néha magam is szívesen megszabadultam volna. – Nincsenek tapasztalataim ezen a téren – kezdtem bele a válaszomba lassan, ugyanis a tekintetéből nem csak azt éreztem, hogy egy beleegyezést vagy elutasítást vár, hanem azt is, hogy a megvalósíthatóság is kérdéses lehet. Kissé előredőltem ültömben, és csak ekkor nyúltam a nyakláncért, kezembe véve az egyszerű, de szép ékszert, aminek egyelőre semmi jelentősége nem volt, de még lehetett. – A múlt az egyetlen, amit irányítani tudok, de kizárólag olyan helyekre tudok visszamenni, ahol én magam is jelen voltam, vagy azok, akikre majd ki tudjuk terjeszteni ezt a képességet, így ettől nem kellene tartanod. – Ugyan nem mondta, hogy bármitől is tartana, úgy véltem, egyikünknek sem kellene azzal áltatnia magát, hogy ne lenne valami jó oka arra, hogy éppen ezt az árat nevezte meg. – A jövőre és a jelenre látomásaimat nem én irányítom, sem térben, sem időben... de úgy gondolom, nem lehetetlen blokkolni. Azok alapján, amit elmondtál ezeknek a tárgyaknak a működéséről, ugyanúgy, ahogyan a képességeimet ki tudod terjeszteni a két érintettre, saját magaddal szemben megállítani is képes lehetsz mindent, amit egyébként láthatnék. – Átfuttattam az ujjaim között a lánc finom szemeit, de csak néhány pillanatig adóztam figyelmemmel a nyakláncnak. Nem volt nehéz meghoznom a döntést. Szükségem volt Alvis segítségére, és bár nem tudtam, mit akar rejtegetni, talán nem is volt különösebb jelentősége. Talán igen. Arra sem volt semmi garancia, hogy valaha megtudnám, vagy látnék valamit, amit nem kellene. Egyedül azt tudtam biztosan, hogy ha nemet mondok, elszalasztok egy nagyon is jónak tűnő esélyt arra, hogy segítsek. – Rendben – emeltem hát a pillantásom ismét az állhatatosan figyelő sötét szempárra. – Elfogadom az árat. – Határozott voltam és nyugodt, tekintetem néhány pillanatig mégis érdeklődve fürkészte az arcát. Egyetlen fizetséget nevezett be, pedig két feladattal bíztam meg, és nem tudtam, hogy ez véletlen lehet-e vagy nagyon is szándékos. Az imént figyelmeztetett, hogy nem ártana vigyáznom a fajtájával, de én ebben inkább egy olyan kiskaput láttam, aminek éppen a nyitva hagyása jelenthetett nagyobb veszélyt, ezért nem a hallgatást választottam. – Ez minden? – billentettem kissé oldalra a fejem, figyelmesen nézve Alvist. Nem kérdeztem rá konkrétan, hogy na és a másik feladat?, mert tudtam, hogy enélkül is pontosan érteni fogja.
There's a touch that can heal, but in those same hands, is there the power to kill
Némi elégedettséget okozott az a tény, hogy az istennő elsőre is felfogta magyarázatomat, és nem kellett ennél több időt szánnom a tárgy működésének ismertetésére. Persze, feltehetően ez nem annyira az én képességeimet dicsérte, inkább azt mutatta, hogy Gullveig intelligens és okos volt – ez az apró részlet mindenesetre nem törte meg önhittségemet. Tisztában voltam azzal, hogy az istennőnek jól meg kellett fontolnia a következő lépését, épp ezért nem is siettettem a döntéshozatalban, csak kényelmesen hátra dőltem a székemben, és ujjaimat összekulcsolva pihentettem kezem az asztalon. Tekintetem közben végig Gullveig vonásait figyelte – hol az íriszét, hol a szája körüli izmok rándulását, hol pedig a homlokán megjelenő ráncokat, mintha ezeken keresztül egyszeriben a nő fejébe is beleláthattam volna. A valóság pedig nem állt ettől messze – megfigyelő képességeimet olyan mesteri fokra fejlesztettem, hogy elég volt az istennő kék szemeibe néznem ahhoz, hogy tudjam, mikor hozta meg a végső döntést. A többit pedig ki tudtam következtetni az eddig róla gyűjtött információk alapján is. - Elméletileg kettő még beleférhet, igen, ennél több eszenciát azonban nem bírna el egyik ékkő sem – biccentettem egy aprót. Nem azért, mert annyira le akartam volna törni lelkesedését, hanem mert azt akartam, hogy tudja, a végtelenségig nem játszhattuk ezt a játékot. Egyébiránt sem szándékoztam valójában segíteni az isteneken. Egyáltalán nem volt semmi garancia arra, hogy a Gullveig által elképzelt ékszer ténylegesen enyhíteni fog az átok hatásán, ami mindenképp egy pozitívumnak számított. Továbbá, igencsak kecsegtető volt az a gondolat, hogy kaphatok az istennőtől valamit, amivel viszont én képes leszek saját magamat bevédeni az általa fenyegetett veszélytől. Ezért amíg csak arról volt szó, hogy egy-két istenen akar kísérletezgetni, hajlandó voltam üzletelni, ám ha már ennél többről lett volna szó, nem tudott volna semmi olyan fizetséget adni, ami értékben felért volna az általuk elszenvedett sérelmeimhez. - Köszönöm – feleltem (habár hangom mellőzte a hála legapróbb csíráját is), amikor Gullveig elárulta, hány éve kapta a gyűrűt a Háború istenétől. Szerencsére csak hatvan évről volt szó, nem pedig egy ennél sokkalta nagyobb időintervallumról – így volt még ugyanis esélyem arra, hogy megtaláljam azt a törpét, aki a gyűrűt készítette. Ha sokkal régebbről származott volna az ékszer, sokkal alacsonyabb lett volna az esélye annak, hogy sikerül kitalálnom, mire képes az ékkő. Lett volna ugyan egy-két ötletem rá, de egyik sem volt olyan biztonságos, mintha magát a készítőt kérdeztem volna meg róla. Természetesen, az már más kérdés volt, hogy ezen tudást mennyire szívesen adta ki a kezéből a törpe – könnyen lehetett, hogy a hallgatása is az alku tárgyát képezte, engem ez azonban nem ejtett kétségbe. Megvoltak a magam módszerei arra, hogy megszerezzem azt, amit akarok. - Ebben egyetértek. Nem vagyok tisztában ugyan azzal, hogy az Átok milyen formában vagy mennyire befolyásolhatja egy isten képességeit, de ez az esszencia, amit jelenleg az ékkő tartalmaz, bizonyosan erős, ennél fogva pedig az általad kért eszköznek a hatása is kétséget kizáróan célba fog érni – jegyeztem meg. Látszott Gullveig arcán, hogy mennyire vonakodott megválni ettől a gyűrűtől, pontosan amiatt, amit képviselhetett a számára. Ezt a fajta szentimentalizmust pedig jómagam is meg tudtam érteni, még ha nem is tűnt úgy sokaknak, hogy képes vagyok ilyesmire. Ez persze azért volt, mert senkinek nem beszéltem arról az esetről. Amikor Hildr segítségét kértem a kard visszaszerzéséhez, még neki sem árultam el részleteket – nem mintha a norna kíváncsi lett volna nyomorú életem kínokkal teli perceire -; azok az események és azok az emlékek is a sírba szálltak Gunnhilddel. Egyedül az a kard maradt hátra, amit az ő kérésére készítettem. Egyszer megpróbáltam megszabadulni tőle, továbbadni valakinek, ám annak katasztrofális következményei lettek, s végül visszakerült hozzám. Én pedig azóta is gondosan őriztem, elzárva ugyan, de a hálószobám egyik vitrinjében helyeztem el, hogy minden este, amikor lefeküdtem aludni, és minden reggel, amikor felkeltem, ez legyen az első, amit megpillantok. Hogy soha ne kövessem el még egyszer ugyanazt a hibát, mint akkor. - Rendben, legyen így – egyeztem bele Gullveig ajánlatába. Számomra nem volt sietős az, hogy elkészítsem számára a tárgyat, és ha ő még várni akart vele addig, amíg teljesen bizonyossá nem vált abban, hogy mit hogyan akart kivitelezni, nekem nem állt szándékomban az útjába állni. Az csak az én előnyömre is szolgált, ha minél tovább lehetett húzni ezt a kis üzletet. A biztonság esetére felajánlottam azért az istennőnek a gondolkodási időt, hogy tényleg jól végig gondolhassa a ma elhangzottakat és a következő lépéseit, ő azonban élből elutasította ezt. Lenyűgözőnek kellett volna talán tartanom magabiztosságát és elszántságát, bennem azonban inkább az a kérdés merült fel, hogy nem kétségbeesés volt-e valójában szó. Azért akarta ennyire ezt a gyűrűt, mert nem volt más ötlete arra, hogy hogyan segíthessen a Háború istenén, az időből pedig bizonyosan kezdett kifutni. Minden betegségnél az volt a gond, hogy ha túl soká nyúlt az, ha túl sok idő telt el, akkor eljött az a pont, amelytől már visszafordíthatatlanná vált az egész. Az átok esetében ugyan nem tudtam, ez hogyan volt, de az istenek sem – a szorult helyzet pedig kétségbeesett döntésekhez vezetett minden esetben. Nem az én reszortom volt azonban, hogy ez ellen bármit is tegyek, sőt, igencsak jól szórakoztam magamban azt látva, mennyire kitárulkozott előttem az istennő; hogy annyira akarta a segítségemet, hogy bármit megadott volna érte. Intettem hát kezemmel, hogy folytassa, amikor közölte, mindkét ügyet rám akarja bízni. Amikor pedig kiejtette ajkain azt a szót, hogy „magas ár”, egy pillanatra szemöldököm a homlokomra szaladt, és ha nem kaptam volna időben észhez, még egy sunyi vigyor is megjelent volna ajkaimon. - Jobban tennéd azért, ha vigyáznál, legközelebb hogyan fogalmazol. Én nem szeretek ugyan egyenlőtlen üzleteket kötni, de a törpék közül vannak sokan, akiknek kapzsisága nem ismer határokat, és kapva kapnának az alkalmon, hogy minél több fizetséget kérjenek – jegyeztem meg. Rosszallás ugyan nem volt a hangomban, csak rideg stílusomban közöltem vele a tényeket, egyúttal azt is a tudtára adva, ha akarna se tudna lefizetni semmivel. - Visszatérve a fizetség kérdéséhez – kezdtem el ismét beszélni, miközben mélyen az istennő szemeibe néztem, hogy mondandóm közben jól megfigyelhessem a rajta átfutó érzelmeknek és gondolatoknak a kivetülését –, az általad kért varázseszközért cserébe én is egy tárgyat szeretnék kérni tőled. – Ekkor egy pillanatra megálltam, és anélkül, hogy oldalra néztem volna, kihúztam az asztalom egyik fiókját, és elővettem belőle egy jelentéktelennek tűnő, átlagos nyakláncot, amit aztán az asztalra helyeztem, és Gullveig felé toltam. – Immunitást akarok a képességed alól – jelentettem ki végül kertelés nélkül. Nem voltam biztos abban, hogy egyáltalán lehetséges volt-e a kérésem, éppen ezért ennél a pontnál el is hallgattam, és türelmesen vártam az istennő reakciójára.
Hálás voltam azért, hogy Alvis végül nem tett fel további kérdéseket azzal kapcsolatban, kitől - vagy éppen miért - kaptam a gyűrűt. Egyszerűen csak elfogadta a válaszomat, tudomásul vette, arcán ott maradt ugyanaz a kifejezéstelen maszk, szemeibe az egyedüli csillogást az költöztette, hogy egy kicsit még mindig úgy éreztem, megfigyel engem. Ez viszont továbbra sem ejtett kétségbe, amíg úgy éreztem, hogy ennek ellenére egyenes velem, akárcsak én vele. A következő kérdését is megválaszoltam, és közben azt is beismertem, hogy nem voltam kifejezetten otthon az ilyen tárgyak működésében. Ennek hallatán nem láttam a szemeiben lenézést, inkább egy olyan pozíciót vett fel, ami azt sugallta, hogy most majd jobban megismerem, és ezt a sejtésemet első hozzám intézett szavaival is igazolta. – Köszönöm – biccentettem egy apró mosollyal, amely valóban hálát hordozott magában. Figyelmesen hallgattam, amit mondott, és a fejemben is sokkal tisztábban kezdett kirajzolódni az egész, egy ilyen tárgy működésének az alapja. Hálás voltam, amiért ilyen türelmesen elmagyaráz nekem mindent, és ezzel egyben, azt hiszem, a gyanakvásom utolsó lángjait is eloltotta, még akkor is, ha a tárgyalásnak igazából még nagyon az elején jártunk. Még nem ígért vagy kért cserébe semmit, de nem feltételeztem a szavai mögött hátsó szándékot. – Értem – bólogattam figyelmesen a szemeibe nézve, amikor először szünetet tartott, hogy jelezzem: nyugodtan folytathatja. Belefogott egy sokkal részletesebb, de egyben példákkal alátámasztott magyarázatba, én pedig ugyanolyan figyelemmel hallgattam és értelmeztem a szavait. Úgy tűnt, hogy jó sejtéseket alapult, amikor én is a gyűrűre gondoltam, mint afféle kulcsra ehhez az egészhez. A homlokom finom ráncba szaladt, de nem azért, mert nem értettem, amit mondott, hanem mert közben már tovább futtattam a fejemben a gondolatokat, a lehetőségeket latolgatva. Újabb bólintással adtam a tudtára, hogy értem, amit mondott, és miután ő is türelmesen figyelt, nem éreztem magam siettetve, hagytam, hogy a gondolataim a végükre járjanak. Persze, az túlságosan álomszerű lett volna, hogy lényegében csettintésre mindenkire ki tudjam terjeszteni a képességemet, de amit elmondott, az is olyasmi volt, amiből lehetett dolgozni. Egyelőre, legalábbis, és ha működött, később és ráérhettünk faragni és tökéletesíteni rajta. – Ha egy másik istentől is tudok szerezni efféle esszenciát, akkor rajta is garantáltan működne a tárgy ereje? – kérdeztem végül hosszabb tűnődő hallgatás után. Eszembe jutott, hogy Astrid önként ajánlkozott afféle teszt-alanynak, ő biztosan rendelkezésünkre bocsátana valamit, hogy ki tudjuk ezt próbálni. Amikor a gyűrű kapcsán elárulta, hogy az ékszer valójában már rendelkezik egyfajta képességgel, azt hiszem, ha akartam volna sem lettem volna képes elrejteni a meglepetésemet. Persze, már önmagában az is sokat elárulhatott, hogy úgy adtam oda neki a gyűrűt szabad felhasználásra, mintha nem lett volna benne semmi veszítenivaló. Mégsem éreztem ezt olyan hatalmas lelepleződésnek, sőt, inkább úgy döntöttem, hogy ha már így alakult, talán ennek is a végére lehetne járni, még ha ez tulajdonképpen egy másik feladatot is jelentett. Alvis hangsúlya is erről árulkodott, én azonban kitartóan álltam a tekintetét, nem inogtam meg ennek hatására sem, csupán egy határozott bólintással adtam tudtára, hogy tisztában vagyok a következményekkel is. – Most lesz hatvan éve – felelem aztán, ezzel együtt megadva a választ arra is, hogy igen, szeretném, ha kiderítené. Ezt követően viszont felvetettem az azzal kapcsolatos aggályaimat, hogy így talán mégsem annyira a gyűrű tűnik kézenfekvő megoldásnak, de amikor azzal kezdte, hogy attól függ, az azért adott okot egy kis bizakodásra is. Érdeklődve figyeltem, és annál a résznél biccentettem egyet, amikor hangot adott a feltételezésének, miszerint én sem véletlenül gondoltam éppen a gyűrűre, de nem szóltam közbe. A szavai elgondolkodtattak, komolyan fontolóra vettem a lehetőségeket, de mivel elképzelésem sem volt arról, hogy mire lehet képes a gyűrű, nem tudtam volna csak úgy feláldozni azt a rejtélyes tudást, ami benne rejlett. – Mindenképpen szélesebb körben szeretném kiterjeszteni a hatását, legalább két istenre... de Tyr mágiáját talán mindennél erősebben hordozza az az ékkő. – Pillantásom Alvis sötét szemeire kúszott, nem voltam kétségbeesett, inkább csak afféle megerősítésre vágytam. Hatvan évvel ezelőtt még ő is ereje teljében volt, ha akkor helyezett magából valamennyit ebbe a gyűrűbe, az talán olyasmi lehet, amit most már fel sem tudnánk kutatni. Vettem egy nagy levegőt. – Mi lenne, ha szétbontanánk a két dolgot? – vetettem fel, szemeimmel az arcát kutatva, hogy lássam, mennyire járok vagy épp nem járok tévúton az elképzeléseimmel. – Ha először megpróbálnád kideríteni, mire képes a gyűrű, utána talán én is könnyebben tudnám meghozni a döntést, hogy kész vagyok-e feláldozni ezt egy másik cél érdekében – magyaráztam el, mire gondoltam. Ezt követően viszont felhoztam a fizetség témáját is, hiszen, mint olyan, ez sem volt fél vállról veendő, különösen, hogy egy céllal jöttem ide, de most már ott tartottunk, hogy két feladattal is meg akartam bízni őt. Tudtam, hogy ez nem lesz olcsó, de fogalmam sem volt, meg tudom-e majd fizetni az árát - és nem a pénzre gondoltam. Visszakérdezett, tekintete nyugodtan, türelmesen fürkészte az arcomat, mintha csak azt akarta volna kipuhatolni, mennyire vagyok biztos a dolgomban, nekem viszont aligha volt okom a bizonytalanságra. Sok mindent elmondtam neki már ez alatt a beszélgetés alatt is, nem szívesen ültem volna le mással is megbeszélni mindezt, ráadásul - bár az arca kifejezéstelensége még mindig meg tudott zavarni - nem éreztem azt, hogy nem szabadna bizalmat szavaznom neki. Szóval megtettem. – Nincs szükségem gondolkodási időre – feleltem határozottan, a szemeibe nézve. – Szükségem van erre a tárgyra és azt szeretném, ha te készítenéd el. Ugyanígy szeretném azt is, ha kiderítenéd, mire képes most a gyűrű. – Szavaimban nem érződött bizonytalanság, és tudtam, hogy a tekintetem sem mutat mást. Hagytam egy kis szünetet, hogy jelezhesse, ha mégsem szeretné elfogadni ezt a felkérést, vagy csak elfogadja, hogy őt akarom megbízni ezzel, aztán folytattam. – Ez két feladat – vittem aztán tovább a beszélgetés fonalát, valamelyest visszakanyarodva a fizetség tényére, a szavaimmal, a hangsúlyommal is érzékeltetve, hogy tisztában vagyok a következményekkel. – Talán már magadtól is sejted, hogy ez a gyűrű, legyen szó jelenlegi vagy jövőbeli képességéről, különösen fontos számomra. Ennek megfelelően magas árat is hajlandó vagyok megfizetni értük. – Összefontam a kezeimet az ölemben, de nyugodtan néztem rá, annak ellenére is, hogy ezzel lényegében végleg kiadtam magam előtte. Beismertem, hogy mit jelent számomra ez az egész, de vállalnom kellett a kockázatot, mert úgy éreztem, a bizalomnak kölcsönösen ezen kellett alapulnia.
Nem kerülte el figyelmemet, ahogy az istennő szemeiben a remény szikrája felcsillant. Biztos voltam abban, hogy számára nagyon fontos volt ez a felkérés – más különben egy isten nem fanyalodott volna arra, hogy egy törpe segítségét kérje -, ez pedig tovább hajtotta a malmot az én előnyömre. Kétségbeesettnek ugyan nem mondtam volna Gullveiget, de könnyen el tudtam képzelni reakcióját, ha azt mondtam volna neki, még én sem vagyok képes elkészíteni az általa kért tárgyat. Egy pillanatra meg is fordult a fejemben ez a lehetőség is, különösen amikor a Háború istenének a neve elhagyta ajkait, megerősítve azt a feltételezést, hogy az Átok hatása ellen akarta a tárgyat felhasználni. Elvégre, ugyan mi okom lett volna pont nekem segíteni az isteneket? Azok után főleg, hogy egy bizonyos karperecet én készítettem el a nornáknak. Nem akartam azonban lebukni az istennő előtt, és azt a benyomást kelteni, hogy ellenük lennék, ezért is tettem úgy, mintha valóban komolyan megfontoltam volna a felkérését. Egyelőre azonban még én sem voltam biztos abban, hogy mi lesz a végső döntésem. Minden attól függött igazából, hogy az istennő fizetségként mit tud adni a számomra – ha valami olyan dologról lett volna szó, ami, tegyük fel, immunissá tesz a képességeire, az talán erősen az igen felé billentette volna a mérleget. Figyelmesen hallgattam Gullveig minden szavát. Az első kérdésemre kapott válaszra nem reagáltam semmit, mert tényleg nem állt szándékomban a kettejük közötti kapcsolatba beleütni az orrom. Ugyanakkor már ez az apró információmorzsa felbecsülhetetlen értékű volt, elvégre ez alapján kideríthettem azt, hogy például melyik törpével készítette a gyűrűt, de erre is csak akkor volt szükség, ha fel akartam volna deríteni az ékszer képességeit. A következő kérdéseimre kapott feleletet is figyelmesen hallgattam, majd miután az istennő befejezte mondandóját, összefontam ujjaimat az asztal felületén, ezáltal jelezve a számára is, hogy most egy hosszasabb magyarázat fog következni. - Mielőtt akkor eldöntjük, hogy a kért tárgy hatásköre mekkora is legyen pontosan, felvázolom röviden, hogy hogyan kell elképzelni egy ilyen jellegű eszköz elkészítését és működését – feleltem, majd egy pillanatra megálltam, és megvártam, hogy Gullveig jelezze, folytathatom-e. Amint megkaptam az engedélyt, ismét szóra nyitottam számat. – Tételezzük fel, hogy ezt a gyűrűt használom fel a varázstárgy elkészítéséhez. A kért hatást úgy tudom elérni, hogy az ékkőbe két esszenciát helyezek el. Az egyik esszencia a te mágiádé lesz, ez lenne az mindennek az alapja és egyben forrása. Emellett szükség van egy katalizátorra is, ami a te mágiádat összeköti a célszemély vagy célszemélyek lényével. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, a gyűrű nem fog működni, mert nem lesznek meg a megfelelő összeköttetések – magyaráztam, majd egy pillanatra ismét megálltam, és megvártam, hogy Gullveig feldolgozza magában a hallottakat, és ha bármit is nem értett volna a mondandómból, akkor elismételtem neki újból. – Tehát, ha csak egy istenre akarod kiterjeszteni a hatását, az roppant egyszerű. Nincs is másra szükségem, mint annak az istennek a mágiájának egy darabkájára. Ha történetesen a Háború istene lenne a célszemély, akkor ez esetben a gyűrű már tartalmazza az ő esszenciáját. Ez a legegyszerűbb forgatókönyv. Ha azonban több istenre szeretnéd kivetíteni a gyűrű képességeit, akkor szükségem lesz egy olyan tárgyra, ami az isteni esszenciát magát hordozza. Például, valami szimbolikus tárgy Asgardból, az istenek birodalmából, valószínűsíthetően tartalmazna ilyesmit. De! Még így sem teljesen biztos, hogy az összes istenen fogod tudni használni a gyűrűt – tettem hozzá, csakhogy Gullveig is tisztán lássa, az utóbbi opció miben volt bonyolultabb az elsőnél. – Ha azt akarod, hogy legalább egy bizonyos személyre mindenképp hatással legyen, akkor az első lehetőséget választanám én a helyedben, de persze, a döntés a te kezedben van – fejeztem be a mondandómat, majd türelmesen figyeltem Gullveig arcvonásait. Nem siettettem egyáltalán, sőt, ha nem volt képes rögtön elhatározásra jutni, akkor részemről később is megadhatta a választ. Addig legalább nekem is volt időm megfontolni ezt az egész ügyet, és akár potenciálisan Hildret is felkeresni ezzel kapcsolatban. Nem akartam semmilyen olyan döntést meghozni, ami a közös ügyünket hátráltatta volna, bár tagadhatatlan, hogy számoltam azzal az opcióval, hogy előbb-utóbb az istenek felkeresnek majd annak érdekében, hogy készítsek valami tárgyat az Átok ellen. Mikor közöltem Gullveiggel, hogy az általa átnyújtott gyűrűnek volt már egy képessége, a meglepettség jól leolvasható volt arcáról. Ezzel számoltam persze én is, amikor átnyújtotta az ékszert, pontosan ennek okán éreztem szükségesnek, hogy megosszam vele ezt az apróságot. Megtehettem volna persze, hogy a hallgatás mellett döntök, de szerettem volna elkerülni azt, hogy magamra haragítsam az istennőt bármivel is, és véletlenül majd pont ez legyen az, ami beindítja a képességeit is. Megfontoltnak és körültekintőnek kellett lennem, ennek pedig az egyik legjobb módja az volt, ha fairnek mutattam magam. - Ha szeretnéd tudni, valószínűleg ki tudom – biccentettem egy aprót, hangsúlyommal egyértelművé téve, hogy ez akkor már egy második felkérésnek fog számítani, és mint így, külön fizettséget fog igényelni. – Ehhez azonban tudnom kell először, hogy nagyjából hány évvel ezelőtt a kaptad a Háború istenétől az ékszert – tettem még hozzá. Nem köteleztem ugyanakkor semmire, tehát ha úgy döntött volna, hogy mégse engem akar felbérelni erre a feladatra, akkor nem vettem zokon. Volt dolgom ezen kívül más is. - Nos, ez attól függ – feleltem, amikor azt mondta, talán mégsem a gyűrű a legmegfelelőbb eszköz a céljaira. – Feltételezem oka volt annak, hogy alapból ezt az ékszert akartad felhasználni. Meg tudom tenni azt, hogy a kék ékkövet kiveszem a helyéről, és egy vele azonos példányt teszek a helyére. Így az eredeti képességeit is meg tudnád őrizni az ékkőnek, és egyszerre tudná a gyűrű azt a célt is szolgálni, amire szántad most – ajánlottam fel, csak hogy Gullveig is lássa maga előtt az opcióit. – De természetesen, ha úgy döntesz, hogy inkább biztosra akarsz menni és csak a Háború istenén akarod alkalmazni a készülendő tárgyat, akkor attól tartok, kénytelen leszek felhasználni az ékkő jelenlegi képességét ehhez. – Soha nem árultam zsákbamacskát, és a munkával kapcsolatos ügyekben sem csaptam be soha senkit. Nemcsak a törpe becsület és büszkeség miatt, hanem amiatt is, mert nem akartam, hogy utána a volt ügyfelek felháborodva jöjjenek hozzám panaszkodni, amiért az elkészült tárgy nem olyan volt, mint amilyennek ők azt akarták vagy elképzelték. Így is utáltak minket eléggé szerte a kilenc birodalomban, nem hiányzott még egy ok az egyébként már igencsak hosszú lajstromhoz. Gullveig ezt követően felhozta a fizettség kérdését, ami végeredményben engem is a legjobban érdekelt. Egy pillanatra hátra is dőltem a székemben, és néma csendben fontolgattam a lehetőségeimet. Lettek volna ugyan ötleteim azt illetően, hogy mit adhatna cserébe nekem az istennő, de nem akartam semmi olyat megfogalmazni, ami ne lett volna egyenértékű az ő kérésével, és olyat se, amit ne tudott volna megadni nekem. - Először szeretném megkérdezni az előbb elhangzottak fényében, hogy biztosan el akarod készíttetni velem ezt a tárgyat? – kérdeztem felvont szemöldökkel. – Kérhetsz gondolkodási időt is, ha szükséged van rá. Nem akarom, hogy úgy érezd, én siettettelek bele a döntésedbe – tettem még hozzá, majd várakozón figyeltem az istennő arcvonásait. Én továbbra is gondosan ügyeltem a saját arckifejezésemre, mert nem akartam, hogy úgy tűnjön, én vagyok az, aki mindenképp akarja ezt az üzletet vagy éppen ellenkezőleg.
Egy kicsit úgy éreztem magam, mintha valamiféle teszten vennék részt, és csak remélni tudtam, hogy egyébként át tudok menni ezen a teszten. Kevesebbet tudtam Alvisról, mint talán kellett volna, de egész életemben a fair play szabályai szerint játszottam, amikor csak tehettem, és a fejemben valahogy ennek részét képezte az is, hogy nem kérdeztem utána túlságosan. Elég volt tudnom, hogy istennőként hátránnyal indulok valami miatt, de nem ez lett volna az első olyan alkalom, amikor kritikus szemekkel és gúnyos hozzáállással kell szembenéznem a kilétem miatt. Alvis viszont más volt. Nem volt sem gúnyos, sem kritikus, csak hideg, rezzenéstelen, érzelemmentes, kiismerhetetlen, mint egy gondosan kifaragott kőszobor. Szépen metszett vonásai nyugodt maszkként tekintettek vissza rám, sötét szemei élesen figyeltek, de nem árultak el a gondolatairól semmit. Ez furcsa, figyelmeztető bizsergést gerjesztett a tarkómnál, de egyben kíváncsivá is tett. Egy részem sajnálta, hogy mégsem tudtam meg róla mindent, egy másik viszont kitartott amellett, hogy jelen helyzetben járt neki az úgynevezett tiszta lap. Finoman elmosolyodtam a szavaira, szemeimben hagytam felcsillanni a remény szikráját, még ha ezzel újabb ütőkártyát is adtam a kezébe. Mindig is nagyra tartottam az őszinteséget, az igazság pedig az volt, hogy tényleg fontos ügyben jártam itt, és ha ő volt az, aki a lehetetlent is meg tudta valósítani, akkor így vagy úgy, de el kellett érnem, hogy segítsen nekem. Furcsa érzés volt lehúzni a gyűrűt az ujjamról, és azt hiszem, ő is érzékelhetett valamit ennek fontosságából, mert a szükségesnél hosszabban nézett a szemeimbe, mintha csak onnan akarta volna kiolvasni a válaszokat. Álltam a tekintetét, nem rezdültem meg és nem húztam vissza a gyűrűt sem, hagytam, hogy elvegye. Csak akkor engedte el a tekintetem, mikor újra megszólaltam és ő végighallgatott. Figyeltem, hogyan tanulmányozza a gyűrűt, hagytam neki időt, nem folytattam azonnal. Valamit mintha láttam volna a szemében, de nem tudtam volna pontosan megfogni, mi az. Amikor ismét megszólaltam, letette a gyűrűt az asztalra, nekem szentelve a figyelmét, bár arca ugyanolyan rezzenéstelen maradt, mint eddig is volt. Néhány másodpercig hallgatott, figyelmesen tanulmányozva az arcomat, mielőtt ismét megszólalt volna, feltéve egy kérdést - személyeset, de talán fontosat. Én magam is abból indultam ki, hogy fontos lehet, hogy a gyűrű éppen tőle van. – Tyr ajándékozta nekem – adtam meg a választ, és bár hangomon érződött, hogy kissé feszültté tesz, amiért ilyen személyes jellegű információt kell megosztanom, azt is látnia kellett, hogy nem hazudok. Nem bocsátkoztam magyarázatba Tyr kilétét illetően; ha volt isten, akinek a kilétét szinte mindenki ismerte, az ő volt. Láttam, hogy elgondolkozik, én pedig nem siettettem, hiszen az én érdekem azt diktálta, hogy hagyjam, hadd tudja emészteni a kérésemet. Úgy véltem, a megvalósítás lehetőségein gondolkozhat, ezért sem akartam megzavarni, csak kíváncsian, érdeklődve figyeltem, várva, hogy ismét megszólaljon. Első mondatára le sem tudtam volna tagadni, hogy egyszerre öntött el megkönnyebbülés és reménykedés, bár arra vigyáztam, hogy ne bízzam el magam túlságosan. – Persze – bólintottam azonnal, amikor hozzátette, hogy néhány részletet tisztáznunk kell. Nyílt tekintettel figyeltem az arcát, várva a kérdéseit, és az elsőre nem is volt nehéz megadnom a választ. – Amennyiben lehetséges, nem korlátoznám kizárólag egy istenre – adtam meg az egyértelmű feleletemet, kíváncsian nézve az arcát. – Nem igazán ismerem az ilyen tárgyak képességének határait, de ha te azt mondod, nincs akadálya, én a minél több, annál jobb elvnek adóznék. – Kissé oldalra billentettem a fejem, úgy tanulmányoztam a reakcióját. Igazat mondtam, nem csináltattam még ilyesmit, soha nem illett az én képességeimhez és céljaimhoz, most viszont minden reményünket ebben láttam és az ő kezében volt, mekkora lehet ez a bizonyos remény, amit tápláltam. Amit viszont ezután mondott, azzal sikerült alaposan meglepnie. Láttam a kíváncsiság fényét a szemeiben, és ezt össze is kötöttem azzal, ahogy az imént tanulmányozta a gyűrűt, viszont... eredeti képesség? Pillantásom az asztalon fekvő gyűrűre esett, néhány másodpercig figyeltem, mintha csak azt vártam volna, hogy megsúgja majd a választ, aztán homlokom finom ráncba szaladt és újra Alvisra néztem. – Fogalmam sem volt, hogy felruházták valamilyen képességgel – ismertem be azt, amit valószínűleg már egyébként is leolvasott az arcomról. Ismét a gyűrűre néztem, hirtelen nem tudtam, mit kezdjek ezzel a felfedezéssel: Tyr ajándéka volt, és elképzelni sem tudtam, mivel és miért ruháztatta fel az ékszert, de már késő volt ahhoz, hogy megkérdezzem tőle. Pedig szerettem volna tudni, és valamiért így már kevésbé gondoltam jó ötletnek azt, hogy a gyűrűt használjuk fel erre a célra. – Ki tudod... deríteni, mire képes? – néztem lassan Alvis szemeibe. Nem éreztem túl kényelmesen magam attól, hogy ezzel tulajdonképpen még egy okból válok kiszolgáltatottá a szemeiben, de nem igazán volt választásom, és már egyébként sem tudtam volna leplezni azt, ami kiderült az imént. Még mindig nem tudtam eldönteni, hogy bízhatok-e benne, ahhoz túlságosan kiismerhetetlennek tűnt, de úgy tűnt, kénytelen leszek rá. – Ennek fényében talán mégsem a gyűrűt kellene felhasználni – adtam meg aztán a választ az eredeti kérdésre is. Felsóhajtottam és hátradőltem a székben, tekintetem sokadjára is a gyűrűre szegeződött. Eddig azt hittem, az jelenti majd a megoldást, de most már sokkal inkább úgy festett a dolog, hogy csak plusz egy dologban leszek Alvis adósa miatta. Vettem egy nagy levegőt, aztán pillantásomat a sötét szemekre emeltem, amikről biztosra vettem, hogy még mindig ugyanolyan élesen figyelik minden rezdülésemet, mint az első pillanattól kezdve tették. – Nincsenek konkrét elképzeléseim a fizetséggel kapcsolatban – szólaltam meg lassan, megfontoltan. Ez különösen fontos kérdésnek tűnt most, hogy talán rögtön két dologgal is készültem megbízni őt. – A kérésem nem egyszerű, ezért szeretném, ha te fogalmaznád meg, mit kérsz érte cserébe – néztem egyenesen a szemeibe. Valamiért az volt az érzésem, hogy nem pénzt fog kérni, hiszen abból minden bizonnyal ő is bővelkedett, de kérdéses volt, hogy ha nem a pénz lesz az, amit megnevez, akkor micsoda. És hogy vajon meg tudom-e majd adni neki.
El kellett ismernem, Gullveigben volt tartás – annak ellenére, hogy több mint egyértelművé tettem felsőbbrendűségemet és álláspontomat a jelen szituációban, az istennőnek a szeme sem rebbent. Bizonyosan hallotta már híremet, legfőképp az istenekről alkotott véleményemet – ezt megmagyarázta az elnéző mosoly is, ami az arcára ült elutasító szavaimat hallva. Ettől olyan érzésem támadt, mintha ő is lenézett volna, mintha nem vett volna komolyan, ezeket a gondolatokat azonban inkább gyorsan mélyre temettem magamban. Mert bármennyire is ódzkodtam az istenektől, a velük való üzletelés néhány esetben igencsak hasznos tudott lenni, Gullveig képessége pedig mindenképp egy rizikó faktort jelentett rám nézve. Emiatt semmiképp nem szándékoztam kihívni az istennő haragját, addig legalábbis biztosan nem, amíg valamilyen úton-módon be nem biztosítottam magam a képessége ellen. Miután hellyel kínáltam Gullveiget, ő készségesen el is fogadta azt. Ezt látva én is visszaültem a saját székembe, majd összefont ujjakkal tanulmányoztam néhány másodpercig az istennő megjelenését. Gondosan megfigyeltem az arckifejezését, a mozdulatait, a reakcióit, így nem kerülte el figyelmemet az az ösztönös mozdulat sem, amivel végigsimított az ujján levő gyűrűn. Először fel sem tűnt ez a kék ékköves ékszer, ahogy azonban most jobban szemügyre vettem, kétség sem fért hozzá, hogy nem egy hétköznapi csecsebecséről volt szó. Végül megtörve a csendet egyből belevágtam a dolgok közepébe. Nem állt szándékomban a szükségesnél tovább nyújtani ezt a kis találkozót az istennővel, és úgy gondoltam, ő sem teapartira jött ide hozzám, vagy hogy a legújabb pletykákat megbeszéljük egymással. Azért érkezett, hogy felkérést adjon le, ezt pedig nem volt indokolt a kelleténél jobban elhúzni. - Fordultak hozzám már sok lehetetlennek tűnő kéréssel, mi tagadás – bólintottam egyet egyetértésem jeléül az istennő szavait hallva. Az egómnak természetesen jól esett a hízelgés, még ha Gullveig nem is annak szánta mondatát, de ez még nem jelentette azt, hogy egyből kútba is ugrottam volna. Csak az én hírnevemen ejtett volna csorbát, ha nem tudok végrehajtani egy felkérést. Tudni kell, hogy mikor kell nemet mondani – a szüleim erre tanítottak a mesterség kapcsán. Hiába voltunk mi törpék ezermesterek, és hiába voltunk képesek mindenféle varázstárgy létrehozására, nem voltunk mi sem mindenhatók. Gullveig a következő pillanatban lehúzta ujjáról a gyűrűjét, és átnyújtotta nekem. Egy hosszú másodpercig a nő íriszeit tanulmányoztam, miközben átvettem tőle az ékszert, amire csak azután vezettem tekintetemet, hogy az istennő közölte volna az ékszer célját. Megforgattam az aranyat az ujjaim között, majd a fény felé fordítva az ékkövet is jobban szemügyre vettem. Egyértelmű volt, hogy törpék kovácsolták, így azt is tudtam, hogy nem egy egyszerű ékszerről volt szó. Törpékhez soha nem fordult senki, ha nem valami különleges tárgy elkészítéséről volt szó, azt azonban lehetetlen lett volna megmondani, hogy miféle képessége volt. Látszólag pedig nagyon úgy tűnt, hogy Gullveig mindezzel nincsen tisztában – más különben nem biztos, hogy ilyen könnyedséggel átadott volna nekem egy mestermunkát átformálásra. Az elmélkedésemből végül az istennő következő szavai rántottak ki, így letettem magam elé a gyűrűt az asztalra, és Gullveigre pillantottam. Arcomról egyelőre nem lehetett semmit sem leolvasni, még amikor szóba hozta a képességét, akkor sem mutattam jelét semmilyen érzelemnek, pedig egy másodpercre valóban meghűlt ereimben vér. Nem szólaltam azonban meg addig, amíg az istennő a mondanivalója végére nem ért. A felkérés alapvetően nem hangzott túlságosan ördöngösen, és abszolút elképzelhető volt, hogy el tudok készíteni egy ilyen tárgyat, de nem akartam, hogy úgy tűnjön, ilyen könnyű engem meggyőzni arról, hogy készítsek el valamit. - Először is megkérdezhetem, hogy kitől kaptad ezt a gyűrűt? – szólaltam meg végül néhány másodperc hallgatást követően, miközben hátra dőltem a székemben. Ezt követően ismét a gondolataimba mélyedtem, azt a benyomást keltve, hogy éppen azt fontolom meg, hogyan és miként tudnék egy ilyen tárgyat elkészíteni. Valójában persze csak azon járt az agyam, hogyan fogalmazzam meg a kérdéseimet az istennő felé, mivel nem voltam tisztában azzal, pontosan mit tudott erről a gyűrűről, és legfőképp, hogy miért tudott csak annyit, amennyit. Nem mintha érdekem lett volna szem előtt tartani másoknak a szándékait. Nem az én dolgom volt, és nem is szerettem mások ügyeibe beleütni az orromat. - Alapvetően maga a felkérés nem hangzik lehetetlennek – jelentettem ki végül, miután mindent jól átgondoltam magamban. – Van azonban néhány részlet, amit mindenképp tisztáznunk kell – tettem még hozzá, majd mielőtt folytattam volna, megvártam, hogy valamilyen pozitív visszajelzés érkezzen Gullveigtől. – Először is, csak kifejezetten egy istenre szeretnéd kiterjeszteni a gyűrű képességét vagy ennél tágabb hatáskörben gondolkodtál? – kérdeztem felvont szemöldökkel. – Továbbá, biztos vagy benne, hogy ezt a gyűrűt akarod felhasználni? Át tudom alakítani, ez nem is kérdés, ám akkor el fogja veszíteni az eredeti képességét, legyen bármi is az – magyaráztam a gyűrűre mutatva nyitott tenyérrel, miközben némi kíváncsisággal a tekintetemben néztem az istennő arcát.
Volt bennem bizonytalanság, talán több is, mint kellett volna, vagy mint a helyzet indokolta volna. Egyrészről nem tudhattam, mennyire lehetetlen az, amit kérni akarok, másrészről pedig azzal sem voltam teljesen tisztában, hogy a törpét milyen érzések kötik hozzánk, istenekhez. Tudtam, hogy nem vagyunk a kedvencei, de nem követtem nyomon minden fajtársam életét és a látomásaim sem nyújtottak betekintést mindenbe, így a pontos okokkal nem voltam tisztában, amikor viszont megfogalmazódott bennem ez az egész ötlet, már késő lett volna nekiállni kérdezősködni. És talán gyanús is. Így sem volt egyszerű szinte szó szerint megszökni Tyr elől, de nem akartam, hogy tudja. Addig nem, amíg semmi nem biztos. Pontosan érkeztem az előzőleg telefonon megbeszélt időpontra - aminek a késeisége csak nekem is kapóra jött - és a nyitott ajtóból, valamint az irodából kiszűrődő fényből tudtam, hogy valóban várnak. Alvis az asztal mellett állt és erőteljes, magabiztos kisugárzásából még akkor is tudtam, hogy vele állok szemben, ha ez nem volt a homlokára írva; lerítt róla, hogy ez a hely az övé. Magas, jó kiállású férfi benyomását keltette, aki mindig, mindent kézben tart és irányít, aki pontosan tudja, mit akar az élettől és azt mindig el is éri. Ez a határozottság és az én enyhe bizonytalanságom a szándékaimat illetően határozottan az ő malmára hajtotta a vizet, de ez engem nem zavart különösebben, elvégre én jöttem ide azért, hogy lehetetlen szívességre kérjem. Határozott kézfogással pecsételtük meg a hivatalos bemutatkozást, majd rögtön ezután nem éles, de némileg elutasító szavakat fogalmazott meg, amire én csupán egy elnéző mosollyal reagáltam. Számítottam rá, hogy nem fog kezesbárányként viselkedni, még ha az okokat nem is tudtam, ugye, de engem ezzel nem tudott földhöz vágni. Én is tudtam, hogy a kérésemet talán nem lehet megvalósítani, vagy olyasmit kérhet érte cserébe, amit nem tudok megadni, mégis eljöttem. – Köszönöm – biccentettem, amikor hellyel kínált, és el is helyezkedtem az asztala előtt elhelyezett párnás székben. Ő is megmozdult, hogy leüljön a saját székére az asztal mögött, aztán összefonta az ujjait az asztalon, le sem véve rólam a tekintetét. Tanulmányozott, ezt tudtam és éreztem, de én álltam a pillantását és puszta finom kíváncsisággal néztem vissza rá. Érdekelni kezdett, hogy vajon mindig ilyen volt-e, vagy csak történt vele valami, ami miatt most úgy érzi, ki kell elemeznie, ha már itt ülök vele szemben, de ez a céljaim szempontjából talán mindegy is volt. Az egyetlen mozdulat, amit tettem, az volt, hogy egyik kezem ujjait a másik kezem gyűrűsujján díszelgő gyűrűre simítottam, egy amolyan megszokott mozdulattal megmozgatva az ékszert az ujjamon. Miután talán úgy vélte, eleget térképezett fel rólam, ismét megszólalt, én pedig halvány mosollyal, értőn bólintottam. Úgy tűnt, nem szereti kerülgetni a forró kását, de nekem nem volt ezzel semmi problémám. – Őszinte leszek: nem tudom, meg tudod-e valósítani a kérésemet, de azt mondták, ha valakinél van erre esélyem, az te vagy. – Ujjaim, amelyek eddig a gyűrűt forgatták a másik kezemen, egy határozott mozdulattal lehúzták onnan az ékszert. Furcsa, már-már meztelen érzés volt ez, hiszen a gyűrű azóta az ujjamon volt, amióta Tyr nekem adta. – Ezt a gyűrűt szeretném egy kicsit... átalakíttatni – fogalmaztam egyelőre egy kicsit ködösen, átnyújtva neki az ékszert az asztalon, hogy megvizsgálhassa, ha szeretné. Gyönyörű darab volt, aranyból, a közepén egy kicsi, de annál szikrázóbb kék kővel, ami mintha pontosan ugyanolyan színű lett volna, mint a szemem. Azon sem lepődtem volna meg, ha törpék kovácsolták volna - én nem tudtam, hogy tényleg így volt. Alvis viszont, ha elvette, érezhette, hogy más, több, mint egy egyszerű ékszer. Fogalmam sem volt róla, hogy Tyr annak idején nyomkövető rúnát helyeztetett el rajta, hogy mindig tudja, hol vagyok; hogy ezzel egy kicsit a saját, az Átok miatt lassan megkopó erejéből is a gyűrűben hagyott. Ez tisztán látszott az arcomon is, de Alvison múlt, hogy meghagy-e engem ebben a hitemben. – Nem tudom, mennyire vagy tisztában a képességeimmel – folytattam közben, hogy a ködös megfogalmazásomat egy kicsit helyre tudjam tenni. – Megadatott számomra, hogy vissza tudjak nyúlni a múltba, újra megtekintve bármilyen eseményt, ahol én is jelen voltam, ha tudom, pontosan hová és mikor akarok menni. – Magyarázatom közben hol az arcát figyeltem, hol a gyűrűt az ujjai között, de a következő szavaimra már megvártam, hogy ránézzen, és csak akkor folytattam, ha felvette velem a szemkontaktust. – Azt szeretném, ha a gyűrű képessé válna ennek a képességnek a... kiterjesztésére. Hogy valaki mást is magammal tudjak vinni egy-egy ilyen visszatekintésre. Egy másik istent. Kíváncsian vártam a reakcióját, tekintetem érdeklődve figyelte az arcát. Nehéz volt eldöntenem, hogy pozitív lesz-e a válasza, hogy a kihívást látja-e majd benne, vagy pedig azt, hogy az isten kívánságát kell teljesítenie.
Amióta berendezkedtem Osloban, és elkezdtem vezetni az Amaranthine ékszerüzletemet, nem volt szükség arra, hogy bármilyen felkérést teljesítsek az istenek számára – szerencsére. Bevallom, nem is szívesen cselekedtem volna így, mindazok után, amiken keresztül kellett mennem miattuk. Természetesen, egyéb természetfeletti lények, álfok, óriások, valkűrök megfordultak többször az üzletemben - elvégre mégis csak én voltam az egyik legjobb a törpék között -, ám az istenek messzire kerültek. Emiatt néha az én fejemben is megfordult, hogy talán megsejtettek valamit a köztem és a nornák között levő kapcsolatról, ám ha így lett volna, már biztosan mindannyian felvonultak volna ellenem, hogy az üzletem ajtaján dörömbölve vagy éppen az asztalomat csapkodva követeljék az átok visszavonását. Nem mintha ez hatalmamban állt volna, s abban sem voltam teljesen biztos, hogy egyáltalán a nornák így tudtok volna-e tenni – ilyen nagyszabású varázslatról volt szó. Napjaim ilyen formában teltek, békésen, komplikációk nélkül, s reméltem, hogy ez így is fog maradni még jó sokáig. Pár nappal ezelőtt azonban érkezett egy telefonhívás. Már akkor rossz érzésem támadt, amikor a csendet megtörve megcsörrent a készülék. Minden porcikámban éreztem, hogy békés napjaim ezennel véget is értek, s mint ahogy mindig, úgy most is beigazolódott a megérzésem. A hívás másik végén ugyanis egy istennő állt, Gullveig. Nem ismertem őt különösebben, és személyesen semmilyen problémám nem volt vele, ám egy isten mindig csak bajt jelentett, főleg akkor, ha egy törpétől akartak valamit. Nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, hogy milyen tárgy elkészítésére akar felkérni, amit nem bántam, mert telefonon keresztül nem szívesen üzleteltem, főleg nem ilyen ügyekben. Ezért hát adtam neki egy időpontot, hogy mikor jöjjön el személyesen az irodámba megvitatni a részleteket. Bevallom, némi kíváncsiság támadt bennem (és az sem elhanyagolható szempont, hogy mindig szerettem felülmúlva az elvárásokat elkészíteni a lehetetlennél lehetetlenebb varázstárgyakat), emellett azonban némi aggodalom is gyökeret vert bensőmben. Gullveigről annyit tudtam, hogy képes volt a múltat és jövőt látomások formájában megtekinteni. A képessége pontos működéséről ugyan nem voltak információim, ám annak mindig fennállt az esélye, hogy valami váratlan fordulat során beugrik számára egy kép. Nekem pedig bőven volt rejtegetni valóm nemcsak a képessége, hanem az istenek elől is. Kockázatos volt találkoznom vele, ugyanakkor ki is akartam deríteni, hogy miért vette fel pont velem a kapcsolatot. Különösen erős volt az érdekeltségem, ha egy az átokkal kapcsolatos ügyről volt szó. Már délután öt óra múlt, amikor halk csilingelő hang jelezte a vendégem megérkeztét. Nem akartam a normális nyitvatartási időben idehívni őt, mert isten lévén csak felesleges figyelmet vont volna nemcsak rám, hanem az üzletemre is. Jobb volt, ha ezt titokban intéztük, és valami azt súgta, az istennő sem bánta ezt a fajta diszkréciót. Az irodámban vártam a nő megjelenését, ám már nem az asztalomnál ültem, hanem a mellé álltam, s így figyeltem, ahogy Gullveig belépett a helyiségbe. Minden mozdulata elegáns és kifinomult volt, ám kiolvasható volt belőlük némi óvatosság és bizonytalanság is. Emiatt úgy éreztem, hogy a tárgyalás során én leszek fölényben, és ez némileg enyhített feszültségemet, ám teljesen el nem oszlatta aggályaimat. Ez persze egyáltalán nem látszódott tartásomon vagy vonásaimon, minden rezzenésem azt sugározta, hogy ez az én birodalmam, hogy itt mindennek az ura én vagyok. S ezáltal a beszélgetés folyásának irányát is én fogom manipulálni. - Üdvözöllek, Gullveig – fogtam meg a felém nyújtott kezét, hogy megrázva azt eleget tegyünk a bemutatkozás procedúrájának. Én nem ismételtem el a nevemet még egyszer, elvégre az istennő nagyon is tisztában volt a személyazonosságommal, én pedig nem kedveltem a felesleges szócsépléseket. – Majd akkor köszönd meg, ha sikerült megállapodásra jutnunk. – jegyeztem meg tárgyilagosan, némileg talán elutasítóan, de nem akartam, hogy az istennő azt higgye, pusztán némi udvarias gesztussal és kedves szóval képes volt elnyerni a bizalmamat vagy levenni a lábamról. Engem csak annyi érdekelt, hogy mit akart elkészíttetni velem, s hogy fizetség gyanánt mit tud felajánlani nekem. Szolgálataimért cserébe pedig ritkán kértem pénzt, elvégre volt abból bőven, ami a halandó ügyfeleken keresztül folyt be a kasszámba. - Kérlek, foglalj helyet – mutattam az asztalom előtt álló párnás, karfás székre, amely kifejezetten a vendégek fogadása végett került elhelyezésre az irodámban. Amint láttam Gullveiget a felkínált hely felé mozdulni, én is a saját ülőhelyem felé fordultam, és kényelmesen elhelyezkedtem rajta, miközben az asztalon összefontam ujjaimat, várakozóan, fürkészőn pillantva az istennőre. Tanulmányoztam őt. Minden szemrezdülését, hogy hova nézett, hogyan mozdult, és ezekből próbáltam érzéseit és gondolatait kikövetkeztetni. - Térjünk is egyből a tárgyra – szólaltam meg ismét, miután elegendőnek találtam a partnerem felmérését. – Mi az a tárgy, aminek elkészítésére fel szeretnél kérni? – kérdeztem továbbra is tárgyilagos hangon, gondosan leplezve kíváncsiságomat és türelmetlenségemet.
Megálltam az autóval a közeli parkolóban, de nem szálltam ki rögtön. Ezúttal egyedül jöttem, és mindent úgy intéztem, hogy Tyr ne tudhasson erről a kis kirándulásról; nem akartam, hogy kérdezősködjön, amíg semmi nem biztos. Nem voltam bizonytalan, pontosan tudtam, hogy mit akarok, és azt is, hogy ehhez a legjobb helyen járok; köztünk, istenek között egyetlen név volt, ami hasonló esetekben azonnal felmerülhetett, és az az övé. Azt is tudtam viszont, hogy amit kérek, talán kockázatos, vagy egyenesen megvalósíthatatlan – rosszabb esetben mindkettő. Alvisnak nem volt sok oka bízni a fajtámban, vagy szeretni minket, ami nem az én ügyemet segítette elő, még akkor sem, ha kifejezetten velem aligha volt konfliktusa. Ez persze még kevés a bizalomhoz. Márpedig nekem valamilyen szintű bizalomra volt szükségem ahhoz, amire készültem, és kérdéses volt, hogy megkaphatom-e, vagy hogy én érezni fogom-e; hogy mi lesz a fizetség és meg tudom-e adni neki majd. A látomásaim ezúttal cserbenhagytak, ezzel kapcsolatosan nem adtak iránymutatást, így kizárólag a saját fejem után mehettem. Megforgattam az ujjamon azt a bizonyos gyűrűt, a helyére igazítottam benne az ékkövet, hogy éppen középen legyen, és ahogy kék szemeim végigsiklottak az ugyanolyan színű kövön, elhatároztam magam. Úgyis tudod, hogy mindent megtennél érte. Kiszálltam az autóból és bezártam magam mögött, aztán átvágtam az úton, egyenesen az ékszerüzlet felé. Már túl voltunk az üzletek záróráján, de nem is bejelentés nélkül érkeztem, hanem időpontra, amit még akkor is megkaptam, ha a telefonban nem akartam konkrétumokba bocsátkozni. Hogy ez jó előjel-e vagy rossz? Mindjárt kiderül. Az ajtót nyitva találtam, és bár az előtérben már sötét volt és nem találtam ott senki, láttam a fényt kiszűrődni a hátsó iroda szinte teljesen nyitott ajtaján, ezért arra vettem az irányt. Ujjaimmal a nyitott ajtó felületén is kopogtam, hogy felhívjam magamra a figyelmet, bár az ajtó feletti csengő is jelezte a közeledtemet. – Alvis. – Megpróbálkoztam egy barátságos mosollyal, ha sikerült felhívnom magamra a férfi figyelmét; nem kérdeztem meg, hogy ő-e az, egyértelműnek tűnt, hogy övé ez a hely. Közelebb léptem hozzá, jobb kezemet felé nyújtottam, hiszen bár a hírét már hallottam – és valószínűleg ő is ismerte már az én nevem –, szemtől-szemben még nem volt szerencsénk találkozni. – Gullveig vagyok. Köszönöm, hogy nyitott voltál erre a találkozóra.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 131 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 131 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.