deep, deep down in the long roots of doubt I stop so I could sigh some more breathing out
– Inkább tíz csinos nő, mint egy feleség, aki elkölti a pénzed, míg távol vagy – kacsintok rá egy egyetértő mosollyal. Az ágyak elhelyezése valóban újdonságként hat számomra, de gondolatban adóznom kell az ötlet atyjának, hiszen sok igazság van abban, amit Axel is kimond. Halkan elnevetem magam a lelki szemeim előtt megjelenő képen, amiben szerencsétlen legénység folyamatosan legurul az ágyról, nem azért, mert nem sajnálnám őket, inkább csak azért, mert ennek tényleg semmi értelme nem lenne. – És minden reggeli eligazítást a sérülések felmérésével kezdhetnétek – teszem hozzá vigyorogva. Egy kicsit átrendezné a legénység mindennapjait, az biztos. Amikor megemlíti, hogy elég önállónak gondol, talán hosszabban és őszintébben nyilatkozom meg, mint eddig - és mint kellene -, de ez csak a válasza hallatán jut el a tudatomig. Nem tesz célzást semmire és nem is kérdőjelezi meg a dolgokat, de tudom, hogy ő sem ostoba, a szavai pedig nem egy mezei riportert rejtenek a sorok mögött. Ez persze még nem a világ vége, de először realizálódik bennem, hogy valamiért jobban megnyílok előtte, mint tanácsos lenne. Márpedig a mi esetünkben... a tudás a legkevésbé sem hatalom, sőt. És egyetlen porcikám sem kívánja, hogy Axel akár csak a Cég tekintetét is magára vonja. Már annál jobban, mint amennyire Uzi akciójának hála már egyébként is belekeveredett. Ezen viszont még tudok segíteni. Egy kicsit mindketten jobban a gondolatainkba merülünk, meg is lep, amikor azt mondja, vigyázzak magamra, mintha csak ő is továbbgondolta volna a helyzetet. Mielőtt viszont kifejthetném neki, hogy nem vagyok én olyan, aki ilyen célból bárkit is megkeresne - ó, pedig dehogynem -, a háborgó tenger szó szerint kirántja a lábunk alól a talajt. Nem mondhatnám, hogy felkészülten ér a dolog, pedig eddig is kínosan ügyeltem, hogy a legkisebb instabilitásnál is támasszak ki. A súlytalanságban viszont nem vagyok túl gyakorlott. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy amikor megérzem Axel karját a derekam körül, reflexszerűen belé kapaszkodok, de az egyensúly fogalma valahogy törlődik a szótárból. Nem túl kellemes élmény a talpunkra zökkenni, de hamar biztossá válik, hogy nem ússzuk meg ennyivel. Axel azonnal reagál, mintha már előre tudná, mi következik. Érzem, hogy a nyakához húzza a fejem és stabilan ott is tartja, és ettől már én is sejteni kezdem a következő pillanatokat. Karjaimat a teste köré fonom és hagyom megtörténni az elkerülhetetlent, még mindig jobb így, mintha egymást is összetörnénk. Azt hiszem, ő viszont igyekszik tompítani az esést, mert oldalra gurulunk, ő felszisszen, aztán valami elég keményen állítja meg, de nekem is a tüdőmben reked a levegő, a bordáim felől ugyanis olyan erőteljes nemtetszést érzek, hogy egy pillanatra képtelen vagyok levegőt venni. Ennél már csak a fejem sínylette volna meg jobban, ha nincs Axel. Valamennyire vigasztalhatna a tudat, hogy mintha egy szinttel lejjebb is nagyot csattant volna valami az előbb, most pedig nevetés és sűrű szitkozódást hallani abból az irányból, de perpillanat jobban aggaszt a gondolat, hogy mennyire zúztuk össze itt fent a hadnagyukat. Már amikor képes vagyok újra levegőt venni. Így is eltelik pár másodperc, mire enged a szorításon, de én is belé kapaszkodok még. Ő előbb jut szóhoz, mint én, de mielőtt felemelném a fejem, letesztelem, hogy megy-e már a nagyobb levegő. – Azt hiszem – felelem nehézkesebben, mint szeretném, de azért több erővel, mint amennyit két másodperccel ezelőtt éreztem magamban. – Ennél kellemesebb módját is el tudtam volna képzelni annak, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz – próbálkozom meg egy mosollyal, miközben egy kicsit távolabb húzódok tőle, hogy rendesen rá tudjak nézni. – Te jól vagy? – vezetem végig rajta a pillantásomat. Különösen gyanús, hogy mintha azon az oldalon gurultunk volna, amit még az autóban be kellett kötnöm neki.
Hát nem tudom, pontosan mi ülhetett ki az arcomra, amikor arról beszél, hogy ki kéne mellém. A feleség hallatán kicsit el is nevetem magam. - Túl zűrös vagyok hosszútávra. Meg hát, hogy őszinte legyek, élvezem is a szabadságot, meg a csinos nők társaságát. Amíg nem érzek olyan szikrát, nem hiszem, hogy hozzákötöm magam bárkihez. - vallom be férfiasan, egy kis mosollyal. Míg sétálunk, hozzá kell szoknia a mozgáshoz. A hídon egyszerű volt a helyzet, mert ott csak egy helyben kellett állnia, de ha mész előre, akkor sokkal nehezebb egyensúlyozni. A végén kicsit meg is dől, és a biztonság kedvéért oda nyúlok, hogy megtartsam. A következő pillanatban már tapasztalatom mágikusságát fejtegeti, illetve mágnesességét. Jót kacagunk az elképzelt képen, ahogy átlagosan a plafonon járkálok, mindenki más meg csak les mint Rozi a moziban. - Nem gond, én is. - vigyorgok rá a nevetgélés után. Amikor rákérdez az alvásra, igazából leegyszerűsítve magyarázom el a dolgot, és úgy tűnik, mintha elsőre meg is lepődne ezen. A végén be is vallja, hogy nem is gondolt erre, mire elmosolyodva nevetek halkan. - Nehéz lenne frissnek lenni a következő műszakra, ha éjjel állandóan legurulsz az ágyról. - mondom ezt úgy, hogy kénytelenek voltak erre is gondolni. Kicsit róla beszélve kifejtem, milyennek látom őt, és nem is tudná tagadni, ha akarja se. Amikor kifejti, hallgatom a szavait és az jut eszembe, hogy többet tesz ő, mint ahogy gondoltuk. Nem csoda, hogy elakarták kapni, és annyit kínozták valami miatt. - Nos, ha ez így van, akkor keresztet vethetünk arra az illetőre, mert nem igazán tűnsz annak a típusnak, akivel érdemes ujjat húzni. Úgy értem... már az akció alatt is megmutattad, hogy közelharcban és lövészetben is gyakorlott vagy. Sajnálom az illetőt, ha rá találsz. - mosolygok kicsit, de az azért nekem is szöget üt a fejembe, hogy valaki kézre adta annak a csoportnak. - Légy óvatos, amikor haza mész. - mondom, és ahogy ezt kimondom, érzem, hogy a hajó megindul felfelé egy hullámon. Én - magasságomból fakadóan, meg a szerkezetnek hála - még a plafont is elérem, és felemelve a kezem ujjaimmal rá készülök arra, amire kell. Már nyitom a szám, hogy szóljak Shayananak, mikor - engem is meglepve - a vártnál is jobban megdobja az orrát a hullám, aztán eljön a pillanatnyi súlytalanság pillanata. Fent lévő kezemmel egyszerűbb ennek ellenállni, de a nőnek nem. Látom, hogy rosszul fog esni, így reflexszerűen kapok utána, de ez róla is elmondható, két kézzel kapaszkodik belém. Ezáltal én is kiesek az egyensúlyból, és amikor a hajó nagyot zökken a hullám alján, hiába érkezünk talpra, a nő felé tendálok. Fejét egy kezemmel nyakamhoz szorítom, azt ott is tartom, hogy ne verhesse be, másik kezemmel igyekszem tompítani az esést, tartani a súlyom, hogy ne roppanjon össze alattam. Mivel csak az egyik tenyeremmel tudok támaszkodni, a másik oldalra húz a súly, és gyakorlatilag végig gurulunk a sérült karomon, majd hátamat lendületesen megcsókolja a fal. Szemeimet összeszorítva szisszenek fel, visszatartva a kikívánkozó szitkokat. Az orr ismét hevesen megemelkedik, hogy átvágja a következő hullámot. A fenékre vezető, szomszéd folyosóról is hallani lehetett valami csattanást, szinte egy időben a mi esésünkkel, ott azonban több hang nevetése kíséri, meg utána az átkozódást is. Valaki más is volt olyan ügyes, mint mi. Igyekeztem ugyan megvédeni a nőt az eséstől, fogalmam sincs, hogy sikerült e, vagy sérülései emlékeztették-e őt a jelenlétükre, mint nálam. - Meg vagy? - eresztek a szorításon, hogy megtudjam nézni, minden rendben van-e vele.
Vendég —
Axel & Aviva
deep, deep down in the long roots of doubt I stop so I could sigh some more breathing out
Jól esik az a könnyed hangulat a hídon, segít fenntartani azt az állapotot, amiben megfeledkezem minden egyéb körülményről, és hagyom, hogy én is Shayanának higgyem magam. Mintha csak valami kegyes hazugságban élnék, abban, amibe őket is ringatnom kellett... tulajdonképpen Uzi miatt. Még mindig nem értettem, miért volt erre szükség. – Értem, tehát csak kellene melléd valaki, aki tud bánni a pénzzel – felelem csalafinta mosollyal, beszállva a játékba. – Vagy egy hálás feleség, aki szívesen elkölti helyetted is. Még mielőtt hazamész. Akármennyit is segítettek viszont a kapitány történetei, vagy épp az Axellel való játékos élcelődés, amikor kicsit komolyabbra váltva a szót jelzi, hogy ha fáradt vagyok, tényleg nyugodtan bevallhatom, nekem is be kell látnom, hogy nem húzhatom a végsőkig a visszavonulást. A testemnek mindenképpen pihenésre van szüksége, még ha az elmémet nem is tudom majd kikapcsolni. Búcsút veszek hát mindenkitől, a hadnagyot kivéve, akivel együtt vágunk neki a folyosónak. Ki mennyire stabil lábakon, persze, és bár kezdetben azért én is elég jól tartom magam - a szó legszorosabb értelmében -, számomra bizony eljön az a pont, amikor ki kell támasztanom, ha nem szeretném megkockáztatni, hogy arccal vegyem le a folyosó falát. Mondjuk van egy olyan érzésem, hogy Axel nem hagyná, abból ítélve, hogy a megkapaszkodós mutatványnál is megérzem a keze érintését a hátamon, hogy segítsen stabil helyzetben maradni. Mindenesetre nem fogom fel túl tragikusan a dolgot, inkább elnevetem magam azon, rá nézve mennyire nevetségesen egyszerűnek tűnik talpon maradni, miközben egyáltalán nem könnyű mutatvány. A válaszát hallva pedig nem tudok megállítani egy újabb nevetéshullámot. – Ne haragudj, vizuális típus vagyok – rázom meg a fejem még mindig szélesen mosolyogva. Természetesen azonnal megjelent a lelki szemeim előtt a látvány, amiben a plafonon sétálva, fejjel lefelé jön szembe másnap a folyosón. Nem mulasztom el azt sem, hogy rákérdezzek az alvási tippekre, bár a válasz sokkal tudományosabbnak és logikusabbnak ígérkezik, mint gondoltam volna. Utólag belegondolva valóban ráismerek a kabin és az ágy elhelyezkedésére a hajótesthez képest, de eszembe sem jutott volna, hogy ez ilyen mélyen szándékos. – Ez sokkal logikusabb, mint gondoltam – mosolyodom el. – Nem hittem volna, hogy az ágyak elhelyezésének bárhol is lehet tudományos alapja, de... – Széttárom a kezem, mintha csak azt mondanám vele, hogy itt vagyok, épp a gyakorlati példa közepébe csöppenve. Folytatjuk az utunkat, és bár néha ismét meg kell támaszkodnom a falnál itt-ott, esésközeli állapotba szerencsére nem kerülök. Még a végén kiderül, hogy meg tudnám szokni a hánykolódást is. Amikor ismét tanúbizonyságát adja, hogy szívesen segít bármiben, hálásan mosolygok hátra rá, ez a mosoly pedig sokatmondóvá válik a kérdése hallatán, mintha csak rajtakaptak volna valamin. – Felesleges lenne tagadnom, igaz? – kérdezek vissza egy könnyed vállvonással. – Hozzászoktam már, hogy egyedül dolgozom és a legtöbb dologban magamra is vagyok utalva. Persze, általában olyan helyeken vagyok jelen, ahol gyakran van szükség informátorokra vagy összekötőkre, de... az nem ugyanaz, mint a segítség. Az ő esetükben legtöbbször csak remélheted, hogy bízhatsz bennük és tényleg segítenek. – Szavaimmal ismét ötvözöm egy kicsit az igazságot Shayana életével, de ameddig nem árulok el vele túl sokat, úgy érzem, megtehetem. Megrázom a fejem és felsóhajtok. – Igazából még mindig nem tudom, most nem azért vagyunk-e itt, mert épp a rossz emberben bíztam meg – ismerem be. Amikor elérünk a kabinomhoz és már éppen fellélegeznék, hogy sikeresen túléltem az idetartó utat, a hajó úgy dönt, hogy azért még utoljára letesztel; vagy inkább a tenger van tényleg játékos kedvében, ahogy Axel mondaná. A hajó olyan erőteljesen érkezik le egy hullámról, hogy egy pillanatra olyan érzés, mintha eltűnne a lábam alól a talaj. A szituáció komoly seggre eséssel fenyeget, ezért rögtön bekapcsolnak a gyors reflexeim, viszont ha esetleg Axel értem nyúl, garantáltan benne keresek először kapaszkodót és csak azután kezd a kitámasztás részén dolgozni az agyam, mentve a még menthetőt.
A tenger hangulata, és az én hangulatom "véletlenül" pont egybe esik, bár szemöldöke felragad egy pillanatra a homloka felsőrészére, ahogy ezt kiejtem. Elvigyorodok, ahogy a szavai mögött látom a komolytalanságot. - Az könnyen meglehet. - kacsintok rá egyet. Leon üzenete valahogy nem lep meg, csak az, hogy pont a riportert használta ehhez postagalambnak. Ennél jobb párosításra is gondolhatott volna, de már mindegy. Egyébként is úgy tűnik, hogy egyáltalán nem vette zokon, sőt, még így is szórakoztatja, ahogy szívatjuk egymást. A tenger körüli szerencsét nem igazán hiszi el a nő, amitől halkan elnevetem magamat. - Nem vagyok milliomos, hamar elköltöm a pénzt, ha haza megyek. - implementálom alattomosan azt a poént bele, hogy ennyi erővel egyébként lehetnék az is. A viccelődés a hídon sem maradhat abba. Ebbe - finoman ugyan - de a kapitány is beszáll, és így hárman fokozzuk a jókedvet. Jó, ennek nagy részéért a nő felel, hiszen őt próbálja meg mindenki jó kedvre deríteni, és abban az állapotban tartani, talán nem is szándékosan feledtetve vele a maiakat, amit azért még sem sikerül teljesen, de azért már sokkal jobb a hangulata mindenkinek. - Jó történetek ezek egyébként. De ha sokszor hallod, elkopik. - suttogom oda Shayananak, míg figyelem, miként lép oda a kapitány a kommunikációs panelhez, hogy bejövő hívást fogadjon. Aztán felajánlom, hogy elkísérjem a kabinhoz, és természetesen, ahogy gondoltam, nem igazán akarna, de ő is érzi, és tudja, hogy most végre úgy lenne ideje piheni, hogy senki nem zavarja majd. Shayana elköszön, én pedig tisztelgés után lelépek a hídról, vele együtt. A hajó finoman hullámzik, de rá lehet érezni a ritmusára. Én legalább is hamar rátudtam. Kezeim hátul, egyikkel fogom a másik csuklómat és a nő mögött sétálva haladok. Neki még kell néha-néha kapaszkodni, de figyelek rá. Amikor látom, hogy elveszti az egyensúlyát egy erősebb érkezésnél, igyekszek a lapockájánál megtartani őt. Mikor megtalálja a kellő súlypontot, elengedem, és ő megint viccelődik, ami miatt elnevetem magam. - Az menő lenne, de akkor csak fejjel lefelé volnék hajlandó közlekedni. - nevetek halkan, ahogy elképzelem magam denevér, vagy vámpír módjára fejjel lefelé járkálni, mindenki ámulatára. Tovább lépve a kérdésre elmosolyodom, ahogy hátra néz. - A hajót soha nem éri oldalról hullám - jobb esetben. Mindig az orrával töri azokat, így a mozgása kiszámítható: a kabinokban az ágyak úgy vannak elhelyezkedve, hogy párhuzamosak legyenek a hajóval, így hol a fejed, hol a lábad van fent. Egyéb trükkje nincs, egyébként. Két véglet van: vagy elringat, mint egy kisdedet, vagy annyira irritál, hogy nem tudsz éjjel aludni. Nem szokott középút lenni, de hozzá lehet szokni egy idő után. - fejtem ki mosolyogva, továbbra is ügyelve a nő épségére. Egy rossz lépés, és a fém válaszfalakba ütheti a fejét, és hát az nem csak fájni tud. Nem szükséges, hogy megint beverje, kapott eleget az elmúlt 3 hétben. - Egyébként a 23-as az én kabinom. Ha bármire szükséged lenne, vagy netán baj lenne, ott megtalálsz. A többiekén is dörömbölhetsz bármikor, kétlem, hogy lenne itt bárki, aki visszautasítaná a segítség kérésedet. Bár úgy sejtem, nem csak örök tevékeny, de önálló is szeretsz lenni igaz? - kérdezem érdeklődő pillantással. Lépcsőn megyünk lefelé, majd balra kanyarodunk egy szűkösebb folyosóra.
Vendég —
Axel & Aviva
Biztos vagyok benne, hogy a kapitány is örvend annak, mennyire érdeklődő hallgatóságra lelt bennem, a szemei örömteli csillogása és a kis mosoly a szája sarkában legalábbis erre utal. Különösen igaz ez akkor, amikor egy régebbi, nagyobb ütközet történetét majdnem el sem meséli teljesen, és én ragaszkodom hozzá, hogy fejtse ki az utolsó szóig. Nincsenek hátsó szándékaim, egyszerűen csak élvezem a történetét, ő pedig azt, hogy valaki lelkesen hallgatja. Sosem gondoltam még bele, milyen érzés lehet egy ekkora hajóval csatát vívni, de biztos vagyok benne, hogy lenyűgöző látvány. Amikor a hadnagy is megérkezik a hídra, egészen biztos vagyok benne, hogy hol járhatott nem sokkal ezelőtt. Nem tudnám megmondani, hogy a szemeiben ülő nyugalom sugallja-e ezt, vagy valami más, de az biztos, hogy nem vagyok rest rákérdezni - és nem is kell csalódnom. – Játékos? – kérdezek vissza tettetett megrökönyödéssel. – Az az érzésem, egészen máshogy értelmezzük a játék fogalmát, hadnagy – csóválom a fejem, de a szám sarkában még ott ül a mosoly, ami elárulja, hogy csak ugratom. Hasonlóképp nem lehet komolyan venni Leon üzenetét sem, de ha egyszer a lelkemre kötötte, hogy átadom Axelnek, ha találkozok vele... én pedig szavatartó ember vagyok. – Ne aggódj, nagyon szívhez szóló volt. Én elhittem, hogy komolyan gondolja – próbálom megerősíteni a társa oldalát, de nem egyszerű feladat fenntartani a komoly arckifejezést. – Ah – rázom meg a fejem hitetlenül. – Fogadni mernék, hogy már régen milliomos lennél, ha ez így működne – sandítok rá a szemem sarkából, aztán csak felvonom a szemöldököm egy amolyan "be szeretnél vallami valamit?" üzenettel. A kapitánnyal folytatott kis közjáték előcsal belőlemegy halk nevetést, de nem lennék elég hálás hallgatóság, ha nem venném védelmembe; nem mintha szüksége lenne rá. – A kapitány igazán izgalmas történeteket mesélt, a hajója pedig önmagában is lenyűgöző – jelentem ki, de az én arcomon sem ül ártatlanabb mosoly, mint Axelén. A kapitány hálás pillantását egy visszafogottabb, de annál őszintébb mosollyal viszonzom, mielőtt visszafordulnék Axelhez. – A fiúk pedig csodálatosak – teszem hozzá mosolyogva, és úgy sejtem, pontosan tudja, mire gondolok. – Szinte el is felejtettem, honnan indult ez a nap. Érezhető, mikor vehető komolyabban a beszélgetés, és bár semmi kedvem bezárkózni egy kabinba és újra visszatérni a saját fejembe, be kell látnom, hogy én sem vagyok halhatatlan. Akármennyire is felvillanyozott és kirángatott egy kicsit a saját életemből a társaság, nem maradhatok így örökre, ráadásul a testem is jelezte már, hogy az utolsó tartalékait fogyasztja, csak kiválóan értek ahhoz, hogyan facsarjam ki ezeket a tartalékokat. – Köszönöm – biccentek hálásan. – Az eszemnek talán nincs sok kedve az alváshoz, de nem szívesen adnék nektek plusz feladatokat azzal, hogy itt esek össze – jegyzem meg egy mosollyal. Meg egyszer megköszönök a kapitánynak mindent, megígértetem vele, hogy ha máskor is lesz néhány szabad perce, folytatja a történeteit, aztán elköszönök a híd személyzetétől és elindulok a folyosó irányába Axellel. A tenger persze nem lett kevésbé játékos odakint, alig megyünk ki az ajtón és teszünk pár lépést, a hajótest oldalra dől kissé, és ez már bizony az a pont, amikor én kitámasztok a falnál, de nem lennék meglepve, ha a hadnagy továbbra is stabilan állna a lábán. Ha valóban így van, elnevetem magam és megrázom a fejem. – Tudom, hogy régóta gyakorolsz már, de remélem, mágnesek vannak abban a bakancsban – mutatok a lábára. Ahogy sikerül ismét stabilizálni magam, zavartalanul indulok tovább, de nem kapaszkodok folyamatosan, inkább az egyensúlyomra koncentrálok; de azért fel vagyok készülve rá, hogy kitegyem a kezem, ha kell. – Szóval van valami trükkje az alvásnak? – pillantok közben kíváncsian Axelre, mielőtt szélesen elmosolyodnék. – Rejtett biztonsági öv deréktájon? Vagy majd felébreszt, amikor földetérek?
A kapitány gyakorlatilag kimenti a hölgyet a férfiak serege közül, és míg sétálnak, mesél a hajóról, annak részeiről, történetéről, mióta szolgál rajta, hány csatát élt már meg, és hogy mit kell tenni, ha esetleg bármi baj lenne, tűz ütne ki, vagy hasonló. A hídon mindenki tiszteleg a kapitánynak, a legfontosabb tiszteket bemutatja a hölgynek, aztán némi sztorizgatás után arrébb lép. Ekkor jelenek meg én. A nő mosolyát viszonozva megyek oda, tisztelgek akiknek kell. A kérdésére elvigyorodom. Túl kiszámítható lennék, vagy csak érzi rajtam a tenger sós illatát? - Remekül. Játékos a hangulata. - viccelődök az időjárással. Amikor átadja Leon üzenetét, szélesen elvigyorodok. - Köszönöm, és sajnálom, hogy ilyeneket kell közvetítened. Majd beszélek vele a jó modorról. - mosolygok. A hajó imbolygását kapaszkodás nélkül állom, bár nem csoda, mert mi koran megtanuljuk, hogyan lovagoljunk a habokon, és tartsuk meg az egyensúlyt, akkor is, ha a hajó nagy szögben befordul oldalra. Az újabb megjegyzés a megérzéseimre fenn tartja a mosolyt. - Ha megmarad addig ez a szerencse, elmegyek lottózni. - viccelek, míg a hullámokat figyelem, aztán Shayanara tekintek. - Nem fárasztottak le a fiúk? Nehéz időszakon mentél át. Ha pihenni[ szeretnél, ne félj szólni a kapitánynak sem, hogy inkább nem hallgatnád tovább a történeteit az őskorból. - mondom ezt félig viccelődve, félig komolyan. - Hallottam! - hallani a kapitány hangját, oda nézve rosszalló, de azért jó kedvű pillantásával találkozik az enyém. - Elnézést uram. - kérek bocsánatot, de már vissza is fordul a dolgára, én pedig egy rosszcsont mosolyt tartok vissza attól, hogy teljesen kiüljön az arcomra, míg a nőre tekintek. - Egyébként komolyan mondtam. Ha fáradt vagy, elkísérhetlek a kabinodhoz. - mondom ezt már komolyabb kedvességgel. Persze, nem akarom rá erőltetni a pihenésre, de sejtem, az orvos a vizsgálatot követően nem éppen egész napi járkálást, és izgalmat írt elő neki. Tudom, hogy az a fajta, aki nem bír magával, csinálnia kell valamit, ezt mesélte is. De ha tönkre teszi magát, elég nehéz lesz később bármit is csinálni. Mellette szól még, hogy rajtam kívül páran vannak csak, akik ilyen körülmények között is tudnak aludni. Mások nem bírják a hajó ekkora mozgását fekve, pedig szerintem egészen ringató.
Vendég —
Axel & Aviva
Megkönnyebbült mosolyra húzódnak az ajkaim, ahogy megértő szavait hallgatom. Ráadásul a megértő szó most az egyszer tényleg szó szerint értendő, legalábbis úgy érzem. Egyikünk sem találja a megfelelő kifejezést, a pontos szavakat arra, amit érzünk, mégis tudjuk, miről beszél a másik. Már-már kísérteties, engem mégis inkább megnyugtat a gondolat, hogy mintha életemben először találkoztam volna valakivel, aki tudja, mit érzek. Még akkor is, ha teljesen máshoz köthető a két dolog. – Igen, attól tartok – biccentek egyetértően. Számomra is olyan ez, mint a bőröm, ha akarnám sem tudnám erővel sem levakarni magamról. Egyszerűen csak a lényem része. – Végtére is mindkettőnket ez sodort ide, így vagy úgy – vonom meg a vállam egy apró mosollyal. – Féltékeny erre a szeretetre? – billentem kicsi oldalra a fejem, kíváncsian nézve rá, amikor az öccsével kapcsolatos nézeteltérését említi. – Vagy csak neheztel rád, amiért sokat kell aggódnia édesanyátoknak? Merthogy az ő érdekében remélem, hogy nem a nyomdokaidba készül – teszem hozzá mosolyogva. Nem mintha nem lenne tiszteletre méltó a foglalkozása, de hát erről már ismeri a véleményemet, így nem is gondolom, hogy félreértené. Egy anyának viszont bőven elég teher lehet az egyik fiáért ennyit aggódnia, hát még kettőért egyszerre. Meglep, amikor elmondja, hogy tulajdonképpen a szárazföldi erők akciója lett volna mindez, és elülteti a fülemben a bogarat, hogy talán beszélnem kell majd erről Uzival. Ennek persze nem adok hangot, elvégre én csak egy újságíró vagyok, aki örül, hogy szabad lehet, mégis... Általában gyerekjáték átlátnom a gondolatmenetét, most mégis sikerült összezavarnia. Ok nélkül nem hajszolt volna bele idegen országot ilyen nagyszabású akcióba. Persze ha akartam volna sem igazán lett volna lehetőségem hangot adni a gondolataimnak, lévén társaságot kapunk. Nem bánom az új embereket, de azért egy mosollyal megköszönöm a hadnagynak az eddigi beszélgetést, és ahogy viszonozza a mosolyt, biztos lehetek benne, hogy érti. Öröm hallgatni az évődő párbeszédet közöttük, egy kicsit felszabadító érzés, még mindig olyan, mintha kiszakadhattam volna egy kicsit az addigi életemből. A magány, a folytonos magamra utaltság, az állandó figyelem és készenlét... úgy érzem, itt egy kicsit kiengedhetek. Ezen a hajón senki nem tudja, ki vagyok valójában, senki nem akarhat az életemre törni. Egy fokkal nyugodtan lejjebb kapcsolhatom az ösztöneimet. Fokozatosan szállingóznak az emberek a kantinban, és bár még elkapom Axel mosolyát, természetesen beigazolódik, amire már próbált felkészíteni, mindenki egymást licitálva próbálja magára vonni a figyelmem. Hálát adhatok a Cég memóriafejlesztő gyakorlatainak, különben nagyon gyorsan elvesznék az arcok és a nevek között. Hamar kiderül, hogy már híre ment az autós üldözés alatti szerepvállalásomnak, bár minél többet emlegetik fel, annál szebb színezetet kap. Mire mindenki összegyűlt a helyiségben, Leon alhadnagy már-már Disney-meséhez hasonlatosan adja elő, hogyan lobogott a főhősnő haja a szélben, miközben bátran segítette a megmentőit. A történet persze semmiben nem lekicsinylő azokkal szemben, akiket elveszítettek ezalatt, pusztán a főhősnő kap benne színezetet. Na meg persze a katona, akinek tulajdonképpen az ölébe kellett másznom a művelet végrehajtásához; ő is megkapja a maga irigykedő megjegyzéseit mindenkitől, de én is csak nevetek rajtuk, ez nem az a helyzet, amikor az ember magára veszi az utalásokat. Végül a kapitány is megjelenik, és nem szól semmit az előkerülő alkohol miatt, csak megvárja, hogy mindenki poharába kerüljön néhány cent whiskey, mielőtt belevágna a beszédébe, amivel a mai nap veszteségeit kívánja magasztalni. Ahogy őt hallgatjuk, mindenki némaságba burkolózik, és én is úgy bámulom a poharam alján a hajó mozgásával szinkronban finoman hullámzó italt, mintha az lenne a világ legérdekesebb dolga. Megígértem Axelnek, hogy nem fogom magamat hibáztatni, de azt hiszem, mindketten tudjuk, hogy hamis ígéret volt. Örökre megjegyeztem a nevüket, ez megmásíthatatlan, és akárki akármit is mond, a haláluk az én lelkemen szárad, még ha esetükben nem is én voltam az, aki kioltottam az életüket. Semmi szép és semmi becsületre méltó nem volt a szíriai tevékenységemben. A két katona halála ilyen értelemben, az én szememben, hiábavaló volt. Ironikus, hogy ha hagytak volna meghalni abban a koszos cellában, azzal több ember életét mentették volna meg, mint azzal, hogy kihoztak engem onnan. Ezzel a gondolattal a fejemben, keserű kifejezéssel az arcomon ürítem ki a poharamat, miután letelt az egy perc néma csend. Az alkohol számomra minden esetben tabu, hacsak nem kívánja meg a szerepet, de ez most nem az a pillanat, amikor a Cég előírásai határozzák meg a lélegzetvételem ritmusát is.
Az ebéd ideje alatt sem lehet panaszom arra, hogy mindenki igyekszik elterelni a figyelmemet. Óvatosan eszem, de ez szerencsére senkinek nem tűnik fel különösebben, hol ők próbálnak elbűvölni a történeteikkel, hol az enyémekre kíváncsiak, és a végén annyit kell beszélnem, hogy már szinte el is hiszem magamról, hogy én vagyok Shayana. Nem mintha ez tragédia lenne. Néha úgy érzem, jobb is lenne, ha Shayana lennék. Észreveszem, amikor Axel eltűnik, de nem lep meg, hiszen olyan sokáig kötöttem le a társaságát, hogy neki még nem volt esélye egy kicsit felfrissülni sem. Hallgatom a többiek izgalmas, vagy éppen vicces történeteit, hagyom, hogy egy Adam nevű őrmester túljárjon az eszemen a kártyatrükkjeivel, és közben egy kicsit tényleg megfeledkezem Aviváról. Őt meghagyom az éjszaka magányában előjövő sötét gondolatoknak. Amikor a kapitány a hídra invitál, eszemben sincs nemet mondani. Már első pillantásra lenyűgözött ez a hajó, és a gondolat, hogy egy kicsit belátást nyerhetek a hogyanokba, különösen csábító. Furcsa, hogy milyen hatalmas, én mégsem félelmetesnek tartom, ehhez képest még egy mesterlövész puska is kisebb, mint a kosz az ember körme alatt, mégis ugyanolyan érzések kerítenek hatalmába, ugyanúgy lenyűgöz. Egy csodálatos, hatalmas, veszélyes, erős fegyver. A háború eszköze. Azt hiszem, a kapitányt is sikerül megnyernem magamnak, amiért olyan érdeklődve hallgatom, és talán azzal is, hogy amikor érezhetően erősödnek a hullámok a hajó alatt és körül, nem esek kétségbe. Aztán megjelennek az első esőcseppek a hosszú ablakokon, nekem pedig akaratlanul is eszembe jutnak a hadnagy jóslatai – aki, mintha csak megérezte volna, ebben a pillanatban lép a hídra. Amikor az elsőtiszt magához hívja a kapitányt, hogy mutasson neki valamit az egyik műszeren, mindentudó mosollyal az arcomon lépek oda Axelhez. – Hogy van a tenger? – kérdezem. Valamiért a fejemet merném tenni rá, hogy eltöltött némi időt odakint, az erősödő hullámokat nézve. Aztán eszembe jut, hogy az alhadnagy a lelkemre kötött egy üzenetet, amit persze biztosan nem fogok átadni neki szóról szóra, de úgy érzem, magától is ki fogja találni. – Ó, igen, és Leon üzent valamit azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan csinálj a hátsó feleddel, ha magányosnak éreznéd magad ma este, de nem hiszem, hogy szeretnéd, ha szó szerint idézném – nevetem el magam. A hajó mozgásán érződik, hogy most már nem szeli át olyan könnyedén azokat a bizonyos hullámokat, néhol kissé lebukik, mielőtt orrával keresztüldöfne egy-egy nagyobb áramlatot. Nem idéz bennem félelmet vagy kétségeket az érzés, inkább azt érzem, hogy engem is lenyűgöz; engem nem a tenger, hanem ez a hatalmas hajó, ahogy megküzd vele. Még ha sejtem is, hogy ez azért a küzdelemnek egy alsó fokozata lehet, azért van olyan pillanat, amikor az embert megkísérti a gondolat, hogy inkább a falnak támaszkodjon, ha lábon akar maradni. – Úgy látom, jól tettem, hogy nem vitatkoztam veled – jegyzem meg közben mosolyogva.
A fiúkat emlegetve nem sejtem, hogy falra festem az ördögöt. Persze szeretem őket, szóval ez is amolyan vicc, mint komoly gondolatok, a nő pedig érti ezt a viccet. Bár bizonyára a környezetében is voltak ilyen vicces formák és brománcok, amikor a fronton volt. Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen. A kérdést még is csak költőien veszem, csak egy játékos mosollyal árulom el gondolataimat erről. A téma átfordul a megérzésekre és a kötődésekre. Valahogy nem érzem feszültnek magamat, hogy erről beszélek a nőnek, kicsit olyan, mintha értené, mit érzek. Nem tudom hogy empatikus, vagy neki is volt már hasonló. Végül erre a kérdésre választ kapok, amikor kifejti, ő neki is van egy ilyen oldala, csak ő nem bír egyhelyben ülni, muszáj tennie valamit , bármit. És ahogy hallgatom őt erről, hogy ő róla is mit gondolnak, egy apró mosoly szalad az ajkamra. Nem vagyok egyedül. - Nem, nem ostobaság. Én nem gondolom annak. Nincs szó arra, amit érzel, még is van egy ilyen megmagyarázhatatlan dolog, amelytől nem tudsz elszakadni, ha akar, akkor sem. - mondom megértően. Ugyan ebben a cipőben járok én is. - Elszakíthatatlanok vagyunk ettől... - merengek el. Én legalábbis biztosan. Régen azt hitték, hogy ős tehetség vagyok, és az olimpiára fogok menni valamilyen vizes sporttal. Ám olimpiát nem tartanak a tengeren... Engem pedig rendkívül vonz a mély víz. Emlegetett anyám kissé szomorú is volt emiatt, de másrészt őrült, hogy megtaláltam a hivatásom. Shayana szavai mosolyt csalnak arcomra. - Igen. Tudom. Sokszor kifejezi. Talán ezért is van köztünk az öcsémmel némi nézeteltérés. - sóhajtok a gondolatra, aztán eltereli a figyelmemet a tenger hullámai. Rá kérdezek a tengeri betegségre, de a nő nem tud róla. Még. Majd kiderül. Elmosolyodom, amikor mondja, hogy nem szállna vitába, aztán amikor az ebéd és a vihar kombinációja kerül szóba, elnevetem magam a szavain. Aztán eszembe jutnak a sereg katonái is, és az, hogy néhányan még mindig nálunk vannak. - Igen, a szárazföldi fegyveres egység tagok. Ők kezdték el ezt az egész akciót, mi tulajdonképpen a taxi vagyunk. - mondom kis mosollyal. Mire befejezem a mondatot, a kantinba mások is bejönnek. A szavaikra halkan elnevetem magam és kicsit feljebb ülök a székemen. Shayana köszönő mosolyát viszonozom egy ugyan olyan hálással, aztán a társamra nézek. - Mi van, zabszem van a seggedben a hölgytől? Mutatkozz be te, nem vagyok az anyukád. - vágok vissza elvigyorodva. Leont már nem kell bemutatni, őt már a fogdában megismerte a nő. - Na és mit kerestek itt? Jöttetek, hogy elrontsátok bárka jó hírét, vagy bélpoklosok vagytok? - kérdezem mosolyogva, mire Leon eltúlzott gondolkodó arcot vág. - Mondanám, hogy éhesek vagyunk, de nem lenne teljesen őszinte. De ne aggódj, nem a te társaságod keressük. - vigyorog vakítóan rám az alhadnagy, mire elnevetjük magunkat. - Akkor jó. Hozz még egy pohár vizet a hölgynek, ha beakarsz vágódni, mert kettővel már le vagy maradva. - bökök fejemmel a pohár felé. - Igen is felséges úr. - hajol meg drámaian a férfi. Imád viccet csinálni a bőrszínéből, talán ezért is kedvelem annyira. Egyáltalán nem vesz magára semmit, még is tud érzékeny lenni. A nőre mosolygok, de látom rajta, hogy élvezi a társaságot, még akkor is, ha már nem tudunk olyan mélyen elmélkedni és beszélgetni a dolgokról. Innentől kezdve meg főleg. Meg jön a séf, ez kicsit látszik is rajta. Köszön mindenkinek, aztán hátra megy és kezdi melegíteni a reggel elkészített ebédet. Igazából a fiúk körbe rajongják a nőt, és ahogy jósoltam, egyre többen érkeznek le szórványosan a kantinba. Mindenki csodájára jár a vendégünknek, és szóba kerül az is, hogy mennyire menő már, amiért olyan rohadt jól céloz. Persze, ez a hír futó tűzként ment végig a hajón és most, hogy mindenki itt van, Leon már meseszerűen adja elő a történteket, kiemelve bájos női szereplőnket, mint főhőst. Persze, visz bele némi komikát, de elég tiszteletteljes ahhoz, hogy az elesettek emlékét megtartsa. A seregesek is itt vannak, sőt a kapitány is leér, aki végül úgy csinál, mintha nem látná, hogy három üveg whiskey elő került és mindenkinek poharakat osztogatnak. Shayana is kap egy poharat és pár centet. A kapitány rövid de velős beszédet mond a hazafiakról és tetteikről. Iszunk rájuk, egy perc csenddel adózunk még nekik, aztán a séf kirakja a tálcákat, jelezve, hogy ebéd idő van.
Az ebéd kellemes volt, noha a fagyasztott zöldségek íze sose lesz olyan, mint a frissé, de azzal kell főzni, ami van. Én hagyom, hogy mások is kibontakozhassanak a nő körül, egyébként is jól jönne, ha átöltöznék és felfrissíteném magam: ugyan is csak én ülök még abban az egyenruhában, amiben a küldetésre mentem. Szóval amíg a fiúk kártya trükkökkel meg különböző történetekkel szórakoztatják a riportert, addig én a kabinomban letusolok, és átveszem a kék egyenruhámat. Kilépve a hajo orrhoz ismét rá gyújtok, de ezúttal be is fejezem a cigarettát, miközben a távoli sötét felhőket nézem. Már érezni a hajón, hogy a hullámokon lovagol, fel, és le hintázik rajta. Amikor kicsodáltam magamat a tájban, visszamegyek a folyosóra, hogy ellenőrizzek mindent, amit kell, mert azért az ilyesmit nem szoktuk félvállról venni. A legtöbben vissza is mennek a helyükre. A kapitány meghívja Shayanat a hídra, hogy bemutassa az első tisztnek is, illetve hogy szeme fényét, a bárkát is ismertesse vele. Én is, mint tiszt, dolgom végeztével a hídra megyek, ahol már a kormányos a hullámokkal küzd, de nem oly vészesen. Lassan kopogni kezd az eső az ablakon és a tetőn. Nem esik borzasztóan, de azért esik.
Vendég —
Axel & Aviva
– Úgy gondolja? – csatlakozom én is a nevetéséhez. Nem mintha komolyan venném a „fenyegetést”, pontosan érzem a hangsúlyából, hogy erre semmi szükség. A hangjából inkább egyfajta szeretet érződik a társai felé. Így is értem persze, amire célozni szeretne, hogyne érteném, épp elég időt töltöttem ehhez a szakmában én magam is... csak miután köztudottá vált, hogy egy kiskanállal meg tudnám ölni őket, többé senki nem merte még a szokásos vicceket sem elsütni. A tengerhez és a vízhez fűződő kapcsolata tényleg kíváncsivá tesz, és nem csak azért, amiket elárul magáról. Furcsa, ha összekötöm a szavait azokkal a pillanatokkal, amikor úgy nézett a hullámokra, mintha tőlük várná – vagy sokkal inkább kapná – a megnyugvást, valahogy az egész összkép... értelmet nyer. Ha nem tudnám, hogy az istenek nem léteznek, pláne nem járnak köztünk, és belenéznék a szemébe, még akár olyan érzésem is lehetne, mintha ő maga lenne a tenger. Különös. És még különösebb, hogy mennyire emlékeztet magamra, csak épp nem a tengerhez fűződő viszonyomra. – Nem hiszem, hogy igazuk van – szólalok meg elgondolkozva. – Ne értsen félre, nem akarom mindenáron megfejteni, mint valami titkot, csak nagyon... ismerős az érzés. Nem a tengerrel, hanem a munkámmal és az életemben kapcsolatban. Általában ezt szoktam arra a bizonyos tehetetlenségre fogni, de én is sokszor megkaptam már az ehhez hasonló vádakat. Hogy csak azért vagyok képtelen nyugton megülni a hátsó felemen, mert törtető vagyok, vagy mániákus, pedig egyszerűen csak... – Megrázom a fejem, mikor rájövök, hogy képtelen vagyok megfogni és értelmes szavakkal körülírni, amit érzek. Halk, rövid nevetéssel rázom meg a fejem, már-már bocsánatkérőn nézve fel rá. – Sajnálom, ez most biztos ostobaságnak hangzott. Amikor a beszélgetés az otthonra és a családunkra terelődik, egy kicsit megkönnyebbülök, még ha tudom is, hogy Ephraim maximálisan ki lesz kelve magából. Amikor ezt szóvá is teszem, ő pedig az édesanyját említi, régről ismerős fájdalom szorítja össze a mellkasomat, de talán pont emiatt költözik meleg mosoly az arcomra. – Az édesanyád biztosan nagyon szeret téged – jelentem ki mély meggyőződéssel. Nem érzek irigységet, csak egyfajta néma szeretet és tisztelet ébred bennem egy ismeretlen nő iránt, aki érthető módon túlságosan félti a fiát. Eszembe jut, hogy valószínűleg az én édesanyám is ugyanilyen lett volna... persze, ha anya még élne, valószínűleg nem is ülnénk most itt a hadnaggyal. Ki tudja, milyen életutam lett volna, ha minden másképp alakul. Nem forszírozom azt a kérdést, miért nem vár rá senki más otthon, mert tökéletesen megértem, mi bújik meg a háttérben. Nekem talán tilos a személyes kapcsolatok kialakítása, de neki is csak elvi lehetősége van rá. Persze az is lehet, hogy nem is vágyik semmi többre, egyelőre legalábbis, de én magamban őszintén kívánom neki, hogy ha eljön a pillanat, találjon egy méltó társat. Megérdemelné. Nem tudom nem észrevenni, hogy amikor a tenger változásával kapcsolatban visszakérdezek, mintha nem rendelkezne egyértelmű válasszal. Az agyam hátsó traktusában ezt összekötném mindazzal, amit a tengerhez fűződő viszonyáról mondott... de miért is? Fogalmam sincs, aligha lenne értelme. Inkább én is arra szavazok, amit végül a hadnagy is mond: a tengerész megérzés. Még akkor is, ha valamiért kedvem lenne megkérdezni a többi tengerészt, ők éreznek-e valamit. – Hát az biztos, hogy ilyen kérdésben nem szállnék vitába veled – mosolyodom el. Amikor csalafinta mosollyal az órájára pillant és ecsetelni kezdi a hamarosan esedékes ebédet, nevetve megrázom a fejem. – Na most kezdtem el igazán aggódni – közlöm széles mosollyal. – Bár hazudnék, ha azt mondanám, nem vagyok kíváncsi, micsoda művészet lehet itt viharban enni. A gravitáció az elvégre gravitáció, még akkor is, ha a tengerészek étkezéséről van szó, biztosan megéltek már egyet s mást a viharos tengeren, amibe talán jobb bele sem gondolni. Én mindenesetre reménykedem, hogy ha eddig nem éreztem gyomortáji ellenkezést az utazással kapcsolatban, akkor ezután sem fogok; az ebéddel úgyis óvatosnak kell majd lennem, nehogy csak a viharral kapcsolatban legyenek kétségeim. – Vendégek? – kérdezek vissza meglepetten. Éppen ahogy sikerül megfejtenünk a vendégek kérdését, hangok ütik meg a fülem a folyosó irányából, és amikor felpillantok, meg is látok a hadnagy háta mögött felbukkanni három alakot az ajtóban. Az egyikükben felismerem a férfit, aki ott volt velünk és a hadnagy Leon Holmként mutatta be, a másik kettő viszont nem tűnik ismerősnek – bár a tarkómon sem kezd el bizseregni a veszélyérzet, már csak az arcukon ülő vigyor miatt sem. – Hé, Axel, már azt hittük, a habok közé vetetted magad – szólal meg az egyikük, mielőtt kiszélesedő vigyorral rám kacsintana. – De így már mindent értünk. Halk nevetéssel rázom meg a fejem, miközben letelepednek körénk, aztán a másik ismeretlen férfi is magához ragadja a szót, aki mellém ült le. – Igazán nem fair, hogy kisajátítod a vendégünket, minket meg be sem mutatsz rendesen. Lehet, hogy velünk sokkal szívesebben beszélgetne a hölgy, mint veled – mondja ugyanolyan vigyorral, mint a társa. Elmosolyodom és Axelre pillantok, egyértelmű, hogy a társai szeretetből szívják a vérét, szinte érezni köztük a kötődést. Ha találkozik a tekintetünk, ezzel a mosollyal szeretném neki kvázi megköszönni az eddigieket, hiszen a beszélgetés innentől kezdve más mederbe terelődik ugyan, én azt sem fogom egyhamar elfelejteni. A történtek árnyékában különösen hálás tud lenni az ember egy jó társaságért.
Szerencsére nem zavarja, amiért kitörtek belőlem ezek az ellenérzések. Ennél jobb vagyok én, de a mai után nehéz nem negatívnak lenni. A mosoly és a fejrázás azonban meggyőz arról, hogy nem tettem rossz benyomást, és ez viszonylagos örömmel tölt el. De tovább lépünk mindezeken, és azon, hogy a szakmánk része az önfeláldozás. Amikor a nő tettrekészsége jön szóba, kicsit viccelődünk is vele, és örülök, hogy neki sincs végül is letargikus hangulata. - Ha sok időt tölt a fiúkkal, még lehet meggondolja magát. - vigyorodom el, de el is nevetem magam, mert nem tudok erre komolyan gondolni. Persze, az egész út alatt ő lesz a bárka fénye, erre számítani lehet, de arra is, hogy a legbecsesebb kincse is lesz, amire úgy vigyázunk majd, mint a szemünk fényére. Biztosan megjelennek majd a társasági bohócok, meg a táncoslábúak. Nem sokan nyerhetnek belátást a magunkfajta tengerészek életébe, így a nő ebből a szemszögből kivételesnek mondható. Dorbézolni nem fogunk majd, talán csak egy este az elesettek emlékére ma, de többet biztosan nem fogunk kirúgni a hámból - a szokásosnál jobban. Amíg ez a pillanat nem jön el, addig is beszélgetek Shayanaval, és megosztjuk egymással gondolatainkat. A tenger és az én kapcsolatom számomra is megmagyarázhatatlan, így nehéz kifejtenem, mit miért érzek. Amikor anyámmal ért egyet, halkan elnevetem magam, mert vicces még a feltételezés is. Még is, nem azt kérdőjelezi meg, hogy ilyesmit érzek a víz iránt, inkább arra kérdez rá, hogy mások hogy látnak engem. Felpillantok rá, és egy kis oldal mosollyal tudatosul bennem, hogy elég jól olvas ezekből az apró mozdulatokból is. Mondjuk egy tudósító esetében jó, ha ilyen készségekkel rendelkezik, de lehet csak szerintem. - Mindenki máshogy gondolja. Van, aki munkamániásnak gondol, van aki azt hiszi, csak a magasba török, van aki szerint túlságosan elkötelezett vagyok. - vakarom meg a tarkóm, mert egyik gondolatot sem érzem úgy igazán a magaménak. Amikor úgy érzem, eleget beszéltem a tenger imádatomról, a hozzátartozóiról kérdezem. Csak egy bátyát említ, és elképzelve a "nagy egymásra találást" azért örülök, hogy sikerült a mai küldetés. Hangot is adok ennek, mire a nő ismét viccbe fojtja a dolgot, én pedig halkan elnevetem magam. - Ezt átérzem. Anyám az első utam után alig bírt elengedni a másodikra. Mondjuk akkor még huszonéves voltam. - mosolygok a régi emlékeken. Azt, hogy rajta és az öcsémen kívül más nem vár, már úgy közlöm, hogy sejtem a reakciót. Nem csalódok, és hiába magyarázom el a miérteket, csak félig elégedett. Ez megmosolyogtat. Nem lenne nehéz találnom magamnak feleséget, de rövidtávú kapcsolatoknál, vagy egy éjszakás kalandoknál többre sose futotta. A távollét próbára tesz minket, és sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb nekem egyedül. A víz változását megérzem, nem tudom eldönteni, hogy a hajón, a hang alapján, vagy csak zsigerből, de tudom, hogy hamarosan megnőnek majd a hullámok. Fel is teszem a kérdést, hogy mennyire tud hajóbeteg lenni. A válasza nem lep meg, hacsak nem járt óceánjárón, akkor sosem ült még ekkora bárkán. Az, ahogy visszakérdez, egy kicsit zavarba ejt, mert elsőre nem is tudom, miként magyarázzam el. - Igen, valószínű. Amolyan tengerész megérzés, tudod, mint mikor valakinek fájnak a csontjai a közeledő esőtől. - magyarázom, aztán hallgatom, ahogy az elfogyasztott étel és a hasforgásról beszél. Elmosolyodom, hogy azt hiszi, nem fogják megtelíteni azt a hasat. - Ne aggódj. - mosolyodok el sunyin, és a bal csuklómon lévő órára pillantok. - Hamarosan lejön a séf, és megcsinálja az ebédet. Délre kész lesz, és ebédelünk. Ha szerencsénk van, elkerüljük a vihart, vagy később ér el minket. - mondom, aztán közben el is merengek. - Nem sokára valószínűleg el is viszik a vendégeket a két elesettel együtt, ha nem várnak a vihar távoztáig. - mondom, mikor eszembe jut, hogy a languszták még mindig a hajón vannak, nekik viszont más út vezet haza.
Vendég —
Axel & Aviva
Amikor szabadkozni kezd, nem mondok semmit, csak egy lágy mosollyal megrázom a fejem. Nem hiszem, hogy bárki is hibáztathatná, amiért egy ilyen nagy után hagyta, hogy hangosan is kimondja, amit érez és gondol. Mikor máskor adna hangot neki, ha nem most? Legalább arra az időre sem a történtekre gondol – és én sem. Valami ugyanis azt súgja, ő sem azért ácsorog egyedül a korlátnál, mert olyan könnyen túltenné magát a veszteségeken. Legyen ez akármilyen becses halál, akkor is halál marad. Ugyanezen okokból megkönnyebbülés kissé, amikor már az én múltam felé terelődik a téma; persze, amennyire megkönnyebbülés nekem a hazugság, és amennyire az én múltam az, amiről beszélek. Sokkal könnyebb a tehetetlenséggel kapcsolatos viszonyomról beszélni, ami még igaz, és a nevetése azt mutatja, őt is sikerült egy kicsit jobb kedvre derítenem vele. Az ő megjegyzésére pedig én engedek meg magamnak egy halk nevetést. – Annyira azért talán nem voltam kétségbeesve, de ki tudja... – Még mindig mosollyal a szám sarkában vonok vállat. Csendes egyetértés szövődik köztünk, miszerint legjobb nem firtatni a kérdést, hogy „mi lett volna, ha”, és inkább letelepszünk az egyik asztalhoz. Furcsa, hogy még mindig nem érzem eluralkodni magamon az ólmos fáradtságot, olyan számomra ez a beszélgetés, mint valami kényelmes kis burok, ami feledteti a történteket és a következményeket egyaránt. Miközben a hadnagyot hallgatom, egy kicsit mintha megszökhetnék a saját életemből is, és ezért önkéntelenül is újra hálát érzek. Amikor pedig kíváncsiságomtól hajtva külön rákérdezek a tengerhez fűződő kapcsolatára, mintha ő is eltűnődne a kérdésen. Az édesanyja elméletén én magam is elmosolyodom. – Érdekes gondolat, de azok alapján, amit most elmondott, lehet, hogy az édesanyjával kell egyetértenem – bólogatok. A következő szavainál már csak az az érdekesebb, hogy már nem néz rám, és az ujjai is a pohárral játszanak, mintha az, amit mondott, olyasmi lenne, amit vagy nem szívesen mond ki hangosan, vagy mások nem veszik komolyan a mögötte rejlő mélységet. Furcsa, de azt juttatja eszembe, amit én éreztem mindig, amikor tétlenül kellett volna ülnöm otthon és nem tenni semmit, miközben pontosan tudtam, hogy akár én magam is kezembe vehetem a dolgokat és én magam is tehetek valamit a robbantás körülményeinek felkutatása érdekében. Amit érezni fogok a rám váró kényszerpihenő első percétől az utolsóig. – És ezt mások egyfajta mániának gondolják? – engedem meg magamnak a kérdés luxusát. Én sem nézek rá azonnal, csak néhány pillanat múlva, és talán a hangomon is érződik, hogy kissé bizonytalan és tapogatózó, hiszen annak is megvan az esélye, hogy teljesen félreértelmeztem a testbeszédét. Valahol talán zavarba is ejtő a gondolat, hogy legyen valami, amivel kapcsolatban ennyire hasonlóan érzünk; az is elég lenne, hogy megnyugtat és egyfajta kiutat jelent a társasága. Amikor az otthonról kérdez, csak Ephraim jut eszembe, de nekem ő is bőven elég; ő is épp eléggé ki lesz készülve és a nyakamra fog telepedni, amint a keze közé kaparinthat. Halk szavai hallatán elmosolyodom, de félek, ha ismét felülök arra a vonatra, ami a megérte-e kérdésre keresi a választ, többé még a hadnagy kedvéért sem leszek képes behúzni a kéziféket egy időre. – Úgy érted, a boldog pillanatért, amikor a bátyám bezár a lakásomba és soha többé nem engedi majd, hogy visszamenjek dolgozni? – viccelem el inkább a kérdést egy széles mosollyal. Ahogy visszafordítom a kérdést, a nevetése már előre is vetíti a választ, de azért még remélem, hogy nem kell csalódnom az emberiségben, ezért csak felvont szemöldökkel elmosolyom a nevetésén és megvárom a választ. A mosolya pedig pontosan azt mondja: tudja, hogy csalódnom kellett abban a bizonyos emberiségben. Nem is rejtek el egy lemondó sóhajt, de amikor kérdés nélkül is elmagyarázza a miérteket, halvány mosollyal, értőn bólintok. – Ezzel nehéz lenne vitába szállnom. – Megrázom a fejem, kissé hátrébb dőlök a székben, de azért még egy apró sóhajt követően rámosolygok. – De így is csak félig nyerted vissza az emberiségbe vetett hitem. Meglep a kérdése, követem a tekintetét is, ami az előbb még a kis hajóablakot figyelte. Furcsamód nekem nem tűnik fel semmi változás a kinti hullámzásban, és mivel eddig sem volt problémám, nem tudom hova tenni a kérdés hátterét. – Nem volt még szerencsém ekkora hajón utazni, de alapvetően nem szokott bajom lenni – felelem óvatosan. Ismét az ablakra nézek, aztán vissza rá és felvonom a szemöldököm. – Azt mondod, hamarosan tesztelhetem a határaimat? – kérdezem kíváncsian, bár tényleg furcsállom, hogy nem érzek változást. – Nekem még nem tűnt fel, hogy változott volna valami, de te biztosan jobban ismered a tengert, mint én – teszem hozzá egy kis mosollyal. Aztán, ahogy lepillantok a kezemben lévő fél almára és belegondolok az előzőleg elfogyasztott két pohár vízbe, halkan elnevetem magam. – Mondjuk az elfogyasztott szilárd táplálék mennyiségét tekintve talán nincs különösebben sok félnivalóm a következményektől.
Nem kellene, hogy így elkapjanak az indulatok, de egy ilyen stresszes nap, és két halott után nehéz tiszta fejjel gondolkodni. A legtöbb esetben ilyenkor magányosan merengek a miérteken, és a hogyanokon, de a nő jelenléte egyáltalán nem zavar. Sőt, valahogy segít is, hogy elterelje a figyelmemet, és ez most nagyon jól jön. A gondolatmenetemet azonban nem tudom visszatartani és el is mondom a véleményemet ezekről az alakokról, akiktől a hadsereg hírneve csak rosszabb. Egyetért, én pedig savanyúan visszamosolygok. - Elnézést. Nem szokásom panaszkodni egyébként. - szabadkozom, majd elindulunk befelé. Mindenféle átvezetés nélkül kérdezek rá fegyverfogatásának forrására. A kifejtett történet után elismerem tudásának hasznosságát, a megjegyzésére meg halkan elnevetem magam. - Igen, azt észre vettem. A kocsiban kicsit féltem is attól, hogy nemet mondjak, még a végén visszafordul. - viccelődök egy kicsit kis mosollyal. Az, hogy élve, és majdhogynem épségben találtunk rá, egyébként kész csoda, és meg is említem. A legtöbb esetben, mire megtaláljuk a célpontot, már megerőszakolva, halálra szurkálva, és lefejezve lóg valahonnan, mint intő jel másoknak. Valamiért őt tovább tartották életben. Talán kiakartak szedni belőle valamit, nem tudom. De időben oda értünk, és ez felüdülés a sok csalódás után. A válasza után bólogatok párat. Jobb nem gondolni arra, mi lett volna ha. Sőt, jobb nem is gondolni erre az egész napra. Helyette megkínálom a gyümölcsökkel, úgy hogy elé teszem őket, és magam is helyet foglalok. A köszönömre ismét csak biccentek egyet, aztán mint egy fáradt veterán, hátra dőlve iszok a vízből. A kérdésére a válaszom kifejtem egyébként, ha már ő se volt rest részletesen elmesélni, milyen események vezették őt arra a fordulópontra. Látom arcán a meglepettséget, és ez apró mosolyra fakaszt. Mindenkiből ezt váltom ki. A tenger és a kapcsolatomról tanácstalan arcot vágok és elmerengek. - A tenger mellett laktunk és most is a mellett lakom, Osloban. Gyakorlatilag nem volt olyan vízi sport, amit ne próbáltam volna ki, vagy űztem volna gyermekként. Nem tudom miért, de szenvedélyem a víz. Anyám viccből állandóan a tengeristen fiának hív. - nevetek halkan a gondolaton. - De egyébként igen. A tenger, a víz megnyugtat. Biztonságban érzem magam rajta, és valahogy megőrjít, ha túl sokat kell a szárazföldön lennem. - vallom be a poharamat nézve, ujjaimmal játszok is kicsit a műanyaggal, mintha szégyellnivaló lenne abban, hogy így érzek. Sokan a munkamániának tudják ezt be, de én valahogy máshogy érzem. Nem a hajóra vágyok fel, hanem a vízre. Amikor arra kérdezek, várja-e valaki, akkor csak a testvéréről beszél, és nem is firtatom tovább. Elmosolyodok a képre, amelyet magam elé képzelek a szavai alapján. - Ezekért a találkozásokért és boldog pillanatokért érdemes harcba szállni. - mondom inkább csak magamnak, halkan, mint neki. Amikor visszafordítja a kérdést, elnevetem magam egy kicsit, ahogy felteszi azt. Legalább is azon, hogy mit ne mondjak. - Anyám és öcsém vár otthon. Más nem. - bólogatok úgy mosolyogva, mint aki tudja, hogy most nem fognak neki hinni. - Nem igazán kerestem eddig komoly kapcsolatot, egyébként sem egyszerű, ha hónapokat vagyok a tengeren. - magyarázom meg a miértet, mielőtt rákérdez. Tekintetem a hajóablakra siklik, és fürkészni kezdem a horizontot, ahogy érzem, hogy a hullámok erősebbek lesznek. Annyira nem, hogy mások érezzék, de én érzem, hogy változik a víz. - Szokott tengeribeteg lenni? - pillantok vissza a nőre. Most a hajón nem érezni semmit, mert erősebb, mint a hullámok, és keresztül vág rajtuk. Ám ha megerősödik a víz, akkor bizony ez a bárka is úgy fog hullámzani, mint bármely csónak a tengerpart közelében.
Vendég —
Axel & Aviva
Ujjaim önkéntelenül is jobban szorítják a korlátot, miközben hallgatom, de nem azért, mert ne értenék vele egyet. Áltathatnám magam azzal, hogy jó katona voltam, de még ha az is voltam, a Cég nem tudott volna azzá faragni, aki vagyok, ha nem lettem volna rá alkalmas... és nyitott. Szavaiból frusztráció és megvetést érzek a hangjában, de nem szállnék vele vitába. Megértem. Igaza van. Engem ugyan nem érdekel sem a hatalom, sem a pénz, az én fizetségem és iránytűm kizárólag a bosszúm, az hozott ide is és az fog rábírni, hogy innen is felálljak. Mégis első kézből tudom, hogy igaza van. Katonaként azért ölsz, mert a társaid vagy mások életét véded. Én azért, mert parancsot kapok rá, és ez minden egyes magam mögött hagyott holttesttel egyre több darabot visz el belőlem is. Vannak, voltak és lesznek is, akik nem érdemelnek ennél jobbat, de amióta a külföldi kormányok ráéreztek annak az ízére, hogy mennyivel egyszerűbb a Céggel elvégeztetni a piszkos munkát, az én utam is elkanyarodott valamelyest az eredeti céltól. Márpedig, józan ésszel és szívvel végiggondolva mindezt, igazat kell adnom minden ellenérzésének. – Tökéletesen egyetértek. – A hangomon nem érződik a gondolataim háttere, és még egy kis mosolyt is felmutatok, hogy érezze, nem vettem rossz néven, amiért hangot adott az érzéseinek. Ahogy elindulunk, igyekszem kimerítő választ adni a kérdésére. Számomra a hazugság már olyan, mint a lélegzetvétel: automatikus, ösztönös, zsigerből jövő, az alteregóim történetét szinte jobban ismerem, mint a sajátomat. Mégis, ezúttal valahogy zavar. Nem azért, mert többen is szembejönnek a folyosón és meghallhatják; az zavar, hogy bele kell hazudnom a hadnagy szemeibe, mert úgy érzem, ő ennél többet érdemelne, de a döntéseket nem én hozom. Nem hozhatom. – Borzasztóan kezelem a tehetetlenség érzését – húzom fel kissé a vállaimat, és ez még csak nem is hazugság. Ösztönös volt, amikor felajánlottam a segítségemet az autóban, akkorra már besokalltam attól, hogy nem tehetek semmit. Elmosolyodom, mikor eszembe jut, hogy tulajdonképpen a hadnagyra is ráerőltettem a segítségemet, amikor észrevettem, hogy megsérült. – De azt hiszem, ezt nem is sikerült jól palástolnom. Egy kicsit meglep, amikor beismeri, hogy nem voltak biztosak benne, mit találnak majd ott, de nem hibáztatom érte. Sosem lehet tudni, mit akarnak az ilyesféle rohadékok, vannak helyek, ahol ha egy napot túlélsz, már az is csodaszámba megy. – Én sem tudom biztosan, meddig húzták volna, de talán jobb is, ha nem próbálok rájönni – mosolyodom el halványan. Leülök az egyik székre, és bár alapvetően nem zavarna az emberek társasága, hálás vagyok, hogy nincs tele az étkező; a kíváncsi tekintetek sokasága nem olyasmi, amihez most sok kedvem volna. – Köszönöm – mosolygok rá, mikor elém teszi a gyümölcsöket, talán ez is a legjobb választás elsőre. Az almáért nyúlok, és közben én is felteszem a magam kérdését, hogy végre ne csak a hazugságaimat kelljen hallgatnom. Aljasnak érzem magam tőle, és nem csak azért, ami történt. Furcsán megnyugtató hatással van rám a társasága, és egyébként sem sokan bírtak még rá, hogy lelkiismeret-furdalásom legyen, amiért a megszokott rutint követem. A válasza őszintén meglep, de csak a szemöldököm felvonásával jelzem, nem szólok közbe; inkább beleharapok az almába és hagyom, hogy kifejtse. A gyümölcs édes íze hasonlóan üdítő élmény, mint az imént a víz, de töretlen figyelemmel hallgatom a hadnagy szavait. – Hát, akkor tényleg korán kezdte – mosolyodom el. – Esetleg vízközelben nőtt fel? – kíváncsiskodom tovább. – Ne vegye tolakodásnak a kérdést, de korábban nem tudtam nem észrevenni, hogy mintha megnyugtatná a tenger. Csak találgatok, hogy ez afféle szoros kapcsolat lehet – fűzöm hozzá. Rámosolygok, amikor kifejezi, hogy nincs ellenvetése a tegeződést illetően; csakugyan könnyebb lesz így. A következő kérdésével meglep egy kicsit, és azon kapom magam, hogy ezúttal szeretnék tényleg őszinte lenni. – A bátyám valószínűleg félig már beleőrült az aggodalomba – felelem egy kis mosollyal, aztán megrázom a fejem. – Rajta kívül nem vár senki – teszem hozzá, így adózok az őszinteségnek, de azt már érthető okokból nem fejtem ki, hogy a munkám nem sokban támogatja a magánélet fogalmát. Aviva Ben-Haim hivatalosan egyébként is életét vesztette egy robbanásban sok-sok évvel ezelőtt; ha Ephraim nem a Cégnek dolgozna, mint én, talán vele sem tarthatnám a kapcsolatot. – Legjobb tudomásom szerint, persze, aztán majd meglátjuk, előbújtak-e a titkos rajongók az izgalmak hatására – mosolyodom el, enyhítve egy kicsit az előző válasz tömör egyszerűségét. – És téged? – fordítom vissza a kérdést kíváncsian. – De nehogy azt mondd, hogy nem! – teszem hozzá mosolyogva, mielőtt újabbat harapnék az almába. Kifejezetten meglepődnék, ha azt mondaná, hogy senki, vagy mondjuk őt is csak a családja. Tapasztalatból tudom, hogy nőtársaimnak eleve gyengéje az egyenruha, és még ha nekem többet jelent is, hogy intelligens és kellemes társaság, akkor is vannak szemeim. A hadnagy kifejezetten jóképű, és fogadni mernék, hogy azokkal a világoskék szemekkel soha nem okozott neki különösebb gondot, hogy levegyen valakit a lábáról. Persze én is nagyon jól tudom, hogy a legkevésbé sem lehet egyszerű helyzet, az övék sem, mert hiába engedné az egyenruha az elvi kapcsolatokat és házasságokat, azért az ilyesmi messze túlmutat az átlagos fogalmán. A sok különlét, az állandó aggodalom, a tervezhetetlenség... az ilyesmi erős és kitartó nőt kíván, és rengeteg bizalmat. Márpedig ez nem terem minden bokorban.
Nem túl meggyőző, ahogy az igyekezetet említi, de nem fogom az orra alá dörgölni. Nehéz heteken ment át, és ennek csúcs pontja valószínűleg ez a nap volt. Fáradt lehet, éhes és szomjas. Igazából az a csoda, hogy a két lábán áll, és nem infúzióval fekszik az orvosiban. Kifejtett gondolataimmal talán megnyugtatom egy kicsit, de ki tudja, sikerül-e. Amikor a látásmódról beszél, egy picit frusztrált leszek, de nem miatta, hanem mert tudom, hogy vannak olyanok, akik nem ezt az eszmét követik. - Aki nem ezt a látásmódot követi, az nem való seregbe. Se vízen, se földön, se levegőben. Az ilyen alakok szoktak légiókhoz, vagy gyilkos szövetkezetekhez csatlakozni. Pénzért, a hatalom érzéséért, ki tudja még miért. Ezek az érzelmek nem valóak ide. - mondom és egy sóhajjal elengedem a feszültséget, és vele együtt a gondolatot is, hiszen a nő csak dicsérni akart, amelyet értékelek. Inkább rá terelem kicsit a szót, és megkérdezem, étkezett-e már, a válasz pedig nem. - Nem csodálom. Borzalmas körülmények között tartották. - mondom felkelve, és jelzem, hogy menjünk be. A nő elindul, s az ajtóban újabb kérdésre adom a fejem. A sunyi mosoly amit kapok, meglep, de viszonozom azt egy érdeklődővel. Miután belépünk, becsukom magam mögött az ajtót, és követve őt hallgatom a történetet. Nem szólok közbe, csak karom kinyújtásával jelzem, mikor merre kell menni, amikor hátra pillant rám. Néha, ha másokba botlunk, tisztelegnek, kikerüljük egymást, és megyünk tovább. A történet egyszerűnek mondható, de ha belegondol az ember, még se az. Átélni a harcokat, és olyan rossz tapasztalatokat szerezni, hogy motiválja ilyesmire, elképesztő. Amikor megáll a vizes ballonnál, kis túlzással szinte ráveti magát. - Csak nyugodtan. - figyelem, amikor iszik, és neki dőlök a hideg fémfalnak. - Nem volt akkor egyszerű élete, de úgy tűnik, nem riad vissza a kihívásoktól. Jó ötlet volt újra tanulni lőni. Ha nem így tett volna, még nehezebb lett volna kihozni. - mondom, és figyelem, miként tölt újra, míg dicséri a víz kellemes hatását. Elmosolyodom a hasonlatra. - Aggódtunk, hogy későn érünk oda. - vallom be. A ballonra tekintve szinte én is érzem, mennyire selymesen lötybölődik a műanyagban, már már érzem én is a torkomon. Magam is veszek egy poharat, megtöltöm, és bemegyek a kantinba a nővel. Hellyel kínálom, aztán leteszem az asztalra a poharat. Nincs lent senki, de tudom, hogy nemsokára, délben megfog telni élettel ez a hely. Addig is a kihelyezett gyümölcsök közül elveszek kettőt: egy almát és egy banánt, és az asztalhoz lépve oda teszem őket a nőnek, hogy addig is tudjon harapni valamit. A kérdésre elmerengek. - Úgy 15 éve. - ülök le vele szembe, kényelmesen hátra dőlök, kezembe veszem a poharat. - Korán kezdtem, mert már a tisztképző egyetem alatt is kijárogattam a vízre. - mesélem. - Mire kijöttem onnan, már ismerősként fogadtak. Aztán azóta a ranglétrát mászom. - foglalom össze röviden életem történetét, aztán a kérdésre kis mosollyal bólogatok. - Nem, megkönnyebbülés lenne. - egyezek bele a tegeződésbe, majd kiiszom a vizet a poharamból. Tényleg nagyon finom. - Vár otthon valaki? - kérdezem, amolyan megismerkedés szempontjából. Vajon tövig rágta bárki a körmét a nőért, míg fogságban volt? Fogja-e várni bárki, ha haza ér? Egyébként meglepően jól esik a társaság, és a beszélgetés a nővel. Nincsen kínos csend, vagy kényszeres téma. Egészen megnyugtató, bár lehet, hogy a tenger okozza. Szinte érzem talpam alatt a hullámokat, és mindent, amely benne van.
Vendég —
Axel & Aviva
appear weak when you are strong; and strong when you are weak
Úgy tűnik, szavak nélkül is érti, mi minden kavarog a gondolataimban, de hiába szeretné, ha nem hibáztatnám magam. Én sem szeretném, egyszerűen csak nem látok másik utat. Halovány mosollyal válaszolok, egy pillanatra találkozva a tekintetével. – Igyekszem – felelem, pedig tudom, hogy nem fogok igyekezni sem, legfeljebb azon, hogy kiderítsem, kik voltak ők. Ephraimnek elég kapcsolata van a felderítéséhez, és akkor is, hogy valahogy kapcsolatba tudjunk kerülni a családjukkal. Nem közvetlenül, persze, de ki gyanakodna egy KIA katonák családjait segítő alapítványra? Senki. Szavaira értőn bólintok egyet, mert tényleg értem. Annak idején, a kötelező két éves szolgálat alatt én is éreztem hasonlót, de amikor átkerültem a Cég soraiba, alapjaiban változott meg minden. Itt már nem vagyok felelős senkiért, kizárólag saját magamért és az elvégzett feladatomért – kivéve persze, amikor katonákat küldenek a kiszabadításomra. Pedig a feladatom pont az lenne, hogy csak az arra érdemesek leljék a halálukat, járulékos veszteség nélkül. Elgondolkozva hallgatom, amikor hosszabban is kifejti a gondolatait, tekintetemet az arcán felejtem, mert különös egyveleget alkot az a beletörődő béke, ami a vonásain ül, miközben a tengert figyeli, pedig ilyen súlyos gondolatokról beszél. Nem vagyok civil, szeretném bevallani neki, de nem tudhatja meg az igazságot, ez az első és egyetlen szabályunk. Furcsa érzés itt állni mellette. Egy hadnagy, aki a saját élete elé sorolja másokét, és én, akit azért fizetnek, hogy elvegyen életeket. – Megnyugtató, hogy vannak még olyanok, akik tényleg erre születtek – mosolyodom el őszintén. Ennél jobb kifejezés talán nem is létezik arra a hivatástudatra, amit a szavai tükröztek. – Tiszteletreméltó a látásmódja – fűzöm hozzá, és minden szavamat komolyan is gondolom, még akkor is, ha az én életem mintha ennek a teljes ellentéte lenne. A kérdése meglepő módon váratlanul ér kissé, mert az elmúlt hetekben minden nap megvesztem volna, ha akkor ihatok egy pohár vizet, amikor én jónak látom, most eszembe sem jutott. Sokkal jobban lekötött a fürdővíz és a fogkefe látványa. – Azt hiszem, egyelőre túlságosan lefoglalt a tisztaság gondolata – ismerem be zavart mosollyal. Ezzel egyben kibúvót is kínálhatnék neki ahhoz, hogy ismét magára maradjon, de inkább felegyenesedik és az ajtó felé int a fejével, amin keresztül kijutottam ide. Nem utasítom el a segítségét, elvégre ő biztosan jobban ismeri a járást errefelé, így – bár az ajtóig eltalálok magam is – hagyom, hogy mutassa az utat. A következő kérdése már egyáltalán nem lep meg, és ahogy kinyitom az ajtót, egy mindentudó mosollyal hátranézek rá a vállam felett egy pillanatra, mielőtt belépnék rajta. – Sejtettem, hogy meg fogja kérdezni. – A folyosó egyelőre egyenes, így nem várok útmutatásra, miközben válaszolok. – Izraelben születtem és ott is nőttem fel – kezdem, és furcsamód örülök, hogy Shayana profiljába ez is beletartozik, mert így egy kicsit olyan, mintha nem hazudnék a szemébe. Nem érződik helyesnek, hogy mindazok után, ami történt, ne tiszteljem meg az igazsággal, de nincs más választásom... így viszont legalább az igazság egy kis szelete is ott lehet benne. – Én sem tudtam kibújni a kötelező katonai szolgálat alól, így valamennyi tapasztalatot ott is szereztem, bár végül nem maradtam a seregben. A haditudósítás felé viszont ez vitt. – A folyosó elágazásánál rápillantok, hogy abba az irányba folytathassuk az utat, amerre ő mutatja. – Az emlékek persze megkopnak, ha ilyesmiről van szó, de egyszer Irakban szinte a fejem felett tört ki tűzharc, és akkor már megfogalmazódott a fejemben, hogy talán célszerű lenne nem teljesen védtelenül flangálni ilyen helyeken. Aztán Kabulban egy alkalommal fegyveresek törték ránk az ajtót, és akkor már biztos voltam benne, hogy ez így nem lesz jó. – A következő elágazásnál már én is megpillantom a folyosó túloldalán elnyúló kantint; legalábbis a székek és asztalok sokaságából erre következtetek, de sokkal inkább leköti a figyelmem a sarokban elhelyezett kis vizesautomata. Hirtelen olyan száraznak érzem a torkomat, mint a csiszolópapírt. Azért a biztonság kedvéért megerősítés gyanánt a hadnagyra pillantok, mielőtt valóban arra venném az irányt. – Megkerestem néhány régi ismerőst, akikről tudtam, hogy a hadseregben maradtak, ők segítettek fegyverviselési engedélyt szerezni, és persze felfrissíteni az emlékeimet, még ha csak maroklőfegyverek terén is. Meg sem próbálom leplezni, mennyire lenyűgözőnek találom perpillanat a pohár és az automata kombinációját, hát még amikor lehetőségem nyílik gyorsan be is nyakalni egy pohárral. Azt egyelőre nem mérlegelem, hogy a szilárd étellel hogyan tudunk majd megbarátkozni, de a víz mindig jól jön. – Ez majdnem annyira felszabadító volt, mint amikor az egység megjelent abban a koszfészekben – jegyzem meg egy mosollyal, hátha ezzel enyhíteni tudok az általánosan uralkodó feszültségen. Kérdő tekintettel intek a székek és asztalok irányába, igazából fogalmam sincs, mennyire kívánja most a háta közepére bárki társaságát. Ha inkább távozna, azt is megértem, de ha nem, vele együtt indulok el a székek irányába, hogy leüljünk, persze csak miután ismét teletöltöttem a poharat vízzel. – Ön mióta szolgál? – kérdezem kíváncsian, bár a kérdés eszembe juttat még valamit. – Egyébként... nem baj, ha tegeződünk? – vetem fel. Ha tippelnem kellene, nem sokkal mondanám idősebbnek, még akkor sem, ha számításba vesszük, lelkileg mennyit öregedtünk az elmúlt egy órában.
Mindig azt mondják, hogy a munkával jár. Tudjuk, hogy veszélyes, hogy ott hagyhatjuk a fogunkat. Még is, a félelmet legyűrve, bátran szállunk a küzdelembe, és harcolunk olyan dolgokért, amelyeket talán nem is mindig értünk. Számunkra az áldozat, az önfeláldozás természetes dolog. Ezt nem értheti meg mindenki, de nem is várjuk el, hogy megértsék, csak azt, hogy tiszteljék. Ez a férfi becsülettel halt meg, egy olyan ügyért, amelyet jónak ítélt. A családok persze nem mindig fogják fel így, elsőre nem. Hosszú hónapok, és évek kellenek, mire tisztán át tudják gondolni a miérteket. Annyi biztos, hogy mivel a nő épségben, és élve itt van a hajón azt jelenti: nem haltak meg hiába. Leon egyedül hagy. Tudja, hogy számomra az ilyesmi felér egy kudarccal, akkor is, ha semmit nem tehettem volna, hogy ne történjen meg a baj. Még is, ilyenkor szeretek magamban elmerülni, és végig gondolni mindent, újra. A tenger megnyugtató hullámain nem nehéz visszatérni agyban a harctérre. A szél zúgása, a hullámok hangos morajlása, a hajó búgása elnyomja a kisebb zajokat: ennek tudom be, hogy nem hallom meg, amikor a nő felém közeledik. A hangja visszahív a jelenbe, így ott hagyva a múltat rá pillantok. Öröm látni friss ruhákban, megmosakodva. Most már jobban látni, hogy viszonylag könnyen megúszta ezt a pár hetet, míg fogságban volt. Illendőségből el is pöckölöm a cigarettát, az utolsó slukk füstjét lassan fújom ki. Nem az én embereim mondanám, hátha levenne a szívemről egy kis súlyt, de hazugság volna. Akkor az én embereim voltak. Csendben a nőre tekintek, és nem tudom észrevenni azt az ismerős csillogást, amely engem is nyom. - Ne hibáztassa magát. - mondom ezt határozottan, komolyan tekintve rá, úgy, mint aki már száz meg száz ilyen esetet átélt, és tudja, hogy ennek semmi értelme. - Szolgálat közben meghalni a legbecsesebb számunkra. - vigasztalom magunkat egy kicsit. Amikor köszönömöt mond, biccentek egyet, de azzal nem értek egyet, amit utána mond. - Számunkra egy civil élete többet ér. Minden alkalommal úgy indulunk el otthonról, hogy tudjuk, bizonyos emberek életét a miénk fölé kell helyeznünk. Ez a dolgunk. Ez a hivatásunk. De ezt örömmel tesszük. Ez ad nekünk célt, erőt, és bátorságot, hogy végig menjünk mindazon a Poklon, amelyen kell, hogy maga, és mindenki más biztonságban legyen. - mondom, tekintetem újra a nyugtató tengerre viszem, és befogadom a kellemes hullámok simogató hangját. Kérdésére a karomra tekintek, majd egy keserédes mosollyal a nőre. - Meggyógyul. Ön hogy van? Evett, ivott már? Rendesen, úgy értem. - kérdezem, és ha a válasza igen, akkor csak bólintok, és nem mozdulok el a helyemről. Ha azt mondja nem, akkor viszont felemelkedek a korlátról, és az ajtó felé biccentek, hogy ezt pótolhassuk. - Hol tanították meg lőni? - kérdezem, míg kint vagyunk. Nem akarom megvádolni őt semmivel, és nem is keresem a küldetésben a hibát. Egyszerűen csak érdekel, kik tudják ilyen jól kiképezni a nőt, hogy mozgó járműből, stressz helyzetben ilyen pontosan célozzon. Azért ilyesmi még nekem se megy túl egyszerűen.
Vendég —
Axel & Aviva
Rég nem kísértett már a lelkiismeret fogalma, de ez most több szempontból is új helyzet volt. Fogalmam sincs, Uzinak hány követ kellett megmozgatnia ehhez az egészhez... gyanítom, hogy Ephraim sem hagyta békén, de neki nem ér elég messzire a keze ahhoz, hogy ilyen kaliberű mentést szervezzen. Mentést. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy a Cégnek embereket kellett küldenie utána, máskor mindig megoldottam, a szorult helyzetekből is kivágtam magam, most pedig itt ülök egy egységnyi ismeretlen katonával körülvéve, akik még csak nem is a sajátjaink. Mégis mindent kockára tettek egy újságíróért. Vagy inkább egy gyilkosért. Ez sosem tudta felébreszteni a lelkiismeretem, ahhoz túl sokat veszítettem én magam is, de ezek az emberek nem tartoztak nekem, és valamiért kellett a tudat, hogy én is adhatok nekik valamit cserébe. Még ha csak egy ruhából leszakított rongy is az. Egy embert már így sem tudunk visszahozni. Viszonzom a hadnagy biccentését, mintha csak én is megköszönném, hogy meghagyott nekem ennyi jóérzést. Csend ereszkedik az autóra a hátralevő percekben, súlyos csend, bár tudom, hogy mindenki feszülten figyel. Hátraejtem a fejem az ülés támlájára és kinézek az ablakon; a megérzéseim elvonultak az elmém hátsó részébe, tudom, érzem, hogy már nem leselkedik ránk több veszély. Ebben valahogy még sosem kellett csalódnom. Ahogy megérkezünk a parthoz és a hadnagy mellé lépek, a nevetése inkább fáradt, mintsem örömteli, de azért én is megengedek magamnak egy apró mosolyt. Az idő kerekét már úgysem tudjuk visszaforgatni, akkor sem, ha szeretnénk. Mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy nem kell átúsznom a Földközi-tengeren. Miközben mindenki a sérült katona köré gyűlik, hogy ellenőrizzék az állapotát, én csendben állok a háttérben és onnan figyelem az eseményeket. Összefonom magam előtt a kezeimet, a friss, tengeri szél belekap a hajamba, mégsem érzem magam jól, és nem a testem megviselt állapota miatt. Tekintetem a letakart katonára siklik és nem tudom kiűzni a mellkasomból a rossz érzést. A veszteségekkel megbirkózik az ember, amikor tudja, hogy meg kellett történnie, de most megkérdőjeleztem magamban, hogy neki valóban meg kellett-e halnia. Motorcsónakok hangja vonja magára a figyelmem, és ahogy felnézek, már látom is őket; a háttérben pedig egy hadihajó fenséges alakja bontakozik ki a horizonton. Mi a francot csináltál, Uzi? Csak akkor figyelek fel, amikor a hadnagy odalép mellém, de rögtön biccentek a szavaira és elindulok afelé a csónak felé, amelyikre mutat. Elfogadom a segítségét a beszálláshoz és meg is köszönöm neki, aztán elfoglalom az egyik távoli pontot a csónakban, hogy a többieknek is maradjon hely. Ahogy elindulunk, felhúzom magam elé a lábaimat és átkarolom őket, a testemben itt-ott előbukkanó fájdalom legalább feltölt élettel. Tekintetem akaratlanul is a mögöttünk kissé balra haladó csónakon pihen, benne a sérülttel és az elesett katonával. Vajon van családjuk? Várja őket valaki otthon? Pont azért dolgozol egyedül, hogy ne okozz ilyeneket. Nem tudom, mennyi idő múlva érhetjük el a hajót, de ahogy felnézek a hatalmas, robosztus hajótestre, pontosan olyan megnyugvást érzek, mint amikor egy fegyver fémvázán húzom végig az ujjaimat. A hadnagy jelzi, hogy én menjek fel elsőként, és bár nem ígérkezik egyszerű feladatnak ilyen állapotban megmászni a létrát, összeszorítom a fogaimat és tűrök. Odafent az orvos azonnal velem kezd foglalkozni, de a fájdalmaimra vonatkozó kérdésére csak megrázom a fejem, még akkor is, ha hazugság. Leültet egy székre és alaposan megvizsgálja az arcomon lévő sérüléseket. Gézt és fertőtlenítőszert vesz magához, hogy elkezdje megtisztítani a vágásokat és a horzsolásokat, bár furcsa tekintettel méreget, amikor egy pisszenést sem hallatok. Faggatni kezd arról, hogy mi történt ott, hol kell még sérüléseket keresnie. Röviden beszámolok neki a vascsőről és a bordáimról, de megegyezünk abban, hogy röntgen nélkül egyébként sem tudnánk megállapítani, hogy töröttek-e vagy csak zúzódtak; és egyébként sem tudna mit tenni értük akkor sem, ha eltörtek. Amikor felhozzák a sérültet, az orvos azonnal neki szenteli minden figyelmét, és egy kicsit megkönnyebbülök, mikor a kapitány magára vonja a figyelmem és felajánlja, hogy elkísérnek a kabinomhoz. Még egyszer ránézek az egység tagjaira, pillantásom felméri, hogy a mellettem ülő katonát és a hadnagyot is ellátták, aztán visszavonulok. Meg sem lep, amikor az ágyon egy telefont találok. Bekapcsolom, a PIN kód a születési dátumom, és ahogy a telefon életre kel, már csörög is. – Kint vagyok – közlöm héberül röviden, egyszerűen. Kikapcsolom és darabjaira szedem a telefont, aztán bemegyek a kabinhoz tartozó szűkös vizesblokkba. Számomra így is az a legnagyobb luxus, amikor végre lemoshatom magamról az elmúlt hetek mocskát. A lábamnál összegyűlő víz koszos és véres, de valódi felüdülés, igazi megtisztulás megszabadulni mindezektől. Nem nézek bele a tükörbe, anélkül is tudom, hogy ha rajtam múlik, hetekbe, ha Ephraimen, akkor pedig hónapokba fog telni, mire ismét bevethető állapotba kerülök. Az ágyon női méretű haditengerészeti gyakorlót találok összehajtogatva; üdítő érzés végre normális ruhába bújni, de ahogy magamra húzom a pólót, megérzem. Érzem, ahogy elmegy a másik katona is. Beletúrok a még mindig nedves hajamba, lehunyom a szemem, de nem próbálom elűzni a rossz érzést, inkább megélem azt. Nem veszek tudomást az ólmos fáradtságról sem, inkább kimegyek a kabinból és látszólag céltalan útra indulok a fedélzeten. Amikor meglátom a hadnagy alakját a korlátnál, csak egyetlen pillanatra bizonytalanodom el, mielőtt elindulnék felé. – Sajnálom. – Csak amikor megszólalok jut eszembe, hogy talán jobban is felhívhattam volna magamra a figyelmet, de akkor már nem számít. Hozzászoktam ahhoz, hogy hangtalanul közlekedjek. Ha felém fordul, tekintetem egy pillanatra megkeresi az övét. – Az embereit. Sajnálom. – Hozzátenném, hogy „nem így akartam”, de ennek az ő szemeiben semmi értelme nem lenne. Hacsak nem adja jelét annak, hogy a társaságom végképp nem kívánatos jelenség itt, én is odalépek a korláthoz, ujjaimat a vascsövek köré fonom és a tengerre függesztem a tekintetem. Most tűnik fel először, hogy a hadnagy szemeinek színe mintha kiköpött másai lennének a víz felszínének, de ki vagyok én, hogy bárkinek is megjegyzést tegyek a szeme színére? Alig győztem valahogy visszatenni a szemembe a sötétbarna kontaktlencsét. Szeretném megkérdezni, hogy volt-e családjuk, hogy mi volt a nevük, de nem teszem meg, jobb, ha békén hagyjuk a friss sebeket. Majd Ephraim kideríti és kitalálom, hogyan segíthetek nekik. – Köszönöm, amit értem tettek – mondom inkább halkan. – Nem vagyok biztos benne, hogy megért-e ennyit egy újságíró, de megmentették az életem. – Őszintébb vagyok a szokásosnál, de még mindig nem teljesen őszinte. Ha tudná, hogy valójában egy orgyilkos életéért cserébe veszett oda két ember, akkor is megtenné, újra? Nem teszem fel a kérdést hangosan, inkább oldalra pillantok, a karján pihenő kötésre. – Hogy van a karja?
Végre kezd egy kicsit lehűlni a levegő. Noha nem szó szerint, de a harc tüze, és adrenalin lökete kezd elmúlni. Ugyan nézni nem tudtam, amikor Shayana használta a pisztolyt, de hallani hallottam a lövéseket. Az biztos, hogy betalált egy-szer kétszer, mert azok az emberek is elhullottak, akikre én nem céloztam. Most vagy katonát képeztek a nőből az évek alatt a fronton, vagy nem mondtak el nekünk mindent. Bárhogy is, nem kérdőjelezem meg azt, hogy szükség van rá, és hogy épen van rá szükség, így minden tettem és utasításom őt védelmezi - akkor is, ha talán nincs rá szükség. Amikor megállunk és jelentést kapok a halottról és az egy sérültről, az arcom kifejezéstelen marad. Nem azért, mert nem a saját csapatomból van - gondolok itt a tengerészgyalogosokra -, hanem azért, mert nem hagyom, hogy az érzelmek eluralkodjanak rajtam. Parancsot adok, és tovább indulunk. A part egy bizonyos szakasza felé megyünk, és meghallom a nő hangját hátulról. A karomra tekintek, és sóhajtok. - Úgy tűnik. - fel se tűnt eddig a fájdalom, az égő érzés. Amikor felajánlja a segítségét, tekintetem a horizontra emelem. - Hamarosan elérjük a bárkát, és ellátnak. - mondom, de a nő nem áll kötélnek. Hátra nézek, tekintetem találkozik az ő, ellentmondást nem tűrő pillantásával. Sóhajtok. - Oké. - lenyúlok az ülés alá, és meghúzva a kart az ülést hátra csúsztatom, hogy közelebb legyek hozzá, aztán úgy fordulok, hogy a karomhoz hozzá férjen. Persze őrző szemeim továbbra is a tájon tartom, de feleslegesen. Egy kicsit erősebb fájdalom hasít a karomba, ahogy erősen rá szorítja a ruhája egy darabját, de nem adok ki hangot, csak kissé összepréselem az ajkaimat. - Köszönöm. - pillantok rá, és biccentek, mikor végzett, aztán ismét őrködök. Felesleges. Gond nélkül megérkezünk a mentési ponthoz. Kiszállva a csapat összeverbuválódik, a másik csoport az áldozatunkat is hozza magával, letakarva arcát. A hullámzó tengerhez lépek, és úgy érzem, mintha otthon lennék. Amikor a nő oda lép és megszólal, halkan elnevetem magam, de az események után nem annyira jókedvű ez a nevetés. - Ne aggódjon. Nem terveztünk úszni. Sirály Fészeknek. A kivonási ponton vagyunk. Készítsenek orvost a fogadáshoz, van egy súlyos sérültünk, és egy veszteségünk, vége. - szólok a rádióba. - Vettük Sirály, a Teknős úton, vége. - jön a válasz. Amíg várunk a csónakra, a sérültet nézem meg. A hónaljánál lőtték meg, artériát ért a lövés. Ki van tömve, és a sebbe lett fújva a gyorsellátó, de ez nem bírja sokáig. Nem is mozog sokat, most is fekszik, ami jó. Türelmetlenül figyelem a tengert. Hamarosan meghallani a motorcsónakok hangját, és a távolban, a hadihajó képe is lassan emelkedni kezd a horizonton. Amikor a csónakok a homokra futnak, a velük érkező mentőegység azonnal fogja a beteghordó műanyag ágyat, és már rohan is a sérültünkhöz. Amíg ők vele foglalkoznak, addig a másik csónak felé intek a nőre nézve. - Csak Ön után. - ha kell, segítek neki beszállni a csónakba. Vele együtt az egység egy része is beszáll. Én is, meg egy másik katona megtoljuk a csónakot, hogy kifusson a vízre. Amint combig gázolok a vízben, már tudom, hogy elég mély a víz nekünk. Felbőg a motor, mi beszállunk. Még hátra nézve figyelem, miként pakolják be a többiek a sérültet a másik csónakba: a veszteséget könnyebb volt betenni, ő már ott pihen. A sós szél simogatja az arcomat, ahogy a csónak siklik a hullámzó vizen. A bárka messze van, de gyorsan haladunk. 10-15 perc, és a szürke színű hajó egyre nagyobb és nagyobb lesz, míg oda nem érve óriásinak hat. Leengedett létra fogad minket. Oda kormányoznak minket, és kikötik a csónakot, míg leeresztik annak felvonó kötelét. Persze ismét a hölgyé az elsőbbség, jelzem is neki. Amint felmászott, mi is követjük. A hajón egy orvos azonnal oda lép hozzá. - Kérem kövessenek, ellátjuk a sebeiket. Önnek vannak fájdalmai? - mi, sérültek követtük a hajóorvost, de annak figyelme majdnem egészében a nőre koncentrálódott. Nem csoda. Alultáplált, kiszáradás határán állt, sápadt volt, és a mocsok alapján, ahol tartották, fertőzéstől is tartottak. A fején lévő sebek agyrázkódást is jelenthettek, és ez csak a felszín. Szóval a prioritás ő volt. Míg őt az orvos ellátta, minket két nővér. Társam kezét szerencsére nem kellett műteni, a golyó nem ért csontot. Nálam viszont a felkaromban maradt a golyó, így azt ki kellett szedni. Nem volt kellemes. A nővel való foglalkozást csak akkor hagyta félbe az orvos, amikor megérkezett a sérült a hajóra, utána minden figyelem az övé lett. Nem csoda, sok vért veszített, gyenge volt. Mindannyiunkat utunkra eresztettek, Shayananak megmutatták az ideiglenes kabinját. A kapitány is bemutatkozott neki, jó utazást kívánt, majd szabadon engedte, hogy felfedezhesse a hajót, de mi, az egység nem voltunk ott. Az orvosi részleg előtt várakoztunk, ki állva, ki ülve, kis fel s alá járkálva. Mind vártuk, hogy vége legyen az életmentő műtétnek, és halljuk az eredményt. Amikor kijött az orvos, rossz hírt közölt. Az egyik katona bele öklözött a falba, én pedig felkeltem, zsebre tett kezekkel mentem ki a levegőre. Rágyújtottam, bár a szél miatt nem volt könnyű, még is megoldottam. A korláthoz sétáltam, rákönyököltem, és azon gondolkodtam, hogyan lehetett volna jobban megoldani a helyzetet, hogy kevesebb legyen a veszteség.
Vendég —
Axel & Aviva
Az orrom alatt mormogok el egy káromkodást, de nem vitatkozom, tudom, hogy csak engem akarnak védeni, és érthető is. Ha már idáig lejöttek értem, ők is örülnének neki, ha egy darabban el tudnának vinni. – Ne értse félre – mormolom a katonának, miközben jóformán az ölébe mászok; kevesebb jó szó létezik arra, hogy fel kell térdelnem a lábai két oldalára, hogy legalább valamennyire stabilnak érezzem a helyzetem. Csőre töltöm a pisztolyt, először óvatosan kémlelek csak ki az ablakon, de mikor nem pattan le azonnal egy újabb lövedék a kocsi oldaláról, bátrabban is ki tudok hajolni. Megtámasztom az alkarom az ajtón, így a bordáim sajgása ellenére is biztos kézzel tudom tartani a pisztolyt, ahelyett viszont, hogy gyorsan hasznossá tehetném magam, premier plánból nézhetem végig, ahogy a másik kocsi egy majdnem kamikaze-manőverrel szedi le a ránk tapadt autót. – Hárá! (A francba!) A hátsó szélvédőt valaki alaposan megsorozza, ösztönösen lehúzom a fejem, de szerencsére az üveg még nem robbant be. A hadnagy parancsát hallva egy pillanatra hátra nézek a vállam felett, így legalább látom, hogy visszamászott az autóba – a legkevésbé sem volt bizalomgerjesztő, amit az előbb csinált –, a következő pillanatban viszont a sofőr teljesíti a parancsát, én pedig az elmúlt percek során először hálás vagyok a kényes pozíciónkért, mert ha a katona nem fogja meg az ép karjával a derekamat, valószínűleg átrepültem volna a másik ülésre. A hadnagy lead egy sorozatot a maga oldalán, ezzel ártalmatlanít egy járművet, és ahogy tovább száguldunk, nekem is rálátásom nyílik a helyzetre. A sofőr mozdulatlan, mellőle viszont felemelt fegyverrel pattan ki a társa; gondolkodás nélkül tüzelek, egyenesen az arcára célozva. Most csak egy pisztolyom van, nem finomkodhatok. Mire a hátsó ülésről is kiszállnak, már túl messze vagyunk, de úgy tűnik, ők is inkább kereket oldanak. A hátam mögül hallom, hogy az első szélvédő sem úszta meg, de nem arra figyelek, sokkal jobban érdekel, amikor kettőt elsodrunk az autóval. Résen vagyok, de az első olyan kifacsart pozícióban repül le a kocsi tetejéről, hogy felesleges rá két pillantásnál többet pazarolnom; a másik egész szépen megúszhatná, de hátulról lövök a tarkójába, mielőtt még felkelhetne a földről. Aztán vége van. Kimászok a katona öléből, vissza a saját helyemre, aztán visszaadom neki a pisztolyát is. Kiszakad belőlem egy mély sóhaj, de az elkínzott nyögést visszanyelem; az adrenalin máris elkezdett apadni a véremben. Ökölbe szorul a kezem, mikor meghallom a másik autóból a jelentést, de nem szólok semmit. – Mi megvagyunk – felelem többesszámban, de közben azért oldalra pillantok. – Az tuti, hogy a francos istenek is velünk voltak – fújja ki a levegőt a katona. Megrándul a szám sarka, de talán még igazat is adhatunk neki. Szerencsére ide hátra nem ért el egy lövedék sem. Viszont ahogy ismét elindulunk és visszafordulok a hadnagy felé, feltűnik a jobb felkarján terjedő vörös folt. – A karja... – mutatok rá. – Eltalálták? – Tulajdonképpen nem is számít, mit válaszol, a már egyébként is megtépázott felső alja bőven elbír még egy vastagabb szakítást, és ha esetleg kifejezné, hogy erre mennyire semmi szükség, csak egy pillanatra állok meg a mozdulatban, hogy a szemébe nézhessek. – Legalább ennyit hadd tegyek meg. – Nem fejtem ki jobban, ha akarja, úgyis látja a tekintetemben. Általában nem vagyok rászorulva mások segítségére, most viszont ott tartunk, hogy egy élettel már biztosan tartozom nekik, de lehet, hogy kettővel is. – Persze egyedül is megpróbálhatja elég szorosra kötni – vonom fel a szemöldököm, és ha így már végre elfogadja a segítségemet, előrehajolok, hogy be tudjam kötni a karját, és elég szorosra húzom ahhoz, hogy legalább valamennyire gátolja a vérzést. Szerencsére több meglepetést már nem tartogatnak nekünk, csak akkor állunk meg, amikor elérjük a partot. Ha a hadnagy jelét adja, hogy én is kiszállhatok, megteszem, addig türelmesen várok; amikor viszont kiszállok, odalépek mellé és kissé aggodalmas tekintettel mérem végig a tengert. – Ha most azt mondja, hogy úsznom kell, lehet, hogy visszakérem a pisztolyt – nézek rá a szemem sarkából. Nem mintha komolyan gondolnám, de az biztos, hogy a bordáim állapota miatt előbb fulladnék meg, mint hogy ő hármat pislog.
Az első pár percben még törékenynek tűnt, de ahogy haladunk tovább, úgy bontakozik ki egy egyre határozottabb, erősebb, félelmet nem ismerő nő képe előttem. Persze, haditudósító, sokat jár a fronton, de sosem túl közel a tűzhöz. Emiatt nem csodálkozom, amikor nem panaszkodik, csendben jön velünk. Még az sem tűnik fel különösebben, hogy az arab csókát lekaratézza a francba, mert oké, tanult önvédelmet, és végül is a faszi se ő rá figyelt. De az, amikor a kocsiba beülünk, és szar szituációba kerülve felajánlja, hogy a sérült katona helyett majd ő fedezi a bal oldalt, akkor kezdem úgy érezni, hogy valami nem oké. Amikor jelez a katona, hátra nézek, bár csak pillanatra, mert közben a másik kocsit is fedezni próbálom, míg nem indulnak meg ők is. Aztán elkezdődik a verseny és az üldözés a part felé. A golyók fémesen kopognak a kocsik oldalán, és igen, csak felszereltek arra a rohadt platóra egy minigunt. - Helycseréről szó sem lehet! Oldjátok meg! - kiáltok hátra, miközben szó szerint kimászok az ablakon, az ajtóra ülök, és a kocsi teteje felett lövök bal oldalra. A lábamat az ülésbe akasztom, hasizomból tartva magamat. Nincs az az isten, aki rávenne arra, hogy a célpont épségét kockáztassam azzal, hogy nem fedezett oldalra engedem ülni. A katona a kvázi engedélyre, le is veszi a combtokjáról a fegyvert, és a nőnek adja. - Csináljon úgy, mint aki átölel, úgy tudom védeni, de közben célozni és lőni is tud. - mondja a férfi a nőnek, igyekezve felemelve tartani kezét, hogy a vérzést csillapítsa. Én közben figyelem az irányunkat, és nincs könnyű dolgom, ahogy cikázik a kocsi. A fő célpont nálam is, és Leonéknál is a minigun. Próbálják leszorítani a kocsit, hogy szabad út jusson nekünk. Ha jól látom, ott is van már egy sérült. Nem csoda, ők vannak közelebb a támadókhoz. Végül látom, miként tesz Leon egy hirtelen mozdulatot keresztbe, elsodorva a minigunost, de ezzel ők is megakadtak. - A rohadt életbe! - morgom az orrom alatt. - Tegyen egy kört! - ha valami, arra biztos nem számítanak, hogy vissza fordulunk. Az üveg tejszerűvé válik, ahogy belőnek mögülünk az ablakon. - Ez egy szar ötlet! - kiabál fel a sérült, de oda se bagózok, csak bemászok az ablakon. - Úgy csináld, hogy a jobbon legyenek! - szólok a sofőrre, aztán kiteszem a fegyvert. A katona gyakorlatilag kézifékes fordulót csinál, a motor úgy pörög, mint talán életében soha, de ahogy elhaladunk a minket követők mellett, sikerül megsoroznom az egész kocsit: először a sofőrt, majd a kerekeket. Aztán padlógázzal haladunk tovább a már állóháborúvá változott kocsik felé. Amint észre veszik az arabok, hogy feléjük közeledünk, a tűz Leonékról és a kocsiról ránk fordul. Az első sorozat egy vonalban végig küldi a kocsit, pókhálót okozva a szélvédőn. Egy kis kormány forgás, és viszont tűz, aztán nem lassítunk... A négyből egyet meglövök, kettőt elsodor az autó. Jó, ebből az egyik végig pörgött a motorháztetőn, meg a kocsi tetején, de a másikat nem találta telibe a sofőrünk. Már fordulunk is, de mire oda érünk, Leonék hátba támadták, és ártalmatlanították őket. Az adrenalin olyan mértékben elnyom mindent, hogy észre sem veszem a karomon megjelent vörösebb foltot. Kihajolok. - Veszteség? - kérdezem a lyukasra lőtt kocsit nézve. - Egy. Egy másik súlyosan sérült. - adja a jelentést a hozzám közelebb álló, mire biccentek és Leonra tekintek. - Ha kibírja, a bárkán ellátják. Siessetek. - húzódok vissza a kocsiba, aztán ismét elindulunk. A kilőtt kerekűből az emberek visszavonulót fújtak, látni őket a parton a bázisuk felé szaladni. - Itt hátul minden rendben? - nézek hátra kettejükre.
2023. május 1-jén az óriások vezére összehívta tanácsát, amelyre a nornát is meghívta, aki segített neki az istenekkel szemben. Kezdetben úgy tűnt, ez alkalommal sem történik majd semmi különös, ám amikor Hildr távozásra készült, fültanújává vált két óriás sutyorgásának, s a hallottaktól égtelen harag támadt a norna szívében. A szavak arról szóltak: Thrym azt tervezi miképpen szabadulhat meg Hildr-től, mivel a norna követeléseit nem kívánja a nagyhatalmú óriás teljesíteni, akkor sem, ha az átokkal legyőzik és feledésbe taszítják az isteneket. Hildr elnyomta abban a pillanatban dühét, s ahelyett, hogy szembesítette volna Thrym-et rossz döntésével, a norna úgy határozott, megbosszulja, amiért megpróbálták kijátszani. De nem kapkodott el semmit sem, és mindent gondosan előkészített.
Jelenleg 152 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 152 vendég :: 2 Bots és A legtöbb felhasználó (386 fő) Szer. Okt. 16, 2024 2:56 pm-kor volt itt.