I used to know what life was like before you but I can only see a shade of what I used to be
Miután sikerült bocsánatot kérnem tőle, én is sokkal nyugodtabb vagyok, még akkor is, ha a saját érzelmeimből talán egy kicsit többet osztottam meg, mint kellett volna. Vagy inkább... mint amihez hozzá vagyok szokva. Arra is emlékeztetnem kell magam viszont, hogy mint minden mást, úgy Axel ezt is alapjaiban változtatta meg. Nem úgy tűnt, mintha zavarta volna, hogy kinyílok előle, sőt, ahogy őt ismerem, valószínűleg kifejezetten szeretné is, ha előtte nem csukott könyvként viselkednék. És azt hiszem, én is ezt szeretném. Csak még gyakorolnom kell egy kicsit. A szemtelen megjegyzésem utáni vigyora mindenesetre meggyőz róla, hogy az ő gondolataiból is eltűnt minden negatív él, és ez nekem már elég.
Amikor a mólón megfogom a kezét, a szemem sarkából rápillantok, de nem úgy tűnik, mintha bánná a dolgot. El kell fojtanom egy mosolyt, mert hiába szokatlan számomra az érzés, valamiért... boldoggá tesz, pedig csak annyi történik, hogy az ujjaink egymás köré kulcsolódtak. A búvárfelszerelést is sikerül minden gond nélkül megszereznünk, szerencsére az üzletben lévő férfit nem kell túl sokáig noszogatni, hogy nagyvonalúan feledkezzen meg az engedélyről, és amikor látja, hogy valószínűleg tudjuk, miről beszélünk, mintha meg is nyugodna egy kicsit. Ez pedig jó, mert kevésbé hagyunk mély nyomot. Axel persze megint magára vállal mindent, amit tud, de mielőtt még igazán kifejezhetném az ezzel kapcsolatos ellenérzéseimet, szinte az első ellenkező szavam után homlokon csókol és úgy tesz, mint aki nem hall. Ettől kedvem lenne beváltani a hátsója szétrúgásával kapcsolatos ígéreteimet egy kicsit gyengédebb módon, de inkább csak a fejemet rázva elnevetem magam. Nem is értem, miért lep még meg a makacssága. Az üzletből kilépve megkérdezem tőle, hogy szüksége van-e még valamire, a szavainál pedig csak azt kelti fel jobban az érdeklődésem, hogy amikor rápillantok, valami huncutságot látok az arcán. – Mit forgatsz a fejedben? – kérdezem, akaratlanul is elmosolyodva a látványon. Amikor pedig végül kimondja a kérdését, sikerült meglepnie, de nem a rossz értelemben, csak egyáltalán nem számítottam rá, pedig... ahogy rám néz azzal a mosollyal és látom csillogni a szemeit, eszembe jut, hogy már az a normalitás is milyen érzéssel töltött el, hogy egyszerűen csak megfogtam a kezét, és ezért az ötlet is megragad a fejemben. Persze végigpörgetem a fejemben, hogy ez mennyire lenne jó ötlet, de tekintve, hogy éppen ma reggel gondoltam végig mindent és pontosan tudom, hogy még napokig semmi esélye annak, hogy ránk találjanak, rá kell jönnöm, hogy semmi nem szól ellene. Tudom és a mosolyából látom, hogy semmiképp nem erőltetné rám, ha nem akarnám, de amikor részletesebben ismerteti a tervet és belegondolok, hogy egy randi erejére teljesen beleélhetnénk magunkat egy normális élet képébe, hirtelen úgy érzem, semmi másra nem vágyom jobban. Elmosolyodom, úgy igazán, a szemeimbe pedig beköltözik egyfajta izgatottság. – Fogalmam sincs, hogyan kell ezt csinálni, de veled kipróbálnám – bólogatok, minden lehetséges módon megadva a választ. Az arcára simítom a kezem és közelebb húzom magamhoz, hogy könnyebb legyen nyomni egy csókot az ajkaira, aztán még mindig mosolyogva felkapom azt a kevés dolgot, amit még meghagyott nekem, hogy el is kezdhessük a tervének azt a pontját, amiben visszatérünk a hajóra. Miután mindent elpakoltunk, jöhet a kicsípjük magunkat fejezet, ami egyébként nem ismeretlen számomra sem, de még sosem csináltam magamért, vagy egyáltalán azért, mert kedvem lett volna hozzá. Újabb szokatlan dolog, ami hiába volt eddig ismeretlen, kicsit sem tölt el negatív érzésekkel, sőt. Persze abból kell főznöm, amim van, de nem is hiányzik, hogy kicicomázzam magam, vagy ilyesmi, és szerencsére vettem is egy nyári ruhát a melegre és a tengerre való tekintettel, amit megszavazok a választásomnak. A tőrömet igazi művészet elrejteni a hátamnál, a Berettával nem is próbálkozom, de a teljes fegyvertelenséget nem vállalnám. A hajammal nem csinálok semmi különösebbet, innentől kezdve a kicsípés tulajdonképpen ki is merül a ruhában, de nem hiszem, hogy Axel számára az ne lenne elég. A mosolyom egészen izgatott, amikor kisétálok a kabin előterébe, és nem csak azért, ami vár ránk, hanem azért is, mert biztos vagyok benne, ő bárhogyan is csípte ki magát, ma én leszek a legszerencsésebb nő itt. Vagy inkább az egész világon. – Meztelennek érzem magam fegyver nélkül – vallom be, de a mosolyom elárulja, hogy ezt most annyira nem is bánom. Nem igazán számítok váratlan látogatókra, a realitás mást diktál, de egyébként sem lennénk teljesen védtelenek fegyvertelenül.
Amikor elindulunk, újra megfogom a kezét, és bár a berögződésekről nehéz leszokni, ami miatt a szemeim a szokásos éber figyelemmel járják be a környezetünket és az embereket, egészen bele tudom élni magam a gondolatba, ami most történik. Találunk egy hangulatos éttermet a kikötőben, aminek van egy helyes kis kiülős része, így Axel is kellően közel maradhat a tengerhez, és nem is kell zárt helyre bemennünk. Miután leültünk, odahajolok hozzá és mosolyogva arcon csókolom. – Köszönöm – nézek a szemébe, és tudom, nem kell jobban kifejtenem ahhoz, hogy értse.
Nem teljesen értünk egyet a megnevezésekben és megfogalmazásokban, de ez nem olyasmi, ami miatt haragudnánk egymásra, vagy veszekednénk. Mintha mi se történt volna, újra meg újra kifejezzük egymás iránt érzett csodálatunkat és érzéseinket. Hiába lombozódtam le órákkal ezelőtt, Aviva szavai ennek az érzésnek a magját is kiirtja belőlem. A saját érzéseiről is végre beszélni kezd, én pedig igyekszem ezen javítani és megnyugtatni. Mosolyogni kezd, bólogat, ölel, csókol, én pedig mindent viszonozok. Szeretném, ha boldog lenne, ezért bármit megtennék. De már ezt is tudja... Amikor felhozom, hogy gyógyulásom okán kénytelen lesz sokkal mélyebb nyomokat hagyni bennem, látom egy pillanatra elkalandozni, de aztán mielőtt nagyon bele gondolnánk mind a ketten ő is visszatér a jelenhez, és én is. Fenékere csapva noszogatom meg, mire pimaszul felhozza a vízben töltött órákat. Visszavágnék valamivel, de ezúttal megfogott, csak visszavigyorgok rá, és összekészülünk.
A szárazföldre érve elmegyek Vivával kibérelni a scuba búvár eszközöket kibérelni. Furcsa valakivel kézenfogva járni, de ezt csak jó értelemben mondom, úgy ver tőle a szívem, mintha tinédzser lennék, és ez lenne az első alkalom, hogy egy lány kezét foghatom. A táj egyébként rendkívüli, habár a meleg elsőre nagyon sokkoló volt, és valószínűleg a fehér bőrömmel kitűnök a tömegből, élvezem a szigetet, mint egy nyaralást. Amikor oda érünk, meghagyom neki, hogy válogasson és kérjen, és habár engedély köteles lenne a dolog, némi pénz, meg a látható szakértelem azért meggyőzi a pultban ülő férfit, hogy bízza ránk a dolgot. Amikor ez meg van, a teher jó részét magamra vállalom, és ha "puffogást" kapok érte cserébe, akkor csak egy csókot nyomok Viva homlokára, aztán úgy teszek, mint aki nem is hallotta, amit mondott. A kérdésére oda kint elmerengek. - Nincs. Viszont ha már kikötöttünk... - kezdem, és az arcomra kiül valami csalafintaság. Szemem sarkából letekintek rá. - Elhívhatlak egy randira? - kérdezem mosolyba fojtott vigyorral. - Egy vacsora valami kellemes étteremben? - kérdezem lepillantva rá. Ha azt mondja, nem, az sem fog zavarni, hiszen még is csak mások elől rejtőzködünk, de azt is tudom, hogy Vivának valószínűleg soha nem volt alkalma ilyesmit átélni, vagy részt venni benne, úgy őszintén. Ha rajtam múlik, megpróbálom olyan normálisra teremteni az itt létünket, amennyire csak telik tőlem. - Letehetnénk a cuccot a hajón, ha akarod, kicsíphetjük magunkat, és utána keresnénk valami éttermet. - teszem hozzá a tervhez. Persze, ekkor már önvédelemre alkalmas eszközt is magammal hoznék, valami kevésbé feltűnőt. De ez még mindig rajta áll, én nem akarom rá erőltetni, és ezt egy kedves mosollyal is próbálom sugallni neki.
Vendég —
Axel & Aviva
I used to know what life was like before you but I can only see a shade of what I used to be
A kikötés után akcióba lépek, hogy bocsánatot kérjek, amiért félreérthetően reagáltam a helyzetre, és megpróbáljam elűzni a sötét árnyékokat a szemeiből. Emlékeztetem magam, hogy tegnap megfogadtam: ameddig lehet, kizárólag azt a csillogást akarom látni a tekintetében, amivel a tengert szemlélte, mikor újra belevethette magát, persze abban a tekintetben, amire ráhatásom van. A rémálmait és a szörnyű emlékeket nem tudom elvenni tőle, még ha szívesen meg is tenném, de minden másra hatással lehetek. Az viszont határozottan megnyugtató, hogy láthatóan nem haragszik rám nagyon, ugyanúgy reagál minden érintésemre és csókomra. A szavai pedig azt sugallják, jó sejtései vannak arról, mi terelte el a gondolataimat, és alapvetően egyet is kell értenem vele, de az "abnormális" kifejezésnek muszáj ellent mondanom. Én inkább csodának könyvelem el a dolgot, hiszen egyszer az életét is megmentette, még ha ez keserédes gondolat is, amiért a többieken nem tudott vele segíteni. Akaratlanul is eszembe jut, hogy ez most is megmenthetné az életét, ha bármi balul sül el. Ha ránk találnának, a víz órákig menedéket nyújthatna számára, de ezt a gondolatot meg sem próbálom felvetni. Minden bizonnyal kinevetne, amiért egyáltalán azt feltételezem, hogy magamra hagyna, ha bármi történik. A sebgyógyulással kapcsolatban elmismásolja a kérdést, mintha ő egyáltalán nem akarná ezt csodaként megélni, de azzal, amit mond, kis híján sikerül elérnie, hogy elkalandozzak. Már az a mosoly is elég lenne hozzá, de szavakkal is tetézi a dolgot, és egy pillanatra emlékeztetnem kell magamat, miért is kötöttünk ki. – Ne tereld el a figyelmem – figyelmeztetem felcsillanó szemekkel, mosolyogva, de még ura vagyok önmagamnak, és egyébként is leköti a gondolataimat, amikor folytatja. Én is megosztom vele azt, ami a fejemben járt korábban; az eredeti célom az, hogy egy kicsit lássa, miért volt ez képes elkendőzni minden mást, de aztán az is lehet, hogy túl sokat mondok. Mindig is túl földhöz ragadtnak képzeltem magam ahhoz, hogy ilyesmin akár csak elgondolkodjak, de éppen most bizonyítunk be lehetetlen és mégis igaz dolgokat Axellel kapcsolatban, és ez képes rávenni. És a gondolat, hogy talán mindent ez határozott meg eddig az életemben, ez írhatta a sorsomat és minden döntésemet, elbizonytalanít abban, amiben eddig hittem. Soha nem gondoltam magam szörnyetegként - ezt irtják ki belőled először, hiszen másképp nem tudnád elvégezni a feladataidat -, inkább csak egyfajta gépként, de talán rosszul ítéltem meg, mi írta hozzá a programot. Hagyom, hogy maga felé fordítsa az arcom, pillantásom találkozik az övével és a szemeiben ülő érzelmek már azelőtt szétvetik a mellkasom, hogy megszólalna. Hallgatom, amit mond, látom rajta, hogy minden egyes szavát komolyan gondolja, a szívem pedig újra megtelik azzal a mély szerelemmel, amit felébresztett bennem. Nem tudok minden szavával egyetérteni, de akkor sem volt még soha olyan ember a világon, aki így látott volna engem, aki így gondolkodott volna rólam. Csak arra nem tudok rájönni, mivel érdemeltem ki ezt. Őt. Nem is találom a szavakat, inkább csak szorosan magamhoz ölelem, de valamiért úgy érzem, ebből is érteni fogja, amit nem tudok szavakkal kifejezni. – Tudom – mosolyodom el, amikor azt mondja, messzire vinne magával, ha tehetné, pedig mindketten tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Nem tudjuk, hol lehetne az a messze, és kettőnk közül egyébként is én vagyok az egyetlen, akinek a menekülésről szól az élete. Axelnek ott van a családja és az egész élete, ami miatt nem köthetném örökre magamhoz, bármennyire is szeretném. Pont az iránta érzett érzéseim miatt nem. – Tudom – ismétlem aztán halkan, és a csókját követően egy kicsit még közel tartom magamhoz az arcát, hogy átjárhasson az érzés és a közelsége, amiből mindig erőt tudok meríteni. – Köszönöm – nézek aztán újra a szemébe mosolyogva. Még mindig nem tudok rájönni, mivel érdemeltem ki azt az ajándékot, ami ő maga, de a jogosságát nem most akarom megkérdőjelezni. Félretéve minden negatív gondolatot, halkan elnevetem magam, amikor noszogatni kezd, de engedelmesen indulok én is az eredeti célhoz, rendes ruhákért és pénzért. – Nem én lubickoltam órákat a tengerben – vetem hátra a vállam felett szemtelenül, de a mosolyom levakarhatatlan és a hangom is játékos, így biztosan tudhatja, hogy csak szórakozom vele. Miután mindent összeszedtünk és bezárja a hajót, elindulunk a mólón, én pedig Axel ujjai köré fonom a sajátjaimat. Még mindig szokatlan ennyire hétköznapinak érezni magam, de mi itt az emberek szemében egyébként is annak látszódhatunk, ami, és akkor már ki is élvezhetem a közelségét és az érintését. Mivel ő már tegnap kérdezősködött a búvárfelszerelés bérlésével kapcsolatban, az ő iránymutatását követve jutunk el a megfelelő helyre. Az üzletben egy kicsit átengedem a gondolataimat - de szigorúan csak azokat - a régi Avivának, felidézve mindent, amit annak idején a merülésről tanultam és tapasztaltam. Az üzlet vezetője persze aggódik egy kicsit, hogy nincs papírom a képzettségemről, de a pénz ebben az esetben is sok mindent megold. Nem veszem félvállról a dolgot, mert én leszek az egyetlen Axel mellett, aki közbe tud lépni, ha valami történik, és bár a mai tapasztalatok után nem kételkedem abban, hogy sikerülni fog, nem szeretném a véletlenre bízni. Minden szükséges felszerelést beszerzünk, maszkot, uszonyt, mellényt, ruhát, és persze a légzéshez szükséges készüléket és palackot is. A műszerek sem maradnak el, bár valami azt súgja, leginkább a nyomás- és mélységmérőre lesz szükségem, mert Axel mindig pontosan tudni fogja, hol vagyunk. A bérlést egyelőre néhány napra írjuk; biztosra megyek, ha Axel esetleg ismételni szeretne a későbbiekben. Miután mindenből kiválasztott a megfelelő méreteket és darabokat, a felszerelés bekerül egy táskába - így a holnapi napra az én oldalam is elő van készítve. – Szükséged van még valamire? – pillantok Axelre, miután kiléptünk az üzletből.
A kikötés után büszkeséggel telve sétálok be a kabinba, amiért Aviva megtudta kötni azt a csomót, de majd a többit is ellenőrizni fogom később. Oda bent aztán elkap, és bocsánatot kér, minden egyes érintése és pillantása, pipiskedése megmelengeti a mellkasomat. Végig hallgatom, viszonozom a csókokat, magamhoz ölelem, és utána én is elmondom, hogy szerintem feleslegesen aggódik az istenek létezésén. Ő persze nen ért egyet az abnormális szóval, de ha nincsenek istenek, nincsenek csodák se, és míg nem vagyok biztos abban, hogy léteznek, úgy teszek, mintha nem lennének. Persze a kifejezése megmosolyogtat, és derekán lévő kezemmel megsimogattam, bár nem kezdek bele, hogy ezzel miért nem értek egyet még. - Én is észrevettem, hogy gyorsan gyógyul a seb, de azt nem tudtam, hogy eltűnt a hátamról, amit csináltál. Kénytelen leszel mélyebben karmolni legközelebb. Egyébként is szeretem, ha szét tépsz. - somolygok rá olyan pajkossággal, mint amivel ő jelezte, hogy eltűntek a territoriumát mutató nyomok. Sokat erről beszélni nem akarok egyébként, mielőtt a gondolataim máshová vezetnek minket. Egyébként is eltereli a figyelmemet, hogy miután elmondja, miattam fontos neki ez az egész, rá tér arra, hogy miért aggódik valójában. Tudtam, hogy az istenek létezésének titka idegesíti kicsit, de azt nem tudtam, hogy ő ezt így vezeti le magára. - Aviva, ez butaság. - mondom puhán, halkan, tenyeremet az arcára simítva szelíd erőszakkal kényszerítem arra, hogy rám nézzen. - Csodálatos nő vagy. Amit tettél régen, és amire képes vagy a mai napig nem a származásodból fakad, hanem a téged érintő eseményekből. Az a szerelem, amelyet egymás iránt táplálunk a legjobb ellen példa rá. Te nem csak egy pusztító gépezet vagy, akit "erre teremtettek". Érző, lélegző, szerető és szerethető ember vagy, aki csak rossz ösvényen indult el a bosszú miatt. Hiszem, hogyha máshogy alakult volna, vagy ha örökre elveszítenék a nyomodat, akkor nem találna rád se a harc, se a halál. - mondom arcát és szemeit fürkészve, komolyan gondolva, amit mondok. - Ha tehetném, elvinnélek messzire, hogy boldogan, és nyugalomban élj velem. - az egyetlen dolog, amely megakadályoz ebben, az a saját családom felé érzett minimális kötelezettség, és az, hogy először találni kéne egy ilyen helyet. - A sorsodat te alakítod. Ha akarod felveszed a kesztyűt, ha akarod nem. Semmi nincs eldöntve a születésed pillanatától fogva. Bárhogy döntesz, melletted leszek és segítek, amiben csak kell, oké? - simogatom tovább arcát, és oda hajolva apró csókot nyomok ajkára.
Ha látom rajta, hogy jobban van már, és át beszéltük a dolgokat, folytatom az utam az ingért és a pénzért. - Na, menjünk, mielőtt az orrunk előtt zárnak be. - noszogatom meg kicsit, fenekére paskolva, aztán ha összeszedtem mindent, meg felöltöztem, el is indultam vele.
Vendég —
Axel & Aviva
got the past replaying but you numb the shout and all this constant inner fight, it starts to calm
A kikötőhöz vezető utat a gondolataimba mélyedve töltöm, és ez kétségtelenül jót is tesz. Szerencsére hozzá vagyok már szokva ahhoz, hogyan tegyek rendet a saját fejemben, és így az elmémben egymást kergető gondolatok kusza összevisszaságából is sikerül egy átláthatóbb alagutat varázsolnom - ez pedig egyben megvilágítja azt is előttem, hogy min érdemes és min nem érdemes jelenleg túráztatni magam. Utóbbi besorolást kapja az a sok nehéz is kissé sötét gondolat, ami kezdetben elnehezítette a fejem, előbbit pedig Axel. Tisztább fejjel pedig már nem is kell sokat elmélkednem azon, hogy miért reagálhatott úgy, ahogy.
A kikötés során csendes árnyékaként viselkedem, figyelek mindenre, amit csinál, mutat és mond, a kérdéseknél pedig gondolatban visszanyúlok a tegnapi hosszas gyakorláshoz és felidézem a csomók neveit. Az egyiket meg is csináltatja velem, és örömteli mosollyal konstatálom, amikor sikerül, de még az ő szemében is látom felvillanni a büszkeséget. A kabinba visszatérve viszont eljön az én időm, útjára is indítom a haditervet, kezdve egy öleléssel, amivel megállítom a folyosón. A mellkasomba ismerős melegség költözik, amikor megérzem érintését a karomon, de ettől még nem változtatok az eredeti stratégián. Sikerül szembe fordítanom magammal, gyönyörű szemei az arcomat kutatják, és amikor lábujjhegyre állok, hogy elérjem az ajkait, érzem, ahogy átölel és még egy kicsit lejjebb is hajol, hogy ne kelljen annyit küzdenem a csókért. Ezek az apróságok tovább melengetik a lelkem, de még mindig nem változtatok semmin, elmondom neki, amit akartam, és bocsánatot kérek tőle. Amikor kifejezem, hogy igenis örülök neki, vele, már kapok egy halvány mosolyt, amit bár nem érzek elégnek, kezdetnek megteszi. Továbbra sem enged el és én sem őt, hüvelykujjam finoman simogatja a bőrét a nyaka és a válla találkozásánál, miközben hallgatom. Amikor az abnormális szót használja, felkapom a fejem és homlokráncolva nézek rá, de nem vágok közbe, hagyom, hogy befejezze a gondolatot. Arcbőrömet felmelegíti a simítása, de aztán megrázom a fejem. – Ez nem abnormális – vetem ellen határozottan. – Ez csoda, Axel – nézek a szemébe komolyan. – Négy órát voltál a víz alatt, és ki tudja, meddig bírtad volna még, ráadásul azt mondtad, mindent éreztél magad körül. És a víz valahogy... – Megrázom a fejem, keresem a szavakat, pillantásom pedig a vállára esik, ahol még mindig ott a seb, de egyáltalán nem úgy fest, mint egy viszonylag friss lövés helye. – Magától nem gyógyulhatna ilyen gyorsan a sebed, ezt te is tudod. Még a hátadról is eltűntek a... nyomaim – teszem hozzá egy pajkos mosollyal. – Én sem tudnám ezt megmagyarázni, de az biztos, hogy nem az "abnormális" szót használnám rá – jelentem ki határozottan. Következő szavaira halványan elmosolyodom és egyetértően bólintok. Tudom, hogy igaza van, tudom, hogy ez nem bizonyíték semmire azon kívül, hogy valami más velünk kapcsolatban, de a gondolat akkor is... furcsa érzésekkel tölt el. Viszonzom az ölelését, ugyanolyan szorosan fogom magamhoz és belecsókolok a nyakába. Amit viszont ezután mond, attól összeszorul a szívem. – Soha nem fogom tudni teljesen átérezni, amin át kellett menned, de tudom, hogy mennyire fontos ez neked. Emlékszem, hogyan meséltél róla, addigra már te magad is kételkedtél a saját igazadban. – Félrebillentett fejjel figyelem az arcát, ujjaimmal megsimítva a bőrét. – Nekem ugyanolyan sokat jelent ez az egész, azért, mert számodra fontos. Ezt el kell hinned nekem – nézek a szemébe komolyan. A ragaszkodó mozdulat, ahogy arcát az enyémhez simítja, megmosolyogtat, csak úgy, mint amikor azt mondja, nem tudna rám haragudni. Következő szavaira minden hezitálás nélkül rázom meg a fejem; semmi okom haragudni rá. – Szeretlek – felelem, mintha ez mindent megmagyarázna. És azt hiszem, meg is magyarázza. – Melletted akarok lenni holnap is, mert tudom, hogy sikerülni fog. Ezt is bizonyítani fogod majd. – Hangomban színtiszta bizalommal és meggyőződéssel, mosolyogva jelentem ezt ki, mielőtt újra megcsókolnám. Hiszek benne, minden egyes porcikámmal és nem fogom hagyni, hogy a gondolataim eltereljék a figyelmem a lényegről. Róla. – Nem tudom, mi ütött belém ma – vallom be felsóhajtva. – Eszembe jutott ez az egész isten-teória, hogy minden, amire képes vagy, ami történik veled, arra ez lehet a magyarázat. És azt hiszem... féltem, hogy igaz. Nem miattad, hanem miattam. – Nem húzódom el tőle, ahhoz túlságosan is felmelegíti a szívem a közelsége, de a pillantásomat elfordítom, mintha szégyellném azt, amit eszembe jutott. – Az életem túlságosan is egybevágna ezzel, és nem tudom, újra kellene-e értékelnem emiatt mindent. Azt hittem, a bosszú volt az, ami mindig is vezérelt, de mi van, ha nem? Mi van, ha... erre lettem teremtve? Hogy ne hagyjak mást magam után csak pusztítást és halált. – Összeszorítom az állkapcsomat. Jól emlékszem még, mit mondott az előbb, és egyet is értek vele, de ezen a gondolatok akkor sem hagynak nyugodni. Ha akár csak egy csepp igazság van ebben az egészben, akkor talán nem véletlenül szólt erről az egész életem és nem tudtam soha kikeveredni ebből az egészből.
A vízben történtek nem csak megválaszoltak dolgokat, de sok kérdést is vetettek fel. Azonban bárhogy nézem, nem fogok ezekre választ találni sehol. Itt vagyunk, és teszteljük azt, amit már egy éve magamban hordozok, de ez csak egy dologra jó: megállapítani, hogy nem vagyok kibaszott őrült. Ettől még nem fognak istenek potyogni az égből, és biztosra sem vehetjük azt, hogy léteznek. Csak azt tudjuk, hogy más vagyok, és valószínűleg Aviva is. Volt két órám gondolkodni ezen, míg az indonéz sziget felé haladtunk, és arra jutottam, hogy igazából felesleges olyanon gondolkodnom, amit én nem tudok bizonyítani, és Viva se fogja tudni, hacsak nem jelenik meg egy rögtön előttünk és választja ketté az óceánt puszta szórakozásból.
Amikor megérkezünk, nem tesztelem igazán Avivát, mert ez az első, hogy megérkezünk a hajóval valahova. Inkább mutogatok neki, bár a csomók nevét, amelyet használnom kell ehhez, kikérdezem menet közben, és egyszer meg is nézem, hogy immár egy rendes hajókötéllel sikerül-e neki a csomó. Egészen eltölt a büszkeség, amikor megoldja, és én bólogatva megyek be a kabinba, hogy magamra kapjak egy inget, meg pénztárcát a bérléshez. Hallom a sietős lépteket magam mögött, és nem jutok messzire a kis folyosón, mert Aviva egy erős öleléssel állít meg. Egy pillanatra meg is lepődök az erején, lepillantok a kezekre, és megfogva azokat hüvelykujjammal simítom meg őket. A mormolt nevemre kicsit hátra pillantok a vállam felett, aztán finom unszolására felé fordulok, és arcát fürkészem, míg érzem kezét arcomra simulni. A kérdése még akár tehetne is egy lapáttal a hangulatomra, de úgy is tudom, hogy Aviva nem akar rosszat nekem, és főleg nem kötekedni. Amikor lábujjhegyre áll, csak hogy át tudjon karolni és megcsókolni, egyébként is megmelegszik kicsit a szívem. Olyan aranyos ilyenkor. Ha akarnék sem tudnék rá haragudni. Karjaim körbe fonják derekát, és kicsit lehajolok, hogy könnyebb dolga legyen, míg viszonozom az apró csókot. Aztán magyarázkodni kezd. Csendben végig hallgatom amit mond, és amikor azt mondja, nagyon is örül nekem, egy halvány mosollyal reagálok. Bocsánatkérését halk szuszannással fogadom, és amikor megcsókol, finoman viszonozom. Nem engedem el karjaimmal, és a homlokomat is az övének döntöm utána. - Soha nem fogunk választ kapni az istenekre. Amíg nem jön egy, és bizonyítja be ő maga, addig mi csinálhatunk bármit, Aviva. Ez az egész, amit ma csináltam és amit holnap fogok csak arra jó, hogy azt bizonyítsam, hogy abnormálisan működöm. Soha nem fogjuk megtudni, hogy ez valóban honnan ered, és emiatt talán túl is aggódod ezt. Lehet bármi fura "képesség" a te részedről, nem számít honnan van. - nézek komolyan a szemeibe és megsimítom az arcát egyik kezemmel. - Az számít, hogy valamitől mások vagyunk. De sose fogjuk tudni ezt visszavezetni, se istenhez, se génekhez, hacsak nem fekszel be egy laborba, vagy manifesztálódik előtted egy. Az ő létezésüket nem nekünk kell bizonyítani, hanem nekik. - mondom, aztán ismét sóhajjal ölelem szorosan magamhoz. - Én csak boldog vagyok, hogy egy egy éves dologra teszek pontok. Borzasztó azzal a tudattal élni, hogy gyógyszert kéne szedned, meg képzelődtél, és az álmok is... Nem baj, ha nem örülsz úgy, mint én, nem várom el tőled, hogy átérezd, és remélem nem is lesz okod soha arra, hogy ilyet élj és érezz át. - pillantok rá, és arcomat az övének dörgölöm, mint valami macska. - Nem tudnék haragudni rád. - adok puszit arcára, és rá pillantok. - Remélem te se haragszol azért, amilyen ma voltam, és a holnapi miatt sem. - tekintek rá, egy kezem ujjaival finoman állára fogva.
Vendég —
Axel & Aviva
got the past replaying but you numb the shout and all this constant inner fight, it starts to calm
Egyáltalán nem egyszerű megbarátkozni a gondolattal, hogy Axel a következő négy órát egyetlen levegővel kívánja a víz alatt tölteni, még akkor sem, ha az előbb csináltunk végig másfél órát; vagy talán pont azért. Az én agyam már lázasan gondolkozik a lehetséges magyarázatokon, vagy inkább magyarázaton, mert hogy egyetlen egyet ismerünk, ami ezt az egészet igazolhatná, de azzal még mindig nem tudok mit kezdeni. Ugyanúgy figyelem őt, rendszeresen jelzem az időt és szemmel tartom, hogy minden rendben van-e, de abból ítélve, hogy már nem is mozdulatlanul vár, hanem szándékosan megnehezíti a saját dolgát - amitől először kellően meg is zavarodok, de ellenállok az ösztönnek, hogy kihúzzam a hajó alól -, mintha az én agyam is elfogadná a helyzetet. Egyfajta belenyugvással várom ki a négy órát, mintha már tudnám, hogy Axelnek nem eshet semmi baja a vízben, de az elmémet már leköti a kérdés: ezek szerint igaz? Mi más magyarázat lehetne a felfoghatatlanra, mint valami még inkább felfoghatatlan? Márpedig ha az elmélet igaz Axel esetére, akkor... igaznak kell lennie rám is. Ez a gondolat pedig valamiért görcsbe rántja a gyomrom. A négy óra leteltével jelzek neki, hogy ideje feljönni, és bár látom az arcán, hogy szívesen maradna még - hogy gond nélkül tudna tovább maradni -, ő is feljön a felszínre. Megmutatom neki a stoppert, hogy lássa, tényleg letelt a kitűzött idő, és közben próbálom összefoglalni azt a rengeteg mindent, ami a fejemben kavarog, de a gondolataim még túl kuszák ahhoz, hogy rendes fogást találjak rajtuk. Axel viszont csak néz, nem szól semmit, az egyetlen dolog, amit látok az arcán, az az, hogy összeszorítja az állkapcsát - aztán fogja magát és kimászik a vízből. Felvont szemöldökkel nézek utána, de két halk, ám annál határozottabb szón kívül nem szolgál többel, mielőtt magamra hagyna. Sikerül összezavarnia a viselkedésével, mert hirtelen nem tudok rájönni, mi baja lehet, és van még valami furcsa dolog, amit hirtelen nem is tudok megfogni, csak azt tudom, hogy valami nem stimmel. Már én is kint vagyok a vízből, amikor rájövök: a háta. Tisztán emlékszem a körmeim nyomára a hátán, alig néhány órája még büszkén virítottak a bőrén, de most, ahogy elsétált, nyoma sem volt. Sehol. Felidézem magamban, milyen furcsának tartottam, hogy a sebe is ilyen gyors ütemben gyógyul, hiszen mégiscsak egy lőtt sebről beszélünk; hogy neki mintha nem is marta volna a víz, pedig én még az előbb is éreztem a homlokomat, és ettől a gondolataim újul erővel kezdik kergetni egymást. Egy részem remélte, hogy Axel lehetőséget ad a beszélgetésre, de amikor érzem és hallom beindulni a hajó motorját, elfojtok egy sóhajt. A hajó még azelőtt mozgásba lendül, hogy esélyem lenne felmenni hozzá a hídra, de így legalább ki tudom használni az időt, hogy egy kicsit kitisztítsam a fejem, rendszerezzem a gondolataim - és rájöjjek, mivel bántottam meg.
A kikötésnél rendelkezésére állok, ha már úgyis le akarta tesztelni, hogy mennyi tudás maradt meg a fejemben az előző napról, itt a soha vissza nem térő alkalom, már ha egyáltalán hajlandó rám emelni azokat a bűnösen kék szemeit. Addigra már nagyjából megvilágosodtam és kész haditervem van a kikötés utánra és a hajóról való leszállás közöttre, de első a kikötés. A haditervet akkorra időzítem, amikor mindketten visszatérünk a kabinba, hogy rendesen felöltözzünk és vegyünk magunkhoz pénzt, ugyanis miután becsukódott mögöttem a kabin ajtaja, és mielőtt még ő beérne a hálótérbe, utolérem és mindkét kezemmel hátulról átölelve megállítom. Én is erős vagyok, és ha kell, ki is használom. – Axel... – mormolom a lapockájába halkan. Megcsókolom a feltűnően vörös csíkmentes bőrét a hátán, aztán gyengéd - vagy szükségszerűen nem olyan gyengéd - erőszakkal magam felé fordítom, és ha kell, az arcára simított ujjaimmal érem el, hogy rám nézzen. – Abbahagynád? – mosolyodom el lágyan. A nyaka köré fonom a másik kezem és lábujjhegyre állva az ajkaira is adok egy csókot, még akkor sem zavartatva magam, ha a viszonzás nem túl lelkes. – Félreértettél – rázom meg a fejem, és ugyan visszaereszkedem a sarkaimra, nem engedem eltávolodni magamtól. – Nem arról van szó, hogy nem csodállak azért, amit az előbb csináltál, vagy hogy ne érezném a súlyát annak, mit bizonyítottál ezzel saját magad számára is. Pontosan tudom, és éppen ezért örülök, hogy legalább egy részét, egy nagyon fontos részét most bizonyítani tudtad. – Rámosolygok, őszintén, hogy lássa, nem csak meg akarom nyugtatni, és ujjaimmal végigsimítom az arcát. Most, hogy tisztább a fejem és sikerült rendszereznem benne mindent, de legalábbis háttérbe szorítanom azokat az érzéseket és gondolatokat, amik az előbb még sötét felhőként nehezedtek rám, tényleg arra tudok koncentrálni, hogy neki ez mit jelent. Önző voltam, hogy hagytam az egész szituációt a saját problémáimra is kivetülni, miközben örülnöm kellett volna annak, hogy mekkora jelentőséggel bír ez számára. – Ne haragudj rám – nézek rá őszinte megbánással, mielőtt újra lábujjhegyre állnék, mintha csak a csókommal próbálnám leellenőrizni, hogy sikerült-e már enyhíteni a hangulatán.
Tudom, hogy az egész nagyon fura, és megmagyarázhatatlan, de nekem ez az egész felüdülést jelentett. Minden, ami miatt őrültnek hittek, amiért őrültnek hittem magamat értelmet nyer. Soha senki nem fogja megérteni ezt az érzést, azt, amikor tudod magadról, hogy mindenki állítása ellenére igaz, amit mondtál, még akkor is, ha én is kételkedtem benne. Persze, Aviva is állítása szerint elhitte mindazt, amit átéltem, az, hogy most be is bizonyítottam, még is olyan számára, mint egy arcon csapás. Látom rajta, miután felhúz a felszínre másfél óra után, hogy bizonyos értelemben zaklatott, és hogy neki nehéz felfognia ezt az egészet, míg én szinte legkönnyebbülök, és elfogadom, ami történt. Egyébként sem tudom, mi a rosszabb, hogy ennyi ideig bírtam a víz alatt - tovább, mint a kék bálnák átlagosan -, vagy az, amit oda lent éreztem. Igyekszem meggyőzni a nőt arról, hogy feszegetnem kell a határokat, ha tudni akarom, hogy hol húzódnak. Persze nem tetszik neki az ötlet, de mindent IS megígérek neki, mire beadja a derekát. Négy óra. Ennyit kértem, és ennyit is kapok, nem többet. Hálás csókkal adózom Viva ajkára, aztán ha elenged, ismét lemerülök.... De ezúttal máshogy. A levegőnek egy részét ki is eresztem a tüdőmből, így valamennyire a hajó alá süllyedek, de folyamatos evezéssel, és mozgással szintben tartom magam. Gyakorlatilag megnehezítem a saját dolgomat, ezzel is feszítve a húrt képességeimben - és valószínűleg Aviva idegein is. Valahányszor letekint, én kényelmesen, háton evezgetek kis körben, és jelzek neki, hogy minden rendben van. Az idő érzékemet ismét teljesen elvesztem, de nem számít. Nyitott szemmel bámulva a napfényt engedem át magam annak az érzésnek is, ami az előbb is elkapott. Érzem a nem messze cikázó halakat, a növényeket, esküszöm, talán még a hajót is. Egy idő után függőlegesbe váltok ismét és újra a mélybe bámulok. Próbálom kitalálni, hogy miket érzek éppen, de amíg nem látom, nem tudom, hogy jól tippeltem-e. Amikor Viva a vízbe ugrik, felpillantok, és szinte rosszul is érzem magam, amiért ki kell mennem a vízből. Még egy utolsó pillantást vetek a mélyre, mint egy ígéretként, hogy holnap meghódítom, aztán felemelem a fejem, és csatlakozom a nőhöz. Fent Aviva arcát látva elfog az aggódás. Olyan fura az egész, ahogy felmutatja a stoppert és egy pillanatra még örülni is elfelejtek. Ez egy rossz dolog? Látva feje csóválását és azt a furcsa bele nyugvást ki se nyitom a szám. Pedig mondhatnám, hogy minden nehezítés ellenére semmit nem éreztem. Még is úgy gondolom, hogy jobb, ha satuba fogom a számat, és a hajóba kapaszkodva kitolom magam a vízből. A hátamon már jó ideje nem érzem a vonalakat, de csak Aviva láthatja, hogy már nincsenek is ott. - Holnap lemerülök. - mondom halkan, és igazából ezzel jelzem is, hogy ha ezek után akarna se tudna megállítani. Nem tudom, hogy mi nyomja rá jobban a bélyegét a hangulatomra. A türelmetlenség, amivel a holnapot várom, vagy az, hogy Aviva nem örül úgy a sikernek, mint ahogy gondoltam, hogy örülni fog. Viszont ígéretemhez híven ma - most már délután - elugrunk azért a búvár felszerelésért. A kikészített törülközővel megtörlöm az arcomat, meg kicsit a mellkasom, megnézem a még jelenlévő, de sokkal szebb sebemet - amit szintén különösnek tartok -, aztán felmegyek a hídra. Megvárom még, míg Aviva is visszamászik a hajóra, és csak azután indulunk el szárazföld felé, hogy megbizonyosodtam róla, induláskor vissza se eshet. Beindítva a motort járatom egy kicsit amíg a térképen megnézem a hajó útvonalakat, aztán már el is indulunk.
Vendég —
Axel & Aviva
Egy óra és negyvenegy perc. Az agyam próbálja feldolgozni az információt, a lehetetlent, de hiába is tűnik a dolog lehetetlennek, ha egyszer itt történt az orrom előtt és tulajdonképpen én vezényeltem le, mérve az időt és figyelve, nincs-e valami baja. A racionális oldalam tudja, hogy ennek sincs semmi értelme, de nem tudom letagadni magam előtt, amit a saját szememmel látok. Axelt is sikerül megdöbbentenem az idővel, de ahelyett, hogy ő is elkezdene a hogyanokon gondolkozni, teljesen felpörög és még tovább akarja feszíteni a húrt. Meg sem próbálom titkolni előtte, hogy nem tartom jó ötletnek a dolgot, hiszen így is annyi időt volt lent, ami emberi mértékben felfoghatatlan, és fogalmunk sincs, egyébként meddig bírná. Ezt az egyet legalább ő is kellően súlyosnak érzi, izgatottan hadarni kezd, szinte alig értem, mit mond, de miután elgondolkozik, már egy kicsit érthetőbbek a szavai. Négy óra. A mellkasom összeszorul a gondolatra, egyelőre megpróbálom elterelni a gondolatait arra, hogy milyen érzés volt. A szavai halvány mosolyt csalnak az arcomra, és valahogy nem csodálkozom rajta, hogy nem tudja teljesen szavakba önteni az érzést. Én sem tudnám körülírni pontosan azt az ösztönt, ami olyan sokszor segített már - ez a gondolat viszont eszembe juttat valamit. Két dolgot is... és ebből az egyik visszakanyarodik egy teóriához, ami mindkettőnket érint. Elvileg. Úgy döntök, nem tartom vissza, mert felesleges, és valószínűleg egyébként sem bírná ki, akkor meg már inkább itt és most, a figyelő szemeim felügyelete alatt csinálja, mintsem valamikor egyedül. Kisfiús lelkesedésére és újabb ígéreteire halvány mosollyal rázom meg a fejem. – Négy óra és egy perccel sem több – nézek rá aztán komolyan. – Mérem az időt, a szabályok ugyanazok. Figyelni foglak – ígérem, de arra nem térek ki, hogy közben megpróbálom kihasználni az időt egy másikfajta kísérletre is. Lenullázom a stoppert, és amikor újra alámerül elindítom az új mérést. Nehéz sóhajjal dörzsölöm meg az arcom, de próbálok nyugalmat erőltetni magamra. Az első negyvenöt percet hasonlóan csinálom, mint az előbb, de miután tizenöt perc múltán sem látok rajta semmit, minden ugyanúgy zajlik, mint az előbb, egy kicsit csökkentek az ellenőrzések számán, több időt hagyok neki odalent. Miután letelt egy óra, belevágok a saját kísérletembe is: megpróbálom koncentrálni azt az ösztönt, ami engem annyiszor megvédett már. Lehunyom a szemem, kitisztítom a fejem, magam elé képzelem Axelt a hajó alatt és minden érzékemet kiterjesztem rá, arra, ami vele történhet odalent. Nem számítok arra, hogy érezni fogom az ösztön jelzését, hiszen minden rendben van, de mi lenne, ha ezt is jelzésnek értékelném? Itt ugyan nem támadásra kell számítani, de akkor is az élete a tét. Vajon érezném?
Az idő mintha ólomlábakon járna. Próbálom magam megnyugtatni, hiszen a saját szememmel látom, hogy nincs semmi baja, de akkor sem könnyű ránézni a stopper kijelzőjére és felfogni azt, hogy ennyi ideje lent van. A józan eszem alig akarja elhinni, amit lát. Néha kiülök a hajó szélére és ott várok egy kicsit, mielőtt vízköves lesz a hátam, de folyamatosan szemmel tartom és jelzem neki az időt is - de már nem percenként. Valamiért úgy érzem, nem lesz baj, még ha nehéz is ezt összeegyeztetnem az aggodalmammal. Mintha csak a tenger üzenne, hogy nem fogja bántani. Tartom magam viszont a szabályokhoz, és amikor letelik a négy óra, alámerülök és jelzek neki, hogy jöjjön fel. Most már nem is érzem magam annyira döbbentnek, ez inkább... sztoikus beletörődés. Már a másfél órát is nehéz volt elhinni. Négy órát? Ha valakinek ezt elmondanánk, zárt osztályra vitetne minket. – Megcsináltad – nézek rá, újra felmutatva a stoppert. A hangom már érezhetően nem olyan zaklatott, mint az előbb, mintha én magam is belenyugodtam volna, de hát mi más választásom lenne? Hiszen itt történt, az orrom előtt. – Axel... – Fogalmam sincs, mit akarok mondani. Négy órát volt lent a víz alatt egyetlen levegővel, és még csak meg sem kottyant neki. Szemeim figyelik az arcát, a szemeit, nincs semmi baja, még csak ki sem fulladt, olyan, mintha csak négy másodpercre merült volna alá. – Ez őrület – foglalom végül össze a fejemet ingatva. Persze, éppen azt bizonyítjuk részben, hogy nem őrült, de ez az egész akkor is összeférhetetlen mindennel, amit eddig a világról gondoltam.
Teljesen elképeszt ez a lenti világ és a sok, bizsergő érzés, amely végig ráz a felteszem halak okán. Még azt is észreveszem, jobban mondva tudom, hogy Viva éppen merre mit csinál, úgy hogy nem is nézem. De arra egyáltalán nem számítottam, hogyha feljövök a vízből, akkor ekkora számot fog nekem mondani. Teljesen elképedek, nehéz megemészteni, de megtörtént. Nem vagyok teljesen őrült, egy dolgot sikerült bizonyítani. Legalábbis is úgy tűnik, de nekem ez nem elég. Aviva pedig nagyon nem örül az ötletnek, hogy én visszaakarjak menni. Kérdésére izgatott zilálással rázom meg a fejem. - Jójójóokélegyenhatár! - hadarok és az agyam járni kezd, valahol középiskolában, mikor a Natgeo újságait olvastam. - A víz alatt töltött időben rekorderek a bálnák. Pontosabban egy cetfajta, nem emlékszem, hogy melyik, de olyasmi rémlik, három és fél órát bírt ki egy levegővel egy példány. Legyen ez a cél, megakarom dönteni ezt a rekordot. Legyen négy óra. - hadarok, miközben a gondolataim csak úgy cikáznak. Amikor rá kérdez, hogy milyen érzés volt, próbálom felidézni, és nehéz szavakba önteni. - Mintha... Nem tudom, mintha lent élnék? Vibrált minden, éreztem.. éreztem mindent! Mintha a bőrömön simitana végig minden egyes hullám, amit messze keltettek tőlem. Nem tudom, hogy fogalmazzam meg. - de azért próbálkozom. Amikor Viva áldását adja, lelkesen csókolom meg örömömben. - Áldott nő vagy! Ígérem, hogy többet nem kéredzkedek vissza. Jó leszek! Majd megmasszírozzom a feszült izmaidat, vagy amit akarsz, csak kívánnod kell. - próbálom engesztelni, mielőtt újra gyors csókot adnék az ajkára. Ha ismét szabályokat állít, az sem baj, nem zavar, ha néha le néz, vagy jelzi mennyi idő telt el. Mindenbe bele megyek, akármibe, csak ezt megakarom csinálni!
Vendég —
Axel & Aviva
Az egy dolog, hogy feszült vagyok és aggódom. Az is egy dolog, hogy húzom egy kicsit az időt, és az is, hogy ő a végén már a csillagokat is leígérné az égről, csak mehessen már. De az, amit odakint tapasztalok, az valami egészen más. Igen, leginkább úgy érződik, hogy ezt csak én tapasztalom, mert minél több időt tölt Axel a víz alatt, annál inkább azt látom, hogy átlépett valamiféle másik világba, ami teljesen lenyűgözi; biztos vagyok benne, hogy ő az idő múlását sem érzékeli, nem úgy, mint én, aki minden egyes percet egyenként vár végig. Mintha egy hullámvölgy lenne az egész, az elején még nyugodt vagyok, aztán középidőnél idegesebb, gyakrabban nézem meg, hogy minden rendben van-e, mert úgy érzem, már a végső határait feszegeti... aztán, ha nem róla lenne szó, alighanem képes lennék bele is törődni. Úgy érzem, akár vissza is mehetnék a hajóra, hogy megvárjam, észreveszi-e, hogy időközben besötétedik. Viszont, mivel igenis róla van szó, ráadásul így is annyi idő telik el, amit képtelen vagyok ép ésszel felfogni, lemegyek érte, még akkor is, ha látom rajta, hogy egyébként biztosan maradna még. Nem kertelek, rögtön szembesítem a valósággal, és ezzel sikerül is megdöbbentenem, amiből már biztosan tudhatom, hogy ő tényleg nem érzékelte az idő múlását odalent. Még el is veszi a kezemből a stoppert, de tudom, mi áll rajta; várakozón bámulok rá, mintha legalábbis ő meg tudná ezt magyarázni, magyarázat helyett viszont valamiféle újkeletű tűz gyúl a szemeiben. Erről pedig még azelőtt tudom, hogy rosszat jelent, mielőtt megszólalna. – Másfél órát voltál lent, Axel – hangsúlyozom ki még egyszer, ha esetleg nem hallotta volna. Egyetlen nornális ember sem bírná ennyi ideig levegővel a víz alatt, ez nonszensz, pedig ő megtette, és rögtön a végtelenségig feszítené a húrt. De hol lehet az a végtelenség? – Mi van, ha akár órákig, vagy egy napig is kibírnád odalent? – vonom fel a szemöldököm. Ha bárki más ilyen szavakat ejtene ki a száján, egészen biztosan kinevetném, még saját magamon is nevetnék, ha nem lettem volna épp szemtanúja valaminek, ami nem is lehetett volna lehetséges. Én is kíváncsi vagyok, hol lehetnek a határai, de ha másfél órához erőlködnie sem kellett... – Milyen érzés volt? Éreztél valamit egyáltalán? – faggatom tovább. Nem csak az a kérdés, hogy meddig lehetséges ez, hanem az is, hogy hogyan. Az agyam pedig újra kilyukad a félisten-teóriánal. Lehetséges volna...? Fogalmam sincs, mit higgyek, de ahogy nézem izgatott, új, mindennél intenzívebb lánggal égő szemeit, nem tudom, mi lenne a bölcs döntés. Igaza van abban, hogy a határait ellenőrizni kellene, de mi van, ha azok a határok beláthatatlanok? – Menj – intek nehéz sóhajjal a víz felé a fejemmel, jelezve, hogy ha akar, menjen vissza. Nem tudom, mit gondoljak, de az nem megoldás, ha visszatartom. Napokig talán úgysem maradna lent.
Nehéz Avivát rávenni arra, hogy beengedjen a vízbe, pedig pont ő volt az, aki még nem is olyan nagyon rég terápiásan javasolta nekem. Most még is szinte könyörögnöm kell, hogy bemenjünk, és megígérek neki mindent, hogy hallgatok rá, megverhet, ha rossz vagyok, és mindenféle hülyeséget összehantázok már neki, csak azért, hogy elkezdjük végre ezt az egészet. Esküszöm, minél jobban húzza az időt, annál izgatottabb vagyok, és amikor végre beadja a derekát, engem mintha kilőttek volna. A vízben persze próbálom még oldani nem múló feszültségét, és nyugtatni, de szerintem ez akkor sem menne, ha egy marék Xanaxot nyomna be magába. Végül egy csókkal "búcsúzunk" egymástól, meg egy simítással, aminek az érzését még magammal viszem a hajó alá. Oda lent úgy telik az idő, hogy észre sem veszem. Eleinte tudok még koncentrálni Avivára is, meg a percekre is, aztán végül kezd annyira lekötni a vízi világ, amelyet érzek magam körül zsongani, hogy már-már úgy érzem, most leakarnék merülni. Túlságosan elvonja a figyelmem, mert Aviva egyszer megindul felém, és felkapva a fejem utólag jelzem, hogy minden oké, csak épp... nézelődök. Amikor értem jön, még nem érzem úgy, hogy fel kellene mennem a felszínre, de látva elhatározását, követem. Lehet, hogy a rádió. A vízből kiérve kifújom a bent tartott levegőt, és újat veszek tüdőmbe, és meglepve figyelem, miként csapja a hajóra a szemüveget, aztán meghallom, amit mond. - Mi van?! - nézek rá, aztán a stopperre, és még ki is veszem a kezéből, mintha ettől változhatna az, amit mutat. A napra is felpillantok, és valóban sokat haladt, míg lent voltam. - Még csak meg se erőltettem magam. - nézek Avivára, és habár arcomon a döbbenet komolysága fekszik, a szemeimben felgyúl egy olyan izgatott tűz, ami az eddigieken is túl tesz. - Vissza kell mennem! Meg kell tudnom, hogy meddig bírom oda lent! - mondom talán egy kicsit túl nagy lelkesedéssel, de nem mozdulok meg, mintha csak a nőtől várnék erre engedélyt. Mert, végül is igen, nélküle nem akarom ezt csinálni, de ha holnap tesztelni akarom a mélységet, tényleg jó lenne a határaimat kitapasztalni.
Vendég —
Axel & Aviva
A szokatlan ébresztőnket és azt az időt leszámítva, amit a lehetséges forgatókönyvek végigjátszására fordítok, ez a reggel is kezd egy kicsit a tegnap estéhez hasonlítani. Abban a tekintetben biztosan, hogy milyen természetesnek érződött vele aludni és ébredni, és abban is, hogy milyen szabadon méregethetem, amikor visszatér az edzésből. Szemtelen mosolya pont olyan hatással van rám, mint amilyennek szánta is, a becenevet meghallva pedig én is elvigyorodom. Nem mintha nem jutnának eszembe róla bizonyos dolgok, amiket felerősít a háta látványa is, de ezúttal tényleg erős maradok és hagyom lezuhanyozni. Megmosolyogtat az a szintén természetesnek érződő mozdulat, ahogy hátulról átölel és megcsókolja a fejem búbját, tenyeremet egy pillanatra a karjára simítom, kiélvezve ezt a könnyed, szívet melengető pillanatot. Szükségem is van rá ahhoz, hogy elég erőm legyen a beszélgetéshez a reggeli alatt; hiába vagyok nagyon elkötelezett a támogatása mellett, ettől még nem lesz jobb érzésem azzal kapcsolatban, amit tenni készülünk. Ezt ő is láthatja rajtam, mert nem ellenkezik a szabályaimmal, és a mosolyával, meg némi szalutálással próbálja oldani bennem a feszültséget. Látom, hogy egyenesen izgatott, ami a feszültségem ellenére is megnevetett, a kék szemekben csillogó érzések engem is magammal tudnának ragadni, ha nem aggódnék érte. Elgondolkozom azon, végül is mi volt az, ami rávette egyáltalán ennek a megfontolására is, és amikor felteszem a kérdést, én a félisten-históriára gondolok, de azonnali válaszát hallva egészen más megvilágításba helyeződnek a dolgok. Halvány, értő mosoly költözik az arcomra, felemelem a kezem és az asztalon átnyúlva végigsimítom az arcát. Nem kell neki elmondanom, hogy én hiszek neki, tudom, hogy tudja, és azt is tudom, hogy ez most nem az én hitemről szól. Saját magának akar bizonyítani és én leszek a szemtanúja. A merülés említésére ráncba szalad a szemöldököm és nehéz sóhaj szökik ki a mellkasomból, de azt hiszem, ő is érti, hogy az lesz csak az igazi megpróbáltatás. Ha nem bírja levegővel a hajó alatt, az egy dolog, ő is fel tud jönni a felszínre és én is közbe tudok lépni, de mélység... az valami egészen más. Szavaira felnézek rá és lágy mosollyal megszorítom a kezemet fogó ujjait. – Nem is hagynám – rázom meg a fejem. Még ha nem is tudom, hogyan lépnék közbe a mélyben, az biztos, hogy nem néznék tétlenül semmit. Zsörtölődésére halkan felnevetek és közelebb hajolok hozzá az asztalon. – Jobb lesz, ha hozzászokik, hadnagy – incselkedek vele egy kicsit, oldva a saját feszültségemet is. A reggelit követően még próbálom egy kicsit visszatartani, és tudom, hogy tudja, miért húzom az időt, mégis hagyja, ami az aggodalmam ellenére is megmelengeti egy kicsit a szívemet. Ez a halogatás sem tarthat viszont örökké, és ezt bizonyítja is, amikor már nem képes nyugton maradni, de úgy teszek, mintha azzal győzött volna meg, hogy szétrúghatom a hátsó felét, ha valamit nem úgy csinál, ahogy nekem tetszik. Bátorságot gyűjtök - ami nevetséges, mert nem én készülök őrültségre -, magamhoz veszem a stoppert és a búvárszemüveget, aztán a rádiót is odakészítem a hajó hátsó részéhez, ahol hallani fogom, ha valami történik, de nem lesz veszélyben a víztől. Axel már a vízben vár, de innentől nem húzom az időt, én is beugrom, majd visszaúszok hozzá a hajó hátsó részéhez. Féltem őt, és tudom, hogy érzi, lágy, mindentudó mosolya elárulja. Szavaival megpróbál megnyugtatni és elütni egy viccel a feszültségemet, mire megrázom a fejem, de egy mosolyt nem tudok visszatartani. Magamhoz húzom egy sós-édes csókra és gondolatban felkészítem magam a türelemre és a nyugalomra, de amikor még egy pillanatig mosolyogva néz, meg is simítom az arcát ujjaimmal, mielőtt engedném alámerülni. Elindítom a stoppert, lehúzom az arcomra a búvárszemüveget és várok. Az első perc után leereszkedem a víz alá, hogy jelezzem neki az időt, ő pedig a kezével mutatja, hogy minden rendben van. Aztán ezt annyiszor ismételjük meg, hogy a végén már én magam is azt hiszem, hogy a képzeletem játszik velem, pedig ott van előttem a bizonyíték. Már a tizedik perc után sem tudom elhinni, hogy amikor lebukok a víz alá, még mindig úgy bírja, mintha csak most úszott volna le a hajó alá. Ezt követően sűrűbben tekintek rá, arra számítva, hogy hamarosan közbe kell lépnem vagy magától fog feljönni, de... nem történik semmi változás. A harmincadik perc után a szívem már hevesen dobog, az agyam is lázasan kezd járni, de valamiért nem fojtogat a kétségbeesés. Akármilyen gyakran nézek is rá, nem látom, hogy bármi baj lenne, pedig ennek semmi értelme. Ez lehetetlen. És közben mégis megtörténik, itt, az orrom előtt. Egyszer majdnem beúszok érte, mert úgy mered az alatta elterülő mélységre, hogy először észre sem vesz, én pedig szentül hiszem, hogy valami baj van, de végül erről is kiderül, hogy csak téves riasztás volt.
Még körülbelül kétszer ennyit várok, de nem tudom, hogy megunom-e, vagy egyszerűen csak végképp besokall az agyam. Beúszok érte a hajó alá és felhozom magammal, akkor is, ha nincs semmi baja, mert ha rajta múlna, azt hiszem, az egész napot eltöltené ott. A felszínre bukkanva lehúzom a fejemről a szemüveget és a hajó hátuljára dobom, kisimítom a hajam az arcomból, aztán rámeredek, és az arcom pontosan elárulja, hogy ha nem velem történne ez most, nem biztos, hogy elhinném. Csak ha ő mesélné. – Több mint másfél órát voltál odalent – mondom lassan, tagoltan, hitetlenkedő hangon. Megfogom az időmérőt és elé tartom, hogy ő is lássa. A kijelző 1 óra 41 percet és 36 másodpercet mutat. Lehetetlen. És mégis megtörtént. És ki tudja, meddig bírta volna még. – Hogyan lehetséges ez egyáltalán? – rázom meg a fejem.
Lehetne rosszabb is. Mindig erre gondolok, amikor ezek az álmok megjelennek. Mivel nap közben nincs semmi, ami ezt kiválthatná, az álmok formájában kínoz az emlék. De még mindig lehetne rosszabb is. Sok katona szenved egy sima petárdától, vagy kap rohamot egy tűzijáték alatt: gyakorlatilag minden évben, szilveszterkor. Nekem szerencsém van, hogy csak az álmaimat érinti, és azt sem mindig. Valószínűleg a feszültség is rásegít, és a helyszín. Megvagyok győződve arról, hogy a hajó tehet róla, és most ha bele gondolok, már nem tudom, felmernék-e szállni egy csatahajóra. Egy ideig még nem. Pedig mennyire vágytam vissza, és most bele gondolva, hogy talán ez a rémálmok forrása, kezdek örülni, hogy a szárazföldön tartottak. Talán még sem volt annyira nagy ostobaság. Mert ha a hajó nem is, a tenger, és az óceán viszont nagyon is hiányzott, és ezt Aviva vette észre nagyon jól. Mikor hátra dőlök, fel könyökölve néz rám, én pedig kicsit fáradt szemekkel nézek vissza. De nem az álmosságtól érzem így magam. Egyszerűen csak most érzem egy kicsit, hogy megfáradtam ebbe. Folyamatos simogatása azonban lassan kiűzi belőlem ezeket az érzéseket, legalább annyira, hogy másra tudjak koncentrálni: a mai feladatra. Látom rajta, hogy a legkevésbé sem örül neki, de nem ellenkezik, és nem is faggat. Némán, pillantással, és kezem simításával köszönöm meg ezt neki. Csak egy kicsit fekszem még vele, annyi ideig, hogy összeszedjem az erőm és gondolataim. Felkelve végig simít karomon, én pedig halvány mosollyal simítok vissza ugyan abban a mozdulatban, mielőtt felkelnék az ágyról. Milyen más most így kelni mellőle. Persze, ha nem számítjuk a hajnali ébresztőmet, most egyáltalán nem éreztem furának, hogy egymásba gabalyodva alszunk, és fekszünk. Most mintha természetes lett volna az egész, és ez kis örömet csempészik titkon a szívembe. Egy jó órát edzek a fedélzeten, amikor úgy érzem, hogy elég volt, még ha nem is érzem magamat kifáradtnak. Tartalékolom az erőmet a továbbiakra, így aztán bemegyek, hogy kicsit rendbe tegyem magam. Míg elsétálok a kabinban üldögélő nő mellett, nem kerüli el a figyelmemet pillantása, szavaira pedig egy pimasz félmosollyal kacsintok egyet rá. - Majd legközelebb, Csuporka. - vigyorgok egyet az orrom alatt, aztán eltűnök a hátsó részen, hogy lezuhanyozzak. Mire kijövök onnan, fenséges illatok várnak, és én érzem, ahogy megkordul tőle a gyomrom. Hátulról átölelve a konyhatündért adok fejére egy csókot, aztán asztalhoz ülök, és hiába vagyok rettentő éhes, gondolataim kezdenek egy másik irányba tendálni. Igyekszem ötletelni, és hangosan gondolkodni arról, amit tenni fogunk most, és látom Aviván, hogy még mindig nincs kibékülve ezzel, de nem csodálkozom. Fordított esetben én is ilyen lennék. Szabályokat hoz, én pedig bólogatok. - Igen is, kisasszony. - tisztelgek egyet röviden, mosollyal az ábrázatomon. Bármit, hogy megnyugodjon, és beleengedjen a vízbe. A bérlésre már elneveti magát, én pedig izgatottan fészkelődve könyökölök az asztalra, és figyelem őt mosolyogva. Végül is ezzel is egyetért, de aztán komolyan rám néz, és egy pillanatra nekem is eltűnik a mosolyom. - Hogy nem vagyok őrült. - válaszolom hezitálás nélkül, a szemeit nézve. Tudom, hogy Aviva feltétel nélkül hisz nekem a balesettel kapcsolatban, de bennem a kételyek csak akkor fognak eltűnni, hogyha úgy is megtapasztalom a dolgokat, hogy más is látja. Hogy nem pánikolok, hogy nem életveszélyben vagyok. Akarom, hogy igazolja nekem ezt az egészet. - De a fő attrakció úgy is a merülés lesz. - tekintek le egy pillanatra a kezemre, majd vissza rá. - A teóriánkat szerintem inkább az fogja eldönteni. - válaszolom, és tudom, hogy ettől fél a legjobban. Előre dőlve oda nyúlok, és megfogom a kezét. - Amíg mellettem vagy, nem félek, hogy bajom esik. - szorítom meg finoman. - Ennyire vaskalaposak csak az akadémián voltak velem. - bazsalygok egyet az orrom alatt viccelődve, remélve, hogy egy kis jókedvet azért bele tudok csempészni ebbe az egészbe. Nem szeretem látni, hogy fél és aggódik. Azt szeretem, ha boldogan mosolyog, és őszintén nevet. Később már kezdenék készülődni, de észreveszem, hogy Aviva mindent kitalál, hogy húzza még az időt. Kissé értetlenül mosolyogva hagyom magam az ő megnyugtatására lefoglalni, de az agyam már a víz körül jár. Azzal nyugtatom, hogy a felszín közelében leszek, és ha érzem, hogy nem bírom, simán felfogok tudni úszni. Nem leszek veszélyben. És ő is ott lesz. Még azt is megígértem neki, hogy megengedem neki, hogy szét rúgja a seggemet, ha nem akarnék engedelmeskedni az első tiszt parancsainak. Végül megállíthatatlanul neki indulok. Mikor már nem tud mivel lekötni, mindketten átöltözünk, és én a kezébe nyomom a búvár szemüveget, amit neki vettem erre a csodás alkalomra. Fejessel ugrok a vízbe, és várom meg ismét a hajó hátuljában a nőt, kék szemeimmel izgatottan várom már, hogy jöjjön. Mellém érve a vízbe ő szerintem jobban aggódik, mint én, mire lágyan elmosolyodom, főleg ahogy felteszi azt a kérdést. - Igen. Legyen a közeledben a rádió. Ha zajokat hallasz belőle, azonnal jelezz. Egyébként meg nemsokára találkozunk. Ha nagyon unatkozol, morse-kóddal beszélgethetünk. - viccelődök, mert azért túl nagy durranásra nem számítok, de szeretném, hogy mosolyogjon. Amikor magához húz egy csókra, finoman viszonozom azt, és rá pillantva elmosolyodok. Egy pillanatig még gyönyörködök vizes valójában, aztán mély levegőt veszek, és alá merülök. A hajó alá úszok, kinyújtott kezeimmel támasztom meg magam annak alján, hogy a felhajtóerőnek ellenálljak. Behunyom a szemem egy pillanatra, aztán várok. Ahogy régen, most is nyugodt vagyok, mint a körülöttem lassan hullámzó víz. Az első perc gyorsan letelik. Amikor meglátom Avivát, kézzel jelzek. Aztán újra várok.
Fogalmam sincs, hányadjára látom letekinteni rám, hogy jelezze az egy percet. Őszintén szólva egy idő után már nem számoltam magamtól, mert sokkal jobban lefoglalt az az érzés, amely kezdett elhatalmasodni rajtam. Mintha érezném az óceánt lélegezni, mintha tudnám, hogy halak jönnek és mennek, mielőtt még megláttam volna őket. Ez pedig olyan izgalommal tölt el, hogy elkezdem a mélységet bámulni, és vágyni. Nehéz levenni a szemem róla, csak Aviva egy-egy megjelenése az, ami kizökkent ebből a furcsa, meditatív érzésből, ebből a varázslatos világból. Észre sem veszem, hogy a nap sugarai arrébb kúsztak már a vízen, és már nem oldalasan, hanem felülről törnek be a hajó mellett.
Vendég —
Axel & Aviva
Az ébresztőnk hirtelen és erőteljes. Bár az emlékek nem engem kísértenek, gyorsan kiűzi az álmot a szememből Axel állapota és amikor fejben gyorsan összerakom a képet. Megnyugtató simogatással, halk szavakkal próbálom megnyugtatni és visszahozni a rémálom képeiből és érzéséből, az emlékekből, összetöri a szívemet, hogy így kell látnom. A légzése lassan csillapodik, kék szemeiben viszont továbbra is mély zaklatottság ül. Szűkszavú válaszaiból értem, hogy ez most nagyon fáj neki, és nem is erőltetem, hogy beszéljen róla, egyszerűen csak ott vagyok neki, gyengéd érintésemmel jelzem a jelenlétemet. Határozottságára beletörődőn sóhajtok egyet, egyébként sem reméltem, hogy le fog mondani a terveiről, de ehhez most kétségtelenül kapott egy jó löketet. Engem továbbra sem tölt el nyugalommal a gondolat, hogy megpróbáljuk vízbe fojtani, de nem próbálom lebeszélni róla. Ameddig itt vagyok vele, legalább van, aki tud segíteni, ha szükség lenne rá. Értőn biccentek határozott szavaira, és amikor magához húz, átölelem, ujjaimmal tovább simogatva a bőrét, mintha csak éreztetni akarnám, hogy még mindig itt vagyok és nem megyek sehová. Az álom viszont nem jön újra a szememre, és azt hiszem, neki sem.
Amikor felkel, a karját végigsimítva egy mosollyal engedem útjára, de ahogy elhagyja a kabint, hagyom magam egy kicsit visszazökkenni a saját kemény valóságom talajára. Felöltözök, hideg vízzel mosom meg az arcom, hogy teljesen kitisztítsam a fejem, aztán visszatérek abba a gépbe, amivé kineveltek és ami eddig életben tartott. Most már két embert kell életben tartanom, nem hagyhatom magam beleszokni abba a békébe, amit a tegnapi nap során éreztem, mert ha leengedem a falakat magunk körül, nem lesz jó vége. A fejemben végigjátszom az elmúlt napok minden pillanatát, attól kezdődően, amikor megtaláltak minket a házban, felidézek minden részletet, elidőzök az arcokon és azokon, amik fontosnak tűnhetnek. Láttam-e valaki kétszer a repülőtereken, a gépeken, a kikötőben, bukkantak-e fel akár csak ismerősnek tűnő arcok? Miután mindent átfuttatok az agyamon, számolni kezdek. Mennyi idő alatt juthatnak el hozzánk, ha nincs semmi nyomuk? A kamerák felvételein nem fogják megtalálni az arcomat, de ez nem száz százalékos garancia, időhúzásnak viszont tökéletes. A nevemet nem ismerik, az utaslisták alapján nem tudnak megtalálni, ameddig nem néznek át mindenkit egyesével, de szerencsére a reptér forgalma elég nagy volt ahhoz, hogy ez is időbe teljen. És ha meg is találnak, még mindig ide kell érniük vagy riasztaniuk valakit a közelben. Alsó hangon egy hetünk is lehet felkészülni, és ez a gondolat egy kicsit megnyugtat. Mire Axel visszatér a fedélzetről, már én is visszatérek a jelenbe, és ennek megfelelően el is kalandoznak a gondolataim egy pillanatra, amikor meglátom izzadt, félmeztelen alakját, és abból ítélve, hogy mintha minden izma még erőteljesebben rajzolódna ki a felsőtestén, nem is nehéz kitalálni, mit csinált. Ott van ugyanakkor a sérülése is, amit kötve hiszem, hogy kímélt volna, de valami csoda folytán még csak nem is vérzett ki újra. Hallottam már a sós víz jótékony hatásairól, de azért nem ennyire. – Szólhattál volna, hogy nem kell vigyázni vele – jegyzem meg egy incselkedő mosollyal. Ahogy elsétál a fürdőbe, megcsodálom a hátán a tegnap este hagyott nyomaimat is, amitől egy pillanatra ismét kedvem támad csatlakozni hozzá, de megpróbálok uralkodni magamon és inkább azzal kötöm le magam, hogy összeüssek valami reggelit, amíg ő fürdik. Miután végez, nem kerüli el a figyelmem, hogy a tekintete ismét teljesen tiszta, bár az elhatározás nem veszett ki belőle, sőt, ha lehet, még tovább erősödött. Reggeli közben a módszeren gondolkodik hangosan, és bár a gondolat még mindig feszültté tesz, figyelmesen hallgatom; ha már elhatároztam, hogy segítek neki, és tényleg megcsináljuk ezt az őrültséget, olyan stratégiát kell kidolgoznunk, ahol garantálni tudjuk az épségét. Szavaira elgondolkozom, de egyetértően bólintok. – Fel kell állítanunk néhány szabályt – jelentem ki aztán ellentmondást nem tűrően. – Egypercenként jelzek, de annyiszor és olyan időközönként figyellek majd, ahogy jónak látom. Nem kell tenned semmit, hogy tudd tartalékolni az oxigént, de ha a legkisebb gyanú is felmerül bennem, hogy valami nincs rendben, közbe fogok lépni. – Nem kérdezek, kijelentek, és közben akaratlanul is elgondolkozom rajta, hogy vajon azt a bizonyos megérzésemet nem tudnám-e valahogy kiterjeszteni rá. Ugyan nem támadásról van szó, de talán azt is képes lennék megérezni, ha ilyesféle baj van készülőben... Nem tudom, de ki kell próbálnom. A búvárfelszerelés bérlésével kapcsolatban ismét kifejezem az egyetértésemet, de nem tudom nem észrevenni a szemeiben ülő izgatottságot. Halkan elnevetem magam és lemondóan megrázom a fejem, engem itt lassan megesz az ideg a gondolattól is, ő valamiért mégis várja, hogy letesztelhesse magát. Abban mondjuk igazat kell adnom neki, hogy ettől tényleg várhatunk valamit. Fogalmam sincs, mi fog történni és aggódom, de azt sem tudom, mit tennék, mit gondolnék, ha kiderülne, hogy valami tényleg van a háttérben. – Szerinted bizonyítani tudunk majd valamit? – kérdezem egy kicsit halkabban, elkomolyodva, kíváncsian fürkészve a szemeit.
Igyekszem egy kicsit még visszatartani attól, hogy azonnal belevágjunk, felváltva próbálom lekötni a saját társaságommal és meggyőzni azzal, hogy a teste sokkal több oxigént lesz képes elraktározni, ha hagyja, hogy rendesen megeméssze a reggelit. Addig is összeszedek mindent, leginkább a bátorságomat és egy stoppert, amikor pedig eljön a pillanat, hogy képtelen lennék tovább halogatni a dolgot, átveszem a fürdőruhámat és vele együtt hamar a vízben találom magam, enyhe rossz érzéssel a gyomromban. – Készen állsz? – nézek rá nagy levegőt véve, pedig nem is én készülök beúszni a hajó alá. Mielőtt még hagynám lemerülni, magamhoz húzom egy csókra, de aztán kényszerítem magam, hogy tényleg engedjem el. Abból merítek erőt, hogy amíg itt vagyok és figyelek rá, nagy baj nem lehet.
Nem mondom, hogy soha nem voltak rémálmaim azok után, ami történt, de soha nem volt ennyire erős. Mintha a tenger közelsége rontott volna a helyzeten, úgy éreztem, újra ott vagyok a süllyedő hajón. Újra átélni a félelmet, hallani, szinte érezni, ahogy a vízben oda veszik az a sok élet... Mint egy figyelmeztetés, úgy fonódott rémálom keze a torkomra. Felébredve sem könnyű elengedni a hajó hangjait. Mint napsugár a felhőket, úgy szakítja át Viva suttogása a hajó kongásának hangját. Ahogy hátra pillantok, már érzem is kezét a hátamon. Nyugtató suttogása, aggodalmas pillantása egyre jobban a valósághoz köt. Megszívom az orrom, és hátra dőlök vele, amikor hátra húz. A fejem lendületesen éri a párnát, szememmel a plafont kezdem bámulni. Kérdésére mély levegőt veszek, és lassan kifújom. - Már egy éve kísért... - adom meg a választ burkoltan, aztán megnyugvó légzéssel tekintek rá. - De nem tántorít el. - nézek rá határozottan, most már sokkal jobban vagyok, és ebben sokat segít nyugtató hangja, jelenléte, és érintése is. - Ma kiakarom próbálni, hogy meddig bírom a víz alatt. - húzom magamhoz, és habár most törölte meg homlokom, úgy érzem, hogy erre ismét szükség van. Egy kicsit még fekszek, de visszaaludni már nem fogok tudni.
Talán még egy órát fekszek az ágyban vele, aztán adok homlokára egy csókot, és kikelek a kelő nappal együtt. Nem akarok eltunyulni, még akkor is, ha mellette könnyű lenne, úgy hogy csak egy nadrágot magamra kapva megyek ki a fedélzetre. Olyan részt keresek, ahol van szabad helyem felüléseket, fekvőtámaszokat és húzódzkodásokat csinálni. Utóbbi kettőt a vállam kikéri magának, de őszintén szólva még jól is esik a fájdalom, mert jobban a valóságba cövekel. A hátamon még érzem a tegnapi fűtött este jeleit, és ha tudnám, megcsodálnám a vörös vonalakat, amiket a hátamra rajzolt körmeivel a kedvesem. Miután a meleg és az edzés újra megizzasztott, visszamentem, hogy lecsapjam magamról a "mocskot" és a hajnali remálmok utolsó érzését is. Utána reggelihez ültem a nővel és elgondolkodtam, hogy is kéne csinálni. - A hajó alá úszhatnék. Onnan ki tudok jönni, ha úgy érzem, nem bírom tovább, szükség esetén te is elérnél. - gondolkodom hangosan, Avivára pillantva, két falat között. Persze, ha van jobb ötlete, vagy tanácsa, azt szívesen fogadom. - Stopperrel mérhetnéd, és bizonyos időközönként jelezhetnél, mondjuk percenként... - gondolkodom tovább, kortyolva egyet a pohár vizemből. - Ha végzünk ezzel ma, délelőtt, akkor utána ki kéne kötni búvár felszerelést bérelni neked, hogy holnap ezzel ne kelljen foglalkozni. - nézek rá egy kis mosollyal. Furcsa módon egyszerre vagyok izgatott és rendkívül szkeptikus ezzel az egésszel szemben, és még is van valami megmagyarázhatatlan érzés, amely arra hív, hogy ne adjam fel, bármilyen őrültségnek is tűnik.
Vendég —
Axel & Aviva
Kezdek hozzászokni a gondolathoz, hogy felborít mindent az életemben, amit eddig ismertem, ami bár negatívan hangozhat, bennem a legkevésbé sem kelt negatív érzéseket, inkább felébreszti a szívemet, egyre inkább kiolvasztva azt a kamrát, ahová az érzelmeimet elzártam annak idején. Ha jobban belegondolok, ezt már három évvel ezelőtt elkezdte, elkezdték ők mindannyian, de akkor még nem is sejtettem, mi lesz a következménye számomra. Számunkra. Pedig az, hogy a zuhanykabinban sem vagyok képes türtőztetni magam - egyenes következményeként annak, hogy egyszerűen csak ott van és megérint - most mégis a világ legtermészetesebb dolgának tűnik. Csakúgy, mint az, amikor megosztom vele az igazságot. Tudnia kell, hogy mivel állunk szemben, még akkor is, ha tudom: nem fog meghátrálni. Egyébként sem akarok már semmit elrejteni előle. Mesélek neki Ephraimről is, és mintha csak ez az egész összeállna a fejében, előáll egy olyan kéréssel, amitől görcsbe rándul a gyomrom és kellemetlen nyomás nehezedik a mellkasomra, már csak a puszta feltételezéstől is, mégsem tagadhatom meg tőle. Nem is tenném meg, mert nagyon is jól értek mindent, ami emögött a kérdés mögött megbújik. Emlékszem még arra, ahogyan a családjáról beszélt, és most is látom a szemeiben, hogy mennyire fontos neki: ha bármi történik, tudják. Más pedig aligha mondana el nekik bármit, ha miattam történik vele valami. A torkomat szorító érzés fojtogatja a gondolatra, és ezen most még a tekintetében elmélyülő érzései sem tudnak igazán segíteni, amikor ígéretet teszek neki. Megfogadom azt is, hogy minden tőlem telhetőt megteszek majd annak érdekében, hogy soha ne kényszerüljek erre, de az érzés valamiért még mindig kitart. Amikor köszönetet suttog, elmosolyodom, de ebbe a mosolyba most beleköltözik a szomorúság is. Nem érzem helyesnek, hogy bármit is megköszönjön nekem, hiszen épp az előbb tételeztük fel, hogy miattam még akár valami visszafordíthatatlan is történhetne vele, és hiába tudom, hogy az ő szíve ugyanazt diktálja velem kapcsolatban, mint ahogy én érzek iránta, ez engem cseppet sem vigasztal. Határtalan hálát érzek azért, hogy rátaláltam, de éppen ezért felfoghatatlan ez a gondolat. – Nm érdemellek meg – suttogom a csókot követően, egyik kezemmel hátrasimítva a haját és elveszve szemeinek kékjében. – Egyáltalán. Lekapcsolja a lámpát, majd óvó ölelésbe von, erős karjai között újra rám lel a béke, amit elhozott a lelkembe. Az érzés még mindig szokatlan, de minden lehetséges jó értelemben az, lehunyt szemekkel bújok hozzá, és most én is elhiszem, hogy nincs baj. Hogy ide tartozom. Mélyen magamba szívom az illatát, hallgatom egyenletes légzését és hagyom, hogy az elmúlt végtelennek tűnő napok ólomsúlya mély álmot hozzon a szemeimre.
Furcsa érzés ránt ki az álmomból, pedig már önmagában az is furcsa, hogy mélyebben aludtam, mint szoktam. Kell néhány másodperc, mire felfogom, mi történik, szemeim előtt kirajzolódik a félhomályban Axel ziháló, remegő alakja, az álom köde pedig azonnal el is tűnik a szememből és a fejemből is. – Axel...? – suttogom aggódva, miközben én is felülök. A szívem összeszorul a látványra, ahogyan arcát reszkető ujjai közé temetve ül, a légzése sűrű, mintha pánik fojtogatná. A nyelvemre tolul a kérdés, hogy jól van-e, de ostobaságnak tűnik, mert tudom, hogy nincs. Óvatosan simítom a hátára az egyik tenyeremet, nem akarok még jobban ráijeszteni, de ha rám emeli a szemeit és látom bennük a felismerést, másik kezem az arcára simítom, aztán gyengéden magamhoz ölelem. – Semmi baj. Itt vagy velem – súgom halkan, tenyerem végigsimít a haján. A mellkasom elnehezül az érzéstől, hogy ilyesmin kell átmennie, már a repülőút alatt is voltak rémálmai, de ez most erőteljesebbnek tűnik. Kitartóan ölelem, míg sikerül egy kicsit megnyugodnia, mást nem tudok tenni érte, bármennyire szeretnék is, de ha csak a jelenlétemnek is sikerül visszahúznia a jelenbe a szörnyű emlékekből, az nekem már jó. Mikor érzem, hogy a légzése csillapodott egy kissé, visszadőlök az ágyra, őt is magammal vonva, aztán felkönyökölve ráfüggesztem aggódó szemeimet. Másik kezem gyengéden végigsimít az arcán, letörölve a hideg verítéket a homlokáról is. – A baleset? – kérdezem halk, lágy hangon.
Nem tartom magamat telhetetlen alaknak, de ennek még is az ellenkezője látszódik, ha Aviváról van szó. Az előbb a konyhában lazítottam ki vele az asztalt, most pedig a zuhanyfülke falát tettük próbára. Olyan ellenállhatatlan, hogy képes belőlem már azzal a csillogással a szemében felajzani. Aztán az érintése csak hab volt a tortán. Ebben pedig még benne sincs, hogy mennyire szeretnék neki megfelelni, mennyire vágyom boldog nevetését, mosolyát. Ha ő engem akar, akkor megkap, bármikor, akármikor. A tenyeremen akarom hordozni, megadni neki, amit lehet. Ameddig lehet. Nem áltatom magamat azzal, hogy ez örökké így lesz. Se az ő, se az én életem nem biztonságos, úgy, hogy ezeket érzelmileg össze is kötöttük, csak még veszélyesebbé teszi az egészet. Vagy bonyolulttá, ahogyan ő fogalmazna. Pont emiatt nem mehetek el a tény mellett, hogy a családom és a barátaim semmit nem fognak tudni rólam, ha én életemet vesztem az érte folytatott harcban. Hiszen Aviva hivatalosan nem is létezik valószínűleg. Egyszerűen eltűntnek nyilvánítanak majd, végig követik a nyomom a reptéren, aztán ennyi... Megvárják, hogy hivatalosan is halottnak nyilváníthassanak és eltemethessék az üres koporsómat. Nem akarom, hogy a családom végig menjen ezen. Azt akarom, hogy tudják, hogy van miért élnem, és hogy ezért meghalni is érdemes. És amikor Aviva megfogadja, hogy ezt megteszi, egy kicsit újra szerelmes leszek, mintha nem lenne még vége. Tekintetemben talán láthatja is, hogy újra elkap ez az érzés. Még benne marad a szememben, mikor arcomra halvány mosoly költözik attól, amikor azt mondja, minden erejével az ellenkezőjén lesz. - Köszönöm. Mindent. - suttogom halkan, mielőtt mozdulnék, hogy oda hajolva csókot adhassak ajkára. Szeretetteljes és puha ez, tele hálával és megbecsüléssel. Még a szemébe pillantok egyszer, ujjammal végig simítom arcát, aztán hátra dőlve és oldalra nyúlva lekapcsolom a lámpát. Felé fordulva magamhoz húzom, úgy zárom ölelő karjaimba, mintha csak elrejteni akarnám a világ elől. Feje búbjára csókot nyomok, aztán bele temetem arcomat a selymes, illatos éj fekete tincsekbe. Hagyom, hogy magával ragadjon ez a szívet melengető, szokatlan érzés, és mosolyt csaljon arcomra. Egyenletes légzése, szívverése, és a hajó kellemes ringatása gyorsan álmot csal szemeimre.
A vörös fény villogva világította meg a szűk folyosót. Mint valami vidámparki szellemház, a lábam alatt nem a fém padló, hanem a fal pihent. Kiabálások, egy sziréna figyelmeztető lüktetése töltötte meg a levegőt és a víz zaja. Mintha egy vízesés alatt állnék, úgy zúgott. Igyekeztem felfelé haladni. Nehéz volt felmászni a padlón át a másik falra és úgy át húzni magam az ajtón, mintha csak egy nyúlüregből próbálnék kimászni. A labirintusszerű rendszer nem segített sokat, és éreztem, hogy a víz a bakancsomat nyaldossa. A hajó nyikorgásától felállt a szőr a hátamon és tudtam, hogy a szinteket megtölti a víz. Mire a megfelelő ajtóhoz értem, addigra már víz alatt voltunk. Egyetlen lehetőségem, hogy gyorsítok a folyamaton, hogy kiegyenlítsem a nyomást. Így hát kinyitom az ajtót, és elárasztom a szintet. A levegő hamar kiszorul és ahogy egyre emelkedik a vízszint, szívem egyre jobban zakatol. Igyekszem úrrá lenni a pánikon, és egy felém úszó mellényt magamra kapok. Mély levegőt veszek az utolsó korty levegőből, aztán elnyel a víz. A vörös fény még ég egy ideig, de ahogy kiúszok az ajtón, vak sötét lesz. Érzem, mintha kezek markolnának rám és húznának le a hajóval, aminek fájdalmas nyikorgása még mindig nem ült él. Aztán a vizet betölti a fém óriás hangos koppanása, amikor eléri a feneket.
Leizzadva nyitom ki a szemeimet. Még mindig érzem torkomban a pánikot, és nem merek levegőt venni, félek, hogy megfulladok. Kell pár perc, amíg felfogom a valóságot. Zilálva ülök fel, és temetem kezeimbe arcomat. Még ráz a remegés, de legalább a sűrű légzésem csillapodik kissé, meg a pillanatnyi hányinger, ami a szédüléssel elfogott. Hátra túrok hajamba, letörölve az izzadtságot a homlokomról, aztán magam mellé pillantok, mert most fogom csak fel igazán, hogy lehet Aviva is mellettem van. Ha igen, megnyugszom egy kissé, szemem a hajnali szürkeségre emelem. Még van egy kis időnk. Ledőlök, és még mindig mély levegőt véve dörzsölöm meg az orrnyergemet. Olyan ez, mint valami fenyegetés, vagy emlékeztető, de nem bátortalanít el. Ma tesztelni fogom az isten-teóriát, ha bele gebedek is.
Vendég —
Axel & Aviva
Ha azt hittem volna, hogy a gyönyör utóhatásainak elültével ismét helyet kapnak majd a gondterhelt eszmefuttatások a fejemben, hát hatalmasat tévedtem. Tökéletesen ért hozzá, hogyan tartsa fenn ezeket a pillanatokat, ezúttal nem kevés vidámságot is csempészve a hangulatba, amikor gondol egyet és szó szerint becipel a vállán a fürdő helyiségbe. Esküdözhetnék, hogy én magam is ártatlan zuhanyzásban gondolkodtam, legalábbis kezdetben, talán nehezen lenne hihető, pedig tényleg így indult. Ismét bebizonyosodik viszont, hogy ha róla van szó, nem igazán tudok uralkodni magamon; ahogy beszappanozom a testét és megérinthetem a bőre minden egyes négyzetcentiméterét, ahogy ő ér az én testemhez, a csókjai, vagy egyszerűen csak a látvány, ahogy vízcseppek nyaldossák a testét... Nem mintha benne bármiféle ellenkezésre utaló jelet fedeznék fel csábító érintéseim és pillantásom nyomán, vagy akár különösebben unszolnom kellene, amikor a levegő igazán felforrósodik a zuhanykabinban is. És én sem érzek okot panaszra, amikor újra elveszünk egymásban. Sőt... Miután mégis sikerül elhagynunk a fürdő helyiséget - és ehhez bizony nem kevés idő kell -, az ágyon bújunk össze. Az érzés rendkívül szokatlan számomra, mégsem érzek egyetlen pillanatnyi kellemetlenséget sem ezzel kapcsolatban. A fejem a mellkasán pihen, hallgatom a szívverését és elvezem keze simításait a hátamon és az arcomon. Ismét azt a békét érzem a lelkemben, ami azt mondja, ez így most jó, itt a helyem. A gondolataimnak így is nehéz megálljt parancsolnom - de ezt megteszi helyettem ő. A kérdése bizonytalan, és elég felnéznem rá, világító kék szemeiben meglelem a kimondatlan kérdést is, először azt válaszolva meg. Látom rajta megkönnyebbülést, és tudom, hogy ez így helyes; ha ki akarom tárni neki a szívemet, ha be akarom engedni a falaim mögé, nem lehetnek titkaim előtte. Elmondom neki az igazságot, azt is, hogy kikkel állunk szemben, és bár a pillantása komoly, mert pontosan érzi, ez mit jelent, amikor félve nézek fel rá, megsimítja az arcom és bátorítóan mosolyog rám. Eszembe jut a pillanat, amikor ugyanígy reagált az őszinteségemre nem is olyan régen, hogy azt gondoltam, bele tudnék szeretni a jóságába... és bár akkor nem gondoltam volna, hogy ide jutunk, végül tényleg megtettem. Menthetetlenül. Amikor párhuzamot vonok közte és Ephraim között, értőn mosolyodik el, szavai melegséggel telítik meg a mellkasom. – Nyolcéves korom óta ő az egyetlen családom. Nagyon sokáig ő volt az egyetlen, aki számít... de aztán jöttél te – mosolyodom el lágyan, szemeim színtiszta szerelemmel kutatják az övéit. Tenyeremet az övére fektetem, így simítom arcom az ő tenyerébe. Látom a szemein és az arcán is, hogy elkomolyodik, én pedig figyelmesen hallgatom a szavait, bár a felvezetés és maga a kérdés is kelt bennem egyfajta rossz érzést. A válaszom ennek ellenére is egyértelmű viszont. – Bármit – felelem habozás nélkül. Az egyetlen dolog, amit nem tennék meg érte, az lenne, hogy önként feláldozzam az életét az enyémért cserébe, de tudom, hogy ezt soha nem kérné tőlem. Ugyanazért, amiért én sem kérhetem tőle az ellenkezőjét. Ahogy beszélni kezd, szinte már érzem, mi lesz a kérése. A mellkasomra kellemetlen nyomás nehezedik, már a puszta gondolattól is olyan érzésem van, mintha hirtelen jeges víz folyna az ereimben vér helyett, de bármennyire is szeretném ezt az egészet elintézni az úgysem lesz semmi bajod vonallal, nem teszem meg. Nem teszem meg, mert értem a kérését, látom a szemeiben, hogy ez tényleg mennyire fontos neki, és tudom, mit jelent számára a családja. És hogy ő mit jelent számukra. Ez a kérdés nem rólam szól, hanem róluk. – Megmondom nekik – fogadkozom, és bár a hangom pontosan elárulja, milyen érzéseket kelt bennem ez a gondolat, a szemeimből láthatja, hogy megbízhat ebben az ígéretben. Az a kellemetlen érzés viszont így sem akar szűnni a mellkasomban. – De meg fogok tenni minden tőlem telhetőt azért, hogy ne kelljen ilyesmit tennem – teszem hozzá halkan, még ha ez ugyanolyan fogadalom is, mint az előző. Felemelem a kezem, ujjaim gyengéden simítják végig arcának szeretett vonásait. Tudom, hogy igaza van, hogy bármi megtörténhet, de azt is tudom, hogy ha bármi történne vele, többé nem lennék ugyanaz az ember. Már a puszta gondolat is több, mint amit el tudnék viselni, hiszen még csak most ébredtem rá, valójában mennyit is jelent számomra.
Egy kicsit, feledve mindazt, ami mögöttünk van, visszatérek önmagamhoz. Ahhoz a férfihez, aki szeret viccelődni, flörtölni és egyébként is társasági alak. Amikor eszembe jut valami turpisság, látom arcán, hogy gyanít valamit, de mielőtt feltehetné a kérdését, én már az ép vállamra kapva megindulok vele. Kacagását hallani üdítő, és remélem, hogy sokszor fogok tudni még okozni neki ilyen boldogságot. - Nem. - felelek vigyorogva út közben, aztán oda bent óvatosan leteszem. A fürdőben élvezem látványát és bepótolom azt, ami legutóbb kimaradt. Behabosítom bőrét és élvezem közben a csókjait. Persze, mint ahogy az közöttünk lenni szokott, most se tudtuk visszafogni magunkat. Mentségemre szóljon, hogy a pillantása és érintése is provokáló volt ezzel kapcsolatban. Nem mintha bántam volna, hogy újra magamévá tegyem, ebben bennem lelkes partnerre talált. Azt se tudom, mikor sikerül kijutnunk a fürdőből, hogy mennyi időt töltöttünk ott ismét egymásba fonódva, csókolózva és simogatva. Az ágyon azonban már minden tekintetben elégedetten feküdtünk. Szokatlan, de kellemes érzés volt, ahogy fejét mellkasomon pihentette. Kezemmel simogattam, és valahogy éreztem, hogy most nagyon jó helyen vagyok. A gondolatok azonban így is elindultak egy olyan irányba, amelyről nem tudtam, hogy akar-e majd beszélni. A kérdésemre felemeli a fejét, és amikor rám néz, én még mindig bizonytalanul pillantok azokba a gyönyörű, lila szemeibe. Amikor elmosolyodik, és belecsókol tenyerembe, megkönnyebbülök, és innentől kezdve figyelmesen hallgatni kezdem őt. Amikor beszélni kezd, és kiejti ajkán azt, hogy Cég, a kedves pillantásom elkomolyodik. Nem nehéz összerakni a képet róla, de amikor a Moszadot említi, már semmi kétségem sincs afelől, hogy nem a hírszerzés részében tevékenykedett, és ezt látom abban is, ahogy félve rám pillant. Hüvelykujjammal megsimítom az arcát, és apró, de bátorító mosollyal jelzem neki, hogy azért, mert nevet adott az ellenségnek, ahonnan származik, nem változott a szememben. Talán csak nőtt, mert onnan legalább olyan nehéz kijutni, mint a KGB-ből volt régen. Aztán kiderül az is, hogy ez valami családi vonás náluk, mert a bátyja viszont a másik részében dolgozik, és az életét kockáztatja azzal, hogy segít neki. Az összehasonlításra elmosolyodok kissé. - Ezt teszik azok, akik szeretnek. - mondom halkan, ismét megsimítva az arcát, aztán ismét kicsit elkomolyodom. - Aviva... Az, hogy itt vagyunk, nem jelent életbiztosítást. Egyikőnk számára sem. Kérhetek tőled valamit..? - teszem fel a kérdést már anélkül a bizonytalanság nélkül, amivel az előbb kezdtem el a beszélgetést. Ha jelzi, vagy szól, hogy kérhetek, mélyen a szemeibe nézek. - A bátyád biztosan megtudja majd, ha elbukom, és nem sikerül téged megvédeni. Úgy sejtem, felkeresni se tudnám soha. Tudom, hogy a gondolat is idegesít, de hallgass meg. Ha bármi történik velem melletted, megmondod a családomnak, hogy egy olyan dologért adtam az életem, amelyért nem kár? Másképp sose fogják megtudni, mi történt, mert senki nem fogja nekik tudni elmondani.. - tudom, hogy nagy dolgot kérek. Belenézni egy anya szemeibe és elmondani neki, hogy a fia egy nőért adta az életét, egy eszméért, egy új esélyért valaki másnak, de azt hiszem, ha valaki, akkor ő biztosan megértené.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 121 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 121 vendég :: 1 Bot és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.