M E T A N O I A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tyr & Aviva | lost and found
 :: Valhalla csarnokai ;;
Ugrás a következő oldalra : 1, 2  Next

Anonymous

Vendég —
pick it up, pick it all up and start again, you've got a second chance, you could go home, escape it all
Tyr && Aviva

Nem tudnék rá jobb kifejezést mondani, mint hogy elönt és kitör belőlem a fájdalom. Semmi szépség vagy visszafogottság nincs abban, ahogy átadom magam ennek az érzésnek, az emlékeimnek, a fájdalomnak, a gyásznak, annak az elsöprő veszteségérzetnek, ami azóta az éjszaka óta fojtogat, de eddig elnyomtam magamban. Azóta nem sírtam, de most mintha minden könnyem, minden szívet tépő, zsibbasztó fájdalmam egyszerre akarna utat törni magának; mintha az, hogy megtaláltam az apámat, ráadásul így, megismerve a helyzetét, a kettőnk helyzetét, a tényt, hogy ő nem tudatosan nem vett rólam tudomást az elmúlt harminchárom évben, és hogy most szeretné mindezt bepótolni... talán csak túl sok ez az egész egyszerre. Talán csak érzem, hogy ismét van valaki, aki erős karokkal tud a felszínen tartani, ha gyengének érzem magam. Sokáig azt sem tudtam, hogy szükségem lehet ilyen valakire, sokáig ismeretlenek voltak számomra az érzések, a gyengeség.
De aztán jött Axel. Felforgatta az életemet, megmutattam nekem, ki vagyok, ki tudnék lenni valójában, megtalálta, kiolvasztotta és felébresztette a szívemet... aztán magával vitte oda, arra az egyetlen helyre, ahová nem tudtam követni őt, és ez egy olyan felfoghatatlan veszteség, amivel egyelőre nem tudok együtt élni.
Ő volt számomra a levegő, amit belélegeztem. És most már nincs levegő.
Eljutnak hozzám az apám szavai, megnyugtató hangja úgy vág át a fájdalom és a könnyek ködén, mintha ez is az ereje egyike lenne, de talán csak azért tudom őt beengedni, mert érzem, hogy muszáj, ha meg akarok nyugodni egy kicsit; hogy ő meg tud nyugtatni, ha hagyom. Eljutnak hozzám a szavak, még ha nem is tudom őket elfogadni és nem tudok egyetérteni velük. Tudom, hogy ő hiszi, nem azért mondja, hogy megnyugtasson, valahol igaza is van, hiszen a robbanást valóban nem én idéztem elő... de az én hibám, hogy Ő is ott volt. Ezerféleképpen megakadályozhattam volna ezt az egészet, és akkor nem vettem volna el Axelt a családjától, az egész világtól. Önző voltam, nem tudtam parancsolni a szívemnek és nem tudtam Őt elengedni... de még akkor is csinálhattam volna jobban.
Ha akkor nem megyek ki egyedül, hogy leszedjem a maradékot. Ha ő is kijön velem. Ha valahogy megakadályozom abban, hogy el akarja terelni rólam a figyelmet. Ha nem indulok el előbb, hanem megvárom, hogy ő is kiérjen a kabinból. Ha csak egy kicsit gyorsabb vagyok. Ha jelez az ösztönöm, hogy baj lesz. Ha, ha, ha... Ez az, amivel tudom, hogy életem végéig együtt kell majd élnem, ez a mélyről fakadó önutálat, ami soha nem fog elmúlni, amin nem segíthet senki és semmi.
A fájdalom idővel talán tompulni fog, majd, hosszú idő múlva. Azon segít az is, amikor végre sikerül megnyugodnom és a bocsánatát kérve bontakozom ki az apám karjaiból, ő pedig csak gyengéden, óvón mosolyog rám, szilárd tekintetével tartva fogva az enyémeket, nyugtatva zaklatott elmémet, miközben ujjai a könnyeimet törlik le az arcomról. A hangja rekedtes, de a szavak, amiket kiejt a száján, sokkal többet jelentenek nekem, mint gondolná.
– Köszönöm – suttogom halkan, de annál tisztábban, mert bár ő is egyfajta hálát fejezett ki azért, mert megbízom benne, számomra ez valahogy... magától értetődő, ahogy a szemeibe pillantok. – Köszönöm, hogy megtehettem – teszem hozzá magyarázatul egy reszketeg sóhajtással.
Elutasíthatott volna, lerázhatta volna magáról a fájdalmam terhét, de ő inkább úgy döntött, hogy a saját vállait is odatartja az enyémek mellé, hogy osztozzon az én terheimben is. Ennél jobb bizonyítékot nem is kaphatnék arra vonatkozóan, hogy jó ember, és hogy az élet talán mégis... kárpótolna valahogyan a megannyi veszteségért. Még akkor is, ha ott van az az átok... azt már nem hagyhatom, hogy őt is elvegyék tőlem valahogyan. Hiszen csak most találtam meg.
Szükségem van néhány percre, hogy egy kicsit rendbe szedjem magam, de nem akadályoz meg benne. Amikor már úgy érzem, hogy könnyebb, és a légzésem is visszaáll a normális kerékvágásba, vissza is térek hozzá, nagyokat kortyolva az italomból, egyszerre lélekerősítő gyanánt és azért, hogy megnedvesítsem egy kicsit kiszáradt torkomat. Nem tudom nem szóvá tenni, hogy tönkretettem, de legalábbis minimum szanaszét áztattam az ingét, a nevetése hangja pedig olyan a lelkem számára, mint amikor a napsugarak megpróbálnak áttörni a sötét fellegeken egy esős napon. Ez és az utána következő kedves csipkelődése egyaránt mosolyt varázsolnak az arcomra, még ha nem is a legmeggyőzőbbet ennyi sírás után, de akkor is.
– Nem tudhattad – rázom meg a fejem, amikor bűnbánatot látok meg az arcán és hallok meg a szavaiban is. Az egyik kezéért nyúlok és a sajátjaim közé fogom azt, finoman megszorítva a kézfejét, hogy érezze, nekem már az is többet segít, mint amit valaha reméltem, hogy most itt van. – Azt hiszem, a legjobbkor találtál meg – teszem még hozzá, ismét megpróbálkozva egy mosollyal.
Ha sokkal korábban talál rám, amikor még a régi életemet éltem, ki tudja, hogyan reagáltam volna erre az egészre. Ha Axel előtt talál rám, akkor talán soha nem sodródhattam volna ismét az Ő útjába... és akármi történt is, akármekkora űrt is hagyott maga után, akármennyire is fáj a hiánya, soha nem akarnám kiradírozni az életemből azt a részt, amin vele osztoztam. Most viszont? Ő ad nekem esélyt arra, hogy fel tudjak állni és ki tudjak mászni ebből a mocsárból.
Amikor kifejezi, hogy ez az érzelmi hullámvasút elég sokat kivehetett belőlem mentálisan, nincs is igazából más lehetőségem, mint egy kissé zavart mosollyal bólogatni a szavaira. Nem hiszem, hogy le tudnám tagadni, de nem is akarom. Érzem, hogy ismét felmelegszik egy kicsit a szívem a törődésére, arra, hogy kibúvót kínál nekem, ha sok volt ez így egyszerre, és a törődő érintésére az arcomon. Nagyon sokat jelent nekem, hogy ennyire megértő velem.
– Köszönöm – sóhajtok fel ismét, egyszerre hálásan és fáradtan. Lehunyom a szemem, arcomat egy pillanatra a tenyeréhez fektetve, mintha csak ott akarnék megpihenni egy kicsit, de aztán egy mély levegővétellel együtt ismét rápillantok és megpróbálkozom még egy mosollyal; ezúttal úgy érzem, egész jól sikerül. – Mi lenne, ha most ismét én hallgatnám a te hangodat, amíg megisszuk az italokat? És... legközelebb tiszta lappal tudunk kezdeni. Mint egy... viszonylag normális apa és lánya.
Mosolyogva, reménnyel a szívemben nézem az apám viharos zöld szemeit, mert tudom, hogy lesz legközelebb. Ez az első találkozás tényleg erőteljesre sikeredett, minden lehetséges szempontból, egy igazi érzelmi hullámvasút volt, tele szédítő mélységekkel és magasságokkal, de ha ez egy olyan úton indít el minket, ahol a végén ténylegesen apa és lánya lehetünk - még ha istenként és félistenként nem igazán beszélhetünk erről a hétköznapi értelemben vett normálisként -, akkor én már boldog vagyok. Úgy érzem, magamról már épp eleget beszéltem, de ettől még nem sietek haza, szívesen hallgatom őt, ezúttal az élete hétköznapibb részéről kíváncsiskodva, amikor pedig elfogynak az italok és ő gondoskodik arról, hogy hazajussak, nem érzek mást, csak hálát és megnyugvást. Ha szeretné, megadom neki a telefonszámomat, és azt is megbeszélem vele, milyen időablakban legyen bekapcsolva a telefonom, ha esetleg keresni szeretne.
És bár a rémálmok aznap éjszaka sem hagynak magamra, amikor zihálva, hideg verítéktől átitatott pólóban ülök az ágyban, sokkal könnyebb meggyőznöm magam arról, hogy lehet ez még jobb.

Köszönöm ezt a csodás játékot! ölelés

medicine || coded by eirik

Vissza az elejére Go down
Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 894 •

Amikor Aviva hozzám bújik és karjaimmal átfogom őt, hogy biztonságos ölelésembe vonjam, kicsit én is megnyugszom. Olyan érzés ez, mint mikor hirtelen helyre billen a világ, miután kijössz a Bifröstből. Az utazás maga kaotikus és minden érzékedet lefoglalja egy rövidke megterhelő pillanatra. Viszont megéri, mert aztán megérkezel oda, ahova kívántad. Most én is úgy érzem, hogy a helyen vagyok. Itt, a lányommal a karjaimban.
A kérdése váratlanul ér annyira, hogy egy halk nevetést kihozzon belőlem. Érzem, amint arcának puha párnája a mellkasomhoz súrlódik, míg azt rázza a kuncogásom. Végigsimítok selymes haján, élvezettel húzva ujjaimat végig a sötét tincseken. Mély lélegzetet veszek, mielőtt őszintén válaszolok neki. Örülök annak, hogy erre a kis időre úgy tűnik, hogy hangja stabilabbá válik, és gondolatai elterelődnek mindarról a fájdalomról, amit hallottam kicsendülni szavai mögül nemrég.
Válasza aztán elgondolkodtat, mert amit leír… nem feltétlenül idegen számomra, bár teljesen más kontextusban vagyok hozzászokva. Megannyi helyet romboltam és igáztam le, hogy aztán új, más birodalmakat húzzanak a helyére. Elhoztam a változást, valaminek a végét… ez viszont soha nem volt tényleges vége valaminek, mert mint minden a Világainkon az élet ment tovább és a régi dolgok helyére újak kerültek. Ez éppenséggel a mi történelmünk lényege is – egészen mostanáig.
Mivel azonban lányom nem igazán erre gondolhatott, amikor a saját érzelmeiről beszélt, így nem válaszolok, csak csendben tudomásul veszem a megfogalmazását.
Amikor viszont elhal a hangja és helyette a keserves zokogása veszi át a helyét a mesélésnek, már nem vagyok olyan nyugodt. Eltol magától és nem akarja, hogy megóvjam őt minden érzéstől, ami most valószínűleg széttépi a lelkét. Tudom, hogy nem is tehetném. Ez valami olyan dolog, amivel neki kell egyedül megbirkóznia… feldolgoznia. Azonban itt akarok lenni neki ezalatt az idő alatt, így nem hagyom neki, hogy teljesen elzárkózzon tőlem. Érintésemmel és szavaimmal támogatom őt, akarok egy kis biztonságot, kis melegséget sugározni belé. Először úgy tűnik, mintha nem lenne hatása, de végül belém kapaszkodik. Egy finom mosollyal és bólintással veszem tudomásul a kijelentését, hiszen nem is gondoltam mást.
Amikor felemelem az arcát és egymást szemébe nézünk, szinte megszakad a szívem látva rajta, hogy mennyire elveszett. Mennyire megviselte, hogy elvesztette ezt a számára fontos férfit. Az érzés, amit előbb leírt nekem egyértelműen igaz lehetett, mert most nem viselkedne úgy, mintha a világát vették volna el tőle. Az érzés bennem, hogy tegyek valamit, hogy valahogyan megpróbáljam megoldani a dolgot csak erősödik.
- Ez nem igaz – válaszolok határozottan, összehúzott szemekkel. Majd hagyom, hogy magához húzzon, és én is szorosan vonom őt közelebb. – Hidd el nekem, amit most mondok. Vannak nálunk hatalmasabb erők is a Világokban, amik döntenek a Sorsunk felett. Ami megtörtént, az megtörtént… nem érdemes azon gondolkoznod, hogy mit kellett volna másképp tenned. A múlt csak visszahúz és lebéklyóz. – Elhallgatok kicsit, majd csendesebben, de minden szóba határozott hittel mondom: - Nem a te hibád, Aviva.
Következőleg elhadart szavait fel lehetne írni a rohamnak is, de én azért figyelek és kiragadom belőle, majd elraktározom a fontosabb pontokat. Nem szeretnék feltétlenül belekérdezni, mert nem akarom még jobban felkavarni őt – majd talán jobban kifaggatom az eseményekről és azok részleteiről, amikor már kicsit nyugodtabb lesz. Így megint csak a csendes társ, a támogató hallgatóság szerepe esik rám, miközben őt tovább tartja markában a szomorúság, az a mérhetetlen veszteség, amit ha nem is tudott teljesen szavakba önteni, minden pórusából érezhetőek. Egészen addig várok, amikor végül hüppögése és könnyei kicsit alább nem hagynak.
Amikor egy lágyan elsuttogott „sajnálommal” elhúzódik tőlem, csak elmosolyodom. Felemelemve egyik kezemet végigsimítok a homlokán, félretolva a haját az útból, hogy egyenesen szikrázó ametiszt szemeibe nézhessek. Hüvelykujjammal, aztán végigszántok arcán, hogy letöröljem róla az ott maradt nedvességet, mindkét oldalon.
- Ne kérj emiatt bocsánatot! – válaszolom gyengéden, hangom kissé karcos a sok feltolult érzelemtől, amit magamban tartok, hogy erős támasz lehessek neki ebben a fontos pillanatban. – Sokkal többet jelent nekem, hogy megbíztál bennem annyira, hogy megoszd velem a fájdalmadat. – Én magam büszkén ejtem ki a szavakat, de nem tudom mennyire győztem meg ezzel, vagy ő mennyire ért egyet velem, majd megint kicsit visszahúzódik. Hátradőlve az ülésen hagyom, hogy arrébb sétáljon és összeszedje magát magában. Szemeimet nem veszem le róla közben. Amikor visszatér hozzám és bűnbánó arccal utal az ingemre, ismét kifakad belőlem egy őszinte nevetés. – Igen és ez volt a kedvenc ingem… feltétlenül be fogom rajtad hajtani – mosolygok rá, és kacsintok egyet, hogy tudja csak viccelődöm. Aztán ismét elkomolyodom kissé, majd sóhajtok egy picit. – Nem feltétlenül számítottam rá, hogy így fog alakulni az első találkozásunk… Sajnálom, hogy… nem voltam ott neked, amikor ezek a fontos dolgok megváltoztatták az életedet – mondom neki, ezúttal én bűntudattal az arcomon. – Ez persze nem jelenti azt, hogy bármit is megváltoztatnék, ami minket illet. Örülök, hogy végre megtaláltalak! Azt hiszem azonban ez így elsőre eléggé… fárasztó lehetett a számodra, ha nem is fizikálisan, de mentálisan – magyarázom tovább és megállok egy pillanatra a bólintására, vagy beleegyezésére, hogy egyetért-e velem. – Szívesen maradok itt veled, ameddig csak szeretnéd és úgy érzed, hogy kész vagy arra, hogy hazamenj. Ha ez reggelig tart, akkor addig. Ha nem akarsz beszélgetni többet, vagy csak más dolgokról mesélnél nekem, vagy azt szeretnéd, hogy én meséljek, nekem az is megfelel. Aztán majd legközelebb ismét beszélünk komolyabb dolgokról. Rendben? – kérdezem ismét végigsimítva az arcán.
Amennyiben úgy dönt, hogy ne menjünk még, kényelmesen visszahelyezkedem a kanapén, és kortyolgatom tovább az italomat, és Őrá figyelek, ahogyan eddig is. Ha pedig mégis menne, akkor gondoskodom arról, hogy épségben és a határozott tudással, hogy mostantól itt vagyok neki érjen haza.

Anonymous

Vendég —
pick it up, pick it all up and start again, you've got a second chance, you could go home, escape it all
Tyr && Aviva

Visszagondolva talán még nagyobb jelentőséget tulajdonítanék annak az ölelésnek, azoknak az egyszerre mély és emelkedett pillanatoknak, amikor tudatosult bennem, hogy bármit hittem is, bármi történt is... még mindig nem vagyok egyedül. Itt sem. Mintha csak egy emlékeztető lett volna, hogy még nincs itt az ideje annak, hogy teljesen elengedjek mindent; még ha nem is tudta beforrasztani a mellkasomban tátongó űrt, ha nem is tudta kiűzni a fejemből az emlékeket, egy nagyon fontos kapaszkodó volt az a néhány perc, szó szerint is. Ráadásul, bár egyébként is hálát éreztem, amiért így vagy úgy, de nem hagyta, hogy odabent törjek össze, tudva, hogy az végül milyen intenzitással következett be... az egész még annál is nagyobb jelentőséget kapott, mint kezdetben.
Azok a percek erőt adtak, az autóút pedig elterelte valamelyest a figyelmem, a beszélgetésnek hála, és még akkor sem éreztem túlságosan meredeknek vagy súlyosnak a lejtőt, amikor odaértünk a bárba, és viszonylag simán kezdtem bele a történet elejébe is, miközben ő az italokat készítette, de amikor elérek ahhoz a bizonyos naphoz, hozzá, akkor ismét érzem magam lefelé indulni, és ezen még az ital sem segít. Érzem benne a whiskey ízét, selymesen és erőteljesen égeti végig a torkomat, de az ujjaim reszketegek maradnak, ezért kénytelen vagyok inkább letenni a poharat az asztalra. Sokat jelent nekem, amikor szavakra sincs szükség ahhoz, hogy tudja: a jelenléte segíthet. Nagyot nyelve hagyom, hogy óvó ölelésbe vonjon, érzem, hogy ez is hasonló hatással van rám, mint Axel karjainak védelme volt; máshogyan persze, de végeredményben ugyanúgy azt sugallja, hogy ha kellene és tudna, elrejtene a világ elől is.
A kérdéssel, amit felteszek, egy kicsit a saját figyelmemet is igyekszem elterelni, és bár azt hiszem, sikerül meglepnem, a nevetése segít egy kicsit azon a feszültségtől egyre növekvő gombócon a torkomban. Elgondolkozva hallgatom a válaszát, ajkaimra lassan egy halovány, szomorú mosoly költözik. Egy pillanatra lehunyom a szememet, megpróbálom elképzelni, hogy vajon eljöhetne-e az a nap, amikor megszűnik ez az érzés a szívemben, az Ő emléke, de nem látok magam előtt lehetőséget erre.
– Szerintem igazad van. Nem hiszem, hogy egy ilyen érzésnek az emlékét nyomtalanul el lehetne törölni. – Következő szavaira ismét lehunyom a szememet, veszek egy mély, reszketeg levegőt, és lassan, óvatosan bólintok, hogy ne üssem meg az állát a mozdulattal. – Váratlan. Elsöprő. Mintha leomlott volna bennem egy egész világ, hogy aztán felépüljön helyette egy új – próbálom halkan szavakba önteni az érzést, mielőtt mesélni kezdenék. Róla.
A történet lassan bontakozik ki a szavaimon keresztül, és bár csendesen hallgat, tudom és érzem, hogy figyel rám. Nem érzem elégnek azt, amit mondok, nem hiszem, hogy át tudnék adni mindent, ami lezajlott bennem, bennünk, amitől annyira fontos lett számomra, hogy az életemet is gondolkodás nélkül dobtam volna el az övéért cserébe, de így is többet beszélek, mint egyébként szoktam... és így sem vagyok képes a végére érni. Elég, hogy eszembe jusson az a nap, elég, hogy újra szembesüljek azzal a megmásíthatatlan, letaglózó, pusztító ténnyel, hogy Ő egyszerűen csak nincs többé, és mindaz, ami addig összetartott, minden, amit nemrég még sikerült az utolsó pillanatban egyben tartanom, egyetlen pillanat alatt törik apró darabokra. Mázsás súlyként nehezedik rám az érzés, a bűntudat, a gyász, a veszteség, az a végtelen fájdalom, mintha valaki tőrt döfne a szívembe és újra és újra kegyetlenül megforgatná azt. Lüktetve áramlik át rajtam a fájdalom, szinte fizikai valósággá válva, olyan intenzitással török össze legbelül, ami még engem is meglepne, ha lenne lélekjelentésem felfogni, ami történik.
Csak egy halk, megnyugtató, meleg hang tör át ezen a repedezett falon, egy ehhez hasonló érintés, de még ezek sem jutnak el hozzám kristálytisztán, ahogy összegörnyedve, tehetetlenül zokogok, Őt látva magam előtt, Őt érezve az ujjbegyeim alatt, Őt hallva a fülemben. Csak a következő szavait fogom fel igazán, és az, amit mond, egyszerre tölt el azzal a tudattal, hogy igaza kell, hogy legyen, és egyszerre erősíti meg bennem az érzést, hogy egy csodától fosztottam meg ezt a világot. Érzem a tenyerét a mellkasomon, éppen ott, ahol mintha nyílt seb tátongana, egyik kezemmel elengedem a hajtincseimet, hogy az ő kézfejére fogjak, szorítsak az ujjaimmal.
– Soha nem tudnám elfelejteni – lehelem sírástól rekedt, elgyötört hangon.
Hagyom, hogy felemelje a fejem, tulajdonképpen csak ekkor nyitva ki a szemeimet is, így Axel lelki szemeim előtt derengő arcát felváltja a valóság. Az apám erős és mégis gyengéden figyelő szemeibe nézek, a zöld íriszek ugyanazt sugallják nekem, amit a szavai is; hogy ő itt van nekem, hogy most nem kell erősnek tűnnöm, nyugodtan megmutathatom azt az oldalamat is, ami most gyengébb, mint valaha. Önkéntelenül nyúlok érte, hogy arcomat elrejthessem a vállánál, ujjaimmal ismét benne keresek kapaszkodót, miközben a könnyeim újult erővel nyernek utat maguknak.
– Tudnom kellett volna. Éreznem kellett volna. Tennem kellett volna valamit, meg kellett volna mentenem... – A szavaim összefüggéstelenek és a zokogástól talán nem is érthetőek kristálytisztán, de a gondolataim is távol állnak attól, hogy tisztán érthetően legyenek. – Ő is olyan volt mint én, a tenger megóvta volna, a víz alatt átvészelhette volna az egészet, de sosem hagyta volna, hogy egyedül nézzek szembe velük... Már majdnem kijutottunk, el tudtuk volna vinni az egyik hajójukat, de aztán felrobbant a yacht és ő még odabent volt... Ott maradtam, órákig kerestem, azt reméltem, hogy a tenger megóvhatta, de nem... tudom, hogy feljött volna, ha tud... – Gyors egymásutánban törnek elő belőlem a történtek, szinte még én magam sem tudom követni, mit beszélek. – Éreznem kellett volna... az ösztönöm... de én nem tudtam... nem tettem semmit...
Fogalmam sincs, mennyi időbe telik megnyugodnom, és azt sem tudom, miért taglózott le ilyen erőteljesen ez az egész. Mintha csak érezte volna a lelkem, hogy most tényleg elengedheti magát, hogy most kiadhat magában mindent, amit az elmúlt másfél hónapban magamba fojtottam, elzártam, próbáltam elnyomni, csak annyira megélni, amennyire muszáj volt. Ez most olyan érzés, mintha a fájdalom és veszteségérzet szó szerint fellökne, egyenesen bele a szakadékba, abba a fekete katlanba, aminek a szélén egyensúlyozom... de mégsem zuhanok bele végleg. Mert amikor a könnyeim elapadnak, a légzésem pedig lassan csillapodni és megnyugodni látszik, még mindig ugyanott vagyok.
Az apám ölelésében.
És még mindig úgy érzem, hogy ha egy egész héten át kellene sírnom a vállán, ő azt is szótlanul eltűrné, ez pedig olyan sokat jelent nekem, amit képtelen vagyok szavakba önteni. Azért jöttem Norvégiába, hogy megtaláljam őt, de így, hogy éppen most talált meg engem, amikor azt hittem, hogy végleg elveszítettem mindent... Soha nem hittem a sorsban, de lassan meg kell kérdőjeleznem magamban ezt a meggyőződést.
– Sajnálom – suttogom, amikor képes vagyok ismét normálisan lélegezni és beszélni, bár a hangom így is rekedt a sírástól. – Nem tudtam, hogy ennyire... – Elakadok, megtörlöm a kézfejemmel az arcomat. Ennyire fáj? Dehogynem tudtam, mindennap érzem. – Nem akartam így... rád zúdítani – helyesbítek inkább.
Megköszörülöm a torkom, körbenézek, aztán felállva a pulthoz lépek, amikor meglátom ott a papírszalvétákat, amik biztosan jobb nedvszívóak, mint a kezem. Megpróbálom egy kicsit összeszedni magam, megtörölni az arcom, kifújni az orrom, venni néhány jó mély lélegzetet. Nyelek egy nagyot, ismét megköszörülöm a torkom, de aztán úgy érzem, képes vagyok ismét felé fordulni és vissza is térek hozzá. Leülök, kortyolok az italomból egy jó nagyot, aztán még egyet, és ekkor már ránézni is rá tudok.
– Azt hiszem, tönkretettem az ingedet... – pillantok a vállára bűnbánóan. Mondjuk rosszabbul is járhatott volna, ha sminkelő típus lennék, mert így legalább csak eláztattam, de akkor is.

medicine || coded by eirik

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 1286 •

Sok minden eszembe jut, hogy mi fog történni és én mit fogok gondolni, érezni, amikor beleegyezik egy csendes bólintással, hogy megöleljem. Ami végül ténylegesen történik az közel sincs azokhoz a következtetésekhez, amikre számítottam. Leírhatatlan azon érzéseknek mértéke, ami megrohan ezekben a percekben, amíg lányomat ölelem. A pillanat olyan hihetetlen, olyan… álomszerű, mintha egy másik világba, egy tizedikbe léptem volna, amit nem ismerek, de éppen ettől a naivítástól lesz olyan szép és kedves. Utóbbi a legjobb szó, amivel letudnám most írni ezt a pillanatot. Talán ez nem számít olyan sokat másoknak, egy ’átlagos’ embernek… ám nekem, a háború istenének, akinek talán népes családja van és mindannyian isteniek – vagy részben azok – mégsem volt ilyen… kötődésben, ilyen pillanatokban részem.
Emiatt is szorul össze szívem és torkom egyaránt, amikor megérzem hogyan szorít rám kezeivel, hogyan szakad fel belőle az a reszketeg sóhajtás. Fejemet felemelem és az ég felé fordítom, próbálva túllátni a város fényein, túl az éjszakába, hogy aztán az égi fényeknek, a varázslatnak, valaminek, ami hatalmasabb nálunk, tegyek ígéretet arra, hogy ameddig itt vagyok, ameddig Aviva hagyja, hogy az életében legyek, addig nem engedem többé, hogy baja essék, hogy összetörjön a szíve… hogy elveszett legyen.

Már az autóban ülve kevésbé részletesen ugyan, de megvitatjuk elátkozódásom tényét is. Meg is lep azzal, hogy felajánlja a segítségét, de mégis melegséggel tölt el, hogy már most hajlandó lenne tenni értem valamit. Technikailag egy ismeretlen vagyok számára továbbra is… még ha mindketten érezzük is a másikon, hogy mit jelent számunkra. Ettől függetlenül elmondom neki, hogy mit tudok és igyekszem a gondolatait elterelni arról, hogy ilyenekbe bocsátkozzon. Ha esetleg odajutna az egész helyzet, inkább menteném Őt, mint magamat. Aviva viszont intelligens nő és látom a szemén, az arcmimikáján, hogy megértette, amit mondtam… hogy ez talán még nálam is nagyobb dolog. Jobb, ha nem folyik bele olyanba, aminek a felszínét még csak épp, hogy megkapargatta.

Fent a privát klubhelységben hamar megszabadulok ruhám néhány felső rétegétől, hogy kényelmesebb legyen a mozgás. Itt kellemes hőmérséklet uralkodik a kinti hideggel ellentétben, így nem kell amiatt sem aggódnom, hogy Aviva tovább fázik.
Amikor a pulthoz lépek megkérdezem tőle, hogy mit szeretne inni. Gondolom, hogy a beszélgetésünk hátralevő részében szüksége lenne egy kis bátorító italra, amit egyáltalán nem bánok. Rám úgy sem lesz olyan erős hatással és ha félvérről van szó, lehetséges, hogy neki is inkább csak egy kis stabilitást ad, mint igazi kábulatot. Ezért, amikor azzal válaszol, hogy ugyanazt kérni, mint én, nem tétovázom. Amúgy sem terveztem magamnak semmi bonyolultat, csak egy Keresztapa koktélt. Egyszerű. Klasszikus. Elkezdem összekészíteni hozzá a poharat és az italokat, majd kimérni két alkoholt, amikből összeáll. Aztán szerzek jeget és megtöltök két nagy, öblös kristálypoharat. Közben válaszolok Aviva óvatosan feltett kérdésére azt illetően, hogy szeretném-e hallani, amit készül megosztani velem. Amilyen egyszerű az italom, olyan egyszerű a válaszom számára. Akkor állok meg csupán, letéve kezeimet a pultra, amikor erre ő is reagál. Átható pillantást vetek rá, így távolról, de örülök neki, ha ténylegesen úgy gondolja, hogy nincs mit rejtegetnie előttem. Szeretném őt megismerni, megtudni miből tevődik össze a jelleme, az élete. Minden kis részletet, minden kósza gondolatot. Azt is szeretném, hogy megbízzon bennem annyira, hogy ezeket gond nélkül megossza velem. Az pedig, hogy erre már lehetőséget ad mérhetetlen hálával és büszkeséggel tölt el. Abban reménykedek csupán, hogy felérek majd ezen elgondolásoknak és szavaimhoz, amiket előbb intéztem hozzá. Nem azért, mert nem gondolom, hogy megértő tudnék vele lenni, szimplán csak abban nem vagyok biztos, hogy az apa szerep… hogyan fog állni rajtam. Teljesen zöldfülű vagyok ezen a téren, és ez már régen nem esett meg velem – nem mintha emlékeznék. Viszont abban is bízom, hogy Aviva majd irányít engem, ha esetleg valami olyat cselekszem, ami számára nem lesz elfogadható. Amennyit eddig sikerült leszűrnöm jelleméből, logikáját látva, úgy gondolom nem lesz rest ebben.
Kicsit nyugodtabban fordulok vissza a poharak felé, amikbe betöltöm óvatosan a két szeszt – egy közepes füstös és karamellás whiskyt és remek selymes olasz amarettot – leöntve a jeget. Mindkettőt óvatosan megkeverem, csak épp annyira, hogy kellemes harmóniát képezzenek, aztán leteszek mindent és magamhoz véve a kristályokat Avivához indulok, aki az egyik kanapén helyezkedett el.
Mellette ülve hagyok neki egy kis teret, miközben figyelem és csendesen kortyolgatom az italomat. Megáll egy pillanatra, amíg a poharat az előttünk lévő asztalra teszi. Látom rajta, hogy mennyire feszült, hogy mennyire… megviselte az a dolog, amiről beszámol nekem. Ez arra késztet, hogy ha mással nem is, de az érintésemmel, a jelenlétemmel megnyugtassam kicsit. Úgyhogy ismét ölelésembe húzom őt és így hallgatom tovább mondandóját, akadozó, érzelemtől terhes szavait. Aztán kérdez és én pislogok egyet, mert nem számítottam most egy ilyen témafelvetésére. Ám ez nem gátol meg abban, hogy őszintén válaszoljak, még azután sem, hogy finoman elnevetem magam az anyjával kapcsolatos kommentjére.
- Nem… nem hiszem – teszem hozzá aztán homlokráncolva. – Homályos a múlt számomra, de úgy érzem, hogy ha igazán birtokában lettem volna az érzésnek az… nyomott hagyott volna bennem. Mint a kötődésem Fenrirhez. – Egy pillanatig hallgatok, majd ráhajtom a fejemet az övére. – Gondolom, azért kérdezed, mert te már tapasztaltad… Milyen volt?
Halkan kezdi mesélni ennek a szívfacsaró történetnek az eseményeit. Bár nem ismertem ezt a férfit, akit ő magáénak gondolt, akivel olyan kapcsolatra lelt, amiről én magam is tudom, hogy ritka, most, elmondása alapján úgy érzem, hogy kicsit én is megismerem kettejük kapcsolatát. Nem részletezi igazán, de nem is ez a fontos, hanem azok az érzések és érzelmek, amik átjönnek szavai, hangján keresztül. Szinte úgy érzem, mintha én is velük lennék, ahogy érintjük a különböző pontokat az időben. Nem szólok közbe egyszer sem, mert azt akarom, hogy minél inkább kiadja magából azt, amit átél közben. Nem akarom összezavarni és amúgy sem tudom mit mondhatnék. Ez ő róla és róluk szól, nekem nincs beleszólásom és amúgy sem hiszem, hogy a véleményemre kíváncsi.
Amikor azonban végképp elveszti túlcsorduló fájdalma felett az irányítást és eltol magától mégis megszólalok:
- Semmi baj – mormolom halk, szelíd hangon, míg hagyom, hogy arrébb húzódjon. Kezemet ettől még hátán tartom és további nyugtató köröket simítok rá, próbálva felmelegíteni hirtelen lehűlt lelkét. – Nem kell kimondanod. Nem kell erre gondolnod… - Elhallgatok egy kicsit, ahogy őt nézem. Legszívesebben lehunynám a szemem, elfordítanám a fejem, mert a látványa az én szívemet is megszakítja. Ezzel pedig nem tudok mit kezdeni, mert csak egyre erősödik bennem a késztetés, hogy tegyek valamit, bármit… de ha jól veszem ki szavaiból és abból, amit nem mond ki... itt már nem tudok tenni semmit. Így viszont máshová kell irányítanom ezt a sok felgyűlt, feltolult… védelmezési ösztönt. Azt hiszem erről lehet szó, ez az, ami végig bujkált bennem, csak nem tudtam jól megfogni, mert ha Avivára nézek látva életerejét nem azaz első dolog, ami eszembe jut, hogy meg kell védeni. Tudva mostanra már történelmét, biztosan ő maga is el tudja ezt a feladatot végezni. Mégsem tehetek a késztetés, a hirtelen megszállt ösztön ellen, ami birtokába szorít, most hogy már tudom, hogy van egy lányom. Akinek szüksége van rám. Emiatt teszem szimplán hozzá végül, amit gondolok: - Abból, ahogy leírtad nekem… ez egy olyan kapcsolat lehetett, amit a csillagokban írtak meg. Talán te nem hiszel, vagy hittél az ilyesmiben, de tudod, számunkra a varázslat nem idegen. Ez a valami közöttetek pedig legalább ilyen csodának hangzik, amit soha nem felejt el az ember. Nem is szabad elfelejtened… - előhajolok összegörnyedt alakjához és szabad kezemet előre nyújtva helyezem mellkasának közepére. Nekinyomom szegycsontjának, hogy igazán érezze. – Azzal, hogy emlékezel rá, azzal, hogy itt mélyen a szívedben tartod őt, még a világon hordhatod a jelenlétét. Ő is biztosan azt akarná, hogy mosolyogva emlékez rá, ne pedig fájdalommal és megbánással – mormolom feje búbjának, majd álla alá csúsztatom kezemet és úgy emelem fel azt, hogy a szemébe nézhessek. – Most azonban én itt leszek, hogy sírhass… hogy egy kicsit leengedd a falaidat és hagyd, hogy elárasszon mindaz, ami benned van. Engedd el magad, Aviva. Én vigyázok rád addig.

Anonymous

Vendég —
They that love beyond the world cannot be separated by it. Death cannot kill what never dies.
Tyr && Aviva

Ha előre tudom, mibe tenyerelek bele, talán rá sem kérdeztem volna törpékre. A válasza türelmes, mégis annyi mindent tár fel előttem, annyi ismeretlent ebben az új egyenletben, ami úgy tűnik, leírja a világunkat, hogy tudom, még véletlenül sem nevezhetném kimerítőnek, mégsem feszegetem tovább a témát. Valamiért az az érzésem, hogy ha igazán kimerítő válaszba fogna bele, az talán ténylegesen megütné azt a szintet, amikor fizikailag fájni kezd a fejem a túl sok információtól. Egyre biztosabban érzem, hogy bár azt hittem, nagyon sok mindent tudok a világról, lényegében soha nem voltam tisztában igazán semmivel. Éhezem ugyan a tudásra, mégis mosolyogva bólintok, kifejezve egyetértésemet, amikor azt mondja, talán ráérünk ezekbe később is belemenni. Alighanem eljönne az a pont, amikor egyelőre megtelik az elmém és nem lenne képes új információkat befogadni; még ha nehéz is elképzelnem, hogy valakinek nehezebb legyen a természete, mint Fenriré. Persze, neki is megvoltak a maga jó pillanatai.
Pedig még ezek után is tovább járjuk az érzelmek emelkedett magasságának és súlyos mélységének szinte teljes skáláját. Az ajándékom, ahogy kicsúszik a számon az apa szó, ahogy kimondom a bennem égő legsúlyosabb kérdéseket, mesélek neki a múltamról és a jelenemről - hiszen azt, aki most vagyok, ugyanúgy meghatározzák a múltbéli tetteim -, aztán eljutok a jelenemnek arra a pontjára, ami kis híján összezúz. Nem tudom, miért tör fel belőlem ilyen erőteljesen mindez, talán csak a körülmények, hogy éppen most talált rám, a tenger mellett, ráadásul akkor, amikor már szinte lemondtam arról, hogy őt megtalálom...
Ő pedig még erre is tökéletesen reagál. Amíg kijutunk az étkezdéből, lehetőséget kapok arra, hogy egy kicsit összeszedjem magam, ezt pedig egyszerre könnyítik és nehezítik meg az odakint töltött percek. Nem kell gondolkoznom azon, hogy mit mondjak, amikor elárulja, hogy szeretne magához ölelni. Az érzelmek, az ilyesféle érintkezés jó ideje nem voltak már az én asztalom, de a szívem és minden egyes sejtem érzi, hogy az apámmal állok most itt, és hirtelen, a szakadék szélén állva úgy érzem, semmit nem akarok jobban, mint azt érezni, hogy még mindig van valaki, aki megtart és képes onnan visszahúzni. Magához von, én pedig köré fonom mindkét kezem, és ha az ölelés az első pillanatban még bizonytalannak hat is, ez gyorsan elmúlik. Lehunyom, már-már összeszorítom a szemeimet, az arcomat szinte benne rejtve el, az ölelésem szorosabbá válik a teste körül, aztán veszek egy hatalmas, reszketeg levegőt, amibe szinte beleszakad a tüdőm. Nem sírok, ez a pillanat annál sokkal emelkedettebb, a lelkemet néhány pillanatra megszállja egyfajta béke, és én boldogan hagyom, hogy ez átjárjon. A légzésem csak ezután normalizálódik igazán az előző súlyos pillanatok után; most, hogy ismét azt érzem: van egy kapaszkodóm. Még van, aki a felszínen tart.

Az autóban ülve visszaterelődik a szó arra a bizonyos átokra, én pedig látom rajta, hogy ez a téma zavaró és kellemetlen számára. Ugyan a legkevésbé sem látom át vagy értem ezt az egészet egyelőre, úgy tippelek, részben neki is ez okozhatja a kényelmetlenséget: hogy ő maga sem tudja még mindenre a választ, csak azt tudja, hogy valami történik, és az a valami nem jó. Ösztönös, hogy felajánljam a segítségemet, még ha nem is olyan értelemben, ahogy bárki másnak tenném; a képességeim talán kiemelnek az emberek, de talán még valamennyire a sajátjaim közül is, ennél hatalmasabbnak azonban nem is akarom hinni magam. Inkább azt keresem, vajon számíthat-e, hogy a lánya vagyok, vér a véréből, a válasza pedig nem keserít el. Nem azt nézem, hogy nem tud egyértelműen igent mondani, hanem azt, hogy nemet sem, és nekem ez már elég ahhoz, hogy elkezdjek bízni. Szavaira értőn, komolyan bólintok, amikor egyetértését fejezi ki, hogy ne folyjak ebbe bele, hiszen tényleg nem áll szándékomban semmi ilyesmi, nem akarok ujjat húzni olyanokkal, akik valószínűleg két mozdulattal el tudnának taposni. Ezt szavakkal ugyan nem tudom kifejezni, mert az autó éppen megáll, de remélem, a testbeszédem is elég volt, hogy elhiggye.
A hely, ahova érkeztünk, első pillantásra túlontúl élettel telinek tűnik, de hamar kiderül, hogy nincs félnivalóm, mert az emeleti privát szektorba megyünk, ahol még az ott lévő egyetlen felszolgálót is elküldi, hogy csak ketten maradjunk. A súlyos ajtó kizárja a lenti zajokat is, én pedig valamennyire megnyugszom ettől, de a fejemben már egymást kergetik a gondolatok, és ez részben fenntartja az idegességemet is. A kérdésére pillantok oda rá, félúton az ülőalkalmatosságok felé, és miközben figyelem, hogyan tűri fel elegáns mozdulatokkal az inget, elgondolkozom a kérdésre. A válasz mindenképpen igen, mert ha szeretne majd hallani tőlem mindent - és azt hiszem, szeretne -, akkor szükség lesz rá. Megjelenik az arcomon egy apró mosoly, ahogy tekintetem találkozik a szemeivel.
– Ugyanazt, amit te – felelem végül. Ha magamtól kellene választanom, valószínűleg csak simán vodkát kérnék, de amiatt felesleges lenne összekoszolni a poharakat, ráadásul így egy kicsit mintha megismerhetném az ízlését is.
Nekilát az italok elkészítésének, én pedig elmélázom egy kis időre, összeszedve a gondolataimat és magamat is, mielőtt feltenném az óvatos kérdést, az arcát figyelve a pult mögött. A tekintetünk ismét találkozik, a válaszában pedig nem csalódok, de amikor hozzáfűz még néhány megnyugtató mondatot, halvány, de hálás mosoly költözik az ajkaimra.
– Nem érzem úgy, hogy titkolóznom kellene előtted – felelem szelíden, de teljes meggyőződéssel a hangomban.
Egyik kezemmel megfogom a másikat magam előtt, veszek egy nagy levegőt, és kissé idegesen kezdem tördelni az ujjaimat, miközben rendszerezem a gondolatokat a fejemben, de aztán belevágok. Tényleg mindent szeretnék elmondani neki, és hagyom az érzéseimet is kiülni az arcomra közben. Eleinte nem ülök még le, csak járkálni kezdek, de miután saját magamat kezdem ezzel idegesíteni, inkább leteszem a hátsó felem az egyik puha kanapéra. Csendben hallgat, de érzem a figyelmét, és miután elkészült az italokkal, ő is leül mellém. Csak annyi időre szakítom meg a mondandómat, míg egy halvány mosollyal megköszönöm neki azt, aztán iszok is belőle egy kortyot; egyrészt megnedvesíteni a torkomat, másrészt pedig megízlelve az italt, az ízlését, és erőt merítve a folytatáshoz.
Azután viszont elérek a mondandómban ahhoz a naphoz, én pedig megakadok. Megpróbálom egy újabb korty itallal megerősíteni magam, de nem megy. A légzésem reszketeggé válik egy pillanatra, a mellkasomba és a szemeimbe visszaköltözik a végtelen fájdalom, és amikor látom, hogy a pohár is megremeg a kezemben, inkább leteszem azt az üvegasztalra, amíg összeszedem magam. A tekintetünk találkozik, szinte látom a szemeiben, hogy érti, aztán már csak az érintését érzem a vállamon és hagyom, hogy magához vonjon. A fejem a vállára hajtom, egyik kezem átcsúsztatom mögötte, és veszek egy újabb mély, reszelős lélegzetet.
– Voltál már szerelmes? – kérdezem halkan, ahelyett, hogy azonnal belevágnék. – És ez most nem beugratós kérdés az anyámra vonatkozóan – teszem hozzá rögtön egy halovány, mégis őszinte mosollyal, még ha nem is láthatja. Fogalmam sincs, milyen lehet ez náluk: az idők kezdete óta létezni, egészen az idők végezetéig. Létezhet egyáltalán olyan mély érzelem, ami mindezt kibírja? Nem tudom, de érdekel, azért türelmesen megvárom, bármit is válaszol.
Csak ezután térek át . A szerelem emlegetése egyébként is egyetlen dolgot juttat eszembe, az pedig Ő, és bár a mellkasomat szinte összeroppantja a lüktető fájdalom, mégis képes vagyok megszólalni. Az jut eszembe, hogy ha beszélek róla, legalább rajtam kívül még egy ember tudni fogja, milyen csodálatos ember volt, mennyi mindent megtett és feláldozott értem, és amíg beszélek róla, addig az emléke fennmarad, a neve pedig soha nem merül majd feledésbe.
– Katona volt. A norvég haditengerészet hadnagya – kezdek bele, és apró, szomorú mosolyra görbül a szám sarka, amikor tudatosul bennem, hogy én, a háború istenének lánya éppen benne találtam meg azt, akiről azt sem tudtam, hogy keresem. – Körülbelül három és fél évvel ezelőtt mentette meg először az életemet. Akkor még ügynök voltam, de az egyik szíriai bevetésemen nem megfelelő összekötőt jelöltek ki számomra. A fickó köpött, engem pedig elfogtak, de a sajátjaim nem tudtak kihozni onnan, nagyobb szabású akcióra volt szükség. Fogalmam sincs, hogyan jutottak el éppen hozzájuk, talán ők voltak épp elérhető közelségben, de ő vezette a csapatot, akik kihoztak onnan. A Cég az egyik alteregómat használta, egy haditudósítót, így az álca megállta a helyét, de akkor először nem szívesen tartottam magam egy hamis képhez azokon a napokon, amiket velük töltöttem a tengeren. Nem esett jól hazudni sem neki, sem a többieknek, de nem volt választásom. – Elszorul a szívem, amikor belegondolok, hogy már ők sincsenek. – Nagyon sokat jelentett nekem az az öt nap. Annyira hozzá voltam már szokva a magányos élethez, ahhoz, hogy egyedül dolgozom, csak magamra vagyok utalva... ők pedig emlékeztettek rá, milyen érzés élni. Azt hiszem, végül ez is sok szerepet játszott abban, amikor magam mögött hagytam a Céget. – Veszek egy mély levegőt, a hajón töltött napokról csupa jó és szép emlékem van, amelyeket nem ronthat el semmi, de a téma még csak most fog kiéleződni . – Nem számítottam rá, hogy találkozni fogok vele, vagy hogy emlékezni fog rám, de azon az estén, amikor eldöntöttem, hogy én állítok csapdát azoknak, akik a nyomomban voltak, ő is ott volt és keresztbe húzta minden számításomat – kúszik az arcomra egy halvány mosoly. – Azt hiszem, úgy érezte, megint meg kell mentenie, és mindent meg is tett ennek érdekében. Én viszont... el akartam üldözni. Nem akartam, hogy belefolyjon az életembe, hogy ő is részesévé váljon annak, ami rám leselkedett minden nap, hogy őt is kipécézzék maguknak és veszélybe sodorjam. Hallgatnia kellett volna rám... – halkul el egy kicsit a hangom. Nyelek egyet, aztán megköszörülöm a torkom, mielőtt teljesen el is halna. – Elhatározta magát amellett, hogy segíteni fog nekem. Elbújtatott, és amikor megosztottam vele az igazságot, legalábbis egy emészthető részét, még mindig nem futamodott meg, és én sem sétáltam el, amíg még megtehettem volna. Sejteni kezdtük, hogy lehet bennünk valami közös, és bár akkor még fogalmunk sem volt a pontos okokról, együtt mentünk vissza Fenrirhez is. Eleinte nem tudtam, hogy... mennyit fog majd jelenteni számomra, de aztán egy este óvatlan voltam és ránk találtak, őt pedig kis híján megölték. Soha nem vágytam ilyesféle érzésekre, ilyen kötődésre, nem gondoltam, hogy valaha is megismerem majd mindezt, mégis... soha nem éreztem még olyan félelmet, mint akkor, amikor láttam őt a földön feküdni, és fogalmam sem volt róla, hogy él-e még. – A hangom reszelőssé válik egy kissé, ezért újra megköszörülöm a torkom, de érzem, hogy az már elszorult, és lassan növekszik benne az ismerős, fojtogató érzés, amitől a szemem is szúrni kezd. Felrémlenek előttem a pillanatok, ahogy ott térdeltem előtte a fürdőszobában, miután kibányásztam a golyót a mellkasából, a kék szemeiben ülő fájdalomra, az érzésekre, amik éledezni kezdek a mellkasomban, amikor magához ölelt. Egy könnycsepp végigbucskázik az arcomon, egyenesen az ingére cseppenve, és most még odanyúlok, hogy letöröljem, de érzem, hogy ez nem az utolsó lesz. Veszek egy mély, reszketeg lélegzetet, sokadjára is, pedig már ez sem tűnik elégnek. – Akkor kellett volna eltűnnöm, vagy neki kellett volna elküldenie engem, érezve, hogy ez mennyire valóságos, ő mégis tovább ment szembe az árral és én hagytam. Indonéziába mentünk, minél messzebb tőlük, hogy legyen egy kis időnk felkészülni. Fegyvereket szerzett, elintézte, hogy fel tudjuk vinni azokat a repülőkre, aztán yachtot béreltünk és a nyílt óceánon kerestünk menedéket... de akkor már tudtam. Tudtuk. – A látásom már teljesen elhomályosul, a hangom pedig végleg elhal. Kibontakozom az ölelésből, nem azért, mert ne esne jól vagy ne lenne szükségem a támogatására, egyszerűen csak elárasztanak az érzések, a fájdalom belemar a mellkasomra, és úgy érzem, nem fogok tudni elbírni vele. Forró könnycseppek szántják végig az arcomat, reszkető ujjakkal nyúlok oda, hogy letöröljem őket, de csak újak költöznek a helyükbe. Rekedt, elfúló hangon szólalok meg újra. – Az életemnél is jobban szerettem őt, feladtam volna érte mindent, ha kell, ha ezzel megóvhatom. Egyszerre adott értelmet mindennek és vette el az értelmét annak, hogy a meneküléssel az ő életét is kockáztassam. Bármit megtettem volna azért, hogy... – Képtelen vagyok tovább folytatni. Ez az a pillanat, amikor megengedem magamnak, hogy végérvényesen összetörjek. Azóta nem sírtam, hogy azon a kis szigeten találtam magam a robbanás után, most viszont a fájdalom olyan élesen, olyan elemi erővel vág végig rajtam, mintha újra ott lennék, azon az éjszakán, miután nem találtam meg őt többé. A tenyereimbe temetem az arcom, felsőtestem összegörnyed, mintha nem bírnám el azt a mázsás súlyt, ami a vállaimra, a hátamra, az egész lényemre nehezedik.
Mégsem a robbanás hőjét érzem az arcomon. Axelt látom magam előtt; nem az utolsó pillanatokban, hanem mindenkor máskor. Kirajzolódik előttem az arca, látom a mosolyát, a legszebb kék szempárt benne egy egész világgal, ami mindent jelentett számomra. Magam előtt látom a szerelem csillanását a tekintetében, hallom a fülemben a hangját, érzem a bőrömön törődő érintését, az ujjbegyeim alatt az ő bőrét. Egy pillanatra mintha az illata is az orromba kúszna, pedig tudom, hogy lehetetlen, mert már nem tudom teljes egészében felidézni. A fájdalom lüktetve áramlik végig rajtam, kiszorítva belőlem a levegőt, az arcom lejjebb csúszik, ujjaim tehetetlenül markolnak bele a hajamba, és miközben a testemet tehetetlen zokogás rázza, egyetlen szó ismétlődik újra és újra a fejemben.
Sajnálom, annyira sajnálom...

letting go || coded by eirik
Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 1368 •

Tudtam, hogy majd egy újabb faj felemlegetése még több kérdést fog maga után vonni, de felvoltam készülve rá, hogy megválaszoljam őket. Még ha a lányom nem is volt vele tisztában, hogy mennyire sikerült beletenyerelnie a mélyébe.
- Nos… rajtunk isteneken, rajtatok félvéreken és a halandókon kívül más lények is léteznek a Kilenc Világban – magyarázom neki, amennyire egyszerűen csak lehet. – Elkezdhetném most őket sorolni és elmondani a jellemzőiket, de lehet egyszerűbb, ha szép fokozatosan térünk ki ezekre, amikor felmerülnek. Kinézetre a törpék nem olyanok, mint amilyennek képzeled őket – mondom egy félmosollyal. – Eltérnek a mesékben emlegetett összetöpörödött alakjuktól; ami igazán kiemeli őket a többiek közül, hogy remekül bánnak az eszközökkel, és mint láthatod könnyedén kombinálják a mágiát más tárgyakkal – bökök az előtte pihenő dobozra. – Nekik is van egy saját Világuk, amit Svartálfaheimnek hívnak és ha lehet az ő modoruk még nehézkesebb, mint Fenriré.

Amióta találkoztam vele úgy érzem, mintha egy hullámvasúton ülnék. Mivel nem emlékszem a régi időkre nem tudom pontosan megmondani, hogy volt-e hasonló tapasztalatom, de valamiért úgy érzem, hogy nem esett még velem ilyen, hogy ennyi érzelmen keresztül esnék egy pár óra leforgása alatt. Először az elégedettség: amikor odaadom neki az ajándékát, és látom, hogy micsoda csodálkozással és kíváncsisággal fordul a láncinghez. Aztán mérhetetlen boldogság: amikor ennek okán megköszöni nekem, amit adtam és egyúttal apjának nevez. Soha nem éreztem még egyszerre ilyen hihetetlenül könnyűnek és nehéznek a szívemet, mint abban a pillanatban. Majd következik a szomorúság: látva lányom küzdő, kétségbeesett arcát, ahogyan felteszi kérdéseit a számomra, hogy megtudja érteni pontosan miért is történnek úgy körülötte a dolgok ahogyan. Igyekszem őt megnyugtatni és tisztázni a benne félreirányított nézeteket, de nem érzem, hogy teljes sikert érnék el. Azonban rögtön a sarkában következik ennek a forró düh: amint elkezd jobban belemerülni életének történetébe és én megtudom, hogy életútja pontosan milyen bukkanókat is foglalt magába, nem tudom megállítani magamban ezt a növekvő mérget, amitől úgy érzem, hogy hamarosan felrobban a fejem. Szinte látom magam előtt, ahogy az arctalan feletteseit egyesével vágom le a kardommal, hogy aztán kivéreztethessem őket a lábam előtt. Mielőtt azonban igazán belemerülnék ebbe, egy újabb érzés ragad magával: a leküzdhetetlen vágy, hogy törődjek vele, segítsek neki. Ám ezt nem igazán tudom ebben a közegben megoldani, legalábbis nem úgy, ahogyan igazán szeretném. Ez viszont nem gátol meg abban, hogy akkor cselekedjek és összeszedjem magamunkat, majd elhagyjuk a kávézót.
Kint állva az épület előtt miközben az autóra várunk, figyelmemet teljes egészében a lányomra fordítom. Ráterítem a hátára a kabátomat, hogy megkíméljem őt a rideg éjszakai szelektől, majd megmagyarázom neki, hogy mi is állt a döntésem mögött. Mindketten csendesek voltunk, míg elhagytuk a helyet, de nem is vártam, hogy bármit is mondjon nekem mindenek után. Sok megbeszélni valónk van még – rengeteg mindent kell elmondania nekem – most mégsem szeretnék semmit annál jobban, hogy a karjaimba zárjam. Egy szintre hozva magunkat, összekapcsolom a pillantásaink és amikor ő elmosolyodik és bólint egyet, hatalmasat dobban a szívem. Kezeimet gyengéden törékeny alakja köré fonom és mielőtt igazán meggondolhatná magát, szorosan magamhoz vonom. Egyik kezemet felcsúsztatva fejére, bedugom azt az állam alá, hogy a vállamra fektetve hozzám bújhasson. Érzem a bőrömön meleg lehelettét és ez engem is mosolygásra késztet. Amíg várakozunk, addig ölelem őt és kezemmel, ami a hátán pihen, nagy nyugtató köröket írok le rajta. Ezzel is próbálva melegíteni őt.
Mindeközben egyetlen dolog jár a fejemben, ahogy lehunyom a szemeimet: ennek mindig is így kellett volna lennie - mostantól pedig így is lesz.

Az autóban ülve felmerül az a téma, amiről senkivel nem szeretek igazán beszélni… mostanában úgy tűnik mégsem tudom kikerülni. Fenrirtől még annyira nem is zavaró, ha rákérdez, amikor találkozunk, ám fivérével való kis találkozásaink is ehhez érkeztek el. Lassan már csak az kéne, hogy Hel kopogtasson az ajtómon, hogy kikérdézhessen mégis hogyan érzem magam. Természetesen, mindezek közül Avivának válaszolom meg ezeket a kérdéseket a legszívesebben, de még így is fanyar szájízzel. Elvégre most talált meg és szeretném, ha teljes pompámban, mint a briliáns Tyr, a háború istene ismerne meg, nem pedig úgy, hogy Tyr, az első áldozat. Összeszorítom a fogaimat a gondolatra, de aztán leküzdöm ellenérzéseimet, hogy visszafordítsam a figyelmem a nő csillogó lila szemeire mellettem.
Elgondolkodom a felvetésén, majd sóhajtok egyet, ahogy kezemmel végigtúrom a hajamat.
- Egyelőre még nem látom át, hogy ez segíthet-e az Átokkal szemben – mondom lassan. Majd ismét ránézek. – Lehetséges, hogy majd később… amikor már rosszabb állapotban leszek. Ahogy azonban okosan megjegyezted, nem akarom, hogy nagyon belefolyj ebbe az egészbe – vonom össze a szemöldököm.
Mielőtt erre azonban válaszolhatna az autó megáll a célállomásunknál. Kicsit előre hajolok, hogy a sofőrhöz szóljak:
- Köszönöm, Erik. Ezek után hazamehet, mert nem tudom még, hogy meddig leszünk.
- Hívjon bármikor, ha szüksége lenne rám, uram! – biccent rám a visszapillantóból, én pedig hálásan rámosolygok, mielőtt kiszállnék.
Aviva elfogadja a felajánlásomat, amikor kinyújtom érte a kezemet, ami újabb kis elégedett mosolyt csal az arcomra. Aztán már a bár felé igyekszünk, hogy az ajtón betérve jelezzek egy alkalmazottnak, hogy a privát helyiséget szeretném kibérelni az emeleten. Nem is kell elmondanom a nevemet se, rögtön tudják, hogy ki vagyok és mögöttem a lányra épp csak egy pillantást vetnek, mielőtt professzionális módon elvezetnének a kért szobához.
Amikor belépünk rajta és egy csendesen lefolytatott beszélgetésben közlöm a szolgálóval, hogy ne zavarjon minket senki, minden további nélkül záródik be mögöttünk a hatalmas mogyorófaajtó. Megfordulok, de még nem követem olyan gyorsan a lányt a belsőtér felé. Kissé hátra maradva inkább a pulthoz lépek és kigombolva a zakómat, lecsúsztatom azt a vállaimról, majd összehajtogatva a márványlap tetejére helyezem. Elkezdem kigombolni az ingem ujjait, hogy aztán felhajtogathassam őket a könyökeimig.
- Kérsz valamit inni? – kérdezem miközben én ily módon helyezem magam kényelmesebbé.
Már hozzá is látok, hogy összedobjak magunknak valamit, amint válaszol a kérdésemre. Én magamnak egy kicsit erősebbet és nagyobb adagot választok, mert kevésbé van hatással rám a halandók alkoholja, most viszont kifejezetten szeretném érezni azt a bizonyos hatást.
Felnézek rá, amikor óvatosan felteszi kérdését.
- Szeretnék – válaszolom őszintén, miközben leteszek egy pillanatra mindent a kezemből. A pult másik oldaláról nézem őt áthatóan. – Nem vagyok azonban telhetetlen. Csak annyit ossz meg velem, amit nem érzel kényszernek. Én minden esetben szívesen meghallgatlak.
Ezekután meghagyom neki, hogy eldöntse pontosan mit szeretne tenni. Közben csendesen folytatom az italok elkészítését. Tekintettemmel kezeim munkáját figyelem, de minden más érzékszervem Aviva irányába figyel és hallok minden egyes elejtett szót. Nem vágok közbe, csak türelmesen hagyom, hogy kifejtsen minden gondolatot, amit szeretne. Akármilyen következtetéseket is vonok le, akármilyen vélemények is formálódnak meg bennem, minél többet tudok meg. Amikor pedig készen vagyok mindkettőnk választásával magamhoz véve a poharakat lassan odasétálok hozzá és leereszkedem mellé a kanapéra, majd átnyújtom neki az övét.
Csak egy-egy résznél rázom meg a fejem, vagy húzom össze megint a szemöldökömet, de megszólalás helyett belekortyolok az italomba. Hosszan fürkészem a szemeit és arcvonásait, miközben mesél. Egyszerre tölt el megkönnyebbüléssel és fájdalommal látni rajta, hogy ezúttal nyíltan hagyja, hogy végighullámozzanak rajta az érzelmek és ezek megjelenjenek a szemeiben, szája vonalában, állának emelkedésében, szemöldökének rebbenésében. Nem könnyű azokat sem megemésztenem, amit mond… nem feltétlenül a történet miatt, hanem amiatt, hogy ez mind Avivával történt. Én pedig nem voltam ott, hogy megállítsam, vagy akár tanácsot, támogatást nyújtsak a számára ezekben a nehéz időkben. Eláraszt az érzés, hogy legszívesebben csak magamhoz húznám megint és elzárnám a világ elől, hogy semmi rossz újra ne érhesse… pedig tudom, hogy nem tudom őt továbbra sem megmenteni mindentől, akármennyire is vágyom rá. Annyit viszont tudok tenni, hogy most ebben a pillanatban itt vagyok a számára, meghallgatom és ha kell támaszt nyújtok neki, hogy túlessen mindazon a fájdalmon, amit eddig felhalmozott magában.
Már a kajáldában is éreztem, hogy mindezek mögött azonban húzódik még valami, valami… mélyebb, ami azt a megtört pillantást eredményezte nála. Ez pedig beigazolódni is látszik, amikor megakad a mondadójában, hogy aztán lassan összeszedve magát végre megossza velem, hogy mi történt még, mielőtt találkoztunk volna.
Egész testemben megfeszülök a kijelentésére, a hangjában húzódó megannyi érzelemre. Tudom, érzem, hogy itt nem egy egyszerű ismerősről, vagy akár bajtársról van szó. Szótlanul nézek a szemeibe még egy pár kinyújtott másodpercig, aztán óvatosan előrenyúlok. Karommal átkulcsolom a vállát és magamhoz húzom, hogy így egymáshoz simulva vonjam az ölelésembe. Fejét ismét a mellkasomra hajtom és nagyot sóhajtok, lehunyva a szemem egy pillanatra. Aztán kemény tekintetem előrevezetem, ki a sötét éjszakába, hangom mégis lágy, ahogyan megkérem őt:
- Mesélj róla.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

If I fall, can you pull me up?
Is it true you are watching out?

Látom, hogyan figyel, szinte érzem, ahogy próbálja kiolvasni a fejemből azt egyebek részt, mindazt, amivel még kiegészíthetné, amit mondok, hogy teljessé váljon a kép, végül mégsem kérdez semmit. Egyetlen szót mond, de ezzel az egy szóval eléri, hogy a szám sarkába ismét beköltözzön egy mosolyt. Helyes. Én is ezt érzem, és valahol... örülök, hogy nem ítél el, hogy nem kérdőjelezi meg azt, amit tettem.
Folyamatosan fenntartja a kíváncsiságomat. Furcsa, hogy mindannak ellenére, hogy milyen szkeptikusan álltam ehhez az egészhez, hogy mennyire képtelen voltam hinni benne, most... az tűnik képtelenségnek, hogy ne higgyek. És ehhez csak az az érzés kellett, az a pillanat, amikor megosztotta velem mindazt, ami ő maga. A mágiáról viszont eszébe jut valami, és bár a bizonytalansága azt súgja, hogy talán még ő maga sem tudja, jó ötlet-e megosztani velem azt a valamit, végül úgy hiszem, nem okozok neki csalódást a reakciómmal. A kíváncsiság, az érdeklődés vezérel akkor is, különösen, amikor kiderül, hogy ezt nekem készítette, még akkor, amikor azt sem tudta, ki vagyok, csak a létezésemet sejtette. Először a dobozt díszítő betűre kérdezek rá, és amikor válaszol, felpillantok rá - a szavak hallatán pedig megengedek magamnak egy halk, rövid nevetést. Nem azért, hogy tréfát űzzek belőle, ez inkább zavart nevetés, ugyanis azt az egy mondatot legszívesebben szavanként elemeztetném vele, hogy mindent értsek.
– Törpék? – kérdezek aztán vissza. Az Ázokat végül is helyre tudom tenni a fejemben, még ha nem is tudnék minden istent felsorolni, azért ennyit ismerek a mitológiából, hogy tisztában legyek az istenek csoportjaival. Még ha eddig a legmerészebb álmaimban sem kezeltem volna ezt valóságként.
A figyelmem azután már tényleg az ajándékomra terelődik, és akaratlanul is eltűnődöm azon, hogy vajon a sorsszerűséget lehet-e még ennél is tovább fokozni. Hogy pont ma készült el, hogy éppen ezt gondolta ki, hogy épp ma találkoztunk... Eszembe jut, hogy talán erre is rákérdezzek, de egyelőre sokkal jobban leköti a figyelmemet a kezemben tartott láncing és az a sok érzelem, ami eltölt ezekben a pillanatokban. A hálámat megpróbálom szavakba is önteni, és bár látom rajta, hogy már önmagában ezzel is hatást gyakorlok rá, valami rávesz, hogy még valamit tegyek hozzá.
A reakciója, a tekintete elárulja, hogy nagyon hasonlóan érez azzal kapcsolatban, ami halkan, mégis tisztán és érthetően hagyja el a számat. Azt hiszem, ő sem számított arra, hogy ezt fogja hallani valakitől, ahogy én sem számoltam a lehetőséggel, hogy valaha ezt fogom még mondani valakinek. Nehezen találja meg a hangját, de megértem; én nem is próbálkozom vele, mindössze elmosolyodom, és hagyom, hogy a tekintetem beszéljen, miközben bólintok. Viselni fogom, mert tudom, hogy megvéd majd.
Ezután viszont én következem. Nekem kell beszélnem, magamról, ez pedig nem könnyű Soha nem volt az, nem vagyok hozzászokva, hogy bárkivel is megosszak magamról bármit, ilyen-olyan okokból kifolyólag. Az információ veszélyes, visszaüthet, célponttá tehet. Erőszakkal kell tudatosítanom magamban, hogy kivel ülök szemben, mert az, hogy apámként nem szeretnék előle eltitkolni semmit, egy dolog, az pedig egy másik dolog, hogy... hogy ő Tyr. Nem olyasvalaki, akin csak úgy fogást lehetne találni. Mégis, még így sem könnyű kimondani a szavakat, elárulni neki a valóságot magamról, mert... félek. Félek attól, hogy mit gondol majd rólam. Hogy milyen kép alakul ki a fejében a lányáról.
Látom a szemeiben fellobbanó haragot, az ökölbe szoruló kezeit, szinte érzem, ahogy vibrál a dühe, de mintha csak az ösztönöm súgná meg, tudom, hogy nem ellenem irányul. Ez viszont nem segít abban, amikor a szavai elindítanak lefelé egy lejtőn, a lejtőn, aminek a végén pontosan tudom, mi vár. Vagy inkább ki. Szinte nem is tudatosul bennem, ahogy a gondolataimat és az érzéseimet lassan átszövik az emlékek, ahogy az a vékony kis páncél, amit még fenn tudtam tartani, ugyanúgy kezd el megrepedni, mint ahogy én hasadtam szét annak idején, hogy aztán szilánkosra törjön, mint a szívem azon az éjszakán.
A reakciója meglep. A vibráló haragot mintha elfojtották volna, de még mindig feszültnek tűnik, miközben visszateszi a dobozra a tetejét és a kezembe nyomja azt, felállva az asztal mellől. Bár nehezen tudom csak követni az eseményeket, ez arra éppen elég jó, hogy kizökkentsen, hogy össze tudjam szedni magam egy kicsit, és emiatt akaratlanul is hálát érzek. Az imént egyetlen pillanat választott el attól, hogy egy étkezde kellős közepén törjek össze, ami tőlem különösen... nagy szó.
Mellém lép, és van abban a mozdulatban valami nagyon kedves, ahogy a fejembe húzza a kapucnimat, mert bár csak azt láthatta, hogy a találkozásunkig a fejemen volt, mintha tudná, hogy ez fontos. Valamiért nem ellenkezek, még csak vissza sem kérdezek, hogy hová?, mert egyelőre leköt az, hogy összeszedegessem a darabjaimat, amik már lehullottak, még ha össze nem is törtem. Egyik kezemmel magamhoz ölelem a dobozt, a másikat viszont ő ragadja magához, ahogy elindul kifelé. Sietős lépteihez igazítom a sajátjaimat, és bár egyelőre nem tudok megszólalni, remélem, hogy a készségességemből érezni fogja, hogy ez nem ellene szól.
Csak az zökkent ki odakint, amikor megérzem a kabátját a vállamra nehezedni. Megjelenik az arcomon egy kis mosoly, de nem tudom megköszönni, mert folytatja, és amit mond, az sokkal inkább eltereli a figyelmemet. Felemelem a fejem, a kapucni karimája alól nézve rá, úgy találkozva a pillantásával, ahogy ő a térdeit kissé berogyasztva keresi az én tekintetem. A mosoly újra megjelenik az arcomon és csak bólintok egyet, ha pedig valóban átölel, akkor óvatosan, kezdetben szinte bizonytalanul, az érzéssel ismerkedve, de aztán egyre biztosabban viszonzom azt.
Örülök, hogy erre a pontra már sikerült összeszednem magam valamennyire, máskülönben könnyedén ez adhatta volna meg a kegyelemdöfést. Így viszont... át tudom érezni. Meg tudom adni az esélyt az érzésnek, hogy beköltözzön a mellkasomba és átjárja a lelkem; annak az érzésnek, amitől nyolcéves koromban elbúcsúztam. Hogy van apám. Hogy bár begyógyíthatatlan sebeim vannak, mégsem vagyok teljesen egyedül.

Hamarosan már egy autóban ülünk, a cél felé tartva, amit ő adott meg a sofőrnek, én pedig furcsamód nem érzem furcsának azt, hogy nem kérdezek semmit ezzel kapcsolatban. Valami - vagy inkább minden - azt súgja, hogy ha él még olyan valaki, akibe belehelyezhetem a feltétlen bizalmamat, akkor az ő. Ennek ellenére is örülök viszont, hogy a szó egy kicsit visszaterelődik rá - esélyt kapok arra, hogy tovább gyűjtsem az erőmet, és egyben még többet tudhatok meg róla és arról az átokról, amit még ők sem értenek teljesen. Látom rajta, hogy nem kellemes neki ez a téma, és ki is fejezi, de pont ezért vagyok hálás, hogy mégis válaszol és beszélünk róla. Ettől azt érzem, amit magammal kapcsolatban is: hogy bár nem szívesen beszélek róla, szeretném vele megosztani, ha tudni akarja.
A ciklusokkal kapcsolatban adott válasza elgondolkodtat, de egyben valahogy... logikusnak is tűnik. A ragnarök fogalmával tisztában vagyok, bár ez is olyasvalami, aminek a valóságtartalmát valahova a nulla és a mínusz egy közé soroltam eddig. Szeretném megkérdezni, hogy minden ciklus hasonlóan zajlik-e, hogy mindig valami hasonló esemény vezet-e ahhoz a bizonyos véghez, de ő ugye nem emlékszik. Eltűnődöm rajta, hogy ennek vajon lehet-e jelentősége, de nem kezdek bele a kérdés boncolgatásába, mert biztos vagyok benne, hogy ők már sok minden átrágtak ezzel kapcsolatban. Inkább egy másik kérdést teszek fel, az átok hatásaival kapcsolatban.
– Én tudok valahogy... segíteni? – nézek rá. – Úgy értem, nem szívesen ártom magam olyasmibe, aminek még ti sem tudtatok a végére járni, és tudom, hogy még nincsenek közös emlékeink, de... Ha vér vagyok a véredből, az jelenthet valamit? – Szinte reménykedve nézek rá, pedig talán ő sem tudja a választ. Csak azt tudom, hogy célokra van szükségem az utánra, amikor bevégeztem a jelenlegieket, és hogy ez akár... lehetne valami is.
Az autó közben megáll, az ablakon kinézve egy elegáns, teljes díszkivilágításban pompázó bárt pillantok meg, ami önmagában nem sugallna kevesebb magányt, mint az az üres étkezde, de valamiért úgy érzem, nem a bárpult mögé fogunk leülni. Magamhoz fogom a dobozt, megigazítom a vállamon a kabátját, aztán a tenyerébe csúsztatom a sajátomat és hagyom, hogy magával húzzon.
Nem állítom, hogy odabent nem szegeződnek ránk pillantások, hogy nem értik félre páran azt, amit látnak, különösen azt tekintve, hogy fogja a kezem, de nem igazán érdekel. A sejtéseim egyébként is beigazolódik, mert az emeletre vezet fel, egy nagyon is privátnak tűnő részhez, ahol végül valóban ketten maradunk. Ettől egy kicsit fellélegzem, több szempontból is; nem szeretem a túl sok embert, és így nekem is... könnyebb lesz beszélni. Ezzel pedig szerintem nem vagyok egyedül.
A helyiség olyan, mint egy tágas, modern nappali, leszámítva azt, hogy itt is van bárpult, ráadásul nem is üres, csak épp önkiszolgálásra alkalmas. Két tágas bőrfotel és két nagyméretű kanapé is helyet kapott benne, amelyek egy üvegasztalt vesznek körbe, erre az asztalra helyezem le óvatosan az ajándékomat tartalmazó dobozt. Lecsúsztatom a vállamról a kabátját és felakasztom a helyiség elejében lévő fogasra, de közben már a gondolataimba merülök, hogy felkészüljek. Ha én foglalok először helyet, akkor az egyik kanapét választom, és nem bánom, ha ő is arra ül le.
– Szeretnél... mindent tudni? – függesztem aztán rá a pillantásomat.
Láttam a kérdéseket a szemében, és ha valamilyen módon a tudtomra adja, hogy jól éreztem ezt, én készen állok arra, hogy elmondjam neki. Még akkor is, ha tovább dolgozik bennem egy kis félelem; félelem attól, hogy mit gondol majd, hogy elfogad-e majd így is a lányának, és félelem attól, hogy ezúttal képes leszek-e egyben tartani magam.
– A Moszadnak dolgoztam – kezdek bele, a szavakat halkan, de határozottan ejtem ki a számon, aztán rápillantok, miközben folytatom. Nem hiszem, hogy ne tudná, kikről beszélek. – Az a fajta ügynök voltam, akit ők csak kidonnak neveznek. Az, aki kap egy célpontot, elmondják neki, hogy milyen körülményeket kell teremtenie, aztán elvégzi a piszkos munkát. Tulajdonképpen egy orgyilkos. És én... voltam a legjobb – vallom be, bár ez nem olyasmi, amivel dicsekedne az ember. Én ugyan nem is szégyellem, de furcsa dolog erről az apámmal beszélni. – Amíg hagyták, hogy két célpont között a bosszúmon dolgozhassak, nem érdekelt, mit teszek. Ez volt az egyetlen célom, és mivel mindig egyedül dolgoztam, lassan elfelejtettem, hogy milyen is a normális élet. Ez lett az életem. Nem igazán kaptam emlékeztetőt az ellenkezőjéről, amíg... – Nem fejezem be a mondatot, csak egy pillanatra elfordítom a pillantásomat és nyelek egyet. Még nem tartunk ennél a résznél. – Időközben sikerrel jártam. Felkutattam azt, aki felelős volt a merényletért és elfogtam, de elkövettem azt a hibát, hogy a kezükre adtam. Bíztam bennük, pedig nem kellett volna. Újabb küldetést kaptam, azt ígérték, hogy amint azt bevégeztem, visszamehetek Izraelbe és az enyém lesz... de amíg én dolgoztam, ők elengedték. – Összeszorítom az állkapcsom, mert bár ennek a végére már pontot tettem, még mindig dühít, hogy ilyen naivan álltam hozzájuk. – Akkor hátat fordítottam nekik. Tulajdonképpen még mindig engedély nélküli eltávon vagyok, ha onnan nézzük, de ők nem igazán fogadnak el... felmondást. – A pillantásom találkozik az övével, és tudom, hogy érti, mire gondolok. – Évekig játszottam velük macska-egér játékot, míg újra annak a rohadéknak a nyomára bukkantam, de mindig én kerültem ki győztesen belőle. És amikor pontot tettem az ügy végére, előkerült anya levele – kúszik egy kis mosoly az arcomra. – Amiatt jöttem ide, úgy éreztem, hogy az tényleg az a pont volt az életemben, amikor... meg kellett találnom a helyem. Ezzel egy időre lekerültem a radarjukról is, de aztán ide is elértek utánam. Ami azt illeti, első alkalommal éppen Fenrir segített ki – mosolyodom el ismét, majd halk nevetéssel hozzáteszem: – Akkor nevettem ki. – Rendezem a vonásaimat, csak aztán folytatom tovább. – Nem kellett sok idő, hogy a nyomomba szegődjenek, de furcsa volt, mert mintha ezúttal csak megfigyelni akartak volna, nem pedig kiiktatni. Eldöntöttem, hogy megpróbálom kiszedni belőlük, mi folyik itt, de aztán...
És ez az a pont, ahol elakadok. Eszembe jut az az este, amikor minden elkezdődött, és így eszembe jut minden, ez pedig elég ahhoz, hogy a légzésem elnehezüljön kissé és ismét le kelljen hunynom a szemem. Érzem, hogy a mellkasomban érzett fájdalom mindennél élénkebbé válik és szinte lüktetni kezd, de nyelek egy nagyot és mégis kinyitom a szemem. Amikor ismét ránézek, tudom, hogy ugyanazt fogja látni a tekintetemben, amit nem is olyan régen amellett rozoga műanyag asztal mellett.
– Elvettek tőlem valakit – bukik ki belőlem az igazság három fájdalmas szóban.

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 1743 •

Hosszan figyelem Aviva arcát, miközben megválaszolja óvatosan feltett kérdésemet. Bár azt hiszem soha nem is hagytam abba arcvonásainak fürkészését, amióta először sikerült megpillanatom. Most egészen más ok az, ami miatt csak csendesen nézem és nem mondok semmit. Nem vagyok ítélkező, vagy mérges, vagy bármi hasonló érzés sem üti fel a fejét bennem, amit esetleg ilyenkor mások tapasztalhatnak. A halálbeszéd vagy akár a gyilkolás ténye soha nem riasztott el úgy, mint esetleg a halandókat, vagy gyengébb lelkü istentársaimat, akik nem mindennap szembesülnek vele. Számomra egy élet vége mást jelentett, mint a legtöbbnek… nem gondoltam volna azonban, hogy pont majd a lányom fog ebben hasonlóan érezni. Nem azért, mert nem gondolnám, hogy elég erős hozzá vagy átlátja-e ezeket a jelenéseket… hanem mert ez azt jelenti, hogy elégszer lett kitéve neki, hogy már ne számítson úgy, mint ahogy nekem sem. Ez az, ami igazán aggaszt abban, amit mond. A részletekkel kapcsolatban még azonban nem vagyok tisztában így végül nem mondok neki semmi egyebet egyetlen szónál:
- Helyes.
Aztán visszatérünk az étkezéshez. Egészen addig, míg a beszéd át nem terelődik a mágiára. Igyekszem őt olyan finoman bevezetni, amennyire lehet olyan személyt, aki eddig csak mesének gondolta az ilyen kifejezéseket. Szerencsémre, inkább kíváncsinak tűnik, mint kétkedőnek – ez reményt ad arra, hogy könnyebben fogja befogadni a többi információt és fejtágítást, amivel szembesítenem kell majd a jövőben.
Mielőtt azonban igazán belemerülnék ebbe a részébe a dolognak, eszembe jut valami. Szinte teljesen el is felejtkeztem a dologról, mert a tény, hogy megtaláltam a lányomat, akiről azt sem tudtam, hogy létezik túlságosan letaglozó volt. Mostanra már lenyugodtak annyira a kedélyek, hogy beszéltünk, váltottunk egymással egy-két szót, hogy elengedjem feszült gondolataimat és rájövök, hogy ez a legjobb pillanat. A puszta véletlen – vagy a nornák édes fintora – hogy pont ezen a napon készült el a tárgy, ám nincs értelme, hogy tovább várjak az átadásával. Főleg, azok után, amiket mesélt nekem… úgy érzem, talán hamarabb szüksége lesz rá, mint szeretném remélni.
Így hát előveszem a díszes dobozt és átadom neki. Előzőleg arcán megjelenő meglepődöttségből arra következtettem, hogy majd vonakodó lesz. Ehelyett már rögtön, határozottan nyúl az ajándékért, hogy kíváncsian kinyitva megnézze mi van benne.
- Vitrius – válaszolok csendesen kiejtve a nevet. – A készítőjének monogramja. A törpék egyike, aki szimpatizál az Ázokkal és hajlandó szívességekért segíteni nekünk.
Magyarázatomat egyelőre ennyiben hagyom, de szívesen megválaszolok neki bármi egyebet, ha ennek kapcsán újabb kérdések merülnek fel benne. És csak sejtem, hogy most még több olyat hallott, amiről eddig el sem tudta képzelni, hogy micsoda vagy hogy létezik-e.
Teljes figyelmemet aztán az köti le, hogy vajon mit fog szólni, ha megtudja, hogy mi van a csomagban. Tekintetemmel arcának rezdüléseit, a felismerést keresem, miközben néha-néha a kezeire pillantok, ahogy óvatosan a selyempapírt bontogatja. Aztán látom elnyílni az ajkait és tudom, hogy kezd rájönni mit fog találni. Úgy érinti meg az inget, mintha legalábbis porcelánból lenne nem pedig törhetetlen varázsláncokból. Megengedek magamnak egy kisebb elégedett mosolyt, mert úgy érzem sikerült jól döntenem, annak ellenére, hogy fogalmam sem volt eleinte milyen indítattásból rendelem meg ezt a darabot. Aztán meglepetten felvonom szemöldökömet, amikor felnéz rám és megvizsgál, de nem mond semmit. Helyette inkább én hajolok előre, hogy elmondjam neki ez nem egy egyszerű páncél.
Még mindig az a furcsa… elégedettség jár körbe, mikor befejezem. Elégedettség, de valahogy mégis több. Látom ujját, ahogy elgondolkozva végighúzza a jelemen és ez bizsergést indít a mellkasomban. Már éppen elnyitnám a számat, hogy mondjak valamit, ám ő megelőz engem.
Az egyszerű szó, amit kiejt teljesen leforráz. Alig csak egy pár órája még ellenségesen lépett felém, majdnem lelőtt, ha úgy alakult volna, most pedig megköszöni nekem, hogy megajándékoztam valamivel. Hihetetlen, hogy az isten az utolsó pillanatig képes tanulni valami újat. Akármeddig is éljek a nornák tesznek róla, hogy ne unatkozzak.
Ám ha azt hittem, hogy a szimpla „köszönöm” levesz a lábamról, akkor arra végképp nem számítok, hogy majd meg is nevez. A szó úgy cikázik végigbensőmben, mintha villámcsapott volna agyon. Csak meredek rá, hosszú perceken keresztül és igyekszem leküzdeni ezt a sajgást a mellkasomban, ami szinte a levegőt is kiszorítja belőlem. Mégsem tudok elképzelni ennél boldogabb pillanatot.
Megköszörülöm a torkom. Egyszer. Majd még egyszer, mert legalább olyan nehéz megszólalnom, mint amennyire ő neki volt kiejteni ezeket a szavakat.
- Nem kell megköszönnöd, bár boldoggá teszel vele – teszem hozzá, hogy ne sértsem meg. – És büszkévé tennél, ha viselnéd majd egyszer.

Hamarosan a hangulat valami sötétebbe fordul át, amikor felmerülnek Aviva képességei. Lányom feszengőnek tűnik, még ha látom is rajta, hogy szomjazik az újabb információk után. Többet szeretne tudni magáról, rólam és az összekötettésünkről, hogy mégis milyen dolgokat örökölt, hogy hogyan tudja megmagyarázni azokat a történéseket, amik érték őt az életben, ezzel az új fénnyel, ami most feltárult előtte. Egyúttal ezzel én magam is többet és többet ismerek meg az Ő életéről és hogy mi formálta őt, egészen míg idáig jutottunk. Egy-két dologról természetesen volt már sejtésem és gondolatom szimplán csak az egyszerű tényből, hogy fegyver volt nála, amikor először megpillantottuk egymást. Ez – bár soha nem lehet biztosra mondani semmit – elmondhatom, hogy eddigi tapasztalataim alapján azt jelenti, hogy nem sima civilről van szó. Mégsem számítok ennek a háttérnek az egész mélységére…
Nem kell rákérdezzek, hogy pontosítson, ahhoz, hogy tudjam miről beszél. Elég hosszú ideje vagyok már Midgardon, hogy tudjam hogyan működnek az itteni szervek, legyen az akármilyen nemzetiségű. Így nem kéne meghasson vagy legalábbis meglepjen a dolog, amit hallok tőle… és ha nem is döbbent meg, érzem, ahogy egyre emelkedik és emelkedik bennem a harag. Úgy érzem forró hullámokban, mint a kitörő láva, lepi el a bensőmet, ahogy újabb és újabb szó hagyja el az ajkait.
Nem véletlenül fogalmaztam neki úgy az egész lényünkről, a háborúról, ahogyan. Nyilvánvalóan egyik legfőbb szempont volt a számomra, hogy meggyőzzem és elhessegessem elkeseredettségét, hogy nem az ő hibája ez a sok halál. Így… hallva hogy mi történt, viszont már kezdem érteni, hogy honnan származik neki ez a bizonytalanság. Mert használták őt. Ahelyett, hogy képességeit kihasználva magához vette volna a háború eszközét, ahogy mondtam, ő belőle kovácsoltak egy tőrt, hogy aztán az csendesen csusszanjon az éjszaka leple alatt egy tudatlan borda alá. Neki kellene lenni a zászlónak, aki vezeti a sereget, nem pedig a ”jó katona”, aki feláldozható, ha úgy esik.
Mérgemben összeszorítom kezemet, mit az asztalon hagytam, egy szoros ökölbe. Nem szokásom magamból úgy kikelni, mint fivérem előszeretettel teszi, de most legszívesebben én is rombolnék. Olyat tettek – a tudtom nélkül – valakivel, aki fontos számomra, hogy én nem akadályozhattam meg. Nem is csodálom, hogy szavaim látszólag nem érnek el hozzá teljesen és bár terveztem, hogy jobban kifejtem neki a dolgot, hogy elmondok neki többet... egyszerűen olyan erősen belepte az agyamat a vörös köd, mint talán még soha. Megszólalni sem tudok, csak némán fújtatok, ahogy látom rajta a szenvedést és fájdalmat.
Utolsó megtört kérdése teljes mértékben megfagyasztja a szívemet. Megálljt parancsol a dühömnek, és hirtelen minden mást elfelejtek, ami eddig történt, ami eddig elhangzott. Minden porcikám hirtelen Aviva édes, meggyötört arcára fókuszál, aki most először talán igazán nyíltan tekint rám. Úgy néz, mintha az várná, hogy ha most összeesik, akkor én ott leszek. Ez akármennyire is boldogsággal tölt el az érzés keserédes, mert nem akarom, hogy bármilyen fájdalom is érje őt. Látni azt, hogy mennyi mindenen ment keresztül – nagyon sok mindenről valószínűleg még nem is tett említést, hacsak arra a pár elejtett szóra gondolok… - összeszorítja a szívemet és egyszerre pezsdíti fel a véremet. Cselekvésre késztet és én nem tudok ennek ellenállni.
Nem is tudom mit gondoltam, amikor idehoztam… bár tudom, hogy mit gondoltam: túlságosan bizalmatlan volt velem, azt akartam, hogy valami publikus helyen talán könnyebben felenged irányomban. Mostanra emiatt viszont már nem kell aggódnom.
Így hirtelen előre nyúlok és visszateszem a dobozra a tetejét, majd a kezébe nyomom, ahogy felállok. Megfogom és amennyire lehet finoman a fejébe húzom a csuklyát.
- Menjünk – préselem ki a szót a fogaimon keresztül.
Még mindig frusztrált vagyok, de most már egészen más miatt, mint ami előzőleg tüzelte fel a bőrömet. Megragadom az aktatáskám, a kabátom az egyik kezemmel, a másikkal dobok egy száz koronás címletet az asztalra, hogy aztán megragadjam lányom kezét és kihúzzam a boxból. Sietős léptekkel hagyjuk el az ebédlőt, közben előhalászom a telefonomat és egy gombnyomással elintézem a fuvarunkat.
Kint a hideg levegőn állva a sötétbe burkolózó nőre nézek és rájövök, hogy még mindig nincs ehhez az időjáráshoz öltözve. Úgyhogy fogom és a hátára penderítem a hosszú szövetkabátomat.
- Tessék, nehogy megfázz – mormolom, majd egy sóhajtással hozzáteszem: – Ne haragudj, ha megriasztottalak! Csak nem bírtam… Nem akartam, hogy egy rozoga műanyag asztal közénk álljon, miközben az egyetlen dolog, amit szeretnék az… megölelni. – Kissé berogyasztva a térdemet, benézek a csuklya karimája alá. – Szabad?

Nem sokkal később már a városi kocsival száguldunk egy olyan helyre, ahol tudom, hogy könnyebben lehetünk kettesben és nem kell aggódnunk azon, hogy mit mesélünk egymásnak, mennyire vagyunk részletesek. Egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy hazaviszem… ám se nem Eisát, se nem Avivát nem akartam ezen találkozással sokkolni. Így egy privát lounge-ra esett a választásom, ami itt van nem messze tőlünk, az egyik partnerünk birtokában.
A kocsiban folytatjuk a beszélgetést, míg odaérünk és terítékre kerül az átkozódásom. Ez nem éppen egy kellemes téma a számomra, de nem akarok megtagadni tőle semmit, vagy hogy azt feltételezze, hogy titkolózni akarok előle. Főleg, nem azok után, amit megosztott arról… kiknek is dolgozott.
- Nem a legkönnyebbik kérdést tetted fel – mosolygok rá az ülés túloldaláról. – Egy ciklus számunkra, isteneknek olyan, mint nektek egy élet. Ha úgy tetszik… az idő folyamatos körforgásban van. Világok jönnek létre, majd buknak el, hogy aztán ez újra megtörténjen. Minden elölről kezdődik, hogy aztán véget érjen. Minden ciklust egy Ragnarök zár le – mondom, és kíváncsian nézek rá, hogy esetleg ezzel a kifejezéssel találkozott-e már. – Mi istenek, emlékszünk – már aki, ugyebár – teszem hozzá fanyar mosollyal – előző ciklusainkra, az emberiség nem.
Hallgatom miközben okosan levonja a következtetéseket az átkommal kapcsolatban, majd felteszi értetlenkedő kérdését.
- Pontosan én magam sem tudom, hogy mit fog tenni velem, hogy ha végérvényesen elvesztem az összes emlékemet – mondom és… bár nem ijedek meg egyszerűen, ez a gondolat még számomra is rémisztő. – De arra számítok, hogy nem ennyire egyszerű az egész. Úgy érzem lesz ennek még nagyobb következménye is… éppen ezért fontos kiderítenünk, hogy kitől vagy mitől származik.
Közben megérkezünk a bárhoz, és a kocsi megáll. Már jó késő van, de a hely még mindig teljes színpompájában ki van világítva, elegáns, magas presztízsű külsejével hívogatva a gazdag arra tévedőket. Kinyitom az ajtót, majd visszanézek Avivára.
- Gyere! – kinyújtom felé a kezem.
Ha elfogadja, akkor úgy húzom magam után, mint mikor elhagytuk a kajáldát, ha int, hogy menjek előre, akkor csak határozottan vezetem az utat.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

Halovány mosoly költözik az arcomra a szavai nyomán.
– Hihetetlen nő volt – erősítem meg ezt a feltételezését.
Nem feltétlenül szeretném összekötni az anyám nagyszerűségét magammal, és még annyira sem szeretnék belemenni abba, hogy mennyire vagyok életerős. Sokkal közelebb érzem magamhoz a túlélő fogalmát, és azt sem egészen abban az értelmezésében, ahogy általában venni szokás. Mindenkit túlélni egyre inkább tűnik átoknak a szememben, mint áldásnak.
Mégis elmesélem neki, elmondom, mi történt, legalábbis az anyámékkal. Ez még olyasmi, amiről könnyen tudok beszélni, egy begyógyult és behegesedett seb, ami örökre ott marad, de már rég nem vérzik; azóta nem, amióta tudom, hogy bosszút álltam értük. Most már tudom, hogy ostobaság volt azt hinnem, ennyivel megúszom majd. Sokáig hittem, hogy erről fog szólni az életem, a halálukról, a bosszúm kergetéséről és bevégzéséről, aztán pedig a menekülésről, mert nem gondoltam bele abba, hogy ennél lehet rosszabb. Hogy belekerülhetek egy olyan ördögi körbe, ami folyamatosan ebben a körforgásban tart: halál, bosszú, menekülés.
Látom a tekintetében az elborzadást, a szomorúságot, és tudom, hogy érti, érzi, hogy nehéz volt. Talán ennyiben kéne hagynom, talán csak ennyit kellene mondanom, én mégis említést teszek a bosszúról, mire ő meglepve felkapja a fejét. Lassan, bizonytalanul, óvatosan kérdez vissza, mintha csak puhatolózna, mintha nem tudná, mire számítson. Nyíltan nézek a szemébe, nem zárkózom be és tagadni sem szeretném, amit tettem, mert örömmel szabadítottam meg a világot egy hozzá hasonlótól.
– Megkerestem azt, aki felelős a halálukért, és tettem róla, hogy másoknak ne okozhasson többé fájdalmat – billentem kissé oldalra a fejem. A szavak szenvtelenül gördülnek le az ajkaimtól, nem érzek miattuk szégyent vagy szomorúságot. – Majdnem tíz évembe került, de megérte. – Nekem is és a világnak is; nem Abu Ziad volt az egyetlen, aki életét vesztette a hadjáratom során, ő csak a cseresznye volt a tejszínhab tetején. A terrorelhárító szervezetek megcsókolhatták volna a talpam nyomát a sok név miatt, ami lehúzhattak a listájukról.
Egészen addig észre sem veszem, hogy megfeledkeztem az ételről, míg el nem jutunk a mágia fogalmáig. Intésére nem ellenkezem, én is újra nekilátok, miközben érdeklődve hallgatom őt. Lehetnék elutasító, hitetlen, vagy egyenesen rémült, és nem is tudnám pontosan megmondani, mi tart vissza ettől. Talán... igen, az a pillanat lehetett a sorsdöntő, amikor megéreztem az erejét. Soha nem éreztem még ahhoz hasonlót, és mintha az súgta volna meg, hogy nincs mitől tartanom, nincs mit megkérdőjeleznem, egyszerűen csak hinnem kell. Nem állítom, hogy ettől könnyebb feladat befogadni ezt az egészet, de azt hiszem, erre is igaz, hogy minden fejben dől el.
Kíváncsi vagyok mindenre, amit meg akar osztani velem, és a fülemet akaratlanul is megüti az a félmondat, amikor Odint az apjának nevezi. Nem mondhatnám, hogy tisztában vagyok az ősi istenek családfájával, ezért is lephet meg egy kicsit a dolog... ez ugyanis egyben azt is jelenti, hogy az én nagyapám is ő. Amikor az eszközökhöz ér a mondandójában, érzem a hanglejtésén és látom a tekintetén, hogy valami miatt megakadt és bizonytalan a folytatásban. Finoman, kíváncsian vonom fel a szemöldökömet, mintha csak ezzel akarnám ösztönözni arra, hogy folytassa, és amikor azt mondja, nekem akar adni valamit, őszintén meglepődöm.
Tekintetem követi a mozdulatait, ezért is látom rajta, hogy mintha még mindig habozna kissé, de nem siettetem. Türelmesen megvárom, hogy végül valóban elő akar-e állni azzal az... ajándékkal, vagy nevezzük akárminek is, és amikor egy gyönyörűen megmunkált doboz kerül az asztalra, kíváncsian pillantok fel rá, majd vissza a dobozra. Nem habozok, ahogy felém tolja a dobozt, én már azon vagyok, hogy alaposan megtöröljem a kezem a szalvétában, nehogy összekoszoljam. Magam felé húzom a dobozt és egy kicsit odébb helyezkedek, hogy ne legyen útban a tányér, de amikor megszólal, újra ránézek, még mielőtt kinyitnám. Szavai rögvest magyarázatként szolgálnak arra, hogy hogyan létezhet bármi, amit nekem szánt volna - de igaza van, hiszen Fenrir említést tett neki a... gyermekéről.
– És éppen ma készült el? – kúszik az arcomra egy mosoly. Már-már sorsszerűnek tűnik. Nem csigázom tovább a kíváncsiságomat, de mielőtt teljesen leemelném a doboz fedelét, megengedek magamnak még egy kérdést. – Mit szimbolizál a V? – utalok az elegáns dombornyomásra a kartonlapon, felpillantva rá a válasza erejéig.
Ahogy leemelem és óvatosan félreteszem a fedelet, egyelőre nem tárul elém más, csak selyempapír és alatta valami sötétnek tűnő tárgy. Finom mozdulattal hajtom szét a papírt, hogy felfedjem a doboz tényleges tartalmát, a neonlámpák fényében pedig gondosan összefűzött, fekete láncsorok rajzolódnak ki. Ajkaim enyhén elnyílnak, ahogy elkezd megfogalmazódni bennem, mi lehet ez. Még egyszer ellenőrzöm, hogy tiszták-e az ujjaim, mielőtt hozzányúlok, nem emelem ki teljesen a dobozból, mert nem szeretnék feltűnést kelteni, épp csak a doboz tetején levő részt emelem meg egy kicsit, hogy megtapinthassam a fém hűvösét, finom, könnyű tapintását. A fény megcsillan a láncokon, a felvillanó lilás-zöldes színek pedig akaratlanul is eszembe juttatnak valamit. Felpillantok rá, a fény zöldje pontosan illik az ő íriszeihez, és valamiért biztosan tudom, hogy a lila nagyon hasonlíthat ahhoz a szempárhoz, ami most megannyi érzelmet tükröz felé. Meglepetés, öröm, hála, kíváncsiság... magam sem tudom pontosan végigkövetni.
Visszafordítom a tekintetem a láncingre, épp abban a pillanatban mutat a beleszőtt acéllapra, amikor az én tekintetem is megtalálja azt. Ahogy elmagyarázza a belevésett jelentéseket, ujjaim önkéntelen is végigfutnak azon a rúnán, amire azt mondta, az ő jele. Szinte érzem azt, amit az imént, amikor megmutatta az erejét, mintha képes lenne átjárni.
Felnézek rá, tekintetem találkozik a pillantásával.
– Köszönöm – szólalok meg, és bár hangom halk, érződik rajta, hogy nem azért halk, mert ne tudnék mit kezdeni ezzel a pillanattal és az ajándékával, sőt. Nem szokásom az érzelgősség, nem szoktam meghatódni, de ha választanom kéne egy pillanatot, amikor közel állok hozzá, ez biztosan egy lenne közülük. Ujjaim finoman megszorítják az ing anyagát. – Köszönöm... apa. – A szó még halkabban, már-már esendően gördül le az ajkaimról.
Amikor eljutunk hozzám, az én képességeimhez, ahhoz, ami én vagyok... nem érzem magam könnyű helyzetben. Beszélek neki dolgokról, amiket már megtapasztaltam, amit biztosan tudok magamról, amikről biztosan tudom, hogy megkülönböztetnek másoktól. Ő pedig figyel, először meglepetten, hogy aztán az arca fokozatosan változzon szinte szoborszerűen feszültté. Egyetlen kérdést tesz fel, mégis ezt érzem a leg... súlyosabbnak. A hangja halk, én pedig elkezdek félni. Nem tőle, hanem attól, hogy mit fog érezni, ha elé tárom az életem, azt ami én voltam és vagyok, teljes egészében, a kezemhez tapadó vérrel és a megannyi kioltott élettel együtt. Azzal, hogy egyik kioltott élet sem fáj számomra, egyetlen egyet kivéve, akit én rántottam magammal.
– Ez volt a munkám – felelem hasonlóan halk hangon, de nem kerülöm a tekintetét. Látnom kell a reakcióját, látnom kell, mit gondol. Elutasít majd? Vagy elfogad... mint ő? – Erre képeztek ki. Egy fiatal lány voltam, tele keserűséggel, akiről már a kötelező szolgálat alatt kiderült, hogy jó katona. Az alapkiképzésen enyém volt a legmagasabb pontszám, a lőtéren nem tudtam hibázni, a közelharc oktatásokon nálam nagyobb és izmosabb férfiakat szereltem le. És bosszúra szomjaztam. Ők pedig készek voltak megadni ezt nekem – folytatom, az "ők" szót egy furcsa hangsúllyal ejtve ki. – Eszközöket, időt és teret hagytak nekem, hogy a bosszúmon dolgozhassak, és nem szóltak bele, amíg én cserébe teljesítettem minden rám bízott feladatot... amíg mindenki meghalt, akinek szerintük meg kellett halnia. – Nyelek egyet, de még mindig nem fordítom el róla a tekintetem. Még csak meg sem kell neveznem a Céget ahhoz, hogy tudja, mire célzok, ebben biztos vagyok; onnantól pedig lényegében mindegy, hogy kinek dolgoztam ilyen módon.
Aztán kimondom azt a kérdést is, ami azóta kísért, amióta megsejtettem, pontosan ki és mi vagyok valójában. Tudom, hogy hallja és látja rajtam a fájdalmat és a feszültséget, de meg sem próbálok tenni ellene. Tudnom kell, hogy ez így lehetett-e megírva, hogy nekem ezt a sorsot szánták-e, ahol nincs más, csak örökös halál, amit közvetve vagy közvetlenül, de én okozok. Látom a szemében a döbbenetet, aztán olyan erős és sziklaszilárd nemmel válaszol, hogy majdnem elhiszem. Majdnem. Hallgatom őt, komoly és megfontolt szavait, tekintetem nem szakítom el az övétől. A lelkem mélyéig érzem, hogy komolyan beszél és minden egyes szót komolyan is gondol, hiszi az igazságukat. Ennél már csak azt érzem biztosabban, hogy hogyan kezd el repedezni rajtam azt a vékony kis páncél, amit még meg tudtam tartani valahogy, hogy erősebbnek tűnjek, hogy ne törjek össze azonnal. Szinte hallom a fülemben a hangot, mint ahogy a jég reped meg lassacskán, mielőtt apró darabokra törne össze, és félek, ezúttal tényleg nem lesz, ami összetart majd.
– Én is ezt tettem – suttogom, a hangom halk, de még nem hal el. Még. – Nem ítélkeztem, csak elvégeztem. Addig, amíg... – Ez az első alkalom, hogy nem tudok tovább ránézni, ugyanis muszáj lehunynom a szemem egy pillanatra és vennem egy mély lélegzetet. Ő nem arról a halálról beszélt, amelyikre én most gondolok, hiszen neki csak a kiindulópontot mondtam el. A képzeletbeli jégburok tovább repedezik, a szavai dolgoznak bennem, a gondolataimban pedig eggyé olvadnak valaki más szavaival, aki ugyanerről próbált meggyőzni. Axel emléke elemi erővel tör be a tudatomba és tépi tovább a még mindig friss és múlni nem akaró sebeket. A légzésem szaggatott kissé, ahogy kifújom a levegőt, és amikor végre kinyitom a szemem, az a bizonyos képzeletbeli páncél, azt hiszem, a szeme láttára törik darabokra, átadva a helyét annak a mélységes ürességnek, a feneketlen végtelen fájdalomnak, ami ott él a lelkemben. A hangom pedig ezúttal már el is hal. – Miért vesz körbe mégis a halál...?

Az a bizonyos átok, ami rajta ül, egyfajta utolsó kapaszkodó, egy terelőbója, ami még talán a felszínen tud tartani, de látom a szemein és az arcán, hogy ez viszont neki nem túl kellemes téma. Mégis válaszol, amiért hálás vagyok, mert szeretném megérteni, mi történik vele, hogy mi ez az egész. Különös, hogy ők sem tudják pontosan, mi történik, hogy ők is csak... találgatnak, egyelőre. Ezt a részét nem is firtatom, ahogy azt sem kérdezem meg, kik azok a többiek, egyébként sem tudom, hogy mondana-e nekem valamit a nevük. Inkább a többi dologra kérdezek rá, ami megragadta a figyelmem.
– Mit értesz pontosan ciklus alatt? – kérdezem finoman ráncolva a szemöldököm, a kezembe véve a bögrémet, hogy miközben válaszol, kortyoljak egyet a kávéból. Nem arról van szó, hogy összekeverném fejben egy másikféle ciklussal, hanem arról, hogy számára ez a szó valahogy rendkívül természetesnek érződött, nekem viszont fogalmam sincs, mire utal, pláne, hogy mire kellene emlékeznie ezzel kapcsolatban.
– Ha egy év alatt ekkora... károkat tudott okozni, akkor... – Keresem a megfelelő szavakat, a megfelelő kérdést, de nem találom, csak nézem feszült arcát és szemeit, és én is feszültséget érzek. Tehetetlenséget. Értetlenséget. – Mire jó ez bárkinek is? – kérdezem inkább, megrázva a fejem. – Mit érhetnek el azzal, ha elveszíted az emlékeidet?

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 1858 •

Bólintok egyet szavaira. Kicsit meg is mosolyogtat a dolog… ahogy kiegészítjük egymás gondolatait anyjának levele kapcsán. Majdhogynem mintha hasonló mód kattogna az agyunk. Ettől finom bizsergés költözik ujjvégeimbe… mégis inkább lágyan azzal zárom le a témát, hogy:
- Sajnálom, hogy nem emlékszem rá… Szívesen találkoztam volna vele, mert hihetetlen nő lehetett, ha egy ilyen életerős lányt hozott a világra, mint amilyen te vagy.
Elvégre nem lehetett könnyű élete, még ha nem is volt igazán tisztában másságával, sőt talán pont emiatt volt igazán erőt próbálóak a mindennapok. Ezt hamarosan alá is írja, ahogy több dolgot mesél el nekem magáról és a családjáról, bár egyáltalán nem erre számítok. Arcvonásaimba szomorúság költözik és sajog a szívem azért a kislányért, akinek ilyen fiatalon ennyire borzasztó megpróbáltatásokon kellett keresztül mennie. Az ilyesmit örökre magával viszi az ember, akár sikerül tovább lépnie, akár nem… legyen szó egyetlen halandó életről vagy megannyi ciklust megélt életútról.
Ő maga is erről számol be, amikor finom noszogatásom vagyis inkább felajánlásomra belekezd abba, hogy elmondja mi is történt. Tekintetembe leplezetlenül elborzadás költözik, ahogy hallgatom. Nem amiatt, ami történt. Sok borzasztó dolgot láttam, akár csak az elmúlt pár évet tekintve is, ha visszanézek… az emberek akármennyire is büszkék arra, hogy azok előszeretettel irtják és bántják egymást a nap minden percében. Érthetetlen számomra az emberifaj, akármennyi időt is töltöttem közüttük. Tulajdonképpen, ezért is olyan érdekesek és néha lenyűgözőek számomra. Annyira kevés idejük van arra, hogy mindent, amit ember megtapasztalhat egy emberöltő alatt megéljenek… annyi mindent felfedezhetnének és megismerhetnének és fejlődhetnének… mégis sokan inkább a pusztítást választják. Én magam is jól ismerem a pusztítást és nem egy világmegrengető eseményben volt már részem – bár nem voltam kifejezetten résztvevője… soha nem álltam senki oldalára, mert nem ez volt a dolgom. Nem vagyok jó vagy rossz meghatározója. Túlságosan tisztában vagyok azzal, hogy az a fonal, amit mi létnek nevezünk mennyire nagyon szürke, nem pedig fekete és fehér. Nem lehet olyan dolgokat, mint a halál egyszerűen elintézni azzal, hogy kegyetlen és igazságtalan. Bár a halandók előszeretettel szeretik mindig valami másra fogni problémáik kiindulópontját, mint saját maguk, szeretteik vagy esetleg annak hibázására, amiben foggal-körömmel hisznek. Soha nem fogom megfejteni őket, ám ezt sem tartottam feladataim közé, akármennyire is igyekszem mindennap… én csak csendesen figyelem, hogy hová lépnek és mit tesznek, amikor sarokba szorítják őket. Néha – bár problémáik nem igazán azon a skálán mozognak, mint nálunk istenek és óriások világában – van mit tanulnom az ő bukásaikból.
Amit Aviva mesél el nekem, azonban nincs mit tanulnom vagy akár leszűrnöm. Az egész tragédia magával ragad, ahogy selymes hangja könnyedén szeli át közöttünk a levegőt, hogy elérjem hozzám és összeszorítsa a szívemet. Azonban utolsó pár mondatára meglepődötten kapom fel a fejemet.
- Megbosszúltad? – kérdezem bizonytalanul, ahogy összevonom szemöldökeimet. – Hogy érted ezt…? Mit tettél, Aviva?
Nem akarom, hogy hangom számonkérő legyen, hiszen semmi jogom hozzá. Ez egy olyan dolog, ami régen történt, amikor én igazán nem voltam még gondolatban sem… fogalmam sincs, hogy milyen érzés lehetett ezen végigmenni és megtapasztalni azt a fájdalmat, amit ilyen szorosan szívedben örzött szeretteid elvesztését jelenti. Mégis kissé aggaszt, hogy ez vajon milyen cselekvésre késztette őt. Még mindig igazán keveset tudok arról, hogy mitől is lesz Aviva az a lány, aki itt ül most előttem. Ám, utóbb elhangzott mondatai, ha lehet csak még jobban arra sarkallnak, hogy többet derítsek ki.

Látom felcsillanni szemeit a ’mágia’ szó említésére, ami elégedettséggel tölt el. Jó látni rajta, hogy inkább érdeklődő, mint hitetlen vagy ijedt az elhangzottak alapján. Pedig biztosan nagyon abszurd gondolat lehet neki bármelyik fogalom, ami az elmúlt félórában elhangzott közöttünk.
Veszek magamhoz pár falatot a szendvicsemből, mielőtt válaszolnék neki és intek felé, hogy amíg azt hallgatja, addig tegyen ő is így.
- Igen. Mágia. Ez egyik lételemünk… amitől mások leszünk, mint az emberek, vagy más fajok. Odin, apám… kifejezetten szeret eme tudományággal foglalkozni. Félegisztenciáját arra tette fel, hogy a mágia és a rúnák használatát elsajátíthassa. Ám vannak mások is közöttünk, akik képesek bizonyos fajta mágia használatra vagy készítenek rúnákkal ellátott varázstárgyakat. Én magam ezzel az oldalával világunknak soha nem foglalkoztam aktívan, de eszközeit előszeretettel használom – mondom egy kis mosollyal, majd hirtelen az agyamba ötlik valami. Egy pillanatig habozok, ahogy őt nézem, arcának jellegzetes vonásain vezetve szememet. – Igazából van is nálam valami, amit neked akartam adni.
Mielőtt igazán megmagyaráznám mire is gondolok, az aktatáskámért nyúlok, amit maga mellé helyeztem az ülésre, amikor helyet foglaltam. Felé fordulva felpattintom rajta a zárakat és felnyitom tetejét. Újabb habozás tör rám, ahogy végigsimítok a csomagoláson, de végül elhatározom magam. Nem igazán illik hozzám, hogy bizonytalankodjak. Felemelem a finoman megmunkált dobozt, és a megkopott asztalra helyezem magunk és tányéraink közé. Majd felé tolom azt, ahogy tekintetem vadul kutatja reakcióját. Ha nem nyúl először a fedélért állammal intek felé, ezzel is bíztatva, hogy most már vegye át.
- Ma készült el… azért is van nálam – magyarázom kissé izgatottan. – Nem is tudom miért rendeltem meg az elkészítését. Mint mondtam… egyáltalán nem adtam Fenrir elméletére, hogy egyáltalán létezhet utódom ebben a világban, vagy igazából bárhol. Mégis… valami tudatalatti indíttatás arra késztetett, hogy csináltassak egy ilyet. És most már a tiéd – teszem hozzá egy óvatos, de bizakodó mosollyal.
Nagyon reménykedem benne, hogy Aviva nem fogja furcsának tartani… mármint még az általánosnál is furcsábbnak a helyzetet. Tényleg nem terveztem el ezt az egészet, de igazából mindenek után most örülök, hogy mégis így alakult. Csak abban bízok, hogy nem fogja elutasítani ajánlatomat, és átveszi az ajándékomat, amit egy díszdobozban helyeztem elé.
Ha úgy dönt, hogy végre kinyitja, leemelve a kemény, minőségi kartonból készült fedelet, amin egy V betű van elegánsan megtervezve és belenyomva a lapba, akkor alatta egy selyempapírral betakart sötét valamit talál. Széthajtogatva a védőcsomagolást finoman megmunkált és összefűzött fekete láncok sora tárul a szemei elé. Egy láncing. Látványra szinte már puhának, selymesnek tűnik, ahogy kobalt színezetén megtörik a fény, ezzel lilás-zöldes csillogást kölcsönözve neki. Tapintásra is könnyű lehet, ahogyan kiemeli a dobozból, még hacsak annyira is, hogy közelebbről megnézze magának. Azt is láthatja rajta, hogy van egy acél lap beleszőve mellkasi részen. Ebbe van belevésve egy jel.
Előre hajolva rámutatok erre a vésetre.
- Egy rúna – szemeimmel arcát figyelem mégis hogyan fogad be minden információt, amit most nyújtok neki. – Az én nevem, jelképem és ez – mutatok a másikra mellette – pedig a védelmezést jelenti. – Megvárom, hogy felnézzen rám, mielőtt folytatnám kissé lehalkított hangon. – Ha viseled ezt az inget… bárhogy legyél is és bármi is történjék veled, addig igazán kárt nem fog benned tenni senki és semmilyen eszköz. – Itt megállok, ha esetleg van kérdése hozzám ennek kapcsán.

Figyelmesen hallgatom, amikor áttérünk az ő képességeire. Őszintén nem tudtam pontosan, hogy mire számítsak, bár természetesen voltak sejtéseim azt illetőleg, hogy mikre is képes. Illetve ott volt az a pillanat, amikor megfigyelhettem hogyan is viselkedik, amikor védőfalait felhúzva megfigyel maga körül mindent és mérlegel, hogy mi is a helyes lépés. Így igazán nem ér váratlanul elhangzó jellemzése, ami az ösztönét jelenti. Ám az ahogyan köríti a dolgot már annál inkább szemet szúr nekem. Elgondolkozva figyelem ismét arcát, illetve szemeit, mert rájöttem ez alatt a kis idő alatt, amit együtt töltöttünk, hogy lila lélektükrei a legkifejezőbbek vonásai közül. Néha szája szélében is meg-megbújik egy érzelem. Szemöldökei szinte soha nem rebbennek, ha ő nem akarja, és ezentúl minden mást igazán jól kontrolál. Azonban amikor erős érzések kerítik a hatalmába, akkor szemeiből akkor sem tudná azokat kiűzni, ha tudatában lenne ennek az árulkodó vonásnak. Talán egyszer segítek neki abban, hogy még ennél is tökéletesebben rejtse el gondolatait, de úgy érzem egyelőre nem szükséges. Részben azért is lehet ennyire kiélezve ezekre az apró rezdülésekre, mert megannyi évezred állt rendelkezésemre, hogy kitapasztaljam mit és mikor kell megfigyelnem, emellett… az apja vagyok. Ha eddig nem is ismertem őt, ugyanabból a vérből vagyunk ennek pedig jelentenie kell… valamit.
Aztán viszont én árulom el magam – nem mintha rejtegetni szeretném -, amint egyre jobban kúszik szemöldököm felfelé a homlokom őt hallgatva. Fegyverek, közelharc, ellenfél? Kissé hitetlenkedve bámulok rá, ahogy kezd körvonalazódni bennem, hogy lányom mégis milyen ember. Az ’ölni’ szó hallatán és hangsúlyán, ahogy kiejti azt teljesen ledermedek és egy ideig csak meredek rá. Hirtelen sok minden kezd egyre világosabb lenni számomra, még ha most már több kérdésem van, mint eddig volt.
- Miért kellett profin… ölnöd, Aviva? – kérdezem nagyon, nagyon halkan.
Arcomat márványként foglalja keménnyé a feszültség, de várok. Nem akarok ítélkezni, nem akarok következtetéseket levonni, nem akarok olyan elméleteket gyártani, amik talán nem is igazak. Az igazságot akarom tudni és tőle akarom hallani, mert úgy fogom igazán megérteni, hogy miért is jutott el idáig úgy ahogy. Ha valaki… hát talán én megérthetem.
Döbbenten pillantom rá felém szegezett kérdésére. Hangjából kicsengő fájdalommal vegyes keserűség és kíváncsiság egészen a szívemig hatol. Úgy érzem még soha nem éreztem ennyire… nem is tudom megfogalmazni. Elveszett? Elcsigázott? Csalódott? Nem, nem igazán ezt érzem, de közben mégis annyira elkeserítő a gondolat, hogy Aviva akár gondolhatta azt egész eddigi évei alatt, hogy ami történt… akár az ő hibája is lehet.
- Nem – mondom egyértelműen. Hangom elmélyül és megszilárdul. Szemöldökeim leereszkednek és most igazán komoly vagyok. A szavaimat sem válogatom meg: - Lehetséges, hogy van abban valami, hogy vonzod az olyan helyzeteket, ami konfliktust szül, szimplán már csak azért is, mert aktívan részt tudsz venni bennük. Amolyan kihívásként, amit senki nem ért te magadon kívül. Talán még te magad sem – teszem hozzá elgondolkozva, majd visszavezetem megkeményedett zöld íriszeimet rá. - Ez viszont nem jelenti azt, hogy a te hibád lenne az, ami történt. Nem vonzod a halált. Nem vagy egy jelzőfény a tragikus események számára. Aviva… - elakad a hangom, ahogy azon töröm a fejem mégis hogyan fogalmazzam ezt meg úgy, hogy igazán eljussanak a szavaim hozzá. – A háború… a háborúzás nem csak egy szörnyűség, ami megtörténik az emberekkel. Nem egy szimpla esemény. A háború sok minden lehet. Nem csak vég, de kezdet is. Számomra legfőképpen egy eszköz, ami önmagában nem jelent életet vagy halált. Az a fontos, hogy kinek a kezében van ez az eszköz és hogyan használja azt. Az, ami a szüleiddel történt nem a te létezésednek a terméke. Azé, aki aznap úgy kelt fel, hogy emberéleteket fog elvenni - hajtotta bármi is efelé a döntés felé. Ahogy te is mondtad… puszta véletlen volt csupán, hogy ők is ott voltak akkor… - Elhallgatok, mert tudom, hogy ettől még semmi sem lesz könnyebb. Sőt, ha lehet ez még rosszabb, mert nincs ok, nincs magyarázat arra, amiért ők nekik kellett aznap elmenniük Hel birodalmába. Szusszanok egyet, majd szomorú tekintetemet az övéihez láncolom. – A háború önmagában nem ítélkezik. Ő csak elvégez.

Nemsokára áttérünk elátkozódásom tényére, ami talán az összes közül a legkellemetlenebb számomra. Sokkal inkább szeretnék még róla beszélni. Megismerni jobban, én magam is több kérdéssel firtatni. Ám megfogadtam, hogy türelmes leszek, szóval betartom, amit ígértem.
- Mi sem tudjuk pontosan még behatárolni, hogy miről van szó – sóhajtok egyet, mert ez az egyik legfrusztrálóbb rész az egészben. – Annyi bizonyos, hogy amióta megkaptam – történt ez bárhogyan is – egyre jobban kezdem elveszteni legkorábbi emlékeimet. Első pár ciklusomra, szinte már egyáltalán nem emlékszem. Vannak érzések és… sejtelmek, de ezekre már szinte lehetetlen támaszkodnom. Minél közelebb van egy emlék, annál tisztábban látom, és így haladva veszik homályba a többi. Körülbelül egy éve történhetett, hogy betalált – adom meg a körülbelüli elképzelést és összepréselem ajkaimat, majd bólintok egyet. – Igen, vannak mások. – Egyelőre nem teszem hozzá, hogy kik, mert úgy sem jelentene személyük túl sokat számára.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

Még mindig furcsa érzés az egész, a tény, hogy egy látszólag teljesen átlagos - átlagosan szörnyű - napom így végződjön, egy véletlen találkozással, amiből első pillanatra nem is vonhattam volna le helytelenebb következtetéseket. Az apámmal szemben ülök. Végtére is rátaláltam.
Megosztom vele anya levelének a tartalmát, és látom, hogy elgondolkodik. Zöld íriszeiben frusztráció is villan, és egy egészen kis szégyen, ahogy visszakérdez, de azt hiszem, ez utóbbi az, ami miatt ha akarnám sem tudnám rosszul értelmezni a frusztrációját. Tudom, hogy nem ellenem szól, azt hiszem, inkább az zavarhatja, hogy neki kell kérdeznie tőlem, mert ő nem emlékszik. Ha pedig belegondolok, milyen hatással lehet rá az a bizonyos átok, ha nem emlékszik, én is frusztrációt érzek; ha forrófejű lennék, most azonnal a kezeim közé akarnám kaparintani azt, aki felelős ezért, de szerencsére ennél előbb mondja azt a józan eszem, hogy aki egy istennel képes volt ezt tenni, annak talán nem én okoznám a legnagyobb fejtörést.
– Semmi konkrétumot, csak ezeket a homályos utalásokat – rázom meg a fejem. – Egyébként nem ez a típus volt, inkább egyenes és szókimondó... ha ebből indulok ki, azt mondanám, hogy nem tudta, de mindenképpen sejthette fűzöm tovább a gondolatot. Azt nehéz lenne megmondani, hogy miből, de lehet, hogy ezt már soha nem fogjuk megtudni.
Már-már kíváncsiságból osztom meg vele anya keresztnevét, de nincs ebben semmi rosszindulat, és örülök, mikor az ő szája sarka is felfelé görbül, mert ebből tudom, hogy nem is vette rossz néven. Nemleges válaszán csak elmosolyodom, valószínűleg akkor sem venném a lelkemre a dolgot, ha nem beszélt volna arról az átokról. Tudom, hogy anya szerette a férjét, szinte nekem is az okozza a legnagyobb fejtörést ebben a történetben, hogy akkor miért tette mégis ezt, miért csalta őt meg, de már nincs itt, hogy megkérdezhessük tőle. Talán csak így volt megírva a sors könyvében.
Amikor kifejezi a sajnálatát a haláluk miatt, halovány, de hálás mosolyra görbülnek az ajkaim. A tekintetemben ott ül a veszteségük fájdalma, de ez már nem olyasmi, amin ne tudnám túltenni magam. Régen volt, a bosszúm bevégzésével pedig pontot tudtam tenni a végére; a szívemen tátongó mély seb már nem az ő elvesztésük miatt van ott. Szemeiben megértést és gyengédséget látok, hangja finoman tapogatózik, én pedig biccentek, mintha csak jelezném, hogy tudok beszélni róla. És nem is akarom titkolni előtte, már csak azért sem, mert... ez kapcsolódni fog az egyik legfontosabb kérdésemhez.
– Egy öngyilkos merénylő az utcánkban robbantotta fel magát és őket is magukkal vitte – szegezem tekintetem a bögrém tartalmára néhány pillanatra. Az életem, a szeretteim és a robbanások. Nyelek egyet, mielőtt ismét fel tudnám emelni rá a tekintetem. – A Hamász tervelte ki a merényletet. Véletlenül esett a mi környékünkre a választásuk, nem ők voltak a célpont, csak egyikei voltak a rengeteg civil áldozatnak. – Összeszorul az állkapcsom, még mindig fel tud dühíteni a tudat, hogy ezért kellett odaveszniük, véletlenül, mert rosszkor voltak rossz helyen, de ez a harag már nem ég olyan elemi erővel, mert tudom, hogy pontot tettem a végére. – Már megbékéltem ezzel – teszem hozzá, még ha az ezzel szó egy kicsit furcsa hangsúlyt is kap. A szemeimbe beköltözik egy másfajta fény, az, amelyikkel olyan sokáig éltem, az, amit másfél hónapja visszaültettek belém. A hangom is hidegebben cseng, amikor megszólalok. – Megbosszultam a halálukat.
Az emberek hozzáállásával kapcsolatos szavaira értőn bólogatok, és egy kicsit mosolygok is, hiszen én is éppen ezek közé tartoztam nem is olyan régen. Ha nem láttam volna Fenrirt, ha nem éreztem volna az imént az ő erejét, ha nem tapasztaltam volna első kézből, mire képes Axel... Gyorsan, csírájában fojtom el a gondolataim örvényét, mielőtt még megint Ő járná be az elmémet. Megpróbálok inkább a kérdéseimre koncentrálni.
Elgondolkozva hallgatom őt, és amikor a szemem színét említi, halványan elmosolyodom, hiszen nekem is eszembe jut, hogy ebben kerestem a kulcsot az apámhoz, pedig merőben hibás elgondolás volt, mint a mellékelt ábra is mutatja. A szavai azonban felkeltik az érdeklődésemet.
– Mágia? – csapok le azonnal a szóra. Istenek, félistenek, átok, mágia... Ha nem lennék ennyire kíváncsi, talán már meg is fájdult volna a fejem, de most már mindent tudni akarok.
Amikor a kérdéseimben az én képességeimhez jutunk, egy egészen kis feszültséget érzek magamban, mert nem tudom, mire számítsak. Feltételezéseit bólintással erősítem meg, és feszültségem ellenére is állom a tekintetét.
– Van egy... ösztönöm, amivel már nagyon jól tudok bánni – kezdek bele a könnyebbik részbe. – Ha valaki az életemre akar törni, vagy bármilyen módon fizikailag bántani akar, ez a megérzés működésbe lép, és én előbb tudom a fejemben, hogy mi fog történni, mint ők maguk. – Azt egyelőre nem teszem hozzá, ez hányszor mentette már meg az életemet, de úgy gondolom, a puszta tény, hogy ezt az ösztönt tökéletesíteni tudtam, sok mindent elárul. – Tulajdonképpen minden fegyvertípussal ösztönösen jól bánok és közelharcban is kevésszer akadt ellenfelem... Profin tudok ölni. – Szinte pislogás nélkül nézek rá, ahogy közeledek ahhoz a ponthoz, ami annyira kétségbe ejtett kezdetben. Eszembe jut még valami, egy bizonyos pillanat arról a napról, de ennek több szempontból is képtelen vagyok hangot adni egyelőre. – A sorsom is az örökségem része lehet? – bököm ki végül a kérdést. – Az, hogy a háború istenének lánya vagyok, befolyással lehetett arra, hogyan alakul az életem? – A feszültség már a hangomba is beköltözik, de a szemeimben láthatja, hogy ezek a kérdések nem ellene szólnak. Ha így van sem hibáztatom őt semmiért, de tudnom kell. Tudnom kell, hogy ezért haltak-e meg. Tudnom kell, hogy ezért alakult-e így az életem, hogy tényleg csak egy gép vagyok, aki a háború szolgálatára teremtetett. Tudnom kell, hogy ez került-e Axel életébe.
Amikor már a világok is szóba kerülnek, tényleg majdnem megérzem a halántékomnál a fejfájást, de én tettem fel neki ezeket a kérdéseket, hát a válaszokat is tudni akarom. Nem kerüli el a figyelmem a pillanatnyi bizonytalansága, ahogy az sem, ahogy Odin nevét és címét említi, kérdésem mégis inkább annak a bizonyos átoknak az oldaláról puhatolózik.
– Mit jelent pontosan ez az átok? – nézek rá figyelmesen. Csak azért nem kérdezem meg, hogyan fertőződött meg, mert előző szavai arra engedtek következtetni, hogy talán ők maguk sem tudják biztosan. – Tudod, mióta... van rajtad? Vannak mások is rajtad kívül?

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 1188 •

Belenevetek a kávémba lányom kissé élces megjegyzése miatt, ami a barátomat illeti.
- Nos, igen… mint mondtam nem túl befogadó a modora. De egyben ez is a bája – mondom somolyogva.
Amikor érdeklődve figyelem, látok rajta egy halovány mosolykezdeményt, de ez hamar eltűnik, hogy igazán kiélvezhessem. Arra viszont egyáltalán nem számítok, amikor egy ilyen mosoly teljesen kiszélesedik rajta, mikor végre kiderül minden. Felragyog tőle egész arca, szemei szinte természetellenes fénnyel telnek meg. Lélegzetemet teljesen elveszi a látvány és azon érzés, amit magával kelt a mellkasomban. Úgy érzem még soha nem voltam olyan boldog életemben, mint ebben a pillanatban vagyok… lehetséges nem emlékszem annak minden egyes pontjára, mint ahogyan azt szeretném – ám most úgy gondolom, hogy az sem számít, ha elvesztem az összes emlékem, amíg ez az egyetlen kristálytisztán megmarad elmémben.

Mint minden jónak ennek is vége szakad, és tovább haladunk beszélgetésünkben. Lerendezzük véglegesen a pincérnőt, én magam azzal, hogy megszüntetem kiterjesztett hatalmamat, hogy könnyebb legyen a levegővétel az emberek számára körülöttünk. Ahogy visszafordulok Aviva felé, látom rajta milyen kíváncsian vizslat engem és ez megdobbantja a szívemet.
Semmit nem szeretnék vele kapcsolatban előre levonni, mielőtt igazán biztosan megismerném őt. Mégis olyan érzést kelt bennem, hogy ő legalább annyira izgatottan várja, hogy többet tudjon meg én rólam, mint amennyire én. Bár nem… ahhoz az érzéshez nem érhet fel.
Jobban beavatom magammal és érzéseimmel kapcsolatban. Nem könnyű ezeket megosztanom vele, mert nem vagyok hozzászokva. Nem vagyok az az ember, aki ellene van az érzelem kimutatásnak, vagy az érzelgősségnek, azonban soha nem nyílt alkalmam senkivel arra, hogy ezt igazán megtehessem. Nem számított senki számomra annyira, mint Aviva most, hogy ráleltem.
Emiatt minden rezdülését úgy iszom magamba, mint szomjazó a vizet. Látom rajta, a szemei apró rebbenésében, hogy nem örül annak, amit elmondok. Az átokról. Az emlékeimről. Pontosan tudom, hogy hogyan érez – legalábbis úgy érzem, mert én is legalább ilyen elkeseredett vagyok. Ezt is elmondom neki, csak hogy tisztában legyen azzal, hogy nem akartam örök tudatlanságban hagyni őt, ha rajtam múlik a dolog.
Már éppen hozzátenném, hogy remélem, nem zaklattam fel őt túlságosan, mert reakciója, ahogyan kipislogja az ezüstös fényt szemeiből, eléggé aggaszt, ám ő szólal meg hamarabb. Teljesen elcsendesedve hallgatom miként oltalmaz fel hiányosságom alól, majd tovább meséli életének történetét. Figyelmesen nézem közben, majd meglepődötten emelem fel szemöldökömet utolsónak elhangzó mondataidra.
- Érdekes… - mormolom magam elé, és kezemmel megdörgölöm államat, miközben elgondolkozom. Érdes ujjaim alatt finoman serceg az egy napos borostám. – Ezekszerint édesanyád ismert engem eléggé, hogy irányba igazítson. Legalábbis ez a feltételezés. Vajon tudta, hogy mi vagyok? Hogy te mi vagy? – kérdezem tőle érdeklődve, bár ismét kisebb szégyenérzet áraszt el, amiatt, hogy ezt nekem kell megkérdeznem tőle. – Írt még valamit a levélben?
Teljesen vakon vagyok ebben a szituációban, ami még nem sűrűn esett meg velem. Manapság amúgy is frusztrált vagyok kondícióm miatt, azonban most mindennél jobban érzem, hogy mennyire gyűlölöm az elveszettség érzését. Ezt a kórt mi agyamat emészti. Olyan, mintha hiába igyekeznék kinyúlni az információért, ami ott van közvetlen előttem, nem érném el. Mintha valami megakadályozna benne. Azt pedig nagyon nem szeretem, amikor lekorlátoznak. Nehezen viseli állandóan kutakodó jellemem. Az elmúlt egy félévben nem tehettem azonban mást, mint igyekeztem, hogy aztán sehová ne érjek.
Merengésemből lányom selymes, erős hangja zökkent ki. Felnézek rá, egyenesen elragadó szemeibe, majd szám sarkai lassan lefelé fordulnak.
- Nem ugrik be semmi – válaszolok ki nem mondott kérdésére, miközben aprót megrázom a fejemet.
Yana. Tényleg semmi nem dereng fel homályos emlékképeim között. Általában a legtöbb istenről meg tudom mondani kicsoda, bár úgyszintén sokójukkal nincs már olyan sok, amire emlékezhetnék a múltból. Ennek ellenére szokott lenni bennem egyfajta tudás… ami mélyen gyökerezik az ereimben, a véremben, a lényem legmélyén, ami segít a tájékozódásban. Még ha nem is tudom pontosan merről jön… Az anyjának említése semmi ilyesmit nem kelt bennem és újabb kérdésként ötlik fel bennem, hogy vajon ez szimplán emberi mivolta miatt van vagy valami más oka lehet? Nem lenne rossz behatárolni ezen aspektusát az átoknak.
Következő szavaira talán rosszul kéne éreznem magam és van is bennem egy fajta fájdalom, ami továbbra is onnan származik, hogy nem lehettem mellette az ifjabb évei alatt, amikor esetleg gyerekként igazán szüksége lenne az útmutatásra… gondoskodásra… támogatásra. Örülök viszont, hogy volt valaki, aki ezt megtudta teremteni a számára és nem kellett nélküle felnevelkednie.
Ez az öröm nem tart sokáig, mert hamarosan megoszt velem még egy fontos pontot életének vonalából.
- Sajnálom – mondom egyszerűen, mert semmi mást nem érzek idevalónak. Hagyom, hogy a csend egy pillanatig kinyúljon közöttünk, majd hozzáteszem: - Fogalmam sincs, hogy milyen érzés lehetett ezen keresztül menni. Biztosan nagyon nehéz… ha szeretnéd elmesélni, szívesen meghallgatom mi történt, de csak ha nem okozok vele nagy fájdalmat. – Hangom finoman szól, és szemeimmel is próbálom üzenni neki, hogy ebben biztosan számíthat rám.

Újabb téma váltásunk által megkapom a választ nem sokkal előbb felmerült felvetésemre, miszerint a halandók között nevelkedett fel, úgy hogy fogalma sem volt mégis mi bújik meg ezen Világ mögött.
- Mmm… gondolom – válaszolom neki egy félmosollyal, amikor elmondja, hogy nevetségesnek találta az istenek létezésének tényét. – Ebben a világban csak mítoszok és regék vagyunk. Mesék. Az emberek nehezen tudnak megbirkózni olyan dolgokkal, amik túlmutatnak rajtuk. Így igyekeznek belesűríteni ezeket, belepasszírozni a tényt egy olyan formába, ami már elfogadhatóvá válik a számukra. Ez nem feltétlenül okozott nekünk problémát… Eddig.
Bólintok egyet, amikor rákérdez származására. Egyúttal felhúzom az államat és vállaimat, mintha csak csatába indulnék. Ugyanis itt kezdünk bele igazán az ismeretlen felderítésébe, ami miatt leültünk beszélni. Legalábbis én tudtam, hogy elérkezünk majd ide és rengeteg kérdésére lesz a számomra. Amennyire tudom igyekszem is majd megválaszolni neki ezeket és csak reménykedek, hogy ezek után jutunk valami… többre is.
- Más vagy – erősítem meg elgondolásában. – Ezt nyilvánvalóan te is érezted életed megannyi megállója során. Az, hogy erősebb és gyorsabb vagy szimpla velejárója utódlásomnak. – Fejemet lejjebb hajtom, ahogy tekintetembe egy pillanatra visszaköltözik azaz ősiség, amit előbb láthatott felsejleni benne. – Láttad mire vagyok képes – az csak egy icipicike töredéke volt mindannak, ami istenné tesz. Ebből kaptál te egy szeletet. Azonban a szemed színe számomra is meglepő – gondolkodom el ismét. – Talán ahhoz lehet köze, hogy életünket olyan erők kötik össze, amiket még mi magunk sem ismerünk teljesen. Értem ez alatt például a mágiát – teszem hozzá, és kíváncsian várom, hogy erre mit fog reagálni. Hagyok neki időt, mielőtt következő kérdésére ugranék. – Igen. Biztosan vannak olyan képességeid, amiket jobban kihasználsz, mint bárki más – zöld szemeimmel szorosan figyelem arcának reakcióit – olyan helyzetek, amikben te szerepelsz a legjobban. Látsz olyan dolgokat, amiket másoknak akár évekbe telne, mire ráébrednének…

- A legtöbben – válaszolok a következőre. – Vannak, akik rendszeresen lejárnak ide, mert szeretik az… idejüket tölteni az emberek között. Mások csak bizonyos eseményekkor – mint ahogy én is – térünk ide, hogy kicsit belekavarjunk a Sors fonalába. Egyesek ritkán vagy soha nem is szerettek eljönni ide, nem érdekelte őket igazán a halandóság. Azonban amióta kiderült, hogy mi történt velem… - Itt egy pillanatra megakadok, mert nem tudom megemlítsem-e társaimat, akik szintén megfertőződtek ezzel a szörnyűséggel, azonban végül úgy döntök, hogy jobb, ha mindent sorjában veszünk. Így hát azzal folytatom, hogy: - Odin, a királyunk és vezetőnk – ennél már éppen csak egy pillanatnyi időre szusszan ki belőlem a levegő – megtiltotta az átjárást a világok között. Nem tudjuk még milyen következményekkel járna, ha esetleg ezt visszavinnénk Asgardba.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

– Nekem úgy tűnt, ehhez elég volt a puszta tény, hogy szerettünk volna vele beszélgetni vonom meg finoman a vállam, a szám sarkába pedig beköltözik az első apró mosoly a mai nap során, a bennem munkálkodó érzések és kérdések ellenére is.
Noha minden ezzel kapcsolatos emlékem egyben Axelhez is kötődik, nem teszek úgy, mintha könnyebb lenne attól, ha nem beszélnék róla, ha úgy tennék, mintha ezek nem történtek volna meg, vagy Ő ne lett volna ott. A fájdalmas sajgás tulajdonképpen soha nem is költözött ki a szívemből és egyébként sem állt soha szándékomban elfelejteni őt, kár lenne megjátszani magam.
A szavai, a mosolya és az a játékos kacsintás egy kicsit tovább oldja bennem a feszültséget, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen oda tudok figyelni rá, ugyanis az eszem már a következő kérdésemen jár. A legfontosabb kérdésen, amitől a szívem hevesebben dobog és izgatottság költözik belém. Amire olyan választ kapok, amit valahol mélyen már sejtettem, de mégsem tud teljesen felkészülten érni.
Nehezen tudnám körülírni az érzést, ami magával ragad az erő hatására, sokáig nem is tudok szabadulni tőle, de a szó legjobb értelmezésében. Ha ezt valaki csak elmesélné nekem, ha nem én ülnék ott és érezném, soha nem hinném el, azt hiszem. Korábban sokat gondoltam azon, hogy ha ez tényleg igaz, akkor mégis hogyan lehetne bizonyítani, különösen az ő esetében? Most pedig, az elnyűtt bőralkalmatosságon ülve, pislogás és talán levegővétel nélkül figyelve a férfit és átélve azt, ami történik, egyszerűen csak... értem. Hangozzák ez akármilyen furcsán is.
Ő az. Ő az apám. Megtaláltam. Ez a három dolog kergeti egymást a fejemben, sokáig, hosszú másodpercekig, talán percekig, mire végre képes vagyok úgy-ahogy magamhoz térni és megszólalni. Én is elmondom neki a nevem, és ahogy elismétli, megjelenik az arcomon egy mosoly, az első igazi, őszinte mosoly, amire az elmúlt másfél hónapban még csak okot sem találtam. Ezernyi kérdés és érzés tolul a fejembe, de azon a néhány halk szón kívül egyelőre nem tudok mást mondani, pláne nem kérdezni, hiszen fogalmam sincs, hol kezdjem, de a hallgatásából ítélve neki is meg kell küzdenie ezekkel a pillanatokkal - ez pedig csak újabb bizonyítékát nyújtja annak, hogy nem tudott a létezésemről. Ami nem az ő hibája.
A pincérnő megérkezik a rendelésünkkel, és bár én magam nem érzek semmi furcsát, ahogy rápillantok, látom gondterhelt arcát, szinte félő tekintetét. Az erő, ami eddig körbeölelt, lassan visszahúzódik és eltűnik, amit már-már csalódottsággal tölt el, hagyva maga után egy kis ürességet az otthon-érzés után, de azt hiszem, megértem. Már amennyire érthetem.
– Köszönjük, más nem lesz – pillantok én is a nőre és megpróbálkozom egy halvány mosollyal, ami mintha megnyugtatná, pedig én mindennél pontosabban érzem és tudom, hogy ebben a pillanatban nem igazán lehetnék sehol nagyobb biztonságban.
Akaratlanul is megmosolyogtat egy kicsit, amikor az apám egy pillantással felméri a környezetünket, mert ez az apró gesztus minden lehetséges vonásában saját magamra emlékeztet. Visszafordul felém és megszólal, én pedig őszinte kíváncsisággal hallgatom, még akkor is, ha az ezernyi kérdésem listája csak tovább bővelkedik a szavai nyomán. Persze aligha számíthatunk másra, ezt azt hiszem, ő is tudja, de egyelőre nem kérdezek semmit, a mosolyomat viszont nem tudom elfojtani, amikor virágnyelven próbálja körülírni a gyermeknemzés folyamatát. Amikor a konfliktusokról, csatákról és a kézjegyéről beszél, felidéződnek bennem pillanatok és érzések... korábbról. Eszembe jut, milyen érzés volt először belegondolni abba, hogy ha szó szerint a háború gyermeke vagyok, akkor vajon minden így volt-e elrendezve számomra, és ha más lennék, akkor semmi nem így alakult volna? Hallom a fülemben Axel szavait, amelyeket akkor mondott nekem, de lenyelem a szaggatott lélegzetem, a kérdéssel együtt, egyelőre.
Hálás vagyok, hogy az ételre tereli a figyelmet, mert így van mi mögé elrejtenem az érzéseket. Nem arról van szó, hogy titkolni akarnám előle, de az előző pillanat alapján egy kicsit fel kell vérteznem magam, ha nem akarok a szeme láttára összetörni. Érzem, hogy figyel és kutat a pillantásával, de egyelőre nem szólal meg, és néhány percig mindketten az ételre fordítjuk a figyelmünket - a felszínen, legalábbis.
Pár falat után, amikor úgy érzem, hogy kellően összeszedtem magam, leteszem a pirítóst és iszok egy kortyot a kávéból. Még mindig nem tudom, mit kérdezzek először, ezért inkább egy amolyan biztonsági-mondatot választok; legalábbis én azt hiszem, a reakciója azonban meglep egy kissé. Amikor bocsánatot kér, hogy nem volt mellettem, végigfut a karomon a hideg, a torkomat pedig összeszorítja egy érzés, bizonyos szempontból a lehető legjobb értelemben. Az arcára fájdalom ül ki, amitől a szorító érzés tovább költözik a mellkasomra is, talán ezért sem tudok hirtelen megszólalni, csak hallgatom őt.
Egy fertőzésről, egy átokról kezd beszélni, és miközben ezeket a szavakat emésztem, hirtelen egyetlen önző dolog jut eszembe: de hiszen csak most találtalak meg. Azt hittem, csak - csak - azzal kell majd megküzdenem, megküzdenünk, hogy hogyan leszek képes ténylegesen feldolgozni ezt az egész... isten-kérdést, de rá kell jönnöm, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb lesz. A pillantása újra találkozik az enyémmel, ismét mintha bocsánatot kérne, de a szemeiben ott ül egyfajta elhatározás is, aminek hamarosan hangot is ad.
A szavai, és az a gesztus, amit tesz, mélyebben megérintenek, mint gondoltam volna. A torkomat szorító érzés már-már fojtogatónak érződik, és érzem, hogy a tekintetem egy pillanatra elhomályosul. Szeretném elmondani neki, hogy aki legutoljára ezt mondta nekem, azt túl gyorsan veszítettem el, a saját hibámból, és a szóhasználata, azzal együtt, amit az előbb mondott, azt sugallják, őt is elveszíthetem, pedig jóformán most kezdjük csak igazán megtalálni egymást. Kipislogom a szememből az érzést és muszáj innom még egy korty kávét, hogy vissza is tudjam nyelni azt, és egyben megnedvesítsem kiszáradt torkomat. Az előbb azt hittem, összeszedtem magam, de rá kell ébrednem, hogy most csak még közelebb kerültem ahhoz a bizonyos összetöréshez.
– Egyáltalán nem haragszom rád – nézek aztán a zöld íriszekbe komolyan, de a hangom, amit végre ismét megtaláltam, lágyan csendül. – Én is csak véletlenül és homályos utalásokkal tudtam meg, hogy a férfi, akit az apámnak hittem, valójában nem a biológiai apám volt. Körülbelül egy évvel ezelőtt szereztem róla tudomást, mert a bátyám... a féltestvérem, talált egy levelet, amit az anyánk írt nekem. Nem tudom, hogy mikor írta és hogy valaha is oda akarta-e adni nekem, vagy csak... ki kellett írnia magából az igazságot. Azt írta, hogy ha valaha úgy érzem, nem találom a helyem a világban, jöjjek ebbe az országba és keresselek meg, mert te megválaszolod majd minden kérdésemet és segíteni fogsz. – Nem érzem magam furcsán attól, hogy megosszam vele mindezt, hiszen végső soron ez volt az, ami idehozott engem. És... ő az apám. Úgy érzem, joga van tudni mindenről, és talán szeretné is megtudni. – Az anyám Yana volt – folytatom, kíváncsian pillantva rá, hogy vajon mond-e neki még valamit ez a név, de ha nem, a legkevésbé sem veszem magamra. Akkor sem tenném, ha nem lenne az a bizonyos átok. – A férjét Amitnak hívták, és van egy közös fiuk, a bátyám, Ephraim. Anya azt írta a levelében, hogy Amit mindvégig tudta, biológiailag nem az ő lánya vagyok, de én ebből semmit nem vettem észre. Szeretett engem és jó apa volt. – Nem azért mondom ezt el neki, hogy rosszul érezze magát, sőt, pont azt szeretném, ha tudná, hogy volt időszak, amikor nem voltam teljesen elveszve, hogy nem ért hátrány ebből; ettől viszont nem lesz kevesebb ez az egymásra találás. Egy pillanatra lesütöm a pillantásomat, ujjaim a kávésbögrével kezdenek játszani. – Nyolcéves voltam, amikor meghaltak – teszem hozzá halkan, mielőtt újra felnéznék rá.
Már nem olyan nehéz erről beszélnem, hiszen volt időm feldolgozni a gyászt. Ezt a gyászt. Időközben a bosszúmat is sikerült bevégeznem, ami, azt hiszem, még könnyebbé tette azt, hogy együtt tudjak élni a tudattal.
– Nem fogom azt mondani, hogy könnyen meg tudom emészteni, vagy inkább érteni ezt a dolgot – térek aztán át a másik, talán legégetőbb témára. – Be kell vallanom, amikor Bj... Fenrir először emlegette az isteneket, kinevettem, mert azt hittem, viccel – ismerem be egy kis mosollyal. Talán ezzel is hozzátettem ahhoz, hogy felborzoljam azt a bizonyos bundát. – Nem tudom, pontosan hogyan... működik ez az egész. Világ életemben azt hittem, hogy ugyanolyan vagyok, mint a többi ember, leszámítva néhány megmagyarázhatatlan furcsaságot, de ezek szerint minden innen ered, igaz? – nézek rá kíváncsian. – A szemem színe, az, hogy erősebb vagyok és gyorsabb, és talán... más is? – próbálkozom óvatosan. – Örökölhettem tőled... képességeket?
Megvárom, hogy válaszoljon és mindent meg tudjunk beszélni, csak azután térek rá a többi kérdésemre, mert hogy abból bőven van.
– Mindannyian... itt vagytok? – kérdezem aztán, bár még én magam is nevetnék tudnék azon, milyen ostobán hangzik ez a kérdés. – Úgy értem, minden... ősi isten itt jár, köztünk? – fogalmazom át egy kicsit a kérdést. – Mindig is itt voltatok? – teszem még hozzá.

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
we will meet again • szószám: 1257 •

- Ó? – kérdezek meglepetten, mert ez számomra is új információ. – Valamivel nagyon felpiszkálhattátok a barátomat, ha hajlandó volt megmutatni számotokra igazi alakját… - mormolom, ahogy újult kíváncsisággal mérem végig a kisasszonyt előttem.
Szeretnék rákérdezni a részletekre, de türelmes vagyok. Úgy érzem, hogy egyelőre még nincs jogom arra, hogy számon kérjem: osszon meg velem mindent. Pedig nagyon szeretnék róla tudni mindent, ami lehetséges… sok időt kell bepótolnunk és engem már hajt a kíváncsiság és a vágy, hogy jobban megismerhessem a saját véremet. Azt is érzem azonban, hogy számomra – mivel egyszerűen felismertem őt különleges képességeim miatt – sokkal könnyebb elfogadni a tényt, mint egy szimpla halandónak lehet. Nem mintha az előttem ülő keményarcú nő az lenne, messze tőle… de egyelőre további információk hiányában csak arra következtethetek, hogy a halandók között nőtt fel, úgy mintha közéjük tartozna. Ha kicsit is jobban tisztában lenne a mi oldalunkkal, ami a történelmet illeti, akkor nem lenne ilyen bizonytalan, amikor Fenrirről beszél.
- Mindenesetre nem árt neki, ha néha napján felborzolják a bundáját – mondom neki egy kis félmosollyal, és rákacsintok.
Újabb viccelődésem, amúgy, nem véletlen. Látom rajta, ahogy egyre jobban kezd megnyílni felém ő is. Ahogy kezdi elereszteni magát. Ahogy már nem néz rám olyan lázasan, mintha attól félni, hogy a következő pillanatban rátámadok. Ezt pedig azzal sikerült véleményem szerint előcsalogatni, hogy őszintén adtam magam. Így nem próbálom visszafogni természetes reakciómat… inkább csak információ váltással vagyok óvatos. Nem tudom mennyit tud és mennyire felkészült.
Nem is tudom mire számítsak, amikor elengedem erőmet a kis zárt kajáldában. Számomra is, mint ahogy valószínűleg neki is, minden új és elsőként tapasztalom meg. Fogalmam sincs, hogy hogyan fog reagálni erre, de valamiért arra számítok, hogy úgy, mint minden más halandó. Ő viszont nem puszta ember és nem is csak egy félvér a többi között. Ő az én lányom, és ez jelenthet valamit a kozmikus energiáknak, miből összerakódik egy istenféle, mint én is vagyok. Látom a pillanatot, amikor elér hozzá, mert eddig erős vonásokba húzott kifejezése lassan ellágyul és ajkai finoman elnyílnak. Mint aki egyszerre csodálkozik és megkönnyebbül… mint, amikor olyan hírt közölnek, amire nem számítasz, ám a tény váratlansága ellenére megmelengeti a szíved.
Talán csak mind belegondolom ezt abba, amit leolvasni vélek viselkedéséből, reakcióiból, mert annyira szeretném, hogy így legyen. Kívánom, hogy örüljön, hogy megtaláltuk egymást, hogy végre elértünk ide annyi év után. Soha még csak nem is sejtettem a létezését… mégis olyan érzésem van, mintha egy eddig kilazult kirakós darab a helyére pattanna bennem.
Ezen érzelmeknek dukálva tiszteletem, meghajtom fejemet előtte, miközben végre elmondom neki, hogy ki vagyok. Látom rajta a teljes ledöbbenést és talán most először találkozásunk óta tűnik elveszettnek, mint aki nem tudja mit válaszoljon, ami – van egy olyan sejtésem – nem sűrűn esik meg vele.
Szívem nagyot dobban, amikor viszont mégis felhangzik édes hangja. Egészen máshogy cseng, mint eddig bármikor, amikor hozzám szólt. Úgy érzem, hogy ez a lány lehetett volna az, akit végig látnék rajta, amikor ránézek, ha már az elejétől kezdve építjük a kapcsolatunkat. A gondolatra mellkasom fájdalmasan összeszorul, hogy szinte már levegőt venni is nehéz, de inkább szavaira koncentrálok.
Nyelek egyet, ahogy visszaegyenesedem, de zöld tekintetem nem vonom el róla.
- Aviva – ejtem ki lágyan, dallamos akcentussal. – Gyönyörű név. Szebbet nem is adhattam volna.
Finoman megszorítom az ujjait, mielőtt óvatosan visszahelyezném az asztallapra.
Meglepetésemre ő sokkal könnyedebben veszi magához a szavakat, miközben én még mindig azzal küzdők, hogy megköszörülve torkomat megtaláljam elnehezült hangszálaimat. A bögrémért nyúlok pótcselekvésként és könnyedén kortyolok egyet a forró kávéból, hátha ez ad valami kis segítséget, hogy összeszedjem magam. Még mindig letaglózva érzem magam és a nevén kívül – amit végre megtudtam! – semmi más nem pattog kiüresedett koponyámban.
Ekkor érkezik vissza hozzánk a pincérnő, és amikor egy pillanatra elszakítva szemeimet Aviva – tudom a nevét! – csodás arcáról, veszem észre, hogy a még gondterheltebbnek tűnik, mint ezelőtt. Ekkor ébredek rá, hogy még mindig nem húztam vissza magamat, amit a rám vetett majdhogynem félő tekintete csak aláír számomra. Gyorsan megragadom hatalmam fonalát és mint egy gomolyag visszatekerem magamba, hogy aztán teljesen elrejtsem a többiek elől.
- Köszönjük – mondom udvariasan és rámosolygok a nőre, hogy ezzel megnyugtassam kicsit az idegeit.
Láthatóan felsóhajt, miután elhelyezte a tányérokat előttünk, majd megtörli kissé gyöngyöző homlokát.
- Kérnek még valamit esetleg? – érdeklődik bizonytalanul és ezúttal a lányomra veti pillantását, többet nem foglalkozva velem.
Hagyom hát, hogy Aviva - !!! – rendezze le a dolgot, akár csak elküldi vagy még kér maga számára valamit, a pincérnő biccent, majd odébb áll. Vetek egy futó pillanatást a környezetünkre, de az a pár erre kószáló lélek egyenesen belemerül a saját dolgaiba és felénk se bagózik. Így hát megint egyedül maradunk.
Visszafordulva válaszolok neki előbb elejtett mondatára:
- Fenrir említette számomra, hogy kerestél, de… - Itt megállok egy pillanatra, mert nem tudom pontosan hogyan is menjek bele az egész nem-emlékszem-lassan-semmire-a-múltamból részre. Továbbra sem tudtam sokat arról mennyire van tisztában az isteni dolgokkal és a halandók számára természetfelettinek titulált dolgokkal. Ezzel kapcsolatban már elővigyázatosabban akartam megválogatni hogyan is adagolom az infót számára. Így végül azzal folytattam, hogy: - Nem voltam tisztában azzal, hogy tényleg van egy gyermekem. Emiatt nem adtam elég alapot Fenrir feltételezésének. Míg más isten társaim nem vetik meg ah… - megköszörültem a dolgot – más lényekkel való egyesülést, én magam soha különösebben nem vettem ebben részt. Elfoglalt voltam… mindig egy újabb csata a horizonton, egy újabb konfliktus várt arra, hogy beletegyem kézjegyem. – Ismét rákacsintok egyet, vetve felé egy kissé szabadabb, veszélyesebb vigyort, de továbbra is visszafogom magam. – De egyél mielőtt kihűl az étel! – intek a szendvicsére és én is felveszem a sajátomat.
Eddig nem nagyon fordítottam a figyelmemet ebbe az irányba, de most látom rajta igazán, hogy mennyire sovány. Látom rajta azt is, hogy mennyire megviselt. Eszembe jutnak a kis pillanatok, amiket elraktároztam a fejemben, de nem foglalkoztam még velük, mert nem tudtam másra gondolni a tényen kívül, hogy „van egy lányom!”. Most viszont előveszem ezeket a gyors villanásnyi szüneteket, amikor látszólag fájdalom csillant meg lila íriszeiben. Bennem van a vágy, hogy rákérdezzek erre, de továbbra sem tudom mennyire lehetek követelőző, ami az életét illeti… nem akarok túlságosan rázúdítani mindent. Így ezen ösztönömet is rövidpórázra fogom és lenyelve a kérdéseket az étellel együtt inkább csendesen várok, hogy újra ő kezdeményezze a beszélgetést.
Arra nem vagyok felkészülve, hogy felvetése, mozdulatával együtt olyan mérhetetlen szégyent okozzon bennem, mint ami megrohan. Nagyot kortyolok a kávémból, hogy szinte majdnem leégetem a nyelvem, de örömmel fogadom ezt az apró „büntetést”. Leteszem a pirítósomat és sóhajtok egyet.
- Ne haragudj, hogy nem voltam ott melletted, amikor szükséged lett volna rám – mondom és hagyom, hogy arcomra kiüljön a fájdalom, amit emiatt érzek. Nem szeretem ennyire megmutatni az érzéseimet másnak, de ő neki joga van arra, hogy továbbra is olyan őszinte legyek vele, amennyire tudok. – Az igazság az, hogy… történt velem valami… Legegyszerűbben úgy tudom megfogalmazni neked, hogy megfertőztek, bár inkább átok ez, mint bármi más. Az elmém… lassan darabjaira esik. Percről percre többet és többet vesztek el magamból. Az emlékeim a homályba vesznek, és már csak arra támaszkodhatok, amit a hosszú évszázadok alatt magamra szedtem, megtapasztaltam és képességeimre. – Felnézek rá, egyenesen lila pillantásába fúrva az enyémet. – Így nem szolgálhatok számodra semmilyen magyarázattal, miért nem kerestelek meg Én. Hamarabb. Azt sem tudom, hogy tudtam-e rólad, azt sem, hogy ha igen, kerestelek-e… bár biztos vagyok benne, hogy így lett volna, ha tisztában vagyok létezéseddel. Ezt az egyet tudom felajánlani neked. És ezt: – teszem hozzá, ahogy szemöldökeimet összehúzza az elhatározás és komolyság költözik arcvonásaimba. – Most, hogy itt vagy… itt vagyunk… soha többé nem engedlek el. Akár szeretnéd, hogy az életedben legyek, akár nem… mindig vigyázni fogok rád, ameddig én… én vagyok! – Kezemet felemelve szívem fölé helyezem mellkasomra, és meghajtom felé a fejemet ismét.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

Amikor azt mondja, ő akar kérdezni tőlem, szinte biztos vagyok benne, hogy ez valamiféle figyelemelterelés lesz majd, de aztán megszólal, a gondolataim pedig rögtön száznyolcvan fokos fordulatot vesznek. Nem nehéz beazonosítanom, kire gondol, és bár ez önmagában még nem adna okot elhamarkodott következtetésekre - hiszen épp eleget tapostam Bjørn-vagy-akármi-is-a-neve idegein ahhoz, hogy akár panaszkodhasson is rólam -, de azt is tudja, hogy kérdéseket tettem fel neki. Egy egészen kicsit frusztrál, hogy nem tudok azonnal reagálni a pincérnő érkezése miatt, de felkelti a figyelmem az arcára költöző féloldalas vigyor.
– Valóban? – kérdezek vissza kihívóan, bár a hangomban most nem olyan kihívás cseng, mint odakint, amikor arra akartam rábírni, hogy támadjon rám végre. Egyre inkább érzem a zsigereimben, mekkora ostobaság volt ezt feltételezni.
Megnevezem azt a bizonyos szőrös fickót, ő pedig biccent, de ez nekem még nem elég. Előredőlök, az asztalra könyökölve teszem fel az újabb kérdésemet, mire ő is kihúzza magát ültében, de nem válaszol rögtön. Zöld íriszei figyelmesen néznek engem, és szinte látom, hogyan merül a gondolataiba; nem zavar a hallgatása, mert látom a tekintetén, hogy mérlegel, és bár szívesen megkérdezném, min gondolkozik, nem teszem meg. Aztán ő is előredől, mintha csak döntésre jutott volna, de akkor már meg sem fordul a fejemben, hogy azért hajolna közelebb hozzám, mert bármiféle hátsó szándéka van. Azt hiszem, az eszem már tudja. Vagy talán a szívem.
Kimondja a nevet. Megnevezi Fenrirt, a tekintete nyílt és őszinte, amikor pedig azt mondja, világunk óriás farkasa, felszusszanok. Nem türelmetlenül vagy ellenségesen, ez inkább amolyan felismerés, tudatosítás.
– Igen – mormolom az orrom alatt, ahogy feldereng előttem a hatalmas farkas képe, akinek akkora agyarai voltak, mint a fél karom. – Azt láttuk... – mondom ki, mielőtt végiggondolhatnám, bár a szó végét így is elharapom kissé. A szúró fájdalom régi ismerősként hasít a mellkasomba, de megállom a késztetést, hogy vegyek egy mély levegőt.
Inkább a következő kérdésemre terelem a szót és a figyelmemet, kérdésként fogalmazva meg, de nem mondva ki nyíltan a sejtésemet, amitől a pulzusom is érezhetően emelkedni kezd. Szinte érzem, ahogy már összeraktam a kirakóst, de még nem tudom elhinni, pedig már önmagában a mosolya is sokatmondó. Megadja a helyes választ, és egy pillanatig azt hiszem, ennyiben is maradunk, de aztán mond még valamit, és én érzem, hogy az izgalomtól elfelejtek levegőt venni.
Ő az? Ő lehet az?
Nehéz lenne szavakba önteni, ami ezután történik. Mélyet sóhajt, mint aki megkönnyebbül, aztán... történik valami. Valami, amit hallok, látok, és... érzek. Hallom a kanalak és tányérok csörömpölését, ahogy a pincérnő élesen beszívja a levegőt, szinte látom az energiahullámot a levegőben, és egy részem talán arra számít, hogy ez mindjárt szó szerint ledönt a lábamról, de nem ez történik. Az erő végigbizsergeti az ujjaimat, felkúszik a végtagjaimon és ismerősként üdvözöl, megsimítja az elmém, megérinti a lelkem és elhoz egy olyan érzést, mintha hazaértem volna. Szinte érzem, hogyan próbálja betölteni az űrt a mellkasomban, és még ha erre nem is lehet képes, a jéghideg, fagyos verembe pislákoló meleg szikrákat csempész.
Nem tudok megszólalni, talán levegőt sem veszek, szinte pislogás nélkül figyelem az arcát, ahogy jóformán a szemem elől vetkőzi le magáról az átlagos üzletember álarcát. Egyetlen vonása sem változik meg, én mégis végig tudom követni a folyamatot zöld szemeiben, mintha egy pillanatra felsejlene előttem azt a hosszú élet, ami az íriszei mögött rejlik.
Kinyújtja a kezét, bár én nem vagyok képes megmozdulni, de most már egyébként is tudom, érzem, hogy nincs mitől tartanom. A hangja lágyan szólal meg, mindazon erő, hatalom és tudás ellenére, amit megmutatott nekem, és aztán tényleg bemutatkozik. Tyr. A gesztus, ahogy a kezemért nyúl, már-már régimódi, de valamiért úgy érzem, mintha ennek sokkal nagyobb súlya lenne annál, mint amit én most itt látok.
Az apám.
A szó visszhangzik a fejemben. miközben kiszakad belőlem egy hosszú lélegzet, amiről észre sem vettem, hogy odabent tartom. Nem kérdezem meg tőle, honnan tudja, mert pontosan emlékszem, mit mondott Bj... Fenrir. Azt mondta, ők érzik, azonnal tudják. Hirtelen nyer értelmet minden egyes félreértelmezett pillanat odakintről, és mintha az érzés is helyeselne, ami belém költözött, mikor rám nézett. Igen, ezt akartam mondani. Nézem a férfi mély, zöld pillantását, és egyszerűen csak elhiszem. Mindent elhiszek, és ez bennem is lerombol minden falat és álarcot, amit eddig elővigyázatosságból elé tartottam.
– Aviva – szólalok meg, amikor hosszú másodperceket követően megtalálom a hangomat. – A nevem Aviva.
Hirtelen ömlik a fejembe ezernyi kérdés és önt el még ezernyi érzés, amiknek kusza összevisszaságában azt sem tudom, mihez nyúljak először. Talán a neheztelés vagy a harag az egyetlen, aminek nyomát sem érzem, nem is lenne rá okom, hiszen én is csak a véletlennek köszönhetően tudtam meg, hogy meg kellene keresnem őt; nem hinném, hogy tudott volna rólam, és nem is ezért eredtem a nyomába.
– Nem gondoltam volna, hogy tényleg megtalállak – ismerem be halkan.
Nem rendelkeztem valódi nyomokkal, Fenrir iránymutatása pedig leginkább a kétely mocsarára üldözött, és mindazon után, ami történt, azt hiszem, le is mondtam róla. Túlságosan lekötött a gyász, a bosszúvágy és a fájdalom, már nem is ez a kérdés volt az, ami visszaűzött a városba - lehet, hogy pont ezért leltem rá?
Mély levegőt veszek, miközben próbálom lassan megemészteni ezt az egészet, de még mindig fogalmam sincs, mit kérdezzek először. Ráadásul ott van az a tény, hogy itt ülünk egymással szemben, méghozzá azért, mert ő ragaszkodott hozzá. Elsétálhatott volna. Az addig rendben van, hogy megismert, de semmi nem kötelezte arra, hogy foglalkozzon is ezzel... ő mégis megtette, még a nem túl kedves fogadtatás ellenére is.
Érzem, hogy az arcomra költözik egy mosoly, amit nem tudok, de nem is igazán akarok megállítani. Szinte természetellenesnek tűnik, milyen könnyedén befogadom ezt az érzést és ezt a tudatot, de ennyi veszteség után találni valamit...
– Azt hiszem, van mit bepótolnunk – billentem kissé oldalra a fejem.
heal

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
zene • szószám: 950 •

Látom szemeiben ismét megvillanni azt az attitűdöt, amit már kezdek megszokni tőle. Egyáltalán nem bántja az önérzetemet, hogy ilyen ellenséges velem. Sőt, tetszik is a kis csípőssége, mert látom rajta, hogy elég talpraesett, határozott személy, hogy bízzon a képességeiben. Ha mást pedig nem is ismerek benne, akkor azokat biztosan. Mert tőlem származnak.
De vajon milyen mértékben?
Elmerengek ezen, miközben felteszem neki a kérdésemet és figyelem reakcióját. Soha nem gondolkodtam a gyereknemzésen, így nem is nagyon izgatott a téma, hogy más istentársaimat erről kérdezzem. Milyen a félvérekkel az élet, hogyan kezeled őket... Most már kicsit bánom a dolgot, mert lehetséges, hogy kissé felkészültebb lehettem volna ebben a helyzetben. Ezt mondjuk nehéz elképzelnem, annyira letaglózó a hatás, amit rám gyakorol szimplán a tudat.
Mivel szorosan rajta tartom a szemem, még akkor is, amikor megjelenik mellettünk a pincérnő, így látom a felismerést megcsillanni lila szemeiben. Hihetetlen színük elég figyelemfelkeltő ahhoz, hogy teljesen összezavarja az embert, de számomra még így is igazán kifejezőek. Bár sejtem, hogy pókerarca legalább olyan jó lehet, mint az enyém – már csak az eddigi információkról és mozdulatairól leszűrve –, de számomra mégis egyszerű olvasni a szemeiben. Pontosan tudom, hogy mikor jön rá, hogy kiről beszélek, de mielőtt mondhatna bármit a pincérnőnk elkezdi felvenni a rendelést.
Vállaim finoman megfeszülnek, ahogy válaszát várom, de közben továbbra is próbálok lazának tűnni. Amikor azonban megadja egyszerű válaszát, nem bírom megállni azt a vigyort, ami szám jobb sarkába kúszik.
- Hmmm… érdekes választás – mondom neki, kissé cukkolva őt, de aztán leolvad arcomról a pimaszság.
Rájövök, hogy nem Eisával ülök szemben, még korántsem vagyunk olyan kapcsolatban, hogy jogom legyen viccelődni vele. Csak abban reménykedhetek, hogy ez hamarosan meg fog változni. Ha megtudja ki vagyok… és nem akar elszaladni majd a másik irányba, messze-messze tőlem. Kezem egy pillanatra ökölbe szorul a felvetésre, de aztán gyorsan ki is engedem.
Megbiccentem a fejemet felé, amikor megnevezi az istent, akiről kérdeztem. Tudtam, hogy hamar le fogja vonni a következtetést. Vagyis ez nem igaz. Csak remélni mertem, hogy legalább olyan élesen vág az esze, mint az apjának. Ezek a kis jegyek, mik megmutatkoznak benne, mind arra utalnak, hogy tényleg az én leszármazottam és ez egyszerre növeli a melegséget és a sajgást is a mellkasomban.
Felhúzom magam, amikor visszakérdez. Tekintetemet végigvezetem feszült alakján. Olyan mintha ugrásra készen lenne, de a fény bizonytalanul törik meg lila lélektükrein, ami azt engedi sejtetni, hogy nem tudja pontosan mire számítson.
Csupán egy pillanat erejéig gondolkodom el azon, hogy megpróbálom lassan rávezetni, több kérdéssel bombázni őt… hátha magától ébred rá, a szavakat a szájába adhatom. Ám ebben az esetben mégis úgy érzem, hogy nem akarok köntörfalazni. Vannak olyan taktikai lépések, amiket bizonyos helyzetekben mindenképp érdemes meglépni. Ebben a szituációban nem akarom azt, hogy ez így legyen. Bár úgy vagyok vele, hogy minden szintér egy csatatér, akár öklökkel, akár ésszel vívjuk azt. Vannak gyengébb és erősebb ellenfelek, ám mindenkivel meg kell küzdeni, hogy elérd, amit akarsz. Erre a legegyszerűbb példa a kapcsolatom Eisával – ő benne viszont mindig is éreztem egy amolyan hajlandóságot a kis meccseinkre. Tudtam az elejétől kezdve, hogy ő ha kell egyenesen a szemembe nézve fog visszatámadni, állja a sarat.
Az előttem ülő nő más… nem akarom, hogy tervek és azok lépéseinek áldozata legyen. Le akarom csupaszítani az érzéseinket egészen addig, míg már tisztán állhatunk egymással szemben. Lehet nem lesz egyszerű… sőt, számára sokkoló is valószínűleg, de ha az én lányom… akkor biztos vagyok benne, hogy kiállja majd a próbát.
Nem húzom hát tovább az időt és előredőlök ültömben, hogy közelebbről köthessük össze pillantásunkat.
- Én Fenrirként ismerem – mondom neki lassan, megválogatva a szavakat. Közben a szemeim legalább olyan nyíltak, mint eddig beszélgetésünk alatt végig. – Világunk óriás farkasa.
Újabb kérdésére csak egy újabb mosoly kúszik ajkaimra.
- Kerestél valakit – bólintok, majd veszek egy mély lélegzetet. – Talán ideje lenne bemutatkoznom.
A következő pillanatot nehéz lenne egy normális ember számára leírni. Nehezen megfogható lehet bárki számára az a tény, hogy az istenek igenis léteznek és itt élnek közöttük. És nem csak ők, sok más lény is, akikről csak suttogva mertek a régi időkben beszélni, ma már csak mítoszokká formálódtak. Az azonban még ennél is nehezebb lehet, hogy milyen érzés ilyen entitások közelében lenni.
Kiegyenesítem, majd leengedem széles vállaimat és egy mélyet sóhajtok, mint aki megkönnyebbül. Mert ez történik velem, ahogy egy egyszerű gondolattal elengedem az erőmet az étteremben. Hallani, ahogy körülöttünk bögrék és kanalak csörrennek meg. Káromkodás szűrődik ki a konyháról, és a pincérnő meglepődötten kap levegő után. Hatalmam súlya forrón terjeszkedik szét a helyiségben, akárcsak egy hatalmas szörny, aki kinyújtóztatja végtagjait. Már jó ideje kordában tartom ezt, hogy ne legyen az egyszerű halandóknak nehéz léteznie körülöttem – na, meg hogy olyanok, akiknek nem kéne, ne tudjanak rám lelni. Most ez egy kockázatos mozdulat, de ahogy erőm szétterül, úgy tudom kitapogatni körülöttünk az összes energiát és aurát, ezzel megnyugtatva magam, hogy semmilyen veszély nem leselkedik ránk. Egyetlen különlegesség a félvér, aki éppen előttem ül.
Pillantásom nem veszem le róla, de hagyom, hogy arcom ledobjon magáról minden eddigi álarcot, amit az évek alatt magamra rángattam. Teljesen lemeztelenítem kifejezésemet, megjelenésemet. Megváltozik tartásom és tekintetembe olyan öregség költözik, ami csak olyanok szemeiben létezik, akik egyidősek a világgal. Előrenyújtom a kezemet, egyenesen a lány felé, mint aki kezet fogni készül. Mozdulatomba viszont minden eddigi évszázad arroganciája költözik. Egy olyan emberé, aki hozzászokott ahhoz, hogy ha parancsol, akkor hallgatnak rá.
Mégis hangom nagyon, oly nagyon lágy, ahogy megszólítom:
- Tyr vagyok, a háború istene. – Kezemet félig felfelé fordítva finoman becsúsztatom az ő tenyere alá, majd felemelem azt, hogy aztán előrehajolva egy finom csókot leheljek a levegőben fölötte. Még erre is megborzongok, mielőtt felnéznék meghajlott pozíciómból. Valószínűleg a lány fel sem fogja, hogy mennyire fontos gesztust kapott most. Senki előtt nem hajtom meg a fejemet, és ehhez nem kellenek az emlékeim, hogy tudjam. – Az apád.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

Össze vagyok zavarodva. Ez az érzés már nagyon régóta hiányzott a saját kis skálámról, általában éppen arról voltam híres, hogy két lépéssel előre láttam a saját és mások tetteit is, higgadtan átláttam a szituációkat, kész tervvel érkeztem mindenhová, és ha valami mégis balul sült el, bevált a B tervem vagy az ösztönös improvizációim. De ez az elegáns ruhákba bújtatott férfi összezavart. A szavaival, a nézésével, a tetteivel, hogy nem akar megtámadni...
A gyorsaságával. A hozzáértésével. Előbb néztem volna aktakukacnak a ruhái alapján - még ha a testalkata nem is erre utal -, de a gyakorlott mozdulatok, amivel darabokra szedi a fegyvert, valami egészen mást sejtetnek. Felébred bennem az érzés, hogy most már válaszokat akarok, éppen ezért, amikor megismétli az ajánlatát, ezúttal nem utasítom el.
Nem vagyok kevésbé elővigyázatos, sőt, ha lehet, csak még inkább azzá válok, de tudom, hogy ha ártani akart volna nekem, már rég megtette volna, ezért a dolgoknak ezt a részét megpróbálom elengedni. A kiszemelt helyet viszont nem kevésbé éles tekintettel vizsgálom meg minden lehetséges szempontból, mielőtt bemennék, hogy aztán odabent megismételjem mindezt, még egyszer. Kiválasztom az utolsó boxok, beülök a fal felőli helyre, és nem vádolhatnának kedvességgel, amikor összefonom magam előtt a kezeimet és felszólítom, hogy beszéljen.
Rám néz, a tekintetünk egy pillanatra összekapcsolódik, és engem újra elönt az a furcsa érzés, amit nem tudok igazán megfogni, de aztán válasz helyett mégis folytatja az imént megkezdett mozdulatát és a laminált étlapokért nyúl. Összeszorítom az állkapcsomat, de elveszem a felém nyújtott papírt, bár nem áldozok rá két pillantásnál többet, mielőtt letenném magam elé. Érzek magamban némi türelmetlenséget, de igyekszem nyugalomra inteni magam, ha már egyszer hajlandó voltam vele beülni ide.
Amikor végre ismét rám néz, állom zöld szemeinek pillantását, de aztán azt mondja, ő akar kérdezni tőlem, amitől muszáj felvonom a szemöldököm egy amolyan jelentőségteljes tényleg? üzenettel. Nem szólalok meg, nem mondok sem igent, sem nemet, csak várom a kérdést, amire majd eldöntöm, válaszolok-e. Érzem, hogy a térde mintha izgatottan járna az asztal alatt, pedig a szemei nyugodtan fürkészik az enyémet, és ha hallgathatok a megérzéseimre, őszintének tűnik a pillantása.
Aztán felteszi a kérdést, és én egy másodpercig nem veszek levegőt. Szőrős férfi, nem túl befogadó modor. Rögtön beazonosítom az érintettet, és ez egy valóságos lavinát indít el a fejemben hirtelen. Az, hogy ezek az emlékek is Axelhez kötődnek, már szinte le sem tud taglózni, a fájdalom egyszerűen csak megül a mellkasomban és ott marad, minden egyes alkalommal újult erővel sajdulva meg, amikor az emlékképekbe belevegyül az arca.
Bjørn. Aki, amikor legutoljára láttam, a szemünk láttára változott hatalmas farkassá. Aki, amikor legutoljára láttam, azt mondta, talán ismerheti az apámat.
Szóra nyitom a számat, de mielőtt még bármit mondhatnék, megjelenik mellettünk a kissé nyúzott pincérnő, ezért egyelőre inkább becsukom a számat. Kávét tölt, leteszi a hozzávalókat elénk, aztán a rendelésről kíváncsiskodik, miközben én meredten nézem a velem szemben ülő férfit, és megfogalmazódik bennem valami. Ő sem a nőt nézi, miközben rendel, és amikor elhallgat, megfeledkezem róla, hogy én nem akartam enni semmit.
– Egy sajtos-sonkás pirítóst legyen szíves, köszönöm – szólalok meg én is, de csak egy pillantással adózom neki, azt is inkább megszokásból, feltérképezve és a memóriámba vésve az arcát.
Megvárom, hogy elmenjen az asztalunk közeléből, csak akkor szólalok meg ismét.
– Bjørn. – Nem kérdés, hanem kijelentés, és bár megvárom, hogy valami jelét adja, hogy jól tippeltem, igazából akkor lennék meglepve, ha nem egyetértését fejezné ki. Felkönyökölök az asztalra és kissé előredőlök, szemeim intenzívebben szemlélik őt, mint az imént. Felrémlik előttem a farkas képe és bár az emlékektől feláll a szőr a tarkómon, újra szólásra nyitom a szám. – Vagy te esetleg másik néven ismered? – fúrom pillantásom az övébe. Nem mondom ki azt, hogy Fenrir, mert ha tévúton járok, nevetséges lenne... bár valami azt súgja, egyáltalán nem járok tévúton.
– Esetleg azt is tudod, milyen kérdések vezettek hozzá? – kérdezem aztán. A szívem valamiért hevesebben kezd dobogni a mellkasomban, szemeim a zöld íriszeket vizslatják és valamiért csalódottsággal tölt el, hogy a színük nem lila. Mindig is azt hittem, hogy ez lesz a kulcs, de ahogy az agyam lázasan rakja össze az újabb és újabb információkat, az a valami, ami az imént megfogalmazódott bennem, lassan kezd testet ölteni egy felismerés formájában.
Egy olyan felismerésében, amire nem biztos, hogy fel vagyok készülve.
the way

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
zene • szószám: 704 •

Feszülten állok előtte, miután feltettem hozzá életem legfontosabb kérdését. Válaszára várva szinte még levegőt sem veszek, szemeimet nem veszem le róla egy pillanatra sem. Minden rezdülését figyelem és magamba iszom kis mozdulatait. Nem lehettem ott, amikor ezek az évek során kialakultak benne, így minden olyan számomra, mintha mini csodákat látnék. Igyekszem azonban, hogy ez ne látszódjon túlságosan az arcomon.
Amikor pedig beleegyezik ajánlatomban legszívesebben egyszerre roskadnék össze megkönnyebbülésemben és ugranék a levegőbe diadalittasan emelve a kardomat az égbe. Helyette egyiket sem teszem, csak udvariasan magam elé intek, jelezve neki, hogy szívesen követem őt, ahová szeretné.
Biccentek egyet kijelentésére és majdnem hozzá teszem, hogy én sem akarok vele forgalmas helyen lenni… mert csakis magamnak akarom figyelmét és én is csak rá akarok fókuszálni. Ezt inkább aztán magamba folyton és csak előrehajtott fejjel követem őt fel a móló lépcsőin.
Felérve a járdaszegélyre csak egy pillanatra veszem le róla a szememet, miközben körbe nézek. Van már olyan késő mostanra, hogy az éjszaka teljes sötétségbe vonjon mindent az utcán, ami nincs kivilágítva és emberekből is egész kevesen járkálnak. Utóbbit az is befolyásolhatja, hogy egy ideje már igencsak hideg, szeles idők járnak Oslo városában.
Erről eszembe jut valami és tekintetemet visszavezetem le a lányra. Nem sok minden van rajta, amivel megvédhetné magát a rideg fuvallatoktól. Nem tudom eldönteni, hogy csak újabb fenyegetésnek venné-e, vagy valamiféle sértésnek, ha nekiadnám a kabátomat. Szerencsémre(?) nem adja meg a lehetőséget, hogy ezt megtudjam, mert kisebb gondolkozás után elindul egy irányba. Én csak csendesen követem őt, közben szemeimmel felmérem alakját, ahogy mozog, azt ahogyan a lábait teszi egymás után előre a kövezeten.
Még soha nem éreztem ilyesmit… olyan vehemensen visz magával az érzés, hogy mindent tudni akarok róla, hogy időm sincs nagyon visszafogni magam és megpróbálni reálisan gondolkodni. Egyszerűen csak… olyan hihetetlen számomra ez az élmény, főleg, mert úgy érzem – bár teljesen biztosan nem tudhatom – hogy soha nem akartam magamnak gyermeket. Valószínűleg, ha igazán rajtam múlik az egész… nem is lett volna. Nem tudom ő hogyan alakult és jött a világra, ki lehetett az anyja. Semmire nem emlékszem ezzel kapcsolatban, ami talán nem olyan meglepő. Nem mostani látogatásom alkalmával történhetett, hanem sokkal korábban… olyan húszon-valahány éve, ahogy elnézem magamnak a lány egzotikus arcvonásait.
Mivel ilyen nagyon közelről vizsgálom, így nem kerüli el a figyelmemet, hogy mielőtt belépünk a helységbe – ami egy egyszerű 24 órás kajálda, kis boxos ülésekkel – alaposan felméri magának az épületet, és a környezetét. Ez valami furcsa okból kifolyólag büszkeséggel tölt el, pedig egyértelműen nem én tanítottam rá… Mégis az én képességeimet használja ki, így talán mégis lehet egy kis kreditet írni a számlámra. Az már kissé aggasztó gondolat, hogy mint „normális” ember miért van ilyen készségekre szüksége.
Ezen borús gondolatokkal követem őt be az ajtón, majd egészen az ülésekig, ahol könnyedén csusszanok be az elnyűtt bőrhuzatra. Kezemmel már éppen nyúlnék az étlapokért, azonban felkérése… nem, parancsa megakaszt a mozdulatban. Ránézek és hagyom, hogy egy pár másodpercre pillantásunk ismét összeolvadjon. Szinte érzem az ereimben az énekszót, ami azt zengi, hogy sajátomra leltem.
Mégis aztán elveszem a laminált papírokat, és odanyújtom neki az egyiket, reménykedve benne, hogy legalább egy kávét hajlandó meginni velem. Szemeimmel végigfürkészem a fukar listát, majd egy gyors döntés után magam elé helyezem azt. Zöld íriszeim pedig már vissza is térnek Őrá.
- Egy kérdést tennék fel először – mondom nyugodtan, bár egyáltalán nem érzem annak magam. Ki is melegszem itt az izgalomtól, vagy talán túl szűknek érzem ezt a helyet… mindenesetre kigombolom kabátomat, majd zakómat is, hogy kényelmesebben szétterpeszkedhessek az ülésen. Egyik kezemet lezserül pihentetem az asztalon, míg a másik fel-le ugrándozó térdemen pihen. Szemeimmel igazán átható pillantást vetek rá, hagyva, hogy nyugodtan elmerüljön bennük. Nem vagyok teljesen nyitott könyv számára, de nem is zárkózom el, hogy lássa őszinte vagyok irányában. – Nem találkoztál mostanában valakivel, akihez kérdéseid voltak? Egy szőrös… férfi, nem túl befogadó modorral?
Hagyom, hogy kérdésem lesüllyedjen elmélyének mélyére, miközben továbbra is őt nézem.
Megérkezik közben a pincérnő és tölt mindkettőnknek a hozott bögrékbe fekete kávét. Leteszi mellénk a tejet, cukrot és tejszínt, kis kanalakat.
- Szeretnének leadni rendelést? – kérdezi kissé fáradtan.
Nem nézek azonban fel rá, csak egy finom mosoly bujkál szám sarkában, ahogy válaszolok neki:
- Én egy baconös pirítóst kérnék, extra majonézzel és tojással. Köszönöm! – Miután elhallgatok felvonom szemöldökömet, hogy mégis lányom mit választ majd.

Anonymous

Vendég —

Tyr & Aviva

A gondolataim lázasan kergetik egymást, szinte érzem az adrenalinszint emelkedését a véremben, pedig ezúttal nem történik semmi olyasmi, ami konkrét fenyegetést jelentene. Éppen ez a baj. A fenyegetéssel tudok mit kezdeni, a támadással tudok mit kezdeni, a mellkasomat szorongató minden fájdalmat, dühöt, gyűlöletet és önmarcangolást készen lennék rázúdítani bárkire, de...
Egyszerűen nem értem. Az ösztöneim mintha úgy lapulnának meg az elmém legmélyén, mintha szembe sem akarnának nézni ezzel az alakkal, aminek nyilvánvalóan nincs semmi értelme. Eddig egyetlen egy valaki volt képes bármilyen hatást gyakorolni erre a furcsa képességemre, de az ő jelenléte is csak csitítani volt képes ezeket az ösztönöket, és csak akkor, ha tényleg nem fenyegetett veszély. Mégis ki tudná teljesen elhallgattatni őket?
Talán hallgatnom kéne rájuk, de soha életemben nem volt még ekkora csend a fejemben és ez a szokatlan üresség szinte megijeszt. Nem tudok mit kezdeni vele, és az egész szituációval sem, ami, ha lehet, csak egyre furcsább fordulatokat vesz. Kávézó és beszélgetés? Nem; tényleg egyáltalán nem tudok mit kezdeni vele, viszont én egyetlen taktikát ismerek az ilyen helyzetek megoldására. A legjobb védekezés a támadás, ahogy mondani szokás, márpedig abban elég jó vagyok.
Újra megnövelem köztünk a távolságot, kezem hátrasiklik a Berettáért, de azok neki még egy utolsó lehetőséget, hogy megmagyarázza, mi a franc folyik itt. Mégis, hiába érzem magam előnyben, gyorsan bizonyítást nyer, hogy nagyon el vagyok tévedve ezen a vonalon, magyarázat helyett pedig csak még több kérdést kapok. Tekintete a kezem felé villan, és már ez önmagában is olyan képességekre és figyelemre utaló mozdulat, amit nem sokakból néznék ki. Az ösztöneim tovább kushadnak, ami feldühít, de nem foglalkozom vele, ujjaim azonnal a Beretta ismerős markolata köré szorulnak, megfeszítem a karizmomat, készen arra, hogy előhúzzam a fegyvert, aztán itt és most rövidre zárjam ezt a beszélgetést...
És mire egyet pislogok, a fickó már ott áll közvetlenül előttem, ujjai nem fájdalmasan, de határozottan fonódnak a csuklóm köré, aminek arra sem volt ideje, hogy előtörjön a hátam mögül. Ezzel sikerül másodpercekre teljesen letaglóznia. Mindig a gyorsaságom volt az egyik legjobb és leghatásosabb fegyverem, az egyik dolog, ami kiemelt mindenki más közül, és amihez eddig Axel bizonyult egyedül méltó vetélytársnak, de ez... Ilyet még soha nem tapasztaltam. Hiszen az előbb még több lépésnyire állt tőlem. Arról már alapos sejtéseink voltak, hogy Axel miért érhetett fel bizonyos képességeimhez, de ez, ez valami teljesen más. És ha ezt összerakom azzal, hogy az ösztöneim még mindig laposkúszásban vannak valahol az agyam legmélyén, végképp megzavarodok.
Felemelem a fejem, tekintetem összekapcsolódik az ő szemeivel és végigfut rajtam egy borzongás, mintha megindulna bennem egy érzés, ami fontos dolgot akar megsúgni, de nem tudja megfogalmazni, pontosan mi is az. Ebből az érzésből mondjuk sikerül kiragadnia a szavaival, zavartan pislogok egyet, amikor gyönyörűnek hív, mert ennek nagyjából annyit értelmét látom, mint amikor el akart hívni egy kávézóba. Ha ez öt perccel korábban sütötte volna el, most biztosan meg lennék győződve róla, hogy valami perverzzel van dolgom, de túlságosan leköti a gondolataimat, hogy megpróbáljam megfejteni az összes többi dolgot, ami itt zajlik az orrom előtt.
A kérdésére tekintetem az övébe fúrom, de nem szólok semmit. Hagyom, hogy elvegye tőlem a fegyvert, valami azt súgja, hogy egyébként sem nagyon hagyna más lehetőséget - csak nem felébredtek az ösztöneim, hogy most ellenem dolgozzanak? -, és mozdulatlanul, testemet megfeszítve figyelem, hogyan hátrál vissza, ezúttal normális gyorsasággal. Rezzenéstelen arccal figyelem, meglehet, hogy most már én is szeretnék válaszokat kapni, de aztán gyakorlott mozdulatokkal kiejti a tárat és kiüríti a csövet, nekem pedig eszembe jut egy emlék és bár nem hagyom kiülni az arcomra a fájdalmat, a szemeim megrebbennek. Mintha egy örökkévalóság telt volna el azóta, hogy azon az estén újra találkoztam Axellel, de ezeket az érzéseket rögtön el is nyomom magamban, mielőtt még eluralkodhatnának rajtam.
Ezúttal egyébként is máshogy végződik a dolog; a férfi elém lép és visszaadja a Berettát. Megütközve nézek rá, meg sem próbálok úgy tenni, mint aki érti, mi folyik itt, de most már nekem is be kell látnom, hogy ha ártani akarna nekem, megtette volna. Újra megszólal, én pedig a zöld íriszekbe fúrom a sajátjaimat. Tekintetem az övét üldözi, miközben óvatos szavait mérlegelem, de ezek után nem sok okom van csak úgy elsétálni.
– Rendben – felelem lassan.
A feszültség még mindig nem tűnt el a hangomból, de hogy ő is érezhessen részemről valamiféle gesztust, nem szerelem újra össze a Berettát, a tárat és a golyót beteszem az egyik zsebembe, a fegyvert pedig a kabátom belső zsebébe csúsztatom. Nekem nem egy életbiztosítás, de ha beüt a krach, még mindig ott a tőröm és az öklöm.
Felveszi a táskáját a földről és int, én pedig, bár még mindig gyanakvással figyelem, nem kéretem magam.
– Nem szeretem a forgalmas helyeket – közlöm vele, mielőtt elindulnék. Ami azt illeti, egyetlen báron kívül nem igazán jártam itt sehová, de arra a helyre több okból sem szándékoztam visszatérni; Bjørn - vagy akárhogy is hívják - ezúttal már talán azzal a lendülettel dobott volna ki, hogy egyáltalán megpróbálom átlépni a küszöböt.
Nem húzom az időt túl sokáig, az első helyre betérek, ami megfelelőnek tűnik, de azért alaposan felmérem kívülről, hogy tényleg az-e. A hidegre való tekintettel kintre már nem lehet ülni, ami nagy kár, mert a zárt helyeket sem választom, ha nem muszáj, de hát... most muszáj. Az a lényeg, hogy ne nagyon legyen bent senki, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy itt adják a legpocsékabb kávét a városban, és viszonylag zárt boxok legyenek odabent, ami egyszerre fedezék és búvóhely. Nem kérdezem meg a férfi véleményét, csak határozottan belépek, hátrapillantva a vállam felett, hogy követ-e, aztán megcélzom a leghátsó részt, ahol le tudunk ülni egymással szemben. Én a falhoz ülök, hogy rálássak az ajtóra és az egész helyre, aztán összefonom magam előtt a kezeimet és ráemelem a szemeimet.
– Hallgatlak.
the way

Anonymous

Vendég —
Are you my Daughter?

Aviva && Tyr
zene • szószám: 507 •

Tudtam már akkor, amikor kiejtettem a szavakat a számon, hogy ostobaságként fog hangzani. Elvégre mégis ki mond egy idegennek olyat, hogy csak beszélgetni szeretne, üljünk be valahova? Főleg azok után, hogy az illető már eleve gyanakvó.
A lány előttem pedig nagyon is az. Egyáltalán nem rejti véka alá fenyegetőzését, és mozdulatai is mind agresszióról árulkodnak. Hangja olyan élesen csattan füleimen, hogy ha kevésbé szilárd jellemmel rendelkeznék most biztosan összerezzentem volna.
Na, meg ha nem lennék ennyire kótyagos a felismeréstől.
Még mindig nem tudom elhinni, hogy ez történt velem, pedig a tény feketén és fehéren áll előttem. És úgy néz rám, mintha teljesen megbolondultam volna, amit igazán nem vethetek a szemére, hogy ha őszinte akarok lenni.
Még mindig azon gondolkozom, hogy mégis hogyan tudnék alakítani előbbi megszólításomon. Nyilvánvalóan kevésbé fenyegető, nyugodt testtartásom az ő irányába nem segített azon, hogy enyhítsek gyanakvásán. Azonban a nő nem ad több lehetőséget nekem, hogy javítsak hibámon. Ahelyett, hogy csökkentené közöttünk a távolságot, még növel is rajta egy lépéssel. Izmaim megfeszülnek erre. Minden porcikám azt kiáltja rám, hogy ne engedjem, hogy elmeneküljön előlem. Azt mondtam, hogy csak beszélgetni akarok ugyan… de ösztöneim ennél sokkal egyszerűbbek és elemibbek, ami még számomra is meglepetés. A szimpla vágy, hogy a közelemben… védelmem tudjam, olyan módon uralkodik el rajtam, hogy még saját magam is megkérdőjelezem.
Már éppen elnyitom a számat, hogy válaszoljak vádlóan feltett kérdésére, azonban szemeim karjának mozdulatára villannak. Mielőtt még igazán átgondolhatná, hogy mit tesz, egy szupergyors lépéssel ott termek előtte és megragadom hátracsúsztatott kezének csuklóját. Határozottan és erősen fogom, hogy ne mozdíthassa el onnan, de nem szorítom annyira, hogy fájjon neki.
- Whoa… óvatosan – mondom neki csendesen, mert ebben a pozícióban igazán közel kerültünk egymáshoz. Ahogy pedig lenézek rá és pillantásunk összekapcsolódik, én menthetetlenül merülök el szemeinek hihetetlen színében. – Gyönyörű vagy… - csúszik ki a számon, mielőtt még észhez kapnék.
Csodás! Egyre jobb vagy, Tyr, mormogom magamnak, de igyekszem kontrolálni arcvonásaimat. Ha már azt a furcsa sajgást nem tudom, mi mellkasomban keletkezett, amióta csak megpillantottam a mólón.
– Mi lenne, ha elölről kezdenénk a dolgot? – kérdezem és mielőtt még valami igazán butaságot követne el, lecsúsztatom a kezemet fegyverére és kihúzom merev ujjai közül, hogy aztán hátra léphessek tőle egy párat.
Biztos vagyok benne, hogy nem értékelte közelségemet – tekintve, hogy egy totális idegen vagyok a számára. (Megint az a sajgás.) Kezemmel gyorsan pattintom ki a tárat a fegyverből, majd az egyetlen golyót, ami bele volt töltve. Ujjaim gyakorlott mozdulatokkal szedik szét a pisztolyt egy pillanat alatt, hogy aztán egy kissé bűnbánó arccal adjam vissza a nőnek.
- Szóval… - veszek egy mély levegőt, és reménykedve, hogy eddig még nem akart behúzni nekem egyet, vetek felé egy óvatos pillantást zöld íriszeimmel, amik egészen sötétnek tűnhetnek ebben a világításban. – Ahogy említettem beszélgetni akarok. Van egy fontos… hmmm… információm a számodra, ami érdekelhet téged. Nos? – kérdezem gyengéden.
Reménykedek benne, hogy sikerül megtalálnom az ő nyelvét és ezzel rá tudom venni, hogy beleegyezzen a dologba.
Felveszem a még előbb elejtett aktatáskámat és szabad kezemmel előre intek, hogy vezesse az utat, ha úgy dönt, hogy ad nekem egy esélyt.

Ajánlott tartalom —

Tyr & Aviva | lost and found
Vissza az elejére 
1 / 2 oldalUgrás a következő oldalra : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Brooke & Malthe - found again
» Katrine & Axel - The Lost Ship
» Tales that can never be lost - Eden & Silje
» what's wrong? || Aviva & Tyr
» Joe & Aviva | munition

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
M E T A N O I A :: Valhalla csarnokai ;;-
Ugrás: